Natuur Grondsoorten Maandag 20 minuten Wormenbak Maandag 25 minuten Kleine dieren in Dinsdag 60 minuten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuur Grondsoorten Maandag 20 minuten Wormenbak Maandag 25 minuten Kleine dieren in Dinsdag 60 minuten"

Transcriptie

1 Vakgebied Beeldende vorming Naam activiteit Dag uitvoering Tijdsduur Spin Vrijdag 20 minuten Spinnenweb 4 Vrijdag 20 minuten Spinnenweb 5 Vrijdag 20 minuten Herfstbladeren Maandag 45 minuten met waskrijt Natuur Grondsoorten Maandag 20 minuten Wormenbak Maandag 25 minuten Kleine dieren in Dinsdag 60 minuten de grond Pissarium Woensdag 60 minuten Slakken Donderdag 60 minuten Spinnenweb Vrijdag 20 minuten Nederlands Memory Zelfstandig - Kwartet Zelfstandig - Herfstboek Dagelijks Totaal 75 minuten Woordzoeker 4 Zelfstandig - Woordzoeker 5 Zelfstandig - Rekenen Herfstklok Maandag minuten Vetbol maken Dinsdag 5-10 minuten per persoon Werkblad kastanjes vermenigvuldigen Zelfstandig - Spinsommen Zelfstandig - Werkblad herfst Zelfstandig - allerlei Extra Evaluatieformulier (voor iedere activiteit te gebruiken) Kleurplaten

2 Herfstklok. 4. Rekenen/wiskunde. Maken ongeveer minuten, uitvoering van de opdrachten: onbeperkt. Per leerling: - stevig gekleurd papier (A4-formaat) met daarop een cirkel (zie bijlagen voor de mal van de grote cirkel) gekleurde papieren cirkels van ± 3 bij 3 cm, gebruik 2 kleuren, van iedere kleur dus 6 cirkels. (zie bijlagen voor de mal van de kleine cirkel.) - 2 rode brede stroken (4 cm breed, 10 cm lang) - schaar. - lijm. - viltstiften. - wit potlood. - splitpen. - stukje zwart papier (± 4 bij 4 cm) - stukje wit papier (± 3 bij 3 cm) De leerlingen maken een klok, zodat ze hiermee aan de slag kunnen tijdens de rekenles als extra hulpmiddel. Werkwijze: Neem het grote gekleurde papier met daarop de cirkel en knip deze uit. Op de cirkel teken je een spinnenweb met wit potlood. Let erop dat elke lijn bij een cijfer uitkomt. De cijfers schrijf je met viltstiften op de kleine cirkels die je uit papier knipt. Let wel op dat je de cijfers iedere keer om en om op een kleurtje doet (bijv. 1 = rood, 2 = blauw, 3 = rood, enz.) Maak nu de wijzers van de brede rode stroken. Knutsel een spinnetje en plak het op de grote wijzer. Knutsel ook een vliegje en plak deze op de kleine wijzer. De wijzers bevestig je door middel van de splitpen aan de cirkel. Zorg ervoor dat de wijzers wel goed kunnen draaien, anders heb je er niet zoveel aan tijdens de rekenles.

3 Herfstbladeren met waskrijt. 4/5. Beeldende vorming. 45 minuten. - waskrijt in verschillende kleuren. - werkbladen herfstblaadjes (zie bijlagen). - schaar. - wit vloeipapier of vliegerpapier. - strijkijzer. De leerlingen weten wat herfstkleuren zijn. De leerlingen maken gebruik van deze techniek. (Eerst krijten, dan strijken.) Werkwijze: Op het werkblad staan 1 of 2 herfstblaadjes. Kleur deze in met waskrijt in echte herfsttinten. Als het werk klaar is, leg je het vloeipapier of vliegerpapier op het werkstuk. Ga dan met een goed heet strijkijzer over de achterkant van het vliegerpapier. Je krijgt dan halfdoorzichtige blaadjes op je vloei- of vliegerpapier. Uitknippen en klaar! Eventueel op een gekleurd papier plakken of hang er een stel aan een kale tak. Het strijken uiteraard niet door de leerlingen laten doen!

4 Grondsoorten. 4/5. Natuur. 20 minuten. Per leerling: - klei. - zand. - veen. - werkblad hoe ziet een grondsoort eruit? - loep. - pen of potlood, kleurpotloden. - krant. De leerlingen weten wat de belangrijkste eigenschappen zijn van zand, klei en veen. De leerlingen weten de belangrijkste verschillen op te noemen tussen zand, klei en veen. De leerlingen gaan bewust om met materialen uit de natuur. Inleiding: Uitleggen wat we gaan doen: grondsoorten onderzoeken op hun eigenschappen en de verschillen tussen deze grondsoorten benoemen. Kern: De leerlingen voeren de proefjes uit die ze moeten doen. Ik observeer en geef eventueel hulp aan de leerlingen. Slot: De leerlingen gaan klassikaal onder begeleiding van de leerkracht hun resultaten met elkaar vergelijken. Uiteindelijk wordt er een samenvattende conclusie op het bord geschreven door de leerkracht. Dit is waarschijnlijk ook het juiste moment voor nog verdere vragen. Let erop dat je de leerlingen zoveel mogelijk zelf laat doen, ook al wordt het dan misschien een rommeltje. We hebben hier namelijk echt te maken met ontdekkend leren.

5 Wormenbak. 4/5. Natuur. 25 minuten. - ongeveer 20 wormen. - dunne glazen bak. - licht zand. - zwarte aarde. - (eventueel) blaadjes. De leerlingen gaan zelf een huis voor de regenworm maken. De leerlingen weten dat de regenworm gangen maakt om zich in voort te kunnen bewegen. Inleiding: Vertel de leerlingen dat ze zelf een huis voor de regenworm gaan maken. Laat alle materialen zien die daarbij nodig zijn. Vertel ook wat het nut is van de wormenbak die gemaakt gaat worden, namelijk dat je dan goed kunt zien wat een worm anders altijd onder de grond doet. Kern: De dunne glazen bak wordt gevuld met zand. Eerst licht zand, goed aanstampen en dan zwarte aarde. Eventueel kun je er ook nog wat blaadjes bij doen. En natuurlijk de wormen. De bak wordt dichtgemaakt zodat het net als onder de grond lekker donker wordt. Slot: Vertel de leerlingen dat ze de komende tijd op moeten letten of ze al iets zien. Je kunt hier eventueel ook aparte wormenkinderen voor aanstellen. Zodra er gangen te zien zijn, ga je met de leerlingen een gesprek aan over de functie van het graven van gangen door de worm. Pas na ongeveer een week kun je zien hoe de wormen hun gangen gegraven hebben, vandaar dat deze les ook op de eerste dag van de week zit. Zie je op vrijdag nog niets, laat de bak dan ook nog het weekend over staan en bespreek de volgende week wat er te zien is. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek met de leerlingen over de functie van het gangen graven van de wormen zelf wel wat stof hierover bestudeerd hebt, zodat je niet met een mond vol tanden staat!

6 Kleine dieren in de grond. 4/5. Natuur. 60 minuten. - Werkblad Kleine dieren in de grond. - Kleine glazen potjes. - Loepen. - Schepjes. - Pen en/of potlood. - Kleurpotloden. - Boekjes waar afbeeldingen en namen in staan van de meest voorkomende bodemdiertjes. De leerlingen gaan zelf op onderzoek naar zoveel mogelijk verschillende soorten bodemdiertjes. De leerlingen onderzoeken de bodemdiertjes op uiterlijke kenmerken. Inleiding: In de klas krijgen de leerlingen een korte uitleg over wat we buiten gaan doen. De kinderen worden in groepjes verdeeld en bij de ouders ingedeeld. De materialen worden uitgedeeld. Hierna gaan we onze jassen aantrekken en gaan we naar buiten (zoek een plek waar we veel kleine dieren in de grond zullen vinden). Kern: Buiten aangekomen gaan de ouders met hun groepje kinderen op onderzoek om zoveel mogelijk verschillende dieren te vinden. Deze dieren worden in de glazen potjes gestopt en die nemen we weer mee naar binnen. Slot: Als we weer binnen zijn, gaan alle groepjes onderzoeken wat voor beestjes ze gevonden hebben. Het is erg handig om voor deze activiteit hulp te vragen van ouders!

7 Vetbol maken. 4/5. Rekenen/wiskunde. ± 5 tot 10 minuten per leerling. - Papegaaienvoer. - Parkietenzaad. - Kanariezaad. - Pannetje. - Houten lepel. - Frituurvet. - Digitale weegschaal. - Theelepeltje. - Stevig katoenen draden. - Vormen om het gesmolten vet in te kunnen gieten. - Werkblad Vetbollen? (zie bijlagen). De leerlingen gaan hoeveelheden wegen. De leerlingen maken zelf een eigen vetbol die ze ook mee naar huis krijgen. Werkwijze: Smelt het rundvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet! Voeg daar al roerend het mengsel van zaden aan toe. Giet daarna de warme brij in een vorm. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Je kunt de vorm even in heet water houden, dan komt de bol sneller los. Een alternatieve vetbol om zelf thuis te maken: Smeer een dennenappel vol met pindakaas en bind een draad aan het steeltje. Rol daarna de dennenappel door één of meerdere soorten zaden en klaar is de vetbol!

8 Vetbollen Ingredienten: -15 gram papegaaienvoer -20 gram kanariezaad -25 gram parkietenzaad -100 gram vet Smelt het vet in de pan en doe er al roerende de verschillende soorten zaden in. Giet dit in de vorm en hang hier de draad in. Laat dit afkoelen in de koelkast. Is het vet gestold? Haal het dan uit de vorm en hang het buiten op!

9 Pissarium. 4/5. Natuur. 30 minuten. - glazen bak. - vochtig toiletpapier. - een grote steen. - minimaal 20 pissebedden. - humus. - afgevallen bladeren. - werkblad voor de onderzoeker (zie bijlagen). - pen/potlood voor alle leerlingen. - 4 loepen voor bij het pissarium. De leerlingen bekijken de pissebedden van dichtbij. Werken vanuit de persoonlijke belangstelling van de leerlingen. De leerlingen stellen zelf leervragen op en gaan kijken wat ze moeten doen om deze te kunnen beantwoorden. Ook bij de uitvoering hiervan ligt de verantwoordelijkheid bij de leerlingen zelf. Inleiding: Ik leg uit wat we gaan doen: we maken een pissarium. De reden waarom we dit doen, is omdat we dan goed kunnen zien wat een pissebed allemaal doet, waar hij leeft en hoe hij er eigenlijk precies uitziet. Kern: Een aantal leerlingen richten het pissarium in, de andere leerlingen gaan bedenken wat ze willen weten van de pissebedden. Deze vragen zet ik op het bord. Slot: We kijken of we al wat vragen kunnen beantwoorden. De vragen die nog onbeantwoord blijven, worden verdeeld onder de leerlingen en iedere leerling (of ieder tweetal) gaat op onderzoek uit om achter het antwoord te komen. Waarschijnlijk zullen de kinderen de antwoorden kunnen vinden in het pissarium, dus wordt er even een afspraak gemaakt wie er

10 wanneer mag kijken. De rest van de week laten we het pissarium staan voor als er nog kinderen zijn die willen kijken. Met eenvoudige middelen kan een pissarium worden ingericht. Een goed sluitende bak of pot met wat humus en afgevallen bladeren voldoet. Om de pissebedden te kunnen zien, volstaat ook een glazen bak met op de bodem vochtig wc-papier en een steen of iets dergelijks waaronder de diertjes zich kunnen verschuilen. Enkele vragen waarmee de kinderen zich bezig kunnen houden zijn: Wat eten pissebedden? Waar zitten pissebedden het liefst? (licht of donker?) Waar vind je rond de school pissebedden? Welke kleur hebben ze? Kan een pissebed zich oprollen? (niet alle soorten, wel de oproller ) Hoeveel poten heeft een pissebed? Heeft een pissebed oogjes? Heeft een pissebed voelsprieten? Is de huid van een pissebed hard of zacht? Kun je een pissebed omkeren op zijn rug? Kan een pissebed dan zelf weer op zijn pootjes terechtkomen?

11 Slakken. 4/5. Natuur. 60 minuten. - een slakkenbak. - ongeveer 20 huisjesslakken. - ongeveer 5 lege slakkenhuisjes. - ongeveer 20 glasplaatjes. - ongeveer 10 loepen. - werkblad slakken, wat denk je? (zie bijlagen) - werkblad afbeelding slak. - pen/potlood en kleurpotloden voor iedere leerling. - ongeveer 10 stukken zwart papier (10 bij 10 cm). - een plantenspuit. - een stukje slablad en/of gekookte aardappel en/of stukjes appel. - papier om de slak na te tekenen (voor de kinderen die eerder klaar zijn). De leerlingen weten hoe een slak eruit ziet en uit welke onderdelen deze bestaat. (Kinderen leren waar de ogen van een slak zitten, hoe het dier zich voortbeweegt en hoe slakken eten met een rasptong.) De leerlingen weten dat de slak een slijmerige laag achterlaat als hij zich voortbeweegt. Omgaan met de loep en met levend materiaal. Inleiding: Vertellen aan de leerlingen wat we die dag gaan doen. Zorg dat je, wanneer je aan de kinderen vertelt dat zij vandaag proefjes gaan doen met slakken, de beestjes nog even verdekt opstelt. Anders is de kans zeer groot dat de kinderen amper horen wat je zegt, omdat ze afgeleid zijn. Doe voor hoe je de slak moet oppakken (voorzichtig!). Je kunt stuiten op een weigeraar : een slak die zich even niet wil voortbewegen of die zich zelfs helemaal niet wil laten zien aan de

12 kinderen. Dit kun je oplossen door te zorgen voor extra slakken. Of probeer de slak te lokken door wat eten neer te leggen (stukje gekookte aardappel, slablaadje, stukje appel). Laat de leerlingen allemaal individueel het werkblad slakken, wat denk je? Invullen om een globale indruk te krijgen over wat de leerlingen al van slakken weten. Kern: De leerlingen voeren de proefjes uit. Proefje 1: Waar zitten de ogen van een slak? Bekijk een huisjesslak en bekijk zijn kop. Wat zie je bij de kop van een slak? Hoeveel sprietjes heeft de slak op zijn hoofd? Zijn ze even lang? Bekijk de langste sprietjes eens goed onder de loep, wat zie je daar? Bij de kop van de slak zie je vier sprietjes. Er zijn twee korte sprietjes en twee lange sprietjes. Op de twee lange sprietjes zit een bolletje en daarop zie je een piepklein stipje. Wat denk je dat er gebeurt als je de sprietjes aanraakt? Probeer het eens, doe het wel voorzichtig. Wat gebeurt er? Als je de slak zijn sprietjes aanraakt, dan trekt hij deze in. Proefje 2: Hoe beweegt een slak? Als je wilt kun je de slak over je hand laten lopen. Sommige mensen durven dat niet, maar het is niet eng. Onderzoek maar eens hoe dat voelt. Het voelt juist heel erg zacht. Dat komt omdat onder zijn voet een dikke laag slijm zit. Hoe beweegt een slak? Gebruik hierbij een loep. Als de slak zich voortbeweegt dan zie je dat zijn 'voet' verschillende bewegingen maakt. Hij trekt zijn voet aan de achterkant samen en daarna strekt hij zijn voet aan de voorkant. Hoe ziet het spoor van de slak eruit? Is het spoor recht of met bochten? Welke kleur heeft het spoor? Het spoor van een slak is goed te zien op zwart papier, dan komt het slijmerige spoor dat hij vormt goed naar voren. Het patroon dat de slak vormt is niet recht, maar met bochten; een beetje kronkelend. Proefje 3: Hoe eet een slak? Zet de slak op een glasplaat en geef hem een blaadje sla of een stukje appel. Kijk eens of je kunt vinden waar zijn mond zit? Als je goed kijkt dan zie je in het midden onder de kleine voelhoorntjes een gaatje zitten, dat is de mond van de slak. Bekijk nu de slak eens met je loep terwijl hij eet. Hoe eet hij en zie je tanden of niet? Slakken hebben geen tanden, ze eten met hun tong. Die zit vol puntjes, net als een soort rasp. Als je een stukje appel neerlegt, dan schaaft hij daar met zijn tong kleine stukjes af. Als je geluk hebt zie je het stukje appel zelfs bewegen. Een slak heeft dus wel een mond,

13 maar geen tanden. Hij heeft een rasptong waarmee hij aan de rand van zijn voedsel schaaft en zo eet hij. Zijn er leerlingen die al snel klaar zijn, geef ze dan de grote afbeelding van de slak en laat ze deze kleuren in de kleuren die hun echte slak heeft. Slot: We vergelijken alle bevindingen met elkaar en maken op het bord een conclusie. Het is handig om van te voren een slakkenbak in te richten. Het is wel belangrijk om deze goed vochtig te houden, anders drogen de slakken uit! Gebruik bijvoorbeeld een glazen accubak: eerst een laagje aarde, daarop hout, stenen, een plantje, wat bladeren. Let er ook op dat je de bak kunt afsluiten met bijvoorbeeld een stuk fijn gaas of vitrage.

14 Slakken, wat denk je? Heeft de slak een mond? Heeft de slak sprieten? Heeft de slak een staart? Heeft de slak een huisje? Heeft de slak ogen? Slakken, wat denk je? Heeft de slak een mond? Heeft de slak sprieten? Heeft de slak een staart? Heeft de slak een huisje? Heeft de slak ogen? Slakken, wat denk je? Heeft de slak een mond? Heeft de slak sprieten? Heeft de slak een staart? Heeft de slak een huisje? Heeft de slak ogen? Slakken, wat denk je? Heeft de slak een mond? Heeft de slak sprieten? Heeft de slak een staart? Heeft de slak een huisje? Heeft de slak ogen? Naam: JA NEE HOEVEEL? Naam: JA NEE HOEVEEL? Naam: JA NEE HOEVEEL? Naam: JA NEE HOEVEEL?

15 Spinnenweb. 4/5. Natuur. 20 minuten. - werkblad spinnenweb (zie bijlagen). - potlood voor iedere leerling. De leerlingen ervaren hoe moeilijk het is om een goed web te maken. De leerlingen weten hoe een spin zijn web maakt. De leerlingen snappen waarom dat op een bepaalde manier gebeurt. De leerlingen oefenen zelf met het tekenen van een spinnenweb. Inleiding: Ik vraag 3 leerlingen om een spinnenweb op het bord te tekenen. Ik vraag aan ze of het moeilijk was om dit precies zo te doen als in het echt. Zijn de leerlingen klaar, dan leg ik uit wat we gaan doen: we gaan kijken hoe een spin zijn web maakt. Dit doen we door middel van een werkblad wat op dat moment gelijk wordt uitgedeeld door 2 leerlingen. Kern: We bespreken het blad en doen stap voor stap op het bord mee. Ook de leerlingen mogen meehelpen op het bord. Ik geef ondertussen mondelinge uitleg. Als de kinderen ergens vragen over hebben, mogen ze deze tussendoor stellen en gaan we hier ook direct op in. (Als het vragen zijn die betrekking hebben op deze les.) Slot: De leerlingen tekenen op hun werkblad een eigen spinnenweb. Dit is gelijk de inleidende activiteit voor de les beeldende vorming waarin we zelf spinnenwebben gaan maken.

16 Spinnenweb. 5. Beeldende vorming. 20 minuten. Per leerling: - 1 stevig wit A4-tje met daarop de afbeelding van een spin met een half web. (zie bijlagen) - 1 wit waskrijtje. - verschillende felle kleuren ecoline. De leerlingen zijn op de hoogte van de vorm van een spinnenweb en proberen deze na te maken. De leerlingen maken gebruik van deze techniek. (Eerst met waskrijt, dan met ecoline.) Werkwijze: Alle leerlingen krijgen een werkblad en trekken eerst met wit waskrijt mooie dikke lijnen van de ene punt naar de andere (zoals het hoort). Zijn ze hiermee klaar, dan verven ze hun gehele A4-tje over met 1 kleur ecoline, ook over het witte waskrijt. Het resultaat is verbluffend! Let op met de ecoline! Dit gaat niet/nauwelijks uit je kleding!

17 Spinnenweb. 4. Beeldende vorming. 20 minuten. Per leerling: - 1 vel zwart karton (A4). - een potje lijm. - fijn zand (mag ook gekleurd zand zijn) - een potje glitters (goud, zilver, groen, enz.) De leerlingen zijn op de hoogte van de vorm van een spinnenweb en proberen deze na te maken. De leerlingen maken gebruik van deze techniek. (Eerst lijmen, dan zand/glitters strooien.) Werkwijze: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Laat de kinderen de vorm van het spinnenweb met lijm op het papier tekenen. Laat de kinderen zand of glitters over hun tekening strooien en leg de tekening op een veilig plekje om te drogen. Als de lijm droog is kun je de tekening boven de bak omkeren. Om de tekening beter te kunnen bewaren kun je er speciale lak overheen spuiten (Bruynzeel). Net zo handig en veel goedkoper is het om extra sterke haarlak te gebruiken.

18 Spin. 4/5. Beeldende vorming. 20 minuten. Per leerling: - rond stuk zwart papier (± 20 bij 20 cm). - zwart draad (± 1 meter). - 8 stroken zwart papier (± 2 cm breed en 10 cm lang). - stukje rood papier (± 3 bij 3 cm). - stukje zwart papier (± 5 bij 5 cm). - potje lijm. - schaar. De leerlingen maken zelfstandig en individueel deze spin. De fijne motoriek wordt gestimuleerd tijdens het uitvoeren van deze opdracht. Werkwijze: Neem het ronde zwarte papier en zet in het midden een punt. Knip dan één gleuf naar de punt toe. Pak het ene stuk vast en schuif het over de andere zodat je een soort Japans hoedje krijgt. Plak deze overlapping zo aan elkaar. Je hebt dan het lijf gemaakt. Gebruik de acht stroken zwart papier voor de poten van de spin. Plak ze aan het lijf vast op de plek waar ze horen te zitten (rondom verdelen). Knip dan een kleiner rondje uit, dat wordt het hoofdje. Knip dan een paar ogen uit rood papier en plak die op het hoofdje. Maak nu in het midden van het lijfje, waar eerst de punt zat, een gaatje. Haal daar een draad doorheen en leg er dan aan de onderkant een knoopje in. Nu kan de spin worden opgehangen aan het plafond. Je kunt er ook een kruisspin van maken door met wit papier een kruis op de rug van de spin te maken.

Tijdsduur: Niet van toepassing, wordt gebruik van gemaakt tijdens zelfstandig werken of op vrije momenten.

Tijdsduur: Niet van toepassing, wordt gebruik van gemaakt tijdens zelfstandig werken of op vrije momenten. Naam activiteit: Woordzoekers. Groep: 4/5. Vakgebied: Nederlands. Tijdsduur: Niet van toepassing, wordt gebruik van gemaakt tijdens zelfstandig werken of op vrije momenten. Materialen: - werkblad woordzoeker

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje. De cursisten hebben de afgelopen maanden verschillende creatieve technieken met mij geoefend. Ik wil in deze les op een leuke manier verschillende van deze technieken terug laten komen, maar dan in een

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24. Duizendpoot in bed

COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24. Duizendpoot in bed COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 24 Duizendpoot in bed COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 25 Twaalf groepen dieren COMPOSTEREN MET KINDEREN WERKBLAD 26 Instructieblad Jerom knutselen sok stokje prop papier

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN DE HERFST DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN vanaf 2de graad lager onderwijs. x vak: muzische vorming x duur: halve dag GRIEZELBOS HET KLEINE VIEZE BEESTJES- ONDERZOEK! verloop: x verdeel de klas in verschillende

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Bekijk diverse filmpjes via internet Schooltelevisie en/of Beeldbank: http://www.schooltv.nl/beeldbank/ Leskist Kriebel,

Nadere informatie

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad. Vissen vouwen Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Vouw zelf elke vis en de andere zeedieren volgens de instructie op het werkblad. Zo weet u hoe de dieren gevouwen moeten worden

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Ontwerp je eigen superbijzondere dier

Ontwerp je eigen superbijzondere dier Ontwerp je eigen superbijzondere dier Activiteit in de klas Doelgroep: basisonderwijs groep 1 t/m 4 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: - Leerlingen zien hoe divers de natuur is; - Leerlingen denken na over vorm

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

m a t e r i a a l z e n d i n g

m a t e r i a a l z e n d i n g m a t e r i a a l z e n d i n g Paddenstoelen ordenen 1 Kleurpotloden Schaar Lijm Kleur de paddenstoelen en knip ze uit. Plak ze op van klein naar groot. Stippen tellen 2 Kleurpotloden Kleur de paddenstoelen

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 5 en 6. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles-beest met bewegende delen (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven.

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Achtergrondinformatie: Insecten hebben altijd 6 poten en een lijf wat is opgebouwd uit 3 delen:

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek Seizoenen GROEP 3-4 31 80 minuten 1, 51, 54 en 55 De leerling: in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek seizoenen (bijlage) (verschillende kleuren) gekleurd papier bruine

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort?

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort? Waarnemen de tuinslak en klimaatverandering Tuinslakken hebben verschillende kleuren huisjes. Hun huisjes kunnen bruin, roze of geel zijn. Ook hebben sommige strepen (banden) op hun huisjes en anderen

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket OPA KLOKSPIN. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal OPA KLOKSPIN. Je vindt dit

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Ideeën voor leerkrachten ter voorbereiding op de insectenwandeling door de Natuurtuin 't Loo

Ideeën voor leerkrachten ter voorbereiding op de insectenwandeling door de Natuurtuin 't Loo Ideeën voor leerkrachten ter voorbereiding op de insectenwandeling door de Natuurtuin 't Loo Om kinderen te interesseren voor kleine kriebelbeestjes is het doen van eigen waarnemingen zeer geschikt. Omdat

Nadere informatie

The Winter Workshop: Home for X- Mas

The Winter Workshop: Home for X- Mas The Winter Workshop: Home for X- Mas Goedemorgen Hier is het derde en laatste deel van de online workshop The Winter Workshop. Vandaag gaan we een huisje maken voor in de boom. En het leuke is dat het

Nadere informatie

Tips voor leerlingen. Algemene observatievragen

Tips voor leerlingen. Algemene observatievragen Tips voor leerlingen * Elk groepje neemt hun potje met diertjes mee. * Raak een diertje alleen voorzichtig aan. * Doe de diertjes in een petrischaaltje, zonder gras, aarde of bladeren, dan kun je ze beter

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

MINIDIERENSAFARI - veldwerkopdrachten met ongewervelden-

MINIDIERENSAFARI - veldwerkopdrachten met ongewervelden- MINIDIERENSAFARI - veldwerkopdrachten met ongewervelden- Aanwijzingen voor de leerkracht Kinderen willen doorgaans bij natuureducatieve activiteiten dieren zien. Aangezien de meeste dieren eerder zo snel

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden.

Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden. KB0 Tijdsinvestering: 60 minuten Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden. 1. Inleiding Kleine beestjes vinden kun je overal en in elk

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

lesdoelen - De kinderen ontdekken:

lesdoelen - De kinderen ontdekken: lesbrief moestuintjes - lesvoorbereiding Bij zoekt bloem De kinderen ontleden een bloem en maken bloembommen voor de bijen. benodigdheden tijdens de les - Vijf á zes bloemen waarbij stamper en meeldraden

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas. werkbladen

Paddenstoelen in de klas. werkbladen Paddenstoelen in de klas werkbladen Paddenstoelen bekijken 1 spiegeltje paddenstoelenzoekkaart iets om op te schrijven/tekenen (kleur)potloden Ga buiten op zoek naar paddenstoelen. Je vindt paddenstoelen

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

alle dieren verzamelen

alle dieren verzamelen - Spel 1 - alle dieren verzamelen Zit je kind in de fase dat het alles, maar dan ook alles op de grond gooit en jij steeds alles moet oprapen? Maak er dan een spel van. Bevestig een touwtje (maximaal 20

Nadere informatie

Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1

Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1 Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1 Schatgraven Materiaallijst leskist Bouwen en wonen. Hoofdstuk 1 Allerlei huizen Les 1.1 Les 1.2 Les 1.3 Foto s van verschillende huizen Allerlei doosjes Knutselpapier,

Nadere informatie

Koolwitjes in de klas! (Groep 7 & 8)

Koolwitjes in de klas! (Groep 7 & 8) Koolwitjes in de klas! (Groep 7 & 8) Via internet kunnen van maart tot en met september bij De Vlinderstichting levende eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje besteld worden. Dit lespakket hoort

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Je legt nu de twee stukken weer tegen elkaar zodat je een figuur krijgt: Je plakt het figuurtje op het A3-papier. Maak op deze manier vijf figuren.

Je legt nu de twee stukken weer tegen elkaar zodat je een figuur krijgt: Je plakt het figuurtje op het A3-papier. Maak op deze manier vijf figuren. Titel Verschillende figuren Groep/niveau 4/5 Leerstofaspecten Begrip ontwikkelen van het behoud van oppervlakte (conservatie) wanneer een figuur wordt verknipt en de stukken weer aan elkaar worden geplakt.

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen In en rondom is veel water te vinden, zoals slootjes, weteringen maar ook het Zwarte Water en de Millingerplas. In het thema water gaan de kleuters onderzoeken welke dieren er in en rondom het water bij

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN!

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! GOED GROEIEN ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT 1&2 Ontdek het zelf UITDAGING ONDERZOEK WAT EEN PLANT NODIG HEEFT OM NOG BETER TE GROEIEN. INLEIDING Een van de leukste

Nadere informatie

team Avonturijn Beste ouder(s),

team Avonturijn Beste ouder(s), K Traktatiefolder Beste ouder(s), Uw kind is bijna jarig of neemt wellicht binnenkort afscheid van zijn of haar vriendjes en/of vriendinnetjes. U wilt iets leuks doen voor dit afscheid en wellicht ook

Nadere informatie

Diertjes vangen en bekijken

Diertjes vangen en bekijken Hossebos wateropdracht 1 Diertjes vangen en bekijken Zoek een plekje aan de waterkant, waar je goed bij het water kunt. Leg alle materialen klaar. Vul het aquarium half met water en zet het op een plekje

Nadere informatie

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4 handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Kleuren Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis te downloaden

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel De doelstellingen...

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel De doelstellingen... 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Doelgroep...4 2. Relatieschema...4 3. Opzet van de lescyclus...5 3.1. Algemeen doel...5 3.2. De doelstellingen...5 4. Relatie met de kerndoelen...6 5. Voorbereidende activiteit

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

THEMA 8 spinnen. Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6

THEMA 8 spinnen. Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 THEMA 8 spinnen Dit materiaal is ontwikkeld in opdracht van IVN, in het kader van Gezonde Schoolpleinen. Tekst: Dieuwertje Smolenaars, NME Amsterdam-Noord. Vormgeving

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

BSO programma Meivakantie

BSO programma Meivakantie BSO programma Meivakantie Maandag 24 april Pompoenhangers maken. Garen en karton. Eieren zakloop tour. Waar: gymzaal of buiten. Hoe: er staan 2 mandjes tegenover elkaar op een afstand van ongeveer 7 meter.

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

Leerlingboekje les 1 en 2. Schrijfopdracht 1 Welk dier is dit? Groep 6

Leerlingboekje les 1 en 2. Schrijfopdracht 1 Welk dier is dit? Groep 6 Leerlingboekje les 1 en 2 Naam: Schrijfopdracht 1 Welk dier is dit? Groep 6 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Samenwerkingsopdracht

Samenwerkingsopdracht Samenwerkingsopdracht Omschrijving opdracht Bij deze opdracht gaan de kinderen aan de slag met een kleurplaat. Dit is geen gewone kleurplaat, maar een héle grote kleurplaat die in stukjes is geknipt! Elk

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Knutsel boek seizoenen

Knutsel boek seizoenen Knutsel boek seizoenen 1 Inleiding Knutselen met kinderen over de seizoenen. Alle knutselwerkjes van de seizoenen zijn met foto s uitgewerkt. De knutselwerkjes over de seizoenen zijn ook onderverdeeld

Nadere informatie

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl -

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl - Kabouterpad herfst www.jufanke.nl Uitleg van het kabouterpad Dit kabouterpad is gemaakt voor een herfstwandeling door het bos. De wandeling kan met kleine groepjes of de hele klas tegelijk gelopen worden.

Nadere informatie

Dieren in de Winter. Inleiding: 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com. www.eduboek.nl. Vaardigheden: Onderzoeksvaardigheden.

Dieren in de Winter. Inleiding: 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com. www.eduboek.nl. Vaardigheden: Onderzoeksvaardigheden. 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Dieren in de Winter www.eduboek.nl Vaardigheden: Benodigdheden: zie de Slotopdracht op blz 8 voor de benodigde ingrediënten Onderzoeksvaardigheden

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie