Instructeursopleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instructeursopleiding"

Transcriptie

1 Instructeursopleiding KNHS OPLEIDINGEN Opbouw EVC-traject 1

2 Instructeursopleidingen pagina 2 Instructeursopleidingen Paardensport is jouw passie. Je voelt je er thuis. Je hebt jarenlang hard gewerkt en dat loont. Je wordt gezien als deskundig. Mensen met paarden komen naar jou voor advies, jij helpt ze. Het delen van jouw vaardigheden is iets wat in je bloed zit. Maar je wilt meer. Je honger naar kennis is groot. Verdieping geven aan jouw vakmanschap. Een specialist worden in paardensport. En dat overbengen op anderen. Dat is jouw droom. Opbouw EVC-traject 1 Volg de KNHS opleiding tot en maak van jouw passie je vak! Wil je een opleiding volgen? Dan kun je kiezen uit verschillende varianten. Sommige varianten worden ieder jaar georganiseerd, andere varianten eens in de twee jaar. In het schema hieronder kun je zien welke richtingen je het komende cursusseizzoen ( start najaar 201) kunt volgen en voor welke varianten je nog een jaar moet wachten:

3 pagina 3 Opbouw EVC-traject 1 Variant Start najaar 201 Start najaar 2017 Aspirant- Allround ja ja Instructeur Allround ja ja Manege ja ja Paardrijden Gehandicapten ja ja Eventing nee ja Mennen nee ja Voltige nee ja Western ja nee Trec ja nee IJslandse Paarden nee ja Freestyle* ja ja Instructeur Dressuur ja ja Springen ja nee Eventing nee ja Mennen nee ja Voltige nee ja Western nee nee IJslandse paarden ja nee Trainer Dressuur, Springen, Eventing nee ja * de opleiding Freestyle wordt aangeboden door de Freestyle Academy. Voor informatie en inschrijven zie

4 - pagina - Opbouw EVC-traject 1 De opleiding tot aspirant- is bedoeld voor mensen die in de toekomst de opleiding willen volgen en zeker willen weten dat ze voldoende kennis en vaardigheden hebben om hieraan deel te nemen. Het is dus geen verplichte opleiding: als je al voldoende ervaring hebt, kun je ook direct starten met de opleiding. De opleiding tot aspirant- is wel heel geschikt als voorbereiding op de opleiding, we noemen het daarom ook wel de vooropleiding. Toelatingseisen Je bent lid van de KNHS Op 1 april 2017 ben je 1 jaar. Daarnaast moet je voor deelname aan de opleiding de beschikking hebben over een paard of pony ( cat. D/E) Op sommige cursuslocaties kun je een paard huren als je dat wilt. Cursusprogramma De opleiding bestaat uit 20 cursusbijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode november mei In kleine groepen leer je veel over horsemanship, dressuur, springen en lesgeven. Het accent ligt op de praktijk, maar er zijn ook een aantal theoretische lessen. De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan de orde. Voeding van het paard (o.a natuurlijke eetgewoontene, voedingssoorten, voederrantsoen) Gezondheid (o.a anatomie, preventie, kreupelheden, diverse soorten aandoeningen) Omgaan met en verzorgen van het paard Longeren Rijtechniek Dressuur Springen Lesgeven Examens Om je diploma Aspirant- in ontvangst te nemen, moet je slagen voor de volgende examens: 1. Voeding en gezondheid (theorie) 2. Omgang, verzorging en praktische paardenkennis (praktijk) 3. Eigen vaardigheid dressuur en springen ( praktijk) ( voor dit examen heb je vrijstelling als je met twee paarden L1+1 dressuur bent en daarnaast met 2 paarden L+1 springen).. Lesgeven (praktijkexamen)

5 pagina Opbouw EVC-traject 1 drie keer per jaar worden georganiseerd : in november, februari Wat kan ik met het diploma? en juni. De examendate en de locatie(s) worden in september, Gedurende drie jaar lesgeven op een accommodatie met december en april op de website gepubliceerd. Vanaf dat een veiligheidscertificaat. Na deze drie jaar is dat niet meer moment is het mogelijk om voor de examens in te schrijven. ( toegestaan en moet je je - diploma hebben behaald. let op: als je deelneemt aan de cursus, hoef je je niet apart in te Instromen in de opleiding tot Instructeur of Instructeur schrijven voor de examens!) Schrijf je alleen in als je inschat dat je (voor wedstrijdsport is wel een aanvullende voldoende kennis en vaardigheden hebt om te slagen. Op www. wedstrijdklassering vereist). Je hoeft de toelatingstest niet te knhs.nl/opleidingen/opleiding/vooropleiding kun je doen, met uitzondering van de praktische test rijvaardigheid. per examen vinden wat je moet kunnen om te slagen. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de examens aflegt. Je kunt Examen doen zonder opleiding ervoor kiezen om alle examens in dezelfde periode te doen, maar Heb je al voldoende ervaring, dan kun je ook rechtstreeks examen je kunt ook eerst een aantal examens doen en een half jaar of doen. Dit is bijvoorbeeld een goede mogelijkheid als je op korte een jaar later nog een aantal examens. Je moet binnen drie jaar termijn gediplomeerd wilt zijn, omdat je lesgeeft of les gaat geven slagen voor alle examens om het diploma Aspirant- in op een accommodatie met een veiligheidscertificaat. Je volgt ontvangst te kunnen nemen. geen lessen, maar je schrijft je in voor de directe examens die Aanmelden? Ga naar mijnknhs.nl/opleidingen en meld je aan. Aanmelden kan tot en met augustus. Aspirant- Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond Tijdstip 80,- (exclusief huur paard a 200,- voor de cursus) Barneveld ** Vorden Weert Wormerveer Oud Gastel Buinen ** woensdag maandag maandag maandag maandag maandag uur uur uur uur uur uur * Voor alle cursussen geldt dat deze alleen van start gaan bij voldoende deelname. ** Op deze locaties is het mogelijk om een paard te huren.

6 pagina Opbouw EVC-traject 1 Wat doet een Instructeur? Als Instructeur geef je lessen aan recreatieruiters, met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste klassen van de breedtesport. Je geeft les binnen maneges, verenigingen of aan particulieren. En aan verschillende paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen van beginner tot meer gevorderd niveau. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar integreert de begeleiding van paardensporters en ruiterfitheid in jouw lessen. Je houdt het paardenwelzijn in de gaten en adviseert over de omgang met het paard. Je organiseert paardensportactiviteiten en stuurt daarbij de vrijwilligers en je collega s aan. Varianten Bij de opleiding Instructeur kun je dit seizoen ( start 1) kiezen uit de volgende richtingen: Allround Western Paardrijden Gehandicapten Manege Trec Freestyle* Ben je geïnteresseerd in de opleiding Mennen, Voltige, Eventing of IJslandse paarden? Deze varianten worden in seizoen 17/ 18 (start najaar 17) weer aangeboden. Zoals de naam al aangeeft worden de Allround opgeleid om les te geven zowel in het springen als dressuurrijden. Als Instructeur Western leer je beginnende westernruiters alles over deze enerverende discipline. Kies je voor de variant Paardrijden Gehandicapten, dan is je kennis en vaardigheid gericht op veilig en doelgericht lesgeven aan ruiters met beperkingen van verschillende aard. De variant Manege is voor manege-medewerkers die gediplomeerd willen worden en alles willen weten over het geven van (groeps) lessen aan kinderen en beginnende ruiters. In de opleiding Trec- leer je ruiters te begeleiden in deze veelzijdige discipline.

7 pagina 7 Opbouw EVC-traject 1 Toelatingseisen Om te kunnen starten met de opleiding Instructeur, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 1. Je bent lid van de KNHS 2. Op 1 februari 2018 ben je 18 jaar 3. Je bent geslaagd voor de toelatingstest. Voor de opleiding Manege- is een aanstelling op een FNRS-manege noodzakelijk.. Voor de richting Trec geldt dat je T3 geklasseerd moet zijn.. Je beschikt over een geschikt paard of pony cat. D/E dat je kunt meenemen naar de lessen zodat je zelf kunt rijden en medecursisten aan jou les kunnen geven. Het is ook toegestaan een combinatie mee te nemen waaraan lesgegeven kan worden. Het niveau van het paard/de combinatie wordt in overleg met de docent bepaald, maar houd er rekening mee dat je in ieder geval een paard ( of combinatie) mee moet kunnen nemen dat op L niveau dressuur kan lopen ( dit geldt voor alle varianten m.u.v. western), een parcours van 70 cm. kan springen ( die geldt voor de richtingen Allround, Manege, Trec) of vijf onderdelen van de westernsport in de basis beheerst ( richting Western). Voor de richting Paardrijden Gehandicapten bestaat de mogelijkheid om tegen een meerprijs een paard te huren. Let op: voor de richtingen allround en manege geldt dat je tijdens de toelatingstest de beschikking moet hebben over een paard van min. 1.0 i.v.m. de paardenwissel. * De opleiding Freestyle wordt gegeven door de Freestyle Academy, voor meer informatie en inschrijven zie Toelatingstest basissport Om toegelaten te worden tot de opleiding Instructeur doe je een toelatingstest. De toelatingstest bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Digitale toets Horsemanship. In deze toets worden vragen gesteld over voeding en gezondheid. De toets is gebaseerd op de lesstof van de module Voeding en gezondheid. 2. Praktische toets Horsemanship. In deze toets worden vragen gesteld over omgang, verzorging en praktische paardenkennis. De toets is gebaseerd op de lesstof van de module Omgang, verzorging en praktische paardenkennis. 3. Intakegesprek met praktische test. Tijdens dit gesprek wordt er onder meer gevraagd naar je ervaring met paarden en met les geven. Je moet ook een korte les geven in de praktijk.. Praktische test Rijvaardigheid. Afhankelijk van de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven, wordt jouw vaardigheid in dressuur en springen, (opleiding Allround, Trec en Manege), dressuur en vaardigheid (Western, Trec, IJslandse paarden ) of dressuur (opleiding Paardrijden Gehandicapten) getoetst. Voor Trec word je ook op M.A. getoetst. Op de KNHS site kun je vinden op welke punten je wordt beoordeeld. (protocollen met beoordelingscriteria). Let wel je rijdt de toelatingstest op twee paarden: je eigen paard en het paard dat door een andere kandidaat wordt meegenomen. Dit betekent dus ook dat jouw paard door iemand anders wordt gereden. Op welk 2de paard je moet ( en dus ook wie er als tweede op jouw paard rijdt), wordt door loting bepaald.

8 pagina 8 Opbouw EVC-traject 1 Dit niveau is voor de verschillende varianten als volgt: Allround/Manege/.Trec: L niveau dressuur en springen parcours 70 cm Western: vijf onderdelen van de westernsport in de basis beheersen Paardrijden Gehandicapten: L niveau dressuur Let op: wij spreken over niveau - je hoeft geen wedstrijdklassering te hebben. Voordat je een Toelatingstest kunt doen voor Instructeur Paardrijden Gehandicapten, volg je een meeloopdag of -week in een vakantiekamp om je te oriënteren. Meer informatie kun je krijgen via het bureau van de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG), info@verenigingfpg.nl. Als je het diploma Aspirant- hebt, doe je alleen onderdeel van de toelatingstest. Om de toelatingstest met goed gevolg te kunnen afleggen, is het noodzakelijk dat je de lesstof van de modules Voeding en gezondheid en Omgang, verzorging en praktische paardenkennis beheerst. Als je je inschrijft voor de opleiding, kun je tijdens het aanmeldproces aangeven of je dit lesmateriaal ( 2 readers) wilt bestellen. De prijs voor beide readers samen is 2,-. Is het materiaal al in je bezit, dan hoef je dit uiteraard niet aan te vinken. De toelatingstest kost 12,- Specificatie Digitale toets horsemanship 1,- Praktische toets horsemanship 30,- Intakegesprek/ toets lesgeven 30,- Toets rijvaardigheid 0,- Cursusprogramma basissport De opleiding bestaat uit kleinschalige cursusbijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode oktober 1 januari 18. Er worden 30 grotendeels praktische lessen gegeven waarin alle aspecten van het lesgeven aan de orde komen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan didactiek en het integreren van rijtechniek en ruiterfitheid in het lesgeven. De opleiding manege wordt verzorgd door de ondernemer waar de cursist in dienst is. Bij deze variant heb je dus geen lessen. Naast de lessen bestaat de opleiding uit vijf centrale bijeenkomsten verspreid over het cursusseizoen. Deze worden georganiseerd op diverse plaatsen. De startbijeenkomst is op woensdagavond 21 september in Ermelo. Daarin krijg je na de informele kennismaking met medecursisten en docenten, uitleg over het hele opleidingstraject, de verschillende examens en de elektronische leeromgeving. Daarnaast volg je twee inhoudelijke workshops. Op de centrale dagen ( een aantal zaterdagen) komen alle cursusgroepen ( en, alle disciplines) samen en worden overstijgende thema s behandeld door experts op het betreffende vakgebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

9 pagina 9 Opbouw EVC-traject 1 exterieur en beweging, gezondheid, lesgeven aan kinderen en lichaamstaal. Eén van deze dagen is een sportdag met je paard, waarbij je onder andere longeert, uitleg krijgt over passend harnachement, gezondheid van het paard, ruiterfitheid. Daarnaast is er een specifiek onderwerp toegespitst op jouw variant. Bij het beoefenen van de paadensport zit een ongeluk soms in een klein hoekje met kleine, maar soms ook met grote gevolgen. Als is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Vandaar dat er in de opleidingen ook een BHV-cursus is opgenomen. Het is belangrijk om ook in de praktijk ervaring op te doen. Stage is daarom ook een belangrijk deel van de opleiding. De stage bestaat uit 0 uur lesgeven en het organiseren van een activiteit (20 uur). De bouwstenen van de opleiding: 30 lesavonden Lesgeven (1x per week) dagen met Experts, verspreid over het jaar (startdag, sportdag, exterieur, gezondheid, didactiek) Examens en diplomering Om je diploma Instructeur in ontvangst te kunnen nemen, moet je slagen voor diverse examens of voorwaardelijke toetsen. Een aantal van deze examens zijn praktijkexamens (bijvoorbeeld Lesgeven) en een aantal examens zijn portfoliobeoordelingen (bijvoorbeeld het voorbereiden van lessen en het organiseren van een activiteit). Bij een praktijkexamen voer je iets uit in aanwezigheid van een examinator (bijvoorbeeld lesgeven), zodat hij kan beoordelen of je dit goed doet. Deze praktijkexamens vinden plaats op de cursuslocatie of in Ermelo. Bij een portfoliobeoordeling voer je iets uit in de praktijk (tijdens je stage, bijvoorbeeld het organiseren van een activiteit) en verzamel je materiaal waaruit blijkt dat je dit op een goede manier hebt gedaan (bijvoorbeeld het draaiboek van de dag en reacties van deelnemers). Dit bewijsmateriaal lever je in, waarna het beoordeeld wordt door een examinator. Als je geslaagd bent voor alle examens (praktijk en portfolio) ben je gediplomeerd Instructeur! Aanmelden? Ga naar mijnknhs.nl/opleidingen en meld je aan. Aanmelden kan tot en met augustus 201. Stage lesgeven + coachen bij wedstrijden + organiseren activiteit Diverse examens en portfolio opdrachten

10 pagina Instructeur Allround Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond Tijdstip 9,- Ede Weert Oud Gastel Appelscha maandag woensdag dinsdag maandag uur uur uur uur Instructeur Western Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond 9,- Vorstenbosch maandag uur Instructeur Paardrijden Gehandicapten Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond 9,- Arnhem woensdag uur Opbouw EVC-traject 1 Instructeur Trec Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond 9,- Ermelo woensdag uur Instructeur Manege Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond 130,- Divers Divers * Voor alle cursussen geldt dat deze alleen van start gaan bij voldoende deelname.

11 pagina Opbouw EVC-traject 1 Wat doet een Instructeur? Als wedstrijdsport geef je lessen binnen de discipline die je voorkeur heeft. De paardensporters aan wie je lesgeeft zijn voornamelijk wedstrijdruiters (of menners of voltigeurs) in de hele breedtesport. Je geeft les aan paardensporters van verschillende leeftijden en niveaus. Je hebt daarbij niet alleen oog voor rijtechniek, maar integreert wedstrijdvoorbereiding, mentale begeleiding en ruiterfitheid in jouw lessen. Je begeleidt paardensporters ook op wedstrijden. Je hebt steeds oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Je organiseert paardensportactiviteiten en coördineert daarbij de vrijwilligers en je collega s. Varianten Bij de opleiding Instructeur kun je dit seizoen ( start najaar 1) kiezen uit de volgende richtingen: Dressuur Springen IJslandse paarden Ben je geïnteresseerd in de opleiding Voltige, Eventing of Mennen? Deze varianten worden in seizoen 17/ 18 (start najaar 17) weer aangeboden. Vanaf seizoen 18/ (start najaar 18) wordt ook een variant Western aangeboden. Toelatingseisen Om te kunnen starten met de opleiding Instructeur, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 1. Je bent lid van de KNHS en hebt een actieve startpas 2. Op 1 februari 2018 ben je tenminste 18 jaar oud 3. Je bent geslaagd voor de toelatingstest (zie verderop). Je beschikt over een geschikt paard of pony cat. D/E dat je kunt meenemen naar de lessen, zodat je zelf kunt rijden en medecursisten aan jou les kunnen geven. Het is ook toegestaan een combinatie mee te nemen waaraan lesgegeven kan worden. Het niveau van het paard/de combinatie wordt in overleg met de docent bepaald. Maar houd er rekening mee dat je in ieder geval een paard ( of combinatie) mee moet kunnen nemen dat op ZZ-licht niveau dressuur loopt ( richting Dressuur), op ZZ niveau springt (richting Springen) of Sportklasse A loopt (richting IJslandse paarden) Let op: voor de richting Dressuur en Springen geldt

12 pagina 12 Opbouw EVC-traject 1 dat je tijdens de toelatingstest de beschikking moet hebben over een paard van min. 1.0 m i.v.m. de paardenwissel. Je hebt een wedstrijdklassering van: Dressuur: Z2 +1 Springen: Z + 1 IJslandse paarden: Sportklasse B Voldoe je niet aan de toelatingseisen en denk je toch in aanmerking te komen voor deelname aan de opleiding Instructeur, mail dan je motivatie naar opleidingen@knhs.nl. Toelatingstest wedstrijdsport. Digitale toets Horsemanship. In deze toets worden vragen gesteld over voeding en gezondheid. De toets is gebaseerd op de lesstof van de module Voeding en gezondheid.. Praktische toets Horsemanship. In deze toets worden vragen gesteld over omgang, verzorging en praktische paardenkennis. De toets is gebaseerd op de lesstof van de module Omgang, verzorging en praktische paardenkennis. 7. Intakegesprek met praktische test. Tijdens dit gesprek wordt er onder meer gevraagd naar je ervaring met paarden en met les geven. Dit wordt ook in de praktijk getest. 8. Praktische test Rijvaardigheid. Afhankelijk van de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven, wordt jouw vaardigheid in dressuur, springen, rijden IJslandse paarden getoetst. Op de KNHS site kun je vinden op welke punten je wordt beoordeeld. (protocollen met beoordelingscriteria). Let wel je rijdt de toelatingstest op twee paarden: je eigen paard en het paard dat door een andere kandidaat wordt meegenomen. Dit betekent dus ook dat jouw paard door iemand anders wordt gereden. Op welk 2de paard je moet ( en dus ook wie er als tweede op jouw paard rijdt), wordt door loting bepaald. Het niveau van de toelatingstest is voor de verschillende varianten als volgt: Dressuur: ZZL Springen: ZZ- Het 2e paard rijd je onder begeleiding van de examinator en je springt een parcours van 1.00 m. IJslandse paarden: Sportklasse A Als je het diploma Aspirant Instructeur hebt, doe je alleen onderdeel vier van de toelatingstest. Om de toelatingstest met goed gevolg te kunnen afleggen, is het noodzakelijk dat je de lesstof van de modules Voeding en gezondheid en Omgang, verzorging en praktische paardenkennis beheerst. Als je je inschrijft voor de opleiding, kun je tijdens het aanmeldproces aangeven of je dit lesmateriaal ( 2 readers) wilt bestellen. De prijs voor beide readers samen is 2,-. Is het materiaal al in je bezit, dan hoef je dit uiteraard niet aan te vinken.

13 pagina 13 Opbouw EVC-traject 1 De toelatingstest kost 12,- Specificatie Digitale toets horsemanship 1,- Praktische toets horsemanship 30,- Intakegesprek/ toets lesgeven 30,- Toets rijvaardigheid 0,- Cursusprogramma wedstrijdsport De opleiding bestaat uit kleinschalige cursus- bijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode oktober 1 - januari 18. Er worden 30, grotendeels praktische lessen gegeven. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan didactiek en het integreren van rijtechniek en ruiterfitheid in het lesgeven. Naast de lessen (die op doordeweekse avonden worden gegeven), bestaat de opleiding uit vijf centrale bijeenkomsten, verspreid over het cursusseizoen. Deze worden georganiseerd op diverse plaatsen in het land. Op deze dagen komen alle cursusgroepen ( en, alle disciplines) samen en worden overstijgende thema s behandeld door experts op het betreffende vakgebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan exterieur en beweging, gezondheid, lesgeven aan kinderen en lichaamstaal. Eén van deze dagen is een sportdag met je paard, waarbij je onder andere. longeert, uitleg krijgt over passend harnachement, gezondheid van het paard, ruiterfitheid. Daarnaast is er een specifiek onderwerp toegespitst op jouw variant. De startbijeenkomst is op 21 september in Ermelo. Bij het beoefenen van de paardensport zit een ongeluk soms in een kleine hoekje met kleine, maar soms ook grote gevolgen. Als is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Vandaar dat er in de opleidingen ook een BHV-cursus is opgenomen. Het is belangrijk om ook in de praktijk ervaring op te doen. Stage is daarom een een belangrijk deel van de opleiding. De stage bestaat uit 0 uur lesgeven, het organiseren van een activiteit en het coachen op een wedstrijddag ( gemiddeld 20 uur). De bouwstenen van de opleiding: 30 lesavonden Lesgeven (1x per week) dagen met Experts, verspreid over het jaar (startdag, sportdag, exterieur, gezondheid, didactiek) Stage lesgeven + coachen bij wedstrijden + organiseren activiteit Diverse examens en portfolio opdrachten

14 pagina Examens en diplomering Om je diploma Instructeur in ontvangst te kunnen nemen, moet je slagen voor diverse examens en voorwaardelijke toetsen. Een aantal van deze examens zijn praktijkexamens (bijvoorbeeld Lesgeven) en een aantal examens zijn portfoliobeoordelingen (bijvoorbeeld het voorbereiden van lessen en het organiseren van een activiteit). Bij een praktijkexamen voer je iets uit in aanwezigheid van een examinator (bijvoorbeeld rijden of lesgeven), zodat hij kan beoordelen of je dit goed doet. Bij een portfoliobeoordeling voer je iets uit in de praktijk (tijdens je stage, bijvoorbeeld het organiseren van een activiteit) en verzamel je materiaal waaruit blijkt dat je dit op een goede manier hebt gedaan (bijvoorbeeld het draaiboek van de dag en reacties van deelnemers). Dit bewijsmateriaal lever je in, waarna het beoordeeld wordt door een examinator. Als je geslaagd bent voor alle examens (praktijk en portfolio) ben je gediplomeerd Instructeur! Aanmelden? Ga naar en meld je aan! Aanmelden kan tot en met augustus. Overzicht Instructeur Instructeur Dressuur Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond Tijdstip 9 Lisse Uden Emmeloord dinsdag dinsdag maandag uur uur uur Opbouw EVC-traject 1 Instructeur Springen Cursusprijs Cursusplaats Cursusavond 9 Weert dinsdag uur Instructeur IJslandse Paarden Cursusprijs Cursusplaats Cursusdag 9 Ermelo woensdag uur * De cursus gaat alleen van start bij voldoende deelname

15 EVC-traject pagina 1 EVC Opbouw EVC-traject 1 Het volgen van één van de KNHS-opleiding is een goede manier om de basisprincipes van het lesgeven te leren en een goede te worden. Maar het volgen van een opleiding is niet de enige manier om het lesgeven onder de knie te krijgen. Ook in de praktijk kun je een eind komen, bijvoorbeeld door veel te kijken naar hoe anderen lesgeven en door dit op een gegeven moment zelf ook te gaan doen. Op deze manier kun je veel ervaring op doen en uiteindelijk een geroutineerd worden. Voor deze groep mensen die, hoewel zij geen diploma hebben, al jarenlang lesgeven, bestaat de mogelijkheid om via een EVCtraject alsnog hun diploma te halen. EVC staat voor (Erkennen van) Eerder Verworven Competenties. In een EVC-traject toon je aan dat je over bepaalde competenties (zoals lesgeven, paardrijden en coachen bij wedstrijden) beschikt, dus dat je deze dingen kunt. Als je ongeveer 2000 uren hebt les gegeven, is het EVC traject misschien iets voor jou. Je kunt je drie keer per jaar inschrijven via mijnknhs. Als je inschrijft, lever je jouw hippisch cv in. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek word je cv besproken en wordt getoetst of je voldoende technische kennis hebt. Als de intaker het gesprek positief beoordeelt, wordt besproken hoe je het bewijs verzamelt voor jouw portfolio. Je verzamelt na het gesprek bewijsmateriaal. Dit bewijsmateriaal kan van alles zijn: van lesverslagen en evaluaties van leerlingen tot draaiboeken en filmpjes. Als het portfolio helemaal klaar is, lever je het in. Een examinator beoordeelt of het aangeleverde materiaal voldoende bewijs is. Als het oordeel positief is, word je uitgenodigd voor een praktijkexamen en een portfoliogesprek. Beide worden beoordeeld door twee examinatoren. Voor het succesvol doorlopen van een EVC-traject is het noodzakelijk dat je beschikt over veel ervaring met lesgeven, maar ook veel verstand hebt van paarden (exterieur, gezondheid). Je betaalt 10,- voor het intakegesprek. Als je wordt toegelaten tot het EVC-traject, betaal je aanvullend 37,-. Het EVCtraject staat open voor kandidaten die tenminste tien jaar fulltime werkzaam zijn (geweest) in de paardensport. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 2 jaar.

16 pagina 1 Schematisch ziet het EVC-traject er als volgt uit: Fase 0 Aanmelding met Hippisch CV Fase 1 - Intakegesprek Starten ja/nee? Zo ja, afspraak over vullen portfolio Fase 2 - Vullen portfolio Je gaat zelf aan de slag met het verzamelen van bewijs Opbouw EVC-traject 1 Fase 3 - Praktijkexamen en portfoliogesprek Als het portfolio is goedgekeurd, word je uitgenodigd voor het praktijkexamen en een portfoliogesprek. Twee examinatoren beoordelen het examen en het gesprek Diplomering

17 Aanvullende modules pagina 17 Aanvullende modules Heb je een diploma en wil je je verder bekwamen? Behalve vervolgopleidingen en bijscholingen, organiseert de KNHS ook diverse aanvullende modules die je kunt volgen als je in het bezit bent van een erkend diploma. Je kunt een combinatie meenemen om het lesgeven aan te kunnen oefenen. Als je geen combinatie mee kunt nemen dan kun je er ook voor kiezen om zelf een paard mee te nemen en zelf te rijden. Er zijn stallen beschikbaar. Opbouw EVC-traject 1 Ruiterfitheid Ben je en wil je meer weten over ruiterfitheid? Dan is deze applicatiecursus iets voor jou! De cursus bestaat uit één dag (middag/avond) en vindt plaats in het KNHS-Centrum te Ermelo. Na afloop ontvang je een certificaat. In de middag ga ze zelf onder leiding van een ECO- Coach aan de slag met verschillende ruiterfitheidoefeningen. In de avond ga je in een klein groepje onder leiding van een oefenen met het praktisch lesgeven, met als doel om ruiterfitheid praktisch toe te passen in het lesgeven. Elke deelnemer neemt één combinatie mee, zodat er voldoende combinaties zijn om dit mee te oefenen. De kosten van deze module bedragen 10. Voorwaarden om deel te nemen Je bent in het bezit van een diploma (ORUN of Deurne). Endurance Wil jij je als verbreden en je leerlingen op weg helpen in een sterk groeiende discipline? Dan is de module Endurance wat voor jou! Je leert niet alleen hoe de endurancesport werkt en hoe je les kunt geven aan beginnende enduranceruiters, we gaan ook dieper in op de training van de algehele conditie en specifiek het uithoudingsvermogen. Deze kennis kun je ook toepassen in alle andere disciplines en voor fanatieke recreatieruiters. De module bestaat uit een reader, twee centrale dagen met theorie en praktijk in Ermelo en het maken van een opdracht. De inschrijving is open voor alle met minimaal een ORUN diploma niveau 2. Na afronding van de module ontvang je een certificaat. De module gaat van start bij minimaal deelnemers. De kosten van deze module bedragen 200.

18 pagina 18 BHV-cursus Wil jij weten hoe je moet handelen als er een ruiter in je les van het paard is gevallen? Volg dan de BHV-cursus, die bestaat uit een online module die 2, uur duurt en een dagdeel praktijk. De kosten van deze module bedragen 7. Longeren Wil je een cursus volgen om goed te leren longeren, dan kun je je inschrijven. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Je leert longeren volgens Lammert Haanstra methode. Inclusief dvd/ boek. De kosten bedragen 18,- Inschrijven Ga naar en meld je aan! Opbouw EVC-traject 1

19 Erkende pagina KNHS erkende Opbouw EVC-traject 1 Als je hulp nodig hebt om je voor te bereiden op rechtstreekse examens, toelatingstesten of herexamens, dan kun je hulp vragen aan een naar keuze bij jou in de buurt. Wil je zeker weten dat je een goede begeleiding krijgt bij het voorbereiden op de examens en testen, dan kun je contact opnemen met een met KNHS erkenning. KNHS erkende zijn die goed op de hoogte zijn van het lesmateriaal, het niveau dat tijdens de examens en testen gevraagd wordt en de eisen die aan de kandidaten en paarden gesteld worden. Deze zijn als docent betrokken (geweest) bij de KNHS opleidingen en zijn bij uitstek geschikt om je te helpen bij de voorbereiding op examens en toelatingstesten. Alle KNHS erkende zijn in bezit van een diploma niveau of vergelijkbaar en hebben tevens een licentie. Hieronder volgt een overzicht van alle KNHS erkende. De contactgegevens van deze kun je zelf opzoeken via Mijn KNHS en dan onder zoeken. De volgende hebben een KNHS erkenning: Groningen Corrie Rave, Alteveer Friesland Andele Brenninkmeijer - Heeg Martsje Bergsma - Oldeberkoop Hester Klompmaker - Buitenpost Nella Bijlsma - Gytsjerk Paul Versluis - Noordwolde Drenthe Loes Corsel - Coevorden Marjan Bos - Eelde Roel Poppe Lubbers - Grolloo Janneke Reinders - Klijndijk Overijssel Jos Brinkman - Albergen Niels Nanning - Dalfsen Theo Haarman - Heeten Ria Wes - Ambt Delden

20 pagina 20 Opbouw EVC-traject 1 Gelderland Carel Soethout - Didam Egbert van Roekel - Ede Marlon van Wissen - Huissen Bart Bax - Gendt Wilma Versteeg - Barneveld Jose Veltman - Apeldoorn Jesse Teune - Wezep Utrecht Ilze de Meer - Woudenberg Noord-Holland Bram van Jaarsveld - Abbenes Ronald Beukers - Oudkarspel Edwin Hoogenraat - Lijnden Nancy Meegdes - Haarlem Marjolein Martin - Oudkarspel Marlon van Wissen - Schagen (in Mijn KNHS vermeld met woonplaats Huissen, Cees Rijpkema - Zwaagdijk Zuid-Holland Annemieke Koene - Bergambacht Marjolein Nieuwenhuis-Bac - Moerkapelle Andre Zeeman - Wateringen Jeroen Heijmans - Bodegraven Vincent Zuidam - Rotterdam Zeeland Martin de Kroo - Nieuw en Sint Joosland Noord-Brabant Babette Blankespoor - Steenbergen Ellen Roes-van der Pas - Waalre Ellen van den Berg - Uden Henriette Smits - Veghel Peter Versteijnen - Berkel-Enschot Anita de Ruiter-Fransen - Sprang Capelle Limburg Trudi Houwen - Wanssum Henriette Smits - Veghel

KNHS-OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING

KNHS-OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING KNHS-OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING KLIK HIER VOOR JE KEUZE >> ASPIRANT- INSTRUCTEUR (VOOROPLEIDING) / INSTRUCTEUR BASISSPORT / INSTRUCTEUR WEDSTRIJDSPORT / EVC TRAJECT 2 3 De opleidingen van de KNHS

Nadere informatie

Instructeursopleiding

Instructeursopleiding Instructeursopleiding KNHS OPLEIDINGEN Instructeursopleidingen pagina 2 Instructeursopleidingen Paardensport is jouw passie. Je voelt je er thuis. Je hebt jarenlang hard gewerkt en dat loont. Je wordt

Nadere informatie

Instructeursopleiding

Instructeursopleiding Instructeursopleiding KNHS OPLEIDINGEN 9 Instructeursopleidingen pagina 2 Instructeursopleidingen 9 Paardensport is jouw passie. Je voelt je er thuis. Je hebt jarenlang hard gewerkt en dat loont. Je wordt

Nadere informatie

INSTRUCTEURSOPLEIDING

INSTRUCTEURSOPLEIDING INSTRUCTEURSOPLEIDING INSTRUCTEURSOPLEIDING 2 3 VOOROPLEIDING (ASPIRANT INSTRUCTEUR) INSTRUCTEUR BASISSPORT / INSTRUCTEUR WEDSTRIJDSPORT / TRAINER VRIJSTELLINGEN / EVC TRAJECT Instructeursopleidingen

Nadere informatie

Instructeursopleiding

Instructeursopleiding sopleiding sopleidingen Manege- Overzicht opleidingen 1 Opleiding Manege Overzicht opleidingen 18 ORUN 1 Voorwaarden voor deelname 0 Varianten en startdatum EVC 3 Opbouw EVC-traject KNHS OPLEIDINGEN sopleidingen

Nadere informatie

PAARD&OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING & OFFICIAL OPLEIDING

PAARD&OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING & OFFICIAL OPLEIDING PAARD&OPLEIDINGEN INSTRUCTEURSOPLEIDING & OFFICIAL OPLEIDING INSTRUCTEURSOPLEIDING 2 VOOROPLEIDING (ASPIRANT INSTRUCTEUR) INSTRUCTEUR BASISSPORT / INSTRUCTEUR WEDSTRIJDSPORT / TRAINER VRIJSTELLINGEN /

Nadere informatie

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs KNHS Opleidingen 018 Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN pagina KNHS Opleidingen 018 Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Veel enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

Handleiding EVC-traject. cursusseizoen 2014-2015

Handleiding EVC-traject. cursusseizoen 2014-2015 Handleiding EVC-traject cursusseizoen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Beschrijving EVC-traject 2. Het vullen van je portfolio 3. Geven van lessen (3.1) 4. Coachen bij wedstrijden (3.2) 5. Organiseren van activiteiten

Nadere informatie

Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen

Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld Hippische opleidingen Groenhorst Barneveld Groenhorst Barneveld 2000 leerlingen Dierverzorging Hippische opleidingen 400 leerlingen Veehouderij Groen, Grond

Nadere informatie

Informatie over de Hippische opleidingen van Groenhorst Barneveld:

Informatie over de Hippische opleidingen van Groenhorst Barneveld: Informatie over de Hippische opleidingen van Groenhorst Barneveld: Algemeen Groenhorst Barneveld biedt nagenoeg alle in Nederland bestaande opleidingen in de paardenhouderij aan. Deze opleidingen worden

Nadere informatie

Handleiding EVC-traject. Ingangsdatum 16 januari 2019

Handleiding EVC-traject. Ingangsdatum 16 januari 2019 Handleiding EVC-traject Ingangsdatum 16 januari 2019 Inhoudsopgave 1. Beschrijving EVC-traject 2. Aanmelding 3. Intakegesprek 4. Het vullen van je portfolio 5. Examen/reflectiegesprek 6. Kosten 7. Bijlagen

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding zelfstandig instructeur paardrijden

Voltijdse dagopleiding zelfstandig instructeur paardrijden Voltijdse dagopleiding zelfstandig instructeur paardrijden #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op

Nadere informatie

Open dag Hippische opleidingen

Open dag Hippische opleidingen Open dag Hippische opleidingen Aeres MBO Barneveld 2000 leerlingen Aeres MBO Barneveld Dierverzorging Hippische opleidingen 300-400 lln. hippisch Veehouderij Groen, Grond & Infra 12 september 2017 2 Onze

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Najaar 2015

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Najaar 2015 Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Najaar 2015 Samen de paardensport laten groeien VERDELING KNHS LEDEN IN NEDERLAND 19% 4% 3% 5% 2% 8% 8% 15% PAARDENSPORTERS 13% 21% 2% 7% 15% 5%

Nadere informatie

Samen de paardensport laten groeien

Samen de paardensport laten groeien Samen de paardensport laten groeien MAATSCHAPPELIJKE TRENDS & PAARDENSPORT 1. Sinds 1975 omvang van vrije tijd met 3 uur/week gekrompen vrije tijdsbesteding steeds belangrijker 2. Behoefte aan zelfontplooiing

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2015 2016 Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je lust en

Nadere informatie

Lesgeven aan kinderen

Lesgeven aan kinderen Lesgeven aan kinderen Lesopbouw en les voorbereiding improvisatie voorbereiding Een goede planning is het halve werk!!!!! Omdat: Planning over langere termijn ( FNRS ruiterplan) Doelgericht te werk gaan

Nadere informatie

PVB-wijzer Instructeur Basissport cursusseizoen Allround Mennen Eventing

PVB-wijzer Instructeur Basissport cursusseizoen Allround Mennen Eventing PVB-wijzer cursusseizoen 2017-2019 Allround Mennen Eventing Inhoudsopgave Op weg naar het diploma Een goede voorbereiding 1. PVB 3.1 Geven van lessen 2. PVB 3.3 Organiseren van activiteiten en PVB 3.4

Nadere informatie

Welkom bij Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen

Welkom bij Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen Welkom bij Groenhorst Barneveld Hippische opleidingen Groenhorst Barneveld Groenhorst Barneveld 1900 leerlingen Dierverzorging Hippische opleidingen 400 leerlingen Veehouderij Groen, Grond en Infra Onze

Nadere informatie

Gymnastiek Leider Niveau 3

Gymnastiek Leider Niveau 3 Gymnastiek Leider Niveau 3 Heb ik een vooropleiding nodig? Diploma Gymnastiek Assistent-leider 2 of vergelijkbaar (Kijk bij het EVC/EVK schema op deze site) Hoe oud moet ik zijn om met de opleiding te

Nadere informatie

GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3

GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3 GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3 Omschrijving opleidingsinhoud Heb ik een vooropleiding nodig? Hoe oud moet ik zijn om met de opleiding te starten? Hoe lang duurt de opleiding, wat is de maximale opleidingstijd?

Nadere informatie

GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3

GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3 GYMNNASTIEK LEIDER NIVEAU 3 Omschrijving opleidingsinhoud Het zelfstandig leren lesgeven in verenigingsverband a.d.h.v. de sporttechnische inhoud van de bewegingsthema s en de opbouw van profielelementen

Nadere informatie

Reglement Licenties Hippische Instructie en Officials

Reglement Licenties Hippische Instructie en Officials Reglement Licenties Hippische Instructie en Officials Inleiding De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) hanteert een licentiesysteem voor instructeurs en officials in de paardensport.

Nadere informatie

Samen De Frieze paardensport. laten groeien Anton Binnenmars Directeur Sport

Samen De Frieze paardensport. laten groeien Anton Binnenmars Directeur Sport Samen De Frieze paardensport laten groeien Anton Binnenmars Directeur Sport pag. 1 Paardrijden. Uitdaging. Ontspanning. Passie. Plezier. Sporttrends van binnen naar buiten Van instrumentalism naar consumentism

Nadere informatie

Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek

Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek Opleiding Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek Doel Cursisten leren veilig en verantwoord les te geven volgens de visie en doelstellingen van het Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO). Centraal in de methode

Nadere informatie

Aangepaste Paardensport

Aangepaste Paardensport Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Aangepaste Paardensport Prima in te passen! Mogelijkheden voor paardensporters met een beperking Inhoudsopgave Onderwerp pagina Inleiding 5 1. Voor wie

Nadere informatie

Handleiding EVC-traject. ingangsdatum 1 januari 2016

Handleiding EVC-traject. ingangsdatum 1 januari 2016 Handleiding EVC-traject ingangsdatum 1 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Beschrijving EVC-traject 2. Het vullen van je portfolio 3. Geven van lessen (3.1) 4. Coachen bij wedstrijden (3.2) 5. Organiseren van

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB Start een opleiding bij de KNSB Leren en opleiden bij de KNSB Inhoud Trainersopleidingen..................................................................... 03 1. Het opleidingstraject..................................................................

Nadere informatie

Informatie Lerarenopleiding UTI

Informatie Lerarenopleiding UTI Informatie Lerarenopleiding UTI Welkom op de lerarenopleiding van de UTI. Op deze pagina s kun je informatie vinden over de opbouw van de lerarenopleiding, de invulling tijdens de UTI trainingen, welke

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding manegehouder africhter

Voltijdse dagopleiding manegehouder africhter Voltijdse dagopleiding manegehouder africhter Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 ASSISTENT- ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-2) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, augustus 2014 Inhoudsopgave Pagina: Inleiding 3 Kwalificatiestructuur Sport (KSS) 4 Bowling Trainer 2 5 Bowling

Nadere informatie

Clubnieuws 3 20 Mei 2009

Clubnieuws 3 20 Mei 2009 Opgericht 14 september 1973 Clubnieuws 3 20 Mei 2009 Graag verwelkomen wij als nieuw lid: Tessa Schakel, Amber Linssen Lisette Kroneman Heel veel paardenplezier!!! Van harte gefeliciteerd 5 juni Antoinet

Nadere informatie

PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen

PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen PVB-wijzer Aspirant Instructeur cursusseizoen 2017-2018 Inhoudsopgave Op weg naar het diploma Aspirant Instructeur 1. PVB 2.1 Geven van lessen 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten 3. PVB 2.4 Omgang en

Nadere informatie

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2.

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2. Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht

Nadere informatie

Theorie april CBR/Ruiterbewijs

Theorie april CBR/Ruiterbewijs Theorie april CBR/Ruiterbewijs Certificaat Buitenrijden Het CBR is de opleiding voor het buitenrijden, en staat voor Certificaat Buitenrijden. Om plezierig en vooral ook veilig een buitenrit te kunnen

Nadere informatie

PVB-wijzer. Instructeur Wedstrijdsport cursusseizoen Dressuur Allround. Eventing Mennen

PVB-wijzer. Instructeur Wedstrijdsport cursusseizoen Dressuur Allround. Eventing Mennen PVB-wijzer cursusseizoen 2017-2019 Dressuur Allround Eventing Mennen Inhoudsopgave Op weg naar het diploma Een goede voorbereiding 1. PVB 3.1 Geven van lessen 2. PVB 3.2 Coachen bij wedstrijden 3. PVB

Nadere informatie

D-proeven rijden. Beoordeling

D-proeven rijden. Beoordeling D-proeven rijden Tijdens het leren paardrijden gaat het voornamelijk om het plezier en het onder de knie krijgen van de rijvaardigheid. Als je de basis geleerd hebt, is het leuk om te laten zien wat je

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Massage Hippique

Algemene Voorwaarden Massage Hippique Algemene Voorwaarden Massage Hippique Verklarende begrippen: Cursist: de natuurlijke persoon die zich aangemeld heeft en is ingeschreven voor het volgen van een cursus of opleiding bij Massage Hippique.

Nadere informatie

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden Aspirant-Initiator Paardrijden 1 INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden 15-07-09 Aspirant-Initiator Paardrijden 2 Waarom een Aspirant-Initiator? Noodzaak aan helpers op het werkveld Soms is instapdrempel

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE TRENDS & PAARDRIJDEN

MAATSCHAPPELIJKE TRENDS & PAARDRIJDEN WELKOM MAATSCHAPPELIJKE TRENDS & PAARDRIJDEN 1. Sinds 1975 omvang van vrije tijd met 3 uur/week gekrompen vrije tijdsbesteding steeds belangrijker 2. Sporten van binnen naar buiten 3. Behoefte aan zelfontplooiing

Nadere informatie

Kynologisch Gedragstherapeut

Kynologisch Gedragstherapeut Departementen Agro- en Biotechniek Industriële en Biowetenschappen Campus Geel cursus Kynologisch Instructeur & Kynologisch Gedragstherapeut empen - 2 - Cursus Kynologisch Instructeur en Kynologisch Gedragstherapeut

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Instructeur Basissport ORUN 3

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Instructeur Basissport ORUN 3 2018 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Instructeur Basissport ORUN 3 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Instructeur Basissport ORUN 3 Deelkwalificaties PVB 3.1 Geven

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, september 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN * NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * Hoewel het weer pas dit weekend op lenteweer gaat lijken is het aan het einde van deze maand al weer meivakantie en niet lang daarna kunnen we ons

Nadere informatie

OFFICIAL OPLEIDINGEN

OFFICIAL OPLEIDINGEN OFFICIAL OPLEIDINGEN OFFICIAL OPLEIDING JURYLEDEN PARCOURBOUWERS OVERIGE OFFICIALS EN FUNCTIONARISSEN Official opleidingen Voor alle wedstrijdvormen zijn officials nodig. Lijkt het jou leuk om official

Nadere informatie

Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4

Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Instructeur W Instructeur W Kwalificatie NOC*NSF Trainer-Coach 3 2019 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Instructeur W Deelkwalificaties

Nadere informatie

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt!

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! Informatiebrochure Kader opleidingen CWO Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! 1 Woord vooraf CWO opleidingslocaties (watersportverenigingen en vaarscholen) willen goede en enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

Aanvragen startpassen (in 2016)

Aanvragen startpassen (in 2016) Met ingang van 1 januari 2016 kunnen ruiters die via een FNRS-manege lid zijn van de KNHS een startpas aanvragen. Hiermee biedt u uw ruiters de mogelijkheid om deel te nemen aan de KNHS-wedstrijdsport

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS VRACHTAUTO RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je een passie voor vrachtauto s en vind je het heerlijk om jouw kennis en ervaring

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Heb jij een passie voor het verkeer? Vind je het leuk om met jouw kennis en verkeerservaring jonge mensen iets te leren? Ben je op zoek naar een

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2 2019 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Aspirant - Instructeur ORUN 2 Deelkwalificaties PVB 2.1 Geven

Nadere informatie

INFORMATIE CURSUSSEN 2018/ 19

INFORMATIE CURSUSSEN 2018/ 19 INFORMATIE CURSUSSEN 2018/ 19 PUPILLENTRAINER JUNIORENTRAINER GOALKEEPERCOACH C G-VOETBALTRAINER HOE SCHRIJF IK MIJZELF IN VEEL GESTELDE VRAGEN CONTACTGEGEVENS PUPILLENTRAINER Voor wie? (Beginnende) trainer-coaches

Nadere informatie

Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3

Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3 Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3 Algemeen Wat moet ik doen? Aan het eind van je opleiding doe je examen om te laten zien dat je vakbekwaam bent. In dit informatieblad staat alles

Nadere informatie

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II TRAINER-COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

Balans & Paard. Opleiding tot GET trainer. Harmonie- Ontspanning- Eenheid. Haal het beste uit jezelf en je paard. Gymnastische equi-training

Balans & Paard. Opleiding tot GET trainer. Harmonie- Ontspanning- Eenheid. Haal het beste uit jezelf en je paard. Gymnastische equi-training Gymnastische equi-training Opleiding tot GET trainer In september starten we met de propedeuses opleiding Gymnastisch Equi-trainer voor ruiter en paard. Dit is een opleiding die verder gaat dan alleen

Nadere informatie

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016 Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016 Agenda 1. Opening 2. Ingekomen stukken en/ of mededelingen 3. Presentatie KNHS 4. Notulen Najaarsvergadering 2015 5. Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Stappenplan houtbewerken

Stappenplan houtbewerken Stappenplan houtbewerken Arrangementen voor leermethode, begeleiding en deskundigheidsbevordering Naar een beroep met toekomst Kennisce Inhoud 1. Stappenplan Houtbewerken... 2 1.1 Het leermiddel... 2 1.2

Nadere informatie

NRPS SUBLI CUP ERMELO

NRPS SUBLI CUP ERMELO ERMELO NRPS (V51040) 17-9-2016 Marian De Ruiter VP0077545 0577-401150 Status: Gesloten Outdoor Pony en Paard 3 Openstelling: Stamboek/Ras/Type Selectiewedstrijd: Nee Inschrijven Start inschrijven: 28-7-2016

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlener niveau 4 is speciaal voor iedereen die werkzaam is als (grond)stewardess op Schiphol. Iedereen met een mavo diploma (of overgangsbewijs

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend Manege De Eilandruiters 1 oktober 2017 Editie 1, Nr. 3 MANEGENIEUWS Ponyweekend 22/23/24 September was het ponyweekend met dit jaar circus als thema. Er waren een speurtocht en buitenrit georganiseerd,

Nadere informatie

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO.

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In de eerste klas krijgen alle leerlingen tijdens de LO lessen een Rots en Water

Nadere informatie

Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2)

Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2) Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2) Inhoudsopgave Inleiding... 2 Organisatie... 2 Doelen... 2 Lesplan... 2 Werkvormen... 3 ELO... 3 BPV = stage... 4 Portfolio opdrachten...

Nadere informatie

Het rijbewijs voor motor en motorscooter

Het rijbewijs voor motor en motorscooter Het rijbewijs voor motor en motorscooter Motorrijden is populair bij jong en oud. Als motorrijder ben je wel relatief kwetsbaar. Daarom is er in Europa een strenge wetgeving voor het motorrijbewijs van

Nadere informatie

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A 1. Algemene bepalingen 1.1 Doel van de opleiding Het doel van de opleiding is de cursist voor te bereiden op het instructie geven aan beginnende

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING INFORMATIE RIJ-OPLEIDING VRACHTWAGEN & AANHANGWAGEN ACHTER VRACHTWAGEN Voor persoonlijke informatie Openingstijden kantoor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag REGULIERE RIJOPLEIDING CATEGORIE C

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING KNPV Examenreglement Keurmeester PH1, PH2 en Objectbewakingshond REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING Als lid van de KNPV heeft men de mogelijkheid om keurmeester

Nadere informatie

Cursus informatie VCL & VTL

Cursus informatie VCL & VTL Cursus informatie VCL & VTL Update september 2019. De VCL en VTL basis cursussen in oktober en november zijn gepland. Uitsluitend de ledenadministrateur kan leden digitaal inschrijven vanaf begin oktober.

Nadere informatie

Hallo mogen wij ons even voorstellen

Hallo mogen wij ons even voorstellen Hallo mogen wij ons even voorstellen Wij zijn Verkeersschool Janssen en bedanken je voor het benaderen van informatie over jou rijopleiding. Denk je nog steeds dat het behalen van je rijbewijs duur en

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS MOTOR RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je een passie voor motorrijden en vind je het heerlijk om rijles te geven in de buitenlucht

Nadere informatie

Voorblad Vraagprogramma

Voorblad Vraagprogramma Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Voorblad Vraagprogramma Wedstrijdnummer: Wedstrijdplaats: KNHS Regio: Wedstrijddatum: Accommodatiegegevens: Naam accommodatie: Adres: Postcode + plaats:

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2017 2018 Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je

Nadere informatie

Informatie deelnemers Paard & Leven Dag 9 mei 2013

Informatie deelnemers Paard & Leven Dag 9 mei 2013 De Paard & Leven Dag is een doe-dag met je paard/ pony. De hele dag zijn er clinics van veelal 30 minuten waarin je in kleine groepen uitleg en les krijgt over specifieke onderdelen van de paardensport.

Nadere informatie

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen!

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! 2 Wedstrijdrijden bij Manege Thielen Beste ruiter, Leuk dat jij ook wilt deelnemen aan de wedstrijden bij Manege

Nadere informatie

De Allround Personal Trainer opleiding

De Allround Personal Trainer opleiding Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De Allround Personal Trainer opleiding De allround Personal Trainer is een uniek totaal product waarbij vanaf het begin

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure Trainers

NBF Opleidingsbrochure Trainers NBF Opleidingsbrochure 2019 2020 Trainers Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, juli 2019 Inhoudsopgave Pagina: Inleiding 3 Introductie niveaus 4 Opleiding NBF basisbegeleider 5 Opleiding NBF niv 1

Nadere informatie

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND NEDERLANDSE BASKETBALL BOND Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 (RS-3) Opleidingsplan Versie 1.1 Inleiding Voor je ligt het opleidingsplan van het Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 traject (RS-3)Dit opleidingsplan

Nadere informatie

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Versie: januari 2012 De opleiding Leer buitenrijden met plezier is ontwikkeld om ruiters op een plezierige en veilige manier op te leiden

Nadere informatie

Het is weer mogelijk op te geven voor de rijderscursus. De rijderscursus is alleen toegankelijk voor leden van Kring West Brabant.

Het is weer mogelijk op te geven voor de rijderscursus. De rijderscursus is alleen toegankelijk voor leden van Kring West Brabant. 1 04-10-2015 Beste Kringleden, Het is weer mogelijk op te geven voor de rijderscursus. De rijderscursus is alleen toegankelijk voor leden van Kring West Brabant. Deelnemers, zowel pony s als paarden kunnen

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is speciaal voor medewerkers van Passenger Services (PS) en Customer Ground Handling (CGH). Iedereen met een contract

Nadere informatie

Informatie Brochure Leergang paardenwelzijn WELZIJNSADVISEUR

Informatie Brochure Leergang paardenwelzijn WELZIJNSADVISEUR Informatie Brochure Leergang paardenwelzijn WELZIJNSADVISEUR LEERGANG PAARDENWELZIJN Wordt de beste welzijnsadviseur van je eigen paard Paardenwelzijn in Nederland, steeds vaker een onderwerp van gesprek.

Nadere informatie

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 2016 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 7-8-2016 Dressuurwedstrijden 1. Inleiding Op de manege

Nadere informatie

Cursus informatie VCL & VTL

Cursus informatie VCL & VTL Cursus informatie VCL & VTL Update april 2018. Alle VCL en VTL basiscursussen vinden plaats in mei. Alle mogelijkheden (data & plaatsen) zijn terug te vinden in de bijlage. Let op: De ledenadministrateur

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Personeelsinfomiddag, Op 25 mei was het zover. Een personeelsinfomiddag van Dynamiek in een geheel nieuw jasje. 15 scholen lieten in hun marktkraam zien waar zij zo ontzettend trots op zijn.

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Stichting Manege Onder de Linde. Helomareed 4 9244 GH Beetsterwaag 0512 389297 www.manegeonderdelinde.nl info@manegeonderdelinde.

Jaarverslag 2011. Stichting Manege Onder de Linde. Helomareed 4 9244 GH Beetsterwaag 0512 389297 www.manegeonderdelinde.nl info@manegeonderdelinde. Stichting Manege Onder de Linde Jaarverslag 2011 Stichting Manege Onder de Linde Helomareed 4 9244 GH Beetsterwaag 0512 389297 www.manegeonderdelinde.nl info@manegeonderdelinde.nl Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Horsemanship en Rijkunst

Horsemanship en Rijkunst Horsemanship en Rijkunst Janet Bos Monique de Rijk Een solide basis voor u en uw paard begint bij een goed contact, plus de juiste fysieke ontwikkeling van uw paard. En dát leert u allemaal tijdens de

Nadere informatie

KNHS ZEELAND AMBITIE, FOCUS, PRAKTIJK, BEWAKEN EN COMMUNICATIE VAN 2014-2017

KNHS ZEELAND AMBITIE, FOCUS, PRAKTIJK, BEWAKEN EN COMMUNICATIE VAN 2014-2017 KNHS ZEELAND AMBITIE, FOCUS, PRAKTIJK, BEWAKEN EN COMMUNICATIE VAN 2014-2017 Thuis in Zeeland Aktieve, brede paardensport beoefening De KNHS heeft op nationaal niveau 2 jaar gewerkt aan haar herstructurering

Nadere informatie

Najaarsvergadering 2014 KNHS Regio Zeeland Sjef van Roovert

Najaarsvergadering 2014 KNHS Regio Zeeland Sjef van Roovert Najaarsvergadering 2014 KNHS Regio Zeeland Sjef van Roovert Agenda Dichterbij de Paardensporter Nieuwe structuur KNHS Wat kun je ermee als ruiter? Regio spil KNHS De Regio en haar leden KNHS projecten

Nadere informatie

In september/oktober 2017 zullen, bij voldoende aanmeldingen, de verschillende opleidingen tot aikido-, jujitsu- en judoleraar van start gaan.

In september/oktober 2017 zullen, bij voldoende aanmeldingen, de verschillende opleidingen tot aikido-, jujitsu- en judoleraar van start gaan. Inleiding De Judo Bond Nederland (JBN) heeft voor (toekomstige) leraren van haar clubs verschillende lerarenopleidingen ontwikkeld. De opleidingen zijn gericht op de disciplines aikido, jujitsu en judo.

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen September 2018 September 2018 Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3-2. Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3... - 4-2.1 Algemene informatie...

Nadere informatie