M K IT COUNT INKOMSTENBELASTING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "M K IT COUNT INKOMSTENBELASTING"

Transcriptie

1 INKOMSTENBELASTING Heffingskortingen en tarieven inkomstenbelasting Zoals ieder jaar zijn ook voor het jaar 2017 de heffingskortingen en de tariefschijven gewijzigd, waarbij kan worden opgemerkt dat de aanpassingen ten opzichte van 2016 minimaal zijn. Monumentenpand Het voorstel ligt dat vanaf 2017 de aftrek monumentenpand wordt afgeschaft. Wel komt er voor de jaren 2017 en 2018 een beperkte overgangsregeling voor reeds aangegane financiële verplichtingen die wel nog moeten worden vormgegeven. Een brief met een uitwerking daarvan wordt in oktober 2016 naar de Tweede kamer gestuurd. Scholingsuitgaven Ook de aftrek scholingsuitgaven wordt afgeschaft, zij het met ingang van het jaar Onder strikte voorwaarden kan dan nog een beroep worden gedaan op een gerichte niet-fiscale uitgavenregeling in de vorm van scholingsvouchers. Toeslagen Onder bepaalde voorwaarden bestaat er recht op een toeslag: de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en/of het kindgebonden budget. De toeslagen worden toegekend afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Vaak volgt er een tegemoetkoming middels een voorschot waarna herziening en vaststelling van de definitieve toeslag volgen onder verrekening van het voorschot. Om meer rechtszekerheid te bieden mag niet meer worden teruggekomen op het voorschot indien er vijf jaar verstreken zijn na de laatste dag van het betreffende berekeningsjaar. Daar staat tegenover dat bij aanvraag kan worden besloten geen toeslag te verlenen en moet worden gewacht totdat het inkomen over het jaar definitief vaststaat.

2 Belastingheffing Box 3 De aanpassing van de heffing in Box 3 was al vorig jaar aangekondigd. Tot en met 2016 is er een voordeel berekend van 4% over uw grondslag sparen en beleggen waarover 30% inkomstenbelasting moet worden betaald. Vanaf 2017 verandert de berekening van uw grondslag sparen en beleggen waarover 30% inkomstenbelasting moet worden betaald. Het heffingsvrije vermogen wordt verhoogd naar per persoon, vervolgens wordt de grondslag in 3 rendement schijven verdeeld die voor het jaar 2017 als volgt luiden: rendement Schijf 1: > ,9% Schijf 2: > ,7% Schijf 3: > ,5% Fiscale partners mogen net als nu kiezen hoe zij het gezamenlijke Box 3-vermogen na aftrek van tweemaal het heffingsvrije vermogen onderling verdelen. Anders dan nu, kan de verdeling van de grondslag vanaf 2017 wel invloed hebben op de belastingdruk in Box 3, namelijk wanneer een schijfgrens wordt overschreden. Vruchtgebruik krachtens erfrecht Met betrekking tot een via erfrecht verkregen vruchtgebruik wordt de heffing vereenvoudigd. Het voorstel behelst om alle vermogensbestanddelen die deel uitmaken van een algemeenheid waarop krachtens erfrecht een vruchtgebruik rust voor Box 3 gelijk te behandelen en dus ook de schulden volledig bij de vruchtgebruiker in aanmerking te nemen. De bloot eigenaar hoeft zijn aandeel in deze schulden niet langer aan te geven. Ook wordt in de wet vastgelegd dat bij een vruchtgebruik krachtens erfrecht, evenals bij een recht van bewoning of een recht van gebruik, de corresponderende schuld als eigenwoningschuld kan kwalificeren. De langstlevende partner kan aldus gedurende de resterende termijn van 30 jaar met renteaftrek in de voormalige echtelijke woning blijven wonen.

3 Buitenlands belastingplichtigen: heffingsvrij vermogen van toepassing in Box 3 Met ingang van 2017 wordt de heffing van inkomen uit sparen en beleggen voor buitenlands belastingplichtigen in overeenstemming gebracht met jurisprudentie. Voortaan kunnen ook zij gebruik maken van het heffingsvrij vermogen in Box 3 hetgeen eerder niet was toegestaan. Dit levert een aanzienlijk belastingvoordeel, oplopend tot zo n 600, voor buiten Nederland wonende belastingplichtigen met vastgoed in Nederland. Per 1 januari 2017 bedraagt het heffingsvrij vermogen per persoon. En het wordt nog beter: de staatssecretaris heeft bij besluit aangekondigd dat deze wetswijziging ook al in 2016 mag worden toegepast! Terugvragen dividendbelasting: een kans voor in het buitenland wonende beleggers Nog meer goed nieuws voor de buitenlands belastingplichtigen. Als reactie op jurisprudentie kunnen voortaan ook de in het buitenland wonende beleggers een deel van de ingehouden dividendbelasting terugvragen zoals ook in Nederland wonende beleggers dit kunnen door de dividendbelasting te verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting. Voorwaarde is wel dat de dividendbelasting op grond van een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting niet verrekend kan worden met de in het buitenland geheven belasting. Ook hier heeft de staatssecretaris bij besluit aangekondigd dat deze wetswijziging al in 2016 mag worden toegepast.

4 Auto van de zaak De fiscale automaatregelen voor 2017 tot en met 2020 zijn uitgewerkt in de zogenaamde autobrief. Er blijven nog maar twee bijtellingscategorieën over voor auto s van de zaak: 4% voor nulemissieauto s 22% voor alle andere auto s met een datum van eerste toelating op de weg vanaf Vanaf 2019 zal voor volledig elektrische auto s het deel van de catalogusprijs dat boven uitkomt ook onder het algemene bijtellingspercentage van 22% vallen. Voor de huidige zeer zuinige auto's blijft de verlaagde bijtelling gelden. Namelijk voor een periode van 60 maanden na de maand waarin de auto voor het eerst te naam is gesteld in het kentekenregister. Verder wil het kabinet de komende jaren de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting van personenauto s en motorrijwielen (BPM) aanpassen. De volledig elektrische auto s behouden de vrijstelling voor de MRB en BPM. Plugin hybrides worden straks meer als reguliere auto behandeld. Voor reguliere auto s gaat de MRB per 2017 met gemiddeld 2% omlaag. De MRB voor de meest vervuilende auto s zal per 2019 juist stijgen. Daarnaast gaat de BPM tot 2020 geleidelijk met gemiddeld 12% omlaag.

5 LOONBELASTING Gebruikelijk loon innovatieve startups DGA s dienen in beginsel een salaris te genieten van tenminste (gebruikelijk loon). Startende ondernemers ervaren dit veelal als een belemmering. Voor DGA s van ondernemingen die voor toepassing van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) als starter zijn aangemerkt, is daarom het voorstel dat zij gedurende de eerste drie jaren na de start van de onderneming kunnen volstaan met een gebruikelijk loon ter grootte van het minimumloon (± ). Onder bepaalde voorwaarden is zelfs afwijkend maatwerk mogelijk in overleg met de Belastingdienst. Dit betreft een tijdelijke regeling en geldt in principe tot 1 januari Het zou mooi zijn wanneer deze versoepeling ook zou kunnen worden gehanteerd bij overige startende DGA s die immers in hun aanvangsfase ook behoefte hebben aan financiële ruimte.

6 Afschaffing pensioen in eigen beheer Het is er dan toch van gekomen: afschaffing onder de titel uitfasering van pensioen in eigen beheer. Ingaande 2017 kan een DGA niet langer pensioen kan opbouwen bij zijn BV. Voor hetgeen al is opgebouwd moet de DGA een keuze maken uit de volgende opties: 1. aanhouden en actuarieel oprenten van deze bestaande aanspraken; 2. afkoop van de bestaande aanspraken onder toepassing van een korting; 3. omzetting van de bestaande aanspraken in een oudedagsverplichting. De laatste optie staat niet open voor reeds ingegane pensioenen. Bij afkoop en omzetting wordt uitgegaan van de fiscale pensioenverplichting. Door de commerciële waarde los te laten wordt de BV bevrijd van de zog. dividendklem waardoor meer ruimte ontstaat om dividend uit te keren. Om de afkoop te stimuleren geldt een gedeeltelijke vrijstelling (korting) van de afkoopsom. De vrijstelling bedraagt in ,5%, in % en in ,5%. Na 2019 is afkoop niet meer mogelijk. Afkoop is mogelijk ongeacht of het pensioen al dan niet is ingegaan. In dit alles zal aandacht voor de positie van de (ex)partner moeten zijn die immers recht heeft op een deel van de pensioenaanspraak. Een keuze van de DGA heeft voor de (ex)partner grote gevolgen, daarom is vereist dat de (ex)partner verklaart akkoord te gaan met de keuze. In ruil voor de medewerking aan een bepaalde keuze kan de (ex)partner een vergoeding overeenkomen. De juiste keuze is sterk afhankelijk van de individuele situatie en derhalve maatwerk.

7 VENNOOTSCHAPSBELASTING Tarief vennootschapsbelasting: verruiming eerste schijf In de komende jaren gaat het tarief voor de vennootschapsbelasting stapsgewijs omlaag door het verruimen van de eerste schijf in de tariefsopbouw. Vanaf 1 januari 2018 hoeft over winsten tot (was ) slechts 20% vennootschapsbelasting te worden betaald. In de jaren daarna wordt de eerste schijf verder opgerekt naar (2020) resp (2021). Boven de eerste schijf bedraagt het tarief van de vennootschapsbelasting nog steeds 25%. Iets om ook bij een fiscale eenheid rekening mee te houden. Innovatiebox Een innovatieve ondernemer die een immaterieel vast activum heeft voortgebracht, kan de daaruit voortkomende winst onder de innovatiebox tegen een effectief VPB-tarief van maximaal 5% in de heffing betrekken. Vanaf 2017 is een S&O verklaring noodzakelijk om toegang tot de innovatiebox te verkrijgen: alleen het bezit van een octrooi (of kwekersrecht) is niet meer voldoende. Ook wordt vastgelegd welke methode gebruikt moet worden om de innovatieve winst te berekenen (Nexus Approach) waarbij een en ander wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De forfaitaire regeling blijft bestaan: men kan kiezen voor een vast bedrag van maximaal dat onder het lage tarief valt in welk geval er geen vaststellingsovereenkomst hoeft te worden gesloten. Er geldt overgangsrecht voor immateriële activa die uiterlijk 30 juni 2016 zijn voortgebracht. Ook geldt overgangsrecht voor activa die voor 1 januari 2017 zijn voortgebracht, maar waarvoor geen S&O-verklaring is afgegeven.

8 Vrijgestelde beleggingsinstelling De vrijgestelde beleggingsinstelling (hierna: vbi) is een NV die niet belastingplichtig is voor de VPB. Over het resultaat van beleggingen en banktegoeden wordt geen vennootschapsbelasting geheven. Wel wordt er jaarlijks (al dan niet fictief) 4% van het vermogen op 1 januari belast tegen een heffing inkomstenbelasting van 25%. Daarmee was de vbi een mooi vehikel voor vermogende personen. De regeling wijzigt ingrijpend op drie punten: 1. bij het omturnen van een vennootschap in een vbi moet 25% Box 2 heffing worden betaald over de dan aanwezige meerwaarde in de aandelen. Deze aanpassing gaat zelfs in met terugwerkende kracht naar Prinsjesdag. 2. als binnen een periode van 18 maanden vermogen uit Box 3 naar een vbi wordt overgebracht en weer wordt teruggehaald naar Box 3 (jojo-effect resp. flits-vbi), dan wordt dit vermogen toch ook meegenomen in de grondslag van Box 3. het forfaitaire rendement van een vbi wordt gekoppeld aan het maximum tarief in Box 3 (2017: 5,5%).

9 OMZETBELASTING Teruggaaf btw oninbare vordering Onder het voorstel kunnen ondernemers op een eenvoudiger wijze de btw op oninbare vorderingen terugvragen. Waar eerder aannemelijk moest worden gemaakt dat de afnemer niet heeft betaald en ook niet zal betalen, ontstaat vanaf 2017 het recht op teruggaaf als de factuur één jaar nadat het factuurbedrag opeisbaar is geworden nog niet betaald is. Dit recht kan worden geeffectueerd door het oninbare btw-bedrag in de btw-aangifte in mindering te brengen zodat geen apart verzoek om teruggave meer nodig is. Bouwterrein en btw Als er sprake is van een bouwterrein is de levering daarvan belast met btw. De samenloopbepaling stelt vervolgens dat die levering is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. In de wet is opgenomen wanneer sprake is van een bouwterrein en vanaf 2017 is hiervan eerder sprake omdat ook wordt gekeken naar de intentie van partijen als deze met objectieve gegevens kan worden onderbouwd. Watersport en btw Watersportorganisaties die geen winst beogen, vallen voor hun diensten ten behoeve van de watersport onder de sportvrijstelling, vanaf 2017 en anders dan nu ook als zij personeel in dienst hebben. Daar staat tegenover dat de vrijstelling niet van toepassing zal zijn voor het ter beschikking stellen van lig- en bergplaatsen voor zover deze plaatsen worden gebruikt door vaartuigen voor recreatief gebruik, dat zijn vaartuigen die gelet op hun objectieve kenmerken niet geschikt zijn voor de beoefening van sport of lichamelijke opvoeding.

10 SCHENK/ERFBELASTING Reparatie arrest bedrijfsopvolgingsregeling In haar arrest van 22 april 2016 concludeert de Hoge Raad dat de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 ook van toepassing kan zijn op aandelen die een holding houdt in een lichaam waarin de erflater geen indirect aanmerkelijk belang heeft. De beoogde reparatiewetgeving houdt in dat aandelenbelangen in andere vennootschappen niet meer tot het ondernemingsvermogen kunnen worden gerekend. Dit heeft met name gevolgen voor (indirecte) aandelenbelangen kleiner dan 5%. Voor (indirecte) aandelenbelangen van ten minste 5% blijft de toerekening regel gelden, waardoor de bezittingen van de werkmaatschappij aan de holding worden toegerekend. Uiteraard vindt nog steeds toetsing plaats in hoeverre het aanwezige vermogen als ondernemingsvermogen kwalificeert. De verwachting is overigens dat de bedrijfsopvolgingsregeling in komende jaren verder zal worden versoberd. Schenking eigen woning De eenmalige vrijstelling voor een schenking in verband met de eigen woning wordt structureel verhoogd van naar per 1 januari Het bedrag moet worden besteed aan aankoop of verbouwing van de eigen woning, afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming, aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld. De begunstigde moet tussen de 18 en 40 jaar zijn. De beperking dat de schenking moet zijn gedaan door een ouder aan een kind vervalt. De verkrijger kan per schenker eenmaal in zijn leven gebruikmaken van de vrijstelling. Wel zal rekening moeten worden gehouden met wat in het verleden onder de hogere vrijstelling is geschonken.

Prinsjesdag 2016 vaste grond onder de voeten?

Prinsjesdag 2016 vaste grond onder de voeten? Prinsjesdag 2016 vaste grond onder de voeten? Positieve geluiden laat het kabinet horen op Prinsjesdag 2016. De overheidsfinanciën zijn verbeterd, de economische groei zet door in 2017. Het consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Bram Faber 21 september 2016 Inhoud: Ontwikkelingen in 2016? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? De ontwikkelingen 3 De ontwikkelingen 4 De ontwikkelingen

Nadere informatie

1.1 Kleine tariefswijziging inkomstenbelasting

1.1 Kleine tariefswijziging inkomstenbelasting Prinsjesdagspecial 2016 De tekst van het pakket Belastingplan 2017 dat op Prinsjesdag 2016 gepresenteerd is en bij de Tweede Kamer is ingediend, begint veelbelovend. Het gaat na een aantal moeilijke jaren

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom 1 Update voor 2016 en 2017 Prinsjesdagontbijt 2016 Belastingplan 2017 cs Veel verschillende wetsvoorstellen Belastingplan 2017 Overige fiscale maatregelen

Nadere informatie

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Zoals elk jaar is op Prinsjesdag het Belastingplan 2017 ingediend bij de Tweede Kamer. Dit jaar zijn het zes wetsvoorstellen, namelijk het Belastingplan

Nadere informatie

Het tij is gekeerd. Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou?

Het tij is gekeerd. Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou? Het tij is gekeerd Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou? De overheidsfinanciën zijn verbeterd en de economische groei zet naar verwachting door met 1,7 procent in 2017. Het consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom Introductie Prinsjesdagontbijt 2016 Miljoenennota en Belastingplan 2017 Hoofdpunten Miljoenennota 2017 Beleidspunten 2017 Maatschappelijke prioriteiten

Nadere informatie

1 Maatregelen in het wetsvoorstel Belastingplan 2017

1 Maatregelen in het wetsvoorstel Belastingplan 2017 Inleiding Op Prinsjesdag is aan de Tweede Kamer het pakket Belastingplan 2017 aangeboden. Het pakket Belastingplan 2017 bestaat uit zes wetsvoorstellen. Onder andere in het wetsvoorstel Belastingplan 2017

Nadere informatie

Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017

Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017 Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017 Maatregelen tegen box 2-beleggen in VBI s De belastingdruk op box 2-vermogen kan worden beperkt door vermogen waarop een abclaim rust onder te brengen in een vrijgestelde

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Afgelopen dinsdag is de laatste miljoenennota van dit kabinet gepresenteerd. Daarin is

Nadere informatie

Zet hier een achtergrondafbeelding neer

Zet hier een achtergrondafbeelding neer Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. Quinty Danko Arne de Beer Jasper

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 23 september 2016

Nieuwsbrief van 23 september 2016 Nieuwsbrief van 23 september 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Belastingplan 2017 Subsidieregeling SDE+ Wettelijke rente verlaagd Uitbreiding wetgeving eigen risicodragerschap WGA Belastingplan

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen. Eindejaarstips 2017 In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief, omdat ze nog

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 en Belastingplannen 2017

Prinsjesdag 2016 en Belastingplannen 2017 Prinsjesdag 2016 en Belastingplannen 2017 Nieuwe regeling btw-teruggaaf bij oninbare vorderingen U kunt de btw op oninbare vorderingen onder de huidige regelgeving niet via de reguliere btw-aangifte terugvragen.

Nadere informatie

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF Algemeen Verzekeringscontrole Het was een ramp in Zuid-Oost Brabant na de storm die hier gewoed heeft. Er waren mensen niet goed of helemaal niet verzekerd voor deze schade.

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

MKB-Nieuwsbrief juli 2016

MKB-Nieuwsbrief juli 2016 MKB-Nieuwsbrief juli 2016 1. Nieuwe oplossing voor pensioen in eigen beheer Er is nu toch eindelijk gekozen voor een oplossing voor het pensioen in eigen beheer. Directeur-grootaandeelhouders (dga s) kunnen

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt: Business as usual? Elbert Dijkgraaf

Prinsjesdagontbijt: Business as usual? Elbert Dijkgraaf Prinsjesdagontbijt: Business as usual? Elbert Dijkgraaf Conclusies vorige keer staan Overheid financieel op orde Lasten te hoog, zeker op arbeid Investeren in veiligheid nodig Internationaal veel onzekerheden

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 20 september 2016, heeft het kabinet het pakket voor het

Nadere informatie

energiebelasting voor laadpalen voor elektrische auto s. Einde aftrek onderhoud monument

energiebelasting voor laadpalen voor elektrische auto s. Einde aftrek onderhoud monument Perfect in Balans Laatste nieuws oktober 2016 MILJOENENNOTA Belastingplan 2017 Zo kort voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer mochten we van het Belastingplan 2017 geen schokkende of ingrijpende maatregelen

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2017

Special Miljoenennota 2017 Special Miljoenennota 2017 Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota 2017 en dus ook het Belastingplan 2017. Het Belastingplan steunt op drie pijlers: het in evenwicht brengen van de koopkracht,

Nadere informatie

Alle belastingbetalers

Alle belastingbetalers Alle belastingbetalers Prinsjesdag 2019 Belastingplannen 2020 en meer nieuwe wetgeving 1 Inhoudsopgave Alle belastingbetalers... 3 Sneller naar twee tariefschijven... 3 Berichten Belastingdienst per post

Nadere informatie

Prinsjesdag fiscale actualiteiten

Prinsjesdag fiscale actualiteiten 22 september 2016 Prinsjesdag 2016 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2016 zijn de belastingplannen voor 2017 gepresenteerd. Deze plannen bevatten dit jaar geen radicale aanpassingen van het Nederlandse

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2016

Prinsjesdagspecial 2016 Prinsjesdagspecial 2016 Met deze Prinsjesdagspecial informeren wij u over de belangrijkste belastingmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Daarbij hebben we een selectie gemaakt van onderwerpen

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten

Fiscale actualiteiten Fiscale actualiteiten de fiscale wereld draait door Wilfred Kok AA/RB 1 Belastingplan 2017 Eindejaartips Vragen? 2 Belastingplan 2017 Tarieven en heffingskortingen Woning Bij rentemiddeling is de boeterente

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave:

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave: NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 In deze uitgave: Belastingplan 2017 - Einde aftrek onderhoud monument - Maatregelen misbruik box 2 Einde pensioen in eigen beheer - Tarieven en heffingskortingen - Stimulering

Nadere informatie

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga Tips voor de bv en de dga 39. Stop opbouw pensioen in eigen beheer vanaf 2017 Een dga kan net als een gewone werknemer pensioen opbouwen. Een gewone werknemer moet dat doen bij een professioneel pensioenfonds

Nadere informatie

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6.

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6. Inleiding Onderstaand treft een overzicht van de belangrijkste tarieven of drempels voor het jaar 2017 en, daar waar nodig 2016. Het overzicht biedt overigens geen volledige weergave van alle voorgestelde

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 / Miljoenennota:

Prinsjesdag 2016 / Miljoenennota: Kantoor Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs B.V. / Nieuwsbrief 29 e jaargang 2016 Prinsjesdag Special Prinsjesdag 2016 / Miljoenennota: Voorwoord: Als er over Prinsjesdag wordt gesproken en geschreven, dan

Nadere informatie

Wat verandert er in 2014?

Wat verandert er in 2014? Wat verandert er in 2014? In 2014 veranderen een aantal belastingregels en zijn er veranderingen voor toeslagen. Zo kunt u nog maar 1 rekeningnummer gebruiken voor de meeste belastingteruggaven en toeslagen.

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Inhoud 1. Box 3 per 01-01-2017 2. Pensioen in eigen beheer vanaf 01-01-2017 3. Diverse overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014?

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Eerste schijf inkomstenbelasting omlaag In het belastingplan 2014 staat dat het tarief van de eerste schijf in de loon- en inkomstenbelasting stapsgewijs

Nadere informatie

FISCAAL NIEUWS EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015. Afschaffen bijdrage in kosten kinderen

FISCAAL NIEUWS EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015. Afschaffen bijdrage in kosten kinderen EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015 FISCAAL NIEUWS Afschaffen bijdrage in kosten kinderen Vanaf 2015 zijn de volgende bijdragen in de kosten van kinderen afgeschaft: de aftrek voor levensonderhoud

Nadere informatie

Eindejaarstips December 2017

Eindejaarstips December 2017 Eindejaarstips December 2017 Geachte relatie, Het nieuwe jaar komt alweer in zicht en daarmee wordt het weer tijd voor onze eindejaarstips. Zoals u van ons gewend bent hebben wij ook dit jaar weer een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 145a Prinsjesdag 2015 Inhoud Prinsjesdag 2015 Inleiding 1 Belastingplan 2016 Aanpassing

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

2. Onder vernummering van het zevende tot en met negende lid tot achtste tot en met tiende lid wordt na het zesde lid een lid ingevoegd, luidende:

2. Onder vernummering van het zevende tot en met negende lid tot achtste tot en met tiende lid wordt na het zesde lid een lid ingevoegd, luidende: ARTIKEL I De Wet inkomstenbelasting 2001 wordt als volgt gewijzigd: A. Artikel 4.17a wordt als volgt gewijzigd: 1. In de aanhef van het vijfde lid wordt een belang heeft vervangen door: direct of indirect

Nadere informatie

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001 hcersgnagreovewt nitsalebnetsmoknit 102g Overgangsrecht inhaal pensioentekorten (Besluit van 20 december 2000, Stb. 2000, 640, zoals laatstelijk gewijzigd bij besluit van 13 december 2002, Stb. 2002, 635)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Eindejaarsactualiteiten 2016

Nieuwsbrief Eindejaarsactualiteiten 2016 Eindejaarsactualiteiten 2016 Pagina 2 PERSONEEL (vervolg) December 2016 Jaargang 5, nummer 1 PERSONEEL AOW-leeftijd naar 65 jaar en 9 maanden. Bent u geboren na 30 juni 1951 en voor 1 april 1952? Dan gaat

Nadere informatie

Herstel economie. Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien

Herstel economie. Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien Miljoenennota 2017 Herstel economie Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien Ontwikkelingen (1) Overheidsfinanciën in balans Schuld daalt voor het eerst

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Verlenging eerste schijf vennootschapsbelasting

Verlenging eerste schijf vennootschapsbelasting BELASTINGPLAN EN OVERIGE FISCALE MAATREGELEN 2017 Op Prinsjesdag zijn het Belastingplan 2017 en de Overige fiscale maatregelen 2017 aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Graag zetten we de belangrijkste

Nadere informatie

Nr. Nieuwsbrief

Nr. Nieuwsbrief Nieuwsbrief 7 2016 Aan de totstandkoming van deze uitgave is de uiterste zorg besteed. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, alsmede voor de gevolgen van activiteiten die worden

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

NAHV PRINSJESDAGSPECI AL - BELASTINGPLAN 2017

NAHV PRINSJESDAGSPECI AL - BELASTINGPLAN 2017 In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2017 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij. De special is verdeeld in de volgende onderwerpen: - maatregelen ondernemingen;

Nadere informatie

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001 Onderwerpen: Korte uitleg heffingssysteem inkomstenbelasting Korte uitleg heffingssysteem vennootschapsbelasting Vrijstellingen en heffingskortingen Aflossen eigenwoningschuld Familielening eigen woning

Nadere informatie

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom De hoogtepunten in het Belastingplan 2016 7 oktober 2015 Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom Wat is het Belastingplan 2016 niet? Het is niet de ingrijpende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 4e kwartaal 2016

Nieuwsbrief. 4e kwartaal 2016 Nieuwsbrief 4e kwartaal 2016 In dit nummer: Grote veranderingen pensioen in eigen beheer DGA pag. 2 Bijtelling auto van de zaak ondanks verbod privégebruik pag. 4 Uw studerend kind bij u op de loonlijst

Nadere informatie

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD MKB NIEUWSBRIEF THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING MKB NIEUWSBRIEF Augustus 2016 VOORGESTELDE OPLOSSINGEN VOOR PENSIOEN IN EIGEN BEHEER Wij hebben eerder in onze nieuwsbrieven al aandacht

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Top 10 belangrijkste wijzigingen Bekijk de Top 10

Top 10 belangrijkste wijzigingen Bekijk de Top 10 Top 10 belangrijkste wijzigingen 2017 10.01.17 Bekijk de Top 10 Verandering in 2017 Het nieuwe jaar is gestart en dat gaat traditiegetrouw gepaard met de nodige veranderingen. Bestaande regels wijzigen

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber Prinsjesdag 2018 Belastingplan 2019 19 september 2018 Bram Faber Belastingplan Inhoud Korte terugblik Inhoud Belastingplan 2019 Terugblik Terugblik Terugblik Terugblik Dividendbelasting (gedeeltelijk)

Nadere informatie

algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17

algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17 INHOUD Lijst van afkortingen / 13 1. Inkomstenbelasting / 17 algemeen 1.1 Belastingplichtige/partner/pleegkinderen / 17 raamwerk 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen / 19 1.3 Tarieven

Nadere informatie

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Bezemschoon opleveren Belastingplan 2011 Feest: landbouwvrijstelling Focus: Bestrijding constructies en fraude Ondernemers motor van de economie Woningmarkt

Nadere informatie

nieuwsbrief In deze editie:

nieuwsbrief In deze editie: nieuwsbrief oktober 2016 In deze editie: Belastingplan 2017 - Einde aftrek onderhoud monument Maatregelen misbruik box 2 - Einde pensioen in eigen beheer Tarieven en heffingskortingen - Stimulering start-ups

Nadere informatie

Wijzigingen op privégebied

Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Deze whitepaper bevat een samenvatting van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen op privégebied. De informatie in dit onderdeel heeft betrekking

Nadere informatie

Belastingcijfers 2015

Belastingcijfers 2015 Belastingcijfers 2015 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: Belastbaar inkomen doch niet belastingtarief tarief premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Het belastingstelsel verandert. We vergroenen, de belasting op consumptie gaat omhoog en belangrijk: het kabinet maakt werk lonender. De belastingtarieven

Nadere informatie

Wetsvoorstel einde pensioen eigen beheer. Reden: Dividendklem. DGA kan bij huidige lage marktrente vaak geen dividend meer uitkeren.

Wetsvoorstel einde pensioen eigen beheer. Reden: Dividendklem. DGA kan bij huidige lage marktrente vaak geen dividend meer uitkeren. 21-11-2016 Wetsvoorstel einde pensioen eigen beheer Reden: Dividendklem DGA kan bij huidige lage marktrente vaak geen dividend meer uitkeren. Wetsvoorstel pensioen eigen beheer in 2016: April: Brief Wiebes,

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2017

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2017 PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2017 INTRODUCTIE Wat betekent het Belastingplan 2017 voor u? Met onze Prinsjesdagspecial brengen wij u op te hoogte van de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan

Nadere informatie

Belastingcijfers 2017

Belastingcijfers 2017 Belastingcijfers 2017 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.982 8,90% 27,65% 36,55% 7.303 19.982

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2018

Prinsjesdagspecial 2018 Prinsjesdagspecial 2018 19 september 2018 Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2019? De Prinsjesdagspecial 2018, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde

Nadere informatie

De wereld van een ondernemer in 2017: verruim uw blik! Seminar en workshops voor ondernemers WELKOM! BOP administraties

De wereld van een ondernemer in 2017: verruim uw blik! Seminar en workshops voor ondernemers WELKOM! BOP administraties De wereld van een ondernemer in 2017: verruim uw blik! Seminar en workshops voor ondernemers WELKOM! BOP administraties Opening Nico de Jager 6 oktober 2016 Opening Relatiedag 2016 BOP administraties Verruim

Nadere informatie

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21. WELKOM Prinsjesdagavond 19.30 Ontvangst 19.45 Presentatie nieuwe website 20.00 Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.00 Hapje & Drankje Prinsjesdag en fiscale actualiteiten 2016 28-9-16, DE TOESTROOM WIL

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2019

Special Miljoenennota 2019 Special Miljoenennota 2019 De belangrijkste plannen voor u en uw bedrijf! Verlaging van de inkomsten- en vennootschapsbelasting, afschaffing van de dividendbelasting, versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek,

Nadere informatie

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld 2 3 4 5 6 7 8 9 Economisch en budgettaire beeld 10 11 12 13 14 15 16 Uitgaven en inkomsten 2019 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Maatregelen voor ondernemers

Nadere informatie

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid PAG 2 HOGER HEFFINGSVRIJ VERMOGEN IN BOX 3 PAG 3 WIJZIGING AANMERKELIJK BELANG EN EMIGRATIE PAG 4 AANPASSING AUTOBELASTINGEN PAG 5 VERLAGING TWEEDE EN DERDE SCHIJF EN VERLENGING DERDE SCHIJF PAG 6 SNELLERE

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom Arie Plug RA Miljoenennota verkiezingsproof?! Kabinet Rutte II een succes? Structurele hervormingen gerealiseerd, denk aan: Wet Werk en Zekerheid / Wet DBA

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten 21 september 2015 Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2015 is het Belastingplan 2016 gepresenteerd. Dit plan bevat helaas niet de eerder door velen gehoopte radicale aanpassing van

Nadere informatie

Belastingplan 2017 Fiscale tips 2016

Belastingplan 2017 Fiscale tips 2016 Fiscale tips 2016 Ontbijtsessie 10 november 2016 Door: Bert Bogie Onderwerpen belastingplan: Tariefsaanpassingen IB, wijzigingen heffingskortingen Eigen woning, hypotheekrenteaftrek Schenkingsvrijstelling

Nadere informatie

Belastingwijzigingen 2017: veel geschreeuw maar weinig wol?

Belastingwijzigingen 2017: veel geschreeuw maar weinig wol? UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Belastingwijzigingen 2017: veel geschreeuw maar weinig wol? mr. Bas Opmeer Programma 2 Box 3 heffing wijzigt, wat kunt u doen? Veranderingen eigen woningregeling en schenkbelasting,

Nadere informatie

Uitgelicht: - Afschaffing pensioen in eigen beheer. De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2017 in werking treden, tenzij anders vermeld.

Uitgelicht: - Afschaffing pensioen in eigen beheer. De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2017 in werking treden, tenzij anders vermeld. Het kabinet heeft op Prinsjesdag 2016 de belastingplannen voor 2017 gepresenteerd. Ook dit jaar zijn er weer een flink aantal maatregelen aangekondigd. Deze Prinsjesdagspecial bevat de belangrijkste voorstellen

Nadere informatie

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld.

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld. Zantboer & Partners B.V. Westersingel 106 Postbus 23516 3001 KM Rotterdam T 010-4400700 info@zantboer.nl www.zantboer.nl memo Datum : 16 september 2015 Aan : Relaties Zantboer & Partners Van : Christan

Nadere informatie

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING (Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 3 Schenkbelasting

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 In dit nummer: Vast bedrag voor zelfstandigenaftrek vanaf 2012 Wetsvoorstel personenvennootschappen wordt ingetrokken Onroerende zaken en privégebruik na 2011 Afschaffing levensloopregeling

Nadere informatie

Alle belastingbetalers

Alle belastingbetalers Alle belastingbetalers Prinsjesdag 2018 Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving 1 Inhoudsopgave Alle belastingbetalers... 3 Stapsgewijs naar twee tariefschijven... 3 Verruiming heffingskortingen...

Nadere informatie

Inkomstenbelasting Tarief 2009 Belastingplan 2009 Heffingskortingen en bonussen Doorwerkbonus voor 62-plussers.

Inkomstenbelasting Tarief 2009 Belastingplan 2009 Heffingskortingen en bonussen Doorwerkbonus voor 62-plussers. Belastingplan 2009 Hietweideweg 4 Telefoon 0571 273355 7391 XX Twello Fax 0571 275318 Internet www.schimmelenplante.nl Aan alle relaties van Schimmel en Plante Accountants en Belastingadviseurs Geachte

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4 2016 Wat gaat u doen met 8.000? Met die vraag geeft een automerk nog even fijntjes aan wat uw voordeel kan zijn als u nog vóór 1 januari 2017 een van haar plug-in hybrides koopt of leaset.

Nadere informatie

SRA-Praktijkhandreiking

SRA-Praktijkhandreiking SRA-Praktijkhandreiking Auto in 2015, 2016, 2017 en verder Versie: 28 januari 2016 SRA-Vaktechniek Postbus 335 3430 AH NIEUWEGEIN T 030 656 60 60 F 030 656 60 66 E vaktechniek@sra.nl W www.sra.nl SRA-Vaktechniek

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2017

Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: WOZ-beschikking 2017 Vervallen tijdklem bij Kapitaalverzekering Eigen Woning Autobelastingen 2017 Geen aftrek BTW bij postbusnummer

Nadere informatie

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM met betrekking tot de Gecombineerde Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (de"vergadering") van Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. (de "Vennootschap")

Nadere informatie

INHOUD. Lijst van afkortingen / Inkomstenbelasting / Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17

INHOUD. Lijst van afkortingen / Inkomstenbelasting / Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17 INHOUD Lijst van afkortingen / 13 1. Inkomstenbelasting / 17 ALGEMEEN 1.1 Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen / 17 RAAMWERK 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen / 19 1.3 Tarieven

Nadere informatie

Mark van der Pol. Programma. Welkom en programma

Mark van der Pol. Programma. Welkom en programma WELKOM Nellie Mesman-Leenders drs Martijn van Hulten RB FFP mr Michiel van den Nieuwelaar RB FFP mr Mark van der Pol RB mr Marc van Vugt RB Anouk Pijnacker Mark van der Pol Welkom en programma Programma

Nadere informatie

Belastingcijfers 2016

Belastingcijfers 2016 Belastingcijfers 2016 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.922 8,40% 28,15% 36,55% 7.281 19.922

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Dé grote belastingherziening is er niet gekomen zei minister Dijsselbloem in de Tweede

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Ruitenburg University. 12 december 2016

Ruitenburg University. 12 december 2016 Ruitenburg University 12 december 2016 Wat gaan we niet behandelen? Rente-aftrekbeperking samenwerkende overnamegroep Wel/niet afschaffen aftrek onderhoud monumentenpanden Beperking aftrek kosten van gehuurde

Nadere informatie

1.4 Toerekeningsregels/gemeenschappelijke inkomensbestanddelen

1.4 Toerekeningsregels/gemeenschappelijke inkomensbestanddelen Titelpagina Copyright Pagina Voorwoord Lijst van afkortingen 1. Inkomstenbelasting ALGEMEEN 1.1 Belastingplichtige/partner/(pleeg)kinderen RAAMWERK 1.2 Heffing inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen

Nadere informatie

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

negentig NIEUWS In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies Innovatie blijft ook dit jaar lonend

negentig NIEUWS In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies Innovatie blijft ook dit jaar lonend Nieuwsnegentig is een uitgave van noord negentig en komt 8 keer per jaar uit zeventiende jaargang NIEUWS 1 negentig In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies

Nadere informatie

Belasting-tarief Tarief premie volksverzekeringen

Belasting-tarief Tarief premie volksverzekeringen Prinsjesdag Special 2016 Prinsjesdag 2016 Door de fiscalisten van VIVAT De Miljoenennota lag traditiegetrouw de vrijdag vóór Prinsjesdag al weer op straat. Toch zijn er op fiscaal terrein niet al te veel

Nadere informatie

Visser & Visser. Samen kom je verder..

Visser & Visser. Samen kom je verder.. Visser & Visser Samen kom je verder.. Uitdagingen voor de Arbeidsmarktregio Gorinchem Hans Freije, wethouder gemeente Gorinchem Prinsjesdagontbijt - 27 september 2017 Partnerschap onderwijs en bedrijfsleven

Nadere informatie

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Landal Volendam Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Zelfstandigheid en verhuurorganisatie 2.3 Aftrek van voorbelasting 2.3.1 Geen

Nadere informatie

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD De staatssecretaris van Financiën heeft op Prinsjesdag (16 september 2003) het Belastingplan 2004 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2017 (1/10)

Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2017 (1/10) Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2017 (1/10) In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2017 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij. De special is verdeeld

Nadere informatie