Een kalender die je op weg helpt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een kalender die je op weg helpt"

Transcriptie

1 Naam: Naam nieuwe medewerker: Eerste werkdag nieuwe medewerker :../../20.. Een kalender die je op weg helpt Mentor

2 Beste lezer, Wat voor je staat, is een kalender. Maar wij, de leden van de projectgroep hopen dat dit document toch meer kan betekenen voor jou. Jouw werkgever, de KHLim, heeft ons gevraagd om het onthaal en de socialisatie van nieuwe medewerkers te onderzoeken en te verbeteren. Deze kalender is een eerste hulpmiddel om dit te doen. De bedoeling van deze kalender is dan ook om je de komende twee maanden te ondersteunen in je rol als mentor. Hiervoor hebben wij ons gebaseerd op een checklist die al ontwikkeld werd door de KHLim. Hoe doen we dit? Door je handige tips aan te bieden, je opdrachten te geven, je vragen te stellen om jouw verworven kennis te testen en nog zo veel meer. Veel lees- en werkplezier, Anke, Eli, Elien, Eline, Hannelore, Jolien en Laura.

3 Inleiding Je hebt deze kalender ontvangen en weet ondertussen wie je mentee (ook wel mete- of petekindje genoemd) is. Bij de eerste kennismaking geef jij je nieuwe collega zijn/haar versie van de kalender. Op die manier bieden de kalenders een ondersteuning voor jullie allebei. 1. Het wat en waarom van mentoring: Mentoring houdt in dat je als collega de nieuwkomer begeleidt binnen je dienst/departement zodat hij/zij op een laagdrempelige en informele manier wegwijs geraakt in onze organisatie. Je bent niet de leidinggevende van de nieuwkomer, noch evalueer je de nieuwkomer op het uitoefenen van zijn werk. 2. Wat is de bedoeling van mentoring? Het is de bedoeling dat de nieuwkomer een goede en snelle start krijgt. Als mentor geef je informatie en adviezen over de dienst en de organisatie. Je zorgt ervoor dat je nieuwe collega snel de werkomgeving en zijn/haar andere collega s leert kennen. Je bespreekt de gangbare procedures en gebruiken. Jouw begeleiding en ondersteuning geeft je nieuwe collega meer zelfvertrouwen en legt de basis voor een goede samenwerking.

4 Inleiding 3. Wat zijn onze verwachtingen van de mentor? Informatie, advies over de nieuwe Hulp bij inburgering werkomgeving, procedures Positieve ingesteldheid SAMENWERKING Vertrouwen Goede start 4. Hulpmiddelen die de KHLim ter beschikking stelt: - Check je intranet. - Haal die infobrochure eens van onder het stof. 5. What s in it for you? - Een goed begin van de samenwerking met een nieuwe collega! Heb je nog ideeën om de checklist/kalender of het mentorsysteem te verbeteren? Stuit je op problemen? Bespreek ze met je nieuwe collega of leidinggevende.

5 Hoe gebruik ik de kalender? - Deze kalender kan je gebruiken voor belangrijke afspraken, verjaardagen Voor overige afspraken kan je het best gebruik maken van je agenda. - Deze kalender heeft een ondersteunende functie en bevat aandachtspunten. - Iedere nieuwe medewerker krijgt een kalender met de checklist. - Loop de puntjes af: o Vink af wat jij (en de nieuwkomer) al weten. o Stel vragen aan collega s indien je zelf iets niet weet. o Voeg zelf specifieke departementale informatie toe of informatie die specifiek gericht is naar je dienst. - Bovenaan (in de rode balk) kan je de datum invullen. - Na twee maanden verwittig je de nieuwkomer dat hij/zij een bevestiging van zijn/ haar onthaal moet afdrukken en moet laten ondertekenen door jou en de leidinggevende. Ten slotte moet hij/zij dit ook opsturen of binnen brengen bij de preventieadviseur (dit moet ten laatste drie maanden na de indiensttreding van je nieuwe collega gebeuren).

6 Welkom! Je nieuwe collega heeft een kalender gekregen met een USB, waar allerlei informatie over de KHLim op terug te vinden is. Zo staat er onder andere een introductiefilmpje op en verschillende documenten die jouw mentee nu of later van pas gaan komen. Het is dus zeker de moeite om hem/haar aan te raden deze eens te bekijken en te bewaren! Tot slot wensen wij onze waardering uit te drukken dat jij de rol van mentor wilt opnemen. Jij bent onmisbaar om ervoor te zorgen dat je nieuwe collega zich snel thuis voelt op de KHLim.

7 Even stilstaan Heb je al kennisgemaakt met je nieuwe collega? Het geven van de kalender is de ideale aanleiding voor een kennismakingsgesprek. Grijp die kans! Wijs de volgende locaties aan: sanitair? parkeerplaats Weet je nieuwe collega eetplaats? dichtstbijzijnde fietsenstalling EHBO? nooduitgangen welke uren hij of zij op het werk moet verschijnen? Wanneer hij of zij door mag gaan s avonds? (werktijden en uurrooster) Kent hij/zij zijn directe collega s al? Heb je ze aan elkaar voorgesteld? TIP: Bij een rondleiding doorheen de belangrijkste plaatsen binnen de werkplek kan je de nieuwe medewerker meteen aan de aanwezige collega s voorstellen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

8 Dag 1:../../

9 Even stilstaan Weet je nieuwe collega welke personen hij/zij moet verwittigen of om hulp moet vragen bij een bepaald probleem? o telefoonnummers van de belangrijkste diensten o informatie over hoe men deze personen kan bereiken (via telefoon, reparatiefiche ) waar specifieke taakinformatie te vinden is over zijn/haar functie? welke mogelijkheden er bestaan over het nemen van maaltijden en dranken? (wat de gewoonten hierover zijn binnen de dienst?) wat de bedoeling is van het mentorschap en waarom jij als mentor verschilt van de leidinggevende? TIP: Hierbij is het belangrijk te vermelden dat je een coach bent waar ze altijd bij terecht kunnen, dat je hen niet gaat evalueren op het uitoefenen van hun werk. Zo creëer je een open sfeer! wanneer jij beschikbaar bent voor vragen en hulp? TIP: je kunt hier best duidelijke afspraken rond maken (vb. contacteren via mail, wekelijks contact, ). Specifiek voor onderhoud- en keukenpersoneel: Geef verdere informatie over de dagindeling. Ga na of je nieuwe collega weet wat er moet gebeuren bij het onderhoud, herstelling en gebruik van arbeidskledij?

10 Dag 2:../../

11 Even stilstaan Weet je nieuwe collega hoe je binnen de KHLim kan communiceren met andere departementen en de centrale diensten? o Heeft hij/zij de juiste telefoonnummers? o Weet hij/zij dat het Intranet bestaat? o Weet hij/zij dat er omzendbrieven en een personeelskrantje bestaan? hoe je met je computer aan de slag kan op basis van departementale afspraken? o Mailetiquette? o Gebruikte software en afgesproken bestandstructuur? Welke departementale afspraken er gemaakt zijn rond: o de postverdeling o vakantie-aanvragen o de sluiting van het bureau o de sluiting van het gebouw o afspraken onder collega s o welke sleutels men dient te gebruiken Is de structuur van het intranet duidelijk? Is dit ook zo het geval voor je nieuwe collega? Indien dit niet het geval is, is een informatiesessie binnen het departement misschien handig?

12 Dag 3:../../ Werk is het mooiste wat er is, laten we dus zorgen dat we iets voor de volgende dag overlaten. Don Herold

13 Even stilstaan Weet je nieuwe collega hoe de taakverdeling van de collega s eruitziet? o met wie hij/zij moet samenwerken? hoe de vergaderstructuur in elkaar zit? o wanneer de wekelijkse vergaderingen plaatsvinden? o hoe hij/zij de agenda en inhoud van een vergadering kan raadplegen? o waar de vergaderzalen zijn? waar het kopieerapparaat staat? Hoe het werkt? Beschikt het over een code? wie er in de mediatheek werkt? welke informatie er in de mediatheek te vinden is en hoe je deze kan opzoeken? Heb je al informatie ontvangen over de algemene onthaalsessie van de KHLim? Zo ja, is je nieuwe collega hier van op de hoogte? Specifiek voor administratief en leidinggevend personeel: Weet de nieuwkomer hoe de postverdeling binnen de dienst verloopt? (bv. prior/non-prior, deadline bepaalde inzendingen). Geef ook uitleg over de huisstijl en de ondertekening bij het opstellen van brieven ter correspondentie.

14 Dag 4:../../

15 Even stilstaan Het is belangrijk dat je nieuwe collega bij jou terecht kan met allerlei vragen. Andere collega s kunnen hier natuurlijk bij helpen. Spoor hen aan om jullie nieuwe collega een warm welkom te geven. Weet je nieuwe collega wat te doen, mocht er brand uitbreken? o Brandveiligheid: vuurvergunning, chemisch agentia o Brandevacuatie: evacuatieweg, sluiten ramen en deuren. o Jaarlijkse brandoefening: wanneer deze waarschijnlijk plaats vindt TIP: Mocht je zelf bepaalde dingen hierover niet weten, dan kan je altijd contact opnemen met de preventie-adviseur (Robin.Vandebroek@khlim.be). Je eerste week als mentor zit er op. Wij hopen dat dit goed verlopen is en twijfelen er niet aan dat je deze week al grondig kennisgemaakt hebt met je nieuwe collega. Het is belangrijk om hier even bij stil te staan. Daarom vind je na iedere week van deze kalender een Even stilstaan - pagina. Hier staan leuke weetjes, vragen, cartoons, mopjes, op zodat jij even de tijd hebt om te reflecteren over de voorbije week. Som voor jezelf de positieve en negatieve werkpunten eens op.

16 Dag 5:../../

17 Weet je nieuwe collega Even stilstaan waar het organigram van de KHLim terug te vinden is? waar het meldpunt pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag zich bevindt? wat de rol is van de vertrouwenspersonen en de interne preventieadviseur? wat hij/zij moet doen om incidenten aan te geven: o bijna-ongevallen o schadegevallen o EHBO- en arbeidsongevallen? hoe hij/zij het registratieformulier moet gebruiken? TIP: Mocht je hieromtrent vragen hebben, dan kan je je richten tot de interne preventieadviseur. Specifiek voor onderzoekers: Weet je nieuwe collega wat het nut is van labreglementen? waarom het toepassen van dit reglement zo belangrijk is? wat de code is van goede labpraktijken?

18 Maandag Dinsdag Woensdag Week 2:../../. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

19 Weet je nieuwe collega alles van de bestelprocedures? o hoe je benodigdheden moet aanvragen? o wat de veiligheidseisen zijn bij een bestelbon? hoe je vakantie moet aanvragen? o bij wie je vakantie moet aanvragen? wie je moet verwittigen als je ziek bent? hoe je te werk gaat om vorming te kunnen volgen op kosten van de hogeschool? of en in welke mate je terugbetaling kan vragen van kosten voor je woon-werkverkeer? hoe je de fietsvergoeding aanvraagt? bij wie je een rail pass kan aanvragen voor je dienstverplaatsingen met de trein? Heeft hij/zij nog vragen? Even stilstaan Logica brengt je van A tot B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein

20 Maandag Dinsdag Woensdag Week 3:../../. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag OPDRACHT VAN DE WEEK: Misschien verjaart er binnenkort iemand of gaat iemand met pensioen. Weet je wat er dan georganiseerd wordt op je departement/dienst? VRAGEN:

21 Even stilstaan Specifieke departementale informatie: Ga eens na bij je nieuwe collega of deze weet wat hij/zij moet doen bij een technisch probleem. Bijvoorbeeld wie er verwittigd moet worden en hoe dit moet gebeuren. Je nieuwe collega zou ook meer informatie moeten krijgen over wat een functiegesprek, een functioneringsgesprek, een evaluatiegesprek en een evaluatierapport is.

22 Maandag Dinsdag Woensdag Week 4:../.. /. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Een goede coach ziet wie zijn spelers zijn en laat hen zien wie ze kunnen zijn.

23 Even stilstaan Vraag eens aan de nieuwe werknemer wat zijn/haar ervaringen en indrukken van de afgelopen periode zijn? Zo kom je te weten op welke vlakken hij/zij meer ondersteuning en begeleiding nodig heeft en op welke vlakken je hem/haar meer zelfstandig kan laten zoeken of werken. Ga ook na of je nieuwe collega nog vragen heeft.

24 Maandag Dinsdag Woensdag Week 5:../../. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Een avond waarop iedereen het met elkaar eens is, is een verloren avond Albert Einstein

25 Even stilstaan Een blinde man en zijn geleidehond stappen een winkel binnen. De man wandelt tot in het midden van de zaak, en begint dan als een bezetene met zijn hond in het rond te zwieren. 'Euh, kan ik u helpen, meneer?' vraagt de winkeljuffrouw. Antwoordt de man: 'Nee, ik kijk alleen maar even rond.' In een ziekenhuis spreekt een arts met de familie van een doodzieke patiënt. 'Onze enige hoop is een hersentransplantatie. Maar dat is een riskante ingreep, en je moet de hersenen zelf betalen.' Na enige aarzeling vraagt één van de familieleden wat dat dan wel mag kosten. '5.000 euro voor de hersenen van een man,' zegt de dokter, 'en 200 euro voor de hersenen van een vrouw.' Er wordt wat gegiecheld, en de mannen in het gezelschap proberen de vrouwen niet aan te kijken. Tot iemand toch durft te vragen: 'Waarom zijn de hersenen van een man zoveel duurder?' Waarop de dokter: 'Dat is standaard prijsbeleid, hoor. We moeten korting geven op vrouwenhersenen, omdat die steevast al gebruikt zijn.'

26 Maandag Dinsdag Woensdag Week 6:../../. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Plan een gesprek met je nieuwe collega over twee weken. Leg jullie agenda s nu al eens naast elkaar.

27 Even stilstaan Twee zandkorrels wandelen in de woestijn. Zegt de ene tegen de andere: "ik denk dat we verdwaald zijn." TIP: Het is niet erg als je eens iets niet weet. Je hebt een leidinggevende en fijne collega s die je maar al te graag verder zullen helpen. Vraag hen dus op tijd raad in plaats van te verdwalen. Voor vragen inzake het mentorschap kan je ook eens gaan luisteren bij andere mentoren.

28 Maandag Dinsdag Woensdag Week 7:../../. Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

29 Even stilstaan Een moment van bezinning met je nieuwe collega: Voelt je nieuwe collega zich goed binnen de KHLim en in zijn departement/afdeling? Zijn er nog bezorgdheden langs jouw kant? Langs de kant van je mentee? Wat vonden jullie beiden van de afgelopen periode? Zijn er zaken uit de checklist over het hoofd gezien?

30 Week 8:../../. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag OPDRACHT VAN DE WEEK: Passie voor je werk is belangrijk, maar passie voor je gezin/ vrienden/hobby/ is dat ook. Heb je problemen met het vinden van een goede balans? Denk deze week eens na over hoe je dit zou kunnen verbeteren.

31 Even stilstaan Zoekwoorden: banderol bobsleesport boekgeschenk bonne dugout fielt kneedbaar koekoek lauweren legbatterÿ licentiegever offset prima provoceren pasta riposte rivierschip sapporo scheuring stilzetten tuinafval ukkie utopie vatten vegen verovering

32 Week 9:../../. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

33 Tijd om af te ronden! Tijd om af te ronden! Wijs je nieuwe collega er op dat hij/zij het document bevestiging onthaal moet afdrukken (dit is terug te vinden op intranet of op de Vergeet niet om het formulier ( bevestiging USB die onthaal), je collega niet af te gekregen drukken van heeft). intranet. De Laat nieuwkomer het aftekenen door moet je leidinggevende dit en breng het binnen of stuur het op naar document de preventieadvisieur. laten ondertekenen door jullie leidinggevende en moet (Afbeelding envelopje ofzo) dit opsturen of afleveren bij de interne preventieadviseur. Dit moet gebeuren binnen de drie maanden na zijn/haar eerste werkdag. Uiterlijk binnen de drie maanden na indiensstreding van de nieuwe medewerker bezorgt deze, het formulier ter bevestiging van het onthaal, ondertekend door de leidinggevende en zichzelf,aan de interne Na negen weken zit je officiële taak als mentor er op. We willen je nu alvast bedanken. Je bent in deze periode een belangrijke persoon geweest voor je nieuwe collega en zal ook in de toekomst een belangrijk aanspreekpunt voor hem/haar zijn. De periode waarin jullie samenwerken, zullen jullie heel wat van elkaar kunnen leren. Wij hopen dat het mentorschap een goede verdere samenwerking vergemakkelijkt en dat de invloed van deze nieuwe collega als een frisse wind door de KHLim mag waaien. Dus laat ook jij je opnieuw inspireren, motiveren en verwonderen door alles wat je de komende tijd meemaakt. Verpersoonlijk mee onze slogan door de beste versie van jezelf te worden!

34

Een kalender die je op weg helpt

Een kalender die je op weg helpt Naam: Naam mentor: Eerste werkdag nieuwe medewerker :../../20.. Een kalender die je op weg helpt Nieuwe medewerker Start@KHLim Beste lezer, Wat voor je staat, is een kalender. Maar wij, de leden van de

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers CHECKLIST voor LEIDINGGEVENDE & MENTOR Katholieke Hogeschool Limburg Inhoudsopgave: Inhoudsopgave... 1 Het wat en waarom van mentoring... 2 Wat is mentoring?... 2 Wat is

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers CHECKLIST voor PETERS en METERS Checklist Onthaal van nieuwe werknemers pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Het wat en waarom van peter- en meterschap... 3 Gebruik van de checklist...

Nadere informatie

2 kernactiviteit, aanpak, klantvriendelijkheid, )

2 kernactiviteit, aanpak, klantvriendelijkheid, ) ONTHAALFICHE Als nieuwe medewerker heb je recht op een goed onthaal. Je krijgt hierbij een overzicht van welke informatie je mag verwachten van wie: 1 = personeelsdienst, 2 = diensthoofd, 3 = opleider,

Nadere informatie

#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE ONTHAALBELEID #INSPIRE ONTHAALBELEID Er moet veel gebeuren op een eerste werkdag, o.a. allerlei administratie. Maar ook andere voorbereidingen om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen

Nadere informatie

ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING. Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe medewerker:...

ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING. Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe medewerker:... ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING Rollen: pa (preventieadviseur / brandweercommandant); pd (personeelsdienst), (peter of meter); (diensthoofd) om onthaalmedewerker: di directeur

Nadere informatie

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST . DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST Tijdens de onthaalperiode: Krijgt de nieuwe medewerker informatie over de onderneming (de missie en de waarden). Leert hij/zij de organisatiecultuur kennen.

Nadere informatie

BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Cartoons: Wim Tilkin Lay-out: Halma Productions JONAC NV

BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Cartoons: Wim Tilkin Lay-out: Halma Productions JONAC NV VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en

Nadere informatie

Nr. Wat Van OK VANAF BEKEND WIE INDIENST

Nr. Wat Van OK VANAF BEKEND WIE INDIENST ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: SOCIAAL HUIS Rollen: pa (preventieadviseur / brandweercommandant); pd (personeelsdienst), (peter of meter); (diensthoofd) Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe

Nadere informatie

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist)

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Flashback! Blik eens even terug op de allereerste werkdag van jouw loopbaan. Werd je warm ontvangen? Kon je rustig

Nadere informatie

Inhoud. Wat is begeleid werk?

Inhoud. Wat is begeleid werk? Begeleid werk Inhoud Wat is begeleid werk? 1 Welke werkvaardigheden heb je nodig voor begeleid werk? 2 Op weg naar begeleid werk 3 Wat mag je van de jobcoach verwachten? 4 Wat mag je verwachten op de werkplek?

Nadere informatie

INHOUD. Een nieuw instrument: onthaalfiche Toekomst: Evaluatiemomenten onthaalbeleid & bijsturing Onthaalbrochure

INHOUD. Een nieuw instrument: onthaalfiche Toekomst: Evaluatiemomenten onthaalbeleid & bijsturing Onthaalbrochure ONTHAALBELEID INHOUD Waarom een onthaalbeleid? Historiek en klemtoon onthaalbeleid Sociaal Huis Oostende Verschillende onderdelen onthaal door de personeelsdienst Individueel onthaal 1e en 2e vormingsdag

Nadere informatie

DE HOSTMANSHIP SCHEURKALENDER. 365 dagen, inspiratie om uw gasten iedere dag opnieuw het gevoel te geven dat ze welkom zijn.

DE HOSTMANSHIP SCHEURKALENDER. 365 dagen, inspiratie om uw gasten iedere dag opnieuw het gevoel te geven dat ze welkom zijn. DE HOSTMANSHIP SCHEURKALENDER 2013 365 dagen, inspiratie om uw gasten iedere dag opnieuw het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Hostmanship is de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Een

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

MI-SPINE RRP. Rapid recovery program na ingreep aan de wervelkolom COACH

MI-SPINE RRP. Rapid recovery program na ingreep aan de wervelkolom COACH MI-SPINE RRP Rapid recovery program na ingreep aan de wervelkolom COACH INHOUDSTAFEL De rol van persoonlijke coach 3 Wat is het Rapid Recovery programma? 4 Welke taken heeft een persoonlijke coach? 5 Welke

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Executieve functie: Planning en priorisering

Executieve functie: Planning en priorisering Executieve functie: Planning en priorisering De onderstaande werkbladen kunnen gebruikt worden om aan de slag te gaan met bovenstaande functie. Zie de volgende werkbladen, waarbij eerst uitleg wordt gegeven

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas:

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: Waarom een stageperiode Het vmbo-onderwijs bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het MBO. In dat kader wordt er voor de leerlingen van 3 mavo in maart 2016

Nadere informatie

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen.

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. Het vraagt tijd, moeite en vaak ook behoorlijk wat geld om goede

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET Het project Lifeguards is uitgevoerd door CNV Jongeren en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lifeguards is uitgevoerd

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN 07-01-2016 Nr. 9 BESTE OUDER, Inmiddels ligt de Kerstvakantie achter ons, een vakantie vol feestdagen, waarin saamhorigheid en er voor elkaar zijn, belangrijke begrippen zijn. Nu zijn wij, vol goede moed

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen.

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Eerste Hulp bij Teamontwikkeling Inhoud Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Doel Teamleiders en teamcoördinatoren helpen om vergaderingen effectiever en leuker te maken, en de

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin

Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin Handboek Nieuwe medewerkers Arkin Jeugd & Gezin juni 2015 1 Inhoudsopgave 1. Basisinformatie instructie Pandveiligheid Kameralarm (locatieboekje) inloggegevens

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS 99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen

Nadere informatie

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 1 Introductie Doel Afstemming tussen de ontwikkelwensen en kwaliteiten van de medewerker en de ontwikkeling en doelstelling van de afdeling (juiste persoon

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte PATIËNTEN INFORMATIE Op verhaal komen bij ziekte Als ziekte in je leven komt De confrontatie met een ingrijpende ziekte, ouderdom of rouw doet iedereen wel iets. Heftige emoties kunnen je overspoelen,

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU?

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU? INGEZET, WAT NU? Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere opdrachtgever een gedegen inwerkprogramma heeft zoals je bij Calco bent tegengekomen. Dat de laptop klaarstaat op je nieuwe bureau, je stoel

Nadere informatie

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften.

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Neem bij het beantwoorden van de vragen de afgelopen maand als

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen.

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen. WELKOM! Wat geweldig dat je het werkboek hebt gedownload. Dat betekent een belangrijke volgende stap in jouw succes. Want succes bereik je alleen door te doen. Dit werkboek is onderdeel van het Webinar

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat!

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat! Werkboek medewerkers 1 Ontwikkelprogramma Aan de praat! 2 3 Aan de praat! Inhoud Colofon & Inhoudsopgave 3 Inleiding 5 Waarom Aan de praat? 6 De stappen 7 Voor het gesprek 8 Jouw checklist 12 Het gesprek

Nadere informatie

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS 99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen

Nadere informatie

Hoe ziet het organigram van uw organisatie eruit? Waar bevindt uw dienst zich? Wat is uw huidige functie? Wat zijn uw taken?

Hoe ziet het organigram van uw organisatie eruit? Waar bevindt uw dienst zich? Wat is uw huidige functie? Wat zijn uw taken? Wat is uw huidige functie? Wat zijn uw taken? Hoe ziet het organigram van uw organisatie eruit? Waar bevindt uw dienst zich? Wat zijn de opdrachten van uw FOD / instelling? Wat zijn de opdrachten van uw

Nadere informatie

Bijlage 2: Brief met verwachtingen en feedbackvragen in het kader van de selectieprocedure

Bijlage 2: Brief met verwachtingen en feedbackvragen in het kader van de selectieprocedure Bijlagen Bijlage 1: Oproepteksten voor kandidaat meters Bijlage 2: Brief met verwachtingen en feedbackvragen in het kader van de selectieprocedure Bijlage 3: Feedbackvragen in het kader van aanwervingsprocedure

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

HET EVALUATIEGESPREK. Je prestaties onder de loep

HET EVALUATIEGESPREK. Je prestaties onder de loep HET EVALUATIEGESPREK Je prestaties onder de loep Inhoudstafel 1. Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek p4 2. Voorbereiding is alles! p5 3. Hoe herpak je je na een mindere evaluatie p7 4. De verschillen

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname

Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname 1 Voorwoord Beste student, Welkom op onze onthaal- en opnamedienst. Met deze brochure bieden we jou een handleiding over het reilen en zeilen op onze

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Aandacht. SHDH Verzuimbeleid in goede banen. voor verantwoordelijkheden

Verzuimprotocol. Aandacht. SHDH Verzuimbeleid in goede banen. voor verantwoordelijkheden Verzuimprotocol SHDH Verzuimbeleid in goede banen Aandacht voor verantwoordelijkheden Inhoudsopgave 3 Aandacht voor verzuim Iedere medewerker doet er toe 4 Aandacht voor verantwoordelijkheden Medewerker

Nadere informatie

COMMUNICATIE MATERIAAL

COMMUNICATIE MATERIAAL COMMUNICATIE MATERIAAL Poster... 3 Programma... 4 Memo/mail werkplekbegeleiders... 5 Flyer werving medewerkers... 6 Mail gast-medewerkers... 7 Tekst intranet... 8 Uitnodiging borrel... 9 2 PUURNU1415 DVDM

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

PLANAGENDA mei-juli 2019

PLANAGENDA mei-juli 2019 PLANAGENDA mei-juli 09 Deze agenda is van: In deze agenda kun je voor jezelf overzicht creëren in wat wanneer af moet zijn, maar ook wanneer je het af gaat maken. Zo ben je goed georganiseerd! Voordat

Nadere informatie

LEG HET UIT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM INSTRUCTIES TE GEVEN VOOR ROUTINEMATIGE TAKEN.

LEG HET UIT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM INSTRUCTIES TE GEVEN VOOR ROUTINEMATIGE TAKEN. VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV LEG HET UIT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM INSTRUCTIES TE GEVEN VOOR ROUTINEMATIGE TAKEN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk: FAMILIEGROEPSPLAN Met dit formulier kunt jij zelf een plan maken om te zorgen dat het beter gaat met jou en/of jouw gezin. Het formulier helpt jou belangrijke gegevens te ordenen, zodat duidelijk wordt

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Krakeelpolderweg. vmbo bb. vmbo kb. vmbo gl/tl. met en zonder lwoo

Krakeelpolderweg. vmbo bb. vmbo kb. vmbo gl/tl. met en zonder lwoo Krakeelpolderweg vmbo bb vmbo kb vmbo gl/tl met en zonder lwoo Krakeelpolderweg Krakeelpolderweg Krakeelpolderweg open dag zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School in bedrijf Ouders en leerlingen kunnen

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2010 gedurende 255 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

Collecte Gids 2016. Handleiding voor coördinatoren

Collecte Gids 2016. Handleiding voor coördinatoren Collecte Gids 2016 Handleiding voor coördinatoren Bedankt! Vanuit Alzheimer Nederland ondersteunen wij u graag met het opzetten van een geweldige collecte. Deze handleiding helpt u daarbij. Maar voordat

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers IVOC CHECKLIST VOOR DE WERKGEVER F030-5.0 1 Inhoud IVOC checklist Inlichtingen over de aanwerving pagina 3 Voorbereiding van het onthaal pagina 4 Dag van de aanwerving pagina

Nadere informatie

LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN.

LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN. VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum. Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Formulieren Maatschappelijke Stage Schooljaar 2012-2013 Naam leerling : School: klas 1 EIGEN VACATURE-FORMULIER Stel dat je al voetbaltrainer

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Stagewerkmap leerjaar 4

Stagewerkmap leerjaar 4 Stagewerkmap leerjaar 4 Naam leerling: Klas: Periode: 28-10-2019 t/m 8-11-2019 1 Inhoudsopgave Gegevens... 3 Verklarende woordenlijst... 4 Inleiding... 5 Tien gouden regels als je stage gaat lopen... 6

Nadere informatie

Nieuwsbrief Detachering

Nieuwsbrief Detachering Inhoudsopgave: Voorwoord door Anouk Platvoet-Neef Nieuws van DCW-beschut Wijkteams Enschede Ziek en vakantie Betaaldata lonen 2017 Colofon Aankondiging redactie; De redactie wil jullie erop attent maken

Nadere informatie

Werken buiten het SW-bedrijf

Werken buiten het SW-bedrijf Werken buiten het SW-bedrijf SOCIALE WERKVOORZIENING Werken buiten het SW-bedrijf Wat betekent dat voor jou? Steeds meer SW-medewerkers werken buiten de sociale werkvoorziening (SW). In deze brochure lees

Nadere informatie

Stappenplan Oudergesprekken

Stappenplan Oudergesprekken Stappenplan Oudergesprekken Dit is het stappenplan oudergesprekken, met uitleg over: - 1 e gesprek: kennismaking - 2 e gesprek: wenperiode - 3 e gesprek: tussenmoment na observeren/toetsen - 4 e gesprek:

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim!

Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim! Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim! Veel organisaties volgen letterlijk de termijnen van de Wet Verbetering Poortwachter. Dat is heel vaak niet verstandig.

Nadere informatie

Competentietest. Hoe werkt de test?

Competentietest. Hoe werkt de test? Competentietest Dit is een test die jou en de andere militanten in je bedrijf kan helpen om vrij eenvoudig en snel na te gaan hoe ver competentiemanagement in je eigen bedrijf ontwikkeld en/of ingevoerd

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

N. (Nienke) Daniels Senior adviseur, VBS Helpdesk. VBS, augustus VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

N. (Nienke) Daniels Senior adviseur, VBS Helpdesk. VBS, augustus VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 N. (Nienke) Daniels Senior adviseur, VBS Helpdesk VBS, augustus 2017 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Een enkel moment waarop het

Nadere informatie

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren Ebook De vijf geheimen van succesvol delegeren Ir. Jo Spiertz www.mkbleerplan.nl Gefeliciteerd met het downloaden van dit EBook! Stuur dit Ebook gerust door naar collega s, relaties, of vrienden en bekenden

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID AANVRAAG TOT TOESTEMMING OM EEN ACTIVITEIT UIT TE OEFENEN TIJDENS EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEID (Werknemersregeling) Bezorg ons dit formulier ingevuld terug voor uw werkhervatting AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL

EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL LEIDRAAD 4: EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL Bereid de komst van de nieuwe medewerker goed voor: Goed begonnen is half gewonnen De selectieprocedure is achter de rug. De aanwerving is een

Nadere informatie