Intrathecale pijntherapie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Intrathecale pijntherapie"

Transcriptie

1 Intrathecale pijntherapie

2 Beste patiënt Na multidisciplinair overleg heeft de pijnarts beslist dat u mag starten met het traject intrathecale pijnpomp. In deze folder vindt u meer informatie over het te volgen traject, de indicaties, de aandachtspunten en het verloop van de procedure. Wat is intrathecale pijntherapie? Bij deze pijntherapie dienen we pijnstillende medicatie toe via het ruggenmergvocht in de intrathecale ruimte. Zo bereiken we een maximaal pijnstillend effect met veel kleinere hoeveelheden pijnstillende medicatie dan wanneer u de medicatie inneemt via de mond of via pijnpleisters op de huid. Tegelijkertijd zien we met intrathecale pijntherapie minder nevenwerkingen van de medicatie. Om de medicatie tot in de intrathecale ruimte te brengen, implanteren we een pijnpomp in uw buikwand. Via een katheter gaat de medicatie vanuit de pijnpomp naar de intrathecale ruimte. Doel van de therapie Met de intrathecale pijntherapie willen we uw levenskwaliteit verbeteren. De uitlokkende factor en/of de oorzaak van de pijn kunnen we uiteraard niet wegnemen door het plaatsen van de katheter. We streven ernaar om uw levenskwaliteit te verbeteren maar kunnen quasi nooit 100% pijnvermindering bereiken.

3 Indicaties Het plaatsen van een intrathecale pijnpomp is een invasieve techniek. U moet als patiënt heel wat stappen doorlopen. We overwegen die techniek maar wanneer alle andere vormen van pijntherapie (pijnmedicatie, inspuitingen, fysiotherapie ) onvoldoende blijken voor de behandeling van uw chronische pijn. De arts beslist in overleg met het multidisciplinaire team of hij een pijnpomp plaats. Elke kandidaat voor een pijnpomp moet een psychiatrische en psychologische evaluatie doorlopen. Belangrijke voorwaarden voor het plaatsen van de pijnpomp U bent niet verslaafd aan medicijnen, drugs of alcohol. U staat positief tegenover de therapie. De chronische pijn is een ernstige belemmering van uw dagelijkse leven en u heeft geen baat bij eerder vernoemde pijntherapieën. Wanneer kunnen we niet starten met het traject? U loopt een verhoogd risico op infectie (immuun gecompromitteerd). Er zijn ernstige psychologische of psychiatrische bezwaren. U bent ernstig verslaafd aan medicatie, drugs of alcohol. U neemt bloedverdunners die niet stopgezet werden in overleg met de arts.

4 De proefperiode Voor we de pijnpomp definitief in uw buikwand inplanten, doorloopt u een proefperiode van vier weken. Die periode is cruciaal om na te gaan of u voldoende voordeel haalt uit de therapie zonder te veel bijwerkingen in de thuissituatie. Tijdens die periode beschikt u over een pijnpomp buiten het lichaam. We nemen tijdens de preoperatieve consultatie een cultuurwisser in de neus ter preventie van infectie. Bij een positief resultaat vragen we Bactroban neuszalf te gebruiken en u de dagen voor de operatie te wassen met een antiseptische zeep Hibiscrub. De preoperatieve verpleegkundige zal u helpen met het invullen van het patiëntenboekje en zal alle preoperatieve onderzoeken organiseren. De dag van de ingreep verblijft u in het ziekenhuis. U krijgt een infuus met de nodige medicatie om de ontwenning van de morfinepreparaten op te vangen. De plaatsing van de katheter gebeurt op het operatiekwartier onder sedatie. U mag daarom op de dag van de ingreep niets eten of drinken. De arts plaatst tijdens de ingreep in de intrathecale ruimte een katheter die onderhuids tot in de flank loopt. Afhankelijk van de toegepaste techniek plaatst de arts de port-à-cath in de buikwand of verlaat de katheter het lichaam ter hoogte van de flank. De katheter is op zijn beurt verbonden met een externe pijnpomp. Na het plaatsen van de katheter blijft u een vijftal dagen opgenomen in het ziekenhuis. De eerste dagen kan u nevenwerkingen ervaren. Als dat het geval is, passen we de medicatie aan tot we een goed evenwicht vinden. We streven naar een maximale pijnverlichting met zo weinig mogelijk nevenwerkingen. Verder observeren we u om eventuele complicaties snel op te merken. Het is eveneens van groot belang dat u kan wennen aan de pijnpomp. Aandachtspunten tijdens de proefperiode thuis De technisch thuisverpleegkundige komt dagelijks langs om uw pijn te evalueren, het verband te controleren en uw algemene toestand na te gaan. Hij controleert ook de instellingen van de pijnpomp. Doordat de katheter verbonden is met een pijnpomp buiten het lichaam is er een verhoogd infectiegevaar. Daarom moet u te allen tijde het verband dicht laten. U moet onmiddellijk contact opnemen met het secretariaat van de pijnkliniek of met de thuisverpleegkundige indien het verband los of nat is, als u zich algemeen onwel voelt, plots veel meer pijn ervaart of koorts heeft (temperatuur hoger dan 37,5 C).

5 U moet het gedurende die periode iets rustiger aan doen. Vermijd tillen (max. 2kg) en bruuske bewegingen. U mag wel wandelen en licht huishoudelijk werk doen. De uitwendige pomp moet droog blijven. U mag geen douche of bad nemen gedurende die periode. Na ontslag uit het ziekenhuis komt u na 8 à 10 dagen op consultatie. Tijdens die afspraak evalueren we het effect van de pijnstilling en verwijderen we de hechtingen. Hou gedurende de proefperiode een dagboek bij van uw pijn en eventuele nevenwerkingen. Op die manier hebben we een beter beeld van het effect van de intrathecale therapie. Gedurende de proefperiode mag u niet autorijden. Na het plaatsen van de definitieve pomp mag dat wel. Alle afspraken en de contactgegevens van de technisch thuisverpleegkundige krijgt u mee bij ontslag uit het ziekenhuis. De thuisverpleegkundige staat steeds met uw behandelende arts in contact. Nevenwerkingen waarmee u rekening moet houden de eerste dagen na de ingreep Misselijkheid en braken Moeilijk plassen: de kans bestaat dat u kort na het plaatsen van de katheter moeilijk plast door de verdoving of door de samenstelling van de medicatie. Geef dat zeker door aan de verpleegkundigen op de afdeling. Die nevenwerking is oplosbaar en tijdelijk. Jeuk: dat is een nevenwerking van de morfine die zeer onaangenaam is, ongevaarlijk en vaak tijdelijk van aard. Hoofdpijn: bij het plaatsen van de katheter lekt er soms wat ruggenmergvocht waardoor u hoofdpijn krijgt. Die nevenwerking verdwijnt als u minstens 24 uur bedrust houdt. Het drinken van cafeïnerijke dranken kan ook helpen.

6 Definitieve implantatie Na een positieve proefperiode (pijndaling van minstens 50% en een verhoging van de levenskwaliteit met een minimum aan nevenwerkingen), dienen we bij het ziekenfonds een aanvraag in tot goedkeuring voor het plaatsen van een definitieve pijnpomp. Het invullen van het aanvraagdocument start al voor het plaatsen van de proefkatheter. Zo hebben we een dossier dat een volledig beeld geeft van uw pijnklachten voor en tijdens de proefperiode. Of u in aanmerking komt voor het plaatsen van een definitieve pijnpomp hangt af van de resultaten van de proefperiode. Die resultaten bespreken we tijdens het multidisciplinaire overleg van het pijnteam en voor de goedkeuring van het ziekenfonds. Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, leggen we een datum vast waarop de tweede ingreep kan plaatsvinden. De dag van de ingreep verblijft u in het ziekenhuis. Dat wil zeggen dat u nuchter bent bij opname. Na het plaatsen van de definitieve pijnpomp verblijft u één nacht in het ziekenhuis.

7 Mogelijke complicaties Disconnectie van de katheter met de pijnpomp Lekkage van medicatie Verschuiven van de katheter Knik in de katheter Obstructie van de katheter. Bij ontslag uit het ziekenhuis Een thuisverpleegkundige zal opnieuw bij u langskomen om uw operatiewonden te verzorgen en uw algemene toestand op te volgen. De verpleegkundige plant een controleafspraak op de pijnkliniek in. U moet het de eerste weken iets rustiger aan doen zodat uw wonden volledig kunnen genezen. Aandachtspunten na het plaatsen van de definitieve pomp Na het plaatsen van de definitieve pijnpomp moet u gedurende een aantal weken een buikband dragen. U moet beseffen dat u regelmatig naar de pijnkliniek moet terugkomen om de pomp te laten vullen. Daardoor bent u sterk gebonden aan het centrum en wordt u steeds herinnerd aan het feit dat u onder behandeling staat. Als u een alarmsignaal hoort, moet u contact opnemen met het secretariaat van de pijnkliniek. Het is mogelijk dat u geen medicatie meer krijgt waardoor er gevaar is voor ontwenning. U krijgt een identificatiekaart mee die u altijd bij u moet hebben. De pijnpomp die we inplanten in de buikwand zal duidelijk aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat u deze zal kunnen voelen en dat u soms zal kunnen zien waar de pijnpomp is ingeplant. Indien u zich algemeen onwel voelt, koorts krijgt, ontwenningsverschijnselen heeft of juist heel suf bent, is het belangrijk om onmiddellijk naar de dienst spoedopname te gaan en/of het secretariaat pijnkliniek/neurochirurgie te contacteren.

8 Meer info Voor meer info kan u steeds terecht bij Secretariaat neurochirurgie - dr. Jeroen Ceuppens Loofstraat Kortrijk Secretariaat anesthesie - dr. Carl Vandenbossche en dr. Pieter-Jan Germonpré Burgemeester Vercruysselaan Kortrijk Pijnverpleegkundige Stefanie Decock Burgemeester Vercruysselaan Kortrijk Pijnverpleegkundige Sarah Mortier Burgemeester Vercruysselaan Kortrijk vzw az groeninge zetel: Pres. Kennedylaan Kortrijk t f vu: Jan Deleu, Pres. Kennedylaan Kortrijk doc februari 2015 ziekenhuis internationaal erkend door JCI voor veilige zorg en kwaliteit:

Open partiële nefrectomie

Open partiële nefrectomie Open partiële nefrectomie www.urologischcentrum.be Geachte heer, geachte mevrouw, Onlangs heeft u van de arts vernomen dat er zich een letsel bevindt in één van uw nieren waarvoor een heelkundige behandeling

Nadere informatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie Anesthesie en pijnbehandeling Rondom een operatie Inhoud Inleiding 3 Vormen van anesthesie 3 Wat doet de anesthesioloog 4 Algehele anesthesie 5 Voordelen van algehele anesthesie 5 Nadelen van algehele

Nadere informatie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie Behandeling of onderzoek onder anesthesie Inhoud Polikliniek Anesthesiologie 1 Soorten anesthesie 1 Algehele anesthesie 1 Lokale anesthesie 1 Regionale anesthesie 1 Voorbereiding 2 Operatie 3 Algehele

Nadere informatie

VP-drain / LP-drain Het plaatsen van een inwendige drain in verband met opeenhoping van hersenvocht

VP-drain / LP-drain Het plaatsen van een inwendige drain in verband met opeenhoping van hersenvocht VP-drain / LP-drain Het plaatsen van een inwendige drain in verband met opeenhoping van hersenvocht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Hydrocephalus 1 Een inwendige drain 1 Belangrijk

Nadere informatie

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg Spinale pijnbestrijding Locatie Amersfoort Lichtenberg 1 Hebt Inleiding u nog vragen? Hebt Onlangs u na heeft het lezen uw pijnarts van deze mogelijkheid brochure nog van vragen, spinale dan pijnbehandeling

Nadere informatie

Totale knieprothese. Informatiebrochure patiënten

Totale knieprothese. Informatiebrochure patiënten Totale knieprothese Informatiebrochure patiënten 3 1. Het kniegewricht...4 1.1 Een beetje anatomie...4 1.2 Artrose of slijtage van de knie...5 1.3 Een knieprothese...5 2. Voorbereiding op de ingreep...6

Nadere informatie

INFOBROCHURE KNIEPROTHESE. (Brochure 1 van 3) AZ Klina 1 INFOBROCHURE KNIEPROTHESE

INFOBROCHURE KNIEPROTHESE. (Brochure 1 van 3) AZ Klina 1 INFOBROCHURE KNIEPROTHESE INFOBROCHURE KNIEPROTHESE (Brochure 1 van 3) AZ Klina 1 INFOBROCHURE KNIEPROTHESE AZ Klina 2 INFOBROCHURE KNIEPROTHESE Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. De knie... 5 3. Artrose... 6 4. De knieprothese...

Nadere informatie

Operatie van een liesbreuk

Operatie van een liesbreuk Chirurgie Operatie van een liesbreuk Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een liesbreukoperatie. U wordt in principe opgenomen op de afdeling Dagbehandeling op de

Nadere informatie

Hernia operatie. Informatie over de gang van zaken rondom hernia operaties

Hernia operatie. Informatie over de gang van zaken rondom hernia operaties Hernia operatie Informatie over de gang van zaken rondom hernia operaties Bestandsnaam 5.2.BI 021 Hernia Operatie Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave AVE Orthopedische Klinieken Inleiding Anatomie van de rug

Nadere informatie

Lumbale hernia en kanaalstenose

Lumbale hernia en kanaalstenose Lumbale hernia en kanaalstenose In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc voor behandeling van een rughernia of een lumbale kanaalstenose.

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

Ingreep of onderzoek onder anesthesie

Ingreep of onderzoek onder anesthesie Ingreep of onderzoek onder anesthesie Mevrouw, Mijnheer, Binnenkort wordt u bij ons opgenomen*. In deze brochure vindt u belangrijke aanvullende informatie. Om uw opname vlot te laten verlopen vragen we

Nadere informatie

Hersenoperatie. Trepanatie/craniotomie

Hersenoperatie. Trepanatie/craniotomie Hersenoperatie Trepanatie/craniotomie 2 Informatie voor patiënten die een hersenoperatie moeten ondergaan vanwege een tumor. In overleg met uw arts, is er besloten tot een operatie binnen de schedel, ook

Nadere informatie

Wat is anesthesie? patiënteninformatie

Wat is anesthesie? patiënteninformatie Wat is anesthesie? patiënteninformatie 1. Wat is anesthesie? Dokter, ik zal toch nog wakker worden? is een vraag die patiënten vaak stellen aan de anesthesist. Het besef dat ze tijdens de operatie de controle

Nadere informatie

2. Voorbereiding op de operatie

2. Voorbereiding op de operatie scoliose-operatie Inhoud 1.Wat is scoliose?... 3 2. Voorbereiding op de operatie... 3 2.1 Gesprek over narcose... 3 2.2 Röntgenfoto s... 4 2.3 Wanneer word ik geopereerd?... 4 3. Opname op de Kinderverpleegafdeling...

Nadere informatie

Wervelkolomoperatie met fixatie. Spondylodese-operatie

Wervelkolomoperatie met fixatie. Spondylodese-operatie Wervelkolomoperatie met fixatie Spondylodese-operatie Uw arts heeft u geadviseerd om een spondylodese (=fixatie) operatie te ondergaan om zo uw klachten te laten verminderen. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

Hernia-operatie van de onderrug via de micro-tube techniek

Hernia-operatie van de onderrug via de micro-tube techniek Hernia-operatie van de onderrug via de micro-tube techniek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hernia? 1 Belangrijk voor opname 1 Nuchter zijn voor de operatie 1 De operatieroute

Nadere informatie

Vingergewrichtsprothese

Vingergewrichtsprothese Vingergewrichtsprothese Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0997 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan uw vinger(s).

Nadere informatie

Operatie bij een hernia

Operatie bij een hernia Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een hernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU019 / Operatie bij een hernia / 14-01-2015 2 Operatie

Nadere informatie

Een totale heupprothese

Een totale heupprothese Een totale heupprothese Informatie voor patiënten F0970-3513 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Anesthesiologie Inleiding Wat is anesthesiologie? Polikliniek anesthesiologie

Anesthesiologie Inleiding Wat is anesthesiologie? Polikliniek anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie, waarbij u een verdoving (anesthesie) krijgt toegediend. De arts die de anesthesie voor u verzorgt, heet een anesthesioloog. In deze folder

Nadere informatie

Na een hartoperatie. Informatie voor patiënten die een open hartoperatie hebben ondergaan in VUmc

Na een hartoperatie. Informatie voor patiënten die een open hartoperatie hebben ondergaan in VUmc Na een hartoperatie Informatie voor patiënten die een open hartoperatie hebben ondergaan in VUmc 2 Inhoud Waarom deze brochure? 4 Ontslag of naar een ander ziekenhuis 5 Wondgenezing 6 - Het borstbeen 6

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Sondevoeding via een voedingsstoma

Sondevoeding via een voedingsstoma 1/8 Interne Geneeskunde Sondevoeding via een voedingsstoma Inleiding In Nederland krijgen veel mensen tijdelijk of permanent sondevoeding via een voedingsstoma. Vaak gaat het om mensen die door hun ziekte

Nadere informatie

info voor de patiënt Lymfadenectomie bij prostaatkanker UZ Gent, Uro-oncologische groep

info voor de patiënt Lymfadenectomie bij prostaatkanker UZ Gent, Uro-oncologische groep info voor de patiënt Lymfadenectomie bij prostaatkanker UZ Gent, Uro-oncologische groep Beste mijnheer, U wordt binnenkort opgenomen op de hospitalisatieafdeling Urologie voor een lymfadenectomie, de wegname

Nadere informatie

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG)

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) op de afdeling Centrale Endoscopie van het Radboudumc.

Nadere informatie