Prettige vakantie! Partij van de Arbeid Tholen. Juli 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prettige vakantie! Partij van de Arbeid Tholen. Juli 2014"

Transcriptie

1 Partij van de Arbeid Tholen Prettige vakantie! Juli 2014 Inhoud: Voorzitter Jan Kettelerij kijkt terug. Jan Heshof over de collegevorming Het afdelingsbestuur en de taakverdeling Provinciale verkiezingen Ombudsteam Tot ziens in september!

2 Nieuwsbrief Afdeling Tholen Juli 2014 Bezoek ook onze website: Voorzitter Jan Kettelerij Wilhelminastraat GG Tholen Secretaris Hoogaarsstraat KC Tholen pvdatholen@zeelandnet.nl Fractievoorzitter Jan Heshof M.L. Kingstraat AZ Oud Vossemeer jheshof@zeelandnet.nl Ombudsteam pvdatholen@zeelandnet.nl Van de voorzitter. Beste leden en belangstellenden van Partij van de Arbeid. Met deze zomerbrief wil ik terugblikken over de eerste helft van dit jaar. Het was een zeer drukke (gemeenteraad) verkiezingsperiode. Met een zeer tegenvallende uitslag. Dat we het moeilijk zouden krijgen hadden we wel verwacht omdat het VVD/PvdA kabinet, soms zeer straffe, maatregelen moet treffen in deze economisch moeilijke tijd. Ook ik vind het soms zeer lastig om bepaalde zaken als PvdA lid te verdedigen. Soms kan/wil ik ze ook niet verdedigen. Niet iedereen is even blij met de combinatie PvdA en VVD. Daarom hadden we beslist geen winst verwacht maar, dat we de kleinste partij van Tholen zouden worden snijdt diepe wonden. We zijn nog nooit zoveel op pad geweest om te canvassen. Rozen uitdelen en praten met de bewoners over. Nog nooit hebben we zoveel geld uitgegeven aan een campagne. We wisten dat we er volop tegenaan moesten om stemmen te winnen. U heeft vast ook wel onze paginagrote advertorial in Uw Regio gezien. De teleurstelling is dus erg groot. Zeker nu we niet meer in de coalitie zitten. We vonden dat we daar geen recht meer op hadden, gezien de uitslag. We zijn nu een oppositiepartij en dat vraagt een veranderende blik op de Thoolse politiek. Ook dat is wennen. Maar nu de schouders er weer onder. We gaan als Partij van de Arbeid Tholen weer terug komen! Positief zijn de nieuwe mensen in de politiek: Bart Krijnen en Jaap Kloet in commissies en nieuwe bestuursleden: Koos Weijdt en Jan Oudesluijs.

3 Positief is ook dat we veel nieuwe leden konden inschrijven tijdens het canvassen. De PvdA Tholen heet hen van harte welkom! Heeft u op- en aanmerkingen laat het ons weten. Maar eerst een periode van vakantie. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Door ziekte of omdat het er financieel niet in zit. Geen werk of onzekerheid over het werk in deze tijd. We denken onder andere aan al die mensen die bij Philip Morris betrokken zijn. Voor hen die wel op vakantie gaan wens ik een goede reis. Voor een ieder hoop ik, letterlijk en figuurlijk, dat de zon mag schijnen. Ik wens u alle goeds. Voorzitter Partij van de Arbeid, afdeling Tholen Beste PvdA ers, We hebben teleurstellende verkiezingen achter de rug; zonder meer. We wisten dat het moeilijk zou worden omdat we het nu eenmaal niet goed doen in de landelijke peilingen. Neemt niet weg dat wij, van de Thoolse PvdA, stiekem gehoopt hadden op zetelbehoud. De realiteit bleek anders. Een derde van onze kiezers hebben we verloren ten opzichte van de vorige periode. Acht jaar geleden waren we de grootste partij. Nu de kleinste. Consequentie hiervan is dat we al snel besloten hebben om geen wethouderszetel te claimen. Zoals Jan Oudesluijs het verwoordde: Ik ga mijn achterban adviseren om een stapje terug te doen. En dat hebben we ook gedaan. Al bij het eerste gesprek met de informateur hebben we te kennen gegeven niet aan een college deel te willen nemen. Met deze uitslag leek ons dat niet opportuun; slechts indien er een dringend beroep op ons gedaan zou worden was er bereidheid om na te denken over of we dan eventueel wel aan een college deel zouden moeten nemen. Deze vraag is natuurlijk niet gekomen. Al snel waren de onderhandelingen tussen SGP, CU, CDA en VVD gaande met het huidige coalitieprogramma als resultaat. Natuurlijk hebben wij de informateur geadviseerd om eerst met de duidelijke winnaars te proberen tot een coalitie te komen. Dat waren de SGP, het ABT en de SP. Niet onverwacht is de SGP daar nauwelijks op ingegaan en misschien ook wel omdat ze snel een uitstekend onderhandelingsresultaat hebben bereikt. The winner takes it all zo is op onze site te lezen en zo is het ook. De SGP domineert op vele, belangrijke beleidsterreinen en voor een tweetal wethouders zijn op beleidsterreinen (bv de jeugdzorg) slechts coördinerende taken toebedeeld. Tegelijkertijd is de formatie met 0,1 uitgebreid. Te verwaarlozen natuurlijk; aan de andere kant hebben wij vier lang van de CU moeten horen dat we gemeenschapsgeld aan het verkwisten waren door 3,2 FTE te verdelen over 4 wethouders. Om die reden stemden ze blanco bij de benoeming van onze wethouder.

4 En nu? Nu stapt men zonder blikken of blozen in de uitbreiding en heet het plotsklaps geen principe meer maar was de stelling politiek ingegeven. Dat klopt wel ja. Voor de CU is politiek dus kennelijk vrij van principes ook al bekritiseer je daar een partij vier jaar lang voor. Welnu onze principes, opkomen voor de zwakkeren, een goede zorg nastreven en een financieel verantwoord beleid binnen een zelfstandige, autonome gemeente zullen we niet verloochenen. Want juist deze onderwerpen raken de Thoolse inwoner zo heeft men ons duidelijk gemaakt tijdens de vele canvasrondes. Dat betekent oppositie voeren; kritisch en helder en nooit de mensen die minder kansen hebben vergetend. Een samenleving nastreven met gelijke kansen voor iedereen en met een kritisch oog voor de centen want de schuldenpositie van de gemeente mag dan wel houdbaar zijn, zelfs na aankoop van het Westerpoort, maar baart toenemend zorgen al is het maar omdat de grond in voorraad nog steeds fors is gewaardeerd. Oppositie voeren is ons vreemd en het moet me van het hart dat we de directe inbreng van Jan Oudesluijs en Henk Nieuwenhuis node zullen missen. Gelukkig hebben zich ook nieuwe, enthousiaste mensen aangemeld en ze zijn met verve begonnen aan hun taak. Neemt niet weg dat we u allen nodig hebben om ons te voeden. Ik besluit daarom met een de oproep om de fractie te mailen of te bellen als er zaken zijn die we aan moeten kaarten of waar we op ons volgens u zouden moeten richten. Niemand kan zonder feedback; ook onze tweemansfractie niet. De telefoonnummers en mailadressen van onze raads- en commissieleden kunt u vinden op onze website (wie is wie) en mijn gegevens geef ik alvast: jheshof@zeelandnet.nl en telefoon Jan Heshof, fractievoorzitter Provinciale verkiezingen Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen is nog maar net opgetrokken of nieuwe verkiezingen dienen zich aan. Op 18 maart 2015 worden de nieuwe Provinciale Staten gekozen. Dat duurt nog wel even zult u zeggen, maar in de provincie zijn de voorbereidingen al opgestart. Er is een fractieprofiel gepresenteerd, er wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma en er zijn commissies benoemd die kandidaten moeten selecteren en de campagne voorbereiden. De Provinciale Staten is niet de meest bekende bestuurslaag voor de burgers. Wat verborgen in de Abdij in Middelburg doen ze hun belangrijke werk voor de regio. Maar ook belangrijk bij de provinciale verkiezingen, na de verkiezingen worden door de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer gekozen en in deze regeringsperiode weten we hoe belangrijk dit is. Onze PvdA afdeling wil zich inspannen om ook een Thoolse kandidaat op een hoge plaats op de kandidatenlijst te krijgen. Jan Oudesluijs wil zich kandidaat stellen en het afdelingsbestuur zal hem daarin steunen.

5 Het afdelingsbestuur heeft de taken verdeeld. In de jaarvergadering zijn Jan Oudesluijs en Koos Weijdt in het bestuur gekozen. Martin Korporaal en waren aftredend en zijn herkozen. Jolanda Prins was niet herkiesbaar. Met een raadslid minder heeft ze haar handen vol aan het raadswerk. De afdelingsvergadering heeft het bestuur gemandateerd de taken onderling te verdelen en dat heeft het bestuur in haar vergadering van 12 juni gedaan. De taakverdeling: Voorzitter: Vice-voorzitter: Secretaris: Webmaster: Penningmeester: Campagnecoördinator: Canvascoördinator: Oosterschelderegio overleg: Zeeuws gewest: Congresvertegenwoordiger: Ombudsteam: Fractievoorzitter: Fractiesecretaris: Fractievolgers: Jan Kettelerij Jan Oudesluijs Martin Korporaal Jac van Akkeren Jac van Akkeren Jan Oudesluijs Jan Oudesluijs en Koos Weijdt Jan Kettelerij, Jan Oudesluijs plv. Jac van Akkeren, Jolanda Prins, Martin Korporaal, Jan Heshof Jolanda Prins Jaap Kloet, Bart Krijnen Ombudsteam Onze afdeling heeft al geruime tijd een ombudsteam om leden en niet-leden te helpen bij vragen of problemen. We kunnen dan proberen zelf een oplossing te vinden of de vragen te beantwoorden en zo nodig kunnen we de hulp inroepen van de provinciale of landelijke organisatie. Het loopt geen storm en dat hadden we ook niet verwacht. De meeste mensen zijn in staat zelf een antwoord op vragen te vinden of om problemen op te lossen. Toch kom je altijd mensen tegen die door de bomen het bos niet meer zien, of afgescheept worden door ambtenaren, bestuurders of wat al niet. Maak die mensen eens attent op ons ombudsteam. Telefoon en mailadres staan in het briefhoofd en op de homepage van onze website. Tot september! Het politieke jaar loopt op zijn eind. In dit jaar is heel veel gebeurd. Het is dan goed even gas terug te nemen. De scholen en bedrijven gaan met vakantie. Misschien trek u er op uit of anders blijft u lekker op het gemak thuis. We wensen u een mooie zomer. In september gaan de fractie en het PvdA bestuur er weer met frisse moed tegenaan!

Prettige vakantie! Partij van de Arbeid Tholen. Juli 2016

Prettige vakantie! Partij van de Arbeid Tholen. Juli 2016 Partij van de Arbeid Tholen Prettige vakantie! Juli 2016 Inhoud: De voorzitter over samenwerken. Verkiezingen Fractievoorzitter - Zomerbrief Leergang lokale politiek Taakverdeling Nieuwsbrief Afdeling

Nadere informatie

Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014

Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014 Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014 1 Inleiding Dit jaarverslag 2014 van de PvdA Amsterdam West blikt terug op de activiteiten en resultaten in het afgelopen jaar. Het raakt alle onderdelen van de afdeling.

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 JAARVERSLAG 2010 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK PAGINA 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 5. JAARVERGADERING EN LEDENVERGADERINGEN 5 Hoeven,

Nadere informatie

Jaarplan PvdA Amsterdam West Vastgesteld door de algemene ledenvergadering d.d. 13 december 2012

Jaarplan PvdA Amsterdam West Vastgesteld door de algemene ledenvergadering d.d. 13 december 2012 Jaarplan PvdA Amsterdam West 2013 Vastgesteld door de algemene ledenvergadering d.d. 13 december 2012 1 Inleiding Met dit jaarplan 2013 van de PvdA Amsterdam West wil het bestuur zijn doelen en activiteiten

Nadere informatie

Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch

Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch Dit werkplan 2017 gaat over het derde jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch van 2015-2018 die door de gemeentelijke herindeling en verlate

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Dit werkplan 2016 gaat over het tweede jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch

Nadere informatie

Werkplan 2015, afdeling Zeist Vastgesteld in ledenvergadering

Werkplan 2015, afdeling Zeist Vastgesteld in ledenvergadering Afdeling Zeist. Werkplan 2015, afdeling Zeist Vastgesteld in ledenvergadering 1-12-2014 Inhoud Inleiding.. 1 1. Doel van het werkplan... 1 2. Verkiezingen... 1 3. Stand van zaken... 2 4. Waar willen we

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Gemeenteraadsverkiezingen Onderzoekcentrum drs. J.M.A.. Schalk maart Colofon Tekst Informatie Onderzoekcentrum GR Onderzoekcentrum Postbus 619 3300 AP 078 620 65 25 www.onderzoekcentrumdrechtsteden.nl

Nadere informatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie tekst 5 5 Het tweede kabinet-balkenende (CDA, VVD, D66) trad aan op 27 mei 2003. Op 30 juni 2006 bood minister-president Balkenende het ontslag

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 We willen zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de ALV willen we als bestuur met de leden van gedachte willen wisselen

Nadere informatie

Ledenvergadering 23 juni a.s. : Campagne, vakbeweging, en herverkiezing bestuur

Ledenvergadering 23 juni a.s. : Campagne, vakbeweging, en herverkiezing bestuur Ons Rode Hart Nieuwsbrief van de PvdA afdeling Westerkwartier Juni 2018 Ons Rode Hart Ledenvergadering 23 juni a.s. : Campagne, vakbeweging, en herverkiezing bestuur Geacht lid PvdA Westerkwartier, Het

Nadere informatie

Jaarplan Amsterdam West 2015

Jaarplan Amsterdam West 2015 Jaarplan Amsterdam West 2015 Inleiding Dit jaarplan 2015 van de PvdA Amsterdam West schetst doelen en activiteiten van de vereniging voor het komende jaar. Het jaarplan heeft een overkoepelend karakter

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Als PvdA vinden wij het belangrijk om samen te werken met bewoners en maatschappelijke organisaties. Op lokaal niveau zorgen we op die manier

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen

Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen Onderzoek Steun PvdA na gemeenteraadsverkiezingen Rapportage 27 maart 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 5824 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen in

Nadere informatie

JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA.

JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA. Website: www.achtkarspelen.nl Twitter: @PvdA8karspelen Facebook: PvdA8k JAAR- / WERKPLAN 2019 van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA. 1. Inleiding. Dit jaar-/werkplan voor 2019 schetst de stand van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet Verkiezingen 2017 Op weg naar een nieuw kabinet 1 4-3-2017 Trends deze verkiezingen 2 En we hebben te maken met externe factoren Woorden en daden CPB doorberekeningen 3 Nut van de CPB-doorrekening Reality

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Wouter Bos heeft gezegd dat de PvdA fouten heeft gemaakt tijdens de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Wat vindt men hiervan? Wat is

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal

2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal 2014: Een bijzonder jaar voor de SP Roosendaal Wat een bijzonder jaar is 2014 voor de SP Roosendaal geworden!! Op 10 maart 2014 hebben we een historische verkiezingszege geboekt. In één klap gingen we

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen COALITIEVORMING Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen Na de gemeenteraadsverkiezingen bespreken de politieke fracties in de raad wie wethouder wordt en welke beleids-

Nadere informatie

WERKPLAN 2017 PvdA Almelo

WERKPLAN 2017 PvdA Almelo WERKPLAN 2017 PvdA Almelo Inleiding Jaarlijks maakt het bestuur van de PvdA Almelo een werkplan. In dit plan geven we aan waar we het komende jaar aan gaan werken. Het werkplan wordt vastgesteld door de

Nadere informatie

Aan: alle PvdA leden in Amsterdam noord mei 2013

Aan: alle PvdA leden in Amsterdam noord mei 2013 Aan: alle PvdA leden in Amsterdam noord mei 2013 Betreft: kandidaatstelling gemeenteraad en stadsdeelraad Beste leden, Op 19 maart 2014 vinden de verkiezingen plaats van gemeenteraad en bestuurscommissies

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007

Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007 Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007 Er is een groot aantal kiezers, dat op een partij van Rita Verdonk zal gaan stemmen, als die opgericht wordt. Omdat dit echter nog niet het geval is en Verdonk wel

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Draaiboek met betrekking tot de Provinciale Staten verkiezingen en de verkiezingen van het algemene bestuur van het waterschap Scheldestromen in 2019

Draaiboek met betrekking tot de Provinciale Staten verkiezingen en de verkiezingen van het algemene bestuur van het waterschap Scheldestromen in 2019 Draaiboek met betrekking tot de Provinciale Staten verkiezingen en de verkiezingen van het algemene bestuur van het waterschap Scheldestromen in 2019 PvdA Zeeland Gewestelijke ledenvergadering 2 december

Nadere informatie

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De komende 3 weken, 6-8 weken voor de verkiezingen, met de Kamer op reces, zullen we naast de peilingen zelf, elke week op

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart Zet de daling in opkomst zich door? En is er in de regio ook winst voor de lokale partijen en D66 te zien? Het Onderzoekcentrum zet in deze factsheet

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

PVDA BRIELLE AFDELINGSNIEUWS PvdA Brielle Solidair en Vitaal Juli 2014

PVDA BRIELLE AFDELINGSNIEUWS PvdA Brielle Solidair en Vitaal Juli 2014 PVDA BRIELLE AFDELINGSNIEUWS PvdA Brielle Solidair en Vitaal Juli 2014 Beste partijgenoten, Het begint langzamerhand een traditie te worden. U ontvangt bij dezen de derde uitgave van de nieuwsbrief van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen PROVINCIALE STATEN 18 MAART Inhoud Hoe hebben inwoners van de regio bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten gestemd? Wat zou in de regio de grootste partij zijn en wie is de

Nadere informatie

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen 21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Dag na Provinciale Statenverkiezingen Samenvatting FVD-kiezer doet voorzichtige handreiking aan kabinet Veel kiezers die gisteren Forum voor Democratie hebben gestemd,

Nadere informatie

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan?

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft in de serie Raadslid van de Week raadsleden gevraagd over

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer Uitslagen Verkiezing Tweede Kamer Inhoud 1 Opkomst in regio iets hoger dan gemiddeld 2 Wie zijn winnaars en wie de verliezers(s)? De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart was hoog.

Nadere informatie

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 opkomst (%) Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 NOVEMBER 2018 Op 1 januari 2019 zullen de huidige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer fuseren tot de nieuwe gemeente Groningen met in

Nadere informatie

De PVV in het land en in de peiling

De PVV in het land en in de peiling De PVV in het land en in de peiling Zowel in als in is de PVV in de laatste peilingen van Peil.nl lager uitgekomen dan bij de verkiezingen zelf. Een analyse naar de reden hiervan geeft een beter beeld

Nadere informatie

Actieplan 2019 Datum: 5 december

Actieplan 2019 Datum: 5 december Actieplan 2019 Datum: 5 december 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Ambitie: We bouwen aan een levendige PvdA-afdeling Regio Eindhoven. We willen groeien naar een afdeling met 700 leden. 700

Nadere informatie

Vooraf. Voorjaar Ik kan meepraten over onze toekomst. Maart Beste CDA Leden,

Vooraf. Voorjaar Ik kan meepraten over onze toekomst.   Maart Beste CDA Leden, Maart 2017 Vooraf Voorjaar 2017 Beste CDA Leden, De Tweede Kamerverkiezingen zijn aanstaande. Verkiezingen roepen bij mij altijd iets op van "ik kan meepraten over onze toekomst". Iedereen heeft zo zijn

Nadere informatie

Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen

Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen Ook bij tussentijdse verkiezingen bestaat de behoefte de uitslag te interpreteren naar een landelijke trend. Hoewel dat door een

Nadere informatie

Werkplan bestuur 2014

Werkplan bestuur 2014 Afdeling Zeist Werkplan bestuur 2014 Inhoud Inleiding... 1 1. Doel van het werkplan... 1 2. Verkiezingen... 1 3. Stand van zaken... 2 4. Waar willen we ons over een jaar bevinden?... 3 5. Hoe willen we

Nadere informatie

Eindrapport informatieproces raadsperiode

Eindrapport informatieproces raadsperiode Eindrapport informatieproces raadsperiode 2018-2022 De opdracht Bij de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 is GemeenteBelangen met zes zetels als grootste partij uit de bus gekomen in de gemeente Loon

Nadere informatie

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen 19 maart 2015 Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Samenvatting door M woorden 15 januari keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk 1. Algemeen belang:

Samenvatting door M woorden 15 januari keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk 1. Algemeen belang: Samenvatting door M. 1124 woorden 15 januari 2014 9 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1 Algemeen belang: Openbare orde en veiligheid Buitenlandse betrekkingen

Nadere informatie

De Stemming van 23 juni 2019

De Stemming van 23 juni 2019 De Stemming van 23 juni Deze week zien we geen verdere veranderingen in electorale voorkeuren. Het is interessant om 3 maanden na de Provinciale Statenverkiezingen te zien in welke mate de opgekomen kiezers

Nadere informatie

Handleiding gemeenteraadsverkiezingen voor sportclubs

Handleiding gemeenteraadsverkiezingen voor sportclubs Handleiding gemeenteraadsverkiezingen voor sportclubs Zo zet je sport op de lokale agenda. Gemeenteraadsverkiezingen - 21 maart 2018 Zet sport op de lokale agenda! ZOMER 2017 Politieke partijen schrijven

Nadere informatie

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 Hoorn FRACTIEREGLEMENT Raadsperiode 2010-2014 INHOUD: I. Definities blz 2 II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 III. Fractieondersteuning blz 4 IV. Besluiten blz 4 V. De

Nadere informatie

Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren.

Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren. B e e m s te r Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren. Roodbont wordt verspreid onder de leden,

Nadere informatie

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum.

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. Afdeling Hilversum Inleiding Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. In de gemeenteraad is de PvdA met 3 leden vertegenwoordigd: deze periode is de

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2014 Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2014 Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN 2018 Dit schema is opgesteld op basis van de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij en beschrijft de formele

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

De weg naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2015

De weg naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 De weg naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 Middelburg, 19 februari 2014 Bestuur gewest Zeeland PvdA Aty Harwijne-Vroomman, voorzitter Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Scouting en scholing...

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 21 MAART Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren 3. Bijlage Volgt de regio de landelijke trends? Of wijkt het af van het landelijk beeld? Zijn er grote veranderingen

Nadere informatie

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering 16 maart 2017 Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, H. Geluk, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop, T.D. Korevaar,

Nadere informatie

Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek

Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek 29 maart 2018 Opgesteld door: Dirk Zandleven en Ferry Heeneman Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming

Nadere informatie

21 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk KINDERPARDON

21 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk KINDERPARDON 21 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk KINDERPARDON Samenvatting CDA-kiezers verdeeld over verruiming kinderpardon Kiezers van regeringspartij CDA zijn verdeeld over de versoepeling van het kinderpardon.

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Tweede Kamer, 13 september De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 13 september waren tot het eind toe spannend. De VVD en PvdA zijn de grootste winnaars. Ten koste van PVV, CDA en

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 16 maart 2015 VVD, PvdA en SP stijgen PVV en D66 leveren in Aftreden bewindslieden bevestigt kiezers vooral in partijvoorkeur VVD en PvdA tonen licht herstel;

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG R D aan de SLAG Partij van de Arbeid R D aan de Wassenaarse SLAG 0 ROOD AAN DE SLAG - NOVEMBER 2018 INHOUD Uitnodiging Algemene Ledenvergadering DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018 Van de voorzitter Verslag afdelingsvergadering

Nadere informatie

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad 1 Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad Kampen, 5 april 2018. 1. Inleiding. Enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1608 woorden 12 januari keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1608 woorden 12 januari keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1608 woorden 12 januari 2015 5,9 2 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappijleer Toets P.D. par. 1 t/m par.6. Paragraaf Politiek

Nadere informatie

Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad

Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad 2018-2022 2 april 2018 Op woensdag 21 maart 2018 vond in Lelystad, evenals in de meeste Nederlandse gemeenten, de verkiezing plaats van de gemeenteraad

Nadere informatie

1 GROENLINKS ARNHEM

1 GROENLINKS ARNHEM Huishoudelijk Reglement 1. ALGEMEEN artikel 1 1. De afdeling GroenLinks in Arnhem is onderdeel van de Landelijke politieke partij GroenLinks. 2. Leden van de Vereniging GroenLinks die in het werkgebied

Nadere informatie

Nieuwsbrief CDA Schagen

Nieuwsbrief CDA Schagen Nieuwsbrief juli 2017 Nieuwsbrief CDA Schagen CDA Schagen Nieuwsbrief nr.10 juli 2017 Deze Nieuwsbrief is een uitgave van de CDA afdeling in de gemeente Schagen. Het bestuur geeft enkele keren per jaar

Nadere informatie

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Actieplan 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Begin 2018 start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De peilingen voorspellen een fors verlies. Het is alle hens aan dek. Samen met onze

Nadere informatie

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG Inhoud SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015... 2 SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, 2014... 4 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2012... 5 1 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015 Samenstelling bestuur Het bestuur bestaat uit de

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Jaarverslag Samenstelling/Vertegenwoordiging. 1. Op 31 december 2018 waren 90 personen lid van gob.

Jaarverslag Samenstelling/Vertegenwoordiging. 1. Op 31 december 2018 waren 90 personen lid van gob. Jaarverslag 2018 Samenstelling/Vertegenwoordiging. 1. Op 31 december 2018 waren 90 personen lid van gob. 2. Bestuur: Els Meewis-Stans, voorzitter; Henk Kitzen, secretaris; Frans Fredrix, penningmeester

Nadere informatie

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu?

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? 16 mei 2017 Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 1 februari 2018 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Het strategiedocument wordt als bijlage toegevoegd aan dit jaarverslag.

Het strategiedocument wordt als bijlage toegevoegd aan dit jaarverslag. Jaarverslag Afdeling PvdA s-hertogenbosch 2015 De afdeling PvdA s-hertogenbosch presenteert hierbij het jaarverslag over 2015. In januari kwam er een nieuwe coalitie en voor het eerst sinds zeer lange

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten PvdA Afdeling Houten Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten 21 maart 2018 Vast te stellen 26.01.2017 1 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen 2018 liggen in het verschiet. Het organiseren en

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven

Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven BESTUUR. telefoon fractiekamer: 040-2382392 e-mail: ouderenappel.fractie@eindhoven.nl Profielschets bestuursleden Ouderen Appèl Eindhoven Het bestuur van het Ouderen Appèl Eindhoven is op zoek naar 4 nieuwe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 Woord van de voorzitter: Giro 555 en dichterbij huis. Er voltrekt zich een humanitaire ramp

Nadere informatie