Figuur 1: Variant Centrumgebied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Figuur 1: Variant Centrumgebied"

Transcriptie

1 Voor het in gang zetten van het proces dat moet leiden tot verplaatsing van het Haarhuus naar het sociale centrum in de kern Westerhaar-Vriezenveensewijk moet een afweging gemaakt worden over een aantal punten, die in een motie door de gemeenteraad zijn aangegeven, namelijk: na te gaan in hoerverre het mogelijk is om het nieuwe Haarhuus inclusief de zorgwoningen en/of het multifunctionele terrein, te verplaatsen naar de westzijde van de Hoofdweg, na te gaan in hoeverre het daarbij nog noodzakelijk is over te gaan tot het slopen van woningen aan de Oranjestraat en de gemaakte afweging(en) inhoudelijk als ook de financiële consequenties afzonderlijk in beeld te brengen. Deze punten waren onderdeel van de vastgestelde Visie KOP Westerhaar-Vriezenveensewijk. Naar aanleiding van het debat op 4 maart jl. en de daarin gestelde vragen en gedane toezegging is de afweging tussen de twee varianten opnieuw in beeld gebracht. De eerste variant is de variant Centrumgebied waarbij verschillende functies in samenhang tot de ontwikkeling van een sociaal maatschappelijk centrumgebied moeten leiden. Daarbij kunnen door aaneenschakeling van functies verschillende gebouwen worden gerealiseerd die gebruik maken van elkaars voorzieningen als opvang, parkeren, zorg, toezicht en dergelijke. In deze variant moeten zes woningen wijken voor de bouw van het nieuwe Haarhuus. Figuur 1: Variant Centrumgebied De tweede variant betreft een variant waarbij de ontwikkeling van het nieuwe Haarhuus (zorg en woningen) ten westen van de Hoofdweg aan de Schuineweg is gedacht. Onderstaande schets geeft daar een aanduiding van, waarbij er geen sprake is van vervanging van de school. In deze Schuinewegvariant kunnen de woningen aan de Oranjestraat blijven staan.

2 Om tot een goede afweging te komen zijn de volgende punten onderzocht: 1. Wat zijn de meerkosten van de lokalisering van het nieuwe Haarhuis alleen op de Schuineweglokatie. Deze meerkosten kunnen vrij exact worden aangegeven omdat op kunstmatige wijze de locatie Haarhuis vanuit centrumgebied naar de westzijde van de hoofdweg wordt verplaatst zonder rekening te houden met de aanverwante functies rond het nieuwe Haarhuis. 2. Wat zijn de meerkosten van de lokalisering van het nieuwe Haarhuis met aanverwante functies op de Schuineweglokatie. De aanverwante functies woonzorgeenheden die gebruik maken van de functies van het Haarhuis. Ook deze meerkosten zijn goed aan te geven. 3. Wat zijn de kosten/opbrengsten van variant 2. Hier is op korte termijn alleen een raming over te geven, omdat onder andere het benodigde perceel aan de westzijde van de Hoofdweg nog aangekocht moet worden. 4. Wat zijn naast de (geschatte) kosten - de voor- en nadelen van beide varianten, zoals indertijd door de stuurgroep zijn geformuleerd en die zijn herhaald in het Collegebesluit van 26 februari Het gaat dan om aspecten van stedenbouw, sociale samenhang en functionaliteit. Beantwoording vraag 1: Meerkosten Lokalisering Haarhuis aan Schuineweg De financiële gevolgen voor de verplaatsing van het Haarhuus zijn in beeld gebracht op basis van de grondexploitatie dd. 21 maart Deze grondexploitatieberekening, hierna genoemd basisgrondexploitatie is nominaal berekend, dat wil zeggen geen rente- en inflatie-invloeden meegenomen. Om de verschillende varianten door te kunnen rekenen is gebruik gemaakt van de gemiddelde kosten per vierkante meter uit het deelgebied centrumontwikkeling van de basisgrondexploitatie. De resultaten van de uitgevoerde berekeningen zijn nominaal. Deze vraag is in de vorm van twee alternatieven beantwoord: Het eerste alternatief (1a) is een berekening waarbij er vanuit gegaan wordt dat het Haarhuis in drie lagen gebouwd gaat worden. De meerkosten daarvan bedragen circa: ,-- In het tweede alternatief (1b) wordt er vanuit gegaan dat het Haarhuis in 2 woonlagen gebouwd gaat worden hetgeen het meest voor de hand ligt aangezien er sprake is van bouw (uitbreiding) aan de rand van het dorp. Dit alternatief kent een meerprijs van circa: ,--In de onderstaande tabel staan de uitkomsten.

3 Tabel 1: Extra kosten locatie Schuineweg voor Haarhuis onderdeel BASIS Haarhuus 1a 1b kosten per m2 kosten per m2 kosten per m2 A Boekwaarde/ verwervingskosten 26, B Sloop en sanering 15, C Bijzondere kosten 10,18 10,18 10,18 D Omslagkosten 7,76 7,76 7,76 E Bouwrijp maken 14,68 24,68 24,68 F Woonrijp maken 26,77 26,77 26,77 G Planontwikkelingskosten 12,45 12,45 12,45 H Kostenstijging TOTAAL 113,24 136,84 136,84 ruimtegebruik in m KOSTEN , , ,00 BASIS GREX Haarhuus ,00 VERSCHIL TOV BASIS GREX Haarhuus AFGEROND (naar beneden) Toelichting op de tabel: GREX = Grondexploitatie Het uitgangspunt voor de berekening vormt de gemiddelde kosten per vierkante meter voor het deelgebied centrum van de basisgrondexploitatie. Voor de varianten 1a en 1b hebben de volgende aanpassingen plaatsgevonden: Verwerving De verwervingskosten vallen naar verwachting hoger uit vanwege de aankoop van het perceel N 732. Hiervoor is een bedrag opgenomen van 50, - per vierkante meter benodigd terrein. In de basisgrondexploitatie is hiervoor een bedrag opgenomen van circa 26, -. Sloop & Sanering De kosten voor sloop vallen lager uit doordat geen woningen gesloopt hoeven te worden. Hiervoor is een bedrag opgenomen van 5, - in plaat van circa 15, -. Voor saneringskosten is een PM bedrag opgenomen omdat hierover geen gegevens voorhanden zijn. Bouwrijpmaken De kosten voor het bouwrijpmaken van het terrein zijn verhoogd met een stelpost van 10, - per vierkante meter vanwege mogelijke ophoging door peilverhoging van de beek en aansluiting op de Schuineweg. Bij deze exploitatie is rekening gehouden met het gegeven dat er in deze situatie de zes woningen niet gesloopt hoeven te worden.

4 Beantwoording vraag 2: Meerkosten Lokalisering Haarhuis met aanverwante functies aan Schuineweg Ook deze vraag is aan de hand van twee alternatieven beantwoord: Het eerste alternatief (2a) betreft weer de bebouwing in drie lagen De meerkosten daarvan bedragen circa: ,-- Het tweede alternatief (2b) betreft bouw in twee woonlagen gezien de bouw (uitbreiding) aan de rand van het dorp. De meerprijs bedraagt circa: ,-- In de onderstaande tabel zijn beide varianten schematisch weergegeven. In deze situatie kunnen de zes woningen van de Woningstichting blijven staan. Tabel 2: Extra kosten locatie Schuineweg voor Haarhuis en aanverwante functies onderdeel Basis Haarhuus + zorgw 2a 2b kosten per m2 kosten per m2 kosten per m2 A Boekwaarde/ verwervingskosten 26, B Sloop en sanering 15, C Bijzondere kosten 10,18 10,18 10,18 D Omslagkosten 7,76 7,76 7,76 E Bouwrijp maken 14,68 24,68 24,68 F Woonrijp maken 26,77 26,77 26,77 G Planontwikkelingskosten 12,45 12,45 12,45 H Kostenstijging TOTAAL 113,24 136,84 136,84 ruimtegebruik in m KOSTEN , , ,00 BASIS GREX Haarhuus + zorgwoningen ,00 VERSCHIL TOV BASIS GREX Haarhuus + zorgwoningen AFGEROND (naar beneden) De kosten per vierkante meter komen overeen met vraag 1. Beantwoording vraag 3: Wat zijn de kosten/opbrengsten van variant 2. Beide vorige vragen gingen alleen in op realisering van een gebouw (het nieuwe Haarhuis) met aanverwante functies vanwege verplaatsing van het oude Haarhuis. In werkelijkheid gaat het in de visie op het KernOntwikkelingsplan (KOP) om veel meer dan dat. Ook de sociaalmaatschappelijke opgaven voor de kern in relatie tot zorg, wonen, onderwijs, het multifunctioneel terrein, de woonomgeving en de samenhang met andere buurten spelen een rol. Deze ontwikkelingen zijn meegenomen in de kosten/opbrengsten kant van de eerste variant: situering van het nieuwe Haarhuis in het sociaal maatschappelijk centrumgebied. Door het realiseren van het Haarhuus met aanverwante functies ter plaatse van de Schuineweglocatie wijzigt de stedenbouwkundige opzet van de centrumontwikkeling. Hierdoor wijzigen ook de opbrengsten. Het inschatten van de wijzigingen hiervan vereisen een meer gedetailleerde doorrekening. Omdat dit meer tijd vraagt, is hier de volgende inschatting gemaakt:

5 Tabel 3: Opbrengstderving centrumontwikkeling door verplaatsing Haarhuus met aanverwante functies Onderdeel 2a 2b kosten per m ruimtegebruik ca. in m Kosten totaal brm/wrm 4 2^1 kap + 4 vrijstaande woningen Opbrengsten 2^1 kap woningen Opbrengsten 4 vrije kavels Opbrensten totaal Opbrengstderving AFGEROND (naar beneden) In de bovenstaande globale berekening is de opbrengstderving in beeld gebracht van aanpassingen binnen de centrumontwikkeling. Doordat het Haarhuus en aanverwante functies niet plaatsvinden op deze locatie vindt ook de stedenbouwkundige opzet anders plaats waarbij vier twee onder één kap woningen en de vier vrijstaande woningen niet plaatsvinden. De opbrengstderving hiervan bedraagt voor zowel 2a als 2b circa ,-- NB financieel: Waar wij niet mee gerekend hebben zijn de volgende aspecten: 1. Rente en inflatie 2. De kosten, moeite en tijd die gepaard gaan met de verwerving van de gronden aan de Schuineweg 3. De precieze impact van de ligging van de gasleiding langs de Schuineweg 4. De inpassing van de overstort die loopt van de Schuineweg over het agrarische perceel naar de waterloop van het waterschap. 5. Risico s ten aanzien van geurhinder/ afkoop stankcirkels 6. De vraag of de wijze van kosten/opbrengstenverdeling tussen gemeente en woningstichting, die geldt voor het centrumgebied, ook geldt voor locatie Schuineweg. Beantwoording vraag 4: Naast de financiële afwegingen zijn er ook inhoudelijke afwegingen om voor de ene of de andere variant te kiezen. De voors en tegens van de locatie van het nieuwe Haarhuis staan overigens ook in het collegebesluit van 26 februari 2008: Voor de verplaatsing van het Haarhuus inclusief de zorgwoningen zijn er in principe twee locaties, namelijk: a. aan de westzijde van de Hoofdweg, schuin tegenover het kultuurhus en b. het oude Klaampe gebied en omgeving. ad a. Het gaat hier om een agrarisch perceel in particulier eigendom, zonder bebouwing en een oppervlakte van ongeveer m². Het terrein ligt aan de rand van het dorp. Volgens de vastgestelde visie is uitbreiding van woningbouw aan de westzijde van de Schuineweg de eerst komende 15 jaar niet te verwachten. Bouwen op deze lokatie geeft het nieuwe Haarhuus een geïsoleerde ligging en anticipeert op toekomstige uitbreiding van het dorp op lange termijn, zonder dat hiervoor een visie en/of besluit aan ten grondslag ligt. In het kader van tijdsdruk, voor het verkrijgen van een beslissing (voor 1 mei 2008), is het onmogelijk te wachten op het ontwikkelen van een ruimtelijke visie op lange termijn. Voorts is het vanuit sociaal, maatschappelijk en verkeers oogpunt wenselijk om ouderen een integraal onderdeel van onze samenleving te laten uitmaken, met in de directe omgeving veel sociale en medische voorzieningen. Hier kan men op eenvoudige wijze komen, zonder een drukke weg over te moeten steken.

6 ad b. Het gaat hier om een terrein dat binnenkort eigendom wordt van de gemeente Twenterand. Aanwezige bebouwing is gesloopt. Om het nieuwe Haarhuus op deze lokatie te kunnen realiseren is het slopen van minimaal 4 woningen noodzakelijk. De woningen zijn in eigendom van de woningstichting Vriezenveen-Westerhaar. Deze locatie geeft het Haarhuus een centrale ligging die, in samenhang met het multifunctionele terrein en de daarom heen gelegen en/of geplande bebouwing met grotendeels sociaal en maatschappelijke functies, veel te bieden heeft voor bewoners en bezoekers. Geïntegreerd in het sociaal, cultureel en medisch centrumgebied. Op deze wijze ontstaat een integrale woon en zorgzone. In de visie op de KOP is op deze keuze al specifiek in gegaan. Samengevat: Het centrumgebied is aan een nieuwe impuls toe. Veel oude bebouwing is aan vernieuwing toe, ook worden veel woningen vervangen of verbeterd. Dat zes woningen aan de Oranjestraat moeten wijken, maakt onderdeel uit van deze visie en heeft niet alleen te maken met verplaatsing van het Haarhuis. Realisering van een sterk centrumgebied vormt een bindingselement voor oude kernen Westerhaar en Vriezenveensewijk. Voor een sterk centrumgebied is het goed zo veel mogelijk functies in samenhang met elkaar te realiseren. o Het gebouw van de basisschool De Blokstoeke is op niet al te lange termijn aan vervanging toe. o Het nieuwe Haarhuis anders van opzet draagt bij aan dit centrum o De aanwezigheid van het nieuwe Kultuurhus nodigt uit tot realisering van andere o nieuwe functies in de nabije omgeving Het door bewoners gewenste multifunctionele terrein wordt centraal in de kern gerealiseerd. Als laatste, maar wellicht het meest van belang: koppeling van functies in een nieuwe omgeving zal ook sociaalmaatschappelijk een impuls geven op het gebied van onderwijs, opvoeding, participatie en veiligheid. Conclusie Zoals gemeld levert de situering van het nieuwe Haarhuis in het centrumgebied een belangrijke bijdrage aan de centrumontwikkeling. De kracht van dit centrum is een redelijk compact sociaal maatschappelijk centrum dat niet door een doorgangsweg wordt doorsneden. Het Haarhuis op deze locatie is een belangrijke schakel in de keten van wonen, zorg, onderwijs en leefbaarheid. Dat zes woningen moeten wijken voor deze variant, heeft geen negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het gebied, hoe ingrijpend de keuze ook is voor de betreffende huishoudens. Financieel is lokalisering van het Haarhuis aan de Schuineweg een minder goede keuze en onzekere keuze. De exploitatie valt negatief uit en het financiële traject is onzeker omdat de gemeente geen eigenaar is van het gebied en de onzekere verdeling van kosten en opbrengsten tussen gemeente en woningstichting.

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Gemeente Westvoorne V. 131030 RESIDUEEL 30 oktober 2013 Sander Vonk Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Het plan 2 2. Gehanteerde parameters 3 3. Boekwaarde 4 4. Fasering

Nadere informatie

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Zeewijk, afronding Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Inhoudsopgave ft ZEEWIJK, AFRONDING 1 HERZIENING GRONDEXPLOITATIE, BESTUURLIJKE SAMENVATTING 1 INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

Torteltuin. Berekening opbrengsten uit ontwikkeling woningbouw (11 mei 2007) Inhoud:

Torteltuin. Berekening opbrengsten uit ontwikkeling woningbouw (11 mei 2007) Inhoud: BIJLAGE I Torteltuin Berekening opbrengsten uit ontwikkeling woningbouw (11 mei 2007) Inhoud: Algemene uitgangspunten Model 1 (Vereniging De Dolderse Torteltuin) Model 2 (Volledig dure woningen) Model

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2015 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 17 Datum: 2 april 2015 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober 2011

Nadere informatie

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 1.2 Begrenzing plangebied 1.3 Ruimtegebruik en programma 1.4 looptijd complex Nijkerkerveen deelplan

Nadere informatie

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Grondexploitatie Boswonen Emmelhage behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Maart 2015 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie Boswonen Emmelhage... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3.

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy

Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy Bijlage gemeente Houten: IS18.00062 Startnotitie Woningbouw Tuurdijk t Goy Aanleiding en probleemstellingdatum: 15 januari 2018 Het thema leefbaarheid in de kleine kernen staat al geruime tijd op de politieke

Nadere informatie

Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel

Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel Bijlage 1 Datum 3 februari 2016 Onderwerp Ontwikkelmogelijkheden plan Dorpsstraat/Oostervelden te Bemmel De ontwikkelmogelijkheden voor de herontwikkeling van de locatie Dorpsstraat-Oostervelden te Bemmel

Nadere informatie

Grondexploitatie locaties Nagele

Grondexploitatie locaties Nagele Grondexploitatie locaties Nagele September 2016 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie locaties Nagele... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 3 3. Bouwprogramma... 4 4. Investeringen... 4 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Inleiding In dit document wordt een verkenning gemaakt voor de herontwikkeling van de vrijgekomen locatie van garagebedrijf Autoland Van den

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers 14 Hoge Akkers 01-jan-21 contante waarde 9 01-jan-14 Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers Gerealiseerd 17 Woningbouw sociale sector (grondgebonden) Te realiseren 16 Woningbouw sociale sector (grondgebonden)

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer.

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Nummer: 8a. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 oktober 2013 Aanleiding Planontwikkeling

Nadere informatie

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus 9 juni 2011 0 Inleiding Op 10 mei 2011 heeft de raad de motie Quickscan locaties Huis van de Watersport aangenomen. Onderdeel van de motie is het uitvoeren van

Nadere informatie

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende rapportage Gemeente De Bilt mei 2011 Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende

Nadere informatie

Schuytgraaf Made in [Arnhem]

Schuytgraaf Made in [Arnhem] Schuytgraaf Made in [Arnhem] Een nieuwe BASISGREX voor Schuytgraaf 02-04-2012 DIENST STADSONTWIKKELING 1 1. Inleiding In het onderhandelingstraject over de toekomst van de constructie rond de GEM Schuytgraaf,

Nadere informatie

Grondexploitatie Stedum

Grondexploitatie Stedum Grondexploitatie Stedum Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Stedum Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland B.V. Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

Nota van toelichting

Nota van toelichting Nota van toelichting Nr.: 12Tl011. Kerkrade, 21 maart 2012 Onderwerp: Beëindiging van de grondexploitatie centrumplan en het voteren van een voorbereidingskrediet. Behorend bij ontwerpbesluit nr: 12Rb013.

Nadere informatie

GEMEENTE LOPIK VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 19 juni 2007 Nr. : 6. Aan de raad van de gemeente Lopik.

GEMEENTE LOPIK VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 19 juni 2007 Nr. : 6. Aan de raad van de gemeente Lopik. VOORSTEL GEMEENTE LOPIK Raadsvergadering d.d. 19 juni 2007 Nr. : 6 Aan de raad van de gemeente Lopik. Onderwerp: Noordoostelijke uitbreiding kern Uitweg Behandelend ambtenaar: A. Vruggink Voorstel: 1.

Nadere informatie

Nr Onderwerp Steenhoek Bremlaan Naast De Del 2. 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2

Nr Onderwerp Steenhoek Bremlaan Naast De Del 2. 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2 1 Beschikbaar grondoppervlak in m2 2 Gewenst bruto oppervlakte incl. parkeren op eigen terrein 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2 Passend binnen bouwblok bestemmingsplan, met uitzondering van parkeren

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand.

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand. Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 21 februari 2017 Registratienummer: 2017/05 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Woningbouwproject Barcelona Voorstel 1. Een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Notitie. Figuur 1 Ontwikkellocaties Graft-De Rijp. Referentienummer Datum Kenmerk GM oktober

Notitie. Figuur 1 Ontwikkellocaties Graft-De Rijp. Referentienummer Datum Kenmerk GM oktober Notitie Datum Kenmerk GM-0145648 29 oktober 2014 338837 Betreft Quick scan verkeer (4 ontwikkellocaties Graft-De Rijp) 1 Inleiding Met de verhuizing van 4 scholen in Graft-De Rijp naar de nieuw te bouwen

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens 1 ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3. Bouwprogramma... 5 4. Investeringen... 6 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

GEBIEDSEXPLOITATIE TRANSFORMATIE EN KWALITEITSVERBETERING BRUNSSUM NOORD. ARCADIS, 30 oktober 2012

GEBIEDSEXPLOITATIE TRANSFORMATIE EN KWALITEITSVERBETERING BRUNSSUM NOORD. ARCADIS, 30 oktober 2012 GEBIEDSEXPLOITATIE TRANSFORMATIE EN KWALITEITSVERBETERING BRUNSSUM NOORD ARCADIS, 30 oktober 2012 1 INLEIDING In deze gebiedsexploitatie worden de uitkomsten gepresenteerd van de financiële verkenning

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Voordracht voor de Bestuurscommissie Datum: 19-11-2014. 13 Wijken. Strategiebesluit Verplaatsing Tempo-Team

Voordracht voor de Bestuurscommissie Datum: 19-11-2014. 13 Wijken. Strategiebesluit Verplaatsing Tempo-Team Nummer BD2014-002377 Zuidas Voordracht voor de Datum: 19-11-2014 Publicatiedatum 14 november 2014 Programma 13 Wijken Datum besluit DB 28-10- 2014 Te publiceren tekst Onderwerp Strategiebesluit Verplaatsing

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Gebiedsvisie Buurserstraat/Julianastraat

Gemeente Haaksbergen. Gebiedsvisie Buurserstraat/Julianastraat Gemeente Haaksbergen Gebiedsvisie Buurserstraat/Julianastraat Vastgesteld door de gemeenteraad van Haaksbergen dd 30 mei 2012 Gemeente Haaksbergen Gebiedsvisie Buurserstraat/Julianastraat Opgesteld door:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: H.P.A. Kerkers Aan: de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Structuurvisie: Nota Kostenverhaal Steller: P.C.J. Verheijen Datum: 15 november 2011 Nr.: RIB-HK-1155 Op 18 oktober

Nadere informatie

exploitatieplan LOCATIE CASTOR

exploitatieplan LOCATIE CASTOR LOCATIE CASTOR Locatie Castor (vastgesteld) Locatie Castor Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 3 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Deel A Omschrijving Exploitatiegebied 2.1 Planbeschrijving 2.2 Ligging van het

Nadere informatie

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen.

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen. Voorstel aan de raad Nummer: B11-15396 Portefeuille: Economie, Wonen, Cultuur & Dienstverlening Programma: 2.4 Sterke stad Programmaonderdeel: 2.4.1 Werken aan de basis Steller: M.R. Roeffel Afdeling:

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2014 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 17 Datum: 1 april 2014 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober 2011

Nadere informatie

Voortgangsrapportage exploitatie Nooitgedacht

Voortgangsrapportage exploitatie Nooitgedacht Voortgangsrapportage exploitatie Nooitgedacht 1 Grondexploitatie najaar 2012 In deze voortgangsrapportage zijn de resultaten van het afgelopen jaar venverkt. Deze zogenaamde najaarsrapportage richt zich

Nadere informatie

Grondexploitatie Westeremden

Grondexploitatie Westeremden Grondexploitatie Westeremden Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Westeremden Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland bv Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen.

Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen. Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen. Gemeente Gennep Datum: november 2017 Steller: M.Wijdeven Exploitatieopzet plan woningbouw Hoofdstraat Heijen Pagina 1 van 4 Exploitatieopzet

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 1 Inleiding Naar aanleiding van de bespreking van het rapport van bevindingen van de accountant over de controle van de jaarrekening 2009 heeft het audit

Nadere informatie

*RV09.0027* Documentnr.: RV09.0027. Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2. Onderdeel programmabegroting: Nee

*RV09.0027* Documentnr.: RV09.0027. Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2. Onderdeel programmabegroting: Nee Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV09.0027 Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2 Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Conform bijgaand raadsvoorstel en raadsbesluit

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen 1 1. Huenderstraat 2 (locatie voormalig kantoor Betula) Centrum 2011, bestemming Maatschappelijk Het perceel is in

Nadere informatie

Aanpassing en aanvulling n.a.v. bespreking in de Raadscommissie Mens en Samenleving van 20 september 2012

Aanpassing en aanvulling n.a.v. bespreking in de Raadscommissie Mens en Samenleving van 20 september 2012 Zoekkader locatie Skaeve Huse Aanpassing en aanvulling n.a.v. bespreking in de Raadscommissie Mens en Samenleving van 20 september 2012 Inleiding- Criteria en wegingsfactoren Om de geschiktheid van locaties

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Casenummer 10G201949 Registratienr. 395792 / 395792 Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Toe te passen grondslagen 3 december 2010 Sector Personeel en Financiën Afdeling Grondzaken Inleiding

Nadere informatie

MPG 2012 en Grondexploitaties. Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E.

MPG 2012 en Grondexploitaties. Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E. MPG 2012 en Grondexploitaties Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E. van Vliet Indeling Landelijke ontwikkelingen grondbedrijven Grondexploitatie

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Discussienota raadscommissiebehandeling Oude Velddijk 26 te Peize

Discussienota raadscommissiebehandeling Oude Velddijk 26 te Peize Discussienota raadscommissiebehandeling Oude Velddijk 26 te Peize Inleiding Op 4 november 2004 heeft uw Raad tijdens het werkbezoek aan Peize de bewoners opgeroepen mee te denken over de invulling van

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven.

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven. Memo aan : Gemeenteraad Harderwijk van : College van B&W organisatie : eenheid i.a.a. : datum : 07 augustus 2018 onderwerp : Locatie pilot off-grid tiny houses reg.nummer : 02430000016450 / 02430000050159

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar BP14.00639 Openbaar Onderwerp Herontwikkeling Clarissenstraat 31-33 Samenvatting De Nivo-garage is eigendom van St. Jozef. De ligging mag fraai zijn, de bijkomende kosten voor ontwikkeling zijn fors. De

Nadere informatie

VORM Ontwikkeling B.V., HW Wonen. datum

VORM Ontwikkeling B.V., HW Wonen. datum A f s p r a k e n k a d e r voor College B&W kopie VORM Ontwikkeling B.V., HW Wonen registratienummer Z09/04776 van gewenste actie Projectgroep VORM ter informatie Ontwikkeling, HW Wonen, gemeente Binnenmaas

Nadere informatie

Memo. Geachte raadsleden,

Memo. Geachte raadsleden, Memo aan : Gemeenteraad van : Wethouder C.G. van Weel-Niesten datum : 26 januari 2017 onderwerp : Beantwoording vragen mevr. Witte in Commissie19-1-2017 betreffende Meerjarenperspectief Grondexploitaties

Nadere informatie

Herziening Businesscase

Herziening Businesscase Herziening Businesscase Raadscommissie 10 september Henk Hoogmoed Sytske du Crocq Westvoorne 10 september 2014 Agenda 1. Voorliggende stukken 2. Resultaat na herziening Businesscase 2014 3. Businesscase

Nadere informatie

I-B. fè' De NOTA VOOR DE RAAD. i m. uurlijke info. gemeente

I-B. fè' De NOTA VOOR DE RAAD. i m. uurlijke info. gemeente s I-B o uurlijke info i m JS Q. UJ LU Datum: 27 januari 2006 Nummer raadsnota: ttt-8- Onderwerp: Grondexploitatie De Beiaard Buurstede. De NOTA VOOR DE RAAD Portefeuillehouder: de Boer Bijlagen: 1. Ter

Nadere informatie

Bijlage 1: Locaties met voor- en nadelen.

Bijlage 1: Locaties met voor- en nadelen. Hieronder is de tabel met de weging van de locaties: De diverse onderdelen zijn gescoord op 0-1-2 waarbij hoe hoger de score, hoe beter het onderdeel. locaties Afmeting, grootte van terrein 8.000 Galamaschool

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan Hooghkamer 2011, 1 e herziening

Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan Hooghkamer 2011, 1 e herziening Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan Hooghkamer 2011, 1 e herziening Versie: 16 januari 2014 Opsteller: Afdeling Ruimte Overzicht aanpassingen bestemmingsplan en exploitatieplan

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Damstaete. tedenbouy^kundig plan voor 20 woningen. i mui i G Raac. nieuwl koop ļt\y

Damstaete. tedenbouy^kundig plan voor 20 woningen. i mui i G Raac. nieuwl koop ļt\y Damstaete i mui i G16.0962 Raac tedenbou^kundig plan voor 20 woningen nieuwl koop ļt : S I I I FN Aanleiding Dit stedenbouwkundig plan is opgesteld om de realisatie van twintig sociale huurwoningen op

Nadere informatie

Toelichting Grondexploitatie 2013. Waalsprong. 16 april 2013

Toelichting Grondexploitatie 2013. Waalsprong. 16 april 2013 Toelichting Grondexploitatie 2013 Waalsprong 16 april 2013 Inhoud Uitgangspunten GREX 2013 Verschillenanalyse t.o.v. GREX 2012 Risicoanalyse 2 GRONDEXPLOITATIE 2013 3 Herijking grondprijzen Grondprijzen

Nadere informatie

Onderwerp Raadsgerelateerde functies wel/niet in HNK

Onderwerp Raadsgerelateerde functies wel/niet in HNK Programma's en Projecten Doorkiesnummers: Telefoon 06 5273 9355 Aan College van B&W Afschrift aan Nota Datum 30-05-2016 Ons kenmerk 2790543 Opsteller S. Groeneweg Bijlage Onderwerp Raadsgerelateerde functies

Nadere informatie

exploitatieplan 4E HERZIENING EXPLOITATIEPLAN '1E MELMSEWEG'

exploitatieplan 4E HERZIENING EXPLOITATIEPLAN '1E MELMSEWEG' 4E HERZIENING EXPLOITATIEPLAN '1E MELMSEWEG' 4e herziening '1e Melmseweg' (ontwerp) Inhoudsopgave Exploitatieplan 1e Melmseweg 3 Hoofdstuk 1 3 Inleiding Hoofdstuk 2 Deel A Omschrijving exploitatiegebied

Nadere informatie

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 2016 07316 ŭ V JRK Zwolsehoek, fase 4 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting i s INHOUDSOPGAVE Zwolsehoek, fase 4 1 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost

Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost Inleiding Het voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-0ost en de bijbehorende stukken

Nadere informatie

Locatie Turkse Moskee Ede

Locatie Turkse Moskee Ede Behoort bij V.R. 2012/102 Afwegingsnotitie Locatie Turkse Moskee Ede Oktober 2012 blz. 1 1. Aanleiding In november 2010 heeft De Turkse Moskee Ede (initiatiefnemer) bij de gemeente een verzoek ingediend

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Gemeente Hengelo Toe te passen grondslagen Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Toe te passen grondslagen 27 oktober 2008 Sector Financiën en bedrijfsvoering Toe te passen grondslagen Gemeente

Nadere informatie

Aanvraag Ontheffing conform art. 3.2, lid 1. van de Verordening Ruimte 1. voor de realisatie van 2 burgerwoningen

Aanvraag Ontheffing conform art. 3.2, lid 1. van de Verordening Ruimte 1. voor de realisatie van 2 burgerwoningen Aanvraag Ontheffing conform art. 3.2, lid 1 van de Verordening Ruimte 1 voor de realisatie van 2 burgerwoningen Albert van t Hartweg 46, Nieuwerkerk a/d IJssel 1. Aanleiding Dhr. R. Reijm, wonende te Moordrecht,

Nadere informatie

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142)

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Geanonimiseerde versie Beleid & Regie 16 januari 2018 Inleiding Het ontwerp bestemmingsplan

Nadere informatie

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 17 maart 2009 Nummer PS :PS2009RGW09 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT238927 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel. Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel

Inhoudsopgave. Stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel. Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel Bijlagen 99051231 Inhoudsopgave Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Stedenbouwkundig ontwerp Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel Overzicht

Nadere informatie

Notitie GREX Voorzieningencluster

Notitie GREX Voorzieningencluster Notitie GREX Voorzieningencluster Betreft : Grondexploitatie Voorzieningencluster Leerdam Datum : 30 mei 2018 Afgelopen periode is gewerkt aan het plan voor de invulling van het Voorzieningencluster en

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

2. Bedrijventerrein Engelenburg

2. Bedrijventerrein Engelenburg 17 2. Bedrijventerrein Engelenburg 2.1. Bestaande voorraad Er is momenteel geen structurele leegstand op bedrijventerrein Engelenburg. Wel is er sprake van frictieleegstand. Dat wil in dit geval zeggen

Nadere informatie

Discussienota nr

Discussienota nr gemeente Bunnik Discussienota nr. 15-022 Aan: Van: De leden van de gemeenteraad Het college van Burgemeester en Wethouders Datum: 26 maart 2015 Onderwerp: Alternatieve plannen Scholeneiland 1. Inleiding

Nadere informatie

Grondexploitaties 2011 e.v. Ralph van Erp (teamleider Grondzaken) Suzanne Den Dulk (wethouder financien en grondzaken)

Grondexploitaties 2011 e.v. Ralph van Erp (teamleider Grondzaken) Suzanne Den Dulk (wethouder financien en grondzaken) Grondexploitaties 2011 e.v. Ralph van Erp (teamleider Grondzaken) Suzanne Den Dulk (wethouder financien en grondzaken) Agenda presentatie Paragraaf GB Grondexploitaties i.a. Financiële kaders grondexploitaties

Nadere informatie

Beeldvormende avond Zwembad Tiel. 29 maart 2017

Beeldvormende avond Zwembad Tiel. 29 maart 2017 Beeldvormende avond Zwembad Tiel 29 maart 2017 Programma 1. Opening door mw. N.(Nanny) Roelen 2. Welkom door wethouder Driessen/Melissen 3. Presentatie gemeente Tiel: mw. J.(Joke) de Jong en dhr. D.(Dennis)

Nadere informatie

Sturing en Beleid. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Driehoek 't Zand

Sturing en Beleid. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Driehoek 't Zand Aan de gemeenteraad 13 september 2011 Onderwerp: Driehoek 't Zand 1. Voorstel Wij stellen u voor: 1. een aanvullend krediet van 1.344.800,-- beschikbaar te stellen voor de bouw van de sporthal met horecagelegenheid

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven.

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven. Nummer : 12-10.2010 Onderwerp : Herziening exploitatieopzetten Korte inhoud : Herziening exploitatieopzetten Uithuizen, 27 mei 2010 AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van de

Nadere informatie

Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019

Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019 B en W Adviesnota Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019 Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 Januari 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/65

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/65 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-9-2013 Nummer voorstel: 2013/65 Voor raadsvergadering d.d.: 17-09-2013 Agendapunt: 09 Onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.:

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Programma van eisen en wensen en Bestuursopdracht Planfase project Brede Maatschappelijke Voorziening en Woonserviceontwikkeling Heusden 2011 Agendanummer:

Nadere informatie

Nummer : 07-4.2011. : Herziening exploitatie opzetten. Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten. Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD.

Nummer : 07-4.2011. : Herziening exploitatie opzetten. Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten. Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD. Nummer : 07-4.2011 Onderwerp : Herziening exploitatie opzetten Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van

Nadere informatie

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1

Bijlage 4. Stresstest. Kadernota mei Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 Bijlage 4 Stresstest Kadernota 2018 10 mei 2017 Kadernota 2018 Bijlage 4: Stresstest 1 1. Aanleiding 3. Uitwerking stappen stresstest Op verzoek van Provinciale Staten wordt sinds 2013 jaarlijks een stresstest

Nadere informatie

8 oktober Samen werken aan een sterke stad

8 oktober Samen werken aan een sterke stad 8 oktober 2003 Samen werken aan een sterke stad Doelstellingen en ambities Wonen: Waalfront ca. 2000 woningen (verschillende categorieën) 60.000 m2 werk en voorzieningen Bereikbaarheid: Stadsbrug Stad

Nadere informatie

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt Nota Kostenverhaal 2016-2020 Gemeente Drimmelen 1. Inleiding Aanleiding Met de komst van de Wro (1 juli 2008) hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om te sturen op de ontwikkeling van ruimtelijke

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

Bijlage: Overzicht alternatieve locaties

Bijlage: Overzicht alternatieve locaties Bijlage: Overzicht alternatieve locaties CATEGORIE A Beukstraat Voormalige basisschool De Wiek Gemeente, verkoopovereenkomst Passier B.V. Wijzigingsbevoegdheid voor 15 woningen, plan in procedure 3.520

Nadere informatie

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Welkom Inleiding door wethouder Oordt 1 Opbouw presentatie Huidige situatie Uitgangspunten Het stedenbouwkundige plan Referentiebeelden

Nadere informatie

Beëindiging varkenshouderij Van Kuijk, Maastrichterweg 144, Valkenswaard

Beëindiging varkenshouderij Van Kuijk, Maastrichterweg 144, Valkenswaard Beëindiging varkenshouderij Van Kuijk, Maastrichterweg 144, Valkenswaard De huidige planologische situatie in relatie tot de vergunde milieuvergunningen heeft na veel wikken en wegen uiteindelijk geleid

Nadere informatie

6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving

6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving 6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving In het centrale deel van de wijk zijn een aantal projecten voorgenomen die een grote relatie met elkaar hebben. D A 2 4 1 B 3 C De centrale noord-zuid

Nadere informatie

Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012

Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012 Reactie op ontwerp actiecomité Groen voor poen dd. juli 2012 In juli 2012 heeft het actiecomité Groen voor poen een stedenbouwkundig ontwerp aangeleverd voor de woningbouwlocatie Sloetsweg/Bellinckhof

Nadere informatie

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS April 2018 1 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Beleidsbegroting a. Beleidsbegroting b. Paragrafen 1. Grondbeleid 2. Financiering 3. Weerstandsvermogen

Nadere informatie

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8)

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Opgesteld : S. ten Hove Datum : 16 juni 2008 Versie : 3.2 1 Inleiding Het project Oostelijke randweg Harmelen is onderdeel van het A12BRAVO

Nadere informatie