Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie."

Transcriptie

1 Toelichting Verantwoordelijkheid Nemen Het leven bestaat voor 10% uit gebeurtenissen en wordt voor de overige 90% bepaald door jouw reactie. Verantwoordelijkheid nemen is in de onderlinge communicatie op het werk een erg verwarrend begrip. Er zijn (excellente) studenten met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en er zullen ook studenten zijn die de kantjes er vanaf lopen. Verantwoordelijkheid nemen wat is dat? Sommigen vinden dat je alles moet doet wat in je macht ligt om invulling te geven aan je rol om RESULTAAT - doelen te halen. Met gevaar dat jij het duikgedrag van anderen gaat compenseren. Anderen zeggen dat verantwoordelijkheid nemen betekent, dat je alleen datgene doet wat afgesproken is, maar halen we dan samen nog wel de resultaten? Het antwoord zal ergens in het midden liggen. Wat bedoel jij met verantwoordelijkheid nemen? je andere (excellente) studenten en je zult verbaast zijn over de verschillende antwoorden. In de Nederlandse taal betekent het woord verantwoordelijkheid dat je jezelf moet kunnen verantwoorden naar anderen. Dat anderen je kunnen aanspreken op het goed verrichten van jouw opdracht. Maar wat betekent dan verantwoordelijkheid nemen? Dat je jezelf aanspreekt op het goed uitvoeren van je werk en voorkomt dat anderen jouw aanspreken? Of dat je juist anderen meer aanspreekt? Doe je eigen werk goed In scholen, of organisaties waar het belangrijk is om efficiënt te werken is de aanname dat het geheel goed werkt als iedereen zich aan de afgesproken taken houdt. Verantwoordelijkheid nemen is dan: doe je eigen werk goed, binnen het deel van het proces en werk ook volgens de werkafspraken met anderen. Dan moet je natuurlijk wel goed weten wat jouw eigen werk is en daarbij vaardig zijn in het bespreken, afspreken en aanspreken als het gaat om werkafspraken.

2 Doe meer dan je eigen werk Wanneer je in omgevingen werkt, of studeert waar er veel verandert, waar werkdruk is, of waar je te maken hebt met onduidelijkheid of verstoringen in de standaard manier van werken, krijgt verantwoordelijkheid nemen ook een andere betekenis: zorgen dat we het SAMEN oplossen (verantwoordelijkheid nemen voor het geheel) en zorgen dat IK flexibel werk (verantwoordelijk voelen voor jouw bijdrage). NB. Vermijd bij verantwoordelijkheid nemen te allen tijde slachteroffergedrag! Verantwoordelijkheid grenst ook aan autonomie. Verantwoordelijkheid houdt in, dat je een belangrijke taak op je neemt en ervoor zorgt dat de taak goed wordt uitgevoerd. Als het niet gelukt is, dan kunnen anderen jou daarop aanspreken. Als het wel gelukt is, dan kan je natuurlijk heel trots zijn op jezelf. Zelfstandigheid betekent dat dat je op jezelf bent, dat je op eigen kracht dingen doet en beslist. 1. Om je verantwoordelijk op te stellen ga je eerst kijken naar wat je graag wilt bereiken. Ze noemen dit ook wel doelen bepalen. 2. Daarna ga je afspraken maken met jezelf om de doelen ook echt te bereiken. Als je niks doet, dan zal er ook niks gebeuren! Een voorbeeld. Je vertelt je ouders dat je met het excellentie programma een een extra inspaning wilt plegen van 320 uur. Dit is je doel en je stelt je verantwoordelijk op. Hoe ga je dit aanpakken? Welke afspraken ga je met jezelf maken? Je moet een plan hebben om je doel te bereiken. Je besluit dat je elke les binnen het excellentieprogramma, na de reguliere lestijd, gaat bijwonen en alle opdrachten uitvoert. Je houdt een planning bij en noteert wat gelukt is en wat niet gelukt is. Als je een afgesproken doel niet hebt bereikt, dan mogen je ouders (en de docent) jou daarop aanspreken. Misschien heb je je planning niet altijd even goed uitgevoerd, of heb je ontdekt dat je ook op andere dingen moet letten...of ben je een week ziek geweest. Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid hebben feitelijk veel met elkaar te maken. Om verantwoordelijk te kunnen zijn moet je ook zelfstandig kunnen zijn, en om zelfstandig te zijn moet je ook weer verantwoordelijk zijn.

3 Verantwoordelijkheid? Hoe zit dat met dit excellentieprogramma? Waar ben je als student dan verantwoordelijk voor? Hieronder zijn 8 voorbeelden uitgeschreven. Bedenk bij elke voorbeeld wie verantwoordelijk is; 'jij', 'de docent', je mede-student(en), of 'je ouders'. Voorbeeld 1 Een onverwachtse toets Je was afgelopen week ziek. Je hebt daardoor een aantal lessen op school gemist. Je had nog bij een vriend nagevraagd of er huiswerk was opgegeven, maar hij zei dat je alleen iets moest leren voor Gezondheidskunde. Het was geen toets, zei hij. De volgende dag bij Gezondheidskunde kreeg jij de beurt. Je had de paragrafen doorgelezen, dus je maakte je niet zoveel zorgen. De docent vroeg dingen die je helemaal niet had gelezen! Dit was helemaal niet de leerstof. De stof was helemaal nog niet behandeld, dacht je. De docent vond je antwoorden niet goed genoeg en gaf je een onvoldoende. Wie is verantwoordelijk voor de onvoldoende? Je vriend, de docent of jijzelf? Waar is die ander, of jij precies verantwoordelijk voor? Leg uit. Voorbeeld 2 Huiswerk nakijken Elke week krijg je veel huiswerk op voor Rekenen. Om goed voorbereid te zijn op toetsen moet je je huiswerk goed bijhouden en nakijken, anders leer je het straks nog verkeerd. De docent geeft altijd aan het eind van de les een antwoordblad zodat je de opdrachten kunt nakijken. Afgelopen donderdag was de docent veel te laat met het uitdelen van de antwoordbladen. Hij heeft pas aan het eind van de les, het antwoordblad uitgedeeld. Je had slechts 10 minuten om alles na te kijken. Daarna moest je het antwoordblad weer inleveren. Je kon niet alles nakijken, dus je weet niet of al je antwoorden goed zijn. Wie is verantwoordelijk voor het nakijken van het huiswerk? De docent of jijzelf? Leg uit.

4 Voorbeeld 3 Het inleveren van een werkstuk Je had een werkstuk al helemaal afgemaakt, maar het was zo groot dat je het niet mee kon nemen op de fiets. Je mede-studente zou het met de auto naar school brengen, en je had afgesproken met haar dat ze tijdens de pauze bij school zou zijn. Helaas: je maatje had geen benzine getankt en haar moeder had eerder gezegd dat zij zou tanken. Mooi niet dus. Jouw maatje moest daarom onverwacht eerst langs het pompstation en kwam te laat op school aan. Ze heeft aan de conciërge nog wel gevraagd of ze naar je toe mocht in het lokaal waar je was, maar dat mocht niet. Je had daarom het werkstuk niet op tijd ingeleverd, en de docent heeft je twee punten aftrek op je cijfer gegeven. Wie is verantwoordelijk voor het inleveren van je werkstuk? Je maatje, haar moeder, of jijzelf? Waar was je maatje of eventueel haar moeder verantwoordelijk voor? Voorbeeld 4 Schoolspullen Jouw docent dhr. R.R. is heel streng. Je moet bij hem -je hebt donderdags altijd les van hem- je boeken bij je hebben, anders wijst hij je de deur. Je coach vraagt je elke woensdag of je even aan de dag van mogen denkt. Heel handig, want dan vergeet je het zeker weten niet. Gisteren was je coach niet op school. Je bent daardoor het gedoe helemaal vergeten. Je ging die donderdag met een ingepakte tas naar school, maar niet met de boeken die je nodig hebt bij dhr. R.R. En ja hoor.je mocht de les niet in en dat terwijl je net 5 kwartier gereisd hebt. Wie is verantwoordelijk voor de schoolspullen? Je coach, of jijzelf? Waar was je coach eventueel voor verantwoordelijk? Voorbeeld 5 Drukte in de klas Bij Inleiding Recht is het altijd druk in de les. Er zijn altijd andere studenten die kletsen tijdens de uitleg van de docent en dan kun jij het niet goed volgen. Omdat iedereen toch al kletst, en de les niet te volgen is, ga jijzelf tijdens de les ook maar met je buurman praten in plaats van aan het vak werken. De opleidingsmanager heeft de klas al eens toegesproken over het kletsgedrag tijdens de les, maar dit heeft niet echt geholpen. Helaas is Recht niet je beste vak, en je staat onvoldoende.

5 Wie is verantwoordelijk voor de drukte in de klas? Jouw mede-studenten, de docent zelf, de opleidingsmanger, of jijzelf? Waar ben jij verantwoordelijk voor + waar zijn die anderen eventueel WEL verantwoordelijk voor? Voorbeeld 6 Een toets Klasgenoot T. T. heeft een toets uit de tas van de docent Nederlands gepikt en deze gekopieerd en daarna uitgedeeld aan iedereen in de klas. Ook jij hebt een kopie gekregen. Je denkt dat het een buitenkans is, waarmee je nu eindelijk je cijfer omhoog kan krijgen. Niemand uit de klas heeft 'geklikt', en de docent geeft inderdaad de toets waarvan iedereen de vragen al had. Helaas, klasgenoot P.P. heeft haar kopie per ongeluk uit haar tas steken tijdens de toets, en de docent ziet het. De docent neemt een drastische maatregel: iedereen krijgt een 1! Om dat weer op te halen ben je waarschijnlijk nog wel maanden bezig! Wie is verantwoordelijk voor het cijfer 1? Jouw mede-studenten, P.P. ; de docent Nederlands of jijzelf? Leg uit.

6 Voorbeeld 7 Iemand wordt gepest. Je vindt tijdens de pauze in het Atrium een frommelige notitie met heel gemene opmerkingen over je nieuwe mede-student N.N. De opmerkingen worden geschreven door ene L.L. en is gericht aan U.U. Je kent een andere student van N.N., namelijk Y. en van hem heb je al eens gehoord dat N.N. gepest wordt; dat is in zijn klas algemeen bekend. Je bent eigenlijk niet zo'n held, en wilt niet worden betrokken bij de situatie, maar vertelt Y. wel over het briefje en laat hem het lezen. Hij schrikt er best van, en zegt dat je naar de coach moet. Met haar heb je niet zo'n goede band, dus dat doe je liever niet. Ben jij verantwoordelijk voor het melden van de situatie? Of is Y. ook verantwoordelijk? In het algemeen wie is verantwoordelijk voor iemand aanspreken op gedrag? Voorbeeld 8 Uitstellen Het leren voor toetsen stel je dat het liefst zo lang mogelijkheid uit en je komt daardoor vaak in tijdnood. Je ouders ergeren zich aan het uitstellen en zitten je achter de broek. Jij denkt dat de opmerkingen van je ouders geen enkele zin hebben; het is nu eenmaal een karaktertrek is van je waar je weinig aan kunt doen. Sterker nog: hun geklaag werkt averechts. Bovendien, jouw vader stelt ook altijd alles uit; je hebt het vast en zeker in de genen meegekregen! Toch denk je dat je wel zou kunnen verbeteren op het gebied van zelfdiscipline, als je ouders of iemand anders je op een positieve manier zou ondersteunen. Wie is/zijn verantwoordelijk voor jouw uitstelgedrag? Wat zou een verbetering kunnen zijn? Je zult hebben gemerkt dat het niet altijd even gemakkelijk is om te bepalen wie waar verantwoordelijk voor is; het is nl. ook niet altijd duidelijk wie waar precies verantwoordelijk voor is. Van belang is wel om na te denken en dat jij jezelf de vraag stelt: waar wil ik (wel) verantwoordelijk voor zijn? wat is belangrijk voor mij? wanneer spreek ik anderen aan op gedrag? waar voel ik me verantwoordelijk (voor)? waar neem ik de verantwoordelijkheid, zonder de hele wereld op de schouders te willen tillen?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

PLANAGENDA mei-juli 2019

PLANAGENDA mei-juli 2019 PLANAGENDA mei-juli 09 Deze agenda is van: In deze agenda kun je voor jezelf overzicht creëren in wat wanneer af moet zijn, maar ook wanneer je het af gaat maken. Zo ben je goed georganiseerd! Voordat

Nadere informatie

1 Agenda. 1 Jouw agenda Samen met je buurman of buurvrouw. Stel elkaar vragen over je agenda. 2. Wat zet jij allemaal in je agenda?

1 Agenda. 1 Jouw agenda Samen met je buurman of buurvrouw. Stel elkaar vragen over je agenda. 2. Wat zet jij allemaal in je agenda? Na deze les kun je: uitleggen wat je hebt aan een agenda; huiswerk opschrijven met afkortingen; afspraken in je agenda zetten; je lesrooster in je agenda zetten. 1 Agenda De één heeft een papieren agenda,

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerling,

Voorwoord. Beste leerling, Voorwoord Beste leerling, Binnenkort ga jij 2 weken meelopen op een middelbare school. Dat is natuurlijk ontzettend spannend, maar ook erg leuk! Dit boek gaat jou helpen om alles wat je leert en meemaakt

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

met wat Hij zegt", dacht hij. "Ik wil dat jullie zo veel dingen leren", zei Jezus. "Als je echt

met wat Hij zegt, dacht hij. Ik wil dat jullie zo veel dingen leren, zei Jezus. Als je echt Meer geheimen van het Koninkrijk Heb je ooit zo een radicale dienst gehoord dat jij meteen wilde veranderen, maar dat het anderen juist boos maakte? Velen die in het publiek van Jezus zaten, hadden die

Nadere informatie

Naam:.. Klas:. Mentor:

Naam:.. Klas:. Mentor: Naam:.. Klas:. Mentor: Lees elke bewering goed door en beantwoord, door een vakje aan te kruisen, hoe jij over de bewering denkt. Je kunt kiezen tussen: - en - -. 1. Als ik een nieuwsbericht lees dan begrijp

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

3 Zelfstandig leren. 1 Wat is de opdracht?

3 Zelfstandig leren. 1 Wat is de opdracht? Na deze les kun je zelfstandig leren in vier stappen: 1. Wat is de opdracht? 2. Maak een plan 3. Doen! 4. Terugkijken 3 Zelfstandig leren Een werkstuk maken, een toets leren voor geschiedenis of een spreekbeurt

Nadere informatie

Positieve en negatieve gedachten

Positieve en negatieve gedachten Positieve en negatieve gedachten ( Wat is positieve en negatieve gedachten ) Deze opdracht wil je negatieve gedachten verminderen en je positieve gedachten een boost geven. Deze opdracht bestaat uit twee

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Informatiebrief 1 groep 7 16 augustus 2012

Informatiebrief 1 groep 7 16 augustus 2012 Informatiebrief 1 groep 7 16 augustus 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar 2012/2013. In de nieuwsbrieven van dit jaar wil ik u op de hoogte houden van allerlei zaken in groep

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerling,

Voorwoord. Beste leerling, Voorwoord Beste leerling, Jij gaat 2 weken meedoen op een praktijkschool. Dat is natuurlijk ontzettend spannend, maar ook erg leuk! Dit boek gaat jou helpen om alles wat je leert op te schrijven/tekenen/uit

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren!

maandag 11 mei inleveren! maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... Stageboek 2015 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren.

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. BETER LEREN PLANNEN Omschrijving : je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. Hoofdthema : studievaardigheden Niveau : 2/3/4 Benodigdheden : stiften of keurpotloden Deze

Nadere informatie

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING..

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. Stageboek 2014 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon

Nadere informatie

Sta daar eens even bij stil!

Sta daar eens even bij stil! Sta daar eens even bij stil! Timothy A.Carey De Method of Levels, een effectieve gespreksmethode in twee stappen INHOUDSOPGAVE VOORWOORD: EEN THEORIE EN EEN METHODE WAAROM DE METHOD OF LEVELS 5 HOE KUN

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist Huiswerkprotocol St. Jan Baptist Inhoud 1. Wat is huiswerk? blz.3 2. Huiswerk op de St. Jan Baptist blz. 3 3. Afspraken met betrekking tot het huiswerk blz. 4 4. Afspraken met betrekking tot het plannen

Nadere informatie

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd?

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Waarom een les over timemanagement? Timemanagement gaat over goed en slim je tijd indelen. Het is belangrijk iets over timemanagement te leren, omdat

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Hoi! Leuk dat je deze agenda & Studieplanner hebt aangeschaft!

Hoi! Leuk dat je deze agenda & Studieplanner hebt aangeschaft! Hoi! Leuk dat je deze agenda & Studieplanner hebt aangeschaft! Je kunt deze Agenda & Studieplanner natuurlijk direct gaan gebruiken, maar ik leg je graag uit hoe je dit het beste kunt doen. Op deze manier

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Samen werken aan kwaliteit in 2017 Elk jaar laten we aan iedereen zien hoe het gaat, waar we trots op zijn en wat we willen verbeteren.

Samen werken aan kwaliteit in 2017 Elk jaar laten we aan iedereen zien hoe het gaat, waar we trots op zijn en wat we willen verbeteren. 23 maart 2018 Samen werken aan kwaliteit in 2017 Elk jaar laten we aan iedereen zien hoe het gaat, waar we trots op zijn en wat we willen verbeteren. In dit verslag staat: Teamreflectie (dit jaar voor

Nadere informatie

BROCHURE VOOR DE LEERLING. Tips en handige info Voor als je diabetes hebt en op de middelbare school zit

BROCHURE VOOR DE LEERLING. Tips en handige info Voor als je diabetes hebt en op de middelbare school zit BROCHURE VOOR DE LEERLING Tips en handige info Voor als je diabetes hebt en op de middelbare school zit 2 We zijn echte sugar babes, SWEET maar niet van suiker. Hallo Hoe wil jij je diabetes op de middelbare

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Wat hoop je dat het werken met de gebruiksaanwijzing oplevert, thuis en op school?

Wat hoop je dat het werken met de gebruiksaanwijzing oplevert, thuis en op school? Opdracht: schrijf je eigen gebruiksaanwijzing In een gebruiksaanwijzing voor bijvoorbeeld je telefoon staat heel nauwkeurig beschreven hoe hij werkt. Hoe zet je hem aan? Met welke knop? Hoe vaak of hoe

Nadere informatie

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten Na deze les kun je: s ochtends tijd besparen; op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen; bepalen wat echt belangrijk is; een goede planning maken. 4 Bespaar tijd! School, vrienden, sport, clubjes

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor leerlingen Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst Iedereen staat voor elkaar klaar,

Nadere informatie

Docent: James M. Boekbinder

Docent: James M. Boekbinder Thema/Opdracht: Creëer een persona Ting Yuen (0777483) Klas 1A Docent: James M. Boekbinder Opdracht 1: Functional speciation Voor docenten - Het becijferen van het gemaakte werk - Feedback geven van het

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas Tessenderlandt Puberbrein als innovatiekans Project puberbrein Kompas Product presentatie Kompas Van PSL naar activerend onderwijs. Kompas heeft in de loop der jaren het bestaande stage programma omgebouwd

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL ANTONIUSMAVO XL IS DE NIEUWE MAVO-VESTIGING VAN HET ANTONIUSCOLLEGE. DE SCHOOL IS SPECIAAL VOOR JOU ALS JE EEN KADER/ MAVO, MAVO OF MAVO/ HAVO-ADVIES HEBT. JE KUNT KIEZEN VOOR EEN PERSOONLIJKE MBO-ROUTE

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie ]

DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie ] DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie 20120824] 1. SPULLEN. Bij elke les heb je zelf de benodigde spullen (boeken, schriften, kleding e.d) bij je. Dus niet samen uit één boek werken. Voor elk vak gebruik je een

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief?

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief? Bezoek een bedrijf! Bezoek een bedrijf Je gaat op bezoek bij een bedrijf dat je zelf mag uitzoeken. Het is de bedoeling dat je bij het bedrijf gaat kijken, vragen stellen en goed oplet wat ze er allemaal

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Plannen en zelfstandig werken

Plannen en zelfstandig werken Studievaardigheden Plannen en zelfstandig werken di 1 2 3 4! Plannen en zelfstandig werken? Wat kun je al? Gebruik je agenda Stappenplan voor je profielwerkstuk Uitsmijter 1 Plannen en zelfstandig werken?

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Eerste hulp bij planning

Eerste hulp bij planning Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor Check-in De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. Wim T. Schippers D it boek gaat over zingeving. We richten ons vooral op zingeving in ons werk. Wij noemen dat de Z-factor. Wij geloven

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD Makkelijk gezegd Deze module gaat over spreken, luisteren en gesprekken voeren. Je oefent de dingen die je vaak doet. Door stapsgewijs te oefenen merk

Nadere informatie

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk?

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Rots & Water Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Maak ik gebruik van bestaand materiaal? Nee? Dan heb ik niks aan deze workshop Ja? Blijf dan vooral zitten Er is zo ontzettend veel materiaal

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Doel van de eerste bijeenkomst was kennismaking en het vaststellen van onderwerpen ter bespreking van de volgende bijeenkomsten.

Doel van de eerste bijeenkomst was kennismaking en het vaststellen van onderwerpen ter bespreking van de volgende bijeenkomsten. Notulen bijeenkomst Studentenraad Economie Aspasialaan Dinsdag 30 oktober 2012 13:00-14:15 Inleiding Aanwezigheid Bij de eerste studentenraad waren er in totaal 24 studenten aanwezig. Sommige studenten

Nadere informatie

Minder tijd aan je zorgen besteden

Minder tijd aan je zorgen besteden Hoofdstuk vijf Minder tijd aan je zorgen besteden 34 6556 BW Piekert opmaak.indd 34 29-5-2009 15:33:39 Weet je nog dat zorgen op tomatenplanten lijken? Als je elke dag naar je tomatenplant gaat kijken,

Nadere informatie

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS MBO 1 Inleiding Voor jullie ligt de reader die hoort bij het project studentencoach(het coachen van eerstejaars studenten door ouderejaars). In deze reader vind je veel

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten)

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten) Onderbouw Boekverslag Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten). Titelpagina. (2 punten) o Naam o Klas o Datum o Titel van het boek o Schrijver o Jaar van uitgave o Uitgever

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Je bent doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Sint Anna Ziekenhuis. Deze brochure geeft je informatie

Nadere informatie

Les 12: Leren en emoties (1)

Les 12: Leren en emoties (1) Les 12: Leren en emoties ( Waarom moet ik iets leren over emoties? Iets nieuws leren is niet altijd leuk. Soms krijg je negatieve gevoelens bij het leren, bijvoorbeeld als de lesstof je interesse niet

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C

HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C Donderdag 27 juni 2019 t/m Woensdag 3 juli 2019 Beste leerlingen (en meelezende ouders) van leerjaar 3, Van donderdag 27 juni t/m woensdag 3 juli is de toetsweek. Na deze

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase Algemene instructies voor de Integratielessen "Welkom,." Introductiefase 1. "We hebben de afgelopen weken al veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie