Vredesweek 2011 Apeldoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vredesweek 2011 Apeldoorn"

Transcriptie

1 Vredesweek 2011 Apeldoorn Apeldoorn, W!J-land

2 Apeldoorn, oktober 2011 In Apeldoorn initieert het Beraad van Kerken al enkele jaren activiteiten tijdens de Vredesweek. Dit jaar verzorgt zij in samenwerking met lokale organisaties de Ambassade van Vrede. Het landelijke thema Elk mens een veilig bestaan wordt lokaal vertaald met het motto Apeldoorn, W!J-land!. Dit lokale thema is ontleend aan de nieuwe beweging Nieuw W!J dat een tegengeluid wil geven aan de toenemende polarisatie in de samenleving. Ambassadeur van de Vrede in Apeldoorn is Erwin van der Bij, oprichter en voorzitter van stichting Peace Is The Way. In de afgelopen jaren hebben we een toenemende polarisatie in Nederland en de wereld gezien. Voor veel mensen is religie, huidskleur, cultuur, sekse of seksuele geaardheid een reden om mensen uit te sluiten. De noden van deze tijd vereisen echter meer dan ooit dat mensen samen optrekken. Het is tijd voor een Nieuw W!J waarin verschillen worden geaccepteerd en gerespecteerd. Een Nieuw W!J dat gebaseerd is op inclusief denken, waar ieder mens er toe doet. Samen in liefde werken aan een menswaardige wereld. Het is niet zonder reden dat er veel ruimte is voor de moslims in ons programma. We hopen dat de gedachte van het Nieuwe W!J in de Apeldoornse samenleving voet aan de grond krijgt bij veel mensen. De komst van twee mensen uit het dorp Neve Shalom / Wahat al Salaam, waar Joden, Christenen en Moslims al meer dan 40 jaar vreedzaam samenwonen, is een bron van inspiratie en een onderstreping van de Nieuwe W!J gedachte. De oprichter van het dorp Neve Shalom / Wahat al Salaam, Bruno Hassar, had de droom: dat mensen vanuit alle hoeken van het land zouden hier naar toe komen om hen te ontmoeten van wie zij vervreemd waren, bereid om de muren van angst, wantrouwen, onbekendheid, misverstanden,vooroordelen - al die muren die ons scheiden- af te breken en bruggen te bouwen van vertrouwen, respect, wederzijds begrip en, als het mogelijk is, vriendschap. Het bleef niet bij een droom. Hij stichtte daadwerkelijk het dorp waarin vreedzaam werd samen geleefd. Laten wij het ook niet bij een droom houden maar aan een vredesdorp in onze eigen woonplaats bouwen, een nieuw W!J-land! In dit document vindt u een overzicht van alle activiteiten in de vredesweek in Apeldoorn. U ziet overal dat het aantal indirect bereikten meer dan is, want nagenoeg alle Apeldoorners zullen geïnformeerd zijn via Huis-aan-Huis krantjes, diverse artikelen in De Stentor of via social media of e- mail. Erwin van der Bij, Ambassadeur van de Vrede

3 Opening Vredesweek in het Turks Islamitisch Cultureel Centrum Datum: zaterdag 17 september Aantal mensen direct bereikt: 70 Op zaterdag 17 september was de opening van de Vredesweek in Apeldoorn. De opening was in het Turks Islamitisch Cultureel Centrum (TICC), dat naast de Moskee is gevestigd. We werden warm ontvangen door de mensen van het TICC. Om uur begon de avond met een openingswoord van de voorzitter van het TICC. Ronald Dashorst, vertegenwoordiger van het Apeldoorns Beraad van Kerken (ook initiatiefnemer van de Vredesweek in Apeldoorn), sprak vervolgens een aantal woorden over de Vredesweek en gaf een inleiding voordat wethouder Paul Blokhuis de officiële opening verrichtte van de Vredesweek. De wethouder werd een Vredesvlag overhandigd die op het stadhuis komt te wapperen. De wethouder hield vervolgens een korte inspirerende toespraak waarin hij o.a. referereerde aan zgn. transformatoren van begrip die in Apeldoorn werkzaam waren. De transformatoren van begrip zijn mensen met verschillende etnische en religieuze achtergronden die regelmatig overleggen en proberen signalen op te vangen van mogelijke onrust. Ronald Dashorst leidde vervolgens de volgende spreker in. Kathleen Ferrier, 2 e Kamerlid voor het CDA. Zij is ook wel bekend als één van de dissidenten van het CDA die tegen het gedoogakkoord was met de PVV. Met een inspirerend betoog vertelt mevrouw Ferrier over haar ervaringen in het buitenland. Van landen waar de democratie nog in de kinderschoenen staat en waar elk mens niet altijd een veilig bestaan kent. Deze landen willen hun eigen weg zien te vinden in het inrichten van hun democratie en zien een democratie volgens een Westers model niet zitten. Waar deze landen blijven staan voor hun democratie, zo zou je ook als persoon voor je idealen moeten blijven staan. Niet weglopen voor discussies, maar continu de dialoog op zoeken. Dit is ook de reden waarom zij de CDA-fractie niet heeft verlaten. Na mevrouw Ferrier haalde de Imam nog een vers uit de Koran aan die refereerde aan de vrede. Hem werd ook een Vredesvlag overhandigd die bedoeld was om bij het TICC of de moskee te wapperen. Het was voor tijd voor de afronding van de avond. Na een dankwoord van Ronald Dashorst was er nog een tijd voor een hapje en drankje en konden we met elkaar in gesprek. Ik kwam

4 in een boeiend gesprek met eerst een paar Christenen en vervolgens met een Turks meisje. Het Het was een mooie avond die keurig was verzorgd door de mensen van het TICC. Koffie, thee, frisdank was er en de zo lekkere zoete Turkse koekjes. Een prachtige avond vol met inspiratie en elkaar willen ontmoeten.

5 Wandeling van groep Bidden met de benen Datum: zaterdag 17 september Aantal mensen direct bereikt: 40 Wandelen is een prima activiteit om over allerlei zaken na te denken: jezelf, de vrede in je directe omgeving, de vrede in de wereld. Aan het begin van de Vredesweek stond de wandeling van Bidden met de Benen in het teken van de Vrede. Vrede gebeurt altijd in een relatie. Wat is onze relatie met een ander, met de ander met wie wij samenleven in onze stad, in ons land? We willen op een nieuwe manier Wij te zijn, Nieuw-W!J. De wandeling was ongeveer 15 km, er was een pauze. De route ging via het terrein van GGZ naar de Levenstuinen waar koffie gedronken kon worden.

6 Vredesdienst van Het Apostolisch Genootschap Datum: zondag 18 september Aantal mensen direct bereikt: 150 Door Het Apostolisch Genootschap werd een dienst gehouden met als thema: De wereld, dat zijn W!J-zelf. Dit thema is ook afgeleid van de Nieuw W!J beweging waar ook het thema van de Vredesweek (Apeldoorn, W!J-land) van afgeleid is. We vragen ons af hoe we een gezonde balans ontdekken tussen het individu en de groep, tussen de groep en zijn omgeving: ik-jij-wij-zij. Tijdens de dienst wisselden gesproken woord, muziek, beeld en stilte elkaar af. Deze dienst was ook nadrukkelijk bedoeld voor mensen die geen deel uitmaken van Het Apostolisch Genootschap. Het was een mooi en inspirerend beleven. Het aantal gasten van buiten Het Apostolisch Genootschap bleef echter beperkt.

7 Vredesconcert van Het Apostolisch Genootschap Datum: zondag 18 september Aantal mensen direct bereikt: 90 Dit was een zang- en muziekmiddag rondom het thema vrede georganiseerd door het Apostolisch Genootschap. Vrede houdt ook in innerlijke vrede: vrede met jezelf en in je dagelijks leven. Er waren diverse koren die liederen ten gehore brachten. Deze liederen werden afgewisseld met gedichten. Zo was er een kinderkoor, mannenkoor, een gemengd koor, een gelegenheidskoor en een koor van wat ouderen (Plus Projectkoor). Deze rijke afwisseling was voor de liefhebber een genot om te horen. Na afloop was er gelegenheid elkaar te ontmoeten en wat na te praten bij een hapje en een drankje. We hebben deze middag de vrede gevoeld in zang en gedichten!

8 Filmvoorstelling: The Imam and the pastor Datum: maandag 19 september Aantal mensen direct bereikt: 40 Deze film is een indrukwekkende documentaire over verzoening en bruggen bouwen in Nigeria. Tijdens de afgelopen decennia is dat land opgeschud door etnische en religieuze conflicten, waarbij tienduizenden werden vermoord en hele gemeenschappen uiteen gescheurd. Imam Muhammed Ashafa en dominee James Wuye, die elkaar ooit bevochten, vonden de weg naar verzoening en werken sindsdien samen aan vrede in een van de moeilijkste gebieden van Nigeria. De film is een ontroerend verhaal van vergeving, als een voorbeeld van hoe elkaar bestrijdende gemeenschappen samen aan een nieuwe toekomst kunnen werken. Na afloop is er gelegenheid om na te praten. Zover boven de beschrijving van de film. Het was inderdaad een prachtige, ontroerende en inspirerende documentaire. Het was ook mooi dat er ook een Imam en een Pastor die avond aanwezig waren. Er was een goed gevulde zaal. De organisatie was in handen van VONC. Na de film was er nog gelegenheid tot een discussie. Ook dit is als positief ervaren. Kortom, een geslaagde avond!

9 Lezing door de Imam Datum: dinsdag 20 september Aantal mensen direct bereikt: 40 De Imam van de Eyup Sultan Moskee gaf een lezing over vrede en de zinloosheid van geweld. Vanuit de moslimtraditie ging de Imam in op de situatie in de wereld en wat er vanuit het geloof te zeggen is over het gebruik van geweld. De Imam geeft in de lezing duidelijk aan dat de Koran een boek van vrede is en niet van oorlog. Degenen die aanwezig waren, spreken van een mooie lezing. Dit was wederom een mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Mooi dat de Imam ons deze mogelijkheid geeft!

10 Diverse activiteiten op 21 september in Het Apostolisch Genootschap Datum: woensdag 21 september Aantal mensen direct bereikt: 70 Van uur waren er diverse activiteiten te doen in Het Apostolisch Genootschap in het kader van de Vredesweek. Hieronder zijn de diverse activiteiten beschreven. Gedurende deze gehele dag waren er ook kraampjes van Amnesty International en de Wereldwinkel aanwezig. Amnesty had ook een schrijfavond. Gezamenlijke maaltijd Datum: woensdag 21 september Aantal mensen direct bereikt: 40 Mudanthe (Muziek, Dans en Theater om culturen met elkaar te verbinden) is al een tijd in Apeldoorn bezig met buurtrestaurants. Een wijkcentrum wordt tijdelijk een restaurant waar mensen met verschillende achtergronden voor worden uitgenodigd. Op deze wijze komen zij met elkaar in gesprek. Op 21 september was het gebouw van Het Apostolisch Genootschap tijdelijk een buurtrestaurant. We hebben van een heerlijke Afghaanse maaltijd genoten en er waren diverse gesprekken.

11

12 Presentatie van bewoners Neve Shalom Wahat al Salam uit Israel Datum: woensdag 21 september Aantal mensen direct bereikt: 70 Als werkgroep Vredesweek Apeldoorn hebben we besloten om 2 mensen van Neve Shalom Wahat al Salam (NSWAS) uit Israel naar Nederland te halen. In het dorp NSWAS leven Joden, Moslims en Christenen al meer dan 40 jaar vreedzaam samen. Als deze mensen praten over hoe zij elke dag aan de vrede werken, zal dit wellicht een inspiratie vormen voor degenen die daar naar luisteren. Dat was de gedachte en die is ook uitgekomen! Het was een financieel risico om deze mensen over te laten komen (1500 euro), maar we dit risico aanvaard en hebben daar geen spijt van. Hieronder een stukje impressie van deze woensdagavond toen Adi Frish (Joodse, ca. 25 jaar) en Abdessalam Najjar (Palestijn, ca. 60 jaar) een presentatie gaven over het leven in NSWAS. Voor ons wat dit het absolute hoogtepunt van de Vredesweek. Naast deze samenkomst zijn er nog diverse andere samenkomsten met de NSWAS bewoners. Impressies van deze samenkomsten zijn aan het eind van dit document te vinden. Impressies uit Apeldoorn We beleefden afgelopen woensdag een avond met een ster. Twee mensen uit het Israëlische dorp Neve Shalom Wahat al-salam (oase van vrede) lieten ons in een adembenemende presentatie een levensstijl zien van duurzaam samengaan tussen verschillen. Deze levensstijl

13 kun je op diverse plekken om je heen invullen. Je kunt het zo in je eigen leven invullen. De twee bewoners (een Palestijn en een Israëlische) gaven duidelijk een richting aan hoe we met behoud van onze eigen identiteit in vrede met elkaar kunnen samenleven. Geen mix van religie maar met respect voor een ieders eigene. Ze vertelden hoe het dorp werd gesticht en welke problemen positief overwonnen moesten worden. Daarbij is een gedachte van vrede onontbeerlijk. Bewonderenswaardig hoe die gedachte gestalte werd en wordt gegeven. Een avond die je niet mag missen en waar je nog jaren over terug zult denken om vooruit te komen. Mensen gevraagd om de vrede te werken! Zij maken het waar.

14 Workshop Van Eiland naar W!J-land Datum: woensdag 21 september Aantal mensen direct bereikt: 10 Workshop Artikel 1 Noord Oost Gelderland - Van Eiland naar Wij-land Art.1 Noord Oost Gelderland is het antidiscriminatiebureau dat onder meer in Apeldoorn actief is. Wij hanteren Art.1 in onze naam om te verwijzen dat onze basis van dienstverlening komt vanuit dit grondwetsartikel. Jongeren die niet worden toegelaten vanwege hun donkere huidskleur in een discotheek. Een gehandicapte die niet op fatsoenlijke wijze haar opleiding kan volgen in het grote schoolgebouw vanwege haar rolstoel. Geen promotie krijgen vanwege je godsdienst. Het zijn voorbeelden van discriminatie die, ondanks de grondwet, dagelijks gebeuren. We zullen u eerst meenemen in onze dagelijkse praktijk, zodat u zelf een beeld krijgt wat discriminatie volgens de wet inhoudt. Daarna laten we u graag aan het woord. Met het dialoogmodel in ons achterhoofd maken we er een interessante avond van. Het bovenstaande is een beschrijving van de workshop zoals die op woensdagavond door diverse mensen is gevolgd. Ondanks dat diverse mensen al een intensief programma achter de rug hadden met de mensen van NSWAS waren de mensen blij deze workshop gevolgd te hebben. Het was een dynamische workshop waarbij je aan het denken werd gezet. Sommigen vonden het jammer dat het om uur al afgelopen was.

15 Gespreksavond Peace Is The Way over Nieuw W!J Datum: woensdag 21 september Aantal mensen direct bereikt: 5 Na de prachtige presentatie van de NSWAS bewoners was er gelegenheid om mee te doen aan de gespreksavond die door Stichting Peace Is The Way werd georganiseerd. Er werd ingegaan op de beweging Nieuw W!J en wat dit concreet nu betekent voor Apeldoorn. Er werd een zeer actueel voorbeeld besproken, nl. de komst van een asielzoekerscentrum in de wijk Orden. Het werd een interessant gesprek, waarbij zaken werden genoemd als cijfers (= feiten) uit de praktijk halen om te bepalen in hoeverre een situatie onveiliger wordt, in hoeverre kennen we deze mensen, etc. Het werd een kort gesprek omdat de vermoeidheid duidelijk had toegeslagen onder de deelnemers.

16 Interreligieuze maaltijd Datum: donderdag 22 september Aantal mensen direct bereikt: 45 Er was een interreligieuze maaltijd in de pastorie van de Mariakerk voor genodigden uit de Moskee en Christelijke kerken. Aansluitend was er een lezing door leden van de gemeenschap van Sant Egidio Antwerpen over hun ervaring met wat zij noemen Trialoog, het gesprek tussen Joden, Moslims en Christenen. De avond werd afgesloten met een Sant Egidio gebedsdienst. De lezing en gebedsdienst waren open voor iedereen, de maaltijd was alleen voor genodigden. De maaltijd was een bijzondere belevenis. De maaltijd werd vooraf gegaan door een gebed uitgesproken door een pastor en door een gebed uitgesproken door de Imam. Ook de gasten van Neve Shalom Wahat al Salam waren aanwezig. Er werden boeiende gesprekken gevoerd. Na de maaltijd was er een lezing door leden van de gemeenschap van Sant Egidio Antwerpen. Naar verluidt was het een mooie en inspirerende lezing.

17 Middaggebed in de Eyup Sultan Moskee Datum: vrijdag 23 september Aantal mensen direct bereikt: 200 Het is al bijzonder dat je tijdens het vrijddaggebed gast mag zijn in de moskee. Het was een bijzondere belevenis. Er werden diverse teksten in het Turks gesproken. Er werden diverse versen uit de Koran voorgedragen. De moskee was behoorlijk vol. Gelukkig konden we ook nog enkele zinnen in het Nederlands beluisteren. Er waren helaas niet zo veel gasten, maar toch

18 Vredesvesper Datum: vrijdag 23 september Aantal mensen direct bereikt: 40 De Vredesvesper bestond uit zingen, bidden, psalmen en actuele teksten lezen. Wel rituelen, maar geen preek. De uitnodiging van de Vredesvesper was van de oecumenische Basisgroep. Uit de reacties die we mochten ontvangen bleek dat de mensen een positief gevoel over deze samenkomst hadden.

19 Korenfestival Datum: vrijdag 23 september Aantal mensen direct bereikt: 300 De Grote Kerk was versierd met tientallen door kinderen gevouwen kraanvogels die symbool staan voor geluk en vrede. Er werd het verhaal over de kraanvogels verteld: Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het verhaal van het Japanse meisje Sasaki Sadako (veelal beter bekend als Sadako Sasaki) wereldberoemd. Zij was geboren op 7 januari 1943 en was twee jaar toen de atoombom op Hiroshima viel, waar zij vlakbij woonde. Toen zij 11 jaar was, werd bij haar leukemie geconstateerd, een gevolg van de atoombom. Een vriend vertelde haar dat als zij, volgens een oude legende, duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. In het ziekenhuis begon zij hiermee en volgens een van de verhalen vouwden zij meer dan die 1000 kraanvogels maar volgens een ander, meer gehoord, verhaal vouwde zij 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955 stierf. Haar vrienden zouden de resterende vogels gevouwen hebben en die, samen met haar, hebben begraven. Bovenstaand verhaal is mede de achtergrond van alle gevouwen kraanvogels die we zien in Hiroshima en Nagasaki en op alle andere plaatsen waar aandacht gevraagd wordt voor vrede en actie gevoerd wordt tegen het gebruik van kernwapens. Van de gewoonte om duizend kraanvogels te vouwen, zoals de legende vertelt, wordt inderdaad al melding gemaakt in oude boeken. Ook worden wel 1000 vogels gevouwen door een a.s. echtpaar vóór het trouwen en dit zou zorgen voor een gelukkig huwelijk. Voor het vouwen van duizend kraanvogels is begrip voor elkaar en vooral geduld nodig, eigenschappen die ook in een huwelijk noodzakelijk zijn.

20 In deze bijzondere entourage hebben vele koren gezongen over en voor de vrede. De koren zongen liederen uit hun eigen repertoire en bundelden hun stemmen in samenzang, onder leiding van Ed van Egmond, waarbij ook alle aanwezigen betrokken worden.

21 Als slot zongen alle aanwezigen uit volle borst het lied Ga nu heen in vrede op de melodie van Land of Hope and Glory. Tot slot was er nog een workshop over grondtonen. We gingen op zoek naar elkaars grondtonen onder leiding van Eric van Grootel. Ieder mens blijkt eigen grondtoon te hebben. Zo eindigden we ook muzikaal als W!J.

22 Overige activiteiten Naast al deze bovengenoemde activiteiten waren er nog de volgende activiteiten: Tentoonstelling (9-30 september): Expositie van kunstwerken Art Blanche en The Gallery in het stadhuis. De kunstenaars van the Gallery en Art Blanche verbeelden in het Stadhuis hun visie op Vrede en het plaatselijke thema Apeldoorn: W!J-land. De mensen van Art Blanche en The Gallery hebben allen een geestelijke beperking. Tentoonstelling Amnesty (15 september tot 15 oktober) Affiches van Amnesty in de loop der jaren in het Stiltecentrum in de Doopsgezinde kerk. Het aantal bezoekers van beide tentoonstellingen is onbekend.

23 Andere samenkomsten NSWAS bewoners De bewoners van Neve Shalom Wahat al Salam hebben naast een samenkomst in het gebouw van Het Apostolisch Genootschap nog andere samenkomsten in Nederland bezocht. Bij deze een overzicht: datum Zondag 18 September Dinsdag 20 September Woensdag 21 September Donderdag 22 September Zondag 25 September en 2 oktober Dinsdag 27 September Woensdag 28 September Donderdag 29 September Aantal aanwezigen Organisatie/activiteit Locatie en adres 100? Remonstrantse Gemeente Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht Utrecht 50? HOPE XXL Duiven launch MasterPeace(bijwonen) interview De Stroom 70 Het Apostolisch Genootschap? Ipso Facto (ism ISOW, AIESEC, OtherWise, IxESN, ) Meer dan 4000 Grote Zaal de Doelen 70 Het Apostolisch Genootschap 40 Het Apostolisch Genootschap 80 Het Apostolisch Genootschap Beatrix Theater, Utrecht Apeldoorn Apeldoorn Wageningen -vredesmars - bezoek aan galerie The True Limpet met Palestijns- Israëlische kunst - presentatie Rotterdam Nijkerkerveen Graaf Lodewijklaan 15, Zeist Aziëlaan 155, Utrecht Vrijdag 30 September presentatie workshop 70 Het Apostolisch Genootschap Gebouw van Het Apostolisch Genootschap, Wethouder Elhorststraat 23, Enschede Bij deze impressies van enkele van deze samenkomsten:

24 Nijkerkerveen, gebouw van Het Apostolisch Genootschap : Al met al was onze voorbereiding een beetje aan de korte kant maar dat ligt ook een beetje aan mij. Toch waren er ongeveer 35 aanwezigen bij de presentatie en de workshop. Het merendeel uit Nijkerkerveen maar ook Amersfoort. Harderwijk en Baarn waren vertegenwoordigt alsmede twee personen van buiten. Maaike Lok, bestuurslid van de stichting vrienden was ook aanwezig. De ontvangst was met koffie, thee en wat lekkers en het was een gezellige drukte in de hal. We zijn iets later gestart met de presentatie dan gepland maar we zouden ons niet laten lijden door de tijd. Verrassend hoe er tijdens de presentatie van verschillende kanten uit de zaal werd vertaald. Onze vertaalster/chauffeuse was soms zo geboeid door de presentatie dat ze de vertaling kwijt was. Gelukkig werd ze daarbij geholpen door verschillende aanwezigen in de zaal. We hadden natuurlijk afgelopen zondag al een voorproefje gehad op de lezing maar het was nog even boeiend. Na de presentatie van Adi en Abdessalam was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Interessante vragen over o.a. gemengde huwelijken, politiek van buiten in het dorp, waarom geen Engels als voertaal. Hier werd door beide sprekers een heel duidelijk antwoord/standpunt weergegeven. Op een gegeven moment gaf Adessalam aan dat het tijd was voor de workshop. Dit ging echter zo snel dat zij de grote zaal al uit waren en de aanwezigen in de zaal niet goed in de gaten hadden wat er nu van ze verwacht werd. Al snel volgden ze ons en was onze grote bijzaal gevuld. Abdessalam had op de grond verschillende foto s neergelegd en daarbij de vraag gesteld in welke foto wij onszelf in herkende en welk conflict we hierin zagen. Verschillende mensen kozen een foto en spraken zich uit. In het Engels!!! Heel mooi om te zien. Ook de reactie van Abdessalam op de reacties van de mensen waren zeer verhelderend. Ik zie in het begin dat we ons niet lieten lijden door de tijd maar om uur zijn we toch gestopt en de avond afgesloten met het bedanken van de sprekers en ze beide een fotoboek van Nederland aangeboden als dank voor deze avond en we hebben hen gezegd dat we hun voorbeeld van we DO peace op onze eigen plek willen invullen. Ik had de indruk dat beide kanten aan deze avond een goed gevoel hebben overgehouden. En Via LinkedIn werd ik doordat ik reageerde op de samenkomst in de Doelen vorige week door Lisette uitgenodigd in Nijkerkerveen, waar ik spontaan op in ben gegaan. Het had mij zeer veel gedaan dat onze Apostel deze vredeswerkers had uitgenodigd op de Zangerssamenkomst en hun verhaal was zeer bijzonder. De uitnodiging om hen te ontmoeten was voor mij dan ook zeer verrassend. Achteraf had ik spijt niet meer brs en zrs deze mogelijkheid mee te delen, maar het ging opeens ook zo snel; het was voor mij een bijzonder ontroerende ervaring. Dat deze mensen niet alleen zijn "begonnen" aan de vrede te werken, maar ondanks alle moeilijkheden die er zijn ook "doorgegaan" om de vrede te "zijn"; steeds opnieuw leren elkaar te aanvaarden, te respecteren in het anders zijn, en de conflicten bespreekbaar te maken... stilmakend... En er zijn er nog zovelen die op de wachtlijst staan! Wat heb ik daar veel van geleerd die avond. Ook tijdens de "workshop" met de foto's. In welke foto herken je jezelf in een conflictsituatie... ga er maar aanstaan! Wanneer ik dan vergelijk in welke wereld ik mag leven... het heeft mij zeer geïnspireerd, wat heb ik veel te geven!!! Zeist, gebouw van Het Apostolisch Genootschap: Ik vond het geweldig, erg ontroerend en inspirerend.

25 We hebben geen workshop gehouden omdat van te voren niet in te plannen was wie en hoeveel personen er zouden komen. Daarom werd het een echte gespreksavond, heel boeiend. Er waren ongeveer bezoekers. Het meest uit onze eigen gemeenschap. Ik wil ook donateur worden van de stichting. En misschien ooit eens op bezoek komen. Enschede, gebouw van Het Apostolisch Genootschap: Naar aanleiding van ons gesprek hierbij mijn gevoelens over vrijdagavond. Voor mij is het een ontmoeting geweest die indrukwekkend was door de eenvoud en de moed van deze kleine "grote man". Een droom, het visionair denken van één mens met een intens verlangen naar vrede, het is als een bevruchting, het begint kleiner als een speldenknop maar het blijft bij je, je geeft het voeding,

26 warmte, aandacht, geduld en liefde, je komt er niet meer vanaf, het "het moet" gestalte krijgen. Met name het geduld en de wijsheid waarmee hij blijkbaar deze groep mensen begeleid inspireerde ook mij en brengt je tot nadenken en nieuw zien van de dingen. Het lijkt mij dat dit ook weer een bijzonder project zal kunnen opleveren voor jonge mensen om nieuwe ervaringen op te doen er te helpen en zeker ook om de mensen daar te laten voelen dat ook wij aan de vrede willen werken. Het lijkt mij dat dit een bijzondere ervaring en leermoment zal kunnen opleveren omdat wij in een luxe van niet allen materieel bezit leven, maar vooral de vrijheid van denken en doen hebben, iets waar we zomaar aan gewend zijn. Het is geen overbodige luxe dit goed te leren hanteren. Een project als dit zal naar mijn gevoel hier zeker aan kunnen bijdragen. De Doelen, Rotterdam:

27

28 De NWAS bewoners was meer dan genieten voor mij, het geeft mij hoop dat de dingen kunnen veranderen. Ze waren gistermiddag in De Doelen bij de zangerssamenkomst. Super! Het was voor mij buitengewoon ontroerend om deze mensen te ervaren. Nog klinken mij de woorden na: We don t speak about peace, we DO peace! Ja, daar gaat het toch om? Met een staande ovatie verlieten ze de zaal. Kippenvel!

Impressies uit Apeldoorn

Impressies uit Apeldoorn Impressies uit Apeldoorn We beleefden afgelopen woensdag een avond met een ster. Twee mensen uit het Israëlische dorp Neve Shalom Wahat al-salam (oase van vrede) lieten ons in een adembenemende presentatie

Nadere informatie

IN APELDOORN!!! Het hele programma kunt u hieronder vinden

IN APELDOORN!!! Het hele programma kunt u hieronder vinden IN APELDOORN!!! In Apeldoorn initieert het Beraad van Kerken al enkele jaren activiteiten tijdens de Vredesweek. Dit jaar verzorgt zij in samenwerking met verschillende lokale organisaties, zoals Amnesty

Nadere informatie

Kraanvogels vouwen voor de Vrede! Zaterdag 15 september om 13:30-16:00 Woensdag 19 september 13:30-16:00 Vrijdag 21 september

Kraanvogels vouwen voor de Vrede! Zaterdag 15 september om 13:30-16:00 Woensdag 19 september 13:30-16:00 Vrijdag 21 september 1 2 Kraanvogels vouwen voor de Vrede! Zaterdag 15 september om 13:30-16:00 Woensdag 19 september 13:30-16:00 Vrijdag 21 september 9.30-11.30 In Japan is het verhaal dat als je 1000 kraanvogels vouwt je

Nadere informatie

Verslag Vredesweek 2013 in Apeldoorn

Verslag Vredesweek 2013 in Apeldoorn Verslag Vredesweek 2013 in Apeldoorn Voorwoord Ook dit jaar was er weer de Vredesweek in Apeldoorn, die gehouden werd van 21 t/m 29 september. De Vredesweek is bedoeld om in ieder geval één week in het

Nadere informatie

RAMADAN Beste lezer

RAMADAN Beste lezer RAMADAN 2017 30 mei 2017 pagina 3 09 juni 2017 pagina 4 20 juni 2017 pagina 9 21 juni 2017 pagina 10 RAMADAN 2017 Beste lezer De Kunst van het Samenleven diners die Stichting Ebru in samenwerking met Time

Nadere informatie

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen Dia Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek: instrumentale kerst cd 1 Inleiding:

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

Tweede Holsbeekse. Vredesweek

Tweede Holsbeekse. Vredesweek 30/9-3/10 15 Tweede Holsbeekse Vredesweek Voorwoord Beste inwoner van Holsbeek, De eerste grote herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog ligt achter ons. Desondanks blijft oorlogsvoering brandend actueel

Nadere informatie

Islam door vrouwenogen 3: Ontmoeting met moslimvrouwen of moskeebezoek

Islam door vrouwenogen 3: Ontmoeting met moslimvrouwen of moskeebezoek Islam door vrouwenogen 3: Ontmoeting met moslimvrouwen of moskeebezoek Situering Doelen: Wederzijdse kennismaking en ontmoeting van christelijke en moslimvrouwen (of kennismaking met gebedsruimte van moslims

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar

De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar Feestweek van de oecumene 2018 'De ander / de Ander verstaan' is het thema van de feestweek van de oecumene 2018 in Alkmaar. U moet er even voor gaan zitten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 Het heeft even geduurd, maar eindelijk. Onze nieuwsbrief is weer uit. Boordevol nieuws (let op; belangrijk nieuws over de lessen) en weetjes (bijv.workshops etc.). Mocht

Nadere informatie

10 december 2017 Tweede Adventszondag

10 december 2017 Tweede Adventszondag 10 december 2017 Tweede Adventszondag Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Een kind ons geboren 9.30 uur Organist: Hans van Noord Met medewerking van Marije en Ilse van der A, zang Voorganger:

Nadere informatie

LES 4 Ruziënde Broers

LES 4 Ruziënde Broers Ruziënde Broers Sabbat Doe Lees Bekijk het nieuws op de TV op welke dag dan ook en Genesis 21. je hoort dan over een verhaal over het Midden-Oosten. Dit is geen nieuw conflict. De mensen in het Midden-Oosten

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

De kraanvogels van Sadako Sasaki

De kraanvogels van Sadako Sasaki De kraanvogels van Sadako Sasaki Het vredesverhaal achter de Vouwen voor Vrede - actie Copyright Naomi Funhashi, Rich Lee en Waka Takahashi Brown In een poging om de Tweede Wereldoorlog te beëindigen,

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen:

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: Preek door de week+ Zondag 6 november 2016 Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: NBV: Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Zondag 1 oktober 2017

Zondag 1 oktober 2017 Zondag 1 oktober 2017 voorganger: organist: koster: ds. Piet Schelling, Monster dhr. Michiel de Leeuw van Weenen dhr. Frans Beukelman 1 Woord van welkom Aanvangslied: 216 [Hierbij gaan we staan] Woord

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Verslag Vredesweek 2014 in Apeldoorn

Verslag Vredesweek 2014 in Apeldoorn Verslag Vredesweek 2014 in Apeldoorn Voorwoord Ook dit jaar was er weer de Vredesweek in Apeldoorn, die gehouden werd van 20 t/m 28 september. De Vredesweek is bedoeld om in ieder geval één week in het

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Peace Is The Way Passie voor Vrede

Jaarverslag 2011 Peace Is The Way Passie voor Vrede Jaarverslag 2011 Peace Is The Way Passie voor Vrede De Doelen in Rotterdam (fotograaf Marcel Engbers) 1 Stichting Peace Is The Way 0. Inhoudsopgave: In Memoriam... 3 1. Samenvatting... 4 1.1 Doelstelling...

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Vredesweek 2012 Apeldoorn

Vredesweek 2012 Apeldoorn Vredesweek 2012 Apeldoorn Vredesweek 2012 in Apeldoorn Ook dit jaar was er weer aandacht voor de vredesweek, die gehouden werd van 15 t/m 23 september. Zoals elk jaar werd deze georganiseerd rond de internationale

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Stichting Geloofsgemeenschap Oase

Stichting Geloofsgemeenschap Oase Mededelingenblad nummer 034 Mei 2019 Beste mensen, Pasen is alweer 4 weken voorbij. We hopen dat u mooie vieringen bezocht hebt of Pasen op een andere aansprekende manier hebt beleefd. Langzaam wordt het

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015

Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015 Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015 Door: Dick Keus Programma Vragen: 1. Wat vind je het mooiste aan jouw religie? 2. Hoe merk je dat / heeft dat invloed op je dagelijks

Nadere informatie

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen Gemeente van onze Heer Jezus Christus - Drie wijzen uit het Oosten komen om Jezus te aanbidden. - Drie vreemdelingen, uit een andere cultuur,

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten Het groen in Hoogeveen: Van Park naar Park. Wandeltocht langs oud en jong groen. Speciaal voor Open Monumentendag 2012 is er een tweedaagse wandelroute door Hoogeveen ontwikkeld. Deze route is voor de

Nadere informatie

Thema: Een uitnodiging!

Thema: Een uitnodiging! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 8 oktober 2017 Thema: Een uitnodiging! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep erediensten met en voor mensen met een beperking Voorganger:

Nadere informatie

Brooddeeg brrr, kun je echt niet eten, veel te zout Maar wel een mooie hanger voor de kerstboom.

Brooddeeg brrr, kun je echt niet eten, veel te zout Maar wel een mooie hanger voor de kerstboom. stille nacht Sinterklaas is nog maar net uitgezwaaid en wij zijn al heel snel gestart met een groene boom vol lichtjes, kerstballen, zelf gemaakte en gebakken brooddeegfiguren en wat al niet meer. Misschien

Nadere informatie

Hemels Huwelijka. Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt. Willem en Marian de Vink

Hemels Huwelijka. Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt. Willem en Marian de Vink Hemels Huwelijka Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt Willem en Marian de Vink Hemels Huwelijk - Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt Tekst: Willem en Marian de Vink Illustraties: Willem de Vink Strips:

Nadere informatie

Vredesweek 2015. 19 t/m 27 september Apeldoorn

Vredesweek 2015. 19 t/m 27 september Apeldoorn Vredesweek 2015 19 t/m 27 september Apeldoorn Overzicht activiteiten Opening Vredesweek zaterdag 19 september om 19.00 uur Dienst met Tom Mikkers zondag 20 september om 10:00 uur Inspiratiebijeenkomst

Nadere informatie

Woorddienst Voorgangers: Jan Haen en Aarnoud van der Deijl m.m.v. de zanggroep o.l.v. Marjolein Dijkstra, piano

Woorddienst Voorgangers: Jan Haen en Aarnoud van der Deijl m.m.v. de zanggroep o.l.v. Marjolein Dijkstra, piano Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst Zondag 12 maart 2017 Woorddienst Voorgangers: Jan Haen en Aarnoud van der Deijl m.m.v. de zanggroep o.l.v. Marjolein Dijkstra,

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Een boekje vol gebeden voor de activiteiten van Korps Maassluis 2019/2020. Geschreven door Margreet Punt

Een boekje vol gebeden voor de activiteiten van Korps Maassluis 2019/2020. Geschreven door Margreet Punt Jesaja 43:19 Een boekje vol gebeden voor de activiteiten van Korps Maassluis 2019/2020 Geschreven door Margreet Punt INHOUD Activiteiten van het korps 1. Samenkomsten 2. Pastoraal-team 3. Korpsraad 4.

Nadere informatie

Overzicht activiteiten

Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten zaterdag 16 september Opening... 5.. zondag 17 september Walk of Peace... 5 maandag 18 september Bezoek de Ambassade van de Vrede van Apeldoorn... 6 Verhalen over vrede... 7 Vredesconcert...

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Brochure MissionAlive Leergemeenschap

Brochure MissionAlive Leergemeenschap Brochure MissionAlive Leergemeenschap MissionAlive Leergemeenschap Verlangen Wil jij groeien in je geloof, ontdekken hoe je als christen van betekenis kunt zijn voor de mensen om je heen? Wil jij deel

Nadere informatie

ACTIVITEITENAGENDA. Februari 2014. Thema: Winter

ACTIVITEITENAGENDA. Februari 2014. Thema: Winter ACTIVITEITENAGENDA Februari 2014 Thema: Winter Activiteitenagenda Februari 2014 (over de dikgedrukte activiteiten kunt u hierna een toelichting lezen) Dag Feb. Activiteit Tijd Plaats Maandag 3 - Doove

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld

Nadere informatie

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019:

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: Bid dat de heilige Geest je een mooie bijbeltekst zal geven als leidraad voor het komende jaar en schrijf hem hier op: Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: God wil zijn genade en liefde geven aan iedereen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door E. 1169 woorden 16 maart 2017 6,5 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1.1 Opvoeding= kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. - Veilige

Nadere informatie

Oecumenische Viering. 15 juli, 2018, St. Gudulakerk

Oecumenische Viering. 15 juli, 2018, St. Gudulakerk Oecumenische Viering 15 juli, 2018, St. Gudulakerk Thema: Ik ga op reis Voorganger: Pastor Laura v.d. Kam Met medewerking van: Orgel: Els Dijkerman Oecumenisch Projectkoor o.l.v. Els Dijkerman Werkgroep

Nadere informatie

Pelgrimeren. "Aldoor vragend zal ik aankomen, daar waar het leven wegklinkt een klare zuivere toon in de stilte."

Pelgrimeren. Aldoor vragend zal ik aankomen, daar waar het leven wegklinkt een klare zuivere toon in de stilte. februari 2019 Pelgrimeren Pelgrimeren is van alle tijden. Al eeuwen lang gaan mensen op weg, blijkbaar zit het hen in het bloed. Van tijd tot tijd komen we ze tegen. Wandelend of fietsend, alleen of in

Nadere informatie

CD-Presentatie Thilly Frank

CD-Presentatie Thilly Frank CD-Presentatie Thilly Frank 18-11-2018. Op 18-11-2018 moest ik al vroeg van huis omdat ik enige tijd geleden uitgenodigd was door Thilly Frank om een gastoptreden te verzorgen bij Thilly s 16th Avenue,

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Rozentea op 24 juni. Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt,

Rozentea op 24 juni. Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief rozentea en concert View this email in your browser Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt, Op 7 juni was er een drukbezochte lezingenavond rond

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Gedicht van Anneke de Vries-Gunning

Gedicht van Anneke de Vries-Gunning Gedicht van Anneke de Vries-Gunning Op de dag van Sint Martinus met zijn mantel en zijn zwaard mochten wij t gesprek al voeren ERBIJ GAAN HOREN, heel wat waard. De tafels, twintig in getal staan overal

Nadere informatie

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN!

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN! DE MANIER OM TE AANBIDDEN! Heb je een favoriete predikant of leraar? Wat is volgens jou de reden dat je die persoon zo graag mag? Heb je die persoon vertelt hoe je over hem of haar denkt? Stel je voor

Nadere informatie

Schrijftips op maat voor [naam]

Schrijftips op maat voor [naam] Schrijftips op maat voor [naam] Met plezier heb ik je manuscript gelezen. De gebeurtenissen volgen elkaar in een goed tempo op en daardoor blijft het verhaal spannend. Om je verhaal nog beter te maken,

Nadere informatie

Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september Maartenskerk

Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september Maartenskerk Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september 2018 Maartenskerk Generaties voor vrede Een dienst voorbereid door Parochianen en Gemeenteleden van de Martinusparochie en de Maartenskerkgemeente 2 Oefenen

Nadere informatie

Activiteiten in Swellengrebel Maart 2018

Activiteiten in Swellengrebel Maart 2018 Meer Bewegen Voor Ouderen: Beweeggroep voor senioren. Bewegen vanuit de stoel, in een heel gezellige groep in het stilte centrum van Swellengrebel. Spelenderwijs proberen we de fitheid te bevorderen en

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Take a look at my life 50

Take a look at my life 50 Take a look at my life 50 Vorige week kwam er geen weekverslag online omdat het me niet lukte om hem te maken. Nu kan je dus van twee weken mee lezen. Al zal er vrij weinig extra foto,s zijn omdat ik een

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

Liefde is sterker dan haat!

Liefde is sterker dan haat! Naast ons nieuwe magazine Licht informeren wij u/jou via de digitale nieuwsbrief View this email in your browser Maanlicht. Op het scherm voor u/jou staat nu een extra editie. Wij stellen het zeer op prijs,

Nadere informatie

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010 Leren vliegen Graag zou ik een vogel zijn Uit aarde ben ik gemaakt uit slijk en drek uit bloed en water graag zou ik een vogel zijn uit veren papier en dunne beenderen niet nat en bloederig Uit aarde zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Stille Week De week die morgen (zondag) begint, noemen we wel de Stille Week. Het is

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Johnny van Bochove. Kerstviering

Johnny van Bochove. Kerstviering ! Implacement Projecten heeft een mooi jaar achter de rug met vele vertrouwde gezichten die voor stabiliteit zorgden en nieuwe gezichten die een belangrijke bijdrage leverden aan verfrissende ideeën. Er

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Beleidsplan. voor de periode Vastgesteld op 23 februari Bestuur: Freerk Boekelo Thijs Kolster Ed Dumrese Pieter Rookmaaker

Beleidsplan. voor de periode Vastgesteld op 23 februari Bestuur: Freerk Boekelo Thijs Kolster Ed Dumrese Pieter Rookmaaker Beleidsplan voor de periode 2015-2019 Vastgesteld op 23 februari 2016 Bestuur: Jan Peters Maaike Lok-Funcke, Maaike Lok-Funcke, Freerk Boekelo Thijs Kolster Ed Dumrese Pieter Rookmaaker Voorzitter Secretaris

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Activiteitenplanning Intermezzo December 2015

Activiteitenplanning Intermezzo December 2015 Activiteitenplanning Intermezzo December 2015 Datum Ochtend Middag/Avond Dinsdag 1 Woensdag 2 Vrijdag 4 Vrijdag 4 Vrijdag 4 cliënten van etage 3 met de Vriendenbus. Zin om er even uit te gaan. Geeft u

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

ACTIVITEITENGIDS PERIODE JANUARI T/M JULI 2012

ACTIVITEITENGIDS PERIODE JANUARI T/M JULI 2012 ONTMOETINGSPROJECT voor HINDOSTAANSE OUDEREN A S H A Utrecht ACTIVITEITENGIDS PERIODE JANUARI T/M JULI 2012 Winnaar Vrijwilligersprijs Utrecht XL 2011 Categorie: Verbinding Ontmoetingsproject Hindostaanse

Nadere informatie

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate eerste lezing (lector) Openbaring 14, 1-8 lied Liedboek 726, 1. 2. 6. Hoor, een heilig koor... evangelielezing (lector) Johannes 16, 5-15 lied Liedboek

Nadere informatie

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF Wijkpredikant: ds. John Boogaard Inleiding Uitgave Wijkkerk Aller Erf Verschijning Streven 1 x per maand Geachte lezers & lezeressen, Geen input van mijn kant betreffende

Nadere informatie

Maand programma. juni 2015. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw. de Beijerkorf groen. Activiteiten in

Maand programma. juni 2015. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw. de Beijerkorf groen. Activiteiten in Maand programma Activiteiten in de Beijerkorf groen activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw 2 10.00-12.00 uur Bingo - deelname E 5,-. * 2 10.00-12.00 uur lezing over de renaissance

Nadere informatie

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. December

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. December Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender December 2015 DINSDAG 1 DECEMBER 09.15-11.45 uur Internetcafé Persoonlijke begeleiding bij het, momenteel een wachtlijst 9.30-11.30 uur Hobbycafé Gezellig samen

Nadere informatie

3 Vragen Ter Inspiratie

3 Vragen Ter Inspiratie 3 Vragen 3 Ter Inspiratie Ter Inspiratie Bert Tamboer www.berttamboer.com 1 Beste lezer, 3 Vragen Ter Inspiratie Dank je wel dat je mijn cadeautje voor 2017 hebt gedownload. In dit ebook lees je 3 vragen

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

ONTMOETING DIENST GEESTELIJKE VERZORGING LANGELAND ZIEKENHUIS

ONTMOETING DIENST GEESTELIJKE VERZORGING LANGELAND ZIEKENHUIS april 2014 ONTMOETING DIENST GEESTELIJKE VERZORGING LANGELAND ZIEKENHUIS Op weg naar Pasen De veertigdagentijd begint al op te schieten. Veertig dagen op weg naar Pasen, op weg naar het licht. Misschien

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Programma Vredesweek september zondag 22 september: uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3: Dienst olv Dora de Vrij-Pasma

Programma Vredesweek september zondag 22 september: uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3: Dienst olv Dora de Vrij-Pasma Programma Vredesweek 21-29 september 2019 zondag 22 september: 10.15 uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3: Dienst olv Dora de Vrij-Pasma 13.00 uur Lunch in het stadspark nabij Noorse Zeemanskerk Westzeedijk

Nadere informatie

Uitnodiging Voorjaarscongres 2012

Uitnodiging Voorjaarscongres 2012 Uitnodiging Voorjaarscongres 2012 Bouwen aan vertrouwen Donderdag 24 mei 2012 Aanvang 10.00 uur Stadshuis Nieuwegein Welkom in Nieuwegein Als burgemeester van Nieuwegein heet ik u graag van harte welkom

Nadere informatie

t Talent Nieuwsbrief december 2018 Groep 7/8 naar Biënnale in Veghel Kleuters aan de slag op het Elde College Groep 5-6 op de schaats

t Talent Nieuwsbrief december 2018 Groep 7/8 naar Biënnale in Veghel Kleuters aan de slag op het Elde College Groep 5-6 op de schaats t Talent december 2018 Nieuwsbrief Groep 7/8 naar Biënnale in Veghel Kleuters aan de slag op het Elde College Groep 5-6 op de schaats Voorwoord Beste Ouder(s)/verzorger(s), 2018 Zit er al weer bijna op.

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk op de locatie Taxandria, maandag

Vrijwilligerswerk op de locatie Taxandria, maandag Vrijwilligerswerk op de locatie Taxandria, maandag Voorleesgroep Groep moet nog opgezet worden, koffie zetten/schenken, cliënten halen/brengen, levendig kunnen voorlezen, zelfstandigheid, affiniteit met

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017 PAULUSPRAAT 3 Januari 2017 Inhoudsopgave - Van de directie - Even voorstellen Nieuwe leerkrachten in groep 3 - Even voorstellen Nieuwe leerkracht in de taalklas - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Schooljournaal Februari 2018

Schooljournaal Februari 2018 Schooljournaal Februari 2018 In dit nummer: Biddag 13 maart 2019 Agenda (Nieuwe plek!) Welkom op school Sing-in Lente Vrijdagmiddagprogramma Zomaar een prachtige dag De Vreedzame School Blok 5 Scoren in

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 15, december 2010

Nieuwsbrief 15, december 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 15, december 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Dit is alweer de tweede nieuwsbrief die ik maak vanuit mijn prachtige appartement! Ik geniet nog steeds elke dag

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap Stilteviering zondag 12 april 2015 Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge Geloven in gemeenschap Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. We zijn hier samengekomen om ons geloof in

Nadere informatie