Ensemble. Harmonieorkest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ensemble. Harmonieorkest"

Transcriptie

1 Instrumenten en orkesten Orkestvormen Symfonieorkest Groot orkest dat bestaat uit strijkinstrumenten, hout- en koperblazers en slagwerk. De woorden symfonie en orkest zijn afkomstig uit het Grieks. Symfonie betekent: samenklank ( sym betekent samen en phonè" betekent klank). Het grootste en bekendste Nederlandse symfonieorkest is het Concertgebouworkest uit Amsterdam. In een symfonieorkest spelen: Houten en koperen blaasinstrumenten Strijkinstrumenten (viool, altviool, cello en contrabas) Tokkelinstrument: harp Slaginstrumenten Ensemble Dit is een groepje muzikanten (klein orkest) van twee of meerdere muzikanten die samen spelen. Iemand die alleen speelt heet een solo, met twee duo, drie is een trio en vier een kwartet. Ze gebruiken de Italiaanse nummers om het aantal mensen aan te geven. In een ensemble kunnen dezelfde instrumenten spelen of juist verschillende. Een veel voorkomende vorm is een strijkkwartet, met twee violen, een altviool, en een cello. Harmonieorkest Een Harmonieorkest bestaat uit koperen en houten blaasinstrumenten en uit slagwerk. Harmonie betekent gelijkgestemd. Eigenlijk dus gewoon een symfonieorkest zonder strijk/snaarinstrumenten. Fanfare De fanfare is een typisch Nederlandse orkestvorm. Kenmerkend is dat er alleen saxen, koperblazers en slagwerk inzitten. De fanfare loopt vaak in het dorp maar is ook vaak actief op het concertpodium. Ook voor fanfare wordt steeds meer originele muziek geschreven. Brassband In de brassband zitten alleen koperblazers en slagwerk (brass is ook de engelse term voor koper). Dit orkest komt dan ook veel voor in Engeland, maar je ziet het ook wel in Nederland. Bigband Een bigband wordt ook wel jazzorkest genoemd. Dat is dan ook de muzieksoort die bigbands spelen: Jazz.

2 In een bigband spelen de volgende instrumenten (ingedeeld in secties) Trompetten (4 of 5) Trombones (4 of 5) Saxofoons (5 verschillende) 2 alt 2 tenor 1 bariton Ritmesectie (drums, basgitaar of contrabas, piano en/of gitaar) Instrumenten Snaarinstrumenten Snaarinstrumenten kun je globaal verdelen in twee groepen n.l. Strijk en tokkelinstr. Strijkinstrumenten (bespeel je met een strijkstok, waarmee je over de snaren strijkt) Viool, altviool, cello en contrabas. (van klein naar groot en dus van hoog naar laag) Deze instrumenten hebben allemaal 4 snaren. In een symfonieorkest spelen er meestal tussen de 18 en 38 violen, 6 à 14 altviolen. 6 à 12 cello s en 4 à 10 contrabassen. De viool en altviool (iets groter dan de viool en klinkt dus wat lager) wordt op de schouder gelegd om te spelen. De cello en contrabas staan op de grond. Soms worden strijkinstrumenten met de vingers bespeeld. Je noemt dat pizzicato. Tokkelinstrumenten (bespeel je met je handen/vingers) Gitaar Akoestische gitaar heeft klankkast en 6 snaren. Elektrische gitaar heeft geen klankkast en wordt versterkt. Heeft ook 6 snaren. Basgitaar klinkt lager (kan ook akoestisch of elektrisch) Heeft (meestal) 4 snaren. Banjo De klankkast bestaat uit een soort trommel met een vel erop gespannen. De Banjo heeft 4 of 5 snaren. Ukekele De ukelele ziet eruit als een minigitaar. Doordat hij kleiner dan de gitaar is, klinkt hij hoger. Er zijn kleinere en grotere ukeleles. Hij heeft 4 snaren.

3 Harp Een harp heeft veel snaren. De lange snaren klinken laag de korte hoog. Er zijn bij de concertharp pedalen waarmee je de snaren kunt verstemmen. Blaasinstrumenten Houten blaas instrumenten Dwarsfluit/Picollo Hobo Fagot Klarinet Saxofoon Een houten blaasinstrument heeft vijf kenmerken: ü Ze zijn uit hout gemaakt. ü Je moet erop blazen. ü Ze hebben een rietblad. ü Ze hebben kleppen. Je bespeelt ze met twee handen. (iedere vinger eigen klep of gat) ü Hoe meer kleppen je sluit, hoe lager de klank wordt. Uitzonderingen: De dwarsfluit heeft geen rietblad en is meestal van metaal. De saxofoon is altijd van metaal. Dwarsfluit De dwarsfluit behoort tot de houten blazers hoewel hij helemaal van metaal is gemaakt. Vroeger werd de dwarsfluit van hout. Piccolo De piccolo is maar half zo groot als de dwarsfluit en speelt een octaaf hoger als de dwarsfluit. Door de scherpe en indringende klank kan je de piccolo boven een orkest van 70 man uit horen spelen. De piccolo is het kleinste en hoogste instrument van het orkest en wordt niet vaak gebruikt. Hobo De naam hobo komt van de Franse naam haut bois wat hoog hout betekent. De hoboïst blaast lucht tussen twee fijne rietblaadjes. Door dit dubbelriet kan slechts weinig lucht tegelijk geblazen worden. In een orkest stemmen alle instrumenten op de hobo omdat dit instrument erg toonvast is. Fagot De fagot heeft net als de hobo alle kenmerken van de houten blazers. Het is echter zo lang (2,95 meter) dat het één maal geplooid is. Het dubbel rietbladmondstuk is met een gebogen koperen buis aan het instrument bevestigd. De klank is laag en dof

4 en wordt dikwijls in grappige stukken gebruikt. De fagottist kan ook ernstige en tere melodieën spelen. Klarinet De klarinet lijkt op het eerste gezicht op een hobo, maar heeft slecht één enkel riet. De klarinet geeft een heel warm en vriendelijk geluid. Er bestaan verschillende groottes. Saxofoon De saxofoon is het buitenbeentje in de familie van de houten blaasinstrumenten. Het instrument is helemaal van metaal gemaakt. Toch behoort het bij de houten blazers omdat: ü Je moet er op blazen. ü Het heeft veel kleppen. ü De luchtkolom wordt tot trillen gebracht door een riet. Er zijn verschillende soorten. Van klein naar groot sopraansaxofoon. altsaxofoon tenorsaxofoon baritonsaxofoon Koperen blaas instrumenten Trompet Hoorn Trombone Tuba Koperen blaasinstrumenten kun je herkennen aan: ü Ze zijn uit koper gemaakt. ü Je moet er op blazen. ü De klank krijg je door het trillen van de lippen van de muzikant. ü De toonhoogte wordt veranderd met behulp van (3 of 4)ventielen. ü Je bespeelt een koperblaasinstr. met één hand. De andere hand ondersteunt het instrument Uitzondering: De trombone verandert zijn toonhoogte door het schuiven van een buis. Trompet De trompet is het kortste en hoogste instrument van de koperblazers. We vinden de trompet niet alleen in de klassieke muziek terug, maar vooral in de jazz en in de amusementsmuziek. Om de klankkleur te veranderen wordt gebruik gemaakt van een demper.

5 Hoorn De hoorn heeft een lengte van 2,75 tot 6 meter. In tegenstelling tot de trompet is de buis rond. Daardoor is de klankkleur zacht en warm. Omdat de klank voornamelijk door de lippen van de muzikant wordt gemaakt, moet je lang oefenen om hierop goed te kunnen spelen. Trombone De trombone heeft geen ventielen maar een schuivend gedeelte dat heen en weer kan bewogen worden: de schuif. Hierdoor is de trombone uiterst geschikt voor het spelen van glissando s: het glijden van de ene naar de andere toon. De klank is luid, zwaar en hard. Tuba De tuba geeft de laagste tonen weer van het orkest. Voor dit lage instrument heeft de bespeler zeer veel adem nodig. De tubaspeler heeft zelden de solopartij in het orkest wegens zijn doffe, donkere en zeer lage toon. Slaginstrumenten Trommen komen over de hele wereld voor in verschillende vormen. Hier volgen een aantal trommen die in het moderne orkest worden gebruikt. Grote trom De grote trom is een cilindrisch vat dat aan twee zijden is bespannen met een vel, dat gespannen kan worden. Meestal wordt het instrument met één stok bespeeld. Kleine trom of snaredrum De kleine trom is bespannen met twee vellen. Het bovenste vel is strakker gespannen dan het onderste. Tegen het onderste vel liggen een aantal snaren die meetrillen als op het bovenste vel geslagen wordt en tegen het onderste vel aanslaan. De snaren kunnen uitgeschakeld worden. Conga, bongo De conga, bongo hebben een enkel vel en worden met de vingers of stokken bespeeld. Bongo s zijn klein en conga s groot. Tamboerijn De tamboerijn bestaat uit een ring waarover een vel is gespannen. In de ring zitten openingen voor schijven die rinkelen. In elke opening zitten twee rinkelschijven. De tamboerijn wordt geslagen of geschud.

6 Beatring of schellenring Is een tamboerijn maar dan zonder vel. Pauken Pauken (of keteltrommen) zijn de enige trommels die verschillende toonhoogtes kunnen laten horen. Een pauk bestaat uit een metalen ketel waarover een vel wordt gespannen. De hoogte van een toon wordt bepaald door de spanning en de grootte van het vel. Het vel wordt tussen het midden en de rand aangeslagen met paukenstokken. Dit zijn stokken met een vilten kop. Tegenwoordig bespeelt een paukenist vaak drie, vier of vijf pauken. Vroeger waren dat er maar twee. Drumstel Een drumstel bestaat uit een aantal trommen (drums) en bekkens (cymbals). De grote trom (of bass drum) wordt met een pedaal bediend. Het indrukken van het pedaal zorgt ervoor dat een stok tegen de trom slaat. Er zijn twee soorten bekkens: enkele bekkens en hi-hat bekkens. De hi-hat bestaat uit twee bekkens die m.b.v. een pedaal tegen elkaar worden geslagen. De enkele bekkens zijn te verdelen in ride cymbals en crash cymbals. Deze bekkens geven een verschillend geluid. Drumstel bestaat dus uit: Bassdrum Snaredrum Meerdere toms (hangende en staande of floor-tom) Hihat Bekkens Xylofoon en marimba De xylofoon en de marimba zijn slaginstrumenten die verschillende tonen kunnen laten horen. Ze lijken erg op elkaar. De xylofoon en marimba bestaan uit een aantal houten staven die op dezelfde volgorde liggen als de toetsen van een piano. Onder de staven zitten resoneerbuizen die de klank versterken. Bij de marimba zijn ze echter langer dan bij de xylofoon. De klank is wat weker. Vibrafoon De vibrafoon lijkt veel op de xylofoon. De vibrafoon heeft echter metalen staven. Klokkenspel Er zijn verschillende instrumenten die een klokachtig geluid geven. Een klokkenspel bestaat uit twee rijen metalen plaatjes en wordt met stokken bespeeld. De celesta is een klokkenspel met een klavier (toetsenbord). Door de toetsen in te drukken slaan hamertjes op metalen plaatjes.

7 Gong Een gong is een metalen bord dat in het midden met een stok wordt aangeslagen. Gongs komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Daarvandaan zijn ze naar Europa en de Verenigde Staten gebracht. Tegenwoordig kom je een gong ook tegen in het westerse orkest. Bekkens Bekkens zijn ronde metalen platen die even groot zijn. Ze worden vastgehouden met een leren riem die in het midden van het bekken bevestigd is. Bij een drumstel staan er meestal verschillende (enkele) bekkens op standaards. Triangel De triangel is een metalen staaf met de vorm van een driehoek. Eén van de hoeken is open. Woodblock Het woodblock is een rechthoekig stuk hout met sleuven dat met een trommelstok of harde xylofoonstok bespeeld wordt. Het geeft een harde toon. Claves Claves zijn een paar korte ronde stokken van hard hout. Met de ene stok wordt op de andere geslagen. Castagnetten In Spaanse muziek kom je castagnetten tegen. Castagnetten zijn houten kleppen die tegen elkaar geslagen worden. Guiro De guiro of rasp is een kalebas met ribbels in het oppervlak. Met een lichte houten stok wordt langs deze ribbels geschuurd. Toetsinstrumenten Piano/vleugel Een piano is een toetsinstrument met meestal 88 toetsen (kan ook iets minder of meer zijn.) In de klankkast zijn snaren gespannen waar via een mechanisme een vilten hamer tegen de snaren wordt geslagen. Bij de hoge tonen wordt een hamertje tegen 3 dunnere snaren geslagen in het midden zijn dat 2 wat dikkere snaren en bij de laagste tonen wordt maar één dikke snaar aangeslagen.

8 Elektrische of digitale Piano De klank lijkt erg op de akoestische piano. Voor dat instrument wordt de klank van een akoestische piano opgenomen en opgeslagen in het geheugen. De kwaliteit van de klank hangt af van de hoeveelheid geheugen. Meer geheugen? Betere klank. Vaak kan je ook een aantal andere klanken spelen op dit instrument zoals orgel, vibrafoon en bassen. De rhodes en wurlitzer piano worden vaak gebruikt in popmuziek en hebben een heel eigen klank. Accordeon De accordeon is blaasinstrument én toetsinstrument met toetsenborden aan beide uiteinden. Een uitrekbare balg perst de lucht over de rieten, of tongen, die de lucht doen trillen en het accordeongeluid voortbrengen. De accordeon is een veel gebruikt instrument in de volksmuziek. Keyboard Met een keyboard wordt in de Nederlandse taal doorgaans het toetseninstrument bedoeld dat naast talloze klanken ook een begeleidingsautomaat aan boord heeft die via akkoorden wordt aangestuurd. Deze 'arrangeerkeyboards' bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van automatische begeleiding in diverse stijlen en genres. Het 'arrangeerkeyboard' is in feite de opvolger van het vroegere huisorgel. Synthesizer Een synthesizer is een elektronisch muziekinstrument dat klanken en geluiden kunstmatig (meestal elektronisch) opwekt. Met een synthesizer is het mogelijk het op te wekken geluid vergaand te beïnvloeden, zodat nieuwe, nog niet bestaande klanken gemaakt kunnen worden. Ook kunnen sommige synthesizers de klanken van reeds bestaande (akoestische) instrumenten, bijna perfect nabootsen (bijvoorbeeld piano of orgel). Kerkorgel Het pijporgel is een muziekinstrument dat bestaat uit onder meer één of meer klavieren, een soort pomp om lucht in het orgel te pompen en een groot aantal orgelpijpen. Wanneer de organist een toets indrukt, zorgt een mechaniek ervoor dat er vanuit deze pomp lucht in één of meer pijpen stroomt. Elektronisch orgel/ jazzorgel Een elektronisch orgel, ook wel digitaal orgel genoemd, is een elektronisch toetsinstrument. Tegenwoordig zijn er eigenlijk twee soorten elektronische orgels:

9 de orgels die proberen om het geluid van een kerkorgel zo realistisch mogelijk na te bootsen, en het elektronisch orgel, dat vooral in de populaire muziek wordt gebruikt. Een elektronisch orgel bestaat uit een of meer klavieren (meestal twee, maar soms ook wel vijf), een set pedalen die met de voet worden bespeeld en een zwelpedaal waarmee het volume van het geluid bepaald wordt. Klavecimbel Het klavecimbel is een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. Vóór het ontstaan van de piano was het met het kerkorgel het belangrijkste toetsinstrument. In tegenstelling tot de piano (waarbij de snaren aangeslagen worden) worden de snaren van een klavecimbel getokkeld. Dirigent De dirigent staat voor een orkest. Hij geeft het ritme aan door het slaan van het ritme met een stokje of met de hand. Voor de dirigent ligt de partituur. Dit is een boek waar alle partijen van een muziekstuk in staan. Zo kan de dirigent precies bijhouden wat iedereen moet spelen. Ook kan hij op deze manier aangeven wanneer sommige instrumenten moeten inzetten. De dirigent leidt de repetities en de uitvoeringen. Luisteren Bij orkesten en muziekinstrumenten gaat het natuurlijk vooral over de klank. Het is de bedoeling dat je de instrumenten herkent n.a.v. plaatjes of filmpjes, maar je moet ze ook kunnen herkennen ook als je de instrumenten alleen hoort. Je kunt dit oefenen met het programma EARZ. (vul je voor en achternaam in en als password: tc18) vervolgens je klas kiezen. Dan staan er diverse oefeningen om het herkennen van instrumenten te oefenen. Alle instrumenten maar ook per instrumentrengroep Je kunt de instrumenten ook beluisteren en bekijken op de volgende site: Je kan ook op youtube de naam van een instrument intikken en bv het woord solo. Er staan honderden voorbeelden op. Ook hele slechte trouwens. )-: Maar ja gewoon ff doorzoeken.

Instrumentenleer klas 2

Instrumentenleer klas 2 Klas 2 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 3

Instrumentenleer klas 3 Klas 3 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Instrumenten

Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting door een scholier 2114 woorden 9 april 2006 6,4 39 keer beoordeeld Vak Muziek SAMENVATTING INSTRUMENTEN Snaarinstrumenten Snaarinstrumenten kunnen verdeeld

Nadere informatie

Liefde voor muziek. Deze bundel is van:

Liefde voor muziek. Deze bundel is van: Liefde voor muziek Deze bundel is van: Hou jij van muziek? Zeker weten! Op de radio hoor je elke dag leuke liedjes. Maar er is ook muziek die een beetje anders klinkt: klassieke muziek. Ze wordt niet gespeeld

Nadere informatie

MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP

MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP DE KOPERBLAZERS (voor DKO) In deze les komen de verschillende instrumentengroepen aan bod. Er wordt dieper in gegaan op de koperblazers: welke instrumenten zijn koperblazers,

Nadere informatie

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 1 Lesactiviteit 1: Introductie op het project en de trombone 3 Lesactiviteit 2:

Nadere informatie

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Op 27 juni vindt de SamenDOOR!-dag plaats. Jullie leerlingen treden samen met philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen download extra exemplaren op www.defi lharmonie.be/lesmap en blaasinstrumenten fagot en blaasinstrumenten klarinet en blaasinstrumenten dwarsfluit 2 2 enkel riet op mondstuk geplaatst warm en vol lucht

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

Werkstuk Muziek symfonie orkest

Werkstuk Muziek symfonie orkest Werkstuk Muziek symfonie orkest Werkstuk door een scholier 2202 woorden 14 juni 2007 6,6 154 keer beoordeeld Vak Muziek Voorwoord. Dit is het verslag van Mariëlle. Zelf vind ik werkstukken maken altijd

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk door een scholier 1691 woorden 2 mei 2003 5,8 384 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Hoofdstuk 1. Het drumstel Hoofdstuk 2. De indeling Hoofdstuk 3. Jazzmuziek

Nadere informatie

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Vol verwachting 1 Een project van voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 3 Lesactiviteit 1 Welk instrument past bij jou? 4 Lesactiviteit 2 Hoe klinken instrumenten samen? 6 Lesactiviteit

Nadere informatie

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis.

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis. De aerofonen Inleiding Alle aerofonen hebben een luchtstroom nodig om klank te laten ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat de speler in zijn instrument blaast, maar dat hoeft niet! Ken jij aërofonen die

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Academie Zaventem Instrumentengids

Academie Zaventem Instrumentengids Academie Zaventem Instrumentengids Kunstacademie Zaventem Willem Lambertstraat 1-1930 Zaventem Tel: 02/720 05 28 email: secretariaat@academiezaventem.be Welke instrumenten kan je in deze academie leren

Nadere informatie

EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG!

EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG! EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG! Aan onze academie kan je heel wat instrumenten leren bespelen. Om een duidelijk beeld te geven van alle mogelijke instrumenten die je kan kiezen volgt hier

Nadere informatie

Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij: Stuk Stroganoff. Omdat we graag willen dat u en uw leerlingen ten volle kunnen genieten van de muziek, ontwikkelden

Nadere informatie

5,3. Samenvatting door M woorden 3 november keer beoordeeld

5,3. Samenvatting door M woorden 3 november keer beoordeeld Samenvatting door M. 1581 woorden 3 november 2016 5,3 11 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat Wat is een kruis? -Verhoogt de toon met ½ - een toets rechtsboven de vorige - is (E en B ontbreken)

Nadere informatie

Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs

Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs pagina 2 van 19 Inhoud Voorwoord 3 Lesactiviteit 1: Introductie op

Nadere informatie

De Harmonie, daar zit Muziek in

De Harmonie, daar zit Muziek in De Harmonie, daar zit Muziek in door Olga van Beek en Jelle Maas Introductie Muziek is overal. Je kunt zelf muziek opzetten, of muziek maken, maar muziek hoor je ook op school, in winkels, op de tv of

Nadere informatie

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst door Quantain 1014 woorden 9 januari 2018 6 6 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Intro Instrumenten Blaasinstrumenten Hout 5. 6. 7. 8. 9. Dwarsfluit;

Nadere informatie

Keuze van een instrument. Accordeon

Keuze van een instrument. Accordeon Instrumentengids Muzarto, academie voor woord en muziek Essen Kalmthout Kerkstraat 3 Kerkeneind 21 03-667 33 79 03-666 90 11 muzarto@essen.be muziekacademie_kalmthout@scarlet.be Keuze van een instrument

Nadere informatie

Begrippenlijst door M woorden 3 november keer beoordeeld

Begrippenlijst door M woorden 3 november keer beoordeeld Begrippenlijst door M. 1590 woorden 3 november 2016 4 24 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat Wat is een kruis? -Verhoogt de toon met ½ - een toets rechtsboven de vorige - is (E en B ontbreken)

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

INSTRUMENTEN INFOBROCHURE

INSTRUMENTEN INFOBROCHURE REIS ROND DE INSTRUMENTEN INFOBROCHURE DE STRIJKINSTRUMENTEN Viool, altviool, cello en contrabas behoren tot de groep van de strijkinstrumenten. Ze worden zo genoemd omdat men ze bespeelt door met een

Nadere informatie

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO 1. Toetsinstrumenten 11.1 Clavecimbel/clavichord 2 handen 11.2 Clavecimbel/clavichord 4 handen 11.3 2 clavecimbels 12.1 Piano

Nadere informatie

Lesbrief bij workshop PBones

Lesbrief bij workshop PBones Lesbrief bij workshop PBones Introductie Deze lesbrief is gemaakt ter ondersteuning van het project PBones. De methode PBones bestaat uit drie workshops gegeven door een musicus van de philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

Orkest. Voorwoord. Indeling. H.1 Een concert

Orkest. Voorwoord. Indeling. H.1 Een concert Orkest Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over het orkest, omdat ik zelf in een orkest zit. Het leek mij ook wel leuk om het daar over te doen en om er meer over te leren. Indeling H.1 Een concert?? H.2 Er

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. VERBERG MEER INFORMATIE instrumenten klassiek Home muziek vakken instrumenten

Nadere informatie

Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest Voorbereidende les voor groep 5 Lesmateriaal 2015-2016 Inhoud Inleiding en doelen van het repetitiebezoek... 3 Doel van deze voorbereidende

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! muz i ke graad 1 6 & 7 jarigen muziekinitiatie inclusief kennismaking met de muziekinstrumenten 1 uur per week hasselt 1.1 ( 2013)

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! ik word een muzikant acteur ik volg al les ik ben nieuw ik ben nieuw ik volg al les danser 6 & 7 jarigen pagina 10 7 jaar pagina 10

Nadere informatie

Voorwoord Viool- altviool Cello Gitaar Hoorn trombone tuba Trompet cornet bugel Saxofoon Klarinet Dwarsfluit. blokfluit. Slagwerk

Voorwoord Viool- altviool Cello Gitaar Hoorn trombone tuba Trompet cornet bugel Saxofoon Klarinet Dwarsfluit. blokfluit. Slagwerk INHOUDSOPGAVE Voorwoord Viool- altviool Cello Gitaar Hoorn trombone tuba Trompet cornet bugel Saxofoon Klarinet Dwarsfluit Hobo blokfluit Orgel Piano Zang Slagwerk 2 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 28

Nadere informatie

IK KIES MIJN INSTRUMENT

IK KIES MIJN INSTRUMENT IK KIES MIJN INSTRUMENT Wegwijs in de wereld van de instrumenten Strijkers J Houtblazers Koperblazers Piano-Orgel-Accordeon Ontario Barnetts Gitaar Zang Who s Up to What? Slagwerk Welkom in de Academie

Nadere informatie

Laat je horen - docentenhandleiding Muziekproject van Markant

Laat je horen - docentenhandleiding Muziekproject van Markant Laat je horen - docentenhandleiding Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 5 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Periode 6

Samenvatting Muziek Periode 6 Samenvatting Muziek Periode 6 Samenvatting door Lotte 843 woorden 3 jaar geleden 0 keer beoordeeld Vak Muziek Muziek periode 6 10. Tempo Lento langzaam Largo breed, ruim; wordt gebruikt om een langzaam

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING Lesdoel Leerlingen verdiepen zich in het thema slavernij en in een compositie van Frederick Delius: Florida Suite. Dit muziekstuk is geïnspireerd op muziek van de slaven. Met deze achtergrondkennis en

Nadere informatie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht door een scholier 2137 woorden 18 mei 2008 6,6 52 keer beoordeeld Vak Muziek Slagwerk of percussie: de klank ontstaat door op het instrument te slaan of te

Nadere informatie

Topklassers. Zaakvakken. Cultuur Daar zit muziek in. Daar zit muziek in. Cultuur. Auteur Adriaan Maters. Zelfstandig werken. Antwoorden Groep 5-6

Topklassers. Zaakvakken. Cultuur Daar zit muziek in. Daar zit muziek in. Cultuur. Auteur Adriaan Maters. Zelfstandig werken. Antwoorden Groep 5-6 džɖŭůăɛɛğƌɛ ŵăăŭƚ ĚĞĞů Ƶŝƚ ǀĂŶ dśŝğŵğdğƶůğŷśžī ĞůĨƐƚĂŶĚŝŐ ǁĞƌŬĞŶ ŝƚ ďğɛƚăăƚ Ƶŝƚ ĞĞŶ ŐƌŽŽƚ ĂƐƐŽƌƟ ŵğŷƚ ůğğƌŵŝěěğůğŷ ǀŽŽƌ ĂůůĞ ůğğƌũăƌğŷ Op onze Z-site vindt u al onze uitgaven: www.zelfstandig-werken.nl

Nadere informatie

Klas 2 vmbo-t. Docent:...

Klas 2 vmbo-t. Docent:... Klas 2 vmbo-t Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof

Nadere informatie

Academie Wilrijk INSTRUMENTEN BROCHURE

Academie Wilrijk INSTRUMENTEN BROCHURE Academie Wilrijk INSTRUMENTEN BROCHURE In dit handig overzicht vind je het instrumentenaanbod van de Academie Wilrijk. Blader er door, lees wat meer informatie, beluister op YouTube en maak de keuze die

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

Instrumenten 2016-2017 Leerkrachten per instrument

Instrumenten 2016-2017 Leerkrachten per instrument Instrumenten 2016-2017 Leerkrachten per instrument Blaasinstrumenten Blokfluit Dwarsfluit Hobo & Fagot Klarinet Saxofoon Koperblaasinstrumenten Hoorn Nadia Bierinckx Machteld Van Geenhoven Wim Boelen Brigitte

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

AMC-LP (M1) inhoudstafel les 1. Geluid les 2. MAAT RITME TEMPO les 3. SLAGWERK les 4. Membranofonen les 5. Idiofonen les 6.

AMC-LP (M1) inhoudstafel les 1. Geluid les 2. MAAT RITME TEMPO les 3. SLAGWERK les 4. Membranofonen les 5. Idiofonen les 6. inhoudstafel les 1. Geluid les 2. MAAT RITME TEMPO les 3. SLAGWERK les 4. Membranofonen les 5. Idiofonen les 6. evaluatie 1 AMC-LP (M1) les 7. MELODIE les 8. BLAZERS & ZANGSTEMMEN les 9. Houtblazers les

Nadere informatie

Klas 2 Naam: Klas: Docent:... Algemene Muziekleer Solfège Instrumentenleer Hermann Wesselink College

Klas 2 Naam: Klas: Docent:... Algemene Muziekleer Solfège Instrumentenleer Hermann Wesselink College Klas 2 Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof +

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 1.1. Lied allemaal voor jou tekst & muziek: Jennemieke Snijders 3 Opdracht 1.1.a. Omcirkel

Nadere informatie

1 e GRAAD (6 en 7 jaar)

1 e GRAAD (6 en 7 jaar) 1 e GRAAD (6 en 7 jaar) DANSINITIATIE 1.1 Initiatie Dansinitiatie 1.2 Initiatie Dansinitiatie DOMEINOVERSCHRIJDENDE INITIATIE 1.1 Initiatie Domeinoverschrijdende initiatie 1.2 Initiatie Domeinoverschrijdende

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek. Werkblad B Les 1 Naam:. 1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.. Het ritme wat ik voor ga spelen

Nadere informatie

Inleiding Het bezoek Achtergrondinformatie voor de leerkracht: Het Symfonieorkest

Inleiding Het bezoek Achtergrondinformatie voor de leerkracht: Het Symfonieorkest Musici op school Colofon Koorenhuis, Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief medewerker Residentie Orkest vormgeving: Birgit Speulman September 2006 Nadruk verboden Niets

Nadere informatie

DOCENTENNHANDLEIDING. Inleiding

DOCENTENNHANDLEIDING. Inleiding DOCENTENNHANDLEIDING Inleiding Het verhaal van Hans Christians Andersen s Chinese nachtegaal komt opnieuw tot leven tijdens de voorstelling van De Dag- en Nachtegaal. De dag- en nachtegaal is een is een

Nadere informatie

INSTRUMENTEN BROCHURE

INSTRUMENTEN BROCHURE INSTRUMENTEN BROCHURE 1 Inhoud ACCORDEON... 3 BLOKFLUIT... 5 CELLO... 7 DWARSFLUIT... 9 FAGOT... 11 GITAAR... 13 HARP... 15 HOBO... 17 BARITON EN TUBA... 19 KLARINET... 21 TROMBONE... 23 ORGEL... 25 PIANO...

Nadere informatie

Het Orkest. 1 e graad SECUNDAIR ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 1 e graad SECUNDAIR ONDERWIJS. Beste leerkracht, 1 e graad SECUNDAIR ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij u graag deze lesmap aan. Hierin

Nadere informatie

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK GRAAD 1: MUZIEKINITIATIE De eerste graad is toegankelijk voor leerlingen vanaf 6 jaar. De eerste graad bestaat uit 1 wekelijkse lestijd. (60 min.) GRAAD 1: muziekinitiatie

Nadere informatie

Vanaf volgend schooljaar zal je naast AMV en samenzang een keuze moeten maken in ons gevarieerd instrumentenaanbod.

Vanaf volgend schooljaar zal je naast AMV en samenzang een keuze moeten maken in ons gevarieerd instrumentenaanbod. WELKOM Beste leerling en ouders Vanaf volgend schooljaar zal je naast AMV en samenzang een keuze moeten maken in ons gevarieerd instrumentenaanbod. Sommige leerlingen hebben al beslist welk instrument

Nadere informatie

Lesbrief bij workshop Componeren in de klas

Lesbrief bij workshop Componeren in de klas Lesbrief bij workshop Componeren in de klas Introductie Deze lesbrief is gemaakt ter ondersteuning van het project Componeren in de klas. De methode Componeren in de klas bestaat uit drie workshops gegeven

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 5. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 5. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 5 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail: info@lambo.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

Blokfluit blokfluit Hoe wordt een blokfluit bespeeld? Hoe kan ik een blokfluit meenemen? Hoeveel kost een blokfluit?

Blokfluit blokfluit Hoe wordt een blokfluit bespeeld? Hoe kan ik een blokfluit meenemen? Hoeveel kost een blokfluit? Blokfluit De blokfluit werd reeds in de middeleeuwen bespeeld. Hiermee is het niet enkel één van de oudste instrumenten, maar ook één van de meest bespeelde instrumenten ter wereld (na de piano). Dit komt

Nadere informatie

Het Instrumentencircuit

Het Instrumentencircuit groep 5-6 Het Instrumentencircuit Soest kunst- en cultuurmenu: Cultuurprogramma domein professionele omgeving discipline: Muziek 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Carnaval der Dieren LESBRIEF VOOR GROEP 5/6. Muziekproject van Markant

Carnaval der Dieren LESBRIEF VOOR GROEP 5/6. Muziekproject van Markant Carnaval der Dieren Muziekproject van Markant LESBRIEF VOOR GROEP 5/6 In dit project komen de leerlingen van groep 5 en 6 op een speelse manier in contact met de wereld van de klassieke muziek. Ze zien

Nadere informatie

Klas 1 vmbo-t. Docent:...

Klas 1 vmbo-t. Docent:... Klas 1 vmbo-t Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof

Nadere informatie

Doelen: 1. Uitbreiding woordenschat 2. Ik herken de vraagstelling

Doelen: 1. Uitbreiding woordenschat 2. Ik herken de vraagstelling Begrijpend Lezen Doelen: 1. Uitbreiding woordenschat 2. Ik herken de vraagstelling Muzikale Oefen Citotoets Samenvatting Samengevat Ik vat het samen Wat zijn de verschillen? Wat hebben ze gemeen? Welke

Nadere informatie

Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek

Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek Uit: Kunstbeschouwen, Culturele en Kunstzinnige Vorming 2 KPC Groep, Den Bosch, juni 2000 Beeldende vakken Middelen Waarmee is het kunstwerk

Nadere informatie

OPENLESSEN INFO GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORD VAN MAANDAG 10 JUNI T.E.M VRIJDAG 21 JUNI SCHOOLJAAR 2013-2014

OPENLESSEN INFO GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORD VAN MAANDAG 10 JUNI T.E.M VRIJDAG 21 JUNI SCHOOLJAAR 2013-2014 GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORD & Jozef van Craenstraat 4, Tel 03/685 02 56, gamw@schoten.be, www.schoten.be OPENLESSEN VAN MAANDAG 10 JUNI T.E.M VRIJDAG 21 JUNI INFO SCHOOLJAAR 2013-2014 20

Nadere informatie

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Besloten (eigen instrument of Voor alle Quintusleerlingen Openbaar MAANDAG Harp Samen Harpmuziek maken en schrijven - 1.18 Stem je harp zelf! - 1.18 Instant

Nadere informatie

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Het leren bespelen van een muziekinstrument is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Zie ook de website www.muziekmaaktslim.nl : Muziek maken is leuk en bovendien

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Lesmap Ghost Notes Ictus

Lesmap Ghost Notes Ictus Lesmap Ghost Notes Ictus Het concert: de klassieke muziek van vandaag De klassieke muziek verwijst immers vaak naar muziek die eeuwen geleden al werd geschreven. Denk maar aan: Wat je tijdens het concert

Nadere informatie

Ik kies een instrument...

Ik kies een instrument... Ik kies een instrument... Muzarto, academie voor woord en muziek Essen Kalmthout Kerkstraat 3 Kerkeneind 21 03-667 33 79 03-666 90 11 secretariaatessen@muzarto.be secretariaatkalmthout@muzarto.be Spel

Nadere informatie

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP In onderstaande pagina s vindt u een overzicht van de studieonderdelen / examenvakken die nodig zijn als u de studie volgt met als doel het behalen van het vakdiploma Docerend

Nadere informatie

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Jurriaan Govaart 07 november 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/33749 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO

HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO Leerlingentekst en opdrachten Het toetsenbord Toetsinstrumenten zijn muziekinstrumenten die worden bespeeld met behulp van een toetsenbord; ook wel klavier of manuaal genoemd.

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Piano

Werkstuk Muziek Piano Werkstuk Muziek Piano Werkstuk door een scholier 1916 woorden 11 oktober 2004 6,3 450 keer beoordeeld Vak Muziek Wat is een piano? De piano in een instrument waarbij je op de toetsen moet drukken waardoor

Nadere informatie

voorstel aanschaf muziekinstrumenten, ten behoeven van schoolmuzieklessen

voorstel aanschaf muziekinstrumenten, ten behoeven van schoolmuzieklessen Betreft: voorstel aanschaf muziekinstrumenten, ten behoeven van schoolmuzieklessen Geachte heer Bouman, beste Rik, Met veel plezier presenteer ik hierbij een financieel voorstel voor de aanschaf van muziekinstrumenten

Nadere informatie

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken 4 Geluid DO-IT Datum 4. Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken PARAGRAFEN Datum 4. Opdrachten -9 4.2 Opdrachten -24 4.3 Opdrachten -27 4.4 Opdrachten -8 Test jezelf 4 PRACTICUM

Nadere informatie

Klas 1 Naam: Klas: Docent:...

Klas 1 Naam: Klas: Docent:... Klas 1 Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof +

Nadere informatie

Lichte Muziek. harmonie- en fanfareorkesten en brassbands

Lichte Muziek. harmonie- en fanfareorkesten en brassbands REGLEMENT concertconcoursen Lichte Muziek voor harmonie- en fanfareorkesten en brassbands 2013 2014 Inhoudsopgave Reglement concertconcoursen Lichte Muziek HaFaBra 2013-2014 Artikel 1. Artikel 2. Artikel

Nadere informatie

De snaarinstrumenten. 1. De strijkinstrumenten

De snaarinstrumenten. 1. De strijkinstrumenten De snaarinstrumenten Bij snaarinstrumenten of chordofonen wordt de klank voortgebracht door een snaar. Je kan een snaar op verschillende manieren aan het trillen brengen. Hierdoor kunnen we de instrumenten

Nadere informatie

Peer Gynt een project van philharmonie zuidnederland voor de bovenbouw PO

Peer Gynt een project van philharmonie zuidnederland voor de bovenbouw PO Peer Gynt een project van philharmonie zuidnederland voor de bovenbouw PO Inhoud Voorwoord p. 3 Les 1: Wegdromen p. 4 Les 2: Rap je droom p. 6 Les 3: De wereldreis van Peer p. 8 Bijlage 1 Het symfonieorkest

Nadere informatie

1 Notatie en toonstelsel

1 Notatie en toonstelsel -3- Inhoud 1 Notatie en toonstelsel 5 2 De notenwaarden en de rusttekens 7 3 Maat en ritme.. 7 4 Maatsoorten. 8 5 De opmaat 8 6 Rusttekens in maatsoorten 9 7 Een stip (of 2 stippen) achter de noot, de

Nadere informatie

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave THEORIEBOEK fase Inhoudsopgave Het notenstelsel Waarde van noten en rusten 3 Verlenging van noten en rusten 4 Metrum, maat en ritme 5 Maatsoorten 6 Maatsoorten voorbeelden 7 Toonsterkte 8 Articulatie 9

Nadere informatie

b) Welk instrument uit de tekst vind jij het a) Vind jij het belangrijk dat er aandacht is mooist? Leg uit waarom.

b) Welk instrument uit de tekst vind jij het a) Vind jij het belangrijk dat er aandacht is mooist? Leg uit waarom. Muziek Lees Amelie speelt voor Maxima op Lees Amelie speelt voor Maxima op A B C Lees Amelie speelt voor maxima op a) Wie was de eregast in Carré? b) Wie speelde er dwarsfluit? c) Wanneer wordt het optreden

Nadere informatie

> Lees Hoe praten we?

> Lees Hoe praten we? LB 8-70. Trillende lucht > Lees Hoe praten we? > Lees Dat klinkt mooi! Maak de zin af. Geluid is Zet de volgende zinnen in de goede volgorde. Zet er het juiste cijfer voor. Je borstkas versterkt het geluid.

Nadere informatie

Het kleine Nachtorkest een project van philharmonie zuidnederland voor de onderbouw

Het kleine Nachtorkest een project van philharmonie zuidnederland voor de onderbouw Het kleine Nachtorkest een project van philharmonie zuidnederland voor de onderbouw pagina 2 van 17 Inhoud Voorwoord p. 3 Lesactiviteiten p. 5 bijlage 1 Het symfonieorkest p. 12 bijlage 2 Mantra p. 14

Nadere informatie

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema Namiddag Doel: In de namiddag is het de bedoeling om de echte muziekinstrumenten te promoten. We leren de kleuters bepaalde blaas-, toets- en slagwerkinstrumenten kennen op een laagdrempelige en interactieve

Nadere informatie