I AM BECAUSE YOU ARE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I AM BECAUSE YOU ARE"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2014 Ubuntu Talent Organisation investeert in talentontwikkeling en sociaal ondernemerschap van kwetsbare jongeren, zodat zij een verschil kunnen maken I AM BECAUSE YOU ARE

2 Terugblik Na een roerig 2013 door het overlijden van voorzitter Lars Spaan en het vertrek van co founder Marieke de Lange, was er de noodzaak voor verandering. De Ubuntu Academy in Kaapstad had inmiddels een jaar haar deuren geopend en founder Renske wilde een stapje terug doen en niet meer de volledige verantwoordelijkheid dragen over het reilen en zeilen van de stichting. Jarenlang heeft ze intensief met Marieke de Lange samengewerkt om Ubuntu groter te maken, projecten van de grond te krijgen, funding te werven, events te organiseren en met vrijwilligers te werken. Vanaf januari 2014 kwam Hester Terpstra als zakelijk leider binnen het team en nam grotendeels de taken van Renske Hofman over. Er waren een aantal vrijwilligers betrokken bij de organisatie, sommige waren al langer bij Ubuntu, anderen waren nieuw. Het was een uitdaging om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en de organisatiestructuur goed op de rit te krijgen. Na een jaar kunnen we zeggen dat we met een relatief klein team (3 part time functies) een goede takenverdeling hebben, maar er ook een groep zeer gemotiveerde en betrokken vrijwilligers/studenten bij de organisatie actief zijn die Ubuntu ondersteunen.

3 Projecten Ubuntu Academy Sinds 2006 heeft Ubuntu relatief kleine theaterprojecten geïnitieerd wereldwijd voor straatkinderen, om hen zelfvertrouwen te geven, te laten spelen en stralen en hen een gezicht te geven in hun gemeenschap. Er werd samengewerkt met partnerorganisatie, die het programma zelfstandig door uitvoeren. Met de realisatie van de eerste Ubuntu Academy, die is opgericht is vanaf 2012, een tweejarig programma, verschuift de doelgroep van straatkinderen naar kansarme jongeren van jaar. Het programma is naast creativiteit (theater, muziek, design, film en dans) ook gericht op leiderschap en ondernemerschap. De studenten leren hun unieke talent te ontwikkelen en ontplooien en krijgen de mogelijkheid om iets in de wereld te zetten als social changemakers. Ze worden begeleid in hun ambities naar het vinden van een baan, een vervolgopleiding of het oprichten van een eigen onderneming. De jongeren hebben de motivatie om niet alleen het verschil te maken voor zichzelf, maar ook voor een ander. Een aantal van hen zullen worden opgeleid als Ubuntu coaches, zodat zij hun talenten weer kunnen doorgeven. Tijdens de pilot merken we al dat dit gebeurt, zo is student Spoek tijdens het programma een dansschool begonnen voor 60 kinderen uit zijn township. Met de Ubuntu Academy kunnen we tijdens een intensief en lang programma de impact meten. Vanuit Ubuntu Talent Organisation als moederorganisatie zijn we actief betrokken bij de strategie, missie en visie van de Academy. Met een vast en lokaal team, die het programma uitvoeren, geloven wij dat deze richting duurzaam is en dat de Academy voldoende ingrediënten bevat om zelfredzaam te worden. De volgende koers is dan ook om de pilot succesvol af te ronden en een blauwdruk te schrijven voor toekomstige Ubuntu Academies.

4 Stub De Ubuntu Academy heeft veel verschillende succesvolle projecten gedaan. De meeste projecten zijn lokaal geïnitieerd. Stub is een succesvol internationaal project geweest op de Academy, geïnitieerd door Lisa Ottevanger, kunstenaar Sit en onze partner Kuyichi. Sit heeft een workshop gegeven aan de studenten op de Ubuntu Academy: Finding your creative identity from within. De jongeren onderzochten hun creatieve identiteit en maakten een zelfportret. De portretten werden geëxposeerd in Muti Gallery in Kaapstad. Hier kwamen bezoekers en studenten bij elkaar en deelden ze hun verhalen. Kuyichi gebruikte de portretten in voor een tshirt label. De winst van de tshirt collectie vloeit weer terug naar de Academy.

5 Stars of Alex Het project Stars of Alexandra is gericht op kwetsbare kinderen in Johannesburg, Zuid Afrika. In Alexandra township, een sloppenwijk in Johannesburg, waar de armoede groot is. Het geschatte percentage werklozen in deze wijk ligt rond de 60 procent. Steeds meer mensen bevinden zich in een cirkel van armoede en kinderen komen vast te zitten in dit achterblijvende gebied waar honger, verveling en uitzichtloosheid de standaard zijn. Ze belanden op straat en blijven ook op straat, waar woede, pijn en trauma s hun dagen vullen. Er is geen hoop en geen motivatie om hard te werken. Investeren in ambitie is onbereikbaar omdat er geen eerlijke kans op ontwikkeling wordt gegeven. Voor de derde keer bezocht Ubuntu het project in Alexandra, dat van start gegaan is gegaan is in september In de periode juni t/m augustus vertrokken projectleiders en theatermakers Christiaan Bloem en Annemiek Funneman naar Johannesburg. Met 15 kinderen van 14 jaar en ouder zijn ze teruggegaan om een nieuwe voorstelling met ze te maken voor het Hillbrow Inner City High School Festival. Een samenwerking hervat met Realogile High School en de studenten van deze public school. Middels deze voorstelling willen we kinderen laten stralen en vaardigheden ontwikkelen. Door middel van theater worden ze bewust gemaakt van hun eigen mogelijkheden, bouwen ze zelfvertrouwen op en zien ze hun eigen kracht en potentie en leren positief te denken. Kinderen leren vaardigheden als: teamwork, time management, zelfvertrouwen, presentatievaardigheden en leiderschap. Een nieuwe lokale mentor/coach uit Alexandra zal dit project organiseren, dragen en regiseren. In het nieuwe theater in Pan Africa Alexandra werden de repetities gehouden, een enorme upgrade voor het project. Hilbrow theatre investeert mee in het project door de mentor financieel te ondersteunen en coaching.

6

7 Funding We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat traditionele funding steeds minder mogelijkheden biedt om onze projecten te kunnen blijven financieren. Een structurele inkomstenbron blijft een grote uitdaging voor Ubuntu, maar is wel noodzakelijk om bestaansrecht te houden. In 2014 zijn er nieuwe mogelijkheden onderzocht om op andere wijze funding te creëren. Vriendencampagne (donateurs) Er zijn in het afgelopen jaar meerdere poging geweest om nieuwe vrienden te werven. Tijdens de Wishing Wall op Koningsdag, via social media. Echter, bleek het nog niet zo gemakkelijk te zijn. Wat we gemerkt hebben is dat het soms lastig is om tussen andere (grote) stichtingen, die een korte termijn noodoplossing bieden, een noodzaak te geven met onze projecten en dat het soms lastig is om onze boodschap goed uit te dragen: wat doen we nu precies en waarom moeten mensen in Ubuntu investeren? Wat we vooral hebben geleerd is dat we bij de kern moeten blijven houden: talentontwikkeling, verbinding, sociaal ondernemerschap. Daarbij hebben we ons Brand Heart onderzocht, aangeboden door onze ambassadeur Laurens Hoekstra, van communicatiebureau Nykamp Nyboer. Als onderdeel van de vriendencampagne is Studio Ubuntu in 2014 in het leven geroepen. In Studio Ubuntu geven we inspirerende workshops voor ons warme netwerk, bestaande en nieuwe donateurs, ambassadeurs en vrijwilligers. Op deze manier geven we iets terug en laten we de mensen ook zelf ervaren hoe talentontwikkeling bijdraagt.

8 Ubuntu Experience De eerste Ubuntu Experience is georganiseerd: een volledig georganiseerde reis naar Kaapstad, met een bezoek aan de Academy en haar studenten. Tijdens deze week gaven de jongeren de bezoekers een voorstelling op het gebied van dans, muziek en theater. Er werd een bezoek gebracht aan de townships en er werden diverse excursies georganiseerd. Tot slot kregen de bezoekers diverse workshops aangeboden, zoals meditatie en coachingsessie.

9 Charity Event Het Charity Event was ook dit jaar een groot succes. dit jaar konden we door een samenwerking met Orange Babies gebruik maken van een unieke setting, een goede techniekpartner en een geweldige locatie: Kromhouthal Amsterdam. De kosten konden we vanwege deze samenwerking laag houden, terwijl we een ongelofelijke professionaliseringsslag hebben weten te maken. Het was een enorme uitdaging om met een klein team van 3 mensen zo n grote productie voor elkaar te krijgen.

10 Campagne We hebben zeefdrukken van het artwork Stub boy van kunstenaar Sit laten afdrukken en tijdens een kleine campagne verkocht. Alhoewel het niet heeft opgeleverd wat we hadden gehoopt, zijn we blij met het resultaat.

11 Relatiebeheer en communicatie We hebben gemerkt dat het belangrijk is om ons warme netwerk, zoals vrienden, vrijwilligers, ambassadeurs en partners warm te houden. Ubuntu bestaat vanuit de filosofie I am because you are. Het is daarom belangrijk dat we dit overal doorvoeren. Voor teamleden, vrijwilligers en ambassadeurs gaan we daarom inspelen op v erbinding, zingeving, delen van kennis, talentontwikkeling. Vrijwilligers Door het vertrek van een aantal vrijwilligers hebben we dit jaar geïnvesteerd in een duurzame relatie met een nieuwe groep vrijwilligers en de aantal vrijwilligers die al langer betrokken zijn bij Ubuntu. We geloven dat we hen iets kunnen aanbieden, waarvoor zij zich ook inzetten: talentontwikkeling. De meeste vrijwilligers zijn betrokken geweest bij het Charity Event. Vanuit deze nieuwe groep, zijn er een aantal van hen geweest die zo enthousiast waren, dat we hebben gekeken naar kansen om met hen verder te kunnen blijven samenwerken. Nieuwe website In 2014 hebben we gekozen voor een nieuwe website. Tevens hebben we een stabiele hostingpartij gevonden die ondersteuning geeft op het gebied van beveiliging en back up support.

12 Toekomstplannen In 2015 gaat Ubuntu zich richten op de Ubuntu Academy in Nederland. In dit jaar zal de pilot van de Ubuntu Academy in Kaapstad afronden. Met deze resultaten kunnen we een blauwdruk schrijven. Daarnaast gaan we het onderzoek starten naar de doelgroep en organisaties. Per jaar investeren we een groot bedrag in de Academy, het doel is dat zij zelfredzaam worden en lokaal funding kunnen realiseren. De Academy is inmiddels lokaal geregistreerd en zal halverwege 2015 de strategie en koers bepalen voor de toekomst. Gelijktijdig onderzoeken we in Nederland de kansen om Ubuntu Academy Nederland te realiseren. De ambitie is om in 2016 te starten.

Jaarverslag Talentcoach 2014

Jaarverslag Talentcoach 2014 Jaarverslag Talentcoach 2014 Voorwoord Huub Als je zoveel goed werk doet, zoals alle mensen van Talentcoach, die mensen die het misschien wel het hardst nodig hebben een professioneel steuntje in de rug

Nadere informatie

Stichting Rhiza Beleidsplan 2015

Stichting Rhiza Beleidsplan 2015 Stichting Rhiza Beleidsplan 2015 It Always Seems Impossible Until it s Done ~ Nelson Mandela 1 Inhoudsopgave Introductie van de voorzitter 3 Missie, visie 4 Rhiza s doelstelling 5 Samenvatting Rhiza s

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting Casa de la Alegría

Jaarverslag 2013. Stichting Casa de la Alegría Jaarverslag 2013 Stichting Casa de la Alegría 1. Inleiding Stichting Casa de la Alegría is in Nederland opgericht op 31 januari 2011. Het eerste jaar hebben we besteed aan het vormgeven van de stichting

Nadere informatie

EEN STEDELIJK JONGERENCENTRUM IN DE GRUITPOORT >> INTERACTIEF EN BETROKKEN!<<

EEN STEDELIJK JONGERENCENTRUM IN DE GRUITPOORT >> INTERACTIEF EN BETROKKEN!<< EEN STEDELIJK JONGERENCENTRUM IN DE GRUITPOORT >> INTERACTIEF EN BETROKKEN!> INTERACTIEF EN BETROKKEN!

Nadere informatie

VOOR RELIGIEUZE INSTELLINGEN

VOOR RELIGIEUZE INSTELLINGEN CROWDFUNDING VOOR RELIGIEUZE INSTELLINGEN Instituten & Charitas Inzicht in de maatschappelijke trends & ontwikkelingen CROWDFUNDING VOOR RELIGIEUZE INSTELLINGEN Instituten & Charitas Inzicht in de maatschappelijke

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Mirjam van der Leer SHINE Houten De Slinger 2 3995 DE Houten www.shinehouten.nl Inhoudsopgave Missie en Visie Jaarwerkplan 2015: p. 3 p. 6 1. Doelstellingen en uitgangspunten

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Verbetering pleegzorg in Limburg

Verbetering pleegzorg in Limburg Verbetering pleegzorg in Limburg Prima Pleegzorg. Een kreet die u het komende jaar en in 2012 steeds vaker zult horen, als het gaat om de pleegzorg in Limburg en de pleegzorg die Rubicon jeugdzorg aanbiedt

Nadere informatie

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN 2012 2014 Wie? Che Amigo is een dynamische stichting die zich sinds 2007 inzet voor beter onderwijs en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 STICHTING JOIN!FORKIDS CHANGING LIVES CHANGING WORLDS. Jaarverslag 2012 1/17

JAARVERSLAG 2012 STICHTING JOIN!FORKIDS CHANGING LIVES CHANGING WORLDS. Jaarverslag 2012 1/17 JAARVERSLAG 2012 STICHTING JOIN!FORKIDS CHANGING LIVES CHANGING WORLDS Jaarverslag 2012 1/17 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 4 1 JOIN!FORKIDS MISSIE EN VISIE... 5 2 JOINED! KINDERPROJECTEN... 6 2.1 Monitoring

Nadere informatie

Stichting Centrum voor CircusKunst 10 jaar projectplan

Stichting Centrum voor CircusKunst 10 jaar projectplan Stichting Centrum voor CircusKunst 10 jaar projectplan CircusKunst in 10 samenwerkingen Stichting Centrum voor CircusKunst bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. De stichting begon in 2005 met 2 groepen

Nadere informatie

Stichting Connectie Bolivia

Stichting Connectie Bolivia Stichting Connectie Bolivia Jaarverslag 2013 Stichting Connectie Bolivia Derde Oosterparkstraat 259 1092 EA Amsterdam Januari 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Stichting Connectie Bolivia 4 2.1 Wie

Nadere informatie

De basis. VanMeijel 3.0: Kwaliteit door productontwikkeling vanuit lange termijn visie. Waardegedreven

De basis. VanMeijel 3.0: Kwaliteit door productontwikkeling vanuit lange termijn visie. Waardegedreven VanMeijel 3.0: De basis Wij zijn er van overtuigd dat bouwondernemingen een betere kwaliteit en een hoger rendement kunnen realiseren door meer grip op de complexiteit en dynamiek van het bouwproces te

Nadere informatie

Ondernemingsplan Kwagala Center

Ondernemingsplan Kwagala Center Ondernemingsplan Kwagala Center 1 Ondernemingsplan Kwagala Health Care Center Auteur/initiatiefnemer: Ellen van Beers (Voorzitter Kwagala) In opdracht van: Stichting Kwagala Datum: Versie 1: oktober 2013

Nadere informatie

Welkom bij. Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE!

Welkom bij. Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE! Welkom bij Kinderfonds MAMAS! INSPIRERENDE VROUWEN KANSEN VOOR KINDEREN MAMAKRACHT IN ACTIE! VOORWOORD Hartelijk welkom! In 1999 kregen wij het persoonlijke verzoek van Nelson Mandela om in Nederland een

Nadere informatie

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Meerjarenplan 2013 2016 / Stichting Odanadi NL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Terugblik 4 3. Missie en visie 4 4. en doelstellingen. 4 4.1 De basis verstevigen.

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

Stichting Capricorn Beleidsplan Stichting Capricorn 2009-2011

Stichting Capricorn Beleidsplan Stichting Capricorn 2009-2011 Beleidsplan 2009-2011 1. Voorwoord Stelt u zich voor dat kinderen in Nederland met honger naar school gaan. Niet omdat hun ouders geen tijd nemen om ontbijt te verzorgen voor hun kinderen maar vanwege

Nadere informatie

Beleidsplan. Geloofinjeproject.nl

Beleidsplan. Geloofinjeproject.nl Beleidsplan Geloofinjeproject.nl september 2014 Ter inleiding In de Nederlandse samenleving zijn talloze voorbeelden te vinden waarbij organisaties gebaseerd op geloof, levensbeschouwing of een inspiratiebron

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Meedoen mogelijk maken

Meedoen mogelijk maken verbind Sociale Zaken en Werkgelegenheid Beleid, Advies en Control Werkplein De Lure Hanzelaan 180 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 40 57 s.bruns@zwolle.nl www.zwolle.nl Meedoen mogelijk

Nadere informatie

Groter dan de som. Voorwoord. Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26

Groter dan de som. Voorwoord. Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26 Businessplan 2015 2018 Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26 Voorwoord Groter dan de som Hierbij presenteren wij Groter dan de som, het businessplan stichting voordekunst

Nadere informatie

JINC. jaarplan en begroting 2014

JINC. jaarplan en begroting 2014 JINC jaarplan en begroting 2014 Terugblik 2013 1. Algemeen JINC heeft de meeste doelen uit het jaarplan 2013 gehaald: - in totaal zijn er ruim 17.196 deelnemers in 9 projecten in Amsterdam bereikt; dat

Nadere informatie

Moeder- en Kindcentrum

Moeder- en Kindcentrum Moeder- en Kindcentrum PROJECTPLAN EEN DUURZAME TOEKOMST Oktober 2013 Stichting Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag info@bij-1.nl 070 785 58 20 06 19 45 43 47 KvK 53959965 Rekening nr: 398277974 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. jaarverslag 2011 Voorwoord Het Dogon Vrouwen Initiatief

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

ENGLISH. Activiteiten & Resultaten - Onze Mensen. A Great Place to Work

ENGLISH. Activiteiten & Resultaten - Onze Mensen. A Great Place to Work ENGLISH U Activiteiten & Resultaten - Onze Mensen A Great Place to Work Onze eerste strategische pijler betreft onze mensen. Want zij zijn het die moeten zorgen voor een superieure klantervaring. Vodafone

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Willow Creek Nederland

Beleidsplan Stichting Willow Creek Nederland Beleidsplan Stichting Willow Creek Nederland Januari 2013 t/m december 2014 Inhoud Voorwoord 3 1. Identiteit 4 2. Missie en doelstelling 5 2.1 Missie 5 2.2 Doelstelling 5 3. Organisatiestructuur 6 3.1

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020

Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020 Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 2014-2020 Beleidsplan Stichting Juntos Contigo 1/13 Inhoudsopgave 1. Inleiding & Historie 3 Historie 3 Toekomst 4 2. Missie, visie, strategie en waarden en bestuur

Nadere informatie