Jaaraanbod Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaaraanbod 2015-2016. Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind"

Transcriptie

1 Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind verder Jaaraanbod Gezin en Handicap vzw. Goemaerelei ntwerpen Gezin en Handicap behoort tot de KVG-groep Gezin en Handicap is lid van Vijftact vzw u ook op facebook! https://www.facebook.com/gezinenhandicap

2

3 lles op zijn kop? De wijze waarop naar personen met een handicap, en hun rechten en plichten, gekeken wordt is al jarenlang in evolutie. u begint het effect daarvan duidelijk te worden in de veranderingen in o.a. de zorg en ondersteuning, het onderwijs, de tewerkstelling, de juridische beschermingsmaatregelen, de vrije tijd, Het lijkt erop dat momenteel alles op zijn kop gezet wordt. nerzijds bieden veranderingen heel wat perspectief en uitdagingen. Ze houden de kans in voor mensen met een handicap om meer een eigen leven in de samenleving te leiden en daarbij ondersteund te worden naargelang hun verwachtingen en wensen. Maar veranderingen brengen ook altijd een hoop onzekerheden mee. Wij zien ook dat door de vele veranderingen de druk op mensen met een handicap en hun gezin toeneemt. n die druk is al zo hoog Misschien heb je nu, meer dan ooit, nood aan een organisatie die de immense druk en de voortdurende onzekerheid van ouders van een kind met een handicap aanvoelt en erkent. en organisatie die je de kans biedt om je goed te informeren en ervaringen en zorgen met anderen te delen. en organisatie ook die je belangen zoveel mogelijk onder de aandacht brengt van alle betrokkenen: hulpverleners, leerkrachten, ambtenaren, beleidsverantwoordelijken, Dit is nu net waar Gezin en Handicap probeert aan tegemoet te komen. Ook dit jaar bieden wij weer een divers aanbod van infomomenten, verspreid over Vlaanderen. et omdat wij jullie tijdens deze activiteiten ontmoeten, jullie verhalen en vragen horen, worden wij geïnspireerd om in te spelen op jullie informatie-noden; om ons aanbod zo up to date mogelijk te houden en om jullie belangen te verdedigen in tal van werk- en adviesgroepen. In deze brochure vind je een overzicht van ons aanbod in het werkjaar Wij hopen je te ontmoeten op onze info- en vormingsactiviteiten. Van harte welkom! Het team van Gezin en Handicap Katleen Joos, Rosie Roothans, Hellen Turelinckx en Lief Vanbael

4 Hang deze kalender alsjeblieft op een zichtbare plaats! Per provincie vind je in deze kalender een handig overzicht van de geplande infomomenten. chteraan in deze brochure worden activiteiten opgenomen die actueel zijn, of een bijzonder thema onder de aandacht brengen en daardoor in elke provincie of net centraal georganiseerd worden. ls je deze kalender op je prikbord hangt, heb je altijd een overzicht van ons jaaraanbod bij de hand. Wij hopen dat zorgaanbieders, scholen, organisaties, deze kalender een plaats geven zodat ouders en familieleden van personen met een handicap de kans krijgen met ons aanbod kennis te maken. Wij waarderen ten zeerste de medewerking van iedereen die een handje toesteekt om ons aanbod verder bekend te maken. Van u. tot Bijna al onze activiteiten vinden s avonds plaats en beginnen om u., tenzij anders vermeld. Interesse? Heb je interesse voor een of meerdere infomomenten uit ons aanbod? Heb je nog vragen over de inhoud van ons vormingsaanbod? Contacteer ons dan gerust. Wij sturen je dan een meer gedetailleerde uitnodiging en bezorgen je alle nodige informatie. De uitnodigingen vind je ook terug op onze website ls je aan een vormingsavond wil deelnemen, schrijf je dan zeker in! Zo kunnen wij zorgen dat de koffie klaar staat en dat er voldoende infobundels zijn voor alle deelnemers.

5 Gezin en Handicap vzw wil een aanspreekpunt zijn voor al wie te maken krijgt met handicap. ls persoon met een handicap of als ouder, broer of zus, kun je bij Gezin en Handicap terecht met je vragen en ervaringen. Bij Gezin en Handicap komen de belangen van personen met een handicap en hun directe omgeving op de eerste plaats. organiseert infomomenten in heel Vlaanderen. Tijdens deze activiteiten krijgen de aanwezigen gerichte informatie, kunnen zij ervaringen uitwisselen en komen hun vragen aan bod. beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum met meer dan boeken, artikels, tijdschriften, dvd s over het ruime thema handicap. Personen met een handicap, ouders, studenten, leerkrachten en begeleiders kunnen het materiaal ter plaatse raadplegen en (meestal) ontlenen. Graag een seintje voor je langskomt. verzorgt brochures en websites in begrijpelijke taal over concrete thema s: oppas- en opvangmogelijkheden voor kinderen met een handicap, lessenpakket voor scholen over anders-zijn, snoezelen voor doehet-zelvers, starten in het gewone onderwijs, met je kind praten over relaties en seksualiteit, communiceren met Bliss, be, geeft advies en ondersteuning aan verenigingen, organisaties, voorzieningen, die een vormingsmoment organiseren of die een persoon met een handicap willen opnemen in hun werking. verdedigt de belangen van personen met een handicap en hun gezin in tal van advies- en werkgroepen.

6 Lid worden van Gezin en Handicap? Je kunt lid worden van Gezin en Handicap vzw als ouder of op naam van je kind. Daarvoor vermeld je bij de betaling van het lidgeld op de overschrijving dat je lid wenst te zijn van Gezin en Handicap. Leden van Gezin en Handicap worden rechtstreeks geïnformeerd over het aanbod en betalen voor de activiteiten een verminderde deelnameprijs. Gezin en Handicap behoort tot de KVG-groep. ls lid van Gezin en Handicap ben je automatisch lid van KVG. Je krijgt dus het tijdschrift Handiscoop en je kunt gebruik maken van de uitgebreide KVG-dienstverlening (waaronder rechtsbijstand bij beroepszaken, vrijetijdstrajectbegeleiding, ). Het lidmaatschap bedraagt 22 euro (tot eind 2016). Voor 33 euro ben je met het ganse gezin lid van de KVG-groep. Interesse? Vraag dan een infopakketje: Gezin en Handicap vzw. Goemaerelei ntwerpen website:

7 VORMIGSBOD VOOR HT WRKJR De vormingsmomenten starten altijd om u., tenzij anders vermeld. Schrijf zeker in! Geef a.u.b. een seintje als je niet kunt aanwezig zijn. Wanneer je ingeschreven bent voor een infoavond en je door omstandigheden niet kan komen dan hebben wij daar alle begrip voor. Maar laat ons dit a.u.b. zo snel mogelijk weten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat jouw gereserveerde plaats wordt opgevuld door iemand die eventueel op de wachtlijst staat! Provincie ntwerpen Woensdag 14 oktober 2015 Bijkomende kinderbijslag: hoe kan je je voorbereiden op de geneeskundige controle? - Hove. Wie een bijkomende kinderbijslag voor een kind met een handicap aanvraagt kan uitgenodigd worden voor een controle bij de arts van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Op welke evaluatieschalen baseert deze arts zich? Hoe kan je je zo goed mogelijk voorbereiden op zo n medisch controle? T W R P Zaterdag 10 en 17 oktober 2015 SMOG-initiatie - Turnhout. SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren wordt vaak gebruikt om de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met commu-

8 nicatieproblemen te bevorderen. Tijdens twee sessies leer je de achtergronden van SMOG en enkele veelgebruikte gebaren. Maandag 19 en 26 oktober 2015 SMOG-initiatie - Duffel. SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren wordt vaak gebruikt om de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met communicatieproblemen te bevorderen. Tijdens twee sessies leer je de achtergronden van SMOG en enkele veelgebruikte gebaren. Woensdag 28 oktober 2015 Veranderingen in de zorg: inkomen en kosten - ntwerpen Welke invloed heeft het verblijf in een voorziening op de tegemoetkoming aan gehandicapten? Wat zijn de voor-en nadelen van een domicilie thuis of een domicilie in de voorziening? Heeft een eventuele domiciliewijziging invloed op andere vrijstellingen of voordelen?... Dinsdag 24 november 2015 Psychische problemen en hulpverlening bij personen met een verstandelijke handicap - Turnhout. Welke psychische problemen kunnen voorkomen bij personen met een handicap? Hoe uit zich dit? Hoe ga je hiermee om? Waar vind je gepaste hulpverlening voor je kind en je gezin? T W R P

9 Donderdag 26 november 2015 rfrecht - ntwerpen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind later een voldoende inkomen zal hebben om de nodige zorg/ondersteuning te betalen? Kun je via een testament al een aantal zaken regelen voor je kind? Wat zijn de consequenties van een erfenis voor (het inkomen van) een persoon met een handicap? Dinsdag 16 februari 2016 De bewindvoering in de praktijk - ntwerpen. Sinds 1 september 2014 is een nieuwe wetgeving bewindvoering in werking. a een korte kennismaking met deze nieuwe wetgeving komen volgende vragen aan bod: hoe vraag je een bewindvoering voor je kind aan? Welke attesten heb je hiervoor nodig? Welke informatie helpt de vrederechter om een beslissing op maat te kunnen nemen? Hoe ziet het verslag over de persoon en het beheer van geld en goederen dat je bij de vrederechter moet neerleggen er uit? Donderdag 18 februari 2016 utisme en emoties -Turnhout. Vaak lees of hoor je dat mensen met autisme geen emoties ervaren. Maar dit klopt niet! De emoties overrompelen hen en het is voor hen heel moeilijk deze te benoemen. Hoe ervaren mensen met autisme emoties? Hoe gaan ze om met de emoties van anderen? Hoe kunnen wij hen helpen om hun emoties (beter) te begrijpen en uit te drukken? Dinsdag 23 februari, 22 maart, 19 april en 10 mei 2016 Cursus Ontwikkeling Stimuleren - ntwerpen. ls ouder wil je je kind zien ontwikkelen. Dit kan alleen wanneer je kind voldoende gestimuleerd wordt. Maar welke prikkels bied je best aan? Hoe trek je de aandacht van je kind? Hoe stimuleer je de bekwaamheidsgevoelens? en cursus met lbert Janssens die je heel wat concrete tips geeft over hoe je met je kind stapjes in zijn/haar ontwikkeling kan zetten. T W R P

10 Woensdag 2 maart 2016 Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap - ntwerpen. Hoe ga je als ouder/broer/zus van een persoon met een verstandelijke handicap om met de uitspraak ik wil een kindje? Hoe werk je met je kind rond realistische verwachtingen zonder de dromen van je kind radicaal te doorprikken? Hoe kun je je kind ondersteunen om met deze wens, de onmacht hieromtrent, het verdriet, om te gaan? Woensdag 9 maart 2016 Handicap en slaapproblemen - ntwerpen. Slaapproblemen zijn niet alleen heel erg vermoeiend voor het kind met een handicap. Ze vergroten de druk op het hele gezin. Welke slaapproblemen komen voor bij kinderen met een handicap en hoe pak je ze aan? Waar kan je terecht voor advies? Donderdag 10 maart 2016 Communiceren met afbeeldingen, tekeningen, symbolen, pictogrammen (9.30 u.) - ntwerpen. rvaar het belang van communicatie tijdens deze vormingsdag! Voor wie moeite heeft met spreken kunnen grafische symbolen (bijv. Bliss-symbolen, Beta, PCS, ) een hulp zijn bij het communiceren. Ouders, vrijwilligers en professionele begeleiders maken tijdens deze dag kennis met verschillende soorten grafische symbolen en de mogelijkheden om hiermee te communiceren. Deze vormingsdag is tevens de start van een cursus Bliss, die verder doorgaat op donderdag 18 maart 2016 en zaterdag 23 april Donderdag 24 maart 2016 Het M-decreet in de praktijk - ntwerpen. Het M-decreet ging vanaf 1 september 2015 in werking. Dit decreet zorgt er onder andere voor dat meer leerlingen met een handicap terecht kunnen in het gewoon onderwijs. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Hoe kunnen scholen hieraan vorm geven? Wat doen scholen al? Wat wordt van hen verwacht? Wat zijn goede praktijkvoorbeelden? Wat zijn redelijke aanpassingen? Welke rol kan het CLB spelen? T W R P

11 Donderdag 21 april 2016 Tegemoetkomingen voor personen met een handicap - ntwerpen. Wat gebeurt er met je kinderbijslag als je de school verlaat? Heb je dan onmiddellijk recht op een tegemoetkoming? Welke tegemoetkomingen bestaan er? Hoe hoog zijn de bedragen? Voor wie zijn de tegemoetkomingen bedoeld en hoe vraag je ze aan? Hoe bereid je je voor op de medische controle voor het beoordelen van de zelfredzaamheid? Dinsdag 26 april 2016 Mijn kind heeft een etiketje. Wat nu? - Mechelen. In je zoektocht naar wat er aan de hand is met je kind word je geconfronteerd met een diagnose, een label, een etiketje voor je kind: autisme, verstandelijke handicap, DHD, gedragsprobleem, Wat zijn de voor- en nadelen van zo n etiketje? Hoe ga je hier mee om? Welke gevoelens roept dit op? Donderdag 26 mei 2016 Mogelijkheden voor (BuSO-)schoolverlaters op vlak van tewerkstelling, (begeleid) werk of zinvolle dagbesteding - ntwerpen. ls je kind de schoolbanken verlaat, liggen de tewerkstellingskansen niet voor het grijpen. Zeker voor jongeren met een handicap is het moeilijk om aan werk te geraken. Waar kunnen schoolverlaters met een handicap dan wel terecht? T W R P

12 Donderdag 2 juni 2016 Zorgvernieuwing: nog langer wachten op zorg/ ondersteuning? - ntwerpen. a een korte stand van zaken over hoe de zorg/ondersteuning voor personen met een handicap in de toekomst zal georganiseerd worden gaan wij dieper in op de vragen: Hoe zit het met de wachtlijsten in de toekomst? Wie komt er (eerst) in aanmerking voor een BasisOndersteuningsBudget (BOB)? Voor een PersoonsVolgende Financiering (PVF)? Hoe verloopt een aanvraag PVF? Dinsdag 7 juni 2016 Workshop bewindvoering in de praktijk voor professionelen (13.30 u.) - Turnhout. Hoe kan je de nieuwe wetgeving bewindvoering in de praktijk brengen? Hoe start je de procedure voor de aanvraag van de bewindvoering? Welke informatie lever je aan om de vrederechter toe te laten een beslissing op maat te nemen? Hoe maak je een goed verslag, zowel over de goederen als over de persoon? Tijdens deze workshop krijg je concrete tips over allerlei praktische zaken. T W R P

13 Provincie Limburg Donderdag 1 oktober 2015 utisme en emoties - Hasselt. Vaak lees of hoor je dat mensen met autisme geen emoties ervaren. Maar dit klopt niet! De emoties gieren door hun lijf, alleen is het voor hen heel moeilijk deze te voelen en te benoemen. Hoe ervaren mensen met autisme emoties? Hoe gaan ze om met de emoties van anderen? Hoe kunnen wij hen helpen om hun emoties (beter) te begrijpen en uit te drukken? Donderdag 15 oktober 2015 ieuwe wetgeving beschermingsmaatregelen (ism Thuiszorgpunt CM) - Bilzen. De nieuwe wetgeving over de beschermingsmaatregelen is van kracht sinds 1 september Maar wat veranderde er in vergelijking met de vroegere wetgeving? Wie komt er in aanmerking voor een beschermingsmaatregel? Wat is er buitengerechtelijk mogelijk? Hoe moet een beschermingsmaatregel aangevraagd worden? Hoe neemt de vrederechter een beslissing op maat? Wat zal er gebeuren met wie op dit moment al het statuut van verlengd minderjarige heeft of onder voorlopig bewind staat? Dinsdag 27 oktober en 10 november 2015 Intensieve workshop autisme en eetproblemen (9.30 u.) - Hasselt. Door hun andere manier van informatieverwerking en het moeilijk kunnen omgaan met veranderingen kan eten voor personen met autisme een moeilijke opdracht worden. Soms klampen ze zich vast aan een bepaalde gang van zaken, bepaald voedsel, bepaald eet- of drinkgerei, Tijdens deze tweedaagse workshop met Thomas Fondelli, dé autoriteit over dit thema in Vlaanderen, is er ruimte voor de bespreking van individuele situaties. L I M B U R G

14 Donderdag 29 oktober 2015 Wat heeft het VPH te bieden? - Hasselt. aast het erkennen en subsidiëren van voorzieningen en diensten die zorg en ondersteuning aan personen met een handicap verlenen, biedt het VPH nog tussenkomsten in de aankoop van hulpmiddelen, woningen autoaanpassingen en incontinentiemateriaal. Wie heeft er recht op deze tussenkomsten? Hoe vraag je deze aan? Hoe volg je je eigen dossier via mijnvaph.be? Donderdag 29 oktober 2015 Leren leven met een handicap, met een kind met een handicap - Hasselt. Je wordt (plots) geconfronteerd met een handicap of je kind heeft een handicap? Hierdoor krijgt je leven een andere wending. Verlies van werk en vaardigheden, verlies van de dromen die je had voor je kind, Hoe ga je om met dit verlies? Kan je ooit tot aanvaarding komen en hoe doe je dit? Zaterdag 31 oktober 2015 Praatgroep voor ouders van een kind met een handicap (10 uur) - Hasselt. Voel je soms de behoefte om met andere ouders van een kind met een handicap je verhaal te delen, ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, steun te zoeken bij elkaar? Dit kan tijdens de ouderpraatgroep. Ook je kinderen zullen het fijn vinden om bij de kinderopvang te spelen, te snoezelen, L I M B U R G

15 Donderdag 19 november 2015 ieuwe wetgeving beschermingsmaatregelen (ism Thuiszorgpunt CM) - eerpelt. De nieuwe wetgeving over de beschermingsmaatregelen is van kracht sinds 1 september Maar wat veranderde er in vergelijking met de vroegere wetgeving? Wie komt er in aanmerking voor een beschermingsmaatregel? Wat is er buitengerechtelijk mogelijk? Hoe moet een beschermingsmaatregel aangevraagd worden? Hoe neemt de vrederechter een beslissing op maat? Wat zal er gebeuren met wie op dit moment al het statuut van verlengd minderjarige heeft of onder voorlopig bewind staat? Donderdag 19 november 2015 Flexibel anbod Meerderjarigen (FM) in de praktijk (ism FOVIG) - Hasselt. In afwachting van het invoeren van de PersoonsVolgende Financiering (PVF) evolueerden de voorzieningen voor minderjarigen naar een MultiFunctioneel Centrum (MFC) en deze voor volwassenen naar een Flexibel anbod Meerderjarigen (FM). Leden van gebruikersraden zouden hierover uitgebreid moeten geïnformeerd zijn, want er verandert wel een en ander in de praktijk. Vooral voor de persoonlijke bijdragen zijn de gevolgen al duidelijk! Hoe FM in de praktijk gebracht wordt, vernemen wij deze avond. Dinsdag 24 november 2015 Hoe en wanneer praat je met je kind over zijn/haar handicap? (19 uur) - Hasselt. Wanneer kan ik nu lopen? Waarom kan mijn zusje die puzzel al goed maken en ik niet? Waarom ben ik zo anders dan de kinderen in de klas? Zal ik later ook een lief kunnen vinden? en avond met tips over hoe en wanneer je met je kind over zijn/haar handicap kunt praten. L I M B U R G

16 Donderdag 18 februari 2016 rfrecht - Hasselt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind later een voldoende inkomen zal hebben om de nodige zorg/ondersteuning te betalen? Kun je via een testament al een aantal zaken regelen voor je kind? Wat zijn de consequenties van een erfenis voor (het inkomen van) een persoon met een handicap? Donderdag 25 februari 2016 Zorgvernieuwing: nog langer wachten op zorg/ ondersteuning? - Hasselt. a een korte stand van zaken over hoe de zorg/ondersteuning voor personen met een handicap in de toekomst zal georganiseerd worden gaan wij dieper in op de vragen: Hoe zit het met de wachtlijsten in de toekomst? Wie komt er (eerst) in aanmerking voor een BasisOndersteuningsBudget (BOB)? Voor een PersoonsVolgende Financiering (PVF)? Hoe verloopt een aanvraag PVF? Dinsdag 1 en 8 maart 2016 SMOG-initiatie - Hasselt. SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren wordt vaak gebruikt om de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met communicatieproblemen te bevorderen. Tijdens twee sessies leer je de achtergronden van SMOG en enkele veelgebruikte gebaren. Donderdag 3 maart 2016 Het M-decreet in de praktijk - Hasselt. Het M-decreet ging vanaf 1 september 2015 in werking. Dit decreet zorgt er onder andere voor dat meer leerlingen met een handicap terecht kunnen in het gewoon onderwijs. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Hoe kunnen scholen hieraan vorm geven? Wat doen scholen al? Wat wordt van hen verwacht? Wat zijn goede praktijkvoorbeelden? Wat zijn redelijke aanpassingen? Welke rol kan het CLB spelen? L I M B U R G

17 Donderdag 17 maart 2016 en kleinkind met een handicap (ism Thuiszorgpunt CM en Sint-lisabeth) - Wijchmaal. ls grootouder ben je ongetwijfeld heel betrokken bij de opvoeding van je kleinkinderen. Ook wel bezorgd over hoe ze hun weg in de samenleving zullen vinden. ls je kleinkind een handicap heeft is de bezorgdheid vaak nog groter. Bovendien maak je je ook zorgen over je eigen kind, de vader of moeder van je kleinkind. Hoe ga je hiermee om? Hoe kun je iets betekenen voor je (klein)kind? Zaterdag 19 maart 2016 Praatgroep voor ouders van een kind met een handicap (10 uur) - Hasselt. Voel je soms de behoefte om met andere ouders van een kind met een handicap je verhaal te delen, ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, steun te zoeken bij elkaar? Dit kan tijdens de ouderpraatgroep. Ook je kinderen zullen het fijn vinden om bij de kinderopvang te spelen, te snoezelen, Donderdag 14 april 2016 De bewindvoering in de praktijk - Hasselt. Sinds 1 september 2014 is een nieuwe wetgeving bewindvoering in werking. a een korte kennismaking met deze nieuwe wetgeving komen volgende vragen aan bod: hoe vraag je een bewindvoering voor je kind aan? Welke attesten heb je hiervoor nodig? Welke informatie helpt de vrederechter om een beslissing op maat te kunnen nemen? Hoe ziet het verslag over de persoon en het beheer van geld en goederen dat je bij de vrederechter moet neerleggen er uit? Donderdag 21 april 2016 Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap - Hasselt. Hoe ga je als ouder/broer/zus van een persoon met een verstandelijke handicap om met de uitspraak ik wil een kindje? Hoe werk je met je kind rond realistische verwachtingen zonder de dromen van je kind radicaal te doorprikken? Hoe kun je je kind ondersteunen om met deze wens, de onmacht hieromtrent, het verdriet, om te gaan? L I M B U R G

18 Donderdag 19 mei 2016 Tegemoetkomingen voor personen met een handicap - Hasselt. Wat gebeurt er met je kinderbijslag als je de school verlaat? Heb je dan onmiddellijk recht op een tegemoetkoming? Welke tegemoetkomingen bestaan er? Hoe hoog zijn de bedragen? Voor wie zijn de tegemoetkomingen bedoeld en hoe vraag je ze aan? Hoe bereid je je voor op de medische controle voor het beoordelen van de zelfredzaamheid? Donderdag 26 mei 2016 utisme en stress - Hasselt. Veel personen met autisme lopen voortdurend op de tippen van hun tenen om erbij te horen en het autisme een plaats te geven in hun leven. Maar wie voortdurend onder stress staat, heeft meer kans om op een bepaald moment te crashen. Hoe herkennen wij dit probleem bij mensen met autisme? Hoe gaan wij er mee om? Waar kunnen zij terecht voor hulp en ondersteuning? Donderdag 2 juni 2016 De IPT-test : welke informatie levert deze op? - Hasselt. De voorbije maanden was er in de media nogal wat te doen over de IPT-test. Mensen van over de grens kwamen naar Vlaanderen om te laten testen of het kindje dat zij verwachtten al of niet een kindje met downsyndroom zou zijn. ls zij het konden betalen! u zouden sommige mutualiteiten tussenkomen voor bepaalde doelgroepen. Maar levert deze test nog andere informatie op? Wat doe je dan met de informatie die je krijgt? L I M B U R G

19 Provincie Oost-Vlaanderen Woensdag 14 oktober 2015 Tegemoetkomingen voor personen met een handicap - alst. Wat gebeurt er met je kinderbijslag als je de school verlaat? Heb je dan onmiddellijk recht op een tegemoetkoming? Welke tegemoetkomingen bestaan er? Hoe hoog zijn de bedragen? Voor wie zijn de tegemoetkomingen bedoeld en hoe vraag je ze aan? Hoe bereid je je voor op de medische controle voor het beoordelen van de zelfredzaamheid? Woensdag 28 oktober 2015 ieuwe wetgeving beschermingsmaatregelen - Gent. De nieuwe wetgeving over de beschermingsmaatregelen is van kracht sinds 1 september Maar wat veranderde er in vergelijking met de vroegere wetgeving? Wie komt er in aanmerking voor een beschermingsmaatregel? Wat is er buitengerechtelijk mogelijk? Hoe moet een beschermingsmaatregel aangevraagd worden? Hoe neemt de vrederechter een beslissing op maat? Wat zal er gebeuren met wie op dit moment al het statuut van verlengd minderjarige heeft of onder voorlopig bewind staat? Woensdag 18 en 25 november, 2 en 9 december 2015 Cursus Timemanagement in gezinnen met een kind met een handicap (ism Magenta) - Sint-iklaas. Hoe vind je een gezonde zorg-werk-leven balans? Hoe kan je manager worden van je gezin met een kind met een handicap? Hoe vertaal je managementprincipes naar gezinnen met een kind met een handicap? Hoe vind je als ouder toch nog ergens tijd voor jezelf? Dinsdag 23 februari 2016 rfrecht - Gent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind later een voldoende inkomen zal hebben om de nodige zorg/ondersteuning te betalen? Kun je via een testament al een aantal zaken regelen voor je kind? Wat zijn de consequenties van een erfenis voor (het inkomen van) een persoon met een handicap? O O S T - V L D R

20 Woensdag 24 februari en 2 maart 2016 SMOG-initiatie - Dendermonde. SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren wordt vaak gebruikt om de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met communicatieproblemen te bevorderen. Tijdens twee sessies leer je de achtergronden van SMOG en enkele veelgebruikte gebaren. Dinsdag 1 maart 2016 Overgewicht en handicap - Beveren. Overgewicht komt geregeld voor bij personen met een handicap. Wat zijn de oorzaken hiervan? Wat zijn de risico s van overgewicht? Hoe ga je hiermee om? Heeft diëten zin? Welke specifieke aanpak heeft de meeste slaagkans? Hoe kan je zorgen voor een gezond eetpatroon? Dinsdag 15 maart 2016 Het M-decreet in de praktijk - Gent. Het M-decreet ging vanaf 1 september 2015 in werking. Dit decreet zorgt er onder andere voor dat meer leerlingen met een handicap terecht kunnen in het gewoon onderwijs. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Hoe kunnen scholen hieraan vorm geven? Wat doen scholen al? Wat wordt van hen verwacht? Wat zijn goede praktijkvoorbeelden? Wat zijn redelijke aanpassingen? Welke rol kan het CLB spelen? O O S T - V L D R

21 Dinsdag 19 april 2016 Hoe en wanneer praat je met je kind over zijn/haar handicap? - Dendermonde. Wanneer kan ik nu lopen? Waarom kan mijn zusje die puzzel al goed maken en ik niet? Waarom ben ik zo anders dan de kinderen in de klas? Zal ik later ook een lief kunnen vinden? en avond met tips over hoe en wanneer je met je kind over zijn/haar handicap kunt praten. Woensdag 27 april 2016 utisme en puberteit - Gent. De puberteit is voor jongeren en voor hun ouders een uitdagende en verwarrende periode. Hoe uit de puberteit zich bij jongeren met autisme? Hoe ga je als ouder of begeleider om met vragen over de toekomst, met de drang naar zelfstandigheid, Woensdag 18 mei 2016 Zorgvernieuwing: nog langer wachten op zorg/ ondersteuning? - Sint-iklaas. a een korte stand van zaken over hoe de zorg/ondersteuning voor personen met een handicap in de toekomst zal georganiseerd worden gaan wij dieper in op de vragen: Hoe zit het met de wachtlijsten in de toekomst? Wie komt er (eerst) in aanmerking voor een BasisOndersteuningsBudget (BOB)? Voor een PersoonsVolgende Financiering (PVF)? Hoe verloopt een aanvraag PVF? Woensdag 8 juni 2016 Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap - Gent. Hoe ga je als ouder/broer/zus van een persoon met een verstandelijke handicap om met de uitspraak ik wil een kindje? Hoe werk je met je kind rond realistische verwachtingen zonder de dromen van je kind radicaal te doorprikken? Hoe kun je je kind ondersteunen om met deze wens, de onmacht hieromtrent, het verdriet, om te gaan? O O S T - V L D R

22 Vlaams-Brabant Woensdag 21 oktober 2015 utisme en eetproblemen - Zellik. Door hun andere manier van informatie verwerken en het moeilijk kunnen omgaan met veranderingen kan eten voor personen met autisme een moeilijke opdracht worden. Soms klampen ze zich vast aan een bepaalde gang van zaken, bepaald voedsel, bepaald eet- of drinkgerei, Donderdag 29 oktober 2015 rfrecht - Zellik. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind later een voldoende inkomen zal hebben om de nodige zorg/ondersteuning te betalen? Kun je via een testament al een aantal zaken regelen voor je kind? Wat zijn de consequenties van een erfenis voor (het inkomen van) een persoon met een handicap? Dinsdag 17 november 2015 Communiceren met je kind met een handicap - Leuven. Voor ouders is kunnen communiceren met hun kind van groot belang. Maar soms reageert je kind met een handicap niet of anders dan verwacht op jouw poging om met hem in contact te komen. Tijdens deze infoavond krijg je tips over hoe je contact kunt maken met je kind met een handicap en hoe je je communicatie kan aanpassen aan de mogelijkheden en behoeften van je zoon of dochter. Vrijdag 27 november 2015 Workshop bewindvoering in de praktijk voor professionelen (13.30 u.) - Leuven. Hoe kan je de nieuwe wetgeving bewindvoering in de praktijk brengen? Hoe start je de procedure voor de aanvraag van de bewindvoering? Welke informatie lever je aan om de vrederechter toe te laten een beslissing op maat te nemen? Hoe maak je een goed verslag, zowel over de goederen als over de persoon? Tijdens deze workshop krijg je concrete tips over allerlei praktische zaken. V L M S - B R B T

23 Woensdag 17 februari 2016 utisme en medicatie - Leuven. utisme is niet te genezen met medicatie. Toch wordt er vaak medicatie voorgeschreven door artsen en psychiaters. Deze medicatie haalt de oorzaak niet weg, maar is soms wel efficiënt om symptomen zoals extreme angsten, fobieën, overprikkeling, te vermijden waardoor ze een positieve invloed hebben op het leven van een persoon met autisme. Woensdag 9 maart 2016 Zorgvernieuwing: nog langer wachten op zorg/ ondersteuning? - Leuven. a een korte stand van zaken over hoe de zorg/ondersteuning voor personen met een handicap in de toekomst zal georganiseerd worden gaan wij dieper in op de vragen: Hoe zit het met de wachtlijsten in de toekomst? Wie komt er (eerst) in aanmerking voor een BasisOndersteuningsBudget (BOB)? Voor een PersoonsVolgende Financiering (PVF)? Hoe verloopt een aanvraag PVF? Woensdag 16 maart 2016 Leren leven met een handicap, met een kind met een handicap - Roosdaal. Je wordt (plots) geconfronteerd met een handicap of je kind heeft een handicap? Hierdoor krijgt je leven een andere wending. Verlies van werk en vaardigheden, verlies van de dromen die je had voor je kind, Hoe ga je om met dit verlies? Kan je ooit tot aanvaarding komen en hoe doe je dit? Woensdag 23 maart 2016 Hef- en tiltechnieken - Meise. Wie de zorg opneemt voor een kind, een partner, een ouder, met een handicap weet dat het heffen en tillen vaak heel belastend kunnen zijn voor het eigen lichaam. Vaak beschik je thuis wel over de nodige hulpmiddelen, maar wanneer je eens op vakantie gaat of een uitstapje maakt, heb je geen tiltoestel bij de hand. Tijdens deze avond krijg je heel wat concrete tips over heffen en tillen zodat je (latere) rugproblemen kunt vermijden. V L M S - B R B T

Jaaraanbod 2014-2015. Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind

Jaaraanbod 2014-2015. Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind Wie goed geïnformeerd is en met andere ouders ervaringen kan delen, krijgt perspectief, kan weer een eind verder Jaaraanbod 2014-2015 Gezin en Handicap vzw. Goemaerelei 66 2018 ntwerpen gezinenhandicap@kvg.be

Nadere informatie

Communiceren is een grondrecht

Communiceren is een grondrecht Ik wil vertellen Communiceren is een grondrecht Communiceren is een grondrecht! Voor wie moeite heeft met spreken kan Bliss een aanvulling op of een vervanging van de gesproken taal zijn. Gezin en Handicap

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging. Korte beschrijving van het voorbeeld

Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging. Korte beschrijving van het voorbeeld Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging Vrijetijdsbeurs (voor jongeren met een beperking) BuSO Sint-Elisabeth Wijchmaal (Peer) Korte beschrijving van het voorbeeld Voor ouders van jongeren met

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Eindelijk schot in een kwetsbare materie.

Eindelijk schot in een kwetsbare materie. Eindelijk schot in een kwetsbare materie. Het langverwachte, nieuwe beschermingsstatuut voor personen die omwille van een verstandelijke beperking, een psychische ziekte, dementie, kwetsbaar zijn en in

Nadere informatie

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID Als je kind een diagnose autisme krijgt, sta je als ouder voor een grote uitdaging. Je wilt je kind beter begrijpen en begeleiden. Je voelt je geconfronteerd met vele vragen en onzekerheden. Ouders voelen

Nadere informatie

krokusvakantie Vrijdag 08 februari vierde dagwerkrapport (alle klassen OV 4)

krokusvakantie Vrijdag 08 februari vierde dagwerkrapport (alle klassen OV 4) In Sint-Lodewijk KALENDER Algemeen Maandag 11 februari/ Vrijdag 15 februari krokusvakantie BuBaO Vrijdag 1 maart Eetfestijn BuSO Vrijdag 08 februari vierde dagwerkrapport (alle klassen OV 4) Maandag 25

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen KEI-JONG vzw is... Cursussen en aangepaste publicaties voor jongeren van 17 tot en met 30 jaar met een lichte tot matige verstandelijke handicap. bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

KVG - kenniscentrum. maart 2012 - november 2012. t I S B E T E R K E N N I S O P T E D O E N D A N E E N V E R K O U D H E I D!

KVG - kenniscentrum. maart 2012 - november 2012. t I S B E T E R K E N N I S O P T E D O E N D A N E E N V E R K O U D H E I D! KVG - kenniscentrum t I S B E T E R K E N N I S O P T E D O E N D A N E E N V E R K O U D H E I D! maart 2012 - november 2012 A. Goemaerelei 66 2018 Antwerpen tel. 03 216 29 90 kenniscentrum@kvg.be www.kvg.be

Nadere informatie

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Huis van het Kind regio Zottegem Kloosterstraat 40, Zottegem 09 360 53 72 huisvanhetkind@ocmw.zottegem.be www.facebook.com/huisvanhetkindzottegem Beste

Nadere informatie

SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING

SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING Inleiding SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING Tijdens ons werk als gezinsbegeleidster bij Oikonde merken we dat mensen vaak met

Nadere informatie

middelengebruik en verstandelijke beperking Een folder voor hulpverleners uit de verslavingszorg

middelengebruik en verstandelijke beperking Een folder voor hulpverleners uit de verslavingszorg middelengebruik en verstandelijke beperking Een folder voor hulpverleners uit de verslavingszorg Eric komt in begeleiding om zich te laten behandelen voor alcohol- en cannabisgebruik. Hij doet vlot zijn

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting

Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting Stel je je vragen bij je huidige job? Evolueert je loopbaan niet in de juiste richting? Overweeg je een heroriëntatie? Zoek je ondersteuning bij het solliciteren?

Nadere informatie

Basistraining Gentle Teaching

Basistraining Gentle Teaching Nieuwsbrief Gentle Teaching augustus 2013 Duisternis kan duisternis niet verdrijven: alleen licht kan dat. Haat kan haat niet verdrijven: alleen liefde kan dat. Martin Luther King Jr., A Testament of Hope:

Nadere informatie

Herziening PAB. Hoe de budgethoogte van het Persoonlijke Assistentiebudget herzien? Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint Amandsberg

Herziening PAB. Hoe de budgethoogte van het Persoonlijke Assistentiebudget herzien? Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint Amandsberg Herziening PAB Hoe de budgethoogte van het Persoonlijke Assistentiebudget herzien? Onafhankelijk Leven vzw Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint Amandsberg www.onafhankelijkleven.be donderdag

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011 Deze activiteiten worden aangeboden in samenwerking met dynahmiek www.dynahmiek.be info@dynahmiek.be Gespreksavonden over NAH Praten met lotgenoten over de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,...

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Werk jij in de kinderopvang? Wil jij ook

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

werkingsreglement Werkingsreglement Gibbon vzw versie september 2010 Pagina 1

werkingsreglement Werkingsreglement Gibbon vzw versie september 2010 Pagina 1 werkingsreglement Werkingsreglement Gibbon vzw versie september 2010 Pagina 1 1. Algemene bepalingen 1.1 Organiserend bestuur en contactgegevens Gibbon vzw is een vereniging, opgericht met als doel de

Nadere informatie

Waar staan wij voor. Wie zijn wij

Waar staan wij voor. Wie zijn wij Medische dienst Waar staan wij voor Revalidatie: Het medisch team waakt over de therapeutische revalidatie en de algemene gezondheidstoestand van uw kind. Informatie: Wij geven medisch en therapeutisch

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING personen met beperking DOMINIEK SAVIO INSTITUUT VZW KOOLSKAMPSTRAAT 24 8830 GITS 2016 DOMINIEK SAVIO INSTITUUT VZW INLEIDING We zijn op weg naar een belangrijke verandering

Nadere informatie

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw 1. Inschrijven doe je bij voorkeur via onze website www.kindervreugd.be. Je kan ook inschrijven op het secretariaat van Kindervreugd vzw (Limburgstraat

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen UITNODIGING infoavonden Eindeloopbaan...en wat nu? Een initiatief van met de steun en medewerking van Eindeloopbaan... en wat Haal

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Werk jij in een dienst thuiszorg van een gemeente of OMCW? Wil jij ook graag de

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben, naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kunt u gerust langslopen om uw vragen te stellen!

Mocht u vragen hebben, naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kunt u gerust langslopen om uw vragen te stellen! Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 11e nieuwsbrief, vrijdag 30 januari 2015 Beste ouders, Voor u ligt de nieuwsbrief van deze week. Hierin leest u de

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Onderdompeling in de wereld van dementie

Onderdompeling in de wereld van dementie Studiedag: Onderdompeling in de wereld van dementie 12 Inhoud Werken met mensen met dementie en op een goede manier met hen omgaan, veronderstelt een goed inzicht in wat dementie precies is en wat het

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT?

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? hoi speelbeest! VOORWOORD De vrijwilligersploeg van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Vlaams-Brabant bestaat uit een bende enthousiastelingen met maar 1 missie: het

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer

Kinderen en vrijwillige terugkeer Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Woord vooraf Als ouder wilt u het beste voor uw kinderen. Maar in sommige situaties is het niet gemakkelijk

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Persoonsvolgende Financiering

Persoonsvolgende Financiering Editie april 2016 Persoonsvolgende Financiering www.vaph.be 2 Persoonsvolgende Financiering ONDERSTEUNING OP MAAT De zorg, ondersteuning en assistentie voor personen met een handicap worden met de komst

Nadere informatie

Het is afscheid nemen van moeke die zich op het tempo van de dementie uit onze leefwereld terugtrekt

Het is afscheid nemen van moeke die zich op het tempo van de dementie uit onze leefwereld terugtrekt Begrijpen doe ik niet, dus ik probeer Proberen om moeke te accepteren zoals ze vandaag is Proberen niet druk te doen over hoe en wat ze zegt en doet Proberen om haar leven hier bij ons zo comfortabel mogelijk

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016

Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016 INFO Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016 Algemeen Zo vlak voor de vakantie de nieuwsbrief van maart. Afgelopen donderdag 18 februari is juf Linda begonnen in groep 7/8. Zij vervangt juf Isabelle

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Steeds meer professionelen hebben vragen bij de toepassing van regelgeving in hun contacten met minderjarigen. Daarom organiseert de

Steeds meer professionelen hebben vragen bij de toepassing van regelgeving in hun contacten met minderjarigen. Daarom organiseert de Steeds meer professionelen hebben vragen bij de toepassing van regelgeving in hun contacten met minderjarigen. Daarom organiseert de Kinderrechtswinkel vormingssessies om vragen uit de praktijk duidelijk

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Welkom. Op de koffie bij het gezin stassers!

Welkom. Op de koffie bij het gezin stassers! Welkom Op de koffie bij het gezin stassers! Welke rol speelt ouderbegeleiding binnen de ambulante hulpverlening voor kinderen en jongeren met autisme Verloop van de lezing: Wat is thuisbegeleiding? Verwerking

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Als ouders een tijdje niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen Het kan dat ouders door omstandigheden in moeilijkheden verkeren, of dreigen te komen,

Nadere informatie

Hey. FAQ voor animatoren

Hey. FAQ voor animatoren Hey FAQ voor animatoren Dit documentje geeft je een overzichtje van de enkele vragen die je als (kandidaat)animator kan hebben als je tewerkgesteld wordt bij stad Vilvoorde. We hebben geprobeerd een zo

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw 1. Inschrijven doet u via onze website www.kindervreugd.be. U kan ook inschrijven op het secretariaat van Kindervreugd vzw (Limburgstraat 49-53, 2020

Nadere informatie

Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding internaat/semi-internaat + 18

Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding internaat/semi-internaat + 18 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding Versie september 2013 Deze

Nadere informatie

Inschrijvingsbeleid WWW.KOCA.BE

Inschrijvingsbeleid WWW.KOCA.BE Inschrijvingsbeleid Gelijke onderwijskansen De doelstelling van het decreet Gelijke Onderwijskansen is een geïntegreerd Vlaams onderwijsbeleid uitwerken dat alle kinderen en jongeren optimale kansen biedt

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM. 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het fitnesscentrum of van de sportclub.

ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM. 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het fitnesscentrum of van de sportclub. Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen 03/203.76.00 info@lmpa.be 03/225.02.35 www.lmpa.be ondernemingsnr : 04 117628 22 ATTEST SPORTCLUB OF FITNESSCENTRUM 1. In te vullen door de verantwoordelijke van het

Nadere informatie

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt.

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt. De Kar Folder Wat is De Kar? Soms kan je leven plotseling veranderen door een tegenslag (ziekte, werkloosheid, scheiding, een overlijden binnen je gezin...) en word je verplicht om met weinig geld rond

Nadere informatie

Geniet in alle rust van je baby.

Geniet in alle rust van je baby. Geniet in alle rust van je baby. Volle Maan. De dienst kraamzorg van Familiehulp. Kraamzorg Volle Maan. Extra thuiszorg voor jou en je baby. Ben je in blijde verwachting? Of ben je net de trotse ouder

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Deze voorziening maakt deel

Nadere informatie

Contact. DyNAHmiek Antwerpen organiseert in samenwerking met SIG:

Contact. DyNAHmiek Antwerpen organiseert in samenwerking met SIG: Contact Voor meer informatie kan je terecht bij: Annick Fransen, coördinator Samenwerkingsverband NAH provincie Antwerpen. Doornstraat 331 2610 Wilrijk annick_fransen@vzwkinsbergen.be Elke dag telefonisch

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Informatie Vrijwilligerswerk 1 Stichting Vrije Tijd en Vorming Midden-Holland Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.vtvmiddenholland.nl E-mail info@vtvmiddenholland.nl

Nadere informatie