Inspiratiedag 20 juni College Gwenda Schlundt Bodien & Workshops

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspiratiedag 20 juni 2015. College Gwenda Schlundt Bodien & Workshops"

Transcriptie

1 Inspiratiedag 20 juni 2015 College Gwenda Schlundt Bodien & Workshops College Gwenda Schlundt Bodien - Ontwikkel je mindset Een ochtendcollege over progressiegericht werken. De oplossingsgerichte benadering heeft inmiddels ook in Nederland haar sporen verdiend. Een pionier op dit terrein, Gwenda Schlundt Bodien, wil het woord oplossingsgericht voortaan liever vermijden. Ze vindt dat dit verkeerde associaties oproept en spreekt in plaats daarvan liever van progressiegericht. Gwenda heeft dit onlangs uitgewerkt in een boek met de titel Ontwikkel je mindset, progressiegericht aan het werk. Basis van haar aanpak is dat mensen vooruitkomen als ze werken aan wat ze interessant en belangrijk vinden. Met de juiste mindset raken ze niet uitgeput, ook al werken ze nog zo hard. Dan voelen ze zich energiek, want de manier waarop je tegen dingen aankijkt, bepaalt hoe succesvol je bent. In dit ochtendcollege laat Gwenda zien hoe je deze mindset (bij anderen) kunt ontwikkelen. Zie voor wat meer informatie over haar boek: wikkel%20je%20mindset.pdf Gwenda Schlundt Bodien is (mede)ontwikkelaar van de progressiegerichte aanpak, trainer, coach en auteur van verschillende boeken. Samen met Coert Visser richtte zij NOAM (www.noam.nu) op. WORKSHOPS Onderstaand vind je een overzicht van de workshops die in de middag worden gegeven. Je kunt aan één workshop deelnemen. Op de dag zelf kun je bij de registratiebalie je toegangskaart voor een workshop ophalen.

2 Hoe zit het met jouw progressie? In de lift? Neem de trap! Frank Rood Ben je coach en enthousiast over progressiegericht coachen? En toe aan een volgende ontwikkelstap? Wil je als trainer gaan werken of ben je al aan het werk als trainer? Uit de trainingswereld komen interessante en bruikbare technieken die breed toepasbaar zijn, als trainer én als coach. In deze workshop behandel ik de trainingstechnieken de glijbaan, de trap en de successpiraal. Als je deze termen niet herkent als trainingsinterventies, dan is deze workshop iets voor jou! Het zijn eenvoudige en progressiegerichte technieken, praktisch bruikbaar en direct toepasbaar. Het maakt je training zeker effectiever. Het helpt je als coach om met andere ogen te kijken naar je coachee: hoe komt mijn coachee tot nieuw gedrag en hoe kan ik daarin bijdragen? Nieuwsgierig? Maak met mij deze ontwikkelstap. Een kleine stap, maar een grote sprong vooruit. Ik zie je graag op de inspiratiedag. Frank Rood is zelfstandig ondernemer, trainer, coach en organisatieadviseur. Hij begeleidt managers, teams en professionals o.a. met uitdagingen in leiderschap, veranderingen, stress- en timemanagement. Wanneer werk niet meer als werken voelt Myriam de Roo In deze workshop ontdek je hoe je je coachee kunt begeleiden in het maken van een loopbaanswitch. Een vraag waar je zo maar mee te maken kunt krijgen in je praktijk. Uit onderzoek blijkt immers telkens weer dat veel mensen niet gelukkig zijn in hun werk en graag iets anders willen. Vaak weet men echter niet hoe of durft men het simpelweg niet vanwege belemmerende overtuigingen, angsten en onzekerheden. Hoe ga je daar mee om en help je de coachee zijn talenten en passies te ontdekken zodat hij/zij daadwerkelijk een switch gaat maken? In deze workshop ga je vooral praktisch en actief aan de slag. Je wordt uitgenodigd om zelf eens op de stoel van jouw coachee te gaan zitten om zo aan den lijve te ondervinden wat het betekent om met je loopbaan aan de slag te zijn vanuit een andere mindset. Je helpt immers je coachee zo ver als dat je zelf bent Myriam de Roo zit al ruim 20 jaar in het loopbaanvak en heeft een grote diversiteit aan professionals mogen begeleiden. Van bijstandsniveau tot manager, zowel in de non-profitsector als in het bedrijfsleven. In haar begeleiding gaat ze aan de slag met belemmerende persoonlijke thema s en leert ze coachees de juiste loopbaanvaardigheden met als thema door verbinding in beweging!.

3 Verander je mindset: zet je onderwatercamera aan! Eric de Waard Wanneer men destijds op de Titanic een onderwatercamera had gehad, dan was de ijsberg veel eerder in zicht gekomen en was tijdig bijsturen een manoeuvre geweest waar niemand ooit nog over had gesproken. Systemisch waarnemen is als een onderwatercamera die je aanzet; en wanneer je die eenmaal hebt ontdekt ga je erop vertrouwen. Dat leidt tot een andere mindset, een mindset van verwondering in plaats van veroordeling, van waarnemen in plaats van kijken. In deze workshop gaan we aan de slag met systemisch werk, met opstellingen. Je neemt een duik in de wereld van opstellingen en zet je eigen onderwatercamera aan om vervolgens boven te komen met een andere bril op. Een systemische bril die je niet meer afzet. Je kan wat je leert in de workshop ook direct zelf toepassen in jouw (oefen) praktijk als coach/counselor. Eric de Waard is Master Coach/Master Counselor, gecertificeerd systeemopsteller en trainer bij het Europees Instituut. Kenmerkend is zijn scherpe analyse van, en intuïtie voor wat er werkelijk speelt en voor wat nodig is om een beweging tot stand te brengen. Hij ontwikkelt en verzorgt opleidingen en trainingen rondom leiderschap, ondernemerschap en systemisch werk. Zijn motto is: De mens die zich niet ontwikkelt kiest ervoor ingewikkeld te blijven. Werkgeluk in tijden van tegenslag Leona Aarsen Het is niet moeilijk om gelukkig en bevlogen te zijn als je op je werk alles perfect voor elkaar hebt. Maar soms kun je het gevoel hebben dat je acteert op de verkeerde set en is flow ver te zoeken. Tweederde van de werkende Nederlanders voelt zich niet bevlogen op het werk en zou het liefst een andere baan willen, bleek uit een onderzoek van Effectory in Wat een verborgen en verloren potentieel! Immers, medewerkers die niet bevlogen zijn, zetten hun talenten niet optimaal in en excelleren niet in hun werk. Een gebrek aan bevlogenheid kan op den duur zelfs tot een burnout of een bore-out leiden. Is werkgeluk en bezieling ook onder zulke omstandigheden binnen handbereik? En zo ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Leona Aarsen neemt je mee op een expeditie naar werkgeluk. Juist als het tegenzit. Leona Aarsen faciliteert de schittering van mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier biedt zij duurzame oplossingen voor veerkracht, bezieling en bevlogenheid. Zij doet dat vanuit haar rol als (team-)coach, counselor en trainer. Leona is auteur van een viertal e-boeken en blogt ze regelmatig (o.a. voor Lerende Leiders).

4 De toekomst positief verbeelden Zingeving en progressiegericht coachen Merlijn Koch Hoe positief is jouw toekomst? Zin in de toekomst werkt activerend. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, stoppen vaak met het kijken naar de toekomst. Dat is een breuk in het levensverhaal. In deze workshop staat centraal hoe je met behulp van progressiegericht coachen de toekomst opnieuw in beeld kunt brengen. We combineren daarbij progressiegericht coachen met nieuwe inzichten uit onderzoek naar narratieve toekomstverbeelding. De narratieve benadering gaat er vanuit dat mensen door gebruik van verhalen in staat zijn zich een nieuwe, hoopvolle en motiverende werkelijkheid voor te stellen en deze tegelijkertijd als echt te ervaren. Aan het einde van deze workshop heb je als deelnemer: Inzicht in: De wisselwerking tussen heden en toekomst in de beleving van welzijn; Activerende zingeving; Narratieve toekomstverbeelding in progressiegericht coachen. Daarnaast kun je: Positieve en vermijdende toekomstverbeelding herkennen; Activerende zingeving inzetten; Oefening toepassen uit de narratieve toekomstverbeelding. Merlijn is programmamaker Positief Existentiële Coaching bij het Europees Instituut. Hij heeft een achtergrond in de humanistiek en weet de brug te slaan tussen wetenschap over bestaan, existentiële begeleidingsmethoden en coaching (www.merlijnkoch.com). Bezieling en Progressie Ronald Becker Om progressiegericht te kunnen werken is het als coachee belangrijk om eigenaar te zijn van de te nemen stappen/vooruitgang. Daarbij is mentale sturing nodig, die vaak onbewust gedreven wordt door diepere verlangens. We willen het creërend vermogen van de coachee wekken en komen dan in het gebied van de bezieling en bevlogenheid. Om als coach aandacht te geven aan de keuzes van de coachee en waar zijn/haar energie zit, is het belangrijk om te kijken naar de (soms onbewuste) drijfveren achter die keuzes. In hoeverre is er sprake van een echt vrije keuze, of gaat het meer om aanpassing aan de context?

5 Deze workshop gaat over afstemming met je eigen bezieling, los van context. Zodat het vervolgens een meer vrije keuze kan zijn in hoeverre je kiest voor bevrediging uit de context. Dit doen we niet door te praten (is vaak ook men-taal), maar vooral door muziek en beweging. Je communiceert dan op een andere manier met je binnenwereld. In diverse oefeningen ervaar je wat het kan betekenen om in vrijheid af te stemmen op die binnenwereld en bezieling. Een lichaamsgerichte workshop dus, waarin we uiteindelijk ook weer een concrete (mentale) vertaling maken naar de praktijk. Ronald Becker is oorspronkelijk opgeleid als dirigent, is bekend geworden als zanger/artistiek leider van de a capella groep Intermezzo, is dirigent-muzikaal coach van o.a. vocal group Bant en werkte enige jaren als coach/trainer en organisatieadviseur via Kern Konsult Organisatieontwikkeling. Momenteel werkt hij vanuit zijn eigen bureau Perstretto en is als studentenbegeleider en voorlichter verbonden aan het Europees Instituut.

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Masterclass Oplossingsgericht Werken

Masterclass Oplossingsgericht Werken Masterclass Oplossingsgericht Werken Trainers: Aaltsje Wester Harma van Zon Communicatie,training en coaching www.aaltsjewester.nl aaltsjewester@quicknet.nl 1 Korte Geschiedenis: 1. De beginjaren van de

Nadere informatie

Het gebruik van bewustzijn-zelf om beter te presteren Excelleren kun je leren

Het gebruik van bewustzijn-zelf om beter te presteren Excelleren kun je leren Het gebruik van bewustzijn-zelf om beter te presteren Excelleren kun je leren Kun je leren om excellent te zijn? Gedreven door deze vraag ben ik in gesprek gegaan met Jaco Friedrich en Gert-Jan van Schaik,

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

trainen Doen wat werkt

trainen Doen wat werkt trainen Doen wat werkt Gewoon-Trainen combineert theoretische kennis met ruime werk- en trainingservaring bij zeer verschillende organisaties waardoor praktijkgerichte programma s ontstaan die tot veranderingen

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Passie als verdienmodel

Passie als verdienmodel Waar t hart vol van is... Passie als verdienmodel Inspiratie voor managers Yvonne t Hart Waar t hart vol van is... Passie als verdienmodel Inspiratie voor managers Yvonne t Hart Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl

ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl Inhoudsopgave Coachkaarten, ontwikkel je talent 3 Visie op leren & ontwikkelen 3 Foto s 3 Twee spelregels 4 Werkvormen 5 In gesprek met Coachkaarten

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers De leergang van InterCoach is bestemd voor managers die plezier ontlenen aan het begeleiden van anderen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie

Jouw jaar, omdat je het verdient!

Jouw jaar, omdat je het verdient! Jouw jaar. Jouw jaar, omdat je het verdient! Ontwikkeling is een onderdeel van Hemels van der Hart en helpt organisaties, teams en individuen zicht te krijgen op hun volle potentie en deze meer in te zetten

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

tips om een top manager te worden

tips om een top manager te worden 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen. 2013 Frederike Mewe, psycholoog NIP 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat

Nadere informatie

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka Hoera het is vandaag! Een training voor ieder die wil leren hoe je in de waan van de dag de innerlijke rust en balans kunt bewaren. Warm welkom Hoera het is vandaag! Mijn naam is en in mijn dagelijks leven

Nadere informatie

Authentiek Personal Branding voor Zelfstandige Professionals

Authentiek Personal Branding voor Zelfstandige Professionals Authentiek Personal Branding voor Zelfstandige Professionals Ook jouw onderneming kan het vermogen om top prestaties te leveren aanzienlijk vergroten Als je jezelf brand op een organische, authentieke

Nadere informatie

LEIDEN, VOLGEN EN GRENZEN VERLEGGEN

LEIDEN, VOLGEN EN GRENZEN VERLEGGEN LEIDEN, VOLGEN EN GRENZEN VERLEGGEN Stel je voor: een prachtige, gastvrije plek in het zuiden van Portugal. Licht, zon, zee, ruige rotsen langs de kust. Op die plek: een groep mensen uit allerlei windstreken.

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact!

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! dinsdag 20 mei 2014 Dagprogramma en overige informatie De inhoud van de 6 trainingen Training 1: Haal meer uit je brein Training 2: StrengthsFinder Training 3: Gezonde

Nadere informatie

De kunst en kunde van het zelfsturen

De kunst en kunde van het zelfsturen Thema 03 binnen 03-1-00 15:06 Pagina 15 De kunst en kunde van het zelfsturen... en hoe je als trainer een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling hiervan Ineke Khalil Trainingen op het gebied van zelfsturing

Nadere informatie

Praktijk. Goh, het lijkt net werk Het organiseren van informeel leren

Praktijk. Goh, het lijkt net werk Het organiseren van informeel leren Praktijk Goh, het lijkt net werk Het organiseren van informeel leren We zijn heel tevreden over ons MD-traject, het waren mooie ontmoetingen. Alleen op de werkvloer is er nog niet zoveel veranderd. We

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder

Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder 4YoungPeople Career School Training 1 Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder Onderhandelen doen we allemaal. Op het werk, in privésituaties en met wildvreemden. En toch blijft het spannend. Deze training

Nadere informatie

Leven met meer passie en impact in één avond!

Leven met meer passie en impact in één avond! eigenschappen van effectieve ZZP ers Leven met meer passie en impact in één avond! 1. Wees proactief 2. Begin met het einde voor ogen 3. Belangrijke zaken eerst 4. Denk win-win 5. Eerst begrijpen, dan

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Trainingsaanbod overheid

Trainingsaanbod overheid Trainingsaanbod overheid Trainen bij de overheid... 2 Persoonlijke effectiviteit en communicatie... 3 Communicatieve vaardigheden: leuk een mondige burger aan de balie. 4 Omgaan met agressie... 6 Overwin

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie