Rob Nijhuis. Professional photographer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rob Nijhuis. Professional photographer"

Transcriptie

1 Rob Nijhuis Professional photographer

2 12 TIPS voor het FOTOGRAFEREN met je SMARTPHONE De telefoons die momenteel op de markt verschijnen beschikken over uitstekende camera s met heel veel mogelijkheden en leuke toepassingen, zoals het maken van panoramafoto s, maar zeker ook voor het maken van leuke filmpjes. Hierbij geef ik een aantal handige tips, die je vast zullen helpen bij het maken van betere foto s. Daarnaast wil ik je er als eerste aan helpen herinneren dat je ervoor zorgt dat je telefoon opgeladen is.

3 TIP1 Vieze lens. Vaak zie ik bij foto s gemaakt met de smartphone dat er storende vlekken op de foto s zitten. Dat komt doordat de lens niet helemaal schoon is. Bij een smartphone heb je het vaak helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En er zit vaak veel stof in de broekzak waar de telefoon vaak in beland. Het lensje van je camera wordt dus snel vies. De stof en viezigheid kan zorgen voor rare lichteffecten in je foto's. Check dus regelmatig even je lens. Vaak is het al genoeg als je even met een stokje stof van een t-shirt of trui de lens schoonpoetst.

4 TIP2 Houd je telefoon stil. Als de tijd er is om een foto te maken neem de tijd dan ook, ga niet al lopend of hardlopend een foto maken, tenzij de situatie dat vereist. Ren je achter een inbreker aan dan zal je wel moeten lopen. Een aantal tips voor het stil houden van je telefoon: Het moge duidelijk zijn dat hoe stiller de telefoon in je hand ligt, des te scherper zullen de foto s worden. Bij slecht licht blijft het lastig fotograferen, maar probeer in dat geval het toestel met 2 handen vast te houden. Voor een goede stabiliteit houd je het toestel dicht tegen het lichaam en druk je de ellebogen in een hoek van 45 graden tegen je lichaam. Bij slecht licht kun je ook gebruik maken van een klein statief of proberen het toestel ergens op te zetten.

5 Wacht ook nog één a twee seconden na het maken van de foto's met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto. Verschijnt de foto in beeld, dan weet je zeker dat het maken van de foto compleet voltooid is. Een extra tip voor de iphone; de foto wordt pas gemaakt zodra je jouw vinger van de ontspanknop afhaalt. Dit kun je handig gebruiken door niet je vinger op te tillen zodra je een foto wilt maken, maar hem van de knop op je scherm af te laten glijden. Hierdoor kun je veel beweging van je camera simpelweg voorkomen. Bij de iphone kun je ook de harder en zachter knop gebruiken om een foto, of een serie foto s achter elkaar, te maken.

6 TIP3 Stand van de camera. Veel smartphonegebruikers hebben 1 stand voor het vasthouden van hun telefoon. Borsthoogte en recht vooruit. Probeer eens om de camera vanaf een lager standpunt te gebruiken. Plaats de camera ook eens op de grond en je zult zien dat je bijzondere foto s krijgt. Of ga eens met je rug op de grond liggen en fotografeer omhoog. In een bos of in een grote stad met hoge gebouwen kan dat en heel leuk effect geven.

7 Staand Liggend

8 TIP4 Licht & Belichting. De beste foto's met je smartphone kun je maken bij voldoende licht; bijvoorbeeld overdag in de zomer. 's Avonds (en zelfs overdag in de winter) zal je het met een stuk minder licht moeten stellen en krijg je al gauw ruis in je foto's. De flitser op je camera zal hier helaas geen fatsoenlijke oplossing voor kunnen bieden. Let er overigens ook op dat licht op verschillende tijdstippen op de dag erg kan verschillen. 's Ochtends vroeg als de zon net op is en 's avonds laat vlak voordat de zon onder gaat, heb je doorgaans het mooiste licht.

9 Voor mijn landschappen ga ik doorgaans 's morgens vroeg op pad als de zon net opkomt. Het is dan nog lekker rustig en je hebt alle tijd om de juiste foto te maken. Voor zonsondergangen ben ik vaak een half uur eerder op de locatie zodat je net niet dat mooie moment mist. Soms kun je specifiek op zoek gaan naar tegenlicht door bijvoorbeeld silhouetten te fotograferen. In het zwart/wit met veel contrast kan dit mooie resultaten geven.

10 TIP5 Flitser gebruiken. (bij tegenlicht) Het gebruik van de flitser raad ik meestal af. Over het algemeen worden de kleuren minder door het felle licht. Als je de flitser moet gebruiken omdat het voorwerp bijvoorbeeld voor een lichtbron staat (lees raam of met de rug naar de zon), verwijder dan de beschermcase omdat deze vervelende reflecties kan geven en de foto er grijs en grauw uit komt te zien.

11 TIP6 Speel met macrofotografie. De smartphone is vaak erg goed voor het maken van macrofoto s. Dat heeft te maken met de compacte sensor. Scherpstellen is vaak geen enkel problem. Net als compactcamera's zijn smartphones vaak erg goed in macrofotografie. De achtergrond kun je gemakkelijk onscherp krijgen, waardoor het onderwerp er gelijk uitspringt.

12 TIP7 Maak veel foto s. Zorg dat de opslagcapaciteit van je telefoon ruim voldoende is als je op pad gaat. Ik maak zelf enorm veel opnames uit verschillende hoeken; hoog, laag en telefoon iets gekanteld. Pas thuis ga ik op zoek naar het perfecte plaatje en bewerk die tot ik er helemaal tevreden over ben.

13 TIP8 Het gebruik van apps. Het is natuurlijk erg eenvoudig om de standaardcamera app op je telefoon te gebruiken. Ik maak altijd eerst de foto met de gewone camera app. De foto s kun je later in elk willekeurige app gebruiken. Het is zeker de moeite waard om te snuffelen op internet of de appstore/google Play naar meer apps om deze uit te proberen. Met alleen al het gebruik van Instagram, kun je leuke resultaten bereiken. Zelf gebruik ik de onderstaande apps Snapseed ProCamera Camera Awesome Enlight Er zijn legio mogelijkheden voor hele grappige appjes zoals: Splitpic Space-effect Splitlens clone you

14 TIP9 Handige accessoires. Er zijn veel handige accessoires te verkrijgen om net iets extra's met je smartphone voor elkaar te krijgen. Zo kan een statief handig zijn om cameratrillingen helemaal te voorkomen en kun je met een opzetlensje eens een hele andere kijk op de wereld krijgen. Om niet te veel geld te besteden aan lensjes, kun je kijken bij de goedkopere winkels zoals Aldi of Action die eens in de zoveel tijd een pakket lenzen verkopen. Probeer deze eerst eens uit voordat je een set dure lenzen aan gaat schaffen. Op vind je goede lenzen in het hogere segment.

15 TIP10 Negeer de digitale zoomfunctie. Veel telefoons hebben de mogelijkheid om in te zoomen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om digitaal inzoomen in plaats van optisch inzoomen. Digitaal inzoomen is in feite niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede opblazen. Dat komt de beeldkwaliteit zeker niet ten goede. Negeer daarom gerust de zoomoptie van je camera en werk zoveel mogelijk met de meest uitgezoomde stand. Wil je een onderwerp dichterbij in beeld hebben, loop dan gewoon een paar stappen dichterbij. In de meeste gevallen een uitstekende optie waar de beeldkwaliteit alleen maar van zal verbeteren.

16 TIP 11 Deel je mooiste momenten, maar wees selectief. Laat de wereld zien wat je maakt en hoe creatief je bent! Je vrienden, familie en/of volgers vinden het leuk om te zien welke plaatjes je schiet, maar... deel alleen de foto s waar je echt tevreden over bent. Deel er 1 of 2 per keer. Laat niet alle 50 foto s zien die je die dag hebt geschoten; daar zit niemand op te wachten, tenzij het allemaal worldpress fotomateriaal is.

17 TIP12 Volg anderen. Struin internet af (Pintrest, Instagram, Facebook) en ga fotografen volgen die je aanspreken. Leer van hen en probeer hun foto s na te maken. Uiteindelijk zal je een eigen stijl gaan ontwikkelen. Probeer workshops te volgen op het gebied dat jou aanspreekt; landschap, urban, kinderen, street, abstract, etc. Fotografeer veel en gooi veel weg. Uiteindelijk gebruik ik maar 5 tot 10% van al mijn gemaakte foto s. Ik hoop dat deze tips een aanzet zullen zijn voor het meer gaan fotograferen met de camera in jouw telefoon.

18 Zelf proberen? Rob Nijhuis geeft ieder maand kleinschalige workshops van ongeveer 5 uur, waar steeds verschillende thema s centraal staan. Je gaat onder begeleiding van professionele fotografen het veld in of de straat op, zodat je in de praktijk ervaring op kunt doen met het maken van foto s met je smartphone. De beste foto s van die dag kun je vervolgens afdrukken in YourPhotoMag, waarvan een exemplaar is inbegrepen bij de workshop. Ik gebruik YourPhotoMag zelf in mijn workshops omdat ik onder de indruk ben van de kwaliteit van de fotoglossy. Door de scherpe prijs kan ik het aan mijn cursisten geven, zodat ze een blijvende herinnering van de dag kunnen maken - Rob Nijhuis. Info over workshop: YourPhotoMag Jouw foto s, Jouw magazine YourPhotoMag Jouw foto s, Jouw magazine

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 39 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de Samsung telefoon. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Welkom op deze presentatie over MACROFOTOGRAFIE

Welkom op deze presentatie over MACROFOTOGRAFIE Welkom op deze presentatie over INHOUD : 1. Wat is macrofotografie? 2. Wat heb je nodig voor macrofotografie? 3. Instellingen voor macrofotografie 4. Macrofotografie met je smartphone 5. Voorbeelden 1.

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 29 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de iphone. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je heen kijken

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 DE BASIS 16 Schrijven met licht 18 Ruis 18 Zoek het licht op 18 Hard zonlicht 20 Schone lens 24 Ban de zoom 24 Horizontaal recht

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Tips voor mooiere foto s met je smartphone.

Tips voor mooiere foto s met je smartphone. Tips voor mooiere foto s met je smartphone. Hoi! Mijn naam is Ake van der Velden. Hiernaast zie je met mijn dochter Aenea op één van de weinige selfies die ik al met haar mocht maken ;-) Als fotografe

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

*Fotografie* Rode maan

*Fotografie* Rode maan *Fotografie* Rode maan [social_share] Vorige week kreeg ik een berichtje van mijn lieve vriend die op zijn werk was, dat ik naar buiten moest kijken en foto,s moest maken van de maan. Ik pakte mijn camera

Nadere informatie

Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw

Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw Handleiding van Auteur: Luuk Januari 2011 In de rubriek fototips geeft simpele tips om met een eenvoudige camera tot goede resultaten te komen. Deze keer: hoe maak

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek.

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek. Voorwoord Veel mensen hebben tegenwoordig een camera om foto s en video s te maken. Misschien heb je er zelf ook een of mag je die van je ouders gebruiken. Het is heel leuk om foto s en video s te maken.

Nadere informatie

E- book Tips & Tricks

E- book Tips & Tricks E- book Tips & Tricks Judith B orremans Nature Photography- 2017. Alle rechten voorbehouden. Voorwoord Dit e-book staat vol met Tips & Tricks en word je aangeboden door Judith Borremans Nature Photograpy.

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij deel 8 Foto s bewerken Zonder aparte apps aan te schaffen, kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

In den beginne. Het iphone-beginscherm

In den beginne. Het iphone-beginscherm In den beginne Met alleen op de rode knop drukken ben je er nog niet. Voor een goede video zul je toch net wat meer moeite moeten doen. In dit hoofdstuk behandelen we een aantal basisingrediënten voor

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Subscribe Past Issues Translate RSS Foto Hans Heemskerk Nieuwsbrief Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Een nieuwsbrief over foto's maken? Foto's zijn toch om naar

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Foto s beheren De app Galerij Albums maken en foto s sorteren in albums... 80

Inhoudsopgave. 3. Foto s beheren De app Galerij Albums maken en foto s sorteren in albums... 80 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heb je nodig?... 6 Hoe werk je met dit boek?... 7 Nieuwsbrief... 8 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw.

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Fototechniek www.welmanstudio.nl Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Wat heb je nodig 2 Vuurwerkfoto s Het maken van vuurwerkfoto s is in principe

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij Foto s bewerken deel 8 Zonder aparte apps aan te schaffen kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Review: Panasonic FT30 compact video light set

Review: Panasonic FT30 compact video light set Review: Panasonic FT30 compact video light set Reviewer: René Weterings Het was weer hoog tijd om iets te gaan testen, dit keer een compacte camera in een compact jasje met een compacte video lamp. Het

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Verbeter jezelf met deze handige tips!

Verbeter jezelf met deze handige tips! Verbeter jezelf met deze handige tips! Het hart van elk fotografisch systeem is de lens. Gedurende ons fotografische leven kunnen we bergen met geld en tijd spenderen aan het kopen en gebruiken van lenzen

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 gratis Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 01 Hey you! Wat super leuk dat je dit ebook gedownload hebt! Dat betekent dat je meer wilt leren over

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

10 fotografietips voor jouw vakantie

10 fotografietips voor jouw vakantie 10 fotografietips voor jouw vakantie Ga je op vakantie? Daarbij ook al nagedacht over welke foto s je gaat nemen? Het is handig dat alvast te doen! Zo krijg je foto s waar je straks het meest mee kunt.

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heb je nodig? 6 Hoe werk je met dit boek? 7 Nieuwsbrief 8 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heb je nodig? 6 Hoe werk je met dit boek? 7 Nieuwsbrief 8 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heb je nodig?... 6 Hoe werk je met dit boek?... 7 Nieuwsbrief... 8 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH RVK 11-2017 DOEL HANDS OUTS Landschap fotografie kent vele stijlen en vormen, ieder met zijn eigen doel om het landschap vast te leggen in een foto. Afhankelijk

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen.

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd projectboek CEWE PhotoGurus Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd-project Projectblog: www.trnd.nl/cewe Jouw contactpersoon bij trnd: fynn@trnd.nl Omdat herinneringen

Nadere informatie

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E 2 0 1 8 N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E g e z i n g e z i n s s h o o t. Ik maak een mooie serie lifestyle foto's van jullie als gezin, of bij jullie thuis of op een locatie die jullie dierbaar

Nadere informatie

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen.

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. fotonieuws juli2018 Beste Leden, De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. Fototocht juni 2018 Deze maand was de fototocht Antwerpen 1 e plaats: Antoinette

Nadere informatie

SMART PHOTOS. Maak en deel de mooiste foto s met je telefoon. Janou Zoet

SMART PHOTOS. Maak en deel de mooiste foto s met je telefoon. Janou Zoet SMART PHOTOS Maak en deel de mooiste foto s met je telefoon Janou Zoet WHEN PEOPLE ASK ME WHAT PHOTOGRAPHY EQUIPMENT I USE I TELL THEM MY EYES. ANONIEM INHOUD 006 010 WELKOM SMARTPHOTOS, MOOIE FOTO S 014

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4 Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. - Hoe moet ik een simkaart plaatsen? Blz. 10 - Hoe moet ik het toestel aanzetten? Blz. 10 - Hoe zet ik mijn Wi-Fi aan / uit? Blz. 10 - Hoe kan ik mijn

Nadere informatie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie www.devalkenhof.nl Tip: Alle focuspunten geselecteerd + AI Servo + ISO 400 = onverslaanbare combinatie In de natuurfotografie is snel handelen vaak een must. Essentieel is natuurlijk dat jij als fotograaf

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Curaçao Eef Ouwehand

Curaçao Eef Ouwehand Curaçao Eef Ouwehand 14 Curaçao EVEN VOORSTELLEN Eef Ouwehand (1974) is freelance fotografe en brandbuilder. Ze is gek op Instagram, lekker eten, reizen en etherische oliën. Ze probeert deze passies zoveel

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers.

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers. Wat is Periscope? Periscope is een live streaming social media app. Een app waarmee je live een video maakt én waar je kijkers interactie met jou aan kunnen gaan via een chatfunctie. Ze kunnen zo vragen

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Fotoclub VPR de Klinker. Nieuwsbrief Februari. Programma: Like ons ook op Facebook. Beste,

Fotoclub VPR de Klinker. Nieuwsbrief Februari. Programma: Like ons ook op Facebook. Beste, Fotoclub VPR de Klinker Nieuwsbrief Februari Beste, de selectie van de jaarfoto 2018 was een succes, jammer dat er zo weinig partners van de leden meekomen om deze verkiezing tot een succes te kunnen maken.

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M W W W. D M O N T H E R O A D. N L 2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M D I R E C T T O E P A S B A A R O P J O U W A C C O U N T Vooraf Ik heb deze tips geschreven uit eigen ervaring.

Nadere informatie