leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal."

Transcriptie

1 Aanbod Kortdurende Arrangementen Algemene informatie De AB Dienst van de Koetsveldschool biedt o.a. diverse korte trajecten aan om Zeer Moeilijk Lerende Leerlingen en hun begeleiders te ondersteunen. Alle trajecten en de bijbehorende tijdsinvestering gaan in overleg tussen de AB Dienst en de school. De AB Dienst streeft naar een aanbod dat aansluit bij de behoeften van de leerling, de ouders en het schoolteam. Het optimaliseren van ontwikkelingsmogelijkheden van leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal. Wij maken in ons aanbod onderscheid tussen drie soorten ondersteuning: begeleiding van de leerling, ondersteuning aan het personeel en onderzoek en diagnostiek. Ons aanbod is onder voorbehoud van de mogelijkheden binnen de AB Dienst. Voor bepaalde diensten is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er zal daarom altijd overleg plaatsvinden. De AB Dienst Koetsveldschool rekent respectievelijk 70, per uur (SPPOH) en 65, per uur (SWVZHW) voor alle diensten. Dit is inclusief reistijd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van de AB Dienst Koetsveldschool. Mail ab@koetsveldschool.nl Tel.nr Begeleiding van de leerling Er kan op diverse manieren direct met de leerling gewerkt worden. Buiten onze langdurige arrangementen (zie voor meer info zijn er ook kortdurende arrangementen mogelijk. Coaching d.m.v. Kids Skills of Mission Possible Coaching d.m.v. Teken je gesprek Spelbegeleiding Coaching d.m.v. Kids Skills of Mission Possible Leerlingen van 4 tot en met 18 jaar. Kinderen de vaardigheden leren om hun zelfbenoemde problemen op te lossen. Het kan hierbij gaan om alledaagse problemen, maar ook om ernstigere problemen.

2 Wat is Kids Skills: Kids' Skills bestaat uit vijftien stappen die richting geven aan gesprekken met kinderen over de vertaling van hun problemen naar oplossingen. Mission Possible kent een vergelijkend traject met elf stappen. Bij leerlingen in het primair onderwijs wordt gewerkt met Kids Skills; leerlingen op het voortgezet onderwijs krijgen Mission Possible aangeboden. In overleg wordt bekeken welke aanpak het best passende is. Gedacht kan worden aan een van de onderstaande opties: 1. Kort traject van vier gesprekken bij een concreet probleem / vraagstelling. a. Een eerste gesprek met leerkracht en leerling over probleem of vraagstelling b. Een tweede gesprek/oefeningen met leerling over hoe het doel te behalen is. c. Derde keer tussenevaluatie, gesprek met leerling en leerkracht. d. Vierde gesprek om af te ronden en af te spreken wat er hierna gedaan moet worden om het doel te halen. Vier keer een gesprek van een half uur: totale investering 4 uur 2. Langer traject met gesprekken en oefeningen met de leerling om duidelijk te krijgen wat de leerling wil leren of veranderen en hoe hij dat kan gaan bereiken. Ook worden ouders en leerkracht bij het traject betrokken. Trajectduur in overleg. Een half uur per gesprek /oefening, aantal keren nader af te spreken. (een half uur gesprek vraagt een tijdsinvestering van 1 uur) Coaching d.m.v. Teken je gesprek Leerlingen van 8 tot en met 18 jaar die vast zijn gelopen in bepaald gedrag en daar moeilijk verandering in kunnen aanbrengen. Doel is dat de leerling zichzelf beter leert kennen, de eigen kracht leert ontdekken en gebruiken; de gedachten worden door tekening en gesprek ingeoefend. Hierdoor kan nieuw gedrag aangeleerd worden en ongewenst gedrag (bijvoorbeeld faalangst) verminderd of verkleind worden. Wat is Teken je gesprek: Teken je gesprek is een interactieve visuele gespreksmethode. De methode stimuleert het zelf oplossende vermogen van leerlingen. Het ondersteunt en visualiseert oplossingsgerichte werkwijzen en is goed te gebruiken in combinatie met Kids Skills, Mission Possible, RET of NLP. Deze methode gaat uit van gesprekken waarbij een logisch, symbolisch overzicht op papier wordt gemaakt. Deze tekeningen helpen de leerling meer inzicht te krijgen in hun gedrag en gedachten. De gesprekstekeningen worden

3 gebundeld bewaard. Daardoor kan de inhoud van de vorige gesprekken gemakkelijk teruggehaald worden. In overleg wordt gekeken naar de gewenste werkwijze. Een kort traject bestaat uit: 1. Eerste gesprek: Hierin wordt met de leerling uitgezocht wat het probleem precies is en of de leerling hier wat aan wil veranderen. 2. Tweede gesprek: Hierin wordt er terug gekeken op afgelopen week. Nu wordt vooral aandacht gegeven aan welk gevoel er bij een bepaalde situatie hoort en leert de leerling over helpende en niet helpende gedachten. 3. Derde gesprek: Welke vaardigheden heb je nodig? 4. Laatste gesprek: Evaluatie. Totale tijdsinvestering: 4 uur (bestaande uit vier gesprekken van 30 tot 45 minuten. Per gesprek wordt in totaal 1 uur gerekend i.v.m. voorbereiding en verslaglegging.) Spelbegeleiding Leerlingen van 2 tot en met 18 jaar. Spel (beter) tot ontplooiing of ontwikkeling te helpen komen. Wat is spelbegeleiding: Er zit een verschil tussen meespelen en het begeleiden van spel. Bij spelbegeleiding wordt er methodisch en systematisch gewerkt, daarentegen is het bij meespelen zo dat het vaak spontaan ontstaat en vrijblijvend is. Bij spelbegeleiding zijn er voorafgaand doelen gesteld waaraan tijdens de spelmomenten gewerkt wordt en er is nagedacht over welke spelmaterialen worden aangeboden. Het doel van de spelbegeleiding is om het spel (beter) tot ontplooiing of ontwikkeling te helpen komen of, eenvoudig gezegd, kinderen en volwassenen beter te leren spelen. Het komt er op neer dat tijdens de spelbegeleiding het spel op gang wordt gebracht, dat er spelervaring wordt opgedaan en de spelmogelijkheden worden uitgebreid en/of het samenspel wordt bevorderd. Bij kinderen met een verstandelijke beperking is het extra van belang om de spelontwikkeling te stimuleren, dit omdat vaak het spelen niet vanzelfsprekend op gang komt. Spelontwikkeling hangt nauw samen met de sociaal emotionele ontwikkeling. Wanneer deze achterblijft in de ontwikkeling, blijft vaak de spelontwikkeling ook achter.

4 Na een intake met ouders en leerkracht gaat de spelagoog aan de slag met de leerling. De spelagoog zal de eerste paar sessies de leerling observeren, waarna er een plan wordt opgesteld. In overleg wordt het aantal sessies afgesproken. Spelbegeleiding kan individueel of in een kleine groep plaatsvinden, dit is afhankelijk van de leerling en de gestelde doelen. Tijdsinvestering: in overleg, voorstel: 26 uur totaal (waarvan 4 uur observatie, 1 uur intake, 1 uur tussenevaluatie en 20 uur spelbegeleiding.) Ondersteuning aan het personeel Er vindt altijd overleg plaats tussen de school en de AB Dienst voor een passend aanbod. Kortdurende arrangementen ter ondersteuning van het personeel: Advisering over het didactische niveau van de ZML leerling Advisering m.b.t. ZML leerling op het KDC Didactische en sociale interactie analyse Workshop spelbegeleiding Didactische niveau van de ZML leerling en bijpassende adviezen Intern begeleiders, zorgcoördinatoren en leerkrachten van ZML leerlingen van 4 tot 18 jaar. Het bepalen van het didactische niveau van de leerling. Aan de hand daarvan worden praktische adviezen gegeven met betrekking tot het ontwikkelingsprofiel (OPP) en de leerlijnen. In de praktijk blijkt dat het op het regulier onderwijs soms lastig is om het onderwijsaanbod af te stemmen op het niveau van een ZML leerling. De ambulant begeleider helpt de intern begeleider en leerkracht om de koppeling te maken tussen de reguliere leerlijnen en de ZML leerlijnen. Wat mag je van de leerling verwachten en hoe kan je het aanbod aanpassen? Het volgende zal plaatsvinden: intakegesprek, korte analyse van de gegevens, indien nodig een toetsafname en/of observatie, verslaglegging en een adviesgesprek. In een intakegesprek wordt de vraagstelling helder. De ambulant begeleider doet vervolgens onderzoek naar de didactische gegevens. Indien nodig wordt er een toets afgenomen passend bij (het niveau van) de leerling (b.v. CITO ZML of CITO Speciale Leerlingen). In het adviesgesprek wordt gesproken over het huidige niveau van de leerling, passende doelen daarbij en hoe hieraan praktisch gewerkt kan worden.

5 Totale tijdsinvestering: in overleg 4 tot 8 uur (afhankelijk van de benodigde toetsen en/of observatie). ZML leerling op het KDC: Didactische niveau en bijpassende adviezen Begeleiders van ZML leerlingen van 4 tot 18 jaar op een Kinderdagcentrum. De begeleiders bepalen samen met de ambulant begeleider het didactische niveau van de leerling en ontvangen concreet advies om het aanbod aan te passen aan de onderwijsbehoeften van de leerling. Enkele kinderen op het KDC hebben behoefte aan een onderwijsaanbod. De ambulant begeleider ondersteunt de begeleiders hierin. De ambulant begeleider helpt een begeleider om de koppeling te maken naar de ZMLleerlijnen. Wat mag je van de leerling verwachten en hoe kan je het aanbod aanpassen? Het volgende zal plaatsvinden: intakegesprek, korte analyse van de gegevens, een of meerdere observaties, verslaglegging en adviesgesprek. In een intakegesprek wordt besproken wat de hulpvragen zijn. Mogelijke vragen die ter sprake kunnen komen zijn: Wat moet een kind al kunnen om iets aan te leren, zoals bijv. cijfers en letters? Kinderen die nog niet toe lijken aan schoolse vaardigheden, kan je die op een bepaalde manier hierop voorbereiden? Waar begin je bij het aanleren van letters? Hebben jullie ervaring in het gebruik van computer/ipad met educatieve programma s? Met welke ZML leerlijn(en) starten we? Hoe koppel je leerlijnen aan een passende activiteit? Kan er mee gekeken worden hoe wij werkjes aanbieden en hierin mee denken, voor nieuwe werkjes? In overleg. Didactische en sociale interactie analyse Leerkrachten en groepsondersteuners Zicht op didactische interventies en interacties binnen een onderwijssituatie door middel van beeldmateriaal.

6 Wat is didactische en sociale interactie analyse: Door analyse van didactische interventies en interacties krijgt de leerkracht en/of groepsondersteuner inzicht in zijn of haar persoonlijk didactisch handelen. Didactische interventies en interacties binnen de groep worden gefilmd. Het referentiekader wordt samen opgesteld met de leerkracht en/of de groepsondersteuner. De filmbeelden worden geanalyseerd met de betrokkene(n). Bij de analyse ligt de focus op feitelijke interventie of interactie. Met name de interventies en interacties die positief bijdragen aan de onderwijssituatie krijgen de aandacht. Er vindt een intake plaats waarbij een referentiekader wordt geformuleerd: waar moet de focus op liggen tijdens het filmen? Daarnaast is de intake een goed moment voor kennismaking. Na het vaststellen van een beginsituatie worden er binnen de groep filmopnamen gemaakt. Na de opnamen volgt er een bijeenkomst waarin samen naar de beelden wordt gekeken. Tijdens deze bespreking vindt de analyse plaats. In overleg wordt een 2e moment gekozen voor nieuwe filmopnamen. Hierna volgt een nieuwe analyse waarbij specifieke aandacht uitgaat naar het gestelde doel uit het eerste analyse gesprek. Aantal uren in overleg. Workshop spelbegeleiding Leerkrachten van leerlingen van 2 tot en met 18 jaar. Handvatten krijgen om spel (beter) tot ontplooiing of ontwikkeling te helpen komen. Wat is spelbegeleiding: Er zit een verschil tussen meespelen en het begeleiden van spel. Bij spelbegeleiding wordt er methodisch en systematisch gewerkt, daarentegen is het bij meespelen zo dat het vaak spontaan ontstaat en vrijblijvend is. Bij spelbegeleiding zijn er voorafgaand doelen gesteld waaraan tijdens de spelmomenten gewerkt wordt en er is nagedacht over welke spelmaterialen worden aangeboden. Het doel van de spelbegeleiding is om het spel (beter) tot ontplooiing of ontwikkeling te helpen komen of, eenvoudig gezegd, kinderen en volwassenen beter te leren spelen. Het komt er op neer dat tijdens de spelbegeleiding het spel op gang wordt gebracht, dat er spelervaring wordt opgedaan en de spelmogelijkheden worden uitgebreid en/of het samenspel wordt bevorderd.

7 Bij kinderen met een verstandelijke beperking is het extra van belang om de spelontwikkeling te stimuleren, dit omdat vaak het spelen niet vanzelfsprekend op gang komt. Spelontwikkeling hangt nauw samen met de sociaal emotionele ontwikkeling. Wanneer deze achterblijft in de ontwikkeling, blijft vaak de spelontwikkeling ook achter. De workshop wordt gegeven door de spelagoog van De Koetsveldschool. Vooraf wordt in overleg de inhoud van de workshop zo ver mogelijk afgestemd op de wensen van de school. De workshop is praktisch en informatief. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt het team actief betrokken om bekend te worden met spelbegeleiding. De workshop duurt ongeveer 2 uur. Totale tijdsinvestering: 5 uur Onderzoek en Diagnostiek De volgende typen van onderzoek en diagnostiek wordt aangeboden: Intelligentie onderzoek Onderzoek naar gedrag Logopedisch consult Intelligentie onderzoek Leerlingen van 2½ tot en met 18 jaar. Intelligentiebepaling en bijpassende stimulerende, belemmerende factoren en onderwijsbehoeften in beeld brengen. De orthopedagoog neemt in overleg een bij de leerling passend onderzoek af. (Dit kan zijn alleen non verbaal of ook verbaal.) De activiteiten bestaan uit dossier analyse, testafname op de school van de leerling, verslaglegging en adviesgesprek. Indien wenselijk vindt er ook een observatie plaats. Totale tijdsinvestering: in overleg 8 tot 10 uur. Onderzoek naar gedrag Leerlingen van 2½ tot en met 18 jaar met een (vermoedelijke) cognitieve beperking.

8 Sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen met een cognitieve beperking in kaart brengen. Aan de hand hiervan kunnen bijpassende stimulerende, belemmerende factoren en onderwijsbehoeften in beeld gebracht worden. De activiteiten bestaan uit intake gesprek, dossier analyse, observatie, afname gedragsvragenlijst en gesprek op de school van de leerling, verslaglegging en adviesgesprek. De orthopedagoog neemt in overleg een bij de leerling passende gedragsvragenlijst af (denk aan SRZ, Esseon, SEV). Deze wordt samen met de leerkracht en eventueel ook ouders afgenomen. Totale tijdsinvestering: in overleg 4 tot 6 uur. Logopedisch Consult Kinderen waarbij vragen bestaan over de manier(en) van communiceren en de spraak en/of taalontwikkeling. Inzicht krijgen in de communicatieve ontwikkeling van het kind. Op welke manier(en) communiceert het kind? Is er sprake van een spraaken/of taalontwikkelingsprobleem? Om deze vragen te beantwoorden zal de logopedist de volgende stappen ondernemen: De logopedist heeft een intake gesprek met de leerkracht (hulpvraag en anamnesegegevens); Observeert de leerling in de klas; Voert een algemene screening uit eventueel gevolgd door een articulatieen/of taaltest; Stelt een logopedisch verslag op; Bespreekt dit verslag met ouders en leerkracht. Totale tijdsinvestering: 6 uur (waarvan 1 uur intake gesprek; 2 uur observatie/ screening/test; 1 uur verslaglegging en 1 uur uitslag gesprek)

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie speciaal voor het basisonderwijs Plus: Plezier, Leren, Uniek en Samen 1. De plus van SBO De Springplank: onze visie SBO De Springplank zorgt voor een veilige plek waar iedereen erbij hoort en waar iedereen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ PASSEND ONDERWIJS AAN SCHOLEN IN REGIO HAAGLANDEN. Passende oplossingen. in een goed samenwerkingsverband EXPERTISECENTRUM

ONDERSTEUNING BIJ PASSEND ONDERWIJS AAN SCHOLEN IN REGIO HAAGLANDEN. Passende oplossingen. in een goed samenwerkingsverband EXPERTISECENTRUM ONDERSTEUNING BIJ PASSEND ONDERWIJS AAN SCHOLEN IN REGIO HAAGLANDEN Passende oplossingen in een goed samenwerkingsverband EXPERTISECENTRUM EXPERTISECENTRUM INSPEC TEUR S. DE VRIESSCH O OL Het expertisecentrum

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn

Arrangementen en maatwerktrajecten. Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams. de dolfijn Arrangementen en maatwerktrajecten Voor kinderen, individuele onderwijsprofessionals en teams de dolfijn Op De Dolfijn leren kinderen met hun hoofd, hun hart en hun handen. Wij werken oplossingsgericht,

Nadere informatie

Arrangementen. Ondersteuning van leerlingen bij complexere problematiek. Arrangementen 1

Arrangementen. Ondersteuning van leerlingen bij complexere problematiek. Arrangementen 1 Arrangementen Ondersteuning van leerlingen bij complexere problematiek Arrangementen 1 Ondersteuning bij complexere problematiek Passend onderwijs: Alle leerlingen verdienen een zo passend mogelijke plek

Nadere informatie

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 Naam bestuur: Scholengroep Perspectief Invullen door de school Datum: 12-05-2017 Naam school: CBS Oranje Nassauschool 1.

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer versie 1, 17 mei 2017 Dit formulier geeft een overzicht van de negen fasen/stappen in een MDO overleg. In de eerste kolom staan

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie. De Stelberg

Protocol Dyscalculie. De Stelberg Protocol Dyscalculie De Stelberg Inhoud Inleiding 2 Visie en uitgangspunten 3 Wat wordt verstaan onder dyscalculie? 4 Leren rekenen en rekenproblemen 4 Drie pijlers 5 Interne diagnostiek 6 Externe diagnostiek

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Uitgangspunten: De toewijzing van het arrangement gebeurt op basis van de onderwijsbehoefte van de leerling. De onderwijsbehoefte van een cluster

Nadere informatie

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen en dyscalculie Stichting Primair Onderwijs Achterhoek Lohmanlaan 23 7003 DJ Doetinchem INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Visie en uitgangspunten... 3 Route... 4 Wat

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015)

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) 2015 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Woord vooraf... 2 3. Doelstelling van het Lab... 3 3.1. Visie... 3 3.2.

Nadere informatie

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum Preventieve en licht curatieve ondersteuning Berséba - PO0001 School Plaats Directeur Datum 1 HGW Handelingsgericht en preventief werken De school werkt handelingsgericht en preventief. De school signaleert

Nadere informatie

Zorgjaarplan De Krullevaar

Zorgjaarplan De Krullevaar Zorgjaarplan De Krullevaar 2018-2019 Het zorgjaarplan geeft een overzicht van de ontwikkelpunten op het gebied van zorg die in het betreffende schooljaar opgepakt gaan worden. Zicht op ontwikkeling en

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG Ad Kappen

structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG Ad Kappen structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG. 2011-2012 Ad Kappen Opbrengstgericht werken-handelingsgericht werken -passend onderwijs. Laag 1: algemeen. (85%) Laag 2: specifiek (10%) laag

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Leerlingenzorg op de Bataaf

Leerlingenzorg op de Bataaf Leerlingenzorg op de Bataaf Combinatiegroepen Op de Bataaf zijn alle groepen ingedeeld in combinatiegroepen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Iedere groep heeft twee leerkrachten, zij zijn verantwoordelijk voor de

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Ontwikkelings Perspectief. Plan

Ontwikkelings Perspectief. Plan Ontwikkelings Perspectief Plan Ontwikkelingsperspectief Met de invoering van Passend Onderwijs wordt de toewijzing van extra ondersteuning, voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Basisondersteuning moeilijk lerende kinderen Maart 2016

Basisondersteuning moeilijk lerende kinderen Maart 2016 Basisondersteuning moeilijk lerende kinderen Maart 2016 Een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden (Jelle Jolles) Inhoudsopgave Introductie bij basisondersteuning... 3 Passend Onderwijs Almere

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

Co-teaching en beeldcoachen. 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom

Co-teaching en beeldcoachen. 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom Co-teaching en beeldcoachen 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom lian.schouteren@lpsnet.nl Even voorstellen Lianne Schouteren Groepsleerkracht de Driemaster Ambulant

Nadere informatie

It s easy to miss something you re not looking for. OPP Gedrag Doelen bijeenkomst. De regels. OPP gedrag. 3 niveau s

It s easy to miss something you re not looking for. OPP Gedrag Doelen bijeenkomst. De regels. OPP gedrag. 3 niveau s Doelen bijeenkomst OPP Gedrag 8 december 2015 Janneke van Loon Nadine Machielsen De IB er heeft de stappen helder om tot een OPP gedrag te komen. De IB er kent het belang van waarnemen en kan de leerkracht

Nadere informatie

producten diensten Productenbank ambulante begeleiding voor het Primair Onderwijs www.deloodsboot.com

producten diensten Productenbank ambulante begeleiding voor het Primair Onderwijs www.deloodsboot.com producten en Productenbank diensten www.deloodsboot.com ambulante begeleiding voor het Primair Onderwijs Stelt u zich eens voor... Een drukke haven, vol grote en kleine schepen die allemaal het ruime sop

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Een kind heeft recht op een stevig fundament.

Een kind heeft recht op een stevig fundament. Overgangsprotocol groep 1 - groep 2 groep 3 Inleiding Ooit was er een zelfstandige kleuterschool naast een zelfstandige lagere school. In die tijd werd het begrip schoolrijpheid gebruikt waarmee de mate

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE Educonnect informatiebrochure Pagina 1 Inhoudsopgave algemene informatiebrochure Educonnect Educonnect - pagina 3. De SCSOG Het aanbod van Educonnect De kern van Educonnect

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel

School Ondersteuningsprofiel Schoolgegevens Adres: Maxend 6 Postcode: 5388GL Telefoon: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Website: www.maxend.nl Onderwijsconcept: Basisschool t Maxend (SKPO Novum) maakt deel uit van brede school

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs)

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) 36 Bijlage 5 Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) De schoolleider en de interne begeleider geven samen leiding aan het borgen van het leesonderwijs. Beiden hebben hierin

Nadere informatie

Protocol NT2-leerlingen 1

Protocol NT2-leerlingen 1 Protocol NT2-leerlingen 1 Schooljaar 2018-2019 1 Opgesteld door HCK i.o.m. HTH voor schooljaar 2018-2019 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 WANNEER BEN JE EEN NT2- LEERLING? 4 FACILITEITEN BEGELEIDING... ORGANISATIE...

Nadere informatie

Arrangementen. Beschrijving van arrangementen cluster 3 en 4. Loket Randstad: arrangementen beschrijving/versie 2015-07/ pagina 1

Arrangementen. Beschrijving van arrangementen cluster 3 en 4. Loket Randstad: arrangementen beschrijving/versie 2015-07/ pagina 1 Arrangementen Beschrijving van arrangementen cluster 3 en 4 Loket Randstad: arrangementen beschrijving/versie 2015-07/ pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 totaaloverzicht ondersteuningsarrangementen

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Zorgarrangementen Nederlands als tweede taal

Zorgarrangementen Nederlands als tweede taal Zorgarrangementen Nederlands als tweede taal Maatwerk oplossingen binnen de school www.detaalreis.nl Meertaligheid actueler dan ooit Ongeveer een kwart van de kinderen in het basisonderwijs komt uit een

Nadere informatie

Dossieranalyse. 2.Opstarten begeleidingstraject nieuwe schooljaar

Dossieranalyse. 2.Opstarten begeleidingstraject nieuwe schooljaar Zorgarrangementen zml/lg/lz Welke zorg heeft uw leerling nodig? De dienst ambulante begeleiding De Rank Barendrecht biedt de volgende arrangementen. Observaties, gesprekken, verslagen en adviezen horen

Nadere informatie

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD)

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handelinggerichte Proces diagnos1ek (HGPD) Op de scholen van de Tjongerwerven CPO wordt handelingsgericht gewerkt. Het doel van HGW is om het onderwijs

Nadere informatie

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding Doelgroep Kinderen en volwassen van alle leeftijden waarbij een vermoeden van of sprake is van problemen op het gebied van: - Gehoor - Spraak en taal - Communicatie Producten Onderwijs - Basis- en voortgezet

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Speciaal basisonderwijs In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat leerlingen in aanmerking kunnen komen

Nadere informatie

Intakegesprek psycholoog

Intakegesprek psycholoog Intakegesprek psycholoog Wanneer u een psycholoog bezoekt is het belangrijk dat u uw relevante problematiek goed kunt bespreken. Het is daarom belangrijk om tijdens een intakegesprek voldoende informatie

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Personal coaching

KEC Onderwijs. Personal coaching KEC Onderwijs Personal coaching 1 Er wordt veel gevraagd van jou als leraar. De werkdruk is hoog, bij ziekte is vervanging lastig vanwege het lerarentekort, toenemende digitalisering, hogere eisen aan

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken Zorg op de Overlaet Voor u ligt het zorgplan van de Overlaet. In dit document maken we inzichtelijk dat we planmatig omgaan met zorg. Het document is als volgt opgesteld: Onderdeel 1: Onderdeel 2: Onderdeel

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel De Fontein Algemene gegevens School De Fontein BRIN 04FI Locatieleider Mw. L. v.d. Wel Adres Hoyledestraat 23, 3036 LP Rotterdam Telefoon 010-4659366 E-mail

Nadere informatie

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk

zorgmakelaar. AB wordt geboden door Dienstencentrum. Dienstencentrum legt contact met de school. Arrangementen AB medischlichamelijk WERKWIJZE AANVRAGEN ARRANGEMENT ALGEMENE INFORMATIE In onderstaand overzicht wordt aangegeven op welke gebieden er een arrangement kan worden aangevraagd, welke rol het Loket heeft en hoe de communicatie

Nadere informatie

Werkwijzer Onderwijsondersteuners

Werkwijzer Onderwijsondersteuners Werkwijzer Onderwijsondersteuners De onderwijsondersteuners zijn sinds de invoering van passend onderwijs actief op de scholen in het samenwerkingsverband. Zij leveren middels hun inzet een bijdrage aan

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Beeldcoaching

KEC Onderwijs. Beeldcoaching KEC Onderwijs Beeldcoaching 1 Herkenbaar? Onrust in de klas na instructies voor een taaloefening, grappenmakers die steeds door de les heen roepen, leerlingen die snel afgeleid zijn. Hoe ga je daarmee

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Leerkrachten en school (Inter)actie naar ouders Stap 1 Leerkracht observeert, signaleert, toetst en werkt handelingsgericht. Dit betekent o.a. dat wij werken met

Nadere informatie

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage) De intakefase Vóór plaatsing. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zijn alleen toelaatbaar tot sbo de Blinker indien het SWV PO 31.04 een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven. De procedure

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE OPLEIDING TOT VIDEO-HOMETRAINER

ALGEMENE INFORMATIE OPLEIDING TOT VIDEO-HOMETRAINER ALGEMENE INFORMATIE OPLEIDING TOT VIDEO-HOMETRAINER AIT, 2019 De opleiding tot VHT-er wordt uitsluitend gegeven door erkende AIT-opleiders, werkzaam bij AIT of via een AIT-steunpunt. Sommige aangesloten

Nadere informatie

Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard

Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard 2016-2017 1. Inleiding De Beiaard is een school, waar ieder kind wordt gezien Deze missie sluit naadloos aan bij die van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep havo-vwo, locatie SGL - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsstuk. Herfstleerlingen groep 1/2

Beleidsstuk. Herfstleerlingen groep 1/2 Beleidsstuk Herfstleerlingen groep 1/2 November 2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Visie Saltoschool Reigerlaan... 3 2. Overgang naar groep 3... 4 3. Tijdpad... 5 2 Inleiding De wet primair Onderwijs stelt

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

Schoolgids Deel b SO De Leeuwerik

Schoolgids Deel b SO De Leeuwerik Schoolgids 2018-2019 Deel b SO De Leeuwerik Inleiding Onze schoolgids is opgeknipt in twee delen, deel A en B. Dit is deel B. Dit deel gaat met name over de schoolontwikkeling en de onderwijsopbrengsten.

Nadere informatie

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015 Diagnostiek de Ambelt 2014-2015 Ons aanbod Resultaat boeken. de Ambelt Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij?... 3 2. Aanbod Diagnostiek... 5 Consult gedragswetenschapper... 5 Traject Handelingsgerichte Diagnostiek...

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar kleuteren naar groep

Nadere informatie

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten 15 september 2010 9.00 16.00 Berber Klein Henk Logtenberg & Liesbeth van Well Agenda (1) 1. Introductie 1.1: Voorstellen 1.2: Warming

Nadere informatie

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool.

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Het protocol bestaat uit zeven fasen, die door een kind doorlopen worden bij de overgang van

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2015-2016 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op 12-09-2017 Ouderadviesraad 03-10-2017 Looptijd 2017-2019 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie van de Pionier. blz. 3. Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3. Spel blz. 3. De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz.

Inhoudsopgave. Visie van de Pionier. blz. 3. Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3. Spel blz. 3. De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz. 1 Inhoudsopgave Visie van de Pionier. blz. 3 Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3 Spel blz. 3 De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz. 5 De rol van de leerkracht..blz. 5 De rol van de ouders

Nadere informatie

Begeleiding bij AD(H)D en ASS

Begeleiding bij AD(H)D en ASS Begeleiding bij AD(H)D en ASS Leerlingen met een diagnose hebben niet altijd ondersteuning nodig. Leerlingen met ontwikkelingsproblematiek voldoen niet altijd aan de criteria van vastgestelde diagnostische

Nadere informatie

ware kanteling Van claimen naar

ware kanteling Van claimen naar Van claimen naar ware kanteling U ziet ze regelmatig voorbij komen; termen als De Kanteling, Het Gesprek, en ontschotting. Misschien wel vaker dan u lief is. Het zijn begrippen die onlosmakelijk zijn verbonden

Nadere informatie

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren SWV VO 20.02 Groningen Ommelanden november 2014 1 Gerelateerd aan de procesgang handelingsgericht arrangeren SWV PO 20.01 Het handelingsgericht arrangeren

Nadere informatie

Schoolgids Deel b VSO De Triviant

Schoolgids Deel b VSO De Triviant Schoolgids 2018-2019 Deel b VSO De Triviant Inleiding Onze schoolgids is opgeknipt in twee delen, deel A en B. Dit is deel B. Dit deel gaat met name over de schoolontwikkeling en de onderwijsopbrengsten.

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie

Protocol Dyscalculie Protocol Dyscalculie Inhoud Inleiding 2 Visie en uitgangspunten 3 Wat wordt verstaan onder dyscalculie? 4 Leren rekenen en rekenproblemen 4 Drie pijlers 5 Interne diagnostiek 5 Externe diagnostiek 6 Stappenplan

Nadere informatie

Arrangementsgroep Mavo ISG Arcus. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep Mavo ISG Arcus. Informatie voor ouders Arrangementsgroep Mavo ISG Arcus Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep Mavo ISG Arcus - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het arrangement

Nadere informatie

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE VIANEN INHOUD 1. Uitkomst onderzoek Lumiar te Vianen 3 2. en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 5 3. Samenvattend oordeel 11 Bijlage

Nadere informatie

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief Masterclass Simeacongres, Lunteren 7-4-2017 Lilian van der Bolt Kennismaking Programma Opvattingen rondom Spel en ontwikkeling Het belang van spel Spelontwikkeling

Nadere informatie

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen TRIVIUMLINDENHOF Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen DAGBEHANDELING 0-7 JAAR VLAARDINGEN Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen Dagbehandeling 0-7 jaar wordt ingezet bij vragen rondom complexe ontwikkelings-

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

1.2. Onderzoek(pakket) 1. Aanbod

1.2. Onderzoek(pakket) 1. Aanbod 1.2. Onderzoek(pakket) 1 Aanbod 1 - Het Sprengen College streeft ernaar om, middels een combinatie van testen, te komen tot een beknopt doch integer beeld van de jongere. - Op basis van de specifieke hulpvraag

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN ZITTENBLIJVEN OVERGAAN 1. ALGEMEEN Dit protocol gebruiken we als leidraad vanaf groep 3 bij de overgang naar een volgende groep. Voor de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 is er een apart

Nadere informatie