WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE GRONDSLAGEN VAN HET REGLEMENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE GRONDSLAGEN VAN HET REGLEMENT"

Transcriptie

1 REGLEMENT AANGAANDE DE BESCHERMING VAN DE BIJ DE BEHANDELING VAN GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD MET BETREKKING TOT DE PATIËNT IN HET UMC SINT-PIETER I. INLEIDING Het ziekenhuis en alle persneelsleden van het UMC SINT-PIETER verklaren nadrukkelijk dat zij u, als patiënt, het best mgelijke nthaal, een ptimale medische en paramedische verzrging, een gepaste sciale en administratieve hulp,... willen bieden, ngeacht uw inkmsten, uw verzekerbaarheidsvrwaarden, uw afkmst en filsfische vertuiging. Deze wil wrdt gedeeld dr de verkepelende IRIS-structuur, die het Brusselse penbare ziekenhuisnetwerk vertegenwrdigt, teneinde u de beste medische verzrging te geven in een kwaliteitsvlle mgeving. Het respect vr het medisch geheim en de bescherming van uw persnlijke levenssfeer ten pzichte van elke medische f niet-medische infrmatie die wrdt verzameld tijdens een raadpleging f bij uw hspitalisatie in het UMC SINT-PIETER, vrmen belangrijke grndslagen vr het vertruwen dat u ns schenkt. Om de bescherming van uw persnlijke levenssfeer aangaande uw medische en persnsgegevens ng te versterken, verplicht de wet het UMC SINT-PIETER m een reglement p te stellen dat u telaat beter geïnfrmeerd te zijn ver de manuele en geautmatiseerde verwerkingsmdaliteiten die in het UMC SINT-PIETER wrden gebruikt. Indien u ver dit reglement ng vragen hebt, dan wrdt u de mgelijkheid gebden m deze schriftelijk ver te maken aan de Hfdgeneesheer, UMC SINT-PIETER, Hgstraat 322 te 1000 Brussel.

2 II. WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE GRONDSLAGEN VAN HET REGLEMENT In tepassing van de wet van 8 december 1992 betreffende de bescherming van de persnlijke levenssfeer bij de verwerking van persnsgegevens, en van het punt III, 9 quater van de bijlage van het K.B. van 23 ktber 1964 dat de nrmen bepaalt waaraan ziekenhuizen en hun diensten meten beantwrden, bepaalt huidig reglement de verzamelings-, registratie-, bewarings-, wijzigings-, raadplegings- en verdelingsmdaliteiten van persnsgegevens betreffende de patiënten, waarnder de medische gegevens. III. DEFINITIES Persnsgegevens: Gegevens die betrekking hebben p een natuurlijke persn die is f kan wrden geïdentificeerd. Medische persnsgegevens : Alle gegevens van persnlijke aard waaruit men infrmatie kan afleiden aangaande de vregere, huidige f tekmstige fysieke f mentale gezndheidstestand, met uitzndering van puur administratieve f bekhudkundige gegevens aangaande de behandelingen f medische zrgen. Verwerking: De geautmatiseerde verwerking f het manueel bijhuden van een bestand. Bestanden : Een geheel van persnsgegevens, samengesteld en bewaard p een lgisch gestructureerde wijze met het g p een systematische raadpleging. Geautmatiseerde verwerking: Elk geheel van bewerkingen die geheel f gedeeltelijk langs geautmatiseerde weg zijn uitgeverd en betrekking hebben p de registratie en de bewaring van persnsgegevens, alsk p de wijziging, het wissen, de raadpleging f de verspreiding van deze gegevens. Huder van het bestand: De natuurlijke persn f de rechtspersn f de feitelijke vereniging die bevegd is m te beslissen ver het del van de verwerking f ver de srt gegevens die erin meten vrkmen. Beheerder van de bestanden: De natuurlijke persn f de rechtspersn f de feitelijke vereniging aan wie de rganisatie en de uitvering van de verwerking is tevertruwd. Patiënt : Alle persnen pgenmen f verzrgd in het ziekenhuis, die er al dan niet verblijven en aan wie medische, verpleegkundige f paramedische zrgen verstrekt wrden.

3 De raadgever inzake infrmatieveiligheid: Deze deskundige adviseert de verschillende actren binnen het UMC Sint-Pieter (hfdgeneesheer, huder van het bestand, beheerder van het bestand ) ver alle veiligheidsaspecten van de infrmatie. Hij verzekt m alle vrzrgsmaatregelen te treffen m de tegang tt tegangssleutels f bestanden met gepersnaliseerde gegevens te vermijden. Hij zrgt vr de regelmatige update van de veiligheidsmdaliteiten van de bestanden m de vertruwelijkheid, de integriteit en de tegankelijkheid te garanderen aan de bevegde persnen. Hij stelt een jaarverslag p betreffende de uitvering van zijn taak. IV. TOEPASSINGSGEBIED Dit reglement is van tepassing p de verwerking van gegevens van persnlijke aard met betrekking tt de patiënten die behandeld f pgenmen zijn : in het UMC SINT-PIETER, penbare ziekenhuisvereniging, waarvan de zetel gevestigd is te 1000 Brussel, Hgstraat 322; en is eveneens van tepassing vr alle banken vr menselijk lichaamsmateriaal, waarvan de zetels gevestigd zijn te 1000 Brussel, Hgstraat 322. V. DOELSTELLING VAN DE VERWERKING EN WETTELIJKE BASIS 1. De registratie van persnsgegevens (verzamelen, bewaren en verwerken) in de scht van het UMC SINT-PIETER en meer bepaald de medische gegevens aangaande de patiënten is vrzien in het kader van de ziekenhuizenwet, gecördineerd p 07/08/1987 (artikels 15 en 17 quater); de wet p de verplichte ziekteverzekering en vergedingen, gecördineerd p 14/07/1994, alsk haar uitveringsbesluiten; het K.B. van 06/12/1994 dat de regels bepaalt vlgens dewelke bepaalde statistische gegevens meten wrden medegedeeld aan de FOD Vlksgezndheid en het K.B. van 25/02/1996 dat de regels bepaalt vlgens dewelke bepaalde minimale psychiatrische statistische gegevens eveneens meten wrden medegedeeld aan de FOD Vlksgezndheid; het K.B. van 13 februari 2001 ter uitvering van de wet van 08/12/1992 tt bescherming van de persnlijke levenssfeer ten pzichte van de verwerking van persnsgegevens. Het UMC SINT-PIETER verwijst naar vlgende delstellingen : a) Gezndheidszrg : Verzrging van de patiënten : geautmatiseerde bestanden betreffende de diagnsestelling en de behandeling van de patiënt en zijn glbale verzrging;

4 Administratie van de patiënten : de pvlging van het verblijf en de behandeling van de patiënten, met inbegrip van de ambulante patiënten met het g p een administratieve, bekhudkundige f facturatieverwerking. Registratie van de patiënten : de registratie van medische en verblijfsgegevens, met het g p beheer, met inbegrip van het dssierbeheer van de patiënten, het beheer van de kwaliteit van de zrgen en het beheer van het tekennen van middelen per pathlgie. Registratie van de dnren : het creëren van bestanden met als inhud de persnen die wensen dnr te zijn, de bekendmaking hiervan en het beheer. Registratie van medische, persnsgegevens en gegevens aangaande het verblijf van de patiënten die een epidemilgisch, wetenschappelijk en / f beheersmatig karakter hebben, met het g p het beantwrden aan delstellingen inzake research, beheer f bjectieven pgelegd dr de verheid. Gebruik van medische patiëntengegevens met het g p nderwijs van de geneeskunde en/f van de verpleegkundige en paramedische wetenschappen. Verwerking van persnsgegevens m de veiligheid van persnen f gederen te waarbrgen. Verwerkingen betreffende het vrschrijven en afleveren van geneesmiddelen. b) Algemene delstellingen : Beheer van nvrziene mstandigheden, klachten, bemiddeling en juridische geschillen, met inbegrip van de schuldvrderingen. 2 Persnsgegevens die niet aan vrmelde delstellingen beantwrden, mgen niet wrden verzameld f verwerkt. VI. IDENTITEIT VAN DE HOUDER VAN HET BESTAND De huder van het bestand is het UMC SINT-PIETER, Openbare Ziekenhuisvereniging, nderwrpen aan de wet van 8 juli 1976, met zetel te 1000 Brussel, Hgstraat 322, hier vertegenwrdigd dr haar Algemeen directeur. VII. IDENTITEIT VAN DE GENEESHEER DIE VERANTWOORDELIJK IS VOOR EN HET TOEZICHT OP DE VERWERKING UITOEFENT (Art 7 WET van 8/12/1992) De medische persnsgegevens mgen alleen verwerkt wrden nder het tezicht en de verantwrdelijkheid van de Hfdgeneesheer van het UMC SINT-PIETER. VIII. IDENTITEIT VAN DE RAADGEVER INZAKE INFORMATIEVEILIGHEID De raadgever inzake infrmatieveiligheid is Mijnheer Rik De Jaegher, Hgstraat 322 te 1000 Brussel, zwel vr het UMC Sint-Pieter als vr alle banken vr menselijk lichaamsmateriaal van het UMC Sint-Pieter.

5 IX. IDENTITEIT VAN DE BEHEERDER DER VERWERKINGEN De rganisatie en de verwerking wrden verricht dr de infrmaticadienst van het UMC SINT- PIETER, nder de bevegdheid van de huder van het bestand en de geneesheer die de verantwrdelijkheid draagt vr de bewaking van de verwerking. X. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE BEHEERDERS VAN DE VERWERKINGEN Hun rechten : Overgaan tt de geïnfrmatiseerde verwerking van alle patiëntengegevens die hen wrden tevertruwd; Vrstellen en/f ntwikkelen van de sftware die het best geschikt is vr een ptimaal beheer van deze gegevens; Beheer van de cmmunicatie tussen bestanden en gebruikers, met inbegrip van het tekennen van paswrden, cdes en alle andere technische mgelijkheden die hen zijn tevertruwd. Hun plichten : De vrwaarden vr tegang tt de persnsgegevens eerbiedigen zals ze werden vastgelegd dr de huder van het bestand f de persn die in zijn naam mag handelen. Overeenkmstig artikel 7 van de wet van 08/12/1992, het nminatief aanstellen van de persnen die in de verwerking tussenkmen f er tegang te hebben; Het vastleggen van de inhud en de reikwijdte van de telating vr elke persn die tegang heeft, het regelmatig bijwerken van het register met die infrmatie; Het berepsgeheim eerbiedigen dr de vertruwelijkheid van de gegevens na te leven; Iedere niet vrziene vraag vr tegang vrleggen aan de huder van het bestand f aan de persn die in zijn naam mag handelen en alle preventieve maatregelen treffen die bedeld zijn m de niet tegelaten tegang te vermijden; Vlgens de verantwrdelijkheden vastgelegd vr iedere verwerking, de identificatiegegevens en de andere gegevens (medische, administratieve) p een gescheiden manier behandelen en ze slechts samenbrengen vlgens de richtlijnen gepreciseerd dr de huder van het bestand f de persn die in zijn naam mag handelen; De vertruwelijkheid van de paswrden en cdes eerbiedigen, vral in geval van tegang tt de beveiligingssleutels tegekend dr andere verantwrdelijken van bestanden in dezelfde instelling; De veiligheidsmdaliteiten van de bestanden regelmatig bijwerken m de vertruwelijkheid, integriteit en tegangsmgelijkheid ervan te waarbrgen.

6 XI. DE CATEGORIEËN VAN PERSONEN DIE TOEGANG HEBBEN TOT OF GEMACHTIGD ZIJN TOT HET VERKRIJGEN VAN DE PERSOONSGEGEVENS VAN MEDISCH AARD Overeenkmstig de artikels 7 en 10 van de wet van 08/12/1992, zijn de vlgende categrieën van persnen (instanties) gerechtigd m geneeskundige gegevens van persnlijke aard te ntvangen betreffende de patiënten en dit in het kader van hun werkpdracht f de ndwendigheden van de dienst : a) intern persneel van het UMC SINT-PIETER : alles geneesheren en studenten geneeskunde belast met het pstellen van de diagnse f de behandeling van de patiënten; de apthekers f de aptheek-assistenten; de verpleegkundigen, de hulpverpleegkundigen, paramedici, technlgen in de medische beeldvrming, labranten, medische secretaressen, scial assistentes : zij delen het medisch geheim, daar zij functies beefenen eigen aan de verzrging en de verslaggeving, evenals hun stagiaires; de administratieve persneelsleden van het ziekenhuis: zij zijn belast met het infrmatiebeheer van de patiënten, het identificatiebestand, de pvlging van het verblijf en de behandeling van de patiënten, met het g p de facturatie en het geschillenbeheer; de nderzekers die fficieel werden aangesteld dr het UMC SINT-PIETER, en dit in het kader van een nderzeksprtcl dat een gunstig advies kreeg van het ethisch cmité van het UMC SINT-PIETER; de Hfdgeneesheer f iedere geneesheer die hij aanstelt vr een specifieke pdracht (bijv. nderzek, klacht, ngewenst incident,...) het infrmaticapersneel : belast met autmatische verwerking van de patiëntengegevens, in het kader van de ziekenhuisinfrmatica; de bemiddelaar aangesteld dr de wet van 22/08/2002 en de klachtenbeheerder; het team van de ziekenhuishygiëne; het team van de MZG. b) persnen extern aan het UMC SINT-PIETER : de betreffende patiënt in naleving van de bepalingen van de wet van 22/08/2002 met betrekking tt de rechten van de patiënt; de beefenaars van de geneeskunst in therapeutisch verband met de patiënt f aangesteld dr de patiënt; de verzekeraars in verband met de verplichte verzekering gezndheidszrg; de verstrekkers van externe zrgen in het kader van de vrtzetting van de zrgen; het RIZIV; de FOD Gezndheidszrg; indien ndig, en binnen de gevallen vrzien dr de wet, de gerechtelijke f administratieve instanties; de andere instanties die dr de wet wrden gemachtigd (bijv. rgaandnatie,...); p vraag van de patiënt f met zijn akkrd, iedere gemachtigde persn (bijv. nderzek, privéverzekeraar,...). XII. DE CATEGORIEËN VAN PERSONEN WAARVAN DE GEGEVENS HET VOORWERP UITMAKEN VAN VERWERKING De patiënt (met inbegrip van de dnr), die gehspitaliseerd is f ambulant behandeld wrdt, aan wie medische, verpleegkundige f paramedische zrgen wrden verstrekt.

7 XIII. AARD VAN DE VERWERKTE GEGEVENS EN DE MANIER WAAROP ZIJ VERZAMELD WORDEN De verzamelde persnsgegevens aangaande de patiënten wrden nderverdeeld in enerzijds, de medische persnsgegevens aangaande de zrgen verstrekt aan de patiënten in de strikte zin en anderzijds, de administratieve persnsgegevens die dienen vr de identificatie, de pname, de facturering f de pzeking. Deze gegevens aangaande de patiënt wrden bijeengebracht via de patiënt zelf, de familie, de zrgverstrekker f een andere instantie. Aard van de verwerkte gegevens A1. Identificatiegegevens naam, adres, telefn gegevens tegekend dr de beheerder van de verwerking B. Financiële bijznderheden identificatie van de verzekeringsrganismen f maatschappijen en slvabiliteitsnderzek Wijze waarp zij verkregen wrden Dr de administratie van de patiënten bij de pname, aan het nthaal van de raadplegingen f bij de speddiensten, aan de hand van fficiële identiteitspapieren. Dr de administratie van de patiënten bij de pname, aan het nthaal van de raadplegingen, dr de desbetreffende diensten (facturatie, sciale dienst,...) C. Persnsgegevens leeftijd, geslacht, gebrtedatum en - plaats, burgerlijke stand, natinaliteit D. Fysieke gegevens (lengte, gewicht,...) Dr de administratie van de patiënten bij de pname, aan het nthaal van de raadplegingen f bij de speddiensten. Dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, paramedici, aptheker... E. Levenswijze Dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, paramedici, aptheker... F. Psychische gegevens (karakter, persnlijkheid,...) Dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, paramedici, aptheker... G. Samenstelling van het gezin dr de patiëntenadministratie bij de pname, aan het nthaal van de raadplegingen f bij de speddiensten Q. Raciale f etnische gegevens Dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, paramedici, aptheker... R. Gegevens aangaande het seksueel gedrag Dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die

8 nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, paramedici, aptheker... U. Filsfische f gdsdienstige vertuigingen dr de administratie van de patiënten bij de pname, dr de diëtisten M. Medische gegevens M1 : Aangaande de fysieke gezndheidstestand : dssier van de patiënt, medisch verslag, diagnse, behandeling, analyseresultaten, handicaps f letsels, dieet, andere bijzndere gezndheidsvereisten aangaande behandeling, reizen en huisvesting dr de geneesheer(heren) verantwrdelijk vr de verzrging van de patiënt, in samenwerking met alle persnen die nderwrpen zijn aan het medisch geheim: stagiaires, verpleegkundigen, labranten, paramedici, aptheker M2 : Medische gegevens aangaande de psychische gezndheidstestand: dssier van de patiënt, medisch verslag, infrmatie aangaande de diagnse en de behandelingen, analyseresultaten M3 : Medische gegevens aangaande risictestanden en -gedragingen M4 : Genetische gegevens in het kader van de bank vr menselijk lichaamsmateriaal, pspringsnderzek, erfelijkheidsnderzek,... M5 : Gegevens betreffende de zrgen : gegevens met betrekking tt de gebruikte middelen en prcedures vr de medische en paramedische patiëntenaanpak J3. Gerechtelijke gegevens aangaande gerechtelijke maatregelen Identificatiegegevens van een referentiepersn Identificatiegegevens van de behandelende geneesheer Dr de administratie van de patiënten bij de pname f aan het nthaal van de raadplegingen Dr de administratie van de patiënten bij de pname f aan het nthaal van de raadplegingen Dr de administratie van de patiënten bij de pname f aan het nthaal van de raadplegingen XIV. ORGANISATIE VAN DE DOORSTROMING VAN DE TE VERWERKEN MEDISCHE GEGEVENS De drstrming van de verwerking van de medische gegevens wrdt als vlgt gerganiseerd : het verzamelen van de gegevens vlgens de mdaliteiten beschreven nder punt XIII van dit reglement; de invering van de gegevens; de verwerking van de gegevens; de cmmunicatie van de gegevens vlgens de mdaliteiten beschreven nder punt XI; de archivering, de bewaring en de vernietiging. de authentificatie via elektrnische weg.

9 De persnen die tegang hebben tt de bestanden aangaande de patiënten verbinden zich erte m de beschikkingen van de wet van 08/12/1992 en haar uitveringsbesluiten p de bescherming van de persnlijke levenssfeer te eerbiedigen, evenals de principes inzake het berepsgeheim en huidig reglement, p straffe van disciplinaire, strafrechterlijke f burgerlijke sancties. XV. PROCEDURE VOLGENS DEWELKE DE GEGEVENS, INDIEN NODIG, ANONIEM KUNNEN GEMAAKT WORDEN Vr zver de persnsgegevens aangaande de patiënten anniem gemaakt wrden f derwijze gecdeerd wrden dat zij de individualisering f identificatie van de patiënt niet mgelijk maken, mgen zij: meegedeeld wrden aan de FOD Vlksgezndheid vereenkmstig artikel 86 van de wet p de ziekenhuizen; gebruikt wrden vr interne beheersmatige en/f researchdeleinden, epidemilgische en / f wetenschappelijke deleinden evenals bjectieven pgelegd dr de verheid. XVI. BESCHERMINGSPROCEDURES VAN DE GEREGISTREERDE GEGEVENS Alle mgelijke schikkingen wrden getrffen pdat de verzamelde gegevens z juist en vlledig mgelijk zijn. Alle vereiste technische en rganisatrische schikkingen wrden eveneens getrffen m het verlies f de manipulatie van persnsgegevens in de patiëntenbestanden te vermijden, evenals m elke nwettige raadpleging, wijziging f cmmunicatie te vrkmen. De prcedures ter bescherming mvatten nder meer : Een systematische back-up van de lkaal geregistreerde infrmatie, nder de verantwrdelijkheid van elke gebruiker; Een systematische back-up van de centrale bestanden en gegevensbanken dr de infrmaticadienst van het ziekenhuis (tijdelijk vergebrachte administratieve en medische gegevens) en de medische infrmatica-afdelingen (labratrium, beeldvrming, samenvattende histrische gegevens,...) bijgehuden vr de veiligheid van hun gegevens (vertruwelijkheid, integriteit, tegang); De back-ups wrden gedaan p infrmatiedragers (banden, cassetten) die ndergebracht wrden p geheime plaatsen; De uit te wissen gegevens wrden eerst p micrfilm gezet/gedigitaliseerd teneinde cnfrm te zijn aan de wettelijke verplichting m het patiëntendssier gedurende dertig jaar te bewaren. De gegevens p micrfilm/gedigitaliseerd vallen nder de verantwrdelijkheid van de hfdgeneesheer. Deze beschermingsprcedures dienen m te beletten dat de gegevens accidenteel f ngerlfd wrden vernietigd, dat ze accidenteel verlren gaan, dat men er ngerlfd tegang te krijgt, dat men ze ngerlfd kan wijzigen f verspreiden. XVII. BEWARINGSTERMIJN VAN DE GEGEVENS 1. Znder afbreuk te den aan eventuele wettelijke f reglementaire schikkingen, nder andere inzake archivering, wrden de vlgende bewaringstermijnen tegepast, vanaf de datum van ntslag f laatste behandeling van de patiënt :

10 (a) (b) (c) (d) Minimum 7 jaar vr de factureringsgegevens die vrtspruiten uit de patiëntenbestanden en die waarde hebben als bekhudkundig dcument; Minimum 30 jaar vr de medische persnsgegevens van de patiënten, dewelke enkel met het akkrd van de Hfdgeneesheer mgen wrden gewist; Minimum 5 jaar vr alle andere gegevens uit de patiëntenbestanden; Vr nbepaalde termijn vr de hfdbestanden. 2. Wanneer de hger vermelde bewaringstermijn is verstreken, wrden de persnsgegevens van de patiënten gewist uit de bestanden en vernietigd, en dit binnen de 12 maanden, indien de infrmaticatepassing het telaat. 3. De vernietiging zal echter niet plaatshebben wanneer het redelijkerwijze vaststaat dat de bewaring van de persnsgegevens aangaande de patiënten van belang zijn vr andere persnen (bijv. : genetische gegevens) f indien de bewaring verplicht is ingevlge een wettelijke bepaling, f ng wanneer er een akkrd in die zin bestaat tussen de patiënt en de Hfdgeneesheer. 4. De desbetreffende gegevens kunnen bewaard wrden nder annieme f gecdeerde vrm indien zij zdanig verwerkt zijn dat het redelijkerwijze vaststaat dat het nmgelijk is m de persnen te identificeren. XVIII. VERGELIJKINGEN, INTERCONNECTIES EN RAADPLEGINGEN 1. Het recht p tegang tt de gegevens van de verschillende departementen wrdt nderwrpen aan de vlgende principes : Iedere geneesheer die deel uitmaakt van een dienst van het UMC SINT-PIETER f iedere geaccrediteerde student in de geneeskunde die tegang heeft tt de actuele en histrische gegevens van de patiënten, in het kader van de therapeutische relatie; Ieder lid van het verzrgend f paramedisch persneel heeft tegang tt de actuele gegevens, in het kader van zijn berepsactiviteiten; de Hfdgeneesheer in het kader van zijn beleids- en cntrlefunctie; het administratief persneel heeft alleen tegang tt de gegevens ndig in het kader van zijn functie (facturering, nthaal, bemiddeling,...); Iedere geneesheer van buiten het UMC SINT-PIETER, p aanvraag f mits het akkrd van de patiënt, heeft tegang tt de verzrgingsgegevens; Iedere interne f externe geneesheer van het UMC SINT-PIETER, in het kader van een menselijk prefndervindelijk nderzek, heeft tegang tt de gegevens, mits schriftelijke akkrd van de patiënt; Iedere geneesheer van het ziekenhuis betrkken bij de kstprijs per geïndividualiseerde pathlgie. Iedere raadpleging van een medisch gegevensbestand impliceert :

11 De ndertekening vr kennisname en aanvaarding van het huidig reglement dr de aanvrager; Het akkrd van de Hfdgeneesheer m ver een tegangscdenummer te beschikken; De kennis van het cdewrd dat tegang verleent tt het menu; De identificatie van de aanvrager (cdewrd, nummer); De identificatie van de patiënt betrkken bij de zrgen; De verificatie van de aanvrager en patiënt, evenals de hedanigheid van de aanvrager, vlgens zijn berepsfunctie. 2. Het vlgende deel ver de behandeling van patiënten is manueel : Kalamaz Wat dit betreft, bestaan geen verbindingen nch intercnnecties. XIX. WISSEN VAN DE GEGEVENS De inhudelijke gegevens van de patiëntenbestanden kunnen uitgewist wrden : 1 na verlp van de bewaringstermijn, vermeld nder punt XVII; 2 in de gevallen bepaald dr en in uitvering van de wet; 3 p gegrnde aanvraag van iedere betrkkene in uitvering van zijn recht p wijziging uitgeverd in hfde van artikel 12 van de wet van 08/12/1996 en van punt XX van huidig reglement; 4 in uitvering van een gerechtelijke beslissing 5 in uitvering van een beslissing van de Bestandhuder f van de Hfdgeneesheer; XX. RECHTEN VAN DE PATIËNT Tijdens het verzamelen van persnsgegevens, wrdt de patiënt p de hgte gebracht van de inhud van artikel 4 van de wet betreffende de bescherming van de persnlijke levenssfeer met betrekking tt de behandeling van persnsgegevens via de nthaalbrchure en/f de weergegeven f verspreide infrmatie. Hij kan een kpie van dit reglement bekmen aan het nthaal van het ziekenhuis f het raadplegen via de internetsite van het ziekenhuis. Iedere patiënt die zijn identiteit kan bewijzen, heeft het recht infrmatie te krijgen ver de gegevens die ver hem verwerkt wrden. In uitvering van dit principe, wrdt de patiënt dr het UMC SINT-PIETER, schriftelijk p de hgte gebracht van zijn rechten namens dit reglement. Z kan hij, m infrmatie te krijgen ver de gegevens die hem betreffen, f m de lijst te krijgen van de persnen die tegang hadden tt zijn persnsgegevens, schriftelijk cntact pnemen met de Hfdgeneesheer van het UMC SINT- PIETER, Hgstraat 322 te 1000 Brussel. Er zal alleen gevlg gegeven wrden aan zijn aanvraag vr zver deze niet reeds ingediend werd tijdens de twaalf vrgaande maanden. De medische gegevens zullen aan de patiënt medegedeeld wrden ten laatste binnen de 45 dagen na ntvangst van zijn aanvraag, en dit p papier f nder elektrnische vrm. Een bedrag,

12 bepaald in vereenstemming met het KB van 2 februari 2007, kan hem aangerekend wrden vr administratieve ksten, znder dat dit bedrag 25 mag verschrijden. Vlgens dezelfde mdaliteiten kan de patiënt, kstels, iedere eventuele aanpassing bekmen van een njuist gegeven f de schrapping f het gebruiksverbd van ieder persnsgegeven dat, rekening hudend met het del van de verwerking, nvlledig f niet relevant is f waarvan de registratie, de mededeling, de bewaring verbden is f dat langer bewaard werd dan de tegelaten termijn. Om ernstige en legitieme redenen met betrekking tt een bijzndere situatie, heeft hij k het recht m zich te verzetten tegen de behandeling van gegevens die hem betreffen, behalve wanneer de rechtmatigheid van de verwerking is gebaseerd p de genemde mtieven in artikel 5 b / en c / van de wet van 08/12/1992. Binnen de maand na ntvangst van een aanvraag tt wijziging, deelt de huder van het bestand desgevallend aan de patiënt mee f de wijziging f schrapping van gegevens uitgeverd werd. In geval van geschil hiermtrent zal de betwisting vrgelegd wrden aan de Vrzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel, vereenkmstig artikel 14 van de wet van 08/12/1992. De patiënt die het bewijs van zijn identiteit kan leveren, heeft het recht m de vlgende infrmatie te verkrijgen, dr zich tt de Hfdgeneesheer te richten : a) de bevestiging dat de gegevens die hem betreffen al dan niet zijn verwerkt, evenals infrmatie ver de deleinden van de behandeling, de categrieën gegevens waarver het gaat en de categrieën van bestemmelingen aan wie de gegevens wrden verstrekt; b) de mededeling, in een begrijpelijke vrm, van de gegevens die zijn verwerkt, en alle beschikbare infrmatie met betrekking tt de brn van deze gegevens; c) de kennis van de lgica achter elke geautmatiseerde verwerking van gegevens ver hem in het geval van geautmatiseerde besluitvrming zals bedeld in artikel 12bis van de wet van 08/12/1992 De patiënt wrdt eveneens dr het ziekenhuis verwittigd van de mgelijkheid m kennis te nemen van het penbaar register van de Cmmissie vr de Bescherming van de Persnlijke Levenssfeer, gehuisvest Hgstraat 139 te 1000 Brussel. Vr klachten, wrdt de patiënt gevraagd m zich tt de Hfdgeneesheer van de instelling te richten via schriftelijke briefwisseling. Hij kan eveneens vrstellen den die van nut zijn f zijn zijn ervaring in het UMC SINT-PIETER nagaan m, indien ndig, crrecties te laten aanbrengen. XXI. IDENTIFICATIENUMMERS Vr de behandeling van patiënten bedeld in huidig reglement, heeft de Cmmissie vr de Bescherming van de Persnlijke Levenssfeer het vlgende identificatienummer tegekend : XXII. WIJZIGINGEN Het UMC SINT-PIETER behudt zich het recht vr m wijzigingen aan te brengen aan dit reglement.

PRIVACYREGLEMENT ZIEKENHUIS OOST-LIMBURG

PRIVACYREGLEMENT ZIEKENHUIS OOST-LIMBURG PRIVACYREGLEMENT ZIEKENHUIS OOST-LIMBURG Inhudstabel Artikel 1: Delstelling van dit reglement... 2 Artikel 2: Aangewezen verantwrdelijken en veiligheidscnsulent... 2 Artikel 3: Gebruik van patiëntengegevens...

Nadere informatie

Frans Halslaan 4, 1921EP Akersloot

Frans Halslaan 4, 1921EP Akersloot Privacy Verklaring Per 25 mei 2018 gelden er verscherpte regels vr alle rganisaties binnen de EU die persnsgegevens verwerken. Om deze reden is de privacy verklaring aangepast en vragen we u deze dr te

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013)

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013) 1/10 Sectraal cmité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 24/2008 van 4 juni 2008 Betreft: aanvraag van Brussels Netwrk Operatins tt herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Privacy Statement Studenten

Privacy Statement Studenten Privacy Statement Studenten Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar studenten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene Verrdening

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE VERKORTE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN

OVEREENKOMST VOOR DE VERKORTE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN OVEREENKOMST VOOR DE VERKORTE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN - Gegevens rganisatie/ bedrijf Naam:..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer: Hierbij vertegenwrdigd dr:... Functie vertegenwrdiger:.....

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

4. Deze Privacy Policy was laatst bijgewerkt op 23/05/2018. FOODSERVICE ALLIANCE l Kastelein 50 B-2300 Turnhout Belgium T +32(0)

4. Deze Privacy Policy was laatst bijgewerkt op 23/05/2018. FOODSERVICE ALLIANCE l Kastelein 50 B-2300 Turnhout Belgium T +32(0) P R I V A C Y P O L I C Y 1. Deze privacy plicy ( Privacy Plicy ) regelt de verwerking van juw persnsgegevens als een nderdeel van juw gebruik van nze Website (de Website ) en de diensten die daarmee verband

Nadere informatie

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling https://dckinga.magister.net/accunt#/inlggen Stichting Inspecteur Belensschl Schiermnnikg Klkkenluidersregeling 1 Regeling inzake het mgaan met een vermeden van een misstand binnen de Inspecteur Belensschl

Nadere informatie

CVO maart Bemiddelingsovereenkomst voor verzekeringsmakelaars

CVO maart Bemiddelingsovereenkomst voor verzekeringsmakelaars 1 CVO19011 26 maart 2019 Bemiddelingsvereenkmst vr verzekeringsmakelaars Sectrale instructies vr de verwerking van persnsgegevens ten beheve van een verwerkingsverantwrdelijke Inleiding De Eurpese Algemene

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Ulla Wlters-Prnk handelend nder Verlies en Ruw Kind en Jngere, Kvk nummer: 67578896, te Gruttstraat

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Herstel

Privacyreglement Praktijk Herstel Praktijk Herstel Stevensweg 83 3319 AJ Drdrecht Privacyreglement Praktijk Herstel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverleners, Elly van den Berg-IJmker en The van den Berg

Nadere informatie

- PRIVACYREGLEMENT -

- PRIVACYREGLEMENT - - PRIVACYREGLEMENT - Wij vinden het belangrijk dat de privacy van nze patiënten ged is gebrgd. Dit privacyreglement beschrijft he wij mgaan met uw persnsgegevens, waarnder uw medische gegevens. Als u vragen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsdienst A.V. Ziekenhuis Oost-Limburg

Huishoudelijk reglement ombudsdienst A.V. Ziekenhuis Oost-Limburg Huishudelijk reglement mbudsdienst A.V. Ziekenhuis Ost-Limburg 1 Inhud 1. Inleiding en verwijzing naar wettelijke bepalingen... 3 2. Tepassingsgebied... 3 3. Gedkeuring en inzage huishudelijk reglement...

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt samenwerking bij en afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de wettelijke

Nadere informatie

De Europese Algemene Verordening van 27 april 2016 over gegevensbescherming (AVG of, in het Engels, GDPR) wordt van toepassing op 25 mei 2018.

De Europese Algemene Verordening van 27 april 2016 over gegevensbescherming (AVG of, in het Engels, GDPR) wordt van toepassing op 25 mei 2018. Privacy Ntice Assuralia neemt de bescherming van uw persnlijke gegevens ter harte. Daarm verbindt Assuralia zich erte deze gegevens met bijzndere aandacht te beschermen en te verwerken, in vlledige transparantie

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE Evaluatiedatum : 10-06-2018 Bestemd vr: Iedereen Dcumentbeheerder: Secretariaat Versie:1 Privacyreglement SBO Bernisse De Wet bescherming persnsgegevens (WBP) is p 1 september

Nadere informatie

Privacy -reglement

Privacy -reglement Dit reglement is gebaseerd p de Wet Bescherming Persnsgegevens (augustus 2001), die de Wet persnsregistratie vervangt. 1. Begripsbepalingen 1. Persnsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt Samenwerking bij en Afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de hand van

Nadere informatie

Privacyreglement Lamers Zorg & Arbeid

Privacyreglement Lamers Zorg & Arbeid Privacyreglement Lamers Zrg & Arbeid 1. Del en herkmst In dit Privacyreglement Lamers Zrg & Arbeid wrdt uitleg gegeven ver de bescherming van privacygevelige infrmatie. In de infrmatiesystemen van Zrg

Nadere informatie

Reglement van de wedstrijd FC de Kampioenen

Reglement van de wedstrijd FC de Kampioenen Reglement van de wedstrijd FC de Kampienen Artikel 1: Organisatr AG Insurance nv, met maatschappelijke zetel in 1000 Brussel, Emile Jacqmainlaan 53, RPR Brussel - BTW BE 0404.494.849, rganiseert de wedstrijd

Nadere informatie

Waarvoor gebruiken wij uw gegevens? 1. Voor de uitvoering van onze overeenkomst met u en met name om:

Waarvoor gebruiken wij uw gegevens? 1. Voor de uitvoering van onze overeenkomst met u en met name om: Privacy plicy WTC De Nieuwenhvespurters (hier bekend als "wij" f "De Nieuwenhvespurters") verzamelt vr een ptimale deelname aan en beleving van nze evenementen persnlijke gegevens van u. We lichten hierbij

Nadere informatie

OVEREENKOMST INSCHAREN

OVEREENKOMST INSCHAREN Pagina 1 van 5 OVEREENKOMST INSCHAREN Deze vereenkmst wrdt aangegaan dr: Naam:... Adres:... Wnplaats:... Telefnnummer:... E-mail:... en Vefgrund V.O.F., Grsveldweg 32a 7497 NN Bentel mariekeweber@hetnet.nl

Nadere informatie

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :...

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :... Mdellencntract TFP(Time fr Prints)/TFCD (Time fr CD) Cntract tussen Mdel en amateurftgraaf Ondergetekenden: Naam :... Adres :... Pstcde/Wnplaats:... Telefn :... Email/Website :... Hierna genemd Ftgraaf,

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING BELCHIM CROP PROTECTION NV

PRIVACYVERKLARING BELCHIM CROP PROTECTION NV PRIVACYVERKLARING BELCHIM CROP PROTECTION NV (Van tepassing vanaf 25 mei 2018) Deze Privacyverklaring wrdt verstrekt dr Belchim Crp Prtectin NV/SA, Technlgielaan 7, 1840 Lnderzeel, België, ingeschreven

Nadere informatie

BEDRIJFSPOLIS AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERINGEN

BEDRIJFSPOLIS AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERINGEN BEDRIJFSPOLIS AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERINGEN De bedrijfsplis aansprakelijkheidsverzekeringen zijn berepsleven. beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risic's in Delgrep Al wie een nderneming f een

Nadere informatie

Voor partners, werknemers, uitzendkrachten, inleenkrachten, student-stagiaires, en sollicitanten van imailo is een ander beleid van toepassing.

Voor partners, werknemers, uitzendkrachten, inleenkrachten, student-stagiaires, en sollicitanten van imailo is een ander beleid van toepassing. PRIVACY STATEMENT Versie mei 2018 Imail B.V. (imail) hecht er waarde aan dat uw gegevens p een juiste wijze wrden verwerkt. Wij (imail) gaan daarm met de grtst mgelijke zrgvuldigheid m met persnsgegevens

Nadere informatie

Privacy Verklaring 23/08/2018

Privacy Verklaring 23/08/2018 Privacy Verklaring 23/08/2018 1.1. Algemeen VZW O2 stelt zich met deze huidige Privacy Verklaring in regel met de Eurpese Verrdening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van persnsgegevens

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

GIDS VAN DE GEBRUIKER

GIDS VAN DE GEBRUIKER GIDS VAN DE GEBRUIKER Hulp bij het invullen van uw aanvraag vr tegang tt patrimniuminfrmatie via de CSPI 1 Samenvattende tabel van de in te vullen rubrieken V9_ 100117 Frmuliertype Rubrieknr. Titel/mschrijving

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING Advocaat du Moulin & Partners. De website (hierna de Website ) wordt aangeboden door:

PRIVACYVERKLARING Advocaat du Moulin & Partners. De website   (hierna de Website ) wordt aangeboden door: PRIVACYVERKLARING Advcaat du Mulin & Partners De website https://advcaat-dumulin.be/ (hierna de Website ) wrdt aangebden dr: ADVOCAAT DU MOULIN & PARTNERS BVBVBA (hierna Advcaat du Mulin & Partners, Wij

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

PRIVACY POLICY BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE WEBSITE EN HET GEBRUIK VAN COOKIES

PRIVACY POLICY BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE WEBSITE EN HET GEBRUIK VAN COOKIES PRIVACY POLICY BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE WEBSITE EN HET GEBRUIK VAN COOKIES In deze plicy wrdt uiteengezet he het bedrijf mgaat met de persnsgegevens die zij verzameld en verkregen heeft via het internet

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de identificatie en de encdering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Referentie PCCB/S2/CRR/1176598 Datum 11/05/2016

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT VOOR PATIËNTEN. I. Wettelijk kader... 2 II. UW PRIVACY BESCHERMEN DOEN WE SAMEN AZ Delta waakt over uw privacy...

PRIVACYREGLEMENT VOOR PATIËNTEN. I. Wettelijk kader... 2 II. UW PRIVACY BESCHERMEN DOEN WE SAMEN AZ Delta waakt over uw privacy... PRIVACYREGLEMENT VOOR PATIËNTEN Inhud I. Wettelijk kader... 2 II. UW PRIVACY BESCHERMEN DOEN WE SAMEN... 2 1. AZ Delta waakt ver uw privacy... 2 2. De gegevens die AZ Delta verwerkt zijn afhankelijk van

Nadere informatie

BIJLAGE : PRIVACYCLAUSULE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG)

BIJLAGE : PRIVACYCLAUSULE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) BIJLAGE : PRIVACYCLAUSULE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) TITEL 1 RECHT OP INFORMATIE 1. In het kader van de arbeidsrelatie tussen de werkgever en de werknemer verwerkt de werkgever gegevens

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID 1. Inleiding & definities RES is een netwerk van lkale bedrijven, km's, handelaars en persnen, die vrije berepen uitefenen. Particulieren wrden gemtiveerd m aan te kpen

Nadere informatie

Privacyreglement. Inleiding

Privacyreglement. Inleiding Privacyreglement Inleiding Bij het adviseren ver en het afsluiten van financiële prducten f diensten vraagt Blkweg Financieel Adviseurs B.V. (Blkweg) veel vertruwelijke infrmatie van klanten. Klanten van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

1. Wedstrijdvoorwaarden. 2. Wedstrijdperiode. 3. Deelname

1. Wedstrijdvoorwaarden. 2. Wedstrijdperiode. 3. Deelname Wedstrijdvrwaarden Win tickets vr de UEFA Champins League bij Santander vr Paris Saint-Germain versus Manchester United FC Santander Cnsumer Finance Benelux B.V. 1. Wedstrijdvrwaarden 1.1. Deze Wedstrijdvrwaarden

Nadere informatie

GOA Publiek. Privacy statement. 1 van 6

GOA Publiek. Privacy statement. 1 van 6 GOA Publiek Privacy statement 1 van 6 Inhudspgave Inleiding... 3 Inhudspgave... 2 1. Persnsgegevens die wij verwerken... 4 2. Bijzndere en/f gevelige persnsgegevens die wij verwerken... 4 3. Met welk del

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities Algemene Vrwaarden Dit zijn de Algemene Vrwaarden van Fiets Clinics Nederland, gevestigd: Waalbandijk 20, 6541AJ Nijmegen. Op alle prducten van Fiets Clinics Nederland zijn deze Algemene Vrwaarden van

Nadere informatie

Artikel 5 - De overeenkomst Artikel 6 - Herroepingsrecht Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping

Artikel 5 - De overeenkomst Artikel 6 - Herroepingsrecht Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping Algemene Vrwaarden het Anbi register Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van het ANBI register Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Justitieasssitent (M/V)

Justitieasssitent (M/V) MOD WVG afdeling Persneel Kning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 31 52 F 02 553 34 77 persneel@wvg.vlaanderen.be FUNCTIEBESCHRIJVING ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Huisarts: recente wijzigingen

Huisarts: recente wijzigingen Huisarts: recente wijzigingen Deze brchure is een bijlage van de Infbx huisarts en geeft infrmatie ver de recentste (d.i. tt september 2015) infrmatie f wijzigingen die niet in de Infbx zijn vermeld. Het

Nadere informatie

AANSCHAF EN ACTIVERING

AANSCHAF EN ACTIVERING 1. AANVAARDING Dr de aanschaf, het gebruik f een pging tt gebruik van een Cadeaubn: (a) aanvaardt u en stemt u ermee in dat u aan deze Vrwaarden bent gebnden; en Geeft u een ander testemming uw Cadeaubn

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dat 13 februari 2007 Gelet dat de Cmmissie vr aanvullende pensienen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS

PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS Inhudspgave 1. ALGEMENE PROCEDURE... 3 2. RECHT OP INFORMATIE... 4 3. RECHT OP INZAGE... 6 4. RECHT OP CORRECTIE EN AANVULLING... 7 5. RECHT OP GEGEVENSWISSING...

Nadere informatie

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE

PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE PRIVACY VERKLARING VAN BEAUTYSALON ANKE Eenmanszaak Beautysaln Anke is verantwrdelijk vr de verwerking van persnsgegevens zals weergegeven in deze privacyverklaring. Anke de Vries is de cördinatr gegevensbescherming

Nadere informatie

INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind)

INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind) INLICHTINGENFORMULIER SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST (1 per kind) 1 INFO KINDEROPVANG Naam: 3Wplus Kinderpvang Adres: Brusselsesteenweg 617, 1731 Zellik Mallebt Huizingen A. Vaucampslaan 80, 1654 Huizingen

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Lokale participatieregeling

Lokale participatieregeling Lkale participatieregeling 1. Algemene principes p het vlak van participatief bestuur p schl Schlbesturen en alle nderwijsparticipanten (persneel, uders, leerlingen) hebben een zrgplicht m verschillende

Nadere informatie

Privacybeleid, Voor welke doelen zijn persoonsgegevens nodig

Privacybeleid, Voor welke doelen zijn persoonsgegevens nodig Privacybeleid, Kindercentrum de KinderSfa hecht veel waarde aan de bescherming van de aan haar beschikbaar gestelde persnsgegevens en gaat daar zrgvuldig mee m. In dit privacybeleid wrdt aangegeven he

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt

I. INLEIDING. Waarover handelt Boek III? 21/03/2014. Pierre de Bandt Pierre de Bandt 1 I. INLEIDING Waarver handelt Bek III? 1) Detegangttdemarktisvrij(titel1) 2) Inschrijving bij KBO via ndernemingslketten(titel 2) 3) Algemene verplichtingen vr ndernemingen(titel 3) 2

Nadere informatie

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid.

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid. HW Wnen acht het van belang dat medewerkers, de directie én de Raad van Cmmissarissen p adequate en veilige wijze melding kunnen maken van (eventuele vermedens van) misstanden binnen HW Wnen. Daarm is

Nadere informatie

Privacyreglement Libereaux BV

Privacyreglement Libereaux BV Privacyreglement Libereaux BV versie 3.0 20-05-2015 Inhud 1. Inleiding... 3 1.1 Begripsbepalingen... 3 1.2 Melding verwerking persnsgegevens... 4 1.3 Testemming verwerking persnsgegevens... 4 2. Omgaan

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvrm vr chrten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvrm(en) vr chrten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Tpsprt- Student Stenden Hgeschl Prfileringsfnds

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

Privacyreglement NFG versie:

Privacyreglement NFG versie: Privacyreglement NFG versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, M.J.T. Maslijn handelend nder PsychMrfse- praktijk vr psychlgische hulp, caching & advies,

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

PRIVACY POLICY / COOKIE POLICY EGEDA NV

PRIVACY POLICY / COOKIE POLICY EGEDA NV PRIVACY POLICY / COOKIE POLICY EGEDA NV Privacy plicy betreffende het gebruik van de website en het gebruik van ckies EGEDA N.V. is zich ervan bewust dat de privacy van zijn klanten en de bescherming van

Nadere informatie

De derde betaler en het persoonlijke aandeel van de patiënt

De derde betaler en het persoonlijke aandeel van de patiënt De derde betaler en het persnlijke aandeel van de patiënt 14/10/2010 Cntext huidige situatie Het hnrarium betreffende de geneeskundige verstrekkingen, bepaald dr de wet van 14 juli 1994, bestaat uit 2

Nadere informatie

Privacy statement GastouderCarola

Privacy statement GastouderCarola Privacy statement GastuderCarla Adres: Clenbranderstraat 79 Pstcde en wnplaats: 6921 NC Duiven Telefnnummer: 0316-847432 Website: www.gastudercarla.nl Facebk: https://www.facebk.cm/carlagastuder Inhud

Nadere informatie

o o o o o o o o o o o o o o o Algemene voorwaarden Gastouderbureau Charno VOF Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:

o o o o o o o o o o o o o o o Algemene voorwaarden Gastouderbureau Charno VOF Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene vrwaarden Gastuderbureau Charn VOF Definities In deze Algemene Vrwaarden wrdt verstaan nder: Gastuderbureau: Gastuderbureau Charn VOF Gastuder: degene die na bemiddeling dr het gastuderbureau

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Prestum.nl

Algemene Voorwaarden Prestum.nl Algemene Vrwaarden Prestum.nl Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Tepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbd Artikel 4 - De vereenkmst Artikel 5 - Herrepingsrecht Artikel 6 - Ksten in geval van

Nadere informatie

Altrad Benelux n.v. privacyverklaring

Altrad Benelux n.v. privacyverklaring Altrad Benelux n.v. privacyverklaring Wij zijn er van vertuigd dat de bescherming van uw persnlijke gegevens van essentieel belang is. Indien wij uw persnsgegevens verwerken, den we dat dan k in vereenstemming

Nadere informatie

In onze praktijken wordt u als eerste te woord gestaan door één van onze assistentes.

In onze praktijken wordt u als eerste te woord gestaan door één van onze assistentes. Geachte mijnheer/mevruw, Wij heten u van harte welkm als patiënt van de SHG! In nze praktijken wrdt u als eerste te wrd gestaan dr één van nze assistentes. Om de vergang van uw huidige huisarts naar uw

Nadere informatie

Privacyreglement. voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. N:\gebruikers\MARPRI\Informatieveiligheid\CBPL\Privacy - reglement.

Privacyreglement. voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. N:\gebruikers\MARPRI\Informatieveiligheid\CBPL\Privacy - reglement. voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer N:\gebruikers\MARPRI\Informatieveiligheid\CBPL\Privacy - reglement.docx Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 1 Inleiding... 3 2 Definities... 3 3 Doeleinden

Nadere informatie

De GDPR in 10 stappen

De GDPR in 10 stappen De GDPR in 10 stappen Stap 4- Vul uw gegevens aan in het Verwerkingsregister 2018 G.T.L. Het is verbden deze dcumenten te vermenigvuldigen f anderzijds te verwerken znder nze testemming. Elke inbreuk zal

Nadere informatie

PCBO Gedragscode Internet/ Intranet en email

PCBO Gedragscode Internet/ Intranet en email PCBO Gedragscde Internet/ Intranet en email Deze tekst mschrijft het gebruik van internet en intranet (hierna tezamen internet ) en e-mail vr werknemers van PCBO Apeldrn. De vlgende punten zijn verwgen

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT VOOR BEWONERS

PRIVACYREGLEMENT VOOR BEWONERS PRIVACYREGLEMENT VOOR BEWONERS Artikel 1. Delstelling WZC t Pandje hecht veel belang aan de bescherming van de persnlijke levenssfeer van haar bewners. Via dit privacyreglement wenst WZC t Pandje haar

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013 TERMS OF USE DATA AFNEMERS Gebruiksvrwaarden - trustbx v.2-21/06/2013 1. Bereik 1.1. Trustbx B2C is een gedepneerd handelsmerk van GS1 Belgium & Luxemburg en is een database ('Database') die de exclusieve

Nadere informatie

Voorwaarden voor deelname en verklaring van vertrouwelijkheid. I. Voorwaarden voor deelname

Voorwaarden voor deelname en verklaring van vertrouwelijkheid. I. Voorwaarden voor deelname Vrwaarden vr deelname en verklaring van vertruwelijkheid I. Vrwaarden vr deelname 1- De "Prijs Karel Van Miert vr Studenten" wrdt uitgereikt aan een student(e) aan één van de hgeschlen f universiteiten

Nadere informatie

ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden

ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden INTERN REGLEMENT EN ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden 1.1 - Tenzij er een vrafgaand geschreven akkrd is van PARKING, heeft het luter feit van in de inrichting binnen te

Nadere informatie

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand.

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand. Klkkenluidersregeling Wningcrpratie De Leeuw Van Putten Versie: 18 ktber 2016 Om de integriteit van De Leeuw Van Putten te waarbrgen en erp te te zien dat de belangen van medewerkers en klanten ptimaal

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV Algemene Vrwaarden Webshp Uil VR Slutins BV Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

3. De in opdracht van Verantwoordelijke te Verwerken persoonsgegevens blijven eigendom van Verantwoordelijke en/of de betreffende betrokkenen.

3. De in opdracht van Verantwoordelijke te Verwerken persoonsgegevens blijven eigendom van Verantwoordelijke en/of de betreffende betrokkenen. Bijlage: Bewerkersvereenkmst FTM Fld Management Versie: 1.0 Datum: 01-01-2019 Deze bewerkersvereenkmst is een bijlage bij FTM Fld Management Algemene vrwaarden (hierna: de Hfdvereenkmst) tussen klant (hierna:

Nadere informatie

Intern en extern toezicht op de reguliere politie: de diversiteit aan spelers. Prof.dr. Dirk Van Daele Astrid Bink

Intern en extern toezicht op de reguliere politie: de diversiteit aan spelers. Prof.dr. Dirk Van Daele Astrid Bink Intern en extern tezicht p de reguliere plitie: de diversiteit aan spelers Prf.dr. Dirk Van Daele Astrid Bink Inleiding Het nderscheid tussen intern en extern tezicht Intern tezicht Gerganiseerd dr de

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Privacy Policy. A. Privacy en GDPR

Privacy Policy. A. Privacy en GDPR Privacy Plicy Bij Firma Ordenad vinden we gegevensbescherming belangrijk. In dit privacybeleid vindt u alle infrmatie rnd he wij de privacy van nze klanten en gebruikers van nze website www.inbedel-ntruimingen.be

Nadere informatie

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen:

b) Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wij de volgende categorieën van persoonsgegevens verzamelen: Privacy statement De website www.staatsen.nl is eigendm van Staatsen Executive Search. Staatsen Executive Search hudt zich aan de wettelijke vrschriften met betrekking tt de bescherming van persnsgegevens,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BEN KORTMAN COMMUNICATIE/FOTOGRAFIE

ALGEMENE VOORWAARDEN BEN KORTMAN COMMUNICATIE/FOTOGRAFIE ALGEMENE VOORWAARDEN BEN KORTMAN COMMUNICATIE/FOTOGRAFIE 1. Algemeen De ft s p www.benkrtman.nl zijn alleen bestemd vr de eigenaar van Ben Krtman Cmmunicatie. Bezekers kunnen deze ft s bekijken, maar zijn

Nadere informatie

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1.1 Achtergrnd Een wijn kan beschermd wrden als beschermde rsprngsbenaming (BOB) f als beschermde gegrafische aanduiding (BGA). Vlgende Eurpese verrdeningen beschrijven

Nadere informatie

Save or delete? Dataretentie als noodzakelijk kwaad?

Save or delete? Dataretentie als noodzakelijk kwaad? Save r delete? Dataretentie als ndzakelijk kwaad? Themalunch 15 ktber 2014 Kristel De Schepper Instituut vr Strafrecht KU Leuven en B-CCENTRE Krachtlijnen Belgisch wettelijk kader Wettelijke basis: artikel

Nadere informatie