Klantgerichte, transparante en doelmatige gezondheidszorg. Data Driven Healthcare; de rol van data op de gezondheidszorg in de toekomst?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klantgerichte, transparante en doelmatige gezondheidszorg. Data Driven Healthcare; de rol van data op de gezondheidszorg in de toekomst?"

Transcriptie

1

2 Klantgerichte, transparante en doelmatige gezondheidszorg Data Driven Healthcare; de rol van data op de gezondheidszorg in de toekomst?

3 Agenda Wat mag u vandaag van ons verwachten? 01 Korte introductie 04 Klantervaring Een korte introductie van Wat is klantervaring en wie Rutger van Zuidam over het speelt hier een rol? Hoe voeren gedachtegoed van Qualizorg we dit momenteel uit en wat doen we met de data? 02 De rolverdeling in de zorg 05 Wat is belangrijk? Welke rollen hebben Privacy staat altijd voorop, maar overheid, zorgverzekeraars, wat kunnen we nog meer doen? beroepsgroepen en Waar moeten we in 2020 naar consumenten in de zorg? toe? 03 Consumentengedrag 06 Conclusie en rondvraag Is de zorgconsument in staat The floor is yours. Wat wilt u regie te voeren op zijn eigen nog weten of wat kunnen wij zorgverleningsproces? En hoe voor u doen? Tijd voor de gedraagt zij zich als consument? rondvraag en sluiting.

4 Even voorstellen Zorg in Nederland is meer dan ooit in beweging. Het is één belangenspel waarin zorgverleners, instanties, zorgverzekeraars, overheden en patiënten(organisaties) elkaar willen overtuigen hoe het moet. Het credo: de zorg moet beter, betaalbaar èn transparant worden. De patiënt moet weer centraal staan! Ik geloof dat we ons met Qualizorg sterk maken voor klantgerichte, doelmatige en transparante gezondheidszorg Rutger van Zuidam - Oprichter en eigenaar van Qualizorg B.V.

5 Even voorstellen Qualizorg - marktleider in klantervaringsonderzoek en TTP Bedenker van geautomatiseerd continu dataverzamelen binnen de zorg NEN ISO patiënten p/jr Volledig objectief Volledig onafhankelijk Marktleider in Nederland Ontstaan in 2010 Samenwerking met onderzoeksinstituten Gedegen en bewezen infrastructuur

6 De rolverdeling in de zorg zorgconsument, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, overheid en zorginstituut Minister Schippers omschrijft in 2015: Het Nederlandse zorgstelsel heeft als doel om de zorg voor de cliënt goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dat doel te bereiken, hebben de patiënt, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid elk hun eigen rol en verantwoordelijkheden.

7 Rol van de overheid De overheid is verantwoordelijk voor het creëren van de voorwaarden om dit systeem van gereguleerde concurrentie te laten werken. Belangrijke instrumenten daarbij zijn de acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie en de zorgplicht voor zorgverzekeraars.

8 Rol van de overheid; Kwaliteitsinstituut Het Kwaliteitsinstituut heeft als doel de kwaliteit van de in Nederland geleverde zorg te helpen verbeteren (en inzichtelijk te maken). Uitgangspunt is dat patiënten, zorgverleners en verzekeraars het beste weten wat goede zorg is en daarover afspraken moeten maken in de vorm van een kwaliteitsstandaard. Als deze partijen er om wat voor reden dan ook niet uitkomen, kan het Kwaliteitsinstituut helpen.

9 Rol van zorgverzekeraars Zorgverzekeraars kopen de zorg in. In het belang van hun verzekerden, letten zij daarbij op de kwaliteit van de zorg en op de kosten. Door kwalitatief goede zorg in te kopen tegen een goede prijs, kunnen zij zich met hun aanbod onderscheiden van andere verzekeraars en stimuleren zij zorgaanbieders om zich te verbeteren. Over wat goede kwaliteit is en het transparant maken daarvan, maken zorgaanbieders en verzekeraars met elkaar afspraken. 9

10 Rol van de zorgaanbieder Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige zorg en het realiseren van een efficiënte bedrijfsvoering.

11 Rol van de consument Patiënten/verzekerden betalen premie om de zorgkosten te betalen. Zij worden geacht mee te werken om behandeling te laten slagen en kunnen door te kiezen (voor een verzekeraar of aanbieder) goede service en zorg tegen een redelijke prijs belonen.

12 Is de zorgconsument in staat om regie te voeren op zijn / haar eigen zorgverleningsproces?

13 Op vakantie? Kies de beste vlucht via skyscanner.nl 13

14 Kies de beste accommodatie via zoover.nl 14

15 En de beste restaurants via couverts.nl

16 Your Header Here place tour additional subheader in dummy text lorem here 16

17 Cijfers in beeld Aantal zorgaanbieders Hoe succesvol is Zorgkaart Nederland? Is de zorgconsument wel bezig met de juiste zorgkeuze? big geregistreerd Aantal zorgaanbieders Zorgkaart Nederland Totaal in Nederland

18 Cijfers in beeld Aantal bezoekers en consulten Bezoeken in Nederland Zorgkaart NL Huisartsconsulten AANTAL BEZOEKEN PER MAAND Zorgkaart Nederland meldt dat zij bezoekers per maand op hun website hebben. Echter, gemiddeld gaat een Nederlander 4,3 maal per jaar naar de huisarts. Dat zijn huisartsconsulten per jaar. En dan hebben we het alleen over de huisartsen. Waarderingen in Nederland Zorgkaart NL Huisartsconsulten AANTAL WAARDERINGEN PER MAAND Zorgkaart Nederland meldt dat zij maandelijks waarderingen binnen krijgen. Echter, maandelijks zijn er alleen al huisartsconsulten in Nederland. Het aantal waarderingen van Zorgkaart Nederland is dus nauwelijks 0,1% van het aantal consulten per maand. Cijfers o.b.v inwoners in NL

19 CONCLUSIE: We hebben onvoldoende relevante data! IS DE ZORGCONSUMENT IN STAAT OM REGIE TE VOEREN OP BASIS VAN DATA EN DE BESTE KWALITEIT VAN ZORG TE KIEZEN? 19

20 Dataverzameling in Nederland

21 WAT IS KWALITEIT? IS KLANTERVARING KWALITEIT? OF IS KWALITEIT VOORAL ZORGINHOUDELIJK EN FINANCIEEL?

22 Triple Aim Wat weerhoudt de consument er van om zelf de beste zorg te kiezen? De Triple Aim is een door het instituut voor healthcare improvement ontwikkeld raamwerk voor de optimalisatie van de prestaties van het zorgstelsel. De IHI geloofd dat we de prestaties van het zorgstelsel moeten meten o.b.v. 3 dimensies: 1. Verbetering van de patiënt ervaring 2. Verbetering van de zorginhoudelijke uitkomsten 3. Verbetering van de kosten van zorg

23 De rol van diverse indicatoren In de indicator standaard wordt onderscheid gemaakt tussen structuur-, proces- en uitkomstindicatoren PROCESINDICATOREN STRUCTUURINDICATOREN Structuurindicatoren betreffen vragen naar de organisatorische randvoorwaarden van de zorg, waaronder de aanwezigheid van registraties en kwalificaties van personeel Procesindicatoren beschrijven metingen aan de procesgang van de zorg, waaronder wacht- en doorlooptijden, aanrijdtijden, volume-indicatoren, risicoevaluaties, indicatiestelling, praktijkvariatie en richtlijn conformiteit. UITKOMSTINDICATOREN Uitkomstindicatoren zijn metingen van uitkomsten van geleverde zorg (zoals patiënttevredenheid, 10-jaars overleving, mate van ziekteactiviteit, kwaliteit van leven, complicaties, sterfte).

24 De huidige situatie Hoe en wat gebeurt er nu? Consumer Quality index patient reported outcome measurements

25 Kwaliteitsregistraties Hoe en wat gebeurt er nu? NVZ, kwaliteitsregistraties NVZ, kwaliteitsvenster DHD, Dutch hospital data IGZ, Inspectie gezondheidszorg DICA, Dutch Institute Clinical Auditing ZN, Zorgverzekeraars Nederland Stichting Miletus, patiënt ervaring metingen Beroepsgroepen, LROI, NOG, NVVC, etc. Ziekenhuizen zelf? NFU, NVZ, Specialismen?

26 De kwaliteit van leven staat centraal als uitkomst in de kwaliteit van zorg! 26

27 DE ROL VAN INFORMATIE, DATAWAREHOUSING, PRIVACY EN INFORMATIEBEVEILGING AL DEZE DATA DIENT VERZAMELD, BEHEERD, GEÜNIFORMEERD EN INZICHTELIJK GEMAAKT TE WORDEN.

28 EPD & DECLARATIE SYSTEMEN SOFTWARE TOOLS ONDERZOEK BUREAUS REVIEW SITES ZORGVERZEKERAARS Intramed, Medicom, chipsoft, etc. Vital Health, e-health, Apple Healthcare, etc Qualizorg, MediQuest, Tevreden, DICA, etc. patiëntenvertellen.nl, ZorgkaartNederland.nl, PraktijkInDeBuurt.nl Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis, De Friesland, etc.

29 Qualizorg Onze rol en werkwijze De klant centraal door zorgkwaliteit inzichtelijk te maken Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. Dit gebeurt op een objectieve, informatieve, onafhankelijke en gebruiksvriendelijke manier. Qualizorg beheert databases (TTP), biedt geavanceerde maatwerkprojecten en is de partij achter de toon - aangevende dataverzameling en analysetool Qualiview. Data is de bron voor betere zorg.

30 De cijfers van Qualizorg Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. Qualizorg beheert databases (TTP), biedt geavanceerde maatwerkprojecten en is de partij achter de toonaangevende dataverzameling en analysetool Qualiview Patiënten Zorgverleners Zorgorganisaties Medewerkers Zorgmarkten

31 Wat wordt er landelijk met data gedaan? Verzekeraars Beroepsgroepen Ziekenhuizen Consumenten organisaties Inspectie en overheid

32 CONCLUSIE: IS DE ZORGCONSUMENT IN STAAT OM REGIE TE VOEREN OP KWALITEIT VAN LEVEN AAN DE HAND VAN INZICHTEN IN DATA? 32

33 Belemmerende factoren Wat weerhoudt de consument er van om zelf de beste zorg te kiezen? Prikkels in de portemonnee De kosten van zorg zijn voor de meeste consumenten onvoldoende inzichtelijk. Daarbij wordt de consumptie veelal door de verzekeraar gedekt en voelt de consument de kosten van zorg niet direct in zijn/haar portemonnee. Belangen Zorgverleners worden vergoed o.b.v. verrichtingen i.p.v. uitkomsten. Efficiënt en effectief werken scheelt hen dus geld. Minder behandelingen is minder geld. Het sturen op kwaliteit en uitkomsten staat hier haaks op. Kwetsbaar in de situatie Wanneer er gekozen is voor een zorgverlener kiest men niet snel voor een andere of second opinion. We zijn in het systeem gezogen en komen er (vanwege ethische aspecten, vertrouwen, angst, etc) lastig uit. Onvoldoende kennis & Keuze informatie We zijn niet gewend dat we zorg kunnen kiezen zoals een zomervakantie. Daarom zijn we er onvoldoende mee bezig. Maar ook wordt de kennis en keuze informatie onvoldoende aangeboden. De Juiste infrastructuur ontbreekt.

34

35 Wat is belangrijk en wat is nodig? 35

36 Wat is belangrijk en nodig? Informatiebeveiliging Privacy borging Prikkelen / stelselwijziging Informatiestandaarden uitwisselen Keuze informatie Data beheer Pseudonimisering Triggeren consument

37 Rondvraag Welke invloed heeft de rol van data op de gezondheidszorg in de toekomst en op consumentengedrag van de patiënt?

38 Blijf in contact. Samenwerken aan betere zorg twitter.com/qualizorg linkedin.com/company/qualizorg

39 Healthcare beyond numbers 39

Agenda. Korte introductie. Een korte introductie van Elles en het gedachtegoed van Qualizorg. Visie

Agenda. Korte introductie. Een korte introductie van Elles en het gedachtegoed van Qualizorg. Visie PREM & Innovaties Agenda Wat mag u vandaag van ons verwachten? 01 Uitleg Gotowebinar 04 PREM Het nieuwe meetinstrument 02 Korte introductie Een korte introductie van Elles en het gedachtegoed van Qualizorg

Nadere informatie

Klantervaringsonderzoek, helpt het u verder?

Klantervaringsonderzoek, helpt het u verder? NPA Congres Workshop: Klantervaringsonderzoek, helpt het u verder? Datum: 4 februari 2016 Door: Rutger van Zuidam, directeur Qualizorg Peter van Koningsbruggen, huisarts Agenda Wat mag u vandaag van ons

Nadere informatie

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen 28 Zicht op zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen Tekst: Marjon Woudstra en Marije Smelt Beeld: Qualizorg Een belangrijke behoefte

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren & Transparantie

Kwaliteitsindicatoren & Transparantie Kwaliteitsindicatoren & Transparantie - Een OECD blik - Resultaten van een studie over kwaliteitsregistraties voor NFU en ZiN - Niek Klazinga 15/11/16 Public report of the Quality Assessment Result of

Nadere informatie

Verzekerd van vrije keuze.

Verzekerd van vrije keuze. Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 19 maart 2015 De krachten en machten in het zorgveld Rol van de zorgverzekeraar Ontwikkelingen (op het gebied van kwaliteit) Hoe verder

Nadere informatie

Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014.

Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014. Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014. 1 De krachten en machten in het zorgveld Rol van de zorgverzekeraar Ontwikkelingen (op het gebied van kwaliteit)

Nadere informatie

Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars?

Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars? Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars? In het inkoopbeleid 2019 van verschillende zorgverzekeraars staat dat zodra de Prem

Nadere informatie

nee ja KI, NPCF en ja KI nee ja NPCF nee ja Federatie en NPCF nee

nee ja KI, NPCF en ja KI nee ja NPCF nee ja Federatie en NPCF nee Bijlage 2. Producten en activiteiten in het jaar van de transparantie, gesorteerd ar nieuw, versneld en al eerder overeengekomen. Nieuwe activiteiten het Jaar van de transparantie. 1. Van 150 richtlijnen

Nadere informatie

Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg

Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg The long and winding road Wilco Graafmans Nico Rozing Opbouw Het KI in 1 minuut De bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie Het duurzame bouwwerk

Nadere informatie

Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen

Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen? De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg is over het algemeen (zeer) goed. In verschillende Europese ranglijsten scoort Nederland

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor de langdurige zorg Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor de langdurige zorg Het Toetsingskader voor de langdurige zorg 3 Wat is het Toetsingskader? Het Toetsingskader is

Nadere informatie

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index 110309.08/03 Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index Inleiding In oktober 2007 is het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) van start gegaan. Het LZV

Nadere informatie

Kwaliteitszorg verzilverd?

Kwaliteitszorg verzilverd? Kwaliteitszorg verzilverd? Een selectieve steekproef! En hoe betrouwbaar zijn alle data? Hein Muller Symposium 9 oktober 2018 Wie bent u? Afdeling verkoop: 40 Kwaliteit: 8 F en C : 3 IT : 4 Apotheek: 1

Nadere informatie

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl.

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl. Verantwoording Over Geld.nl Geld.nl gelooft dat je mensen in staat moet stellen om op een eenvoudige manier zelf de juiste financiële producten te kiezen. Mensen hebben over het algemeen een hekel aan

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

PLUSAUDIT JA OF NEE. Laat zien wat je doet! ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT. kwaliteitsconferentie

PLUSAUDIT JA OF NEE. Laat zien wat je doet! ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT. kwaliteitsconferentie PLUSAUDIT JA OF NEE ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT Laat zien wat je doet PLUSAUDIT WAT IS DAT -De plus audit heeft als doel inzicht te geven in de kwaliteit van processen, producten en diensten van de

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor zorgverzekeraars Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars 3 Wat is het Toetsingskader? Het toetsingskader is één

Nadere informatie

De contracten voor CZ en VGZ blijven voor 2016 bestaan onder de naam SKAG : Samenwerkende KBO afdelingen in Gelderland.

De contracten voor CZ en VGZ blijven voor 2016 bestaan onder de naam SKAG : Samenwerkende KBO afdelingen in Gelderland. Zorgverzekering 2016 Collectiviteitscontracten 2016 KBO Gelderland heeft gesprekken gehad met de zorgverzekeraars CZ en VGZ. De samenwerking is geëvalueerd en er zijn afspraken gemaakt voor het komende

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Data, informatie, verklaringen, beslissingen

Data, informatie, verklaringen, beslissingen Bazaar informatievoorziening zorg Data, informatie, verklaringen, beslissingen 28 januari 2014 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA Agenda 1. Introductie DHD 2. TTP-functie Landelijke Basisregistratie

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Waarom uitkomstinformatie? En waarom ICHOM?

Waarom uitkomstinformatie? En waarom ICHOM? Waarom uitkomstinformatie? En waarom ICHOM? Een toelichting op de plannen van het Zorginstituut 8 februari 2018 Suzan Orlebeke INHOUD Algemeen kader kwaliteitsbeleid zorg Landelijke ontwikkelingen: uitkomstinformatie

Nadere informatie

Big data in de zorg de belofte voorbij? Herman Bennema MIC 2015, 29 oktober 2015

Big data in de zorg de belofte voorbij? Herman Bennema MIC 2015, 29 oktober 2015 Big data in de zorg de belofte voorbij? Herman Bennema MIC 2015, 29 oktober 2015 Agenda Data en informatie bij Vektis Big data met gestructureerde gegevens Instellingsspecifieke analyses Regio analyses

Nadere informatie

De rol van de NZa bij zorginkoop

De rol van de NZa bij zorginkoop De rol van de NZa bij zorginkoop Toezicht in het belang van de consument Henk van Vliet Raadadviseur NZa De zorgdriehoek NZa is marktmeester in de zorg Missie: De NZa maakt en bewaakt goed werkende zorgmarkten.

Nadere informatie

WORKSHOP PROMS. 24 juni, Utrecht ISOQOL. Barbara Vriens Stichting Miletus

WORKSHOP PROMS. 24 juni, Utrecht ISOQOL. Barbara Vriens Stichting Miletus WORKSHOP PROMS 24 juni, Utrecht ISOQOL Barbara Vriens Stichting Miletus 2 Agenda 1. Visie en doelstellingen Miletus 2. PROMs metingen Miletus tot nu toe 3. PROMs en PREMs in de kwaliteitsregistratie (NBCA)

Nadere informatie

Inkoopbeleid Geïntegreerde 1e lijns Samenwerkingsverbanden (GES) 2016

Inkoopbeleid Geïntegreerde 1e lijns Samenwerkingsverbanden (GES) 2016 Inkoopbeleid Geïntegreerde 1e lijns Samenwerkingsverbanden (GES) 2016 Inhoudsopgave DE TRANSPARANTE ZORGINKOOP VAN VGZ... 3 INKOOPBELEID GEÏNTEGREERDE EERSTELIJNS SAMENWERKINGSVERBANDEN (GES)... 4 CRITERIA

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus Datum 4 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus Datum 4 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus 20018 Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl.

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl. Verantwoording Over Geld.nl Geld.nl gelooft dat je mensen in staat moet stellen om op een eenvoudige manier zelf de juiste financiële producten te kiezen. Mensen hebben over het algemeen een hekel aan

Nadere informatie

Wat verwacht de NZa van transparantie van zorg? Ingrid Seinen, Joost Warners Nederlandse Zorgautoriteit

Wat verwacht de NZa van transparantie van zorg? Ingrid Seinen, Joost Warners Nederlandse Zorgautoriteit Wat verwacht de NZa van transparantie van zorg? Ingrid Seinen, Joost Warners Nederlandse Zorgautoriteit Missie en visie NZa Missie De NZa beschermt de belangen van burgers op het gebied van toegankelijkheid,

Nadere informatie

Afspraken ketenzorgindicatoren in S3

Afspraken ketenzorgindicatoren in S3 Afspraken ketenzorgindicatoren in S3 De nieuwe bekostiging voor huisartsen- en multidisciplinaire zorg voorziet in honorering via drie segmenten (S1, S2 en S3). Segment 3 biedt de mogelijkheid voor het

Nadere informatie

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden Opbouw De visie van zorgverzekeraars Jaarcongres V&VN, 10 april 2015 Marianne Lensink Het stelsel en de rol van zorgverzekeraars Opgaven voor de toekomst: - minder meer zorguitgaven - transparantie over

Nadere informatie

Sturen op gezondheid. Rien Meijerink Sturen op gezondheid, betere zorg, andere prikkels 24 januari 2013 Glazen Zaal Den Haag

Sturen op gezondheid. Rien Meijerink Sturen op gezondheid, betere zorg, andere prikkels 24 januari 2013 Glazen Zaal Den Haag Sturen op gezondheid Rien Meijerink Sturen op gezondheid, betere zorg, andere prikkels 24 januari 2013 Glazen Zaal Den Haag Is het zinvol? Is het mogelijk? RVZ-advies, juni 2011 Aanleiding Achterblijvende

Nadere informatie

Huisarts en e-mental health. Jaap Roorda

Huisarts en e-mental health. Jaap Roorda Huisarts en e-mental health Jaap Roorda E-mental Health, presentatie vandaag WEL bespreken: consumentenperspectief marketing van digitaal behandelaanbod gesubsidieerd aanbod E-mental Health te betalen

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut Patient-reported outcome measures Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut datum Waarom PROMs Van complicaties naar toegevoegde waarde Gebruik PROMs: Wetenschappelijk, t.b.v. Klinische trials;

Nadere informatie

Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren. Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V.

Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren. Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V. Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V. Agenda 1. Introductie DEKRA Certification 2. Inventarisatie 3. Wat is een (prestatie) indicator?

Nadere informatie

waar de gezondheidszorg op wacht

waar de gezondheidszorg op wacht waar de gezondheidszorg op wacht Inhoudsopgave Aanleidingen en trends Visie op kwaliteit KIGZ Waarom? Inhoudsopgave Aanleidingen en trends Wettelijk historisch perspectief Internationalisering Patiënt

Nadere informatie

Verantwoording. Volledigheid Zorgvergelijker Geld.nl

Verantwoording. Volledigheid Zorgvergelijker Geld.nl Verantwoording Met de Zorgvergelijker 2015 van Geld.nl kun je op basis van je specifieke zorgwensen bepalen welke zorgverzekering de beste dekking voor de laagste premie biedt. Alle data aangaande de voorwaarden

Nadere informatie

Voorwaarden CQ-index en EPD Fysiotherapie 2016

Voorwaarden CQ-index en EPD Fysiotherapie 2016 Inleiding meting klantervaringen (CQI) wil dat iedere verzekerde kan vertrouwen op de beste zorg. Om deze reden stimuleren wij zorgaanbieders om de geleverde zorg en dienstverlening continu te verbeteren.

Nadere informatie

Stichting Egidius Zorgconcepten. De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren.

Stichting Egidius Zorgconcepten. De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren. Stichting Zorgconcepten De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren. Verschillende doelen ten aanzien van prostaatkankerzorg geven richting aan ambities CZ Kwaliteit van

Nadere informatie

Toetstabel Indicatorenset Organisatie van IC vj 2020

Toetstabel Indicatorenset Organisatie van IC vj 2020 Toetstabel Indicatorenset Organisatie van IC vj 2020 Operationalisatie Indicator 1, 2a Regionale samenwerking en Toepassen PCDAcyclus op NICE data Aard van de wijziging Criteria Toetsingskader Vervangen

Nadere informatie

Project: Stimuleren van initiatieven voor uitkomstinformatie i.r.t. landelijke afspraken voor transparantie

Project: Stimuleren van initiatieven voor uitkomstinformatie i.r.t. landelijke afspraken voor transparantie Project: Stimuleren van initiatieven voor uitkomstinformatie i.r.t. landelijke afspraken voor transparantie Geïnventariseerde mogelijkheden n.a.v. gesprekken met stakeholders Maart 2018 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Kwaliteit en de zorgverzekeraar. Seminar Kwaliteit van Zorg. Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis

Kwaliteit en de zorgverzekeraar. Seminar Kwaliteit van Zorg. Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis Kwaliteit en de zorgverzekeraar Seminar Kwaliteit van Zorg Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis 1 Missie zorgverzekeraars Zoals benoemd in de zorgverzekeringswet 2006 Kwalitatief goede, betaalbare en

Nadere informatie

Open zeker ambitie Oktober 2017

Open zeker ambitie Oktober 2017 Open zeker ambitie Oktober 2017 Wat gaan we vanavond doen? 18:30 SKF verleden, heden en toekomst 19:30 Koffie, aansluiten collega s 20:00 visitatie en observatie de bedoeling 20:45 data en benchmarken

Nadere informatie

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen 1. Belangrijke knelpunten voor versnelling uitwisseling eerste- naar tweedelijns instellingen 2. Belangrijke knelpunten voor versnelling

Nadere informatie

Reuma en een national. healthcare registry. Mr. Drs. I.M. Haisma. 12 oktober 2017

Reuma en een national. healthcare registry. Mr. Drs. I.M. Haisma. 12 oktober 2017 Reuma en een national healthcare registry Mr. Drs. I.M. Haisma 12 oktober 2017 Al sinds 1975 dé brancheorganisatie voor Innovatieve Geneesmiddelen Meer dan 40 leden Leden investeren minstens 8% van omzet

Nadere informatie

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl.

Verantwoording. In dit document wordt informatie gegeven over de vergelijking van zorgverzekeringen op Geld.nl. Verantwoording Over Geld.nl Geld.nl gelooft dat je mensen in staat moet stellen om op een eenvoudige manier zelf de juiste financiële producten te kiezen. Mensen hebben over het algemeen een hekel aan

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016. Coöperatie VGZ

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016. Coöperatie VGZ Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016 Coöperatie VGZ Inhoudsopgave De transparante zorginkoop van VGZ 3 Inkoopbeleid Wijkverpleging 4 Visie Coöperatie VGZ op de rol van wijkverpleging en zorg dichtbij 4 Goede

Nadere informatie

Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie

Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie Q&A Kwaliteitsvenster - Communicatie Q Wat is het Kwaliteitsvenster? A Het Kwaliteitsvenster geeft patiënten op een heldere en eenduidige manier inzicht in de ziekenhuisbrede kwaliteit van zorg. Aan de

Nadere informatie

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012 De zorg verandert, het werk van de CRA ook? 1 Paulien Nieuwendijk april 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. De zorgmarkt hoe ziet die markt eruit? 2. De stijging van de zorgkosten 3. Kostenbeheersing;

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Accountable Care: een andere manier van samenwerken! Cor Calis Nieuwegein, 23 maart 2016

Accountable Care: een andere manier van samenwerken! Cor Calis Nieuwegein, 23 maart 2016 Accountable Care: een andere manier van samenwerken! Cor Calis Nieuwegein, 23 maart 2016 Disclosure belangen Cor Calis Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Overzicht mogelijke cliëntervaringsinstrumenten

Overzicht mogelijke cliëntervaringsinstrumenten Overzicht mogelijke cliëntervaringsinstrumenten Informatie m.b.t. cliëntervaringsinstrumenten Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft met de vaststelling op 1 juli 2017 van de indicatoren integrale geboortezorg

Nadere informatie

Meten met CQI-ziekenhuizen leidt tot transparantie in patiëntervaringen en geeft concrete stuurinformatie voor ziekenhuizen

Meten met CQI-ziekenhuizen leidt tot transparantie in patiëntervaringen en geeft concrete stuurinformatie voor ziekenhuizen Meten met CQI-ziekenhuizen leidt tot transparantie in patiëntervaringen en geeft concrete stuurinformatie voor ziekenhuizen Carolien Braam, namens Santeon Caroline van Weert, Stichting Miletus Bespreekpunten

Nadere informatie

Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars

Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars Zorgvisie congres zorginkoop Lucy Kok Ede, 31 oktober 2012 NMa wijst klachten zorgaanbieders tegen zorgverzekeraars af Rechter: NMa moet klacht mondhygiënisten

Nadere informatie

» 1 Inhoud. 2 Inleiding Over KIGZ Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ. 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties...

» 1 Inhoud. 2 Inleiding Over KIGZ Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ. 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties... » 1 Inhoud 2 Inleiding... 5 3 Over KIGZ... 7 3.1 Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties... 9 5 Verantwoorde zorg... 10 5.1 Benoemen van kwaliteit 6 Hoe

Nadere informatie

Onderzoek vrije artsenkeuze 7 juni 2012

Onderzoek vrije artsenkeuze 7 juni 2012 Zelfstandige Klinieken Nederland Onderzoek vrije artsenkeuze 7 juni 2012 Dit rapport is bestemd voor de organisatie van de opdrachtgever. Verspreiding en reproductie van (delen van) dit rapport buiten

Nadere informatie

mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen

mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen Agenda mhealth en privacy: wanneer mogen er medische persoonsgegevens verwerkt worden? Hoe ziet het toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces

Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! NVLO 25-9-2014

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

PRAKTIJK REGLEMENT Fysiotherapie Amsterdam Oost in Oost, West en IJburg

PRAKTIJK REGLEMENT Fysiotherapie Amsterdam Oost in Oost, West en IJburg PRAKTIJK REGLEMENT Fysiotherapie Amsterdam Oost in Oost, West en IJburg Fysiotherapie Amsterdam Oost in Oost, West en IJburg gaat uit van het volgende: Bij het geven van de akkoordverklaring behandeling

Nadere informatie

Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien?

Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien? Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien? Joep Dille, Manager afdeling Innovatie en Wetenschap, Isala Gebruiker IT IS ALL IN THE CLOUDS Programma Drie Vragen: Waarom heeft Isala gegevens nodig? (management

Nadere informatie

April 26, 2016 Bernard van den Berg

April 26, 2016 Bernard van den Berg 15-Jul-16 1 Financiële organisatie van het Nederlandse zorgsysteem: Welke gezondheidseconomische principes liggen ten grondslag aan het Nederlandse zorgstelsel? April 26, 2016 Bernard van den Berg Email:

Nadere informatie

Patiëntenervaringen in beeld : Wat kunnen we leren van de PROMs? Suzanne van der Meulen-Arts Symposium CQI-ziekenhuizen 9 oktober 2012

Patiëntenervaringen in beeld : Wat kunnen we leren van de PROMs? Suzanne van der Meulen-Arts Symposium CQI-ziekenhuizen 9 oktober 2012 Patiëntenervaringen in beeld : Wat kunnen we leren van de PROMs? Suzanne van der Meulen-Arts Symposium CQI-ziekenhuizen 9 oktober 2012 Miletus Doelstelling Stichting die voor zorgverzekeraars valide informatie

Nadere informatie

Proeftuinen. Ronald van Breugel

Proeftuinen. Ronald van Breugel Proeftuinen Ronald van Breugel Structuurmaatregelen hebben veelal tijdelijk effect Systeem van fee for service Soms gecombineerd met budgettering Nu tijdelijk stabilisatie. Verwachting is verdere groei

Nadere informatie

HL7 HQMF, emeasures. Business Case Anneke Goossen

HL7 HQMF, emeasures. Business Case Anneke Goossen HL7 HQMF, emeasures Business Case Anneke Goossen 1 24-11-2015 Onderwerpen Inhoud van de business case Achtergrond Problemen in het veld Wat is HL7 HQMF, emeasures Zorginformatie in Nederland Stakeholders

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Kwaliteit van zorg van het perspectief van de patiënt/ cliënt. Diana Delnoij 7 oktober 2013

Kwaliteit van zorg van het perspectief van de patiënt/ cliënt. Diana Delnoij 7 oktober 2013 Kwaliteit van zorg van het perspectief van de patiënt/ cliënt Diana Delnoij 7 oktober 2013 Wat is kwaliteit? Agency for Healthcare Research and Quality: Doing the right thing, at the right time, for the

Nadere informatie

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017 Toekomstvisie zorgverzekeraars 27 september 2017 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 1.100 1.050 1.000 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 6.000 5.500 5.000 4.500

Nadere informatie

Samen verzekerd van goede zorg. André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016

Samen verzekerd van goede zorg. André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016 Samen verzekerd van goede zorg André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016 Status van de Nederlandse gezo dheidszorg Bron: VWS Nederland in internationaal

Nadere informatie

Inkoopbeleid Zittend Ziekenvervoer 2016

Inkoopbeleid Zittend Ziekenvervoer 2016 Inkoopbeleid Zittend Ziekenvervoer 2016 Inhoudsopgave DE TRANSPARANTE ZORGINKOOP VAN VGZ... 3 VISIE VGZ OP ZITTEND ZIEKENVERVOER... 4 CRITERIA KWALITEIT EN DOELMATIGHEID... 5 PROCES ROND DE ZORGINKOOP...

Nadere informatie

Stand van zaken: introductie Menzis

Stand van zaken: introductie Menzis Stand van zaken: introductie Menzis Coöperatie Sturen op kwaliteit, prijs en volume 2,1 miljoen verzekerden 2.500 medewerkers 5,2 miljard premie (inclusief AnderZorg en Azivo) Menzis garandeert de beschikbaarheid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Diana Delnoij: beter meten wat voor zorgconsument belangrijk is

Diana Delnoij: beter meten wat voor zorgconsument belangrijk is sm art he alt h.nl http://www.smarthealth.nl/2014/01/16/diana-delno ij-meten-wat-de-zo rgco nsument-belangrijk-vindt/ Diana Delnoij: beter meten wat voor zorgconsument belangrijk is Jan Jacobs Diana Delnoij

Nadere informatie

Consultatiebijeenkomst Eerstelijnspsychologische zorg. 1 juni 2007

Consultatiebijeenkomst Eerstelijnspsychologische zorg. 1 juni 2007 Consultatiebijeenkomst Eerstelijnspsychologische zorg 1 juni 2007 Programma 12.45-13.00u Ontvangst 13.00-13.05u Algemene introductie 13.05-13.15u Voorstelronde + bespreken agenda 13.15-13.40u Vraag en

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c / Aan de besturen van: Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) Landelijke

Nadere informatie

Deelname CQ-Index Fysiotherapie

Deelname CQ-Index Fysiotherapie Deelname CQ-Index Fysiotherapie De CQ-Index Fysiotherapie: wat is het? De afkorting CQI of CQ-index staat voor Consumer Quality Index en is een gestandaardiseerde methodiek om klantervaringen in de zorg

Nadere informatie

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal Landelijke monitor populatiemanagement Actueel thema binnen huidig VWS beleid Uit regeerakkoord VVD-PvdA, 29 oktober 2012 Een derde prioriteit

Nadere informatie

Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar?

Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? April 2011 Ir. T. Lekkerkerk, projectleider Juli 2011 Rapport meldactie Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar NPCF 2011-298/DSB/01.01.01/TL/hm

Nadere informatie

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0%

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0% Bijlage 2 Hieronder zijn de prestatie-indicatoren opgenomen. De gegevens in onderstaande grafieken zijn afkomstig uit de uitvoeringsverslagen van de Wlz-uitvoerders. Alleen grafiek 5 is gebaseerd op gegevens

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

HEAD OF OPERATIONS. Operations #VACATURE

HEAD OF OPERATIONS. Operations #VACATURE Operations #VACATURE HEAD OF OPERATIONS Meer transparantie in de zorg. Dat is de missie van ZorgDomein. Ieder jaar vinden er ruim 12 miljoen verwijzingen via het onafhankelijke platform plaats. Door resultaten

Nadere informatie

DE KLEINTJES AAN KOP

DE KLEINTJES AAN KOP SERVICE ZORGVERZEKERAARS ZORGVERZEKERAARS BEOORDEELD DE KLEINTJES AAN KOP Jaarlijks vragen we zo n 10.000 panelleden wat ze van hun zorgverzekeraar vinden. Na vijf jaar is het tijd om de balans op te maken.

Nadere informatie

De kracht van informatie

De kracht van informatie De kracht van informatie Vektis, informatiecentrum voor de zorg Vektis verzamelt en analyseert gegevens over de kosten en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland met als doel om kwalitatief goede

Nadere informatie

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Inspectie voor de Gezondheidszorg drs. Jenneke van Veen Algemene leden vergadering VGN 27 juni 2006 Hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg www.igz.nl WAT

Nadere informatie

Geachte leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Geachte leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Gedragscode onafhankelijk zorgadvies

Gedragscode onafhankelijk zorgadvies 1 1. INLEIDING Aanleiding Het huidige zorgstelsel bestaat in 2016 exact 10 jaar. Sinds de invoering hiervan heeft het aantal zorgcollectiviteiten een vlucht genomen. De idee achter de collectiviteiten

Nadere informatie