Themadag Energie op school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Themadag Energie op school"

Transcriptie

1

2 De hele school doet mee aan Energie op school. De focus ligt op besparing door gedragsverandering. Leerlingen bedenken hoe je met zijn allen het energieverbruik kunt terugbrengen en ze ontwikkelen een slimme campagne om leerkrachten en en bij de uitvoering te betrekken. De lessen en opdrachten zijn eenvoudig en makkelijke toegankelijk. Er ligt minder nadruk op theorie, meer op bewustzijnsverandering. Elke jaargroep krijgt een eigen thema. Er zijn vijf thema s: lucht, verlichting, verwarming, apparaten en water. Een hoeft dus maar één thema voor te bereiden. De leerlingen werken op hun eigen niveau (leerjaar en schoolniveau) aan het bedenken van energiebesparende maatregelen binnen hun thema. Welke aanpassing in gedrag maakt dat we energie kunnen besparen? En hoe zorg je ervoor dat we het met z n allen ook gaan doen? De gezamenlijke Kick-off, de klassikale lessen, het bedenken van maatregelen en het pitchen van verbeterplannen passen op één dag. Omdat voor een blijvende gedragsverandering herhaling nodig is, zijn in het programma activiteiten opgenomen om het onderwerp op de agenda van zowel leerlingen als personeel te houden. Themadag Energie op school Na de gezamenlijke kick-off wordt elke klas de rest van de dag door één begeleid, vanuit één lokaal. Een aantal onderdelen zijn klassikaal, een deel van de opdrachten voeren de leerlingen zelfstandig in groepjes uit, de opdrachten van de circuitles voeren ze elders in het gebouw uit. De lesonderdelen zijn: de basisles, de themales en de circuitles. Hierna wordt er gewerkt aan het maken van een verbeterplan. Elk groepje presenteert in de eigen klas het verbeterplan door middel van een pitch van twee minuten. De klas bepaalt samen welk verbeterplan het meest kansrijk is. Bij elk thema hoort een eigen Powerpointpresentatie. Deze bevat de inhoud van de lessen en ook de aanwijzingen voor de. Voor leerlingen zijn op drie momenten werkbladen met vragen en opdrachten, bij themales en bij de circuitles en voor het maken van een verbeterplan. Individueel maken de leerlingen aantekeningen tijdens de dag. Kick-off schoolleiding alle klassen aula 15 minuten Hoe is het energieverbruik van de school nu? Kan dat beter? Scholen kunnen 5 tot 20% op de energierekening besparen. Dat kan door technische maatregelen, maar de meeste energie wordt bespaard door leerlingen en en zelf. Door het gedrag een beetje te veranderen. Tijdens de kick-off wordt bekend gemaakt wat er in het voorgaande jaar aan gas (m 3 ), elektriciteit (Kwh) en water (m 3 ) is verbruikt.

3 Basisles Themales Circuitles Verbeterplan - Brainstormen - Pitch maken Pitchen 15 minuten 30 minuten zelfstandig groepjes schoolgebouw minuten 60 minuten 45 minuten Deze dag is bedoeld om samen na te denken over slimme acties om minder energie te verbruiken, maatregelen die geen geld kosten. Acties die individueel acties die gezamenlijk uitgevoerd kunnen worden. Elke jaargroep heeft een eigen thema om te onderzoeken. Gaat het dat lukken? Waar kunnen we winst behalen, gaat de energierekening omlaag? Docenten gaan monitoren hoe succesvol de besparingsacties zijn. Leerlingen mogen nadenken over wat er met het bespaarde geld gebeurt. De start met de basisles waarbij leerlingen kennismaken met het doel van het project. Een pittig maar aansprekend filmpje geeft de inhoudelijke onderbouwing voor alle acties rond energiebesparing. Dit is een eerste kennismaking met het thema. Bij deze les hoort een werkblad. Elk groepje beantwoordt aan het eind van de themales gezamenlijk de vragen. Bespreek na afloop de antwoorden. Leg de circuitles uit en motiveer leerlingen om alvast na te denken over slimme maatregelen. De groepjes gaan zelfstandig op pad. Ze krijgen werkbladen met opdrachten en vragen mee. Leg uit waar de opdrachten uitgevoerd kunnen worden. Spreek een tijdstip af waarop de leerlingen terug zijn. Bespreek waar de antwoorden en bevindingen. Start centraal en herhaal nog weer het doel van de dag: het bedenken van een verbeterplan waar straks iedereen aan mee wil doen. De groepen maken een verbeterplan. Ze brainstormen over maatregelen voor energiebesparing of verbetering van luchtkwaliteit. Ze kiezen een concreet doel. Hoe zorg je voor gedragsverandering? Dat is de grote uitdaging. Uitleggen, een doel in het vooruitzicht stellen, motiveren, vinger aan de pols houden, feedback, aandacht en waardering geven zijn ingrediënten voor gedragsverandering. Hierin mogen de groepjes zich richten op leerlingen, en en het overige personeel. Zijn de ideeën doordacht, afgewogen en besproken, dan bereiden ze een pitch voor incl. taakverdeling en visuele middelen. Elk groepje mag zijn eigen verbeterplan pitchen. Samen besluit de klas welke pitch het meeste kansen biedt.

4 De beste verbeterplannen Schoolleider aula 10 minuten Er komt vanuit elke klas een kansrijk verbeterplan. De betreffende neemt dit winnende plan mee voor overleg met de collega-en van dat leerjaar. Met elkaar kiezen zij per thema 1 of 2 besten verbeterplannen. Deze plannen worden aan het einde van de dag in de aula wordt gepresenteerd als speerpunt voor de hele school door de schoolleider. Het uitvoeren van het verbeterplan gebeurt door de leerlingen zelf, afhankelijk van het plan kan dit worden voorbereid in lessen als handvaardigheid. Follow up Energie op school Follow up Maandelijks updaten Besparen is succesvol wanneer het thema een vast plekje op de agenda heeft van zowel schoolleiding, en als leerlingen. Het enthousiasme van het moment vertalen naar herhalen, en nog eens herhalen. Gedragsverandering ondersteunen door het vaak en op een leuke manier op de agenda te houden. Ook de plannen van de leerlingen zijn hierop gericht. ALGEMEEN LICHT De voorbereiding van de dag ligt bij een team bestaande uit schoolleiding, en, conciërge en een deskundige van het verwarmingssysteem. - Gegevens energieverbruik en waterverbruik verzamelen en visualiseren. - kick-off door schoolleider. Kern: motivatie om te gaan besparen, gegevens over het huidige energie- en waterverbruik van de school en korte uitleg over het verloop van de dag en het vervolg. - afsluiting van de dag. Terugkoppeling van de beste verbeterplannen per jaargroep. - Logistieke organisatie: lokalen reserveren, en inplannen en voorbereiden, werkstations met materialen voorbereiden en zo nodig inkopen. Tips - Omdat de leerlingen in groepjes van 4 werken, is maar 1 kopie per werkblad per groepje nodig. - Is de ruimte met het centrale ventilatiesysteem en de ruimte met de watermeter niet toegankelijk, dan kan als alternatief een foto of filmpje voor de PowerPoint gemaakt worden. Goede verlichting is belangrijk om te kunnen werken. Bespaar door te zoeken naar situaties waarin geen of minder verlichting nodig. In ruimtes waar voor lange of voor korte tijd niemand is en bij voldoende daglicht.

5 In het lokaal voor de themales is beschikbaar: PowerPoint presentatie LICHT + afspeelapparatuur + per leerling: pen en papier Werkblad themales LICHT Werkblad circuitles LICHT In het lokaal voor het zelfstandig uitvoeren van onderdelen van de circuitles: tafels met meerdere werkstations voor dit proefje: verdeeldoos op tafel aangesloten op lichtnet, een energiemeter zoals bijvoorbeeld 957.html, een armatuur waar verschillende lampen in gedraaid kunnen worden, gloeilamp, spaarlamp (met passende fitting en liefst met verpakking) en een rekenmachine LUCHT Een slechte kwaliteit van binnenmilieus leidt tot gezondheidsklachten. In 80% van de klaslokalen is de CO 2 -concentratie veel te hoog. Dit is een aanwijzing voor onvoldoende ventilatie en een slechte luchtkwaliteit. Dit verhoogt het ziekteverzuim van leerkrachten en leerlingen. In het lokaal voor de themales is beschikbaar: de PowerPoint presentatie LUCHT + afspeelapparatuur + per leerling: pen en papier Werkblad themales LUCHT Werkblad circuitles LUCHT per groepje: eenvoudig knutselmateriaal (gekleurd papier, schaar, lijm en stiften) In het lokaal voor het zelfstandig uitvoeren van onderdelen van de circuitles: tafel met aangesloten co 2 -meter tafels met meerdere werkstations voor dit proefje: diep bord, kan met water, waxinelichtje (+ 5 reserve), aansteker, kleinere glazen pot, grotere glazen pot, gootsteendoekje voor gemorst water. Er is toegang tot de ruimte met het centrale ventilatiesysteem. Of zorg voor een alternatief (foto of filmpje van de installatie). VERWARMING Een flink deel van de energiekosten gaan op aan verwarming. Een kleine besparing maakt hierin veel verschil. Thermometers zijn aanwezig in het, aula, gymlokaal, hal en enkamer

6 In het lokaal voor de themales is beschikbaar: de PowerPoint presentatie VERWARMING + afspeelapparatuur + thermometer per leerling: pen en papier per groepje: Werkblad themales VERWARMING Werkblad circuitles VERWARMING APPARATEN In het lokaal voor het uitvoeren van onderdelen van de circuitles: Hier is iemand aanwezig die bekend is met het verwarmingssysteem. Hij of zij geeft de groepjes leerlingen een korte presentaties met uitleg over: - de ingestelde temperatuur voor lokalen en overige ruimten - tijdstippen waarop het systeem in- en uitschakelt en waarom dat zo is ingesteld - maatregelen die in school zijn genomen om een aangename temperatuur te krijgen (isolatie, afspraken, onderhoud systeem) - het jaarverbruik van gas in m 3 en de kosten daarvan. Energie besparen op apparaten doe je door ze echt uit te zetten (niet in stand-by) en door geen oplaadsnoeren in het stopcontact te laten zitten. In het lokaal voor de themales is beschikbaar: PowerPoint presentatie APPARATEN + afspeelapparatuur + per leerling: pen en papier per groepje: Werkblad themales APPARATEN Werkblad circuitles APPARATEN In het computerlokaal of OLC is voor het uitvoeren van de circuitles aanwezig: een medewerker die kan vertellen over het energiebeheer van de apparatuur computers waarop leerlingen het energiebeheer kunnen instellen tafel met een aantal energiemeters zoals bijvoorbeeld Apparaten waarvan stroomverbruik gemeten kan worden. In de kantine of keuken is voor het uitvoeren van de circuitles aanwezig: Een medewerker die informatie te geven over het onderhoud en het energielabel van de apparaten. Kijk of er energielabels op apparaten zichtbaar zijn. Print anders de handleiding waar dit instaat of zorg op een andere manier voor informatie over energieverbruik.

7 WATER Water verbruiken we direct: door te drinken en om schoon te maken. Ons grootste waterverbruik is indirect. Dit wordt verbruikt bij de productie van goederen. Op school kunnen we zowel het directe waterverbruik (toiletruimte) als het indirecte waterverbruik terugdringen (papierverbruik, de kantine en frisdrankautomaten). In het lokaal voor de themales is beschikbaar: powerpoint presentatie WATER + afspeelapparatuur + internetverbinding + geprinte versie powerpoint (klik aan de optie: notitiepagina s afdrukken ) per leerling: pen en papier per groepje: Werkblad themales WATER Werkblad circuitles WATER Voor het uitvoeren van onderdelen van de circuitles: Leerlingen kunnen een toiletruimte en eventueel een doucheruimte bekijken. Leerlingen hebben toegang tot de ruimte waar ze de watermeter kunnen aflezen. Achtergrondinformatie: WatervoetafdrukNederland.pdf

Wat is er aan de hand? http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080701_broeikaseffect02

Wat is er aan de hand? http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080701_broeikaseffect02 Wat is er aan de hand? http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080701_broeikaseffect02 Goed nieuws: JIJ kunt verschil maken! Target Onze school gaat een steentje bijdragen! De uitdaging: krijg met de hele

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL TEAM 5 ENERGIE onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL VERSIE 2 2012 2 TEAM 5 - energiegebruik en schone energie UITNODIGING

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS DE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS Pagina 2 INLEIDING Voor u ligt de docentenhandleiding bij het lesmateriaal over de energie[r]evolutie. Dit lesmateriaal is ontwikkeld voor de onderbouw van het

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

HANDLEIDING. Zelfverzekerd presenteren. TFC TrainingsMedia

HANDLEIDING. Zelfverzekerd presenteren. TFC TrainingsMedia HANDLEIDING Zelfverzekerd presenteren TFC TrainingsMedia Video Arts Limited Nederlandstalige bewerking: TFC TrainingsMedia Oorspronkelijke titel: I Wasn t Prepared For That In Nederland en België uitgebracht

Nadere informatie

Zonnepanelen op school. Docentenhandleiding groep 7 & 8

Zonnepanelen op school. Docentenhandleiding groep 7 & 8 Zonnepanelen op school Docentenhandleiding groep 7 & 8 COLOFON Het lespakket Zonnepanelen op school is in opdracht van Provincie Noord-Holland en mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Holland CO 2 Servicepunt

Nadere informatie

De duurzame school CSG- Comenius Mariënburg.

De duurzame school CSG- Comenius Mariënburg. CSG-COMENIUS Leeuwarden Profiel Natuur en Gezondheid VAK BIOLOGIE De duurzame school CSG- Comenius Mariënburg. Narmin Marroufi en Nilofar Karimi Schooljaar 2012-2013 Begeleider F.Sibers 1 Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING HAVO/VWO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Opdracht Zoetermeer 2015: De stad van de toekomst

Opdracht Zoetermeer 2015: De stad van de toekomst Opdracht Zoetermeer 2015: De stad van de toekomst Als lid van een ontwerpbureau (7-8 leerlingen) krijg je de opdracht om op papier een Nederlandse stad te ontwerpen voor ongeveer 120.000 inwoners. De stad

Nadere informatie

Animatie. Middenbouw

Animatie. Middenbouw Animatie Middenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: middenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1 Les Stopmotion animaties maken: rekensommen Inhoudelijke omschrijving Het wordt steeds eenvoudiger

Nadere informatie

Handleiding. Workshop Visieversneller Online Variant

Handleiding. Workshop Visieversneller Online Variant Handleiding Workshop Visieversneller Online Variant Handleiding Pagina 2 van 17 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Stappenplan:... 5 Algemene informatie over workshops... 7 De workshopbegeleider... 8 Voorbereiding

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Annelous van Rongen Gwen Verberckmoes Lorraine Melissen Bob Kloes Colofon Dit trainersdraaiboek is tot stand gekomen als extern trainingsopdracht vanuit

Nadere informatie

Docentenhandleiding lessenserie Spelen met snelheid

Docentenhandleiding lessenserie Spelen met snelheid Docentenhandleiding lessenserie Spelen met snelheid Waarom deze lessenserie? In de natuurwetenschappen is het redeneren met variabelen een belangrijk onderdeel. Op die manier kun je verbanden ontdekken

Nadere informatie

FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND

FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND Multimovez En het bevorderen van sociale vaardigheden S. Timmerman BEd, N. Tip MSc, Dr. H. Ritzen. S A X I O N U N I V E R S I T Y O F A P P L I E D S C I E N C E, H

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

ENERGIETYPES. Doe de test! energietypes 1

ENERGIETYPES. Doe de test! energietypes 1 ENERGIETYPES Doe de test! Heb je een GSM? Een MP3-speler? Een computer? Een bromfiets? Een eigen tv-toestel misschien? Dan gebruik je ook veel energie. Sta je er bij stil of is energie vanzelfsprekend

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Duurzame scholen, een goede prestatie

Duurzame scholen, een goede prestatie Duurzame scholen, een goede prestatie December 2011 Samenvatting Het is zowel noodzakelijk als wenselijk dat nieuw te bouwen schoolgebouwen duurzaam zijn. In deze notitie geven we hiervoor de onderbouwing

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event 10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event Als je tijdens een congres of event een presentatie moet houden of een workshop moet geven, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Hieronder

Nadere informatie

Een school voor toppers!

Een school voor toppers! ZELFEVALUATIERAPPORT 2010 ZORG VOOR EN ONDERWIJS AAN KINDEREN DIE MEER OF HOOGBEGAAFD ZIJN. Een school voor toppers! Lage weide 2 1906XC Limmen Telefoonnummer: 072 5057570 Website: www.sintmaartenschool.nl

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding

GPS. Tool GPS. Tool GPS. Handleiding Tool Tool GPS GPS GPS Handleiding Hoe zet ik zelf een GPS-sessie op? INHOUD 1 Bereid de sessie voor / 5 2 doe de sessie / 13 3 na de sessie - maak een verslag en kies definitief / 19 4 de andere stappen

Nadere informatie