nr. 48 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 30 september 2016 aan BEN WEYTS De Lijn - Toegankelijkheid en app voor rolstoelgebruikers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 48 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 30 september 2016 aan BEN WEYTS De Lijn - Toegankelijkheid en app voor rolstoelgebruikers"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 48 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 30 september 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Toegankelijkheid en app voor rolstoelgebruikers Op zaterdag 10 september 2016 verscheen in De Gazet van Antwerpen het artikel buschauffeurs laten gehandicapten staan. Twee personen met een beperking kwamen er aan het woord en getuigden dat chauffeurs van De Lijn hen soms weigeren mee te nemen, ook al reserveerden ze tijdig hun rit: Als rolstoelgebruiker kan je op voorhand een toegankelijke bus met rijplaat vragen als je 48 uur op voorhand reserveert. Hetgeen wij ook altijd doen. Maar dan nog gebeurt het dat de chauffeur ons weigert mee te nemen. Het zijn getuigenissen die aantonen dat ons openbaar vervoer nog niet (altijd) in staat is om mensen met een beperking te behandelen als reguliere gebruikers. Inclusie blijkt helaas nog lang geen realiteit. In hetzelfde artikel wordt de suggestie geopperd om een app te laten ontwikkelen, zodat rolstoelgebruikers met spraakproblemen in de toekomst makkelijker een plaats kunnen reserveren op de bus. 1. Welke voorwaarden hanteert De Lijn momenteel naar rolstoelgebruikers toe? Verschillen deze voorwaarden naar entiteit? Zo ja, zijn er plannen om de voorwaarden te harmoniseren? Tegen wanneer? 2. Wordt er op toegezien dat chauffeurs van De Lijn én haar pachters deze voorwaarden ook naleven? Zo ja, hoe houdt De Lijn hierop precies toezicht en wat blijkt hieruit? 3. a) Hoeveel klachtendossiers zijn er bij De Lijn aanhangig gemaakt door (of hadden betrekking op het vervoer van) rolstoelgebruikers? Graag de cijfers voor de laatste 5 jaren over het aantal klachten ingediend door rolstoelgebruikers, opgesplitst naar jaar en naar entiteit. b) Hoeveel procent van die klachten ging over het melden van een weigering door de chauffeur van een rolstoelgebruiker, ook al was de rit gereserveerd? Ook hier graag een opsplitsing naar jaar en naar entiteit. 4. Welk gevolg wordt er door De Lijn gegeven aan klachten waaruit (na onderzoek ervan) blijkt dat rolstoelgebruikers toegang werd geweigerd tot een bus, ook al werd er (tijdig) een rit gereserveerd?

2 5. Volgens verschillende organisaties actief binnen het thema handicap is de reservatieplicht in strijd met artikel 20 van VN Conventie inzake de rechten van personen met een handicap. Hierin wordt gesteld dat openbaar vervoer toegankelijk moet zijn voor personen met een handicap op het moment van hun keuze én tegen een betaalbare prijs. a) Beaamt de minister deze argumentatie? b) Maakt de minister werk van het overbodig maken van deze reservatieplicht? c) Is er een (breder) actieplan? Zo ja, kan het als bijlage worden toegevoegd en kan de minister aangeven wat de stand van zaken is en hoeveel middelen hij hiervoor vrijmaakt? 6. Bij de voorstelling van het jongste jaarverslag van De Lijn had Roger Kesteloot, directeur-generaal, het over De Lijn 2.0. Ziet de vervoersmaatschappij hierin een meerwaarde? Zo ja, werkt De Lijn aan een mobiele applicatie waarmee reizigers met spraakproblemen makkelijker een plaats zouden kunnen reserveren op de bus? Wanneer zou deze applicatie operationeel kunnen zijn en welk budget wordt hiervoor vrijgemaakt?

3 BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN ANTWOORD op vraag nr. 48 van 30 september 2016 van JORIS VANDENBROUCKE 1. Voor de bespreking van een rolstoeltoegankelijke rit kan de rolstoelgebruiker in het volledige bedieningsgebied van De Lijn terecht bij de belbuscentrale van De Lijn, en wel in de provincie waar de verplaatsing zal plaatsvinden. De reservatiemodaliteiten, die inderdaad verschillend zijn per entiteit, zijn terug te vinden op de website van De Lijn ( Omdat niet alle haltes en voertuigen toegankelijk zijn, vraagt De Lijn aan rolstoelgebruikers om hun rit vooraf te bespreken. Een medewerker van de centrale kijkt dan na of het voertuig en de op- en afstaphalte toegankelijk zijn, alsook of de plaats voor de rolstoelgebruiker nog vrij is. Harmonisatie van de reservatiemodaliteiten zal zeker worden meegenomen in het kader van de verdere uitrol van basisbereikbaarheid op basis van de opgestarte proefprojecten. 2. In de handleiding voor de chauffeurs bij De Lijn is een procedure opgenomen die de handelingen beschrijft die de chauffeur dient te ondernemen indien zich een rolstoelgebruiker aandient, die vooraf contact opnam met de belbuscentrale. Daarnaast is er ook een procedure voorzien voor het geval de rolstoelgebruiker dit niet deed. In dit geval dient de chauffeur de dispatching te verwittigen. De dispatcher kijkt op basis van de voertuig- en haltekarakteristieken en de beschikbaarheid van de rolstoelplaats na of het lukt om de reiziger mee te nemen. Indien Dispatching toestemming geeft om de rolstoelgebruiker mee te nemen, dan dient de chauffeur terug te vallen op de eerste procedure, i.e. diegene bij een besproken rolstoelverplaatsing. 3. Toezicht op het opvolgen van de juiste procedures is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van Lijncontrole. Daarnaast is er, weliswaar a posteriori, de opvolging van de klantenreacties. Indien er een klacht is over een gepercipieerd ongepaste behandeling door een chauffeur, dan wordt die chauffeur hierop aangesproken en wordt, indien de ongepastheid van zijn/haar optreden blijkt, een passend gevolg gegeven aan de klacht. Proactief organiseert De Lijn een door de FOD Mobiliteit erkende opleiding vakbekwaamheid toegankelijkheid. In deze bijkomende opleiding van 8 uur krijgen de chauffeurs niet alleen een theoretisch kader, maar wordt eveneens de praktijk van de te stellen handelingen zoals beschreven in de procedure, ingeoefend. a) Een overzicht van alle klachten met betrekking tot toegankelijkheid van de voorbije vijf jaren, opgesplitst naar jaar en entiteit, vindt U hieronder (2016: cijfers t.e.m. september). De Lijn maakt wel geen gewag van het type reiziger dat een klacht indient. Er kan dus niet worden bevestigd of de klachten effectief door rolstoelgebruikers werden ingediend. De cijfers omvatten alle klachten met betrekking tot toegankelijkheid van haltes, premetro, voertuigen en gebouwen.

4 Daarnaast worden ook de klachten rond blue assist apart gecodificeerd en zijn er specifieke codes voor rolstoelen en scootmobiels Antwerpen Centrale Diensten Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant b) De Lijn hanteert, ook in de meldingen betreffende toegankelijkheid, bepaalde codificaties. Een specifieke onderverdeling van meldingen rond weigering door de chauffeur van een rolstoelgebruiker, ook al was de rit gereserveerd, heeft De Lijn niet voorhanden. Wel kan worden meegegeven dat De Lijn sinds februari 2016 enkele toevoegingen maakte aan haar codificatielijst. Zo werd discriminatie als aparte codificatie opgenomen onder de categorie service chauffeurs, die verder werd opgesplitst naar racisme, gender/geslacht, seksuele geaardheid, handicap en taal. Tot oktober 2016 werden volgende aantallen klachten rond service chauffeurs discriminatie/handicap behandeld. In heel wat gevallen bleken die betrekking te hebben op conflicten rond de toegankelijkheid van rolstoelgebruikers op de voertuigen en de rol die chauffeurs daarin spelen: - Antwerpen: 6 - Limburg: 1 - Oost-Vlaanderen: 9 - Vlaams-Brabant: 1 - West-Vlaanderen: 3 4. Indien er een individuele klacht is over een gepercipieerd ongepaste behandeling door een chauffeur, dan wordt die chauffeur hierop aangesproken en wordt, indien de ongepastheid van zijn optreden blijkt, een passend gevolg gegeven aan de klacht. Afhankelijk van de vastgestelde (controleurs ) of (uit klachten) ernstig bevonden feiten wordt, al dan niet na een gesprek of coachingtraject, de procedure van het tuchtreglement bij De Lijn opgestart. Daarin worden sancties voorzien naargelang de ernst van de vastgestelde/bewezen feiten. De relevante procedure-elementen uit dat tuchtreglement staan verwoord in cao van 6 november 1992 basisreglement : CAO betreffende het statuut van het bediendenpersoneel CAO betreffende het statuut van het arbeiderspersoneel 5. Een klacht, zoals die vermeld staat in de vraagstelling, vraagt om een andere aanpak. Specifiek kunnen wij melden dat ter opvolging van deze case de betrokken regiomanager van De Lijn Antwerpen en haar toegankelijkheidsverantwoordelijke op 28 september jl. ter plaatse in gesprek gingen met de rolstoelgebruikers van Huize Walden. Voor het aangehaalde probleem van de niet toegankelijke halteinfrastructuur ter hoogte van de instelling sprak De Lijn de wegbeheerder, verantwoordelijk voor deze materie, aan. Andere grieven, waarvan een aantal zeer terechte, zullen intern worden opgenomen bij De Lijn.

5 a. De Lijn zorgt, conform het door Vlaanderen gevoerde inclusiebeleid, voor een zo optimaal mogelijke uitbouw van de toegankelijkheid van haar openbaar vervoeraanbod. Ook wordt er volop werk gemaakt van het project meer mobiele lijnen. Hiervoor verwijs ik naar SV 32 van 29 september 2016 van de heer Van Malderen. Ook mensen die minder mobiel zijn hebben immers recht op een minimale dienstverlening. Met dit aanbod van halte tot halte kan echter niet worden voldaan aan alle vervoervragen voor het aangepast vervoer. Daarom is er een complementair aanbod van vervoeraanbieders van aangepast vervoer (DAV s) die instaan voor het deur-tot-deur-vervoer. Hiertoe organiseert de Afdeling Beleid van het departement mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse Overheid de openbare-dienstverplichting tot het vervoer van personen met een handicap of een ernstig beperkte mobiliteit. Ik heb de middelen voor dergelijk aanbod de afgelopen jaren significant verhoogd en het aanbod gebiedsdekkend gemaakt voor heel Vlaanderen. b. De Lijn vraagt inderdaad een contactname door de rolstoelgebruikers op voorhand en dit vanuit een pragmatische oogpunt: zo kan er worden nagegaan of het voertuig en de op- en afstaphalte toegankelijk zijn, alsook of de plaats voor de rolstoelgebruiker nog vrij is. Daarnaast bestaat er voor de chauffeur ook een procedure in het geval de rolstoelgebruiker deze check vooraf niet maakte. Er kan m.a.w. bezwaarlijk worden gesproken over reservatieplicht. c. Als bijlage vindt U het actieplan Toegankelijkheidsbeleid De Lijn met, aangegeven in de omkaderde tekstdelen, de stand van zaken eind Een dergelijke applicatie kan enkel functioneren indien het wordt ondersteund door een aangepast planningssysteem. De Lijn maakte hier werk van met de introductie van het planningssysteem Cover. Dit planningssysteem bevat intrinsiek de mogelijkheid tot verdere uitbouw, waarvan online-aanvraag en planning van rolstoeltoegankelijke ritten tot de scope zou kunnen behoren. BIJLAGE Dit zal dan ook zeker worden meegenomen in het kader van de verdere uitrol van basisbereikbaarheid op basis van de opgestarte proefprojecten. Het planningssysteem zal dan uiteraard ruimer moeten zijn dan de louter de bussen van De Lijn en zal ook het eerder vernoemde aanbod rond aangepast vervoer moeten capteren. Daarom is het binnen basisbereikbaarheid noodzakelijk dat het momenteel versnipperd aanbod wordt gebundeld in een modusonafhankelijke mobiliteitsregie. Toegankelijkheidsbeleid De Lijn 2015

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

Toegankelijkheidsbeleid project Meer Mobiele Lijn. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid

Toegankelijkheidsbeleid project Meer Mobiele Lijn. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Toegankelijkheidsbeleid project Meer Mobiele Lijn Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Context VN verdrag inzake de rechten van Personen met een Handicap Belangrijke impact Voor De Lijn en het departement

Nadere informatie

nr van WARD KENNES datum: 28 april 2016 aan BEN WEYTS Toegankelijkheidsbeleid De Lijn - Budget

nr van WARD KENNES datum: 28 april 2016 aan BEN WEYTS Toegankelijkheidsbeleid De Lijn - Budget SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1052 van WARD KENNES datum: 28 april 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Toegankelijkheidsbeleid De Lijn

Nadere informatie

1. Graag kreeg ik een gedetailleerd overzicht van de toegankelijke haltes per provincie, per gemeente en per lijn.

1. Graag kreeg ik een gedetailleerd overzicht van de toegankelijke haltes per provincie, per gemeente en per lijn. VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN Vraag nr. 20 van 22 november 2006 van JOKE SCHAUVLIEGE Bushaltes De Lijn - Toegankelijkheid Personen met een handicap kunnen volgens de minister maar het openbaar

Nadere informatie

Toegankelijke halte-infrastructuur. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid

Toegankelijke halte-infrastructuur. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Toegankelijke halte-infrastructuur Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Context VN verdrag inzake de rechten van Personen met een Handicap Belangrijke impact Voor De Lijn en het departement MOW : personen

Nadere informatie

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Geweldplegingen tegen

Nadere informatie

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen.

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1439 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 19 juli 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Uitrol MOBIB-kaart

Nadere informatie

Stappen op weg naar een inclusief openbaarvervoeraanbod De Lijn

Stappen op weg naar een inclusief openbaarvervoeraanbod De Lijn Mobiliteitscongres Iedereen op weg 13 oktober 2014 Eddy Gielis, Coördinator Toegankelijkheid De Lijn - Centrale Diensten Stappen op weg naar een inclusief openbaarvervoeraanbod De Lijn Dia 1 Inhoud Stappen

Nadere informatie

Toegankelijkheid. Geldig vanaf 1 april 2012. Folder toe p.1

Toegankelijkheid. Geldig vanaf 1 april 2012. Folder toe p.1 Toegankelijkheid Geldig vanaf 1 april 2012 Folder toe p.1 Beste reiziger De Lijn werkt continu aan de toegankelijkheid van haar aanbod. Bij het toegankelijk maken van onze dienstverlening, overleggen we

Nadere informatie

Vervoer van mindermobielen Initiatieven Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Vervoer van mindermobielen Initiatieven Departement Mobiliteit en Openbare Werken Vervoer van mindermobielen Initiatieven Departement Mobiliteit en Openbare Werken 13 oktober 2014 Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Departement Mobiliteit en Openbare Werken Eric Sempels

Nadere informatie

Toegankelijkheid. Geldig vanaf 1 april 2012. Folder toe p.1

Toegankelijkheid. Geldig vanaf 1 april 2012. Folder toe p.1 Toegankelijkheid Geldig vanaf 1 april 2012 Folder toe p.1 Beste reiziger De Lijn werkt continu aan de toegankelijkheid van haar aanbod. Bij het toegankelijk maken van onze dienstverlening, overleggen we

Nadere informatie

Ter illustratie volgt hieronder de tabel uit het antwoord op die schriftelijke vraag.

Ter illustratie volgt hieronder de tabel uit het antwoord op die schriftelijke vraag. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 132 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 8 oktober 2014 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Inkomsten uit

Nadere informatie

1. Hoeveel belbussen werden er afgeschaft in 2014 en 2015 en hoeveel worden er

1. Hoeveel belbussen werden er afgeschaft in 2014 en 2015 en hoeveel worden er SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 87 van KARIN BROUWERS datum: 7 oktober 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Lijn- en belbussen - Afschaffing

Nadere informatie

AANBEVELING 83 (versie april 2017) AANBEVELINGEN VOOR HET VERBETEREN VAN DE TOEGANKELIJKHEID VAN HET VERVOERSAANBOD VAN DE VVM DE LIJN

AANBEVELING 83 (versie april 2017) AANBEVELINGEN VOOR HET VERBETEREN VAN DE TOEGANKELIJKHEID VAN HET VERVOERSAANBOD VAN DE VVM DE LIJN 83 (versie april 2017) EN VOOR HET VERBETEREN VAN DE TOEGANKELIJKHEID VAN HET VERVOERSAANBOD VAN DE VVM DE LIJN Inhoud Bestemmelingen... 1 Inleiding... 2 Juridische basis... 3 Algemene opmerking rond participatie...

Nadere informatie

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking 1 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Voorwoord 3. In enkele haltes naar een schakel en terug! 4. Denk er aan 5. Adressen van de provinciale en Brusselse MOS-begeleiders 2. VOORWOORD Het succes van samenwerking Samen

Nadere informatie

5/05/2015. Het kluwen. Aangepast vervoer voor personen met een handicap of ernstig beperkte mobiliteit Mobiliteitscentrales Aangepast Vervoer

5/05/2015. Het kluwen. Aangepast vervoer voor personen met een handicap of ernstig beperkte mobiliteit Mobiliteitscentrales Aangepast Vervoer Aangepast voor personen met een handicap of ernstig beperkte mobiliteit s Aangepast Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Eric Sempels 4 mei 2015 Mobiliteitsacademie Eric Sempels Celhoofd Personen

Nadere informatie

Ondertunneling tram 10 vanaf Deurne - Gevolgen openbaarvervoersaanbod voor oud- Borgerhout

Ondertunneling tram 10 vanaf Deurne - Gevolgen openbaarvervoersaanbod voor oud- Borgerhout SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1271 van WOUTER VANBESIEN datum: 15 mei 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Ondertunneling tram 10 vanaf

Nadere informatie

Iedereen mee in het nieuwe mobiliteitsverhaal (?!) Studiedag Basisbereikbaarheid Vlaams Parlement 29 Maart 2019

Iedereen mee in het nieuwe mobiliteitsverhaal (?!) Studiedag Basisbereikbaarheid Vlaams Parlement 29 Maart 2019 Iedereen mee in het nieuwe mobiliteitsverhaal (?!) Studiedag Basisbereikbaarheid Vlaams Parlement 29 Maart 2019 Inter, Agentschap Toegankelijk Vlaanderen Marcel Wijnker - Inter Vlaams expertisecentrum

Nadere informatie

Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Expertise in Toegankelijkheid BEREIKBAAR + BETREEDBAAR BEGRIJPBAAR + BRUIKBAAR IEDEREEN Integrale toegankelijkheid is een basis voorwaarde! Gebruikers een

Nadere informatie

inclusief openbaar vervoeraanbod De Lijn

inclusief openbaar vervoeraanbod De Lijn inclusief openbaar vervoeraanbod De Lijn VSV - Mobiliteit Seniorproof? Eddy Gielis Inhoud wie is de klant van De Lijn MOBIB voor 65 + context toegankelijke voertuigen toegankelijke haltes toegankelijke

Nadere informatie

En u? Kan u nog mee met bus en tram? Verslag gespreksnamiddag 14 mei 2013

En u? Kan u nog mee met bus en tram? Verslag gespreksnamiddag 14 mei 2013 En u? Kan u nog mee met bus en tram? Verslag gespreksnamiddag 14 mei 2013 Op 14 mei gaven we het woord aan gebruikers van tram en bus, leden van OKRA en KVG en ACW ers. Tijdens deze gespreksnamiddag konden

Nadere informatie

Toegankelijkheid. versie 2016

Toegankelijkheid. versie 2016 Toegankelijkheid versie 2016 Beste reiziger De Lijn werkt continu aan de toegankelijkheid van haar aanbod. Bij het toegankelijk maken van onze dienstverlening, overleggen we met verschillende verenigingen

Nadere informatie

vervoer op maat en de mobiliteitscentrale in het decreet basisbereikbaarheid Odette Buntinx Projectmanager vormgeven Vervoer op Maat

vervoer op maat en de mobiliteitscentrale in het decreet basisbereikbaarheid Odette Buntinx Projectmanager vormgeven Vervoer op Maat vervoer op maat en de mobiliteitscentrale in het decreet basisbereikbaarheid Odette Buntinx Projectmanager vormgeven Vervoer op Maat Definitie Vervoer op Maat Artikel 32: Vervoer op Maat speelt in op specifieke

Nadere informatie

Aangepast vervoer. Minder Mobielencentrale (MMC)1. #B-Mobiel. #Dienst Aangepast Vervoer. #Ambulancecentrum Waasland. #EuroCross

Aangepast vervoer. Minder Mobielencentrale (MMC)1. #B-Mobiel. #Dienst Aangepast Vervoer. #Ambulancecentrum Waasland. #EuroCross Minder Mobielencentrale (MMC)1 B-Mobiel2 Dienst Aangepast Vervoer3 Ambulancecentrum Waasland4 EuroCross5 Ziekenvervoer via het Rode Kruis6 Vervoer via Mutualiteiten7 Vervoer via private ondernemingen8

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Vorselaar. Het nieuwe aanbod van De Lijn. vanaf 1 september 2012

Vorselaar. Het nieuwe aanbod van De Lijn. vanaf 1 september 2012 Vorselaar Het nieuwe aanbod van De Lijn vanaf 1 september 2012 Een nieuw busnet voor de regio Antwerpen - Herentals Efficiëntieverhoging Doordat De Lijn moet besparen, wordt de gebiedsevaluatie van de

Nadere informatie

TOELICHTING MOBILITEITSAANBOD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT. Alexander Leysen Coördinator MAV Vlaams-Brabant

TOELICHTING MOBILITEITSAANBOD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT. Alexander Leysen Coördinator MAV Vlaams-Brabant TOELICHTING MOBILITEITSAANBOD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT Alexander Leysen Coördinator MAV Vlaams-Brabant PROGRAMMA De Lijn (belbus) MMC DAV MAV Info DE LIJN MOBIB voor 65+ Vanaf 1/9/2015 = 50 euro/jaar Voorwaarden:

Nadere informatie

nr van LODE CEYSSENS datum: 7 augustus 2017 aan BEN WEYTS Examen rijbewijs B - Slaagcijfers (2)

nr van LODE CEYSSENS datum: 7 augustus 2017 aan BEN WEYTS Examen rijbewijs B - Slaagcijfers (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1646 van LODE CEYSSENS datum: 7 augustus 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Examen rijbewijs B - Slaagcijfers

Nadere informatie

Samen voor duurzame mobiliteit

Samen voor duurzame mobiliteit Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid Mandatarissen Hasselt, 21 februari 2013 De Lijn Limburg Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud Voorstelling De Lijn Limburg Partnerschap De Lijn en lokale overheden

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.845/1/V van 16 augustus 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 oktober 2013

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Samen voor duurzame mobiliteit

Samen voor duurzame mobiliteit Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid Mandatarissen Leuven, 26.02.2013 Johan Van Looy Directeur De Lijn Vlaams-Brabant Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud De Lijn algemeen Partnerschap De Lijn

Nadere informatie

3. Hoeveel tankstations in Vlaanderen beschikken thans over een vergunning voor CNG-levering? Graag een overzicht per provincie.

3. Hoeveel tankstations in Vlaanderen beschikken thans over een vergunning voor CNG-levering? Graag een overzicht per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 282 van MARTINE TAELMAN datum: 20 april 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Alternatieve

Nadere informatie

Nijlen. Het nieuwe aanbod van De Lijn. vanaf 1 september 2012

Nijlen. Het nieuwe aanbod van De Lijn. vanaf 1 september 2012 Nijlen Het nieuwe aanbod van De Lijn vanaf 1 september 2012 Een nieuw busnet voor de regio stadsnet Lier Efficiëntieverhoging Doordat De Lijn moet besparen, wordt de gebiedsevaluatie van de regio stadsnet

Nadere informatie

Nieuw concept voor toegankelijke haltes

Nieuw concept voor toegankelijke haltes Symposium Mooi bedacht, nuttig toegepast Nieuw concept voor toegankelijke haltes Etienne Hemerijckx Afdelingshoofd Projectencentrum Ben Veraart Projectmanager Dia 1 Filosofie integratie toegankelijkheid

Nadere informatie

KBVB. Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils

KBVB. Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils KBVB Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils 2018-2019 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Voor de wedstrijd... 4 2.1 Ticketverkoop... 4 2.1.1 Rolstoeltribune...4

Nadere informatie

10 oktober Roger Kesteloot. Directeur-generaal De Lijn. ReTiBo

10 oktober Roger Kesteloot. Directeur-generaal De Lijn. ReTiBo 10 oktober 2013 Roger Kesteloot Directeur-generaal De Lijn ReTiBo Aanbesteding ReTiBo hoofdopdracht Opdracht ReTi = Registratie- en Ticketingsysteem = invoering smartcard (MOBIB-kaart) + nieuwe kaartlezers

Nadere informatie

Shared Service Center Klantenreacties

Shared Service Center Klantenreacties CASE STUDY Shared Service Center Klantenreacties Ten dienste van de klant en de entiteit Agenda Kader Aanpak Waar staan we Wat hebben we geleerd 2 De matrix-organisatie van De Lijn Directeur-generaal:

Nadere informatie

Tijdens jaar 2010: JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

Tijdens jaar 2010: JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW ANTWOORD op vraag nr. 424 van 10 februari 2015 van FRANCESCO VANDERJEUGD 1. Uit analyse van de achterliggende gegevens van de beleidsmatige

Nadere informatie

De chauffeur... p.24 Andere reizigers... p.24. Woord vooraf... p.5

De chauffeur... p.24 Andere reizigers... p.24. Woord vooraf... p.5 Busje komt zo? Woord vooraf....................... p.5 1. Voordelen van het openbaar vervoer Praktische voordelen... p.7 Stimulansen van de overheid... p.8 2. Bus en tram in Vlaanderen Voertuigen....

Nadere informatie

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques.

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 16 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 5 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaanbegeleiding - Stand van zaken Indien iemand niet

Nadere informatie

nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS Wegenwerken - Verkeersveiligheid

nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS Wegenwerken - Verkeersveiligheid SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Wegenwerken - Verkeersveiligheid

Nadere informatie

vzw Reizigersbond (REBO)

vzw Reizigersbond (REBO) vzw Reizigersbond (REBO) Mobiliteitscongres Iedereen op weg Vlaams parlement, 13 oktober 2014 Een integraal toegankelijke verplaatsing aan de hand van internationale praktijken 13/10/2014 Vlaamse Reizigersbond

Nadere informatie

Factsheet Resultaten Klanttevredenheidsonderzoek okt./nov. 2013

Factsheet Resultaten Klanttevredenheidsonderzoek okt./nov. 2013 Geachte panelleden, In oktober/november jl. heeft u deelgenomen aan het tweede klanttevredenheidsonderzoek van 2013. Hartelijk dank voor uw deelname! Aan het onderzoek hebben 522 panelleden deelgenomen.

Nadere informatie

Rijschoolinstructeurs kunnen zich vanaf drie jaar na het behalen van het rijbewijs inschrijven voor de vorming tot instructeur.

Rijschoolinstructeurs kunnen zich vanaf drie jaar na het behalen van het rijbewijs inschrijven voor de vorming tot instructeur. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1421 van LODE CEYSSENS datum: 8 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Examen rijbewijs - Instructeurs

Nadere informatie

Bulletin van vragen en antwoorden

Bulletin van vragen en antwoorden Bulletin van vragen en antwoorden 8-4 maart 2014 19de jaargang nr. 8 4 maart 2014 ------------------------------------------------------------------------------ In het Bulletin van Vragen en Antwoorden

Nadere informatie

King Power at Den Dreef Stadion. in samenwerking met:

King Power at Den Dreef Stadion. in samenwerking met: Toegankelijkheid King Power at Den Dreef Stadion in samenwerking met: Royal Belgian Football Association Union Royale Belge des Sociétés de Football-Association Koninklijke Belgische Voetbalbond Inhoudstafel

Nadere informatie

Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid.

Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid. Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid. Hoe ga je te werk om je wagen te laten aanpassen? in groep mee zelf veilig mee ACTIEPLAN VOOR DE AANKOOP VAN EEN VOERTUIG, AANGEPAST VOOR PERSONEN MET EEN VERMINDERDE

Nadere informatie

Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio

Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio Voordelen van samenwerking binnen een vervoerregio Willem Benschop Oud-directeur Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag Seminar Vervoerregio Brussel 12 november 2018 Inhoud Korte introductie

Nadere informatie

Overzicht. Werking Enter. Studiedag Toegankelijke Cultuur. 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid?

Overzicht. Werking Enter. Studiedag Toegankelijke Cultuur. 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid? Studiedag Toegankelijke Cultuur MeerMobiel 7 mei 2012 Overzicht 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid? 2. MeerMobiel: mensen met een mobiliteitsbeperking meer mobiel maken 3. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking

Nadere informatie

Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen

Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen Samen een openbaar vervoernetwerk uitbouwen Beheersovereenkomst Gemeentelijke plannen: Mobiliteit, Ruimtelijk Infrastructuur, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen Mobiliteitsdecreet Meer... Decreten en

Nadere informatie

d) Provincie van waaruit de 50-plusser komt 3. Hoeveel van de in begeleiding zijnde 50-plussers stopten voortijdig met het

d) Provincie van waaruit de 50-plusser komt 3. Hoeveel van de in begeleiding zijnde 50-plussers stopten voortijdig met het SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 331 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 22 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkzoekende 50-plussers - Doorstroming 50-plussers

Nadere informatie

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Gewest- en autosnelwegen

Nadere informatie

De Lijn van de Toekomst

De Lijn van de Toekomst Toelichting Vlaams Parlement 27/02/14 Roger Kesteloot Directeur - generaal De Lijn van de Toekomst Waarom evolueren? Aandeelhouders vragen om transparant & efficiënt te werken Klantenverwachtingen veranderen

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097 van Gedeputeerde Staten op vragen van M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097 Onderwerp Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer in de Provincie Zuid-Holland Aan de leden

Nadere informatie

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Luchthaven Antwerpen - Verslag raad

Nadere informatie

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s)

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s) stuk ingediend op 1243 (2010-2011) Nr. 1 29 augustus 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen en de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen betreffende de erkenning en

Nadere informatie

nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Loopbaancheques - Stand van zaken

nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Loopbaancheques - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaancheques - Stand van zaken Sinds 1 juli 2013 werd

Nadere informatie

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg.

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 818 van ELS ROBEYNS datum: 13 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zorginspectie - Gehandicaptenzorg Graag informeer ik hierbij

Nadere informatie

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten?

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten? Contact, informatie, vragen of klachten? Breng Klantenservice Openbaar Vervoer Antwoordnummer 2125 8270 WB IJsselmuiden U kunt ons ook volgen via Twitter: @Brengov Telefoon: 0900-266 63 99 (lokaal tarief)

Nadere informatie

Luchthaven Antwerpen - Reactie van CEO op het dossier van het burgerplatform Vliegerplein

Luchthaven Antwerpen - Reactie van CEO op het dossier van het burgerplatform Vliegerplein SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1580 van INGRID PIRA datum: 12 juli 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Luchthaven Antwerpen - Reactie van

Nadere informatie

c) In de provincie Antwerpen zou het tekort aan materieel het grootst zijn zodat er bussen geleend worden vanuit Oost-Vlaanderen.

c) In de provincie Antwerpen zou het tekort aan materieel het grootst zijn zodat er bussen geleend worden vanuit Oost-Vlaanderen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 541 van BJÖRN RZOSKA datum: 13 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Werk- en aandachtspunten

Nadere informatie

Trapmann Auto-aanpassingen. Herwin je mobiliteit. Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid. zelf rijden. mee rijden. in groep. mee. rijden. veilig.

Trapmann Auto-aanpassingen. Herwin je mobiliteit. Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid. zelf rijden. mee rijden. in groep. mee. rijden. veilig. Autoaanpassingen. Herwin je vrijheid. Hoe ga je te werk om je wagen te laten aanpassen? zelf in groep veilig Auto-aanpassingen. Herwin je mobiliteit. HANDIG ACTIEPLAN VOOR DE AANKOOP VAN EEN WAGEN, AANGEPAST

Nadere informatie

nr. 68 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 1 oktober 2014 aan BEN WEYTS De Lijn - Definitie kostendekkingsgraad

nr. 68 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 1 oktober 2014 aan BEN WEYTS De Lijn - Definitie kostendekkingsgraad SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 68 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 1 oktober 2014 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Definitie kostendekkingsgraad

Nadere informatie

Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking. Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB

Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking. Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB Onderzoek vervoersnoden en -wensen van personen met een beperking Mobiliteitscongres Iedereen op weg - 13 oktober 2014 An Neven, onderzoeker IMOB Welk onderzoek? Businessplan voor een gebiedsdekkend, complementair

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Nadere informatie

Factsheet Resultaten Klanttevredenheidsonderzoek juni/juli 2013

Factsheet Resultaten Klanttevredenheidsonderzoek juni/juli 2013 Geachte panelleden, In juni/juli jl. heeft u deelgenomen aan het eerste klanttevredenheidsonderzoek van 2013. Hartelijk dank voor uw deelname! Aan het onderzoek hebben 520 panelleden deelgenomen. Bij deze

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het

Nadere informatie

Standpunt van GTL over het ontwerpdecreet Basisbereikbaarheid

Standpunt van GTL over het ontwerpdecreet Basisbereikbaarheid Standpunt van GTL over het ontwerpdecreet Basisbereikbaarheid Commissie Mobiliteit & Openbare Werken Vlaams parlement, 7 februari 2019 Pierre Steenberghen Nationale Groepering van Taxibedrijven en wagenverhuurdiensten

Nadere informatie

Bij de antwoorden, gelieve een opsplitsing te maken per provincie en tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

Bij de antwoorden, gelieve een opsplitsing te maken per provincie en tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 132 van KOEN DANIËLS datum: 8 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs - Provinciale stakingsacties

Nadere informatie

JAARVERSLAG VZW LEUVEN-HAGELAND MOBIEL 2017

JAARVERSLAG VZW LEUVEN-HAGELAND MOBIEL 2017 JAARVERSLAG VZW LEUVEN-HAGELAND MOBIEL 2017 2 INHOUD 1. INLEIDING... 4 2. OPERATIONEEL RESULTAAT... 5 a. Resultaat 2017... 5 b. Cijfers per gemeente... 7 c. Evolutie... 8 3. LEDEN... 9 4. PERSONEEL...

Nadere informatie

ADVIES OVER DE STUDIEOPDRACHT EN BELEIDSAANBEVELING I.V.M. SCOOTMOBIELEN

ADVIES OVER DE STUDIEOPDRACHT EN BELEIDSAANBEVELING I.V.M. SCOOTMOBIELEN AANBEVELING 173 / 31 januari 2017 1 ADVIES OVER DE STUDIEOPDRACHT EN BELEIDSAANBEVELING I.V.M. SCOOTMOBIELEN Inhoud 1 Betrokken bevoegdheden... 2 2 Vraag om advies... 2 3 Eerdere bezwaren van Unia blijven

Nadere informatie

ACTIEONDERZOEK NAAR DE OPTIMALISATIE VAN VERVOER NAAR VOORZIENINGEN VOOR OUDEREN EN PERSONEN MET EEN HANDICAP

ACTIEONDERZOEK NAAR DE OPTIMALISATIE VAN VERVOER NAAR VOORZIENINGEN VOOR OUDEREN EN PERSONEN MET EEN HANDICAP Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Mobiliteit en Openbare Werken Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid i ACTIEONDERZOEK NAAR DE OPTIMALISATIE VAN VERVOER NAAR VOORZIENINGEN

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van de

Nadere informatie

nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen

nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen Uit het onderzoek

Nadere informatie

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie.

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 41 van EMMILY TALPE datum: 11 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Duaal leren - Proefprojecten Uit het antwoord op vraag om

Nadere informatie

Voorwoord. Marleen Vanderpoorten OCMW-voorzitter

Voorwoord. Marleen Vanderpoorten OCMW-voorzitter Aangepast vervoer Voorwoord Lier, mei 2013 Beste Lierenaar, Beste senior, Je bent moeilijk te been? Je zoon kan je niet vervoeren en je moet naar de dokter? Je dochter is op reis, op de lijnbus raak je

Nadere informatie

Basisbereikbaarheid in landelijke regio. plattelandsacademie van Landelijke Gilden Poperinge 28 maart 2019

Basisbereikbaarheid in landelijke regio. plattelandsacademie van Landelijke Gilden Poperinge 28 maart 2019 1 Basisbereikbaarheid in landelijke regio plattelandsacademie van Landelijke Gilden Poperinge 28 maart 2019 2 Overzicht Wie? Basisbereikbaarheid? Van Basismobiliteit naar Basisbereikbaarheid Waar staan

Nadere informatie

MINDER MOBIELEN CENTRALE BONHEIDEN REGLEMENT

MINDER MOBIELEN CENTRALE BONHEIDEN REGLEMENT 1 MINDER MOBIELEN CENTRALE BONHEIDEN REGLEMENT Goedgekeurd door de raad van maatschappelijk welzijn van 27/11/2017 en aangepast door de raad van maatschappelijk welzijn van 17/12/2018 1. Minder Mobielen

Nadere informatie

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Platteland en bereikbaarheid OV Bewoners vaak aangewezen op gespecialiseerde zorg/voorzieningen elders: periferie, stad of gecentraliseerd op het platteland Voorzieningen

Nadere informatie

2. Hoeveel ondernemingen werden in de eerste negen maanden van 2014 erkend door de RVA? Graag een overzicht per provincie.

2. Hoeveel ondernemingen werden in de eerste negen maanden van 2014 erkend door de RVA? Graag een overzicht per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 44 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstenchequebedrijven - Stand van zaken De dienstencheque,

Nadere informatie

nr. 597 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 2 februari 2016 aan BEN WEYTS (Mobiele) trajectcontroles - Stand van zaken

nr. 597 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 2 februari 2016 aan BEN WEYTS (Mobiele) trajectcontroles - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 597 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 2 februari aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN (Mobiele) trajectcontroles -

Nadere informatie

INHOUD. Huishoudelijk Reglement. Anders Mobiel Limburg t Klavertje LOKAAL DIENSTENCENTRUM T KLAVERTJE 3

INHOUD. Huishoudelijk Reglement. Anders Mobiel Limburg t Klavertje LOKAAL DIENSTENCENTRUM T KLAVERTJE 3 Huishoudelijk reglement ANDERS MOBIEL LIMBURG T KLAVERTJE Informatiebrochure lokaal dienstencentrum t Klavertje Versie: mei 2019 02 INHOUD Huishoudelijk Reglement Anders Mobiel Limburg t Klavertje LOKAAL

Nadere informatie

Evaluatie 1 jaar Veilig op weg

Evaluatie 1 jaar Veilig op weg Evaluatie 1 jaar Veilig op weg Kathleen Van Brempt, www.ministerkathleenvanbrempt.be 22 juni 2007 Veilig op weg: ontstaan Na agressie-incident met dodelijke afloop in Antwerpen op 24 juni 2006 Versnelling

Nadere informatie

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen Mandatarissen Gent, 07-02-2013 Oost-Vlaanderen Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud Voorstelling Oost-Vlaanderen Partnerschap en lokale overheden Thema-avond Oost-Vlaanderen Gent, 24 april 2013 Dia 2

Nadere informatie

In onze buurlanden wordt een dergelijke kaart al langer gebruikt (Londen: Oyster, Nederland: www.ov-chipkaart.nl).

In onze buurlanden wordt een dergelijke kaart al langer gebruikt (Londen: Oyster, Nederland: www.ov-chipkaart.nl). SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 476 van BJÖRN RZOSKA datum: 14 januari 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Gebruik MOBIB-kaart

Nadere informatie

Lichtvisie gewestwegen - Dynamische en intelligente fietspad- en LED-verlichting

Lichtvisie gewestwegen - Dynamische en intelligente fietspad- en LED-verlichting SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 10 november 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Lichtvisie gewestwegen

Nadere informatie

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen 26ste studie 2011-2012

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen 26ste studie 2011-2012 Vlaanderen Buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) Aantal Bouw 98 1 99 25 1 26 25,5% 100,0% 26,3% Decoratieve technieken 25 6 31 9 4 13 36,0% 66,7% 41,9% Handel 32 37 69 11 10 21 34,4% 27,0% 30,4% Hout

Nadere informatie

nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheques - Gebruikers

nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheques - Gebruikers SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheques - Gebruikers De dienstencheque (DC),

Nadere informatie

Supporters van het openbaar vervoer. Visietekst basisbereikbaarheid

Supporters van het openbaar vervoer. Visietekst basisbereikbaarheid Visietekst basisbereikbaarheid Visietekst basisbereikbaarheid Inhoud Inleiding... 3 Gewenste functies van openbaar vervoer... 4 Exit basismobiliteit?... 4 Definitie basisbereikbaarheid... 5 Uitgangspunten

Nadere informatie

Wat waren de voornemens, volgens het regeerakkoord en de beleidsnota?

Wat waren de voornemens, volgens het regeerakkoord en de beleidsnota? GELIJKEKANSENBELEID Wat waren de voornemens, volgens het regeerakkoord en de beleidsnota? In het regeerakkoord werd aangegeven dat het Vlaams beleid streeft naar een volwaardige participatie voor iedereen

Nadere informatie

Invoegbedrijven. Maatregel. De begunstigden en bestedingen

Invoegbedrijven. Maatregel. De begunstigden en bestedingen Invoegbedrijven Maatregel Het programma invoegbedrijven beoogt de creatie van duurzame tewerkstelling voor kansengroepen binnen de reguliere economie. Aan ondernemingen die de principes van Maatschappelijk

Nadere informatie

Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode

Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode 6 februari 2018 Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode In het kader van de continuering van

Nadere informatie

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 De Ecologiepremie+

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Reglement betreffende de erkenning voor autodeelorganisaties

Reglement betreffende de erkenning voor autodeelorganisaties Reglement betreffende de erkenning voor autodeelorganisaties Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 juni 2017 Bekendgemaakt op 29 juni 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Definities... 1 Artikel

Nadere informatie

Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van

Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van 11.01.2017 VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN VOETBAL VLAANDEREN Motivering 1. De duur van de mandaten in de Raad

Nadere informatie

Op mijn schriftelijke vraag nr. 218 van 24 oktober 2014 antwoordde de minister het volgende:

Op mijn schriftelijke vraag nr. 218 van 24 oktober 2014 antwoordde de minister het volgende: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 377 van ANNICK DE RIDDER datum: 5 december 2014 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Intern boetesysteem

Nadere informatie