Ontstapeling van veiligheden bij gebruik van trillingspredicties en de SBR richtlijn B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontstapeling van veiligheden bij gebruik van trillingspredicties en de SBR richtlijn B"

Transcriptie

1 TNO-rapport TNO-034-DTM Ontstapeling van veiligheden bij gebruik van trillingspredicties en de SBR richtlijn B Bouw Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus AA Delft T F info-beno@tno.nl Datum 25 mei 2009 Auteur(s) ir D.J. Molenaar Opdrachtgever Projectnummer /01.02 Rubricering rapport Titel Samenvatting Rapporttekst Bijlagen Aantal pagina's Aantal bijlagen 15 (incl. bijlagen) Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit rapport mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van TNO. Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor onderzoeksopdrachten aan TNO, dan wel de betreffende terzake tussen de partijen gesloten overeenkomst. Het ter inzage geven van het TNO-rapport aan direct belanghebbenden is toegestaan TNO

2 2 / 15 Inhoudsopgave 1 Inleiding Streefwaarden in SBR-B Inleiding Conservativiteit SBR B Conclusies Probabilistische aanpak Inleiding Probabilistische aanpak bij trillingshinder Bepaling kans op hinder Conclusies Referenties...13

3 1/13 1 Inleiding Om te bepalen of bij trillingsveroorzakende activiteiten hinder van personen optreedt, wordt, bij het ontbreken van een wettelijk kader, over het algemeen gebruik gemaakt van SBR richtlijn B [6]. In SBR B worden streefwaarden en dus geen grenswaarden gegeven, waarbij redelijkerwijs mag worden aangenomen dat normaal gesproken geen hinder optreedt. SBR richtlijn B bevat streefwaarden die erop zijn gebaseerd dat bij trillingen van die sterkte een klein percentage van de mensen hinder zal ondervinden. Anders gezegd: een groot percentage van de mensen zal geen hinder ondervinden. De streefwaarden worden vergeleken met waarden die daadwerkelijk worden gemeten. Bij overschrijding van de streefwaarden is er volgens SBR B sprake van hinder. In de praktijk zal vaak een trillingspredictie worden uitgevoerd, om te bepalen hoe sterk de trillingen in de toekomst zullen worden. De uitkomsten van die trillingspredictie worden meestal vergeleken met de streefwaarden van SBR B. Trillingspredicties hebben echter een beperkte betrouwbaarheid, zoals in DC1 is vastgesteld, referentie [4] en referentie [5]. Daarom wordt over het algemeen bij trillingspredicties een veilige marge aangenomen. Het is de vraag of zo n bovengrens wel de goede maat is om te vergelijken met de streefwaarde. Vooral als de spreiding van de predictiemethode groot is, zal de streefwaarde snel worden bereikt, wat leidt tot een conservatieve benadering. Zowel aan de kant van de streefwaarden in de SBR richtlijn als aan de kant van de prognose is veiligheid ingebouwd. Dit wordt ook wel stapeling van veiligheden genoemd. In dit rapport wordt gezocht naar een manier om hiermee om te gaan en te voorkomen dat er sprake is van stapeling van veiligheid op veiligheid.

4 2/13 2 Streefwaarden in SBR-B 2.1 Inleiding De streefwaarden in SBR B worden streefwaarden genoemd en geen grenswaarden, omdat hinder een subjectief begrip is, dat voor iedereen anders is. De streefwaarden zijn dusdanig gekozen dat bij het bereiken van de streefwaarden slechts een klein percentage mensen hinder zal ondervinden. Grafisch weergegeven: 100 % Percentage gehinderden 5 % Streefwaarde SBR trillingssterkte Figuur 1 Percentage gehinderden uitgezet tegen de trillingssterkte Aan de andere kant wordt bij prognoses ook een veiligheidsmarge aangenomen. Aangezien prognoses een bepaalde mate van onzekerheid hebben, wordt als prognosewaarde vaak een 95 % bovengrens genomen: die waarde waar voor 95 % van de gevallen de werkelijke trillingssterkte onder zal liggen, zie Figuur 2. Kansdichtheid Predictie trillingssterkte 95 % bovengrens Trillingssterkte Figuur 2 Kansdichtheid van het resultaat van een trillingspredictie als functie van de trillingssterkte.

5 3/ Conservativiteit SBR B In SBR richtlijn B staat een vrij uitgebreide beschouwing over de complexiteit van hinder door trillingen. De hinder is afhankelijk van onder andere: - de gevoeligheid van mensen - de omstandigheden (bijvoorbeeld slapen of werken) - de tijdsduur - het type trilling en - gewenning. Om te bepalen hoe conservatief SBR richtlijn B is, is eerst gekeken naar de herkomst van de streefwaarden. Er wordt in SBR B verwezen naar de eerste versie, richtlijn 2, en naar buitenlandse normen, waaronder DIN , referentie [1], en NS 8176, referentie [2]. In Figuur 1 staat het percentage mensen dat gehinderd is als functie van de trillingssterkte. De trillingen zijn hierbij afkomstig van verkeerspassages. Figuur 3 Exposure-effect curve voor trillingen van verkeer. Bron: referentie [2] en referentie [3]. De rode lijn is afkomstig uit referentie [3]. Hierbij is sprake van railpassages. Uit Figuur 3 volgt dat: - de gevoelsdrempel bij 0,1 mm/s ligt: onder deze waarde wordt de grafiek niet doorgetrokken. Het is echter onwaarschijnlijk dat de gevoelsdrempel voor iedereen gelijk is. Hierover is echter weinig bekend. In [7] staat wel iets over de frequentieafhankelijkheid, maar niet iets over de spreiding over groepen personen. - bij 0,1 mm/s 30 % van de mensen trillingen voelt - vanaf de gevoelsdrempel van 0,1 mm/s er al een percentage mensen is dat highly annoyed is, ongeveer 4 % Naast deze DIN, zijn er data bekend afkomstig van railpassages van een hogesnelheidslijn in Japan, zie Figuur 4.

6 4/13 Figuur 4 Respons van personen in woningen die zijn blootgesteld aan trillingen afkomstig van 4 tot 15 trein passages per uur. De doorgetrokken lijn geeft het percentage gehinderde mensen door een hoge snelheidstrein in Japan weer en de losse punten geven de gekwalificeerde mate van hinder door omwonenden en onderzoekers voor meerdere verkeersprojecten. Bij de Japanse data zijn de trillingssterktes opgegeven in VdB. In Figuur 1 is aangenomen dat trillingsniveaus worden bedoeld, die in Vibration db s zijn uitgedrukt. Dan geldt: A 1 L db = 20log (1) A0 Waarbij: L db = trillingssterkte in db A 1 = gemeten amplitude A 0 = referentie amplitude Anders geschreven: L db 20 A 1 10 A0 = (2) Volgens het as-bijschrift in Figuur 4 is de referentiewaarde (dus A 0 ) 1 micro in./sec, dus 1*10-3 *25,4 mm/s. Als de lijn uit Figuur 4 volgens vergelijking 2 wordt omgerekend, ontstaat de lijn die is weergegeven in Figuur 5. Opmerkelijk is dat de Japanse data slecht overeenkomen met die van de NS Hiervoor is geen verklaring gevonden. De Japanse gegevens wijzen erop dat het percentage gehinderden bij railpassages groter is dan bij verkeerspassages. Het kan echter ook zo zijn dat Japanners een lagere hinderdrempel hebben dan de personen uit het onderzoek van Figuur 3, dat bij de NS 8176 behoort. De data van de deze norm zijn afkomstig van referentie [8].

7 5/13 Japanse data Noorse norm fit: lognormaalverdeling 100 Percentage gehinderden [%] V [mm/s] Figuur 5 Percentage gehinderden als functie van de trillingssnelheid, volgens verschillende literatuurbronnen. 2.3 Conclusies Uit de resultaten in dit hoofdstuk kunnen de volgende conclusies worden getrokken: Bij 0,1 mm/s ligt de grens voor mensen voor het voelen van trillingen. Vanaf de gevoelsdrempel is er al een percentage mensen dat hinder ondervindt. Bij 1 mm/s, dus 10 maal de gevoelsdrempel, ondervindt slechts iets meer dan 50 % van de mensen hinder van de trillingen.

8 6/13 3 Probabilistische aanpak 3.1 Inleiding In de civiele techniek wordt vaak gebruik gemaakt van probabilistische technieken. In de meeste gevallen wordt de faalkans van bijvoorbeeld een constructie bepaald. Daartoe wordt de sterkte, R, met een bepaalde onzekerheid vergeleken met de belasting, S, zie Figuur 6. De sterkte en de belasting zijn stochastische variabelen. onzekerheid rekenwaarde R d sterkte R rekenwaarde S d belasting S Figuur 6 Schematische weergave van de sterkte van een belasting op een constructie en de onzekerheid. Deze waarden kunnen ook in één grafiek worden weergegeven, zie Figuur 7. belasting S sterkte R faalkans Figuur 7 Grafische weergave van de kans dat de constructie bezwijkt, als S>R. Falen treedt op als S>R. De faalkans wordt beschreven met de Z-functie: Z = R S (3) Z is een gezamenlijke kansverdeling voor de faalkans, zie Figuur 8.

9 7/ R (kn) Z>0 falen: Z< S (kn) volume = faalkans = fr,s falen ( r,s) dr ds Figuur 8 Gezamenlijke kansfunctie Z voor de bepaling van de faalkans. Het volume onder de grafiek geeft de faalkans aan. De faalkans is onder andere te bepalen met behulp van Monte Carlo simulaties. 3.2 Probabilistische aanpak bij trillingshinder Op een vergelijkbare wijze als in de vorige paragraaf beschreven, kan een aanpak worden gekozen bij trillingshinder: ook hier moeten twee begrippen met een bepaalde onzekerheid met elkaar worden vergeleken. Enerzijds is dit de waarde voor de trillingspredictie, anderzijds heeft niet iedereen de zelfde hindertolerantie. Hindertolerantie is de trillingssterkte waarboven iemand hinder ondervindt. Er is sprake van falen als de trillingspredictie (de S in de Z-functie) groter is dan de hindertolerantie (de R in de Z-functie). Voor de hindertolerantie kan curve 2 worden genomen uit Figuur 3. Deze lijn kan worden beschreven met een log-normaalverdeling. Als we hindertolerantie en de predictiewaarden uitdrukken in niveaus krijgen we: Z = L h L p (4) met L h =niveau hindertolerantie L p =niveau predictie waarin L x = 10 * log(v x ) [referentie snelheid = 1 mm/s] log g = log v m log v p (5) log g is normaal verdeeld L = 10* log (6) p v p

10 8/13 L p = 10*(log v log g) (7) m ofwel L p = 10*log v 10 * log g (8) m L p = L L (9) m g log g is normaal verdeeld, L m is constant dus L p is ook normaal verdeeld. Voor het gemak stellen wij dat L m =E(L p ) (de verwachtingswaarde van L p ) en E(log g) = 0. σ *log /1,64 (10) L = 10 g 95/ 50 g L h kan worden beschreven met een gemiddelde van 1 db en een standaarddeviatie van 13 db. 100% 90% Percentage gehinderden [%] 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% V [mm/s] fit DIN Figuur 9 Percentage gehinderden als functie van de trillingssnelheid. De blokjes zijn de data afgelezen uit de grafiek in de Noorse norm. De fit heeft als parameters een gemiddelde van 1 db en een standaarddeviatie van 13 db. Omgerekend naar db ziet de grafiek er uit als in Figuur 10.

11 9/13 100% 90% 80% Percentage gehinderden [%] 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% L [db] Figuur 10 Percentage gehinderden als functie van de trillingssnelheid. De blokjes zijn de data afgelezen uit de grafiek in de Noorse norm. De fit heeft als parameters een gemiddelde van 1 db en een standaarddeviatie van 13 db. Voor de spreiding van de trillingspredicties geldt ook dat deze met een lognormaalverdeling kan worden beschreven: uit referentie [5] bleek dat voor FEM modelleringen g 95/50 gemiddeld genomen een factor 10 is. Hierbij zijn geen predicties van railverkeertrillingen uitgevoerd, dus de waarde voor railverkeer van g 95/50 is niet bekend. In dit rapport wordt daarom voor verschillende waarden van g 95/50 en voor verschillende predictiewaarden bepaald wat de verwachting is voor het optreden van trillingshinder. 3.3 Bepaling kans op hinder Zoals uit de vorige paragraaf is gebleken, treedt hinder op als Z < 0. Dit is gedaan door met behulp van Matlab het volume onder de grafiek te bepalen, zoals is aangegeven in Figuur 8. De invoerwaarden van de stochasten zijn samengevat in Tabel 1. Tabel 1 Invoerwaarden van de stochasten. Parameter Verdeling µ σ [db] [db] L h normaal 1 13 L p normaal * * * Deze waarden zijn gevarieerd. Voor het gemiddelde zijn waarden tussen -30 en 0 db genomen (overeenkomend met respectievelijk 0,001 en 1 mm/s). Voor de spreiding zijn waarden genomen van 0 tot 8 db (overeenkomend met waarden van g 95/50 tussen 1 en 20). De resultaten van de berekeningen zijn samengevat in Figuur 11.

12 10/ Kans op hinder voor verschillende gemiddelde predictie waarden Hinderkans g 95/50 Figuur 11 Kans op hinder als functie van g 95/50 voor verschillende predictiewaarden. Hinderperceptie gebaseerd op data van de NS Opmerkingen: - Opmerkelijk in Figuur 11 is dat de waarde van g 95/50 vrijwel geen invloed heeft op de kans op hinder. - De predictiewaarde heeft een veel groter effect op de kans op hinder dan de spreiding (de betrouwbaarheid) van de gebruikte methode. Om aannemelijk te maken dat het klopt dat g 95/50 zo n kleine invloed heeft op de kans op hinder, is de kansdichtheid grafisch weergegeven in Figuur 12 als functie van het trillingsniveau. Uit deze grafiek blijkt dat de spreiding in de hindertolerantie relatief groot is ten opzichte van de verwachte spreiding van trillingspredicties (zelfs als deze een factor 10 is. Dit komt overeen met sigma=7,9 db). De breedte van de verdeling in de hindertolerantie zorgt ervoor dat de breedte van de verdeling (de spreiding) bij de predictie niet zo veel uitmaakt.

13 11/13 25% 20% Hindertolerantie Hindertolerantie predictie sigma=6,1 db predictie sigma= 4,3 db predictie sigma = 1,8 db Kansdichtheid hinder 15% 10% 5% 0% -60,0-40,0-20,0 0,0 20,0 40,0 L [db] Figuur 12 Kansdichtheid hinder als functie van het trillingsniveau Uit Figuur 12 blijkt dat de breedte van de verdeling van de trillingshinder de oorzaak is dat de kans op hinder zo ongevoelig is voor de predictienauwkeurigheid. Daarom is ook gekeken hoe de kans op hinder is bij gebruik van de Japanse data (Figuur 4). Bij toepassing van deze data ontstaat een grafiek als in Figuur 13. Deze grafiek is duidelijk veranderd ten opzichte van Figuur 11. Er is een veel sterkere relatie tussen de betrouwbaarheid van de trillingspredictie en de kans op hinder. De vraag is nu echter welke data de waarheid zijn. Een nader onderzoek naar hinderperceptie van personen zou hierin duidelijkheid kunnen scheppen Kans op hinder voor verschillende gemiddelde predictie waarden Hinderkans g 95/50 Figuur 13 Kans op hinder als functie van g 95/50 voor verschillende predictiewaarden. Hinderperceptie gebaseerd op Japanse data (referentie [3]).

14 12/13 4 Conclusies In dit rapport is gekeken naar de ontstapeling van veiligheden. SBR richtlijn B bevat streefwaarden die erop zijn gebaseerd dat bij trillingen van die sterkte slechts ongeveer 5% van de mensen hinder ondervinden. Daarmee is de SBR B dus conservatief: 95 % van de mensen zal geen hinder ondervinden. In de praktijk zal vaak een trillingspredictie worden uitgevoerd, om te bepalen of die streefwaarden niet worden overschreden. Trillingspredicties hebben een beperkte betrouwbaarheid. Daarom wordt over het algemeen bij trillingspredicties een veilige marge aangenomen, bijvoorbeeld de 95 % bovengrens. Dit betekent dat zowel aan de kant van de streefwaarden in de SBR richtlijn als aan de kant van de prognose een veiligheid wordt ingebouwd. Dit wordt ook wel stapeling van veiligheden genoemd. In dit rapport is gezocht naar een manier om hiermee om te gaan. Uit het onderzoek kunnen de volgende conclusies worden getrokken: In dit rapport is een probabilistische aanpak beschreven om de kans op het optreden van hinder te bepalen. Bij 0,1 mm/s ligt bij de meeste mensen de grens voor het voelen van trillingen. Vanaf de gevoelsdrempel is er al een percentage mensen dat hinder ondervindt. Volgens sommige onderzoeken is de hinderbeleving van mensen zeer verschillend: Bij 1 mm/s, dus 10 maal de gevoelsdrempel, ondervindt slechts iets meer dan 50 % van de mensen hinder van de trillingen. Er is echter ook data voorhanden die een heel andere verdeling laat zien. De betrouwbaarheid van de predictiemethode is van grotere invloed als de verdelingsfunctie van de hinder van personen smaller is. In de literatuur zijn zeer verschillende data hierover te vinden. Het is niet duidelijk welke data de juiste zijn. Daarom is in dit rapport uitsluitend de methodiek beschreven om de kans op hinder te berekenen. Zonder nader onderzoek naar de hinderbeleving van personen is het niet mogelijk om de kans op het optreden van hinder te bepalen.

15 13/13 5 Referenties [1] DIN : [2] NS 8176:1999 [3] Hanson, C.E. en Towers, D.A. en Meister, L.D.: Transit noise and vibration impact assessment, Federal transit administration, department of transportation USA, Mei 2006 [4] Hölscher, Waarts, Reliability of vibration predictions and reducing measures, Final report on the project, DC report , juni 2003 [5] De Wit, Galanti, Reliability of vibration predictions and reducing measures, Synthesis of predictions and measurements, DC report DC , September 2003 [6] SBR-richtlijn-B, Hinder voor personen in gebouwen, meet- en beoordelingsrichtlijn,. SBR. Herdruk [7] Griffin, PREDICTING THE FEELING OF VIBRATION IN BUILDINGS, Proceedings of the Institute of Acoustics, Vol. 29. Pt [8] Klæboe, Turunen-Rise, Harvik, Madshus, Vibration in dwellings from road and rail traffic Part II: exposure effect relationships based on ordinal logit and logistic regression models, Applied Acoustics 64 (2003)

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

TPG locatie Nijmegen; verkennend trillingsonderzoek. Datum 19 november 2010 Referentie 20080985-07

TPG locatie Nijmegen; verkennend trillingsonderzoek. Datum 19 november 2010 Referentie 20080985-07 TPG locatie Nijmegen; verkennend trillingsonderzoek Datum 19 november 2010 Referentie 20080985-07 Referentie 20080985-07 Rapporttitel TPG locatie Nijmegen; verkennend trillingsonderzoek Datum 19 november

Nadere informatie

MEETRAPPORT. Meting trillingen vanwege railverkeer bij woningbouwlocatie Knopenfabriek aan de Wallerstraat te Nijkerk

MEETRAPPORT. Meting trillingen vanwege railverkeer bij woningbouwlocatie Knopenfabriek aan de Wallerstraat te Nijkerk M+P - raadgevende ingenieurs Müller-BBM groep geluid trillingen lucht bouwfysica Visserstraat 50, Aalsmeer Postbus 344 1430 AH Aalsmeer T 0297-320 651 F 0297-325 494 Aalsmeer@mp.nl www.mp.nl MEETRAPPORT

Nadere informatie

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 TNO-rapport TNO 2014 R10329-A De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 Technical Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl T +31

Nadere informatie

Zuidradiaal Z80. Trillingsonderzoek (stap 3) Detailanalyse. 4 juni 2014- Versie 1.0

Zuidradiaal Z80. Trillingsonderzoek (stap 3) Detailanalyse. 4 juni 2014- Versie 1.0 Zuidradiaal Z80 Trillingsonderzoek (stap 3) Detailanalyse 4 juni 2014- Versie 1.0 Autorisatieblad Zuidradiaal280 Trillingsonderzoek (stap 3) Opgesteld door Controle door Vrijgave door Naam Wybo Gardien

Nadere informatie

Nieuwbouw appartementen "Het Bruningmeyer" te Enschede. Reusltaten trillingsmetingen met betrekking tot hinder

Nieuwbouw appartementen Het Bruningmeyer te Enschede. Reusltaten trillingsmetingen met betrekking tot hinder Nieuwbouw appartementen "Het Bruningmeyer" te Enschede Reusltaten trillingsmetingen met betrekking tot hinder Nieuwbouw appartementen "Het Bruningmeyer" te Enschede Reusltaten trillingsmetingen met betrekking

Nadere informatie

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37 Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Opbrengstverklaring Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Nadere informatie

Trillingshinder voor en na het vervangen van de spoorbrug over de Linge

Trillingshinder voor en na het vervangen van de spoorbrug over de Linge Trillingshinder voor en na het vervangen van de spoorbrug over de Linge Geluid, Trillingen, Luchtkwaliteit, Gebied en Gebouw 8 november 2011 Ing. Marc Burgmeijer M+P raadgevende ingenieurs Inleiding In

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

HOV Van Zijstweg. Aspect trillingen. 16 oktober Versie 1.0

HOV Van Zijstweg. Aspect trillingen. 16 oktober Versie 1.0 HOV Van Zijstweg Aspect trillingen 16 oktober 2017- Versie 1.0 Autorisatieblad HOV Van Zijstweg Aspect trillingen Naam Akkoord Datum Opgesteld door Christodoulou, K 29-06-2017 Gecontroleerd door Gardien,

Nadere informatie

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen)

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) TNO-rapport TNO 2015 R10125 Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Autorisatie: C.J. Fledderus Afdelingshoofd Advies. Datum : Paraaf :

Autorisatie: C.J. Fledderus Afdelingshoofd Advies. Datum : Paraaf : Zaaknummer: Controlemeting trillingen in de omgeving van Mayr Melnhof Eerbeek B.V. te Eerbeek, d.d. mei-juni 2016 195221205 Locatie: Coldenhovenseweg 12 Eerbeek Projectcode: GLU-16-20 Aan H. Schuts - OVIJ

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg TNO-rapport TNO 2012 R11208 Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 F +31

Nadere informatie

Geachte heer Jabben, Met vriendelijke groet, Henk. RIVM T.a.v. de heer ir. J. Jabben Postbus BA BILTHOVEN 1111i1~ Iiiililil

Geachte heer Jabben, Met vriendelijke groet, Henk. RIVM T.a.v. de heer ir. J. Jabben Postbus BA BILTHOVEN 1111i1~ Iiiililil onderzoek /Netherlands Organisation Retouradres: TNO mm, Postbus 6041, 26(X) JA Delft RIVM T.a.v. de heer ir. J. Jabben Postbus 1 3720 BA BILTHOVEN 1111i1~ 11111111 Iiiililil Schoemakerstraat 97 Postbus

Nadere informatie

Cumulatie-effecten HOV en treinverkeer

Cumulatie-effecten HOV en treinverkeer Cumulatie-effecten HOV en treinverkeer Onderzoek bij Pelikaanstraat Opdrachtgever ProRail B.V. Ondertekenaar Movares Nederland B.V. Boon, PM Kenmerk D79-PBO-KA-1200119 - Versie 1.0 Utrecht, 19 juli 2012

Nadere informatie

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2007-A-R0544/B

Nadere informatie

Trillingsonderzoek Thamerweg 3 te Uithoorn; schade

Trillingsonderzoek Thamerweg 3 te Uithoorn; schade RAPPORT AV.1230 1 september 2014 Trillingsonderzoek Thamerweg 3 te Uithoorn; schade OPDRACHTGEVER: Gemeente Uithoorn Hr. J. Bosschers Postbus 8 1420 AA Uithoorn Adviseur: Ir. H.J.M. Schipperen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

Trillingsmeting HSL-zuid bij Thalys passages en V250 test passages in 3 woningen in Breda Zuid-Oost

Trillingsmeting HSL-zuid bij Thalys passages en V250 test passages in 3 woningen in Breda Zuid-Oost Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Bouw Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04910

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Modelleren van onzekerheid, met zekerheid!

Modelleren van onzekerheid, met zekerheid! Modelleren van onzekerheid, met zekerheid! Vergroting van betrouwbaarheid in verkeersmodellen in een onbetrouwbaar systeem Introductie Verkeersmodellen maar waarom? Niet alles in de werkelijkheid testen!

Nadere informatie

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,.

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,. Nederlandse organisatie Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek o. LI YT,,.,- Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk

Nadere informatie

Onderzoek naar de geluidbelasting ten gevolge van de HSL-Zuid op de meetlocatie Boskade te Hoogmade

Onderzoek naar de geluidbelasting ten gevolge van de HSL-Zuid op de meetlocatie Boskade te Hoogmade Rapport Lid NLingenieurs ISO 9001 gecertificeerd Betreft: Rapportnummer: Onderzoek naar de geluidbelasting ten gevolge van de HSL-Zuid op de meetlocatie Boskade te Hoogmade V 1014-4-RA Datum: 2 maart 2011

Nadere informatie

Plangebied Campinaast te Woerden. Onderzoek naar trillingen door treinpassages

Plangebied Campinaast te Woerden. Onderzoek naar trillingen door treinpassages Plangebied Campinaast te Woerden Onderzoek naar trillingen door treinpassages Rapportnummer O 16141-2-RA d.d. 30 november 2018 Plangebied Campinaast te Woerden Onderzoek naar trillingen door treinpassages

Nadere informatie

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen TNO Ruimte en Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tnomi T 0152763000 F 0152763023 B -92-o468 Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden

Nadere informatie

Woningen Thorbeckerstraat - Weth. Mooringstraat Zaltbommel Trillingsonderzoek SBR A en B

Woningen Thorbeckerstraat - Weth. Mooringstraat Zaltbommel Trillingsonderzoek SBR A en B Amerikalaan 14 6199 AE MAASTRICHT - AIRPORT Postbus 480 6200 AL MAASTRICHT T +31 (0)43-3467878 F +31 (0)43-3476347 E maastricht.ch@dpa.nl www.chri.nl K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 Woningen

Nadere informatie

Allochtone kinderen geboren in ingeburgerd nestje.

Allochtone kinderen geboren in ingeburgerd nestje. TNO-rapport TNO/CH 2012 R10564 Allochtone kinderen geboren in ingeburgerd nestje. Scholingsprogramma kraamzorgvoorlichtsters Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL Leiden Postbus 2215

Nadere informatie

VleuGel/RSS Utrecht-Houten

VleuGel/RSS Utrecht-Houten VleuGel/RSS Utrecht-Houten Trillingsonderzoek nabij de Engelsmansplaat Opdrachtgever ProRail Auteur Movares Nederland B.V. ir. W.N. Oskam Kenmerk GEO-WO-090008784 - Versie 1.0 Utrecht, 22 mei 2009 vrijgegeven

Nadere informatie

Meerjaren Speurwerkprogramma Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design

Meerjaren Speurwerkprogramma Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design TNO-rapport TNO 2014 R10446 Meerjaren Speurwerkprogramma 2011-2014 Voortgangsrapportage 2013 Vraaggestuurd Programma Evidence Based Design Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Het Zwevende Bord. TNO-rapport TNO 2012 R Van Mourik Broekmanweg XE Delft Postbus AA Delft.

Het Zwevende Bord. TNO-rapport TNO 2012 R Van Mourik Broekmanweg XE Delft Postbus AA Delft. TNO-rapport TNO 212 R1478 Het Zwevende Bord Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 26 AA Delft www.tno.nl T +31 88 866 3 F +31 88 866 3 1 infodesk@tno.nl Datum 23 augustus 212 Auteur(s) Hans

Nadere informatie

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag?

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? TNO-rapport TNO/LS 2012 R10218 Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL

Nadere informatie

AANVULLEND ADVIES TRILLINGEN DOOR VERKEER OVER EEN VERKEERSDREMPEL.

AANVULLEND ADVIES TRILLINGEN DOOR VERKEER OVER EEN VERKEERSDREMPEL. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl AANVULLEND ADVIES TRILLINGEN DOOR VERKEER OVER EEN VERKEERSDREMPEL. PROJECT: 30 KM/H

Nadere informatie

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435

Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten Publieke samenvatting. TNO-rapport TNO 2018 R10435 TNO-rapport TNO 2018 R10435 Validatie CO2-reductiemodel Nuon warmtenetten 2017 Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Publieke samenvatting Datum 19

Nadere informatie

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid?

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? De p90 onzekerheid staat in het kader van de garantieregeling voor aardwarmte

Nadere informatie

NOTITIE. Ten behoeve van: Mobilis b.v. Ter attentie van: de heer M. Buijsrogge

NOTITIE. Ten behoeve van: Mobilis b.v. Ter attentie van: de heer M. Buijsrogge NOTITIE Datum: 6 december 2016 Ons kenmerk: 20165578.AK15615 Project: Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdata werkzaamheden, periode 21 november t/m 2 decemeber 2016 Ten behoeve van: Mobilis b.v.

Nadere informatie

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode.

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode. Verificatie Shen en Carpenter RDEC methodiek voor de karakterisering van asfaltvermoeiing; vergelijking van verschillende methoden voor het berekenen van de parameters. Jan Telman, Q-Consult Bedrijfskundig

Nadere informatie

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen met RPI-J Schuimband Rapportnummer

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

TI83-werkblad. Vergelijkingen bij de normale verdeling

TI83-werkblad. Vergelijkingen bij de normale verdeling TI83-werkblad Vergelijkingen bij de normale verdeling 1. Inleiding Een normale verdeling wordt bepaald door de constanten µ en σ. Dit blijkt uit het voorschrift van de verdelingsfunctie van de normale

Nadere informatie

Rapportage trillingsmetingen

Rapportage trillingsmetingen Rapportage trillingsmetingen Verkeerstrillingen km/h gebied Schil Dordrecht Opdrachtgever Kenmerk Behandeld door Datum Gemeente Dordrecht Cluster Wijken Postbus 8 AA Dordrecht 7AD Revisie C Dhr. P.A.M.

Nadere informatie

Onderzoeksmogelijkheden voor de gevolgen van het opnemen van ouderschapsverlof

Onderzoeksmogelijkheden voor de gevolgen van het opnemen van ouderschapsverlof TNO-rapport Onderzoeksmogelijkheden voor de gevolgen van het opnemen van ouderschapsverlof Datum 29 juni 2009 Auteurs Dr. D.L. Ooms Dr. M.J. Huiskamp Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit rapport mag

Nadere informatie

Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn

Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn Meetresultaten en predicties in gebouwen 8 december 2014 - Versie 1.0 Samenvatting In het kader van het project Utrecht Centraal Leidsche Rijn legt ProRail

Nadere informatie

Holland Railconsult. modellering trillingsemissie van Japanse boortunnel ten behoeve van benchmarkstudie. HSL-Zuid Boortunnel ir. P.

Holland Railconsult. modellering trillingsemissie van Japanse boortunnel ten behoeve van benchmarkstudie. HSL-Zuid Boortunnel ir. P. Holland Railconsult modellering trillingsemissie van Japanse boortunnel ten behoeve van benchmarkstudie HSL-Zuid Boortunnel ir. P. Jovanovic Holland Railconsult Drs. W. Gardien Kenmerk GMV-WG-010025057

Nadere informatie

Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte

Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Woensdrecht Postbus 24 4630 AA HOOGERHEIDE mevrouw V. Termolle Greten

Nadere informatie

Bijlagen bij: Rapportage over meting 1 tot en met 6 van de Monitor Gezond Gewicht

Bijlagen bij: Rapportage over meting 1 tot en met 6 van de Monitor Gezond Gewicht Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research BIJLAGEN BIJ TNO-rapport Jeugd 2011.002 Bijlagen bij: Rapportage over

Nadere informatie

Geprojecteerde woningbouw Stekeldijk te Purmerend. Trillingen ten gevolge van railverkeer

Geprojecteerde woningbouw Stekeldijk te Purmerend. Trillingen ten gevolge van railverkeer Geprojecteerde woningbouw Stekeldijk te Purmerend Trillingen ten gevolge van railverkeer Rapportnummer O 15873-1-RA d.d. 12 juni 2017 Geprojecteerde woningbouw Stekeldijk te Purmerend Trillingen ten gevolge

Nadere informatie

Enige prognoses betreffende dementie in de jaren 2007 tot 2030 in Amsterdam

Enige prognoses betreffende dementie in de jaren 2007 tot 2030 in Amsterdam TNO-rapport KvL/P&Z 2009.010 Enige prognoses betreffende dementie in de jaren 2007 tot 2030 in Amsterdam Preventie en Zorg Wassenaarseweg 56 Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl T +31 71 518 18 18 F

Nadere informatie

Stochastische grafen in alledaagse modellen

Stochastische grafen in alledaagse modellen Stochastische grafen in alledaagse modellen Ionica Smeets en Gerard Hooghiemstra 27 februari 2004 Stochastische grafen zijn grafen waarbij het aantal kanten bepaald wordt door kansverdelingen. Deze grafen

Nadere informatie

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door :

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Meetrapport Meetrapport Opdrachtgever : Voorbeeld BV Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Rapportage

Nadere informatie

Trillingsonderzoek railverkeer nieuwbouw Polderweg 1 Prognose trillingssterkte SBR Richtlijn B. Datum 21 februari 2017 Referentie

Trillingsonderzoek railverkeer nieuwbouw Polderweg 1 Prognose trillingssterkte SBR Richtlijn B. Datum 21 februari 2017 Referentie Amerikalaan 4 699 AE MAASTRICHT - AIRPOR Postbus 48 62 AL MAASTRICHT T +3 ()43-3467878 F +3 ()43-3476347 E maastricht.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL7 RABO 2 75584 Trillingsonderzoek

Nadere informatie

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), woensdag 30 juni 2010, van 9.00 12.00 uur.

Tentamen Kansrekening en Statistiek (2WS04), woensdag 30 juni 2010, van 9.00 12.00 uur. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening en Statistiek (WS4), woensdag 3 juni, van 9.. uur. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN Inleiding Statistische gevolgtrekkingen (statistical inference) gaan over het trekken van conclusies over een populatie op basis van steekproefdata.

Nadere informatie

bosch gbh 2-23 rea combihamer voor sds-plus met geïntegreerd stofafzuigsysteem

bosch gbh 2-23 rea combihamer voor sds-plus met geïntegreerd stofafzuigsysteem Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 0 6 63023 T 0 6 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 TNO-rapport TNO 2015 R10073 Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 Earth, Life & Social Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 Datum 14

Nadere informatie

TRILLINGSMETINGEN WIJNSTRAAT TE DORDRECHT

TRILLINGSMETINGEN WIJNSTRAAT TE DORDRECHT Fugro GeoServices B.V. Geotechniek RAPPORT betreffende TRILLINGSMETINGEN WIJNSTRAAT TE DORDRECHT Opdrachtnummer: 18-57-1 Opdrachtgever : Gemeente Dordrecht Sector Stadsontwikkeling Postbus 8 33 AA Dordrecht

Nadere informatie

Advies wegverharding Het onderzoek en advies is uitgevoerd door het Wegenbouwlab te Heerhugowaard.

Advies wegverharding Het onderzoek en advies is uitgevoerd door het Wegenbouwlab te Heerhugowaard. Inleiding Voor het maken van het herinrichtingsplan Hamersveldsewegnoord is een drietal technische onderzoeken uitgevoerd: Advies wegverharding Akoestisch onderzoek Trillingsonderzoek noordelijke deel

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Klacht De heer R. klaagt erover dat zijn woning schade ondervindt als gevolg van trillingen die worden veroorzaakt door het verkeer

Nadere informatie

Wiskunde project Trillingen

Wiskunde project Trillingen Wiskunde project Trillingen 1/21 Auteur Movares Nederland B.V. Dr. Herke G. Stuit Kenmerk BO-HS-070004691 - Versie 1.0 Utrecht, 2 februari 2007 vrijgegeven 2/21 Inleiding In Nederland wordt de beschikbare

Nadere informatie

Bij optredend stoorlawaai is de betreffende geluidmeting onderbroken c.q. overgedaan.

Bij optredend stoorlawaai is de betreffende geluidmeting onderbroken c.q. overgedaan. Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Aan : ir. J.J. Tiemersma Van : ing. F.J.M. van Hout Datum : 17 september 2013 Kopie : Onze referentie : BC6253-101-100/N001/408255/Nijm Betreft :

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht

Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht Stabiliteit land- en waterbodems in Groot Mijdrecht Auteur: TNO Bouw en ondergrond Achtergrondrapport van de Verkenning water Groot Mijdrecht Noord Februari 2008 Voorwoord Het voorliggende rapport maakt

Nadere informatie

Veld 15 - Schuytgraaf, Arnhem. Haalbaarheidsonderzoek aspect trillingen nieuw te realiseren woontoren op veld 15

Veld 15 - Schuytgraaf, Arnhem. Haalbaarheidsonderzoek aspect trillingen nieuw te realiseren woontoren op veld 15 Haalbaarheidsonderzoek aspect trillingen nieuw te realiseren woontoren op veld 15 Status definitief Versie 001 Rapport B.2017.0941.00.R001 Datum 22 augustus 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente

Nadere informatie

Figuur 1: Voorbeelden van 95%-betrouwbaarheidsmarges van gemeten percentages.

Figuur 1: Voorbeelden van 95%-betrouwbaarheidsmarges van gemeten percentages. MARGES EN SIGNIFICANTIE BIJ STEEKPROEFRESULTATEN. De marges van percentages Metingen via een steekproef leveren een schatting van de werkelijkheid. Het toevalskarakter van de steekproef heeft als consequentie,

Nadere informatie

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0085 Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

Opbrengstverklaringen Zonneboilers

Opbrengstverklaringen Zonneboilers en Zonneboilers ATON Solarsaver 125 Bos Solar Bos-200-24/286-4,7 Bos Solar Bos-300-36/429-4,7 Bos Solar Bos-400-48/572-5,6 Dutch Solar Systems ZB 120 TX 2,37 Dutch Solar Systems ZB 120 TX 4,74 Dutch Solar

Nadere informatie

Datum: 12 juli 2017 Ons kenmerk: THU17012 Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdata week 27, periode 3 t/m 7 juli 2017

Datum: 12 juli 2017 Ons kenmerk: THU17012 Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdata week 27, periode 3 t/m 7 juli 2017 Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg Postbus 1, 75 AC Holten NOTITIE T: (5) 3 F: (5) 3 3 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl KvK 1 BTW NL 19.3.9.B1 Datum:

Nadere informatie

Berekeningsmethodiek NHC in de Care

Berekeningsmethodiek NHC in de Care TNO-rapport - TNO-060-UTC-2011-00078 Berekeningsmethodiek NHC in de Care Datum 4 mei 2011 Auteur(s) Norman Egter van Wissekerke Oscar Verhoeff Henk Sijsling Aantal pagina's 8 Opdrachtgever Projectnaam

Nadere informatie

Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn

Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn Trillingsonderzoek Utrecht Centraal - Leidsche Rijn Meetresultaten en predicties in gebouwen D79-PBO-KA-1400065 8 mei 2015- Versie 1.0 Samenvatting In het kader van het project Utrecht Centraal Leidsche

Nadere informatie

Onderwerp Relatie tussen PGA waarden en kans op schade voor geïnduceerde aardbevingen in Groningen

Onderwerp Relatie tussen PGA waarden en kans op schade voor geïnduceerde aardbevingen in Groningen Notitie Aan Staatstoezicht op de Mijnen Van Dr. ir. C.P.W. Geurts Prof. dr. ir. R.D.J.M. Steenbergen Onderwerp Relatie tussen PGA waarden en kans op schade voor geïnduceerde aardbevingen in Groningen In

Nadere informatie

Autorisatie: C.J. Fledderus Afdelingshoofd Advies. Datum : 20 maart Paraaf :

Autorisatie: C.J. Fledderus Afdelingshoofd Advies. Datum : 20 maart Paraaf : Zaaknummer: Controlemeting trillingen bij DS Smit De Hoop Harderwijkerweg 41 te Eerbeek, d.d. 7 februari 2017 t/m 13 februari 2017 195237414 Locatie: Harderwijkerweg 41 Eerbeek Projectcode: GLU-17-09 Aan

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0712 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Nadere informatie

Onzekerheid en variabiliteit bij het beoordelen van chemische blootstelling op de werkplek

Onzekerheid en variabiliteit bij het beoordelen van chemische blootstelling op de werkplek Onzekerheid en variabiliteit bij het beoordelen van chemische blootstelling op de werkplek Uncertainty and variability in chemical exposure assessment for the workplace 25e NVvA Symposium, april 2016 Daan

Nadere informatie

Handreiking 'Randvoorwaarden voor de invoering van de JGZ-richtlijn Zindelijkheid voor de JGZorganisaties'

Handreiking 'Randvoorwaarden voor de invoering van de JGZ-richtlijn Zindelijkheid voor de JGZorganisaties' TNO-rapport KvL/P&Z/2010.081 Handreiking 'Randvoorwaarden voor de invoering van de JGZ-richtlijn Zindelijkheid voor de JGZorganisaties' Preventie en Zorg Wassenaarseweg 56 Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl

Nadere informatie

Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie

Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie Verwachtingswaarde, Variantie en Standaarddeviatie Wisnet-hbo Verwachtingswaarde update maart 200 De verwachtingswaarde van een kansvariabele is een soort gemiddelde waarde. Deze wordt aangeduid met E(k)

Nadere informatie

Campie BV, Haagweg 7-11 Breda

Campie BV, Haagweg 7-11 Breda Rapportage trillingsmetingen, conform SBR A en KOMO-beoordelingsrichtlijn 5023, KOMO procescertificaat Het proces van het meten van trillingen (2012). Campie BV, Haagweg 7-11 Breda Meldingsnummer certificering:

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2011

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2011 TNO-rapport TNO-060-UT-12-01634 Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 11 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl

Nadere informatie

Trillingen in woningen. normeringen grenzen en ambities

Trillingen in woningen. normeringen grenzen en ambities 1/9 Trillingen in woningen Hans Huizer Peutz bv, vestiging Zoetermeer (079 3470347) h.huizer@zoetermeer.peutz.nl Inleiding Trillingen in woningen kunnen tot hinder leiden. Enerzijds gaat het dan om trillingen

Nadere informatie

Kans op sehade aan bouwwerken door trillingen

Kans op sehade aan bouwwerken door trillingen Kans op sehade aan bouwwerken door trillingen TNO Bouw en Ondergrond Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2ó00 AA Delft TNO-rapport 97-CON-R1698 Kans op schade aan bouwwerken bij trillingen www.tno.nl T

Nadere informatie

Rapportage voor Saffier De Residentiegroep. Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept

Rapportage voor Saffier De Residentiegroep. Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept Rapportage voor Saffier De Residentiegroep Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorgconcept 24 februari 2015 Lerende Evaluatie: De stand voor de transitie naar een nieuw woonzorg-

Nadere informatie

Factsheet nulmeting pilot-onderzoek B-Fit bij kinderen, jongeren en volwassenen

Factsheet nulmeting pilot-onderzoek B-Fit bij kinderen, jongeren en volwassenen TNO-rapport KvL/GB 2009.111 Factsheet nulmeting pilot-onderzoek B-Fit bij kinderen, jongeren en volwassenen Preventie en Zorg Wassenaarseweg 56 Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl T +31 71 518 18 18

Nadere informatie

Aspects of the transition from NEDC to WLTP - aanvullend rapport: CO2 waarden van plug-in voertuigen

Aspects of the transition from NEDC to WLTP - aanvullend rapport: CO2 waarden van plug-in voertuigen TNO-rapport TNO 2019 R11310 Aspects of the transition from NEDC to WLTP - aanvullend rapport: CO2 waarden van plug-in voertuigen Traffic & Transport Anna van Buerenplein 1 2595 DA Den Haag Postbus 96800

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht met Würth Purplus Fireblock brandwerend PU schuim

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht met Würth Purplus Fireblock brandwerend PU schuim Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0508 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur- /kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Datum: 20 februari 2017 Ons kenmerk: AK16046 Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdsta week 7, periode 13 t/m 17 februari 2017

Datum: 20 februari 2017 Ons kenmerk: AK16046 Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdsta week 7, periode 13 t/m 17 februari 2017 NOTITIE Datum: februari 17 Ons kenmerk: 1557.AK1 Project: Fietsenstalling KJ-plein Betreft: Trillingsdsta week 7, periode 13 t/m 17 februari 17 Ten behoeve van: Mobilis b.v. Ter attentie van: de heer M.

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Doel Beheersen van elementaire statistische technieken Toepassen van deze technieken op aardwetenschappelijke data 2 1 Leerstof Boek: : Introductory Statistics, door

Nadere informatie

Trillingsgevoeligheid Middelland

Trillingsgevoeligheid Middelland Trillingsgevoeligheid Middelland n.a.v. Verbod vrachtverkeer 's-gravendijkwal Van Rodriaan Spruit F. M. Freyre Datum 5 maart 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Analyse Geografisch Informatie Systeem (GIS)

Nadere informatie

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Revisie SBR richtlijn A

Revisie SBR richtlijn A Revisie SBR richtlijn A Wat wordt anders? Carel Ostendorf Carel.ostendorf@dpa.nl Inhoud Geschiedenis van de richtlijn Projectplan Financiering Organisatie De vier veranderpunten De database Verdichting,

Nadere informatie

Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat EuroAir 400 Meetbrief volgens NBN EN 308

Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat EuroAir 400 Meetbrief volgens NBN EN 308 TNO-briefrapport TNO2013 M10093 Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat EuroAir 400 Meetbrief volgens NBN EN 308 Technical Sciences Laan van Westenenk 501 7334 DT Apeldoorn

Nadere informatie

Emissie en luchtkwaliteit van NO 2 en fijn stof tengevolge van het scheepvaartverkeer bij Nijmegen

Emissie en luchtkwaliteit van NO 2 en fijn stof tengevolge van het scheepvaartverkeer bij Nijmegen Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport R 2004/533

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0592 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties

Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties TNO-rapport TNO 2015 R11271 NL Samenvatting Digitale Platforms: een analytisch kader voor het identificeren en evalueren van beleidsopties Earth, Life & Social Sciences Anna van Buerenplein 1 2595 DA Den

Nadere informatie

Geluidbelasting railverkeer. woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep

Geluidbelasting railverkeer. woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep Geluidbelasting railverkeer woningen Houtakkerweg/ Wildekampsweg te Wezep versie 18 augustus 29 opdrachtnummer 9-22 datum 18 augustus 29 opdrachtgever OOSTZEEstedenbouw Postbus 9 68 AA Arnhem auteur A.D.

Nadere informatie

Hilti plunjerschiethamer DX 460

Hilti plunjerschiethamer DX 460 Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Exemplaanummer: 0100007348 Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO

Nadere informatie

Figuur 1: doorsneden inpassing rioolgemaal in nieuwbouw

Figuur 1: doorsneden inpassing rioolgemaal in nieuwbouw Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE Datum: 17 december 2010 Ons kenmerk: 20103108.GS2860 Project: Nieuwbouw Hamburgerbroek

Nadere informatie