Toelichting programma Berlijnreis 2010 Secties Historische Musea & Culturen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting programma Berlijnreis 2010 Secties Historische Musea & Culturen"

Transcriptie

1 Toelichting programma Berlijnreis 2010 Secties Historische Musea & Culturen Deutsches Historisches Museum Het DHM geeft over twee verdiepingen Vaste Opstelling een beeld van 2000 jaar Duitse geschiedenis van de eerste eeuw tot heden, met aandacht voor de Europese context. Bij de presentaties van verschillende tijdperken speelden o.a. de volgende vragen een rol: Waar geloofden de mensen in, hoe zagen zij de wereld, en hoe zien de Duitsers zichzelf? Het museum stelt zich ten doel om alle inwoners van het land een idee te geven van wie ze zijn als Duitsers en als Europeaan, als bewoners van een bepaalde regio en als leden van een wereldwijde beschaving. Prof. dr. Hans Ottomeyer, algemeen directeur, zal het concept over de Vaste Opstelling tijdens een rondleiding toelichten. Website: Museum für Islamische Kunst Het Museum voor Islamitische Kunst is onder de nieuwe directeur (sinds 2009) een discussie gestart over de plek van het museum in het grotere geheel. Het ziet zichzelf niet puur als een kunstmuseum, maar zoekt ook een plaats in de verbeelding van cultuurgeschiedenis. Het museum maakt plannen voor een uitbreiding en zal in 2019 de gehele noordvleugel van het Pergamonmuseum in gebruik nemen. Het museum wil dan meer context bij de kunstobjecten leveren. Verder zoekt het museum contact met de islamitische bevolking van Berlijn, bijv. met onderwijsprogramma s. Tijdens een rondleiding door de opstelling wordt het nieuwe beleid toegelicht. Website: Neues Museum Sinds 17 oktober 2009 is het Neues Museum weer voor bezoekers open. Het gebouw, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte, is onder leiding van de Britse sterarchitect David Chipperfield gerestaureerd en hersteld. Hij liet de originele antikiserende wandschilderingen zichtbaar blijven die de verschillende collecties inkaderen. In het gebouw hebben nu het Ägyptische Museum und Papyrussammlung en het Museum für Vorund Frühgeschichte samen met objecten uit de Antikensammlung een nieuw thuis gevonden. Daarbij is gekozen voor spectaculaire solo-opstellingen van topstukken als de portretbuste van Nefertiti en de Keltische gouden hoed. De opening ging gepaard met veel tamtam, die ook de Nederlandse pers haalde. We worden in het museum rondgeleid. Foto: A. Willemsen Website:

2 Stasi Museum In het voormalige Ministerium für Staatssicherheit, waar Stasichef Erich Mielke zijn kantoor had is een tentoonstelling ingericht over de werkmethoden van de Stasi. Omdat het merendeel van de inrichting en details nog intact zijn (met o.a. het bureau van Mielke), geeft een bezoek een getrouw beeld van de omstandigheden in de DDR-tijd; zelfs de kantine is nog in originele staat. We worden hier rondgeleid door Hans Jürgen Czerwon, een voormalig DDR-activist en ervaringsgetuige. Website: Topographie des Terrors/Mauerdenkmal Sinds mei 2010 is het nieuwe, megalomane gebouw bij de 'Topographie des Terrors' geopend, waar een vaste tentoonstelling over de vervolgingen van het NAZI-regime is ingericht. De kelders van de Gestapo-gebouwen, die hier stonden, zijn daarbij ontdaan van hun teksten en beelden en 'aangeharkt'. Recht achter de kelders staat een origineel stuk van de Berlijnse muur, weliswaar zonder de graffiti, maar in ieder geval op de originele plek. Met die combinatie van muurmonument en NAZI-monument is de Topographie des Terrors hard op weg dé te bezoeken plek in Berlijn voor scholen te worden. Het is een plek om zelf te bekijken, en dan kritisch over na te praten. Foto: A. Willemsen Website: Archeologisch Berlijn: Cölln en Schloßplatz De stadsarcheologen van Berlijn hebben sinds 2007 gegraven op de Petriplatz, in Cölln, één van de twee oude stadsharten van Berlijn, waar het middeleeuwse stadhuis, de Petrikirche, een enorm kerkhof en de Latijnse school zijn opgegraven. De komende jaren wordt over de in situ bewaarde resten van de school, met daarin latere kalkovens, een nieuw bezoekerscentrum voor de archeologie van Berlijn wordt ingericht. Onder leiding van dr. Claudia Melisch en dr. Jamie Ewell, stadsarcheologen van Berlijn, bekijken we de resten op de Petriplatz en wandelen daarna naar de (dan nog) lopende opgravingen op het Berliner Schlossplatz aan de voet van de Berliner Dom. Daar is het Barokslot opgegraven met daaronder het Renaissanceslot en middeleeuwse randzones van de stad, pluse de resten van een Dominicanerklooster. Hier zal in de komende jaren de nieuwbouw van een Museum der Weltkulturen verrijzen; of de archeologische resten daarin een plaats kunnen krijgen is nog een punt van discussie. Tenslotte hebben we de unieke kans om in de lege zalen van Schloss Charlottenburg, in de oude zaal Prähistorie, de tienduizenden vondsten van de recente opgravingen te bekijken.

3 Latijnse school (in tent) en opgraving Schloßplatz, foto's: A. Willemsen Websites: (interview met Claudia Melisch) (film over opgravingen Sclossplatz) Jüdisches Museum Berlin Het Jüdisches Museum Berlin is deels gevestigd in het spraakmakende gebouw van architect Daniel Libeskind. Het museum, geopend in 2001, is van onderdeel van het stedelijke Berlin Museum uitgegroeid tot een autonome nationale instelling. Het museum heeft een permanente historische tentoonstelling met als titel "twee milennia Duits-Joodse geschiedenis", waardoor afdelingshoofd Maren Krüger een rondleiding zal geven. Daarnaast worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd over het Duits-Joodse leven en aanverwante onderwerpen. Tijdens de studiereis zijn de tentoonstellingen "Zwangsarbeit. Die Deutschen, ihre Zwangsarbeiter und der Krieg", "»Du bist bei Parfümören angekommen«die Kosmetikfirmen Scherk und Albersheim" en " Die Architektur der Sukka" te zien. Website: Kreuzberg Museum Het Kreuzberg Museum is een stadsdeelmuseum voor stadsontwikkeling en sociale geschiedenis. Het vormt een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van het stadsdeel Friedrichshain- Kreuzberg. Het museum ziet zichzelf als een herinnering aan het stadsdeel en werkt nauw samen met de bewoners. Het museum onderhoudt een archief en bibliotheek over de wijken Friedrichshain en Kreuzberg. Er zijn wisselende tentoonstellingen over regionale en stadsdeelgeschiedenis, meestal met actuele kwesties, vooral over immigratie, industrie, commerciële en stedelijke ontwikkeling. Ook is er een historische zetterij en drukkerij, alsmede een permanente tentoonstelling met als thema's stedelijke ontwikkeling en migratiegeschiedenis. Directeur Martin Düspohl leidt ons rond door het museum en daarna is er gelegenheid voor discussie. Website: Museum Neukölln Museum Neukölln wil op een innovatieve manier de geschiedenis en de cultuur van het dagelijks leven in de wijk Neukölln onder de aandacht van de bewoners brengen. In het pas verhuisde en strak ingerichte museum vormen 99 voorwerpen de ingang tot de sociale en culturele geschiedenis van het stadsdeel. Via een geavanceerd computerprogramma kunnen bezoekers op een associatieve manier steeds dieper en ruimer in het gigantische archief met foto s, films en verhalen zoeken. Ook kunnen bezoekers hun eigen verhalen achterlaten, die aan het archief worden toegevoegd. Het museum wil zo een levendige plaats zijn, waar een uitwisseling tussen de generaties en tussen

4 verschillende culturen mogelijk is. Na een korte inleiding door directeur en voorzitter van ICOM Europa Udo Gösswald kunnen we de tentoonstelling uitproberen, waarna er gelegenheid tot discussie is. 99x Neukölln (foto: Sandra van den Broek) Website: Museum Europäischer Kulturen Het Museum Europäischer Kulturen ontstaat in 1999 door de samenvoeging van het 110 jaar oude Museum für Volkskunde en de Europese collectie van het Ethnologisches Museum. Het museum heeft met objecten één van de grootste collecties ter wereld van etnografische en cultureelhistorische belangwekkende objecten uit Europa. Het museum is vanwege verbouwing tot 2011 gesloten. Het museum organiseert echter wel diverse activiteiten, waaronder de cultuurdagen. Deze worden in samenwerking met lokale gemeenschappen en met museumpartners uit de herkomstregio s georganiseerd. Hier zal dr. Elisabeth Tietmeyer tijdens het bezoek aan het museuminstituut op ingaan. Daarnaast zal directeur prof.dr. Konrad Vanja toelichting geven op de plannen van het nieuwe museum met als voornaamste thema s: de wereld in beweging, lokale identiteit en globalisering. Website: Ethnologisches Museum Opgericht in 1873, huisvest het Ethnologisches Museum met objecten een van de grootste en indrukwekkendste - collecties oude niet-westerse kunst, etnografica en archeologische objecten uit Afrika, Oost- en Zuidoost-Azie, Australië, Oceanië en Amerika. Het museum werkt in de presentaties met verschillende uitgangspunten en perspectieven. Conservator dr. Peter Junge zal dit aan de hand van de Afrika-opstelling toelichten. Hij zal daarbij o.a. ingaan op de samenwerking met niet-westerse musea en met de Afrikaanse gemeenschap in Berlijn. Ook zal hij een toelichting geven op de plannen voor de verhuizing van het museum naar het Humboldt-Forum aan de Schlossplatz.

5 Foto s: Sandra van den Broek Website: Museum für Asiatische Kunst Sinds begin dit jaar staat prof. dr. Klaas Ruitenbeek aan het roer van het Museum für Asiatische Kunst. Hij ziet het toekomstige Humboldt Forum als een eenmalige kans om de kunst- en etnologische verzamelingen niet te presenteren als gescheiden werelden maar als elkaar aanvullende delen in een zinvolle samenhang. In de opstelling zal hij zijn plannen toelichten. Website: Haus der Wannsee-Konferenz In een buitenwijk van Berlijn ligt aan de Wannsee deze villa, waar in 1942 onder voorzitterschap van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich werd vergaderd over de organisatorische uitvoering van de 'Endlösung'. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de conferentie werd hier in 1992 een herdenkingscentrum geopend. In de ruimtes op de begane grond biedt de tentoonstelling 'De Wannseeconferentie en de volkerenmoord op de Europese joden' in het Engels en in het Duits informatie over de uitsluiting van en de moord op de Europese joden binnen de Duitse invloedssfeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naar deze locatie genoemde conferentie, die op 20 januari 1942 in de voormalige eetkamer van de villa plaatsvond, staat centraal. We worden hier ontvangen door dr. Wolf Kaiser, hoofd Museumspädagogik. Daarna kan de omvangrijke tentoonstelling in de villa bekeken worden. Website: Museumsdorf Düppel 'Freiluftsmuseums' zijn een typerende museale vorm in met name Scandinavië en Duitsland. In één van de buitenwijken van Berlijn ligt een voorbeeld, Museumsdorf Düppel. Dit openluchtmuseum toont een middeleeuws dorp met de bijbehorende landerijen zoals het er 800 jaar geleden uitgezien kan hebben. De gebouwen zijn, in tegenstelling tot bij andere openluchtmusea, gebaseerd op opgravingen ter plekke en het dorp is een gerenommeerd centrum voor experimenteel archeologisch onderzoek. Op een terrein van 8 ha probeert men hier het middeleeuwse boerenbedrijf (met authentieke, 'teruggefokte' dieren- en plantenrassen) en handwerk te reconstrueren. De bewoners maken dat de 'Hoge Middeleeuwen' hier daadwerkelijk beleefd worden. We worden rondgeleid door Dieter Todtenhaupt, gezicht van het museumdorp. Website:

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Probleemomgeving Roots2Share is een internationaal samenwerkingsverband van twee Nederlandse musea (Museum Volkenkunde

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen (FAQs)

Vaak gestelde vragen (FAQs) Vaak gestelde vragen (FAQs) Is de gedenkplaats een historische plaats? Hebben Hitler en Himmler aan de Wannseeconferentie deelgenomen? Werd er op de Wannseeconferentie een besluit genomen over de 'Endlösung

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p.

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020 Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2 Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. 2 Hoofdstuk 3 Visie en Missie p. 3 Hoofdstuk 4 Ambities p. 4 Hoofdstuk 5 Stappenplan p. 5 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam KOSSMANN.DEJONG De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Bezoeker bekijkt het textieldepot met toramantels, torakronen en siertorens.

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde!

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! brochure Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! Museum Volkenkunde, gelegen in hartje Leiden, is dé plek om uw relaties te verwelkomen.

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden [2] op vr, 07/13/2012-22:25

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-12:47 Tags:reizen

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis

Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis Actuele relatie met O&O De geschiedenis collectie is vooral bedoeld ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs in het Instituut voor Geschiedenis. Het Instituut

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 [Geef de naam van het bedrijf op] 2 Inhoud Meerjarenbeleidsplan 2015 2018... 3 1. UITGANGSPUNTEN... 3 2. CULTUREEL ERFGOED... 3 3. ORGANISATIE... 4 4. BELEID 2015 2018...

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTENTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Voor het schoolproject genaamd project vrij zijn we met alle 1stejaars in Berlijn geweest. Tijdens ons bezoek

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

MENTS. Berlijn anno 2009. 20 jaar na de val van de muur

MENTS. Berlijn anno 2009. 20 jaar na de val van de muur M & MORE Berlijn anno 2009 20 jaar na de val van de muur Groepsreis van 18 tot 22 juli 2009 Nederlandstalige begeleiding vanuit Brussel Nederlandstalige professionele gids ter plaatse M & MORE PROGRAMMA

Nadere informatie

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud)

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud) 1 WERKPLAN 2014 1 COLLECTIE Beheer en behoud collectie. Het hele jaar door worden de gebruikelijke voorzorgs- en controlemaatregelen genomen. Het klimaat (de luchtvochtigheid en de temperatuur) worden

Nadere informatie

Lespakket 4: Archeologie in een kistje

Lespakket 4: Archeologie in een kistje Lespakket 4: Archeologie in een kistje (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op de kunst van het sieraden maken uit de tijd van de Romeinen en gaat over een Romeinse

Nadere informatie

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw?

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Thema: Grenzen en bruggen Migratie Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Migratie is een heet hangijzer voor het 21e-eeuwse Europa en voor de rest van de wereld. Welke redenen

Nadere informatie

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Bijlage B Sport en cultuur Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Ter toelichting Deze bijlage bevat beschrijvende tabellen van de deelname aan diverse specifieke vormen van cultuurbezoek en cultuurbeoefening

Nadere informatie

Museu de Cultures del Món, Barcelona

Museu de Cultures del Món, Barcelona Museu de Cultures del Món, Barcelona Lichtplanning: Haz Luz 17, Barcelona/Spanje Fotografie: Sebastian Mayer, Berlijn/Duitsland Plaats: Barcelona Land: Spanje Website: museuculturesmon.bcn.cat/en 11.10.2016

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie In het plangebied Sterckwijck in de gemeente Boxmeer wordt vanaf juli 2007 een zorg-, leer- en bedrijvenpark, met daarin het nieuwe Maasziekenhuis,

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen maandag, 25 maart verzamelen op school vertrekken met de bus aankomst meeting point Berlijn

Nadere informatie

Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent. Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen

Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent. Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen 21 september 1815: Willem I wordt koning der Nederlanden 1816: oprichting van 3 universiteiten

Nadere informatie

Programma van activiteiten in Oktober Kennismaand en de Week van de Geschiedenis in Heerlen www.thermenmuseum.nl www.rijkcheyt.nl www.kasteelhoensbroek.nl Historisch Goud is het de erfgoedbedrijf van de

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad. Amsterdam Museum. Museum Willet-Holthuysen

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad. Amsterdam Museum. Museum Willet-Holthuysen FUNCTIEPROFIEL Lid Raad van Toezicht op voordracht van de Ondernemingsraad Amsterdam Museum en Museum Willet-Holthuysen Amsterdam, 14 september 2016 1 De taken en het profiel van het lid van de Raad van

Nadere informatie

DE APPEL ARTS CENTRE. Amsterdam, 2009-2012 Kunstcentrum voor hedendaagse kunst

DE APPEL ARTS CENTRE. Amsterdam, 2009-2012 Kunstcentrum voor hedendaagse kunst Amsterdam, 2009-2012 Kunstcentrum voor hedendaagse kunst In 2008 benaderde De Appel denieuwegeneratie, om mee te denken over mogelijk nieuwe locaties voor het kunstcentrum. Uiteindelijk is de keuze gevallen

Nadere informatie

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Wie ben ik? Luud de Brouwer Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Vanaf 1996 lid van het schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor in Udenhout Sinds 1997 bezig met websites en (online) dienstverlening

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Wil je zelf ervaren hoe het leven was in een Romeins verdedigingsfort? Dat (en nog veel meer) wordt mogelijk in Castellum Hoge Woerd. Utrecht

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Huis van de Geschiedenis in Gemeente Beverwijk Bestuur van Museum Kennemerland, januari 2014 Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk, mk@museumkennemerland.nl www.museumkennemerland.nl

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Er zijn voldoende infosessies die je wegwijs maken... Wat wil je je opvolgers-erasmusstudenten zeker vertellen i.v.m. de universiteit zelf?

Er zijn voldoende infosessies die je wegwijs maken... Wat wil je je opvolgers-erasmusstudenten zeker vertellen i.v.m. de universiteit zelf? Erasmusbestemming: Berlijn... Academiejaar: 2015. - 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit ligt pal in het centrum

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat Opdrachten voor groep 5 en 6 Museum schatjes Kies je eigen museumschat Jouw speciale schat Opdracht Kijk goed om je heen in het klaslokaal. Welk voorwerp valt jou op? Probeer 5 dingen op te schrijven die

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen

Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Jo Coenen Verbouwing Nederlands Architectuurinstituut Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen.

Nadere informatie

De Aankomst: Molukkers naar Nederland

De Aankomst: Molukkers naar Nederland www.prismaproject.nl Fris je geheugen op 1 De Aankomst: Molukkers naar Nederland Op 19 maart 2004 werd de website De Aankomst: Molukkers naar Nederland gelanceerd. Dit was een gezamenlijk product van het

Nadere informatie

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Sinds 2006 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks een provinciale infodag

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de)

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) Turken in Kreuzberg Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) 1 OPDRACHT 1 Waarom werd de Berlijnse muur opgericht? Na de 2 e Wereldoorlog werd Duitsland in 2 gedeeltes opgesplitst, te weten West-Duitsland

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 Onderwerp Uitvoering motie 249, Nationaal Historisch

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM. De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag.

VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM. De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag. VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag. Overwegende dat het doel van de Raad van Europa erin

Nadere informatie

Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van

Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van Duits - Nederlandse Juristenconferentie Duitse werkgroep Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van 2 tot 4 oktober 2015 in Lüneburg De Duitse werkgroep

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Goud in handen. Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst

Goud in handen. Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst Goud in handen Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst Hoeveel aandacht besteedt u eigenlijk aan cultuurhistorie, monumenten, musea of archeologie? Of aan groen, religieus en industrieel erfgoed?

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

De mammoetjacht hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

De mammoetjacht hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 October 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62212 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Oprichting In 1768 werd het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen officieel opgericht. De aanleiding vormde een initiatief uit Vlissingen tot

Nadere informatie

HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL

HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL Bouwaanvraag Een project van de stad Brussel tbm BORSA sm Robbrecht en Daem - Baneton - Garrino - Popoff Links : Detail van de artistieke interventie door Valérie

Nadere informatie

Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas.

Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas. Verslag van activiteiten 2013 in Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas. Inleiding Sinds de opening van Het Dordts Patriciërshuis in 2011 is er gezocht naar passende activiteiten om naast de reguliere

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats!

Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats! Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats! De Wagenwerkplaats De Wagenwerkplaats is een gebied achter het centraal

Nadere informatie

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013 VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN Inzending Erfgoedprijs 2013 Erfgoed ontmoet! We maken de Leidse erfgoednota met de hele stad. Dat zorgt voor nieuwe verbindingen en wakkert initiatief aan in

Nadere informatie

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN Lessuggesties Les 1 - Kennismaken Doel De kinderen ervaren dat er verschillen zijn in de manier waarop andere kinderen onderwijs krijgen in landen over de hele wereld. Tijdsduur Kringgesprek 15 minuten

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Educatieve programma s Basisonderwijs

Educatieve programma s Basisonderwijs Educatieve programma s Basisonderwijs 2015-2016 1 Beste leraar, Kom met je groep naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Afgelopen week hebben directie Breda's Museum, wethouder Akincy en Burgemeester Van der Velden de tekst ontvangen die staat in de bijlage.

Afgelopen week hebben directie Breda's Museum, wethouder Akincy en Burgemeester Van der Velden de tekst ontvangen die staat in de bijlage. Geachte raadsfracties, Afgelopen week hebben directie Breda's Museum, wethouder Akincy en Burgemeester Van der Velden de tekst ontvangen die staat in de bijlage. Ik ben zeer bezorgd hoe de Bredase politiek

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Schenken aan een museum?!

Schenken aan een museum?! Schenken aan een museum?! Er worden heel veel objecten en dus erfgoed bij de mensen thuis bewaard. Het begint meestal met een dingetje dat - vaak per toeval - gekregen of aangekocht wordt. Eens men daar

Nadere informatie

Presentatie Evaluatie Mei 2017

Presentatie Evaluatie Mei 2017 Presentatie Evaluatie 2013-2014 Mei 2017 Sven Lütticken Universitair docent kunstgeschiedenis Vrije Universiteit Amsterdam Bart de Baere directeur van het Museum van Hedendaagse kunst Antwerpen Anastasia

Nadere informatie

Checklist: de vijf waarden en de Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Checklist: de vijf waarden en de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Checklist: de vijf waarden en de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Op 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen zijn daarmee al druk in de weer ondermeer door het opstellen

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

Gennep zoekt Stadhuisgenoten. Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis

Gennep zoekt Stadhuisgenoten. Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis Gennep zoekt Stadhuisgenoten Het icoon van Gennep krijgt een nieuwe functie www.gennep.nl/stadhuis Gennep zoekt Stadhuisgenoten Het 17de eeuwse stadhuis is het meest beeldbepalende historische gebouw van

Nadere informatie