SPECIALE EDITIE. Toorop Schoolmagazine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIALE EDITIE. Toorop Schoolmagazine"

Transcriptie

1 Markthal Centraal Station Kika Berlijn Toorop Schoolmagazine Deze editie is te danken aan de leerlingen van de derde klas die tijdens de Berlijnreis actief zijn geweest in Rotterdam. Zij hebben culturele bezienswaardigheden bezocht in Rotterdam en hebben daar studieopdrachten bij gemaakt. Dit heeft ook geresulteerd in verschillende digitale publicaties met natuurlijk eigen foto s. In deze schoolkrant treft u een doorkijkje van hun werk aan. Verder wordt er in deze schoolkrant aandacht besteed aan de opbrengst van Social X-mas. Alle leerlingen hebben zich namelijk vlak voor Kerst ingezet voor de stichting KiKa. Op 3 februari werd de netto opbrengst van de alle activiteiten bekend gemaakt. Op de laatste pagina van deze editie vindt u een korte film van deze bekendmaking. Veel plezier en tot de volgende keer. SPECIALE EDITIE

2 Bezienswaardigheden. Geschreven door: Romy Tombroek. Vormgeving door: Kimberley de Bruijn. In Rotterdam zijn best wel veel bezienswaardigheden, bijvoorbeeld : De Euromast, Erasmusbrug, Kunsthal Rotterdam, Kubuswoningen, Wereldmuseum Rotterdam, De Doelen, hotel New York, De Kuip. Dat waren een paar voorbeelden van bezienswaardigheden van Rotterdam. DE EUROMAST : DE KUIP : Stadion Feyenoord, ook wel bekend als De Kuip, De Kuip is een voetbalstadion in Rotterdam-Zuid. Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaald voetbalorganisatie Feyenoord haar thuiswedstrijden speelt. De Euromast is gebouwd in 1960, In de jaren zestig was de Euromast 101 meter hoog. Daardoor was hij hoger dan de skyline van de Maasstad. Nu is de toren alweer 185 meter hoog. ERASMUSBRUG : De Erasmusbrug is gemaakt door Ben van Berkel, en gebouwd in De brug is 802 meter lang. En is 139 meter hoog, de brug heeft ook een bijnaam namelijk : De Zwaan. KUNSTHAL ROTTERDAM : De Kunsthal in Rotterdam is geopend in 1992, Het is de eerste Kunsthal van heel Nederland. De Kunsthal in Rotterdam organiseert best vaak leuke tentoonstellingen die geschikt zijn voor kinderen. Ook de normale tentoonstellingen, die ook vaak erg leuk zijn voor kinderen, heeft de Kunsthal elk jaar tenminste één speciale familietentoonstelling. KUBUSWONINGEN : Een kubuswoning is een woning in de vorm van een kubus op een paal, er zijn ook bijnamen voor deze woningen zoals : paalwoning of boomwoning. In de jaren zeventig zijn er kubuswoningen gebouwd door Piet Blom in Helmond en Rotterdam. WERELDMUSEUM ROTTERDAM : Het Wereldmuseum in Rotterdam is een museum over culturen, Het museum heeft een vaste opstelling met topstukken uit de hele wereld. DE DOELEN : De Doelen in Rotterdam is een concertgebouw. Alleen als het nodig is word het gebruikt als congresgebouw. De Doelen heeft vier zalen met aparte ingangen. HOTEL NEW YORK : Het hotel werd geopend in Het hotel heeft 72 kamers, en twee kamers in de torentjes. Er zijn conferentiezalen, en een restaurant met 400 plaatsen.

3 Activiteiten in Rotterdam Geschreven door: Lisa Driesse Vormgeving door: Cheyenne Blok & Simone Hulst Activiteiten in Rotterdam. In Rotterdam heb je heel veel verschillende leuke activiteiten. Zo heb je bijvoorbeeld de Euromast. Vanuit de Euromast kan je genieten van een waanzinnig uitzicht over Rotterdam ook, kan je er overnachten en dineren. Naast de Euromast heb je natuurlijk nog meer activiteiten. Zo is de Diergaarde Blijdorp en er ook één. In de afgelopen jaren is er in de diergaarde een hoop veranderd. Maar ondanks die verandering kan je nog steeds onderanderen het Oceanium bezichtigen en van de dieren genieten. Verdere activiteiten in Rotterdam zijn de museums en de theaters. Zo kan je naar de museums als het Boijmans van Beuningen museum, het Havenmuseum etc. verder zou je ook nog naar de Kunsthal kunnen gaan. In Rotterdam heb je nog de mogelijkheid om te shoppen in de Koopgoot en op de lijnbaan midden in het centrum van de stad. Voor de voetbal liefhebbers is er de kuip waar je rondleidingen kan krijgen en naar wedstrijden of trainingen kan kijken. In de Kuip worden naast Ahoy ook concerten gegeven. Waar Rotterdam natuurlijk om bekend staat is de haven, kan je grote schepen bekijken en een rondvaart door Rotterdam doen. Na lang wachten kan je nu ook eindelijk naar de pas geopende Markthal. Het gebouw is al heel erg mooi om te zien, daarnaast is er nog van alles te doen in de Markthal. Op loop afstand van de Markthal kan je zo naar de Kubuswoningen waar je ook een kijkje kan nemen. Als afsluiting is het ook zeker waard om een kijkje te nemen bij het centraal station van Rotterdam.

4 Erasmusbrug Geschreven door: Renee Kolpa Vormgeving door: Renee Kolpa De Erasmusbrug, iedereen kent die brug wel. Het is in mijn geval de brug dat Rotterdam, Rotterdam maakt. De brug is ontworpen in 1996 door Ben Berkel. De Erasmusbrug, ook wel De Zwaan genoemd is 802 meter lang. De brug verbindt de oude binnenstad van Rotterdam met het nieuwe kop van zuid. De Erasmusbrug is het beeldkenmerk voor Rotterdam geworden. Een logo. De brug heeft de skylinee van rotterdam levendiger gemaakt. Ik, als echte Rotterdamer ben er echt trots op, ik jog er regelmatig in de avond overheen en dat is het zo mooi met dat licht! Ik krijg er ook veel inspiratie van om er mooie foto s of video s te schieten. Ook als ik terug kom van vakantie van het buitenland en je komt binnen via de brienenoord brug, in de avond, en je ziet dan de stad dan voel ik me weer trots over mijn stad Rotterdam! De Erasmusbrug wordt niet allegeen gebruikt of zuid en noord Rotterdam met elkaar te koppelen, het wordt ook gebruikt voor evenemten. Bijvoorbeeld de wereldhavendagen, redbull air race Rotterdam en bij oud en nieuw. Bij oud en nieuw staat Rotterdam echt op zijn kop want dan is het echt verbijsterend. Er komen ook veel mensen kijken, het is dan ook echt heel druk.

5 Interview Geschreven door: Juliette van Ijperen Vormgeving door: Britney van der Steen 1: Waar in Rotterdam heeft u gewoond? In de Crooswijk, dat is een wijk in Rotterdam vlakbij het centrum. Ik woonde boven een kippen- boer en werd elke morgen wakker met gebraden kip die buiten in de gril werd gezet. Het was een oud en tochtig huis maar toch heb ik er met plezier gewoond. Ik liep elke zaterdag zo de grote markt op om boodschappen te doen. Het was altijd heel gezellig en gemoedelijk. 2. Hoe was het leven vroeger in Rotterdam? Vergeleken met het dorp waar ik vandaan kwam was het heel druk,en er was veel lawaai. Ik woonde tegenover een brandweerkazerne dus ik hoorde dagelijks sirenes. Maar toch ook wel fijn om in Rotterdam te wonen. Ik woonde vijf minuten van mijn school vandaan. Alle winkels waren lekker dichtbij te hebben. Alles was op loopafstand of met de tram te doen. Je had geen last van parkeerproblemen of files omdat je toch alles lopend, op de fiets of met de tram deed. 3. Voelde u zich veilig in Rotterdam? Ja ik was niet zo bang op straat, ik kon ze altijd met 1 blik wegjagen haha. Ik wist sowieso hoe ik me moest beschermen. Ik merkte ook dat er in die tijd ook veel controle was onderling. Zo hield de overbuurman altijd een oogje in het zeil omdat ik alleen woonde. 4. Wat vind u het leuke aan Rotterdam? Zoals ik al zei, alles was lekker dicht bij. Het uitgaan was veel gemakkelijker. Alle cafeetjes in Rotterdam zaten op loopafstand of was goed te doen met de tram. Omdat veel vrienden ook in Rotterdam woonden spraken we altijd op één punt af waar we verzamelden en van daaruit verder gingen als we tenminste geen discussie kregen over welk cafe of disco we die avonden zouden gaan bezoeken. 5. Wat is er verandert in Rotterdam? De mentaliteit is harder geworden, mensen zijn een stuk agressiever geworden. Mensen lijken weinig meer te kunnen hebben, zijn snel geïrriteerd. Sta je even te stuntelen met je auto, wordt er direct naar je geschreeuwd of getoeterd. Eén verkeerde beweging en je kan al een mes tussen je ribben hebben. Toen ik zwanger raakte ben ik verhuisd naar Bleiswijk, daar konden mijn kin- deren een stuk rustiger opgroeien. 6. Als u zou mogen kiezen wat zou u dan aan Rotterdam veranderen? Ik zou denk ik meer parken laten maken. Dat maakt het allemaal niet zo onnatuurlijk. Zodat zelfs kinderen die daar wonen kunnen opgroeien met een park waar ze in kunnen rennen en spelen, zonder dat de ouders bang hoeven te zijn dat kun kinderen bijvoorbeeld worden aan- gereden. En dan niet van die kleine groene strookjes maar echt grote parken waar je een flinke wandeling in kunt maken. Ik denk dat dat de agressiviteit misschien wel wat weghaalt bij de mensen.

6 Westersingel Geschreven door: Geena Loenders Vormgeving door:geena Loenders De Westersingel is een bekende singel in Rotterdam op de grens van het stadscentrum en de wijken Oude Westen en Dijkzigt. De Westersingel loopt van het Kruisplein tot de Westzeedijk. Bij de Westersingel staat een belangrijk beeld genaamt ongebroken verzet, dit beeld is opgericht ter nagedachtenis aan alle rotterdamse verzetsmensen die tijdens de tweede wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen,(onthuld op 4 mei 1965). De westersingel scheidt het gebombardeerde gedeelte dat weer nieuw is opgebouwd en het oude gedeelte met nog de oude gebouwen. (zie de fotos). Als je de twee kanten vergelijkt zie je een groot verschil van moderniteit.

7 Kubuswoningen Rotterdam Geschreven en vormgeving door: Demi Bode & Nadia Claus Een kubuswoning is een woning in de vorm van een gekantelde kubus. De kubus staat op een paal en wordt daarom ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. Onder de kusbuswoningen is een soort plein. waar kleine winkeltjes zich bevinden zoals een nagelstudio tje. De kubuswoningen zijn gemaakt door Piet Blom. In de kubuswoningen zitten 3 woonlagen; onderin het zogenaamde blokhuis met een keuken en een woonkamer, tussenin een laag met een badkamer, slaapkamer en een studeer kamer, in de derde laag bevindt zich de zolder. Vanaf de zolder heb je een goed uizicht op de andere woningen. Uitzicht vanaf het plein van de kubuswoningen Er zijn 38 kubuswoningen op het plein. De 38 kubuswoningen boven Blaak en vlakbij de Oude Haven (die je kan zien als je op het plein van de woningen staat) zijn gebouwd tussen 1982 en Het ontwerp van de woningen is gevarieert op de kubuswoningenin Helmond. Rotterdam Binnenkant kubuswoningen Dit waren de eerste kubuswoningen. Die werden gebouwd in 1974 en 1975 in Hemond. Helmond Helmond

8 Rotterdam centraal Geschreven door: Anouk Voncken en Manon van Leeuwen Vormgeving door: Anouk Voncken en Manon van Leeuwen Voor de tweede wereldoorlog had Rotterdam geen centraal station, maar 4 stations rond en in het centrum. Het station werd in mei 1940 gebombardeerd. In 1953 waren niet alle spoorlijnen direct aangesloten op het centraal station. In het 1954 kwam de Nederlandse spoorwegen met plannen om een neiuw station te bouwen. Op 21 mei 1957 werd het nieuwe station officieel geopend. Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix de eerste metrolijn op Rotterdam CS. Op 28 september 2009 is er een nieuw, ruimer en opgezet ondergronds metrostation geopend, naast het oude metrostation dat direct werd gesloopt nadat het nieuwe gebouw werd geopend. Het treinstation telt tegenwoordig 7 perrons met 13 perronsporen en 3 doorgaande sporen zonder perron. Het centraal station verwerkt gemiddeld reizigers per dag. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het stationplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend. Op het centraal station komen treien, trams, metro s en bussen.

9 Titel Rotterdam top 10 architectuur 1. De van Nelle fabriek is gebouwd tussen 1925 en 1931, na de bouw zijn ze begonnen met tabak, koffie en thee. In 1944 wordt de fabriek gesloten wegen gebrek aan grondstoffen. In 1947 starten ze weer langzaam op. In 1950 komt de kauwgom productie erbij. In 1985 wordt het gebouw tot rijksmonument genoemd. In 1987 wordt van Nelle overgenomen door Douwe Egberts ( de aartsrivaal ) juni wordt de van Nelle fabriek officieel benoemd tot de UNESCO werelderfgoedlijst. 2. Het stadhuis werd eerst gebruikt als simpel gastverblijf. Later werd het ingenomen door de gemeente als raadhuis. Aan het einde van de 19e eeuw vond de gemeente het te klein en werd de wijk coolvest gesloopt en daar kwam een groter stadhuis met postkantoor. De bouw van dit allemaal kostte in totaal gulden. Het gebouw is sinds 1997 een rijksmonument. Het stadhuis heeft een grondoppervlakte van 86 bij 106 meter. De toren is 71 meter hoog gelegen boven de centrale hal. 3. De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Bij de bouw hebben ze om de werkplaats heel veel zeecontainers gezet voor de geluidsoverlast. In de markthal zelf zit een garage van vier lagen, er zit een appartementen complex in, een horeca, een groot aantal winkels en om niet te vergeten een markthal. 4. De kuip is geopend op 27 maart Waar de mooiste club van Nederland speelt Feyenoord. De gemeente wou de kuip 3 keer slopen: in de oorlog de Duitsers wouden het staal en beton van de kuip maar ging niet door; voor de olympische spelen ging ook niet door; en omdat er verrotting en erosie werd geconstateerd maar toen hebben ze gekozen voor een renovatie. Nu wordt de kuip opnieuw gerenoveerd er komen zitplaatsen er wordt 5. De opening van de trein was in 1957 en voor de metro in In 2004 begonnen ze met de verbouwen van een gloed nieuw station. Ze hadden dan ook lang een tijdelijk station. Op 13 maart 2014 was de officiële opening van het nieuwe Rotterdam centraal station. Nu komen er gemiddeld per dag zo n mensen in het CS Rotterdam, de gemeente denkt dat er in 2025 zo n mensen komen. In RCS zelf zijn ook nog winkels te bevinden. 6. De meesten mensen denken aan de kuip als het maasgebouw valt maar andere ook aan feestjes. Ook zaken mannen\vrouwen kom daar wat drinken, Zij ontmoeten elkaar voor en na de wedstrijd of tijdens een evenement in Het Maasgebouw of in de Business Units van het Stadion of gewoon voor zaken. De zalen zijn uitstekend geschikt als ambiance voor een bedrijfsfeest, personeelsfeest, congres, seminar of receptie. 7. De Erasmus Universiteit Rotterdam is begonnen in 1973 en is een universiteit in Rotterdam. De universiteit is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus. De campussen zijn gelegen op twee locaties Hoboken en Woudestein. De universiteit telde in studenten. 8. Een kubuswoning is een woning in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. In de jaren zeventig zijn er kubuswoningen gebouwd. Het zijn 38 woningen. Er zijn 1 of meerdere kubus(sen) te zien en soms staat er een te koop. 9. De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam in de Haven van Rotterdam en is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. Na dat er auto s en fietsers en wandelaars over de brug gaan, zijn er ook nog evenementen zoals RED BULL Geschreven door: Michiel Brouwer Vormgeving door: Allard Koster 10. De Rotterdam is het grootste gebouw van Nederland en is geopend op 15 november De Rotterdam is een gebouw van 3 torens, het gebouw heeft ruimte voor een hotel, appartementen, kantoren, winkels, cafés, restaurants en sportclubs. 3 torens van 150 meter hoog. De Rotterdam is een ontwerp van Rem Koolhaas en het wordt ook wel genoemd als DE NIEUWE MANHATTAN VAN ROT- TERDAM.

10 De markthal Geschreven en vormgeving door: Georgina Klaas De markthal is een plek die net geopend is. Het is een markt waar boodschappen doen een belevenis is en waar je lekker kunt neerstrijken voor een drankje of een hapje. Er zijn 100 versunits, 15 food shops en 8 restaurants, 228 appartementen, 1200 parkeerplaatsen in 1 Markthal. Op de 1e verdieping food shops en horecazaken en zelfs een kookschool. Boven de vloer 10 verdiepingen met ruim 200 appartementen; onder de vloer een supermarkt, een afgesloten logistiek hart voor ondernemers en daaronder ruim 1200 parkeerplaatsen. Een unieke plek om te winkelen, werken, uit te gaan en te wonen. Van 9.00 s ochtends tot s avonds, zeven dagen in de week. Food, food en nog eens food onder een spectaculaire hoefijzervormige boog.

11 De Berlijnreis Tooropmavo Geschreven door: Joelle Gobardhan Vormgeving door: Joelle Gobardhan Bijna iedereen die de hoofdstad Berlijn bezoekt, brengt ook een bezoek aan de Berlijnse muur. Toen ik in Berlijn was met mijn ouders en met school heb ik ook de Berlijnse muur bezocht. De muur is in de periode voor het grootste deel gesloopt, maar als je goed kijkt kun je nog een paar delen zien van de Belijnse muur. Op sommige plekken zoals de Mühlenstrasse in Friedrichshain en de Niederkirchnestrasse in Berlin-Mitte, vind je nog redelijk grote delen van de muur. In kleine toeristenwinkels kun je ook nog stukje van de muur zien. In deze winkels kun je voor hele hoge bedragen brokstukjes van de muur kopen. De muur was ongeveer 45,3 kilometer en heeft er voor gezorgt dat de inwoners van West en Oost-Berlijn niet bij elkaar konden komen. De muur was vooral bedoelt voor de mensen in Oost-Duitsland die naar het Westen wilden vluchten, omdat het westen een wat moderne kant was en er wat minder armoede was. De muur voorkwam ook dat West-Berlijners goedkoop inkopen kwamen doen in Oost-Berlijn en deze producten naar West-Berlijn smokkelde. In Berlijn zag ik dat er nog heel veel zichtbaar is van de kunst en cultuur. Zelf vond ik de dom in Berlijn met zijn koepelvormige vormgeving heel mooi. Ik vond dat zo een mooie kerk, je komt binnen en je bent gelijk stil omdat het zo mooi is en je er een apart gevoel krijgt. Ik ben met een vriendin de kerk naar boven gelopen. Als je eenmaal boven bent weetje niet wat je ziet, je kijkt uit over Berlijn. Het is zo prachtig! De dom is gebouwd van In de kerk zijn een paar mooie bezienswaardigheden. Wat is het bijzondere aan die kerk vond was dat er allemaal lijken van mensen die vroeger heel belangrijk waren liggen. Toen ik in die kamer kwam werd ik er gewoon stil van, je ziet hoe jong sommige mensen maar vooral kinderen waren toen ze stierven, maar vind het wel bijzonder! Van de Berlijnse muur zijn ook nog delen overgebleven die ze niet hebben weggehaald en wat nu een populaire attractie voor toeristen is. De Rijksdag is ook een hele belangrijke cultureel gebouw van Berlijn. Het is een heel mooi gebouw waarin ik zelf ook ben geweest. Wat ik vooral mooi vind aan het gebouw is de koepel. In de avond ziet de Rijksdag er nog mooier uit het gebouw is dan heel mooi verlicht, vooral de koepel. Vanuit de koepel kun je de stad Berlijn veel beter zien en in de avond ziet Berlijn er ook veel mooier uit alles is mooi verlicht. Maar dat is in elke stad wel. In 1933 onstond er een brand, dat heeft er voor gezorgd dat het gebouw zwaar beschadigd werd. Ze noemen het ook wel de Reichstagbrand. De brand is zeker opzettelijk aangestoken, maar wie het heeft gedaan is tot de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Het Feit is wel dat Hitler de aanzet is voor de brand.

12

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Rotterdam. Rotterdam. Introductie

Rotterdam. Rotterdam. Introductie Introductie, de dynamische metropool aan de Maas. Een stad die bij iedereen meteen een reactie oproept. De één vind het fantastisch, de ander heeft er niets mee. Wij behoren tot de eerste categorie. bruist

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

We moeten af van het woord cliënt

We moeten af van het woord cliënt blad vier:layout 1 14-12-2011 11:57 Pagina 2 JAARGANG 6 NUMMER 4 DECEMBER 2011 ZIJLNIEUWS... VOOR VERWANTEN EN RELATIES Dit is heldere taal van Willem Kwakkel, sinds een kleine tien jaar medewerker van

Nadere informatie

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen.

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen. Juni 2005 nummer 03 wijknieuws Vleuten-DeMeern Hoe gaat het met de wijk? Met de Wijkenmonitor onderzoekt de Gemeente Utrecht elk jaar hoe het gaat met de wijken en subwijken van Utrecht. De Wijkenmonitor

Nadere informatie

Mijn zoontje maakte hier meteen vriendjes. Win een Tuinbon! 21/2014. Bespaartips van budgetcoach Marieke. Eindelijk geen tocht meer in huis

Mijn zoontje maakte hier meteen vriendjes. Win een Tuinbon! 21/2014. Bespaartips van budgetcoach Marieke. Eindelijk geen tocht meer in huis 21/2014 Het magazine van Stek over wonen en meer Mijn zoontje maakte hier meteen vriendjes Esther is blij met haar woning Win een Tuinbon! Bespaartips van budgetcoach Marieke Eindelijk geen tocht meer

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Van Casa Rosso naar Oklahoma. De gouden tijden van Joop Snor. Fietsen langs kunst. In de Ban van De Banne Leuke initiatieven in een buitenwijk

Van Casa Rosso naar Oklahoma. De gouden tijden van Joop Snor. Fietsen langs kunst. In de Ban van De Banne Leuke initiatieven in een buitenwijk Huurdersmagazine Zevende jaargang maart 2014 nummer 1 In de Ban van De Banne Leuke initiatieven in een buitenwijk Louise Wenthuis Gebouw voor alleenstaanden Huurder en huisbaas in debat Over wonen in Amsterdam

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 5 ISBN 90 345 1843 4 212396 Blok 1 Leven op een grote bol Les 1 Mijn plek op aarde De aarde heeft de vorm van een bol. Er liggen grote stukken land

Nadere informatie

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach één van de vijf koopvoordelen van Mercatus De Mercatus Starterslening Dit is een zeer aantrekkelijke regeling waarbij Mercatus een gedeelte van de lening voor haar rekening neemt. Zie het als een tweede

Nadere informatie

DAAR WAAR IK WOON. Mirjam Brinks

DAAR WAAR IK WOON. Mirjam Brinks DAAR WAAR IK WOON Mirjam Brinks p 04 / 05 inhoudsopgave i 1 p 04 p 08 Inleiding Grubbehoeve Amsterdam Zuidoost 2 3 p 38 p 66 Weidevenne Purmerend Staatsliedenbuurt Amsterdam Westerpark Inleiding p 06

Nadere informatie

ALLEMAAL ROTTERDAMMERS

ALLEMAAL ROTTERDAMMERS ALLEMAAL ROTTERDAMMERS Rotterdam VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018 ALLEMAAL ROTTERDAMMERS De PvdA Rotterdam is een partij van én voor alle Rotterdammers. We weten wat er onder mensen leeft en juist daarom

Nadere informatie

ALLEMAAL ROTTERDAMMERS

ALLEMAAL ROTTERDAMMERS ALLEMAAL ROTTERDAMMERS Rotterdam VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018 ALLEMAAL ROTTERDAMMERS De PvdA Rotterdam is een partij van én voor alle Rotterdammers. We weten wat er onder mensen leeft en juist daarom

Nadere informatie

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014 Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt oktober 2014 Inhoudsopgave Het project Ik Kom Van Ver blz. 5 De Transvaalbuurt in cijfers blz. 7 Buitenlanders blz. 9 Elizabeth Wales blz. 11

Nadere informatie

Wat beweegt de hedendaagse jongeren?

Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Verslag van herfstlezing op 22 september 2008 pagina 2 Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Voorwoord Ieder jaar organiseert Patrimonium Barendrecht een herfstlezing.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Heistraatbraderie. Inhoud. H e l m o n d b i n n e n s t a d

Nieuwsbrief. Heistraatbraderie. Inhoud. H e l m o n d b i n n e n s t a d H e l m o n d b i n n e n s t a d Nieuwsbrief n a j a a r 2 0 1 3 Inhoud Semibungalows in aanbouw... 2 Buurtfeest Vossenberg... 3 Kunstwerk in Weverspark... 4 Binnen kijken in de groepswoningen... 5 Bouwen

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Renée Feenstra Yassine Nacro Stella Geraerts Tessa Kramer Tom de Jong Niels de Boer CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Atelier Stedelijke Vernieuwing & Duurzame Gebiedsontwikkeling Renee Feenstra Niels de Boer

Nadere informatie

In tien stappen naar een eigen bedrijf

In tien stappen naar een eigen bedrijf In tien stappen naar een eigen bedrijf Zaanse succesverhalen ter inspiratie 2 Voorwoord Elk jaar starten veel mensen een eigen onderneming. Dat doen ze met passie en vanuit de behoefte aan vrijheid en

Nadere informatie

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen Bin nenstadskrant Binnenstadskrant, 16e jaargang, nummer 2, voorjaar 2011-03-19 Betere Bestrating Bomen & Beton Binnen & Buiten Bezoekers & Bedden Breken & Bouwen 400.000 Toen ik in de jaren zestig op

Nadere informatie

Mooi gesprek. gespot! 18x. casper faassen. magazine. Mooi wonen 4x Binnenkijken in Leiden Noord. Mooie ideeën een theehuis in de tuin van noord

Mooi gesprek. gespot! 18x. casper faassen. magazine. Mooi wonen 4x Binnenkijken in Leiden Noord. Mooie ideeën een theehuis in de tuin van noord magazine Mooi gesprek casper faassen 18x de leukste adressen en best bewaarde geheimen van Leiden Noord gespot! Mooi wonen 4x Binnenkijken in Leiden Noord Mooie ideeën een theehuis in de tuin van noord

Nadere informatie

Heitje voor een karweitje

Heitje voor een karweitje Huurdersmagazine Stadgenoot Zesde jaargang juni 2013 nummer 2 Van krantenredactie tot nachtclub Nieuw leven voor historische panden Guerilla-schommels in Amsterdam Aaf Brandt Corstius heeft ze ontdekt

Nadere informatie

Inleiding. Voor u ligt een vlugschrift van de uitkomsten van de gesprekken 1 in de wijk. Uit de afzonderlijke verslagen hebben we

Inleiding. Voor u ligt een vlugschrift van de uitkomsten van de gesprekken 1 in de wijk. Uit de afzonderlijke verslagen hebben we 2 Inleiding Woningcorporatie Woonstad Rotterdam bezit ongeveer 70 procent van het vastgoed in Spangen en is daarmee een belangrijke partij in de wijk. De woningcorporatie maakt dit jaar een toekomstvisie

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen 5 JAAR DE NIJE STICHTING Het Nije Magazine 5 jaar de Nije Stichting Kanker heb je samen Terugkijken op vijf jaar de Nije Stichting met o.a. activiteiten als de Nije Beweegt, de Nije Live en interviews

Nadere informatie

Het bewonersblad voor huurders van Waterweg Wonen jaargang 17, nummer 2, juli 2015

Het bewonersblad voor huurders van Waterweg Wonen jaargang 17, nummer 2, juli 2015 Het bewonersblad voor huurders van Waterweg Wonen jaargang 17, nummer 2, juli 2015 ANDERE TIJDEN DUS AFVAL SCHEIDEN GLAS PLASTIC PAPIER 3 Een verbouwing meefinancieren? Dat kan nu ook! 8 Thuis Bewoners

Nadere informatie

het Zeemanshuis zekiye yilmaz Jong Haventalent Hotspot Onze Inspiratie Modellen De must-have tassen van Denise Roobol Kenniscentrum In de haven werken

het Zeemanshuis zekiye yilmaz Jong Haventalent Hotspot Onze Inspiratie Modellen De must-have tassen van Denise Roobol Kenniscentrum In de haven werken zekiye yilmaz Jong Haventalent Waarom in de haven werken 2013 meer dan leuk is In de haven werken 10 tips om jouw kansen te vergroten Verrassende Hotspot het Zeemanshuis Kenniscentrum Dona Daria over gelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief: In deze nieuwsbrief: Week van West Laatste jaar Vogelaargelden Wijkhuis Brede School Laatste nieuws Goorloopzone Hertogstraat wordt Hertoghof Start bouw Suurhoffstraat Spelen in West Nieuwsbrief oktober

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten Naam interviewer: Thom Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in verzorgingstehuis) Datum interview: 22 mei 2012

Nadere informatie

Harderwijk in de Tweede Wereldoorlog. Lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs

Harderwijk in de Tweede Wereldoorlog. Lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs 1: Harderwijk in de Tweede Wereldoorlog Lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs 2: Colofon Opdrachtgever Auteur Recente foto s Samenwerking met Comité 70 jaar Bevrijding Harderwijk Liek Mulder

Nadere informatie