Na ingecheckt te zijn, hebben we lekker gegeten in het hotel. Daarna heb ik nog even wat nageborreld en daarna ging ik pitten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na ingecheckt te zijn, hebben we lekker gegeten in het hotel. Daarna heb ik nog even wat nageborreld en daarna ging ik pitten."

Transcriptie

1 Weekendje Berlijn 21, 22 en 23 april 2006 Het was een hele eind rijden. Na eerst een scheepswerf in Papenburg bezocht te hebben, begonnen we rond 12:30 uur te rijden naar Berlijn. Het was een lange rit, maar we hebben nog gestopt bij een historisch punt. Checkpoint Alpha. Dat was de grens overgang van West- en Oost Duitsland. Het zag er allemaal wel wat oud uit, maar het was wel erg mooi om het even te bekijken. Hieronder zie je een foto van Checkpoint Alpha. Het was een soort Rastätte. Je kon daar ook eten. Het was heel gek om te zien toen we de weg op gingen. Voor de voormalige grens was het landschap vrij afwisselend met landerijen, bossen weilanden en rivieren. Na de voormalige grens was het eerste stuk alleen maar bebosd gebied. Kilometers bos. Op zich wel mooi natuurlijk, maar dat was het eerste wat me opviel. Ook was het wegdek meteen heel anders. Geen asfalt maar betonplaten. Dus een verschil was er nog steeds. Maar uiteraard hebben we daar geen controles gehad. Na heel wat kilometers kwamen we dan eindelijk in Berlijn aan. Rond 19:30 uur reden we over de rondweg van Berlijn en rond 20:00 uur waren we in het Mercure Hotel aan de Hermanstraße vlakbij het vliegveld Tempelhof. Na ingecheckt te zijn, hebben we lekker gegeten in het hotel. Daarna heb ik nog even wat nageborreld en daarna ging ik pitten. De volgende ochtend, moesten we rond 9 uur bij de bus zijn, want we kregen een 3 uur lange rondrit door de stad. We gingen dus alle bezienswaardigheden bijlangs en werden geïnformeerd door Reinhard. Reinhard kon heel leuk en goed vertellen over alles wat we tegen kwamen.zo kwamen we langs het vliegveld Tempelhof, waar nog een oud vliegtuig stond en ook een heel groot gebouw van 1,3 km lang, die volledig leeg stond. Dat gebouw stond om weggegeven te worden, zoals meer gebouwen in Berlijn, alleen moest je er wel een goeie bestemming voor hebben bedacht om er eigenaar van te worden. Tempelhof was het vliegveld wat diende als directe verbinding met het westen. Voor voedsel aanvoer en dergelijke. Even later reden we over de Kurfürstendam, bij Kaufhaus Des Westens en Gedächtnigskirche.. Kaufhaus Des Westens Gedächtniskirche

2 Toen we dat gezien hadden reden we alweer een historisch monument tegemoet. De Sieges Seule. Hieronder 1 van de mooiste foto s die ik gemaakt hebben in Berlijn. Siegesseule Echt een imposant monument. De Siegesseule staat midden op een kruispunt (rotonde). Als je over deze weg rijd kun je het heel lang aanschouwen wat het is een erg opvallend monument. Even later kwamen we bij een typisch Berlijns iets. De Muur. Wat me meteen opviel is, dat De Muur niet eens zo hoog was en ook niet zo dik. OK, vroeger was het omringd door mijnen, prikkeldraad en soldaten die met scherp konden schieten, maar de eigenlijke Muur is niet zo hoog en breed. Hieronder zie je wat foto s van De Muur. Nu is ook een koperen strip op de grond gemaakt met de naam Berliner Mauer 1961 erop. Die kun je op de volgende pagina bekijken.

3 Het was apart om daar te lopen. Voor 1989 was dat nog ondenkbaar, dat je daar überhaupt foto s mocht maken, laat staan De Muur aan te raken. In 1961 is er begonnen met de bouw van De Muur. Later in dit verslag zie je ook foto s van Sicilienhof waar besloten is om De Muur te gaan bouwen. Om dus het Oosten van het Westen te scheiden via een volledig gesloten omheining. Churchill, Trumann en Stalin hadden dit verdrag getekend. Ook bij deze locatie was het Parlement van de DDR gevestigd, hieronder zie je daarvan een foto. Voormalig Parlementsgebouw DDR

4 Checkpoint Charley Nu kwamen we bij het bekendste grensovergang van Duitsland. Checkpoint Charley. Die werd door de Amerikanen bemand en mocht in de DDRtijd beslist niet gefotografeerd worden. Als je dat deed werd je meteen gevangen genomen. Nu anno 2006 mocht dat natuurlijk wel. Sterker nog het was allemaal erg toeristisch aangekleed. Hieronder zie je wat foto s. Je ziet links naast het wachtershuisje een flat staan, zo staat er aan de rechterkant ook gebouwen. Dat was voor de val van De Muur niet zo. Dat gebied was helemaal leeg. Met prikkeldraad en bewapende militairen werd dit stukje Berlijn in de gaten gehouden. Als je eenmaal het wachtershuisje voorbij was, kreeg je het bord te zien wat je hier links ziet staan. Dat je de Amerikaanse sector verlaat. Het was wel indrukwekkend, maar erg jammer dat het zo toeristisch is gemaakt. Heel erg jammer. Je kon daar namelijk allemaal souvenirs kopen over de Koude Oorlog. De DDRvlag onder andere, Russische mutsen. Die zandzakken die voor het wachtershuisje liggen, zit geen zand in, maar beton. Dat vertelde de buschauffeur ons nog. Maar goed, wel mooi dat ik het op foto heb gezet. Joods Monument Na een langere rit door de stad, kwamen we bij het Joods Monument. Dat was erg indrukwekkend. Het monument bestaat uit allemaal grote en wat kleinere blokken, zoals de Berliijners zeggen, Lijkkisten. Als je er door heen liep, werden de blokken groter. Dat symboliseerde dat vroeger de ellende alleen maar toe nam. Onder dit monument was het Joods Museum gevestigd. Daar ben ik niet naar binnen geweest, want daar was op dat moment helaas geen tijd voor, maar ik hoorde later dat er na de rondleiding met de bus, nog wel mensen naar binnen waren gegaan en dat het heel veel indruk op hun hadden achtergelaten. Hiernaast zie je het Joods Monument.

5 Je ziet op de foto van het Joodse Monument ook een groot gebouw staan. Als je daar door heen loopt, kom je bij weer een beroemd historisch monument. Branderburger Tor. Hieronder zie je een foto. Branderburger Tor Branderburger Tor ziet er net zo uit als vroeger, maar de omgeving is totaal veranderd. Voor de val ban De Muur waren er veel meer Lindenbomen. Vandaar ook de straatnaam Unter Den Linden. En er staan ook veel meer nieuwe gebouwen om heen. Vroeger was Branderburger Tor ook verboden gebied. Ik heb nog tussen de peilers gestaan, vroeger was dat dus onmogelijk. Het werd toen omringd door hekken. Als je er overheen zou klimmen, werd je gearresteerd. Zoals je kunt zien op de foto, was, het die dag dat ik er was, erg druk. Toen we klaar waren met de toer door Berlijn zijn we uit de bus gestapt op de Kurfürstendam. Centrum Des Westens genaamd, bij het Kaufhaus Des Westens. Daar hebben we wat gegeten en ons verwonderd naar de luxe dingen die daar te koop lagen. Zo zagen we een vulpen ter waarde van euro en horloges van een gemiddelde waarde van euro per stuk. Echt knettergekke prijzen. Na daar rond gekeken te hebben in het KaDeWe, hebben we de Gedächtniskirche bezocht. Ze hebben die kerk in dezelfde staat gehouden toen het werd gebombardeerd in de 2 de Wereldoorlog. Deze kerk wordt ook wel Puderdose und Lippenstift genoemd. De kerk heeft een langwerpige achterkant en een hoge spits. De meest bekende kerk van Berlijn. Hiervan de volgende foto. (Zie andere pagina)

6 Binnen de Gedächtniskirche Gedächtniskirche Hierboven zie je de binnenkant van de kerk. De binnenkant is volledige gerestaureerd. Met muurschilderingen en maquettes. Zoals het er vroeger uit heeft gezien en hoe het er nu dus uit ziet. De langwerpige achterkant van de kerk stond achter reclameborden, dus daar kon ik helaas geen foto s van maken. Ze waren met onderhoudswerkzaamheden bezig en dat werd dus achter die reclame borden gedaan. Het was niet echt mooi te zien die reclameborden, maar gelukkig is dat voor tijdelijke aard. s Avonds hebben we gegeten in een eetcafé in de Rankenstraße. Dat was in de buurt van de Gedächtniskirche. Daarna maakten we ook nog een kleine tour door Berlijn bij nacht. Zo hebben we het Sony-Centre gezien. Dat was echt schitterend verlicht van binnen en van buiten. Het gebouw was verlicht met heel veel verschillende wisselende kleuren. Dat was heel mooi om te zien. Ook hebben we in diezelfde tour ook nog 1,3 km. Muur gezien. Waaronder een afbeelding van Brezjnef en nog een politicus (de naam ben ik even kwijt). Heel indrukwekkend. Ook zijn we de Spree (rivier in Berlijn) gekomen. Daar kon je nog heel goed zien dat daar de grens was tussen Oost en West. Erg indrukwekkend. De volgende dag gingen we naar Potsdam. Daarover meer op de komende pagina s.

7 Potsdam De 2 de dag in Berlijn zijn we naar Potsdam geweest. Dat was een hele mooie en indrukwekkende trip. Potsdam ligt ongeveer een uur rijden van het centrum van Berlijn. Vroeger (voor de val van De Muur) was Potsdam onbereikbaar. Daar woonden de elite en als je Potsdam in wilde moest je over de brug die over de rivier Havel lag. Precies midden in de brug lag de grens van Oost en West. Als je goed kijkt op de foto, zie je een kleur verschil. De lichtgroene kleur was het Oosten. Hieronder zie je de brug. Brug over de Havel De Havel werd bewaakt door patrouille boten. Die voeren dag en nacht heen en weer. Er waren heel veel mensen die geprobeerd hebben om via de Havel naar het Westen te vluchten, maar werden vaak onderschept door die patrouilleboten. Was je de brug eenmaal over, kwam je meteen in Potsdam. Het viel op dat sommige huizen erg vervallen waren. De Russen deden totaal geen onderhoud aan die huizen. Er zijn nu al heel wat huizen opgeknapt, maar er mag nog wel het 1 en ander gebeuren. We gingen op weg naar Sans Souci. Het slot van Frederick Willem III. Dit slot had een enorm grote tuin. Met heel veel trappen. Op de volgende pagina zie je wat foto s van het geheel.

8 De ingang van het slot, werd bewaakt door 2 wachters. Je kon een vrijwillige bijdrage aan hem geven, om er voor te zorgen dat dit slot behouden blijft. Ik gaf 2 euro en kreeg een foldertje mee met wat info en een Danke voor de gift. Hieronder zie je wat impressie foto s van het slot.

9 Toen we het slot verlieten gingen we op weg naar Sicilienhof. Daar werd het verdrag getekend door Trumann, Stalin en Churchil. Het verdrag hield in, dat Oost en West gescheiden moest worden door het ijzeren gordijn, waarvan De Muur een onderdeel was.. Hieronder zie je wat foto s van het slot. Na dit bezoekje aan dit slot, gingen we meteen door terug naar Nederland. We hadden voordat we naar Potsdam gingen weer uitgecheckt van het Mercure Hotel in Berlijn en zijn vanaf Sicilienhof dus weer huiswaarts gegaan. Rond 22:00 uur waren we weer in Groningen. Het was een indrukwekkend weekendje Berlijn en zeker de moeite waard om nogmaals daar heen te gaan, want eigenlijk hadden we per bezoekje aan iets bijzonders, net wat te weinig tijd om alles goed te bekijken. Als iemand denkt dat Berlijn saai is. Integendeel. Het is een schitterende stad en zeker een bezoek van tenminste 5 dagen waard. Groet n uut Tolbert, Bert Vos.

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011 Tsjechië 28 april t/m 7 mei 2011 Donderdag 28 april Heel - Soest (Duitsland) 200 km We gaan deze meivakantie naar Tsjechië. Voor ons de eerste keer dat we daar naar toe gaan, dus we zijn erg benieuwd.

Nadere informatie

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007 Inleiding We hadden een luxe probleem. Eigenlijk, diep in ons hart, wilden we gewoon weer terug naar ons favoriete stukje Amerika: de Grand Circle. Maar we wilden ook wel eens iets anders proberen, er

Nadere informatie

In een opzij ervan gelegen park stonden wat gebouwen en op een verhoging een beeldengroep met vastberaden kijkende mensen met gebalde vuisten, een

In een opzij ervan gelegen park stonden wat gebouwen en op een verhoging een beeldengroep met vastberaden kijkende mensen met gebalde vuisten, een 1 Hallo allemaal, Drie weken woon ik nu in Nanjing, maar ik heb het gevoel dat ik hier al veel langer ben. Ik krijg een bepaald ritme in mijn bezigheden en dat maakt dat ik mij steeds meer thuis voel,

Nadere informatie

Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013

Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013 Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013 Goede Vrijdag 29 maart 2013 Na een hectisch weekje op het werk, staat er een familieweekend van B@ts op het programma. Vanaf 16:00 uur kunnen we in het

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Zonnewende met de Акайя in Аркаим

Zonnewende met de Акайя in Аркаим Zonnewende met de Акайя in Аркаим 1 Акайя Аркаим? Geheel op z n Nederlands dan: Zonnewende met de Akaija in Arkaim. We hebben de Russische taal erbij gehaald, want daarover hebben we het: Rusland. De Akaija

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Brief 3 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Bedrijf We zijn begonnen met het officieel starten van een bedrijf. Dit starten kostten Daniël en mij niet veel tijd, omdat alle

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols Africa 2003 Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp Verslaggeving door Danny Pols Afrika 2003 Wat hebben we het slecht met z n allen. Eerst moet je 1,5 week

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief Gebed van de kalmte: God, schenk mij de kalmte

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 5 ISBN 90 345 1843 4 212396 Blok 1 Leven op een grote bol Les 1 Mijn plek op aarde De aarde heeft de vorm van een bol. Er liggen grote stukken land

Nadere informatie

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vanmorgen stappen we om 6 uur in de auto en gaan met Zamira richting Kosovo. Het is een rit van ongeveer 6 uur. Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de oorlog in Kosovo

Nadere informatie

Dag 1: Houston we have a problem

Dag 1: Houston we have a problem Dag 1: Houston we have a problem Vandaag is het eindelijk zover, de reis gaat beginnen. Na de voorbereidingsdagen en het halen van inentingen vandaag eindelijk met een gezonde spanning op weg naar Schiphol

Nadere informatie

Ik heb ook nog een foto van Canada gemaakt en zoals je aan de ijsbrokken in de rivier kunt zien is het in Canada veel kouder :p

Ik heb ook nog een foto van Canada gemaakt en zoals je aan de ijsbrokken in de rivier kunt zien is het in Canada veel kouder :p Hey allemaal, Het is weer zondagavond en dus zet ik een lekker muziekje op, de nieuwe cd van Korn deze week, en neem ik even de tijd om jullie op de hoogte te brengen van het wel en wee hier in Detroit.

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in het zonnetje willen zetten. De 12-jarige Joey hoeft hier niet lang over te denken. Haar oma is voor haar de beste. Dat wil ze graag vertellen. Samen met

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 We gaan op reis met Pieter die in Kunming woont, na een week zullen Hans, Baas en nog een Pieter zich in Pu Er bij ons voegen en gaan we samen verder. Het is de

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens

Formulier persoonsgegevens Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

doordat ik zonder schoenen liep.

doordat ik zonder schoenen liep. Eindelijk was het dan zover. Na maanden van plannen, regelen en wachten vertrok ik naar mijn stageadres in Waterford in Ierland. Alles was geregeld, de stage, mijn koffers, de tickets, de nodige papieren

Nadere informatie

INHOUD MAANDAGENDA 6 JUNI JAN TE MOLLER KOERSBALTOERNOOI 7 JUNI SMUL EN SMIKKELDAGTOCHT

INHOUD MAANDAGENDA 6 JUNI JAN TE MOLLER KOERSBALTOERNOOI 7 JUNI SMUL EN SMIKKELDAGTOCHT INHOUD VAN DE REDACTIE 2 DITJES & DATJES 2 AAN ONZE ZIEKEN 3 AAN ONZE JARIGEN 3 JAN TE MOLLER KOERSBALTOERNOOI 3 W&W 4 OP VERHAAL KOMEN 4 KRUISJASMIDDAG 7 JAARVERGADERING 27 APRIL 8 EENZAAM 9 ELKE VERJAARDAG

Nadere informatie

Ronies Rondreis. dorthailand. RonaldStoute

Ronies Rondreis. dorthailand. RonaldStoute Ronies Rondreis dorthailand RonaldStoute Donderdag 23 april: Het begint Nog even en het was zo ver, ik kon dit koude kikkerlandje gaan inruilen voor het tropisch warme Thailand. Pappa Johan woont er al

Nadere informatie

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken Spreekbeurt Inleiding Welkom allemaal bij mijn spreekbeurt over Elephants World, in het Nederlands olifanten wereld. Ik ga jullie wat vertellen over het leven van olifanten in Thailand, de problemen rondom

Nadere informatie

Argentinië/Antarctica

Argentinië/Antarctica Argentinië/Antarctica (Brazilië, Chili en Paraguay) 6 oktober tot 9 november 2011 Voorwoord Dit is een reisverslag met onze balangrijkste belevenissen maar het is niet volledig. Het geeft wel een goed

Nadere informatie