Horizontale vormen van verantwoording en interne vormen van toezicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Horizontale vormen van verantwoording en interne vormen van toezicht"

Transcriptie

1 Horizontae vormen van verantwoording en interne vormen van toezicht Ineiding In onze sameneving gaat toenemende autonomie van burgers en organisaties gepaard met horizontaisering van invoedsuitoefening en verantwoordeijkheidverdeing. Openbaarheid van bestuur en eektronische netwerken versterken de doorwerking in de pubieke sector. Het verticae, unicentrische besturingsmode staat daarmee onder druk. Op uiteenopende patforms worden systemen van checks and baances aanbevoen as antwoord op deze diepgaande veranderingen in sameneving en openbaar bestuur. De Agemene Rekenkamer verrichtte een apart deeonderzoek naar horizontae vormen van verantwoording en interne vormen van toezicht ( checks and baances ) bij RWT s. Zij is zich bewust van de toenemende vraag naar horizontae en op het grote pubiek gerichte verantwoordingsprocessen en van de bereidheid van pubieke organisaties om met beanghebbenden (stakehoders) en het grote pubiek te communiceren over kwaiteit en prestaties. Omdat raden van toezicht in de pubieke sector midden in de beangsteing staan, wordt hieraan extra aandacht besteed. Het oorspronkeijke begrip checks and baances verwijst naar het machtsevenwicht dat de grondeggers van het Amerikaanse federaistische staatsbeste voor ogen hadden. Beangrijke eementen hierin zijn dat wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende macht gescheiden zijn en dat de centrae (federatie) en decentrae (deestaten) bestuursniveaus geijkwaardig aan ekaar zijn met ieder duideijk afgebakende bevoegdheden. Controemechanismen (checks) moeten de baans tussen de beangen van de machten (baances) waarborgen. In dit hoofdstuk wordt het begrip gebruikt voor interne vormen van toezicht en horizontae vormen van verantwoording in reatie tot het verticaa toezicht. Gebruikers, afnemers, everanciers en andere beanghebbenden (stakehoders) speen een beangrijke ro in de checks and baances rond RWT s.

2 Agemene Rekenkamer Visies op horizontaisering 2 Kadersteende visie op toezicht Eén van de standpunten die het kabinet verwoordt in de Kadersteende visie op toezicht 1 is dat horizontaa toezicht niet de paats van verticaa toezicht in kan nemen, maar er we onder voorwaarden een aanvuing op kan vormen. Het kabinet stet dat toezicht moet worden gezien as onderdee van een breder systeem van checks and baances met horizontae pubieke verantwoording, verticaa toezicht en interne controe. Het kabinet suit zich aan bij de gedachte dat beanghebbenden en gebruikers van onder toezicht staande organisaties of sectoren een ro bij het toezicht dienen te krijgen. Bij de inrichting van nieuwe en wijziging van bestaande toezichtarrangementen wi het kabinet daarom in beginse instrumenten voor horizontae pubieke verantwoording bij onder toezicht staande organisaties invoeren en daarnaast instrumenten voor interne controe en kwaiteitsverbetering insteen. Een raad van toezicht, mits uitdrukkeijk gepositioneerd as intern orgaan van de onder toezicht staande organisatie, kan vogens het kabinet een toegevoegde waarde hebben binnen de interne verantwoordingsstructuur van de toezichthouder. Ten sotte stet het kabinet dat de aanwezigheid van instrumenten voor horizontae pubieke verantwoording en interne controe de uitoefening van het verticae toezicht door de minister nooit kan vervangen, maar dat het toezicht zich we kan beperken tot een metaniveau. Dit mits de instrumenten goed functioneren en voor zo ver de pubieke beangen dat toeaten. Het kabinet beschouwt de professionaisering van en een cutuuromsag onder toezichthouders van groot beang. Daarom moeten zachte of organisatiecuturee kanten van toezicht, zoas onderinge verhoudingen, wederzijds gerechtvaardigd vertrouwen en respect, de wijze van ondering communiceren, houding en bejegening asmede beedvorming bij de taakuitvoering betrokken worden. Om dit te bereiken is het kabinet voornemens het personees- en opeidingsbeeid onder toezichthouders ruimschoots aandacht te geven. De commissies Meurs en Gasz In twee sectoren -zorg en onderwijs- zijn zwaarwegende adviezen uitgebracht voor een versterking van de positie en het verbeteren van het func- 1 Ministerie van Binnenandse Zaken en Koninkrijksreaties: De kadersteende visie op toezicht, Den Haag 2001.

3 Agemene Rekenkamer tioneren van raden van toezicht. De commissie Heath Care Governance 2 heeft daarover de Nederandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZ) geadviseerd en de commissie Gasz 3 de HBO-Raad. Deze beide adviescommissies gaan er net as het kabinet van uit, dat het toezicht door of vanwege de minister niet kan worden vervangen door horizontae vormen van toezicht. Het verticae toezicht is nodig vanwege de ministeriëe verantwoordeijkheid en om de burgers vertrouwen te kunnen geven. 3 Voor beide adviescommissies was verzefstandiging en schaavergroting van de insteingen een beangrijke reden om met aanbeveingen voor versterking van het toezicht te komen. Beide commissies constateerden dat de bestaande toezichtarrangementen niet heder waren en dat de aangetroffen toezichtpraktijk te grote verschien vertoonde. Beide zochten de opossing voora in het versterken van de positie en het verbeteren van het functioneren van de raad van toezicht. Beide adviescommissies hebben zich daarbij aten eiden door het gedachtegoed van corporate governance. Beide commissies richten hun advies voor raden van toezicht overigens op de afzonderijke insteingen en niet op het beste. Beide adviescommissies onderkennen de mogeijkheid dat het intern toezicht faat. De adviescommissie voor de zorgsector wi het faen zien te voorkomen door de samensteing van de raad van toezicht zo transparant mogeijk te maken en eke groep beanghebbenden adviesrecht bij de benoemingen toe te kennen. De adviescommissie voor het hoger beroepsonderwijs zoekt de opossing heemaa aan de andere kant, nameijk bij de Ondernemingskamer. Vogens de Agemene Rekenkamer is het wenseijker dat de minister niet via de Ondernemingskamer maar direct kan ingrijpen bij wanbeeid. Visie van de Agemene Rekenkamer Verticaa toezicht In de visie van de Agemene Rekenkamer bestaat toezicht zoas in hoofdstuk 4 uiteen werd gezet- uit drie eementen: informatieverzame- 2 Commissie Heath Care Governance: Aanbeveingen voor goed bestuur, goed toezicht en adequate verantwoording in de Nederandse gezondheidszorg, Den Haag (Commissie Meurs). 3 Commissie Transparant Toezicht Hogeschoen: De raad van toezicht in het hbo. Transparant, onafhankeijk en deskundig toezicht, Den Haag (Commissie Gasz).

4 Agemene Rekenkamer ing, oordeesvorming en zo nodig interventies 4. Toezicht dient onafhankeijk paats te vinden. Verticaa toezicht op RWT s betreft het toezicht dat de minister of de toezichthouder uitoefent. Gezien het uitgangspunt van de gesoten toezichtketen (zie hoofdstuk 4) kunnen kwaiteitseisen worden gested aan de informatie die de minister voor zijn toezicht gebruikt. Deze eisen geden ook voor de aanvuende informatie die uit horizontae systemen voortkomt. 4 Horizontaa toezicht De term horizontaa toezicht verwijst in het spraakgebruik naar de invoed van beanghebbenden (zoas burgers of kanten) op het beeid van RWT s. De Agemene Rekenkamer is er geen voorstander van deze vormen van beïnvoeding tot het toezicht te rekenen. Gebruikersraden, ciëntenraden, edenraden en soortgeijke organen waarin deze beanghebbenden zijn vertegenwoordigd, oefenen ongetwijfed invoed uit, maar kunnen vrijwe nooit interveniëren in het beeid van directie of bestuur van de RWT. Bovendien hebben zij vrijwe nooit de bevoegdheid om zef actief informatie over het reien en zeien van de organisatie in te winnen, en moet dus worden afgewacht weke informatie door de organisatie wordt verstrekt. De Agemene Rekenkamer rekent deze organen dan ook niet tot de interne of externe toezichthouders en peit er voor het begrip toezicht te reserveren voor verticaa toezicht of intern toezicht. Intern toezicht Intern toezicht is het toezicht op het bestuur door een orgaan binnen dezefde RWT. In beginse past de taak van de raad van commissarissen, de raad van toezicht en de ondernemingsraad binnen de definitie van toezicht. Zij worden door de directie, de raad van bestuur of het coege van bestuur geïnformeerd over het reien en zeien van de RWT en vragen zonodig om aanvuende informatie. Zij vormen zich daar een oordee over, hoewe de oordeesvorming in praktijk vaak weinig expiciet en veea zonder duideijke criteria paatsvindt. Zij kunnen vervogens op verschiende manieren interveniëren, bijvoorbeed door bezwaar te maken tegen een besissing van directie of bestuur of door niet in te stemmen met een besuit of document waar die instemming in wetteijke voorschriften of interne procedures is voorgeschreven. De Agemene Rekenkamer rekent naast de ondernemingsraad ook de raden van commis- 4 Agemene Rekenkamer, Toezicht uitvoering op pubieke taken, Tweede Kamer, vergaderjaar , , nrs. 1-2.

5 Agemene Rekenkamer sarissen en raden van toezicht nadrukkeijk tot het interne toezicht van de RWT. De eden komen weiswaar van buiten de organisatie, maar de raad wordt bekostigd door de RWT en vormt er een organiek onderdee van. 5 Een aanta management toos voor adequate bedrijfsvoering, zoas kwaiteitszorgsystemen en prestatiecontracten, worden noga eens verward met toezicht. A deze instrumenten genereren we informatie waarmee pubieke organisaties hun functioneren en prestaties inzichteijk, vergeijkbaar en beoordeebaar kunnen maken. Daarmee speen ze we een ro binnen het systeem van checks and baances. Metatoezicht De term metatoezicht wordt in de Kadersteende visie en door de Agemene Rekenkamer verschiend gebruikt. Metatoezicht is in de visie van de Agemene Rekenkamer toezicht waarbij gesteund wordt op de toezichtresutaten van anderen. Een voorbeed is het geaggregeerde beed dat de minister krijgt van de zorgverzekeringssector via de onafhankeijke toezichthouder CTZ. In de Kadersteende visie op toezicht verwijst de term naar toezicht dat gericht is op het toetsen van het functioneren van de horizontae en interne instrumenten. Borghouts 5 definieert de term preciezer: metatoezicht, door anderen ook we systeemtoezicht genoemd. (is) het houden van toezicht op systemen en processen, waarbij de feiteijke inhoud, dus het product of het resutaat, niet anger het primaire object van de controe is. Interne kwaiteitssystemen kunnen vogens hem bij metatoezicht een beangrijke ondersteunende ro speen. De Agemene Rekenkamer noemt deze vorm van toezicht echter systeemgericht toezicht, een vorm van direct toezicht, wat zich onderscheidt van gegevensgericht toezicht. Dit in navoging van accountants die systeemgericht en/of gegevensgericht controeren. De Agemene Rekenkamer deet de visie van het kabinet dat een goed uitgevoerd systeemgericht toezicht de voorkeur verdient. Verticae verantwoording De informatie die vanuit de RWT naar de minister gaat vat uiteen in verantwoordingsinformatie en beeidsinformatie. Verantwoordingsinformatie is de informatie die de RWT aan de minister ter beschikking stet as onderdee van het verticaa toezicht. Met deze 5 Mr. H.C.H.L. Borghouts, voormaig secretaris-generaa van het ministerie van Justitie, in Bestuurskunde jaargang 11 mei 2002, nummer 3.

6 Agemene Rekenkamer informatie kan de minister dus nagaan of aan de gestede eisen is vodaan. Beeidsinformatie is informatie die de RWT aan de minister ter beschikking stet zodat de minister in staat is diens beeid vast of bij te steen. Beeidsinformatie kan tevens verantwoordingsinformatie zijn. 6 Horizontae verantwoording Horizontae verantwoording is het ter beschikking steen van (verantwoordings)informatie door de RWT aan anderen dan de minister over het eigen functioneren of presteren. Waar verticae verantwoording voortkomt uit een verpichting binnen de toezichtreatie, vindt horizontae verantwoording veea op min of meer vrijwiige basis paats. Horizontae verantwoording kan in die gevaen worden omschreven as transparant zijn, zichtbaar zijn, aangaan van discussie. Drijfveren hiertoe zijn soms verpichtingen maar komen veea voort uit zorg voor de reatie met derden of uit de kwaiteitszorg. Horizontae verantwoording komt veea voor zonder dat er sprake is van toezicht. Denk bijvoorbeed aan het Handvest pubieke verantwoording waarin organisaties verkaren zich te wien verantwoorden aan het brede pubiek, zonder dat dit pubiek bevoegdheden heeft in de organisatie te interveniëren of naar eigen inzichten informatie te verzameen. Zefs van oordeesvorming op basis van de verantwoordingsinformatie za zeden sprake zijn. Horizontae vormen van verantwoording die sterk in opkomst zijn, zijn certificering van kwaiteitsborgingssystemen, benchmarking van pubieke organisaties, op burgers gerichte kwaiteitshandvesten en kwaiteitsbeoordeingen door toezichthoudende instanties. De Agemene Rekenkamer verwacht van pubieke organisaties dat zij zich rekenschap geven van de verschien in verantwoordingsinformatie die voor de betrokken stakehoders van beang (kunnen) zijn. 6 Kan horizontae verantwoording het verticae toezicht aanvuen? In de Kadersteende visie op toezicht stet het kabinet dat de horizontae vormen van verantwoording en de interne vormen van toezicht het verticae toezicht door de minister niet kunnen vervangen, maar hooguit kunnen aanvuen. De Agemene Rekenkamer vindt dat in de Kadersteende visie op toezicht onvodoende duideijk is gemaakt wat met aanvuen wordt bedoed. Van aanvuen in de zin van bijvoegen van onderdeen die nog ontbreken kan in de visie van de Agemene Rekenkamer geen sprake zijn, want de minister behoort ae voor hem reevante 6 Agemene Rekenkamer: Handreiking toezicht op rechtspersonen met een wetteijke taak, Den Haag 2001.

7 Agemene Rekenkamer informatie in principe a binnen het verticaa toezicht te hebben georganiseerd. Aanvuen in de betekenis van in een breder perspectief paatsen of vanuit meerdere invashoeken bezien kan in de visie van de Agemene Rekenkamer we zinvo zijn. Onderzoeksresutaten Uit het onderzoek van de Agemene Rekenkamer naar de horizontae verantwoording en het interne toezicht bij de drie in dit kader onderzochte RWT s komt naar voren dat momentee van verrijken of verdiepen nog nauweijks sprake is. De horizontae checks and baances everen daartoe voorasnog te weinig informatie die toegankeijk en bruikbaar is voor anderen dan de direct betrokkenen. Voor zover beschikbaar, is die informatie bovendien astig te interpreteren, omdat het vaak niet duideijk is wat de onderiggende criteria zijn. 7 De Agemene Rekenkamer is van oordee dat de inrichting van deze vormen van checks and baances voor de kwaiteitszorg door de insteingen zef, verder gestimueerd dient te worden. De noodzaak van het afeggen van verantwoording aan de overige beanghebbenden en direct betrokkenen vormt voor de RWT een extra prikke om het reien en zeien van de organisatie inzichteijk te maken en besuiten goed te beargumenteren. Bovendien kunnen de commentaren en kwaiteitsoordeen van de stakehoders beangrijke stuurinformatie bevatten voor het management van de RWT. Bij het gebruik van horizontae informatiebronnen is het verstandig met de vogende onderzoeksresutaten rekening te houden: Raden van toezicht of raden van commissarissen zijn interne organen van de RWT. Hoewe de ene raad zich meer adviseur en de ander meer controeur voet, zien ae onderzochte raden zich as onderdee van de RWT en niet as onderdee van het ministeriee toezicht. Uit de taakomschrijving van de raad van commissarissen in het Burgerijk Wetboek, en uit de verzamede taakomschrijvingen van raden van toezicht, wordt duideijk dat dit bij RWT s de gebruikeijke situatie is. Uit dit deeonderzoek komt naar voren dat de raden niet onafhankeijk van de organisatie functioneren en het organisatiebeang doorgaans voor het beang van de minister aten gaan. Het metatoezicht kan gezien deze onderzoeksresutaten dan ook niet steunen op de bevindingen van deze interne toezichthou-

8 Agemene Rekenkamer ders. Intern toezicht kan derhave niet (dees) het verticaa toezicht vervangen. 8 Bij horizontae vormen van verantwoording en intern toezicht is meesta niet het agemeen beang maar een beperkte zienswijze van een bepaade groep beanghebbenden in het geding. Ook is het aandachtsgebied veea beperkt en afwijkend van dat van de minister (rechtmatigheid, doematigheid, prestaties). Dit za in vee gevaen de oordeesvorming keuren. Het aandachtsgebied van de raad van toezicht of raad van commissarissen is veea het breedst, maar de eigen taakopvatting van de raad bijkt een noga sterke ro te speen bij de benaderingswijze en de oordeesvorming over het functioneren en de prestaties van de RWT. Horizontae informatie is voor de minister veea niet toegankeijk gemaakt. De gewenste aanvuing bijkt sechts zeden door de RWT aan de minister aangereikt te worden. De minister za voor het verkrijgen van bruikbare aanvuende informatie vaak een gerichte inspanning moeten pegen om deze informatie te verwerven. Tot sot bijkt uit het onderzoek dat de professionaiteit en representativiteit van het horizontae systeem van checks and baances niet atijd zijn gewaarborgd. Op deze twee terreinen is nog vee verbetering gewenst. Aanbeveingen De Agemene Rekenkamer acht het van beang dat het kabinet intern toezicht (bijvoorbeed raad van toezicht) en horizontae verantwoording stimueert. De wijze waarop horizontae checks and baances het best kunnen bijdragen aan kwaiteitsbeoordeing, zuen echter per RWT verschien. Er is geen agemeen gedend recept voor de wijze waarop gebruikers, afnemers, deenemers en andere beanghebbenden een ro in de kwaiteitsbeoordeing kunnen speen. Bij de afweging dienen zowe de verwachte opbrengsten as de te verwachte directe kosten (as vergoedingen, secretariëe ondersteuning) en indirecte kosten (as hogere bestuursast en angere besuitvormingsprocessen) te worden meegewogen. De Agemene Rekenkamer acht het van beang dat de minister per RWT nagaat of de verticae informatiereatie optimaa is georganiseerd. Kan informatie van interne of horizontae bronnen de verantwoordingsinformatie verrijken of verdiepen? Kan deze informatie beeidsinformatie

9 Agemene Rekenkamer opeveren? Voorwaarde daarbij bijft dat de betrouwbaarheid van de informatie is vastgested. 9 Verder acht de Agemene Rekenkamer het van beang dat de interne toezichtorganen (zoas de raad van toezicht) en verantwoordingspatforms (zoas de gebruikersraad) zef pubieke verantwoording afeggen over het eigen functioneren en de geboekte resutaten. Deze verantwoording zou zowe voor externe beanghebbenden as voor de minister waardevo kunnen zijn bij de beedvorming over het functioneren van de RWT as gehee.

BROCHURE Cursus Klantgericht Werken. rendabel. tevreden. trouw. klantgericht. Klantgericht Werken. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Klantgericht Werken. rendabel. tevreden. trouw. klantgericht. Klantgericht Werken. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Kantgericht Werken rendabe kantgericht tevreden trouw Kantgericht Werken Saes Force Consuting Ineiding De Cursus Kantgericht Werken gaat in eerste instantie over kantgerichtheid. Kort gezegd

Nadere informatie

gemeente auditcommissie gemeente Heemskerk 2015 \PS Verordening HEEl`l' SkEl'k januari 2015

gemeente auditcommissie gemeente Heemskerk 2015 \PS Verordening HEEl`l' SkEl'k januari 2015 Regegeving - 30112 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van gemeente \PS HEE`' SkE'k auditcommissie Verordening gemeente Heemskerk 201 januari 201 mvo/2014/30112 Ii I H Z01C1738EE fëš Regegeving - 30112

Nadere informatie

Nieuw wetsartikel 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare plaatsen

Nieuw wetsartikel 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare plaatsen Onderwerp Nieuw wetsartike 151c Gemeentewet: cameratoezicht op openbare paatsen Portefeuiehouder Mr. A.Ph. Hertog Steier Didier Manjoero Coegevergadering 11 jui 2006 Raadsvergadering 7 september 2006.

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1264/Woningstichting 's-gravenhage - Woningstichting

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 HET MONTESSORI LYCEUM HERMAN JORDAN Schoo/insteing/vestiging: Montessori Lyceum Herman Jordan Afdeing: vwo Paats: Zeist BRIN-nummer:

Nadere informatie

Marketingplan Verkoopleider. BROCHURE Workshop Marketingplan Verkoopleider. Sales Force Consulting. toekomstvisie. analyse factoren.

Marketingplan Verkoopleider. BROCHURE Workshop Marketingplan Verkoopleider. Sales Force Consulting. toekomstvisie. analyse factoren. BROCHURE Workshop Marketingpan Verkoopeider toekomstvisie anayse factoren verkoopstrategie marktbewerking organisatieontwikkeing Marketingpan Verkoopeider Saes Force Consuting ineiding Een goed functionerende

Nadere informatie

adressen en gebouwen

adressen en gebouwen &cual 1YAsS Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weersag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heeren bij hun gemeente

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1423/Arbo Groep Gak - Arbo Management Groep I. MELDING

Nadere informatie

De griffier gewaardeerd Een klantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadsleden

De griffier gewaardeerd Een klantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadsleden De griffier gewaardeerd 2011 Een kantenonderzoek onder staten- en gemeenteraadseden Vereniging van Griffiers Apri 2011 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Ineiding... 4 1.1 Achtergrond... 4 1.2 Enquête en

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaak nr: 1324 / HAL - Mercurius Nummer: 1324/11 I. MELDING 1.

Nadere informatie

IVERA 2.10: Feilloze communicatie tussen centrales en verkeersregelingen

IVERA 2.10: Feilloze communicatie tussen centrales en verkeersregelingen IVERA 2.10: Feioze communicatie tussen centraes en verkeersregeingen IVERA 2.10: feioze functionaiteit Verkeersregeingen en verkeers - centraes die gebruikmaken van het IVERA-protoco kunnen naadoos met

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaak nr: 1356/VBA - Hobaho Nummer: 1356/24 I. MELDING 1. Op 25

Nadere informatie

Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018

Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018 Agemene inkoopvoorwaarden gemeente Utrecht 2018 I Agemeen Artike 1 Definities Afevering: Contractant: Diensten (Dienst): Gemeente: Goederen: Leveringen(Levering): Offerte: Offerteaanvraag: Overeenkomst:

Nadere informatie

Aanvragen zelf beleggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zelf Beleggen (Zakelijk)

Aanvragen zelf beleggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zelf Beleggen (Zakelijk) Aanvragen zef beeggen zonder advies (voor ondernemers) SNS Zef Beeggen (Zakeijk) Aeen voedig ingevude formuieren nemen we in behandeing. I Mijn gegevens A Gegevens bedrijf Rechtsnaam Postcode en vestigingspaats

Nadere informatie

Cursus Bedrijfsplan MKB

Cursus Bedrijfsplan MKB BROCHURE Cursus Bedrijfspan MKB visie anayse strategieën actiepannen Cursus Bedrijfspan MKB Saes Force Consuting ineiding Hoe groot of kein je onderneming ook is, je zut je regematig de vraag moeten steen

Nadere informatie

OPQ Manager Plus Rapport

OPQ Manager Plus Rapport OPQ Profie OPQ Manager Pus Rapport Naam Dhr. Sampe Candidate Datum 25 september 2013 www.ceb.sh.com INTRODUCTIE Dit rapport is bestemd voor gebruik door ijnmanagers en HR professionas. Het bevat aerei

Nadere informatie

BROCHURE Training Klantgericht Verkopen. Klantgerichte Verkooptraining. Sales Force Consulting

BROCHURE Training Klantgericht Verkopen. Klantgerichte Verkooptraining. Sales Force Consulting BROCHURE Training Kantgericht Verkopen Kantgerichte Verkooptraining Saes Force Consuting ineiding Kanten vormen de beangrijkste inkomstenbron van je onderneming. Je wit dan ook optimaa rekening houden

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen gereged? In dit Pensioen 1-2-3 eest u wat u we en niet krijgt in onze pensioenregeing. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonijke informatie over uw pensioen. Die vindt u we op www.mijnpensioenoverzicht.n

Nadere informatie

Boze burgers en ambtelijke routines aan de Durgerdammerdijk

Boze burgers en ambtelijke routines aan de Durgerdammerdijk Hoe een hernieuwd participatieproces een best practice werd voor de Omgevingswet Boze burgers en ambteijke routines aan de Durgerdammerdijk Toen in 2017 werd besoten om een jaar extra de tijd te nemen

Nadere informatie

Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde. Strategisch meerjaren beleidsplan 2011 2014

Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde. Strategisch meerjaren beleidsplan 2011 2014 Nieuw Unicum, zorg met toegevoegde waarde Strategisch meerjaren beeidspan 2011 2014 Introductie Nieuw Unicum is onomkeerbaar veranderd Dit strategisch meerjaren beeidspan 2011 2014 bouwt in ae opzichten

Nadere informatie

ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg

ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw Gemengde Leerweg Op vijf badzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de eeringen gevraagd. Wanneer

Nadere informatie

Woningen met het Slimmer Kopen label hebben een lagere aankoopprijs. Het voordeel kan wel oplopen tot 25 procent!

Woningen met het Slimmer Kopen label hebben een lagere aankoopprijs. Het voordeel kan wel oplopen tot 25 procent! feiten & spereges Woningen met het Simmer Kopen abe hebben een agere aankoopprijs. Het voordee kan we opopen tot 25 procent! As koper van een Simmer Kopen woning bent u voor de voe honderd procent eigenaar.

Nadere informatie

\W/W 1%/ rfeßt s: f:ot ßÖêR. Advies van de Participatieraad. en wethouders. aan het college van burgemeester ',1. Algemeen

\W/W 1%/ rfeßt s: f:ot ßÖêR. Advies van de Participatieraad. en wethouders. aan het college van burgemeester ',1. Algemeen 01. Inkomende documenten 13286 Scan nummer 1 van 1 Scanpagina 2 van 7 ' ~ O i reßt s: :ot ßÖêR ÉM i1 TF TôR $ôn6ô van de Participatieraad aan het coege van burgemeester en wethouders Agemeen Datum: 17

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummerr 1241/REMU - GCN I. MELDING 1. Op 11 februari 1999

Nadere informatie

Slachthuisstraat 39. 2033 HC Haarlem 145 500,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl

Slachthuisstraat 39. 2033 HC Haarlem 145 500,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl makeaars Sachthuisstraat 39 2033 HC Haarem 145 500,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Sachthuisstraat 39, 2033 HC Haarem

Nadere informatie

Een evenementenvergunning

Een evenementenvergunning Een evenementenvergunning aanvragen 2 Een evenementenvergunning aanvragen In onze gemeente worden jaarijks vee activiteiten georganiseerd. Dat is euk. Maar soms kan een evenement ook voor irritatie en

Nadere informatie

Gespannen of overspannen? Sterk in ieders belang

Gespannen of overspannen? Sterk in ieders belang Gespannen of overspannen? Sterk in ieders beang Gespannen of overspannen? De boog kan niet atijd gespannen zijn. De kruik gaat net zo ang te water tot hij barst. Deze bekende gezegden geven aan dat er

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1204: Nissan Motor Nederand - Auto Veeneman I. MELDING

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbaa van opdrachtverening Tite aanbesteding Aanbestedingsjurist (1,2 fte) Kenmerk aanbesteding Gegevens aanbestedende dienst Gemeente Veno Garnizoenweg 3 5928NA Veno Contactpersoon Budgethouder

Nadere informatie

Kwaliteit van examinering borgen in 4 stappen

Kwaliteit van examinering borgen in 4 stappen Kwaiteit van examinering borgen in 4 stappen Verder Kwaiteit van examinering borgen in 4 stappen 2 Examencommissies hebben een centrae ro bij het bewaken van de kwaiteit van toetsen en examens. Dit is

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1431/Autogri - Host Marriott Services I. MELDING 1.

Nadere informatie

Sales Force Boost. een Strategisch Verkoopplan maken. Sales Force Consulting. Sales Force Consulting Brochure Sales Force Boost

Sales Force Boost. een Strategisch Verkoopplan maken. Sales Force Consulting. Sales Force Consulting Brochure Sales Force Boost Saes Force Boost een Strategisch Verkooppan maken Saes Force Consuting ineiding Saes Force Boost Saes Force Boost is een cursus voor commerciëe managers en verkoopeiders. De cursus is beschikbaar in 2

Nadere informatie

Een nieuwe dimensie in beveiliging. Galaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE

Een nieuwe dimensie in beveiliging. Galaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE Gaaxy Dimension INBRAAKBESCHERMING EN TOEGANGSCONTROLE: EEN UNIEKE EN VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE OPLOSSING MET DE FLEXIBILITEIT die vodoet AAN AL UW ZAKELIJKE BEHOEFTEN Een nieuwe dimensie in beveiiging Gaaxy

Nadere informatie

/m;. n;;ïum - 9 ju);! ydo. Provinciale Staten van Zeeland Postbus 165. Onderwerp: alternatief advies voor bef beheer van ganzen

/m;. n;;ïum - 9 ju);! ydo. Provinciale Staten van Zeeland Postbus 165. Onderwerp: alternatief advies voor bef beheer van ganzen Provinciae Staten van Zeeand Postbus 165 AFD. SG AMT. 4330 AD Middeburg AFD. 'I'ERMIJN f i n;;ïum - 9 ju);! 2011 -ydo J S e Onderwerp: aternatief advies voor bef beheer van ganzen Amsteveen, 7 juni 201

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier havo/vwo profielkeuze

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier havo/vwo profielkeuze euzedossier ouderparticipatie keuzedossier havo/vwo profiekeuze Op zes badzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de eeringen gevraagd. Wanneer de werkboeken op schoo

Nadere informatie

FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE

FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE De vïer corporaties op Goeree-Overfakkee hebben het voornemen om met ekaar te fuseren. Dit voornemen is het resutaat van toenemende mate van samenwerking de afgeopen

Nadere informatie

Aan de slag met (F)ACT voor LVB?!

Aan de slag met (F)ACT voor LVB?! Aan de sag met (F)ACT voor LVB?! 4. Monitoren, verankeren en continu verbeteren Laura Neijmeijer - apri 2014 1 Handreiking voor de impementatie van (F)ACT Coofon Financier Antonia Wihemina Fonds Initiatiefnemers

Nadere informatie

Een korte kennismaking met t Verlaet

Een korte kennismaking met t Verlaet Een korte kennismaking met t Veraet t Veraet is een woonzorgcentrum in Westdorpe. Het maakt onderdee uit van SOKA, ofwe Stichting Ouderenzorg Kanaazone. t Veraet biedt vee diensten: wooncomfort, zorg,

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van integratie tussen Dynamics AX, Dynamics CRM en SharePoint!

Ontdek de voordelen van integratie tussen Dynamics AX, Dynamics CRM en SharePoint! Ontdek de voordeen van integratie tussen Dynamics AX, Dynamics CRM en SharePoint! Pyades gaat verder waar de standaard van Microsoft stopt. Pyades evert opossingen die werken! Voor toekomstige en bestaande

Nadere informatie

CONGRES De APEXRESECTIE

CONGRES De APEXRESECTIE CONGRES De APEXRESECTIE Michie de Ceen Thomas von Arx Marga Ree Vrijdag 27 mei 2011 De Fint Amersfoort Vrijdag 27 mei 2011 Congresprogramma Periapicae chirurgie of herbehandeing? Nieuwe inzichten & moderne

Nadere informatie

Beleef het plezier in werken...

Beleef het plezier in werken... Beeef het pezier in werken... (Zakeijke) Dienstverening Pyades evert erp-software die werkt! Voor u, uw medewerkers en kanten. Pyades dé speciaist voor (zakeijke) dienstvereners In de (zakeijke) dienstverening

Nadere informatie

Natuurlijke brandpreventie natuurlijk met OxyReduct!

Natuurlijke brandpreventie natuurlijk met OxyReduct! Natuurijke brandpreventie natuurijk met OxyReduct! Brand voorkomen OxyReduct dé innovatie op het gebied van brandpreventie maximae preventie maximae veiigheid Brand: een ondernemersrisico Beschermd met

Nadere informatie

Prattenburg 107. 2036 SE Haarlem 215 000,- k.k. makelaars. tel (023) 5 531 631 fax (023) 5 531 632 haarlem@hiermakelaars.nl

Prattenburg 107. 2036 SE Haarlem 215 000,- k.k. makelaars. tel (023) 5 531 631 fax (023) 5 531 632 haarlem@hiermakelaars.nl makeaars Prattenburg 107 2036 SE Haarem 215 000,- k.k. haarem.hiermakeaars.n www.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Prattenburg 107,

Nadere informatie

Uw kenmerk In uw antwoord graag datum en kenmerk vermelden. Stichting Eilandraad Marken D e Pieterlanden D N M A R K E N

Uw kenmerk In uw antwoord graag datum en kenmerk vermelden. Stichting Eilandraad Marken D e Pieterlanden D N M A R K E N VERZONDEN 2 6 NOV Datum Ge m een tewat E R L AN D Kenmerk Bebanäeid door Doorkiesnummer Bijagen Uw brief van 2014 26 november 2014 U14.05584 Rinie King (0299) 658 575 1 19 oktober 2014 Uw kenmerk In uw

Nadere informatie

Voetbalpromotie in eigen land

Voetbalpromotie in eigen land Voetbapromotie in eigen and Ook zo genoten van het UEFA EK Onder 21 in eigen and? De mannen van bondscoach Foppe de Haan werden in een kokende Euroborg Europees kampioen. As er een dak op de Euroborg had

Nadere informatie

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen C T Therapeutisch eastische kousen bij oedeem, trombose en spataderen De therapeut weet raad K1 C H - T K1 - T K1 K2 C G C - G T G CF CE CD CC buiten engte A-omvang binnen engte C - F D CB C Therapeutisch

Nadere informatie

Post intern Algemeen

Post intern Algemeen btjitengem/oor... ttttttt oro,e nt-e---x--. ==' - G e S S e n a H u = u -...-. j t. Raads'nformat-ebr-ef 2009-58 Datum coegever adering : 3 Oktober 2009 Portefeuiehouder : Wethouder ir. J. Freije Behandeend

Nadere informatie

Betaalbaar zitcomfort

Betaalbaar zitcomfort Koopwijzer es.qxd 26-02-2003 17:18 Pagina 27 K&E KOOPWIJZER Bureaudraaistoeen (Prestatiekasse 3.3) Betaabaar Een achturige werkdag op kantoor vraagt om goed zitmeubiair. Het aanbod van bureaudraaistoeen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR MOBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECOM NETHERLANDS B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR MOBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECOM NETHERLANDS B.V. ALGEENE VOORWAARDEN VOOR OBIELE TELEFOONDIENSTEN VAN YES TELECO NETHERLANDS B.V. Laatst gewijzigd: juni 2011 1. DEFINITIES In deze Agemene Voorwaarden worden de vogende begrippen gebruikt: Aanbiedingsvorm:

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Klantgericht Verkopen. Klantgericht Verkopen. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Klantgericht Verkopen. Klantgericht Verkopen. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Kantgericht Verkopen Kantgericht Verkopen Saes Force Consuting ineiding Kanten vormen de beangrijkste inkomstenbron van je onderneming. Je wit dan ook optimaa rekening houden met de wensen

Nadere informatie

Handreiking. Ondersteuningsplannen

Handreiking. Ondersteuningsplannen Handreiking Ondersteuningspannen 2013 www.kennispeingehandicaptensector.n Kennispein Gehandicaptensector, VGN Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvudigd en/of openbaar gemaakt worden door midde van

Nadere informatie

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Infrarood kachel IRV PETITE 63. Artikel nummer: 801206 CE 0051

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Infrarood kachel IRV PETITE 63. Artikel nummer: 801206 CE 0051 CAGO GAS Instaatie - en gebruiks handeiding Infrarood kache IRV PETITE 63 Artike nummer: 801206 CE 0051 Maximae votooiing: 2800W - 200 g/h LPG Voor gebruik van dit toeste a.u.b. zorgvudig de instaatie

Nadere informatie

U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraal Beheer Achmea

U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraal Beheer Achmea U kiest voor vrijheid, u rijdt zonder zorgen. Met de Bromfietsverzekering van Centraa Beheer Achmea 1 Inhoud Een goede basis voor uw auto. 3 Een goede basis voor uw bromfiets. Daarom kiest u voor onze

Nadere informatie

l r k bas i s s c h ool

l r k bas i s s c h ool r k bas i s s c h oo SCHOOLGIDS 2015-2019 ALGEMENE GEGEVENS Basisschoo de V Hertstraat 4 5408 XL Voke Teefoon: 0413-335363 E-mai: info@devvoke.n Website: www.devvoke.n Dependance De V Reestraat 47 5408

Nadere informatie

Goed om te weten. VieCuri. Over uw rechten en plichten, onze huisregels en meer

Goed om te weten. VieCuri. Over uw rechten en plichten, onze huisregels en meer VieCuri Goed om te weten Over uw rechten en pichten, onze huisreges en meer Inhoudsopgave Ineiding Verwijzing verpicht Hoofdbehandeaar Opeidingsziekenhuis Uw persoonijke gegevens Registratie Identificatie

Nadere informatie

Bestevaerstraat 6. 1971 BT IJmuiden 178 000,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl

Bestevaerstraat 6. 1971 BT IJmuiden 178 000,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl makeaars Bestevaerstraat 6 1971 BT IJmuiden 178 000,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen makeaars Woning Ligging: aan rustige

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op vrijdag ,

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op vrijdag , TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Facuteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S95) op vrijdag 4-05-2004, 4.00-7.00 uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine,

Nadere informatie

makelaars haarlem.hiermakelaars.nl

makelaars haarlem.hiermakelaars.nl makeaars Nagtzaamstraat 68 2032 TH Haarem 224 000,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Nagtzaamstraat 68, 2032 TH Haarem

Nadere informatie

DENIEUWEBATEN. Inhoudelijk DENIEUWEBATEN DENIEUWEBATEN 85. Stichting De Baten. Inleiding divers% Jaarverslag DENIEUWEBATEN

DENIEUWEBATEN. Inhoudelijk DENIEUWEBATEN DENIEUWEBATEN 85. Stichting De Baten. Inleiding divers% Jaarverslag DENIEUWEBATEN Inhoudeijk DENIEUWEBATEN jaarversag85divers% DENIEUWEBATEN DENIEUWEBATEN 85 85divers% Stichting De Baten DENIEUWEBATEN 85 Ineiding was een spannend jaar voor Stichting De Baten. Nadat 2008 werd afgesoten

Nadere informatie

CAGO GAS. IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo. Artikel nummer: 810007 CE 0051

CAGO GAS. IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo. Artikel nummer: 810007 CE 0051 CAGO GAS Instaatie - en gebruiks handeiding Infrarood kache IRV 42/C Mod Windfire 373 en 374 Turbo Artike nummer: 810007 CE 0051 Maximae votooiing: 4200W - 305 g/h LPG Voor gebruik van dit toeste a.u.b.

Nadere informatie

De rekening wordt onder de volgende tenaamstelling in de administratie van de bank opgenomen:

De rekening wordt onder de volgende tenaamstelling in de administratie van de bank opgenomen: Bad 1/5 Vestigingspaats NIEUWERBRUG Handesregisternummer 280524 Bank Statutaire naam en vestigingspaats Coöperatieve U.A., gevestigd te () hierna te noemen: Rekeningnummer 9913.19.745 Tenaamsteing Adres

Nadere informatie

Beleef het plezier in werken...

Beleef het plezier in werken... Beeef het pezier in werken... Branche- en beangenoranisaties Pyades evert software die werkt! Voor u, uw medewerkers en eden. Pyades dé speciaist voor branche- en beangenorganisaties Ook in uw organisatie

Nadere informatie

Rapportages. Basis Beknopt Persoonlijkheidsprofiel Persoonlijkheidsprofiel Leiderschap Basis met algemene informatie

Rapportages. Basis Beknopt Persoonlijkheidsprofiel Persoonlijkheidsprofiel Leiderschap Basis met algemene informatie Rapportages Basis Beknopt Persoonijkheidsprofie Persoonijkheidsprofie Leiderschap Basis met agemene informatie persoog Nederand Voorbeedrapporten werk Simon Sampe 17 januari 201 Rapportage voor Simon Sampe

Nadere informatie

ASBESTFEIT. In elk gebouw, huis of stal, daterend van vóór 1994, kan asbest zitten. Nederland ziet zich gesteld voor de uitdaging

ASBESTFEIT. In elk gebouw, huis of stal, daterend van vóór 1994, kan asbest zitten. Nederland ziet zich gesteld voor de uitdaging INLEIDING PERSPECTIEF OP DE ONTWIKKELINGEN IN DE ASBESTMARKT De asbestmarkt is nog steeds voop in beweging sinds in september 2009 de eerste druk van Asbestfeiten; peidooi voor een hernieuwde samenwerking

Nadere informatie

Gemeentelijk Rioleringsplan Amsterdam R P A 2016-2021

Gemeentelijk Rioleringsplan Amsterdam R P A 2016-2021 Gemeenteijk Rioeringspan Amsterdam 6 6 G 6 R P A 2016-2021 1 2 GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN AMSTERDAM 2016-2021 STEDELIJK AFVALWATER, AFVLOEIEND HEMELWATER EN GRONDWATER IN AMSTERDAM Waternet is de gemeenschappeijke

Nadere informatie

Partner Network it starts here

Partner Network it starts here Previder Partner Network it starts here Partner Network It starts here IT bevindt zich in een nieuw tijdperk. Steeds meer organisaties houden ae zorgen van IT etterijk buiten de deur, door gebruik te maken

Nadere informatie

makelaars haarlem.hiermakelaars.nl

makelaars haarlem.hiermakelaars.nl makeaars Semarangstraat 13 2022 RV Haarem 249 500,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Semarangstraat 13, 2022 RV Haarem

Nadere informatie

Cloud Hosting Checklist it starts here

Cloud Hosting Checklist it starts here Previder Coud Hosting Checkist it starts here Coud Hosting Checkist pagina 2 De 10 punten waar u over na moet denken As u gebruik wit gaan maken van coud hosting zijn een aanta punten van groot beang.

Nadere informatie

In vijf stappen naar een goed gesprek

In vijf stappen naar een goed gesprek In vijf stappen naar een goed gesprek Een handige vragenijst en dagoverzicht 5 EDITIE 2018 Eerijk, betrouwbaar en onafhankeijk 1 Coofon Geen enke onderdee van deze brochure, noch de gehee uitgave mag op

Nadere informatie

Inhoud. voorwoord 3. individuele coaching 4. teamtrainingen 7. workshops / intervisie 8. coachings thema s 9. profiel en persoonlijke kleur 10

Inhoud. voorwoord 3. individuele coaching 4. teamtrainingen 7. workshops / intervisie 8. coachings thema s 9. profiel en persoonlijke kleur 10 voorwoord 3 individuee coaching 4 teamtrainingen 7 workshops / intervisie 8 coachings thema s 9 profie en persoonijke keur 10 partners 11 contact 12 Inhoud 2 Voorwoord Persoonijke groei en effectiviteit

Nadere informatie

Handboek Kosten-batenanalyse (KBA) Fietsbeleid

Handboek Kosten-batenanalyse (KBA) Fietsbeleid Handboek Kosten-batenanayse (KBA) Fietsbeeid Datum 20 juni 2000 Kenmerk ZZ08.003 MuConsu/t B. V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Teefoon 033-465 50 54 Fax 033-461 40 21 E-mai Internet INFO@MUCONSULT.NL

Nadere informatie

Om de helderheid van de syntaxis

Om de helderheid van de syntaxis Om de hederheid van de syntaxis n.a.v. Arie Sturm, Primaire syntactische structuren in het Nederands. Leiden: Martinus Nijhoff, 1986. (10 + ) 390 bzz.,/ 42,50 Arie Verhagen Het aanta denkbare invashoeken

Nadere informatie

Beleef het plezier in werken...

Beleef het plezier in werken... Beeef het pezier in werken... Retai ondernemingen Pyades evert erp-software die werkt! Voor u, uw medewerkers en kanten. Pyades dé speciaist voor Retai organisaties Het Nieuwe Winkeen, de Nieuwe Consument,

Nadere informatie

llllllllli IIlllllllll Hllillll

llllllllli IIlllllllll Hllillll APRzins on1vmse~'a i Hi * Z O O ' D 8 A 1 F 9 F * hiegomíssenoordwijk 8049 Z/15/006057 BEWä'E' n fdwik?'h U=Y1í?8'=11 Aan het coege van burgemeester en wethouders H b=h Sff?=f 92 van de gemeente Noordwijk

Nadere informatie

Werkboek Verantwoordingsplicht Groepsrisico

Werkboek Verantwoordingsplicht Groepsrisico Werkboek Verantwoordingspicht Groepsrisico Voorwoord Externe veiigheid is een onderwerp met vee facetten. Besuiten over de vestiging of uitbreiding van risicobedrijven of het aanwijzen van een route gevaarijke

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1378/Van Mee - Kene I. MELDING 1. Op 17 juni 1999

Nadere informatie

havo/vwo profielkeuze opdrachten via internet

havo/vwo profielkeuze opdrachten via internet euzedossier havo/vwo profiekeuze opdrachten via internet Op drieëntwintig badzijden in het werkboek is het gebruik van het digitaa portfoio uitdrukkeijk noodzakeijk of gewenst. Wanneer de werkboeken op

Nadere informatie

Rapportages. Basis Beknopt Persoonlijkheidsprofiel Persoonlijkheidsprofiel Basis met algemene informatie. Persolog voorbeeld 5

Rapportages. Basis Beknopt Persoonlijkheidsprofiel Persoonlijkheidsprofiel Basis met algemene informatie. Persolog voorbeeld 5 Rapportages Basis Beknopt Persoonijkheidsprofie Persoonijkheidsprofie Basis met agemene informatie Persoog voorbeed 5 Aexander voorbeed 16 december 13 Rapportage voor Aexander voorbeed - 16 december 13

Nadere informatie

Bureau- en bezoekersstoelen netwin

Bureau- en bezoekersstoelen netwin Bureau- en bezoekersstoeen netwin Voor uw wezijn: Sedus netwin. Zijn naam dankt de netwin aan het dubbee membraan in de rugeuning, dat het gehee een ichte uitstraing geeft en tevens voor indrukwekkend

Nadere informatie

gemeeme wethouders, raads- en commissieleden gemeente Heemskerk 2014 Heemskerk Verordening rechtspositie 28 juni 2014

gemeeme wethouders, raads- en commissieleden gemeente Heemskerk 2014 Heemskerk Verordening rechtspositie 28 juni 2014 Regegeving - 30045 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 24 gemeeme :ig Heemskerk Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieeden gemeente Heemskerk 2014 28 juni 2014 BIVO/2014/30045 Z010B6E891F

Nadere informatie

RAPPORT INZAKE ELEKTRONISCH GEFASEERD STEMMEN

RAPPORT INZAKE ELEKTRONISCH GEFASEERD STEMMEN RAPPORT INZAKE DE VOOR- EN NADELEN VAN ELEKTRONISCH GEFASEERD STEMMEN Rapport uitgebracht door de commissie eektronisch gefaseerd stemmen in opdracht van de Kiesraad september 1995 Inhoudsopgave Ineiding

Nadere informatie

NAS-I-ERDAA4. 0Nfi**i?AN@E.ii. 7 JULznis. / ArenA. Geacht Bestuur,

NAS-I-ERDAA4. 0Nfi**i?AN@E.ii. 7 JULznis. / ArenA. Geacht Bestuur, NASIERDAA4 / ArenA 0Nfi**i?AN@E.ii i 7 JULznis Stadsregio Amsterdam s'radion AMSTERDAM c.v. Dageijks Bestuur Stadsregio Amstersdam i>.o. Box 2298 Postbus 626 00 DL AMSTERDAM 000 AP AMSTERDAM THE NETHERLANDS

Nadere informatie

- Vaststelling van de notitie bij Raadsbesluit van 15 mei 2013 (raadsvoorstel nummer 61/2013).

- Vaststelling van de notitie bij Raadsbesluit van 15 mei 2013 (raadsvoorstel nummer 61/2013). Gemeentebad Nijmegen Jaart / nummer 2013 / 083 Naam Notitie Versoepeing Westandstoezicht Nijmegen (2013). Pubicatiedatum 13 juni 2013 Opmerkingen - Vtsteing van de notitie bij Raadsbesuit van 15 mei 2013

Nadere informatie

Engelandlaan 580. 2034 HA Haarlem 139 750,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl. tel (023) 5 531 631 fax (023) 5 531 632 haarlem@hiermakelaars.

Engelandlaan 580. 2034 HA Haarlem 139 750,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl. tel (023) 5 531 631 fax (023) 5 531 632 haarlem@hiermakelaars. makeaars Engeandaan 580 2034 HA Haarem 139 750,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Engeandaan 580, 2034 HA Haarem makeaars

Nadere informatie

De tandarts dirigeert en delegeert. Orale Implantologie: bij uw patiënt geïndiceerd?

De tandarts dirigeert en delegeert. Orale Implantologie: bij uw patiënt geïndiceerd? RAI Congrescentrum Amsterdam Vrijdag 1 FEBRUARI 2013 Congres voor de tandarts agemeen practicus Gordon van der Avoort Patrick Oosterwijk Marco Cune Danië Wismeyer Henny Meijer Congres over impantoogie

Nadere informatie

VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergelijking tussen thermofiele en mesofiele slibgisting

VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergelijking tussen thermofiele en mesofiele slibgisting J m m C i L I t : r i o o w a t e r - z u i v e r i n g s i n r i c h t i n g e n rwzi 2000 VERGISTEN VAN ZUIVERINGSSLIB een vergeijking tussen thermofiee en mesofiee sibgisting :, 1 i? * ' -p:,-] tie

Nadere informatie

Zonder zorgen blijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraal Beheer Achmea

Zonder zorgen blijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraal Beheer Achmea Zonder zorgen bijven rijden. Met de Autoverzekering van Centraa Beheer Achmea 1 Inhoud Een goede basis voor uw auto. 3 Een goede basis voor uw auto. Daarom kiest u voor onze Autoverzekering! 4 U kiest

Nadere informatie

CoperfinFash Uitgave nr. 5 - Jui 2002 Coperfin op bezoek... een campagne zoas nooit tevoren! Met deze speciae uitgave van CoperfinFash wien we het enthousiasme en het engagement van onze okae communicatoren

Nadere informatie

eemskerk wethouders, raads- en commissie leden gemeente Heemskerk 2015 Verordening rechtspositie 30 april 2015 gemeent

eemskerk wethouders, raads- en commissie leden gemeente Heemskerk 2015 Verordening rechtspositie 30 april 2015 gemeent Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 14 gemeent ïš 1 eemskerk Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissie eden gemeente Heemskerk 2015 30 apri 2015 snvo/2014/30122 \ \I\ \i 1 Z01623E2B7D

Nadere informatie

Sterftetafel: van verstreken leeftijden naar exacte leeftijden Update 4/9/2012

Sterftetafel: van verstreken leeftijden naar exacte leeftijden Update 4/9/2012 Sterftetafe: van verstreken eeftijden naar eacte eeftijden Update /9/ Ineiding Deze nota wi een eenvoudige methode geven om tafes tussen verstreken eeftijden, zoas voortaan gepubiceerd door de ADSEI, het

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besuit van de directeur-generaa van de Nederandse mededingingsautoriteit as bedoed in artike 37, eerste id, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1409/Nutreco - Hencu I. MELDING 1. Op 14 jui 1999

Nadere informatie

Jaarverslag Tevens rapport van werkzaamheden als bedoeld in de Administratievoorwaarden, hoofdstuk 7

Jaarverslag Tevens rapport van werkzaamheden als bedoeld in de Administratievoorwaarden, hoofdstuk 7 Jaarversag 2016 Tevens rapport van werkzaamheden as bedoed in de Administratievoorwaarden, hoofdstuk 7 Ineiding Inhoud Na de oprichting in jui 2015 was 2016 het eerste voe jaar van Stichting Administratiekantoor

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis The new deal

Praktische opdracht Geschiedenis The new deal Praktische opdracht Geschiedenis The new dea Praktische-opdracht door een schoier 2834 woorden 15 jaar geeden 6,6 15 keer beoordeed Vak Geschiedenis The new dea in het pubieke debat. Ineiding In de twintiger

Nadere informatie

Esschilderstraat 7. 2012 BB Haarlem 279 000,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl

Esschilderstraat 7. 2012 BB Haarlem 279 000,- k.k. makelaars. haarlem.hiermakelaars.nl makeaars Esschiderstraat 7 2012 BB Haarem 279 000,- k.k. haarem.hiermakeaars.n Hier Makeaars Houtpein 26 2012 DH Haarem te (023) 5 531 631 haarem@hiermakeaars.n Agemeen Esschiderstraat 7, 2012 BB Haarem

Nadere informatie

1. OVER HET RODE KRUIS

1. OVER HET RODE KRUIS 1. OVER HET RODE KRUIS Het Rode Kruis houdt zich in meer dan 186 anden bezig met hup aan de meest kwetsbare mensen. De Nederandse vereniging omvat het hee Nederandse Koninkrijk (Nederand, Nederandse Antien

Nadere informatie

n-- J Bij elk ander verwarmingssysteem is dit niet het geval, de temperatuur tegen het '-.!:> plafond is altijd hoger dan bij de vloer.

n-- J Bij elk ander verwarmingssysteem is dit niet het geval, de temperatuur tegen het '-.!:> plafond is altijd hoger dan bij de vloer. Nummer 19 Onderwerp: Voerverwarming neiding Het systeem van voerverwarming is op de Nederandse markt nooit een gewedig sukses geworden. Was het jaren geeden een mooi systeem voor woningen weke in de koopsfeer

Nadere informatie

Betreft: Monitoring van kansengroepen in het personeelsbestand via vrijwillige registratie

Betreft: Monitoring van kansengroepen in het personeelsbestand via vrijwillige registratie Rondzendbrief Rondzendbrief Monitoring Aan ae entiteiten en personeeseden van de Vaamse overheid die gebruikmaken van een systeem van vrijwiige registratie van afkomst en arbeidshandicap in het kader van

Nadere informatie

Beleef het plezier in werken...

Beleef het plezier in werken... Beeef het pezier in werken... Handes- en ogistieke ondernemingen Pyades evert erp-software die werkt! Voor u, uw medewerkers en kanten. Pyades dé speciaist voor Handes- en ogistieke ondernemingen Sharepoint

Nadere informatie

Examen Algemene natuurkunde 1 18 januari 2016

Examen Algemene natuurkunde 1 18 januari 2016 Examen Agemene natuurkunde 8 januari 206 Lees zorgvudig de vragen en aarze niet om uiteg te vragen indien je iets onduideijk vindt. Denk er ook aan om je antwoorden vodoende te motiveren, aeen de uitkomst

Nadere informatie