WERKMAP. Theatervoorstelling Het zwarte goud

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKMAP. Theatervoorstelling Het zwarte goud"

Transcriptie

1 WERKMAP Theatervoorstelling Het zwarte goud

2 Voorwoord Deze werkmap wil een hulp zijn bij de voorbereiding op en de verwerking van Het zwarte goud in jullie lessen of projecten. Als een compleet lessenpakket kan deze werkmap wel niet bekeken worden. We hopen dat het een stimulerende en inspirerende ideeënbank kan zijn om de kleuters een aantal lesdagen voor en na de theatervoorstelling ook in de klas onder te dompelen in het thema milieu en afval. Jouw mening blijft heel belangrijk voor ons. Twijfel daarom niet om ons te contacteren indien je opmerkingen of suggesties hebt. Het zwarte goud is een interactieve theatervoorstelling. Voor de acteurs Geert en Pascale zou het heel fijn zijn indien de kleuters voorbereid naar de voorstelling komen kijken. De opdrachtjes die het beste voor de voorstelling afgewerkt worden, zijn aangeduid met dit symbool: Veel plezier! Contactgegevens theatergezelschap de Kleine Speeldoos: Geert Van den Broeck Lostraat Heist-op-den-Berg Telefoon: GSM: Mail: Website:

3 Voorbereiding op het theaterbezoek Een theatervoorstelling begint niet pas als iedereen op een stoel of een bank zit en de muziek start of de lichten doven, zeker niet in schoolverband. Een goede voorbereiding in de klas maakt dat het voor de kleuters een succeservaring kan worden! De voorbereiding kan twee delen bevatten: eerst en vooral kan je de kleuters nieuwsgierig maken naar het verhaal, de voorstelling zelf. Ten tweede kunnen de kleuters ook voorbereid worden op hun rol als publiek. Een kringgesprekje kan hierbij helpen: Welke kleuters zijn al eens naar een theatervoorstelling gaan kijken? Wie is er al eens naar de bioscoop geweest? Kennen ze de gedragscodes die gangbaar zijn in het theater? Kunnen ze in dit verband verschillen en overeenkomsten aanhalen tussen een bezoek aan de bioscoop en in theater? Bij een theatervoorstelling zijn de acteurs echt aanwezig. Dit in tegenstelling met de bioscoop. Daar horen de acteurs in de film het niet wanneer de mensen in de zaal bijvoorbeeld een zakje chips opendoen en dat beginnen op te eten. Echte acteurs horen dit wel en het kan storend zijn. Ook voor de buren van de snoepers kan het vervelend zijn. In een theatervoorstelling is de wisselwerking tussen de acteurs en het publiek in de zaal belangrijk om tot een geslaagde voorstelling te komen. Bespreek met de kleuters, zeker met de allerkleinsten, wat er allemaal zal gebeuren tijdens de voorstelling. Indien we in een verduisterde zaal spelen, dan zullen de lichten even uitgaan. Er zal ook een muziekje worden gespeeld. Voor heel wat kinderen is het een geruststelling als ze vooraf weten wat er met de jasjes en boekentassen gebeurt. Voor de rust van de kleuters is het belangrijk om goed op tijd te zijn. Vergeet niet om vooraf met de kleuters naar het toilet te gaan. Leerkrachten kunnen best tussen de kleuters in gaan zitten. Bespreek met je collega s welke kleuters dicht bij jou in de buurt zullen zitten. En voor de leerkrachten vergeet u niet uw GSM uit te zetten voor u de zaal binnengaat?

4 Korte inhoud Ben woont alleen op zijn knusse appartementje. Hij is verliefd: op Dahlia. Ben is een echte grapjas en babbelaar. Daarom is hij ook zo blij met al die luisterende oortjes, en vertelt honderduit over egels en goudvissen, koeien die scheetjes laten, paprikachips en zijn dochter Grietje. Ben krijgt een brief van Grietje, met nieuws dat hem doet schrikken. Ze vindt zijn appartement zo vies, dat ze daar liever niet meer komt tot Ben eindelijk eens opruimt en poetst. Toch lijkt Ben niet overtuigd om zijn gewoontes te veranderen. Al is hij een onstuitbare spraakwaterval bij de kleuters, één iemand durft hij niet aan te spreken: Dahlia. Dahlia kweekt en verkoopt bloemen, en is dol op alle moois en lekkers van de natuur. Ben heeft het ideale cadeau gevonden voor haar, denkt hij: een bos bloemen van plastiek. Dahlia roept de hulp in van de kleuters om Ben wat bij te leren. Hoe een piepklein zaadje uitgroeit tot een prachtige bloem. Hoe de natuur wonderen kan doen, met een beetje zorg van ons. En over het Zwarte Goud Maar Ben is een koppige, moeilijke leerling: Dahlia en de kleuters zullen hun beste beentje moeten voorzetten om hem zijn leven te doen beteren! En worden Dahlia en Ben toch nog een koppel?

5 Voorstelling van de personages Hallo! Ik ben Ben. Dat is mijn naam. Ben. Ik heb een schat van een dochter, Grietje en woon alleen in m'n gezellige appartementje. Ik ben dol op 'weetjes', gekke verhalen uit de krant zoals dat van die koeien die scheetjes laten, en paprikachips. Ik heb een hekel aan poetsen en lust niet graag groentjes en fruit. Ben is best tevreden met z'n leventje. Toch kan hij wel wat hulp gebruiken... Zijn dochter Grietje vindt zijn appartement vies en wil daar dus voorlopig niet meer komen. En hoe moet hij het meisje van het bloemenkraam, waar hij elke dag langsgaat gewoon om haar te kunnen zien, duidelijk maken dat hij haar echt heel leuk vindt? Dit is Dahlia. Haar mama en papa houden van bloemen, en zij ook: ze heeft een eigen kraampje met bloemen die ze zelf kweekt. Dahlia is dol op al het mooie en lekkere dat de natuur ons geeft.

6 Brief van Dahlia Juf: Ben. Ik moet nadenken, om te weten of ik even veel aan je blijf denken. Ben: Horen jullie dat? Ze denkt ook de hele tijd aan mij! Juf: Je hebt me boos en verdrietig gemaakt met je stomme namaakbloemen. Ben: Lees maar verder! Juf: Maar ook had ik nog nooit van een man bloemen gekregen, behalve mijn papa. Dus ik weet niet of ik boos moet zijn of blij. Ik ben in Nederland, voor en grote vergadering van bloementelers. Ben: Nederland! Wie gaat er nu naar Nederland! Juf: Als ik morgen terug ben, zal ik wel zien of ik je nog een kans wil geven of Ben: Yes! Horen jullie dat! Ze wil mij nog een kans geven! Juf: Ik heb nog een raadsel voor jou. Ik denk dat je daar wel van houdt. Het raadsel is: wat is Het Zwarte Goud? Ben: Het Zwarte Goud klinkt wel spannend! Juf: Ik kom morgen bij je op bezoek, als je dat goed vindt. Tot dan? Groetjes, Dahlia.

7 Versje over afval Wat een rommel in de klas k wou dat het hier netjes was. Zwaaien met de voeten elkaar even groeten zwaaien met de armen dat zal ons goed verwarmen samen zijn we beresterk kom nu allen aan het werk (klap, klap)

8 Liedjes over afval

9 Ik sorteer Nadat de kleuters het lied volledig kennen, kan je het volgende doen: In de klas liggen allerlei soorten afval (blikjes, kartonnen doosjes, papier, ) De kleuters krijgen de opdracht om al het vuil op te ruimen en tegelijk het versje op te zeggen. Wanneer er op het einde van het versje nog afval op de grond ligt, moet het versje opnieuw worden opgezegd en moeten de kleuters verder opruimen.

10 Liedjes die gezongen worden tijdens de voorstelling Bloemenliedje Wie ziet die lieve bloempjes niet de bloempjes die hier geuren! Die lieve tuiltjes die k u bied, zo fris en vol van kleuren! Eerst waren t zaadjes o zo klein, nu zijn het mooie bloempjes, is onze natuur niet fijn, ze is toch om te zoenen! k Heb ze in mijn tuin gepland, verzorgd zelfs elke morgen! Geef ze door van hand tot hand: een bloem verdrijft je zorgen! Mensen vind je iemand fijn, geef hem of haar een bloempje, echt, zo simpel kan het zijn: een bloem is als een zoentje!

11 Compostliedje In t begin was er water en zand, Dan kwamen de beestjes aan land. Al dat kruipend en werkend leven Heeft de aarde haar rijkdom gegeven. Kijk verwonderd in het rond Naar de diertjes op de grond Onder je voetjes valt veel te beleven t is er toverachtig leven. Het afval groeit nu steeds maar aan Dit kan toch zo niet meer verder gaan! De mens met al zijn verstand en zijn macht, Heeft die hier niet aan gedacht? Kruipdiertjes speel in de grond, Wij maken de aarde weer gezond. Mensen luister, t is echt waar: De Aarde is een tovenaar! Mensen luister, t is echt waar: De Aarde is een tovenaar!

12 Enkele losse ideeën om te werken rond afval Ruilmarkt: Het doel van deze opdracht is de kleuters duidelijk maken dat wat de één weggooit, voor de andere interessant kan zijn. Zo geven we spullen die we niet meer nodig hebben een tweede leven. De kringwinkel werkt met hetzelfde principe. Je vindt er leuke dingen die andere mensen niet meer gebruiken. Zo zorgen we samen voor veel minder afval. Er wordt vooraf een briefje aan de ouders meegegeven met de melding dat we een ruilmarkt willen organiseren en dat elke kleuter een puzzel, een knuffelbeer, een ander stuk speelgoed of een boekje mag meebrengen waarop ze uitgekeken zijn. Wel vooraf afspreken hoeveel stuks elke kleuter meebrengt. De dag zelf laten we de kleuters alles uitstallen op een grote tafel. En dan gaan ze onderling ruilen. Het beste is dat de ruil per stuk is om alle kleuters een eerlijke kans te geven. Kinderen die niet willen ruilen, hoeven dit natuurlijk niet te doen. Blaasvoetbal: Teken met krijt in de speelzaal of op de speelplaats een klein voetbalveldje op de grond. Twee lege schoendozen kunnen als doel dienen. Gebruik 2 rietjes als blaasinstrument. Een pingpongballetje kan als bal dienen en de wedstrijd kan beginnen. Blazen maar!

13 Blikkenlopen: Elke kleuters brengt 2 even grote conservenblikjes mee. Let op! Blikken kunnen vrij scherpe randen hebben dus begin met het plat slaan van de eventueel scherpe randjes. Je kan het beter meteen doen voor je later in je vingers snijdt. Boor of steek twee tegenover elkaar liggende gaten in de wand van het blik vlak bij de bodem. Steek een lang touw door de gaten en knoop de eindjes samen zodat je een lus krijgt. Het touw moet zo lang zijn dat het tussen je voet en je handen strak staat als je de lus aantrekt. Zet de blikken nu ondersteboven op de grond, dus met de bodem boven, en ga voorzichtig op de blikken staan terwijl je de lus strak trekt met je hand. Nu kan je proberen te lopen met de blikken onder je voeten. Na wat oefenen kan er misschien een race gehouden worden? Blikkengooien: Stop de rest van een bolletje wol in een eenzame sok en bindt deze dicht. Op een bepaalde afstand stapelt u de lege blikken op elkaar. Wie kan er de meeste omgooien?

14 Leeruitstap: Met de kleuters het containerpark bezoeken. Meer informatie over een begeleid bezoek aan het containerpark vind je op ga naar scholen verenigingen en doorklikken naar aanbod rondleidingen. Wil je meer weten over composteren dan is de compostkoffer een handig hulpmiddel. De compostkoffer is een koffer vol met informatie en handig materiaal om kinderen de wonderen van het composteringsproces te laten ontdekken. De koffer bevat de meeste materialen die nodig zijn om te werken met het lespakket Composteren met kinderen. Dit pakket is eveneens opgenomen in de koffer. Meer info? Surf naar ga naar scholen verenigingen en doorklikken naar aanbod educatief materiaal. Samen kijken wanneer het vuilnis van de school wordt opgehaald. Nadien kunnen de kleuters tijdens een kringgesprek vertellen wat ze gezien hebben tijdens deze uitstapjes. En ook: De prullenmand van de klas kan leeggemaakt worden en het afval kan gesorteerd worden. Misschien kunnen de kleuters vooraf zelf affiches ontwerpen om op de verschillende vuilbakken te plakken. Er kan op school voor een bepaalde termijn een containerparkje gemaakt worden. De kleuters kunnen de dozen versieren met het materiaal dat overeenstemt met de doos. Een oude stoel kan omgetoverd worden in een verjaardagstoel. Op die manier kunnen oude meubelstukken een nieuwe, leuke bestemming krijgen. Verder in de werkmap zijn er verschillende ideeën verzameld om te knutselen met afvalmateriaal. Nadien kan er een tentoonstelling gehouden worden voor de ouders en de grootouders.

15 Oud papier verwerken: Van oude kranten maken we terug nieuw papier. We recycleren het papier met de techniek van papier-maché. We nemen behangerslijm en we mengen hier propjes krantenpapier onder. Als we een vaste massa hebben, kunnen we beginnen te knutselen. We kunnen onze fantasie volledig laten gaan, maar voor degenen die enkele voorbeelden willen hebben, die kunnen hieronder verder lezen: zelf poppetjes maken, blaadjes papier maken en gebruiken als bladwijzer, een ballon omkleden met papier-maché, de ballon dan kapot prikken en de papier-maché kan gebruikt worden als een luster of verschillende kleine ballonnen kunnen gebruikt worden om een kleurige slinger lichtjes te maken, Of anders: We lijmen verschillende bladen krantenpapier tegen elkaar. Wanneer deze stijf zijn geworden, kunnen we een masker maken. We knippen er een vorm uit en bevestigen er een elastiek aan zodat we het masker kunnen opzetten. We knippen de ogen en de mond er uit en we versieren het masker. We kunnen ook een tovenaarshoed maken. We lijmen enkele vellen krantenpapier tegen elkaar. Als het droog is, maken we er een cilinder van. De onderkant van de cilinder moet de afmeting van ons hoofd zijn zodat we dit op ons hoofd kunnen zetten. Dan maken we nog enkele kleinere bladzijden aan elkaar vast en tekenen er een grote cirkel uit. In deze cirkel tekenen we nog een kleinere cirkel. Deze cirkel moet even groot zijn als de onderkant van de cilinder. Ook deze cirkel schilderen we even mooi, we maken hem vast aan onze cilinder en we hebben onze eigen tovenaarshoeden gemaakt!

16 Knutselen met waardeloos materiaal Laat de kleuters waardeloos materiaal meebrengen: lege plastic flessen of botervlootjes, melkpakken, petflessen in verschillende maten, yoghurtpotjes, schaaltjes waar vlees of vis heeft op gelegen, kroonkurken, kurken, en we kunnen beginnen aan onze kunstwerken uit afvalmateriaal! - Je kan in de zandbak van de klas een heel dorp namaken met wegwerpmateriaal. - Je kan zelf poppen maken met het waardeloos materiaal dat de kleuters bij hadden. -

17 Zelf bloemen maken Grotere bloemen: we gebruiken een leeg, rond kaasdoosje dat we geel schilderen en dat kan dan dienen als het hartje van de bloem. Nog wat blaadjes knippen uit oude tijdschriften, het doosje op een groen stokje kleven (zo n stokje dat je gebruikt bij het planten van gewassen die omhoog moeten groeien maar er een stokje voor nodig hebben) en je bloem is af. Kleinere bloemen: Knip 2 stukken crêpepapier van 10 bij 20 cm en leg ze op elkaar, maak hiervan een harmonica en bind deze met wat garen vast in het midden, hierdoor ontstaat een strik. Vouw de strik dubbel en maak deze aan de onderkant vast met plakband. Vouw nu de bloem voorzichtig open. Maak 2 satéstokken met plakband aan elkaar vast en prik deze onderin de bloem. Wikkel hier groen crêpepapier omheen en klaar is de stengel. Uiteraard kan je ook werken met gekleurd tekenpapier om mooie bloemen te maken. Laat je fantasie maar werken! De bloemen worden gebruikt tijdens de voorstelling, dus het zou heel leuk zijn als er veel verschillende soorten bloemen zijn.

18 Compost Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten (van groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout) die door micro-organismen (beestjes) bijna tot humus zijn afgebroken. Composteren is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot donkerbruine bosgrond. Compost ruikt ook enigszins naar bosgrond. Compostering is een natuurlijk proces. Compostering vindt plaats door activiteit van bacteriën, schimmels en compostdiertjes:

19

20 Zelf lekkere groentesoep maken Benodigdheden: ajuinen, wortelen, prei, selder, lekkere groenten die we gaan gebruiken om onze eigen lekkere groentesoep te maken. We snijden alles in kleine stukjes en laten het water koken. Nadien kruiden we onze soep naar onze smaak en smullen maar! Het afval speelt tijdens deze opdracht een belangrijke rol: waar gooien we het afval van onze groenten? In het compostvat, de compostbak of de composthoop natuurlijk. We gaan dus onze eigen compostvat opstarten of kleine composthoop maken, de natuur haar werk laten doen en het afval composteren. Vol spanning kunnen we dagelijks kijken hoe ons afval verandert in humus, vruchtbare grond die we kunnen gebruiken in de tuin of bij de planten.

21 Leesboekjes over afval Wat een bende! Auteur: Bonning, Tony ISBN: Prentenboek met zich als mensen gedragende, op hun achterpoten lopende dieren. Vos krijgt een brief van zijn oom dat deze komt logeren. Het is een bende in zijn hol en in grote haast ruimt hij alles op en veegt het afval in een gat in de grond: een dassenburcht. De das veegt alles in een hol: een konijnenhol. Dan komt het vuil van Vos bij Kip en daarna bij Mol terecht. Deze laat alle troep van de heuvel rollen: tot vlak voor de poten van Oom Ferdinand. Die neemt de rommel mee en legt het op de stoep van Vos. Gelukkig komt er dan net een muizenfamilie langs die alle "prachtige spulletjes" wil meenemen en Vos krijgt een compliment van Oom Ferdinand dat het hol zo netjes is. De vrolijke, grappige illustraties, steeds over twee pagina's, zijn uitgevoerd in heldere, aansprekende kleuren. De tekst staat, verdeeld in kleine blokjes, met grote letter gedrukt op de gekleurde achtergrond van de illustraties. Het taalgebruik is aangepast aan de leeftijdsgroep en leest prettig voor. Tekeningen en tekst vullen elkaar aan en vormen een goed geheel. Op de stevige omslag in kleur Oom Ferdinand met zijn armen vol rommel. Leuk prentenboek over rommel en opruimen voor kinderen van 3 tot 6 jaar. - Ineke Kop Jansen. Lotta ruimt op Auteur: Put, Diane ISBN: Lotta de kip wil met haar twee vriendinnetjes bij de vijver gaan spelen, maar als ze daar aankomen blijkt het grasveld vol met afval te liggen. Wat nu? Ze bedenken van alles om het weg te krijgen. In het water gooien? Verbranden? Begraven? Nee, dat kan niet. Tot ze een heel goed idee krijgen. In dit vierde boek over Lotta staan het milieu en hergebruik van materialen centraal. Er wordt op een voor oudere peuters en jonge kleuters heldere wijze verteld wat je met afval wel en niet moet doen. Het is een aardig verhaal. De illustraties, die steeds over

22 twee pagina's doorlopen, zijn helder van kleur, vrolijk en duidelijk. Op het voorste schutblad staat een veld vol klaprozen waartussen rommel ligt, op het achterste schutblad staan tips over wat je wel en niet moet doen om milieuvriendelijk te handelen. Het boek is ook goed te gebruiken in schoolverband bij milieuprojecten. Vierde prentenboek over kip Lotta*. Vanaf ca. 4 jaar. - Edda Rekers-Hazelhoff Lies ruimt niet graag op Auteur: Oliviers, Walter SBN: Lies is de dochter van koning Jan Drie; op het kasteel is het vies en rommelig, net als op de kamer van Lies. Koning Jan Drie vindt dat het zo niet langer kan; hij laat het kasteel schoonmaken, de troon schilderen en de vlag wassen. Hij vindt ook, dat Lies haar kamer grondig moet opruimen. Maar Lies houdt niet van opruimen. Om snel van de troep af te zijn, gooit ze alles maar uit het raam. Maar dan komt het rommelmonster... Lies leert een wijze les en als het kasteel weer helemaal schoon is, geeft koning Jan Drie een groot feest. Dit boekje - voor de beginnende lezer - maakt geen gebruik van hoofdletters en is geschreven in eenlettergrepige woorden en korte zinnen. De grote, kleurrijke illustraties zijn merendeels over beide pagina's verdeeld en de teksten zijn gedrukt in duidelijke, schreefloze letters. Een leuk boek, dat jonge lezers zeker zal aanzetten tot lezen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. - R. Brussel Oude rommel, nieuwe dingen Auteur: Manning, Mick ISBN: Een verhaal over wat er allemaal met een weggegooide fles kan gebeuren totdat de fles in een glasbak belandt en wordt omgesmolten tot een nieuwe fles. Het boek is uitgevoerd in liggend-a4-formaat met een stevige kaft en met anderhalve pagina grote vrolijke potloodtekeningen die met aquarelverf zijn ingekleurd. Het verhaal van

23 de fles is afgedrukt in een groot lettertype met daaronder de informatieve tekst in handschrifttekst. De voorlaatste bladzijden (28/29) gaan over een vijftal andere materialen die te recyclen zijn. Op de laatste bladzijden worden enkele termen uitgelegd als (vervuiling/ energie/ afval/etc). Het boek is bruikbaar als voorlees/kijkboek voor kleuters, daarnaast is het ook door oudere kinderen (7 t/m 9 jaar) zelfstandig te gebruiken om bijvoorbeeld een werkstukje te maken over recycling. Kinderen worden ook opgeroepen om zuinig te zijn met materialen en deze indien mogelijk te hergebruiken. - Ad de Laat. Help! Ik barst! Een voorleesverhaal voor kleuters en kinderen van de eerste graad over een vuilniszak die te vol zit. Blad per blad wordt er een afvalfractie gesorteerd om te recycleren. Het verhaal kan je gebruiken als hulp wanneer je met de kleuters wil sorteren, afvalpreventie komt niet aan bod. In het boek steekt een extra lesblaadje met handige tips voor leerkrachten om in de klas het thema verder aan te pakken (ondermeer een kringgesprek, afval verzamelen in de klas en nadien sorteren, suggesties voor afvalactiviteiten in de keuzehoeken ). De vuilnisman Auteur: Slegers, Liesbet SBN: Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep c.q. de werkzaamheden van een vuilnisman. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de speciale kleding, benodigdheden (vuilniswagen, bezem e.d.), het ophalen van de vuilnis, de chauffeur van de vuilniswagen, het sorteren van het afval en de recycling van afval. Ter afsluiting wordt op een dubbele bladzijde het ophalen van plastic en papier en karton stapgewijs uitgelegd. Verder zijn er tips om afval te voorkomen. De tekst - beschreven vanuit het perspectief van de kleuter - is summier (ca. vijf regels per bladzijde) en op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie in dezelfde

24 techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. De in het boek vermelde gang van zaken rond het ophalen van vuilnis kan afwijken van de eigen situatie. In dezelfde opzet verschenen meerdere uitgaven*. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Redactie Wiebe wil geen afval Auteur: Verheyde, Willy SBN: Educatief jeugdboek over het voorkomen, verwerken en sorteren van afval. In acht taferelen wordt de jeugd door 'afvalvoorkomenland' geleid. Bij ieder tafereel hoort een lied, weergegeven in tekst en bladmuziek (de uitvoering is op de bijgevoegde cd te horen), en een achtergrondtekst. Wiebe, de hoofdpersoon die net een feestje (afval!) achter de rug heeft, doorloopt het traject en ontvangt als beloning de bruine sleutel om te composteren, de groene om te sorteren, de roestige om te hergebruiken, de rode om (kritisch) te winkelen en de gouden sleutel van de burgemeester voor daad en inzet. Tegenhangers van Wiebe zijn de 'Mompelmoezen, die onverschillig, verkwistend en afvalproducerend zijn. Gelukkig komen ze bijtijds tot inkeer (nadat ze vreselijk ziektes hebben doorstaan), veranderen totaal en heten voortaan 'Pompelmoezen' (?). In de laatste achtergrondtekst worden praktische tips verstrekt om op school beter met afval om te gaan. De toon van het boek balanceert tussen dwingend, dreigend en aanmoedigend. De muziek is afwisselend en speels. De teksten van de liedjes zijn grappig, vreemd (gekunsteld) en dramatisch. Dit boek met cd is zeker geschikt voor scholen om in thema's te behandelen. Naar gegevens van recensent E.M. Heitman- Hagen. Redactie

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Het memoryspel

34

35

36

37

38 Enkele kleurplaten

39

40

41

42

43 Knijpkaarten: plak ze met de ruggen tegen elkaar, neem enkele gekleurde wasknijpers en starten maar

44

45

46

47

48 Het lottospel

49

50

51

52

53

54 ganzenbord

55

56 Bibliografie Met onze dank aan: Ignace Torfs, medewerker van Pime Lier voor de leuke tips om met kleuters te werken rond afval Anne Van Bouwel van Igemo Annemie Van Rompaey van IOK

Ik sorteer. Nadat de kleuters het lied volledig kennen, kan je het volgende doen:

Ik sorteer. Nadat de kleuters het lied volledig kennen, kan je het volgende doen: Ik sorteer Nadat de kleuters het lied volledig kennen, kan je het volgende doen: In de klas liggen allerlei soorten afval (blikjes, kartonnen doosjes, papier, ) De kleuters krijgen de opdracht om al het

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken

Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken Boek van de week: 1; Lotta ruimt op; Diane Put 2;De vuilnisman; Liesbet Slegers 3;Anna ruimt op 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Verstoppertje in de sneeuw Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Er ligt een dik pak sneeuw in het Sprookjesbos.

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

WERKMAP STOFFELTJE. een toneelvoorstelling voor. kleuters, eerste en tweede leerjaar. geschreven en gespeeld door. Geert Van den Broeck

WERKMAP STOFFELTJE. een toneelvoorstelling voor. kleuters, eerste en tweede leerjaar. geschreven en gespeeld door. Geert Van den Broeck vzw De kleine speeldoos Geert Van den Broeck Lostraat 60 2220 Heist-op-den-Berg 015/24.55.69 0496/41.56.84 geert.dekleinespeeldoos@gmail.com www.dekleinespeeldoos.be WERKMAP STOFFELTJE een toneelvoorstelling

Nadere informatie

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat Echte helden Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, lente, vijver, talenten, liefde KORTE

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Bekijk diverse filmpjes via internet Schooltelevisie en/of Beeldbank: http://www.schooltv.nl/beeldbank/ Leskist Kriebel,

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

Vakantieland of crisisland

Vakantieland of crisisland Vakantieland of crisisland Crisis graad 1 Lesvoorbereiding Projecteer de foto's van Zuid-Europa. Print de 4 tekeningen van kinderen: Dora uit Griekenland, Carlos uit Spanje, Sofia uit Italië, Thomas uit

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn!

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn! Nieuwsbrief Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen met

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster.

Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster. Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster. Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de meedoe-voorstelling van Poppentheater Peterselie. deze lesbrief is bedoeld om samen met uw leerlingen vooraf

Nadere informatie

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop. LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.be ZIE GINDS ZINKT DE STOOMBOOT

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN Jij wordt bijna 4 jaar. Hoera! Je mag dan naar school. Je komt bij ons in de klas. Gezellig! Kijk maar gauw verder. Eerst kom je binnen in onze hal, bij lokaal

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lesbrief voor onderbouw

Lesbrief voor onderbouw Lesbrief voor onderbouw SWEEPDREAMS Acrobatisch veegspektakel In deze nieuwste voorstelling van duo Gi-Jo vegen twee wereldvegers de wereld schoon. Terwijl zij hun werk doen, verliezen ze zich in hun fantasie.

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13:

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13: over afval Groep 7/8 Recycleren: knutselen met kringloopmateriaal Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met kringloopmateriaal kunt knutselen. Voorzien van gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 8 jaar. : Bernadette

Nadere informatie

hebben verzorgde tanden An Melis

hebben verzorgde tanden An Melis CAS EN KATO hebben verzorgde tanden An Melis M O N D I N A C T I E! tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze

Nadere informatie

OK ZOMERBL

OK ZOMERBL ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht...

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht... Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht... Les 4 De opdracht... Drents Museum Groep 3 Duur: naar eigen inzicht (evt. te verdelen over meerdere lessen) Lesvoorbereiding

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: De koning van de Paprikachips. BRONKS Herneming (vele jaren later!) Brussel, 29 oktober 2014 Beste leerkracht,

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

De parabel van de Talenten

De parabel van de Talenten De parabel van de Talenten Peter Bajo Nynke Talsma GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 406 1 14,95 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 5 jaar Ook verschenen: Een nacht om nooit te vergeten (het

Nadere informatie

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden.

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden. Lesbrief voor Hoedje! van Cordua & Magnus Beste leerkracht, Dit is de lesbrief voor de voorstelling Hoedje! Wij raden aan om voor de voorstelling de denk- en de luister- opdracht te geven en na de voorstelling

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Vind een plantennaam met elke letter van het alfabet.

Vind een plantennaam met elke letter van het alfabet. Maak een tunnel/knikkerbaan in de zandbak Versier iemand van de groep als een boom met verschillende natuurmaterialen (geen boom en planten pijn doen) Maak een papieren bootje. Zoek een plas water en zet

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

Techniek middag groep 6/7 & 4.

Techniek middag groep 6/7 & 4. Techniek middag groep 6/7 & 4. Als je door de gangen loopt zie je allemaal figuurtjes die van vierkantjes zijn gemaakt. Zoals kasteel, bloem,boom & een regenboog. Ze zien er allemaal kleurrijk en prachtig

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin.

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. Werkbundel Instructies in de klas 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. 3. Kleur de boeken op de onderste plank rood. 4. Zet een kring rond het meisje. 5. Doorstreep het

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

bijenpad

bijenpad bijenpad Uitleg Loop met de kinderen een bijenpad en ontdek op die manier wat bijen doen en hoe ze leven. Ontdek dit door opdrachten en spelletjes te doen over bijen. Tip Maak groepjes van de klas en laat

Nadere informatie

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13:

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13: over afval Groep 3/4 Recycleren: knutselen met kringloopmateriaal Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met kringloopmateriaal kunt knutselen. Voorzien van gekleurde tekeningen. Vanaf ca.8 jaar. Auteur:

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Sporen van schimmels Afdrukken pagina 2-21 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 voor de leerkracht groep 3 en 4 Hoe speel je het spel Verdeel de klas in groepjes van 3 leerlingen. Het spel bestaat uit 5 opdrachten. Elk groepje kan dus, afhankelijk

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Sim, de pit. Leestekstje

Sim, de pit. Leestekstje Sim, de pit Leestekstje In het zand ligt een pit. De pit heet Sim Daar is Sus, de mus. Mmm lekker, een pit. Nee! Niet doen! Ik moet nog groot worden, roept Sim. Dan zoek ik verder, zegt Sus. Sus vliegt

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

De Smoezels. en de nieuwe oppas. Erhard Dietl. Erhard Dietl De Smoezels en de nieuwe oppas De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

De Smoezels. en de nieuwe oppas. Erhard Dietl. Erhard Dietl De Smoezels en de nieuwe oppas De Vier Windstreken. De Vier Windstreken Er komt voor het eerst een meisje babysitten op de Smoezelkinderen. Enthousiast maakt ze een gezonde groentesoep en ruimt ze het huis op. De Smoezeltweeling kijkt verschrikt toe, want Smoezels houden helemaal

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Het verloren mandje Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Op een vroege zonnige ochtend is Fakir al druk bezig

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Zoveel heb ik jou lief Jutta Langreuter Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 104 6 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wij horen bij elkaar! Thema

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Draaiboek: Ridder kinderfeestje

Draaiboek: Ridder kinderfeestje Draaiboek: Ridder kinderfeestje In dit draaiboek kunt u allerlei tips en suggesties vinden voor het organiseren van een kinderfeestje met het thema ridders. www.kinderfeestje.co Inhoud Voorwoord 3 Tips

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie