Moezelnieuwsbrief 15 juli 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Moezelnieuwsbrief 15 juli 2011"

Transcriptie

1 Moezelnieuwsbrief 15 juli juli: Het midden van de vakantieperiode. Ook in deze nieuwsbrief heb ik weer geprobeerd u een zo gevarieerd mogelijke nieuwsbrief te brengen met allerlei verschillende soorten nieuws uit de Moezelregio. Grote evenementen, de wandelcultuurroute van 47 kilometer lang, uiteraard ook te lopen in gedeelten, een mooie autoroute langs de Moezel tot in de Eifel en een aantal nieuwe dingen die ik tijdens mijn laatste bezoek heb ontdekt en u graag wilde vertellen. Ik wens u veel leesplezier! Cultuurweg Grafen, Gold und Schwarzer Peter: (Wandeling cultuurroute graven, goud en zwarte Peter): Deze cultuurweg laat u een tijdreis maken door het graafschap Veldenz. Beleef de spannende verhalen van graven, burgers, en van zwarte Peter, van territoriums en dorpen, van geloofsperikelen en oorlogen, van leven en werken in voor industriële en moderne tijd alsook van de bouwkunst en de wijnbouw. 47 kilometer lang mooie uitzichten en belevenissen. Bij deze wandeling leert u het vroegere graafschap kennen. Tot graafschap Veldenz behoren de dorpen Brauneberg, Mülheim, Veldenz, Burgen, Gornhausen en Andel en ook slot Veldenz, de standplaats van de graven. De cultuurroute kan ook in gedeeltes gelopen worden. Zwarte Peter: Zwarte Peter is in Duitsland een bekend figuur in een kaartspel. Wat velen niet weten is dat er een historisch persoon achter schuilt: Johann Peter Petri, geboren in 1752 in Burgen, graafschap Veldenz. In de turbulente tijd van de Franse bezetting verloor hij alles, waardoor hij veranderde in rover en moordenaar. Tijdens zijn gevangenschap bedacht hij het gelijknamige kaartspel, zwarte Peter. In het kaartspel ervaart de zwarte peter een ommekeer. Ofschoon men met hem het spel verlies, wordt hij als negatief figuur een sympatiedrager tot het einde.

2 Kaartje en informatie over de cultuurroute kunt u krijgen bij de toeristeninformatie in Bernkastel-Kues, Burgen, Brauneberg, Mülheim en Veldenz. ADAC Rally Duitsland in Graafschap veldenz: In augustus, van 18 tot 21 augustus, vindt weer de jaarlijkse rally plaats van Duitsland. Er worden rallyrijders uit de hele wereld verwacht en rond de bezoekers. Kortom een groot evenement. De rally vindt plaats tussen de Moezel en de Hunsrück. Rallysporters staan bekend als tienkampers van de motorsport. Ze rijden niet alleen bij mooi weer over droge wegen, maar ook sneeuw en ijs, nacht en nevel horen bij deze sport. Stuuracrobaten van alle jaargetijden. Van eind januari tot eind november 2011 strijden deze wilde troepen wereldwijd om sportieve roem en eer en om wereldkampioenschapspunten. Een harde en gevaarlijke wedstrijd om tienden van seconden, met extreem hoog inspanningsvermogen, niet zelden wint een team na 350 kilometer maar op een paar meter verschil of een paar seconden voorsprong.

3 Een internationaal wereldkampioenschap waarbij de rally s gereden worden in Zweden, Mexico, Portugal, Jordanië, Italië, Argentinië. Griekenland, Finland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Spanje en Engeland. Zon, zon en zon: De Moezel staat synoniem aan wijn en vele wijnbergen, ieder met een eigen naam. Zeller Schwarze Katze, Briedeler Herzchen, Enkircher Herrenberg, Wehlener Sonnenuhr Dit is slechts een greep uit de vele verschillende namen. De laatste naam, Wehlener Sonnenuhr is eigenlijk wel heel typerend. Druiven gedijen het beste als zij veel zon krijgen. Dan worden er veel suikers gevormd in de vrucht die zich later weer omzetten in alcohol. Hoe meer zon, des te beter en de vele wijnbergen zijn het bewijs dat het Moezeldal vele uurtjes zon cadeau krijgt. In veel wijnbergen kunt u de vele zonnewijzers zien staan. Dat er nog meer gebruik gemaakt wordt van de zon getuigen ook de vele zonnecollectoren op de daken van de huizen. In de Moezelregio toch veel vaker te zien dan hier in Nederland. Tijdens mijn laatste trip naar de Moezel reed ik een stukje door het achterland en wat zag ik tot mijn verbazing, hele velden met zonnecollectoren. Wat is de Moezelregio toch mooi en ook nog goed bezig.

4 Mosella Schinkenstube: Dat je in Duitsland lekker eten kan voor een laag bedrag is langzamerhand wel bekend, maar deze ervaring wilde ik u niet onthouden. In het plaatsje Ernst, vlakbij Cochem, zit de Mosella Schinkenstube, een slagerij gespecialiseerd in ham. Deze wordt gerookt op beukenhout. Maar ze bieden nog meer, er zijn allerlei specialiteiten te krijgen en zeker het proberen waard. Verder is er elke donderdagavond vanaf uur, tot eind oktober, grillfeest met livemuziek En elke dinsdag verse Haxe van de gril vanaf uur U vindt de Schinkenstube als eerste of laatste pand van het dorp, afhankelijk van de rijrichting. Neem plaats in het restaurant of op het grote terras. Segway touren Stads en Moezeltrips en rond Cochem Ontdek de stad eens op een andere manier, op de moderne manier door middel van een Segway. De Segway beweegt alleen door het verplaatsen van uw eigen gewicht. Geheel zonder moeite, gewoon vloeiend. Het is reuze leuk en u leert binnen enkele minuten de omgeving op een andere manier kennen. 2-bruggen-tour: U gaat via de noordbrug naar stadsdeel Cond. Daar buigt u af richting Freizeitzentrum en glijdt u langs de rechter Moezeloever tot aan de jachthaven. Verder gaat de trip via de Altconder steegjes naar de oude brug welke u oversteekt en zo komt u terug tot het beginpunt op het Endertsplein. Lengte van de route ongeveer 5,5 kilometer, duur ongeveer 1 uur, kosten 25,= per persoon Appolotour Cochem-Valwig: Deze uitgebreide tour leidt u langs de oever van de Moezel, over de noordbrug naar stadsdeel Cond. Hier buigt u af richting de jachthaven en verder tot het mooie wijndorpje Valwig. Daar gaat u langs de oever van de Moezel verder via smalle straatjes en steegjes terug naar Cond. Dit maal steekt u de Moezel over via de oude bogenbrug en komt u weer uit bij het beginpunt. Lengte van de route ongeveer 12 kilometer, duur ongeveer 2,5 uur, kosten 59,= per persoon.

5 Historische marmelade en andere vruchtproducten: In deze winkel vindt u een keur aan hoogwaardige producten uit de regio: gelei, vruchtenjam, ingemaakte wijnbergperzikken, balsam -en vruchten oliën Walnotenolie, druivenkernoliën, olijvenolie. Likeuren en brandewijnen. Verschillende soorten mosterd en nog veel meer Openingstijden: dagelijks van tot uur en van tot uur In Ellenz-Poltersdorf op de Moselweinstrasse 27 Bezoek aan de valkerij bij de rijksburcht Cochem Al een keer eerder heb ik geschreven over de valkenshow die wordt gehouden in de burcht van Cochem, maar nog nooit had ik eerder de tijd deze show daadwerkelijk te bezoeken. Tijdens deze show heb ik het een en ander geleerd over de roofvogels. Wist u bijvoorbeeld dat ze voorzien zijn van een peilzender en een belletje? Tijdens een show mogen enkele vogels vliegen boven de Moezelvallei en aangezien het wilde dieren zijn gebeurt het wel eens dat een vogel besluit even niet terug te keren. In het verleden is het weleens gebeurt dat een vogel een week niet terug kwam. Nu is het zo dat deze vogels getraind zijn om niet te jagen op levend aas, maar alleen terugkomen voor dood aas. Maar ruikend aan zijn vrijheid verdwijnt er wel eens één voor een dag of meer. Om te voorkomen dat jagers deze dieren zouden aanzien voor de echte wilde roofvogels en ze neer zouden schieten, hebben de vogels van de valkerij een belletje om. Dan kunnen de jagers aan de valkerij melden wanneer en waar ze zo n vogel hebben gehoord. Om de vogels terug te kunnen vinden wordt gebruik gemaakt van de peilzender die elk dier om krijgt als hij een vrije vlucht mag gaan maken. Hoe de liefde 2 mensen brengt tot aankoop van een hotel aan de Moezel: Een bijzonder verhaal van 2 mensen die elkaar ontmoeten op het werk. Beide wonende en werkende in Köln bij een groot Amerikaans bedrijf ontmoeten deze 2 mensen elkaar. Hij als kok, zij als commercieel medewerker. Onverwacht slaat de verliefdheid toe en beide gedreven door passie voor gastvrijheid besluiten ze hun leven een totaal andere wending te geven. Na een korte zoektocht kopen ze hotel Moselblick in Piesport en ondergaat het hotel in anderhalve maand een metamorfose. Het hotel is, zoals de naam al verraadt, gelegen aan de Moezel. Er zijn enkele kamers met balkon en Moezelzicht. Ook zijn er enkele kamers gelegen aan de achterkant met uitzicht op de toekomstige tuin. Verder ligt het bijna naast de camperplaats, slecht gescheiden door een aantal wijnvelden. Een zeer romantische plaats.

6 Ook zijn er in het hotel honden toegestaan. Iets wat op veel plaatsen langs de Moezel in pensions en hotels verboden is. Toch is er niets van te zien of te ruiken. Waar ook over nagedacht is, is de riante rookkamer met gezellige zitjes en zeer goede afzuiging. Inmiddels aangesloten bij Moezel-Reizen ziet het begin er veelbelovend uit. Onderaan deze nieuwsbrief vindt u een arrangement voor een verblijf van 2 nachten met 2x een overheerlijk diner en ontbijt. Misschien een idee voor uw volgende bezoek aan de Moezel? De Moselier Tijdens mijn laatste bezoek aan de Moezel reed ik door het plaatsje Kinheim en zag een winkelruimte waarin zich een nieuwe winkel bevindt. De Moselier. Nieuwsgierig geworden besloot ik binnen te stappen en een praatje te maken met de eigenaar. De eigenaar, een jonge man, vertelde mij dat hij een opleiding gedaan had, vergelijkbaar met de Rietveld academie in Nederland. Na jaren in een ander deel van Duitsland te hebben gewoond, besloot hij terug te keren naar zijn geboortestreek; de Moezel. In zijn nieuwe winkel maakt en verkoopt hij producten en gebruiksvoorwerpen van gerecycelt materiaal. Rugzakken, tassen, messen, sierraden, meubilair zoals banken, en nog veel meer. Ik vind het geweldig om te zien dat veel locaties lang de Moezel die lang leeg staan langzaam worden gevuld met nieuwe initiatieven. Dagtour met de auto: Moselschiefer-Strasse: Van de Moezel tot in de Eifel: Met zijn 110 kilometer lengte verbindt de Moselschieferstrasse het nationale Geopark Vulkaanland Eifel met het toeristische gedeelte van de Moezel. Schiefer is leisteen. Leisteen behoort tot één van de oudste bouwstoffen. Meteen met het begin aan de bouwwijze van huizen werd het natuurlijke dak met leisteen bedekt. In de Romeinse tijd was er al een hele hoogstaande daken-leisteen-technologie. De Moselschiefer-Strasse voert door een afwisselend en zeer aantrekkelijk landschap. Door wijnbergen aan de liefelijk mooie Moezel, over het vulkaanlandschap met het aangesloten Vulkaanpark tot aan de hoogtes van de Eifel. De schakel tussen deze landschappen is de hier aanwezige winning en verwerking van leisteen en de glanzende daken van leisteen links en rechts van de wegen.

7 Dit deel van de Eifel is het centrum van de Europese leisteenindustrie. Leisteen wordt hier sinds de Romeinse tijd verbouwd en het begrip Moselschiefer is al in 1588 vermeld in een oorkonde vermeld. Moselschiefer-Classic 2011: Op zaterdag 24 september 2011 staat alles in het teken van klassieke auto s. Dan vindt de 7 de internationale ADAC Moselschiefer-Classic plaats. Start en finish in Mayen. Vorig jaar deden 150 deelnemers mee aan de wedstrijd van de 150 lange route.

8 Evenmentenlijst 2011: Juli: St. Jakobus-Wijnkermis Zell-Kaimt Jacht- en havenfeest Schweich St. Anna Feest aan de Pfarrkerk St. Michael Bernkastel-Kues Wijnkermis Erden Smakken- en Slurpdagen Reil Wijn- en Dorpsfeest van het Graafschap Veldenz Veldenz met internationale Sterrentocht voor Oldtimers Jakobsdag - Wijnfeest Traben-Trarbach Wijn- en dorpsfeest St. Aldegund Wijn- en dorpsfeest Ellenz-Poltersdorf Wijn- en dorpsfeest met optocht op 31.7 Hatzenport Triwwelgaaß Wijnfeest Wiltingen Augustus: Mülheimer Markt - het Graafschaps volksfeest Mülheim met optocht op 3.8. & Kunsthandwerkmarkt op Wijn- en dorpsfeest met 13 de internationale Ürzig Harley-Davidson-Treffen Wijn- en Stratenfeest Maring-Noviand Enkircher Wijnzomer Enkirch Wijnfeest Mesenich Wijnfeest Nehren Wijn- en dorpsfeest Dieblich Olewiger Wijnfeest Trier-Olewig Wijnkermis Zeltingen-Rachtig Wijnfeest Zell-Merl Wijnfeest "Briedeler Herzchen" Briedel Wijn- en dorpsfeest Alf Wijn- en dorpsfeest Ellenz-Poltersdorf Wijn- en dorpsfeest Klotten Wijnkermis Pommern Dorpsfeest Burgen (Untermosel) Burchtfeest Cochem Wijnkermis Onsdorf Wijnkermis Temmels Riesling- Wijnfeest Detzem Wijnkermis Wintrich Feest op de wijnboerderijen Piesport Wijn- en Stratenfeest Kesten "Spass auf der Gass" - Stratenfeest in de Kröv Robert-Schuman-Straße Wijn- en dorpsfeest Reil ste Oberemmeler Wijnfestival Konz-Oberemmel St. Laurentius- Wijnkermis Longuich Wijn- en dorpsfeest Ediger-Eller Wijnfeest Bruttig-Fankel Wijnkermis Bremm Wijn- en Stratenfeest Bernkastel-Kues Wijn- en dorpsfeest Burg Wijnfeest Briedern Wijnfeest en feest in de wijnboerderijen Alken

9 St. Rochus Wijnkermis & 6de Duits- Nittel Luxemburgse Wijnhappening met scheepspassage Nittel/Machtum op Wijnfeest met optocht en openbare Leiwen wijnproeverij op Traditionele Wittlicher Säubrennerkermis Wittlich Wijnkermis Pünderich Wijn- en dorpsfeest Neef Wijn- en dorpsfeest Ernst Dorps- en Wijnfeest met optocht en Brillant- Cochem Vuurwerk Wijnbelevenisdagen Klüsserath Vrolijke wijnstraten "Spielesstraße" Trittenheim Wijnkermis Burgen (Mittelmosel) Wijnstratenfeest Zeltingen-Rachtig Wijn- en Stratenfeest Kinheim-Kindel Keltisch wijngelag Zell-Kaimt St. Bartholomäus-Kermis Föhren Winninger Moezelfeest oudste wijnfeest van Winningen Duitsland - met grootvuurwerk op St. Bartholomäus Wijnkermis Oberbillig Wijnkermis St. Aldegund St. Rochus Wijnkermis Hatzenport September: Wijnfeest van de Middenmoezel - met Brillant- Bernkastel-Kues Vuurwerk op 3.9. en een kleurrijke optocht op Wijnoogstfeest stratenfeest in de Leiwen Römerstraße Wijnstratenfeest Reil Wijnstratenfeest Briedel Wijn- en dorpsfeest Bremm Feest in de wijnboerderijen Klotten Traditionele wijnboerfeest met toneel Mehring Rieslingfeestdagen Valwig Wijnfeest en kermis Oberfell Wijn- en dorpsfeest Wintrich Stratenfeest "Rond om het marktplein" Lieser Wijn- en Stratenfeest Zeltingen-Rachtig Vrolijke wijnmarkt Traben-Trarbach Herfstfeest in de wijnboerderijen Enkirch Kelderkermis (Stratenwijnfeest) Mesenich Stratenwijnfeest Ediger-Eller Feest in de wijnboerderijen Thörnich Wijn Time Tijd voor genot (Wijnfeest) Kinheim-Kindel Wijn- en Herfstfeest Bullay Wijnfeest Treis-Karden Wijnfeest Kröv Wijnfeest en kermis Kobern-Gondorf Wijn- en dorpsfeest Brodenbach

10 Wijnfeest Kröv Stratenfeest "Rond om de Ürziger Ürzig Würzgarten" Stratenfeest Traben-Trarbach / Wolf Herfstfeest in de wijnboerderijen Enkirch Stratenwijnfeest Pünderich Stratenwijnfeest Senheim-Senhals Feest op de wijnboerderijen Pommern Feller Markt en Wijnfeest met openbare Fell wijnproeverij "Wijnoogststratenfeest" van de Middenmoezel Minheim Wijnkermis Graach Lambertus- Wijnkermis Maring-Noviand Vrolijke wijnfeest "Römerstraße" Neumagen-Dhron Federweißenfeest Osann-Monzel Wijn- en Stratenfeest aan de Nussbaumallee Brauneberg Lösnicher Herfst Lösnich Wijnoogstfeest - das Hallen-Straten-Feest Kröv Federweißenfeest Traben-Trarbach "Schlurpstour" - Wijnslurpdagen Burg Stratenwijnfeest Neef Stratenwijnfeest Ellenz-Poltersdorf Wijnoogstfeest Enkirch Remigius-Kermis Alf "Wijn en meer" Stratenwijnfeest Ediger-Eller Stratenwijnfeest Ellenz-Poltersdorf St.-Michaels-Kermis Bernkastel-Kues Wijnboer-, Wijn- en Stratenfeest Erden Wijnfeest ter gelegenheid van de St. Remigius Kröv kermis met optocht Herfst- en marktpleinfeest Traben-Trarbach Wijnoogstfeest Klotten Oktober: St. Remigius-Wijnkermis Maring-Noviand Federweißenfeest Kröv XX. Römisches kelderfeest Piesport Federweißenfeest "Zeller Schwarze Katz" Zell Kröver-Nacktarsch-Feest Kröv Wijnoogstfeest Winningen St. Martin-Wijnkermis Piesport "Herfstwijnfeest ter seizoensafsluiting Kröv November: Culinaire Ruwer-Riesling-Avonden Ruwertal Federweißenfeest Cochem Federweißenfeest Winningen Federweißenfeest Cochem

11 Aanbiedingen: (Deze kunt u rechtstreeks reserveren bij het betreffende pension of u kunt contact met mij opnemen via: of vanuit België) Hotel Moselblick in Piesport (regio 3) 2 x overnachtingen 2 x ontbijt 2 x diner - 3 gangen menu 1 glaasje sekt Prijs per persoon in een kamer zonder balkon: 89,= Prijs per persoon in een kamer met balkon: 99,= (Op basis van 2 personen per kamer) Het hotel is sinds mei 2011 in nieuwe handen. De nieuwe eigenaars hebben het hotel grondig onder handen genomen en dat is te zien. De kamer zijn fris, modern en licht ingericht. Enkele kamers met balkon en Moezelzicht. Van het echtpaar is de vrouw verantwoordelijk voor het hotel en de eigenaar oefent zijn vak als kok nu voor zichzelf uit. Kortom een bezoekje waard. Te reserveren via of of vanuit België. Hotel Alte Dorfschänke in Kinderbeuern (regio 2): Ongelooflijk arrangement: 6 dagen - 5 nachten Aankomst: Zondag Vertrek: Vrijdag 5 x Overnachtingen 5 x Ontbijt 5 x 3-gangen menu Drankje ter begroeting Wijnproeverij op een echt wijngoed, inclusief vervoer. Per persoon: 199,= (Op basis van 2 personen per kamer) Het hotel ligt in het plaatsje Kinderbeuern. Een heerlijk rustig dorpje op maar 5 kilometer van de Moezel. Vanwege de ligging een perfect startpaats voor vele verschillende uitstapjes. De kamers zijn ruim en netjes ingericht en voor de warme dagen kunt u heerlijk genieten van uw drankje of diner op het terras. Te reserveren via of of vanuit België.

12 Gästehaus Simon, Bergstrasse 42, Reil (regio 2) Tel: Onze speciale aanbieding van mei tot oktober: - 5x overnachtingen (Zo.-Vr.) in een gezellige kamer met douche en toilet en Moezelzicht - 5x Moezels ontbijt - 1x Begroetingsdrankje - 1x Dagtrip met de bus naar de Romeinse stad Trier incl. een stadsrondrit (donderdag) - 1x Wijnproeverij Prijs: 110,- per persoon in een tweepersoonskamer Een pension tegen de berg opgebouwd waardoor alle kamers uitzicht hebben op de Moezel, het dal en de wijnbergen. Ferienweingut Hugo Friederich, Römerstr 37, Briedern (regio 2) Tel: Onze speciale aanbieding 7 overnachtingen incl. ontbijt (Kamer met douche en wc, balkon en tv) een wijnproeverij Bezichtiging van de historische mosterdmolen in Cochem. Bezichtiging van de burcht Metternich in Beilstein. Bus-dagtrip naar Trier/Luxemburg een begeleide wandeling over de Calmont-Klettersteig Complete prijs 215,- EURO per persoon Deze aanbieding geldt in de maanden mei, juni en juli van zondag tot zondag. Haus Berghof, Bergstr 10 in Neumagen-Dhron (regio 3) Tel: Fax: Aanbieding 1: 7 dagen vakantiewoning 38 m2 met tweepersoons slaapkamer met douche en wc, aparte woonkamer met gezellige zithoek, eethoek, satelliet tv, aparte kleine keuken met 2 kookplaten, koelkast, koffiezetapparaat, groot balkon op het zuidoosten, beddengoed. Geschikt voor 2 personen. Inclusief een fles wijn van onze eigen oogst 315,- U hoeft alleen handdoeken en theedoeken mee te nemen. De verse broodjes hangen we s morgens aan uw woningdeur op verzoek... Aanbieding 2: 5 dagen een gezellige ingerichte tweepersoons kamer met douche en toilet, satelliet tv en balkon met Moezelblik zuidwest voor 2 personen met een goed ontbijt. Bij 5 dagen 300,- Bij 7 dagen 400,- Wij kijken uit naar uw bezoek Uw familie Später.

13 Landhaus Kuntz, Schlossbergstr 23 in Lieser (regio 3) Tel: Spaaraanbieding in Landhaus Kuntz Waar de druivenranken tot aan de hemel groeien, daar kunt u goed op vakantie gaan. Hier beleeft u Duitslands mooiste en oudste cultuurlandschap, de Moezel. 8 dagen "Super-Spaardagen" 7x overnachtingen in een tweepersoonskamer WC/TV/Balkon 7x ontbijtbuffet 1x begroetingsdrankje 7x 3-gangen menu Prijs per persoon dagen "Moselspaartarief" Aankomst zondags - Vertrek vrijdags 5x overnachtingen in een tweepersoonskamer WC/TV/Balkon 5x ontbijtbuffet 5x 3-gangen menu 1x begroetingsdrankje Prijs per persoon 220 Hotel Nittelerhof in Nittel (regio 3) Tel: Mooi hotel van Nederlandse eigenaars. Het uitgebreide assortiment van arrangementen kunt u vinden op: Tot Slot Tot slot wil ik u alvast veel plezier wensen met uw bezoek aan de Moezel! Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u mij bereiken via Met vriendelijke groet, Petra van Huizen

14 Plattegrond van de Moezel:

Fietstochten in het Moezelland. Info s en aanbiedingen 2008

Fietstochten in het Moezelland. Info s en aanbiedingen 2008 Fietstochten in het Moezelland Info s en aanbiedingen 2008 Grenzeloos fietsplezier LIEVE GAST wij vinden het fijn dat u uw vakantie in onze regio wilt doorbrengen. De reisvoorwaarden voor all-in-aanbiedingen

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos

Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos Ellotis Villas Griekenland Kreta Vamos 1. Algemene informatie Eliza was here - Ellotis Villas - /griekenland/kreta/vamos/ellotis_villas.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Ellotis Villas - (Griekenland

Nadere informatie

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Vasia Beach Villas - (Griekenland Kreta Milatos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Noodgevallen 24 Medische hulp 24

Noodgevallen 24 Medische hulp 24 De geschiedenis 4 Plattegrond 5 Receptie 6 Winkel 6 Brood 6 Restaurant 6 Snackbar 6 Meeneemmaaltijden 6 Zwembaden 6 Bibliotheek 7 Internet 7 Speelzolder 7 Tafelvoetbal 7 Animatie 8 Televisie 8 Barbecue

Nadere informatie

Hotel el Nogal Spanje Tenerife Vilaflor

Hotel el Nogal Spanje Tenerife Vilaflor Hotel el Nogal Spanje Tenerife Vilaflor 1. Algemene informatie Eliza was here - Hotel el Nogal - /spanje/tenerife/vilaflor/hotel_el_nogal.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel el Nogal - (Spanje

Nadere informatie

Luxe vakantie woningen. Zuchtje Zeeland. Volg ons op:

Luxe vakantie woningen. Zuchtje Zeeland. Volg ons op: 1 Luxe vakantie woningen Prijs 5,50 Zuchtje Zeeland Volg ons op: 2 Genieten aan de Zeeuwse kust 3 Welkom op Parc Ganuenta Ongekend groot woonoppervlak Rust, ruimte en rendement in een historische setting.

Nadere informatie

RONDREIS MAROKKO 2002. Door koningssteden en oases

RONDREIS MAROKKO 2002. Door koningssteden en oases RONDREIS MAROKKO 2002 Door koningssteden en oases Marokko is al eeuwenlang een schakel tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Overal in dit land tref je sporen aan van zeer uiteenlopende culturen.

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 We gaan op reis met Pieter die in Kunming woont, na een week zullen Hans, Baas en nog een Pieter zich in Pu Er bij ons voegen en gaan we samen verder. Het is de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014 Like, & Deel de manege waarland facebookpagina. https://www.facebook.com/manege.waarland? Nieuwboerweg 10, 1738 BB Waarland Tel (0226) 422 590 E-mail info@manegewaarland.com www.manegewaarland.com Nieuwsbrief

Nadere informatie

WELKOM thuis! In dit nummer. Nieuwe stijl Welkom Thuis! Magazine Vryleve in een nieuw jasje. Vryleve maakt woningen klaar voor nu en de toekomst

WELKOM thuis! In dit nummer. Nieuwe stijl Welkom Thuis! Magazine Vryleve in een nieuw jasje. Vryleve maakt woningen klaar voor nu en de toekomst nr. 7 jaargang 4 juni 2011 WELKOM thuis! Magazine van Woonstichting Vryleve Eerste woningen Waaijakkers 2 bijna klaar In dit nummer Nieuwe stijl Welkom Thuis! Magazine Vryleve in een nieuw jasje Vryleve

Nadere informatie

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011 Tsjechië 28 april t/m 7 mei 2011 Donderdag 28 april Heel - Soest (Duitsland) 200 km We gaan deze meivakantie naar Tsjechië. Voor ons de eerste keer dat we daar naar toe gaan, dus we zijn erg benieuwd.

Nadere informatie

In tien stappen naar een eigen bedrijf

In tien stappen naar een eigen bedrijf In tien stappen naar een eigen bedrijf Zaanse succesverhalen ter inspiratie 2 Voorwoord Elk jaar starten veel mensen een eigen onderneming. Dat doen ze met passie en vanuit de behoefte aan vrijheid en

Nadere informatie

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Magazine editie 2015-2016 Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Trouwen en je liefste huisdier mee? Natuurlijk kan dat! Biologische

Nadere informatie

Neem GRATIS mee! Heerlijk. Wandelen, eten & ontspannen. op Landgoed Heerlijkheid Hemmen

Neem GRATIS mee! Heerlijk. Wandelen, eten & ontspannen. op Landgoed Heerlijkheid Hemmen Neem GRATIS mee! Heerlijk Het magazine over Landgoed Heerlijkheid Hemmen H E M M E N 2015 Wandelen, eten & ontspannen op Landgoed Heerlijkheid Hemmen VOOR BEDRIJVEN EN PARTICULIEREN Voorwoord computer

Nadere informatie

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014 NC V R UITGAVE e i s m a g a z i n e VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 91 e jaargang - februari 2014 THEMA: OOST-EUROPA NCRV-ALGEMEEN Van het hoofdbestuur Oud en nieuw In 2013 is er veel

Nadere informatie

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen 5 JAAR DE NIJE STICHTING Het Nije Magazine 5 jaar de Nije Stichting Kanker heb je samen Terugkijken op vijf jaar de Nije Stichting met o.a. activiteiten als de Nije Beweegt, de Nije Live en interviews

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Evenementen Jaarverslag. Sus Ciechanska Evenementen Manager der s.v. NOVA 2013-2014

Evenementen Jaarverslag. Sus Ciechanska Evenementen Manager der s.v. NOVA 2013-2014 Evenementen Jaarverslag Sus Ciechanska Evenementen Manager der s.v. NOVA 2013-2014 Delft, 24 september 2014 Voorwoord Dit jaarverslag is bedoeld om alle grote evenementen van het bestuursjaar 2013-2014

Nadere informatie

Mei/ 2014 Jaargang 3 Nummer 8

Mei/ 2014 Jaargang 3 Nummer 8 Mei/ 2014 Jaargang 3 Nummer 8 Met dank aan: Mark Schmeits Theo Schut Angela van de Wildenberg Personato Rabobank Eindhoven - Veldhoven Van Tilburg Mode Schijndel 1 Inhoud Voorwoord 3 Introductie nieuwe

Nadere informatie

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen.

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen. Inhoud. 1.0 Hongarije in het algemeen. 2.0 Hongarije als nieuwe lidstaat van de Europese Unie. 3.0 Iets over belastingen. 4.0 Plaatselijke belastingen. 5.0 Het weer in Hongarije 6.0 De taal in Hongarije.

Nadere informatie

Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit. Een sleephulp met nasleep. distributieriem zelf vervangen

Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit. Een sleephulp met nasleep. distributieriem zelf vervangen Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit Een sleephulp met nasleep distributieriem zelf vervangen COLOFON INHOUD VAN DE VOORZITTER Due Posti is het clubblad

Nadere informatie

CAMPINGS EN HUURVERBLIJVEN. Ontmoet EEN GROTE KETEN VAN CAMPINGS STAANPLAATSEN BUNGALOWS STACARAVANS CHALETS VOORJAAR ZOMER NAJAAR

CAMPINGS EN HUURVERBLIJVEN. Ontmoet EEN GROTE KETEN VAN CAMPINGS STAANPLAATSEN BUNGALOWS STACARAVANS CHALETS VOORJAAR ZOMER NAJAAR CAMPINGS EN HUURVERBLIJVEN Ontmoet elkaar EEN GROTE KETEN VAN CAMPINGS STAANPLAATSEN BUNGALOWS STACARAVANS CHALETS VOORJAAR ZOMER NAJAAR 2012 Ontmoet elkaar Welkom bij u thuis! Welkom bij Campéole Hier

Nadere informatie

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111

Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Rondreis door Thailand 2005. Deel 111 Vrijdag, 22 april 2005. Om 07.30 uur a.m. verlaten we Chiang Mai, om met vier minibussen verder te reizen naar Pai, een rit door de bergen. Weer zijn de wegen goed

Nadere informatie

Maine Amerika oktober 2009

Maine Amerika oktober 2009 Maine Amerika oktober 2009 Wat er aan vooraf ging Het moest dit keer een koel land worden, want de trombosekous van Ingrid gaat niet echt samen met hitte en stof. Het wordt Maine, met 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Verslag Zuid-Spanje & Portugal

Verslag Zuid-Spanje & Portugal Verslag Zuid-Spanje & Portugal 2010 Zaterdag 30 oktober. Weeze Malaga. 15 km gereden. Om half één in de middag verzamelen we ons, zodat we na de laatste check om 1 uur kunnen vertrekken naar Weeze. Ger

Nadere informatie

Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april)

Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april) Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april) Gisteravond rond 19:00 uur (Nederland is + 7 uren) plaatselijke tijd op de plaats van bestemming aangekomen, reistijd ongeveer 21 uren van deur tot

Nadere informatie