Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB"

Transcriptie

1 Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB

2 ductie Ziekte en arbeidsongeschiktheid hebben een grote impact op jou, je bedrijf en je medewerkers. Een gezonde en veilige werkomgeving helpt verzuim te voorkomen. Een veilige werkomgeving begint met inzicht Pas als je weet welke risico s je medewerkers lopen op de werkvloer, kun je ze optimaal beschermen. Ken jij de zwakke plekken van je bedrijf? En weet je hoe je ongevallen voorkomt? Vergroot je kennis over verzuim met dit e-book Verzuim kost tijd, inspanning en uiteraard geld. Want het werk moet natuurlijk gewoon doorgaan en dat vraagt extra inspanning van jou en je medewerkers. In dit e-book lees je over de oorzaken van verzuim en geven we je praktische tips. We helpen je graag bij preventie Verzekeren is niet de enige manier om met risico s om te gaan, vinden we bij Interpolis. Liever helpen we je daarom verzuim te voorkomen en te beperken. Want dan helpen we je pas écht. Veel leesplezier!

3 Medewerkers die zich gehoord en gewaardeerd voelen, zijn over het algemeen gemotiveerd en productief. Dat is fijner voor de medewerkers én voor jou. Want ze presteren beter, verzuimen minder vaak én helpen je bedrijf aan betere resultaten. Volg daarom de arbeidshygiënische strategie voor een gezonde en veilige werkomgeving. Arbeidshygiënische strategie Als werkgever ben je volgens de Arbowet verplicht om de veiligheid en gezondheid van je medewerkers te beschermen. Het volgen van de arbeidshygiënische strategie helpt je daarbij. Bronmaatregelen Met bronmaatregelen pak je het risico bij de bron aan. Je voorkomt gevaren of neemt de oorzaak van het gevaar weg. Vervang bijvoorbeeld oplosmiddelhoudende verf door verf op waterbasis, een veiliger, minder schadelijk alternatief. En laat mankementen aan machines altijd repareren door vakbekwame reparateurs. Collectieve maatregelen Plaats beschermkappen op machines of verplaats een machine die geluidsoverlast geeft. Verstrek persoonlijke beschermingsmiddelen Verstrek de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) aan je medewerkers. Zoals gehoorbescherming, veiligheidshelmen en -schoenen, (las)brillen, beschermende kleding en handschoenen. En zie erop toe dat je medewerkers deze beschermingsmiddelen ook echt gebruiken. Individuele maatregelen Organiseer het werk anders, zodat medewerkers minder risico lopen. Laat je medewerkers rouleren bij repeterende handelingen, of beperk het gewicht dat medewerkers in keer moeten tillen.

4 6 tips voor veilig werken op hoogte op de 5 arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door een valpartij. Het risico van werken op hoogte wordt vaak onderschat. Op relatief lage hoogtes, voelen medewerkers zich veilig en zijn ze minder voorzichtig. Maar ook een val van maar,5 meter hoogte kan al tot ernstig letsel leiden. Informeer je medewerkers over de risico s en de veiligheidsmaatregelen. En zie erop toe dat ze zich aan de regels houden. Zorg altijd voor voldoende deugdelijke trappen, ladders en leuningen. Dek openingen in de werkvloer en de wanden op een stevige manier af, of plaats hekken. Houd de werkvloer op hoogte schoon en opgeruimd om te voorkomen dat medewerkers struikelen of uitglijden en naar beneden vallen. Plaats vangnetten om medewerkers en passanten te beschermen tegen vallende voorwerpen. Is het niet mogelijk om een goedgekeurde steiger te plaatsen? Gebruik dan een persoonlijk valbeveiligingssysteem. Zoals bijvoorbeeld een harnasgordel met een valdemper. Dit systeem beschermt tegen, tijdens en na de val.

5 De risico s van rommel Orde en netheid maken je werkplek veiliger en zorgen voor een betere kwaliteit en productiviteit. Rommel en chaos leiden vaak tot productieverlies, meer fouten, stress, ongevallen en daardoor uitval van medewerkers. In welke branche je dus ook werkt, moedig je medewerkers aan hun werkomgeving op te ruimen en schoon te houden. En geef zelf natuurlijk het goede voorbeeld! Wij geven je een paar tips: Gebruik een technische ruimte of CV-ruimte nooit als opslagplaats Breekt er in zo n ruimte brand uit, dan is het extra lastig om bij de brandhaard te komen. Laat geen rommel op de grond liggen Vaak is dit de oorzaak van verzwikken, vallen en uitglijden. Berg scherpe gereedschappen en gevaarlijke stoffen goed op Wees voorzichtig met de buitenopslag van afval, gebruikte pallets en verpakkingen Plaats ze nooit tegen je pand aan, houd zeker 0 meter afstand. Ontstaat er brand, dan slaat deze niet direct over op je pand. Houd nooddeuren, blusmiddelen en vluchtroutes altijd vrij Soms is de verleiding groot om spullen bij gebrek aan opbergruimte even in het gangetje naar de nooddeur neer te zetten. Dit is levensgevaarlijk bij brand of een andere calamiteit!

6 is te voorkomen Creatief denken als verzuimpreventie Voorkomen dat je medewerkers een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden, kun je natuurlijk niet. En heerst er een flinke griepepidemie, dan is de kans reëel dat die ook in jouw bedrijf toeslaat. Maar in veel gevallen kun je met goede verzuimbegeleiding wel invloed hebben op de lengte van het verzuim. Creatief denken als verzuimpreventie Met een beetje creatief denkwerk kun je soms een ziekmelding voorkomen. Of zorg je ervoor dat het verzuim korter duurt. Hoe? Wij geven een paar voorbeelden. Samen met je medewerker kun je er zelf ongetwijfeld nog meer bedenken. Gun je medewerker rust om een burn-out te voorkomen Merk je dat je medewerker opgebrand is? Stuur hem dan eens preventief een paar dagen met verlof. Laat je medewerker zien dat je wilt investeren in zijn welzijn en geef hem bijvoorbeeld een aantal vakantiedagen cadeau. Denk mee met je medewerker Sta open voor creatieve oplossingen. Ligt de oorzaak van het verzuim in problemen met de kinderopvang thuis? Laat je medewerker dan thuiswerken of pas de werktijden aan. Vraag je medewerker ook met jou mee te denken Bespreek met je medewerker wat hij wél kan doen nu hij ziek is. Iemand met een gebroken been kan thuis vaak nog genoeg doen administratief werk bijvoorbeeld.

7 is te voorkomen Grip op griep Iedere winter slaat-ie toe, het griepvirus. Griep verspreidt zich via de lucht, door hoesten, niezen en praten. Maar ook via handen en voorwerpen die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt, zoals deurknoppen of toetsenborden. En vooral als mensen dicht bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimten, is de kans op besmetting groot. Gelukkig zijn er ook bij een griepepidemie genoeg maatregelen mogelijk om het aantal grieppatiënten in je bedrijf te beperken. De gouden regels om verspreiding van griep te voorkomen: Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten en niezen. Was daarna direct de handen. Raak zo min mogelijk de mond, neus en ogen aan. Was de handen regelmatig met zeep. Beperk persoonlijk contact zoals handen schudden. Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen en slecht geventileerde ruimten. Dit kun jij als werkgever extra doen: Laat de bureaus en telefoons dagelijks reinigen. En liftknopjes, deurknoppen en kranen wekelijks. Beperk het aantal vergaderingen en de vergadertijd. Zorg voor goede ventilatie van werk- en vergaderruimten. Stimuleer thuiswerken en voer flexibele werktijden in. Zo kunnen je medewerkers de spitsuren in het openbaar vervoer vermijden.

8 Wordt een medewerker toch ziek? Dan kan er heel wat op je afkomen. Helemaal als het om langdurig verzuim gaat. Verzuim kost geld en tijd Het werk moet natuurlijk gewoon doorgaan. Dat vraagt extra inspanning van jou en je medewerkers. Is het werk van de zieke medewerker niet al te specialistisch, dan neemt een collega het vaak over. Voor een korte periode is dat goed te doen. Maar duurt het verzuim langer, dan moet je vervanging regelen zodat de productiviteit op peil blijft. En het loon van je zieke medewerker betaal je natuurlijk ook gewoon door. Daarnaast verplicht de Wet verbetering poortwachter je stappen te ondernemen om het herstel van je medewerker te bevorderen. Dat betekent veel extra inspanningen. We geven je graag meer inzicht via interpolis.nl of via de Preventiedesk In dit e-book las je praktische tips over het voorkomen van verzuim bij je medewerkers. Meer informatie en preventietips lees je op interpolis.nl. Of bekijk onze serie video s over ziekteverzuim. Heb je een specifieke vraag? Stuur dan een naar de Interpolis Preventiedesk via preventiedesk@interpolis.nl. We zetten nog even op een rij wat je kunt doen om je risico s op verzuim te beperken Investeer in een gezonde werkomgeving. Volg alle stappen van de arbeidshygiënische strategie. Zorg dat je weet waar je risico s liggen en informeer je medewerkers hier ook over. Voorkom werkstress door een goed aannamebeleid. Voer regelmatig goede gesprekken met je medewerkers zodat je direct kunt ingrijpen als er zaken niet goed lopen. Bekijk verzuim met een creatieve blik, zoek de mogelijkheden.

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A? Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies

Nadere informatie

Arbeidshygiënische strategie

Arbeidshygiënische strategie Arbeidshygiënische strategie Stap voor stap naar een gezonde en veilige werkomgeving Lopen uw medewerkers op het werk gezondheids- of veiligheidsrisico s door geluidsoverlast, gevaarlijke stoffen, extreme

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Plafond- en wandmonteur

Plafond- en wandmonteur Plafond- en wandmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig monteren van wanden en plafonds Informatie voor de werknemer Zwaar werk Wanden en plafonds

Nadere informatie

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico s met zich mee. Werken in de detailhandel of logistiek brengt andere risico s met zich mee dan werken in de metaalindustrie of de

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Veilig en gezond werken

Veilig en gezond werken Veilig en gezond werken B.E.M. Pennings 2006 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie of op andere wijze

Nadere informatie

Gebruik voor de aanvoer van materialen een transporthulpmiddel, zoals een kraan, een ladderof pannenlift, een verreiker of een lorrie.

Gebruik voor de aanvoer van materialen een transporthulpmiddel, zoals een kraan, een ladderof pannenlift, een verreiker of een lorrie. Zwaar werk Je werkt op hoogte. Op het dak buk en sjouw je veel en werk je vaak in ongemakkelijke houdingen. Daardoor loop je grote kans op rugklachten, maar ook problemen aan schouder, nek, arm, heup en

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

Betonstaalvlechter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten. Informatie voor de werknemer

Betonstaalvlechter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten. Informatie voor de werknemer Betonstaalvlechter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je werk is zwaar voor je lichaam. Je werkt in ongunstige

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen.

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen. 1 A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken 1 Wat voor werk mag je tijdens schooldagen doen als je 14 jaar bent? Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en

Nadere informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie DieselMotorEmissie DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. Het is belangrijk

Nadere informatie

Blokkensteller ruwbouw

Blokkensteller ruwbouw Blokkensteller ruwbouw Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig blokkenstellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Blokkenstellen betekent langdurig staan.

Nadere informatie

Dakdekker hellende daken

Dakdekker hellende daken Dakdekker hellende daken Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig dakdekken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je werkt op hoogte. Op het dak buk en sjouw

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Schade aan het dek na een storm Fout! Aanvoeren materiaal via de zijkant is vaak moeilijk uit te voeren Fout! Het glas met de hand omhoog brengen is niet veilig. Gebruik een

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Glaszetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten. Informatie voor de werknemer

Glaszetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten. Informatie voor de werknemer Glaszetter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Het dragen en plaatsen van ruiten is lichamelijk zwaar

Nadere informatie

1. Arbowet: plichten van de werkgever

1. Arbowet: plichten van de werkgever Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 1. Arbowet: plichten van de werkgever... 1 1.1 Pak risico s aan bij de bron... 2 1.2 Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?...

Nadere informatie

Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid. Interpolis ZekerVoorJePersoneel

Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid. Interpolis ZekerVoorJePersoneel Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Interpolis ZekerVoorJePersoneel Inhoud 1 Ziekteverzuim 2 Uw risico s 3 Preventietips 4 Interpolis ZekerVoorJePersoneel 5 De kosten 6 Meer weten 7 Extra informatie

Nadere informatie

Stukadoor. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren. Informatie voor de werknemer

Stukadoor. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren. Informatie voor de werknemer Stukadoor Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren Informatie voor de werknemer Zwaar werk De werkzaamheden die je uitvoert zijn zwaar voor je lichaam.

Nadere informatie

DieselMotorEmissie (DME)

DieselMotorEmissie (DME) DieselMotorEmissie (DME) DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. DME wordt

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

VERDIEPENDE CHECKLIST

VERDIEPENDE CHECKLIST INFORDOCUMENT TOOL VERDIEPENDE CHECKLIST 1 Kruis per werksituatie aan of Werken met (zieke) dieren of kadavers komt voor, zoals bijvoorbeeld bij het verwijderen van (dode) dieren uit een val of voor een

Nadere informatie

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer Metselaar Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als metselaar buk, draai en sjouw je veel. Je zit nogal eens

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Er komt kwartsstof vrij wanneer je kwarts-houdend materiaal zoals hardsteen en baksteen bewerkt. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Bedrijfsruimte voor substraatbereiding Fout! Ruim de werkplek aan het eind van iedere dag op! Fout! Gebruik hiervoor altijd een hoogwerker of steiger! Figuur 4 Figuur 5 Figuur

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE RICHTLIJN VAN DE ALGEMENE SCHOORSTEENVEGERS PATROONS BOND Voor wie is de richtlijn bedoeld? Deze richtlijn geldt voor alle werkenden (werkgevers, medewerkers, zelfstandig werkenden)

Nadere informatie

X C D X C D. verzorging CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 5

X C D X C D. verzorging CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 5 verzorging CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 5 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Kitverwerker (kitter/purder)

Kitverwerker (kitter/purder) Kitverwerker (kitter/purder) Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig kitten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als kitter werk je veelal in eenzelfde houding,

Nadere informatie

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Gipsblokkensteller Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Gipsblokken stellen behoort tot

Nadere informatie

Praktijktoepassing 1. Snoeien

Praktijktoepassing 1. Snoeien Praktijktoepassing 1. Snoeien Op bijgaande foto zie je iemand aan het werk. Beantwoord de bijgaande vragen hierover. Wat zie je hier? Herken je de activiteit, soort werkomgeving en gebruikte machine? Wat

Nadere informatie

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Voor wie is de richtlijn bedoeld? De richtlijn veilig werken op hoogte geldt voor alle leden binnen

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

Verzuimverlof aanvragen

Verzuimverlof aanvragen In dit protocol staan de door [naam organisatie] verplicht gestelde voorschriften en procedures als je door ziekte arbeidsongeschikt bent en je eigen werk niet kunt doen. 1. Verzuimverlof aanvragen Verzuimverlof

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-02-01 Veiligheid en gezondheid Voorkennis: geen Intro: Als je aan machines werkt, moet je de risico s kennen. Als je de risico s kent, kun je ongelukken voorkomen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid. VerzuimOplossingen, Interpolis WerkAttent en Interpolis WerkAttent Uitgebreid

Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid. VerzuimOplossingen, Interpolis WerkAttent en Interpolis WerkAttent Uitgebreid Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid VerzuimOplossingen, Interpolis WerkAttent en Interpolis WerkAttent Uitgebreid Inhoud 1 Ziekteverzuim 2 Uw risico s 3 Preventie 4 Verzekeringsoplossingen 5 De kosten

Nadere informatie

Stressbronnenonderzoek

Stressbronnenonderzoek Stressbronnenonderzoek Deze vragenlijst gebruik je om jouw stressbronnen uitgebreid te onderzoeken. Geef aan of je het wel of niet eens bent met de stellingen. Privé Eens Oneens 1 Ik kom thuis echt tot

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim?

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim? OR en ziekteverzuim Help, het ziekteverzuim loopt uit de hand! Maurice Buskens Wie is Maurice Buskens? Ruim 13 jaar ervaring in advisering en training OR-en Ervaring als HR manager met o.a. ziekteverzuim

Nadere informatie

Welkom. Presentatie 100 Present Verzuimmanagement. #meetingeptp

Welkom. Presentatie 100 Present Verzuimmanagement. #meetingeptp Welkom Presentatie 100 Present Verzuimmanagement Even voorstellen! Start 1 januari 2016 Eigenrisicodragerschap (ERD) Ziektewet voor alle verzuimmeldingen van de flexibele medewerkers op de loonlijst van

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Tijdelijk werken op hoogte

Tijdelijk werken op hoogte Tijdelijk werken op hoogte Inhoudsopgave 5xbeter 3 Waarom deze brochure? 5 1. Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte: opzet en achtergrond 7 1.1 Waarom een Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte?

Nadere informatie

Vaardigheidstraining voor leidinggevenden

Vaardigheidstraining voor leidinggevenden Vaardigheidstraining voor leidinggevenden Jouw rol in het aanwezigheidsbeleid Zorgzaam Uniform Als jij er bent, wint iedereen! Objectief Preventief 2 1 Waarom melden mensen zich ziek? 3 Proces van uitval

Nadere informatie

Tegelzetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten. Informatie voor de werknemer

Tegelzetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten. Informatie voor de werknemer Tegelzetter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Bij het tegelzetten zit je vaak op je knieën. Soms werk

Nadere informatie

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan Klaar voor een grieppandemie Continuïteitsplan Inleiding Tijdens een grieppandemie (zie bijlage 1) kan de continuïteit van het onderwijs ern de bedrijfsvoering van MOVARE * onder druk komen te staan. Mogelijk

Nadere informatie

Bedrijfsreglement STC Groep B.V.

Bedrijfsreglement STC Groep B.V. Bedrijfsreglement STC Groep B.V. Welkom bij STC Groep B.V. Je gaat (hoogstwaarschijnlijk) binnenkort voor ons aan het werk. Voor je begint willen we je vragen aandacht te hebben voor de volgende afspraken

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

Arbochecklist Schoonmaak 1

Arbochecklist Schoonmaak 1 1 In te vullen door bedrijf / opdrachtgever 1/6 Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer Steigerbouwer Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen Informatie voor de werknemer Zwaar werk De werkzaamheden die je uitvoert zijn zwaar en belastend

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW Inleiding Werken in besloten ruimten brengt specifieke risico s voor de veiligheid en gezondheid met zich mee. Er is kans op dodelijke ongevallen, verwondingen en

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

WIA WGA-Eigenrisicodragersverzekering en Interpolis InkomenVoorElkaar

WIA WGA-Eigenrisicodragersverzekering en Interpolis InkomenVoorElkaar WIA WGA-Eigenrisicodragersverzekering en Interpolis InkomenVoorElkaar Inhoud 1 Arbeidsongeschiktheid 2 Uw risico s en voor uw medewerkers 3 Preventie 4 Verzekeringsoplossingen 5 Meer weten 1 Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Examen: Proefexamen Basisveiligheid VCA (BE)

Examen: Proefexamen Basisveiligheid VCA (BE) Examen: Proefexamen asisveiligheid V (E) Reeks: Proefexamen asisveiligheid V (E) Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden,

Nadere informatie

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer Voeger Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als voeger buk en draai je veel. Je werkt soms in een ongunstige

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers Werken aan Werkvermogen Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers De Nederlandse samenleving is erop gericht om burgers zo lang mogelijk te laten meewerken op de arbeidsmarkt. Om dat mogelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving 1.5.1 De kandidaat kan de doelstellingen van de wetgeving inzake arbeidstijden omschrijven 1.5.1.1 De kandidaat

Nadere informatie

GESPREKSSTARTERS TEAM

GESPREKSSTARTERS TEAM GESPREKSSTARTERS TEAM Geef jij leiding? In een bedrijf van zo n 25 medewerkers of minder? Of ben je preventiemedewerker? Op zoek naar onderwerpen voor een goed gesprek over veiliger en gezonder werken?

Nadere informatie

SPELREGELS BIJ VERZUIM

SPELREGELS BIJ VERZUIM SPELREGELS BIJ VERZUIM Waarom deze folder? Het is bekend dat een hoog verzuim voor de schoolorganisatie negatieve effecten geeft zoals: verstoring van de continuïteit van het onderwijs, wisselingen voor

Nadere informatie

Mentaalrijk voor medewerkers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim.

Mentaalrijk voor medewerkers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. Mentaalrijk voor medewerkers Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd Verminderde productiviteit en verzuim Soms

Nadere informatie

Veilig werken met machines

Veilig werken met machines Veilig werken met machines VEILIGHEID IN HET TECHNIEKLOKAAL Werkboek werkboek Opdracht 1 Kijk eens goed om je heen. a In wat voor een lokaal ben je?... b Noem 3 grote verschillen met een lokaal voor Engels,

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Basisveiligheid werkblad. DEEL 1 Gezondheid. Hoofdstuk 1. Arbo. Arbowet - Zoek de fouten. Noem minimaal 2 gevaren die je ziet op het plaatje

Basisveiligheid werkblad. DEEL 1 Gezondheid. Hoofdstuk 1. Arbo. Arbowet - Zoek de fouten. Noem minimaal 2 gevaren die je ziet op het plaatje DEEL 1 Gezondheid Hoofdstuk 1. Arbo Arbowet - Zoek de fouten Noem minimaal 2 gevaren die je ziet op het plaatje. Arbowet - Samen verantwoordelijk Arbo beleid en controle Wel of niet Platform vmbo Bouwen

Nadere informatie

Veilig werken met machines

Veilig werken met machines Veilig werken met machines VEILIGHEID IN HET TECHNIEKLOKAAL Werkboek antwoorden APG Veiligheid in het technieklokaal Opdracht 1 Kijk eens goed om je heen. a In wat voor een lokaal ben je? Techniek / praktijklokaal

Nadere informatie

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen Toolbox PBM Persoonlijke Beschermingsmiddelen In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken Persoonlijke Beschermingsmiddelen Arbocatalogus Platte daken

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Naam kandidaat: Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar

Nadere informatie

Kozijnenmonteur. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen. Informatie voor de werknemer

Kozijnenmonteur. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen. Informatie voor de werknemer Kozijnenmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Bij het handmatig stellen van kozijnen moet

Nadere informatie

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Arbowet Verplichtingen/Aansprakelijkheid Zelfstandigen en Arbo Arbocatalogus Prioritaire risico s en maatregelen Project aanpak fysieke belasting ISZW Gert van

Nadere informatie

Betonstorter / gietbouwer

Betonstorter / gietbouwer Betonstorter / gietbouwer Er zijn een paar duizend betonstorters / gietbouwers in Nederland. Ze werken bij betonmortelcentrales en enkele grote bouwbedrijven. Betonstortwerk wordt ook verricht door timmerlieden,

Nadere informatie

Checklijst Werkplek kankervrij: ACRYLAMIDE

Checklijst Werkplek kankervrij: ACRYLAMIDE Toelichting op de Checklijst Werkplek Kankervrij In de ongeharde basisvorm is acrylamide (AA), bij inademing of aanraking met de huid, kankerverwekkend voor de mens. AA is naast kankerverwekkend ook nog

Nadere informatie

IK WERK VEILIG OF IK WERK NIET

IK WERK VEILIG OF IK WERK NIET Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu IK WERK VEILIG OF IK WERK NIET VGWM-boekje Energiewacht Groep 1 januari 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Veiligheidsoverleg... 3 3a. Laatste Minuut Risico

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1 Man zakt door dak tijdens asbestwerkzaamheden

Nadere informatie

VGM PLAN. Veiligheid, Gezondheid, Milieu

VGM PLAN. Veiligheid, Gezondheid, Milieu VGM PLAN Veiligheid, Gezondheid, Milieu uitgave 2008 Inhoud - Inleiding 1 - Algemene veiligheidsregels 2 - Ongevallen en brand 3 - Te ondernemen acties 4 - PBM s 5 - Handgereedschap 6 - Ziekte 7 - Risicoinventarisatie

Nadere informatie

Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve

Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve Themabundel Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Werken op verhoogde vloeren

Werken op verhoogde vloeren Werken op verhoogde vloeren Waarom en hoe ladders en trappen verminderd moeten en kunnen worden Wat is werken op hoogte? Altijd: arbeid op een plaats die zich op een bepaalde hoogte bevindt. VCA en regelgeving

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

Jaargang 2015 / nieuwsbrief 26 / maart en april 2015 INHOUD:

Jaargang 2015 / nieuwsbrief 26 / maart en april 2015 INHOUD: Jaargang 2015 / nieuwsbrief 26 / maart en april 2015 INHOUD: PBM: van Richtlijn tot Verordening Inspectie SZW: 125 jaar toezicht op arbeid Ministerraad: meer geld in veiligheidsketen Wat is arbobeleid

Nadere informatie

Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof Bij werkzaamheden zoals het verwijderen van oud riet, slijpen, hakken, zagen van hout en vegen komt fijnstof vrij. Fijnstof kan ingeademd worden en in de longen

Nadere informatie

Examen: Basisveiligheid (BE)

Examen: Basisveiligheid (BE) Examen: asisveiligheid (E) Reeks: Proefexamen asisveiligheid Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan

Nadere informatie

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar.

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar. WERKWIJZER Hoe werkt het? Welkom bij Flexion Uitzendbureau. In dit boekje behandelen we de meest gestelde vragen die voorkomen wanneer je voor het eerst via ons aan het werk gaat. Mocht je na het lezen

Nadere informatie