Informatie over een miskraam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over een miskraam"

Transcriptie

1 Informatie over een miskraam

2 Een miskraam U heeft van ons te horen gekregen dat het (mogelijk) niet goed gaat met uw zwangerschap. Wij hebben u al het een en ander verteld, maar willen dit ondersteunen met deze brochure zodat u alles op een later tijdstip nog eens kunt nalezen. Wat is een miskraam? De eerste maanden van de zwangerschap is een kritische periode. Het vruchtje ontwikkelt zich en nestelt in de baarmoederwand. Helaas gaat dit niet altijd goed. Dan is er sprake van een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste periode van de zwangerschap. Het vruchtje kan om verschillende redenen afsterven en worden uitgestoten. Bij één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam. Bij een zeer vroege miskraam is de groei al vroeg in de zwangerschap gestopt, er geen embryo ontwikkeld. Op een echo is dan alleen een lege vruchtzak zichtbaar (blighted ovum). Bij een iets latere miskraam is de groei verder gekomen en is op een echo een embryo zonder hartactie zichtbaar (missed abortion). Symptomen Een van de eerste tekenen van een miskraam is meestal vaginaal bloedverlies. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en misselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Bij het doorzetten van de miskraam treedt meestal buikpijn op. De intensiteit van de pijn hangt meestal samen met de duur van de zwangerschap. De pijn begint vaak menstruatieachtig en kan toenemen tot weeënachtig. Aan de andere kant kan een miskraam ook symptoomloos verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

3 Oorzaken In 95% van alle gevallen gaat het bij een miskraam om een aanlegstoornis van het vruchtje. Er is vaak sprake van een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. De natuur zoekt een oplossing en de zwangerschap eindigt in een miskraam. Het gaat hierbij meestal niet om erfelijke afwijkingen, dus is er geen verhoogd risico voor een volgende zwangerschap. In 5% van de gevallen gaat het om een niet goed verlopen innesteling, een infectie, een afwijkende baarmoedervorm, een vleesboom of een onbekende oorzaak. Wanneer een vrouw twee of meer miskramen heeft doorgemaakt, is het mogelijk om nader onderzoek te laten doen. Een miskraam kunt u niet zelf veroorzaken. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning of door vrijen, vallen of bijvoorbeeld paardrijden. Het kan echter wel de aanleiding zijn dat een reeds bestaande miskraam op gang komt. Een miskraam kan niet worden tegengehouden of voorkomen.

4 Het verloop van een miskraam Het verloop van een miskraam kan per persoon sterk verschillen, maar verloopt in grote lijnen als volgt: Er is aanvankelijk weinig bloedverlies, dat enige dagen kan duren. Zet de miskraam door, dan gaat u meestal veel helderrood bloed verliezen (zorg dat u maandverband bij u draagt). Het bloedverlies varieert van een menstruatie tot een erg heftige menstruatie. Ook kunt u stolsels verliezen. Stolsels zijn klonten bloed die zo groot als een vuist kunnen zijn. In de meeste gevallen zult u het vruchtzakje niet als zodanig herkennen, maar dit is afhankelijk van de termijn waarop de miskraam optreedt. Als het bloedverlies toeneemt, gaat dat vaak gepaard met buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen. Het kan zijn dat u een aantal minuten tot uren buikpijn heeft, dat deze weer weg gaat en later weer terug komt. De samentrekkingen van de baarmoeder zorgen voor buikpijn. Hierdoor wordt alles wat erin zit naar buiten gebracht. Op deze manier maakt uw lichaam de baarmoeder schoon. Voor de buikpijn mag u paracetamol 1000 mg gebruiken (max 6 x 500 mg per dag = 3 x 2 tabletten). Aspirine raden we af omdat dit bloedverdunnend werkt. Een warme kruik of een warme douche kan ook verlichtend werken. Gebruik tijdens de miskraam geen tampons. Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens een menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. U kunt nog 5 tot 10 dagen wat helderrood bloed verliezen wat daarna overgaat in donkerbruin bloed.

5 Wanneer de verloskundige bellen Bij vragen of ongerustheid kunt u ons natuurlijk altijd bellen. Wij zijn dag en nacht te bereiken op Ook als u alleen behoefte heeft aan emotionele steun, mag u contact met ons opnemen. U dient sowieso te bellen: -Indien er sprake is van langdurig veel bloedverlies. Kortdurend mag het meer zijn, voornamelijk op het moment dat het vruchtje uitgedreven wordt. Maar blijft u maar veel bloed of stolsels verliezen of is er sprake van duizeligheid, flauwvallen of sterretjes zien, dan bel ons direct. -Indien de pijn ondraaglijk is. -Indien er koorts optreedt. Een temperatuur van 38 C of hoger dan wijzen op een infectie. Wat als een miskraam is vastgesteld? Tegenwoordig wordt vaak vroeg in de zwangerschap al een echo gemaakt. Een miskraam wordt dan vaak ook al vastgesteld voordat er symptomen optreden. Wanneer het duidelijk is dat er sprake is van een miskraam, kunt u een aantal dingen doen. -Afwachten -Met medicijnen een miskraam opwekken -Curettage Afwachten Over het algemeen kunt u een spontaan einde van de miskraam afwachten. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Soms duurt dit langer, zelfs tot enkele weken.

6 Voordelen van afwachten -Het geeft een spontane miskraam een meer natuurlijk beloop. -Het verdriet kan thuis beleefd worden. -Eventuele complicaties van een curettage worden vermeden. Nadelen van afwachten -Het kan emotioneel zwaar zijn. Bespreek met ons hoe lang u wilt afwachten. -Soms vinden mensen het eng om een spontane miskraam thuis door te maken. -Door ruim bloedverlies of pijn of door een incomplete miskraam kan later alsnog een curettage nodig zijn. Met medicijnen een miskraam opwekken Als de miskraam niet vanzelf op gang komt, kunt u ervoor kiezen om het met medicijnen (Cytotec) op te wekken. Als u dit graag wil, dan wordt er een afspraak gemaakt bij een gynaecoloog. Deze brengt de tabletten vaginaal bij u in of legt u uit hoe u dit zelf kunt doen. Indien er de volgende dag geen miskraam is opgetreden, worden er nogmaals tabletten ingebracht. Mocht ook dit geen resultaat hebben, dan zal alsnog een curettage moeten plaatsvinden.

7 Voordelen van behandeling met medicijnen -Bij goed resultaat is er geen curettage nodig. Nadelen van behandeling met medicijnen -Soms vinden mensen het eng om een spontane miskraam thuis door te maken. -Als bijwerking van de Cytotec kan misselijkheid optreden. -Het is mogelijk dat de miskraam met Cytotec niet of slechts gedeeltelijk tot stand komt, waardoor er alsnog een curettage nodig kan zijn. Curettage Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Hij doet dit via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond. De curettage kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder verdoving met een ruggenprik. Dit is afhankelijk van uw eigen wens en de beoordeling door de anesthesist. Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Voordelen van een curettage -Minder onzekerheid dan bij het afwachten. -Minder verstoring van het normale leven.

8 Nadelen van een curettage -Een curettage is een medische ingreep. -Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie in een later stadium worden verwijderd. -Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Vaak krijgt u dan antibiotica. -Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen, maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan. Anti-D-immunoglobuline Als u een rhesus negatieve bloedgroep heeft, dan kan het nodig zijn om na een miskraam anti-d-immunoglobuline (anti-d) te geven. Deze anti-d voorkomt het ontstaan van rhesus-antistoffen. Rhesusantistoffen zouden namelijk in een volgende zwangerschap problemen kunnen veroorzaken. Lichamelijk herstel Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken kan er nog wat vaginaal bloedverlies zijn, in het begin helderrood, later meestal wat bruinig. Tijdens dit bloedverlies is het raadzaam te wachten met vrijen, tampons te gebruiken of te gaan zwemmen. De volgende menstruatie kunt u na ongeveer 4 tot 6 weken verwachten, maar het kan ook eerder of later plaatsvinden.

9 Emotioneel herstel Sommigen kunnen een doorgemaakte miskraam vrij goed naast zich neerleggen, anderen hebben daar meer tijd voor nodig. Voor sommigen is een miskraam een zeer ingrijpende gebeurtenis waarna er tekenen zijn van een rouwproces. Een miskraam maakt een einde aan de zwangerschap, maar ook aan uw (nabije) toekomstbeeld en uw verwachtingen. Een miskraam kan gepaard gaan met veel verdriet, teleurstelling, schuldgevoelens, boosheid, leegte en ongeloof. De verwerking van een miskraam doet ieder op zijn eigen manier. Hoe lang dit proces duurt is voor iedereen verschillend. Belangrijk is om het een plek te geven en er samen over te praten. Een volgende zwangerschap Aangeraden wordt om met een volgende zwangerschap te wachten tot u weer gemenstrueerd heeft. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed. De eerste periode zal echter wel spannend zijn, zou het deze keer wel goed gaan? U kunt al vroeg in de zwangerschap contact met ons opnemen zodat we rond 8 weken een echo kunnen laten maken.

EEN MISKRAAM. MeM verloskundigen Floralaan HC Pijnacker of

EEN MISKRAAM. MeM verloskundigen Floralaan HC Pijnacker of EEN MISKRAAM MeM verloskundigen Floralaan 10 2643 HC Pijnacker 015-3697300 of 06-51927676 Informatie over een miskraam Je hebt van ons te horen gekregen, dat het mogelijk niet goed gaat met je zwangerschap.

Nadere informatie

Een miskraam Wat is een miskraam? Symptomen

Een miskraam Wat is een miskraam? Symptomen Een miskraam U heeft te horen gekregen dat het mogelijk niet goed gaat met uw zwangerschap. Wij hebben u al het één en ander verteld, maar willen dit ondersteunen met deze brochure zodat u het één en ander

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig

Nadere informatie

Een miskraam Wat is een miskraam Symptomen Oorzaken Het verloop van een miskraam

Een miskraam Wat is een miskraam Symptomen Oorzaken Het verloop van een miskraam Een miskraam Je hebt van ons te horen gekregen dat het mogelijk niet goed gaat met jouw zwangerschap. Wij hebben je al het een en ander verteld, maar willen dit ondersteunen met deze brochure zodat je

Nadere informatie

Wat is een miskraam? Symptomen Oorzaken

Wat is een miskraam? Symptomen Oorzaken Een miskraam U heeft van ons te horen gekregen dat het mogelijk niet goed gaat met uw zwangerschap. Wij hebben u al het een en ander verteld, maar willen dit ondersteunen met deze folder zodat u het op

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Nadere informatie

EEN MISKRAAM EN DAN?

EEN MISKRAAM EN DAN? Gynaecologie EEN MISKRAAM EN DAN? INLEIDING U hebt een miskraam gehad: een emotionele gebeurtenis. Er zijn waarschijnlijk veel vragen. In deze folder vindt u meer informatie. Soms is na een miskraam een

Nadere informatie

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP 990 Vaginaal bloedverlies Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is vaak onschuldig en stopt vanzelf. Het kan echter ook een teken zijn

Nadere informatie

Deze vormen van een miskraam kunnen in eerste instantie ongemerkt verlopen of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies en/of geringe buikpijn.

Deze vormen van een miskraam kunnen in eerste instantie ongemerkt verlopen of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies en/of geringe buikpijn. Een miskraam in de eerste maanden van de zwangerschap Bij u is een miskraam vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over wat een miskraam is en over de mogelijkheden die u heeft nadat deze bij u

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Gynaecologie / Verloskunde Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis INHOUDSOPGAVE Algemeen Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de

Nadere informatie

Een miskraam. en dan? Wat is een miskraam? Wat kunt u doen als u een miskraam heeft

Een miskraam. en dan? Wat is een miskraam? Wat kunt u doen als u een miskraam heeft Een miskraam en dan? Wat is een miskraam? Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Een miskraam wordt ook wel een abortus genoemd. Er zijn verschillende vormen van miskramen. Dit heeft

Nadere informatie

Bloedverlies bij een zwangerschap

Bloedverlies bij een zwangerschap Bloedverlies bij een zwangerschap G15.013-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Oorzaken... 2 Wat is een miskraam?... 2 Blighted ovum... 2 Missed abortion... 2 De kans op een miskraam... 2 Mogelijke klachten

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Wat is een miskraam? Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap in de eerste vier maanden. Vaginaal bloedverlies is vaak

Nadere informatie

Een verdrietig bericht

Een verdrietig bericht Verloskunde Centrum Oost Een verdrietig bericht Dat en meer lees je in deze folder. Miskraam Je hebt zojuist te horen gekregen dat er sprake is van een miskraam. Een verdrietig bericht waarmee abrupt een

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Een miskraam

Maatschap Gynaecologie. Een miskraam Maatschap Gynaecologie Algemeen Deze folder geeft u informatie over een miskraam. is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht. Een van de eerste verschijnselen is dikwijls vaginaal bloedverlies en/of

Nadere informatie

Verlies van een vroege zwangerschap Miskraamspreekuur

Verlies van een vroege zwangerschap Miskraamspreekuur Verlies van een vroege zwangerschap Miskraamspreekuur Afdeling gynaecologie en verloskunde Locatie Eindhoven Inhoudsopgave 1. Miskraamspreekuur 2 2. Wat is een miskraam? 3 3. Mogelijke klachten bij een

Nadere informatie

bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap

bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap Inhoud 1 Algemeen... 3 1.1 Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap?... 3 1.2 Oorzaken van vaginaal bloedverlies in

Nadere informatie

Verlies van een vroege zwangerschap

Verlies van een vroege zwangerschap Verlies van een vroege zwangerschap Afdeling gynaecologie en verloskunde Wat is een miskraam? Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap en wordt ook wel een abortus genoemd. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Een miskraam. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Een miskraam. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Een miskraam Informatie voor patiënten F0105-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Poli Gynaecologie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Poli Gynaecologie 00 Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie

Nadere informatie

Een miskraam, hoe nu verder?

Een miskraam, hoe nu verder? Een miskraam, hoe nu verder? Wat is een miskraam Een miskraam kan omschreven worden als het verlies van een niet levensvatbare vrucht. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Gebeurt dit

Nadere informatie

bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap

bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap 2 Inhoud 1 Algemeen 4 1.1 Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap 4 1.2 Oorzaken van vaginaal bloedverlies in het

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap:

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Gynaecologie alle aandacht INHOUDSOPGAVE In het kort Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap?

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Gynaecologie. Een miskraam

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Gynaecologie. Een miskraam Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Een miskraam 1 Een miskraam betekent dat u een vrucht draagt of verliest die niet levensvatbaar is. De oorzaak van

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Patiënteninformatie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap rkz.nl Algemeen Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? In het kort Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is gelukkig meestal onschuldig. Echter, in de helft

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Een miskraam. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Een miskraam. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Een miskraam i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis 1. Inleiding 2. Wat is een miskraam? 3. Wat is de kans op een miskraam? 4. Wat als een miskraam is vastgesteld? 4.1 Afwachten

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke

Nadere informatie

(DREIGENDE) MISKRAAM / BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN

(DREIGENDE) MISKRAAM / BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN (DREIGENDE) MISKRAAM / BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN Wat is een miskraam? Er is sprake van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week misloopt. De medische term voor een miskraam is spontane

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. In

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? 2 In het kort Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende oorzaken

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap Gynaecologie & Verloskunde Inleiding Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben.

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap en miskraam

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap en miskraam Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap en miskraam U heeft bloedverlies in de eerste maanden van uw zwangerschap. Dit is vaak onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. In de helft

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap 1 2 Inleiding Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Veelal is het bloedverlies onschuldig

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap (wel of geen miskraam?)

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap (wel of geen miskraam?) Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap (wel of geen miskraam?) Inhoudsopgave In het kort Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap? Oorzaken van vaginaal

Nadere informatie

Gynaecologie/Verloskunde Een miskraam en dan?

Gynaecologie/Verloskunde Een miskraam en dan? Gynaecologie/Verloskunde Een miskraam en dan? Inleiding Wanneer u meegedeeld wordt dat u een miskraam heeft (gehad), is dat doorgaans een heel verdrietige en vaak onverwachte boodschap. Figuur 1 Bij een

Nadere informatie

Algemeen 2 2. Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap? Oorzaken van vaginaal bloedverlies in het begin

Algemeen 2 2. Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap? Oorzaken van vaginaal bloedverlies in het begin Algemeen Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. In minder dan de helft van het aantal keren dat er bloedverlies optreedt in het

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? No 16 2005 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap en miskraam www.jijwij.nl In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat je vaginaal bloedverlies krijgt. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? In het kort Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is gelukkig meestal onschuldig. Echter, in de helft

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap; wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap; wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap; wel of geen miskraam? Informatie over de oorzaken van vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap. In deze folder geven

Nadere informatie

Contents Bloedverlies in het eerste trimester

Contents Bloedverlies in het eerste trimester Contents Bloedverlies in het eerste trimester... 2 Wat is een miskraam?... 2 De opties na het vaststellen van een miskraam.... 2 Wat kun je verwachten als de miskraam op gang komt?... 3 Neem direct contact

Nadere informatie

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE HELFT VAN DE ZWANGERSCHAP

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE HELFT VAN DE ZWANGERSCHAP Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie VERLOSKUNDE BLOEDVERLIES IN DE EERSTE HELFT VAN DE ZWANGERSCHAP Versie 1.0 Datum Goedkeuring 01-01-2005 Verantwoording NVOG Inhoudsopgave Algemeen...1

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Gynaecologie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap In deze folder vindt u de tekst, die op enkele uitzonderingen daargelaten officieel is vastgesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies Patiënteninformatie Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap; wel of geen miskraam? Informatie over de oorzaken van vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Nadere informatie

Miskraam spontane abortus

Miskraam spontane abortus Miskraam spontane abortus Inhoudsopgave pag. Inleiding 2 1. Oorzaak van een miskraam 3 2. Verschijnselen bij een dreigende miskraam 3 3. Wat te doen als een miskraam is vastgesteld 3 3.1 Afwachten 4 3.2

Nadere informatie

Miskraam. Diagnose en behandelmogelijkheden. Patiënteninformatie Miskraam

Miskraam. Diagnose en behandelmogelijkheden. Patiënteninformatie Miskraam Miskraam Diagnose en behandelmogelijkheden Patiënteninformatie Miskraam Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een miskraam 3 Oorzaken 4 Verschijnselen 5 Onderzoek 6 Mogelijkheden 7 Procedure curettage 8

Nadere informatie

Een miskraam. Pagina 1 van 5

Een miskraam. Pagina 1 van 5 Een miskraam Bij u is een miskraam vastgesteld. Bij een miskraam bevat de vruchtzak geen vruchtje of is er geen hartslag te zien. Dit verlies kan veel verdriet met zich meebrengen. Het is belangrijk om

Nadere informatie

- 1 - Informatie over een miskraam

- 1 - Informatie over een miskraam Informatie over een miskraam In deze folder staat informatie over wat een miskraam is, hoe deze meestal verloopt, wat er kan gebeuren als een miskraam is vastgesteld en welke gevoelens hierbij een rol

Nadere informatie

Een miskraam. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605

Een miskraam. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605 Een miskraam Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u verteld dat u een miskraam heeft. Een miskraam is een verdrietige gebeurtenis, die meestal veel vragen

Nadere informatie

Informatie over een miskraam

Informatie over een miskraam Informatie over een miskraam In deze folder staat informatie over wat een miskraam is, hoe deze meestal verloopt, wat er kan gebeuren als een miskraam is vastgesteld en welke gevoelens hierbij een rol

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies Vaginaal bloedverlies In de eerste helft van de zwangerschap mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap 3 Oorzaken van vaginaal bloedverlies in

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap. Gynaecologie (TZA)

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap. Gynaecologie (TZA) Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Gynaecologie (TZA) Inleiding Bij u is in uw huidige zwangerschap bloedverlies opgetreden. Meestal heeft uw huisarts u al onderzocht

Nadere informatie

Miskraam. Diagnose en behandelmogelijkheden. Patiënteninformatie Miskraam

Miskraam. Diagnose en behandelmogelijkheden. Patiënteninformatie Miskraam Miskraam Diagnose en behandelmogelijkheden Patiënteninformatie Miskraam Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een miskraam 3 Oorzaken 4 Verschijnselen 5 Onderzoek 6 Mogelijkheden 6a Afwachten 6b Curettage

Nadere informatie

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap Gynaecologie & Verloskunde Bezoekadressen ziekenhuis Enschede ziekenhuis Oldenzaal Δ Gebouw Haaksbergerstraat Δ Prins Bernhardstraat 17 Vrouw Kind Centrum

Nadere informatie

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap EEN MISKRAAM OF BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP Deze folder geeft informatie over een miskraam. Beschreven wordt

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?

Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? In het kort Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig en kan verschillende oorzaken

Nadere informatie

Verloskunde. Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Verloskunde. Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Verloskunde Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting

Nadere informatie

Een miskraam. Gynaecologie

Een miskraam. Gynaecologie Gynaecologie Een miskraam Bij u is een miskraam vastgesteld. Bij een miskraam bevat de vruchtzak geen vruchtje of is er geen hartslag te zien. Dit verlies kan veel verdriet met zich meebrengen. Het is

Nadere informatie

Gynaecologie. Wat is een miskraam Een miskraam is het verlies van een nietlevensvatbare

Gynaecologie. Wat is een miskraam Een miskraam is het verlies van een nietlevensvatbare Miskraam Deze folder geeft u informatie over de miskraam. U leest wat een miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de kans op een miskraam is en wat de kenmerken zijn. Mogelijke onderzoeken en behandelingen

Nadere informatie

Vroege miskraam. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis

Vroege miskraam. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Vroege miskraam Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Wat is een miskraam? 2 Oorzaak van een miskraam 3 De kans op een miskraam 3 Kunt u een volgende miskraam voorkomen? 4 Verschijnselen

Nadere informatie

Miskraam / vaginaal bloedverlies

Miskraam / vaginaal bloedverlies Gynaecologie Miskraam / vaginaal bloedverlies Algemene informatie Inhoud Vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap? Oorzaken van vaginaal bloedverlies Miskraam Wat is een miskraam? Hoe groot

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies. Obstetrie. eerste maanden zwangerschap

Vaginaal bloedverlies. Obstetrie. eerste maanden zwangerschap Vaginaal bloedverlies Obstetrie eerste maanden zwangerschap Inhoudsopgave In het kort 4 Wat zijn oorzaken van vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap, waaronder een miskraam? 4 Wat is een

Nadere informatie

Miskraam of bloedverlies

Miskraam of bloedverlies Miskraam of bloedverlies In de eerste maanden van de zwangerschap Deze folder geeft informatie over een miskraam. Beschreven wordt wat een miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de kans op een miskraam

Nadere informatie

Het krijgen van een miskraam

Het krijgen van een miskraam Het krijgen van een miskraam Je bent zwanger maar weet dat je een miskraam gaat krijgen. Op de echo heb je gezien dat er geen hartje klopt. Mogelijk voelde je al dat de zwangerschap niet goed ging. Maar

Nadere informatie

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige.

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige. Jij & je Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Jij & je zwangerschap zwangerschap Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Vraag & antwoord Wat is een miskraam? Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het

Nadere informatie

Curettage van de baarmoeder

Curettage van de baarmoeder Curettage van de baarmoeder GYNAECOLOGIE Binnenkort wordt u opgenomen voor een curettage. De gynaecoloog heeft u over deze ingreep geïnformeerd. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.

Nadere informatie

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap In deze brochure vindt u informatie over een vroege miskraam. U kunt lezen wat een vroege miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de

Nadere informatie

Een miskraam. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een miskraam. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een miskraam Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft na onderzoek bij uw verloskundige, echografist of gynaecoloog gehoord dat u een miskraam heeft. Een miskraam

Nadere informatie

Eerste trimester bloedverlies en vroege miskraam. Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap?

Eerste trimester bloedverlies en vroege miskraam. Wat betekent vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap? Eerste trimester bloedverlies en vroege miskraam Men spreekt van een vroege miskraam als een vrouw in de eerste vier maanden van de zwangerschap een niet-levensvatbaar embryo verliest. Een voorteken van

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap 2 Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap

Patiënteninformatie. Bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap Bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap Patiënteninformatie Bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Oorzaken van vaginaal bloedverlies

Nadere informatie

Een miskraam. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een miskraam. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een miskraam Bij uw verloskundige en/of bij Rijnstate is vastgesteld dat er bij u sprake is van een miskraam. In deze folder leest u meer over de oorzaak hiervan, de miskraam zelf en de periode die erop

Nadere informatie

Een miskraam Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een miskraam Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een miskraam Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft na onderzoek bij uw verloskundige, echografist of gynaecoloog gehoord dat u een miskraam heeft. Op de echo

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een miskraam?

Inleiding. Wat is een miskraam? Miskraam Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is een miskraam?...4 Oorzaken van een miskraam...5 De kans op een miskraam...5 Verschijnselen van een miskraam...6 Wat te doen als een miskraam is vastgesteld?...7

Nadere informatie

H Miskraam

H Miskraam H.40027.0716 Miskraam Inleiding Bij een miskraam verliest een zwangere vrouw het vruchtje. Het is bekend dat ongeveer 15% van de zwangerschappen vroeg tot een miskraam leiden. De oorzaak hiervan is meestal

Nadere informatie

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder

Nadere informatie

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd? HYSTEROSCOPIE 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Sint Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt. Tijdens dit

Nadere informatie

Miskraam en/of bloedverlies

Miskraam en/of bloedverlies Miskraam en/of bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Oorzaken van bloedverlies in het begin van de zwangerschap 1 Wat kunnen

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap 1/9 Verloskunde Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Inleiding Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam is, wat de

Nadere informatie

Miskraam. B. Spitz, M. Keirse en A. Vandermeulen. Tussen iets en niets. Tielt: Lannoo, 1998. ISBN 90 2093 444 9.

Miskraam. B. Spitz, M. Keirse en A. Vandermeulen. Tussen iets en niets. Tielt: Lannoo, 1998. ISBN 90 2093 444 9. B. Spitz, M. Keirse en A. Vandermeulen. Tussen iets en niets. Tielt: Lannoo, 1998. ISBN 90 2093 444 9. Omgaan met verlies in de prille zwangerschap. Marianne Cuisinier en Hettie Janssen. Met lege handen;

Nadere informatie

Gynaecologie. Miskraam

Gynaecologie. Miskraam Gynaecologie Miskraam 1 Polikliniek gynaecologie Tel. 0591-69 13 40 Afdeling gynaecologie Tel. 0591-69 15 67 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 4. 1. Wat is een miskraam 5. 2. Oorzaak van een miskraam 5. 3. Kans

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Inleiding Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam

Nadere informatie

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de kans

Nadere informatie

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden

Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden Miskraam of bloedverlies in de eerste maanden Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is een miskraam?... 1 Oorzaak van een miskraam... 2 Kans op een miskraam... 2 Kunt u een volgende miskraam voorkomen?... 3

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie

Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie Kijkje in de baarmoeder Zo nodig met een kleine ingreep Diagnostische hysteroscopie Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is gebaseerd op de informatie van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Inleiding Wat is een miskraam Oorzaak van een miskraam

Inleiding Wat is een miskraam Oorzaak van een miskraam Miskraam 1 Inleiding Deze brochure geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de kans op een miskraam is, en wat de verschijnselen

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Miskraam/curettage

GYNAECOLOGIE. Miskraam/curettage GYNAECOLOGIE Miskraam/curettage Inhoudsopgave Inleiding 3 Een miskraam 3 Oorzaak 3 Kans op een miskraam 4 Volgende miskraam voorkomen 4 Verschijnselen 4 Andere oorzaken van bloedverlies 5 Onderzoeken 5

Nadere informatie

Een miskraam Radboud universitair medisch centrum

Een miskraam Radboud universitair medisch centrum Een miskraam In deze folder vindt u informatie over de behandeling van een miskraam in het Radboudumc. Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de folder over dit onderwerp: Bloedverlies in de eerste

Nadere informatie

Miskraam. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Miskraam. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Miskraam 1 Miskraam Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Wat is een miskraam? 2 Hoe herken je een miskraam? 2 Oorzaak van een miskraam 3 Wat te doen als een miskraam is vastgesteld?

Nadere informatie

Ambulante hysteroscopie

Ambulante hysteroscopie Ambulante hysteroscopie 2 Dit boekje geeft informatie over de ambulante hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog in de baarmoeder kijkt en eventueel kleine ingrepen doet. We beschrijven

Nadere informatie

Kijken in de baarmoeder Diagnostische hysteroscopie

Kijken in de baarmoeder Diagnostische hysteroscopie GYNAECOLOGIE Kijken in de baarmoeder Diagnostische hysteroscopie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling, locatie Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Er is beschreven wat een vroege miskraam is, wat de oorzaak is, hoe groot de

Nadere informatie

De miskraam. Verloskunde. alle aandacht

De miskraam. Verloskunde. alle aandacht De miskraam Verloskunde alle aandacht Een miskraam Een miskraam of abortus is het verloren gaan van de zwangerschap in de eerste maanden. In Nederland spreken we van een miskraam tot aan de 16e week na

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Gynaecologie / obstetrie Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Inleiding Deze folder geeft informatie over een vroege miskraam. Beschreven wordt wat een vroege miskraam

Nadere informatie

Kijken in de baarmoeder

Kijken in de baarmoeder Kijken in de baarmoeder (Diagnostische hysteroscopie) In deze brochure leest u meer over onderzoek van de baarmoeder via een hysteroscoop (kijkbuis). U leest welke onderzoeken mogelijk zijn en hoe die

Nadere informatie

De miskraam. Verloskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

De miskraam. Verloskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen De miskraam Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Een miskraam Een miskraam of abortus is het verloren gaan van de zwangerschap in de eerste maanden. In Nederland spreken we van een miskraam tot aan de 16e

Nadere informatie