Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum"

Transcriptie

1 Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum

2 1. Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat u een behandeling met chemoradiotherapie ondergaat. Deze behandeling vindt plaats op de locatie MCH-Bronovo locatie Westeinde in Den Haag. In deze folder leest u meer over de behandeling door middel van chemoradiotherapie. 2. Waarom een behandeling met chemoradiotherapie? De keuze voor de behandelmethode bij patiënten met longkanker is afhankelijk van het stadium waarin de longkanker zich bevindt. In uw stadium van longkanker is gekozen voor een combinatiebehandeling van chemotherapie en bestraling (radiotherapie). De chemotherapie heeft een versterkende werking op de bestraling; het effect van de bestraling wordt zo dus vergroot. Wat is chemotherapie Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die sneldelende cellen doden of de celdeling remmen. Deze soort medicijnen wordt ook wel cytostatica genoemd. Na toediening van chemotherapie word het via uw bloed door het lichaam verspreid en kan het vrijwel overal in het lichaam kankercellen bereiken, dus ook in de longen. De longarts is verantwoordelijk voor het toedienen van de chemotherapie. Wat is bestraling Bij bestraling worden kankercellen met behulp van straling beschadigd zodat ze zich niet meer kunnen delen en doodgaan. De radiotherapeut-oncoloog is de medisch specialist die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de bestralingen. 3. Behandelen in het Oncologisch Centrum Medisch Centrum Haaglanden (MCH)- Bronovo en het Groene Hart Ziekenhuis werken sinds enkele jaren intensief samen binnen het Oncologisch Centrum. De belangrijkste reden hiervoor is om kennis en ervaring te bundelen en de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren. Binnen het oncologisch Centrum vindt de chemoradiotherapie plaats op locatie MCH-Bronovo locatie Westeinde in Den Haag. Op deze locatie bevindt zich namelijk zowel het Radiotherapie-centrum (waar de bestralingen plaatsvinden) alsmede een oncologische dagbehandeling waar de chemokuren kunnen worden toegediend. Door beide behandelingen plaats te laten vinden op één locatie, hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen en kunnen wij er voor zorgen dat alle artsen en verpleegkundigen over de voor deze speciale behandeling benodigde kennis beschikken.

3 4. Voorbereiding op de behandeling Om u voor te bereiden op de behandeling krijgt u verschillende afspraken. Uw casemanager in uw eigen ziekenhuis zorgt er voor dat deze afspraken gemaakt worden. De afspraken worden waar mogelijk gekoppeld, zodat u zo min mogelijk naar het ziekenhuis hoeft te komen. Voorlichting over chemotherapie U krijgt een afspraak bij een van de twee gespecialiseerde consulenten longoncologie in het MCH- Bronovo locatie Westeinde: Suzanne Dérogée of Simone Helwig. De consulent longoncologie zal u uitleg geven over de chemotherapie, bijwerkingen en praktische zaken en al uw vragen beantwoorden. Ook zal zij een vragenlijst afnemen, uw bloedwaardes en urine uitslagen bekijken en uw behandelingen inplannen. In het MCH-Bronovo is de consulent longoncologie uw eerste aanspreekpunt voor vragen. U kunt de consulent longoncologie op werkdagen gedurende kantooruren bereiken via telefoonnummer: Voorafgaand aan de behandeling zal u kennis maken met een van de longartsen in het MCH-Bronovo. Tijdens de periode dat u chemoradiatie krijgt, is de longarts van het MCH-Bronovouw hoofdbehandelaar. Voorlichting over bestraling Bij de afdeling radiotherapie krijgt u voorafgaand aan de behandeling een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Uw radiotherapeut-oncoloog spreekt met u een aantal zaken door, zoals uw ziektegeschiedenis en de reden en het doel van de behandeling. De bestralingen worden voorbereid en uitgevoerd door Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (MBB-ers). Met de MBB-er heeft u een voorlichtingsgesprek, de MBB-er vertelt u over de behandeling aan de hand van een fotopresentatie. Tevens wordt ingegaan op de bijwerkingen en krijgt u adviezen over huidverzorging en andere tips over hoe u de bijwerkingen kunt beperken. Verder is er ruimte voor het stellen van vragen. Voorbereidende PET-scan Voorafgaand aan de bestraling zal u nog een speciale PET-scan ondergaan waarbij heel precies in kaart kan worden gebracht welk gebied bestraald moet worden en welke gebieden ontzien moeten worden. Deze PET-scan vindt plaats in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

4 5. Rondom de behandeling De behandeling bij chemoradiotherapie bestaat uit 24 dagen waarop u eerst chemotherapie krijgt en daarna kort bestraald wordt. De chemoradiotherapie vindt dagelijks plaats, van maandag tot en met vrijdag. Dit houdt in dat u ongeveer vijf weken aaneensluitend behandeld wordt. Chemotherapie op de dagbehandeling Oncologie Uw dagelijkse combinatiebehandeling start met het toedienen van de chemotherapie. Dit vindt plaats op de dagbehandeling Oncologie. Deze vindt u in MCH-Bronovo locatie Westeinde op de 6 e verdieping (rode kant). De verpleegkundigen op de dagbehandeling Oncologie zijn oncologieverpleegkundigen. Zij kunnen u helpen met al uw vragen. Op verzoek kan een van de consulenten longoncologie u bezoeken op de dagbehandeling. De soort chemotherapie die bij u wordt toegediend heet Cisplatinum. Bij deze vorm van chemotherapie druppelt een van tevoren afgemeten hoeveelheid chemomedicijn via een slangetje (infuus) in een bloedvat in uw arm. De eerste dag van uw behandeling (of eventueel de dag ervoor) wordt dit zogenaamde PICC-infuus eenmalig ingebracht in uw bovenarm. Het infuus blijft gedurende vijf weken, tot het einde van de behandeling, zitten. De verzorging hiervan wordt wekelijks door de oncologieverpleegkundige op de afdeling gedaan. Het toedienen van het chemomedicijn duurt ongeveer een uur. Van de chemotherapie kunt u misselijk worden. Om de misselijkheid tegen te gaan, wordt preventief gestart met tabletten van het medicijn Metoclopramide. U bent tijdens de behandeling in bezit van deze medicijnen. Deze neemt u op de dagen van de behandeling s ochtends voor het ontbijt in (thuis, voordat u naar het ziekenhuis gaat) en daarnaast ook voor de lunch en het avondeten. Het recept wordt verstrekt op de poli van de consulent longoncologie. De bestraling Een half uur tot twee uur na de chemotherapie op de dagbehandeling Oncologie gaat u naar de afdeling Radiotherapie (verdieping -1) van het MCH-Bronovo locatie Westeinde voor uw bestraling. Tijdens de bestraling ligt u op de behandeltafel. De MBB-er stelt het bestralingsveld in en verlaat daarna de ruimte. Vervolgens wordt u gedurende één tot enkele minuten bestraald. Tijdens de bestraling kan de MBB-er u zien en horen via een camera en een intercom verbinding. U kunt de straling niet zien of voelen en bestraald worden doet geen pijn. Een bestraling is meestal opgebouwd uit meerdere bestralingsvelden, die gegeven worden vanuit verschillende richtingen. Nadat de bestralingsdosis is afgegeven, slaat het bestralingstoestel automatisch af. Na de bestraling kunt u naar huis.

5 Tussentijdse controles Eén keer per week zal u op controle komen bij de consulent longoncologie. Op de dag voor deze controles laat u bloed prikken en levert u urine in. Ook zal door de consulent longoncologie en/of de longarts van het MCH-Bronovo lichamelijk onderzoek worden verricht. We controleren zo of uw lichaam in staat is de volgende week chemotherapie te kunnen verdragen. Indien dit niet het geval is, kan door de longarts besloten worden de behandeling aan te passen of (tijdelijk) te staken. Verder spreekt u tijdens de bestralingsserie ook één keer per week uw behandelend radiotherapeutoncoloog. Begeleiding door familielid, vriend of kennis Het kan fijn zijn om tijdens uw bezoeken aan de dagbehandeling Oncologie en de afdeling Radiotherapie iemand mee te nemen. Gedurende de gehele behandeling mag daarom altijd een familielid, vriend of kennis met u meekomen. Vervoer Of u op eigen gelegenheid of met een taxi van en naar het MCH-Bronovo locatiewesteinde kunt reizen hangt onder andere af van hoe u reageert op de behandelingen. Uw eigen ziekenhuis of het MCH- Bronovo kan u indien gewenst een machtiging geven waarop staat dat u in aanmerking komt voor vervoer met een taxi. U dient zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te vragen welk taxibedrijf er gecontracteerd is en welke kosten hieraan verbonden zijn. Voor het gebruik maken van de taxi wordt door zorgverzekeraars meestal een eenmalige eigen bijdrage gerekend. Uw eigen medicatie Voor de start van uw behandeling is al uw medicatie genoteerd, zodat wij goed op de hoogte zijn welke medicatie u thuis normaal gebruikt. Wanneer u de medicijnen die u thuis gebruikt gedurende de dag moet innemen dan kunt u deze meenemen tijdens uw dagelijkse bezoeken aan het ziekenhuis. 6. Klachten tijdens en na de chemoradiotherapie Chemoradiotherapie is een intensief behandeltraject. De behandelingen kunnen bijwerkingen en complicaties geven. Wanneer u tijdens of na de behandeling te maken krijgt met klachten is het van belang dat u dit tijdig aangeeft bij uw arts of verpleegkundige. U krijgt van ons adviezen om uw behandeling zo goed mogelijk door te komen en bijwerkingen zoveel mogelijk tegen te gaan Mogelijke klachten Moeheid, slaperigheid en lusteloosheid zijn veel voorkomende klachten bij chemoradiotherapie. Ook kan er sprake zijn van een verminderde seksualiteit.

6 De chemokuren kunnen invloed hebben op uw spijsvertering; smaakverandering, misselijkheid, braken, diarree of verstopping, slijmvorming en slikklachten kunnen optreden tijdens de behandeling. Ook remt de chemotherapie uw eigen afweersysteem waardoor er een verhoogde kans is op infecties en koorts. Doordat de chemotherapie de celdeling remt, kan er haarverlies optreden en kan er sprake zijn van een droge huid en nagelproblemen. De bestralingen kunnen tot gevolg hebben dat de huid die zich in het bestraalde gebied bevindt, een reactie gaat vertonen. Uw huid kan in meer of mindere mate rood, droog, schilferig worden en soms open gaan. De huidplooien (oksels, onder de borst) reageren over het algemeen iets gevoeliger op de bestraling. Meestal treedt de huidreactie vanaf 2 tot 4 weken na het begin van de bestraling op. De huid is binnen 4 tot 6 weken na de behandeling grotendeels weer hersteld. Contact opnemen In de volgende gevallen dient u direct contact op te nemen met het MCH-Bronovo Westeinde: Koorts (temperatuur hoger dan 38,0 C) met of zonder koude rillingen. Spontane blauwe plekken (zonder dat u bent gevallen of u heeft gestoten). Aanhoudend bloeden van een wondje (langer dan een half uur), bijvoorbeeld een aanhoudende neusbloeding. Klachten bij het bewegen van uw armen en/of benen. Adviezen Wij adviseren u om tijdens uw behandelperiode: Veel te drinken; minimaal 1,5 à 2 liter vocht per dag. Goed gevoed te blijven. Goede' voeding bij kanker is voeding die voldoende energie en eiwitten bevat voor het bereiken of handhaven van een goed lichaamsgewicht. Goede voeding is ook nodig voor een goede conditie. Te zorgen voor een goede dagelijkse hygiëne. Dit is belangrijk om onder andere infecties te vermijden. Dagelijks ongeveer een half uur te bewegen; bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Uit onderzoek is gebleken dat dit kan helpen om vermoeidheid eerder te laten verdwijnen. Bij beginnende pijnklachten aan de slokdarm (bijvoorbeeld als gevolg van braken) vier keer per dag Paracetamol 1000mg te nemen.

7 7. Vervolgafspraken Na het einde van de behandeling met chemoradiotherapie in het MCH-Bronovo locatie Westeinde gaat u voor verdere controle en begeleiding weer naar uw eigen ziekenhuis. Twee weken na de laatste behandeling krijgt u een poliafspraak bij uw eigen longarts om te bespreken hoe het met u gaat. De effecten van de bestraling werken nog 6 weken door. Daarom wordt pas 6-8 weken na de laatste behandeling een CT-scan gemaakt om te kijken wat het effect van de behandeling is geweest. Daarna krijgt u een afspraak bij uw eigen longarts op de poli om de uitslag te bespreken. Uw casemanager in uw eigen ziekenhuis neemt na het einde van de behandeling met chemoradiotherapie in het MCH-Bronovo locatie Westeinde, de taak van eerste aanspreekpunt weer over van de consulent longoncologie. 8. Tot slot Wanneer u na het lezen van deze folder vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze bespreken met uw arts of casemanager.

8 OC december 2015 De ziekenhuizen werken samen om u betere zorg te kunnen bieden. Dat doen we door specialistische kennis en ervaring te bundelen. Naast deskundige zorgverleners in uw eigen ziekenhuis, staan binnen het hele samenwerkingsverband gespecialiseerde behandelteams voor u klaar. U blijft als patiënt altijd nauw betrokken bij de keuzes in uw behandelproces. Zo halen we het beste uit onszelf voor uw gezondheid. Bronovo Bronovolaan AX Den Haag Groene Hart Ziekenhuis Bleulandweg HH Gouda Medisch Centrum Haaglanden Locatie Westeinde Lijnbaan VA Den Haag Locatie Antoniushove Burgemeester Banninglaan BA Leidschendam

Oncologie. Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum

Oncologie. Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum Oncologie Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum Belangrijkste punten van deze folder: Het Groene Hart Ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden (MCH)-Bronovo werken

Nadere informatie

Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum

Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair

Nadere informatie

Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low- dose concurrent cisplatinum

Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low- dose concurrent cisplatinum Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low- dose concurrent cisplatinum 1. Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat u een behandeling met chemoradiotherapie ondergaat. Deze behandeling vindt

Nadere informatie

Oncologie. Longkanker, wat nu?

Oncologie. Longkanker, wat nu? Oncologie Longkanker, wat nu? Belangrijkste punten van deze folder: Het Groene Hart Ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden (MCH)-Bronovo werken nauw samen op het gebied van longkanker. Dat doen we door

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Inleiding U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Intra- Operatieve Radiotherapie. Eenmalige bestraling bij borstkanker

Intra- Operatieve Radiotherapie. Eenmalige bestraling bij borstkanker IntraOperatieve Radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker Belangrijkste punten van deze folder: U wordt geopereerd voor borstkanker en tijdens de operatie eenmalig inwendig bestraald. De operatie

Nadere informatie

Adviezen na operatie bij blaaskanker met stoma

Adviezen na operatie bij blaaskanker met stoma Adviezen na operatie bij blaaskanker met stoma Inleiding U heeft een blaasoperatie gehad en heeft daarbij een urinestoma gekregen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Intra-Operatieve Radiotherapie

Intra-Operatieve Radiotherapie Intra-Operatieve Radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker Informatie voor patiënten MB0003-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Adviezen na operatie bij blaaskanker met vervangblaas

Adviezen na operatie bij blaaskanker met vervangblaas Adviezen na operatie bij blaaskanker met vervangblaas Inleiding U heeft een blaasoperatie gehad en heeft daarbij een vervangblaas gekregen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk voorbereid

Nadere informatie

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten met kanker, werkt HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker

Nadere informatie

Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling

Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie of doelgerichte therapie. Vóór het starten

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Belangrijkste punten van deze folder: U bent verwezen naar de mammapolikliniek voor borstonderzoek. De duur van het bezoek aan de mammapolikliniek hangt af van welke

Nadere informatie

Darzalex (daratumumab) PATIËNTENBROCHURE

Darzalex (daratumumab) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Darzalex (daratumumab) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Darzalex (daratumumab) is een doelgerichte therapie.

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de darm

Adviezen na een operatie aan de darm Adviezen na een operatie aan de darm HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Informatie voor patiënten F0752-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS)

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie op: dag om uur. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van HMC Westeinde, tweede verdieping.

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Informatie voor patiënten F0753-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Adviezen bij een gynaecologische operatie. Het volgen van het ERAS programma en/of kauwen van kauwgom

Adviezen bij een gynaecologische operatie. Het volgen van het ERAS programma en/of kauwen van kauwgom Adviezen bij een gynaecologische operatie Het volgen van het ERAS programma en/of kauwen van kauwgom Inleiding U ondergaat binnenkort een gynaecologische operatie. Deze folder geeft u informatie over de

Nadere informatie

Adviezen na een artroscopie van de enkel

Adviezen na een artroscopie van de enkel Adviezen na een artroscopie van de enkel U heeft een kijkoperatie van de enkel ondergaan. In het ziekenhuis bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Toch moet u zich na de operatie aan

Nadere informatie

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Deze folder gaat over een eenmalige bestraling tijdens een operatie bij endeldarmkanker. Deze vorm van bestraling heet intra-operatieve radiotherapie

Nadere informatie

Groeihormoontest Clonidine-test

Groeihormoontest Clonidine-test Groeihormoontest Clonidine-test Uw kind wordt een dag op de afdeling Kindergeneeskunde opgenomen voor een groeihormoontest (clonidine-test). Tijdens dit onderzoek krijgt uw kind een medicijn toegediend.

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS)

Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Echo-endoscopie vanuit de slokdarm (EUS) Informatie voor patiënten F0851-4380 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Eenmalige bestraling bij borstkanker

Eenmalige bestraling bij borstkanker Deze folder geeft u informatie over Eenmalige bestraling bij borstkanker patiënteninformatie Intra-Operatieve Radiotherapie Inleiding Deze folder gaat over eenmalige inwendige bestraling tijdens een borstsparende

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Vlekje op de long Belangrijkste punten van deze folder: Een gespecialiseerd behandelteam van het Oncologisch Centrum bespreekt samen met u de verschillende behandelmogelijkheden en voert deze uit. Tijdens

Nadere informatie

Uw afspraak U heeft een afspraak op:

Uw afspraak U heeft een afspraak op: Pleurapunctie Uw afspraak U heeft een afspraak op: dag om uur. Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van: HMC Antoniushove,

Nadere informatie

Lokalisatie van een tumor met een radioactief zaadje Bij een tumor in de borst of lymfeklier

Lokalisatie van een tumor met een radioactief zaadje Bij een tumor in de borst of lymfeklier Lokalisatie van een tumor met een radioactief zaadje Bij een tumor in de borst of lymfeklier U wordt binnenkort geopereerd aan uw borst(en) en/of oksel. Voor de operatie wordt een lokalisatie gedaan. Met

Nadere informatie

Behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN)

Behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) Behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) Anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) is een verandering in het slijmvlies in en rond de anus. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het

Nadere informatie

Behandelwijzer oncologie

Behandelwijzer oncologie Behandelwijzer oncologie Chemotherapie Wat is chemotherapie? Chemotherapie is de behandeling van kanker met speciale medicijnen, zogenoemde cytostatica. Cytostatica remmen en verstoren het celdelingsproces

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van het maagdarmkanaal (slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier). Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Informatie voor patiënten MB0009-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Tijdens een acute verslechtering van MS kunnen MS-patiënten behandeld worden met methylprednisolon. In deze folder willen wij u informeren over de

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Mediastinoscopie Belangrijkste punten van deze folder: U wordt behandeld in het A12 Oncologisch Centrum, locatie Antoniushove in Leidschendam. Een mediastinoscopie is een operatie om te onderzoeken of

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Pleurapunctie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Pleurapunctie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Pleurapunctie Informatie voor patiënten F0926-4380 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Chemotherapie. Inhoud

Chemotherapie. Inhoud Chemotherapie Inhoud 1. Wat is chemotherapie? 2 2. Behandeling en tussentijdse controle 2 3. Opname in het ziekenhuis 3 4. Bijwerkingen 4 5. Psychosociale gevolgen 7 6. Vervolgcontroles 7 7. Vragen 8 8.

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Pijn op de borstpolikliniek

Pijn op de borstpolikliniek Pijn op de borstpolikliniek U heeft binnenkort een afspraak op de Pijn op de borstpolikliniek. Hier zult u enkele onderzoeken ondergaan. Na afloop van de onderzoeken krijgt u direct de uitslagen van de

Nadere informatie

Adviezen voor thuis. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Adviezen voor thuis. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Adviezen voor thuis na een opname op Dagbehandeling MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F0981-1565 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen stoma

A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen stoma A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen stoma Informatie voor patiënten Inleiding U heeft een urinestoma gekregen. In het A12 Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS)

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) In overleg met uw longarts krijgt u een inwendig onderzoek van de luchtwegen (bronchiën). Dit onderzoek heet een endobronchiale echografie met een punctie (EBUS).

Nadere informatie

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS)

Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Echo-endoscopie vanuit de luchtpijp (EBUS) Informatie voor patiënten F0972-4380 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

Bewegen na een borstoperatie

Bewegen na een borstoperatie Bewegen na een borstoperatie Belangrijkste punten van deze folder: Deze folder geeft informatie over bewegen na een borstoperatie en het voorkomen van een dikke arm (lymfoedeem). Neem bij klachten contact

Nadere informatie

Behandeling van pijn met iontoforese

Behandeling van pijn met iontoforese Behandeling van pijn met iontoforese In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met iontoforese. Dit is een behandeling om uw pijnklachten te verminderen. Wat is iontoforese

Nadere informatie

Radiotherapie Palliatieve bestraling

Radiotherapie Palliatieve bestraling Radiotherapie Palliatieve bestraling Tijdens en na een bestraling om (pijn) klachten te verlichten Radiotherapie U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Radiotherapie van het Universitair

Nadere informatie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Epidurale injectie met corticosteroïden Epidurale injectie met corticosteroïden Informatie voor patiënten F0898-2173 september 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Telefoonnummer Afspraakbureau:

Telefoonnummer Afspraakbureau: Hamerteencorrectie In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een hamerteencorrectie te laten uitvoeren. Deze operatie gebeurt binnenkort op de poliklinische operatiekamer. In deze folder

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Informatie voor patiënten F0941-4380 maart 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen vervangblaas

A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen vervangblaas A12 KANKERCENTRUM Adviezen na operatie bij blaaskanker met aanleggen vervangblaas Informatie voor patiënten Inleiding U heeft een vervangblaas gekregen. In het A12 Kankercentrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Behandeling met azathioprine (Imuran )

Behandeling met azathioprine (Imuran ) Behandeling met azathioprine (Imuran ) In deze folder vindt u informatie over de met u besproken behandeling met azathioprine. Het doel van een behandeling met azathioprine is uw ziekte tot rust te brengen.

Nadere informatie

Behandeling met tocilizumab (RoActemra )

Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn tocilizumab voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is RoActemra. Het

Nadere informatie

Adviezen na een borstoperatie

Adviezen na een borstoperatie Adviezen na een borstoperatie Informatie voor patiënten MB0007-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Wortelblokkade met corticosteroïden

Wortelblokkade met corticosteroïden Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan Informatie voor patiënten F1025-4410 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Slokdarmechocardiografie

Slokdarmechocardiografie Slokdarmechocardiografie Uw arts heeft voor u een slokdarm-echocardiografie afgesproken (TEE = transesophageale echo). Dit is een onderzoek van het hart via de slokdarm. Tijdens dit onderzoek wordt er

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Behandeling met MabThera

Behandeling met MabThera Behandeling met MabThera In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn MabThera voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel is om de ontsteking tot rust te brengen. In deze folder

Nadere informatie

De verpleegkundig consulent (oncologische) gynaecologie

De verpleegkundig consulent (oncologische) gynaecologie De verpleegkundig consulent (oncologische) gynaecologie Informatie voor patiënten F1010-3102 maart 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Kyprolis (carfilzomib) PATIËNTENBROCHURE

Kyprolis (carfilzomib) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Kyprolis (carfilzomib) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Deze behandelign bestaat uit één cytostaticum, namelijk

Nadere informatie

PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking

PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking PET-CT scan PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking van de coöperatie ziekenhuizen, waaronder

Nadere informatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Deze folder geeft u informatie over de adviezen na een TVT-O operatie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape via het foramen

Nadere informatie

PET-CT scan. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

PET-CT scan. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl PET-CT scan Informatie voor patiënten F0882-6011 mei 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44 MCH

Nadere informatie

Algemene informatie Rechten en plichten

Algemene informatie Rechten en plichten Algemene informatie Rechten en plichten Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg voor patiënten met kanker werkt het Groene Hart Ziekenhuis met Bronovo en Medisch Centrum Haaglanden samen binnen

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven APD infuus Inleiding U heeft van uw specialist gehoord dat infusie-therapie met APD van belang is bij de behandeling van uw ziekte. Uw specialist zal u al grotendeels op de hoogte hebben gesteld over

Nadere informatie

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm. Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich melden op de

Nadere informatie

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig identiteitsbewijs mee. Bent u verhinderd, neemt u dan

Nadere informatie

Hersenscintigrafie met DaTSCAN

Hersenscintigrafie met DaTSCAN Hersenscintigrafie met DaTSCAN Uw arts heeft een hersenscintigrafie met DaTSCAN bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Epidurale injectie met corticosteroïden Epidurale injectie met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een epidurale injectie met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen

Nadere informatie

Mabthera + CHOP PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + CHOP PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + CHOP TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Deze kuur bestaat uit 1 monoklonaal antilichaam (Mabthera

Nadere informatie

Biopsie van de borst onder echogeleide

Biopsie van de borst onder echogeleide Biopsie van de borst onder echogeleide U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC. Als u de datum en tijd van het onderzoek heeft ontvangen,

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met een Bisfosfonaat per infuus of tablet. Een Bisfosfonaat wordt voorgeschreven om de botten

Nadere informatie

Behandeling met abatacept (Orencia )

Behandeling met abatacept (Orencia ) Behandeling met abatacept (Orencia ) In deze folder vindt u informatie over de met u besproken behandeling met het medicijn abatacept. Het doel van de behandeling is het ontstekingsproces tot rust te brengen.

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10 Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10 Informatie voor patiënten F1018-1245 september 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1

Nadere informatie

Radiotherapie. Radiotherapie bij borstkanker

Radiotherapie. Radiotherapie bij borstkanker Radiotherapie Radiotherapie bij borstkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u borstkanker vastgesteld. U bent voor de bestralingsbehandeling verwezen naar de afdeling Radiotherapie

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

Punctie met behulp van een CT-scan

Punctie met behulp van een CT-scan Punctie met behulp van een CT-scan Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met de oncologieverpleegkundige. In deze folder

Nadere informatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie Hersenoperatie Uw neuroloog heeft een tumor in uw hersenen geconstateerd. Hiervoor moet u binnenkort een operatie ondergaan (craniotomie genoemd). De ingreep wordt uitgevoerd door de neurochirurg. In deze

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Biopsie van de borst Stereotactische mammotome

Biopsie van de borst Stereotactische mammotome Biopsie van de borst Stereotactische mammotome U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC Westeinde. Als u de datum en tijd van het

Nadere informatie

HMC-patiëntenpas Verhinderd Wat is vertebroplastiek?

HMC-patiëntenpas Verhinderd Wat is vertebroplastiek? Vertebroplastiek Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u binnenkort een vertebroplastiekbehandeling ondergaat. Voor deze behandeling wordt u een dag opgenomen in HMC Westeinde. De afdeling Opname

Nadere informatie

Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera

Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera Behandeling met fosfor-32 bij polycythaemia vera Uw arts heeft een behandeling met fosfor (P-32) bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over de behandeling en welke voorbereidingen

Nadere informatie

Als u een afspraak heeft in HMC Antoniushove: Als u een afspraak heeft in HMC Westeinde:

Als u een afspraak heeft in HMC Antoniushove: Als u een afspraak heeft in HMC Westeinde: Nierbiopsie U heeft een afspraak voor een nierbiopsie. Bij dit onderzoek wordt met een punctie een stukje nierweefsel weggehaald. Dit weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Voor dit onderzoek wordt

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklierprocedure Schildwachtklierprocedure mamma Uw arts heeft een schildwachtklier-procedure bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven RF facet denervatie In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een zogenoemde RF facet denervatie. Uw pijnklachten worden mogelijk veroorzaakt door een probleem van de de

Nadere informatie

Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan

Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan U heeft een afspraak voor een wortelblokkade met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen van een zenuwwortel. Een

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Mediastinoscopie HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Adviezen na een poliklinische operatie

Adviezen na een poliklinische operatie Adviezen na een poliklinische operatie U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid

Nadere informatie

Zorgplan Longoperatie

Zorgplan Longoperatie Zorgplan Longoperatie U bent opgenomen voor een longoperatie. In het zorgplan leest u over het verloop van de zorg rondom uw operatie. U vindt hierin een overzicht van wat u per dag kunt verwachten. Dit

Nadere informatie

Uw afspraak U heeft een afspraak op:

Uw afspraak U heeft een afspraak op: Bronchoscopie Uw afspraak U heeft een afspraak op: dag om uur. Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van: HMC Antoniushove,

Nadere informatie