PV GOUDA Dartclub. Alternatieve Darts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PV GOUDA Dartclub. Alternatieve Darts"

Transcriptie

1 Alternatieve Darts Naast de reguliere Dartspel, zijn er natuurlijk diverse alternatieven om het Dart spel interessant te maken. Hieronder volgen enkele interessante dartspellen: Spel 1: Scram Wie dit spel begint speelt geen rol daar beide spelers gelijke kansen krijgen. Bovenaan het scorebord worden de namen van de 2 spelers geschreven. In het midden, van boven naar onder worden de getallen 1 tot en met 20 geschreven, eindigend met Bull. Het spel wordt gespeelt in 2 rondes waarbij de spelers om beurt "scoorder" en "stopper" zijn. De "stopper" gooit zijn 3 pijlen naar 3 willekeurige getallen. "Gestopte" getallen worden aangeduid met een X bij het betreffende getal op het scorebord. Elk deel van het getal mag geraakt worden om het te "stoppen". Vervolgens probeert de "scoorder" zoveel mogelijk te scoren met 3 pijlen. Hij scoort echter geen punten in de "gestopte" getallen. Zijn score wordt onder zijn naam opgeteld. Als alle getallen inclusief de Bullseye gestopt zijn, eindigt de eerste ronde. Bij de tweede ronde worden de rollen omgekeerd. Wie aan het einde van het spel de hoogste score heeft behaald, wint het spel. Spel 2: Golf Dit spel speel je met zoveel deelnemers als je zelf wilt. Je noteert de namen van de spelers op het bord en tevens de punten 1 t/m 9 of 1 t/m 18. Dat is maar net hoeveel tijd je hebt. Het maakt niet uit wie er begint want iedereen krijgt evenveel beurten. Het is bij golf de bedoeling om in zo weinig mogelijk beurten het balletje in the hole te slaan. Met dit dartspel is het dus de bedoeling om zo weinig mogelijk punten te scoren. De punten toekenning is als volgt: Een misser= 5 punten De grote enkel= 4 punten De kleine enkel= 3 punten De Triple= 2 punten De Dubbel= 1 Punt Je bent niet verplicht om alle drie de pijlen te gooien. Alleen de score van de laatst gegooide pijl telt. Begin je dus met D1, dan is dat feitelijk een "Hole in one" en dan is de schade "slechts" 1 punt. Begin je met een misser, maar gooi je vervolgens T1 en je stopt, dan krijg je dus niet 7 maar 2 punten. Je gaat nu gewoon om de beurt de cijfers aflopen en degene die aan het eind de minste punten heeft, heeft gewonnen.

2 Spel 3: Voetbal Tja, het beestje heeft een naam nodig en voetbal is bij ons populair. dus moet er ook een spel zijn op het dartbord dat de naam "Voetbal" draagt. Je speelt het met zoveel deelnemers als je zelf wilt. De bedoeling is eigenlijk heel simpel: Om een doelpunt te kunnen maken, moet je uiteraard eerst de bal veroveren. De "Bull" functioneert tijdens dit spel als bal. Je moet dus eerst proberen om een bull te gooien. Heb je de bull gegooid, oftewel de bal verovert, dan begint het scoren. Je kunt een doelpunt scoren door een dubbel te raken. Je mag net zolang proberen om te scoren, totdat iemand anders de ball verovert. Wie het eerst 10 doelpunten maakt, heeft gewonnen. Dit is een mooi spel om je dubbels en de bull te oefenen. En zoals onze zuiderburen altijd zeggen: "Het is een plezant spelleke" Spel 4: 1001 Andersom Leuk spelletje voor een bierronde. Niet echt nuttig maar toch. Je begint bij 0 en moet eigenlijk zorgen dat je tegenstander eerder bij de 1001 punten is dan jijzelf. Bouncers of pijlen welke naast het bord vliegen, leveren 60 punten op. Wil je dus een keer 180 scoren, dan is dit je kans. Er wordt gebullt om wie er moet beginnen (dat is dus in je nadeel). Probeer dus zo ver mogelijk van de bull te gooien, doch wel binnen de triple-ronde. Vervolgens gewoon elke beurt wel scoren, maar zo laag mogelijk. Je denkt nu dat dit een eeuwigheid gaat duren, maar je zult zien dat het toch ook lastig is om slechts 3 te scoren. Spel 5: Seventy Dit is een mooi spel om je dubbels te oefenen en om tevens wat uitworp combinaties te leren. Je begint met 70 punten. Probeer die uit te gooien. Lukt dat, dan komen er 10 punten bij, lukt dat niet, dan gaat er 1 punt af. Probeer vervolgens die score dus uit te gooien. Mocht je puntentotaal dalen tot 40: Dan is het spel afgelopen. Mocht je echter tot de 170 komen, dan heb je het spel uitgespeeld.

3 Spel 6: Killer Dit spel wordt met meerdere personen gespeeld. Alle deelnemers gooien eerst 1 dart met hun "verkeerde" hand naar het bord. Het getal dat wordt geraakt is vervolgens het getal van de desbetreffende speler. Vervolgens moet een ieder zijn eigen getal raken om "killer" te worden. Per treffer ontvang je 1 letter en je hebt dus 6 treffers nodig om KILLER te verwerven. Zodra de term "killer" is verworven, kan worden begonnen met het elimineren van levens van andere deelnemers. Elke treffer op een nummer van een andere speler zorgt er dan ook voor dat die betreffende speler 1 leven verliest. Zijn al je letters op, dan rest slechts nog de eerste letter van je naam, verlies je die ook, dan lig je uit het spel. Je kan alleen Killen als je KILLER compleet hebt staan: verlies je een leven, moet je eerst dat leven terugverdienen om de KILLER weer compleet te maken. Dit spel kent vele variaties: Voor de geoefende darters kun je bv. alleen de triple of de dubbel laten tellen, killers mogen elkaar pas aanvallen als er geen spelers meer overzijn die nog geen killer zijn of het terugverdienen van een leven kan alleen met een dubbel/tripple. Spel 7: Around the Double Dit spel wordt alleen gespeeld op de dubbels (de buitenste smalle rand). Het is de bedoeling om alle dubbels op volgorde (op- of aflopend) te raken. Je begint met de dubbele bull, ook wel bull's eye of roos genoemd. Vervolgens de dubbels 20 tot en met 1 of 1 tot en met 20. Per dubbel mogen slechts drie darts (1 worp) worden gebruikt. Wie de meeste dubbels heeft geraakt is de winnaar. Dit is de meest gebruikte oefening door geoefende darters. Spel 8: Het grote Bull/41 spel De ene darter (team) gooit op de bull, de andere gooit voor een zo hoog mogelijk punten aantal. Het team dat punten gooit heeft 25 zogenaamde levens. Voor elke bull die het bull gooiende team gooit verliest het punten- gooiende team een leven. Zodra 25 keer de bull geraakt (dubbele bull telt voor twee treffers) is wordt het punten totaal van het punten gooiende team genoteerd als eindtotaal. Het punten gooiende team krijgt uitsluitend punten erbij indien men meer dan 41 punten gooit. 41 of lager telt niet aan. Een worp van 52 levert dus 11 punten op bij het totaal. Er wordt getost, de winnaar bepaald of deze begint met bullen of punten gooien. Nadat de bull gooier(s) 25 keer bull geraakt hebben wisselen we om: bull werpers worden punten werpers en andersom. Indien de nieuwe bull gooier(s) 25 keer bull geraakt heeft maken we de balans op: diegene met de meeste punten is winnaar.

4 Spel 9: Het loepie-boter-kaas-en-eieren spel Je tekent dus een Boter-kaas en eieren spel en in ieder vakje zet je een te gooien loepie. Behalve in het middelste vak: dat is uiteraard de dubbele Bull DB Nu moet je als team proberen om drie loepies op rij te gooien. Ain't that simple. Een leuke afsluiter van een dartavond en als grote voordeel op het traditionele loepie spel mag iedereen mee blijven gooien tot een team 3 op een rij heeft. Een nadeel kan natuurlijk zijn dat niemand er 3 op een rij zet. Dan kun je of opnieuw beginnen of degene met de meeste kruisjes danwel rondjes op het veld laten winnen. Spel 10: Loepie around the board / Big Six Hierbij is het de bedoeling dat je iets "wegzet" voor de tegenstander. Alle vakjes op het bord welke opgesloten zitten in het ijzer tellen. Dus ook loepie 20, loepie 14, dubbele bull, enkele bull etc. Bij het wegzetten telt de eerste pijl die een afgesloten vak treft. Treft geen van de 3 pijlen een afgesloten vak, dan mag de tegenpartij wegzetten. Stel dat je kleine 14 wegzet, dan moet de tegenpartij proberen om die kleine 14 te raken. Lukt dit, dan mogen hun met dezelfde beurt iets proberen weg te zetten. Raak je met de derde pijl het benodigde vak, dan mag je een nieuwe beurt (dus met 3 pijlen) proberen om iets weg te zetten. Mis je, dan kost dat een leven en iedere speler heeft 6 levens. Het team dat al zijn spelers kwijt is, is logischerwijs ook verliezer.

5 Spel 11: 4 op een rij Vier op een rij is een leuk en eenvoudig spel voor 2 spelers of teams. Het is een perfect spel om de 'dubbels' te oefenen. Het gaat erom 'vier op een rij' te vormen door het gooien van de dubbels, bull of bullseye voordat de andere speler dat doet. De 'vier op een rij' mag horizontaal, verticaal of diagonaal worden gevormd. Op het score-bord word een matrix getekend van 5 rijen en 5 kolommen. De hoeken worden allemaal gevuld met een B (bull). Het midden word gevuld met de DB (bullseye). De overige vakken worden in willekeurige volgorde gevuld met de getallen van het bord, waarbij ieder getal maar 1 keer word ingevuld, zoals hieronder in het voorbeeld is weergegeven: B B DB B B Om beurten gooien beide spelers 1 pijl voor de bullseye. Degene die het dichtstbij is mag beginnen en kiest 'kruisje' of 'rondje' als markering. Daarna gooien de spelers om beurten hun 3 pijlen voor de dubbels. Om een bepaald vakje te winnen, moet een speler de dubbel van het getal in het vakje gooien. Een speler gooit bijvoorbeeld dubbel 10, dubbel 2 en trippel 7. Op het bord wordt in het vakje van de 10 en 2 een 'kruisje' of 'rondje' gezet. Nu heeft de betreffende speler nog de dubbel 5 en een bull nodig om 'vier op een rij' te vormen. De 10 en 2 zijn nu niet meer door de andere speler te winnen. Gewoon effe 4 dubbels op een rij gooien en je hebt gewonnen.

6 Spel 12: Snooker Leuk team spel met een mooi afwisselend spelbeeld. Het is de bedoeling dat je van de bovenste tabel een doel uitkiest en dat doel moet je dan vervolgens 3 keer raken om 1 punt te verzamelen. Lukt dit, dan wordt dat doel van het bord gehaald en mag de betreffende speler nog proberen om te scoren op een doel uit de onderste tabel. Ook hier moet een doel 3 keer geraakt worden alvorens de punten worden toegekend. Lukt het de speler ook om daar te scoren, dan mag hij weer proberen om een doel uit de bovenste tabel weg te spelen. De speler mag net zolang doorgaan totdat hij niet 3x een doel treft. Als alle doelen uit de bovenste tabel zijn weggespeeld, dan speelt men op volgorde van 20, 19, 18, 17, 16, bull ook die doelen weg en het team met de meeste punten is winnaar score team A: score speler: score team B: score speler: doel = aantal punten 16 = 6 17 = 5 18 = 4 19 = 3 20 = 2 Bull = 7 Voorbeeld Speler a begint: enkel 15, dubbel 15. De 15 is nu 3 keer geraakt en de speler heeft 1 punt binnen. De 15 wordt weggestreept in de bovenste tabel. De pijlen worden uit het bord gehaald en nu mag de speler proberen om een doel te raken uit de onderste tabel. Hij kiest voor de 16 want die levert het meeste op: 6 punten. Hij gooit gelijk triple 16 en verdient daar dus de 6 punten mee. Nu mag hij opnieuw een poging wagen om uit de bovenste tabel een doel weg te spelen. Hij kiest voor de 10 maar slaagt er niet in om die 3 keer te raken. De speler heeft in totaal 7 punten verzameld en een speler van het andere team is nu aan de beurt.

7 Spel 13: 21 Het veld bestaat nu uit 21 Vlakken: 1 t/m 20 en de bull. Nu moet je zo snel mogelijk van de 1 naar de bull gaan. Gooi je een enkel, dan ga je naar het volgende cijfer. Gooi je een dubbel, dan mag je het volgende cijfer overslaan en gooi je een triple, dan sla je zelfs 2 nummers over. Ben je dus bij de 19 en je gooit een triple, dan ben je klaar. Gooi je triple 20, dan mag je van je totaal aantal benodigde dartpijlen er 1 in mindering brengen. Bij een gelijke stand kan je het aantal triples van doorslag laten zijn. Dit spel kan je bemoeilijken door bv. te stellen dat je moet eindigen met bull's eye. Spel 14: Fives Je begint met 101 punten. Je behaalde punten per beurt moeten deelbaar zijn door 5 en daarnaast moeten alle pijlen een score maken Een beurt met een bouncer telt dus niet. Het aantal behaalde punten deel je dan door 5 en dat aantal trek je van je punten af. Gooi je dus 45, dan mag je 9 punten aftrekken. Ook hier zijn vele variaties mogelijk zoals een andere beginscore, eindigen en of beginnen met een dubbel, na een overscore moet je helemaal opnieuw beginnen. Dat laatste lijkt me alleen leuk als je niet met teveel punten begint bv. 51. Spel 15: Half-it Dit spel speel je met zoveel deelnemers als dat je zelf wilt. Je laat elke speler met zijn linkerarm een pijl in het bord gooien. zo krijg je een willekeurige reeks van doelen. Nu gaan we om de beurt in 1 beurt proberen om het eerste nummer te raken. Alle gescoorde punten worden per speler opgeschreven. Als iedereen geweest is, dan komt het volgende doel aan de beurt. Mist men in een beurt een doel, dan worden de punten van die speler gehalveerd, afgerond naar boven. Dus stond je op 79 punten en je mist een doel, dan hou je 40 punten over. Je kunt bv. afspreken dat het laatste doel altijd een bull is. Er is ook wel een standaardreeks getallen welke voor dit spel gebruikt worden: Dubbel Tripple B-41. De laatste beurt moet je dan met drie pijlen exact 41 punten zien te halen en bij dubbel of tripple maakt het niet uit welke, als je er maar wel 1 gooit. Met deze "brekers" ertussen kun je dit spel spelen met spelers van verschillende niveaus en blijft het toch spannend en aantrekkelijk voor alle deelnemers.

8 Spel 16: ABCDartgame Een heel simpel en leuk spelletje om te oefenen. Je kent aan elke letter van het alfabet een doel op het bord toe. Je verzint een woord en je moet de letters van dat woord zien te gooien op het bord om te winnen. Om het wat moeilijk te maken kun je klinkers koppelen aan een dubbel of een tripple. Je kunt dit met zoveel spelers spelen als je zelf wilt. Spel 17: Shanghai Een shanghai gooien wil zeggen dat je in 1 beurt van hetzelfde getal zowel de enkel als de dubbel en de tripple gooit. In het spel shanghai begin je met de 1 en zo ga je door tot de 20. de puntentelling is zeer eenvoudig: als bv. de 4 aan de beurt is, dan tellen alle punten die je op de 4 scoort. Dus met 3 pijlen 4x de 4 raken levert je 16 punten op. Degene die het voor elkaar krijgt om als eerste op het beoogde doel een shanghai te scoren, die is automatisch winnaar. Lukt dit door geen van de deelnemers, dan is uiteraard de behaalde score van doorslaggevende aard. Als bierronde is er ook een variant voor het hele team voorhanden. Het werkt in principe hetzelfde, alleen nu gooit eerst van het ene team iedereen op de 1, en dan van het andere team iedereen. Als er een shanghai gegooid word, dan heeft het andere team 1 nabeurt. Daarnaast mag een speler vanaf de 7 en hoger, geen oneven nummers meer missen. Gooi je dus alle drie de pijlen naast de 7, 9, 11, 13, 15, 17 of 19, dan kun je gaan douchen. Het team dat shanghai gooit, of dat aan het eind de meeste punten heeft, is winnaar. Spel 18: Ten Eleven De deelnemers moeten in elke beurt zowel een 10 als een 11 gooien. Lukt dit, dan krijg je voor elke "hit" een punt. Mis je echter of de 10 of de 11, dan worden er geen punten genoteerd. Een enkel is 1 punt, een dubbel 2 punten en dan is dus de tripple goed voor 3 punten. Het is de bedoeling om zo 51 punten te verzamelen. Je kunt dit spel natuurlijk ook met je dart maat oefenen en dan wel op 2 cijfers waarvan je weet dat je daar nogal eens moeite mee hebt in een wedstrijd.

9 Spel 19: Zwart wit Nog maar eens een variantje op de standaard 501. Nu is het echter zo dat de ene deelnemer of team slechts kan scoren op de witte vakken en zijn bijbehorende tripples, en het andere team of deelnemer kan dan dus slechts scoren op de zwarte vlakken en de bijbehorende tripples. Raak je de andere kleur, dan trek je dat puntenaantal af van je behaalde punten. Je kunt dus een negatieve score laten noteren. Met het eindigen op een dubbel kun je ook afspreken dat dat in je eigen kleur moet gebeuren. Dat kan erg leuk zijn omdat als je bv. op 36 staat (zwart) en je gooit dan dus een 4 (wit), dan sta je dus weer op Tops (wederom zwart). Aan de andere kant: stel dat je bij dubbel 10 enkel 10 gooit, dan kun je dus niet uit met dubbel 5 want dat is een "witte dubbel". De zwarte speler gooit zich dus al kapot als zijn overgebleven punten lager worden dan 4. Dubbel 1 is nl. een witte dubbel. Spel 20: Dubbelen Dit is een versie van het bekende spel around the board. Je speelt het met 2 of meerdere spelers. Elke darter begint bij D1. Als iedere darter op D1 heeft gegooid, gaan we naar D2. etc., zo tot de D20 toe. Men begint met 25 punten. Raakt men een dubbel 1 of meerdere keren, dan krijgt men dat aantal punten erbij (oftewel 2x D1= 4 punten). Mis je een dubbel, dan krijg je het aantal punten in mindering, waar die dubbel voor staat. (D1 missen is 2 punten in mindering). Kom je met je puntentotaal negatief uit, dan is het spel voor jou afgelopen. Zijn er meerdere spelers die de ronde volmaken, dan is degene met de meeste punten winnaar. Spel 21: Sudden death Leuk gezelschapsspel wat je bij voorkeur met minimaal een speler of 5 moet spelen. Het is even simpel en makkelijk te volgen voor iedereen. Iedere speler gooit 3 pijlen en de speler met de minste punten valt af. De overgebleven spelers herhalen dit en op een gegeven moment blijft er nog maar 1 speler over en die heeft dus gewonnen. Een erg leuk en simpel spelletje waar je dus met veel spelers aan kan deelnemen.

Diverse regels om darts te spleen Basisregels

Diverse regels om darts te spleen Basisregels Diverse regels om darts te spleen Basisregels In principe zijn dart wedstrijden gespeeld tussen twee spelers of twee teams. De teams kunnenworden samengesteld uit twee of meer mensen elk. Negen worpen

Nadere informatie

Handleiding Kallidrom spel

Handleiding Kallidrom spel Handleiding Kallidrom spel Montage Onderdelen: 1 bodem (A) 1 voorzijde (B) 2 zijdelen (C) 14 elastieken bandjes 2 hoeken 4 schroeven 1 groot elastiek Steek de uitsteeksels van de bodem in de uitsparingen

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers - vanaf 8 jaar. Duurtijd: ca. 30 minuten. 1 houten spelbord (dit spel maakt geen gebruik van de rode stippen op het spelbord) 14 lichte pionnen 14 donkere pionnen De

Nadere informatie

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen Binnenspelen MANNETJES SPEL Materiaal: stok met daaraan een bal aan touw, deze moet aan het spel bevestigd worden. De speler moet de kegels omgooien met de bal aan het koord. De kegel die omvalt, en blijft

Nadere informatie

Dartpiramide Sitting Bull

Dartpiramide Sitting Bull Dartpiramide Sitting Bull Begin van het seizoen: Ieder seizoen begint op de eerste donderdag in september. Dan zal ook de nieuwe loting plaats vinden. Dit zal ook na elke periode gebeuren. Contributie:

Nadere informatie

Competitiereglement Moergestelse dartcompetitie

Competitiereglement Moergestelse dartcompetitie Competitiereglement Moergestelse dartcompetitie 1.1 Voorwaarden teams. 1.1.1 Uit hun midden wijzen de spelers van een team een captain aan. Deze wordt beschouwd als de contactpersoon voor het team. Mededelingen

Nadere informatie

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan Kraters slaan Rekenoefening groep & Doel Bepalen van veelvouden van,,,, en Bepalen van deelbaarheid door,,,, en. Begrijpen dat veelvoud van... hetzelfde betekent als deelbaar door... Materiaal Rekenbal

Nadere informatie

20 min. Het hoogste hier is een zand van de zessen (6,6,6). Wie wint met een zand mag twee streepjes uitvegen.

20 min. Het hoogste hier is een zand van de zessen (6,6,6). Wie wint met een zand mag twee streepjes uitvegen. 69 20 min 5 Elke speler zet op zijn gedeelte van de rand van de pitjesbak negen verticale krijtstreepjes. (Het is ook mogelijk om maar drie streepjes te zetten en telkens 1/ van het streepje weg te vegen

Nadere informatie

Oud Hollandse spellen

Oud Hollandse spellen 1 Ballenspel 7,50 3 ballen. Ga twee meter voor de bak staan. Probeer met drie ballen zo veel mogelijk punten te gooien. Tel de punten bij elkaar op. 2 Bibberspiraal 10,00 De speeltijd bedraagt 2 minuten

Nadere informatie

Darten. De geschiedenis van het dart spel

Darten. De geschiedenis van het dart spel Darten Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen

Nadere informatie

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017 VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY April 2017 Wat is Matchplay In Strokeplay speel je met medespelers tegen de baan. Je gaat hier uit van het aantal strokes - het totaal aantal slagen - dat je nodig hebt om door

Nadere informatie

Reglement Café Geert Cup

Reglement Café Geert Cup Reglement Café Geert Cup Inhoudsopgave Wedstrijdbanen... 2 Afspraken mbt inschrijving en afmeldingen... 3 Competitiewedstrijden... 4 Competitie verloop... 5 Scheidsrechters... 7 Competitiewedstrijd...

Nadere informatie

Spelsystemen sjoelen. Combinatie-IV (First Loss)... 9 Combinatie-V... 9 Libre One Hundred And Eighty Moyenne Moyenne-2...

Spelsystemen sjoelen. Combinatie-IV (First Loss)... 9 Combinatie-V... 9 Libre One Hundred And Eighty Moyenne Moyenne-2... Inleiding Het Spelreglement van de A.N.S. is van toepassing. De uitzonderingen op dit spelreglement bij de spelsystemen worden aangegeven. Het aantal schijven waarmee wordt gesjoeld kan anders zijn. De

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 2 De leerlingen leren rekenhandelingen uitvoeren voor het functioneren in dagelijkse situaties

Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 2 De leerlingen leren rekenhandelingen uitvoeren voor het functioneren in dagelijkse situaties Darten Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 2 De leerlingen leren rekenhandelingen uitvoeren voor het functioneren in dagelijkse situaties Leerstofonderdeel

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Blocks Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

Voorwoord. Samen biljarten geeft meer effect

Voorwoord. Samen biljarten geeft meer effect Voorwoord Biljarten heeft vele vormen en soorten. De spelvormen die met name in competitieverband worden gespeeld zijn onder andere libre, bandstoten, driebanden en kader. Maar naast deze wedstrijdvormen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels go-moku Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels go-moku...1 Doel van het spel...1 Winstkansen...1 Strategie...3 i Spelregels go-moku Doel van het spel

Nadere informatie

Choice RESTTABEL SOMMENTABEL DOBBELWORPEN. KHBO-Spellenarchief p p p

Choice RESTTABEL SOMMENTABEL DOBBELWORPEN. KHBO-Spellenarchief p p p Choice SOMMENTABEL RESTTABEL -p x1 x2 x3 x4 x5 x6 min plus 2 5 6 7 8 9 10 3 5 6 7 8 9 10 4 5 6 7 8 9 10 5 5 6 7 8 9 10 6 5 6 7 8 9 10 7 5 6 7 8 9 10 30p 8 5 6 7 8 9 10 9 5 6 7 8 9 10 10 5 6 7 8 9 10 11

Nadere informatie

SPELREGELS FRITZO BEGINNER

SPELREGELS FRITZO BEGINNER SPELREGELS Een nieuwe generatie Leer- en familie spel Vijf spelvarianten met veel afwisseling en spannende uitdagingen, om alleen of in een groep te spelen. Liefhebbers van moeilijke denkspellen kunnen

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 24 februari

Nadere informatie

Spellen met één dobbelsteen

Spellen met één dobbelsteen Inhoud Spellen met één dobbelsteen... 2 Spellen met twee dobbelstenen... 3 Spellen met drie dobbelstenen... 4 Spellen met 5 dobbelstenen... 5 Spellen met 6 dobbelstenen... 6 Spellen met Pokerstenen...

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Duurtijd: afhankelijk van het verloop van het spel. 64 houten pennetjes (alle houten pennetjes zijn gekleurd aan beide zijden) De winnaar is de speler

Nadere informatie

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Spelwijzer Marathon 1 De zes spelen uit de marathon kunnen afzonderlijk

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen

Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen Start om 14 u., einde verwacht rond 18 u. Maximum 8 teams (beperkte plaatsen). Teams van 3 spelers, de spelers wisselen elkaar af per discipline. Elk team beslist

Nadere informatie

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match.

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match. Padel, het spelletje Padel is een racketsport met kenmerken uit tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel kan gespeeld worden. In TC Koksijde zijn 2 dubbel padelterreinen voorzien.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels GO spelregels Inhoud Voorwoord 3 碁 Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels 4 5 6 7 9 0 3 4 Varianten 5 Voorwoord l vierduizend

Nadere informatie

Tornooi reglement B.E.D.F.

Tornooi reglement B.E.D.F. Tornooi reglement B.E.D.F. B.E.D.F. VZW Herenstraat 195 bus 1 3600 Genk Tel. 089/24.63.08 Fax 089/24.63.08 Tornooi reglement B.E.D.F. Pagina 2 Inhoud Reglement B.E.D.F.... 4 ARTIKEL 1 : Ranking tornooien...

Nadere informatie

Heel populair strategisch spel dat snel gaat en zonder uitzondering geschikt is voor alle leeftijden. Met dit spel kunt u zelfs korte

Heel populair strategisch spel dat snel gaat en zonder uitzondering geschikt is voor alle leeftijden. Met dit spel kunt u zelfs korte 4 MEER, ALS U IN TEAMS SPEELT Papier en een potlood. Thuis aan tafel of op een plaats waar u vrienden ontmoet. DRIE-OP-EEN-RIJ Heel populair strategisch spel dat snel gaat en zonder uitzondering geschikt

Nadere informatie

OPGAVE 2: Kleiduivenschieten

OPGAVE 2: Kleiduivenschieten OPGAVE 1: Bingo! Twee spelers spelen een spelletje bingo. Ieder van hen heeft een kaart waarop twintig verschillende getallen staan uit de verzameling {1,..., 75}, willekeurig geplaatst in vier rijen en

Nadere informatie

De schatkist wordt in het midden op tafel gezet, zodat elke speler er goed bij kan. Het rode kussen wordt er naast gelegd.

De schatkist wordt in het midden op tafel gezet, zodat elke speler er goed bij kan. Het rode kussen wordt er naast gelegd. Meisterdiebe Spelidee: In het juwelen wereldje barst de hel los! De juweliers proberen onechte juwelen (imitaties) kwijt te raken. De smokkelaars bundelen hun krachten om hun grote slag te slaan. En de

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN WEDSTRIJDVORMEN 1. STROKEPLAY a. Algemeen b. Individueel Strokeplay (Qualifying) c. Individueel Stableford (Qualifying) d. Individueel tegen Par (Qualifying). 2. OFFICIELE WEDSTRIJDVORMEN VOOR TWEE OF

Nadere informatie

Spelidee en doel van het spel. Onderdelen & Spelvoorbereiding. Spelerblok. Gevelblok. 5 Dobbelstenen. 1 Spelregeloverzicht

Spelidee en doel van het spel. Onderdelen & Spelvoorbereiding. Spelerblok. Gevelblok. 5 Dobbelstenen. 1 Spelregeloverzicht Spelidee en doel van het spel De Deense stad Kopenhagen wordt doorkruist door grachten en havens, een deel ervan - Nyhavn (Nieuwe Haven) is beroemd om de kleurrijke gevelhuizen langs het water. kiezen

Nadere informatie

Heeft u tips of suggesties! Laat het ons weten.

Heeft u tips of suggesties! Laat het ons weten. Te huur/ Te leen Dit wordt onze verhuur/leen catalogus. Hij is nog lang niet compleet, maar wordt z.s.m. aangevuld met onze hele voorraad. Uiteraard zal er regelmatig een update plaatsvinden. Ook een prijslijst,

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017 Opleiding Tafelofficial Najaar 2017 Overzicht A. Tafelofficial B. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd C. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Numbers Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 25 februari

Nadere informatie

Jurering tijdens wedstrijden

Jurering tijdens wedstrijden Jurering tijdens wedstrijden Er zijn 2 taken aan de jurytafel: de Timer en de Scorer. Zet meteen links onder op het formulier duidelijk je naam. De Timer heeft een hele drukke taak. De timer is het spiedend

Nadere informatie

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama Jeugd Clinics Om jeugd te laten kennismaken met golf, zijn verschillende clinics ontwikkeld van een uur. Voornaamste doelen zijn veiligheid en plezier. Er wordt gebruik gemaakt van SNAG materialen (info

Nadere informatie

6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45

6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45 6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : 02-10 spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45 minuten Inhoud 104 kaarten ; 1 handleiding. Spelbeschrijving

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer:

Nadere informatie

SQUASH. 1. Spelregels. Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen. Bril

SQUASH. 1. Spelregels. Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen. Bril SQUASH 1. Spelregels Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen Bril Puntentelling: er wordt gespeeld volgens de PAR score (Point-a-Rally). Dit is een scoremethode waarbij iedere

Nadere informatie

LUDUS DELTA. Doe twee Romeinse passen (ongeveer 3m) achteruit vanaf de basis van de driehoek. Trek daar een lijn waarachter de spelers zich opstellen.

LUDUS DELTA. Doe twee Romeinse passen (ongeveer 3m) achteruit vanaf de basis van de driehoek. Trek daar een lijn waarachter de spelers zich opstellen. LUDUS DELTA 16 okkernoten (4 per persoon) 2 tot 4 spelers stoepkrijt Eerst tekent men een gelijkbenige driehoek met als zijde 1 m. Let erop dat punt van de driehoek naar een muur wijst. Deel de driehoek

Nadere informatie

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN 1. CIJFERSPEL De leerkracht schrijft vijf getallen op het bord en noemt een getal onder de 100. Bijvoorbeeld 75. De kinderen moeten met de vijf getallen op het bord zo dicht mogelijk bij de 75 komen. Ze

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome Spelvormen 1. Matchplay - Single De meest elementaire wedstrijdvorm van het golfspel, waarbij twee spelers tegen elkaar spelen. Het verschil in handicap wordt verrekend. De speler met de hoogte playing

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial

Opleiding Tafelofficial Opleiding Tafelofficial Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening van

Nadere informatie

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden.

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden. De Strafworp - 1 - De Strafworp Doel Aanleren en verbeteren van de strafworp. De techniek is vergelijkbaar met de laatste fase van de doorloopbal en is de eerste stap in het aanleren van de doorloopbal.

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

SPEELMATERIAAL KORT SPELOVERZICHT VOORBEREIDING. 1 scoreblok 6 dobbelstenen 4 viltstiften De spelregels

SPEELMATERIAAL KORT SPELOVERZICHT VOORBEREIDING. 1 scoreblok 6 dobbelstenen 4 viltstiften De spelregels SPEELMATERIAAL 1 scoreblok 6 dobbelstenen 4 viltstiften De spelregels KORT SPELOVERZICHT Elke speler probeert op zijn eigen vel door het handig inzetten van dobbelstenen zoveel mogelijk punten in de 5

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC Inleiding De jurytafel Bij elke basketbalwedstrijd zijn er in principe twee scheidsrechters en twee (of bij rayonwedstrijden drie) personen achter de jurytafel, die de score

Nadere informatie

Löwenherz, de koning keert terug.

Löwenherz, de koning keert terug. Löwenherz, de koning keert terug. De Koning verblijft in een ver land. Tijdens zijn afwezigheid verzinkt zijn rijk in chaos en anarchie. Elke vorst wil zijn macht en invloed versterken. Grenzen worden

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad 1. Voor de wedstrijd 2 2. Tijdens de wedstrijd 4 2.1. Time outs 5 2.2. Fouten 6 2.3. Persoonlijke fout 6 2.3.1. Zonder vrijworpen 6 2.3.2. Met vrijwopren 6 2.4.

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN. Initiator Voetbal (Getuigschrift C)

FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN. Initiator Voetbal (Getuigschrift C) FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN FUN - WEDSTRIJDVORM 1 TITEL : 3+K / 2+K TOPSCORER Golven : 2 x 3 spelers en 3 x 2 spelers Golf tot bal uit het spel is Elk 3tal 10x de kans om aan te vallen en dan wisselen

Nadere informatie

Introductie Elke speler in het spel neemt de rol op zich van 1 van de 4 grote geesten:

Introductie Elke speler in het spel neemt de rol op zich van 1 van de 4 grote geesten: Sunda to Sahul Tot 50.000 jaar geleden, het tijdperk waarop mensheid de natuur begint te domineren, leefden mensen bij de gratie van de natuur, in al haar harde glorie. Ons begrip van de natuurlijke wereld

Nadere informatie

Je kan dit ook spelen wanneer de paarden elkaar wél kunnen slaan. Pas op dat je stukken niet worden geslagen!

Je kan dit ook spelen wanneer de paarden elkaar wél kunnen slaan. Pas op dat je stukken niet worden geslagen! 1. Paardje eet: Het zwarte en witte paard moeten de pionnetjes van een andere kleur eten. De paarden mogen elkaar niet slaan. Wie het eerst alle pionnen van de andere kleur heeft geslagen, wint. Vind je

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Spelregels voor de Kat met negen levens

Spelregels voor de Kat met negen levens Spelregels voor de Kat met negen levens De ontwerper van dit bordspel gebruikt de naam bolbuyk and woont in Utrecht, Nederland. Instructies om dit bordspel te maken zijn beschikbaar (met commentaar in

Nadere informatie

De specifieke onderdelen

De specifieke onderdelen De specifieke onderdelen 1. Twee emmertjes water halen elk team bestaat uit maximaal 6 spelers, er wordt 3 x drie minuten gespeeld; twee teams strijden tegen elkaar in duo s; de leden van de duo s zitten

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

Inhoud: 1. Taken juryleden

Inhoud: 1. Taken juryleden Inhoud: 1. Taken juryleden 2. Balbezit-pijl 3. Speeltijd bijhouden 4. Wissels en time-outs 5. Invullen van het sheet 5.1 Teaminformatie, time-outs en fouten 5.2 In de rust 5.3 Afsluiting wedstrijd 6. Miniregels

Nadere informatie

Spelvormen Pagina 1 / 10

Spelvormen Pagina 1 / 10 INHOUDSOPGAVE: 10 spelvormen WEDSTRIJDREGLEMENT TOXANDRIA 2017 SPELVORMEN ARTIKEL 10 10.1 algemeen... 2 10.2 spelvormen specifiek... 3-2.1 officiële wedstrijdvormen voor individuele spelers... 3-2.1.1

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019 Opleiding Tafelofficial Papieren wedstrijdformulier 29 augustus en 5 september 2019 Overzicht A. Tafelofficials: algemeen B. Aantekenaar: Invullen van het papieren wedstrijdformulier Voor de wedstrijd

Nadere informatie

Toernooi reglement B.E.D.F.

Toernooi reglement B.E.D.F. Toernooi reglement B.E.D.F. Belgische Elektronische Darts Federatie V.Z.W. Winterslagstraat 33 bus 29 3600 Genk Tel. 089/24.63.08 Inhoud Reglement B.E.D.F.... 3 ARTIKEL 1 : Ranking toernooien... 3 De toernooidag...

Nadere informatie

Basketball Tafelofficieel: een introductie

Basketball Tafelofficieel: een introductie Oktober 2008 Basketball Tafelofficieel: een introductie Inleiding Bedoeling van dit document is een eerste kennismaking met de taken van de tafelofficieel bij het jeugdbasket. Een kort en hopelijk ook

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 HOOFDSTUK 7: DE SERVICE 3 HOOFDSTUK 8:

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Onderstaand treft u een handleiding aan voor het invullen van het grote wedstrijdformulier, zoals dat wordt gebruikt in de nationale competitie, de Regionale

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

WEES OP JE HOEDE. De beurt van de speler is voorbij wanneer hij;

WEES OP JE HOEDE. De beurt van de speler is voorbij wanneer hij; WEES OP JE HOEDE De spelers (6 tot 8) zitten om de tafel. Op de tafel licht een stuk papier van 50 x 50 cm bijvoorbeeld een dubbelgevouwen krant) waarop alle spelers één hand plat neerleggen. Een andere

Nadere informatie

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar.

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar. Wedstrijdvormen Strokeplay De Strokeplayregels van de Golf Regels zijn van toepassing op drie spelvormen: 1. Strokeplay 2. Stableford 3. Tegen Par. Deze spelvormen zijn geschikt voor officiële wedstrijden,

Nadere informatie

Poolen. 8-ball begin opstelling

Poolen. 8-ball begin opstelling Poolen Pool (ook bekend als poolbiljart) is een van oorsprong Amerikaans spel dat gespeeld wordt op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit. De ballen

Nadere informatie

7 ovale markeerfiches 4 ovale markeerfiches (groene rugzijde) de speciale eigenschappen (blauwe rugzijde) voor gevorderden

7 ovale markeerfiches 4 ovale markeerfiches (groene rugzijde) de speciale eigenschappen (blauwe rugzijde) voor gevorderden Centraal Amerika lange tijd voor de veroveringen van een zekere Cortez. De Maya cultuur bevindt zich op een hoogtepunt. Machtige piramides zoals Tikal en Copan worden gebouwd en wij zijn erbij als bouwheer!

Nadere informatie

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY REGELS TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY Touch rugby is een rugby-vorm die er voor zorgt dat rugby prima voor iedereen is te spelen. Het is een variant waarbij intensief fysiek contact wordt voorkomen. In

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Het spel wordt met drie of vier spelers gespeeld. Een taktische variante voor twee spelers komt op het einde van de spelregels voor.

Het spel wordt met drie of vier spelers gespeeld. Een taktische variante voor twee spelers komt op het einde van de spelregels voor. Halunken & Spelunken Auteur: Alex Randolph Uitgegeven door Kosmos, 1997 3 tot 4 kapiteins verzamelen de beste schurkenbende (vanaf 10 jaar). Spelmateriaal 4 kapiteins in de kleuren groen, geel, blauw en

Nadere informatie

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit In een kring van stoelen (bezet met de kinderen) staat één kind met een blinddoek om en een krant in zijn of haar handen. In die kring staat nog een kind zonder bijzonderheden. Deze laatste noemen we Jacob!

Nadere informatie

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER Deze praktische opdracht gaat over het slim spelen van spelletjes. Kun je zo slim spelen dat je altijd wint? Of dat je in ieder geval nooit verliest? Dit geldt natuurlijk

Nadere informatie

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4 ROL, SCHUIF EN BEDEK AANTAL SPELERS: - JE HEBT NODIG: dobbelstenen in verschillende kleuren, fiches of iets om de plaatjes mee af te dekken. Eventueel een kookwekker. SPELREGELS: Rol om de beurt met de

Nadere informatie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie Zaaltaken cursus Opleidingscommissie 30-9-2016 Inhoud HET SCOREFORMULIER 2 HET SCOREFORMULIER 3 INVULLEN VOORAF 3 TIME_OUT 4 FOUTEN 4 SCOREVERLOOP 6 EINDE PERIODE OF WEDSTRIJD 7 24-SECONDEN KLOK INSTRUCTIE

Nadere informatie

Inleiding. Kern. Groep 5 en 6 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern. Groep 5 en 6 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern De leerlingen beheersen vaardigheden zoals werpen, vangen en voortbewegen met een bal. De leerlingen kunnen de volgende spelvormen uitvoeren: tik en afgooispelen. De

Nadere informatie

20 witte Doelvakjes. Raster voor solovariant Strafpunten Eindscore

20 witte Doelvakjes. Raster voor solovariant Strafpunten Eindscore EEN SPEL VAN BRUNO CATHALA EN LUDOVIC MAUBLANC Werp je dobbelstenen, kies een kleur of een waarde, en vul je scoreblad in door de juiste beslissingen te nemen! Kleuren (kleine vierkantjes stellen het aantal

Nadere informatie

Kubb-tornooi Geluwe. Datum: 10 mei Tijd: 9u00 tot 17u00. Waar: Sint-Jorisschool geluwe. Mail:

Kubb-tornooi Geluwe. Datum: 10 mei Tijd: 9u00 tot 17u00. Waar: Sint-Jorisschool geluwe. Mail: Kubb-tornooi Geluwe Datum: 10 mei 2014 Tijd: 9u00 tot 17u00 Waar: Sint-Jorisschool geluwe Mail: kubb-sint-jorisschool@hotmail.com 1. Inschrijvingen: Via mail: kubb-sint-jorisschool@hotmail.com 10 euro

Nadere informatie

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers SPELREGELS spelers 1-4 leeftijd 8+ speelduur 25 min. et klassieke patiencespel, waarbij een speler rijen speelkaarten legt met afwisselende kleuren en aflopende nummers, bestaat al honderden jaren en in

Nadere informatie

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven)

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven) Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie

KOGELSTOTEN Bij het kogelstoten is het de bedoeling dat een kogel zo ver mogelijk wordt weggestoten. De kogel wordt vanuit de nek weggestoten. De uitgangshouding is met het gezicht naar de stootrichting.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Wedstrijdvormen en handicapverrekening

Wedstrijdvormen en handicapverrekening Wedstrijdvormen en handicapverrekening De gebruikte definities gelden voor alle wedstrijden op de EG, ook als zij niet door de wedstrijdcommissie worden georganiseerd. Strokeplay Spelvorm: alle slagen

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium November 2011 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 3 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLTE 3 HOOFDSTUK 3: HET NET 3 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 3 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 3 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 4 HOOFDSTUK 7: DE

Nadere informatie