Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham. A. Componist:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham. A. Componist:"

Transcriptie

1 Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham A. Componist: Historische situering: Rick Latham is geboren in Columbia, South Carolina op 1 oktober Hij behaalde zijn bachelor diploma slagwerk aan de East Carolina University in North Carolina. Hierna trok hij naar de North Texas State University voor zijn masteropleiding. Na het afronden van zijn studies trok hij naar Los Angeles waar hij terecht kwam in het sessiemuzikantenmilieu van de jaren 80. Muzikaal historische betekenis: Rick Latham werd op 25 jarige leeftijd bekend als auteur van het boek Advanced Funk Studies. Door de faam van dit boek ging zijn internationale carrière als uitvoerend muzikant van start. Hij groeide in korte tijd uit tot een veelgevraagde sessie drummer, dit op zowel studio en live gebied. Naast het spelen met verschillende grote artiesten groeiden ook zijn persoonlijke projecten uit tot een groot succes. Het boek Advanced Funk Studies is nog steeds (na 36 jaar) een van de belangrijkste leerboeken voor funk drummen. Betekenis vanuit het instrument: Rick Latham schreef 2 boeken die meteen wereldwijd positief onthaald werden. Het boek Advanced Funk Studies vertrekt vanuit enkele basisoefeningen die worden uitgewerkt door middel van transcripties en grooves uit bekende funknummers. Hierop volgen 10 Solo s waarin met al dit materiaal gewerkt wordt. In het 2de boek wordt er aangeleerd hoe de oefeningen en groove s tot stand kwamen in het eerste boek en de drummer dus aan de slag kan om zelf oefeningen en groove s te bedenken. Titel: De titel Solo #4 verwijst naar de solo die na solo #1, 2 & 3 komt. Deze maken deel uit van het 10 delige pakket solo s in Advanced Funk Studies. Het boek bouwt het niveau niet op binnen de het sologedeelte, eens de solo s aangevat worden is de kennis aanwezig. Het gaat hierbij om een werk binnen het funkdrum genre. Stijlperiode: De muziekstijl Funk ontstaat in het Amerika van de jaren 60 en is vooral ontwikkeld door James Brown en zijn groep. In de jaren 70 evolueert funk naar verschillende subgenres en hoofdgenres. Naast het voortbestaan van de jaren 60 funk ligt deze ook aan de basis van de disco die opkomt in de jaren 70. Wanneer ook jazz gemengd wordt met funk krijg we funkjazz wat beter bekend staat als jazz fusion. Vanaf de jaren 80 krijgen ook de pop, rock en new wave genres invloeden binnen vanuit de funk. Vanaf hier wordt funk eigenlijk minder gebruikt als een hoofdgenre en eerder als een feeling en aanvulling van andere muziekgenres. Na de jaren 80 werden dan ook inmiddels in elk genre, groove s en samples uit het funkmilieu geleend.

2 Vorm: Solo #4 kunnen we uiteenzetten in 2 grote delen en een outro. De twee aanwezige delen kunnen we verder uiteenzetten in een AABA structuur. Elk deeltje duurt telkens vier maten. Waardoor we dus twee lange delen krijgen van 16 maten. Deze worden gescheiden aan de hand van een extra maat met een te kiezen pauze. De outro bestaat uit acht maten waarin het gebruikte materiaal nog eens voortraast. Uitgave: Solo# 4 is een onderdeel van het drumboek Advanced Funk Studies. Het boek heeft een netjes uitstraling en valt meteen op in ieders drumboekenkast met zijn gele kaft. Naast informatie over de componist en een voorwoord vinden we op een mooie manier geordende drumoefeningen en uitgeschreven transcripties. Het boek is uitgegeven door het label van de componist zelf en verder verdeeld door Carl Fisher. Naar mijn mening een van de betere en verzorgde uitgaven die ik ken op de drumboekmarkt. Microscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham 1. Maatcijfer Het maatcijfer is 4/4 zoals in de meeste funknummers. Er komen geen maatwijzigingen voor. 2. Tempo en karakteraanduidingen Naast het metronoomcijfer is er geen tempo of karakteraanduidingen gegeven. De bundel waar het werkt uitkomt ( Advanced Funk Studies ) gaat over funkmuziek. Het werk wordt dus met een strak en voortstuwend karakter gespeeld worden. 3. Metronoomcijfers Solo #4 is binnen zijn stijl op een vrij snel tempo geschreven. Men vraagt op de partituur naar een tempo van 132 per vierde noot. Er zijn binnen het werk geen verdere maatwisselingen. 4. Toonaard(en) Omdat het drumstel een ritmisch instrument is spreken we niet van toonhoogte of toonaarden. Een noot op een drumpartituur wordt gelinkt aan een bepaald instrument of techniek binnen het drumstel. B. Metriek en maat Solo #4 start met twee tellen opmaat en kent in het verdere vervolg een typische structuur van vier, acht of zestien maten. Het tempo blijft het volledige werk ongewijzigd. Tussen het A en B gedeelte bevindt zich één maat die niet in de structuur thuishoort. Deze maat bied na twee extra tellen een G.P. om het B gedeelte voor te bereiden. Het werk is voortstuwend wegens gesyncopeerde figuren.

3 C. Melodisch verloop Omdat we over een drumwerk praten is een melodische verloop zoals dit in de meeste gevallen voorkomt onbestaande. Binnen de melodie die een drum kan voortbrengen begint het werk op een simpele manier en worden er telkens instrumenten toegevoegd. In het A gedeelte vormt er zich een melodie tussen de bell van de ride cymbaal, een open hi hat en de floor tom. In het B gedeelte bevindt de melodie zich in de floor en high tom in combinatie met een cowbell. Tegen het einde van het werk wordt er gewerkt met het standaard drumstel door de melodie in de high mid en floortom te laten verschuiven. D. Ritmisch verloop Het ritmische verloop van een drumwerk beschrijven is natuurlijk een hele taak. In principe bij het bekijken van de partituur vinden we enkel 16de noten terug. Deze 16de noten worden dan verdeeld over de 4 ledematen. In grote lijnen vinden we in de partituur veel gesyncopeerde ritme s terug. Meestal verwerkt onder het mum van een sambaritme. Dit sambaritme vormt een onder ostinaat over meerendeel van het werk. De linker en rechterhand bewegen hier vrij overheen. Het tempo blijft hetzelfde en alles zit verpakt in het pakket van 16de noten. Door naast enkelslagen ook dubbelslagen te gebruiken op dezelfde instrumenten schuift de ritmiek van het werk heen en weer. We krijgen een voortstuwend karakter en een stevig doorgaande ritmiek E. Harmonisch verloop Solo #4 uit advanced funk studies is een drumwerk en draagt dus geen harmonisch verloop met zich mee. F. Dynamisch verloop: Solo #4 bevat geen dynamisch verloop. Er kan wel een dynamiek gecreëerd worden door het toevoegen van accenten. Hiernaast zorgen de verschillende instrumenten aanwezig in het drumstel voor mooie dynamische verschillen. G. Rolverdeling met begeleiding: De solo s binnen advanced funk studies zijn geschreven zonder begeleiding. 1. Inhoud A. Formuleer met trefwoorden en/of beelden de muzikale inhoud: Energiek, Dynamisch, kleurrijk, groovy B. Leg een lijst aan van treffende adjectieven die op het stuk van toepassing kunnen zijn Vlot, Technisch, muzikaal C. Aanspreekbaarheid, zeggingskracht, verhaal, taal, gemoedstoestanden, expressie, Hoe straker hoe beter, recht vooruit, gaan met die banaan!

4 A. Didactische gegevens Bepaling van de doelgroep / leeftijdscategorie Al sinds de uitgifte van Advanced Funk Studies geldt dit drumboek als een vaste waarde binnen de opleiding van een slagwerker. Nochtans zal het boek nooit terug te vinden zijn in een lager graad. Bij aanvang van het boek is een stevige basiskennis op het drumstel een vereiste. Afhankelijk van de student (Men kan zich in slagwerk focussen op ritmische of melodische onderdelen) kan dit boek worden aangewend in de middelbare of hogere graad. Plaatsing in de programmatie Solo #4 plaatsen in een programmatie kan op elk moment. Het werk omvat geen overdonderende drumpartij waardoor het geen andere nummers van de baan speelt. Als apotheose kan het werk niet dienen. Hoewel in bijna elk drumwerk een grote vorm van energie aanwezig is ontbreekt deze toch in Solo #4 vanwege het studiegerichte karakter. Het werk kan eventueel om die reden wel dienen als een opener binnen een programmatie. Instrumentaal technische vereisten. Coördinatie is van levensnoodzakelijk belang bij het bespelen van het drumstel. In Solo #4 hebben we het hierbij vooral op coördinatie tussen linkerhand, rechterhand en rechtervoet. In de voeten wordt er meestal met een ostinaat ritme gewerkt waarop de linkerhand en rechterhand vrij bewegen. In de vrijere delen is er regelmatig een afwisseling tussen de drie verschillende elementen. Men moet in staat zijn deze drie los van elkaar te denken maar toch samen te laten spelen. Muzikaal technische vereisten In Solo #4 zijn er twee muzikaal technische vereisten die bepalend zijn voor het stuk. De down up techniek is belangrijk voor de groove die het nummer verwacht. Bij down up worden slagen benadert vanuit twee verschillende speeltechnieken. Bij de downslag drukt men de stok in het vel, bij de up beweging trekt men na de slag de stok terug omhoog. Hierdoor kan je op hetzelfde instrument op twee verschillende manieren energie overbrengen. De tweede muzikaal technische vereiste is het gebruik van accenten.

5 Psycho technische vereisten Naast een muzikale voorkennis dient de student een duidelijk beeld te hebben van verschillende speeltechnieken op een drumstel. Zo wordt er enkel op de ride cymbaal al gebruik gemaakt van drie verschillende speeltechnieken. Het is muzikaal vooral belangrijk binnen funk muziek een duidelijk beeld te hebben van wat groove en beat inhoudt. Naast funk muziek kan ook andere muziek met een duidelijke groove nuttig zijn. Samenspel technische vereisten Solo #4 is een opzichzelfstaand werk en kent dus geen samenspel technische vereisten. Ikzelf heb er ooit een begeleiding op geschreven. Hierin is het vooral belangrijk samen te spelen met de bas. Het nummer gaat verder op het zelfde tempo vooruit en komt in de categorie; zo strak mogelijk terecht. Er kan niet zoveel mislopen indien strak en met een luisterend oor naar de basgitaar. Vaststellen van lesinhouden en indeling in verschillende leerfases A. Aanbieding Het aanbieden van Solo #4 of een andere solo uit Advanced Funk Studies kan pas vanaf het moment dat de student hier klaar voor is. Men moet bij dit werk het niveau van het werk hebben, hieraan beginnen vanuit een lager niveau is onbegonnen werk. Het boek zelf omvat verschillende oefeningen die richting de solo s wijzen. Eens de oefeningen met de nodige lectuur verworven zijn kan er gewerkt worden aan de solo s. De solo s kunnen best omschreven worden als studies binnen de drumlectuur en worden dus niet aangeboden in de richting van openbare proeven. B. Verwerking Solo #4 vertrekt als een studie voor drumstel. Belangrijk voor het spelen en verwerken van dit werk is het bewust zijn van de verschillende onderdelen aan het drumstel. Deze onderdelen kunnen we dan verder onderverdelen in de verschillende klanken die deze kunnen voortbrengen. Hiernaast wordt er gewerkt op onafhankelijkheid. Men zal tijdens en voor het studeren goed moeten trainen op onafhankelijkheid van de ledematen. De structuur van het werk kennen is een handige werkwijze om erop te studeren. Binnen het werk komen regelmatig dezelfde patronen terug. Echter komen er telkens nieuwe elementen bij en gaat men steeds verder op onafhankelijkheid werken. Tegen het einde van het werk vervangt men elementen in de patronen en loopt al het materiaal van het werk door elkaar.

6 C. Verinnerlijking en afwerking Eens de onafhankelijk getraind en het materiaal gestudeerd is kunnen we verder werken op verinnerlijking en afwerking. Afwerking neemt de onafhankelijkheid nog een stap verder. We gaan niet enkel meer op ingeoefende basis elementen en materialen boven elkaar spelen. We gaan nu een lied maken met een drumpartituur. Door dynamische verschillen toe te voegen binnen de ostinate elementen kan er met dit werk een verhaal verteld worden. We starten op een traag tempo en maken onszelf bewust van de verschillende onderdelen. Het automatische piloot gedeelte laten we achter ons en starten met zingen van het nummer. Naast het maken van muziek vraagt deze muziek ook om groove. Groove is moeilijk uit te leggen en komt van de persoon zelf. Een kennis die verder gaat in de funk muziek kan hierbij helpen. Het werk heeft niet genoeg met enkel muzikale lijnen en onafhankelijk. Om Solo #4 op een organische manier te spelen is een verdere studie nodig in het drummen door de jaren heen. Besluit : Beoordeling van de bruikbaarheid. Solo #4 kan vooral goed werken bij studenten die de wil en de zin hebben om op drumtechnieken te studeren. De ostinaten in de voeten moeten zorgvuldig en onafhankelijk worden uitgewerkt. Pas hierna kan men zich richten op het spel in de handen. Het is een werk waar veel informatie voorkomt die in de toekomst hergebruikt kan worden. Naast het groove materiaal kan men ook veel inspiratie vinden voor drumsolo s. Ideaal voor een student die een vocabulaire wil opbouwen.

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Eerste graad: Aria voor peter G. Duijck (1972)

De didactische analyse van partituren: Eerste graad: Aria voor peter G. Duijck (1972) De didactische analyse van partituren: Eerste graad: Aria voor peter G. Duijck (1972) A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische situering Guillaume (Guy)

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode deel

Paradiddle-drums Drummethode deel Paradiddle-drums Drummethode deel 1 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden blz. 10. Les 1 kwart noten blz. 11

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin Paradiddle-drums Drummethode Drummen leren vanaf het allereerste begin 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden

Nadere informatie

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Jurriaan Govaart 07 november 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/33749 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN In pop en rockmuziek zal de 4/4de maatsoort de meest voorkomende maatsoort zijn, maar muziekstukken in stijlen zoals jazz, blues en sympho-rock zullen soms worden geschreven

Nadere informatie

Afstudeerrichting Scheppende Muziek specialisatie Muziekproductie. Voornaam en Naam : Leeftijd:. Woonachtig te (gemeente of stad):.

Afstudeerrichting Scheppende Muziek specialisatie Muziekproductie. Voornaam en Naam : Leeftijd:. Woonachtig te (gemeente of stad):. Informatieformulier bij het digitaal portfolio en het motivatiegesprek Vul onderstaande tabel in voor alle songs die je indient. Vul ook de vragenlijst in vanaf pagina 3. Maak 1 pdf file met daarin alle

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd?

Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd? MUZIKANT Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd? 1. Digitale aanmelding 1.1. Aanmeldingsformulier Naast een aantal formele gegevens, wordt

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel)

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Afdeling Docent Muziek Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Hieronder volgt een indicatie van de eisen voor het primair instrument. Docent Muziek is een brede opleiding, ook in muziekstijlen.

Nadere informatie

sample Methode voor trommel en drumset

sample Methode voor trommel en drumset Slag & Stoot Methode voor trommel en drumset Inhoud Walter Mertens A itmische Oefeningen Technische - en leesoefeningen met enkelslagen & accenten, invuloefeningen en duetten B offel Oefeningen Technische

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Chris stelt zichzelf in les 1 kort voor en vertelt

Nadere informatie

LESSEN SANNE VERBOGT

LESSEN SANNE VERBOGT sen LESSEN SANNE VERBOGT Basgitaarles Alles wat jij wilt leren om een betere bassist te worden Van beginners tot professionals Alle muziekstijlen Muziektheorieles Op maat Alle instrumenten Alles wat jij

Nadere informatie

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl)

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Examen VWO Opgavenboekje Examennummer Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs... Naam... Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar.

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar. MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT EVALUATIE instrumentale vakken aangeboden opties LAGERE GRAAD optie Algemene Muziekleer sectie JONGEREN 8 jaar sectie VOLWASSENEN 15 jaar (uitz. vanaf 12 jaar) L1 L2 : klasexamen

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten.

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten. Bijlage Cist brochure 2018-2019 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Bs. De Vijf hoeven

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX Musix rond Vier weverkens LES 1: (bijlagen 1,2 > deze kunnen ev. Via smartboard worden geprojecteerd ) Viva voce aanleren 1 ste strofe Vier weverkens (Kaderen

Nadere informatie

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Ass echte sterren maken wij onze eigen muzikale superproduktie en branden ze op een CD. We maken met deze workshop aan de deelnemers duidelijk dat ze net

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

Lessuggestie Opa En Oma

Lessuggestie Opa En Oma Lessuggestie Opa En Oma 123ZING Kinderboekenweeklied 2016 Het lied Opa En Oma van 123ZING is speciaal geschreven voor de kinderboekenweek 2016. Het lied is voor iedereen toegankelijk via YouTube. Bij het

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

1 b3 11 #11 5 b7 HOOFDSTUK 29 : DE BLUES TOONLADDER

1 b3 11 #11 5 b7 HOOFDSTUK 29 : DE BLUES TOONLADDER HOOFDSTUK 29 : DE BLUES TOONLADDER We hebben in het vorig hoofdstuk gezien dat beide pentatonische toonladders (de majeur en de mineur) in feite dezelfde tonen hebben als we rekening houden met de voortekening

Nadere informatie

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON WWW.KLAVARVERENIGING.NL Speel binnen 0 minuten je eerste melodie! Inleiding Aanvulling op de proefles voor de baskant van de accordeon. Deze aanvulling is nodig omdat de

Nadere informatie

Eindexamen Muziek vwo 2002-I

Eindexamen Muziek vwo 2002-I 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. Josquin des Prez - Tu solus qui facis mirabilia 1 maat 6: een mol voor de e 2 parallel 3 per haak 1 4 A 5 stemparen

Nadere informatie

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN Dit deel van de cursus behandelt eigenlijk enkel de harmonische kant van de muziektheorie, vandaar dat we voor het zelf maken van melodieën voorlopig niet

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken.

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw BOOMWHACKERS Kleurige klanken Slagwerk aan de winkel www.boomwhackers.com PERCUSSIE MET MELODIE Dit zijn de helder gekleurde muzikale buizen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

sample Methode voor trommel, drumset en pauken.

sample Methode voor trommel, drumset en pauken. Slag & Stoot Methode voor trommel, drumset en pauken. Inhoud Walter Mertens A. itmische Oeeningen Technische - en leesoeeningen met enkelslagen & accenten, invuloeeningen en duetten.. B. oel Oeeningen

Nadere informatie

Heb je moeite om de toonaard van een song waarin je kan soleren te identificeren?

Heb je moeite om de toonaard van een song waarin je kan soleren te identificeren? Wil je een competentere gitarist worden? Ben je gefrustreerd doordat je steeds dezelfde gitaarlicks speelt? Heb je het gevoel dat je vast zit in één positie op de gitaarhals wanneer je een solo speelt?

Nadere informatie

Najaar 2016 Plug In Music

Najaar 2016 Plug In Music Najaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen

Lesdoelen 1e les: Benodigd materiaal: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lesdoelen 1e les: Geluid maken op de pbone Lln leren met de juiste blaastechniek spelen Lln leren de schuifbeweging van positie 1-6 Lln verklanken een speelkaart en gebruiken daarbij de parameters kort-lang,

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag Opdracht door K. 1157 woorden 21 november 2016 2,2 5 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV Muziek Verslag Kunst is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen van over de hele wereld

Nadere informatie

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S 1. Arpeggio s met drieklanken Arpeggio staat voor de term gebroken akkoord en bestaat dus enkel uit akkoordnoten. Deze techniek is zeer effectief, want elke toon die je speelt

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

CURSUSAANBOD

CURSUSAANBOD 1 CURSUSAANBOD 2016-2017 BASGITAARLES Individueel TROMPETLES Individueel MUZIEKTHEORIELES SOUSAFOONLES VOORBEREIDING MUZIEKOPLEIDING Individueel Individueel Individueel EXTRA DIMENSIELESSEN Extra! ZATERDAGOCHTENDSESSIES

Nadere informatie

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie.

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie. Muzikaliteit en ritmiek Muzikaliteit is emotie toevoegen aan tonen en de verbanden van tonen. Emotie uit zich heel verschillend: van droevig tot agressief en van gevoelloos tot romantisch. Bij het muzikaal

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Geleide improvisatie & compositie. door Sven Van den Wyngaert, januari 2016

Geleide improvisatie & compositie. door Sven Van den Wyngaert, januari 2016 Geleide improvisatie & compositie door Sven Van den Wyngaert, januari 2016 ZING VORM SPEEL PROBEER ONDERZOEK GEBRUIK CONTEXT BEPAAL GRENZEN BEPERK HET MATERIAAL CREËER KANSEN DIFFERENTIEER GEEF FEEDBACK

Nadere informatie

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Het vervolg op deel 3 Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Naar aanleiding van een vraag van een student wordt in dit deel de 3 e maat van het 1

Nadere informatie

Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat

Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat bladzijde 1 Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat pagina 1 Warm Them Up Inzingen Met Meer Resultaat Inhoud Voorwoord! 2 Inleiding! 3 Focus! 4 Adem! 4 Stem

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13 : CADENSVORMING

HOOFDSTUK 13 : CADENSVORMING HOOFDSTUK 13 : CADENSVORMING Het doel van akkoorden kan je best omschrijven als : de basis waarop een melodie zich kan op voortbewegen. In de muziektheorie kunnen we nog een stap verder gaan : de harmonie

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten Bijlage Cist brochure 2019-2020 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Joke Wiersma Ook

Nadere informatie

Leergang Drums. Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com

Leergang Drums. Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com Leergang Drums Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com Leergang Drums Bart-Jan Hogenhuis 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1. Fase 1: De beginnende fase 3 1.1 Het kunnen

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - De vaardigheidslijn muziek geeft een geordend overzicht van een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8. Muziek maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

sample Methode voor trommel, drumset en pauken

sample Methode voor trommel, drumset en pauken Slag & Stoot Methode voor trommel, drumset en pauken Inhoud Walter Mertens A itmische Oeeningen Technische - en leesoeeningen met enkelslagen & accenten, invuloeeningen en duetten oel Oeeningen Technische

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw

Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw U vindt hier een overzicht van de Intro modules van combinatiepakket 1 vwo. Per module wordt de inhoud globaal beschreven

Nadere informatie

Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend.

Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. C. Monteverdi - Beatus vir 1 2 toonsoort: van majeur naar mineur 1 maatsoort: van tweedelig naar driedelig 1 3 één

Nadere informatie

TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA

TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA 2019-2020 Organisatie Er worden dit jaar drie data voorzien om proeven af te leggen. sessie 1: zaterdag 27 april 2019 eerste en tweede graad sessie 2: donderdag 27

Nadere informatie

Twee Vijfjes oefenen.

Twee Vijfjes oefenen. Twee Vijfjes oefenen. Je komt ze in bijna alle liedjes tegen, deze akkoord volgorde : IIm7 V7. Vaak in een dalende reeks, bijvoorbeeld : Cm7 F7 Bbm7 Eb7. 2 akkoorden per maat, elk akkoord duurt maar twee

Nadere informatie

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 5 Ray Charles III Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee te kunnen lezen tijdens

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

NOOT 2: INFO - HANDLEIDING

NOOT 2: INFO - HANDLEIDING NOOT 2: INO - HANDLEIDIN Om een duidelijke overzichtelijke nummering in NOOT 2 te creëren voor de leerlingen en leerkracht hebben we voor de volgende keuze geopteerd: Voor de zanglessen met cd-begeleiding

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

! document ter inzage! ORIËNTERINGS-/TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA

! document ter inzage! ORIËNTERINGS-/TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA ! document ter inzage! ORIËNTERINGS-/TOELATINGSPROEVEN WOORDKUNST - DRAMA 2018-2019 Organisatie Er worden dit jaar drie data voorzien om proeven af te leggen. sessie 1: zaterdag 5 mei 2018 (enkel eerste

Nadere informatie

Intro onderbouw 4e editie De matrix

Intro onderbouw 4e editie De matrix Intro onderbouw 4e editie De matrix De centrale leerlijn van Intro bestaat uit het ontwikkelen van. Vaardigheden op muzikaal gebied en op metacognitief gebied. Muzikale 1. Muzikaal materiaal 2. Creatieve

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 Muzische opvoeding Muzikale opvoeding klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 1. Het kind musiceert met klank en muziek 3 1.1 Musiceren en experimenteren met de stem, met aandacht voor een goed stemgebruik

Nadere informatie

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA ETUDES VOOR DE TREKHRMONI www.harry-dijkstra.nl ETUDE No. 1 REPETERENDE TONEN Doel van deze oefeningen: het verbeteren van de 'repeterendetonen' techniek. Deze techniek bestaat uit het herhalen van ETUDE

Nadere informatie

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter Om in het begin het noorden niet te verliezen gaan we alle parameters opsplitsen in verschillende hoofdstukken, zodat je alle informatie in stukken leert kennen. Voorlopig gebruiken we 2 parameters ; toonhoogte/notennaam

Nadere informatie

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren...... en de weg ernaartoe! sample Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA...... is een nieuwe methode voor MCV én GroepsMusiceren. Centraal staan het verwerven

Nadere informatie

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur Muziekatelier Muziekatelier is een grote hit! Wil jij iets doen met muziek maar weet je nog niet precies wat je het leukste vindt? Doe dan mee met het Muziekatelier. Spelenderwijs leer je noten lezen en

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek De adspirant student meldt zich aan voor het toelatingsexamen op twee manieren. Na aanmelding via Studielink vult hij online de vragen in op de pagina inschrijving

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed:

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed: Energie & spanning Relatief energie niveau In het vorige hoofdstuk hebben we gelezen wat tekstuele ingrediënten kunnen zijn om een luisteraar actief te betrekken in je verhaal. Het gebruik van zintuigen

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR

EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR 2016-2017 Ter informatie AMC focust gedurende drie jaar op de ontwikkeling van de auditieve vaardigheden. De theorie staat in functie daarvan. Telkens werd vertrokken vanuit

Nadere informatie

Beide systemen zijn goed, maar deze methode legt de nadruk op leren door te luisteren.

Beide systemen zijn goed, maar deze methode legt de nadruk op leren door te luisteren. Inhoud en advies: Met deze splinternieuwe methode leer e vlot hoe e de Clarinéo kan bespelen. Het boek staat boordevol oefeningen en tips! Bi dit boek hoort een gratis cd met luister- en meespeeltracks.

Nadere informatie

Muziekhumaniora Kindsheid Jesu

Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Kempische Steenweg 400 3500 HASSELT Tel.: 011 27 84 60 E-mail: humaniora@kjhasselt.be INFORMATIEBROCHURE Bezoek ook onze website: www.kjhasselt.be/humaniora MUZIEKHUMANIORA

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com 4 step BOOST 1. Train je gehoor Luisteren naar muziek doen we allemaal. Op de dansvloer, vanaf de ipod, of tijdens het eten. Als je zelf muziek maakt, is een belangrijke vraag: Waar luister je naar, en

Nadere informatie

De rol van de instrumenten in mainstream jazz.

De rol van de instrumenten in mainstream jazz. De rol van de instrumenten in mainstream jazz. Jazz is in de eerste plaats een groepskunst, waarbij verschillende instrumenten collectief improviseren. De instrumenten spelen niet gelijk wat.. De rol die

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO Welkom Het nieuwe decreet voor het DKO Enquête Waarom? Voorbereiding voor het nieuwe decreet Zelfevaluatie 327 reacties waarvan 312 op 790 leerlingen (40%) Enquête Sterke punten van Muzarto zijn: leerkrachten

Nadere informatie