USA 2008 De 11-statentocht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "USA 2008 De 11-statentocht"

Transcriptie

1 USA 2008 De 11-statentocht The Deep South - 25 juli t/m 10 augustus Vrijdag 25 juli, vertrek Atlanta Montgomery. (Georgia, Alabama). 264 km gereden. De wekker is vroeg vanochtend, dat moet ook want om 5 uur vertrekken we vanuit Asten naar Dusseldorf. De 2 koffers passen nét in de auto, en met vier personen in een compacte bolide begint de gezellige reis naar Dusseldorf International Airport. t Is inmiddels een bekende weg, en we staan ook binnen het uur op de parkeerplaats vlakbij de vertrekhallen. Koffers d ruit, en op zoek naar onze check-in balie. Na enig speurwerk hebben we de goede gevonden. Terwijl Yvonne en Twan in de rij staan te wachten (we waren de eersten, maar er stond nog niemand om ons te woord te staan), gaan Sabine en Jennie vast op zoek naar een koffiecorner. Een kwartiertje later zitten we gezamelijk aan een lekker ontbijt. Nix beter dan een goei kopje koffie op de vroege morgen. Na het uitzwaaien gaan we eens op ons gemak wat rondkijken waar we heen moeten. Na een aantal poortjes, gangetjes, controle-instanties en de nodige meters zitten we op de barkrukken bij onze gate. Zo, nu kan er weinig meer verkeerd gaan. Twan s gestress is wat aan het minderen en Yvonne is wat wakkerder aan het worden. Nu komt Amerika wel erg dicht bij... Om kwart voor 10 vertrekt ons vliegtuig. 9 Uurtjes muziek luisteren, lezen, film kijken, eten en slapen later staan we op Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, de grootste luchthaven ter wereld. Na een aantal zeer strenge controles waar je simpel van wordt staan we buiten. Heet!! Over de 30 graden. Na de shuttle-bus van Alamo te hebben gevonden staan we vijf minuten later in de office van het autoverhuurbedrijf. Daar was alles zó geregeld ( zoek maar een auto uit, de sleutels zitten overal op ). Goed, een Chevrolet Cobalt leek ons wel leuk, dus die hebben we maar meegenomen. Zo. Op naar Montgomery. Het is ongeveer 3 uur in de middag, en de temperatuur blijft maar stijgen, zo geeft de auto aan. Even hebben we een fikse plensbui gehad, waarna het zonnetje alweer doorkwam. Mm, 35 graden, toch warm. Effe om omschakeling als je het Nederlandse weer gewend bent. Zo, na 150 km Interstate willen we wel eens wat binnendoor rijden. Goed. Garmin ingesteld op vermijd snelwegen, en je krijgt de mooiste natuurroutes. Met 50 MPH kachelen we over de Highway, door de natuur, door de dorpjes, en bijna geen verkeer. Totdat we in Montgomery aankomen. Een drukke grote stad.

2 We besluiten rechtstreeks naar ons motel Days Inn te rijden. Na het inchecken en inspecteren van ons eerste onderkomen sjouwen we de koffers de hotelkamer in. Zo. Eerst eten, het is inmiddels alweer een uur of 8. Buurman McDonalds lijkt ons wel wat, om maar meteen met typisch Amerikaans eten te beginnen op de eerste dag. Veel meer fut om iets anders te zoeken ontbreekt er een beetje aan, we zijn inmiddels al een aardig aantal uurtjes wakker. Na op ons dooie gemak ons avondeten genuttigd te hebben, pakken we de auto, om bij Wal-Mart ff wat inkopen te doen. Een 12-pack Budweiser moet natuurlijk ook mee. Weer terug in het motel nemen we eerst een douche, gevolgd door enkele Budweisers. De slaap overwint het van het lekkere pintje, zodat we toch op tijd in bed liggen. Morgen New Orleans. Zaterdag 26 juli, Montgomery New Orleans. (Alabama, Mississippi, Louisiana). 520 km. We worden op tijd wakker, zodat we om een uur of tien op weg kunnen richting New Orleans. Via de Interstate 65 overbruggen we al gauw een grote afstand. Het schiet lekker op. De omgeving is groen, op de weg weinig verkeer, en al doende naderen we de kust. Vanaf Mobile gaan we een beetje binnendoor. Maar vanwege het vele road work gaan we toch maar de Interstate 10 op; we willen wel een beetje op tijd in New Orleans zijn. De laatste kilometers is het wegdek aardig slecht, vanwege de overstromingen van een paar jaar geleden. Een stevig onweers- en regenbuitje beperkt onze snelheid tot 50 km per uur. Als het in Amerika regent, dan regent het ook voor een goeie. En als het bliksemt, dan is effe de hele horizon verlicht onder de donkere wolken. Affijn, om een uur of 5 komen we aan in een hectisch New Orleans. We volgen ons navigatiesysteem netjes naar Comfort Inn, en hebben daardoor meer tijd om rond te kijken in plaats van te zoeken. Druk verkeer, smalle straten, vele verkeersborden, stoplichten en reclamezuilen, mensen, oude enigszins vervallen gebouwen, maar we wringen ons erdoor. In het hotel zijn nog kamers vrij. Ok. De auto kan 1 blok verderop in een parkeergarage. Die is wel aardig vol. Dus we moesten naar de 9 e etage om de auto te parkeren, en vervolgens 9 etages via het trappenhuis naar beneden. Mét koffers. Dat is wel ff zweten. Gelukkig is het toevallig toch douchetijd. Fris en weer wat bijgelambald gaan we eens even kijken in het French

3 Quarter, wat op 2 minuten lopen van ons hotel ligt. Het is inmiddels weer aan het regenen, en het is stikkes druk in de smalle straatjes en de kleine (eet)cafeetjes. Iedereen lijkt wel dronken, en als we het French Quarter zo n beetje doorkruist en bekeken hebben, ís het dus inderdaad zo dat iedereen dronken is. Allemaal schreeuwende toeristen. We gaan een leuk maar simpel restaurantje binnen, en bestellen een flink vismenu. Dat smaakt picobello. Na het eten zijn we van mening dat we niet helemaal tussen die toeristen met hun asociale gedrag thuis horen, en ook een beetje van vermoeidheid zijn we om een uur of half 10 weer naar ons hotel terug gewandeld. De Budweisers waren alweer lekker koud geworden in ons koelkastje. Zondag 27 juli, New Orleans Lafayette. (Louisiana). 238 km. Moaaaahh, 7 uur. Lekker geslapen voor de eerste keer. Jetlag is weg, we zitten in ons ritme. Het is ook een heel fijn en luxe hotel. We maken ons rustig op voor de dag. De ontbijtservice van het hotel is prima, alleen maar gezonde dingen, uiteraard wel weer véél. Beneden in de lobby wordt nog even de internetcomputer gebruikt om wat mailtjes weg te doen, waarna we de koffers pakken en uitchecken. Buiten gekomen valt de klamme warmte als een baksteen op onze hoofden. Vlug naar de auto, daar zit airco in. Da s sneller gezegd dan gedaan, want we moesten wéér 9 etages omhoog met de trap. Haha, en dadelijk komen we boven en dan blijkt er een lift te zijn, grappen we nog. Zwetend op de 9 e etage aangekomen zien we tot onze verbazing een bordje: elevator... Mmm, de volgende keer zullen we eens beter kijken voordat we klakkeloos de trap nemen. Affijn. De planning is om vanochtend de stad eens te gaan verkennen. Auto ergens geparkeerd, en te voet nogmaals het French Quarter in. Dat ziet er al een heel stuk beter uit dan gisterenavond. Alleen het weer al. Lekker zonnetje (van 35 graden). We lopen tussen de oude gebouwen door, typisch New Orleans stijl, inclusief smeedijzeren hekwerk, de parken, winkeltjes, kraampjes. Het oogt heel gezellig. Niemand schijnt haast te hebben, maar alla, daar is het ook zondagochtend voor. We bezoeken wat souvenir winkeltjes, wandelen een keer door het park, en lopen via de smalle straatjes weer langzaamaan terug richting de auto.

4 Nu gaan we een eindje rijden richting het Garden District. Daar aangekomen ligt een groot natuurpark midden in de stad. We besluiten met een oude tram (de oudste van de VS schijnbaar) een keer heen en weer door het Garden District te rijden. Op z n gemak tuttert de chauffeur van halte naar halte, en na een kwartiertje stappen we uit op Washington Avenue om eens een keer rond te wandelen. Wederom oude gebouwen die we al genoeg gezien hebben. Terug. We pakken de auto weer en zetten koers naar Baton Rouge, via de Interstate 10. Een ritje van een uurtje. Het landschap wordt alsmaar groener en vochtiger. Maar wel heel mooi. Vanuit de auto is het eigenlijk de beste manier om alles te kunnen zien. De Interstates liggen in dit gebied voornamelijk op pijlers op het water, omringd door duizenden bomen. Zoals ze hier snelwegen aanleggen, daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren. Aangekomen in Baton Rouge is het niet echt wat we verwacht hadden van de hoofdstad van Louisiana. Rustig. Doet wat dorps aan. Met het oogpunt op de activiteiten van morgen besluiten we door te rijden naar Lafayette. Een uurtje, zo zegt ons navigatiesysteem Garmin. Onze Chevrolet automaat op cruisecontrol (je hebt veel minder handen en voeten nodig dan in Nederland om auto te rijden), de airco op een lekker temperatuurtje, en zo kachelen we weer verder. Fotootje links, fotootje rechts, het is mooi hier. Aangekomen in Lafayette ziet het er verlaten uit. In een gelovig stadje als dit is alles op zondag gesloten. We nemen Travellodge Inn even buiten de stad. Het is niet al te luxe, maar het is maar voor 1 nachtje. Na het douchen gaan we op zoek naar een leuk restaurantje. Gevonden: Restaurant Atmosphere. We maken de avond mooi vol op een leuk en gezellig terrasje, met lekker eten en drinken, tussen de tropische planten en boompjes.

5 Maandag 28 juli, Lafayette New Iberia. (Louisiana). 192 km. Op tijd op want we willen veel doen vandaag. Om 8 uur is het alweer 30 graden, en om 9 uur zitten we aan ons ontbijt in The Waffle House. Erg lekker ontbijt, echt Amerikaans, met wafels, toast, hash browns, bacon, eggs, en een flinke bak koffie, uiteraard met free refill. Zo, we kunnen er ff tegen. De ochtendplanning is het Acadian Cultural Center in Lafayette, waar we met een film van een uurtje, en een duidelijke uitleg van de dames van de check-in balie van het Center meer te weten zijn gekomen over de geschiedenis van Amerika, en met name de oorlog dus. Kaarten en boeken die in de ontvangstruimte hangen en liggen, verduidelijken het geheel. Na dat alles gaan we op weg naar het zuiden. We rijden over de US 31 via St. Martinville naar New Iberia. Smalle landweggetjes in een mooie omgeving. Je kunt goed zien dat we nu het gebied naderen waar veel moeras is. Na bij het visitor center geinformeerd te hebben wat er zoal te doen is, rijden we naar de fabriek waar Tabasco gemaakt wordt. Daar hebben we een rondleiding door de fabriek, en wordt ons verteld waar de pepers groeien, en hoe ze verwerkt worden tot Tabasco. Niet echt interessant, maar wel gelachen daar. Even verderop ligt een klein parkje op Avery Island, de Jungle Gardens. Na entree betaald te hebben in dit omheinde park rijden we stapvoets over de kiezelpaden totdat we bij een meertje uitkomen. Hier moeten dus de alligators zitten. Uitgestapt en gekeken. Weinig te zien, zouden ze slapen of zo? Affijn, na 3 x stoppen zien we er eentje. Ondanks de waarschuwingsborden gaan we toch eens even dichtbij kijken en een paar fotootjes maken. Ze zullen óns toch niet bijten? We rijden weer verder, en de auto meldt steeds in het display dat onze voorband leegloopt. Daar hebben we al meer last van gehad, maar nu loopt ie wel erg snel leeg. 5 Minuten later stond ie op z n sokken. En nou? Band verwisselen dus. Zo gezegd zo gedaan. Twan verwisselt de band, en Yvonne belt naar Alamo wat we moeten doen. En juist dán komen die krokodillen wél kijken!! Als ze maar niet té dicht bij komen. De uitslag van Alamo: terug rijden naar Lafayette (35 km), en daar staat op

6 de airport een nieuwe auto voor ons klaar (...). Mmm, en wij dachten dat we alleen maar een nieuwe band nodig hadden. We vervolgen onze weg door het park, en stappen nog een keer uit voor een paar foto s van een aparte boom, waar de vrouwelijke helft van dit vakantieduo dacht in te kunnen klimmen, en weer sneller beneden was dan voorzien... Dat zal wel een blauwe plek worden. Het was wel een mooie boom trouwens. Uiteindelijk zijn we bij de uitgang gekomen, waarna we op weg gaan naar Lafayette Airport. Uiteraard rijden we rechtstreeks het Alamo-terrein op dankzij het navigatiesysteem, een onmisbaar apparaatje als je zo n reis maakt zoals wij. Binnen ff wat papierwerk ingevuld, weer buiten de koffers van de ene naar de andere auto verhuisd, en we gaan weer terug naar New Iberia met onze vrijwel nieuwe Toyota Yaris automaat. Het is een fijnere auto dan de Chevrolet. Omdat het al tegen zessen is, en we aardig veel honger hebben gekregen, leggen we aan bij Wendy s, waar we ff een asociaal groot hamburgermenu naar binnen werken. Zo, nu alleen nog een slaapplaats zoeken. Dat was zo gevonden omdat je in Amerika in de regel overspoeld wordt door Inns, Motels en Hotels, evenals tankstations, die je soms wel 10 binnen 1 mijl voorbijrijdt. Het is inmiddels al aan het schemeren. Na een verfrissende douche jumpen we op bed met de tv aan, en een verfrissende pint in de aanslag (daar lééf je gewoon naar toe als je de hele dag in de warme zon geweest bent, zo n Budweiser). Van de 100 zenders die gemiddeld op een tv aanwezig zijn, zijn er maximaal 2 die de moeite waard zijn om te kijken. Leuke series die ze in Nederland niet hebben, of nog uit moeten komen, zijn hier op tv. Wel elke 10 minuten een reclameblok van 5 minuten uiteraard. We hebben morgen een afspraak met een man die een Swamp-tour doet. Dus we gaan op tijd pitten. Dinsdag 29 juli, New Iberia - Beaumont. (Louisiana, Texas). 295 km. Om half acht worden we wakker. Na een heerlijk ontbijt genuttigd te hebben bij buurman McDonalds (die anderhalve literbekers met koffie hadden wel wat kleiner gemogen) gaan we om een uur of negen op weg naar de Champagne Swamp Tour. Een verlaten weggetje leidt ons naar de plaats van bestemming. De man was zijn boot in gereedheid aan het brengen, en wij kunnen

7 samen met nog een stuk of 8 mensen instappen. De volgende 2 uren zijn onbeschrijfelijk mooi. Prachtige moerassen, eeuwenoude bomen, vele verschillende vogel- en plantensoorten, alligators en spinnen bepalen het uitzicht. We krijgen veel uitleg van onze touroperator, en krijgen zelfs een echte mini-krokodil in onze handen gedrukt, die daarna in de natuur wordt vrijgelaten. Omstreeks 12 uur zijn we terug bij het afmeerpunt. We bedanken de touroperator, en betalen de onkosten, waarna we weer vertrekken. Op weg naar Texas. Via de Interstate 10 rijden we naar Beaumont. Omdat een Interstate lekker opschiet, zijn we om half 3 uur op plaats van bestemming. Ons onderkomen is dit keer Travel Inn, met een kei nette en complete kamer. Het is er ijskoud, en met een buitentemperatuur van 35 tot 40 graden laten we toch maar even wat warmte binnen anders worden we nog verkouden. Even bijkomen van de tour en de autorit met een lekker flesje fris. Omstreeks half 5 gaan we richting Parkdale Mall. Een supergroot winkelcentrum aan de rand van de stad met vele winkels. Alleen al door de gangen lopen langs de winkels duurt al een uur. Wat hebben ze hier toch veel wat we wel willen hebben, en het lonkt aardig, want bijna alles is een stuk goedkoper dan in Nederland. Bij Macy s worden enkele dollars gespendeerd, en met de aanwinst gaan we terug naar de auto, om vervolgens bij Wal-Mart ons drinken en zo te kopen. Ook al zo groot, en die winkelwagentjes komen ook bijna tot je neus zo groot. Dan kan er ook veel in, zullen ze in Amerika wel redeneren. Amerika = groot en veel, op alle fronten. Goed, na een halve mijl over de parkeerplaats gewandeld te hebben naar de auto, is het tijd om ons klaar te maken voor het avondprogramma. Na ons opgefrist te hebben, en wat informatie uit bladen die op de kamer liggen gehaald te hebben, gaan we op zoek naar een restaurant. Een korte zoektocht door de stad draait uit op niks. Veel gesloten en weinig mensen op straat. Dan gaan we gewoon naar de IHOP. Dat was een zeer geslaagd diner, en het besluit om vaker te gaan eten bij IHOP was al snel genomen. We

8 kunnen alleen niet zo goed wegkomen vanwege de goedaardigheid van de ober, die kwam tot 6 keer toe onze halve liter Pepper refillen. Om kwart over 11 verlaten we met poelipens de IHOP. Na een ritje van een kwartier komen we weer bij onze Inn aan, om vervolgens op ons balkon neer te ploffen met een verfrissende Budweiser. Het weer is fijn, het bier is lekker, we zijn lekker aan het oudehoeren, en we zien wel hoe laat het wordt. We genieten gewoon van onze vakantie, en morgen zijn er geen verplichtingen qua tijd. t Is toch nog 2 uur geworden voordat we in bed kruipen... Woensdag 30 juli, Beaumont - Vicksburg. (Texas, Louisiana, Mississippi). 659 km. 9 Uur. We zullen eens een keer opstaan. Lekker uitgeslapen. We pakken de koffers in en checken de temperatuur buiten. Mm, 30 graden, het gaat ermee door. Na de sleutels ingeleverd te hebben gaan we naar overbuurman Waffle House voor een lekker ontbijtje. Vervolgens zetten we koers naar The Big Thicket National Preserve. De navigatie leidde ons precies naar de ingang. Niemand te zien. Mooi, we rijden door, en zetten na een mijltje of 2 de auto op een parkeerplaatsje. Flesjes water eruit, camera eruit, en we gaan een eindje wandelen. In het begin is er nog een pad, er staan infobordjes, en de route staat duidelijk aangegeven. Maar hoe verder we lopen, hoe minder pad er overblijft, en bordjes zijn al helemaal verdwenen. Affijn, het zal wel goed komen. Het is een mooi park met grote, mooie bomen. Slangen en spinnen zijn ook aanwezig, evenals een leuk riviertje. We maken flink wat foto s, en af en toe moet er een sprintje getrokken worden als er weer eens een spinneweb met spin in ons gezicht komt. Inmiddels zijn we al een uurtje aan het wandelen, en er is nog geen eind in zicht. Aangenomen dat de pad weer terug gaat naar de parkeerplaats lopen we maar door. Het is stikkes warm. Op een gegeven moment staat er een bordje dat we 2 mijl gelopen hebben, en dat de route nog 8 mijl resteerd. Mm, dan maar omdraaien en terug lopen. God weet waar we ná die 8 mijl uitkomen... Een half uur stevig doorlopen en we zien de auto weer staan. Flink bezweet pakken we eerst nog eens wat flesjes water uit de auto en gaan ff bijkomen op het bankje. Zo, genoeg gelopen voor vandaag. De rest van het park leggen we fijn met de auto af.

9 We vervolgen onze weg richting het noorden van Texas. Het landschap is wederom prachtig, met veel bos en water, over leuke Highways, en al babbelend en foto s makend komen we bij Shreveport in de buurt. Hier gaan we de Interstate 20 op, om effe in no time dwars door Louisiana te rijden. t Is een flinke trip, maar er is onderweg genoeg te zien. Het verkeer zit overal 100% mee, en da s ook wel fijn. Lekker met 120 km per uur over de rechtse, middelste, of linkse baan (maakt daar niet uit, Amerika heeft het keep your lane -principe). Maar als de vrachtauto s telkens met 130 km per uur voorbij komen scheuren, moeten wij toch ook eens even wat gas bijgeven om in de stroom te blijven. Is niet erg, dan zijn we zoveel te eerder op plaats van bestemming. De navigatie geeft netjes aan: neem na 325 kilometer exit 4B... Ok dan, cruisecontrol mag nog ff aanblijven. s Avonds komen we in de staat Mississippi aan, waar we in het plaatsje Vicksburg aanleggen, aan de rivier Mississippi. Travel Inn bevalt goed, dus deze keer wordt op de slaapboulevard ook Travel Inn aangedaan. Het is inmiddels half 8 en we barsten van de honger. Plan: eerst via het tankstation benzine tanken en koud bier halen, vervolgens richting Pizza- Hut om pizza te halen, en daarna thuis op het terras opeten met een koude pint erbij. Het plan was bijna volledig uitgevoerd: de pizza s van Amerikaans formaat waren toch íets te groot. De pinten daarentegen zijn wél opgegaan. Slapen. Donderdag 31 juli, Vicksburg. (Mississippi). 65 km. t Is 9 uur als we de ogen open doen. Nog effe gerelaxed, dat kan, want we hebben het motel nog een nachtje bijgeboekt. Vandaag gaan we Vicksburg wat nader bekijken. We doen rustig aan, het is immers vakantie. We zetten een bakje koffie, plegen nog een telefoontje naar het thuisfront, en maken ons op voor het ontbijt. Na dat alles gaan we naar de Mc Raven Home Tour. Een rondleiding door een huis wat nog in originele staat is gebleven sinds de burgeroorlog. De inrichting is nog authentiek sinds de laatste bewoners vertrokken zijn. Kogelgaten in de muren, en een originele keuken uit de 18 e eeuw, en de tuin waar in de burgeroorlog een beroemde moord is gepleegd. We krijgen tijdens de twee uur durende rondleiding een uitgebreid verhaal te horen over elke kamer in het huis.

10 Na deze indrukwekkende tour bekijken we het dorp vanuit de auto. Veel smalle straatjes in een heuvelachtig dorp, dat vooral bekend staat vanwege het Beleg van Vicksburg (1863), één van de doorslaggevende gebeurtenissen van de Amerikaanse Burgeroorlog. De Mississippi mag natuurlijk niet overgeslagen worden. De langste rivier van Noord-Amerika ontspringt vlak bij de Canadese grens, mondt uit bij New Orleans, en is 3766 km lang. Het is nog steeds één van de drukst bevaren rivieren ter wereld. Zo lekker rondrijdend en niksdoend wordt het toch vanzelf later. Wat doen we met eten vandaag? We zijn aardig bekend aan het worden met het Amerikaanse leven. We weten wat de beste motels zijn, we weten waar de beste lokatie is om te overnachten, en we weten ook waar we het beste kunnen eten. En daarom zijn er een aantal criteria die aan onze eisen moeten voldoen, willen we een geslaagd diner achter onze kiezen werken. Na effe rondrijden langs verschillende eetgelegenheden die we in het Nuttige Punten bestand vinden van ons navigatiesysteem, leggen we aan bij Goldie s Trail Bar-B-Que. Van buiten ziet het er goed uit. Van binnen ook. En de menukaart ziet er ook goed uit. Een flink bord eten met veel vlees is wat er 10 minuten later voor onze neuzen staat. En dat smaakte! Na het afrekenen vertrekken we weer richting ons motel. Wegens gebrek aan motivatie om netjes gekleed naar een bar te gaan zetten we weer keurig twee stoelen buiten, halen een paar drankjes uit de koelkast, en gaan lekker relaxen. Energie sparen voor morgen, dan gaan we naar Memphis. Ons aangeschaft mens-erger-je-niet-spel wordt nog niet echt gebruikt, omdat we het te druk hebben met buurten en lol maken. Foto s en rare springbeestjes zijn ook onderdeel van de avond. Zo rond de klok van 12 gaan we toch maar eens de hitte verruilen voor de koelte van de airco. TV op sleep, en zo vallen we vanzelf ook in slaap. Vrijdag 1 augustus, Vicksburg - Memphis. (Mississippi, Arkansas, Tennessee). 402 km. Lekker geslapen, en goed uitgerust. Een lekkere douche zorgt voor een optimale stemming. De spullen in de auto, en we kunnen naar ons ontbijt een paar mijl verderop bij Waffle House. Terwijl we aan onze wafels, toast en koffie aan het werken zijn, wordt het buiten opeens wel heel donker. 10 Minuten later begint het hevig te stortregenen, onweren en te waaien. En niet te flauw. We blijven nog een tijdje binnen zitten, die 5 meter naar de auto lopen is genoeg om

11 doornat te worden. Een tijdje later lijkt het toch wat droger te gaan worden, en we trekken een sprintje naar de auto. Ons plan om naar het Vicksburg Military Park te gaan valt in het water. Jammer, we hadden graag geweten hoe het er in de burgeroorlog aan toe ging, toen er in Vicksburg nog vele zware slagvelden plaatsvonden. Affijn, niet getreurd, we hebben immers nog een hele mooie route naar Memphis voor de boeg, via de Highway 61, een scenic drive. Deze route loopt parallel aan de Mississippi, waar voornamelijk plantages, bossen en akkerbouw te zien is. Gigantische graan- en maisvelden worden onderbroken door een fabriekje waar de gewassen verwerkt worden. De vier uur durende reis was niets te lang, we genieten van het vele groen wat hier te zien is. Zo tegen dat we Memphis inrijden, gaan we nog even tanken, en gaan dan nog even een stukje Interstate op. Snelwegen in Amerika lopen praktisch altijd dóór een stad heen, met afslagen die dan in de verschillende delen van de stad uitlopen. Het leek ons wel leuk om in de buurt van de Mississippi te blijven, daar ligt immers het centrum van de stad wat in Tennessee ligt. Na zo n beetje langs het centrum gereden te hebben gaan we een slaapplaats regelen. We steken de Mississippi over, en komen daarbij in West-Memphis uit, wat in Arkansas ligt. Sunset Inn is de naam van ons onderkomen. Het ligt wat afgelegen, een stukje van de Interstate af, maar wel lekker rustig, en wat goedkoper dan in de stad. Gemiddeld kost een double room zoals wij die hebben een dollar of 60. En waarom zouden we midden in de stad willen liggen als we tóch overal met de auto heen moeten... Hier liggen we echt ideaal: 10 minuten van Oost-Memphis af en 10 minuten van West-Memphis af. Na de benen lekker gestrekt te hebben en een lekkere douche genomen te hebben gaan richting het centrum voor ons avondeten bij IHOP. Een flink groot bord lekker eten. Vervolgens gaan we naar Beale Street: hét uitgaanscentrum van Memphis waar vele cafeetjes en restaurantjes staan vernoemd naar bekendheden uit de muziekgeschiedenis van Memphis. Veel mensen en veel live muziek op straat. Zo slenteren we op ons gemak door de straat. Onderweg komen we nog langs het FedEx Forum, waar uiteraard nog even een fotootje gemaakt moet worden van het gebouw inclusief een medewerkster...

12 Zo wandelen we verder, maken kennis met een zwerver die interesse had in ons fototoestel, maar die met een $1 biljet ook tevreden was, en een massa mensen vóór de café s en op straat. Dit heeft wel iets weg van Bourbon Street in New Orleans. Niks voor ons. Het is inmiddels half 8 en we rijden via het tankstation voor koud bier terug naar ons motel. Na een leuke film te hebben gekeken op FX-channel zetten we de twee stoelen weer buiten, om vervolgens het koelkastje te raadplegen voor een heerlijke Budweiser en Budlight. Hier zitten we goed. Daar kan geen café tegenop. Ook niet in Memphis. Het was wel effe onhandig toen we de deur dicht deden om de warmte uit de kamer te houden: het pasje van de deur lag nog binnen. De office biedt uitkomst met een nieuw pasje. Even later wordt op ons Interstate-uitzicht een auto staande gehouden door twee highway patrol wagens. Het knipperde en flitste z n best. We bekijken rustig de gang van zaken met ons pintje in de hand. De bestuurder mag mee in 1 van de twee highway patrol auto s. Om een uur of één hebben we onze tax bereikt, en gaan ons bed opzoeken. Morgen Sun Studio. Zaterdag 2 augustus, Memphis. (Arkansas, Tennessee). 120 km. Half 9. Klaarwakker. En goed geslapen in Sunset Inn. Het is ontzettend warm buiten. Rustig zoeken we onze luchtigste kleren op die we bij hebben. We pakken onze spullen bij elkaar voor een dagtripje Memphis. Te beginnen bij IHOP voor ons ontbijt met pannekoeken en eitjes. Lekker, IHOP blíjft goed. Uitgebreid drinken we onze koffie op, we hebben geen haast. Eenmaal weer buiten worden we bijna levend gebakken, zo heet. Vlug de auto in en de airco aan. Op de radio wordt verteld dat het voor de tijd van het jaar extreem warm is in dit gebied. Het advies is om airco aan te houden en om je niet in de volle zon te begeven. Ok. Zoiets waren we ook al van plan. We arriveren bij Sun Studio en parkeren de auto achter op het terrein. Eenmaal binnen in de ontvangstruimte kopen we twee kaartjes voor de tour. Na een half uurtje rondkijken en tussen de souvenirs snuffelen kunnen we de studio in. Eerst komen we in een gedeelte waar achter glas een aantal instrumenten en apparatuur ligt wat nog uit de begintijd van de Sun Studio komt. We krijgen uitleg over hoe het allemaal in z n werk gaat. Erg primitief als je het vergelijkt met nu, maar logisch als je bedenkt dat het al meer dan 50 jaar geleden is dat er met deze apparatuur gewerkt werd. Na dat komen we in de studio zelf. Er staan een aantal originele instrumenten die nog van muzikanten zoals Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en BB King zijn geweest. Deze

13 studio van Sam Phillips is het begin van het succes van o.a. bovenstaande muzikanten. Het is een kleine studio, en dus aardig druk met 25 personen die per tour meekunnen. Maar we krijgen een goede uitleg van het madammeke. De muziek zelf wordt zeker niet vergeten, en wordt regelmatig als hulpmiddel voor de uitleg gedraaid. Sun Studio is sinds 1997 als enige studio in de VS een Nationaal Monument. Een uurtje later staan we weer in de ontvangstruimte. Na een colaatje tegen de warmte vertrekken we weer. De planning om naar Graceland te gaan sneuvelt vanwege de grote hitte. Op elkaar gepakt in een bus of gebouw daar zitten we nu effe niet op te wachten. En daarbij, we hebben al heel veel over Elvis gehoord in Sun Studio. Op de terugweg naar huis schiet ons plotsklaps te binnen dat we nog naar de airport moeten. Om vier uur vertrekken de FedEx vliegtuigen. En het ís vier uur. Vlug stellen we de navigatie in en gaan eens kijken of er nog vliegtuigen te zien zijn. Genoeg dus. Overal vliegen ze rond, of staan klaar om te vertrekken. We rijden gewoon de airport op, en we zien wel wanneer we tegen gehouden worden. Totaal niet dus. We rijden tot de startbaan, en met de vliegtuigen op 50 meter afstand gaan we eens een aantal leuke kiekjes maken. Goeie beveiliging hier... Voldaan gaan we weer richting huis, en gaan het zweet even afspoelen in de douche. Daarna gaan we ons navigatievermogen weer eens op de proef stellen: leuk restaurantje zoeken. Zoals verwacht vinden we iets wat ons bevalt, we zijn immers aardig expert geworden in slaap- en eetgelegenheden zoeken. Bonanza Steak House is de naam van het restaurant, waar we ondanks de enorme hitte buiten toch een flink menu naar binnen werken. Het is ook zó lekker allemaal. Hola, het is buiten al donker als we het restaurant uit komen. Snel naar ons hotel, waar ons privé-terrasje lonkt, evenals het alomberuchte koelkastje met inhoud. Om half elf was het nog zo stikkes heet buiten, dat we maar naar binnen zijn gegaan. De tv hebben we afgestemd op the wheater channel. Even kijken waar de hoge temperaturen morgen overheersen, want de hitte zijn we dus aardig beu aan het worden. Daarna vallen we in slaap in een heerlijke koele kamer dankzij het onmisbare aircosysteem.

14 Zondag 3 augustus, Memphis - Chattanooga. (Arkansas, Tennessee, Mississippi, Alabama). 532 km. Na het wakker worden en de koffers weer in de auto geladen te hebben zitten we om half 10 aan ons favoriete ontbijt bij Waffle House. Bekske koffie en een klein menuutje met toast en eitjes: we kunnen er weer tegen voor de volgende uren. We gaan vandaag binnendoor naar Chattanooga. Zo gauw we Memphis uit zijn verruilen we de Interstate voor een mooie Highway. Mooie landschappen en weinig verkeer zijn de belangrijkste kenmerken van de eerste 300 km. Na de benen even gestrekt te hebben tijdens een tankstop volgen nog 200 km door bergachtig landschap met veel bossen. Prachtig groen, zover je kunt kijken. We zijn aan de voet van de Appalachi-gebergte aangekomen. Kei mooi, dus ook veel foto s gemaakt. Om vier uur komen we aan in Chattanooga, een klein stadje waar de burgeroorlog ook flink gewoed heeft. We zijn een tijdzone gepasseerd, dus het is hier vijf uur. Ons hotel voor de komende nacht is na een selectie Days Inn geworden. Deze dag was in feite een reisdag, dus onze aktiviteit van vandaag bestond uit het autorijden en aanschouwen van het mooie landschap. We gaan op zoek naar een restaurant. En daarbij bekijken we ook even de stad. De steden in Amerika steken gemakkelijk in elkaar, en zijn bijna altijd logisch. Motels op een hoop, tankstations ook, winkels in grote winkelcentra, fastfood op de fastfoodboulevard, en leuke restaurantjes verspreid door de stad op plaatsen waar je ze niet verwacht. Maar óns houden ze niet voor de gek, wij vinden álles. En zo ook wederom een leuk restaurant, waar het niet te chique is, maar ook niet te onverzorgd. Precies goed. We moeten even nadenken of het enorme bord salade bij het hoofdgerecht hoort, of dat het een voorafje betreft. Voorafje dus, een tweede bord salade maakte het hoofdgerecht compleet. Het is maar goed dat ze hier zo n grote tafels hebben. Het eten was wederom picobello. En daar zijn de serveersters ook blij mee, want dan kunnen ze een extra fooi verwachten bovenop het standaard-fooi wat in Amerika 15% bedraagt. En dat is ook weer goed voor ons, want dan kunnen we onze gezamelijke beurs weer eens uitmesten en ontdoen van de $1 biljetten. Zodoende ligt er even later een pak papier op tafel, en gaan wij weer naar ons motel. Onderweg pikken we even een tankstation mee voor benzine, drinken, chips en wat noodzakelijk kwaad, en bij ons motel aangekomen sjouwen we dat allemaal mee naar boven. Water van 40 graden is niet zo lekker als een koel flesje water. Na de douche sturen we vanaf de internetcomputer in de lobby een paar mailtjes de deur uit, en ploffen rond de klok van tienen op het terras neer. Zo. Weer een dag om. Met het uitzicht op het zwembad in een behaaglijk temperatuurtje sluiten we de avond af.

15 Maandag 4 augustus, Chattanooga Bowling Green. (Tennessee, Kentucky). 408 km. Zo rond de klok van negenen wordt het weer eens tijd om op te staan. Effe een mailtje versturen en een telefoontje plegen, en we kunnen weer gaan. Op naar de dichtsbijzijnde Waffle House. Dat was uiteraard weer goed toeven. Door naar Chattanooga Military Park. Bij het visitor center wordt ons het één en ander bijgebracht over de oorlog, en specifiek hoe het er in Chattanooga aan toe ging. Na dat alles gaan we een autotour doen door het gebied waar de oorlog voornamelijk gewoed heeft. De kanonnen staan nog netjes opgesteld, de monumenten zijn nadrukkelijk aanwezig, en de kaart geeft precies aan waar de bloedigste slagvelden geweest zijn. Het is bijster interessant om zo op de plek te staan waar 150 jaar geleden flink gevochten werd. We beklimmen nog een toren, om zo een totaal overzicht te krijgen over het gehele gebied. We zijn tot in het begin van de middag zoet met de tour, want we nemen rustig de tijd om op elk stop-punt even uit te stappen en eens goed rond te kijken en een kiekje te maken. Na onze tour vertrekken we richting Nashville. Wel over de Interstate, anders schiet het niet op. Auto op cruisecontrol, en 2 uur en 200 km later rijden we Nashville binnnen. Een flinke stad. Interstates komen hier bij elkaar, gaan over elkaar heen, en spreiden zich na de stad weer alle richtingen op. Mede door de verschillende niveau s zien we over de hele stad uit te kijken. Er is eigenlijk niets wat we in de stad móeten zien, en al rijdende besluiten we door te gaan naar Bowling Green. Grote steden hebben we genoeg gehad, het is meer de rustige kleinere dorpen die we willen opzoeken. De natuur trekt ons momenteel meer dan een drukke stad. Het is van Nashville nog een uurtje rijden naar Bowling Green, en zodoende komen we om half zeven aan. Direct aan de Interstate ligt een Inn-boulevard. We pikken er ééntje uit die er niet al te sjiek uit ziet, maar lekker gewoontjes. Value Lodge is de naam. En het was inderdaad niet te sjiek. De deur ging na het nodige geweld te gebruiken pas open. Het gordijn zat er tussen.

16 En er was geen koelkast. Dat probleem was zo de wereld uit toen we de ingeving kregen om ons fris en bier op een rijtje op de airco te leggen. Verder was alles naar wens. Value Lodge ligt op loopafstand van Wendy s af, dus we gaan er met de auto heen, want dat hoort zo in Amerika. We zetten de auto in een parkeervak waar je in Nederland met gemak een vrachtwagen in kwijt kan. Binnengekomen bestellen we een lekker menuutje. Omdat we gigantische honger hadden, was dat menu in 10 minuten ook veroberd. Terug in het motel besluiten we de auto eens flink op te ruimen want dat was hard nodig. En we zijn weer een uurtje lekker bezig. Hij blinkt weer z n best. Flink bezweet is het dan eindelijk tijd om onszelf eens onder de douche te zetten. Het lijkt erop dat we de enige klanten zijn als we een half uurtje later buiten zitten. Geen auto s, geen mensen, alleen wij. In de verte zien we de lampen van de Inn s en fastfoottenten branden. Tussen het oudehoeren door maken we even een planning voor morgen, bekijken onze foto s, en pakken de reisboeken er nog even bij om wat ideetjes voor de rest van de vakantie op te doen. Zo rond de klok van half twee is de grill van de airco geheel zichtbaar, en verruilen de parkeerplaats voor ons bed. 5 Minuten later slapen we. Dinsdag 5 augustus, Bowling Green - Middlesboro. (Kentucky). 403 km. Klokslag 9 uur wakker. Redelijk geslapen. De muggen zijn een beetje lastig geweest, en van die grote Amerikaanse muggen krijg je ook grote bulten. Volgende keer de deur maar weer dicht houden als we buiten zitten bij een motel met het lantaarntje vlak bij de deur. Affijn. Spullen ingepakt, en richting de lobby om uit te checken. Speciaal voor ons als enige twee klanten heeft de gastheer en gastvrouw een lekker bakje koffie gezet. Dat kunnen we natuurlijk niet overslaan. We maken nog even een babbeltje, en gaan dan naar Bagel and Bites. Een lekkere Bagel en een Muffin, aangevuld met een stevig bakkie koffie, en we zijn weer klaar voor de reis. We gaan op weg naar het Mammoth Cave National Park. Het grootste grottencomlex ter wereld waar een gangenstelsel van 580 km lang op verschillende niveau s in kaart is gebracht. Volgens onderzoekers moet de totale lengte ongeveer 1600 km bedragen. Als we aankomen in het visitor center is het stikkes druk. Veel families en kinderen die een braaf tourtje willen volgen. Volgens de info in het visitor center wordt de tour ook netjes over paden geleid, en mag je alleen maar kijken. En wij willen stunten natuurlijk. Dus? Met de auto rijden we bovengronds door het park heen, en gaan vervolgens op pad naar een park waar wel wel alles mogen en overal op en in mogen klimmen.

17 Cumberland Gap National Park is waar we de navigatie op afstellen. Een mooi ritje van 320 km door een steeds prachtiger wordende natuur, voornamelijk over Highways. De snelheid wordt wat beperkt door het bergachtiger worden van het landschap, maar het schiet toch lekker op. We hebben het trouwens toch te druk met rondkijken. Als we bij de eindbestemming aankomen, kunnen we het visitor center niet vinden. We hebben wat rondgereden, en ons georienteerd op de omgeving, en zijn vervolgens een hotelletje op gaan zoeken in Middlesboro. Dat was een leuk hotel: Downtown Inn & Suites. In een kei leuk klein dorpje, met uiteraard een centrale doorgaande weg waar alle eetgelegenheden, tankstations en winkels aan liggen. Naast ons hotel was toevallig een verdwaald tankstation, waar we even onze bier- en frisvoorraad gaan aanvullen. Niet dus. Middlesboro is een alcoholvrij dorp, er wordt geen bier verkocht. In het volgende dorp (god weet hoe ver) weer wel. Mm, we hebben nog wel wat ergens in de auto liggen, dan gooien we dat maar ff snel in de koelkast. Zo gezegd zo gedaan, en daarna is het etenstijd. Bij Steakhouse Ryan, aan de centrale doorgaande weg. Weer zo n ontzettend groot restaurant met een lopend buffet gevuld met vele gezonde dingen (Middlesboro, geen alcohol, wel gezonde dingen? Niet echt Amerikaans...). Het was erg goed toeven. Weer aangekomen thuis maken we ons weer op voor het avondprogramma: douchen, stoelen buiten, en weer slap zeveren met een inmiddels koud geworden pintje. Gelukkig is de hittegolf wat verdwenen, en het is zalig buiten. Even goed uitrusten: morgen wordt een inspannende dag: wandelen!! En de rust zetten we even later voort lekker onder de dekens (dekens ja, als binnen de airco aanstaat, kun je het beste onder de dekens gaan liggen, anders word je nog verkouden). Woensdag 6 augustus, Middlesboro Johnson City. (Kentucky, Tennessee, Virginia). 200 km. Op de één of andere manier zijn we elke dag om 9 uur wakker. Vandaag ook. Aankleden, opfrissen, uitchecken, en naar Waffle King. We bestellen een lekker en enigszins niet te zwaar ontbijtje, want we gaan vandaag WANDELEN. Nadat we de koffie op hebben, gaan we richting het Cumberland Gap National Park. Nét even uit het dorp. We gaan weer naar de plaats waar het visitor center moet zijn, wat we gisteren niet konden vinden. En: het is er gewoon. Gisteren niet goed genoeg gekeken. Mooi. Nadat we een kaart gehaald hebben bij het visitor center gaan we naar de ingang van het park. Auto parkeren, water en fototoestel eruit, en we gaan op pad.

18 De trail die we uitkiezen is 6 mijl lang. Ons eerste uitkijkpunt, hoog op een berg, is het 3- statenpunt van Tennesse, Kentucky en Virginia. Hierna gaan we echt de rimboe in. De asfaltpaden veranderen in smalle bergpaden vol stenen en boomstronken. Het gaat behoorlijk berg op en berg af, het is lekker broeierig warm. We maken flink wat foto s; het is kei mooi. In een dal loopt een riviertje, dat we een tijdje volgen. Af en toe steekt de rivier de pad over, zodat wij ook door de rivier moeten. Gelukkig staat het water laag. Vanaf het begin hebben we niemand gezien. We waren de enigen in het park leek wel. t Is toch een heel eind, en zeker als de paden niet altijd goed te belopen zijn. In totaal hebben we er drie en een half uur over gedaan. Op de één of andere manier waren we wel weer blij dat we weer terug waren bij de auto. Even wat flesjes water drinken, uitrusten, en een half uurtje later zitten we in de auto op weg naar Johnson City. Het is wederom een mooi ritje van anderhalf uur door de bergen. Aangekomen in Johnson City hebben we grote honger: we hebben ook veel energie nodig gehad met onze wandeltocht. We zoeken snel een motel. Econo Lodge. Spullen naar binnnen, en daarna rap naar IHOP. We leken wel Amerikanen, zo veel hebben we gegeten. En lekker. Als we door het raam naar buiten kijken zien we bij McDonalds een police-auto door de drive-thru rijden om een hamburgertje te bestellen. Dus dat is niet alleen in films zo... Goed, op de terugweg gaan we nog even geld pinnen. In Amerika kun je ook met de auto door een drive-thru bij de bank. Vier banen naast elkaar. Je hoeft niet uit te stappen om geld te pinnen. Nadat gedaan te hebben komen we op de terugweg langs de K-Mart. We gaan eens binnnen kijken wat ze zoal hebben. Vanalles dus. We kopen het één en ander, en gaan dan terug naar ons motel. Half 10. 2x douche + effe lammen = half 11. De twee stoelen kunnnen op het ruim bemeten terras, en ff later zitten we onderuitgezakt met een pint te bedenken dat we morgen wel eens spierpijn zouden kunnen hebben van dat gewandel op die hobbelige paden... Affijn, dat zien we dan wel weer. Morgen is toch weer een auto-dag.

19 Donderdag 7 augustus, Johnson City Asheville. (Tennessee, North Carolina). 300 km. Redelijk geslapen. Beetje herrie van de auto s en vrachtauto s buiten. Affijn. Spullen bijeengeraapt en om 10 uur zijn we op weg naar IHOP (samen met Waffle House ons favoriete restaurant). Eitjes, pannekoeken, koffie en de goede start is weer gemaakt. Daarna zetten we koers naar Gatlinburg, een plaatsje nabij de ingang van het Smokey Mountains National Park, de voet van de Appalachian Mountains. Een lekker ritje van 150 km. Om een uur of 12 rijden we het park binnen (Smokey Mountains dankt z n naam aan het feit dat het er altijd min of meer mistig is). Dat ziet er goed uit: hoge bergen, veel groen, diepe afgronden, mist, een mooi uitzicht óver de mist, een fijne weg waar we met 40 MPH doorheen tutteren. Vandaag doen we geen trail; de spierpijn van gisteren zit er nog goed in. Alleen rijden, en bij de scenic view points stoppen we even voor wat foto s te maken, en natuurlijk te genieten van de prachtige natuur. Deze twee uren zijn echt de moeite waard geweest. En als we het park uitrijden blíjft het erg groen. We hebben nog een tijdje de Blue Ridge Parkway gevolgd, genietend van het uitzicht, waarna we koers zetten naar Asheville. Binnendoor. Dorpjes, landerijen, natuurparken passeren de revue, waarna we om vijf uur aankomen op onze bestemming. Bij Econo Lodge boeken we een kamer. De spullen worden de trap opgesleept en we maken ons op voor het avondeten. Wát gaan we eten? Mmm, als we van ons balkon de stad in turen, zien we dat er een Red Lobster zit. D rheen!! Weer eens een visrestaurant, daar hebben we wel zin in. Aangekomen is het toch één van de sjiekere restaurants vergeleken met de afgelopen twee weken. Het is kei netjes en mooi ingericht. We nemen een plaatsje aan een hoge tafel met krukken. Wat de kaart al deed vermoeden, was na een uurtje bevestigd: een perfect menu met verschillende vissoorten, sauzen en salades. Het was ook precíes genoeg. En kei lekker. Steeds weer staan we ervan versteld dat dit voor zo n lage prijs kan. Oké, die 15 tot 20 procent verplichte fooi is in feite het inkomen van de serveersters, maar het bedrag dat dan overblijft is laag. Twee stevige eters zoals wij zouden daar in Nederland geen volwaardig diner voor

20 kunnen krijgen. En daarbij komt ook nog bij dat de dollar erg gunstig staat (voor ons, als Europeanen). Dat maakt het wel erg goedkoop op de eindafrekening. We danken onze gastheer hartelijk, en vertrekken met vol gevoel weer naar ons 200 meter verderop gelegen motelletje. Ff op bed uitbuiken met de TV aan, daarna de stoeltjes buiten, en met een temperatuurtje van 27 graden is het goed toeven op het terras. Pintje, wat oudehoeren, de planning voor de laatste dagen maken, en dan naar bed. Morgen shoppen en $$$ opmaken. Vrijdag 8 augustus, Asheville - Athens. (North Carolina, South Carolina, Georgia). 295 km. Het is weer ouderwets zonnig als we om half 10 onze neus naar buiten steken. We hebben vandaag geen haast, dus we hebben alle tijd. Om half elf zitten we recht tegenover ons motel bij Waffle House aan ons ontbijt. De menukaart hebben we niet meer nodig, we weten zo wel wat ze allemaal hebben, en wat wíj willen hebben. We weten inmiddels vantevoren al dat het ontbijt gaat slagen. En het was geslaagd. Op naar Athens. We rijden halve tijd over Interstates, halve tijd over Highways, en rijden een stuk door South Carolina. Het mooie landschap houdt nog steeds aan. Een beetje met gemengde gevoelens naderen we Athens, wat dicht bij Atlanta ligt: de plaats waar morgen de vakantie op z n eind loopt. Affijn, elke vakantie kent z n eind, dus deze ook. We komen aan in Athens. Een mooi stadje, maar wel wat onoverzichtelijk. We rijden verschillende shopping malls voorbij. Mooi, daar kunnen we straks gaan shoppen. We leggen aan bij Days Inn. t Is nog maar 3 uur. We hebben vandaag ook geen dagplanning, dus maken we er even één. Toevallig liggen we op 200 meter van een leuk toeristenstraatje, waar we even de toerist uit gaan hangen. Een keer op en neer gewandeld, winkeltje in winkeltje uit, en we hebben het weer gezien. We zijn niet zo toeristisch aangelegd. Terug bij het motel zoeken we even uit welk winkelcentrum we gaan leegkopen. Mmm, we rijden gewoon aan, en we zien wel. We gaan specifiek op zoek naar Macy s. Dat was zo gevonden, dat gebouw is zo immens groot dat je het niet kán missen. We parkeren de auto op een paar hectare asfalt, en wandelen het winkelcentrum in. Ook de nodige hectares groot. Hier hebben ze veel leuke kleren, en voor nogal wat minder geld dan in Nederland. Alleen de maten, die zijn zo raar. Echt op z n Amerikaans: veelal gemaakt voor de ietswat dikkere medemens. Maar we zoeken stug door, er zijn immers ook slanke Amerikaantjes, en als we eenmaal weten wáár we moeten zoeken, dan zijn er zó een aantal kleren gevonden die voldoen aan onze eisen. Na herhaaldelijk

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015 Ahrtal Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig 11 t/m 14 mei 2015 Maandag 11 maart Heel - Heppingen (Ahr) 137 km Heppingen - Dernau Laagste punt: 90 m Hoogste punt: 228 m Totale stijging: 650 m Totale

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011 Bad Marienberg 21 t/m 25 april 2011 Donderdag 21 april Heel - Bad Marienberg 195 km Aankomend weekend is het Pasen en dat betekent dat Wim 4 dagen vrij is. We hebben besloten om richting het Westerwald

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta das Vinhas - (Portugal Madeira Estreito da Calheta) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Vakantie Onur Frankrijk september 2010

Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Inleiding Midden juni begon ons als team op te vallen dat Onur zich erg begon terug te trekken. Hij wilde vaak alleen op zijn kamer blijven terwijl heel Nederland

Nadere informatie

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal Max van Olden DE JUISTE MAN in makkelijke taal 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen DEEL 1 1996 Vrijdagvond, zeven uur. De cursus van vandaag is afgelopen. Oscar doet zijn schrijfblok dicht. Hij

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga 1. Algemene informatie Eliza was here - Casa el Morro - /spanje/lanzarote/uga/casa_el_morro.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Morro - (Spanje Lanzarote

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde

61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde 61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde 21 maart 2013 Mijn gasthuis in Woldendorp was pure verwennerij. Wat ben ik in de watten gelegd. Een mooie slaapkamer, lekker eten en een reuze

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië Toscane Artimino) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

Werkweek verslag Groep 8 5,6,7 september

Werkweek verslag Groep 8 5,6,7 september Werkweek verslag Groep 8 5,6,7 september Tjibbe Gielesen Maandag: Het was maandag, en ik werd wakker. Ik ging eten, en om 8 uur al met mijn fiets de deur uit om naar school te fietsen. Daar zette ik mijn

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013 Vertrek naar Roemenië Woensdag 7 februari 2013 Vanmiddag richting mijn zoon en schoondochter gereden, want zij wil mij wegbrengen naar Voorthuizen. Vanmiddag bracht Alice mij nog veel dozen met medicijnen

Nadere informatie

Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo

Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo Hotel Las Calas Spanje Gran Canaria San Mateo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Las Calas - (Spanje Gran Canaria San Mateo) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa

Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Relais Parco Cavalonga Hotel - (Italië Sicilië Ragusa) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya www.mayafoundation.com Turkish Airlines en Etihad hebben op dit moment vluchten met korte overstaptijden De vlucht regelt ieder voor zich. Als

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Chenay, maandag 26 mei 2008

Chenay, maandag 26 mei 2008 Chenay, maandag 26 mei 2008 26 kilometer, totaal 201 kilometer En het is maar goed ook, dat ik mijn tent niet hoef in te pakken. Het heeft de hele nacht geplensd van de regen. En er was ook flink wat wind.

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Residence Il Casale Italië Toscane Cortona

Residence Il Casale Italië Toscane Cortona Residence Il Casale Italië Toscane Cortona 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Residence Il Casale - (Italië Toscane Cortona) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Nono Ban, Braç Kroatië Even voorstellen: Jos Deborah Evelyn Mark Danny Helianthe PAGINA 1 Paulina Paul Tamara PAGINA 2 Vrijdag 21 september Het was zo ver! Alle koffers

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Eliza was here - Borgo Artimino - /italie/toscane/artimino/borgo_artimino.htm 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië

Nadere informatie

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia

Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia Xarc Agroturisme Spanje Ibiza Santa Eularia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Xarc Agroturisme - (Spanje Ibiza Santa Eularia) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden zwembad:

Nadere informatie

De Road Runners naar Luxemburg.

De Road Runners naar Luxemburg. De Road Runners naar Luxemburg. Donderdag 13 mei was het weer zo ver de Road Runners { zo noemen zich tegenwoordig } en aan hang { supporters } 11 personen, zijn we naar Luxemburg geweest, het is een combinatie

Nadere informatie

Gemoedelijk Twente. Hannie, Joke, Jan, Gerrit en Arnold. Seniorenvakantie De Lutte. 2-9 juni 2017

Gemoedelijk Twente. Hannie, Joke, Jan, Gerrit en Arnold. Seniorenvakantie De Lutte. 2-9 juni 2017 Gemoedelijk Twente Seniorenvakantie De Lutte 2-9 juni 2017 Hannie, Joke, Jan, Gerrit en Arnold Dag 1 De Lutte Nadat iedereen is aangekomen in Arnhem gaan we op weg naar De Lutte in Twente. Het is een mooie

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

Eerste druk, maart Monique van Stenus

Eerste druk, maart Monique van Stenus De dienstmeisjes Eerste druk, maart 2012 2012 Monique van Stenus isbn: 978-90-484-2288-3 nur: 312 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout.

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout. HOERA, het is eindelijk zomervakantie, heerlijk 6 weken vrij! Deze zomervakantie verandert onze BSO in All inclusief resort t Palet. Een heerlijke plek om jouw vakantie door te brengen! Zo kan je genieten

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober Herfst 2012 Frankrijk 29 september t/m 12 oktober Zaterdag 29 september 256 km We rijden om even over 10 uur weg. Via de snelweg, die we bij Beek verlaten, naar Limburg. Binnendoor via Valkenburg en Slenaken

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie