Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton"

Transcriptie

1 Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton Inleiding Op onderdelen heeft de stuurgroep herindeling in 2006 de afvalinzameling niet geharmoniseerd. Dit betreft de hoogte van de bijdrage aan verenigingen, instellingen en scholen voor de inzameling van oud papier en karton. Hierover heeft de stuurgroep in 2006 geen besluit genomen. In het bijgaande raadsvoorstel wordt een voorstel gedaan voor de vaststelling van de bijdrage. Het raadsvoorstel gaat ervan uit dat alle verenigingen, instellingen en scholen, die in het bezit zijn van een gemeentelijke vergunning ingevolge artikel 7 van de Afvalstoffenverordening, een bijdrage ontvangen. Deze bijdrage staat in verhouding met de dienstverlening en is in overeenstemming met de bijdrageregelingen in de regio. 1. De bijdrageregeling Het raadsvoorstel gaat uit van het volgende: - Een bijdrage van 37,38 (prijspeil 2007) per ton ingezameld papier. - De bijdrage wordt jaarlijks aangepast conform de CBS-CPI index. - Verenigingen, instellingen en scholen die zelf de logistiek verzorgen, worden gecompenseerd voor deze kosten met een extra logistieke bijdrage van 23,12 (prijspeil 2007) per ton ingezameld papier. - De logistieke vergoeding wordt jaarlijks aangepast conform de NEA-index. Het alternatief voor de inzameling van oud papier en karton is professionele inzameling. Indien gemeente Nieuwkoop voor deze variant zou kiezen, zijn de kosten per aansluiting circa 0,30 lager dan wanneer verenigingen, instellingen en scholen de inzameling verzorgen. (zie tabel 1). papier 2008 kosten per aansluiting vergoedingen verenigingen cf voorstel 73,488 logistieke kosten tbv verenigingen 43,357 totale kosten verenigingen 116, te verwachten kosten bij professionele inzameling 113, Tabel 1: inzamelkosten per aansluiting voor papier bij inzameling door verenigingen en bij professionele inzameling Het is mogelijk dat de hoogte van de bijdrage stuit op bezwaren bij verenigingen, instellingen en scholen. In dat geval kunnen wellicht andere verenigingen, instellingen en scholen zich aanmelden voor de inzameling van oud papier en karton. Daarnaast is het ook mogelijk de inzameling te professionaliseren door de opdracht aan Cyclus NV hiermee uit te breiden. Aangezien de gemeente de vergunningen verstrekt ingevolge artikel 7 van de Afvalstoffenverordening is het de verenigingen, instellingen en scholen zonder deze vergunning niet toegestaan oud papier en karton in te zamelen en het vervolgens zelf op de markt te zetten. Inzameling is ook niet legaal als dit gebeurt op eigen terrein.

2 Het is de gemeente overigens helemaal niet om te doen om de nu inzamelende verenigingen, instellingen en scholen buiten spel te zetten. In de praktijk blijkt namelijk, dat bewoners betrokken zijn bij het werk van verenigingen, instellingen en scholen als het gaat om het inzamelen van oud papier en karton. Vanwege dit gegeven zal de hoeveelheid ingezameld oud papier en karton hoger zijn wanneer de verenigingen, instellingen en scholen dit inzamelen dan wanneer een professionele inzamelaar oud papier en karton ophaalt. Dat de inzamelkosten bij inzameling door verenigingen, instellingen en scholen hoger zijn dan bij professionele inzameling houdt wel in dat dit de maximale bijdrage is die aan verenigingen, instellingen en scholen kan worden betaald. Een hogere bijdrage is niet meer doelmatig. Indien van dit doelmatigheidsprincipes wordt afgeweken krijgt de bijdrageregeling het karakter van een verkapte subsidie aan verenigingen, instellingen en scholen. De bijdrageregeling komt immers ten laste van de afvalstoffenheffing en deze is niet bedoeld om verenigingen, instellingen en scholen te subsidiëren. Mede omdat dan ook andere verenigingen, instellingen en scholen, vanwege de rechtmatigheid, een beroep zouden kunnen doen op subsidiëring vanuit de afvalstoffenheffing. Verder is een uniforme bijdrage aan alle verenigingen, instellingen en scholen noodzakelijk, ook dit vanuit het rechtmatigheidbeginsel. In 2007 zijn er grote verschillen in uitbetalingen aan verenigingen, instellingen en scholen (zie hoofdstuk 3). Dit is in het kader van de rechtmatigheid niet te verdedigen. Verenigingen, instellingen en scholen die hetzelfde werk verrichten dienen allemaal dezelfde bijdrage te ontvangen; gelijke monniken, gelijke kappen. De besparingen op de bijdragen aan verenigingen in 2008 ten opzichte van 2007 zijn ,- dit is een bedrag van 1,26 per aansluiting. papier minderkosten 2008 tov 2007 percentage vergoedingen verenigingen ,1% logistieke kosten tbv verenigingen ,0% openbare papierbakken (inzameling, afschrijving, aftransport) ,5% buitengebied halen door Cyclus ,0% opbrengst papier ,0% totale kosten ,7% kosten per aansluiting 7,13 5,87-1,26 Tabel 2: minderkosten door nieuw vast te stellen bijdrageregeling -17,7% In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de hoogte van de bijdragen in de voormalige gemeenten.

3 2. Harmonisering van de inzameling van oud papier en karton in 2006 Regionale bijdragen voor de inzameling door verenigingen, instellingen en scholen In juli 2006 heeft de stuurgroep herindeling besloten de inzameling van oud papier en karton in de drie voormalige gemeenten te harmoniseren. In het harmonisatievoorstel heeft de stuurgroep zich laten leiden door de hoogte van de vergoedingen in de regio Midden Holland en Rijnstreek. (zie tabel 2). gemeente Vaste vergoeding Garantieregeling Garantieregeling met verdeelsleutel Vml Liemeer 31,76 Vml Nieuwkoop 36,86 (jaarlijkse indexering) Rijnwoude 42,08 Schoonhoven 36,30 Alphen aan den Rijn Bergambacht 36,30 Boskoop 31,76 Jacobswoude 27,23 Moordrecht 22,69 Nieuwerkerk a/d IJssel 22,69 Reeuwijk 32,00 Waddinxveen 27,23 Bodegraven Ouderkerk Nederlek 32,50 (bij meer dan 5 ton per maand) 31,76 en verdeling 50 : 50 31,76 en verdeling 50 : 50 36,30 en verdeling 80 (verenigingen) : 20 (gemeente) Tabel 3: vergoedingen die gemeenten in Midden Holland en de Rijnstreek betalen aan verenigingen, instellingen en scholen voor het ophalen van oud papier en karton Samengevat heeft de stuurgroep het volgende besloten: - de bestaande werkwijzen inzameling oud papier en karton naast elkaar te handhaven (halen en brengen). - verenigingen, scholen en instellingen conform geldende wet- en regelgeving een inzamelvergunning te verstrekken en dit te regelen in de Afvalstoffenverordening en uitvoeringsbesluiten. - de uitbetaling van de vergoedingen te laten uitvoeren door Cyclus NV. - de verwerking van het ingezamelde oud papier en karton via Cyclus NV uit te besteden aan Peute en daartoe afspraken te maken met de verenigingen, instellingen en scholen. - een bijdrage voor te stellen voor ingezameld oud papier en karton van 36,86 per ton (prijspeil 2006). Deze bijdrage jaarlijks te indexeren met de CBS-CPI-index. - een logistieke vergoeding te betalen van 21,89 per ton (prijspeil 2006). Deze vergoeding is ongeacht de werkelijke logistieke kosten en jaarlijks wordt de vergoeding aangepast met de NEA-index. - over de voorgestelde bijdrageregeling in overleg te treden met de verenigingen, instellingen en scholen.

4 Feitelijk heeft de stuurgroep een harmonisatievoorstel aangenomen met een open einde. De stuurgroep wilde de verenigingen, scholen en instellingen vragen hun visie te geven op de voorgestelde bijdrageregeling. Daartoe heeft er op 2 november 2006 een bijeenkomst plaatsgevonden met alle verenigingen, instellingen en scholen. Namens de stuurgroep was wethouder Dors van de voormalige gemeente Nieuwkoop aanwezig. Tijdens de bijeenkomst bleek dat de verenigingen, instellingen en scholen uit de voormalige gemeenten Liemeer en Nieuwkoop wilden instemmen met de voorgestelde bijdrageregeling. Vanuit de voormalige gemeente Ter Aar kwamen bezwaren. Overigens waren alle verenigingen, instellingen en scholen van mening dat één uniforme regeling noodzakelijk is, met name omdat rechtsongelijkheid optreedt als er verschillende regelingen naast elkaar bestaan. Wethouder Dors heeft op de informatieavond de verenigingen, scholen en instellingen een toezegging gedaan de bijdrageregeling nogmaals te bespreken binnen de stuurgroep. De stuurgroep heeft hier geen uitvoering meer aan gegeven in Uitbetaling van de bijdragen in 2007 Door het ontbreken van een besluit over de hoogte van de bijdrageregeling worden in 2007 de verenigingen, instellingen en scholen nog uitbetaald conform de regelingen in de drie voormalige gemeenten. In het uitvoeringsbesluit ingevolge artikel 7 van de Afvalstoffenverording (4 april 2007) is geregeld dat verenigingen, instellingen en scholen met een inzamelvergunning van de gemeente worden benoemd tot inzamelaar. Doordat de inzameling van papier feitelijk nog niet is geharmoniseerd, zijn er nog geen vergunningen verstrekt. Formeel betekent dit dat de verenigingen, instellingen en scholen in 2007 zonder vergunning huishoudelijk afval inzamelen. Regionale samenwerking biedt voordelen De stuurgroep herindeling heeft met het aannemen van het harmonisatievoorstel papierinzameling (besluit op 25 juli 2006) ermee ingestemd dat de verwerking van oud papier en karton volledig via Cyclus aan Peute wordt aangeleverd. Aangezien Cyclus dit doet voor nog een aantal gemeenten in de regio (zie tabel 2) zijn de opbrengsten, mede door het schaalvoordeel, hoger dan wanneer gemeente Nieuwkoop zelf het oud papier en karton op de markt zou zetten. Verder biedt dit de mogelijkheid om de afrekening met verenigingen, instellingen en scholen ook in handen te geven van Cyclus NV. (ook dit is conform het harmonisatievoorstel). Daarmee is de coördinatie over de inzameling, de verwerking en de afrekening van oud papier en karton in één hand. Dat biedt efficiëntievoordelen en daarnaast ontlast het de eigen organisatie. 3. Inzamelen van oud papier en karton in de voormalige gemeenten De inzameling van oud papier en karton werd in de voormalige gemeenten ook al uitgevoerd door verenigingen, instellingen en scholen in een combinatie van halen en brengen. (tabel 3)

5 ingezameld door / gebracht bij: in ton in 2005 inzameling aan huis door verenigingen/ instellingen/ scholen brenglocaties bij verenigingen/ instellingen/ scholen/ abs overig totaal Liemeer Nieuwkoop Ter Aar * 689 * gebracht bij het afvalbrengstation en brenglocaties van verenigingen/instellingen Tabel 4: ingezamelde hoeveelheden oud papier en karton in 2005 Voormalige gemeente Liemeer - bijna 90 % van het papier wordt aan huis ingezameld door verenigingen en scholen of gebracht bij brenglocaties van verenigingen en scholen. - het overige papier wordt in het buitengebied ingezameld door een particuliere inzamelaar. (zie tabel 1-1) De raad van de voormalige gemeente Liemeer heeft op 24 november 2003 de verordening vergoeding inzamelen oud papier 2003 vastgesteld. Verenigingen, instellingen en scholen, die gedurende minstens 1 jaar oud papier inzamelen, ontvangen conform deze verordening een garantieprijs van maximaal 0,032 per kilo ingezameld oud papier en karton. Er zijn door de voormalige gemeente Liemeer geen vergunningen afgegeven aan de verenigingen, scholen en instellingen die inzamelden. Uitbetaling van de vergoeding heeft plaatsgevonden door de voormalige gemeente Liemeer. Voormalige gemeente Nieuwkoop - verreweg het meeste papier wordt ingezameld door verenigingen, instellingen en scholen. - het papier dat wordt gebracht op het afvalbrengstation komt ten goede aan de basisscholen in de voormalige gemeente Nieuwkoop. - op een aantal plaatsen staan (ondergrondse) containers waar bewoners permanent oud papier en karton aanbieden. (zie tabel 1-1) De raad van de voormalige gemeente Nieuwkoop heeft in haar vergadering van 31 maart 2005 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 de bijdrageregeling inzameling oud papier vastgesteld. De regeling gaat uit van: - een vergoeding van 35,81 per ton (prijspeil 2004 te vermeerderen met de CBS-CPI per 1 januari 2005). - jaarlijks wordt de vergoeding aangepast conform de CBS-CPI-index. - verenigingen, instellingen en scholen, die zelf hun logistiek regelen, ontvangen een vergoeding met een maximum van 21,71 per ton (prijspeil 2004 te vermeerderen met de NEA index per 1 januari 2005). - Ook de logistieke kosten worden jaarlijks geïndexeerd en wel conform de NEA-index. Bij besluit ingevolge de afvalstoffenverordening (artikel 7) zijn de verenigingen, instellingen en scholen benoemd tot inzamelaar. Het College is bevoegd de vergunning in te trekken (met een opzegtermijn van 3 maanden) dan wel te wijzigen indien dat in het kader van de doelmatigheid noodzakelijk mocht zijn. In de voormalige gemeente Nieuwkoop is de uitbetaling van de subsidie voor de verenigingen en instellingen in handen gegeven van Cyclus NV. De subsidie voor de basisscholen werd door de voormalige gemeente Nieuwkoop uitbetaald.

6 Voormalige gemeente Ter Aar - een kwart van het oud papier en karton wordt aan huis opgehaald door twee verenigingen. - het overige oud papier en karton wordt gebracht op een vijftal locaties waaronder het afvalbrengstation aan de Harsweg. Op drie locaties van verenigingen, instellingen en scholen staat een permanente container, bij 1 school kan op 1 dag per week oud papier en karton worden gebracht. (zie tabel 1-1) - in het buitengebied wordt oud papier en karton niet aan huis opgehaald. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Ter Aar heeft een besluit genomen om in het buitengebied van haar gemeente een proef uit te voeren om met minicontainers papier in te zamelen. Vanaf 1 oktober 1994 is in de voormalige gemeente Ter Aar de subsidieregeling inzake het ophalen en afleveren van oud papier voor hergebruik van kracht. In de raadsvergadering van 25 oktober 2001 is de regeling aangepast aan de euro. De in deze regeling genoemde vergoeding bedraagt 0,03 per kilo ( 30,- per ton) oud papier en karton + de door de handelaar berekende vergoeding voor de afvoer- en transportkosten. Maximaal bedraagt de vergoeding 0,06 per kilo ( 60,- per ton). In de praktijk blijkt dat er in de voormalige gemeente Ter Aar op verschillende wijzen wordt afgerekend met de verenigingen, scholen en instellingen. - basisschool de Aerensteijn en Dice Musica verkopen het ingezamelde oud papier en karton zelf aan een handelaar en ontvangen daarnaast van de voormalige gemeente Ter Aar een vergoeding van 30,- per ton. - de gereformeerde kerk voert het ingezamelde oud papier en karton af via Cyclus NV. Van Cyclus ontvangt de gereformeerde kerk een vaste logistieke vergoeding van 41,50 per ton. Daarnaast betaalt de voormalige gemeente Ter Aar een vergoeding voor het oud papier en karton van 30,- per ton. - De overige instellingen en scholen, de basisscholen het Kompas en de Fontein, TAVV en de Viergangsruiters ontvangen alleen de vergoeding van 30,- per ton ingezameld oud papier en karton. Het bovenstaande houdt in dat de Aerensteijn en Dice Musica een forse vergoeding ontvangen. In ieder geval meer dan de afgesproken 60,- per ton. (Oud papier en karton is op dit moment ongeveer 100,- per ton waard). De gereformeerde kerk ontvangt ook meer, namelijk 71,50 per ton. De overige verenigingen, instellingen en scholen ontvangen 30,- per ton. In het kader van het gelijkheidsbeginsel verdient deze werkwijze geen schoonheidsprijs. Gelet op de voorwaarden van de voormalige gemeente Ter Aar hebben basisschool de Aerensteijn en Dice Musica geen recht meer op een vergoeding van de gemeente. Verder betaalt de voormalige gemeente Ter Aar feitelijk te veel aan de Gereformeerde Kerk. De voormalige gemeente Ter Aar had een maximale vergoeding toegezegd van 60,- per ton, in werkelijkheid wordt 71,50 uitbetaald. Dit is niet doelmatig, met name omdat door deze extra uitgaven de afvalstoffenheffing hoger is dan noodzakelijk. Het gaat jaarlijks om een bedrag van circa 9.600,-. dit is 2,88 per aansluiting voor de voormalige gemeente Ter Aar en 0,89 per aansluiting voor de gemeente Nieuwkoop. Vergunningen of overeenkomsten met de inzamelende verenigingen, instellingen en scholen zijn in het archief van de voormalige gemeente Ter Aar niet gevonden. Voor zover kan worden overzien zijn er geen inzamelvergunningen met de verenigingen, instellingen en scholen, hetgeen inhoudt dat de Gemeente Nieuwkoop niet is gebonden aan een opzegtermijn.

Inzameling oud papier en karton bijdrageregeling oud papier

Inzameling oud papier en karton bijdrageregeling oud papier Inzameling oud papier en karton bijdrageregeling oud papier 2008 beheer openbare ruimte gemeente Nieuwkoop pagina 2 pagina 3 Inhoudsopgave 1 ACHTERGROND...5 2 WETTELIJK KADER...6 3 INZAMELSTRUCTUUR OUD

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

Beoogd maatschappelijk resultaat Een kosten-efficiënte inzameling van het oud papier waarbij de werkwijze met de verenigingen wordt voortgezet.

Beoogd maatschappelijk resultaat Een kosten-efficiënte inzameling van het oud papier waarbij de werkwijze met de verenigingen wordt voortgezet. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Zaaknummer : 420237 Steller : Bert Jonker Portefeuillehouder : wethouder C.G. (Kees) Boender Onderwerp : Inzameling oud papier 2016 Gevraagd besluit: Het

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010

CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010 CONCEPT VERORDENING VERLENING VAN INZAMELVERGOEDINGEN AAN NON-PROFITINZAMELAARS VAN OUD PAPIER 2010 Titel 1 Inzamelvergunningen Artikel 1 Inzameling van uit huishoudens afkomstig oud papier is slechts

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Harmonisatie afvalinzameling Bathmen Sector GW Afdeling: EC 1- Notagegevens Notanummer 2006.13202 Datum 14-9-2006 Portefeuillehouder Weth. Berkelder 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding;

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding; CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR611379_1 11 juli 2018 Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee 2018 Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende dat het gewenst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178319 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 23 oktober 2018 Agendapunt: Onderwerp: Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Renswoude 2019 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 250089 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

De burgemeester. Mr. A. Wolfsen

De burgemeester. Mr. A. Wolfsen Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 de vast te stellen met als belangrijkste veranderingen * het vervallen

Nadere informatie

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht Inleiding: Op 27 februari 2007 heeft de gemeenteraad de voorlopige tarieven vastgesteld voor de afvalstoffenheffing 2008 op basis van de inzameling van het huishoudelijk afval via het zogenaamde diftarsysteem.

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen. Gemeente Krimpenerwaard

Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen. Gemeente Krimpenerwaard Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen Gemeente Krimpenerwaard Inhoud presentatie Wettelijke kaders Harmonisering Belastingen Besluiten tot op heden Overzicht nog te harmoniseren verordeningen

Nadere informatie

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Het College van Waalwijk, gelet op de Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017 en het Aanwijzingsbesluit Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017; besluit

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Oud papier inzamelen vanaf 2017 Registratienummer: 00591403 Op voorstel B&W d.d.: 06-09-2016 Datum vergadering: 11-10-2016 Portefeuillehouder: M.H. Biemans Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Avri 2018

Afvalstoffenverordening Avri 2018 Afvalstoffenverordening Avri 2018 Auteur Avri Versie 1 Datum Juni 2017 Afvalstoffenverordening Avri 2018 Het algemeen bestuur van Avri \besluit, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van Avri

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Diftar

Veel gestelde vragen over Diftar Veel gestelde vragen over Diftar Algemeen Wat is diftar? Diftar staat voor gedifferentieerd tarieven voor afvalstoffenheffing. Bij diftar betaalt u per keer dat u huishoudelijk restafval aanbiedt. Dit

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: Aan: H.P.A. Kerkers de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Inzamelen oud papier en karton Steller: M. Pardoen Datum: 17 februari 2012 Nr.: RIB-HK-1208 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder:

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: G E M E Ï N Ĩ i. Bridle Aan burgemeester en wethouders Datum: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: J. Oudeman par. afd.hfd ingekomen:

Nadere informatie

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z01B6391CB0* Registratienummer : Z -13-05587 / 1468 Agendanummer : Portefeuillehouder : Wethouder Koningswoud Raadsvergadering : 3 oktober

Nadere informatie

Diftar in andere gemeenten

Diftar in andere gemeenten Diftar in andere gemeenten Uitgangspunten, tarieven en resultaten 19 april 2011 Inhoudsopgave 1 Apeldoorn 3 1.1 Beleid 3 1.1.1 Tarieven 3 1.1.2 Inzameling (halen en brengen) 3 1.2 Resultaten 4 1.2.1 Reductie

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 500791-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 16 oktober 2017. Onderwerp Gescheiden inzameling van grondstoffen op basisscholen Advies raadscommissie Hamerstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 2 juni 2009 Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Samenvatting: Voorgesteld wordt om vóór 1 januari

Nadere informatie

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW).

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW). Aan de Raad Made, 18 december 2006 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf Bijeenkomst 18 oktober 2016

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf Bijeenkomst 18 oktober 2016 Nieuw afvalbeleidsplan Afvalinzameling vanaf 2017 Bijeenkomst 18 oktober 2016 Inhoud bijeenkomst Terugblik bijeenkomst 8 juni 2016 Ambitie Stand van zaken besluitvormingstraject Doorkijk traject richting

Nadere informatie

Telefoonverkeer. In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda

Telefoonverkeer. In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda Telefoonverkeer In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda Colofon Serie Statistiek 2004/08 Gemeente Leiden Concernstaf BOA (Beleidsinformatie, Onderzoek en Advies) Postadres

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 2 juni 2008, Nr. PD/2008/1959;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 2 juni 2008, Nr. PD/2008/1959; Gemeentebestuur Nr. PD/2008/1959 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 2 juni 2008, Nr. PD/2008/1959; overwegende dat het wenselijk is

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Memo Aan : de leden van de gemeenteraad Van : College Datum : 19 februari 2015 In afschrift aan : H. Campen, A. Los Zaaknummer : 26261 Bijlage(n) : - Onderwerp : Afvalinzamelingpilot buitengebied Ede Inleiding

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad.

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Stad Kerkrade, 22 september 2010 Aanbiedingsbrief aan de raad. Nr.: 10it00474 Hierbij bieden wij u aan ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 10Rb039 inzake tarieven

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Stellers Eigenaar Zaaknummer : M.P.C. van Hal : Bestuurszaken Z/16/015870 Maart 2016 WETTELIJK REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN (ART. 27 WGR) Nr.

Nadere informatie

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006.

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006. Collegevoorstel Inleiding: Op 23 juni 2008 heeft de raadsfractie Gemeentebelangen een motie ingediend inzake de vergoeding voor verenigingen voor het inzamelen van oud papier. De motie strekt ertoe om

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2008-6621 Verordening reinigingsrecht Zwijndrecht 2009 18 november 2008 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders stelt u voor op grond van de artikelen

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 februari 2012 : 12 maart 2012 Documentnr. Zaaknummer : 796 : PR-11-17611 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online

Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online A.11 Bijlage 1 Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online 28 april 2011 Inleiding In 2005 heeft het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden na afstemming

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 Datum: 26 juni 2014 Team: Gegevensbeheer Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen.

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen. Aan de Raad. No. : 4/8. Muntendam: 13 september 2012. Onderwerp : afvalmaatregelen ------------------------------------------------------------------------------------------- Aanleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: Aan: H.P.A. Kerkers de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Inzamelen oud papier en karton Steller: M. Jellema Datum: 19 december 2012 Nr.: RIB-HK-1266 Geachte heer mevrouw, Graag

Nadere informatie

Aan de Raad. Reststoffenbeleid en oud papier. OW - Beleid / HdB Besluitvormend

Aan de Raad. Reststoffenbeleid en oud papier. OW - Beleid / HdB Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Kenmerk: Status: OW - Beleid / HdB Besluitvormend Kollum, 11 september 2012 Samenvatting Een nieuw afvalstoffenplan, of beter reststoffenbeleidsplan,

Nadere informatie

Ontwerp besluit tot opheffing locatie ondergrondse inzamelvoorziening Johannes Poststraat/Leendert Valstarhof, Geuzenveld

Ontwerp besluit tot opheffing locatie ondergrondse inzamelvoorziening Johannes Poststraat/Leendert Valstarhof, Geuzenveld Ontwerp besluit tot opheffing locatie ondergrondse inzamelvoorziening Johannes Poststraat/Leendert Valstarhof, Geuzenveld Besluitcode Locatie aanduiding Stadsdeel Type voorzieningen : NW18-03233/00668-V76A-75

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 15 maart 2011 Onderwerp: Deelname praktijkproef droog en herbruikbaar huishoudelijk afval Voorgesteld besluit: Deel

Nadere informatie

gelet op de artikelen 216 en 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a. en b. van de Gemeentewet; besluit:

gelet op de artikelen 216 en 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a. en b. van de Gemeentewet; besluit: Dordrecht Nr. 1703687 - II De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 6 september 2016, Nr.

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15 Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Afvalinzameling in de binnenstad Mededeling 1 INLEIDING Bij vaststelling van het Beleidsplan

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015 CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR343615_1 23 februari 2016 Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2015 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door OnderwerD -------------

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard; Inzamel- en subsidieregeling oud papier en karton 2019-2020 Pagina 1 van 7 Regeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende nadere regels over de inzameling

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Druten Nr. 268358 14 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 De raad van de gemeente Druten,

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 16 november 2010, Nr. SBC/2010/480375;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 16 november 2010, Nr. SBC/2010/480375; DORDRECHT Nr. 485769 - III De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 16 november 2010, Nr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Besluit pilots afvalinzameling Dragonder Inhoud raadsvoorstel info raad beeldvormende vergadering november 2014 Invoering afvalverbrandingsbelasting

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman. Samenvatting. Aanbevelingen. 11 februari 2009 RA0934144

Rapport Gemeentelijke Ombudsman. Samenvatting. Aanbevelingen. 11 februari 2009 RA0934144 Rapport Gemeentelijke Ombudsman Reinigingsrecht voor ondernemers Gemeente Amsterdam Stadsdelen De Baarsjes, Centrum, Geuzenveld-Slotermeer, Amsterdam-Noord, Oost/Watergraafsmeer, Osdorp, Oud-West, Oud-Zuid,

Nadere informatie

Papierproef minicontainers Bennekel, Eindhoven. Evaluatie. Opdrachtgever: Peter van der Linden. Auteur: Paul Wacanno

Papierproef minicontainers Bennekel, Eindhoven. Evaluatie. Opdrachtgever: Peter van der Linden. Auteur: Paul Wacanno Papierproef minicontainers Bennekel, Eindhoven Evaluatie Opdrachtgever: Peter van der Linden Auteur: Paul Wacanno Datum: 16/04/2013 Inhoudsopgave 1. Achtergronden... 3 2. Resultaten... 3 3. Projectorganisatie...

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 49727 Datum : 10-06-2014 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V. van den Berg Informatie

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010

TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010 TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010 Algemeen Hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer (Wm) gaat over afvalstoffen. Hierin is vastgelegd dat de gemeenteraad een afvalstoffenverordening

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Aan de gemeenteraad Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Datum: 26 mei 2009 Portefeuillehouder: J.C.R. van Everdingen MSc. Bijlagen: Kunststofinzameling

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

STATEN. Rapportage niet-openstelling burgemeestersvacatures

STATEN. Rapportage niet-openstelling burgemeestersvacatures I l provincie HOLLAND ZUID ' -UJ 1 3 OKL 201 STATEN de leden van de Commissie Bestuur en Middelen Commissaris van de Koningin J. Franssen Contact mw mr. B. Bos T 070-441 67 79 F 070-441 78 23 b. bos@pzh.nl

Nadere informatie

ONTWERP Bijlage: 3. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; b e s l u i t :

ONTWERP Bijlage: 3. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; b e s l u i t : ONTWERP Bijlage: 3 BESLUIT Griffienummer: De raad van de gemeente Zutphen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 met nummer ; gelet op artikel 15.33 van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2019

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2019 CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR616401_1 18 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht 2019 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO Titel Nummer 13/12 Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Datum 14 maart 2013 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4,

Nadere informatie

Aan de commissie Grondgebiedzaken

Aan de commissie Grondgebiedzaken Made, 28 augustus 2002 Commissievergadering d.d. 17 september 2002 Aan de commissie Grondgebiedzaken Agendapunt: Onderwerp: Inzameling Oud papier en Karton uit huishoudens Toelichting: INLEIDING: Uw commissie

Nadere informatie

Aanvulling op containerbeleid gemeente Heusden: Acceptatieplicht afvalcontainers

Aanvulling op containerbeleid gemeente Heusden: Acceptatieplicht afvalcontainers Inleiding: Per 1 juli 2007 verandert er veel in de afvalinzameling in de gemeente Heusden. De oude afvalcontainers worden vervangen door nieuwe containers. Iedere bewoner van een aansluiting, die niet

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen.

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Opsterland, februari 2011. Samenvatting : In februari/maart 2010 hebben Milieudefensie afdeling Opsterland en de Vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Afvalpanel Horst aan de Maas Eerste bijeenkomst 25 februari 2013 WELKOM! Agenda eerste bijeenkomst Afvalpanel 1. Welkom en toelichting op de afvalinzameling en het Afvalpanel door wethouder Birgit Op de

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Artikel 3 Activiteiten Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor de inzameling van oud papier.

Artikel 3 Activiteiten Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor de inzameling van oud papier. CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR373270_1 17 juli 2018 Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende dat het gewenst

Nadere informatie

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's GRONDSTOFFENBELEID Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's Investeringen Vervolg Inleiding Alle

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Index GGZ regeling 2017 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Platformtaak volgens gemeente Een deel van de collectie preventie GGZ wordt vanwege

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit locatie inzamelvoorzieningen Jan Duivenvoordestraat thv 2, Geuzenveld Besluitcode: NW /78C-22

Aanwijzingsbesluit locatie inzamelvoorzieningen Jan Duivenvoordestraat thv 2, Geuzenveld Besluitcode: NW /78C-22 Aanwijzingsbesluit locatie inzamelvoorzieningen Jan Duivenvoordestraat thv 2, Geuzenveld Besluitcode: NW18-04113/78C-22 Het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West Gelet op: - Artikel 10.26 Wet milieubeheer;

Nadere informatie

Besluit tarieven milieustraat Kooilaan, ophalen grof huishoudelijk afval en tuinafval.

Besluit tarieven milieustraat Kooilaan, ophalen grof huishoudelijk afval en tuinafval. Agendapunt: 7. No. 06/ 16. Dokkum, 26 januari 2016 ONDERWERP: 1e wijziging legesverordening 2016 Besluit tarieven milieustraat Kooilaan, ophalen grof huishoudelijk afval en tuinafval Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.07289 vergaderdatum raad 21 mei 2015 jaar/nummer 2015-041 G.A.H.

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30481/DV.15-566, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Afvalstoffenbeleidsplan 2016-2020 Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B95 Onderwerp: Toekomstbestendige inzameling van huishoudelijk afval Datum B&W-vergadering: 24 november 2015 Datum raadsvergadering: 17 december 2015 Datum carrousel: 10

Nadere informatie

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013 Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen Versie 3 september 2013 Voorwoord Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Norgerduinen in de raadscommissie van 7 december 2011 is door

Nadere informatie

BM **>EKOMEN - 8 OUT. 20M

BM **>EKOMEN - 8 OUT. 20M "Turn HOLLAND BM2009-147 **>EKOMEN - 8 OUT. 20M de leden van de commissie Bestuur en Middelen Commissaris van de Koningin J. Franssen Contact mw mr. B. Bos T 070-441 67 79 F 070-441 78 23 b.bos@pzh.nl

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord Ontwerp Aanwijzingsbesluit locatie afval inzamelvoorzieningen voor NDSM-straat ter hoogte van huisnummers 212-214 NDSM terrein Besluitcode: NO19-03260/N0765 Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord Gelet

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden Nr. 380 12 juli 2017 Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer;

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer; No.: Onderwerp: Verordening reinigingsheffingen 2017 ------------------------------------------- De raad der gemeente Hattem; gelezen het voorstel van het college d.d. 15 november 2016, no.. ; gelet op

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden;

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Overwegende dat de belangen van de openbare gezondheidszorg en van de volksgezondheid in een aantal

Nadere informatie