Advent- en Kerstboekje 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advent- en Kerstboekje 2013"

Transcriptie

1 Advent- en Kerstboekje 2013 Tamar, Rachel, Ruth, Batseba en Maria

2 In de weken die komen gaat het over een paar vrouwen die heel bijzonder zijn geweest. Het zijn vrouwen die ook belangrijk zijn geweest. Belangrijk omdat ze alle vijf een voorouder zijn geweest van Jezus. Wat is een voorouder? Het zijn de ouders van jouw ouders. Maar die hadden ook weer een vader en moeder. En die ook weer. En zo maar door. De vader en moeder van een vader en moeder en daar dan weer de vader en moeder van, enzovoort dat zijn voorouders En mede door Tamar, Rachab, Ruth, Batseba en Maria was Jezus de man zoals wij Hem kennen uit de Bijbel. In dit boekje is er elke dag iets te doen: puzzelen, knutselen, een verhaal wat je kunt lezen of wat aan je kan worden voorgelezen, enzovoort. Totdat het Kerstfeest is. Want daar bereiden we ons op voor in deze weken. Deze periode van voorbereiding heet: Advent. Die voorbereidingstijd begint op zondag, 1 december. Die zondag is de 1e Advent. Op 1 e Advent gaat het over Tamar. Op 2 e Advent gaat het over Rachab. Op 3 e Advent gaat het over Ruth. Op 4 e Advent gaat het over Batseba. En op 25 december, wanneer het Kerstfeest is, gaat het over Maria. De moeder van Jezus. Alle vijf de vrouwen zijn belangrijk geweest voor de komst van Jezus. Alle vijf de vrouwen laten ook iets zien van God. God, die ons het leven gaf. En dat leven is prachtig. Maar soms ook verdrietig of heel moeilijk. Dat ondervonden die vrouwen ook. Toch maakten ze er, uiteindelijk, iets moois van. Ook jij hebt het leven van God gekregen. En Hij laat je in het leven niet alleen, maar Hij is bij je. Wat je ook doet. Wat er ook gebeurt. Hij houdt van je. En Hij houdt je vast. Want je bent kostbaar voor Hem. Kostbaar als een parel! Gera Mateman

3 zondag, 1 december 1 e advent Tamar Tamar was een meisje wat getrouwd was met Er. Er was niet zo leuk voor Tamar. Maar Er stierf. Toen was Tamar alleen. Nu was het in Israël vroeger zo, dat de broer van een overleden man de zorg voor de achtergebleven vrouw op zich nam. En zo ging het ook met Tamar. Tamar trouwde met de broer van Er: Onan. Ook Onan was helemaal niet lief voor Tamar. Tamar had het niet zo gemakkelijk. Maar ook Onan stierf. Toen was er nog één broer over. Hij heette Sela en hij zou moeten gaan zorgen voor Tamar. Maar de vader van de jongens, hij heette Juda, begon bang te worden. Twee van zijn zoons waren al gestorven, terwijl ze met Tamar getrouwd waren geweest. Zijn vrouw was ook al gestorven. En hij dacht: Straks sterft ook mijn laatste zoon nog. Ik wil niet dat Sela voor Tamar gaat zorgen. En dus zei hij tegen Tamar: Ga maar terug naar je vader. Laat die maar verder voor je zorgen. Dat was niet goed van Juda. Want er zou niemand zijn die met Tamar zou willen trouwen en voor haar zorgen, nu Sela dat niet deed. Elke jongen en elke man wist dat Tamar bij Sela hoorde. En haar vader zou op een dag sterven. En wat dan? Tamar zou altijd alleen blijven en ze zou ook nooit kinderen krijgen die voor haar zouden kunnen zorgen als haar vader gestorven zou zijn. Maar Tamar bedacht een plannetje. Ze verkleedde zich en deed een sluier om haar hoofd, zodat niemand kon zien wie ze was. Toen ging ze op weg. Juda was op reis om naar een feest te gaan. Iemand zag Tamar en zei tegen Juda: Daar verderop is een mooie jonge vrouw. Zou zij niet wat voor je zijn nu jij alleen bent? Juda zocht de onbekende vrouw op. Hij vond haar erg prachtig, voor zover hij het bekijken kon en erg lief. Hij wilde wel met haar samen zijn. Maar hij wist niet dat het Tamar was. Toen hij weer bij haar wegging zei Tamar: Je moet niet zomaar weggaan. Ik zou het fijn vinden wanneer ik een geschenk van je krijg.

4 Dat is goed, zei Juda. En hij beloofde haar een geitenbokje. Hoe weet ik nu of ik dat ook echt zal krijgen? vroeg Tamar. Geef mij het stempel met je naam er op en je staf. Zodra ik het geitenbokje krijg, geef ik die spullen weer aan je terug. Ze vroeg dingen die heel belangrijk waren voor Juda, maar hij gaf ze toch Zodra Tamar weer thuis was bij haar vader, deed ze de sluier af en haar gewone kleren weer aan. Niemand wist wat ze gedaan had. Toen Juda het geitenbokje aan haar wilde geven, kon niemand de jonge vrouw vinden die hij had ontmoet. Niemand wist wie ze was of waar ze gebleven was. Nou ja, zei Juda, dan kan ik er ook niks aan doen. Dan moet ze die stempel en mijn staf maar houden en krijgt ze het geitenbokje ook niet. Na verloop van tijd bleek dat Tamar in verwachting was. Maar van wie? Wat had ze gedaan? Ze hoorde bij niemand. Iedereen vond haar erg slecht, vooral Juda. Hij vond dat ze streng gestraft moest worden. Wacht even, zei Tamar, hier zijn een paar dingen die ik heb. Weet u toevallig van wie die zijn? En ze liet het stempel zien met daarop de naam van Juda en zijn staf. Oh, oh, wat schrok Juda. Die waren van hem. En hij was bij Tamar geweest. Hij snapte dat Tamar in verwachting was van hem. En hij snapte ook waarom Tamar dat gedaan had: hij had er voor gezorgd dat Sela, zijn jongste zoon, die voor Tamar had moeten zorgen, er niet voor haar was geweest. Hij had gezorgd dat er niemand meer was die voor Tamar kon zorgen. Toen had ze maar gezorgd voor zichzelf. En nu was ze in verwachting. Juda schaamde zich. Niet Tamar was fout geweest, maar hij. Bij de bevalling bleek dat Tamar in verwachting was geweest van twee jongetjes. Nu zou er toch iemand zijn om voor haar te zorgen als haar vader niet meer leefde. Eén van die beide jongetjes heette Peres. Hij werd een voorvader van Jezus. Toen er niemand meer was die voor haar zou kunnen zorgen, heeft Tamar voor zichzelf gezorgd. En ze werd gezegend.

5 maandag, 2 december Tamar -fl + i + k - k - t h=m d=t v=s a=i - w En dat wás Tamar! Tamar is alleen, een rouwkleed om haar heen; en zoveel pijn van binnen, wat kan ze nog beginnen? Tamar gaat op weg komt op voor eigen recht. Juda buigt voor Tamar neer, vergeet zijn eigen eer. Tamar krijgt een kind wat Juda schokkend vindt. Maar toch komt alles goed. Dankzij Tamar s moed.

6 dinsdag, 3 december Tamar Over ruim vier weken is het Kerstfeest. Je kunt een kijkdoos van Kerst maken door een schoenendoos te nemen. Knip aan de voorkant (één van de korte kanten) een rondje (kijkgat) en knip uit het deksel een vierkant gat, waarover je, aan de binnenkant, doorzichtig papier plakt. Versier de buitenkant van de doos met Kerstpapier of met papier van één kleur en beschilder of beplak dat. Zorg dat het deksel er af kan. Hieronder de achterwand en zijwanden. Vergroot en kopieer deze zo veel en zo vaak als nodig. Beschilderen of kleuren en de delen naast elkaar opplakken, zodat de binnenkant van je kijkdoos van hout lijkt. Neem één of twee delen van de rechter afbeelding. Maak daarin daadwerkelijk een vierkant gat en ook (later) in de doos, zodat het lijkt alsof er een raam of ramen in de stal zitten. Je kunt ze ook alleen kleuren en dan opplakken.

7 woensdag, 4 december Tamar zoekt een plek waarvan ze weet dat Juda daar langs komt, zodat ze hem ontmoeten kan. Kun jij Tamar helpen om de goede weg te vinden die haar brengt bij de meest geschikte plaats om Juda te ontmoeten? Tamar Is een plek midden in de stad geschikt? Of zijn wat struiken langs de weg beter? Of is de woestijn de beste plaats om Juda te ontmoeten? Wat denk jij?

8 donderdag, 5 december Tamar Vandaag, omdat het Sinterklaasfeest is, twee recepten voor iets lekkers. Suikerbeestjes Wat heb je nodig: 50 gram poedersuiker 100 gram suiker 3 lepels melk of water enkele druppels smaakstof suikerbeestjesvormpjes Wat moet je doen? Zeef de poedersuiker. Laat de suiker met de melk of het water al roerend op een zacht vuur oplossen en daarna langzaam aan de kook komen. Laat deze suikeroplossing 1 minuut zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg de smaakstof en de poedersuiker toe. Roer deze er snel doorheen. Maak de vormpjes nat en giet de massa erin. Laat alles hard worden op een vlakke ondergrond en haal dan de vormpjes uit elkaar. Kleur de beestjes eventueel door wat voedselkleurstof toe te voegen, maar gebruik er heel weinig van. Kruid (of peper-) noten Wat heb je nodig: 250 gr zelfrijzend bakmeel 125 gr donkere basterdsuiker 100 gr zachte boter 2 eetlepels speculaaskruiden 3 eetlepels melk mespuntje zout Wat moet je doen? Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakplaat in. Zeef het bakmeel boven een kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe, en verkruimel die met de vingers door het meel. Kneed het tot een soepel deeg. Maak kleine balletjes van het deeg. Leg ze op de ingevette bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

9 vrijdag, 6 december Tamar Tamar krijgt een tweeling. Twee jongetjes. Soms lijkt een tweeling precies op elkaar. Maar toch zijn er ook dan kleine verschilletjes waardoor de moeder en de vader kunnen zien wie welk kind is. Hieronder ook twee plaatjes die precies op elkaar lijken. Maar toch zijn er kleine verschilletjes. Om precies te zijn: tien kleine verschillen die maken dat de plaatjes toch niet helemaal gelijk zijn. Kun jij de verschillen vinden?

10 zaterdag, 7 december Tamar In de puzzel hieronder zijn 14 woorden te vinden die allemaal met kerst beginnen. De plaatjes helpen je bij het zoeken van die woorden. Als je alle woorden hebt gevonden, zie je in elk woord een letter in een geel vlakje. Zet je die letters op volgorde van boven naar beneden naast elkaar dan vind je een zin over Tamar. Oplossing: Tamar heeft veel verdriet gehad in haar leven. Maar wanneer haar beide zoons zijn geboren weet ze dat ze vanaf nu niet meer alleen zal zijn. En er zal voor haar gezorgd worden wanneer ze oud zal zijn. Nu heeft ze rust. Ze kan gelukkig zijn. En eenmaal zal Jezus geboren worden. Hij zal de mensen laten weten dat níemand ooit alleen hoeft te zijn: God is bij ons en wil voor ons zorgen.

11 zondag, 8 december 2 e advent Rachel Het volk Israël heeft een lange tijd in Egypte gewoond. Eerst ging dat heel goed. Maar op een gegeven moment werd de Farao bang voor dat volk dat zo veel kinderen kreeg en zo hard groeide. Hij liet het volk keien keihard werken. Maar met Gods hulp vertrok het volk uit Egypte om op weg te gaan naar Kanaän, het beloofde land. Maar voordat ze Kanaän konden binnentrekken moesten ze eerst weten wie er woonden en wat voor mensen dat waren. Dus stuurde Jozua, de leider van het volk, twee spionnen er op uit. Zij moesten het land Kanaän onderzoeken. Toen ze in Jericho kwamen vonden ze onderdak bij een vrouw die Rachel heette. Rachel liet geregeld voor geld mannen bij haar slapen alsof ze met hen getrouwd was. Maar dat was steeds maar voor één nachtje. De koning van Jericho en zijn mannen wisten dat wel. Maar ze wisten ook dat er met deze twee mannen wat meer aan de hand was. Ze schreeuwden tegen Rachel dat die twee mannen spionnen waren en dat zij ze naar buiten moest sturen. Maar Rachel had die beide mannen verborgen onder stro op het platte dak. Rachel zei dat er inderdaad twee mannen waren geweest, maar dat ze inmiddels al weer vertrokken waren. En ze wees de koning en zijn mannen naar een richting ver buiten Jericho. Zodra de koning weg was om met zijn mannen achter de twee spionnen aan te gaan, gingen de poorten van de stad op slot. Nu waren de mannen veilig voor de nacht. De mensen van Kanaän waren heel

12 bang voor het volk Israël. Ook Rachel wist dat het volk Israël het land Kanaän zou veroveren. Iedereen had gehoord wat God allemaal gedaan had voor het volk. En ze vroeg de beide mannen: Als jullie Jericho veroveren, willen jullie mij en mijn familie dan sparen? Die beide mannen beloofden het. Op voorwaarde dat Rachel hen niet aan de Kanaänieten zou verraden. Rachel woonde in een huis in de muur van de stad. Ze nam een touw, een rood touw, en hing dat uit het raam. En ze zei: Jullie kunnen langs dit koord naar beneden gaan. Daarna moet je zorgen dat je in de bergen komt. Anders vinden jullie achtervolgers je. Je moet je drie dagen verstoppen in de bergen. Pas wanneer jullie achtervolgers weer terug zijn, kun je verder gaan. De beide spionnen luisterden goed naar wat Rachel zei. Ze zouden doen wat ze zei. En ze zeiden tegen Rachel: Als wij komen om het land in te nemen, zorg dan dat iedereen die wij moeten sparen bij je in huis is. Zorg dat het rode koord, waaraan wij zo meteen naar beneden zullen gaan, uit je raam hangt. Dan weet iedereen welk huis we moeten sparen. Op die manier zal iedereen die bij je in huis is, veilig zijn. Toen de mannen weer terug kwamen bij Jozua en het volk, hadden ze goede berichten. Ze vertelden hen alles wat er gebeurd was en ze zeiden: God gaat ons het land in handen geven. De inwoners zijn doodsbang voor ons. Zo werd Rachel heel belangrijk voor het volk Israël. Rachel trouwde met iemand van het volk Israël en ze kreeg een zoon: Boaz. Hij is een voorvader van Jezus. En zo werd Rachel, ook al was ze eerst helemaal geen nette mevrouw, ook belangrijk voor de komst van Jezus.

13 zondag, 15 december 3 e advent Ruth Er was hongersnood bij het volk Israël. Heel erg. Zo erg, dat er mensen waren die hun spulletjes oppakten en ergens anders gingen wonen waar nog wel genoeg te eten was. Ook het gezin van Elimelech en Naömi uit de stad Bethlehem ging op reis. Ze hadden twee zoons en ze gingen naar Moab. In dat land kenden ze de God van Israël niet, maar er was wél te eten! Na verloop van tijd stierf Elimelech. Naömi bleef alleen met haar beide zoons. Die zoons werden ouder en werden verliefd op meisjes uit Moab. En niet alleen verliefd. Ze gingen er ook mee trouwen. Maar de beide jongens sterven. Dan is er niemand meer om voor Naömi te zorgen. En ze besluit weer terug te gaan naar Israël. De beide vrouwen van haar zoons willen met haar meegaan, want ze horen bij Naömi. Maar Naömi zegt dat ze terug mogen gaan naar hun eigen familie om opnieuw te trouwen met iemand van hun eigen volk. Orpa gaat terug naar haar familie, maar Ruth wil beslist met Naömi mee naar Israël. Naömi was een lief mens toen ze weg ging uit Israël. Maar nadat haar man is gestorven en haar beide zoons, is ze niet meer vriendelijk en zacht. Ze is van binnen heel boos en hard geworden om wat haar overkomen is. Dat Ruth toch met haar meegaat, is erg lief. Toen Naömi en Ruth in Bethlehem in Israël aankwamen, was er niemand die voor hen zorgde. Daarom bedacht Naömi een plan. Ze zei tegen Ruth dat ze naar de akkers kon gaan waar op dat moment het graan werd gemaaid. Er was een wet in het land die zei dat het koren dat bij het maaien achterbleef, bij elkaar mocht worden gezocht door mensen die zelf geen land hadden. Wanneer je geen land had kon je zelf ook geen koren verbouwen. Dan kon je van koren geen graan oogsten. En wanneer er geen graan was, kon er geen meel worden gemalen om daar brood van te bakken.

14 Ruth wil Naömi graag helpen en gaat achtergebleven korenaren zoeken op het land van de boeren. De oudere mensen kennen Naömi nog wel van vroeger en ze vinden het erg lief van Ruth dat ze is meegekomen met Naömi en alles wil doen om Naömi te helpen. Ruth komt op het land van een boer die Boaz heet. Boaz vindt Ruth erg leuk en hij zegt tegen de maaiers dat ze maar expres wat koren moeten laten vallen voor Ruth. Als Ruth s avonds thuis komt bij Naömi is Naömi helemaal verbaasd. Ruth heeft die dag heel veel koren geraapt. Ze vraagt Ruth waar ze is geweest. En Ruth vertelt dat ze op het land van Boaz was. En dan wordt Naömi een beetje blij. Want plotseling krijgt ze een plan. Boaz is nog familie. En zo te zien vindt hij Ruth echt leuk. Wie weet kan hij degene zijn met wie Ruth zou kunnen trouwen. En als hij met Ruth trouwt, zal hij niet alleen voor Ruth gaan zorgen, maar ook voor haar, Naömi. En misschien krijgen Ruth en Boaz ook wel kinderen samen Zo droomt Naömi van fijne, blijde dingen. Voor het eerst sinds jaren. Ze zegt tegen Ruth dat ze aan Boaz moet laten merken dat ze wel met hem wil trouwen. Ga maar naar hem toe aan het eind van de oogstdag en dan zal hij je wel laten weten wat je moet doen, zegt ze. En zo gaat het ook. Boaz laat haar die nacht bij zich slapen en tegen de morgen geeft hij haar heel veel graan mee naar huis. En Boaz gaat naar de vergadering van de mannen van de stad Bethlehem. Hij zegt dat er nog land van Elimelech is, wat Naömi wil verkopen aan familie. Maar er is, behalve Boaz, nóg een familielid. En die mag het land van Elimelech als eerste kopen. Maar Boaz zegt erbij, dat degene die het land koopt, ook voor Ruth moet gaan zorgen. Dan zegt die andere man, dat Boaz het land wel mag kopen, want hij wil liever niet voor Ruth gaan zorgen. Boaz is erg blij dat hij met Ruth kan trouwen. En na verloop van tijd krijgen ze samen een klein jongetje. Hij heet Obed. En hij wordt een voorvader van Jezus. En zo werd Ruth, ook al kwam ze van een ander volk en een ander geloof, belangrijk voor de komst van Jezus.

15 zondag, 22 december 4 e advent Batseba Koning David is een belangrijke koning van Israël. Hij is ook een koning die heel goed kan vechten. Hij is rijk. En hij heeft een groot gezin met een aantal vrouwen en een heleboel kinderen. Op een dag staat David op het platte dak van zijn paleis. Hij kijkt over de stad Jeruzalem. En plotseling ziet hij een vrouw daar beneden. Maar niet zomaar een vrouw. Nee, een práchtige vrouw. Ze is zich aan het wassen in haar tuin. In Israël is het bijna altijd lekker weer. Dan kan dat. David kijkt en kijkt. Tjonge, wat een mooie vrouw. Wat zou het fijn zijn wanneer die bij hém was. Maar hij is de kóning! Hij kan haar gewoon laten halen door zijn knechten. En zo gebeurt het. De vrouw heet Batseba. Ze weet vast wel hoe mooi ze is en ze is er misschien ook wel trots op dat koning David haar laat roepen. Ze gaat mee naar het paleis en blijft een poosje bij de koning wonen. Dat is eigenlijk wel raar, want ze is getrouwd. Haar man heet Uria. Die is soldaat in het leger van de koning. Hij is niet thuis want hij vecht op dat moment voor de koning. Op een dag komt Batseba er achter dat ze in verwachting is. En de vader van de baby die zal komen is koning David. Koning David schrikt. Maar hij bedenkt een oplossing. Hij laat Uria naar huis komen. En hij hoopt dat Uria, wanneer hij een poosje bij Batseba thuis is en later weer naar het leger teruggaat, zal geloven dat de baby, die in de buik van Batseba woont, van hém is. Maar Uria is een trouw soldaat van de koning. Hij gaat helemaal niet naar huis wanneer hij in Jeruzalem aankomt. Hij wil niet gezellig bij zijn vrouw zijn, terwijl zijn vrienden moeten vechten. Dus blijft hij voor het paleis van de koning slapen terwijl hij afwacht om te horen waarom de koning hem heeft laten komen. Dat was niet de bedoeling van koning David. Weet je wat, denkt koning David, Ik ga Uria heel veel drank geven. Dan wordt hij dronken en dán gaat hij vast wel even naar Batseba. Maar ook wanneer hij helemaal dronken is gaat Uria niet naar Batseba. Hij blijft trouw voor het paleis slapen. Hij denkt aan zijn vrienden die hun

16 leven wagen voor de koning. Hij hoort bij hen te zijn en daarom gaat hij niet naar Batseba. Koning David zit er mee in zijn maag. Maar hij bedenkt een ander plan. Hij schrijft een brief aan zijn legeroverste Joab. In die brief staat: Je moet Uria op de plaats neerzetten waar het hardst wordt gevochten. Je moet ook zorgen dat er niemand is die hem beschermt, zodat hij zal worden doodgeschoten. Koning David stuurt Uria met die brief naar Joab. Joab doet wat de koning hem heeft geschreven. En Uria wordt doodgeschoten. David denkt dat zijn probleem met Batseba nu is opgelost. Batseba huilt om de dood van Uria. Maar niet zo heel lang. Wanneer er een tijdje voorbij is gegaan trouwt David met Batseba. En weer een poosje later wordt het kindje geboren. Het is een jongetje. Maar God was heel boos over wat David had gedaan. Hij stuurde een profeet naar David. De profeet vertelde David het volgende: Er woonden eens twee mannen in dezelfde stad, een rijke en een arme. De rijke man had heel veel geiten, schapen en runderen, de arme man had niet meer dan één lammetje kunnen kopen. Hij koesterde het en het groeide bij hem op, samen met zijn kinderen. Het at van zijn brood en dronk uit zijn beker en sliep in zijn schoot; hij had het lief als een dochter. Op een dag kreeg de rijke man een gast op bezoek. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om de reiziger een van zijn eigen geiten, schapen of runderen voor te zetten. Daarom nam hij het lammetje van de arme man en zette dat zijn gast voor. Toen David dit verhaal hoorde werd hij woedend en riep: Wie is die man, want hij moet zwaar gestraft worden. Die man, dat bent ú! zei de profeet. Uria had één vrouw, u hebt er meerdere. Maar toch hebt u Uria die ene vrouw afgenomen en Uria laten doden. God is heel heel boos op u. Hij zorgt zo goed voor u en nu doet u zoiets! Toen drong het echt tot David door wat hij gedaan had. Hij kreeg heel erg spijt. Zo erg dat hij er niet van eten of slapen kon. Ook het kindje wat geboren was, stierf. Daarna werd er bij David en Batseba een nieuw kindje geboren. David voelde dat God hem wilde vergeven wat hij had gedaan. Het nieuwe kindje heette Salomo. Salomo is een voorvader van Jezus. En zo werd ook Batseba, ondanks alles, belangrijk voor de komst van Jezus.

17 woensdag, 25 december 1 e Kerstdag De geboorte van Jezus Maria Er is een meisje. Maria. Jazeker, nog maar een meisje. Want ze is wel verloofd met Jozef, maar ze is nog erg jong. Dat was niet zo bijzonder in die tijd. Wat wél bijzonder is, is, dat er een engel bij haar op bezoek komt. Ze schrikt er van. Maar de engel zegt dat ze niet bang hoeft te zijn. Misschien vraag je je af hoe zo n engel er uit ziet. Ik weet het niet. Maar Maria voelt wel dat deze persoon, die daar opeens bij haar is, van God komt. Ze is heel erg verbaasd over wat hij zegt. Hij zegt dat ze in verwachting zal raken. En dat het kind wat ze zal krijgen een heel bijzonder kind zal zijn: het zal de beloofde Verlosser zijn. Daar wacht het volk Israël al op sinds Abraham. De engel zegt dat ze het kindje de naam Jezus moet geven. De engel zegt ook dat het kindje heel erg belangrijk zal worden wanneer het een man is geworden. Belangrijk voor God, belangrijk voor het volk Israël, ja zelfs belangrijk voor de hele wereld. Maria schrikt van wat de engel zegt. Ze snapt het ook niet. En ze vraagt aan de engel: Hoe kan dat? Ik woon nog helemaal niet bij Jozef. En ook niet bij iemand anders.. De engel zegt: God geeft je dit kind. Het komt allemaal goed. Maak je daarover maar niet ongerust. En dan zegt Maria: Als dat echt zo is, dan moet het maar gebeuren zoals u hebt gezegd. Ik vertrouw er op dat het allemaal goed komt. Maar daar was Jozef ook nog. Hij ontdekte dat Maria in verwachting was. Dat kindje wat in Maria s buik groeide was niet van hem. Dat wist hij. Maar wie was dan de vader? Jozef was heel erg teleurgesteld in Maria en wilde niet meer met haar trouwen. Maar iedereen zou heel boos worden op Maria als bekend werd dat zij een kindje verwachtte van iemand anders dan Jozef. Jozef besloot dat

18 hij stilletjes zou verdwijnen uit Maria s leven. Dan kon Maria trouwen met de vader van het kindje. Maar voordat Jozef zover was dat hij wegging, kwam er een engel bij hem in een droom. Die engel zei: Jozef, je moet gewoon trouwen met Maria. Het kindje wat Maria bij zich draagt is een kindje van God. Het wordt een jongetje en je moet hem Jezus noemen. Als Jozef wakker wordt gaat hij naar Maria en vertelt haar van zijn droom. Hij neemt haar bij zich als zijn vrouw en zorgt in het vervolg voor haar. En dan wordt Jezus geboren. Hij wordt geboren in Bethlehem. Daar zijn Jozef en Maria naar toe gegaan op bevel van de keizer van Rome. Ze moeten zich daar inschrijven als nakomelingen van koning David. Maria is de laatste vrouw die heel erg belangrijk is geweest voor de komst van Jezus in deze wereld. En die komst van Jezus, de geboorte van Jezus, vieren we elk jaar op 25 december. Dus ook vandaag. De geboorte van dit kindje Jezus is een belangrijke geboorte geweest. Want toen hij een man was geworden heeft God in Jezus laten zien hoeveel Hij van het leven houdt. En hoeveel hij houdt van de mensen die Hij het leven heeft gegeven. En ook jij mag weten dat God heel veel van jou houdt.

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

zondag, 2 december 1 e advent

zondag, 2 december 1 e advent Advent- en Kerstboekje 2012 Wie een grote gebeurtenis verwacht, kijkt daar naar uit. Een bruiloft, een verjaardagsfeest. Op tijd stuur je daar bericht van rond, zodat iedereen voorbereid is, als het zover

Nadere informatie

Advent- en Kerstboekje 2013

Advent- en Kerstboekje 2013 Advent- en Kerstboekje 2013 Tamar, Rachab, Ruth, Batseba en Maria In de weken die komen gaat het over een paar vrouwen die heel bijzonder zijn geweest. Het zijn vrouwen die ook belangrijk zijn geweest.

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016

PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016 PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016 De redactie van Vertel het Maar vroeg mij bij het adventsproject Beloofd is Beloofd het projectlied te schrijven. Vanuit het land kwam de vraag of dit op

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Maand 10 week 1: Mozes sterft.

Maand 10 week 1: Mozes sterft. Maand 10 week 1: Mozes sterft. Lees eerst het Bijbelverhaal in Deuteronomium 32:45-52 en 34:1-12 - Sterven van Mozes - Jozua de nieuwe leider Zet in de goede volgorde: Esau Mozes Levi Welke naam hoort

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland. Kinderbijbel

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland.  Kinderbijbel Kinderbijbel 2017 SpecialBooX, Zuid-Beijerland www.specialboox.nl Kinderbijbel Tekst: Simone Foekens Illustraties: Melanie Broekhoven Ontwerp en vormgeving: SpecialBooX Simone Foekens met illustraties

Nadere informatie

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria.

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u inmiddels meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken heeft u meer over

Nadere informatie

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl Werkboekje Naam: www.ebonderwijs.nl Hallo! Leuk dat je in dit boekje werkt. Je werkt in dit boekje over de geboorte van Jezus. Elk jaar vieren we dat op 25 december (eerste Kerstdag). EB Onderwijs wenst

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël?

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Rachab en de verkenners. Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Enkele kilometers over de rivier, juist tegenover de legerplaats van Israël, lag de sterke stad Jericho. Wie gaf opdracht om

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Verhalen die de Here Jezus als kind hoorde: David, Saul en Jonatan Nadat hij Goliat had verslagen en de Filistijnen

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Verhalen die de Here Jezus als kind hoorde: Mozes rent weg uit Egypte Mozes woonde in het paleis van de Farao, de

Nadere informatie

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD \ Op 25 december 2016 om 17.00 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Voor de samenkomst wordt muziek gespeeld Zingen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde:

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Gods belofte komt uit

Gods belofte komt uit Eerste Communieproject 20 Gods belofte komt uit God doet wat Hij belooft Wat heeft God beloofd in les 3? Kijk maar eens wat Jesaja daar zegt! Hij zegt: Een jonge vrouw zal een zoon krijgen. Zij zal het

Nadere informatie

Preek 4 e Advent Mattheus

Preek 4 e Advent Mattheus Lieve gemeente, Vandaag hebben we een stukje uit Mattheus gelezen over de afkomst van Jezus. Het is de inleiding op het Kerstverhaal zoals Mattheus dat geeft. Een bijzondere inleiding, want deze bestaat

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk Inleiding Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen, moet iedereen geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan komt. Daarom moet Jozef, uit de stam van David,

Nadere informatie

LES 4 Ruziënde Broers

LES 4 Ruziënde Broers Ruziënde Broers Sabbat Doe Lees Bekijk het nieuws op de TV op welke dag dan ook en Genesis 21. je hoort dan over een verhaal over het Midden-Oosten. Dit is geen nieuw conflict. De mensen in het Midden-Oosten

Nadere informatie

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek Voorganger: Heidi Ebbers M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten Muziek: Young Company en Cantorij Voor de dienst muziek (Harry en Johan) Welkom Gebed Samenzang

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen!

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Voorzang: Psalm 121, 1 en 4 Votum en groet Zingen: OvK 79 (Ik hoor bij Jezus) Heer, U kent mij als geen ander Leefregels Zingen: Opwekking 518 Heer,

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Verhalen die de Here Jezus als kind hoorde: De baby Mozes De Here Jezus had al die verhalen over Jozef en zijn familie

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth?

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth en Boaz. Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth 3:2-4 2 Welnu, is Boaz, bij wiens meisjes je geweest bent, geen bloedverwant van ons? Zie, hij gaat

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Doel: Opnieuw samenbinden van de groep en het loskomen van de kinderen stimuleren

Doel: Opnieuw samenbinden van de groep en het loskomen van de kinderen stimuleren Thema Kerst een speciaal programma - Sneeuwballen gooien Opnieuw samenbinden van de groep en het loskomen van de kinderen stimuleren Kranten / vellen wit papier De leiding vertelt dat het binnenkort kerstfeest

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven.

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventsproject De Hemel op Aarde. De

Nadere informatie

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden!

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden! 1 Ga je mee? Een warm welkom! Zingen Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden,

Nadere informatie

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder!

Lukas 2, Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Lukas 2,1-20 - Wees blij met het goede nieuws, vertel het verder! Kerst Gezinsdienst Liturgie Welkom Kaars aansteken en gedichtje Zingen: - LD 138 Komt allen tezamen - Midden in de winternacht - Luid klokje

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december 2014 19.00 uur Voorganger: Gerrit Medema Ouderling van Dienst: Ellen Blommestijn Diaken van dienst: Daphne Wiegand Organist: Peter Ouwerkerk Cantor:

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde.

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde. Jimmy s thuiskomst H et was kerstavond en het was bitter koud in het jaar 1953. De mensen deden nog snel hun laatste kerstinkopen en in de betere buurten waren de huizen gezellig verlicht. Er was echter

Nadere informatie

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij?

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Voorzang: Opwekking voor kinderen 146 ( k Ben zo gelukkig) Opwekking voor kinderen 158 (Sta eens op, zegt Jezus) Votum

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk het

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 2)

KONING DAVID (DEEL 2) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32 tekenboekje In dit boekje staat een verhaal. De Heere Jezus vertelde het, toen Hij op aarde was. Het is niet echt gebeurd. Maar het is ook geen gewoon verhaaltje. Het is een gelijkenis. Dat betekent dat

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E Woordzoeker G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E J M U B H S E R R H M N O I S O Z R D R D E E

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties Ruth (en Naomi) Voor de onderbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS Producties 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie