Dure woningen en dure regio s bereiken grenzen betaalbaarheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dure woningen en dure regio s bereiken grenzen betaalbaarheid"

Transcriptie

1 Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen Betreft : NVM-woningmarktcijfers eerste kwartaal 2008 Datum : Nieuwegein, 10 april PERSBERICHT Woningen betaalbaarder door hoger besteedbaar inkomen en lagere rente Dure woningen en dure regio s bereiken grenzen betaalbaarheid Nieuwegein, 10 april 2008 Het aantal woningen dat in het eerste kwartaal van 2008 is verkocht, ligt 8 procent lager dan in het eerste kwartaal van Dat blijkt uit de analyse van de woningmarkt die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ieder kwartaal presenteert. Het is gebruikelijk dat de dynamiek op de woningmarkt in de wintermaanden lager is dan in de rest van het jaar, maar het lijkt er op dat de kredietcrisis in de Verenigde Staten en de daarmee samenhangende onzekerheid de woningconsument voorzichtiger heeft gemaakt. Daar is niet in alle gevallen reden toe, want de prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland blijft verder stijgen. NVM-voorzitter Ger Hukker: Een huis kopen blijft, ondanks het negatieve sentiment, dus toch interessant. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 nam de prijs voor een woning gemiddeld met 0,4 procent toe. De gemiddelde woning kost op dit moment euro (voorlopig cijfer); een stijging van 3,2 procent vergeleken met het eerste kwartaal van Ook de vierkante meterprijs is in het eerste kwartaal gestegen, met 0,7 procent ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar. Met name bij de duurdere woningen en in het hart van de Randstad steeg de prijs per vierkante meter het meest. In de duurdere regio s van de Randstad bleef het aantal verkochte huizen daarbij sterk achter ten opzichte van andere delen van het land. In totaal zijn in het eerste kwartaal van procent minder woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal te koop staande woningen nam met 3 procent toe. Goedkope woning verkoopt beter Opvallend is dat in het eerste kwartaal een terugval is te zien in het aantal duurdere woningen dat is verkocht. Dezelfde terugval geldt voor woningen in de duurdere regio s. Voor de regio s Amsterdam, Haarlem en Delft is het aantal verkopen zelfs respectievelijk 25 procent, 25 procent en 23 procent lager dan in het vierde kwartaal. De prijzen van duurdere woningen stijgen gemiddeld nog steeds iets harder dan die van goedkopere woningen. Het verschil is echter veel minder groot dan in 2007.

2 Dure versus goedkope woningen Apparteme nten Alle woningen Dure woningen 1,3% 0,4% 0,7% 0,9% 0,2% 0,7% Goedkope 0,5% -0,1% 0,6% 0,6% 0,5% 0,5% woningen * voorlopige cijfers De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt in het eerste kwartaal met 0,4 procent. Dat de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het eerste kwartaal voor heel Nederland uitkomt op euro en daarmee euro lager is dan in het vierde kwartaal lijkt daarmee in tegenspraak. Maar dit komt, doordat in een aantal regio s met een hoog prijsniveau (de eerder genoemde steden Amsterdam, Haarlem, Delft) veel minder woningen verkocht zijn dan in het vierder kwartaal. De prijs per regio en per type woning stijgt, maar door het grotere aandeel van goedkopere regio s in het totaal aantal verkopen blijft in dit uitzonderlijke geval de prijs van de gemiddelde verkochte woning niet alleen daarop achter, maar geeft zelfs een daling te zien. Desalniettemin is over de hele linie de vierkante meterprijs toegenomen met 0,7 procent. Nederland 1 e kwartaal 2008 versus 4 e kwartaal 2007 Nederland 1e kwartaal 2008* versus 4e kwartaal 2007 transactieprijs in duizenden euro's Nederland 1 e kwartaal 2008* versus 4 e kwartaal 2007 Prijs per m 2 Verandering in procenten Tussenwoningen Hoekwoningen 2 onder 1 kap Vrijstaa nde woninge n tussenwoningen hoekwoningen 2 onder 1 kap vrijstaande woningen appartementen alle woningen niveau 1e kwartaal gew. procent. verschil tov 4e kwartaal % 0.4% 0.1% 1.7% -0.3% 0.4% prijs per m2 niveau 1e kwartaal gew. procent. verschil tov 4e kwartaal % 0.6% 0.3% 1.2% 0.4% 0.7% marktstemmingsindicator in miljoenen euro's niveau 1e kwartaal procentueel verschil tov 4e kwartaal % -10% -14% -15% -16% -13% aantal verkochte woningen niveau 1e kwartaal procentueel verschil tov 4e kwartaal % -9% -13% -16% -13% -12% * voorlopige cijfers

3 NVM handhaaft prognose 2 procent prijsstijging in 2008 De ontwikkelingen in het eerste kwartaal komen overeen met de verwachtingen van de NVM over de prijsontwikkeling in De prognose blijft dat de gemiddelde woningprijzen dit jaar rond de 2 procent zullen stijgen. De grootste stijging wordt verwacht in de krappe woonregio Utrecht (+3 procent), terwijl in Zeeland de prijzen naar verwachting met 2 procent zullen dalen. De verwachte prijsstijging voor 2008 is beduidend lager dan de daadwerkelijke stijging van de huizenprijzen in Die was namelijk 4 procent voor een gemiddelde woning. Prijsontwikkeling per kwartaal over meerdere jaren % prijsstijging kwartalen (kolom: verandering ten opzichte van voorgaande kwartaal; lijn: gemiddelde over laatste 4 kwartalen) Betaalbaarheid blijft onder druk De betaalbaarheid van de gemiddelde koopwoning in Nederland blijft onder druk staan, maar de situatie is relatief beter dan enkele jaren geleden. De betaalbaarheid van woningen was vorig jaar terug op het niveau van 2002, en verbeterde in het eerste kwartaal van 2008 flink als gevolg van een beter besteedbaar inkomen, een dalende hypotheekrente, gepaard met een doorzettende stabilisering van de (absolute) woningprijs.

4 betaalbaarheid, rente en woningprijs (2002-I = 100) I 2005-II 2005-III 2005-IV 2006-I 2006-II 2006-III 2006-IV 2007-I 2007-II 2007-III 2007-IV 2008-I betaalbaarheid hypotheekrente woningprijs Slimme consument koopt nu De betaalbaarheid van woningen is, zoals gezegd, het afgelopen kwartaal verbeterd. Door de dalende hypotheekrente en een toename van het besteedbaar inkomen komt het kopen van een huis voor velen weer meer in zicht. De hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt, voor wie een koopwoning lastig te realiseren valt, zijn er het afgelopen jaar gemiddeld 10 procent in salaris op vooruit gegaan. Ook de CAO-lonen over het eerste kwartaal van 2007 zijn met 2,7 procent toegenomen, ten opzichte van 2,6 procent over heel Kopen wordt daarmee voor veel mensen in Nederland weer interessanter, zegt Hukker. Daar komt nog bij dat de huizenprijzen in 2008 minder hard stijgen dan in voorgaande jaren, en in deze periode van het jaar bovendien relatief het minst. We verwachten dat de grootste stijging van huizenprijzen zich vanaf de zomer gaat manifesteren. Nu kopen kan dus gunstig zijn. Uiteraard kan het per regio verschillen, dus ik adviseer de consument vooral om de NVM-makelaar een objectief beeld te laten geven wat de bewegingen zijn op de lokale huizenmarkt. Grootste stijgers en dalers Zoals altijd verschilt de prijsstijging in de verschillende regio s. In veel regio s stijgt de prijs van een tussenwoning in het eerste kwartaal van 2008, met als uitschieter de regio Slochteren en omgeving (+ 8 procent). Maar door de relatief geringe stijging van de woningprijzen over de hele linie, zijn er in het eerste kwartaal ook nogal wat regio s waar de prijzen behoorlijk dalen, met voorop de Gelderse regio Duiven Westervoort (- 6,7 procent).

5 Top 10 stijgers/dalers prijs per vierkante meter tussenwoningen Tussenwoningen regio's met de grootste prijsstijgingen per m2 rangnr. NVM-regio % prijsstijging 1 NVM-regio Slochteren eo NVM-regio Waterland NVM-regio Alphen NVM-regio Zutphen eo NVM-regio Apeldoorn eo NVM-regio zuid Limburg NVM-regio Delft eo NVM-regio Utrecht NVM-regio Almere NVM-regio Arnhem 3.1 regio's met weinig verkopen (<50) zijn niet in de tabellen opgenomen Tussenwoningen regio's met de kleinste prijsstijgingen (grootste prijsdalingen) per m2 rangnr. NVM-regio % prijsstijging 1 NVM-regio Duiven Westervoort NVM-regio zo Brabant NVM-regio Hengelo Enschede NVM-regio Culemborg Dodewaard NVM-regio Bunnik Zeist NVM-regio Raalte eo NVM-regio Ede eo NVM-regio Eindhoven eo NVM-regio Nijmegen eo NVM-regio Amersfoort -1.7 regio's met weinig verkopen (<50) zijn niet in de tabellen opgenomen Verschillen per regio De gemiddelde prijsstijging van woningen met 0,4 procent in het eerste kwartaal geldt niet voor alle regio s in Nederland. Zo blijven de prijzen in het hart van de Randstad het hardst stijgen (+ 0,6 procent), terwijl het afgelopen kwartaal de noordelijke regio gemiddeld de grootste prijsdalingen laat zien (- 0,8 procent). In onderstaand kaartje zijn de prijsstijgingen en dalingen voor een aantal kenmerkende delen van Nederland (Randstad Centrum, Randstad Ring, Noorden, Oosten en Zuiden) weergegeven.

6 Woningen staan langer te koop Het aantal woningen dat te koop staat, is de afgelopen drie kwartalen gestegen van ruim naar bijna Het aantal huizen dat per kwartaal verkocht wordt, blijft daar bij achter en is het afgelopen kwartaal iets gedaald van bijna transacties naar ruim transacties. Met andere woorden, het gat tussen het aantal woningen dat te koop staat en verkocht wordt, groeit.

7 Woningaanbod en transacties (ontwikkeling over een aantal jaren) Aanbod en transacties per kwartaal, alle woningen Aantal Aanbod Transacties Kwartaal De groeiende kloof tussen aanbod en het aantal transacties drukt zich ook uit in een iets, maar niet veel langere looptijd nu vergeleken met het eerste kwartaal van Het aantal dagen dat een gemiddelde woning te koop staat, schommelt nogal de laatste jaren, maar stijgt de afgelopen drie kwartalen fors voor alle typen woningen. Uitschieters zijn traditioneel de vrijstaande woningen die het afgelopen kwartaal gemiddeld bijna 150 dagen te koop staan, en aan de onderkant de tussenwoningen en appartementen, waarbij het iets meer dan 70 dagen duurt voor ze van eigenaar wisselen.

8 Looptijd transacties: 2003 eerste kwartaal Aantal dagen dat woningen te koop hebben gestaan (looptijd transacties) Aantal dagen tussenwoning hoekwoning twee-onder-een-kapw. vrijstaande w. appartement totaal Kw artaal Hypotheekcrisis VS slaat niet over Het gegeven dat er meer huizen langer te koop staan, kan duiden op een afnemend consumentenvertrouwen, de afgelopen tijd aangewakkerd door de kredietcrisis waarin de Verenigde Staten verkeren. De NVM verwacht echter niet dat de Amerikaanse hypotheekcrisis over zal slaan naar de Nederlandse huizenmarkt. Hoewel de inflatie de komende jaren hoog blijft liggen (3 procent in 2009) is er volgens NVM-voorzitter Hukker geen reden tot paniek. Dat komt onder meer omdat de Nederlandse huizenmarkt anders is geordend dan die in de Verenigde Staten. Zo hebben de Amerikanen, door de explosieve prijsstijgingen in de afgelopen jaren, massaal speculatief huizen gekocht, met alle gevolgen van dien. De criteria voor het verkrijgen van een hypotheek zijn in Nederland veel strenger, waardoor de markt veel stabieler is dan in de VS. En niet onbelangrijk: de Nederlandse huizenmarkt is een kraptemarkt. Er is in z n algemeenheid meer vraag dan aanbod, waardoor de prijzen hoog zullen blijven. Nederlandse huizenmarkt kent geen luchtbel Onlangs is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitgekomen met een studie over de woningmarkten wereldwijd. Daaruit zou kunnen worden geconcludeerd, dat de huizenprijzen in Nederland 30 procent te hoog zijn. Het IMF constateert daarmee een enorme luchtbel. De NVM is het om meerdere redenen niet eens met de analyse van het IMF. Zo is in de analyse geen rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek die in Nederland geldt, zodat woningen betaalbaar blijven. Daarnaast houdt het IMF-model geen rekening met het structurele tekort aan woningen in Nederland door de al jaren achterblijvende nieuwbouwproductie en de groei van de bevolking. Dit tekort stuwt de huizenprijzen omhoog als de renteontwikkeling het toelaat en het besteedbare inkomen stijgt. De conclusie van het IMF dat Nederland, net als Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, een ingrijpende prijsdaling te wachten staat, wordt dan ook niet door de feiten ondersteund en is gebaseerd op een tekort schietende analyse van de Nederlandse woningmarkt, meent NVM-voorzitter Hukker.

9 Woonlasten nemen toe Hypotheeklasten vormen iets meer dan de helft (51 procent) van de totale woonlasten van een gemiddeld huishouden. De andere helft (49 procent) van de woonlasten bestaat voor een groot deel uit kosten voor nutsvoorzieningen (energie en water; 31 procent), maar voor het allergrootste deel uit woon- en gebruiksbelastingen van de overheid. Met de blijvend stijgende huizenprijzen nemen de woonlasten in absolute zin toe, en daarmee ook de bedragen die huishoudens kwijt zijn aan de diverse overheidsbelastingen. We moeten ervoor waken, dat de overheid de woningmarkt niet teveel als melkkoe gaat gebruiken. De overheid Rijk en

10 gemeenten moet zich goed realiseren dat toenemende woonlasten de betaalbaarheid van koopwoningen alleen maar meer onder druk zetten en daarmee op geen enkele wijze bijdragen aan een oplossing van het woningmarktprobleem, stelt Hukker. Bron: COELO WOZ-waarde: laat uw woning taxeren De WOZ-aanslag is de afgelopen jaren fors gestegen. Ook dit jaar zullen de huizenbezitters de WOZ-beschikking op de deurmat hebben gekregen. De WOZ-waarde geeft een indicatie van de vrije verkoopwaarde van het huis. Dit wordt in de regel gedaan aan de hand van rekenmodellen. Bijvoorbeeld aan de hand van een soortgelijk huis in dezelfde buurt. Hukker: Toch komt het regelmatig voor dat de WOZ-waarde van een huis lager of juist veel hoger uitkomt dan men vermoedt. Rekenmodellen zijn niet altijd van toepassing en vaak is ook de informatie die de gemeente over de woning heeft onvolledig of onjuist. Het loont dan ook de moeite om een taxateur in de hand te nemen en zijn oordeel te vragen De NVM-voorzitter vermoedt namelijk dat niet alle taxaties even zorgvuldig of uitgebreid worden uitgevoerd. Dat kan ook niet anders wanneer je geveltaxaties of andere rapporten tegen komt, waarbij de woning niet eens van binnen is bekeken. Ook kan je voor 100 euro of 150 euro geen kwaliteitstaxatie verwachten. Dit soort lage bedragen werkt in de hand, dat veel taxaties slechts oppervlakkig kunnen worden gedaan. Dat staat een juiste taxatie van woningen in de weg. Dat is jammer, omdat de juiste waarde van de woning voor steeds meer partijen steeds belangrijker wordt Plannen voor nieuwbouwproductie verheugend De NVM is verheugd over het Kabinetsvoornemen om de komende jaren jaarlijks nieuwe woningen te realiseren. Zelfs als dat aantal niet helemaal wordt gehaald, zal er de komende jaren meer aanbod van woningen komen dan de mate waarin de bevolking groeit. Hukker: Toch is het goed om de komende jaren een stevige buffer aan extra woningen aan te leggen. Er is op dit moment schaarste, met name in de Randstad en Brabant, dus in versneld tempo meer woningen bouwen juich ik van harte toe. Los van de kwantiteit gaat het Hukker ook om de kwaliteit. De consument verwacht in deze tijd kwaliteit en daar schort het helaas soms aan. Een gemiste kans wanneer je beseft dat nieuwe woningen veel lijkt, maar slechts iets meer is dan 1 procent van de totale woningvoorraad.

11 Voorspelde toename aantal huishoudens per jaar, periode Bron: CBS Eenpersoonshuishouden Meerpersoonshuishoudens Meer voorlichting nodig over energielabel In het eerste kwartaal van 2008 hebben consumenten voor het eerst kennisgemaakt met het wettelijk verplichte energielabel voor ieder huis dat in de verkoop wordt gezet. Het blijkt dat huizenbezitters nog behoorlijk moeten wennen aan het label. De voorlichting, onder andere over de kosten en baten van investeringen in energiezuinige maatregelen, is nog onvoldoende. De NVM werkt er hard aan om de invoering van de energielabels tot een succes te maken. Inmiddels hebben NVM-makelaars een opleiding gevolgd om maatwerkadvies te geven bij het energielabel. De NVM pleit voor duidelijker informatie van de overheid aan de consument. Het invoeren van sancties moet pas overwogen worden wanneer, ondanks de voorlichting en de marktwerking zelf, toch niet aan de wettelijke verplichting van het energielabel wordt voldaan Noot voor de redactie/ niet voor publicatie: Een volledig overzicht met alle cijfers van het eerste kwartaal 2008 kunt u vinden op Voor interviewaanvragen met NVM-voorzitter Ger Hukker kunt u terecht bij Roeland Kimman, manager Communicatie van de NVM. Telefoon , fax , mobiel , r.kimman@nvmorg.nl.

Huizenmarkt stagneert door tekort aan betaalbare woningen

Huizenmarkt stagneert door tekort aan betaalbare woningen Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen Betreft : NVM-woningmarktcijfers vierde kwartaal 2007 Datum : Nieuwegein,

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008 Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 0,4% in het 1e kwartaal van 2008. De stijging van de prijs per m2 is met 0,7% iets hoger. De stijging

Nadere informatie

Woningmarkt trekt licht aan in tweede kwartaal

Woningmarkt trekt licht aan in tweede kwartaal Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen Betreft : NVM-woningmarktcijfers tweede kwartaal 2009 Datum : Nieuwegein,

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalt met -3,1% in het 1e kwartaal van 2009. De prijs per m2 daalt met -2,6%. De definitieve cijfers komen voor

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008 1998-2 1998-4 1999-2 1999-4 2000-2 2000-4 2001-2 2001-4 2002-2 2002-4 2003-2 2003-4 2004-2 2004-4 2005-2 2005-4 2006-2 2006-4 2007-2 2007-4 2008-2 2008-4 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 1,2% in het 4 e kwartaal van 2007. De stijging van de prijs per m 2 is met 0,3% veel lager. De stijging

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008 Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008 De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalt met -0,3% licht in het 3 e kwartaal van 2008. De prijs per m 2 stijgt daarentegen licht met 0,3%. De prijsontwikkeling

Nadere informatie

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Aantal woningverkopen bijna 5 procent hoger Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Voor 2010 prognose: geen prijsstijging Dure segment blijft moeizaam Nieuwegein, 14 januari In het vierde

Nadere informatie

Dieptepunt op woningmarkt lijkt bereikt

Dieptepunt op woningmarkt lijkt bereikt PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen Betreft : NVM-woningmarktcijfers eerste kwartaal 2009 Datum :

Nadere informatie

Randstad prijst zich uit de markt

Randstad prijst zich uit de markt EMBARGO TOT DONDERDAG 4 OKTOBER 2007 10.00 UUR Kloof dure en goedkope woningen steeds groter Randstad prijst zich uit de markt Nieuwegein, 4 oktober De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland

Nadere informatie

Toppositie Randstad in het geding

Toppositie Randstad in het geding Vergeten woningmarktdossier zorgt voor grote problemen Toppositie Randstad in het geding NVM introduceert WoningVoorraadMeter Nieuwegein, 4 juli De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland

Nadere informatie

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw,

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw, Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi Huizen, 11 oktober 2018 Geachte heer, mevrouw, Donderdag 11 oktober 2018, zijn na 10.00 uur de marktcijfers bekend gemaakt van het 3

Nadere informatie

Eerste tekenen broos herstel woningmarkt

Eerste tekenen broos herstel woningmarkt PERSBERICHT EMBARGO TOT DONDERDAG 8 oktober 2009 10.00 uur Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen Betreft : NVM-woningmarktcijfers

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. (NVM regio n. Kennemerland) 2 e kwartaal 2017 15-7-2017, Alkmaar De cijfers in deze rapportage zijn gebaseerd op door NVM-makelaars aan- en afgemelde koopwoningen bestaande

Nadere informatie

Woningmarkt blijft aantrekken in tweede kwartaal

Woningmarkt blijft aantrekken in tweede kwartaal STRIKT EMBARGO tot dinsdag 15 juli 2014 10.00 uur! PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen Betreft : NVM

Nadere informatie

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 In dit kwartaalbericht van Woningmarkcijfers.nl de volgende onderwerpen: - prijsontwikkelingen en transacties september - prijsontwikkelingen en transacties

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 1 e kwartaal 2018 12-4-2018, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt. Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt. Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt Verbeterde betaalbaarheid biedt kans op herstel Nieuwegein, 15 januari 2009 Na een slecht vierde kwartaal komt de prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 2 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 2 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 2 e kwartaal 2018 12-7-2018, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 4 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 4 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 4 e kwartaal 2018 10-1-2019, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 3e kwartaal 2013 NVM Data & Research 10-10-2013 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen

Nadere informatie

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3)

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3) In het derde kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 56.921 woningen verkocht. Dat is 7,3% minder dan in het derde kwartaal van 217 en 7,5% meer dan in het tweede kwartaal van 218. De verkoop

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 4e kwartaal 2013 NVM Data & Research 9-1-2014 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen Nuenen

Nadere informatie

Keerzijdes opbloeiende woningmarkt worden steeds meer zichtbaar

Keerzijdes opbloeiende woningmarkt worden steeds meer zichtbaar PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 3 de kwartaal 2016 Datum

Nadere informatie

Herstel woningmarkt laat op zich wachten

Herstel woningmarkt laat op zich wachten PERSBERICHT Aan Van Betreft : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen : Herstel woningmarkt laat op zich wachten Datum : Nieuwegein,

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 62 Oss eo 2e kwartaal 2013 NVM Data & Research 11-7-2013 Gebiedsindeling: Regio 62 Oss eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Oss Alle plaatsen Maasdonk Alle plaatsen Landerd Alle plaatsen

Nadere informatie

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013 Persbericht Woningmarktcijfers.nl, Heerlen 21-01-2014 Nederlandse woningmarkt stabiel in tweede halfjaar 2013 De gemiddelde koopsom van de door het Kadaster geregistreerde woningtransacties kwam in december

Nadere informatie

NVM Data & Research

NVM Data & Research NVM Bijlage I Analyse Woningmarkt 4e kwartaal 2010 NVM Data & Research 13-1-2011 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 TRANSACTIES Aantal Verkopen Het aantal verkochte

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 21 14 In de eerste drie kwartalen van 14 is het totaal aantal transacties met een stijging van 4% sterk toegenomen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 1. De markt lijkt bezig met een sterke opleving.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Woningmarkt

Kwartaalbericht Woningmarkt Markt voor bestaande woningen Woningprijzen dalen verder De prijzen voor bestaande koopwoningen zijn in het derde kwartaal van 211 voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. Op basis van de index

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 15 De Europese Schuldencrisis laat zijn sporen na In de vorige uitgave van WOON Amsterdam, najaar 2011, concludeerden we: Het is de onzekerheid over de toekomst die de markt afremt. Als het gaat om de

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM Data & Research 2 april 2012 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 2 Inleiding: beschrijving van de gebruikte betaalbaarheidsindicatoren en grafieken...

Nadere informatie

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Onze diensten Van Santvoort Makelaars helpt al sinds 1976 bij transacties van: Bestaande

Nadere informatie

Weer meer transacties en prijsstijging

Weer meer transacties en prijsstijging PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 2 de kwartaal 2016 Datum

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april Regio Den Haag Sprekende Cijfers 2014-1 Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Pagina 1 van 9 regio Den Haag april 2014 Regio Den Haag Inleiding Robert Kuiper Rudi van Wechem Voor u

Nadere informatie

Woningmarkt veert op met sterke regionale verschillen

Woningmarkt veert op met sterke regionale verschillen PERSBERICHT Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 4 de kwartaal 2013 Datum : Nieuwegein, 9 januari 2014 Grote zorgen over toekomst

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 4E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker, de grootste onafhankelijke

Nadere informatie

Dalende trend in transacties en prijzen woningmarkt zet door

Dalende trend in transacties en prijzen woningmarkt zet door PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen NVM Betreft : NVM Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2011 Datum :

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 7 0,0 0, 0,20 0, 0,10 0,05 0,00 16 201 Het dieptepunt voorbij In 2012 werd de Amsterdamse woningmarkt hard geraakt door de Europese Schuldencrisis. De Amsterdamse woningmarkt verloor in 2012 in toenemende

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 0,0 0,2 0, 0, 0,10 0,0 0,00 9 Woningen worden weer verkocht als (te) warme broodjes De verkoopquote is sinds het vierde kwartaal van 1 gestegen van % naar 2%, een stijging van procentpunten. De verkoopquote

Nadere informatie

ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN, 1 e helft 2009 EN 3 E KWARTAAL 2009

ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN, 1 e helft 2009 EN 3 E KWARTAAL 2009 Onderzoeksrapport Directie Beleid, Stafafdeling Onderzoek ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN, 1 e helft 2009 EN 3 E KWARTAAL 2009 COLOFON Uitgave Gemeente Den Haag DSO / Beleid / Onderzoek December

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot 2e kwartaal 2012 NVM Data & Research 12-7-2012 Gebiedsindeling: Regio 70 Tilburg Oirschot Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Goirle Alle plaatsen Haaren Biezenmortel

Nadere informatie

: Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant

: Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant 1024.87-N3 NOTITIE versie: 2-10-2013 Aan Van : Gemeente Mill en Sint Hubert : Gloudemans, G. Schol Datum : 2 oktober 2013 Onderwerp : Marktontwikkeling gemeente Mill en St. Hubert en regio Noordoost Brabant

Nadere informatie

Bijlage I Analyse Woningmarkt

Bijlage I Analyse Woningmarkt NVM Bijlage I Analyse Woningmarkt 3e kwartaal 2010 NVM Data & Research 1-10-2010 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 TRANSACTIES Aantal Verkopen Het totale aantal

Nadere informatie

Bijlage I Analyse Woningmarkt

Bijlage I Analyse Woningmarkt NVM Bijlage I Analyse Woningmarkt 2e kwartaal 2010 NVM Data & Research 8-7-2010 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 TRANSACTIES Aantal Verkopen Het totale aantal

Nadere informatie

Koopwoningmarkt houdt wind in de rug

Koopwoningmarkt houdt wind in de rug PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 4 de kwartaal 2015 Datum

Nadere informatie

Stimuleren koopmarkt

Stimuleren koopmarkt Stimuleren koopmarkt Sinds 2008 zit de huizenmarkt in het slop. Dat jaar markeert een scherpe daling in het aantal transacties en was het begin van een neerwaartse ontwikkeling van de transactieprijzen.

Nadere informatie

Stijging woningoverdrachten

Stijging woningoverdrachten Stijging woningoverdrachten Positieve noot: meer transacties In het tweede kwartaal wisselden 34.628 woningen van eigenaar, een stijging van 17,3% ten opzichte van een jaar geleden. Op jaarbasis gaat het

Nadere informatie

Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod

Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod PERSBERICHT Van : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs In onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 4 de kwartaal 2017 Datum : Nieuwegein, 11 januari 2018 NVM-voorzitter Ger

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

Daling huizenprijs in grote delen van Nederland gestopt

Daling huizenprijs in grote delen van Nederland gestopt PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 1 ste kwartaal 2014 Datum

Nadere informatie

Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen

Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen Laagste verkoopaantallen sinds dieptepunt crisis Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen NVM wil dialoog met banken over doorgeschoten hypotheekeisen Nieuwe werkelijkheid

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 26 De Amsterdamse woningmarkt is vanaf 28 stevig geraakt door de economische crisis. Het dieptepunt op de woningmarkt werd bereikt in het eerste kwartaal van 29. De jaren 21 en 2 lieten aanvankelijk tekenen

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 38 het Gooi 1e kwartaal 2012 NVM Data & Research 5-4-2012 Gebiedsindeling: Regio 38 het Gooi Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Baarn Alle plaatsen Eemnes Alle plaatsen Loenen Nigtevecht

Nadere informatie

Sprekende Cijfers 2014-3 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Noord-Holland

Sprekende Cijfers 2014-3 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Noord-Holland Sprekende Cijfers -3 Woningmarkt regio Noord-Holland Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Regio Noord-Holland Pagina 1 van 49 regio Amsterdam oktober Sprekende Cijfers -3 Woningmarkt regio Noord-Holland

Nadere informatie

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2 Woningmarkt NL 218 kwartaal 2 In het tweede kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 52.93 woningen verkocht. Dat is 9,3% minder dan in het tweede kwartaal van 217 en 1,6% meer dan in het eerste

Nadere informatie

Vertrouwen en lage rente verdere stimulans voor woningmarkt

Vertrouwen en lage rente verdere stimulans voor woningmarkt PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen Betreft : NVM woningmarktcijfers 3 de kwartaal 2015 Datum : Nieuwegein,

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Bijlage II Het Vijvermodel

Bijlage II Het Vijvermodel Bijlage II Het Vijvermodel Wat biedt het Vijvermodel? Het vijvermodel biedt inzicht in de ontwikkeling van het woning per kwartaal. Onder staat het aantal woningen, dat halverwege een kwartaal te koop

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2018

Hypotheek Index Q1 2018 Hypotheek Index Q1 2018 De Hypotheker schetst de situatie op de huizenmarkt. Waterbedeffect goed zichtbaar in Randstad Huizenkopers wijken uit naar gemeenten rondom de grote steden. Zo steeg het aantal

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013 8 april 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-4 (t.o.v.) Opmerking Aantal transacties 17.577-30,3% - 6,4% Gemiddelde verandering t.o.v. 4 e kwartaal: -8,5%. Totale markt naar schatting 23.750 woningen.

Nadere informatie

Inhoud. Stadsdeel Centrum

Inhoud. Stadsdeel Centrum Alle seinen op rood maar hier en daar toch wel WAT lichtpuntjes. De woningmarkt in ons stadsdeel heeft zich het afgelopen jaar niet anders ontwikkeld dan de algemene tendens binnen de Ring A-10. Vergeleken

Nadere informatie

Woningaanbod daalt hard door enorme vraag

Woningaanbod daalt hard door enorme vraag PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 1 ste kwartaal 2017

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012 7 januari 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-3 (t.o.v.) 2011-4 Opmerking Aantal transacties 25.031 + 31,8% +13,9% Gemiddelde verandering t.o.v. 3 e kwartaal: +3,1%. Totale markt naar schatting

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Zicht op de Gelderse koopmarkt

Zicht op de Gelderse koopmarkt Zicht op de Gelderse koopmarkt Cijfers ontwikkelingen op de koopmarkt eerste helft 218 In september 218 is de Gelderse woningmarktmonitor geactualiseerd met de laatste cijfers over de koopmarkt. Per regio

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Trendstudie I 2015: De appartementenmarkt in Zuidoost-Brabant

Trendstudie I 2015: De appartementenmarkt in Zuidoost-Brabant Trendstudie I 215: De appartementenmarkt in Zuidoost-Brabant Terug van weggeweest De komende maanden zal het Kenniscluster Wonen Zuidoost-Brabant een aantal trendstudies uitbrengen om meer inzicht te krijgen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport - 4e kwartaal 212 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 18 aantal verkocht 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarkt in rustiger vaarwater

Woningmarkt in rustiger vaarwater PERSBERICHT Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 1 ste kwartaal 2015 Datum : Nieuwegein, 9 april 2015 Herstel zet door, maar prijzen

Nadere informatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de economie inmiddels meer dan twee jaar in haar greep. Vanaf oktober 28 zijn de gevolgen

Nadere informatie

Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Arnhem. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Arnhem

Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Arnhem. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Arnhem Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Arnhem pagina 1 van 10 regio Arnhem oktober 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bestaande bouw regio Arnhem 4 2.1 Aanbod regio Arnhem 4 2.2 Transacties

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM Data & Research 15 januari 2015 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het vierde kwartaal van 2014 nog steeds een opwaartse

Nadere informatie

Vastgoedbericht augustus 2010

Vastgoedbericht augustus 2010 Vastgoedbericht augustus 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM Data & Research 9 oktober 2014 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het derde kwartaal van 2014 een zeer sterke opwaartse

Nadere informatie

Woningprijzen in de stad gaan door het dak

Woningprijzen in de stad gaan door het dak PERSBERICHT Aan Van : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs In onroerende goederen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 3 de kwartaal 2017 Datum

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag oktober 2012 Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het derde kwartaalbericht

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015 Uitstekend eerste halfjaar 2015 Nederlandse woningmarkt De Nederlandse woningmarkt heeft een prima eerste half jaar achter de rug. In de eerste 6 maanden van 2015 werden door het Kadaster 75.249 woningtransacties

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 27 De Amsterdamse woningmarkt werd vanaf 28 stevig geraakt door de economische crisis. Het dieptepunt op de woningmarkt werd bereikt in het eerste kwartaal van 29. De jaren 21 en 211 lieten aanvankelijk

Nadere informatie

Woningmarktrapportage

Woningmarktrapportage Woningmarktrapportage 4 e kwartaal 2017 In deze uitgave Aanbod neemt iets toe Aantallen transacties blijven enorm Prijsstijgingen nog niet ten einde Druk op de regio wordt steeds groter Utrecht De woningmarkt

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarkt komt op stoom

Woningmarkt komt op stoom PERSBERICHT Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen Betreft : NVM woningmarktcijfers 2 e kwartaal 2015 Datum : Nieuwegein, 9 juli 2015 Ook buiten stedelijk gebied begint

Nadere informatie

Ook in zomerkwartaal zet herstel woningmarkt door

Ook in zomerkwartaal zet herstel woningmarkt door PERSBERICHT Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM Betreft : NVM woningmarktcijfers 3 de kwartaal 2014 Datum : Nieuwegein, 9 oktober 2014 Steden trekken aan, platteland

Nadere informatie

ANALYSE WONINGMARKT. van de bestaande koopwoningen. 1 e kwartaal 2016

ANALYSE WONINGMARKT. van de bestaande koopwoningen. 1 e kwartaal 2016 ANALYSE WONINGMARKT van de bestaande koopwoningen 1 e kwartaal 2016 De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (hierna de NVM ) behoudt zich uitdrukkelijk alle rechten

Nadere informatie

Woningmarkt krabbelt op in vierde kwartaal 2010

Woningmarkt krabbelt op in vierde kwartaal 2010 Meer woningzoekenden durven te profiteren van ruime keuze en goede betaalbaarheid Woningmarkt krabbelt op in vierde kwartaal 2010 Rutte-effect voelbaar in cijfers Grote zorgen over financierbaarheid in

Nadere informatie

Sprekende Cijfers / Woningmarkt Apeldoorn. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt. pagina 1 van 5 Apeldoorn.

Sprekende Cijfers / Woningmarkt Apeldoorn. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt. pagina 1 van 5 Apeldoorn. Sprekende Cijfers 20101 / Woningmarkt Apeldoorn Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q1 Woningmarkt pagina 1 van 5 Apeldoorn Regio Apeldoorn April 2010 Inleiding Voor u ligt de regionale woningmarktrapportage

Nadere informatie

ANALYSE WONINGMARKT. 1 e kwartaal Gemaakt voor NVM Wonen. Gemaakt door NVM Data & Research

ANALYSE WONINGMARKT. 1 e kwartaal Gemaakt voor NVM Wonen. Gemaakt door NVM Data & Research ANALYSE WONINGMARKT 1 e kwartaal 2012 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research De Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM (hierna de NVM ) behoudt zich uitdrukkelijk

Nadere informatie

Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect

Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect Door laag consumentenvertrouwen en schuldencrisis zijn kopers nog altijd schuw Aantal transacties stijgt in het derde kwartaal met 4% Banken moeten

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod DATUM 24 mei 218 PROJECTNUMMER 34.17 OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie ; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding Eind maart is de provinciale woningmarkt ge-update waarbij de ontwikkelingen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk Woningmarktrapport - 1e kwartaal 215 Gemeente Beverwijk Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 45 Aantal verkocht 4 35 3 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Sprekende Cijfers 2014-4 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt Regio Noord-Holland

Sprekende Cijfers 2014-4 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt Regio Noord-Holland Sprekende Cijfers -4 Woningmarkt regio Noord-Holland Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Regio Noord-Holland Pagina 1 van 49 regio Noord-Holland januari 2015 Sprekende Cijfers -4 Woningmarkt

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt. Gemeente Rotterdam. Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers 2010-4 / Woningmarkt gemeente Rotterdam Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt pagina 1 van 8 Gemeente Rotterdam Gemeente Rotterdam Januari 2011 Inleiding Beste lezer, Voor

Nadere informatie

ANALYSE WONINGMARKT. 1 e kwartaal 2013. van de bestaande koopwoningen. Gemaakt voor NVM Wonen. Gemaakt door NVM Data & Research

ANALYSE WONINGMARKT. 1 e kwartaal 2013. van de bestaande koopwoningen. Gemaakt voor NVM Wonen. Gemaakt door NVM Data & Research ANALYSE WONINGMARKT van de bestaande koopwoningen 1 e kwartaal 2013 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research De Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM (hierna

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2017

Hypotheek Index Q1 2017 Hypotheek Index Q1 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling rentevaste periode Ten opzichte van een jaar geleden wint een hypotheek met een rentevaste periode van

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht Woningmarktrapport - 4e kwartaal 213 Gemeente Dordrecht Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 1 aantal verkocht 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt

Toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt Toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt Peter Boelhouwer 5-10-2018 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Was er sprake van een bubble op de huizenmarkt en moest die wel klappen

Nadere informatie

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal)

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal) Persbericht In de bijlagen is een uitsplitsing per woningtype opgenomen! Datum Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in (daling in het 4 e kwartaal) De gemiddelde verkoopprijs van woonhuizen is in

Nadere informatie