Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1

2

3 KUMU is ontworpen door de Finse architect Peka Vapaavuori. Gebouwd tussen 2003 en 2006

4

5

6 Evald Okas Zelfportret 1940.Behoort tot de Yaroslavl artiesten

7 Okas -en een aantal collega s- werd in 1941 gedeporteerd naar Rusland. Daar zat hij in een werkkamp ten dienste van het leger. In 1942 werden hij en Adamson Eric, Avo Keerend,Richard Sagrits en Elmar Kits overgebracht naar Yaroslavl. Hier werden zij bijgeschoold in het Socialistisch Realisme. Zij zullen na de oorlog in Estland als voorbeeld moeten dienen. Alleen al hierdoor was duidelijk dat Estland samen met Letland en Litouwen als Soviet republieken verder zouden gaan na de oorlog.

8 Evald Okas, De Yaroslavl groep. Okas heeft Richard Sagrits achter de ezel geplaatst. In het midden staat Adamson Eric, de latere voorzitter van de Soviet Estse Artiesten Bond, met een scherf in zijn hand. Okas heeft zichzelf en profiel geschilderd met een paar penselen in zijn hand en kaart van het front.

9 Het Socialistisch Realisme In de jaren 20 van de vorige eeuw was er in de Soviet Unie al een tijd een discussie gaande over de richting waarin de kunst zich moest ontwikkelen. Kunst is van het volk, had Lenin gezegd, Rembrandt,Rubens en Repin in dienst van de werkende klasse. De Avant Garde legde dit heel anders uit. De nieuwe samenleving vereiste ook een geheel nieuwe kunst en een breuk met het verleden was juist een voorwaarde. Een dergelijke gedachtegang was elitair en hoorde bij een kleine intellectuele bovenlaag, zo werd binnen de partij geoordeeld. De werkende klasse had behoefte aan duidelijkheid. Kunst moest begrijpelijk zijn en voor één uitleg vatbaar. En niet in de laatste plaats moest kunst de arbeiders stimuleren de weg te gaan die naar de heilstaat voerde. Een adviseur van Stalin bedacht een term het Socialistisch Realisme

10 Richard Sagrits Hij en Evald Okas legden in 1947 een proeve van bekwaamheid af in het socialistisch realisme, door het plafond van de Estse Nationale Opera in deze stijl te versieren. Daarna probeerde hij zich zoveel mogelijk te onttrekken aan het socialistisch realisme. Na 1960 ging hij echt los.

11 Nationale opera van Estland. Het opera gebouw werd in 1944 plat gebombardeerd door de Russen, en in 1947 weer opgebouwd

12 Adamson- Eric (Erich Karl Hugo Adamson ) Was al een gevestigd schilder toen hij voor herscholing in Yaroslavl zat. Mogelijk daarom werd hij voorzitter van de nieuwe bond en ook lid van de Communistische partij. Ook nu is hij een gevierd schilder, wat blijkt uit het feit dat hij een eigen museum heeft

13 Elmar Kits Ook hij was in Yaroslavl en wist samen met Okas en Sagrits vaardig het socialistisch realisme op het plafond van de opera te penselen in Na 1955 ging hij steeds meer zijn eigen weg en in 1966 organiseerde hij buiten de bond om een tentoonstelling met kubistische werken

14 Elmar Kits Compositie

15 De tentoonstelling in 1966 ging over het kubisme annex constructivisme. Het ademde de sfeer van de jaren 20, zoals dit affiche. Kunstenaars gingen terug naar waar ze waren gebleven vóór Contact met het westen was weggelegd voor een enkeling.

16 Avo Keerend Opgeleid in Talinn. In 1947 lid van de Soviet Estse Artiesten Bond. Maker van vele soviet posters. Na 1960 keerde hij terug naar een soort van kubisme. Na 1990 exposities in heel Europa.

17 Avo Keerend Bouwvakkers, laat ons het vijfjarenplan in vier jaar voltooien. Laat ons de welvaart van het volk verhogen.

18 Avo Keerend landschap 1950

19 Avo Keerend: Linoleumsnede

20 Arvo Keerend Compositie in blauw 1968

21 Evald Okas Affiche voor de 33 ste verjaardag van de socialistische october revolutie

22 Elmar Kits De eerste trekker op de kolchoz

23 Avo Keerend Vroeger was hier alleen maar moeras

24 Roman Treuman De agitator bezoekt zijn kiezers

25 Elmar Kits en Evald Okas De Estse Rode Garde bezoekt Lenin

26 Udo Külv Laat ons vechten voor een groter gebruik van superieure techniek op de kolchoz

27 Meer hout voor onze nationale economie

28 Affiche uit 1960 Oproep om ton rundvlees te leveren voor ons land. Aantekening: Eén koe leverde in die tijd ongeveer 250 kilo vlees.

29 Adamson-Eric (Erich Karl Hugo Adamson)

30 Adamson Eric werd in april op dat moment voorzitter van de Soviet Estse Artiesten Bondaangeklaagd wegens formalisme. In een 23 pagina tellend geschrift vol zelfkritiek deed hij boete voor het partijcongres. In een daaropvolgende resolutie werd hij gedwongen af te treden als rector van de kunst academie. Bovendien werd hij uit de partij gezet. Hij kwam als arbeider in een schoenfabriek terecht. Na Stalins dood werd hij al spoedig gerehabiliteerd en professor aan dezelfde kunstacademie. Kort daarna kreeg hij een beroerte en werd aan zijn rechterzijde verlamd. Niettemin bleef hij productief.

31 Adamson Eric Landschap met bomen 1949

32 Adamson Eric; Surrealistisch motief 1937

33 Kloostri Petri 1938

34 Adamson Eric keramiek 1966

35 Adamson Eric: Twee vrouwen, keramische tegel 1968

36 Evald Okas ( ) Beweerde na 1990 dat hij geen enkele belangstelling had voor welke ideologie dan ook. Ik deed wat mij werd opgedragen, maar wilde wel steeds bijleren, want het ging mij om het schilderen Eigenlijk was Okas dus een uitgesproken formalist. Zijn wendbaarheid bracht hem zelfs het lidmaatschap van de Soviet Academie in Moskou. Hij mocht toen ook naar het westen reizen.

37 Evald Okas: Mijnwerkers 1948

38 Evald Okes Naakt 1938

39 Evald Okes Boerin 1951

40 Evald Okas Rotterdam 1961

41 Evald Okas Oude Man 1994

42 Richard Sagrids Een zelfportret uit 1936.Na Yaroslavl past hij zich ook aan, maar zo weinig mogelijk.

43 Richard Sagrids Aan de rivier 1937

44 Richard Sagrids: Een vergadering van de schilders bond 1946

45 Richard Sagrets: Voor de Storm 1946

46 Richard Sagrids: Visser bij de rivier (1951)

47 Richard Sagrids Vroeg invallende dooi 1951

48 Richard Sagrids: Vissers, laten we tenminste ton vis per jaar vangen ( 1948)

49 Richard Sagrets Toolse Moote 1963

50 Erik Haamer Portret 1939

51 Erik Haamer; Os in het moeras 1943

52 Erik Haamer Oogst

53 Erik Haamer Aan het strand

54 Erik Haamer An Outcast

55 De roerige jaren zestig Begin jaren zestig van de vorige eeuw ontstond er in Tartu een rebelse groep jonge kunstenaars die zich wilde onttrekken aan de kunstdictatuur van de Soviet regering. Onder Chroestjov was het klimaat al milder geworden, maar met de komst van Breznjev in 64 kwam het geijkte socialistisch realisme weer terug. Toch verschenen er in het studentenblad Trü artikelen over Pop Art, en was er een groep jonge kunstenaars die zich Soup 69 noemt. Een duidelijke verwijzing naar Andy Warhol s Campbell s Soup Can uit Tentoonstellingen werden georganiseerd in appartementen, café s en de mensa van de universiteit. In 1970 werd in Tartu een grote tentoonstelling georganiseerd door Rein Tammik e.v.a. Die heeft niet langer dan een week geduurd. Met recht kun je hier spreken van een underground.

56 Kaljo Pollu { ) Was vanaf 1961 directeur van de kunsten faculteit van de universiteit van Tartu. Zelf ook beeldend kunstenaar, moedigde hij zijn studenten aan om in contact te komen met hedendaagse kunststromingen in het westen, bijvoorbeeld Pop Art. Hij maakte ook exposities van hun tegendraadse werken mogelijk.

57 Kaljo Pollu Weemoed 1967

58 Rein Tammik: On the Leningrad Highway

59 Rein Tammik

60 Rein Tammik Les petites femmes

61

62 Ilmar Molin Lenin 1969

63 Aili Vint : Orchidee 1985

64 Ilmar Kruusamäe Ilmar begon in 1976 te schilderen en ondervond hoe moeilijk het was een officieel goedgekeurde tentoonstelling te organiseren. Nooit namelijk. Ilmar beweerde dat je geen kunstenaar werd door op de universiteit een academische graad te halen,zoals toen gebruikelijk was. Talent was een van God gegeven gave. In de jaren tachtig richtte hij met medestanders de Kursi school op. Als Ests nationalist- hij gebruikte vaak zwart, wit en blauw, de nationale kleurenweigerde hij dienst in het soviet leger. Na 1990 gingen de schilderijen van de Kursi groep de hele wereld over, ook naar Nederland. Op de vraag hoe hij de Estse onafhankelijkheid beleefde,was het antwoord: De vijftig plussers deden vreselijke dingen, nu liegen ze daarover en proberen het te verbergen. Daar gaan nog generaties overheen

65 Ilmar Kruusamäe: Andrus Kasamaa Andrus Kasamaa werd in 1970 directeur van de kunst faculteit van de universiteit van Tartu. Hij maakt o.a. mogelijk dat de Kursi groep hun atelier konden vestigen in de bovenste verdieping van het kunsten huis, vlak naast de universiteitsbibliotheek. Kruusamäe s stijl wordt gerekend tot het hyper realisme.

66 Illmar Kruusamäe

67 Illmar Kruusamäe

68 Illmar Kruusamäe

69 Illmar Kruusamae; Voorjaars vakantie

70 Heinz Valk werd in de jaren 70 beroemd in dissidentenkringen vanwege zijn cartoons over het communistische regime. Vanaf 1988 een vooraanstaand lid van de onafhankelijkheidsbeweging en drijvende kracht achter de Zingende Revolutie

71 Heinz Valk: Hoe wij onze helden eren

72 Heinz Valk 1976 Het congres van de communistische partij als klapvee

73 Heinz Valk: Welkom 1975

74 Heinz Valk Vrijheid van meningsuiting

75 Heinz Valk (!976) De resoluties van het congres moeten onmiddellijk worden uitgevoerd

76 Mare Vint: Vrouw in het bos

77 G Leis (1986) Zomer

78 Mode uit de Soviet tijd

79 Mode in de koude oorlog Behalve de wapenwedloop was er ook op andere gebieden een race met het westen in de koude oorlog, o.a. de mode. Estland, zo dacht men in Moskou, was de meest westerse republiek van de USSR en het meest geschikt als Soviët modecentrum. In 1957 werd het Talinn Mode Huis opgericht. De ontwerpers moesten proberen de westerse modehuizen voorbij te streven.

80 Dit moet het worden..

81 Het z.g. kitchen debate in Moskou tussen Nixon en Chroestjov in 1959

82 Modellen tentoongesteld in het KUMU, afkomstig uit het Talinn Mode Huis.

83 Anastas Sutkus

84 Antana Sutkus Marathon

85

86 Anastas Sutkus Straatmuzikant

87 Jean Paul Sartre

88 Moeders hand Antanas Sutkus

89 Anastas Sutkus zonder titel

90 Op het platteland van Litouwen

91

92 Ideaal en werkelijkheid

93 Gezicht van een tijdperk

Avant Garde en Socialistisch Realisme De kunst onder de nieuwe soviet regering

Avant Garde en Socialistisch Realisme De kunst onder de nieuwe soviet regering + KUMU is ontworpen door de Finse architect Peka Vapaavuori. Gebouwd tussen 2003 en 2006 Avant Garde en Socialistisch Realisme De kunst onder de nieuwe soviet regering Lunacharski, volkscommissaris voor

Nadere informatie

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1:

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1: Boekverslag door L. 1626 woorden 13 december 2004 5.5 53 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Propaganda Afbeelding 1: a. Deze afbeelding is gemaakt in de jaren 30 door Hitler aanhangers. b. Er

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april 2017 7,5 7 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Russische Revolutie Meeste mensen zijn boeren/boerinnen in Rusland Ze waren straatarm, ze wisten niks en ze gingen

Nadere informatie

Propaganda: "systematische werkzaamheid om aanhangers te winnen voor zekere principes"

Propaganda: systematische werkzaamheid om aanhangers te winnen voor zekere principes Praktische-opdracht door een scholier 1492 woorden 17 februari 2006 5,8 32 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Algemene inleiding propaganda Naar aanleiding van deze praktische opdracht 'propaganda'

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Communistisch Rusland

Werkstuk Geschiedenis Communistisch Rusland Werkstuk Geschiedenis Communistisch Rusland Werkstuk door een scholier 2369 woorden 11 oktober 2001 6,2 229 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. In dit verslag gaan we het hebben over het communisme

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 20 mei 9.00 12.00 uur 20 03 Voor dit examen

Nadere informatie

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3)

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Na de dood van Stalin leek de Sovjet greep op het Oost Europa wat losser te worden. Chroesjtsjov maakte Stalins misdaden openbaar (destalinisatie),

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Catalogus Marco Grunbauer (1963, Amsterdam)

Catalogus Marco Grunbauer (1963, Amsterdam) Catalogus 2010 Marco Grunbauer (1963, Amsterdam) Inhoudsopgave Catalogus 2010...1 Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Jeugd...4 Opleidingen...5 Schilderijen...6 Adresgegevens...20 2 Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden [2] op zo, 07/15/2012-18:18

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

Terugblik na 15 jaar RUBENSPLEIN KNOKKE

Terugblik na 15 jaar RUBENSPLEIN KNOKKE Terugblik na 15 jaar RUBENSPLEIN KNOKKE 2003-2018 Boulevard na 15 jaar gebruik. Rubensplein nog fris als de Noordzee Heel goed presterend: Zeer performant. Zo noemt architect Paul Robbrecht de duurzame

Nadere informatie

Natalia Tsvetkova. Samenvatting

Natalia Tsvetkova. Samenvatting Natalia Tsvetkova De hervorming van Duitse universiteiten tijdens de Koude Oorlog: De mislukking van het culturele imperialisme van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie Samenvatting Mijn onderzoek reconstrueert

Nadere informatie

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord behaald kunnen worden. Blok 1: Het Paleis voor Volksvlijt

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Dictatuur van Stalin

Werkstuk Geschiedenis Dictatuur van Stalin Werkstuk Geschiedenis Dictatuur van Stalin Werkstuk door een scholier 2731 woorden 10 jaar geleden 6,7 34 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Wie was Stalin? Toen Stalin geboren was heette hij Joseph Geor

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

KOUDE OORLOG

KOUDE OORLOG KOUDE OORLOG 1945-1991 Waarom is de gebeurtenis afgebeeld in deze bron zo cruciaal geweest voor de KOUDE OORLOG? 37. De rol van moderne propaganda- en communicatiemiddelen en vormen van massaorganisatie

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 19 mei uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 19 mei uur Geschiedenis en staatsinrichting Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 19 mei 9.00 12.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor elk vraagnummer is

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Henny Radijs (1915-1991)

Henny Radijs (1915-1991) Henny Radijs (1915-1991) Van pottenbakster naar keramisch kunstenares Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Vaas 1961, h. 42 cm. Inleiding

Nadere informatie

Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten

Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten Marjo Potma www.marjopotma.nl 1980-1985 Kunstacademie Kampen opleiding Studie opdracht modevormgeving, Een jaar beeldhouwen Eindexamen keramische

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht.

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht. In 1984 begon ik met schilderen. Daarvoor werkte ik voornamelijk als keramist en ik maakte beeldhouwwerken van Belgisch hardsteen en marmer. Ook maakte en legde ik terrazzo vloeren en aanrechten. Ik was

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2006

Examen VMBO-GL en TL 2006 Examen VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 13.30-15.30 uur BEELDENDE VAKKEN CSE GL EN TL Bij dit examen hoort een afbeeldingenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Hotel De Valk Locatie: Zuidstraat 97

Hotel De Valk Locatie: Zuidstraat 97 Hotel De Valk Locatie: Zuidstraat 97 Charley en Westkapelle Charley Toorop werd in 1891 in Katwijk geboren. Zij was de dochter van de beroemde schilder Jan Toorop (1858'1928). Hij was een zeer veelzijdig

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog

Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog Praktische-opdracht door een scholier 1407 woorden 1 februari 2003 4,5 118 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Opdracht 1: Wat zijn volgens jouw de oorzaken van

Nadere informatie

Союз СоветскихСоциалистических Республик

Союз СоветскихСоциалистических Республик Союз СоветскихСоциалистических Республик SojoezSovjetskichSotsialistitsjeskichRespoeblik http://www.youtube.com/watch?v=hle4inigsee&feature=related De Romanovs De Romanov familie komt in 16313 aan de macht

Nadere informatie

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Auteursrecht en beeldende kunst Heb je wel eens gehad dat je in een museum liep en dacht hé dat had ik zelf ook wel kunnen maken? Denk bijvoorbeeld aan een

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht ART HISTORY de twintigste eeuw H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht Kunst en macht Opdrachtgevers zoals vorsten en de kerk hebben kunst altijd gebruikt om hun rijkdom en macht te te propageren. Met de aanvang

Nadere informatie

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Belangrijke Data Paasviering op school paasweekend Koningsspelen Meivakantie Eerste schooldag na meivakantie Donderdag 2 april Vrijdag 3 april t/m maandag 6 april

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Peter de Grote. Dit werkboekje is van:

Peter de Grote. Dit werkboekje is van: Peter de Grote Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

id-o-matic fantasiekaarten wie woont hier? 1 Foto: Wikimedia Commons: Uberprutser

id-o-matic fantasiekaarten wie woont hier? 1 Foto: Wikimedia Commons: Uberprutser kinderboekenweek 2017 id-o-matic fantasiekaarten wie woont hier? 1 Foto: Wikimedia Commons: Uberprutser wie woont hier? 2 wat gebeurt hierna? 3 wat gebeurt hierna? 4 Wikimedia Commons: Karen Beate Nøsterud

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst ART HISTORY de twintigste eeuw H5 H3 De modernen en volkskunst Toenemende belangstelling voor exotische en volkskunst. blz.28 Wereldtentoonstellingen vanaf 1851. Reizen naar verre bestemmingen raakten

Nadere informatie

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk.

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk. Reeds als kleine jongen kwam beeldend kunstenaar Jan Vanriet naar het museum. Het jongetje op het schilderij van Erasmus Quellinus en Jan Fijt heeft hij nog nagetekend toen hij twaalf was. Later bewonderde

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Geworteld in de grafiek

Geworteld in de grafiek Geworteld in de grafiek door Hans Andringa Het begin Zittend in de schaduw van een bloeiende pruimenboom in haar geboorteland droomde ze als jong meisje van het kunstenaarschap. Iemand, die beelden of

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen; het examen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

Archief Galerie 20 / Felix Valk

Archief Galerie 20 / Felix Valk Nummer Toegang: NL-HaRKD-0032 Archief Galerie 20 / Felix Valk Marcia Zaaijer, 2003; Lidy Visser, 2013 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 2003, 2013 This finding aid is written in Dutch.

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

2. Russische geschiedenis in de 19e eeuw tot en met de Russische revoluties van 1917

2. Russische geschiedenis in de 19e eeuw tot en met de Russische revoluties van 1917 Boekverslag door M. 1772 woorden 26 november 2001 6.1 113 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Het ontstaan van de Sovjetunie 1. Inleiding: Ik heb als onderwerp het ontstaan van de Sovjetunie gekozen, omdat

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Examen HAVO. Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Examen HAVO. Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 22 mei 9.00 12.00 uur 20 02 Voor dit examen

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017

PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017 PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017 Horta Museum Amerikaansestraat, 27 B-1060 Saint-Gillis België www.hortamuseum.be +32.2.543.04.90

Nadere informatie

MODEBOEK MARIE SERMSRI

MODEBOEK MARIE SERMSRI MODEBOEK MARIE SERMSRI INLEIDING INHOUD Mijn boek gaat over de mode. Ik vind het een leuk thema en ben er zelf ook wel een beetje geïnteresseerd in. In dit boek gaan jullie mode uit de geschiedenis en

Nadere informatie

De werkplaats van Jacob

De werkplaats van Jacob De werkplaats van Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling VMBO 4, onderbouw havo / vwo Stedelijk Museum Alkmaar Jacob Cornelisz van Oostsanen In deze tentoonstelling ga je kennis maken met Jacob Cornelisz

Nadere informatie

De schatkamer. Dit werkboekje is van:

De schatkamer. Dit werkboekje is van: De schatkamer Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

De Koude Oorlog: spanning en conflicten (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: spanning en conflicten (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich Geen directe oorlog maar => Tijdens de Koude Oorlog werd er nooit rechtstreeks gevochten tussen de twee grote

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

7,1. Werkstuk door een scholier 2041 woorden 20 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Animal Farm

7,1. Werkstuk door een scholier 2041 woorden 20 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Animal Farm Werkstuk door een scholier 2041 woorden 20 april 2001 7,1 178 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Animal Farm Ik ga eerst wat vertellen over de film Animal Farm die we op school hebben gezien, en daarna ga

Nadere informatie

Er was eens... Magritte

Er was eens... Magritte Er was eens... Magritte 1 2 Er was eens... Magritte René René Magritte is wereldberoemd met zijn vreemde, poëtische beelden. Hij werd geboren op 21 november 1898 te Lessines, in de provincie Henegouwen.

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Werkboek voor de leerling

Werkboek voor de leerling Werkboek voor de leerling Kunst met engagement 2115 Niveau: 5HAVO, tweede fase Examenopdracht: Praktijkopdracht wat met theorie is verbonden ( Oude Stijl ) Activiteiten: Zowel buiten als binnenschools

Nadere informatie

De frontlinie van de verbeelding

De frontlinie van de verbeelding De frontlinie van de verbeelding Waar vechten wij als kunstenaars tegen? En waar vechten wij als kunstenaars voor? Het antwoord op deze vraag ligt deels in de geschiedenis van progressieve kunst zelf.

Nadere informatie

1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN...

1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN... HET CONGRES VAN WENEN 1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN...7 3.1. Het Congres van Wenen en de restauratie Het

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 maandag 18 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

6.8. Praktische-opdracht door een scholier 2283 woorden 8 april keer beoordeeld. Geschiedenis

6.8. Praktische-opdracht door een scholier 2283 woorden 8 april keer beoordeeld. Geschiedenis Praktische-opdracht door een scholier 2283 woorden 8 april 2001 6.8 51 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Onderzoeksvraag: Wat is de rol van propaganda in het totalitaire systeem. Ik ben van plan om deze

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 12 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-2-b bron 1 De vrouw van koning Willem II schrijft in een brief: Willem heeft de opdracht gegeven

Nadere informatie

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman Design Psychology Opdracht 3 - Stijl en tijdperk Joyce Karreman 0793350 Stijl en tijdperk - Onderzoek Kunstenaar: Roy Lichtenstein Stijl: Pop-art Biografie Roy Lichtenstein is een Amerikaanse Pop-art kunstenaar.

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Dictatuur en Democratie module 8

Samenvatting Geschiedenis Dictatuur en Democratie module 8 Samenvatting Geschiedenis Dictatuur en Democratie module 8 Samenvatting door een scholier 1875 woorden 29 september 2003 7,4 108 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Deelvraag: Hoe werd Rusland

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 2012 woorden 2 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

5,4. Werkstuk door een scholier 2012 woorden 2 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 2012 woorden 2 mei 1999 5,4 78 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding De gevolgen van bepaalde revoluties en burgeroorlogen uit het verleden worden in ieder geschiedenisboek

Nadere informatie

George Hendrik Breitner (1857-1923)

George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner werd op 12 september 1857 in Rotterdam geboren. Al van kleins af aan wilde hij het liefst historieschilder

Nadere informatie

Buitenplaatsen Les 2

Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaats Goudestein Goudestein is één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht. Maar door de toenemende welvaart in de Republiek bouwen steeds meer rijke stedelingen een tweede

Nadere informatie