Van Zenuwreflexologie (NR) naar Manuele Neurotherapie (MNT)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van Zenuwreflexologie (NR) naar Manuele Neurotherapie (MNT)"

Transcriptie

1 Van Zenuwreflexologie (NR) naar Manuele Neurotherapie (MNT) MNT-NR biedt twee op elkaar afgestemde opleidingen aan. 1. Zenuwreflexologie (NR). Level 1: 3 lesdagen. De zenuw-, spier-, en orgaanketting bij lenden- en bekkenpijn. Level 2: 3 lesdagen. De zenuw-, spier-, en orgaanketting bij nek-, thorax-, schouderen armpijn. Level 3: 3 lesdagen. Centrale pijnmechanismen en het totale NR-behelconcept. 2. Manuele Neurotherapie (MNT). Masterclass 1: 2 x 3 lesdagen. Viscerale Neuroreflectoire Technieken. Masterclass 2: 1 x 3 lesdagen. Soft Tissue Friction techniques en Spine Tuning. Masterclass 3: 2 x 3 lesdagen. Pijnklinisch redeneren, assessment en behelplanning. Manuele Neurotherapie is enkel toegankelijk na het volgen van de drie levels van Zenuwreflexologie. Het staat de deelnemers vrij de opleiding te stoppen na het volgen van Zenuwreflexologie of om zich verder te vervolmaken in de Manuele Neurotherapie. Op de volgende pagina s vind je uitgebreide uitleg over de twee opleidingen, te beginnen met zenuwreflexologie. Wij nodigen u graag uit om deze uitleg grondig te lezen zodat U goed geïnformeerd bent over onze doelstellingen en zienswijze. Met vriendelijke groeten van, en.

2 OPLEIDING ZENUWREFLEXOLOGIE Level 1: 3 lesdagen van 6 lesuren = 18 uren Thema: De zenuw-, spier-, en orgaanketting bij lenden- en bekkenpijn. Level 2: 3 lesdagen van 6 lesuren = 18 uren Thema: De zenuw-, spier-, orgaanketting bij nek-, thorax-, schouder- armpijn. Level 3: 3 lesdagen van 6 lesuren = 18 uren Thema: Centrale pijnmechanismen en het totale NR-behelconcept Praktisch eindexamen diploma: Bekwaam Zenuwreflexoloog Wat is zenuwreflexologie (NR) en wat kan je er mee doen? Zenuwreflexologie is ontstaan uit de voetreflexologie. Zoals er reflexzones voor organen op de voetzool liggen bestaan er ook zeer gedetailleerde zenuwreflexpunten op de diverse botstukken van het voetskelet. Elk punt heeft een rechtstreekse invloed op één bepaalde zenuw of één bepaalde zenuwstructuur en de daaraan vasthangende weefsels. Een voorbeeld: in figuur 1 zie je het zenuwreflexpunt (NR-punt) van de N. Ischiadicus, onder ere verantwoordelijk voor de bezenuwing van de hamstring spieren. Spieren reageren enkel op commo van zenuwen. Als je verkorte hamstrings hebt dan wil dat automatisch zeggen dat de neurotransmissie van de ischiadicus zenuw in de spier vererd is. Als je dit reflexpunt arukt met een constante druk (fig.2) en aanhoudt tot de opgewekte pijn weg is, dan zie je als onmiddellijk resultaat een opvallende verbetering van de hamstring-lengte. Je kan dit effect nog versterken door een straight-leg- raise maneuvre uit te voeren en tegelijkertijd het zenuwreflexpunt van de ischiadicus aan te drukken (fig.3)

3 Fig.1. Fig. 2. Fig.3. Met zenuwreflexpunten kan je overal ingrijpen waar de neurotransmissie vererd is. Pijn ontstaat meestal tengevolge van disfuncties in het musculoskeletaal of visceraal apparaat. Die disfuncties worden door perifere zenuwen gecodeerd. Het centrale zenuwstelsel antwoordt met somatische en autonome reacties. Dit alles gebeurt door vererende neurotransmissie in communicatie tussen zenuwen onderling en in zenuwuiteinden in weefsels. Met het arukken van gerichte zenuwreflexpunten kan je op heel die ketting van sensorische informatie en motorische antwoorden ingrijpen. De voordelen van het werken met zenuwreflexpunten zijn? 1. Je hebt een onmiddellijk objectief waarneembaar effect. De NR-punten werken direct via het zenuwstelsel wat de snelle werking kan verklaren. 2. De NR-punten werken zeer gedetailleerd. Je kan dus focussen op wel bepaalde onderdelen van een pathologie. 3. Je kan NR-punten combineren in elke ere manuele behelwijze. Kinesitherapeuten, osteopathen en chiropractors kunnen bijvoorbeeld paravertebrale spieren snel doen ontspannen met het arukken van de NR-punten van de dorsale spinale zenuwen. Dit maakt het mobiliseren en/of manipuleren van de wervelkolom een stuk makkelijker. Voetreflexologen kunnen voor hun orgaanbeheling eerst alle NR-punten arukken die dit orgaan bezenuwen waardoor het effect van d e orgaanzone-beheling sneller en efficiënter werkt en langduriger aanhoudt. Sportmasseurs kunnen spieren sneller en efficiënter ontspannen door het gecombineerd arukken van NR-punten voor de bezenuwing van de spieren. Shiatsutherapeuten kunnen het bij rekken van meridiaan-kettingen tussenkomen met de NR-punten van de perifere zenuwen die tot die meridiaan-ketting behoren. Maar er is nog veel meer. Lees daarom verder over het concept.

4 Het MNT-NR-concept. Therapie in een wel omschreven pijnfysiologisch-holistisch concept. 1. De pijnfysiologische basis. Pijn is het unieke domein van het zenuwstelsel. Het is een onaangenaam emotioneel gevoel opgewekt ten gevolge van weefselbeschadiging of disfunctie of opgewekt ten gevolge van emotionele en/of ere sensitisatieprocessen in diverse hersenkernen. Als je efficiënt op pijn wilt ingrijpen dan is de meest aangewezen weg die van het zenuwstel. Of om het met de woorden van David Butler, vermaard Australisch fysiotherapeut, te zeggen: It s the nerve that hurts, so treat the nerve. In de opleidingen van Zenuwreflexologie en Manuele Neurotherapie (MNT) werkt MNT-NR international volgens een pijnklinisch redeneringpatroon. Hierbij wordt de pijn van de patiënt ontleed in 4 pijlers van pijn. Elke pijler stelt een onderdeel van het zenuwstelsel voor (fig.4). Fig.4. De vier pijlers van het pijnproces. Door middel van anamnese en diverse assessments zoekt de therapeut op welke onderdelen betrokken zijn in het pijnproces en in welke mate. Op die manier krijgt hij/zij zicht op welke zenuwen of delen van het zenuwstelsel kan ingegrepen worden met zenuwreflexpunten. In combinatie met het behelen van aangetaste structuren wordt zo het hele pijn proces beïnvloed en bijgestuurd.

5 2. De holistische basis. Als je de principes van het zenuwstelsel en pijn respecteert dan kom je automatisch tot een holistische visie in de beheling. Het lichaam is een groot bewegingsapparaat waar botsstukken, gewrichten, spieren en organen voortdurend ten opzichte van elkaar verschuiven en bewegen. Die bewegingskettingen worden bezenuwd en gestuurd door aan elkaar gelinkte zenuwkettingen. Wist je bijvoorbeeld dat: Alle perifere zenuwen in nek, thorax en lenden naast musculoskeletale delen ook fascia en bindweefsel rond organen bezenuwen? Het ruggenmerg prikkels van musculoskeletaal en visceraal stelsel samenvoegt en samen verwerkt? De uiteindelijke prikkel in de hersenen is dus een gemengde prikkel van spieren, gewrichten en organen. Het sympathisch zenuwstelsel de bloedsomloop in het musculoskeletaal stelsel opdrijft en tegelijkertijd die van het spijsverteringsstelsel onderdrukt? Psycho-emotionele aspecten via hormonen het gedrag van spieren en organen vereren en dus een rol kunnen spelen in het in st houden van pijn? Vooral in langdurige chronische pijnen en bij systeemziekten is het overduidelijk dat alle stelsels op elkaar invloed hebben. Een pure musculoskeletale of pure viscerale beheling heeft dus geen enkele zin. In de NR en MNT beheling gaat men dus als volgt te werk: opsporen in welke onderdelen van het zenuwstelsel de transmissie verstoord is; opsporen hoe prikkels uit organen, hormonen en musculo-skeletaal stelsel op elkaar inwerken; opsporen hoe emoties en ere hersensimpulsen het gehele klachtenbeeld beïnvloeden; het tussenkomen met zenuwreflexpunten en ere technieken in die gestoorde neurotransmissie patronen. Voor de gedetailleerde inhoud van de drie levels, consulteer onze website. Klik links onder de rubriek MNT-NR seminars -> België

6 OPLEIDING MANUELE NEUROTHERAPIE Masterclass 1 Viscerale Neuroreflectoire Therapie (VNT) 2 seminars van 3 lesdagen Masterclass 3 Pijnklinisch redeneren, assessment en behelplanning (CR) 2 seminars van 3 lesdagen Masterclass 2 Neuroreflectoire Soft Tissue Fricties en Spine Tuning (NSF-SP) 1 seminar van 3 lesdagen Praktisch eindexamen diploma MANUEEL NEUROTHERAPEUT Wat biedt Manuele Neurotherapie (MNT) meer dan Zenuwreflexologie (NR)? De basisprincipes van MNT en NR blijven nog altijd dezelfde: opsporen in welke onderdelen van het zenuwstelsel de transmissie verstoord is; opsporen hoe prikkels uit organen, hormonen en musculo-skeletaal stelsel op elkaar inwerken; opsporen hoe emoties en ere hersensimpulsen het gehele klachtenbeeld beïnvloeden; het tussenkomen met zenuwreflexpunten en ere technieken in die gestoorde neurotransmissie patronen.

7 In de NR en voetreflexologie beperken we ons werkdomein tot de voeten. In de MNT gaan we een stap verder. Met manuele technieken op het lichaam gaan we ingrijpen op neurotransmissie van perifere zenuwen (PNS), autonoom zenuwstelsel (ANS) en centraal zenuwstelsel (PNS). Met Neuroreflectoire Soft tissue fricties bijvoorbeeld moduleren we perifere zenuwen. Ideaal om een snelle spierontspanning te bereiken. Spine tuning technieken worden vooral gebruikt om, via bewegingstechnieken op de wervelkolom, dempend te werken op neuroreflectoire processen in het ruggenmerg via een soepel bewegingsritme. Viscerale Neuroreflectoire Technieken hebben een sterke invloed op de natuurlijke werking van de organen. Alle manuele technieken worden altijd gecombineerd met NR-punten en voetreflexologie! Door die combinatie krijgen we een nog betere en efficiëntere impact op de pijnprocessen. De masterclasses naar motivatie en inhoud. Via onze websites kom je terecht bij documenten met uitgebreide uitleg over de drie masterclasses. Klik links onder de rubriek MNT-NR seminars op België of Nederl en ga dan naar de diverse masterclasses. Volgorde voor het doorlopen van de 3 masterclasses. Voor de masterclasses 1 en 2 is het gelijk aan welke je eerst deelneemt. De derde Masterclass: CR kan pas gevolgd worden nadat de twee ere afgewerkt zijn. Al naargelang het aantal en het succes van de opleidingen zenuwreflexologie zullen we regelmatig de gehele cyclus van masterclasses aanbieden. Mogelijks om de 2 à 3 jaar.

8 Praktisch eindexamen. Het praktisch eindexamen wordt georganiseerd op de laatste dag van de Masterclass: pijnklinisch redeneren, assessment en behelplanning. Deelname is niet verplicht maar wordt wel ten zeerste aangeraden op voorwaarde dat alle masterclasses gevolgd werden. Het examen bestaat uit het volledig behelen van een cliënt(e) met volgende onderdelen: anamnese, assessments,invullen van de 4 pijlers van de pijn,behelplanning, uitvoeren van een aantal technieken uit het behelplan, zoals gevraagd door de tutor. De duur bedraagt 1.5 à 2 uur en volgende items worden beoordeeld: 1. Theoretische kennis van de pijnfysiologie: deze wordt gepeild met gerichte vragen van de tutor tijdens het eindexamen. De beoordeling wordt gegeven op 100 punten en een minimum van 50 op 100 is vereist om te slagen. 2. Praktische kennis. Hierbij wordt enerzijds het pijnklinisch assessment als het uitvoeren van de beheltechnieken beoordeeld. De beoordeling wordt gegeven op 200 punten en een minimum van 120 is vereist om te slagen. Het slagen in dit eindexamen geeft recht op een diploma van Bekwaam Manueel Neurotherapeut uitgereikt door MNT-NR. Bij het niet slagen af het niet deelnemen aan het eindexamen wordt een certificaat uitgereikt. VOETREFLEXOLOGIE: aangeleerd tijdens de seminars. Voor het behelen van viscera en klieren gebruiken we in de NR en MNT een unieke combinatie tussen zenuwreflexpunten en orgaanzones aan de voetzool. Wij hanteren hiervoor een anatomisch verantwoorde reflexie van de lichaamstructuren op de voet die afwijken van de klassieke voetreflexologie van Eunice Ingham en Hanne Marquardt. Ook de aruktechnieken zijn verschillend. Daarom worden onze voetzool reflextechnieken aangeleerd tijdens de diverse seminars. Een voorafgae opleiding voetreflexologie is daarom niet vereist. Accreditaties. In Nederl: FAGT, VNRT, SNRO (aangevraagd). In België: Pro-Q kiné (aangevraagd).

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3?

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3? Pijn Wat is pijn 1,2,3? Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Pijn geeft aan dat er een mogelijke beschadiging is van een deel van het lichaam. Denk maar eens aan het vastpakken van een te hete

Nadere informatie

De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006

De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006 De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006 Ischias (of sciatic, in de volksmond, van het Franse sciatique) behandelen

Nadere informatie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen.

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Een osteopaat gaat uit van de visie dat de mens biologisch één geheel is en dat alle afzonderlijke delen (systemen)

Nadere informatie

Wat kan u verwachten van uw osteopaat

Wat kan u verwachten van uw osteopaat Wat kan u verwachten van uw osteopaat Kwaliteitsnormen voor de osteopathie in Europa What to expect from your osteopath 1 De Europese norm voor Osteopathische Gezondheids Voorziening verzekert patiënten

Nadere informatie

Wat is manuele therapie?

Wat is manuele therapie? Inhoud Wat is manuele therapie?...2 Hoe gaat hij/zij te werk?...3 Onderzoek...3 Oorzakelijk verband...3 Verschillende aspecten...3 Conclusies...3 Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?...4 Oorzaken

Nadere informatie

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel 14.1 Centraal zenuwstelsel Zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: - centraal zenuwstelsel

Nadere informatie

Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie. Dr. G. VYNCKE

Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie. Dr. G. VYNCKE Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie Dr. G. VYNCKE Differentiële diagnostiek Indicatie manueel geneeskundige behandeling GEWRICHTSBLOKKERING = ARTICULAIRE DYSFUNCTIE

Nadere informatie

Fga voor je gezondheid, zorg voor lichaam en geest. ascia therapie

Fga voor je gezondheid, zorg voor lichaam en geest. ascia therapie Fga voor je gezondheid, zorg voor lichaam en geest ascia therapie WAT IS FASCIA? Fascia, synoniem voor bindweefsel, is een orgaan dat overal in ons lichaam aanwezig is. Het werd lang beschouwd als nutteloos

Nadere informatie

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1 Eindtermen Voetreflexzonetherapie: Eindtermen theorie: - De therapeut behandelt vanuit een holistische mensvisie en stelt binnen het kader van beroepsprofiel het lichamelijk en geestelijk functioneren

Nadere informatie

BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott

BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott Twee vragen: Wat is osteopathie en hoe kan zij de blik op blindisme verrijken? Kan zij een invloed op blindisme hebben? Hoe is de osteopathie ontstaan

Nadere informatie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie Inleiding Wat goed dat je hebt doorgezet naar de volgende cursus! Je wilt dus nog meer te weten komen over hoe je lichaam precies in elkaar zit en hoe het werkt! En dat precies is wat je in deze cursus

Nadere informatie

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be 1 Wat is voetreflexologie Onze beide voeten zijn een afspiegeling van ons lichaam. Ons hele lichaam staat in verbinding met onze voeten. De

Nadere informatie

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen.

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen. De onderstaande informatie sluit aan op de studiegids voor de opleiding tot TotalBodyReflex therapeut. U kunt de studiegids downloaden via de website www.totalbodyreflex.com. Niveau 1, leerjaar 1 Les 1

Nadere informatie

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel-reactie vaststellen

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel-reactie vaststellen School: Vak: AV Biologie Leerplan: D/2012/7841/003 Handboek: Biogenie 3.1 (leerboek + werkboek) Leerkracht: Graad: 2de graad ASO Leerjaar: 1ste leerjaar Aantal lestijden/week: 1u/week Schooljaar: les leerplan

Nadere informatie

FASCIATHERAPIE Verminder je pijn en verbeter je levenskwaliteit door bewuster te bewegen.

FASCIATHERAPIE Verminder je pijn en verbeter je levenskwaliteit door bewuster te bewegen. FASCIATHERAPIE Verminder je pijn en verbeter je levenskwaliteit door bewuster te bewegen. Met welke aandoeningen kun je terecht bij een fasciatherapeut? Een fasciatherapeut behandelt pijn en bewegingsproblemen.

Nadere informatie

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband?

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Bij mensen kan slechts 1 w h i p l a s h a c c i d e n t langdurige pijn en lijden veroorzaken. De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan

Nadere informatie

ANESTHESIE: ENKEL- EN VOETCHIRURGIE

ANESTHESIE: ENKEL- EN VOETCHIRURGIE ANESTHESIE: ENKEL- EN VOETCHIRURGIE Locoregionale anesthesie Het poplitea blok voor enkel- en voetchirurgie. Wat is locoregionale anesthesie? Locoregionale anesthesie is een techniek waarbij slechts een

Nadere informatie

BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN

BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN GLOBALE OPLEIDINGSDOELSTELLINGEN VAN DE METHODE VAN FYSIOLOGISCHE KETTINGEN: Opleiding in de goede werking van het menselijk lichaam Opleiding in compensaties

Nadere informatie

Opleiding Matrix-kleurentherapie

Opleiding Matrix-kleurentherapie www.instituutblokdijk.nl Opleiding Matrix-kleurentherapie Instituut Blokdijk Dr. Berlagelaan 5 5622 HA Eindhoven OPLEIDING MATRIX- KLEURENTHERAPIE Het is een 3-jarige opleiding + Medische basiskennis Deze

Nadere informatie

6 mei 2015. Geef KANS geen kans! Onderliggend mechanisme van veel voorkomende pijnklachten

6 mei 2015. Geef KANS geen kans! Onderliggend mechanisme van veel voorkomende pijnklachten 6 mei 2015 Geef KANS geen kans! Onderliggend mechanisme van veel voorkomende pijnklachten Inhoud KANS? Veel voorkomende Pijnsymptomen Directe oorzaken en behandeling Osteopathie? Osteopatische aanpak -

Nadere informatie

Wat zijn segmentale relaties?

Wat zijn segmentale relaties? 5 Wat zijn segmentale relaties? Samenvatting Tussen de ingewanden, het verborgene, en het waarneembare lichaam bestaan relaties en interacties die hun basis hebben in de segmentale innervatie. Een aandoening

Nadere informatie

BELASTBAARHEIDSMODEL

BELASTBAARHEIDSMODEL BELASTBAARHEIDSMODEL Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best.

Wat het beste bij je past, werkt het best. Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die je wilt doen.

Nadere informatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie

Wat het beste bij je past, werkt het best. Pijnrevalidatie Pijnrevalidatie Wat het beste bij je past, werkt het best. Als pijn je leven dwarszit, dan is pijnrevalidatie het overwegen waard. Het maakt vloeibaar wat vast zit. Zo krijg je energie voor de dingen die

Nadere informatie

Cursus pijneducatie in de praktijk

Cursus pijneducatie in de praktijk Cursus pijneducatie in de praktijk Transcare & pain in motion organiseren in het voorjaar van 2016 in het Noorden van Nederland een driedaags cursus pijneducatie in de praktijk. Data: 18 februari, 25 februari,

Nadere informatie

Manueel therapie. Wat is Manueel therapie?

Manueel therapie. Wat is Manueel therapie? Manueel therapie Fysio De Kolk Sociaal Medisch Centrum De Kolk E.G.M. Bos en R.H.F. Eggink Zuideinde 80 1511 GH Oostzaan Telefoon: 075-684 5573 E-mail: info@fysiodekolk.nl Manueel therapie Wat is Manueel

Nadere informatie

Anamnese II, Blessures en functietesten

Anamnese II, Blessures en functietesten BowNed Studieplan Module Maakt deel uit van deelopleiding: Nascholing: Voertaal: Niveau: Docent: Anamnese II, Blessures en functietesten Therapeutische Vaardigheden En van de Vervolgopleiding BowenTherapeut

Nadere informatie

A P E I R O N NIEUWETIJDSOPLEIDING NATUURGENEESWIJZEN

A P E I R O N NIEUWETIJDSOPLEIDING NATUURGENEESWIJZEN A P E I R O N NIEUWETIJDSOPLEIDING NATUURGENEESWIJZEN GEZOCHT: ENTHOUSIASTE, LEERGIERIGE PERSONEN DIE IN ÉÉN RUIM CURSUSJAAR EEN BREDE, PRACHTIGE NATUURGENEESKUNDIGE BASIS WILLEN LEGGEN 1 JARIGE BASISOPLEIDING

Nadere informatie

Dry Needling. Informatie voor patiënten

Dry Needling. Informatie voor patiënten Dry Needling Informatie voor patiënten Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op

Nadere informatie

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel- reactie vaststellen

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel- reactie vaststellen School: Vak: AV Biologie Leerplan: D/2012/7841/004 Handboek: Biogenie 3.2 (leerboek + werkboek) Leerkracht: Graad: 2de graad ASO Leerjaar: 1ste leerjaar Aantal lestijden/week: 2u/week Schooljaar: les leerplan

Nadere informatie

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel.

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Het zenuwstelsel De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in je lichaam vormen samen het zenuwstelsel.

Nadere informatie

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel.

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel. Regeling Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: (1) Zenuwstelsel (2) Hormoonstelsel Verschillen in bouw en functie: bestaat uit functie

Nadere informatie

HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN

HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN PROTOCOL HOOFDPIJN KLACHTEN AUTEUR HELEEN BOVEN MANUEEL THERAPEUT fysiosportief LEON MEIJER SPORTFYSIOTHERAPEUT fysiosportief FOTOGRAFIE 1 JOHAN BOSMA FOTOSTIJL

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Regeling

Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting door P. 1319 woorden 20 maart 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting Regeling SE2 Het zenuwstelsel Het zenuwstelsel

Nadere informatie

Dr. Hilde Van Kerckhoven

Dr. Hilde Van Kerckhoven Dr. Hilde Van Kerckhoven S 1. Inleiding Bandvormige pijn ter hoogte van de onderrug met uitstraling naar 1 of 2 benen kan te wijten zijn aan facetartrose. 1. Inleiding 15-45% van de patiënten met lage

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Educatieve therapie voor patiënten met pijn

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Educatieve therapie voor patiënten met pijn PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Educatieve therapie voor patiënten met pijn Educatieve therapie voor patiënten met pijn U bent onder behandeling vanwege chronische pijn. Uw arts heeft u geadviseerd om de educatieve

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen Infobrochure Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen Sinds enkele jaren heeft het Mariaziekenhuis een pijncentrum. Dit centrum legt zich vooral toe op de behandeling van chronische pijn. Samen met de

Nadere informatie

In deze - beetje lange- nieuwsbrief: - ook de baasjes goed de winter door - wachtlijst cursus EHBO voor dieren - het team - wat is osteopathie

In deze - beetje lange- nieuwsbrief: - ook de baasjes goed de winter door - wachtlijst cursus EHBO voor dieren - het team - wat is osteopathie In deze - beetje lange- nieuwsbrief: - ook de baasjes goed de winter door - wachtlijst cursus EHBO voor dieren - het team - wat is osteopathie Beste lezer, Dit is alweer onze laatste Nieuwsbrief van het

Nadere informatie

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS)

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) Patiënteninformatie Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) rkz.nl Wat is Pijn? Pijn is in eerste instantie een waarschuwingssignaal dat aangeeft of ons lichaam beschadigd is of dreigt te worden.

Nadere informatie

Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset. De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen

Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset. De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen Krullaards Perfect Body Reset Rug- en nekklachten belemmeren

Nadere informatie

Nieuw bij Become Healthy

Nieuw bij Become Healthy Nieuw bij Become Healthy Er zijn weer mooie ontwikkelingen bij ons. Wij zijn continu in beweging met het ontwikkelen van nieuwe kennis en nieuwe kennis vraagt om specifieke vaardigheden. Met trots presenteren

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel acetylcholine Vaak voorkomende neurotransmitter, bindt aan receptoren en verandert de permeabiliteit van het postsynaptische membraan voor specifieke ionen. animatie synaps

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen Infobrochure Pijn... en nu? mensen zorgen voor mensen Sinds enkele jaren heeft het Mariaziekenhuis een pijncentrum. Dit centrum legt zich vooral toe op de behandeling van chronische pijn. Samen met de

Nadere informatie

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte Aandacht voor jezelf - Aanraken is een eerste levensbehoefte - Aanraking stimuleert de activiteit van de nervus vagus, de zenuwbaan die de afscheiding van de hormonen die een rol spelen bij de voedselopname,

Nadere informatie

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L Instituut voor Kleurenpunctuur Mr. P. N. Arntzeniusweg 80 1098 GS Amsterdam tel.: 020-4687865 fax.: 020-4688384 info@kleurenpunctuur.nl

Nadere informatie

cursussen en nascholingen SCHOOL VOOR VOETREFLEXOLOGIE

cursussen en nascholingen SCHOOL VOOR VOETREFLEXOLOGIE cursussen en nascholingen 2019-2020 0 Welkom bij de School voor Voetreflexologie Bedankt voor uw interesse in het cursus-/nascholingsaanbod van de School voor Voetreflexologie. U kunt bij ons terecht voor

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE EN CHRONISCHE PIJN KLACHTEN WAT IS PIJN? PIJN HOE EN WAT Pijn is een ontzettend complex en belangrijk mechanisme in ons lichaam. De definitie van pijn is: Een onplezierige

Nadere informatie

MANUELE THERAPIE. Onderzoek Patiënt

MANUELE THERAPIE. Onderzoek Patiënt MANUELE THERAPIE Onderzoek Patiënt Naam Datum : I. Patiëntengegevens Geslacht: M / V Leeftijd:... Lengte:... cm Gewicht:... kg Beroep:...Werkvoorwaarden:... Sport:... II. Anamnese : Inventaris van het

Nadere informatie

Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen

Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen Profielwerkstuk door R. 1428 woorden 20 februari 2013 7,2 19 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voorwoord Wij hebben

Nadere informatie

cursussen en nascholingen SCHOOL VOOR VOETREFLEXOLOGIE

cursussen en nascholingen SCHOOL VOOR VOETREFLEXOLOGIE cursussen en nascholingen 2019-2020 0 Welkom bij de School voor Voetreflexologie Bedankt voor uw interesse in het cursus-/nascholingsaanbod van de School voor Voetreflexologie. U kunt bij ons terecht voor

Nadere informatie

VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts

VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART 2014 VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts Is dit het zoveelste verhaal rond preventie van rugklachten? Ik hoop dat ik u met deze voordracht kan overtuigen

Nadere informatie

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt!

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Verwijzers informatie Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Heeft uw patiënt ernstige chronische rug-,

Nadere informatie

esogetics esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L

esogetics esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L esogetics esogetics GmbH D-666 Bruchsal Hildastr. Tel +9 (0) 00-0 Fax +9 (0) 00- info-de@esogetics.com www.esogetics.com Niederlassung: CH-600 Luzern Hirschmattstr. 6 Tel + (0) 06 Fax + (0) 096 info-ch@esogetics.com

Nadere informatie

3-dimensionale reflexologie

3-dimensionale reflexologie 3-dimensionale reflexologie door Thijs Versteegh Een serie artikelen over een nieuwe somatotopie, een nieuwe kaart, ontwikkeld door de Zweed Henrik Hellberg. Dit eerste deel beschrijft het basisprincipe.

Nadere informatie

Fysiologie / zenuwstelsel

Fysiologie / zenuwstelsel Fysiologie / zenuwstelsel Zenuwcel/neuron. 5 1. Korte uitlopers dendrieten 2. Lange uitloper neuriet of axon 3. Myelineschede/schede van Schwann 4. Motorische eindplaat of synaps 5. Kern of nucleus Zenuwcel/neuron.

Nadere informatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Transcutane Electrische Neuro-Stimulatie (TENS) Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Inhoudsopgave Wat is TENS?...3 Hoe werkt TENS?...3 Bij welke pijnklachten helpt TENS?...4 Zo

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn Vertaling van het blogbericht op de site van Pelvic Health & Rehabilitation Center in California (www.pelvicpainrehab.com): The Role of Emotions in Relieving Pelvic Pain van Lorraine Faehndrich - Women

Nadere informatie

Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid

Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid DE ASYRA IDT (IDT staat voor Integrale Diagnose Therapie) Het Asyra IDT systeem is de nieuwste ontwikkeling. Welkom in de 21 eeuw van de gezondheid Dit is een uniek, volautomatisch systeem dat betrouwbaar

Nadere informatie

Beroepsorganisati e en kwaliteitsbewaking: Manuele therapie Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Beroepsorganisati e en kwaliteitsbewaking: Manuele therapie Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Manuele therapie De Manueel Therapeut Peter Algera Wat is een manueel therapeut? Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd.

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ MPS en Dry Needling - 1 Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici Frank Timmermans, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada Inhoud presentatie

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan THEMA 4 REGELING EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 3 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Scan In een Engelse folder staat informatie over een bepaald apparaat. Hiermee kan het centrale zenuwstelsel onderzocht

Nadere informatie

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het?

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? Oncologie/0145 1 Deze informatiebrochure is voor personen met een weke delen sarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn: familie, vrienden We geven

Nadere informatie

l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.)

l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.) Curriculum modulaire opleiding l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.) . Algemeen curriculum -jarige opleiding Jaar Sessie Sessie

Nadere informatie

Curriculum modulaire opleiding

Curriculum modulaire opleiding Curriculum modulaire opleiding Leidend tot het DO- diploma en de graad Master of Science in Osteopathy (MSc.Ost.) . Indeling van de onderwerpen Jaar Sessie Sessie 2 Sessie 3 Sessie Osteopathische principes

Nadere informatie

Chronische Pijn Groep

Chronische Pijn Groep Chronische Pijn Groep Geldermalsen Deze folder gaat over de behandeling van chronische pijn en over de manier waarop de Chronische Pijn Groep Geldermalsen deze klacht aanpakt. In deze folder wordt uitgelegd

Nadere informatie

Het onderliggende mechanisme achter veel voorkomende pijnsymptomen: Tips en zelfbehandeling

Het onderliggende mechanisme achter veel voorkomende pijnsymptomen: Tips en zelfbehandeling Het onderliggende mechanisme achter veel voorkomende pijnsymptomen: Tips en zelfbehandeling Een Osteopatische Aanpak Dominique Stulens Lic. Kinesitherapie Osteopathie Veel voorkomende pijnsymptomen (Spannings)hoofdpijn.

Nadere informatie

-Masterclass- ANATOMIE update van de schouder

-Masterclass- ANATOMIE update van de schouder -Masterclass- ANATOMIE update van de schouder Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 Tijden & locatie 2 Doelgroep 2 Literatuur 2 Doelstellingen 2 Kernpunten 3 Cursus inhoud 3 Begeleiding 3 Kosten 3 Inschrijven 3

Nadere informatie

Opleiding Voetreflexologie

Opleiding Voetreflexologie Opleiding Voetreflexologie Programmaomschrijving 1 e en 2 e jaar Gedoceerd door Els van Daele, Martine Smet & Ria Geudens 2017-2018 Wat is voetreflexologie? Voetreflexologie is een natuurlijke, eenvoudige

Nadere informatie

Les 18 Zenuwstelsel 1

Les 18 Zenuwstelsel 1 Les 18 Zenuwstelsel 1 Zenuwweefsel, neuron, depolarisatie, neurotransmitters, CZS, vegatatief, sensorisch, motorisch ANZN 1e leerjaar - Les 18 - Matthieu Berenbroek, 2000-2011 1 Zenuwweefsel Cellen met

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom

Myofasciaal Pijn Syndroom Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ Frank Timmermans, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada MPS en Dry Needling - 1 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Chronische pijn - pijnstoornis Kenmerken van chronische pijn

Wat gaan we doen? Chronische pijn - pijnstoornis Kenmerken van chronische pijn Wat gaan we doen? Stressoren behandeling bij chronisch pijnpatienten Yvonne Museler pijnconsulent bij DC Klinieken Rob Ruimschotel psychiater bij PsyToBe Arthur Hartog anesthesioloog-pijnspecialist bij

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici Frank Timmermans,, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada Samenstelling Peter Bär,, fysiotherapeut

Nadere informatie

Pijn, leg dat maar eens uit

Pijn, leg dat maar eens uit Pijn, leg dat maar eens uit Een how-to-manual voor fysiotherapeuten In opdracht van het rug-netwerk Ronald Kan Fysiotherapeut Heliomare Uitgangspunten Deze uitleg geldt voor patiënten met chronische benigne

Nadere informatie

Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn

Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn 1 Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn 01 november 2018 3 Wie heeft er weleens pijn? Antwoord: ja Antwoord: nee 4 Wie heeft er ongeveer 1 x per maand pijn? ja nee 5 Wie heeft er wekelijks pijn? ja

Nadere informatie

Psychosomatisch fysiotherapie

Psychosomatisch fysiotherapie Psychosomatisch fysiotherapie De psychosomatisch fysiotherapeut Tamara den Elzen Wat is psychosomatische fysiotherapie? Psychosomatische fysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie,

Nadere informatie

Het hart is veel meer dan een pomp

Het hart is veel meer dan een pomp Het hart is veel meer dan een pomp Verdient het dan ook meer aandacht binnen jouw sessie? Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, juni 2015 Het hart is als levenscentrum in veel culturen algemeen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 6

Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting door Saar 879 woorden 10 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Biologie Aantekeningen Biologie P3: Homeostase en regelkringen: Bij meercellige organismen: de cellen

Nadere informatie

De sensorie le beweging en de meerwaarde voor de atletieksport

De sensorie le beweging en de meerwaarde voor de atletieksport De sensorie le beweging en de meerwaarde voor de atletieksport VAT-studiedag Leuven, 5 oktober 2013 Veva De Samblanx Johan Vanwelden Els Van den Noortgate Movendo- Sensoriële bewegingsschool Gediplomeerde

Nadere informatie

Kynologische Opleidingen

Kynologische Opleidingen Kynologische Opleidingen Basisopleiding Kynologisch Masseur Gediplomeerd Kynologisch Sportmasseur & Gediplomeerd Kynologisch Shiatsumasseur Kynologisch Sportmassagetherapeut & Kynologisch Shiatsutherapeut

Nadere informatie

Sensitisatie. Anesthesiologie

Sensitisatie. Anesthesiologie Sensitisatie Anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Wanneer pijn lang bestaat en er geen lichamelijke afwijkingen (meer) voor die pijn te vinden is, wordt pijn chronisch genoemd. Mensen met chronische

Nadere informatie

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA PRODUCTFICHE 2018 CODE: NIJ / BIJ Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO 1 Opleiding Bedrijfseerstehulp

Nadere informatie

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag 19/01/2019 Behandelingen 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat Uw revalidatiearts kan u aanmelden voor de multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Hierbij gaan we met meerdere behandelaren uw problemen

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

Niets aan de hand toch

Niets aan de hand toch Niets aan de hand toch (Kinder-) Manuele Therapie Psychologie Nek- en hoofdpijn bij kinderen en jongeren met NAH Presentatie BAW 'Niets aan de hand toch' Opbouw van de Presentatie Verzoek aan jullie Vraagstelling

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen: Samenvatting Thema 6: Regeling Basisstof 1 Zenuwstelsel regelt processen: - regelen werking spieren en klieren - verwerking van impulsen van zintuigen Zintuigcellen: - staan onder invloed van prikkels

Nadere informatie

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten ZNA Middelheim Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 11 ZNA Sint-Erasmus Luitenant Lippenslaan 2140 Borgerhout 03 270 80 11 ZNA Jan Palfijn Lange

Nadere informatie

Passantentarieven DBC-zorgproducten Stichting MC Breda Geldig van 01-01-2014 t/m 31-12-2014

Passantentarieven DBC-zorgproducten Stichting MC Breda Geldig van 01-01-2014 t/m 31-12-2014 990004006 Meer dan 3 polikliniekbezoeken en/of opspuiten van tissue expander bij / door een plastisch chirurg 15D162 582,24 480,00 102,24 990004007 Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling

Nadere informatie

Onstabiel gevoel Last bij stappen

Onstabiel gevoel Last bij stappen Naam: Datum: Leeftijd: 37 jaar Geslacht: M/V Beroep: bediende Adres: Telefoonnummer: / Hobby: joggen, zwemmen (totaal: 3u/week) Hoofdprobleem: Onstabiel gevoel en last ter hoogte van de rechter enkel Lichaamsdiagram

Nadere informatie

Tendinopathie Chronische peesklachten

Tendinopathie Chronische peesklachten Tendinopathie Chronische peesklachten Orthopedisch Centrum Máxima Uw specialist heeft bij u een tendinopathie vastgesteld U leest in deze brochure: wat is tendinopathie; hoe ontstaat tendinopathie; wat

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Welkom op de implementatie cursus KNGF-richtlijn Manuele Therapie bij Lage-rugpijn

Welkom op de implementatie cursus KNGF-richtlijn Manuele Therapie bij Lage-rugpijn Welkom op de implementatie cursus KNGF-richtlijn Manuele Therapie bij Lage-rugpijn Samengesteld door: Marcel Heijmans, MSc Leo Hagenaars Dr. Erik Hendriks Prof.dr. Rob Oostendorp 2 Opzet van de cursus

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht De heup en de knie

Nadere informatie

Klassieke massage. Bindweefselmassage INTEGRALE MASSAGETHERAPIE: EEN ANDERE AANPAK VOOR TERUGKERENDE GEZONDHEIDSKLACHTEN

Klassieke massage. Bindweefselmassage INTEGRALE MASSAGETHERAPIE: EEN ANDERE AANPAK VOOR TERUGKERENDE GEZONDHEIDSKLACHTEN INTEGRALE MASSAGETHERAPIE: EEN ANDERE AANPAK VOOR TERUGKERENDE GEZONDHEIDSKLACHTEN Klassieke massage Dat massages al eeuwen oud zijn en dat het in veel landen als volksgeneeskunst is waargenomen is door

Nadere informatie

SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU

SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU - PATIËNTENINFORMATIE - pagina 1 van 5 INLEIDING. Het onwillekeurige sympathische zenuwstelsel speelt een rol bij verschillende pijnsyndromen. Deze informatie legt

Nadere informatie

Nekpijnklachten: oorzaak en behandeling Manuele therapie bij nekpijnklachten

Nekpijnklachten: oorzaak en behandeling Manuele therapie bij nekpijnklachten Nekpijnklachten: oorzaak en behandeling Manuele therapie bij nekpijnklachten www.peter-goossens.be www.stefaniestaete.nl Peter Goossens Master na Master of science Manuele Therapie VUB Skillsdocent Master-opleiding

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Multidisciplinair algologisch team

Multidisciplinair algologisch team Multidisciplinair algologisch team INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INLEIDING Geachte patiënt, U bent opgenomen in het az Vesalius ziekenhuis. Het is mogelijk dat u tijdens uw verblijf geconfronteerd

Nadere informatie

Door de bomen het bos zien.

Door de bomen het bos zien. en u Leesd ur: minut 0 3. 6 Door de bomen het bos zien. Hoe kies ik de massageopleiding die het beste bij me past? Wie? Wat? Waar? Hoe? Als je met een massagetherapie-opleiding wilt beginnen, is het soms

Nadere informatie