Radiofrequente ablatie van spataderen (VNUS)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Radiofrequente ablatie van spataderen (VNUS)"

Transcriptie

1 Radiofrequente ablatie van spataderen (VNUS) Algemene informatie VNUS Fast Closure is het dichtmaken van de spatader van binnenuit met behulp van radiogolven (ongeveer zoals die ook in een magnetron gebruikt worden). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten Voor de behandeling Heeft u al kousen, neem deze dan mee. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dit dan aan uw arts. Draag op de dag van behandeling ruime schoenen en kleding. Door de kousen die u na de behandeling aan krijgt, zal strakke kleding mogelijk niet passen. Wij adviseren u de te behandelen zijde van de lies, en zo nodig het been, 2 dagen van te voren te scheren. De steriele doeken worden met kleefstrips aan uw been en lies geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Smeer op de dag van behandeling geen lotion of zalf op de benen. Wij willen graag dat u minimaal een kwartier van te voren aanwezig bent. Als u moeite heeft met stil liggen, geeft u dit alstublieft aan. We zoeken dan samen met u naar een zo prettig mogelijke houding. Doordat uw been na de ingreep nog verdoofd is, kan dit het autorijden bemoeilijken. Neem bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen. Vergeet niet uw informed consent (toestemmingsformulier) als u dit nog niet ingeleverd heeft. Onderzoek voorafgaand aan de behandeling Voorafgaand aan de behandeling beoordeelt de arts het te behandelen vat nog een keer. Het is namelijk altijd mogelijk dat er tussentijds veranderingen zijn opgetreden, waardoor de VNUS methode toch minder geschikt of zelfs onmogelijk blijkt. In dat geval zal de arts een andere behandeling aan u voorstellen of de geplande VNUS behandeling uitstellen. De behandeling De arts tekent met een huidstift de aanprikplaats op uw been aan. Dit gebeurt terwijl u staat. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Wanneer u plaats

2 heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied gedesinfecteerd met alcohol 70% + chloorhexidine 0.5%. Bent u hier allergisch voor? Geef dit dan tijdig aan. U moet een half uur tot een uur in dezelfde houding blijven liggen. De behandeling gebeurt steriel, dit betekent dat u bedekt wordt met steriele groene doeken. Uw hoofd blijft onbedekt en u kunt gewoon met de arts praten. De voorbereidingen voor de eigenlijke VNUS behandeling nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader en schuift door de naald een voerdraad (staaldraad) in de ader. Na verwijderen van de naald wordt over de voerdraad een plastic katheter in de ader geschoven. De voerdraad wordt verwijderd en in de katheter wordt de VNUS draad geschoven. Dit alles gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarom niet pijnlijk. U voelt soms wel het opschuiven van de katheter. Als de VNUS draad in het vat zit verdooft de arts de huid over het gehele te behandelen traject met meerdere verdovingsprikken. De uiteindelijke behandeling neemt hierna slechts enkele minuten in beslag. Telkens wordt een stuk van 7 centimeter ader behandeld, wat zo n 30 seconden duurt. De arts duwt hierbij licht op uw been. Nadat een stukje ader behandeld is, wordt de VNUS draad weer 7 centimeter terug getrokken, zodat het volgende stukje ader behandeld kan worden. Mogelijke bijwerkingen van de behandeling Bloeduitstorting (blauwe plek) rond de aanprikplaats. Pijn en/of roodheid ter hoogte van de behandelde ader in de eerste week na de behandeling. Allergische reactie op pleisters. Oppervlakkige veneuze trombose ( aderontsteking ). Diep veneuze trombose. Na de behandeling Kousen Na de behandeling brengt de assistente twee steunkousen om uw been aan. De onderkous dient u 48 uur dag en nacht te dragen en de bovenkous 7 dagen alleen overdag, tenzij uw arts anders heeft geadviseerd. De kous mag niet nat worden. Als u toch wilt douchen, adviseren wij u om een douchehoes (te koop bij de apotheek) om het been te doen en deze af te plakken. In uitzonderingsgevallen kan de arts kiezen voor een zwachtelverband. Wij adviseren u tot maximaal 3 maanden na de ingreep de steunkousen te dragen bij lange reizen van minimaal 3 uur en/of vliegreizen. Dit verkleint de kans op trombose.

3 Bewegen Bewegen is goed, maar met mate. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten hervatten. Pijn Het kan voorkomen dat u een trekkend gevoel heeft in het behandelde gebied gedurende een à twee weken. Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Heeft u echter toch pijn, dan mag u maximaal 4x daags 1000 mg paracetamol innemen. Littekens Omdat de arts een klein sneetje heeft gemaakt bij de aanprikplaats is de kans op littekens na verloop van tijd klein. Zo nodig schrijft de arts een littekencrème voor bij de controleafspraak. Het versoepelt eventuele littekens en zorgt voor afname van jeuk en roodheid. De littekencrème die wij adviseren is Cicaplast van La Roche Posay. De adviesprijs is 8,95 voor 40 ml en wordt niet vergoed door de verzekeraars. Controle Na de behandeling van uw spataderen wordt er altijd een controleafspraak gemaakt. Neemt u bij elk bezoek aan de kliniek uw steunkousen weer mee. Te verwachten resultaat Na radiofrequente ablatie (VNUS) zullen uw klachten, als vermoeidheid en zwaar gevoel, in het been verminderen. Vragen aan de Pellegrinus Kliniek Bij de volgende problemen neemt u telefonisch contact op met de kliniek: Als u denkt dat er sprake is van een allergische reactie, infectie of nabloeding. Bij optreden van abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied. Bij verdenking van trombose. U kunt dit herkennen als een dik, glanzend been en blauwpaarse verkleuring. Koorts boven de 38,5 C Heftige pijn die niet verdwijnt na het gebruik van Paracetamol. Elke andere gebeurtenis waar u zich zorgen over maakt of wanneer u vragen heeft. Wanneer u belt met de Pellegrinus Kliniek zal de assistente een aantal vragen stellen aan de hand van uw klacht en vervolgens overleg plegen met de arts. Indien nodig krijgt u een extra controleafspraak.

4 Bereikbaarheid Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer op maandag t/m vrijdag van uur tot uur. In spoedeisende gevallen kunt u s-avonds en in het weekend contact opnemen met Dhr. Snelders via mobiel nummer Aangezien de Pellegrinus Kliniek een samenwerkingsverband heeft met het Erasmus MC te Rotterdam, kunt u ook contact opnemen met het Erasmus MC via het telefoonnummer Vraag hierbij naar de dienstdoende dermatoloog. Meest gestelde vragen 1. Wat is het verschil tussen VNUS en Laser? De endoveneuze laserbehandeling is de oudste manier van het behandelen van spataderen van binnenuit. De eerste laserbehandelingen voor spataderen werden rond 1997 gedaan. De VNUS methode is iets nieuwer en bestaat sinds ongeveer Beide lijken erg op elkaar. Ze verschillen in de manier waarop de ader verhit wordt, zodat deze dichtschroeit. Bij de laser wordt dit met laserlicht gedaan en bij de VNUS met radiogolven (vergelijkbaar met een magnetron). 2. Is bij de VNUS behandeling verdoving onder algehele narcose mogelijk? Behandeling onder algehele narcose is bij de Pellegrinus Kliniek niet mogelijk. Voor de VNUS behandeling is narcose niet nodig; de hele ingreep wordt onder locale verdoving, die rondom de ader wordt gespoten, verricht. 3. Waar stroomt mijn bloed naartoe als de spatader verwijderd is? De arts haalt alleen de zieke aderen weg van het oppervlakkige aderstelsel. Het bloed neemt daarna de normale weg, via gezonde aderen die in het been achter blijven. De VNUS behandeling wordt alleen gedaan als de diepe hoofdaderen van het been in orde zijn; deze doen altijd al meer dan 90% van het bloedtransport, zodat er altijd voldoende mogelijkheid is om het bloed naar het hart terug te transporteren. 4. Blijven mijn spataderen definitief weg? Bij spataderen speelt erfelijke aanleg een grote rol. Er zullen dus altijd nieuwe kleine spataderen terug komen, die, als ze niet behandeld worden, steeds in grootte toenemen. Regelmatige controles zijn dus van groot belang om gezonde en mooie benen te behouden. 5. Wanneer mag ik na ingreep weer douchen? Na 2 dagen kunt u weer douchen wanneer de witte onderkous uit mag. Wilt u toch eerder douchen, gebruik hierbij dan een douchehoes en plak deze goed af. 6. Wanneer mag ik na de ingreep naar de sauna en/of in bad?

5 Bij warmte worden uw aderen wijder. Dit kan het resultaat van de behandeling slechter maken. Daarom wordt een heet bad en/of sauna u de eerste 2 weken na de ingreep afgeraden. 7. Hoe weet ik wanneer ik een trombose heb? Er is mogelijk sprake van trombose als er de volgende symptomen zijn: zwelling en warmte in één been, pijn ter hoogte van de kuit of een pijnlijke, warme, rode en strengvormige zwelling ter hoogte van een oppervlakkige spatader. Neemt u contact op met de kliniek als u denkt dat hier sprake van is. 8. Moet ik na de VNUS behandeling mijn been hoog leggen? Lopen en bewegen zijn noodzakelijk voor een goed resultaat. Regelmatig lopen en fietsen zorgt voor een betere doorbloeding van de benen. 9. Wanneer kan ik weer gaan werken na de ingreep? U kunt meteen na de ingreep weer licht werk doen. Werken valt de eerste dagen echter soms tegen. De meeste patiënten doen de dagelijkse dingen meteen weer. Werken gaat vaak prima na enkele dagen. 10. Wanneer mag ik na de ingreep weer de zon in/ naar de zonnebank? Felle zon (en ook de zonnebank!) vier weken na de behandeling kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. 11. Wanneer mag ik weer zwemmen? Zodra de wondjes genezen zijn, dit is meestal na 7 tot 10 dagen.

Endoveneuze Lasertechniek (EVLT)

Endoveneuze Lasertechniek (EVLT) Endoveneuze Lasertechniek (EVLT) Algemene informatie Endoveneuze lasertechniek is het dichtschroeien van de spatader van binnenuit met behulp van laserstralen. De arts prikt een naald in de ader ter hoogte

Nadere informatie

Ambulante Flebectomie volgens Muller

Ambulante Flebectomie volgens Muller Ambulante Flebectomie volgens Muller Algemene informatie Bij u zijn spataderen geconstateerd van een formaat dat het beste kan worden behandeld volgens de Muller methode. Bij deze techniek, genoemd naar

Nadere informatie

Behandeling van spataderen 'VNUS' Dermatologie

Behandeling van spataderen 'VNUS' Dermatologie Behandeling van spataderen 'VNUS' Dermatologie Uw behandelaar heeft voorgesteld om uw spataders dicht te branden. De medische term voor deze behandeling is endoveneuze coagulatie (endo = in, vene = ader).

Nadere informatie

Behandeling van spataderen met radio frequentie energie (VNUS)

Behandeling van spataderen met radio frequentie energie (VNUS) Behandeling van spataderen met radio frequentie energie (VNUS) Spatadercentrum Locatie Pasteurlaan Inleiding U bezoekt het spatadercentrum voor een behandeling van uw spataderen met radio frequentie energie

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Endoveneuze coagulatie BEHANDELING Endoveneuze coagulatie Uw behandelaar heeft voorgesteld om uw spataders dicht te branden. De medische term voor deze

Nadere informatie

Behandeling van spataderen met laser, Endovasculaire lasertechniek

Behandeling van spataderen met laser, Endovasculaire lasertechniek Behandeling van spataderen met laser, Endovasculaire lasertechniek Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Behandeling van spataderen

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Endoveneuze coagulatie BEHANDELING Endoveneuze coagulatie Uw behandelaar heeft voorgesteld om uw spataders dicht te branden. De medische term voor deze

Nadere informatie

ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VSM EN DE VSP POLIKLINIEK DERMATOLOGIE & FLEBOLOGISCH CENTRUM

ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VSM EN DE VSP POLIKLINIEK DERMATOLOGIE & FLEBOLOGISCH CENTRUM ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VSM EN DE VSP POLIKLINIEK DERMATOLOGIE & FLEBOLOGISCH CENTRUM 402 Afspraak Mevrouw/meneer Datum laserbehandeling Tijdstip Waar vindt de behandeling plaats? De behandeling

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Endoveneuze coagulatie BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Endoveneuze coagulatie BEHANDELING Endoveneuze coagulatie Uw behandelaar heeft voorgesteld om uw spataders dicht te branden. De medische term voor deze

Nadere informatie

Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ENDOVASCULAIRE LASER

Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ENDOVASCULAIRE LASER Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ENDOVASCULAIRE LASER Uw arts heeft u een behandeling van uw spataderen met endovasculaire laser geadviseerd. De behandeling wordt gedaan op de polikliniek

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen Behandeling van spataderen Endovasculaire lasertechniek Informatie voor patiënten F0897-1011 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Echogeleide sclerocompressietherapie met schuim

Echogeleide sclerocompressietherapie met schuim Echogeleide sclerocompressietherapie met schuim Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Echogeleide sclerocompressietherapie met schuim

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Flebectomie volgens Müller BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Flebectomie volgens Müller BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Flebectomie volgens Müller BEHANDELING Flebectomie volgens Müller U komt naar het St. Antonius Spatadercentrum voor een spataderoperatie en wel de flebectomie

Nadere informatie

BEHANDELING VAN SPATADEREN

BEHANDELING VAN SPATADEREN BEHANDELING VAN SPATADEREN volgens VNUS Closure Procedure In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de behandeling van spataderen volgens de VNUS Closure Procedure.

Nadere informatie

Mechanochemische ablatie

Mechanochemische ablatie Patiënteninformatie Mechanochemische ablatie 1234567890-terTER_ Mechanochemische ablatie U heeft een afspraak gehad of u krijgt een afspraak in Tergooi. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om

Nadere informatie

Behandeling van spataderen Endovasculaire lasertechniek

Behandeling van spataderen Endovasculaire lasertechniek Behandeling van spataderen Endovasculaire lasertechniek U bent bij de dermatoloog geweest voor uw spatader(en). De dermatoloog heeft voorgesteld om de spatader(en) te behandelen met de zogenaamde endovasculaire

Nadere informatie

Echogeleide sclerocompressie therapie

Echogeleide sclerocompressie therapie Echogeleide sclerocompressie therapie Spatadercentrum Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van echogeleide sclerocompressie voorgesteld. In deze folder kunt u lezen wat de behandeling

Nadere informatie

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof H.341878.0415 Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw spataderen te laten behandelen. Dit is de spataderbehandeling door middel van inspuiten

Nadere informatie

Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIE

Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIE Polikliniek Dermatologie BEHANDELING VAN SPATADEREN MET ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIE Uw arts heeft u een behandeling van uw spataderen met echogeleide sclerocompressie geadviseerd. In deze folder leest

Nadere informatie

Endoveneuze coagulatie

Endoveneuze coagulatie Patiënteninformatie Endoveneuze coagulatie 1234567890-terTER_ Endoveneuze coagulatie U heeft een afspraak gehad of u krijgt een afspraak in Tergooi. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met

Nadere informatie

ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT)

ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT) ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT) 1171 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van echogeleide sclerocompressietherapie. Bij deze behandeling

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE

VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE 788 Inleiding Samen met uw arts is besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van een ambulante flebectomie volgens de Muller procedure.

Nadere informatie

Endoveneuze coagulatie

Endoveneuze coagulatie Patiënteninformatie Endoveneuze coagulatie 1234567890-terTER_ Endoveneuze coagulatie U heeft een afspraak gehad of u krijgt een afspraak in Tergooi. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met

Nadere informatie

Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie

Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie Tijdens uw polikliniekbezoek is afgesproken dat u behandeld wordt aan uw spataderen met behulp van de laser. Deze folder geeft u uitleg over de gang

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen Behandeling van spataderen Door middel van VNUS Inleiding U komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie (huidziekten) van het MCL Leeuwarden of MCL Harlingen voor een VNUS-behandeling. Bij deze behandeling

Nadere informatie

H Spataderbehandeling volgens Müller techniek

H Spataderbehandeling volgens Müller techniek H.341885.0415 Spataderbehandeling volgens Müller techniek 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw spataderen te laten behandelen. Dit is de spataderbehandeling door middel van de Müller techniek,

Nadere informatie

Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie

Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie Afdeling dermatologie De dermatoloog heeft met u besproken dat uw spataderen behandeld worden door middel van sclerocompressietherapie ofwel wegspuiten.

Nadere informatie

Spataderen Laseren / behandelkamer B1

Spataderen Laseren / behandelkamer B1 Spataderen Laseren / behandelkamer B1 Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld voor een laserbehandeling van spataderen (varices). Deze folder geeft u een globaal

Nadere informatie

Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie Sclerocompressietherapie Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Sclerocompressietherapie Inleiding U heeft samen met uw arts besloten

Nadere informatie

Scleroseren van spataderen

Scleroseren van spataderen ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Scleroseren van spataderen BEHANDELING Scleroseren van spataderen Binnenkort komt u naar ons ziekenhuis voor het scleroseren van uw spataderen. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Spataderen Laseren / behandelkamer B1

Spataderen Laseren / behandelkamer B1 Spataderen Laseren / behandelkamer B1 Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld voor een laserbehandeling van spataderen (varices). Deze folder geeft u een globaal

Nadere informatie

Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie Patiënteninformatie Sclerocompressietherapie 1234567890-terTER_ Sclerocompressietherapie U heeft een afspraak gehad of u krijgt een afspraak in Tergooi. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Flebectomie volgens Müller BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Flebectomie volgens Müller BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Flebectomie volgens Müller BEHANDELING Flebectomie volgens Müller U komt naar het St. Antonius Spatadercentrum voor een spataderoperatie en wel de flebectomie

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. De vloeistof

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE

VERWIJDEREN VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE VERWIJDEREN VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE Inleiding Samen met uw arts is besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van een ambulante flebectomie volgens de Muller procedure. Muller

Nadere informatie

ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VENA SAPHENA MAGNA (VSM) EN DE VENA SAPHENA PARVA (VSP)

ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VENA SAPHENA MAGNA (VSM) EN DE VENA SAPHENA PARVA (VSP) ENDOVENEUZE LASERBEHANDELING VAN DE VENA SAPHENA MAGNA (VSM) EN DE VENA SAPHENA PARVA (VSP) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van spataderen (varices) en de

Nadere informatie

Spataderbehandelingen

Spataderbehandelingen Spataderbehandelingen Wat zijn spataderen? Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of

Nadere informatie

Behandelen van spataders. De VNUS-methode

Behandelen van spataders. De VNUS-methode Behandelen van spataders De VNUS-methode Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft last heeft van spataders en heeft samen met uw behandelend arts besloten om

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) 17841 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. In deze

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) 17841 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. De vloeistof

Nadere informatie

Laserbehandeling spataderen EVLT

Laserbehandeling spataderen EVLT Laserbehandeling spataderen EVLT Laserbehandeling (EVLT) van spataderen Dermatologie Laserbehandeling / EVLT van spataderen Uw behandelaar heeft voorgesteld om een behandeling te ondergaan met EVLT (Endo

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof.

Nadere informatie

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Echogeleide sclerocompressietherapie BEHANDELING

ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM. Spataderbehandeling. Echogeleide sclerocompressietherapie BEHANDELING ST. ANTONIUS SPATADERCENTRUM Spataderbehandeling Echogeleide sclerocompressietherapie BEHANDELING Echogeleide sclerocompressietherapie Uw behandelaar heeft voorgesteld om uw spataders te scleroseren. Daarbij

Nadere informatie

Spataderen laser behandeling

Spataderen laser behandeling Spataderen laser behandeling Poliklinische verrichting Dagcentrum chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Spataderen U heeft een afspraak voor een poliklinische behandeling in het dagcentrum. Datum:... Tijd:...

Nadere informatie

Behandeling van spataderen met endoveneuze ablatie

Behandeling van spataderen met endoveneuze ablatie Dermatologie Behandeling van spataderen met endoveneuze ablatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl DER012 / Behandeling van spataderen met endoveneuze

Nadere informatie

Laserbehandeling (EVLT) van spataderen. Chirurgie

Laserbehandeling (EVLT) van spataderen. Chirurgie Laserbehandeling (EVLT) van spataderen Chirurgie Laserbehandeling / EVLT van spataderen Uw behandelaar heeft voorgesteld om een behandeling te ondergaan met EVLT (endo veneuze laser therapie). In deze

Nadere informatie

Laserbehandeling van spataderen (EVLT)

Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Deze folder geeft informatie over endoveneuze lasertherapie (EVLT) bij spataderen. Wat is precies EVLT en wanneer kan deze

Nadere informatie

Spataderbehandeling volgens de VNUS Closure procedure

Spataderbehandeling volgens de VNUS Closure procedure Spataderbehandeling volgens de VNUS Closure procedure Spatadercentrum Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Behandeling van uw spataderen 4 2. De VNUS Closure procedure 6 3. Veel gestelde vragen 8 4. Leefregels

Nadere informatie

Wegspuiten van spataderen

Wegspuiten van spataderen Cosmetische Dermatologie Slingeland Wegspuiten van spataderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende manieren om

Nadere informatie

spataderen - behandelingen

spataderen - behandelingen spataderen - behandelingen Uw specialist heeft met u besproken dat de oorzaak van uw klachten mogelijk spataderen zijn en u een behandeling voorgesteld. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat de behandeling?

Nadere informatie

Behandeling van spataderen Via laser (EVLT) of radiogolven (VNUS)

Behandeling van spataderen Via laser (EVLT) of radiogolven (VNUS) Behandeling van spataderen Via laser (EVLT) of radiogolven (VNUS) In overleg met uw behandelend arts/physician assistant heeft u besloten een afspraak te ma ken in het Radboudumc voor een behandeling

Nadere informatie

Laserbehandeling van spataderen (EVLT)

Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Laserbehandeling van spataderen (EVLT) Deze folder geeft informatie over endoveneuze lasertherapie (EVLT) bij spataderen. Wat is precies EVLT en wanneer kan deze

Nadere informatie

Het verwijderen van spataders

Het verwijderen van spataders Het verwijderen van spataders Met de Muller-methode Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De dermatoloog heeft na onderzoek vastgesteld dat u spataders heeft en heeft

Nadere informatie

Spataderbehandeling door middel van scleroseren

Spataderbehandeling door middel van scleroseren Spataderbehandeling door middel van scleroseren Wat zijn spataderen? Spataderen zijn aderen die abnormaal verwijd zijn. Men spreekt van spataderen wanneer er aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 1 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 2 Adviezen voor thuis... 2 Contact... 3 Tot slot... 3 Inleiding In

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Laseren. Poli Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Laseren. Poli Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Laseren Poli Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Endoveneuze behandeling (EVT) van spataderen

Endoveneuze behandeling (EVT) van spataderen informatie voor patiënten van ziekenhuis rijnstate/velp Endoveneuze behandeling (EVT) van spataderen U overweegt uw spataderen te laten behandelen middels Endoveneus Treatment (Laser of VNUS). In deze

Nadere informatie

Endoveneuze behandeling van spataderen

Endoveneuze behandeling van spataderen Endoveneuze behandeling van spataderen U overweegt uw spataderen te laten behandelen door een EVT, Endoveneus Treatment (Laser of VNUS). In deze folder vindt u hierover meer informatie. Neem altijd uw

Nadere informatie

Chirurgie Vaatchirurgie. Behandeling van spataderen

Chirurgie Vaatchirurgie. Behandeling van spataderen Chirurgie Vaatchirurgie Behandeling van spataderen Chirurgie Vaatchirurgie U heeft spataderen. Deze brochure geeft u een overzicht van de oorzaken en klachten van spataderen en de behandel mogelijkheden.

Nadere informatie

te veel druk door bijvoorbeeld lang staan, overgewicht, zwangerschap zwakke kleppen (aanleg).

te veel druk door bijvoorbeeld lang staan, overgewicht, zwangerschap zwakke kleppen (aanleg). Jan van Goyenkade 1 1075 HN Amsterdam telefoon 020 3055800 info@jvg.nl www.jvg.nl Aderen in de benen vervoeren het bloed terug vanuit de tenen naar het hart. In iedere ader zitten klepjes om te voorkomen

Nadere informatie

Spataderen. Laseroperatie

Spataderen. Laseroperatie Spataderen Laseroperatie Inleiding U heeft spataderen. Binnenkort wordt u hieraan behandeld door de chirurg. In deze folder leest u meer over de laseroperatie (1) en de aanvullende sclerotherapie (2) die

Nadere informatie

Laserbehandeling bij spataderen

Laserbehandeling bij spataderen Laserbehandeling bij spataderen Deze folder geeft u informatie over endoveneuze lasertherapie (EVLT) bij spataderen. Wat is precies EVLT en wanneer kan deze methode worden toegepast? Wat moet u weten met

Nadere informatie

Polikliniek flebologie. Het scleroseren van spataderen en de echogeleide foamtechniek

Polikliniek flebologie. Het scleroseren van spataderen en de echogeleide foamtechniek Polikliniek flebologie Het scleroseren van spataderen en de echogeleide foamtechniek Inleiding In overleg met uw behandelend arts op de polikliniek flebologie heeft u besloten een afspraak te maken voor

Nadere informatie

Laserbehandeling spataderen. In 1 dag veilig van uw spataderen af

Laserbehandeling spataderen. In 1 dag veilig van uw spataderen af Laserbehandeling spataderen In 1 dag veilig van uw spataderen af Welkom in Tergooiziekenhuizen Binnenkort krijgt u in ons ziekenhuis een behandeling In 1 dag. Met deze speciale behandeling kunt u binnen

Nadere informatie

Behandelen van spataderen (EVLT) Nazorg Dagverpleging Chirurgie/Vaatchirurgie

Behandelen van spataderen (EVLT) Nazorg Dagverpleging Chirurgie/Vaatchirurgie Behandelen van spataderen (EVLT) Nazorg Dagverpleging Chirurgie/Vaatchirurgie U bent op de afdeling Dagverpleging van ons ziekenhuis geweest in verband met de behandeling van spataderen. De arts heeft

Nadere informatie

Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie

Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie Wegspuiten van spataderen Sclerocompressietherapie Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw arts wordt u behandeld voor spataderen. U krijgt de sclerocompressietherapie. Dit is het wegspuiten van spataderen

Nadere informatie

Scleroseren van spataderen

Scleroseren van spataderen Dermatologie Scleroseren van spataderen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl DER008 / Scleroseren van spataderen / 18-07-2014 2 Scleroseren van

Nadere informatie

Een ingreep bij de polikliniek Dermatologie

Een ingreep bij de polikliniek Dermatologie Een ingreep bij de polikliniek Dermatologie Afspraak U wordt verwacht op: HMC Antoniushove: Polikliniek Dermatologie, 1 e etage. Meldt u zich bij de balie. Polikliniek Chirurgie, begane grond. U kunt gelijk

Nadere informatie

Spataderen (Laserbehandeling van spataderen) (EVLT = endoveneuze lasertechniek) Wat is endoveneuze lasertherapie?

Spataderen (Laserbehandeling van spataderen) (EVLT = endoveneuze lasertechniek) Wat is endoveneuze lasertherapie? Spataderen (Laserbehandeling van spataderen) (EVLT = endoveneuze lasertechniek) Wat is endoveneuze lasertherapie? Afspraak Dag en datum: dag Tijd:. uur Waar: Indien u voor een poliklinische behandeling

Nadere informatie

Spataderen. Behandelingen. Poli (Vaat)chirurgie Poli Dermatologie

Spataderen. Behandelingen. Poli (Vaat)chirurgie Poli Dermatologie 00 Spataderen Behandelingen Poli (Vaat)chirurgie Poli Dermatologie Inleiding In overleg met de (vaat)chirurg of dermatoloog heeft u een afspraak gemaakt voor de behandeling van spataderen. Deze operatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Wenkbrauwlift Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Spataderbehandeling volgens de Muller methode

Spataderbehandeling volgens de Muller methode Spataderbehandeling volgens de Muller methode Spatadercentrum Er zijn meerdere methoden om spataderen te behandelen, zoals inspuiten (scleroseren), opereren onder algehele of lokale verdoving, of laser

Nadere informatie

Behandeling van spataders volgens de methode van Muller. Chirurgie

Behandeling van spataders volgens de methode van Muller. Chirurgie Behandeling van spataders volgens de methode van Muller Chirurgie Behandeling van spataders / de methode van Muller Deze folder beschrijft de operatieve behandeling van de spataders volgens de methode

Nadere informatie

Poliklinische operatie dermatologie

Poliklinische operatie dermatologie Poliklinische operatie dermatologie 2 Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving door de afdeling dermatologie. In overleg met uw behandelend arts is er een afspraak

Nadere informatie

Polikliniek flebologie. Het scleroseren van spataderen en de foamtechniek.

Polikliniek flebologie. Het scleroseren van spataderen en de foamtechniek. Polikliniek flebologie Het scleroseren van spataderen en de foamtechniek. Inleiding In overleg met uw behandelend arts op de polikliniek flebologie heeft u besloten een afspraak te maken voor sclerocompressietherapie

Nadere informatie

Poliklinische operatie dermatologie

Poliklinische operatie dermatologie Poliklinische operatie dermatologie 2 Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving door de afdeling dermatologie. In overleg met uw behandelend arts is er een afspraak

Nadere informatie

Excisie. Verwijdering van een huidafwijking

Excisie. Verwijdering van een huidafwijking Excisie Verwijdering van een huidafwijking Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek dermatologie voor een excisie. In deze folder geven we informatie over deze ingreep. Wat is een excisie Een

Nadere informatie

Huidchirurgie Huidafwijking verwijderen d.m.v. excisie

Huidchirurgie Huidafwijking verwijderen d.m.v. excisie 31-5-2017 394 Huidchirurgie Huidafwijking verwijderen d.m.v. excisie Wat is een excisie? Een excisie is een ingreep waarbij een huidafwijking wordt weggesneden. Voorgestelde behandeling Er is voor u een

Nadere informatie

Inspuiten van spataderen (scleroseren)

Inspuiten van spataderen (scleroseren) Inspuiten van spataderen (scleroseren) Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van spataderen (varices) en de behandeling door middel van het inspuiten van de spataderen. Het

Nadere informatie

Urologie STERILISATIE BIJ DE MAN VASECTOMIE

Urologie STERILISATIE BIJ DE MAN VASECTOMIE Urologie STERILISATIE BIJ DE MAN VASECTOMIE POLIKLINIEK UROLOGIE volg route 12 Poliklinisch / Dagopname POLIKLINIEK ANESTHESIE volg route 07 Binnenkort wordt u op de verpleegafdeling Urologie verwacht

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Labiacorrectie. (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Labiacorrectie (Schaamlipcorrectie) Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Spataderen laser behandeling

Spataderen laser behandeling Spataderen laser behandeling Dagopname Dagcentrum chirurgie alle aandacht Laser behandeling De datum en tijd van uw operatie wordt u ongeveer een week van tevoren telefonisch medegedeeld door de opname

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) Sterilisatie bij de man (vasectomie) In overleg met uw arts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan, ook wel vasectomie genoemd. Er zijn verschillende mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen,

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen Behandeling van spataderen Endo-coagulatie techniek of Endoveneuze laser therapie In deze informatie leest u: Wat zijn spataderen Hoe ontstaan spataderen Wie krijgt spataderen Wat zijn de klachten Welke

Nadere informatie

Het verwijderen van spataders

Het verwijderen van spataders Het verwijderen van spataders Met de Muller-methode Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De dermatoloog heeft na onderzoek vastgesteld dat u spataders heeft en heeft

Nadere informatie

Behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie

Behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie Behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van een echogeleide sclerocompressie voorgesteld. Deze behandeling wordt door de dermatoloog

Nadere informatie

Indien u voor een behandeling in dagopname komt, meldt u zich bij de receptie in de centrale hal.

Indien u voor een behandeling in dagopname komt, meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Patiëntenvoorlichting Chirurgie Spataderen Laser behandeling (EVLT = endoveneuze lasertechniek). Afspraak Dag en datum: Tijd: dag. uur Waar: Indien u voor een poliklinische behandeling komt, mag u plaatsnemen

Nadere informatie

Spataderen. Behandeling door de chirurg. Algemene informatie. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0343

Spataderen. Behandeling door de chirurg. Algemene informatie. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0343 Spataderen Behandeling door de chirurg Algemene informatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0343 Inleiding U heeft spataderen. Binnenkort wordt u hieraan behandeld door de chirurg. In deze

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen van spataderen Binnenkort komt u naar de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen voor de behandeling van uw spataderen. In deze folder vindt u informatie over spataderen, het

Nadere informatie

Laserbehandeling van spataderen

Laserbehandeling van spataderen Laserbehandeling van spataderen LASERBEHANDELING VAN SPATADEREN De klassieke behandeling van spataderen is een operatie waarbij de lekke oppervlakkige bovenbeensader óf onderbeenader via een kleine snee

Nadere informatie

RFA-behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

RFA-behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! RFA-behandeling In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een RFA-behandeling zult ondergaan. U krijgt deze behandeling vanwege een goedaardige zwelling in de schildklier, een

Nadere informatie

Behandelen van spataders Met sclerocompressietherapie

Behandelen van spataders Met sclerocompressietherapie Behandelen van spataders Met sclerocompressietherapie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op! U moet bij iedere afspraak (ook uw vervolgafspraken) uw therapeutische elastische

Nadere informatie

Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO

Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een poliklinische operatieve ingreep op de Polikliniek Keel- Neus- Oorheelkunde van

Nadere informatie

Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom)

Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom) Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom) Binnenkort heeft u een afspraak op de poliklinische behandelkamer voor een excisie. In deze folder geven we informatie over

Nadere informatie

Adviezen na een poliklinische operatie

Adviezen na een poliklinische operatie Adviezen na een poliklinische operatie U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Laserbehandeling bij spataderen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Laserbehandeling bij spataderen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Laserbehandeling bij spataderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te

Nadere informatie

STERILISATIE BIJ DE MAN

STERILISATIE BIJ DE MAN PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum STERILISATIE BIJ DE MAN In overleg met uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u

Nadere informatie

Operatie aan een spatader in het scrotum

Operatie aan een spatader in het scrotum Operatie aan een spatader in het scrotum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Overal in het lichaam kunnen spataderen ontstaan. Dat kan ook in het scrotum (balzak)

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Inleiding In overleg met uw arts wordt er bij u een circumcisie verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis

Nadere informatie