HOLOCAUST EEN MONUMENT IN FILM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOLOCAUST EEN MONUMENT IN FILM"

Transcriptie

1 Oeuvre-box met 17 unieke documentaires over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Deze collectie omvat ondermeer films over Anne Frank, Westerbork, de Joodsche Raad, Joodse oorlogspleegkinderen, het Getto van Warschau, de Wannsee Conferentie, de nazi-jager Simon Wiesenthal en de rol van Nederlanders, waaronder de politie, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een omvangrijk en veelzijdig oeuvre, dat klassiek en tijdloos is, van documentairemaker Willy Lindwer, internationale Emmy Award- en Gouden Kalf winnaar. Het is een monument in film van een bijzonder tijdperk. Unique Selling Points: Willy Lindwer is de briljante chroniqueur van Joods-Nederland van voor-, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Jeroen Krabbé Willy Lindwer is de belangrijkste Nederlandse documentairemaker over de Holocaust. Prof. Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust Studies, Universiteit van Amsterdam Lindwer s films zijn nooit vrijblijvend. Zij dwingen de kijker de feiten en de verhalen serieus te nemen. Zijn halsstarrigheid om door middel van oral history getuigenissen te willen vastleggen wordt alom geprezen Juryrapport Koninklijke onderscheiding in DVD SPEELDUUR : CA. 17 UUR EAN : ART. NR. : S1M

2 DVD minuten 1. De Laatste Zeven Maanden, vrouwen in het spoor van Anne Frank, 73 min, 1988 De documentaire begint waar het dagboek van Anne Frank eindigt. Arrestatie, deportatie en vernietiging zijn de laatste ongeschreven hoofdstukken van het dagboek. 2. Anna s Stille Strijd, 54 min, 2010 De documentaire vertelt de nog niet eerder verfilmde geschiedenis van dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een uniek verhaal omdat mensen met een handicap vrijwel geen kans hadden te overleven. 3. Portret van documentairemaker Willy Lindwer, geschiedschrijver in film. 18 min Ter gelegenheid van Willy Lindwer s 40-jarig jubileum als filmer maakte Deborah van der Starre in 2011 een portret van Willy lindwer. DVD minuten 1. Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, , 70 min, 1990 In de film vertellen overlevenden op aangrijpende wijze over hun verblijf in het kamp. Gelegen in Oost- Nederland, was het kamp het laatste station voor meer dan Nederlandse Joden op weg naar de dood. Ruim 80% van de Nederlandse Joden werden gedeporteerd, het hoogste percentage in West- Europa. 2. Joodse Bruiloft in Bezettingstijd, 32 min, 1991 In 1990 werd bij toeval een uniek historisch 8mm filmpje ontdekt. Het goed bewaard gebleven filmfragment van 11 minuten, toont een op 25 mei 1942 gefilmde Joodse bruiloft. 3. Het Fatale Dilemma, de Joodsche Raad voor Amsterdam, , 60 min, 1995 De film vertelt de controversiële geschiedenis van Abraham Asscher en Prof. David Cohen.

3 DVD minuten 1. Kind in Twee Werelden, de Joodse oorlogspleegkinderen, 60 min, 1993 De film portretteert drie verhalen van vijf Joodse kinderen die hun ouders in de oorlog verloren. Zij vertellen over hun oorspronkelijke Joodse wereld en in de wereld waar ze door de omstandigheden van de oorlog in terecht kwamen. 2. Kinderen van de Oorlog, 48 min, 1995 Deze documentaire werd opgenomen in Israel, Nederland en Slovenië en gaat over deze 'kind overlevenden. Dat zijn Joodse kinderen die de oorlog hadden overleefd doordat ze onderduikkinderen of overlevenden waren van een van de naziconcentratiekampen. 3. Herinnering aan een Vermoord Kind, 42 min, 2012 De film is gebaseerd op het boek In Memoriam van Guus Luijters die samen met Aline Pennewaard de uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joodse kinderen weer een naam en een gezicht gaf. DVD minuten 1. Zij deden hun plicht, 2 delen van 48 min, 2000 deel 1: Deportatie, deel2: Roof Tweedelige documentaire met interviews met niet-joodse Nederlandse burgers (ambtenaren, politieagenten, treinbestuurders etc.) die hun positie tijdens de oorlog behielden en daarmee meewerkten en in zekere mate collaboreerden met de Duitse bezetter. De film bevat ook gesprekken met een aantal Joodse overlevenden. 2. Gered voor het Leven, 40 min, 1997 Samen met zijn Joodse strijdmakker Max Léons redde de niet-joodse Achterhoeker Arnold Douwes tijdens de bezetting ruim tweehonderd Joodse kinderen. Douwes is één van Nederlands grootste, maar ook meest bescheiden verzetsmensen, die het eigenlijk nooit van belang vond zijn bijzondere verhaal te vertellen.

4 DVD minuten 1. Holland, Vaarwel! De vernietiging van het Nederlandse Jodendom, 2 delen van 45 min, 2004 deel 1: De uitlevering, deel 2: Nog niets geleerd De tweedelige documentaire Holland,Vaarwel! voegt een schokkende dimensie toe aan het debat over het antisemitisme in de Nederlandse samenleving tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. 2. Terug naar mijn Shtetl Delatyn, het verhaal van Willy Lindwer s vader, 60 min, 1992 In de zomer van 1991 reisde documentairemaker Willy Lindwer samen zijn dochter Michal en met zijn vader Berl Nuchim Lindwer van Amsterdam naar Galicië, een regio die nu gedeeltelijk in Polen en de Oekraïne ligt. In de film wordt de route gevolgd die Berl Nuchim 61 jaar eerder maakte toen hij vanuit zijn shtetl Delatyn vertrok naar Amsterdam. DVD minuten 1. Dagboek van de laatste helden, de opstand in het Getto Warschau in 1943, 48 min, 1993 Vijf overlevende leden van het Joodse oppercommando van het Getto van Warschau in 1943 vertellen hun aangrijpende verhaal. 2. De Eenzame Strijd: Marek Edelman, de laatste held van het Getto van Warschau, 60 min, 1988 Documentaire over Marek Edelman, één van de meest heldhaftige Joodse strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. DVD minuten 1. Simon Wiesenthal: Vrijheid is geen geschenk van de hemel, 60 min, 1994 Documentaire over de beroemde nazi-jager Simon Wiesenthal. Bijna vijftig jaar was Simon Wiesenthal met ongekende ijver en volharding bezig met het opsporen en voor het gerecht brengen van talloze nazioorlogsmisdadigers. 2. De Wannsee Conferentie, 11 miljoen ter dood veroordeeld, 50 min, miljoen Europese Joden werden op 20 januari 1942 ter dood veroordeeld in een luxe villa in aan de Wannsee in Berlijn. De massamoord op de Joden werd kort na deze conferentie begonnen toen de eerste treinen massaal vanuit allerlei landen in Europa naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Treblinka begonnen te rollen. 3. Noodkreet in Stilzwijgen, 52min, 2002 Had de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog voorkomen kunnen worden als President Roosevelt van de VS, premier Churchill van Engeland en de media geluisterd hadden naar waarschuwingen van de getuigen van het eerste uur? Waarom negeerden ze deze boodschappers?

5 Boek: DE LAATSTE ZEVEN MAANDEN- In het spoor van Anne Frank De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank bevat het aangrijpende relaas van zeven Joodse vrouwen. Deze vrouwen, onder wie Anne s jeugdvriendin Hannah Goslar Lies uit Anne s dagboek Het Achterhuis laten de lezer kennismaken met hun leven vóór de Duitse inval, hun vervolging, arrestatie en deportatie, en hun leven in de concentratiekampen Westerbork, Auschwitz-Birkenau en Bergen-Belsen. Maar deze vrouwen speelden ook, ieder voor zich, een belangrijke rol in de laatste maanden van Anne Franks leven. De lezer krijgt door de indrukwekkende getuigenissen van deze moedige vrouwen een scherp beeld van Anne s ervaringen in de kampen en van haar laatste dagen. De verhalen vertellen het ongeschreven hoofdstuk van Anne s dagboek, het zijn de noodlottige gebeurtenissen na Het Achterhuis. Willy Lindwers boek over Anne Frank groeide, samen met zijn tv-documentaire over hetzelfde onderwerp, uit tot een moderne klassieker.

6 Boek: KAMP VAN HOOP EN WANHOOP-Getuige van Westerbork, Ruim Nederlandse Joden werden in Kamp Westerbork bijeengebracht en gedeporteerd naar de nazi-vernietigingskampen. Doorgangskamp Westerbork was daarmee het voorportaal van Auschwitz. Willy Lindwer richt in Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork een monument op voor de mensen die in de oorlog in Westerbork zaten. Hij zocht tientallen overlevenden, verspreid over de hele wereld, op en legde hun ervaringen, verhalen, herinneringen en hun tragiek vast. Willy Lindwer laat daarbij op ontroerende wijze zien en horen dat Westerbork niet slechts een brandpunt was van lijden en verschrikking, maar ook van vitaliteit en hoop. Het boek bevat een unieke reeks foto s, gemaakt door kampfotograaf Rudolf Werner Breslauer. Willy Lindwers boek over Westerbork groeide, samen met zijn tv-documentaire over hetzelfde onderwerp, uit tot een moderne klassieker. Willy Lindwer (1946) is filmmaker en auteur. Zijn bekendste documentaires gaan over de Holocaust, het Jodendom en het Midden-Oosten. Zijn film De Laatste zeven maanden van Anne Frank werd in de VS bekroond met de internationale Emmy Award. Willy Lindwer woont en werkt in Jeruzalem en Amsterdam.

7 Boek: HET FATALE DILEMMA- De Joodsche Raad voor Amsterdam Het Fatale Dilemma vertelt de dramatische geschiedenis van Abraham Asscher en professor David Cohen, de leiders van de Joodse gemeenschap van Amsterdam. Ze werden in 1941 de leiders van de controversiële Joodse Raad en werden een instrument in handen van de nazi-bezetter en hun moorddadige beleid ten aanzien van de deportatie van de Nederlandse Joden. Het is de onthullende en meeslepende geschiedenis van de omstreden Joodse Raad van Amsterdam. De vele interviews bevatten onder meer gesprekken met de zoon van een van de leiders van de Joodse Raad (Herman Cohen) en met de persoonlijke secretaresse van prof. dr. David Cohen (Mirjam Bolle-Levie). Het boek bevat een unieke reeks foto s, in de oorlog gemaakt door fotograaf Joh. De Haas. Willy Lindwers boek over de Joodsche Raad groeide, samen met zijn tv-documentaire over hetzelfde onderwerp, uit tot een moderne klassieker.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

WERKBLAD WANDA VERDUIN

WERKBLAD WANDA VERDUIN WERKBLAD WANDA VERDUIN Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Wanda Wanda Verduin is geboren op 20 augustus 1925. Deze foto is van

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Bron 1. foto Carla met neefje en tante Carla Veffer is geboren op 23 april 1928. De foto is genomen in 1940. Hoe oud is Carla op deze foto? of.. In februari 1943 komt Carla samen

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

WERKBLAD WANDA VERDUIN

WERKBLAD WANDA VERDUIN WERKBLAD WANDA VERDUIN Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Wanda Wanda Verduin is geboren op 20 augustus 1925. Deze foto is van

Nadere informatie

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012.

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Dames en heren, Op 11 april 1945, begin van de middag, werd Buchenwald door het

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Wie is verantwoordelijk?

Wie is verantwoordelijk? Wie is verantwoordelijk? Anne Frank is vervolgd omdat zij joods was. Zij is één van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Zonder hulp van anderen had Adolf Hitler nooit zoveel

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin Max van den Berg, Veendam, 5 mei 2011

Toespraak van commissaris van de koningin Max van den Berg, Veendam, 5 mei 2011 Toespraak van commissaris van de koningin Max van den Berg, Veendam, 5 mei 2011 Ik zag de mensen in de straten, Hun armoe en hun grauw gezicht Dames en heren, Dat zijn de eerste twee regels van een aangrijpend

Nadere informatie

Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet. Beleidsplan. Amsterdam, september 2014

Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet. Beleidsplan. Amsterdam, september 2014 Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet Beleidsplan Amsterdam, september 2014 1. Het werk dat de stichting doet: De Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet is op 3 juli

Nadere informatie

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog. 1939 23augustus 1september 3september 5september 17september 29september 8november 30november 14december De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact).

Nadere informatie

Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib

Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Het is Kerstmis, 1938. De 28-jarige Brits-Joodse effectenhandelaar, Sir

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM

GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM Groot is de voorbije decennia de verbondenheid van de Geloofsgemeenschap Reiderland met ds. Ader, zijn vrouw en de Aderstichting

Nadere informatie

In het spoor van de Shoah

In het spoor van de Shoah In het spoor van de Shoah Verslag van een beklijvende herinneringsreis - Het getto van Warschau - Studiereis Stichting Auschwitz - Auschwitz in Gedachtenis vzw - editie 2015 Verslag door Simon Schepers

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster Naar aanleiding van het plaatsen van struikelstenen in de Monsterse Zeestraat (en in Naaldwijk) schreven Jolanda Faber en Leo van den Ende onderstaande informatie voor de scholen. Bijgaand ook enkele foto's

Nadere informatie

Geachte gasten van de herdenkingsplechtigheid, Het is voor mij een grote eer vandaag tijdens deze. herdenkingsplechtigheid het woord te mogen voeren.

Geachte gasten van de herdenkingsplechtigheid, Het is voor mij een grote eer vandaag tijdens deze. herdenkingsplechtigheid het woord te mogen voeren. Manuscript toespraak 29-04-2013 Mevr. Dr. Eva Högl - lid van de Bondsdag, toespraak t.g.v. de Nederlandse herdenkingsplechtigheid op 4 mei 2013 Geachte heer Snep, Geachte ambassadeur, Geachte gasten van

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Carla met neefje en tante Gebruik www.joodsmonument.nl voor achtergrondinformatie.

Nadere informatie

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij Fotoreis 14 t/m 19 oktober Krakau Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij KRAKAU We maken een reis door het heden en verleden van Krakau. De stad wordt wel het "Florence van Polen"

Nadere informatie

ANNE FRANK EEN HERDENKINGSTOCHT IN ACTUELE BEELDEN FRANKFURT AM MAIN AKEN AMSTERDAM KAMP WESTERBORK AUSCHWITZ-BIRKENAU BERGEN-BELSEN

ANNE FRANK EEN HERDENKINGSTOCHT IN ACTUELE BEELDEN FRANKFURT AM MAIN AKEN AMSTERDAM KAMP WESTERBORK AUSCHWITZ-BIRKENAU BERGEN-BELSEN ANNE FRANK EEN HERDENKINGSTOCHT IN ACTUELE BEELDEN FRANKFURT AM MAIN AKEN AMSTERDAM KAMP WESTERBORK AUSCHWITZ-BIRKENAU BERGEN-BELSEN 80 FRANKFURT AM MAIN AKEN AMSTERDAM KAMP WESTERBORK AUSCHWITZ-BIRKENAU

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1 WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

11 t/m 19 oktober 2013 vertrek op vrijdagavond 11 oktober met de nachttrein terugreis per vliegtuig zaterdagavond 19 oktober terug in Amsterdam

11 t/m 19 oktober 2013 vertrek op vrijdagavond 11 oktober met de nachttrein terugreis per vliegtuig zaterdagavond 19 oktober terug in Amsterdam 11 t/m 19 oktober 2013 vertrek op vrijdagavond 11 oktober met de nachttrein terugreis per vliegtuig zaterdagavond 19 oktober terug in Amsterdam Stichting Sobibor Aktion Reinhard is het centrale thema van

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE Inhoud WOORD VOORAF 9 INLEIDING 11 DE JOODSE GEMEENSCHAP IN BELGIË VOOR EN BIJ HET BEGIN VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG 15 Joden vluchten uit Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Polen 15 België als opvangland in

Nadere informatie

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de tentoonstelling over het kindertransport vanuit Vught. Kamp Vught 5 juni 2011

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de tentoonstelling over het kindertransport vanuit Vught. Kamp Vught 5 juni 2011 Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de tentoonstelling over het kindertransport vanuit Vught. Kamp Vught 5 juni 2011 Dames en heren, Bij de tentoonstelling die wij hier vandaag

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 4: voor de opleider (1) beeldgebruik

Voor de paboopleider. Werkvorm 4: voor de opleider (1) beeldgebruik Werkvorm 4: voor de opleider (1) Beelden van de Jodenvervolging in de les Bij deze werkvorm is een aantal foto s, casussen en adviezen verzameld om studenten te laten nadenken over het gebruik van beelden

Nadere informatie

Het dagboek. Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank. Vraag. Vraag

Het dagboek. Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank. Vraag. Vraag Een van de laatste foto s die van Anne gemaakt is. Het dagboek Enkele citaten uit het Dagboek van Anne Frank Wij zijn er heel sterk aan herinnerd dat wij geketende joden zijn, geketend aan één plek, zonder

Nadere informatie

Opdrachtenblad bij de tentoonstelling. Zie onder dit document.

Opdrachtenblad bij de tentoonstelling. Zie onder dit document. Lesidee: Expositie Auswitz-Birkenau (8 t/m14 april Sweelinckplein,15 t/m 26 april MICT) Bezichtig banieren met tekst en beeldmateriaal van kamp Westerbork, Vught, het Apeldoornsche Bosch en de transporten

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

Door: Natascha van Wijk & Audrey Roelfzema

Door: Natascha van Wijk & Audrey Roelfzema Door: Natascha van Wijk & Audrey Roelfzema Inleiding Geachte leerkracht, De kinderen van uw klas zijn geselecteerd om deel te nemen aan het namen lezen op 27 januari 2010. Hierbij zullen zij een deel van

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

WERKBLAD. Anne Frank. Naam:

WERKBLAD. Anne Frank. Naam: WERKBLAD Anne Frank Naam: 1 Anne Frank Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main. Die stad ligt in Duitsland. De moeder van Anne heette Edith, vader Otto en Anne had nog een oudere zus,

Nadere informatie

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Jodenvervolging in Duitsland De reden dat de joden vervolgd en vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dat de joden rijk en succesvol

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Carla met neefje en tante Gebruik www.joodsmonument.nl voor achtergrondinformatie.

Nadere informatie

Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op

Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op AiA Art News-service 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. Illustratie Anne Caesar van Wieren Is

Nadere informatie

Mergelweg 129 Horst Wolfgang

Mergelweg 129 Horst Wolfgang Mergelweg 129 Horst Wolfgang Adres : Mergelweg 129 Naam :Horst Wolfgang Kochmann Geboorte :6 december 1912 in Berlijn Arrestatie :25 augustus 1942 Deportatie :28 augustus 1942 Trein : 14 e trein met 608

Nadere informatie

Voor de opleider WERKVORM 5: VOOR DE OPLEIDER (1) ROLLEN

Voor de opleider WERKVORM 5: VOOR DE OPLEIDER (1) ROLLEN WERKVORM 5: VOOR DE OPLEIDER (1) ROLLEN Slachtoffers, daders, helpers en omstanders In deze werkvorm maken docenten (in opleiding) kennis met vier rollen en leren zij deze toepassen in onderwijssituaties.

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Inhoud. Glenn de Randamie (Typhoon) 29. Lotty Huffener- Veffer 45. Adje Anakotta 57. Voorwoord: Vrijheid en democratie 9

Inhoud. Glenn de Randamie (Typhoon) 29. Lotty Huffener- Veffer 45. Adje Anakotta 57. Voorwoord: Vrijheid en democratie 9 Inhoud Voorwoord: Vrijheid en democratie 9 Inleiding: Over leven in vrijheid, met breuken en schakels tussen de generaties 11 Glenn de Randamie (Typhoon) 29 Vrijheid moet niet een concept zijn, maar iets

Nadere informatie

MONUMENTEN IN AMSTERDAM

MONUMENTEN IN AMSTERDAM MONUMENTEN IN AMSTERDAM ondek de monumenten in de stad Project van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Tijdelijk monument voor actiegroep Dolle Mina uit 2009. Hier tussen de Westermarkt en de Keizersgracht,

Nadere informatie

Studiereizen van het Bildungswerk Stanislaw Hantz naar de kampen van de Aktion Reinhardt

Studiereizen van het Bildungswerk Stanislaw Hantz naar de kampen van de Aktion Reinhardt Témoigner. Entre histoire et mémoire Revue pluridisciplinaire de la Fondation Auschwitz 116 2013 Voyages mémoriels Studiereizen van het Bildungswerk Stanislaw Hantz naar de kampen van de Aktion Reinhardt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 september 2016

NIEUWSBRIEF 23 september 2016 NIEUWSBRIEF 23 september 2016 Struikelstenen in de Javastraat Op woensdag 26 oktober a.s. worden 33 struikelstenen onthuld op 10 adressen in de Javastraat. Alle stenen zijn voor de Joodse slachtoffers.

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn

Voor de paboopleider. Werkvorm 2: voor de opleider (1) Anne Frank Tijdlijn Werkvorm 2: voor de opleider (1) Het persoonlijke verhaal en de historische context Anne Frank is het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Haar levensverhaal biedt een venster op de geschiedenis van

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING. 1. Inleiding. 2. Doelstellingen

DOCENTENHANDLEIDING. 1. Inleiding. 2. Doelstellingen DOCENTENHANDLEIDING versie 2.0, april 2009 1. Inleiding Op 6 en 7 juni 1943 vertrokken twee treinen met joodse kinderen uit kamp Vught. Ze moesten weg, hun moeders mochten mee. Er werd gezegd dat de kinderen

Nadere informatie

Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

Tijdlijn Tweede Wereldoorlog Tijdlijn Tweede Wereldoorlog 1939 23 De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact). 1 Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede

Nadere informatie

HAVO VMBO-T ONDERZOEKSOPDRACHT BIJ

HAVO VMBO-T ONDERZOEKSOPDRACHT BIJ HAVO VMBO-T ONDERZOEKSOPDRACHT BIJ WAAROM SCHRIJF JE ME NIET - POST UIT DE VERGETELHEID In deze tentoonstelling leer je Wanda Verduin, Nico Peeters en Jules Schelvis kennen - een pubermeisje, een verzetsman

Nadere informatie

2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN

2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN 2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN Vervolging en deportatie van de Joden in Nederland 1940-1945 Een korte virtuele rondgang door de tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in Auschwitz http://www.auschwitz.nl/paviljoen

Nadere informatie

TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG HARDENBERG

TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG HARDENBERG TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG HARDENBERG Dit boekje is gemaakt door: 1 2 Hardenberg tijdens de Tweede Wereldoorlog In de gemeente Hardenberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd.

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959).

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959). Werkblad 1: Marie Anne Tellegen. Mijn naam is Marie Anne Tellegen. Ik ben geboren in het jaar 1893 in Arnhem. Mijn vader was burgemeester van Amsterdam van 1915 tot 1921. In februari 1944 kwam ik in de

Nadere informatie

Werkstuk Engels Auschwitz birkenau

Werkstuk Engels Auschwitz birkenau Werkstuk Engels Auschwitz birkenau Werkstuk door een scholier 1715 woorden 11 oktober 2011 5,2 9 keer beoordeeld Vak Engels Inhoud Bronvermelding. Pagina: 3 Wat is Auschwitz? Pagina: 4 Wat was het doel

Nadere informatie

D DE HISTORISCHE PLAATS HUMBERGHAUS HET VERHAAL VAN EEN FAMILIE

D DE HISTORISCHE PLAATS HUMBERGHAUS HET VERHAAL VAN EEN FAMILIE D DE HISTORISCHE PLAATS HUMBERGHAUS HET VERHAAL VAN EEN FAMILIE Didactische materialen D: Vragenlijst voor groepswerk Uitgever en verantwoordelijk Historische Vereniging Dingden Heimatverein Dingden e.

Nadere informatie

7 GEEF LES BRON

7 GEEF LES BRON 1 1932 Werklozen in de rij voor een arbeidsbureau in Hannover, rond 1930. Op de loods staat Stem voor Hitler. Bij de verkiezingen van 1932 haalt de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP)

Nadere informatie

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf.

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf. 5,95 per boek* WAT ALS... DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve historische reeks ROBERT HARRIS - C.J. SANSOM - BRENDAN DUBOIS - MICHAEL CHABON - PHILIP

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school?

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? B U R E N Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? Geïllustreerd Stappenplan voor Foto- en Poëzieprojecten over de Vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

Bijlage 2: Notities Powerpoint

Bijlage 2: Notities Powerpoint 14 : Notities Powerpoint Bij les 1 Wie zijn Joden en wat betekent Jood zijn? Dit is best een lastige vraag. Zoals je ziet op de plaatjes zijn er heel veel verschillende Joden. Donkere, lichte, in Nederland,

Nadere informatie

LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank

LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank LAAT ME MEZELF ZIJN Het levensverhaal van Anne Frank KAARTEN VOOR GIDSEN historische gedeelte Kaart 1A Paneel 1-2-3 1929-1933 Geboortedatum Anne: 12 juni 1929 (in Frankfurt am Main, Duitsland). De familie

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari 2016 Geachte aanwezigen, dames en heren, De Tweede Wereldoorlog ligt alweer een hele tijd achter ons, inmiddels 71 jaar. Toch

Nadere informatie

Westergracht 3 - St Bavo school

Westergracht 3 - St Bavo school Westergracht 3 - St Bavo school wijk: Leidsebuurt Soort : Gevelsteen (herdenkingssteen/plaquette) Naam : ALS DE SCHOOL KON SPREKEN Architect : J. W. Kanter? Bouwstijl : - Perceel : Indifferent Ontwerp

Nadere informatie

docentenhandleiding Ellis & Bernie docentenhandleiding - 3/2/2016

docentenhandleiding Ellis & Bernie docentenhandleiding - 3/2/2016 1 docentenhandleiding Ellis & Bernie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over twee joodse jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Een project voor VMBO scholen over discriminatie en vervolging. INHOUD

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen

Voor de paboopleider. Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen Werkvorm 3: voor de opleider (1) meest gestelde vragen Wat willen kinderen weten over Anne en de Oorlog? In deze werkvorm staan de meest gestelde vragen van leerlingen in groep 7 en groep 8 over Anne Frank,

Nadere informatie

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer Janny van der Molen een inspirerende bruggenbouwer Verhalen die ertoe doen Kinderen en jongeren inspireren het beste uit zichzelf en anderen te halen, dat is wat Janny van der Molen met haar boeken wil

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG GRAMSBERGEN

TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG GRAMSBERGEN TWEEDE WERELDOORLOG IN DE GEMEENTE HARDENBERG GRAMSBERGEN Dit boekje is gemaakt door: 1 2 Hardenberg tijdens de Tweede Wereldoorlog In de gemeente Hardenberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd.

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Dames en heren, Een nieuwe stad komt pas tot leven

Nadere informatie

Eerste zin De Etty Hillesum Stichting, opgericht op 17 oktober 1983, beheert de nagelaten geschriften van Etty Hillesum.

Eerste zin De Etty Hillesum Stichting, opgericht op 17 oktober 1983, beheert de nagelaten geschriften van Etty Hillesum. Zwg door Jessica Zeker Weten Goed Zeker Weten Goed 07 March 2014 Auteur Etty Hillesum Genre Biografie Eerste uitgave 2012 Flaptekst De dagboeken en brieven van de Joodse Etty Hillesum werden aanvankelijk

Nadere informatie

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Rotterdam, 6 maart 2017 Geachte collega s, Onderwijs over uitsluiting en discriminatie is bijzonder urgent. Kinderen

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 1 Lessenserie voor VMBO T en KB, klas 2 en 4 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT Winnaar Les van het Jaar 2006 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 2 3 LES VAN HET JAAR Anno heeft de ambitie

Nadere informatie

J A N U A R I

J A N U A R I A L G E M E E N De is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf worden geïnspireerd om met (een onderdeel van de)

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Dames en heren, Oorlog. Dat lijkt iets van generaals. Van presidenten en wereldleiders. Van Napoleon, Hitler

Nadere informatie

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is.

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. 6,7 Boekverslag door Bram 1067 woorden 19 keer beoordeeld 22 november 2014 Auteur John Boyne Genre Oorlogsroman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Zakelijke gegevens Titel: De

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

1.Het leven van Anne Frank

1.Het leven van Anne Frank 1.Het leven van Anne Frank Anne Frank( haar echte naam is Anneliese Maria Frank) was een joodse meisje,dat op 12 juni 1929 in duitsland Op 13 maart 1933 zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij de Nazi

Nadere informatie

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R L E S B R I E F B O V E N B O U W B A S I S O N D E R W I J S Op de weg van Liesel Aussen L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R Op deze foto zie je

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk door een scholier 1359 woorden 21 februari 2004 6,1 464 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Wat is jodenvervolging? Verplichte

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Voordat u met de lesbrief gaat werken, is het aan te raden dat de leerlingen over de volgende voorkennis beschikken:

Voordat u met de lesbrief gaat werken, is het aan te raden dat de leerlingen over de volgende voorkennis beschikken: Docentenhandleiding Lesbrief Marjan Drukker De lesbrief van de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar is bedoeld om leerlingen van groep 8 te informeren over en te betrekken bij het herdenken van de

Nadere informatie

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid.

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. 4 mei 2016, Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. We kennen allemaal de beelden van televisie. Huilende kinderen

Nadere informatie

En als de eerste druppels beginnen te vallen, hopen we dat het erger dan dat niet wordt.

En als de eerste druppels beginnen te vallen, hopen we dat het erger dan dat niet wordt. Als we de wind op voelen steken, Koelere lucht door de kieren van het raam waait, We aan alles voelen dat het weer om gaat slaan, Dan denken we vaak: misschien waait het wel over. En als de eerste druppels

Nadere informatie