Veiligheidstips voor ouderen. Een veilig gevoel: ook voor senioren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheidstips voor ouderen. Een veilig gevoel: ook voor senioren!"

Transcriptie

1 Veiligheidstips voor ouderen Een veilig gevoel: ook voor senioren!

2 Senioren voelen zich vaak onveilig. Daar is eigenlijk geen reden voor, want Nederland is de afgelopen tien jaar een stuk veiliger geworden. En juist ouderen zijn minder vaak het slachtoffer van een misdrijf dan jongeren. Maar we moeten wel alert blijven en waar mogelijk preventieve maatregelen nemen. In deze brochure kunt u lezen hoe u zelf kunt werken aan uw veiligheid. 2 Samen werken aan veiligheid We willen allemaal een veilige en leefbare wijk. Dat kunnen we alleen bereiken als politie, maatschappelijke organisaties en burgers samenwerken. Wat kunt u doen? Kijk eens om u heen: zijn er onveilige plekken in uw buurt? Waar heeft u last van en wat zou daar aan kunnen veranderen? Zoek contact met uw buurtgenoten, een lokale ouderenorganisatie of de wijkagent en praat daarover. In een aantal wijken hebben bewoners al concrete resultaten geboekt: plekken in de buurt zijn overzichtelijker gemaakt, de verkeerslichten bij oversteekplaatsen staan langer op groen en kapotte straatverlichting is gerepareerd.

3 In en om uw huis Houd inbrekers buiten de deur U wilt zich niet alleen veilig voelen in uw buurt, maar ook in uw huis. Daar kunt u zelf veel aan doen. Deze voorzorgsmaatregelen zijn meestal genoeg om inbrekers af te schrikken. Zorg dat uw hang- en sluitwerk voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor een advies op maat kunt u terecht bij zogenoemde PKVW-bedrijven. Kijk voor informatie op Beveilig alle ramen en deuren beneden. Denk ook aan de beveiliging van plekken op hoger gelegen verdiepingen die bijvoorbeeld door middel van een ladder eenvoudig te bereiken zijn, zoals ramen en deuren aan de balkons, dakterrassen en platte daken. Doe de voor- en achterdeur altijd op het nachtslot. De deur dicht trekken is niet genoeg; draai de sleutel een keer om. Dat voorkomt flipperen, het openen van een slot met een stukje plastic, zoals een bankpasje. Laat de sleutel niet in het slot aan de binnenkant van de deur zitten. Laat in de voordeur een slot plaatsen met een ingebouwde kierstandhouder of laat een dievenketting aanbrengen. Maak geen etalage van uw huis en zet dus geen spotje op uw antieke klok of waardevolle schilderij. Zorg voor zicht en licht bij uw huis. Snoei of verwijder struiken waarachter een inbreker zich kan verschuilen en plaats schemergeschakelde buitenlampen bij deuren. Laat een spion in de voordeur plaatsen als er geen raampje in of naast de deur zit. Leg geen ladders of ander klimmateriaal in de tuin. Een vuilnisbak kan voor een inbreker vaak al genoeg zijn om een balkon te bereiken. Leg uw autosleutels thuis niet voor het grijpen. Veel inbrekers zijn daar naar op zoek. Hang geen adres aan uw sleutelbos. Als u deze verliest, kan iedereen uw huis in. 3

4 Rookmelder: altijd nuttig Een rookmelder zorgt ervoor dat u het snel in de gaten hebt als er ergens in uw huis iets brandt. Dat geeft u de gelegenheid om nog in te grijpen of tijdig te vluchten. Laat op elke verdieping centraal een rookmelder monteren. 4 Kijk uit voor mensen die met een smoes binnen willen komen! Er zijn mensen met minder goede bedoelingen (mannen én vrouwen!) die uw huis proberen binnen te komen met een smoesje. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. De smoezen luiden bijvoorbeeld: Ik ben een van de bovenburen en er is iets in uw tuin gevallen, Mag mijn kind even bij u naar het toilet? of Ik heb autopech, mag ik even bellen?. Kijk altijd eerst wie er aanbelt en open bij onbekenden de deur niet, of met gebruik van de kierstandhouder of de dievenketting. Laat onbekenden nooit zomaar binnen. Komt er iemand in paniek aan de deur met de vraag of hij/zij bij u de politie kan bellen? Laat hem/haar buiten wachten, sluit de deur en bel zelf. De veiligste tip: laat geen onbekenden binnen als u alleen thuis bent. Als er iemand aan uw deur komt van de gemeente, het gasbedrijf of een andere instantie, vraag dan om een legitimatiebewijs en bekijk dit op uw gemak. Laat ongedurige types niet binnen. Houd er rekening mee dat veel bedrijven en instellingen tegenwoordig vooraf een brief sturen met de datum waarop ze langskomen. Twijfelt u over de aanbeller? Op het legitimatiebewijs staat meestal de naam of het telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel de instantie en controleer of het bezoek klopt. Als u het niet vertrouwt, maak dan een afspraak met de bezoeker om een andere keer terug te komen, als bijvoorbeeld uw hulp of familie aanwezig is. Laat geen verkopers binnen.

5 Als u van huis bent Voor korte tijd Controleer voor u vertrekt of alle ramen gesloten zijn. Sluit de deur altijd in de nachtslotstand: draai de deur dicht met de sleutel, nadat deze in het slot is gevallen. Gaat u s avonds de deur uit, laat dan de radio of tv en het licht aan. Hang geen briefje op de deur met ik ben zo terug. Voor langere tijd Verbind uw lampen met tijdschakelaars. Die zorgen ervoor dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan- en uitgaat. Doe de gordijnen niet dicht als u voor langere tijd weggaat. Vermeld niet op uw telefoonbeantwoorder of voic dat u niet thuis bent. Vraag de buren, familie of een kennis om liefst dagelijks even langs te komen, om de brievenbus te legen en een oogje in het zeil te houden. Leg uw huissleutel nooit in een schuilplaats buitenshuis. Huur een kluisje bij de bank voor uw kostbaarheden of verstop ze eventueel op verschillende plaatsen in uw huis. Voor een redelijke prijs zijn ook goede kluisjes te koop. De veiligste tip: zorg ervoor dat het altijd lijkt alsof er iemand thuis is. 7

6 6 Veilig op straat De kortste weg is niet altijd de veiligste. Als u s avonds ergens naartoe gaat, kunt u het beste een route kiezen die verlicht is én in het zicht van woningen ligt. Dat geldt natuurlijk vooral als u te voet of op de fiets gaat. Neem niet meer mee dan u nodig heeft. Neem altijd uw GSM mee en houd deze bij de hand, bijvoorbeeld in uw jaszak. Het is handig als u een paar nummers hebt voorgeprogrammeerd, zoals het alarmnummer 112. Voelt u zich onzeker op straat, laat dit dan niet merken. Blijf doorlopen. Neem uw GSM en bel iemand. Is er niemand bereikbaar, doe dan alsof u een gesprek voert. Laat uw tas bij voorkeur thuis en neem alleen uw portemonnee mee. U kunt deze bijvoorbeeld in uw binnenzak stoppen. Neemt u toch uw tas mee, houd deze dan losjes vast aan de voorzijde van uw lichaam of draag deze onder uw jas. Bind geen tas aan een rollator De veiligste tip: gaat u s avonds ergens naartoe? Laat u ophalen, neem een taxi of ga met z n tweeën. Stop uw huissleutel niet in uw tas. Vaak zit daar ook een agenda of identiteitsbewijs in en dat maakt het voor de dief gemakkelijk om met uw sleutel in te breken. Bewaar uw strippenkaart of treinkaartje in de zak van uw jas. Zo hoeft u niet in uw portemonnee of tas naar de kaart te zoeken. Laat in geval van diefstal uw tas los. Verzet u niet, dit voorkomt letsel. Let goed op de dader. Kijk hoe hij er uit ziet en bel 112. Gaat u wat verder weg met het openbaar vervoer, bel dan eerst met Hier krijgt u een persoonlijk reisadvies van deur tot deur. De veiligste tip: gebruik geen handtas, maar een halstasje dat u onder uw kleding kunt dragen.

7 Geld & pinnen Houd uw pincode geheim. Schrijf deze nooit op uw pasje of op een briefje in uw portemonnee, maar verzin een ezelsbruggetje. Geef u pincode nooit aan anderen, ook niet als deze (bijvoorbeeld via de telefoon) beweren bij de bank te werken. Pin zoveel mogelijk overdag. Werkt een pinautomaat niet goed, gebruik hem dan niet. Ga in zo n geval nooit in op hulp van vreemden. Heeft u het idee dat er iemand meekijkt terwijl u aan het pinnen bent? Breek de transactie dan meteen af met de speciale knop. Wacht op de vermelding transactie afgebroken. Pin bij het afrekenen van boodschappen wat extra geld. Dan hoeft u niet naar een automaat op straat. Het is niet verstandig grote bedragen te pinnen. Het is ook niet nodig, want in veel winkels kunt u gebruikmaken van uw pinpas. Neemt u toch veel geld op, stop dit dan weg op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in uw binnenzak en in een halstasje. 7 De veiligste tips: - neem iemand mee als u gaat pinnen. - pin, zo mogelijk, binnen.

8 Verkeer & veiligheid De fiets Kies voor een fiets met een lage instap, dat is gemakkelijker en veiliger. Blijf altijd rechts rijden en ga bij het linksaf slaan niet plotseling naar links. Kijk eerst rustig of er geen verkeer achter u rijdt, steek dan uw hand uit en sla af. Hang geen zware boodschappentas(sen) aan uw stuur. Problemen met uw evenwicht? Gebruik dan een trike, die twee wielen aan de voorzijde heeft. Zet uw fiets altijd op slot; zet hem met een extra slot vast aan een paal of fietsenrek; gebruik een goedgekeurd veiligheidsslot. Is uw fiets niet voorzien van een diefstalpreventiechip, laat dan de fietsvakman uw postcode en huisnummer in het frame graveren. 8 De auto Bewaar een reflecterend vest en een goede zaklantaarn in uw auto. Houd er rekening mee dat fietsers vaak voorrang hebben, bijvoorbeeld als u rechtsaf slaat en zij rechtdoor gaan. Geef ook op de rotonde tijdig richting aan. Bedenk dat u op een rotonde links en rechts mag inhalen, maar dat anderen dat ook mogen. Heeft u pech onderweg, dan mag u gebruikmaken van de vluchtstrook. Zet uw auto zo ver mogelijk rechts, als het kan in de berm, en zet uw alarmlichten aan. Blijf niet in de auto zitten, maar stap uit (als dat mogelijk is aan de rechterkant), ga rechts in de berm staan en bel de Wegenwacht of Route Mobiel. Bent u op de snelweg, meld uw pech dan via een praatpaal.

9 De brommobiel Voor dit vierwielige voertuig (bromfiets) met een gesloten carrosserie dat niet harder kan rijden dan 45 km/u is op dit moment een rijbewijs (Categorie AM) en bromfietskenteken vereist. U mag niet op het fietspad, het trottoir, de autoweg of de autosnelweg rijden. Een WA-verzekering is verplicht, evenals veiligheidsgordels en een wit bordje met een rode rand met de vermelding 45 km per uur. Het gehandicaptenvoertuig (de scootmobiel) Dit speciale invalidenvoertuig mag worden gebruikt door een invalide die niet in staat is om op een fiets of snor(brom)fiets te rijden. Er gelden de volgende regels: U mag binnen de bebouwde kom zelf bepalen of u op het voetpad, fietspad of de rijbaan rijdt. Buiten de bebouwde kom: alleen op de rijbaan als er geen voet- of fietspad is. De veiligste tip: zorg dat u op de hoogte blijft van de steeds veranderende verkeersregels. U mag niet op de autoweg of autosnelweg rijden. Een WA-verzekering is verplicht. Medicijnen Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, hebben op de verpakking een gele sticker waarop staat: Dit geneesmiddel vermindert het reactievermogen. Pas dus extra goed op in het verkeer als u deze medicijnen gebruikt. U kunt bij uw apotheek een gratis medicijnrapport vragen, zodat u altijd de gegevens over de medicijnen die u gebruikt bij u hebt. Dit geeft hulpverleners in geval van nood informatie. Zo voorkomt u autodiefstal Helaas zijn auto s een makkelijk doelwit voor dieven. Met deze tips beschermt u uw kostbare bezit. Zorg dat uw auto een startonderbreking en/of alarminstallatie heeft. Zet uw auto op een beveiligde en/of goed verlichte parkeerplaats. Laat geen spullen in de auto achter. Laat bij het verlaten van de auto het stuur in het stuurslot vallen. Doe uw auto altijd op slot. Bewaar het eigendomsbewijs niet in de auto. Laat het kenteken in een van de ruiten graveren. Berg uw autosleutels goed op, ook thuis. 9

10 Meterkastkaart Op de meterkastkaart vult u uw waarschuwingsadressen en -telefoonnummers in. In geval van nood beschikken hulpverleners zo snel over de nodige informatie. U kunt de kaart downloaden via of afhalen bij het politiebureau bij u in de buurt. De kaart hangt u in uw meterkast. Is de meterkast afgesloten of is hij buiten de woning aangebracht, hang de kaart dan in het aanrechtkastje. 10 Geen spoed, wel politie: Politie Haaglanden kan de criminaliteit alleen samen met anderen de baas. Ook u kunt helpen. Als u iets opvalt dat niet normaal is, meld dat dan aan de politie via (lokaal tarief). Bijvoorbeeld als u een inbraak of vernieling niet heeft zien gebeuren, maar er pas later achterkomt dat er iets is vernield of er is ingebroken. Snel hulp: 112 Op het alarmnummer 112 zijn brandweer, politie of ambulance te bereiken voor noodgevallen of levensbedreigende situaties. U kunt dit nummer altijd bellen als er mensenlevens in gevaar zijn, maar ook als u ziet dat er bijvoorbeeld wordt ingebroken of dat iemand vernielingen aanricht. De politie kan de daders zo op heterdaad aanhouden. Blijf rustig. Meld uw naam, u woonplaats, het adres waar iets aan de hand is en wat er precies aan de hand is. Hang niet op voordat de agent aan de telefoon uitgevraagd is. Aangifte doen Doe altijd aangifte bij de politie als u iets is overkomen. Zo kunnen wij proberen de dader te pakken en voorkomen dat anderen ook het slachtoffer worden. In sommige gevallen kunt u aangifte doen via internet. Kijk voor informatie op

11 Belangrijke telefoonnummers Bankpassen blokkeren: Alle bankpassen: Bankpas ABN AMRO: Bankpas Fortis Bank: Bankpas ING: Giropas Postbank: Bankpas Rabobank: Creditcards blokkeren: American Express Card: Diners Club Card: Eurocard/Mastercard: Visacard: Reizen met openbaar vervoer Hier krijgt u een persoonlijk reisadviesvan deur tot deur. Interessante internetsites (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit) (Politie Keurmerk Veilig Wonen) (site over ouderen en verkeer met brochures over o.a. nieuwe verkeersregels) 11 Wilt u wekelijks een digitale nieuwsbrief van Politie Haaglanden ontvangen en/of opsporingsberichten. Meld u dan aan via

12 Kijk voor meer informatie op of loop binnen bij het politiebureau bij u in de buurt. Daar vindt u informatie en tips over diverse onderwerpen. Politie, bij u in de buurt Politie Haaglanden, 2008 Vestigingen Politie Haaglanden Hoofdbureau en Bureau Karnebeek Burgemeester Patijnlaan BG DEN HAAG Bureau Delft Jacoba van Beierenlaan HT DELFT Bureau Beresteinlaan Beresteinlaan KA DEN HAAG Bureau Loosduinen Aaltje Noorderwierstraat SH DEN HAAG Bureau De Heemstraat De Heemstraat EN DEN HAAG Bureau Hoefkade Hoefkade CH DEN HAAG Bureau Jan Hendrikstraat Jan Hendrikstraat GK DEN HAAG Bureau Laak Slachthuislaan SB DEN HAAG Bureau Leidschendam/ Voorburg Temeculaplein VM VOORBURG Bureau Levende Have Oorberlaan EP DEN HAAG Bureau Overbosch Vlaskamp AA DEN HAAG Bureau Pijnacker/Nootdorp Nootdorpseweg BJ PIJNACKER Bureau Rijswijk Sir W. Churchilllaan EA RIJSWIJK Bureau Scheveningen Nieuwe Parklaan BZ DEN HAAG Bureau Segbroek Fahrenheitstraat EH DEN HAAG Bureau Vreemdelingenpolitie Stadhoudersplantsoen JW DEN HAAG Bureau Wassenaar Hofcampweg KJ WASSENAAR Bureau Westland Vierschaar ZV NAALDWIJK Bureau Ypenburg/ Leidschenveen Ypenburgse Stationsweg ZW DEN HAAG Bureau Zichtenburg (o.a. gevonden voorwerpen) Zichtenburglaan EB DEN HAAG Bureau Zoetermeer Burg. Wegstapelplein AK ZOETERMEER Bureau Zuiderpark Mr. P. Drooglever Fortuinweg SP DEN HAAG

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Een veilig huis in een veilige wijk. Dat geeft een veilig gevoel. Zo vanzelfsprekend als het lijkt is het niet. De laatste jaren is het steeds veiliger

Nadere informatie

Een jaar vol tips om het. inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Een jaar vol tips om het. inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Een jaar vol tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Veiligheidskalender Gelukkig nieuwjaar! JANUARI week 1 maandag 29 dinsdag 30 woensdag 31 donderdag 1 vrijdag 2 zaterdag 3 zondag 4 Graag

Nadere informatie

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen.

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. 1 Inhoud Veel deuren, veel ramen? Makkelijk naar binnen! 3 Checklist: is uw woning goed beveiligd? 4 Nog meer tips 9 Hoe krijgt u 10%

Nadere informatie

komen. Laat U anders door vakmensen voorlichten. Geef geen gelegenheid tot inbraak (laat geen buit zien)

komen. Laat U anders door vakmensen voorlichten. Geef geen gelegenheid tot inbraak (laat geen buit zien) Inleiding De bedoeling van inbraakpreventie is het zo moeilijk mogelijk maken voor inbrekers om binnen te komen. Vaak wordt als eerste maatregel het hang- en sluitwerk van een woning aangepast om inbraak

Nadere informatie

Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden

Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden w w w. v e i l i g h e i d s w i j z e r. n l Studenten Hogeschool Utrecht doen regelmatig lezersonderzoeken Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden De Veiligheidswijzer heeft als doel bewoners van

Nadere informatie

StadsBericht Extra. Nieuws van de gemeente Amersfoort. Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger

StadsBericht Extra. Nieuws van de gemeente Amersfoort. Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger StadsBericht Extra Nieuws van de gemeente Amersfoort Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger Je woont pas prettig in Randenbroek als je je veilig voelt. De afgelopen jaren hebben we veel aandacht

Nadere informatie

www.besafe.be VEILIG WONEN een zaak van iedereen!

www.besafe.be VEILIG WONEN een zaak van iedereen! www.besafe.be 3 Inbraakpreventieve maatregelen VEILIG WONEN een zaak van iedereen! Inbraakpreventieve maatregelen 3A/2 3A Organisatorische maatregelen of goede gewoonten Waarom ik?, vragen veel slachtoffers

Nadere informatie

Bolk Assurantiën Nieuwsmail Juli 2015. Team Bolk staat voor u klaar!

Bolk Assurantiën Nieuwsmail Juli 2015. Team Bolk staat voor u klaar! Team Bolk staat voor u klaar! Uw verzekeringen, pensioen, hypotheek én bankzaken onder één dak geregeld. Persoonlijk Wij nemen alle tijd om u van het beste advies te voorzien Onafhankelijk Wij geven een

Nadere informatie

Veiligheidswijzer 2012-2013

Veiligheidswijzer 2012-2013 Veiligheidswijzer 2012-2013 ningen - Buren - Culemborg - Druten - Geldermalsen - Groesbeek - Heumen - Lingewaal - Maasdriel - Millingen aan de Rijn - Ned we - Neerijnen - Nijmegen - Tiel - Ubbergen - West

Nadere informatie

Stap voor stap bankieren. Samen sterker

Stap voor stap bankieren. Samen sterker Stap voor stap bankieren Samen sterker Belangrijke telefoonnummers Inhoudsopgave +31 (0)88 722 6767 Bent u uw bankpas kwijt en wilt u uw bankpas laten blokkeren? Interhelp (088) 722 6767 Vanuit het buitenland

Nadere informatie

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012 Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012 Beste onna-onna klant, Dit zijn de voorwaarden van je onna-onna autoverzekering. Bij de meeste verzekeringen krijg je heel veel voorwaarden. Bij

Nadere informatie

Foto omslag: Rafaël Drent

Foto omslag: Rafaël Drent Foto omslag: Rafaël Drent Voorwoord Voor u ligt de toolkit woninginbraken. Deze kit is naast een communicatieplan, samengesteld uit een aantal voorbeelden van maatregelen die u als gemeente zou kunnen

Nadere informatie

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014 Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014 Beste onna-onna klant, Dit zijn de voorwaarden van je onna-onna autoverzekering. Bij de meeste verzekeringen krijg je heel veel voorwaarden. Bij deze

Nadere informatie

Boca Gentil Santa Cruz HUURVOORWAARDEN

Boca Gentil Santa Cruz HUURVOORWAARDEN HUURVOORWAARDEN Hartelijk dank voor het huren van onze woning. We hopen dat jullie het erg naar jullie zin zullen hebben. Ik wil u graag verzoeken dit document goed door te lezen In de map onder de tv

Nadere informatie

Wim Stolwijk neemt afscheid als bestuurslid

Wim Stolwijk neemt afscheid als bestuurslid Onderlinge Zegveld Verzekeringsinfo Zomer 2011 Postbus 9 / 3474 ZG Zegveld Middenweg 7 / 3474 KC Zegveld Tel. 0348-691777 E-mail: info@ovmzegveld.nl Internet: www.ovmzegveld.nl Wim Stolwijk neemt afscheid

Nadere informatie

Nieuwsmail Juni 2014

Nieuwsmail Juni 2014 Tips voor op reis Sluit uw auto altijd goed af en laat nooit waardevolle spullen in de auto achter, ook niet als u maar heel even weg bent! Laat waardevolle spullen in ieder geval nooit in zicht liggen.

Nadere informatie

Identiteitsfraude. Groepsessay

Identiteitsfraude. Groepsessay Groepsessay Laura van Egeraat Tess Glansbeek Elvira Hoogstrate Frederique van Osta Milou Schoonen Fontys Hogescholen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Wat is identiteitsfraude?... 4 1.1 Verschillende soorten

Nadere informatie

In de brand, uit de brand

In de brand, uit de brand In de brand, uit de brand In de brand, uit de brand April 2010 Inhoud 1 Hoe kun je brand voorkomen?...5 1.1 Rondom het gebouw...5 1.2 Maatregelen in en aan het gebouw...7 1.3 Checklist preventief...13

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL 0 EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL [Geef tekst op] 1 Inhoudsopgave 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Nadere informatie

Voorwaarden Auto 004. Waarvoor is deze verzekering? Onze hulp aan u. Uw verzekering. Wat spreken wij nog meer met elkaar af?

Voorwaarden Auto 004. Waarvoor is deze verzekering? Onze hulp aan u. Uw verzekering. Wat spreken wij nog meer met elkaar af? Voorwaarden Auto 004 Leeswijzer In deze polisvoorwaarden vindt u alle informatie over uw Allsecur autoverzekering. Hoe vindt u wat u wilt weten? Dat leggen wij u hier uit. Hoe vindt u wat u wilt weten?

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Zo hou je ongewenste gasten buiten!

Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten! Veilig wonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd. Misschien is het jou ook al eens overkomen. En anders ken je vast wel iemand die het

Nadere informatie

Huurwegwijzer. Huren bij Wonen Wateringen

Huurwegwijzer. Huren bij Wonen Wateringen Huurwegwijzer Huren bij Wonen Wateringen Van harte welkom in uw nieuwe woning Wonen Wateringen heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar)

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Kindergeneeskunde Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Inhoudsopgave Je meerdaagse opname 1 Wat vind je in dit boekje? 2 Deel 1: Belangrijke informatie over het ziekenhuis en de afdeling 4

Nadere informatie

Goed verzekerd in en om uw woning. Met de Woonverzekering van Centraal Beheer Achmea

Goed verzekerd in en om uw woning. Met de Woonverzekering van Centraal Beheer Achmea Goed verzekerd in en om uw woning. Met de Woonverzekering van Centraal Beheer Achmea 1 Inhoud Een goede basis voor uw woning... 3 Even uw voordelen op een rij! 5 Inboedelverzekering. 7 Opstalverzekering.

Nadere informatie

Reiswijzer - Algemeen

Reiswijzer - Algemeen Uw vakantie voorbereiden Reisdocumenten Canvas Holidays campingvoucher Neem de campingvoucher die u van ons heeft ontvangen altijd mee naar de camping. Deze voucher dient als bewijs van uw reservering.

Nadere informatie

Voorwaarden Auto 006. Waarvoor is deze verzekering? Onze hulp aan u. Uw verzekering. Wat spreken wij nog meer met elkaar af?

Voorwaarden Auto 006. Waarvoor is deze verzekering? Onze hulp aan u. Uw verzekering. Wat spreken wij nog meer met elkaar af? Voorwaarden Auto 006 Leeswijzer In deze polisvoorwaarden vindt u alle informatie over uw Allsecur autoverzekering. Hoe vindt u wat u wilt weten? Dat leggen wij u hier uit. Hoe vindt u wat u wilt weten?

Nadere informatie

Zo hou je ongewenste gasten buiten!

Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten: 1. Organisatorische maatregelen veilige leefgewoonten Veilig wonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd.

Nadere informatie

Verhuizen. Waar krijgt u mee te maken?

Verhuizen. Waar krijgt u mee te maken? Verhuizen. Waar krijgt u mee te maken? Informatiemap voor huurders van Vidomes en De Goede Woning die wonen in een flat in Palenstein die gesloopt gaat worden. Ik kom graag bij u langs. Geachte bewoner

Nadere informatie