Veiligheidstips voor ouderen. Een veilig gevoel: ook voor senioren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheidstips voor ouderen. Een veilig gevoel: ook voor senioren!"

Transcriptie

1 Veiligheidstips voor ouderen Een veilig gevoel: ook voor senioren!

2 Senioren voelen zich vaak onveilig. Daar is eigenlijk geen reden voor, want Nederland is de afgelopen tien jaar een stuk veiliger geworden. En juist ouderen zijn minder vaak het slachtoffer van een misdrijf dan jongeren. Maar we moeten wel alert blijven en waar mogelijk preventieve maatregelen nemen. In deze brochure kunt u lezen hoe u zelf kunt werken aan uw veiligheid. 2 Samen werken aan veiligheid We willen allemaal een veilige en leefbare wijk. Dat kunnen we alleen bereiken als politie, maatschappelijke organisaties en burgers samenwerken. Wat kunt u doen? Kijk eens om u heen: zijn er onveilige plekken in uw buurt? Waar heeft u last van en wat zou daar aan kunnen veranderen? Zoek contact met uw buurtgenoten, een lokale ouderenorganisatie of de wijkagent en praat daarover. In een aantal wijken hebben bewoners al concrete resultaten geboekt: plekken in de buurt zijn overzichtelijker gemaakt, de verkeerslichten bij oversteekplaatsen staan langer op groen en kapotte straatverlichting is gerepareerd.

3 In en om uw huis Houd inbrekers buiten de deur U wilt zich niet alleen veilig voelen in uw buurt, maar ook in uw huis. Daar kunt u zelf veel aan doen. Deze voorzorgsmaatregelen zijn meestal genoeg om inbrekers af te schrikken. Zorg dat uw hang- en sluitwerk voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor een advies op maat kunt u terecht bij zogenoemde PKVW-bedrijven. Kijk voor informatie op Beveilig alle ramen en deuren beneden. Denk ook aan de beveiliging van plekken op hoger gelegen verdiepingen die bijvoorbeeld door middel van een ladder eenvoudig te bereiken zijn, zoals ramen en deuren aan de balkons, dakterrassen en platte daken. Doe de voor- en achterdeur altijd op het nachtslot. De deur dicht trekken is niet genoeg; draai de sleutel een keer om. Dat voorkomt flipperen, het openen van een slot met een stukje plastic, zoals een bankpasje. Laat de sleutel niet in het slot aan de binnenkant van de deur zitten. Laat in de voordeur een slot plaatsen met een ingebouwde kierstandhouder of laat een dievenketting aanbrengen. Maak geen etalage van uw huis en zet dus geen spotje op uw antieke klok of waardevolle schilderij. Zorg voor zicht en licht bij uw huis. Snoei of verwijder struiken waarachter een inbreker zich kan verschuilen en plaats schemergeschakelde buitenlampen bij deuren. Laat een spion in de voordeur plaatsen als er geen raampje in of naast de deur zit. Leg geen ladders of ander klimmateriaal in de tuin. Een vuilnisbak kan voor een inbreker vaak al genoeg zijn om een balkon te bereiken. Leg uw autosleutels thuis niet voor het grijpen. Veel inbrekers zijn daar naar op zoek. Hang geen adres aan uw sleutelbos. Als u deze verliest, kan iedereen uw huis in. 3

4 Rookmelder: altijd nuttig Een rookmelder zorgt ervoor dat u het snel in de gaten hebt als er ergens in uw huis iets brandt. Dat geeft u de gelegenheid om nog in te grijpen of tijdig te vluchten. Laat op elke verdieping centraal een rookmelder monteren. 4 Kijk uit voor mensen die met een smoes binnen willen komen! Er zijn mensen met minder goede bedoelingen (mannen én vrouwen!) die uw huis proberen binnen te komen met een smoesje. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. De smoezen luiden bijvoorbeeld: Ik ben een van de bovenburen en er is iets in uw tuin gevallen, Mag mijn kind even bij u naar het toilet? of Ik heb autopech, mag ik even bellen?. Kijk altijd eerst wie er aanbelt en open bij onbekenden de deur niet, of met gebruik van de kierstandhouder of de dievenketting. Laat onbekenden nooit zomaar binnen. Komt er iemand in paniek aan de deur met de vraag of hij/zij bij u de politie kan bellen? Laat hem/haar buiten wachten, sluit de deur en bel zelf. De veiligste tip: laat geen onbekenden binnen als u alleen thuis bent. Als er iemand aan uw deur komt van de gemeente, het gasbedrijf of een andere instantie, vraag dan om een legitimatiebewijs en bekijk dit op uw gemak. Laat ongedurige types niet binnen. Houd er rekening mee dat veel bedrijven en instellingen tegenwoordig vooraf een brief sturen met de datum waarop ze langskomen. Twijfelt u over de aanbeller? Op het legitimatiebewijs staat meestal de naam of het telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel de instantie en controleer of het bezoek klopt. Als u het niet vertrouwt, maak dan een afspraak met de bezoeker om een andere keer terug te komen, als bijvoorbeeld uw hulp of familie aanwezig is. Laat geen verkopers binnen.

5 Als u van huis bent Voor korte tijd Controleer voor u vertrekt of alle ramen gesloten zijn. Sluit de deur altijd in de nachtslotstand: draai de deur dicht met de sleutel, nadat deze in het slot is gevallen. Gaat u s avonds de deur uit, laat dan de radio of tv en het licht aan. Hang geen briefje op de deur met ik ben zo terug. Voor langere tijd Verbind uw lampen met tijdschakelaars. Die zorgen ervoor dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan- en uitgaat. Doe de gordijnen niet dicht als u voor langere tijd weggaat. Vermeld niet op uw telefoonbeantwoorder of voic dat u niet thuis bent. Vraag de buren, familie of een kennis om liefst dagelijks even langs te komen, om de brievenbus te legen en een oogje in het zeil te houden. Leg uw huissleutel nooit in een schuilplaats buitenshuis. Huur een kluisje bij de bank voor uw kostbaarheden of verstop ze eventueel op verschillende plaatsen in uw huis. Voor een redelijke prijs zijn ook goede kluisjes te koop. De veiligste tip: zorg ervoor dat het altijd lijkt alsof er iemand thuis is. 7

6 6 Veilig op straat De kortste weg is niet altijd de veiligste. Als u s avonds ergens naartoe gaat, kunt u het beste een route kiezen die verlicht is én in het zicht van woningen ligt. Dat geldt natuurlijk vooral als u te voet of op de fiets gaat. Neem niet meer mee dan u nodig heeft. Neem altijd uw GSM mee en houd deze bij de hand, bijvoorbeeld in uw jaszak. Het is handig als u een paar nummers hebt voorgeprogrammeerd, zoals het alarmnummer 112. Voelt u zich onzeker op straat, laat dit dan niet merken. Blijf doorlopen. Neem uw GSM en bel iemand. Is er niemand bereikbaar, doe dan alsof u een gesprek voert. Laat uw tas bij voorkeur thuis en neem alleen uw portemonnee mee. U kunt deze bijvoorbeeld in uw binnenzak stoppen. Neemt u toch uw tas mee, houd deze dan losjes vast aan de voorzijde van uw lichaam of draag deze onder uw jas. Bind geen tas aan een rollator De veiligste tip: gaat u s avonds ergens naartoe? Laat u ophalen, neem een taxi of ga met z n tweeën. Stop uw huissleutel niet in uw tas. Vaak zit daar ook een agenda of identiteitsbewijs in en dat maakt het voor de dief gemakkelijk om met uw sleutel in te breken. Bewaar uw strippenkaart of treinkaartje in de zak van uw jas. Zo hoeft u niet in uw portemonnee of tas naar de kaart te zoeken. Laat in geval van diefstal uw tas los. Verzet u niet, dit voorkomt letsel. Let goed op de dader. Kijk hoe hij er uit ziet en bel 112. Gaat u wat verder weg met het openbaar vervoer, bel dan eerst met Hier krijgt u een persoonlijk reisadvies van deur tot deur. De veiligste tip: gebruik geen handtas, maar een halstasje dat u onder uw kleding kunt dragen.

7 Geld & pinnen Houd uw pincode geheim. Schrijf deze nooit op uw pasje of op een briefje in uw portemonnee, maar verzin een ezelsbruggetje. Geef u pincode nooit aan anderen, ook niet als deze (bijvoorbeeld via de telefoon) beweren bij de bank te werken. Pin zoveel mogelijk overdag. Werkt een pinautomaat niet goed, gebruik hem dan niet. Ga in zo n geval nooit in op hulp van vreemden. Heeft u het idee dat er iemand meekijkt terwijl u aan het pinnen bent? Breek de transactie dan meteen af met de speciale knop. Wacht op de vermelding transactie afgebroken. Pin bij het afrekenen van boodschappen wat extra geld. Dan hoeft u niet naar een automaat op straat. Het is niet verstandig grote bedragen te pinnen. Het is ook niet nodig, want in veel winkels kunt u gebruikmaken van uw pinpas. Neemt u toch veel geld op, stop dit dan weg op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in uw binnenzak en in een halstasje. 7 De veiligste tips: - neem iemand mee als u gaat pinnen. - pin, zo mogelijk, binnen.

8 Verkeer & veiligheid De fiets Kies voor een fiets met een lage instap, dat is gemakkelijker en veiliger. Blijf altijd rechts rijden en ga bij het linksaf slaan niet plotseling naar links. Kijk eerst rustig of er geen verkeer achter u rijdt, steek dan uw hand uit en sla af. Hang geen zware boodschappentas(sen) aan uw stuur. Problemen met uw evenwicht? Gebruik dan een trike, die twee wielen aan de voorzijde heeft. Zet uw fiets altijd op slot; zet hem met een extra slot vast aan een paal of fietsenrek; gebruik een goedgekeurd veiligheidsslot. Is uw fiets niet voorzien van een diefstalpreventiechip, laat dan de fietsvakman uw postcode en huisnummer in het frame graveren. 8 De auto Bewaar een reflecterend vest en een goede zaklantaarn in uw auto. Houd er rekening mee dat fietsers vaak voorrang hebben, bijvoorbeeld als u rechtsaf slaat en zij rechtdoor gaan. Geef ook op de rotonde tijdig richting aan. Bedenk dat u op een rotonde links en rechts mag inhalen, maar dat anderen dat ook mogen. Heeft u pech onderweg, dan mag u gebruikmaken van de vluchtstrook. Zet uw auto zo ver mogelijk rechts, als het kan in de berm, en zet uw alarmlichten aan. Blijf niet in de auto zitten, maar stap uit (als dat mogelijk is aan de rechterkant), ga rechts in de berm staan en bel de Wegenwacht of Route Mobiel. Bent u op de snelweg, meld uw pech dan via een praatpaal.

9 De brommobiel Voor dit vierwielige voertuig (bromfiets) met een gesloten carrosserie dat niet harder kan rijden dan 45 km/u is op dit moment een rijbewijs (Categorie AM) en bromfietskenteken vereist. U mag niet op het fietspad, het trottoir, de autoweg of de autosnelweg rijden. Een WA-verzekering is verplicht, evenals veiligheidsgordels en een wit bordje met een rode rand met de vermelding 45 km per uur. Het gehandicaptenvoertuig (de scootmobiel) Dit speciale invalidenvoertuig mag worden gebruikt door een invalide die niet in staat is om op een fiets of snor(brom)fiets te rijden. Er gelden de volgende regels: U mag binnen de bebouwde kom zelf bepalen of u op het voetpad, fietspad of de rijbaan rijdt. Buiten de bebouwde kom: alleen op de rijbaan als er geen voet- of fietspad is. De veiligste tip: zorg dat u op de hoogte blijft van de steeds veranderende verkeersregels. U mag niet op de autoweg of autosnelweg rijden. Een WA-verzekering is verplicht. Medicijnen Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, hebben op de verpakking een gele sticker waarop staat: Dit geneesmiddel vermindert het reactievermogen. Pas dus extra goed op in het verkeer als u deze medicijnen gebruikt. U kunt bij uw apotheek een gratis medicijnrapport vragen, zodat u altijd de gegevens over de medicijnen die u gebruikt bij u hebt. Dit geeft hulpverleners in geval van nood informatie. Zo voorkomt u autodiefstal Helaas zijn auto s een makkelijk doelwit voor dieven. Met deze tips beschermt u uw kostbare bezit. Zorg dat uw auto een startonderbreking en/of alarminstallatie heeft. Zet uw auto op een beveiligde en/of goed verlichte parkeerplaats. Laat geen spullen in de auto achter. Laat bij het verlaten van de auto het stuur in het stuurslot vallen. Doe uw auto altijd op slot. Bewaar het eigendomsbewijs niet in de auto. Laat het kenteken in een van de ruiten graveren. Berg uw autosleutels goed op, ook thuis. 9

10 Meterkastkaart Op de meterkastkaart vult u uw waarschuwingsadressen en -telefoonnummers in. In geval van nood beschikken hulpverleners zo snel over de nodige informatie. U kunt de kaart downloaden via of afhalen bij het politiebureau bij u in de buurt. De kaart hangt u in uw meterkast. Is de meterkast afgesloten of is hij buiten de woning aangebracht, hang de kaart dan in het aanrechtkastje. 10 Geen spoed, wel politie: Politie Haaglanden kan de criminaliteit alleen samen met anderen de baas. Ook u kunt helpen. Als u iets opvalt dat niet normaal is, meld dat dan aan de politie via (lokaal tarief). Bijvoorbeeld als u een inbraak of vernieling niet heeft zien gebeuren, maar er pas later achterkomt dat er iets is vernield of er is ingebroken. Snel hulp: 112 Op het alarmnummer 112 zijn brandweer, politie of ambulance te bereiken voor noodgevallen of levensbedreigende situaties. U kunt dit nummer altijd bellen als er mensenlevens in gevaar zijn, maar ook als u ziet dat er bijvoorbeeld wordt ingebroken of dat iemand vernielingen aanricht. De politie kan de daders zo op heterdaad aanhouden. Blijf rustig. Meld uw naam, u woonplaats, het adres waar iets aan de hand is en wat er precies aan de hand is. Hang niet op voordat de agent aan de telefoon uitgevraagd is. Aangifte doen Doe altijd aangifte bij de politie als u iets is overkomen. Zo kunnen wij proberen de dader te pakken en voorkomen dat anderen ook het slachtoffer worden. In sommige gevallen kunt u aangifte doen via internet. Kijk voor informatie op

11 Belangrijke telefoonnummers Bankpassen blokkeren: Alle bankpassen: Bankpas ABN AMRO: Bankpas Fortis Bank: Bankpas ING: Giropas Postbank: Bankpas Rabobank: Creditcards blokkeren: American Express Card: Diners Club Card: Eurocard/Mastercard: Visacard: Reizen met openbaar vervoer Hier krijgt u een persoonlijk reisadviesvan deur tot deur. Interessante internetsites (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit) (Politie Keurmerk Veilig Wonen) (site over ouderen en verkeer met brochures over o.a. nieuwe verkeersregels) 11 Wilt u wekelijks een digitale nieuwsbrief van Politie Haaglanden ontvangen en/of opsporingsberichten. Meld u dan aan via

12 Kijk voor meer informatie op of loop binnen bij het politiebureau bij u in de buurt. Daar vindt u informatie en tips over diverse onderwerpen. Politie, bij u in de buurt Politie Haaglanden, 2008 Vestigingen Politie Haaglanden Hoofdbureau en Bureau Karnebeek Burgemeester Patijnlaan BG DEN HAAG Bureau Delft Jacoba van Beierenlaan HT DELFT Bureau Beresteinlaan Beresteinlaan KA DEN HAAG Bureau Loosduinen Aaltje Noorderwierstraat SH DEN HAAG Bureau De Heemstraat De Heemstraat EN DEN HAAG Bureau Hoefkade Hoefkade CH DEN HAAG Bureau Jan Hendrikstraat Jan Hendrikstraat GK DEN HAAG Bureau Laak Slachthuislaan SB DEN HAAG Bureau Leidschendam/ Voorburg Temeculaplein VM VOORBURG Bureau Levende Have Oorberlaan EP DEN HAAG Bureau Overbosch Vlaskamp AA DEN HAAG Bureau Pijnacker/Nootdorp Nootdorpseweg BJ PIJNACKER Bureau Rijswijk Sir W. Churchilllaan EA RIJSWIJK Bureau Scheveningen Nieuwe Parklaan BZ DEN HAAG Bureau Segbroek Fahrenheitstraat EH DEN HAAG Bureau Vreemdelingenpolitie Stadhoudersplantsoen JW DEN HAAG Bureau Wassenaar Hofcampweg KJ WASSENAAR Bureau Westland Vierschaar ZV NAALDWIJK Bureau Ypenburg/ Leidschenveen Ypenburgse Stationsweg ZW DEN HAAG Bureau Zichtenburg (o.a. gevonden voorwerpen) Zichtenburglaan EB DEN HAAG Bureau Zoetermeer Burg. Wegstapelplein AK ZOETERMEER Bureau Zuiderpark Mr. P. Drooglever Fortuinweg SP DEN HAAG

Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen

Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen Hoe voorkomt u inbraak? Tips voor veilig wonen I n h o u ds o p g av e Preventietips van Generali 3 Inbrekers, houdt u ze buiten de deur? 3 2 In en om uw woning 3 Als u niet thuis bent 4 Ingebroken, wat

Nadere informatie

Buurtpreventie in Noordveen

Buurtpreventie in Noordveen Buurtpreventie in Noordveen Programma Welkom, Kees Meijer wijkregisseur Gemeente Zutphen Politie, Wijkagenten Wilco van Dijk en Yilmaz Ulucay Wijkteam Noordveen, Chantal Elskamp Gemeente Zutphen, wijkregisseur

Nadere informatie

Senioren & veiligheid. Wat u zelf aan veiligheid kunt doen

Senioren & veiligheid. Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Senioren & veiligheid Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Veilig wonen en leven Veilig wonen is bewust wonen Veiligheid is een onderwerp dat veel in de belangstelling staat. Als u alle berichten in de

Nadere informatie

Voorkom diefstal uit woning

Voorkom diefstal uit woning Voorkom diefstal uit woning Wijkagent Joanne Kodde Joanne Kodde 0900-8844 Werkzaamheden Eerste aanspreekpunt Langslepende problematiek Netwerk Projecten 2 Cijfers s Heer Arendskerke Woninginbraken in 2015?

Nadere informatie

VOORJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het voorjaar... BEWAAREXEMPLAAR

VOORJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het voorjaar... BEWAAREXEMPLAAR BEVEILIGINGS GROEP VOORJAAR PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van het voorjaar... BEWAAREXEMPLAAR Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen. NVD Beveiligingsgroep

Nadere informatie

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen VEILIG WONEN EN LEVEN VEILIG WONEN IS BEWUST WONEN De laatste jaren staan de onderwerpen woninginbraak, woningovervallen en babbeltrucs weer volop

Nadere informatie

Babbeltrucs en Woninginbraken

Babbeltrucs en Woninginbraken Babbeltrucs en Woninginbraken Twan Hoeks Senioren & Veiligheid Maatschappelijke ontwikkelingen Dubbele vergrijzing: Grote toename van ouderen Ouderen worden ouder Toename aantal alleenstaande ouderen Toename

Nadere informatie

Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin!

Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin! Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin! 50% van de inbraken kunt u eenvoudig voorkomen. 90% van de inbraken gebeurt door gelegenheidsinbrekers. 95% minder kans op inbraak? Lees deze

Nadere informatie

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen. Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz.

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen. Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz. SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz. 6 VEILIG WONEN EN LEVEN VEILIG WONEN IS BEWUST WONEN De laatste jaren

Nadere informatie

Politie Gemert-Bakel Ad Rijnen, Wijkagent Bakel, Milheeze, De Rips. Welkom. Dorpsoverleg. De Rips

Politie Gemert-Bakel Ad Rijnen, Wijkagent Bakel, Milheeze, De Rips. Welkom. Dorpsoverleg. De Rips Politie Gemert-Bakel Ad Rijnen, Wijkagent Bakel, Milheeze, De Rips Welkom Dorpsoverleg De Rips 1 De mens lijdt het meest door de dingen die hij vreest Praktische tips en informatie wat te doen bij overlastsituaties

Nadere informatie

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw VEILIG WONEN, PRETTIG WONEN U woont in een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Niet alleen uw woning, maar uw hele buurt is gebouwd op een zo groot mogelijke

Nadere informatie

Persbericht X ID INZET HOUTEN VEILIG TENT OM INBRAKEN TE VOORKOMEN. Gezamenlijke actie politie, Viveste en gemeente. Nummer: PB15.

Persbericht X ID INZET HOUTEN VEILIG TENT OM INBRAKEN TE VOORKOMEN. Gezamenlijke actie politie, Viveste en gemeente. Nummer: PB15. I X ID Persbericht Nummer: PB15.0032 Houten, 25 september 2015 Gezamenlijke actie politie, Viveste en gemeente INZET HOUTEN VEILIG TENT OM INBRAKEN TE VOORKOMEN Vanaf oktober 2015 zet de gemeente Houten

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen. [Naam spreker]

Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen. [Naam spreker] 14 09 17 Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen [Naam spreker] Programma Babbeltrucs, woningovervallen en woninginbraken 1. Hoe, wanneer en waar gebeurd het? 2. Hoe te voorkomen? Zowel bouwkundig (Politiekeurmerk)

Nadere informatie

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39 NOODNUMMER Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 9 De volgende vragen gaan over de LAATSTE keer dat u belde om de

Nadere informatie

Nieuwsmail Juni 2014

Nieuwsmail Juni 2014 Tips voor op reis Sluit uw auto altijd goed af en laat nooit waardevolle spullen in de auto achter, ook niet als u maar heel even weg bent! Laat waardevolle spullen in ieder geval nooit in zicht liggen.

Nadere informatie

Tips. Senioren & Veiligheid

Tips. Senioren & Veiligheid Tips Senioren & Veiligheid 2 3 Tips Veilig met financiën Tips Veilig pinnen Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee, als u zelf niet meer in staat bent om te pinnen of geld te halen. Ook niet

Nadere informatie

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Een veilig huis in een veilige wijk. Dat geeft een veilig gevoel. Zo vanzelfsprekend als het lijkt is het niet. De laatste jaren is het steeds veiliger

Nadere informatie

WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Veilig wonen en genieten van uw woonomgeving. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij. In deze folder staan praktische tips om uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Wijkvergadering 8 oktober 2015. Klankbordgroep Poelenburg

Wijkvergadering 8 oktober 2015. Klankbordgroep Poelenburg Wijkvergadering 8 oktober 2015 Wijkvergadering 8 oktober 2015 Agenda * Bij Ons Niet Stelen (BONS) * Pauze * Mooi Poelenburg BONS Bij Ons Niet Stelen! Waar gaat dit over? 1. Wat is BONS? 2. Wat wil BONS?

Nadere informatie

VAKANTIESPECIAL BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR

VAKANTIESPECIAL BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR VAKANTIESPECIAL Ontspannen genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van de vakantie... Thuiskomen na een dag werken of een welverdiende vakantie en merken dat er in uw huis is ingebroken.

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Inbraak Overval Brand preventie

Inbraak Overval Brand preventie Inbraak Overval Brand preventie Woninginbraak Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie

Nadere informatie

Voorwoord. Investeren in fijn wonen. Inbraak? Het zal je maar gebeuren! Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning

Voorwoord. Investeren in fijn wonen. Inbraak? Het zal je maar gebeuren! Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning 2 NWS Magazine nr. 3 3 Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning Voorwoord Investeren in fijn wonen Als u dit leest zijn de voorbereidingen voor de Uitbreiding dienstverlening begroting

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal!

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 13/12/2014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Senioren & Veiligheid

Senioren & Veiligheid Senioren & Veiligheid Tips en informatie AMSTERDAM-AMSTELLAND AA Voorwoord De mens lijdt het meest door de dingen die hij vreest Veiligheid is een populair onderwerp. Als u alle berichten in de media volgt

Nadere informatie

Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen?

Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen? OPMAAK BR OUDEREN correctie 12 9 2 12-09-2006 13:20 Pagina 1 Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen? OPMAAK BR OUDEREN correctie 12 9 2 12-09-2006 13:20 Pagina 2 Een keurige heer verschijnt

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

Inbraakpreventie 28 november 2013

Inbraakpreventie 28 november 2013 Inbraakpreventie 28 november 2013 Politie Leiden e.o. POLITIE DEN HAAG Team LEIDEN-NOORD Teamgebied de gemeenten; Oegstgeest Leiden Noord Leiderdorp Wijkagenten van Leiderdorp Joop van de Pol Mart Roest

Nadere informatie

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel U woont in een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Of u gaat een woning bouwen op een vrije kavel. Veilig wonen vraagt ook wat van u. Veilig

Nadere informatie

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken Ook als u extra hulp nodig heeft Een aandeel in elkaar 1875 RABO_Folder_A5_WEL-schreef.indd 1 01-05-15 13:45 De Rabobank, uw partner bij bankzaken Soms is het lastig

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF. Vergadering van 29 september Onderwerp: Raadsmededeling over: Motie VVD Babbeltrucs - Informerend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF. Vergadering van 29 september Onderwerp: Raadsmededeling over: Motie VVD Babbeltrucs - Informerend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 september 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00743 Onderwerp: Raadsmededeling over: Motie VVD Babbeltrucs - Informerend Beknopte samenvatting: Op 18 juni 2015 heeft uw raad

Nadere informatie

Doen! Het opstellen van de aangifte

Doen! Het opstellen van de aangifte Aangifte? Doen! Aangifte? Er is bij u ingebroken, uw fiets is gestolen of er is geweld tegen u gebruikt. Het zijn maar een paar voorbeelden van strafbare feiten. Redenen om aangifte te doen. Waarom aangifte

Nadere informatie

Welke modus operandi (MO) worden gebruikt bij woninginbraken en wat houden deze in?

Welke modus operandi (MO) worden gebruikt bij woninginbraken en wat houden deze in? Welke modus operandi (MO) worden gebruikt bij woninginbraken en wat houden deze in? Uit de analyse blijkt dat in de buurtpreventie gebieden de meest gebruikte MO (inbraak methode) openbreken is. Er zijn

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

Veiligheid op Curaçao

Veiligheid op Curaçao Veiligheid op Curaçao Via dit bericht willen wij je op de hoogte brengen over de veiligheid op het eiland. Zoals in elke grote stad ter wereld heeft ook Curaçao te maken met criminaliteit. De meeste ongewenste

Nadere informatie

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR NAJAAR PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van het najaar... Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen.

Nadere informatie

Onderzoek Babbeltrucs

Onderzoek Babbeltrucs Onderzoek Babbeltrucs Rapportage 6 februari 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 27.756 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 21 januari tot 3 februari 2014.

Nadere informatie

Welkom bij inloopcafé De Happy Gentiaan, 1 April Themaborrel: Buurtpreventie en veiligheid

Welkom bij inloopcafé De Happy Gentiaan, 1 April Themaborrel: Buurtpreventie en veiligheid Welkom bij inloopcafé De Happy Gentiaan, 1 April 2016 Themaborrel: Buurtpreventie en veiligheid 1 Inloopcafé De Happy Gentiaan 2016 Doel: informele buurtborrel voor (buurt)contacten en buurtthema s Datum:

Nadere informatie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie SPREEKBEURT POLITIE Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie Wat doet een politieagent? WELKOM DE POLITIEPRAKTIJK helpen bij een ongeluk pak de winkeldief! bekeuren en aanhouden

Nadere informatie

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport Geldvervoer is nooit zonder risico s. Maar u kunt die risico s wél zoveel mogelijk beperken. In deze folder vindt u de 15 belangrijkste

Nadere informatie

Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak!

Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak! K K K K Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak! Q Q Q Q Leg uw waardevolle voorwerpen niet in het zicht! J J J J Verdeel waardevolle dingen op verschillende plaatsen (portefeuille, zakken, handtas,

Nadere informatie

kluswijzer beveiliging

kluswijzer beveiliging kluswijzer 4 beveiliging Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan, wat voor

Nadere informatie

VOORKOM INBRAKEN. Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP

VOORKOM INBRAKEN. Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP VOORKOM INBRAKEN Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP VOORWOORD Beste lezer Je wil, net als wij, inbraken voorkomen. In deze brochure vind je daarom tal van eenvoudige tips, gratis advies en goedkoop

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdieven! KERSTPERIODE = SHOPPINGPERIODE VOOR GAUWDIEVEN :

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdieven! KERSTPERIODE = SHOPPINGPERIODE VOOR GAUWDIEVEN : POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 BIN-BERICHT PREVENTIEF Datum : 10/12/2015 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

Aan jaren geen gebrek!

Aan jaren geen gebrek! Aan jaren geen gebrek! Autorijden ondanks fysieke beperkingen Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet bood- Ouder

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing!

Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing! Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing! Wat kunt U deze avond verwachten? Afwijkend gedrag herkennen, Een verdachte situatie herkennen, Situaties

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG

MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG Brochure_inbraakpreventie_A5_019.indd 1 23/04/2019 14:10:52 Inbrekers: de klok tikt Een inbreker wil stil, snel en ongezien zijn slag slaan. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers.

Nadere informatie

inn IUI Aan alle inwoners van de gemeente Beek Onderwerp: Verbetering woninginbrakenmap/registratieformulier ' %

inn IUI Aan alle inwoners van de gemeente Beek Onderwerp: Verbetering woninginbrakenmap/registratieformulier ' % inn IUI IO IH I Aan alle inwoners van de gemeente Beek ^l^-j» Jl^V" JQk Ons kenmerk: 12uit00729 Uw kenmerk: Uw brief d.d.: Bijlage(n): 1 Onderwerp: Verbetering woninginbrakenmap/registratieformulier '

Nadere informatie

Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp!

Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp! Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp! Maarten J. van Weel Directeur Adviesburo Alma Gecertificeerd preventieadviseur van het CCV Utrecht Adviseur Keurmerk Veilig Ondernemen Adviseur Senioren

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt. Muiderberg

WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt. Muiderberg WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt Muiderberg Welkom Wat is WhatsApp? Het doel van WhatsApp- buurtpreventie. Georganiseerde WhatsApp-groepen.

Nadere informatie

Voorkom diefstal uit je auto

Voorkom diefstal uit je auto Voorkom diefstal uit je auto Jaarlijks worden er in ons land meer dan 75.000 diefstallen uit auto s geregistreerd. Veel diefstallen kunnen nochtans eenvoudig voorkomen worden. Wil je vermijden dat ook

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

WINTER PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen BEWAAREXEMPLAAR. genieten van de winter...

WINTER PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen BEWAAREXEMPLAAR. genieten van de winter... BEVEILIGINGS GROEP WINTER PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van de winter... BEWAAREXEMPLAAR Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen. NVD Beveiligingsgroep

Nadere informatie

Lesbrief 37. Aangifte doen bij politie

Lesbrief 37. Aangifte doen bij politie http://www.edusom.nl Beginnerslessen Lesbrief 37. Aangifte doen bij politie Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u aangifte gaat doen. De voltooide tijd. Praten over iets dat gestolen is. Veel

Nadere informatie

e-support e-support van Univé waarschuwt bij een crash automatisch de alarmcentrale Spaart tijd. Spaart levens.

e-support e-support van Univé waarschuwt bij een crash automatisch de alarmcentrale Spaart tijd. Spaart levens. e-support van Univé waarschuwt bij een crash automatisch de alarmcentrale Spaart tijd. Spaart levens. 1 van Univé. Omdat uw veiligheid bij ons voorop staat e-support Bij Univé staat uw veiligheid voorop.

Nadere informatie

PZ HerKo Spoorwegstraat 6, 3020 Herent

PZ HerKo Spoorwegstraat 6, 3020 Herent STAP 1: VEILIGE LEEFGEWOONTEN! PZ HerKo 5393 - Spoorwegstraat 6, 3020 Herent E-mail: info@politieherko.be - Tel.: 016/85.34.00 - Fax: 016/85.34.01 Een eerste stap om het risico op een inbraak te verminderen,

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

De artikelen op deze pagina kunt u overigens ook altijd digitaal raadplegen op onze website: http://www.oosterhout.nl/nieuws/artikelen-weekblad/

De artikelen op deze pagina kunt u overigens ook altijd digitaal raadplegen op onze website: http://www.oosterhout.nl/nieuws/artikelen-weekblad/ Bekendmakingen via e-mail ontvangen? Wist u dat u de bekendmakingen op deze pagina ook wekelijks per e- mail kunt ontvangen? U kunt zelf bepalen welke bekendmakingen u wenst te ontvangen, door een postcodegebied

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

BUURT PREVENTIE TEAM

BUURT PREVENTIE TEAM BUURT PREVENTIE TEAM CENTRUM LOOSDUINEN NIEUWSBRIEF VOOR DE BEWONERS Nummer 5 maart 2017 ONTWIKKELINGEN Zoals u weet loopt het Buurt Preventie Team Loosduinen Centrum regelmatig (maar wel op verschillende

Nadere informatie

Hoe veilig is uw woning?

Hoe veilig is uw woning? Allianz Nederland Schadeverzekering Hoe veilig is uw woning? Inbraakpreventie Inbraakpreventie Inbraak in woningen komt helaas steeds vaker voor. In Nederland wordt naar verhouding zelfs vaker ingebroken

Nadere informatie

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen.

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. 1 Inhoud Veel deuren, veel ramen? Makkelijk naar binnen! 3 Checklist: is uw woning goed beveiligd? 4 Nog meer tips 9 Hoe krijgt u 10%

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6

Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Hoofdstuk 6 Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij de opdracht.

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

To do. 1 tot 2 maanden van tevoren: 2 weken tot een dag van tevoren: Op je laatste werkdag(en):

To do. 1 tot 2 maanden van tevoren: 2 weken tot een dag van tevoren: Op je laatste werkdag(en): Vakantie checklist Je wilt met een goed gevoel op vakantie gaan, met het idee dat je alles goed geregeld hebt. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Welke maatregelen kan je het beste wanneer treffen?

Nadere informatie

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Prettig wonen doe je ook in een schone veilige woonomgeving. De Veenendaalse Woningstichting (VWS) wil graag dat

Nadere informatie

Babbeltrucs en Financiële Uitbuiting. Senioren & Veiligheid

Babbeltrucs en Financiële Uitbuiting. Senioren & Veiligheid Babbeltrucs en Financiële Uitbuiting Senioren & Veiligheid Maatschappelijke ontwikkelingen Dubbele vergrijzing: Grote toename van ouderen en ouderen worden ouder Toename aantal alleenstaande ouderen Toename

Nadere informatie

Volkswagen Diefstalpreventie. Maak het moeilijk!

Volkswagen Diefstalpreventie. Maak het moeilijk! Volkswagen Diefstalpreventie Maak het moeilijk! Maak het moeilijk! Hoe moeilijker het is om snel toe te slaan, hoe groter de kans dat een dief uw Volkswagen links laat liggen. Wij hebben de mogelijkheden

Nadere informatie

Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd.

Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Hoofdstuk 6 - Extra spreekopdrachten 1 tot en met 6 Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 6 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij de opdracht.

Nadere informatie

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel!

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet Ouder

Nadere informatie

Totaal aantal woninginbraken

Totaal aantal woninginbraken Veiligheid in Uden, hoe is het gesteld met de inbraakpreventie van onze gemeente? De angst voor een woninginbraak is groot, maar liefst 1 op de 10 acht mensen een inbraak bij hem of haar thuis zeer waarschijnlijk.

Nadere informatie

Zonder zorgen op vakantie

Zonder zorgen op vakantie 1 Zonder zorgen op vakantie Satis Beveiliging Madelief 49 Haastrecht T: 0182 765 039 E: info@satis-beveiliging.nl www.satis-beveiliging.nl De vakantie periode is voor veel inbrekers de gelegenheid om rustig

Nadere informatie

Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT

Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT 4 MAATREGELEN TEGEN INBRAAK EN VANDALISME In deze brochure vind je een overzicht van een aantal preventiemaatregelen

Nadere informatie

Week van de Veiligheid

Week van de Veiligheid 2010 Week van de Veiligheid Week 41 (11 tot 17 oktober) is de nationale week van de veiligheid in de supermarkt. Ken jij jouw rol? Bij geweld of agressie Bij winkeldiefstal Bij binnenkomen en verlaten

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

VOORWOORD. E.C.Bakker, Burgemeester van Hilversum

VOORWOORD. E.C.Bakker, Burgemeester van Hilversum VOORWOORD Graag wil ik de brochure Senioren en Veiligheid onder uw aandacht brengen. Veiligheid is heel belangrijk, voor alle burgers. Veiligheid is een onderwerp dat de kwaliteit van uw leven kan beïnvloeden.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2012

NIEUWSBRIEF JUNI 2012 NIEUWSBRIEF JUNI 2012 Subsidie kruispuntdrempels Het bestuur van uw BPV was zeer verheugd met het bericht in de Gooi- en Eemlander (10 mei 2012) dat enkele verkeersprojecten in de provincie Noord-Holland

Nadere informatie

VEILIGHEID THEMA 2015

VEILIGHEID THEMA 2015 VEILIGHEID THEMA 2015 1. Vooraf Controleer je fiets vooraf op gebreken. Draag handschoenen / sportbril / helm voor veiligheid en comfort. Waarschuw tijdig als je gaat passeren. Houd zoveel mogelijk rechts,

Nadere informatie

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat Samen Bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Laurens Gijsbers 19 november 2015 Zelfverzekerd financiële keuzes maken voor iedereen? De afgelopen jaren is er veel veranderd. Bankieren gebeurt met computer,

Nadere informatie

TABELLENBOEK CRIMINALITEIT & OVERLAST januari t/m december

TABELLENBOEK CRIMINALITEIT & OVERLAST januari t/m december TABELLENBOEK CRIMINALITEIT & OVERLAST 2002-2012 januari t/m december Colofon Uitgave: Politie Haaglanden Staf Korpsdirectie Analyse & Research Burgemeester Patijnlaan 35 Postbus 264 2501 CG Den Haag Politie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Tabellenboek Veiligheidsmonitor Eenheid Den Haag 2014

Tabellenboek Veiligheidsmonitor Eenheid Den Haag 2014 Tabellenboek Veiligheidsmonitor Datum: Juni 2015 Uitgave: I&O Research Respons : Algemeen Over de Veiligheidsmonitor De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid,

Nadere informatie

Woningovervallen. juni 2010 Programma Veilig Wonen

Woningovervallen. juni 2010 Programma Veilig Wonen Woningovervallen juni 2010 Programma Veilig Wonen Het begrip woningoverval Verschillende categorieen door overvallers ingezet: Babbeltrucs om de woning binnen te komen Bij openen deur direct toegang verschaffen

Nadere informatie

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland Pinniemaat Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland 302097_0913.indd 1 27-08-13 14:48 Pinniemaat Gefeliciteerd! Je hebt nu de leukste spaarpot van Nederland: de Pinniemaat. Met jouw Pinniemaat kun je

Nadere informatie

Informatie praktisch verkeersexamen 2016

Informatie praktisch verkeersexamen 2016 Informatie praktisch verkeersexamen 2016 Oss, februari 2016 Geachte ouders/verzorgers In april 2016 (week 15 & 16) is het zover: uw kind gaat mee doen aan het praktisch verkeersexamen. Wij willen u graag

Nadere informatie

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt 24 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt?

Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt? Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt? Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Bel (veilig en anoniem) de LoverALERT-lijn: 010-44 38 444

Nadere informatie

BESCHERM SAMEN UW WIJK. Wat kan uw rol zijn in de wijk op het gebied van bescherming?

BESCHERM SAMEN UW WIJK. Wat kan uw rol zijn in de wijk op het gebied van bescherming? BESCHERM SAMEN UW WIJK Wat kan uw rol zijn in de wijk op het gebied van bescherming? SAMEN VEILIG Wie in Nederland woont moet zich veilig voelen. In zijn huis, in zijn buurt en op straat. KBO-PCOB heeft

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie