voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin"

Transcriptie

1 voor cliënten 24 Thema Tara Wat doe je Dagboek Wat doe je overdag? wil een breigroepje betekent voor... van Mirjam de Bruin

2 Inhoud 2 2 Vooraf Nieuws van de cliënten raden Van de makers van het blad Vraag en Antwoord Kerstactie voor cliënten Wat doe je overdag? betekent voor Boeken, film en uitgaan Nieuws van de terrein locaties Tara Maarten Smit zoekt een baan Agenda Fotodagboek van Mirjam de Bruin Vooraf Iets doen is goed voor iedereen Ik moest deze Vooraf schrijven. Maar het was zo druk op mijn werk. Ik had bijna geen tijd. Veel mensen hebben het druk op hun werk. Maar niet alle mensen hebben werk of dag-besteding. Ze hebben dan minder contacten met anderen. Ze hebben ook geen verhalen over hun baan. Cliënten vinden iets doen belangrijk. Ze betekenen dan iets voor een ander. Een jonge man zat maanden lang thuis. Hij werd er droevig van. Iemand zei: Ga naar de dagbesteding van Pluryn. Hij vond daar een leuke activiteit. De geleerden bewezen het: Werk is goed voor iedereen. Heb je nog geen goede daginvulling? Pluryn wil jou er graag bij helpen.

3 Nieuws van de cliënten raden 3 Fusie met de Hoenderloo Groep Pluryn en de Hoenderloo Groep gaan samen. De plannen voor de fusie zijn klaar. De CCR gaf daarover een positief advies. Er komt één CCR voor Pluryn en de Hoenderloo Groep. Waarom komt er een fusie? Dat komt door de plannen van de regering. Veel jongeren van Pluryn vallen straks onder jeugdzorg. Die mensen blijven nu gewoon bij Pluryn. Want de Hoenderloo Groep is jeugdzorg. En werkt nu samen met Pluryn. Adviezen over beleid alcohol, drugs en seksualiteit Welke regels heeft Pluryn voor alcohol, drugs en seksualiteit? Elke locatie heeft daarvoor eigen regels. De CCR gaf adviezen over deze regels. De CCR heeft nog een gesprek met de manager Behandeling. Raad van Toezicht De Raad van Toezicht is de baas van de Raad van Bestuur. De CCR kreeg bezoek van de Raad van Toezicht. Zij kijken: besteedt Pluryn het geld goed? En zorgt de leiding goed voor cliënten en medewerkers. De CCR had een goed gesprek met de Raad van Toezicht. Van de makers van het blad Gelukkig nieuwjaar met zinvolle dagbesteding of werk. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek

4 Vraag en Antwoord 4 Bureau Rechtop had een vraaggesprek met Hans van Schaik Het thema is deze keer Wat doe je overdag? Hoe helpt Pluryn cliënten aan werk? Pluryn doet heel veel. We hebben eigen bedrijven als Coffyn en Nezzo. Er is ook werk buiten Pluryn. BAAS organiseert dat. Hans van Schaik geeft antwoord op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. Het thema is deze keer: Wat doe je overdag? Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek of mail naar: Mogen cliënten geld verdienen met werken? Pluryn wil zoveel mogelijk betaald werk voor cliënten. Dat is soms wel moeilijk. Want cliënten met werk krijgen minder uitkering. Werkgevers denken ook: cliënten zijn vaak ziek. Er moeten nieuwe regels komen. Regels om makkelijk cliënten aan te nemen. Ziet Pluryn vrijwilligers werk als een opstap naar betaald werk? Of blijft het dagbesteding? Als het even kan naar betaald werk. Maar niet iedereen krijgt betaald werk. Dagbesteding is dan ook een goede keuze. Je dag zinvol besteden. Daar gaat het om. Cliënten betalen nu voor dagbesteding. Wat betekent dit voor Pluryn? De regering wil minder geld uitgeven. Als mensen hierdoor stoppen met dagbesteding, Dan is dat hun eigen keuze. Pluryn wordt hier niet rijker of armer van. Pluryn helpt mensen nog steeds aan werk. Zijn er wijzigingen te verwachten voor cliënten? Dagbesteding gaat misschien naar de gemeentes. Dat is goed. Want gemeentes staan dichter bij de mensen. Pluryn wil goede contacten met de gemeentes. Daar zijn we al mee bezig.

5 Webwinkel Pluryn verzorgt de kerstactie 5 Alle cliënten van Pluryn ontvingen thuis een brief. In die brief staat: Je krijgt een cadeau voor de kerst. De cadeaus staan in de web winkel van Pluryn. De webwinkel is een nieuwe maatschappelijke onderneming. Mensen van Werkzin werken voor de Pluryn winkel. Bob van der Toorren werkt bij de web winkel. Hij zegt: Werkzin zocht mooie cadeaus. We hebben veel bekende merken: Nike, Reebok, Slazenger, Rituals en nog veel meer Foto s bewerken Werkzin doet veel werk voor de web winkel. We zoeken de cadeaus uit. Dan maken we er foto s van. Dat doen cliënten van Werkzin en leerlingen van REA College. Inpakken Mensen bestellen iets bij de webwinkel, Die bestelling sturen we naar de afdeling Inpakken. Cliënten van Werkzin doen alles in dozen. Ze doen er ook een mooi papiertje om. Bezorgen Werkzin bezorgt ook de cadeaus uit de webwinkel. De koeriers van Werkzin rijden naar adressen in de buurt. Of we sturen het cadeau met de post. Veel keuze De Pluryn webwinkel verkoopt meer. Ook koffie van Coffyn en kunst van DacArt. En meer producten uit de activiteitencentra. Ga eens kijken op Ontving je geen brief van de kerstactie? Vertel het dan aan de afdeling Communicatie van Pluryn, Vergeet niet je naam en adres in die mail te vermelden.

6 Wat doe je overdag betekent voor 6 Ik ben Jorg Ploeger en ik studeer bij REA College. Jorg Ploeger (21) woont bij zijn ouders in Oosterbeek. Hij studeert bij het REA College in Nijmegen. Jorg loopt stage bij een bedrijf in Arnhem. Ik was bijna klaar met Fotografie bij het roc. Maar ik heb een motorische stoornis. Hierdoor kon ik geen examen doen. Gelukkig kon ik bij het REA terecht. Ik volg nu de opleiding Administratie. Mijn stage is bij Fugro in Arnhem. Dat is een bedrijf voor onderzoek van de bodem. Ik werk bij de administratie en in het laboratorium. Het bevalt me erg goed bij Fugro. Wat ik goed vind bij het REA? Ik mag hier mezelf zijn. Het REA heeft ook veel aandacht voor mij.

7 Wat doe je overdag betekent voor 7 Ik ben Mydon Hornman en ik doe dag-besteding bij De Treffers Mydon Hornman (35) woont in Groesbeek. We hebben dag-besteding bij De Treffers. Dat is een voetbal club in Groesbeek. We zitten in een nieuw gebouw. Er is een mooi uitzicht op de voetbal velden. Ik ga s morgens tekenen en schilderen. Daarna borduren en leuke tassen maken. Vanochtend ging het bij tekenen over dromen. We tekenden een bekend iemand. Ik probeerde Jan Smit te tekenen. Want ik ben een fan van Jan Smit. Ik werk ook 2 dagen in de week bij Coffyn. Dat is een koffie-proeverij in Nijmegen. Daar sta ik in de bediening. Het werk en de collega s bij Coffyn zijn erg leuk.

8 Wat doe je overdag betekent voor 8 Ik ben Fred Boddeman en ik werk bij een bedrijf voor Groenvoorziening Fred Boddeman (52) woont bij Pluryn in Beekbergen. Hij werkt al een jaar bij Daan Koning. Dat is een bedrijf voor Sier-bestrating en Groen-voorziening. Ik fietste een keer langs dit bedrijf. Toen ging ik op de koffie. Ik zei: Hier wil ik wel werken. Daan Koning en mijn begeleider regelden deze baan. Hier werk ik lekker buiten. Ik blaas de bladeren weg. En ik geef de bloemen water. Ook zaag ik oude pallets in stukken. Met de vrachtwagen mee rijden is erg leuk. Ik bouw thuis ook vogelhuisjes. Die wil ik via dit bedrijf verkopen. Dat is leuk werk voor de winter.

9 Boeken, film en uitgaan 9 Filmtip Het geheim De film Het geheim gaat over de 8-jarige Ben. Ben wordt goochelaar. Zijn vriendinnetje Sylvie verdwijnt tijdens een truc. Haar verdwijning wordt een groot schandaal. Ben en zijn familie beleven een spannend avontuur. Wat is echt en wat een illusie? Daar moet Ben achter komen. Theo Maassen speelt de hoofdrol. Daan Schuurmans en Chantal Janzen doen ook mee. Boekentip X-factor Het boek X-factor gaat over Peter. Hij en zijn vrienden zitten in de band The Angel Sharks. Eindelijk is het zo ver. Er komt iemand kijken van een platen-maatschappij. Het boek ziet er heel mooi uit. Met leuke plaatjes en makkelijke woorden. Het boek kost 8,95 Het is te koop bij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht 213, 1016 DT Amsterdam Of kijk op de website: Uitstapjestip Nieuwe show Holiday on Ice Holiday on Ice heeft een nieuwe show. Die show heet Energia. Zangeres Do doet gast optredens. Waar en wanneer? 2-12 december Amsterdam Rai - gebouw december Maastricht MECC 22 december - 2 januari Utrecht Jaarbeurs

10 Nieuws van de terrein locaties 10 Groesbeekse Tehuizen De Groesbeekse Tehuizen heeft 3 muziek-groepen. Die groepen vierden feest op 24 november. The Melody Makers en Het Vroco bestaan 15 jaar. De Drumband bestaat zelfs 25 jaar. Ze kregen nieuwe uniformen. Die droegen ze op het feest. Het was een vrolijk feest met veel mooie muziek. Werkenrode Volwassenen Cliënten van DVD Nijmegen versierden 60 schoenen-dozen De dozen zijn voor kinderen in arme landen. Er zitten knuffels in en kleren. Joany van den Dries had het idee voor deze actie. De grote dag was op 4 november. Alle dozen en cadeautjes stonden bij DVD. Iedere cliënt vulde een eigen doos. Het werd heel mooi. Jan Pieter Heije Pluryn heeft een nieuw bedrijf. Het heet Mon Desir. Het bedrijf staat in Noord-Holland. Mon Desir is een verbouwde boerderij. Pluryn maakt er een soort hotel van. Er staan ook zomerhuisjes bij de duinen. Cliënten leren er het vak Toerisme. Ze bedienen de gasten. En ze maken de kamers schoon. Hans en Wilma Franssen zijn de bazen van Mon Desir. Hans was manager bij Jan Pieter Heije.

11 11 De Beele Shaquille Landvreugd is 16 jaar. Hij woont 2 jaar bij De Beele. Hij leert bij De Bolster. Eerst bij De Bolster in Voorst. Maar Shaquille is nu meer zelfstandig. Hij gaat daarom naar De Bolster in Apeldoorn. Shaquille komt uit Rotterdam. Hij wil terug naar die stad. Shaquille: Ik word graag gastheer in een hotel. Want ik help graag mensen. Shaquille heeft een diploma van De Bolster nodig. Dan kan hij naar het roc in Rotterdam. Hij doet daarom hard zijn best. Het Hietveld Jongeren van Het Hietveld deden een onderzoek. Zij heten Michael, Guus, Sylvester en Lutfu. Een onderzoek over besteding van vrije tijd. Wat vonden de jongeren van Het Hietveld? 57% van de jongeren was ontevreden Er is weinig te doen s avonds bij Het Hietveld. 73,3% wilde een muzieksoos. Ook willen de jongeren graag muziek apparatuur. De muzieksoos komt er echt. Kemnade Herman Halfweg is cliënt bij Kemnade. Hij woont er sinds 4 oktober. Herman is 18 jaar. Hij komt van De Beele. Herman liep mee met de Zeven heuvelen loop Dat is een hardloop wedstrijd van 15 km. Herman trainde 5 weken met zijn begeleider. Hij liep de wedstrijd helemaal uit. In 1 uur en 29 minuten. Zijn groep juichte hem onderweg toe.

12 Tara wil een breigroepje 12 In 2025 schaft Pluryn alle activiteitencentra af. Cliënten werken allemaal in de samenleving. Breien? Dan hebben wij een prachtige baan voor jou! Ik ga protesteren. Ik zoek een breigroepje. Dit is niet wat ik bedoelde met een breigroepje. Ik wil breien in een activiteiten-centrum.

13 Maarten Smit zocht een baan 13 Maarten Smit is 33 jaar. Hij woont in Groesbeek. Maarten keek op een vacaturebord. Toen zag hij een baan in het magazijn. Daar wilde hij wel werken. De vacature kwam van BAAS. Dat is een bureau van Pluryn. Maarten ging zelf naar BAAS. Hij werkt nu in het magazijn bij verpleeghuis Irene. Maarten is erg blij met zijn baan. Maarten praat zelf niet veel. Zijn vader Diederik Smit vertelt: Maarten werkte al bij Coffyn. Bij Coffyn in Nijmegen kunnen klanten koffie drinken. Maarten wilde ook een baan in een magazijn. We kregen een leuk gesprek met BAAS. BAAS doet goed werk. We bezochten samen het magazijn van Irene. Maarten voelde zich er meteen thuis. Hij hoefde geen bedenktijd. Maarten is heel blij met zijn nieuwe baan. Sascha Stoffelen van Dagbesteding zegt: Pluryn bedenkt vaak een baan voor cliënten. Maar dat hoeft helemaal niet. Cliënten kunnen zelf leuk werk zoeken. Dat zie je wel bij Maarten. Wat is BAAS? Bureau BAAS hoort bij Pluryn. BAAS betekent: Begeleide Arbeid en Activiteiten in de Samenleving. BAAS vraagt aan cliënten: Wat is je droombaan? Zij zoeken dan naar geschikt werk. Samen met de cliënt, familie en vrienden. Het is wel onbetaald werk.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda januari maart december 2010 t/m 2 januari 2011 Beuningen On Ice Ruim 2000 m 2 overdekt sfeervol Winterwonderland. De toegang is gratis. Je betaalt alleen voor gebruik van de ijsbaan en huur van schaatsen. Kijk voor meer info op 6 t/m 8 maart 2011 Carnaval Cardo Dinsdag 11 januari om uur Hollandse avond met Hans Coolen en Frans Bauer Kaartjes kosten 12,50 (voor cliënten) Donderdag 27 januari om uur Belle Perez - Oxygen Kaartjes kosten 11,00 (voor cliënten) Dinsdag 8 februari om uur Jeans 20 - Let s Celebrate Kaartjes kosten 8,75 (voor cliënten) Maandag 21 februari om uur Cardo Theatershow in de Stadsschouwburg Nijmegen Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten) Dinsdag 1 maart om uur Peter Faber - Caveman Kaartjes kosten 7,50 (voor cliënten) Woensdag 23 maart om uur XMIX en Ernst & Bobbie Kaartjes kosten 8,75 (voor cliënten) Donderdag 24 maart om uur ABBA World Revival Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten)

15 Even koffie maken voor een klant. Zo, het werk is gedaan. Ik kan weer naar huis. Eerst doe ik mijn bedrijfskleding aan. Dan ga ik in de winkel staan. Een klant wil afrekenen. Ik sla de bestellingen op de kassa aan. Dit is bakkerscafé Brood op de Plank. Hier werk ik op woensdag en vrijdag. Fotodagboek Mirjam de Bruin s Morgens ga ik met de bus van Groesbeek naar mijn werk in Nijmegen. Ik bedien ook de mensen aan tafeltjes.

16 voor cliënten Thema Wat doe je overdag? Een baan, vrijwilligerswerk of dagbesteding Het maakt niet uit wat je doet. De deur uitgaan is belangrijk. Dat geeft je structuur. En je krijgt contact met andere mensen. Cliënten vertellen in dit blad wat zij overdag doen. Betekent voor pagina 6-8 Tara pagina 12 Dagboek pagina 14 Nummer 4 winter 2010

17 Inhoud 2 Column 9 3 Nieuws van de cliëntenraden 10 Van de redactie Vraag & Antwoord Kerstactie voor cliënten Wat doe je overdag? betekent voor Boeken, film en uitgaan Nieuws van de terreinlocaties Tara Maarten Smit zoekt een baan Fotodagboek van Mirjam de Bruin Agenda Vooraf Iets doen is goed voor iedereen Het is zo druk op het werk. Ik heb bijna geen tijd om een column over werk te schrijven. Het is heel gewoon om te zeggen dat je het druk hebt als je werkt. Maar ik denk eraan hoe erg het is als mensen geen werk of dagbesteding hebben. Niet kunnen laten zien wat je doet of maakt. Geen verhalen als je thuis komt. De interviews vertellen me hoe belangrijk de cliënten van Pluryn het vinden om overdag iets anders te doen dan in hun vrije tijd of thuis. Om iets te betekenen voor een ander. En ik denk aan het verhaal van een jongeman die maandenlang thuis zat. Omdat hij de druk van het betaalde werk niet aan kon. Elke dag hetzelfde, het maakte niet meer uit of hij nu overdag ging slapen of s nachts. Tot hij er depressief van werd. Hij meldde zich op advies van zijn omgeving aan bij de dagbesteding van Pluryn. En hij vond een leuke activiteit waarvoor hij nu de deur uit moet. Het is wetenschappelijk aangetoond dat betaald werken, dagbesteding of vrijwilligerswerk goed werkt in je hoofd. Je hebt structuur en contacten. Heb je nog geen goede daginvulling? Pluryn wil jou er graag bij helpen. 2

18 Nieuws van de cliëntenraden Adviezen over beleid alcohol, drugs en seksualiteit Hoe gaat Pluryn om met alcohol, drugs en seksualiteit? Elke locatie heeft daarvoor een eigen beleid. Maar dat beleid moet wel passen in het beleid voor heel Pluryn. De CCR gaf adviezen over het beleid. De CCR wil over die adviezen praten met de manager Behandeling. Wat doen managers met advies? De cliëntenraden en de managers/ Raad van Bestuur tekenden nieuwe overeenkomsten voor samenwerking. Wat verandert er? De cliëntenraden geven adviezen. Maar wat gebeurt er met dat advies? De managers moeten dit nu in een brief aan de raden vertellen. Fusie met de Hoenderloo Groep De CCR gaf een positief advies over de fusie met de Hoenderloo Groep. De plannen voor de fusie zijn nu klaar. Waarom komt er een fusie? Dat komt door de plannen van de regering. Mensen met een IQ van 85 zijn nu licht verstandelijk gehandicapt. De regering wil die grens verlagen tot een IQ van 70. Pluryn mag straks mensen met een IQ tussen de 70 en 85 niet meer helpen. Die krijgen dan hulp van jeugdzorg. Door de fusie met de Hoenderlo Groep kan Pluryn deze mensen blijven helpen. Want De Hoenderloo Groep is jeugdzorg. De Hoenderloo Groep heeft een jongerenraad. Jongeren uit die raad komen vanaf 1 januari 2011 bij de Centrale Cliëntenraad. Raad van Toezicht De Raad van Toezicht is de baas van de Raad van Bestuur. De CCR krijgt minstens één keer per jaar bezoek van de Raad van Toezicht. Dat gebeurde nu in november. De Raad van Toezicht kijkt of Pluryn goed omgaat met het geld van de samenleving. En zorgt de leiding goed voor cliënten en medewerkers. Dat moet de Raad van Toezicht aan de maatschappij vertellen. De CCR had een goed gesprek met de Raad van Toezicht. Van de redactie De redactie wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar met zinvolle dagbesteding of werk. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek 3

19 Vraag & Antwoord Bureau Rechtop had een interview met Hans van Schaik over het thema Wat doe je overdag? Hans van Schaik is de collega van Rob de Jong. Hij zit ook in de Raad van Bestuur. 1. Wat doet het bestuur bij Pluryn om werken te bevorderen? Heel veel. We maken nieuwe werkplekken binnen Pluryn, maar juist ook buiten Pluryn. Goede voorbeelden zijn maatschappelijke ondernemingen als BliXem, Coffyn en Nezzo. Cliënten kunnen ook buiten Pluryn werken. BAAS organiseert dat. Ook bij Het Hietveld komt er meer dagbesteding buiten het terrein. We doen heel veel aan werk: betaald of onbetaald, vrijwillig of recreatief. 2. Hoe kijkt het bestuur tegen werk voor gehandicapten aan? We vinden werk heel belangrijk. Zo volwaardig mogelijk deelnemen aan de samenleving en zelfregie zijn daarbij de uitgangspunten. Als het even kan, moet je buiten de organisatie kunnen werken. In de rubriek Vraag & Antwoord geeft de Raad van Bestuur van Pluryn antwoorden op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. 3. Mogen cliënten geld verdienen met werken? We proberen cliënten zo veel mogelijk te helpen aan betaald werk. Maar vaak is dat niet mogelijk. Dit heeft te maken met de wetgeving. Als cliënten geld verdienen, krijgen ze minder uitkering. De politiek is gelukkig bezig de wetten aan te passen. Werkgevers hebben vaak verkeerde opvattingen over mensen met een handicap. Ze denken dat ze vaak ziek zijn. Dit is juist niet waar. Regelingen om gehandicapten in dienst te nemen moeten prikkels zijn om dit te doen. 4. Ziet Pluryn vrijwilligers werk als een opstap naar betaald werk? Of blijft het dagbesteding? Als het even kan naar betaald werk. Niet iedereen kan betaald werk doen, dus dagbesteding is een goed alternatief. Je dag zinvol besteden. Daar gaat het om. Heb je vragen voor de Raad van Bestuur? Stuur die vraag of vragen dan naar de redactie van dit blad: We zijn heel benieuwd! De redactie bepaalt welke vragen we aan de Raad van Bestuur voorleggen. Soms duurt het even voordat we jouw vraag gebruiken. Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek 5. Cliënten moeten nu een eigen bijdrage gaan betalen voor de dagbesteding. Heeft dit invloed op Pluryn? Pluryn wordt hier niet rijker of armer van. We leven in een lastige tijd. De regering wil veel bezuinigen. Pluryn wil mensen blijven helpen aan werk. Mensen kunnen door deze maatregel stoppen met dagbesteding. Dat is hun eigen keuze. 6. Zijn er wijzigingen te verwachten voor cliënten? Het geld voor de dagbesteding komt in de toekomst niet meer uit de AWBZ. De gemeentes gaan waarschijnlijk dagbesteding betalen. Dat kan juist positief zijn. Want gemeentes staan dichter bij de mensen. Ze weten beter wat nodig is. Pluryn wil goede contacten met de gemeentes. Daar zijn we al mee bezig. 4

20 Webwinkel Pluryn verzorgt de kerstactie Alle cliënten van Pluryn ontvingen thuis een brief. Met een codenummer kon je een kerstattentie bestellen in de webwinkel van Pluryn. Wat je misschien niet wist: de webwinkel is een nieuwe maatschappelijke onderneming van Pluryn. Een team van Werkzin werkt voor de Plurynwinkel. Zij bestellen alle artikelen besteld en zetten die op de website. Als jouw bestelling binnenkomt, zorgen zij dat je het cadeau krijgt. De koeriers van Werkzin bezorgen de attentie bij jou thuis. Bob van der Toorren werkt voor de webwinkel. Hij vertelt: We wilden zoveel mogelijk mooie cadeaus vinden. En dat lukte ook. Cliënten kunnen veel cadeaus van bekende merken bestellen: Nike, Reebok, Slazenger, Rituals en nog veel meer Foto s bewerken Voor een webwinkel moet je veel werk doen. We zoeken de cadeaus uit. Dan maken we er foto s van. Cliënten van Werkzin en leerlingen van REA College maken die foto s klaar voor de website. Inpakken Als mensen iets bestellen bij de webwinkel, dan maken wij er een bestelbon van. Die sturen we naar de afdeling inpak van Werkzin. De cliënten doen alles in dozen. Voor de kerstactie doen ze er ook een feestelijk papiertje om. Heb je nog geen brief van de kerstactie ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Communicatie van Pluryn, Vergeet niet je naam en adres in die mail te vermelden. Bezorgen Werkzin bezorgt ook de cadeaus uit de webwinkel. De koeriers van Werkzin rijden naar alle adressen in de buurt. De leerlingen van REA Groningen wonen te ver weg van Elst. Dan sturen we het cadeau met de post. Veel keuze De Pluryn webwinkel verkoopt ook koffie van Coffyn en kunst van DacArt. En nog veel meer producten uit de activiteitencentra van Pluryn. Er is genoeg keuze. Ga ook eens kijken op 5

21 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Jorg Ploeger en ik studeer bij REA College. Jorg Ploeger (21) woont in Oosterbeek bij zijn ouders. Sinds een jaar studeert hij Administratie bij het REA College in Nijmegen. Hij loopt drie dagen per week stage bij een bedrijf in Arnhem. Als ik naar het REA ga, reis ik met het openbaar vervoer. De reis van Oosterbeek naar Nijmegen duurt ongeveer anderhalf uur. De lessen beginnen om half 9. Behalve op de maandag, dan om half elf. Om kwart voor vier stoppen we. Mijn stage begint ook om half negen. Daar rij ik met de brommer naartoe in 20 minuten. Eerst deed ik een opleiding Fotografie bij ROC A12. Ik was bijna klaar, maar moest toen stoppen. Ik heb een motorische stoornis. Hierdoor kon ik mijn examen niet doen. Mijn ambulant begeleider zei toen dat het REA iets voor mij was. Ik kon daar terecht zonder mbo niveau 2-diploma. Ja, ik doe nu Administratie. Dat lijkt heel anders dan Fotografie. Maar er zijn ook overeenkomsten: fotografen zijn 40% procent van hun tijd met administratie bezig. De opleiding bij REA duurt 18 maanden. Over zes maanden ben ik klaar. Op dit moment heb ik niet zoveel lessen meer: alleen de cursus veiligheid en sollicitatietraining. De meeste studie-onderdelen heb ik afgerond. Wel loop ik drie dagen per week stage bij Fugro in Arnhem. Dat is een bureau voor grond- en zeebodem onderzoek. Ik werk al vier jaar voor Fugro. Eerst als vakantiewerker en nu voor mijn stage. Ik doe er de administratie en werk ook in het laboratorium. Het bevalt me erg goed bij Fugro. De mensen zijn aardig. Ook heb ik een erg goede stagebegeleider. In de toekomst zou ik daar graag werken. Wat ik goed vind van het REA? Ik mag hier mezelf zijn. Op andere scholen moest ik me vaak aanpassen aan de groep. Ook de persoonlijke aandacht is hier uitstekend. REA past de opleiding helemaal aan mijn wensen en mogelijkheden aan. Dat is heel anders dan op het roc. 6

22 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Mydon Hornman en ik doe dag-besteding bij De Treffers Mydon Hornman (35) woont in Groesbeek. Ze werkt twee dagen bij koffiebranderij en proeverij Coffyn in Nijmegen. De overige drie dagen is ze creatief bezig. Dat doet Mydon in het nieuwe dagactiviteitencentrum in Groesbeek. Vanaf september 2010 krijgen we dagbesteding in het nieuwe gebouw van voetbalvereniging De Treffers. Dat was wel heel erg wennen. Nu vind ik het leuk hier. We hebben grote, nieuwe ruimtes. Ook hebben we een mooi uitzicht op de voetbalvelden. We beginnen om negen uur en stoppen om vier uur. Ik kan hier in vijf minuten naartoe fietsen. s Morgens ga ik tekenen en schilderen. s Middags ben ik met textiel bezig: borduren en leuke tassen maken. Wat ik ook wel eens doe, is manden vlechten van wilgentenen. Vanochtend ging het bij tekenen over dromen. We moesten iemand tekenen waar we wel eens over dromen: een ster of een bekend iemand. Ik probeerde Jan Smit te tekenen. Daar ben ik fan van. Weet je wat mijn droombaan is? Ik zou graag een keer in een musical spelen. Maar dan moet ik eerst leren zingen. Haha, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik bezocht wel veel musicals: Hairspray, Beauty and the Beast, Ciske de Rat en Pipi Langkous. Af en toe doe ik een cursus. Ik leerde om te borduren. Lang geleden kreeg ik ook een cursus internet. Ik leerde daar hoe ik gevaarlijke plekken op internet kan vermijden. Twee dagen in de week werk ik bij Coffyn. Op donderdag en vrijdag sta ik daar achter de bar en bedien mensen met koffie, thee en gebak. Ook leer ik hoe je koffie moet maken. En hoe de verschillende soorten koffie smaken. Wat ik moeilijk vind? Het maken van Latte Macchiato. Je moet dan koffie, melk en schuim in laagjes in het glas doen. Bij Coffyn werk ik erg graag. Ik vind de collega s en het werk leuk. 7

23 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Fred Boddeman en ik werk bij een bedrijf voor Groenvoorziening Fred Boddeman (52) woont bij Pluryn in Beekbergen. Sinds een jaar werkt Fred voor Daan Koning Sierbestrating en Groenvoorziening in Apeldoorn. Hij heeft die baan zelf gevonden. Fred: Ik fietste een keer langs dit bedrijf. Toen ben ik naar binnen gestapt en op de koffie gegaan. Dat deed ik daarna vaker: ongeveer één keer per week. Het beviel me goed. Toen vroeg ik of ik hier kon werken. Daan Koning gaf me een visitekaartje mee voor mijn begeleider. Die heeft alles geregeld. Nu werk ik hier al een jaar. Wat me hier zo goed bevalt? Ik kan lekker buiten werken. En ik vind de mensen erg aardig. Hiervoor deed ik helemaal niets. Ik paste niet tussen de jongeren op het activiteitencentrum. Thuis was ik wel bezig met fietsen repareren en vogelhuisjes maken. Ik heb een werkplaats achter mijn huis. Twee dagen in de week werk ik nu bij Daan Koning Groenvoorziening. Misschien ga ik nog een derde dag werken. Een half uurtje doe ik erover om hier naartoe te fietsen. Ik begin om negen uur en stop om twaalf uur. Wat voor werk ik hier doe? Het terrein onderhouden. Ik blaas de bladeren weg en geef de bloemen water. Ook zaag ik vaak oude pallets in stukken. Het is erg leuk om met de vrachtwagen mee te rijden. Dan help ik met stenen sjouwen. Ik moet wel oppassen voor mijn knie. Die kan wel eens pijn doen bij het sjouwen. Mijn begeleider komt niet zo vaak langs. Ongeveer één keer in de maand. Maar dat is ook niet nodig. Wel kan ik altijd zonder afspraak bij hem binnenlopen. Dat doe ik als ik een idee heb of als me iets dwars zit. Nu het kouder wordt, ga ik thuis weer vogelhuisjes bouwen. Die wil ik via dit bedrijf verkopen. Ik begin rustig met drie vogelhuisjes. En dan kijken hoe de verkoop loopt. 8

24 Boeken, film en uitgaan Filmtip Boekentip X-factor X-factor is deel 2 van de serie Picture this. De boeken bevatten op elke pagina flitsende kleuren en afbeeldingen. De teksten zijn superkort en heel makkelijk te lezen. De onderwerpen van Picture this sluiten precies aan op de belevingswereld van jongeren. X-factor gaat over Peter. Hij en zijn vrienden zitten in de band The Angel Sharks. Eindelijk is het zo ver. Er komt iemand kijken van een platenmaatschappij! Het geheim De nieuwe familiefilm Het geheim draait in de bioscoop. Theo Maassen speelt de hoofdrol. Daan Schuurmans en Chantal Janzen doen ook mee. De film gaat over de achtjarige Ben. Hij leert goochelen en is gefascineerd door de grote verdwijntruc. Maar dan lijkt zijn vriendinnetje Sylvie in rook op te gaan. Haar verdwijning wordt een landelijk schandaal. Ben en zijn familie worden meegesleurd in een spannend avontuur. Wat is echt en wat een illusie? Daar moet Ben achter komen. Het boek kost 8,95 Het is te koop bij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht DT Amsterdam Of kijk op de website: Uitstapjestip Energiek programma Holiday on Ice Energia zo heet het nieuwe programma van Holiday on Ice. Tot 2 januari 2011 toert de groep door heel Nederland. De show is een echte aanrader. Kleurrijk, spectaculair en energiek je verbaast je wat die gasten allemaal kunnen op de schaats. Special guest dit jaar is de zangeres Do. Zij zingt onder andere haar Bryan Adams cover Heaven. De première van Energia was op 22 oktober in Groningen. Het vervolg van het tourschema ziet er zo uit: Amsterdam 2-12 december Rai - gebouw Maastricht december MECC Utrecht 22 december - 2 januari Jaarbeurs 9

25 Nieuws van de terreinlocaties Groesbeekse Tehuizen De muziekgroepen van de Groesbeekse Tehuizen vierden feest op 24 november. De orkesten The Melody Makers en Het Vroco bestaan 15 jaar. De Drumband bestaat zelfs 25 jaar. De Melody Makers maken Nederlandstalige muziek. Dat zingt lekker mee. De muzikanten van Het Vroco spelen oud-hollandse liedjes. De Drumband telt 24 enthousiaste slagwerkers. Tijdens de feestavond presenteerden de drie muziekgroepen met trots hun nieuwe uniformen. De stichting Vrienden van de Groesbeekse Tehuizen maakte de aanschaf van die uniformen mogelijk. Het was een vrolijk feest met veel mooie muziek. Werkenrode Volwassenen De cliënten van DVD Nijmegen stuurden zestig schoenendozen met cadeaus naar de Derde Wereld. De prachtig versierde dozen zijn voor kinderen in arme landen. Er zitten knuffels in en kleren. Cliënte Joany van den Dries kwam met het idee voor deze actie. De cliënten van de dagbesteding waren er maanden mee bezig. De dozen werden heel mooi. Op 4 november 2010 was de grote dag. In de koffiekamer stonden alle dozen en cadeautjes. Iedere cliënt mocht een eigen doos vullen. De opdracht was: maak de mooiste doos van de hele wereld. Na afloop stonden zestig dozen klaar voor verzending. Die middag was een mooie afsluiting van project Schoenendoos. Jan Pieter Heije Pluryn heeft een nieuwe maatschappelijke onderneming. Het bedrijf heet Mon Desir en staat in Noord-Holland. Mon Desir is een verbouwde boerderij. Pluryn maakt er een bed & breakfast van. Dat is een soort hotel. Ook staan er zomerhuisjes bij de duinen en het strand. Mensen met een handicap leren er het vak Toerisme. Ze bedienen de gasten en maken de kamers schoon. Dat kan zijn als dagbesteding of vrijwilligerswerk. Jongeren met een Wajong-uitkering kunnen ook bij Mon Desir terecht. De bazen van Mon Desir zijn Hans en Wilma Franssen. Hans was manager bij Jan Pieter Heije. 10

BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN

BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN Uitgebreide versie BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN INHOUD JAARGANG 8 LENTE 2012 Glazenwasser Patrick heeft eigen flat Werkenrode Jongeren naar paralympics in Rio Tara kookt gezond met haar groep

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013 Themanummer over Rechten 1 In dit nummer 4 Met de bus, wat mag het kosten? 8 Meerkant in de steigers 10 Rechten van cliënten 16 Een

Nadere informatie

Nummer 1, maart 2014. Thema: De wet verandert. magazine

Nummer 1, maart 2014. Thema: De wet verandert. magazine Nummer 1, maart 2014 Thema: De wet verandert magazine In dit Zideris magazine Op de voorpagina staat Daniëlle Lievens! Danielle is een vrolijke meid met een eigen mening. Ze woont thuis bij haar ouders

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Geitenboerderij De Horst biedt structuur

Geitenboerderij De Horst biedt structuur Geitenboerderij De Horst biedt structuur Thema: Verandering van perspectief DEBUUT NR.1 V O O R J A A R 2008 Inhoud Inhoud T H E M A D E B U U T V O O R J A A R 2008 Pagina 2 Column Rob de Jong Pagina

Nadere informatie

e ondersteuning voor elkaar

e ondersteuning voor elkaar e ondersteuning voor elkaar Informatiekrant over de verandering in de zorg 17 december 2014 Wat kun je zelf, wat heb je nodig Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er nieuwe taken bij om inwoners te

Nadere informatie

Nummer 4, december 2013. Thema: De natuur. magazine

Nummer 4, december 2013. Thema: De natuur. magazine Nummer 4, december 2013 Thema: De natuur magazine In dit Zideris magazine De natuur in beeld pagina 4 Lekker buiten zijn! Dat vinden heel veel mensen fijn. Ook cliënten en medewerkers van Zideris. Kijk

Nadere informatie

We moeten af van het woord cliënt

We moeten af van het woord cliënt blad vier:layout 1 14-12-2011 11:57 Pagina 2 JAARGANG 6 NUMMER 4 DECEMBER 2011 ZIJLNIEUWS... VOOR VERWANTEN EN RELATIES Dit is heldere taal van Willem Kwakkel, sinds een kleine tien jaar medewerker van

Nadere informatie

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student PERSOONSGEGEVENS Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Saren Datum interview 4-12-2012 Plaats interview Amsterdam, op haar stageplek Begintijd interview 15:03 Eindtijd interview 16:10

Nadere informatie

Wie is jouw ster? Start interne opleidingen. Amsta milieubewuster. Interne audits belicht

Wie is jouw ster? Start interne opleidingen. Amsta milieubewuster. Interne audits belicht JAARGANG 5 n o JUN 12 2 3 4 9 12 IN DIT NUMMER Wie is jouw ster? Start interne opleidingen Amsta milieubewuster Interne audits belicht MRT08 STA 1 3 < Voorpagina: medewerkster Irene Tonie en bewoonster

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

op andere brieven of zelf een onderwerp aansnijden.

op andere brieven of zelf een onderwerp aansnijden. Voor u ligt de eerste Info vanaf onze nieuwe locatie in het Audiologisch Centrum! We zijn door het team daar hartelijk ontvangen en we hebben ons plekje gevonden. Onze oude ruimte in Greunshiem heeft een

Nadere informatie

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen Amerpoort in 2011: Werelden die bij elkaar komen Als ik nu terugblik, is het eigenlijk wonderlijk dat we nog nooit een Jaarbeeld hebben gemaakt rond

Nadere informatie

DSWijzer. DSW Werkt: stap voor stap naar je eigen succesverhaal! nr. 54-2013. Sterk op het Werk. hoe en waar? Detacheren:

DSWijzer. DSW Werkt: stap voor stap naar je eigen succesverhaal! nr. 54-2013. Sterk op het Werk. hoe en waar? Detacheren: DSWijzer nr. 54-2013 DSW Werkt: stap voor stap naar je eigen succesverhaal! Detacheren: hoe en waar? Sterk op het Werk Re-integratie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt plak hier de adressticker Inhoud

Nadere informatie

Er bij horen. Vcfs Allemaal anders Er bij horen Lieve meiden en jongens Leven Vcfs Gewoon mens Toch een beperking Niemand die dat merkt Alleen

Er bij horen. Vcfs Allemaal anders Er bij horen Lieve meiden en jongens Leven Vcfs Gewoon mens Toch een beperking Niemand die dat merkt Alleen Wij en VCFS Er bij horen Vcfs Allemaal anders Er bij horen Lieve meiden en jongens Leven Vcfs Gewoon mens Toch een beperking Niemand die dat merkt Alleen Vcfs Goede vriendschap Er bij horen Wij zijn heel

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort Een krant vol tips over opvoeden en opgroeien! Wat heeft wethouder Stoelinga met jeugd? Een interview door Parto en Nick Parto en Nick zitten in 3 vwo. Ze maken kennis met wethouder Stoelinga van Jeugd

Nadere informatie

Colofon. Achttiende jaargang nr. 1-2013

Colofon. Achttiende jaargang nr. 1-2013 ACADEM E voor kwaliteit van bestaan Koudekerkseweg 131, 4335 SL Middelburg Pag. 28 18e jaargang nr 1 februari 2013 'Een leven lang leren' Bij deze slimheid moet je denken aan mensen die altijd alles in

Nadere informatie

Colofon. Negentiende jaargang nr. 1-2014. ARDU!N is het informatieblad voor cliënten, ouders, medewerkers en andere betrokkenen van Stichting Arduin.

Colofon. Negentiende jaargang nr. 1-2014. ARDU!N is het informatieblad voor cliënten, ouders, medewerkers en andere betrokkenen van Stichting Arduin. Activiteiten Academie voor Kwaliteit van Bestaan Interesse? Aanmelden? Vragen? Neem contact op met: Academie voor Kwaliteit van Bestaan T. 0118 685252 E. academie@arduin.nl Volg ons via: Thema avond Volkstuin

Nadere informatie

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk Annemarie Kolenberg COLOFON In opdracht van het LPGGz gemaakt. Financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid Interviews, tekst en redactie:

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

Boeijend Nieuws. Vanboeijen investeert in digitale communicatie. Het voelt als vrijheid. Ik hoop dat zingeving belangrijk blijft

Boeijend Nieuws. Vanboeijen investeert in digitale communicatie. Het voelt als vrijheid. Ik hoop dat zingeving belangrijk blijft Boeijend Nieuws Relatieblad Vanboeijen Optimale communicatie met onze doelgroepen Vanboeijen investeert in digitale communicatie Levensverhaal Het voelt als vrijheid Interview Ik hoop dat zingeving belangrijk

Nadere informatie

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Meninge Informatief magazine over leven met een beperking in Zuidoost-Brabant Jaargang 5, oktober 2009 Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Nummer 19 4 Stichting Regie over Eigen Leven 10

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

InTactualiteiten. Beste lezer(s),

InTactualiteiten. Beste lezer(s), InTactualiteiten April 2012 Beste lezer(s), Het jaar 2012 is al weer een behoorlijk eindje gevorderd, wanneer deze editie op de deurmat valt. Nu de groene winter achter ons ligt en de voorspellingen van

Nadere informatie