voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin"

Transcriptie

1 voor cliënten 24 Thema Tara Wat doe je Dagboek Wat doe je overdag? wil een breigroepje betekent voor... van Mirjam de Bruin

2 Inhoud 2 2 Vooraf Nieuws van de cliënten raden Van de makers van het blad Vraag en Antwoord Kerstactie voor cliënten Wat doe je overdag? betekent voor Boeken, film en uitgaan Nieuws van de terrein locaties Tara Maarten Smit zoekt een baan Agenda Fotodagboek van Mirjam de Bruin Vooraf Iets doen is goed voor iedereen Ik moest deze Vooraf schrijven. Maar het was zo druk op mijn werk. Ik had bijna geen tijd. Veel mensen hebben het druk op hun werk. Maar niet alle mensen hebben werk of dag-besteding. Ze hebben dan minder contacten met anderen. Ze hebben ook geen verhalen over hun baan. Cliënten vinden iets doen belangrijk. Ze betekenen dan iets voor een ander. Een jonge man zat maanden lang thuis. Hij werd er droevig van. Iemand zei: Ga naar de dagbesteding van Pluryn. Hij vond daar een leuke activiteit. De geleerden bewezen het: Werk is goed voor iedereen. Heb je nog geen goede daginvulling? Pluryn wil jou er graag bij helpen.

3 Nieuws van de cliënten raden 3 Fusie met de Hoenderloo Groep Pluryn en de Hoenderloo Groep gaan samen. De plannen voor de fusie zijn klaar. De CCR gaf daarover een positief advies. Er komt één CCR voor Pluryn en de Hoenderloo Groep. Waarom komt er een fusie? Dat komt door de plannen van de regering. Veel jongeren van Pluryn vallen straks onder jeugdzorg. Die mensen blijven nu gewoon bij Pluryn. Want de Hoenderloo Groep is jeugdzorg. En werkt nu samen met Pluryn. Adviezen over beleid alcohol, drugs en seksualiteit Welke regels heeft Pluryn voor alcohol, drugs en seksualiteit? Elke locatie heeft daarvoor eigen regels. De CCR gaf adviezen over deze regels. De CCR heeft nog een gesprek met de manager Behandeling. Raad van Toezicht De Raad van Toezicht is de baas van de Raad van Bestuur. De CCR kreeg bezoek van de Raad van Toezicht. Zij kijken: besteedt Pluryn het geld goed? En zorgt de leiding goed voor cliënten en medewerkers. De CCR had een goed gesprek met de Raad van Toezicht. Van de makers van het blad Gelukkig nieuwjaar met zinvolle dagbesteding of werk. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek

4 Vraag en Antwoord 4 Bureau Rechtop had een vraaggesprek met Hans van Schaik Het thema is deze keer Wat doe je overdag? Hoe helpt Pluryn cliënten aan werk? Pluryn doet heel veel. We hebben eigen bedrijven als Coffyn en Nezzo. Er is ook werk buiten Pluryn. BAAS organiseert dat. Hans van Schaik geeft antwoord op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. Het thema is deze keer: Wat doe je overdag? Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek of mail naar: Mogen cliënten geld verdienen met werken? Pluryn wil zoveel mogelijk betaald werk voor cliënten. Dat is soms wel moeilijk. Want cliënten met werk krijgen minder uitkering. Werkgevers denken ook: cliënten zijn vaak ziek. Er moeten nieuwe regels komen. Regels om makkelijk cliënten aan te nemen. Ziet Pluryn vrijwilligers werk als een opstap naar betaald werk? Of blijft het dagbesteding? Als het even kan naar betaald werk. Maar niet iedereen krijgt betaald werk. Dagbesteding is dan ook een goede keuze. Je dag zinvol besteden. Daar gaat het om. Cliënten betalen nu voor dagbesteding. Wat betekent dit voor Pluryn? De regering wil minder geld uitgeven. Als mensen hierdoor stoppen met dagbesteding, Dan is dat hun eigen keuze. Pluryn wordt hier niet rijker of armer van. Pluryn helpt mensen nog steeds aan werk. Zijn er wijzigingen te verwachten voor cliënten? Dagbesteding gaat misschien naar de gemeentes. Dat is goed. Want gemeentes staan dichter bij de mensen. Pluryn wil goede contacten met de gemeentes. Daar zijn we al mee bezig.

5 Webwinkel Pluryn verzorgt de kerstactie 5 Alle cliënten van Pluryn ontvingen thuis een brief. In die brief staat: Je krijgt een cadeau voor de kerst. De cadeaus staan in de web winkel van Pluryn. De webwinkel is een nieuwe maatschappelijke onderneming. Mensen van Werkzin werken voor de Pluryn winkel. Bob van der Toorren werkt bij de web winkel. Hij zegt: Werkzin zocht mooie cadeaus. We hebben veel bekende merken: Nike, Reebok, Slazenger, Rituals en nog veel meer Foto s bewerken Werkzin doet veel werk voor de web winkel. We zoeken de cadeaus uit. Dan maken we er foto s van. Dat doen cliënten van Werkzin en leerlingen van REA College. Inpakken Mensen bestellen iets bij de webwinkel, Die bestelling sturen we naar de afdeling Inpakken. Cliënten van Werkzin doen alles in dozen. Ze doen er ook een mooi papiertje om. Bezorgen Werkzin bezorgt ook de cadeaus uit de webwinkel. De koeriers van Werkzin rijden naar adressen in de buurt. Of we sturen het cadeau met de post. Veel keuze De Pluryn webwinkel verkoopt meer. Ook koffie van Coffyn en kunst van DacArt. En meer producten uit de activiteitencentra. Ga eens kijken op Ontving je geen brief van de kerstactie? Vertel het dan aan de afdeling Communicatie van Pluryn, Vergeet niet je naam en adres in die mail te vermelden.

6 Wat doe je overdag betekent voor 6 Ik ben Jorg Ploeger en ik studeer bij REA College. Jorg Ploeger (21) woont bij zijn ouders in Oosterbeek. Hij studeert bij het REA College in Nijmegen. Jorg loopt stage bij een bedrijf in Arnhem. Ik was bijna klaar met Fotografie bij het roc. Maar ik heb een motorische stoornis. Hierdoor kon ik geen examen doen. Gelukkig kon ik bij het REA terecht. Ik volg nu de opleiding Administratie. Mijn stage is bij Fugro in Arnhem. Dat is een bedrijf voor onderzoek van de bodem. Ik werk bij de administratie en in het laboratorium. Het bevalt me erg goed bij Fugro. Wat ik goed vind bij het REA? Ik mag hier mezelf zijn. Het REA heeft ook veel aandacht voor mij.

7 Wat doe je overdag betekent voor 7 Ik ben Mydon Hornman en ik doe dag-besteding bij De Treffers Mydon Hornman (35) woont in Groesbeek. We hebben dag-besteding bij De Treffers. Dat is een voetbal club in Groesbeek. We zitten in een nieuw gebouw. Er is een mooi uitzicht op de voetbal velden. Ik ga s morgens tekenen en schilderen. Daarna borduren en leuke tassen maken. Vanochtend ging het bij tekenen over dromen. We tekenden een bekend iemand. Ik probeerde Jan Smit te tekenen. Want ik ben een fan van Jan Smit. Ik werk ook 2 dagen in de week bij Coffyn. Dat is een koffie-proeverij in Nijmegen. Daar sta ik in de bediening. Het werk en de collega s bij Coffyn zijn erg leuk.

8 Wat doe je overdag betekent voor 8 Ik ben Fred Boddeman en ik werk bij een bedrijf voor Groenvoorziening Fred Boddeman (52) woont bij Pluryn in Beekbergen. Hij werkt al een jaar bij Daan Koning. Dat is een bedrijf voor Sier-bestrating en Groen-voorziening. Ik fietste een keer langs dit bedrijf. Toen ging ik op de koffie. Ik zei: Hier wil ik wel werken. Daan Koning en mijn begeleider regelden deze baan. Hier werk ik lekker buiten. Ik blaas de bladeren weg. En ik geef de bloemen water. Ook zaag ik oude pallets in stukken. Met de vrachtwagen mee rijden is erg leuk. Ik bouw thuis ook vogelhuisjes. Die wil ik via dit bedrijf verkopen. Dat is leuk werk voor de winter.

9 Boeken, film en uitgaan 9 Filmtip Het geheim De film Het geheim gaat over de 8-jarige Ben. Ben wordt goochelaar. Zijn vriendinnetje Sylvie verdwijnt tijdens een truc. Haar verdwijning wordt een groot schandaal. Ben en zijn familie beleven een spannend avontuur. Wat is echt en wat een illusie? Daar moet Ben achter komen. Theo Maassen speelt de hoofdrol. Daan Schuurmans en Chantal Janzen doen ook mee. Boekentip X-factor Het boek X-factor gaat over Peter. Hij en zijn vrienden zitten in de band The Angel Sharks. Eindelijk is het zo ver. Er komt iemand kijken van een platen-maatschappij. Het boek ziet er heel mooi uit. Met leuke plaatjes en makkelijke woorden. Het boek kost 8,95 Het is te koop bij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht 213, 1016 DT Amsterdam Of kijk op de website: Uitstapjestip Nieuwe show Holiday on Ice Holiday on Ice heeft een nieuwe show. Die show heet Energia. Zangeres Do doet gast optredens. Waar en wanneer? 2-12 december Amsterdam Rai - gebouw december Maastricht MECC 22 december - 2 januari Utrecht Jaarbeurs

10 Nieuws van de terrein locaties 10 Groesbeekse Tehuizen De Groesbeekse Tehuizen heeft 3 muziek-groepen. Die groepen vierden feest op 24 november. The Melody Makers en Het Vroco bestaan 15 jaar. De Drumband bestaat zelfs 25 jaar. Ze kregen nieuwe uniformen. Die droegen ze op het feest. Het was een vrolijk feest met veel mooie muziek. Werkenrode Volwassenen Cliënten van DVD Nijmegen versierden 60 schoenen-dozen De dozen zijn voor kinderen in arme landen. Er zitten knuffels in en kleren. Joany van den Dries had het idee voor deze actie. De grote dag was op 4 november. Alle dozen en cadeautjes stonden bij DVD. Iedere cliënt vulde een eigen doos. Het werd heel mooi. Jan Pieter Heije Pluryn heeft een nieuw bedrijf. Het heet Mon Desir. Het bedrijf staat in Noord-Holland. Mon Desir is een verbouwde boerderij. Pluryn maakt er een soort hotel van. Er staan ook zomerhuisjes bij de duinen. Cliënten leren er het vak Toerisme. Ze bedienen de gasten. En ze maken de kamers schoon. Hans en Wilma Franssen zijn de bazen van Mon Desir. Hans was manager bij Jan Pieter Heije.

11 11 De Beele Shaquille Landvreugd is 16 jaar. Hij woont 2 jaar bij De Beele. Hij leert bij De Bolster. Eerst bij De Bolster in Voorst. Maar Shaquille is nu meer zelfstandig. Hij gaat daarom naar De Bolster in Apeldoorn. Shaquille komt uit Rotterdam. Hij wil terug naar die stad. Shaquille: Ik word graag gastheer in een hotel. Want ik help graag mensen. Shaquille heeft een diploma van De Bolster nodig. Dan kan hij naar het roc in Rotterdam. Hij doet daarom hard zijn best. Het Hietveld Jongeren van Het Hietveld deden een onderzoek. Zij heten Michael, Guus, Sylvester en Lutfu. Een onderzoek over besteding van vrije tijd. Wat vonden de jongeren van Het Hietveld? 57% van de jongeren was ontevreden Er is weinig te doen s avonds bij Het Hietveld. 73,3% wilde een muzieksoos. Ook willen de jongeren graag muziek apparatuur. De muzieksoos komt er echt. Kemnade Herman Halfweg is cliënt bij Kemnade. Hij woont er sinds 4 oktober. Herman is 18 jaar. Hij komt van De Beele. Herman liep mee met de Zeven heuvelen loop Dat is een hardloop wedstrijd van 15 km. Herman trainde 5 weken met zijn begeleider. Hij liep de wedstrijd helemaal uit. In 1 uur en 29 minuten. Zijn groep juichte hem onderweg toe.

12 Tara wil een breigroepje 12 In 2025 schaft Pluryn alle activiteitencentra af. Cliënten werken allemaal in de samenleving. Breien? Dan hebben wij een prachtige baan voor jou! Ik ga protesteren. Ik zoek een breigroepje. Dit is niet wat ik bedoelde met een breigroepje. Ik wil breien in een activiteiten-centrum.

13 Maarten Smit zocht een baan 13 Maarten Smit is 33 jaar. Hij woont in Groesbeek. Maarten keek op een vacaturebord. Toen zag hij een baan in het magazijn. Daar wilde hij wel werken. De vacature kwam van BAAS. Dat is een bureau van Pluryn. Maarten ging zelf naar BAAS. Hij werkt nu in het magazijn bij verpleeghuis Irene. Maarten is erg blij met zijn baan. Maarten praat zelf niet veel. Zijn vader Diederik Smit vertelt: Maarten werkte al bij Coffyn. Bij Coffyn in Nijmegen kunnen klanten koffie drinken. Maarten wilde ook een baan in een magazijn. We kregen een leuk gesprek met BAAS. BAAS doet goed werk. We bezochten samen het magazijn van Irene. Maarten voelde zich er meteen thuis. Hij hoefde geen bedenktijd. Maarten is heel blij met zijn nieuwe baan. Sascha Stoffelen van Dagbesteding zegt: Pluryn bedenkt vaak een baan voor cliënten. Maar dat hoeft helemaal niet. Cliënten kunnen zelf leuk werk zoeken. Dat zie je wel bij Maarten. Wat is BAAS? Bureau BAAS hoort bij Pluryn. BAAS betekent: Begeleide Arbeid en Activiteiten in de Samenleving. BAAS vraagt aan cliënten: Wat is je droombaan? Zij zoeken dan naar geschikt werk. Samen met de cliënt, familie en vrienden. Het is wel onbetaald werk.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda januari maart december 2010 t/m 2 januari 2011 Beuningen On Ice Ruim 2000 m 2 overdekt sfeervol Winterwonderland. De toegang is gratis. Je betaalt alleen voor gebruik van de ijsbaan en huur van schaatsen. Kijk voor meer info op 6 t/m 8 maart 2011 Carnaval Cardo Dinsdag 11 januari om uur Hollandse avond met Hans Coolen en Frans Bauer Kaartjes kosten 12,50 (voor cliënten) Donderdag 27 januari om uur Belle Perez - Oxygen Kaartjes kosten 11,00 (voor cliënten) Dinsdag 8 februari om uur Jeans 20 - Let s Celebrate Kaartjes kosten 8,75 (voor cliënten) Maandag 21 februari om uur Cardo Theatershow in de Stadsschouwburg Nijmegen Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten) Dinsdag 1 maart om uur Peter Faber - Caveman Kaartjes kosten 7,50 (voor cliënten) Woensdag 23 maart om uur XMIX en Ernst & Bobbie Kaartjes kosten 8,75 (voor cliënten) Donderdag 24 maart om uur ABBA World Revival Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten)

15 Even koffie maken voor een klant. Zo, het werk is gedaan. Ik kan weer naar huis. Eerst doe ik mijn bedrijfskleding aan. Dan ga ik in de winkel staan. Een klant wil afrekenen. Ik sla de bestellingen op de kassa aan. Dit is bakkerscafé Brood op de Plank. Hier werk ik op woensdag en vrijdag. Fotodagboek Mirjam de Bruin s Morgens ga ik met de bus van Groesbeek naar mijn werk in Nijmegen. Ik bedien ook de mensen aan tafeltjes.

16 voor cliënten Thema Wat doe je overdag? Een baan, vrijwilligerswerk of dagbesteding Het maakt niet uit wat je doet. De deur uitgaan is belangrijk. Dat geeft je structuur. En je krijgt contact met andere mensen. Cliënten vertellen in dit blad wat zij overdag doen. Betekent voor pagina 6-8 Tara pagina 12 Dagboek pagina 14 Nummer 4 winter 2010

17 Inhoud 2 Column 9 3 Nieuws van de cliëntenraden 10 Van de redactie Vraag & Antwoord Kerstactie voor cliënten Wat doe je overdag? betekent voor Boeken, film en uitgaan Nieuws van de terreinlocaties Tara Maarten Smit zoekt een baan Fotodagboek van Mirjam de Bruin Agenda Vooraf Iets doen is goed voor iedereen Het is zo druk op het werk. Ik heb bijna geen tijd om een column over werk te schrijven. Het is heel gewoon om te zeggen dat je het druk hebt als je werkt. Maar ik denk eraan hoe erg het is als mensen geen werk of dagbesteding hebben. Niet kunnen laten zien wat je doet of maakt. Geen verhalen als je thuis komt. De interviews vertellen me hoe belangrijk de cliënten van Pluryn het vinden om overdag iets anders te doen dan in hun vrije tijd of thuis. Om iets te betekenen voor een ander. En ik denk aan het verhaal van een jongeman die maandenlang thuis zat. Omdat hij de druk van het betaalde werk niet aan kon. Elke dag hetzelfde, het maakte niet meer uit of hij nu overdag ging slapen of s nachts. Tot hij er depressief van werd. Hij meldde zich op advies van zijn omgeving aan bij de dagbesteding van Pluryn. En hij vond een leuke activiteit waarvoor hij nu de deur uit moet. Het is wetenschappelijk aangetoond dat betaald werken, dagbesteding of vrijwilligerswerk goed werkt in je hoofd. Je hebt structuur en contacten. Heb je nog geen goede daginvulling? Pluryn wil jou er graag bij helpen. 2

18 Nieuws van de cliëntenraden Adviezen over beleid alcohol, drugs en seksualiteit Hoe gaat Pluryn om met alcohol, drugs en seksualiteit? Elke locatie heeft daarvoor een eigen beleid. Maar dat beleid moet wel passen in het beleid voor heel Pluryn. De CCR gaf adviezen over het beleid. De CCR wil over die adviezen praten met de manager Behandeling. Wat doen managers met advies? De cliëntenraden en de managers/ Raad van Bestuur tekenden nieuwe overeenkomsten voor samenwerking. Wat verandert er? De cliëntenraden geven adviezen. Maar wat gebeurt er met dat advies? De managers moeten dit nu in een brief aan de raden vertellen. Fusie met de Hoenderloo Groep De CCR gaf een positief advies over de fusie met de Hoenderloo Groep. De plannen voor de fusie zijn nu klaar. Waarom komt er een fusie? Dat komt door de plannen van de regering. Mensen met een IQ van 85 zijn nu licht verstandelijk gehandicapt. De regering wil die grens verlagen tot een IQ van 70. Pluryn mag straks mensen met een IQ tussen de 70 en 85 niet meer helpen. Die krijgen dan hulp van jeugdzorg. Door de fusie met de Hoenderlo Groep kan Pluryn deze mensen blijven helpen. Want De Hoenderloo Groep is jeugdzorg. De Hoenderloo Groep heeft een jongerenraad. Jongeren uit die raad komen vanaf 1 januari 2011 bij de Centrale Cliëntenraad. Raad van Toezicht De Raad van Toezicht is de baas van de Raad van Bestuur. De CCR krijgt minstens één keer per jaar bezoek van de Raad van Toezicht. Dat gebeurde nu in november. De Raad van Toezicht kijkt of Pluryn goed omgaat met het geld van de samenleving. En zorgt de leiding goed voor cliënten en medewerkers. Dat moet de Raad van Toezicht aan de maatschappij vertellen. De CCR had een goed gesprek met de Raad van Toezicht. Van de redactie De redactie wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar met zinvolle dagbesteding of werk. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek 3

19 Vraag & Antwoord Bureau Rechtop had een interview met Hans van Schaik over het thema Wat doe je overdag? Hans van Schaik is de collega van Rob de Jong. Hij zit ook in de Raad van Bestuur. 1. Wat doet het bestuur bij Pluryn om werken te bevorderen? Heel veel. We maken nieuwe werkplekken binnen Pluryn, maar juist ook buiten Pluryn. Goede voorbeelden zijn maatschappelijke ondernemingen als BliXem, Coffyn en Nezzo. Cliënten kunnen ook buiten Pluryn werken. BAAS organiseert dat. Ook bij Het Hietveld komt er meer dagbesteding buiten het terrein. We doen heel veel aan werk: betaald of onbetaald, vrijwillig of recreatief. 2. Hoe kijkt het bestuur tegen werk voor gehandicapten aan? We vinden werk heel belangrijk. Zo volwaardig mogelijk deelnemen aan de samenleving en zelfregie zijn daarbij de uitgangspunten. Als het even kan, moet je buiten de organisatie kunnen werken. In de rubriek Vraag & Antwoord geeft de Raad van Bestuur van Pluryn antwoorden op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. 3. Mogen cliënten geld verdienen met werken? We proberen cliënten zo veel mogelijk te helpen aan betaald werk. Maar vaak is dat niet mogelijk. Dit heeft te maken met de wetgeving. Als cliënten geld verdienen, krijgen ze minder uitkering. De politiek is gelukkig bezig de wetten aan te passen. Werkgevers hebben vaak verkeerde opvattingen over mensen met een handicap. Ze denken dat ze vaak ziek zijn. Dit is juist niet waar. Regelingen om gehandicapten in dienst te nemen moeten prikkels zijn om dit te doen. 4. Ziet Pluryn vrijwilligers werk als een opstap naar betaald werk? Of blijft het dagbesteding? Als het even kan naar betaald werk. Niet iedereen kan betaald werk doen, dus dagbesteding is een goed alternatief. Je dag zinvol besteden. Daar gaat het om. Heb je vragen voor de Raad van Bestuur? Stuur die vraag of vragen dan naar de redactie van dit blad: We zijn heel benieuwd! De redactie bepaalt welke vragen we aan de Raad van Bestuur voorleggen. Soms duurt het even voordat we jouw vraag gebruiken. Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek 5. Cliënten moeten nu een eigen bijdrage gaan betalen voor de dagbesteding. Heeft dit invloed op Pluryn? Pluryn wordt hier niet rijker of armer van. We leven in een lastige tijd. De regering wil veel bezuinigen. Pluryn wil mensen blijven helpen aan werk. Mensen kunnen door deze maatregel stoppen met dagbesteding. Dat is hun eigen keuze. 6. Zijn er wijzigingen te verwachten voor cliënten? Het geld voor de dagbesteding komt in de toekomst niet meer uit de AWBZ. De gemeentes gaan waarschijnlijk dagbesteding betalen. Dat kan juist positief zijn. Want gemeentes staan dichter bij de mensen. Ze weten beter wat nodig is. Pluryn wil goede contacten met de gemeentes. Daar zijn we al mee bezig. 4

20 Webwinkel Pluryn verzorgt de kerstactie Alle cliënten van Pluryn ontvingen thuis een brief. Met een codenummer kon je een kerstattentie bestellen in de webwinkel van Pluryn. Wat je misschien niet wist: de webwinkel is een nieuwe maatschappelijke onderneming van Pluryn. Een team van Werkzin werkt voor de Plurynwinkel. Zij bestellen alle artikelen besteld en zetten die op de website. Als jouw bestelling binnenkomt, zorgen zij dat je het cadeau krijgt. De koeriers van Werkzin bezorgen de attentie bij jou thuis. Bob van der Toorren werkt voor de webwinkel. Hij vertelt: We wilden zoveel mogelijk mooie cadeaus vinden. En dat lukte ook. Cliënten kunnen veel cadeaus van bekende merken bestellen: Nike, Reebok, Slazenger, Rituals en nog veel meer Foto s bewerken Voor een webwinkel moet je veel werk doen. We zoeken de cadeaus uit. Dan maken we er foto s van. Cliënten van Werkzin en leerlingen van REA College maken die foto s klaar voor de website. Inpakken Als mensen iets bestellen bij de webwinkel, dan maken wij er een bestelbon van. Die sturen we naar de afdeling inpak van Werkzin. De cliënten doen alles in dozen. Voor de kerstactie doen ze er ook een feestelijk papiertje om. Heb je nog geen brief van de kerstactie ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Communicatie van Pluryn, Vergeet niet je naam en adres in die mail te vermelden. Bezorgen Werkzin bezorgt ook de cadeaus uit de webwinkel. De koeriers van Werkzin rijden naar alle adressen in de buurt. De leerlingen van REA Groningen wonen te ver weg van Elst. Dan sturen we het cadeau met de post. Veel keuze De Pluryn webwinkel verkoopt ook koffie van Coffyn en kunst van DacArt. En nog veel meer producten uit de activiteitencentra van Pluryn. Er is genoeg keuze. Ga ook eens kijken op 5

21 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Jorg Ploeger en ik studeer bij REA College. Jorg Ploeger (21) woont in Oosterbeek bij zijn ouders. Sinds een jaar studeert hij Administratie bij het REA College in Nijmegen. Hij loopt drie dagen per week stage bij een bedrijf in Arnhem. Als ik naar het REA ga, reis ik met het openbaar vervoer. De reis van Oosterbeek naar Nijmegen duurt ongeveer anderhalf uur. De lessen beginnen om half 9. Behalve op de maandag, dan om half elf. Om kwart voor vier stoppen we. Mijn stage begint ook om half negen. Daar rij ik met de brommer naartoe in 20 minuten. Eerst deed ik een opleiding Fotografie bij ROC A12. Ik was bijna klaar, maar moest toen stoppen. Ik heb een motorische stoornis. Hierdoor kon ik mijn examen niet doen. Mijn ambulant begeleider zei toen dat het REA iets voor mij was. Ik kon daar terecht zonder mbo niveau 2-diploma. Ja, ik doe nu Administratie. Dat lijkt heel anders dan Fotografie. Maar er zijn ook overeenkomsten: fotografen zijn 40% procent van hun tijd met administratie bezig. De opleiding bij REA duurt 18 maanden. Over zes maanden ben ik klaar. Op dit moment heb ik niet zoveel lessen meer: alleen de cursus veiligheid en sollicitatietraining. De meeste studie-onderdelen heb ik afgerond. Wel loop ik drie dagen per week stage bij Fugro in Arnhem. Dat is een bureau voor grond- en zeebodem onderzoek. Ik werk al vier jaar voor Fugro. Eerst als vakantiewerker en nu voor mijn stage. Ik doe er de administratie en werk ook in het laboratorium. Het bevalt me erg goed bij Fugro. De mensen zijn aardig. Ook heb ik een erg goede stagebegeleider. In de toekomst zou ik daar graag werken. Wat ik goed vind van het REA? Ik mag hier mezelf zijn. Op andere scholen moest ik me vaak aanpassen aan de groep. Ook de persoonlijke aandacht is hier uitstekend. REA past de opleiding helemaal aan mijn wensen en mogelijkheden aan. Dat is heel anders dan op het roc. 6

22 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Mydon Hornman en ik doe dag-besteding bij De Treffers Mydon Hornman (35) woont in Groesbeek. Ze werkt twee dagen bij koffiebranderij en proeverij Coffyn in Nijmegen. De overige drie dagen is ze creatief bezig. Dat doet Mydon in het nieuwe dagactiviteitencentrum in Groesbeek. Vanaf september 2010 krijgen we dagbesteding in het nieuwe gebouw van voetbalvereniging De Treffers. Dat was wel heel erg wennen. Nu vind ik het leuk hier. We hebben grote, nieuwe ruimtes. Ook hebben we een mooi uitzicht op de voetbalvelden. We beginnen om negen uur en stoppen om vier uur. Ik kan hier in vijf minuten naartoe fietsen. s Morgens ga ik tekenen en schilderen. s Middags ben ik met textiel bezig: borduren en leuke tassen maken. Wat ik ook wel eens doe, is manden vlechten van wilgentenen. Vanochtend ging het bij tekenen over dromen. We moesten iemand tekenen waar we wel eens over dromen: een ster of een bekend iemand. Ik probeerde Jan Smit te tekenen. Daar ben ik fan van. Weet je wat mijn droombaan is? Ik zou graag een keer in een musical spelen. Maar dan moet ik eerst leren zingen. Haha, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik bezocht wel veel musicals: Hairspray, Beauty and the Beast, Ciske de Rat en Pipi Langkous. Af en toe doe ik een cursus. Ik leerde om te borduren. Lang geleden kreeg ik ook een cursus internet. Ik leerde daar hoe ik gevaarlijke plekken op internet kan vermijden. Twee dagen in de week werk ik bij Coffyn. Op donderdag en vrijdag sta ik daar achter de bar en bedien mensen met koffie, thee en gebak. Ook leer ik hoe je koffie moet maken. En hoe de verschillende soorten koffie smaken. Wat ik moeilijk vind? Het maken van Latte Macchiato. Je moet dan koffie, melk en schuim in laagjes in het glas doen. Bij Coffyn werk ik erg graag. Ik vind de collega s en het werk leuk. 7

23 Wat doe je overdag betekent voor Ik ben Fred Boddeman en ik werk bij een bedrijf voor Groenvoorziening Fred Boddeman (52) woont bij Pluryn in Beekbergen. Sinds een jaar werkt Fred voor Daan Koning Sierbestrating en Groenvoorziening in Apeldoorn. Hij heeft die baan zelf gevonden. Fred: Ik fietste een keer langs dit bedrijf. Toen ben ik naar binnen gestapt en op de koffie gegaan. Dat deed ik daarna vaker: ongeveer één keer per week. Het beviel me goed. Toen vroeg ik of ik hier kon werken. Daan Koning gaf me een visitekaartje mee voor mijn begeleider. Die heeft alles geregeld. Nu werk ik hier al een jaar. Wat me hier zo goed bevalt? Ik kan lekker buiten werken. En ik vind de mensen erg aardig. Hiervoor deed ik helemaal niets. Ik paste niet tussen de jongeren op het activiteitencentrum. Thuis was ik wel bezig met fietsen repareren en vogelhuisjes maken. Ik heb een werkplaats achter mijn huis. Twee dagen in de week werk ik nu bij Daan Koning Groenvoorziening. Misschien ga ik nog een derde dag werken. Een half uurtje doe ik erover om hier naartoe te fietsen. Ik begin om negen uur en stop om twaalf uur. Wat voor werk ik hier doe? Het terrein onderhouden. Ik blaas de bladeren weg en geef de bloemen water. Ook zaag ik vaak oude pallets in stukken. Het is erg leuk om met de vrachtwagen mee te rijden. Dan help ik met stenen sjouwen. Ik moet wel oppassen voor mijn knie. Die kan wel eens pijn doen bij het sjouwen. Mijn begeleider komt niet zo vaak langs. Ongeveer één keer in de maand. Maar dat is ook niet nodig. Wel kan ik altijd zonder afspraak bij hem binnenlopen. Dat doe ik als ik een idee heb of als me iets dwars zit. Nu het kouder wordt, ga ik thuis weer vogelhuisjes bouwen. Die wil ik via dit bedrijf verkopen. Ik begin rustig met drie vogelhuisjes. En dan kijken hoe de verkoop loopt. 8

24 Boeken, film en uitgaan Filmtip Boekentip X-factor X-factor is deel 2 van de serie Picture this. De boeken bevatten op elke pagina flitsende kleuren en afbeeldingen. De teksten zijn superkort en heel makkelijk te lezen. De onderwerpen van Picture this sluiten precies aan op de belevingswereld van jongeren. X-factor gaat over Peter. Hij en zijn vrienden zitten in de band The Angel Sharks. Eindelijk is het zo ver. Er komt iemand kijken van een platenmaatschappij! Het geheim De nieuwe familiefilm Het geheim draait in de bioscoop. Theo Maassen speelt de hoofdrol. Daan Schuurmans en Chantal Janzen doen ook mee. De film gaat over de achtjarige Ben. Hij leert goochelen en is gefascineerd door de grote verdwijntruc. Maar dan lijkt zijn vriendinnetje Sylvie in rook op te gaan. Haar verdwijning wordt een landelijk schandaal. Ben en zijn familie worden meegesleurd in een spannend avontuur. Wat is echt en wat een illusie? Daar moet Ben achter komen. Het boek kost 8,95 Het is te koop bij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht DT Amsterdam Of kijk op de website: Uitstapjestip Energiek programma Holiday on Ice Energia zo heet het nieuwe programma van Holiday on Ice. Tot 2 januari 2011 toert de groep door heel Nederland. De show is een echte aanrader. Kleurrijk, spectaculair en energiek je verbaast je wat die gasten allemaal kunnen op de schaats. Special guest dit jaar is de zangeres Do. Zij zingt onder andere haar Bryan Adams cover Heaven. De première van Energia was op 22 oktober in Groningen. Het vervolg van het tourschema ziet er zo uit: Amsterdam 2-12 december Rai - gebouw Maastricht december MECC Utrecht 22 december - 2 januari Jaarbeurs 9

25 Nieuws van de terreinlocaties Groesbeekse Tehuizen De muziekgroepen van de Groesbeekse Tehuizen vierden feest op 24 november. De orkesten The Melody Makers en Het Vroco bestaan 15 jaar. De Drumband bestaat zelfs 25 jaar. De Melody Makers maken Nederlandstalige muziek. Dat zingt lekker mee. De muzikanten van Het Vroco spelen oud-hollandse liedjes. De Drumband telt 24 enthousiaste slagwerkers. Tijdens de feestavond presenteerden de drie muziekgroepen met trots hun nieuwe uniformen. De stichting Vrienden van de Groesbeekse Tehuizen maakte de aanschaf van die uniformen mogelijk. Het was een vrolijk feest met veel mooie muziek. Werkenrode Volwassenen De cliënten van DVD Nijmegen stuurden zestig schoenendozen met cadeaus naar de Derde Wereld. De prachtig versierde dozen zijn voor kinderen in arme landen. Er zitten knuffels in en kleren. Cliënte Joany van den Dries kwam met het idee voor deze actie. De cliënten van de dagbesteding waren er maanden mee bezig. De dozen werden heel mooi. Op 4 november 2010 was de grote dag. In de koffiekamer stonden alle dozen en cadeautjes. Iedere cliënt mocht een eigen doos vullen. De opdracht was: maak de mooiste doos van de hele wereld. Na afloop stonden zestig dozen klaar voor verzending. Die middag was een mooie afsluiting van project Schoenendoos. Jan Pieter Heije Pluryn heeft een nieuwe maatschappelijke onderneming. Het bedrijf heet Mon Desir en staat in Noord-Holland. Mon Desir is een verbouwde boerderij. Pluryn maakt er een bed & breakfast van. Dat is een soort hotel. Ook staan er zomerhuisjes bij de duinen en het strand. Mensen met een handicap leren er het vak Toerisme. Ze bedienen de gasten en maken de kamers schoon. Dat kan zijn als dagbesteding of vrijwilligerswerk. Jongeren met een Wajong-uitkering kunnen ook bij Mon Desir terecht. De bazen van Mon Desir zijn Hans en Wilma Franssen. Hans was manager bij Jan Pieter Heije. 10

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH)

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Werkenrode Volwassenen Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Mensen met een handicap willen graag zo zelfstandig mogelijk leven. Meedoen in de maatschappij

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs Stage lopen bij Pluryn Informatie voor toekomstige stagiairs Volg je een MBO- of HBO-opleiding? Denk dan aan Pluryn! Welkom bij Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren,

Nadere informatie

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving.

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Monique is maatje van Ellen. Een aantal keren per maand gaan ze samen leuke dingen doen. Dingen die Ellen door haar beperking

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

voor cliënten Thema Zelf-regie Tara kiest haar vakantie zelf uit Zelf-regie betekent voor... Agenda

voor cliënten Thema Zelf-regie Tara kiest haar vakantie zelf uit Zelf-regie betekent voor... Agenda voor cliënten 21 Thema Tara Zelf-regie Agenda Zelf-regie kiest haar vakantie zelf uit betekent voor... april - juni 2009 Inhoud 2 2 3 4 5 6 Vooraf Nieuws van de cliëntenraden Vragen aan Rob de Jong Verslag

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Zelf bepalen hoe jouw dag eruit ziet...

Zelf bepalen hoe jouw dag eruit ziet... Zelf bepalen hoe jouw dag eruit ziet... Jij doet mee. Werken, leren en dagbesteding wat past bij jou? Helen werkt als klassenassistent op een basisschool. Helen wilde graag een kinderboek schrijven. Thuis

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving.

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De plaats waar en de manier waarop je woont, kies je zorgvuldig. Je huis is immers je thuis. Hier wil je je prettig voelen.

Nadere informatie

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014 Uitgave 7 augustus 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Vania werkt in het restaurant > Veranderingen in de zorg > Wandelen tijdens de Nijmeegse 4daagse > Maak je eigen zomercocktail

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving.

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Eén ding is zeker: voor verveling heb je geen tijd bij Pluryn. Of je nu lekker wil sporten, hobbyen, muziek maken of uitgaan

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Ondersteuning bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd

Ondersteuning bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd Ondersteuning bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd Voor mensen met een handicap en complexere problematiek en jongeren met gedragsproblemen Sterker in de samenleving Een mens kijkt van

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie

grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie Werken en leren in een grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie Werken en leren in een professioneel grafisch bedrijf Wil jij graag aan de slag in een regulier bedrijf? Andere mensen ontmoeten? Of een

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort

klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort klaar voor je toekomst?! Accent Amersfoort Roadmap naar je toekomst! Jij bent belangrijk voor ons. Daarom heb je op Accent Amersfoort een eigen coach. Hij of zij kijkt naar wat jouw wensen en dromen zijn.

Nadere informatie

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking DOE WAT HET BESTE IS VOOR JOU EN JE KIND Heb je net een kindje gekregen of ga je binnenkort bevallen? Als moeder

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving.

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Froukje is een vlotte, jonge meid. Ze staat midden in het leven. Maar soms worden mensen heel boos om haar opmerkingen. Froukje

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap Uitgebreide versie Inspraak van de cli nt bij Pluryn Inspraak van de clint bij Pluryn De besluiten van Pluryn hebben invloed op het leven van clinten. Ben jij een clint van Pluryn? Dan kun je meedenken

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Inleiding. Succes! In dit boek lees je dat werken leuk is. Maar dat werken ook zwaar kan zijn. Met dit boek leer je hoe het werkt in de praktijk!

Inleiding. Succes! In dit boek lees je dat werken leuk is. Maar dat werken ook zwaar kan zijn. Met dit boek leer je hoe het werkt in de praktijk! Inleiding Maak kennis met de klas van meneer Jakobi. De leerlingen uit deze bovenbouwklas hebben deze zomer een bijzondere opdracht uitgevoerd. Ze moesten aan het werk! Drie weken lang. En dat niet alleen.

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2010

Nieuwsbrief december 2010 Nieuwsbrief december 2010 Omdat u deelnemer bent aan het Panel Samen Leven krijgt u deze nieuwsbrief. Over een jaar ontvangt u weer een Nieuwsbrief. Bedankt! Er zijn ook dit jaar weer vraaggesprekken geweest.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap?

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Les 11. Herhaling Inleiding Deze les is een herhalingsles van de vier gesprekken van les 7 tot en met 10. Wat leert u in deze les? Vragen

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 MET BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR JOU, LEES DIT BLAD GOED! Veranderingen in zorg en veiligheid Sneller antwoord op jouw

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Extra spreekopdrachten 1, 2, 3, 4 en 5

Hoofdstuk 5 Extra spreekopdrachten 1, 2, 3, 4 en 5 Hoofdstuk 5 Extra spreekopdrachten 1, 2, 3, 4 en 5 Uw antwoorden bij de opdrachten 1 tot en met 5 moeten kort zijn. U hebt 20 seconden spreektijd. Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij de opdracht.

Nadere informatie

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6)

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6) Als tweeling ben je nooit alleen. Maar je bent ook altijd de helft van iets. Vijf broers en zussen vertellen hoe ze samen zichzelf zijn. Tekst Nanneke van Drunen Foto s Edith Verhoeven ISABEL EN BAS VAN

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Wmo krant Nummer 1 voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Samen tot goede oplossingen komen Voor u ligt de Wmo-krant van Syndion. We hebben deze krant gemaakt omdat er veel verandert

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie