[28 januari 2014] Aan de geadresseerde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[28 januari 2014] Aan de geadresseerde"

Transcriptie

1 Aan de geadresseerde [28 januari 2014] Betreft: Belangrijke risico-informatie over gecombineerde hormonale anticonceptiva: wees bedacht op het verschil in risico op trombo-embolie tussen de middelen, het belang van individuele risicofactoren en blijf alert op klachten en symptomen. Geachte heer/mevrouw, In overleg met het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), wordt u door middel van deze brief geïnformeerd over de resultaten van een Europese beoordeling van de meest recente gegevens over het risico op trombo-embolie bij gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiva 1. De brief is bedoeld voor alle voorschrijvers van anticonceptie en professionele zorgverleners die geconfronteerd kunnen worden met mogelijke gevallen van trombo-embolie geassocieerd met gecombineerde hormonale anticonceptiva. Samenvatting Deze beoordeling bevestigt het eerdere inzicht dat het risico op veneuze trombo-embolie (VTE) met alle gecombineerde hormonale anticonceptiva in lage doses (ethinylestradiol <50 µg) klein is. Er zijn goede aanwijzingen dat het risico op VTE voor de verschillende gecombineerde hormonale anticonceptiva afhankelijk is van het type progestageen dat het middel bevat. De huidige gegevens wijzen erop dat gecombineerde hormonale anticonceptiva die de progestagenen levonorgestrel, norethisteron of norgestimaat bevatten het laagste risico op VTE geven (zie onderstaande tabel). Wanneer gecombineerde hormonale anticonceptiva worden voorgeschreven, moeten de huidige individuele risicofactoren van de vrouw, in het bijzonder die voor VTE, evenals het verschil in risico op VTE tussen de middelen zorgvuldig in overweging worden genomen. Een vrouw die al zonder problemen een gecombineerd hormonaal anticonceptivum gebruikt, hoeft er niet mee te stoppen. Wat betreft het risico op arteriële trombo-embolie (ATE), zijn er geen aanwijzingen dat er verschillen zijn tussen gecombineerde hormonale anticonceptiva in lage doses (ethinylestradiol < 50 µg).. De voordelen van het gebruik van een gecombineerd hormonaal anticonceptivum zijn voor de meeste vrouwen veel groter dan het risico op ernstige bijwerkingen. Het is echter van groot belang de individuele risicofactoren van de vrouw goed te beoordelen en die ook regelmatig opnieuw te beoordelen. Ook moet meer bekendheid worden gegeven aan de klachten en symptomen van VTE en ATE; deze moeten duidelijk worden uitgelegd aan vrouwen die een gecombineerd hormonaal anticonceptivum krijgen voorgeschreven. 1 Gecombineerde hormonale anticonceptiva die ethinylestradiol of oestradiol bevatten in combinatie met chloormadinon, desogestrel, dienogest, drospirenon, etonogestrel, gestodeen, nomegestrol, norelgestromine of norgestimaat.

2 Houdt U altijd rekening met de mogelijkheid van een trombo-embolie samenhangend met een gecombineerd hormonaal anticonceptivum als een vrouw symptomen heeft. Aanvullende veiligheidsinformatie en aanbevelingen Het risico op VTE (diepe veneuze trombose, longembolie) is in veel onderzoeken beoordeeld bij gebruiksters van verschillende gecombineerde hormonale anticonceptiva. Op grond van de beschikbare gegevens heeft men geconcludeerd dat de middelen verschillen vertonen in VTE-risico, waarbij de middelen die de progestagenen levonorgestrel, norethisteron en norgestimaat bevatten een lager risico met zich meebrengen. Voor sommige middelen zijn op dit moment onvoldoende gegevens om te weten hoe het risico ervan zich verhoudt tot dat van de middelen met een lager risico. In de tabel wordt een vergelijking gemaakt van het geschatte VTE risico van verschillende ethinylestradiol/progestageen-combinaties ten opzichte van levonorgestrel-bevattende combinatiepillen. Vergeleken met zwangerschap en de postpartumperiode is het risico op VTE samenhangend met het gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiva lager. Tabel 1: Risico op VTE met gecombineerde hormonale anticonceptiva Progestageen in gecombineerd hormonaal anticonceptivum (in combinatie met ethinylestradiol, tenzij anders vermeld) Relatief risico vs. levonorgestrel Geschatte incidentie (per vrouwen per gebruiksjaar) Niet-zwangere niet-gebruiker - 2 levonorgestrel Ref 5-7 norgestimaat/norethisteron gestodeen/desogestrel/drospirenon 1,5-2, etonogestrel/norelgestromine 1,0-2, chloormadinon/dienogest/ nomegestrolacetaat (in combinatie met E2) E2 oestradiol; n.t.b. : nog te bepalen n.t.b. 1 n.t.b. 1 1 Voor deze middelen lopen aanvullende onderzoeken of staan er aanvullende onderzoeken gepland om voldoende gegevens te verzamelen voor het inschatten van het risico. Voorschrijvers moeten de huidige productinformatie en klinische richtlijnen in aanmerking nemen bij het bespreken van het meest geschikte anticonceptivum voor een vrouw. Het risico op VTE is het hoogst tijdens het eerste jaar dat een gecombineerd hormonaal anticonceptivum wordt gebruikt of nadat opnieuw wordt begonnen met een gecombineerd hormonaal anticonceptivum na een onderbreking van 4 of meer weken. Het risico op VTE is tevens hoger als er sprake is van intrinsieke risicofactoren. Risicofactoren voor VTE veranderen in de loop der tijd en het individuele risico moet periodiek geëvalueerd worden. Om een vroegere diagnose mogelijk te maken moet aan alle vrouwen met klachten en symptomen worden gevraagd of zij geneesmiddelen gebruiken of dat zij een gecombineerd hormonaal anticonceptivum gebruiken. Wees erop bedacht dat een aanzienlijk deel van de gevallen van trombo-embolie niet door duidelijke klachten of symptomen vooraf wordt gegaan.

3 Het is bekend dat het gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiva ook een verhoogd risico op ATE (myocardinfarct, cerebrovasculair accident) geeft. Er zijn echter onvoldoende gegevens beschikbaar om aan te tonen of dit risico varieert tussen de verschillende middelen. Het besluit over het te gebruiken middel mag pas worden genomen na een gesprek met de vrouw over de hoogte van het risico op VTE van de verschillende middelen, over de invloed van haar huidige risicofactoren op het risico op VTE en ATE, en over haar voorkeuren. De productinformatie zal worden bijgewerkt op grond van de huidige inzichten en de informatie zal zo duidelijk mogelijk gemaakt worden. Bovendien wordt deze gelegenheid aangegrepen om de baseline VTE risicocijfers op grond van de huidige gegevens bij te werken. Dat deze cijfers verhoogd zijn ten opzichte van vroeger, is waarschijnlijk te wijten aan verbeteringen in de VTE diagnose en het melden ervan en een stijging van het aantal gevallen van obesitas in de loop der tijd. Oproep tot het melden van bijwerkingen kunt u vermoede bijwerkingen melden bij het s Bijwerkingen Centrum Lareb. U kunt daarvoor gebruikmaken van het meldingsformulier dat u op internet kunt vinden ( Bijwerkingen kunnen ook altijd gemeld worden bij de desbetreffende registratiehouder, zie bijlage voor de contactgegevens. Contactinformatie Indien u vragen heeft of meer informatie wenst met betrekking tot gecombineerde hormonale anticonceptiva, kunt u contact opnemen met (de medische afdeling van) de desbetreffende registratiehouders, zie bijlage voor de contactgegevens. Namens alle betrokken registratiehouders, Bijlage: lijst met namen van betrokken producten en contactgegevens van betrokken registratiehouders.

4 Bijlage Contactgegevens van de registratiehouders Productnaam Registratiehouder Contactgegevens Desogestrel/Ethinylestradiol Actavis 150/20 µg, tabletten RVG Desogestrel/Ethinylestradiol Actavis 150/30 µg, tabletten RVG Gestodeen/ethinylestradiol Actavis 0,060 mg/0,015 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/gestodeen 0,015/0,060 A, filmomhulde tabletten 0,015/0,060 mg RVG Ethinylestradiol/gestodeen 0,02/0,075 A, omhulde tabletten 0,02 mg/0,075 RVG Ethinylestradiol/gestodeen 0,03 mg/0,075 A, omhulde tabletten 0,03/0,075 mg RVG Desogestrel 150 µg en Ethinylestradiol 20 µg betapharm tabletten RVG Lonicera 150/30 µg, tabletten RVG Desogestrel/Ethinylestradiol CF 0,15/0,02 mg, tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon CF 0,02 mg/3 mg, 24+4 filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon CF 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/desogestrel Richter 0,02 mg/0,15 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/desogestrel Richter 0,03 mg/0,15 mg, filmomhulde tabletten RVG Daylette 0,02 mg/3 mg filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel Richter 0,02 mg/0,15mg, 28 filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel Richter 0,03 mg/0,15 mg, 28 filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel Richter 0,03 mg/3 mg, 28 filmomhulde tabletten RVG Volina 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Volina 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Actavis Group PTC ehf Reykjavikurvegi Hafnarfjordur IJsland Apothecon B.V. Nijverheidsweg ME Barneveld Betapharm Arzneimittel GmbH Kobelweg Augsburg Duitsland Centrafarm B.V. Nieuwe Donk AC Etten-Leur Gedeon Richter Plc. Gyömröí út HU-1103 Budapest Hongarije Mevr. R. van Hes, Manager Regulatory Affairs Benelux Tel.: Tel.: +31 (0) dso.nl@centrafarm.nl Tel.: +31 (0) kirsten.hendriks@apothecon.nl

5 Bijlage Contactgegevens van de registratiehouders Productnaam Registratiehouder Contactgegevens Bryoronna 150/30 µg, filmomhulde tabletten RVG Bryoronna /30 µg, filmomhulde tabletten RVG Iradier 3 mg/0,02 mg, filmomhulde tabletten RVG Rosal 28, filmomhulde tabletten RVG Vallclara 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Vallclara 28 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Annantah 0,060 mg/0,015 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel Mylan 0,02/0,15 mg tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel Mylan 0,03/0,15 mg tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon Mylan 0,02/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon Mylan 0,03/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon Mylan ,02/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Rosal 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Gestodeen Mylan 0,02/0,075 mg, omhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Gestodeen Mylan 0,03/0,075 mg, omhulde tabletten RVG Gestodeen/Ethinylestradiol 0,075 mg/0,020 mg PCH, omhulde tabletten RVG Gestodeen/Ethinylestradiol 0,075 mg/0,030 mg PCH, omhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel 0,02 mg/0,15 mg Teva, tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel 0,02 mg/0,15 mg Teva, tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03/0,15 mg Teva, tabletten RVG Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03/0,15 mg Teva, tabletten RVG Drosperinon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Teva, filmomhulde tabletten RVG Drosperinon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Teva, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon 0,03 mg/3 mg Teva, filmomhulde tabletten RVG Laboratorios Leon Farma SA Poligono Industrial Navatejera, La Vallina s/n, Villaquilambre,Leon Spanje Mylan B.V. Dieselweg LB Bunschoten Pharmachemie B.V. Swensweg GA Haarlem Teva B.V. Swensweg GA Haarlem Tel.: +31 (0) Fax: +31 (0) registration@mylan.nl Tel.: dso.nl@tevanederland.com Tel.: dso.nl@tevanederland.com

6 Bijlage Contactgegevens van de registratiehouders Productnaam Registratiehouder Contactgegevens Armarrok 28, filmomhulde tabletten 0,03 mg/3 mg RVG Armunia, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Armunia 28, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Sandoz, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon Sandoz 0,03/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Gestodeen Sandoz 0,020/0,075 mg, omhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/Gestodeen Sandoz 0,030/0,075 mg, omhulde tabletten RVG Desogestrel/Ethinylestradiol STADA 0,15/0,02 mg, tabletten RVG Desogestrel/Ethinylestradiol STADA 0,15/0,03, tabletten RVG Ethinylestradiol/Drospirenon STADA 0,02 mg/3 mg, 24+4 filmomhulde tabletten RVG Jamyle 0,060 mg / 0,015 mg, filmomhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/desogestrel 0,02 mg/0,15 mg WEC, tabletten RVG Ethinylestradiol/desogestrel 0,03 mg/0,15 mg WEC, tabletten RVG Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Ladee, filmomhulde tabletten RVG Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Effik, filmomhulde tabletten RVG Sandoz B.V. Veluwezoom AH Almere Stada Arzneimittel AG, Stadastrasse 2-8, DE Bad Vibel, Duitsland Velvian Duitsland GmbH Carl-Zeiss-Ring Ismaning Duitsland WeCare, Lagedijk 1-3; 1541 KA Koog aan de Zaan, LadeePharma Kft Lajos u Budapest Hongarije EFFIK Bâtument le Newton 9-11, rue Jeanne Braconnier Meudon la Forêt Frankrijk Tel.: dso.nl-sandoz@sandoz.com Tel: +31 (0) pv@wecarepharma.nl Tel.: Fax: csiktusnadi.kiss.gergely@ladeepharma.hu

7 Bijlage Contactgegevens van de registratiehouders Productnaam Registratiehouder Contactgegevens Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 DOC Generici, filmomhulde tabletten RVG Gracial, tabletten RVG Laurina, tabletten RVG Marvelon, tabletten RVG Mercilon, tabletten RVG Circlet 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur, hulpmiddel voor vaginaal gebruik RVG NuvaRing 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur, hulpmiddel voor vaginaal gebruik RVG Minulet, dragees RVG Qlaira, filmomhulde tabletten RVG Belanette, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Belanette 28, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Liofora, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Palandra, filmomhulde tabletten 0,03 mg/3 mg RVG Yasmin, omhulde tabletten 0,03/3 mg RVG Yasmin 28, filmomhulde tabletten 0,03/3 mg RVG Yasminelle, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Yasminelle 28, filmomhulde tabletten 0,02 mg/3 mg RVG Yaz ,02 mg/3 mg filmomhulde tabletten RVG Yvidually 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten RVG Femodeen 0,075 mg / 0,030 mg, omhulde tabletten RVG Ethinylestradiol/ Drospirenon 0,03 mg/ 3 mg Berlipharm, filmomhulde tabletten 0,03/3 mg RVG Ethinylestradiol/Drospirenon ,02 mg/3 mg Berlipharm, filmomhulde tabletten RVG Cilest tabletten norgestimaat/ethinylestradiol 0,250/0,035 mg, tabletten RVG DOC Generici Srl Via Turati Milano Italië N.V. Organon Kloosterstraat AB, Oss Pfizer B.V. Rivium Westlaan LD Capelle a/d IJssel Bayer B.V. Pharmaceuticals Energieweg RT Mijdrecht Berlipharm B.V. Energieweg RT Mijdrecht Janssen-Cilag B.V. Dr. Paul Janssenweg RH Tilburg Tel: Fax: patrizia.rotunno@genericidoc.it Merck Sharp & Dohme BV Tel: ( ) medicalinfo.nl@merck.com PfizerMedinfo Tel: Tel.: nl.medicalinfo@bayer.com Tel.: nl.medicalinfo@bayer.com Janssen Customer Service Center Tel.: janssen@jacnl.jnj.com

8 Bijlage Contactgegevens van de registratiehouders Productnaam Registratiehouder Contactgegevens Evra pleister voor transdermaal gebruik, 203 microgram/24 uur + 33,9 microgram/24 uur EU/1/02/223/001 Evra, pleister voor transdermaal gebruik EU/1/02/223/002 Evra, pleister voor transdermaal gebruik EU/1/02/223/003 Bellverene 28, 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten, RVG Bellverene 28 0,03 mg/3 mg filmomhulde tabletten, RVG Carmenelle 0,02 mg/3 mg, filmomhulde tabletten, RVG Chaniestal 0,02/3 mg filmomhulde tabletten, RVG Chaniestal 0,02/3 mg filmomhulde tabletten RVG Zoely 2,5 mg/1,5 mg, filmomhulde tabletten EU/1/11/690/001 Zoely 2,5 mg/1,5 mg, filmomhulde tabletten EU/1/11/690/002 IOA 2,5 mg/1,5 mg, filmomhulde tabletten EU/1/11/689/001 IOA 2,5 mg/1,5 mg, filmomhulde tabletten EU/1/11/689/002 Janssen-Cilag International NV. Turnhoutseweg 30 B-2340 Beerse België ELC-Group, momaja s.r.o Theramex S.r.L Merck Sharp & Dohme Ltd. Janssen Customer Service Center Tel.: janssen@jacnl.jnj.com Merck Sharp & Dohme BV Tel: ( ) medicalinfo.nl@merck.com Merck Sharp & Dohme BV Tel: ( ) medicalinfo.nl@merck.com

9 R.L. Coetzee, MD, MBA Medical Director voor: Bayer B.V. Berlipharm B.V. E. Present, MD Director Medical Affairs voor: Janssen-Cilag B.V. Janssen-Cilag International NV Mw. C.M. Doornebos, arts Medisch Directeur voor: MSD Haarlem; Organon BV Oss en Theramex S.r.l., Milaan, Italië Maarten Kraaijenhagen, arts Country Medical Director Pfizer Netherlands Conny H.Verbeek Manager Pharm Affairs Actavis Benelux QP & PLRP voor: Actavis Group PTC, IJsland Marian Verbruggen, MSc Drug Safety Officer Centrafarm B.V.

10 Patrizia Rotunno QPPV, DOC Generici Milaan, Italië Mevr. C.G. Huisman, Manager Drug Safety Sandoz B.V. Dr Nemeth György Gedeon Richter Plc. Budapest, Hongarije dr. Gergely Csiktusnádi Kiss, QPPV LadeePharma Kft Budapest, Hongarije Suzanne Veldhuis, MSc PharmD Head of Regulatory Affairs Mylan B.V. (Apothecon) Mw. K. Lieverse, MSc. Responsible Drug Safety Officer voor: Pharmachemie B.V. Teva B.V. Dr. Ulrike Paulus Deputy QPPV Betapharm Arzneimittel GmbH Augsburg, Duitsland FocusCare; WeCare Koog aan de Zaan ELC-Group Beroun, Tsjechië Stada Arzneimittel AG Bad Vibel, Duitsland Ana Fernandez Pharmacovigilance CHEMO Group, Madrid, Spanje voor: Laboratorios Leon Farma Spanje Velvian Germany en Effik, Frankrijk

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging van de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen, en nadere uitleg over het onderscheid in de aanbeveling van het

Nadere informatie

Bedrijf Contactpersoon Adres 1234 AB PLAATS. 22 januari 2018

Bedrijf Contactpersoon Adres 1234 AB PLAATS. 22 januari 2018 Bedrijf Contactpersoon Adres 1234 AB PLAATS 22 januari 2018 Betreft: Belangrijke risico-informatie mycofenolaat-bevattende geneesmiddelen: Gewijzigde aanbevelingen voor anticonceptie bij gebruik van mycofenolaatmofetil

Nadere informatie

Belangrijke risico-informatie over bèta-interferonen: risico op trombotische microangiopathie en nefrotisch syndroom

Belangrijke risico-informatie over bèta-interferonen: risico op trombotische microangiopathie en nefrotisch syndroom 8 september 2014 Belangrijke risico-informatie over bèta-interferonen: risico op trombotische microangiopathie en nefrotisch syndroom Geachte heer, mevrouw, In overleg met het wetenschappelijke Comité

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22661 11 augustus 2014 Register Geneesmiddelen Inschrijvingen enkelvoudig en parallel mei 2014 Inschrijvingen enkelvoudige

Nadere informatie

Bijlage I. Lijst met nationaal geregistreerde geneesmiddelen

Bijlage I. Lijst met nationaal geregistreerde geneesmiddelen Bijlage I Lijst met nationaal geregistreerde geneesmiddelen 1 Oostenrijk Actavis Group Ptc Ehf. Sienima Oostenrijk Dermapharm Gmbh Dienovel Oostenrijk Exeltis Germany Gmbh Dienorette Oostenrijk Exeltis

Nadere informatie

Breda, 25 juni 2018 Ref.: PHNL/HIV/0618/0006

Breda, 25 juni 2018 Ref.: PHNL/HIV/0618/0006 Breda, 25 juni 2018 Ref.: PHNL/HIV/0618/0006 Belangrijke risico-informatie: Verhoogd risico op falen van de behandeling en verhoogd risico op transmissie van de hiv-infectie van moeder op kind door lage

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53996 14 oktober 2016 Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) tweede kwartaal 2016 Lijst 675 Het College

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20865 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Stegeman, Berendina Hendrika (Bernardine) Title: Hormonal contraceptives and venous

Nadere informatie

Informatie verspreid onder het gezag van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten

Informatie verspreid onder het gezag van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Sildenafil mag niet gebruikt worden voor de behandeling van intrauteriene

Sildenafil mag niet gebruikt worden voor de behandeling van intrauteriene Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U,

RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U, Nederland RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U, 13,3 mg/24 U, pleister voor transdermaal gebruik Gebruiksaanwijziging en Patiëntendagboek RVG 112335 RVG 112336 RVG 115219 Teva Nederland BV Swensweg

Nadere informatie

A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G. Dr Tine Deckers

A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G. Dr Tine Deckers A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G Dr Tine Deckers Agenda Overzicht Oestroprogestativa Werkingsmechanisme Verschillende types oestrogeen en progestageen Pilladder Risico VTE Gerelateerde klachten:

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/26110 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Raps, Marjolein Title: Effectiveness and side effects of hormonal contraceptives

Nadere informatie

Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016

Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016 Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016 Veerle Verhaeghe Overzicht 1. Inleiding 2. Classificatie 3. Doeltreffendheid 4. Veiligheid kankerrisico Tromboserisico 5. Praktische casussen

Nadere informatie

Verdere informatie over de veiligheid en de aanbevelingen

Verdere informatie over de veiligheid en de aanbevelingen Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Wijzigingen van afleverstatus november 2009

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Wijzigingen van afleverstatus november 2009 STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20468 30 december 2009 Wijzigingen van afleverstatus november 2009 Lijst 003 Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nadere informatie

0,5 mg - Tabletten. 1mg - Tabletten. 2 mg - Tabletten. 3 mg - Tabletten. 4 mg - Tabletten. Risperidon Risperdal 0,5 mg - Filmtabletten

0,5 mg - Tabletten. 1mg - Tabletten. 2 mg - Tabletten. 3 mg - Tabletten. 4 mg - Tabletten. Risperidon Risperdal 0,5 mg - Filmtabletten BIJLAGE I LIJST VAN DE NAMEN, FARMACEUTISCHE VORMEN, STERKTE VAN DE GENEESMIDDELEN, TOEDIENINGSWEG, HOUDERS VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN IN DE LIDSTATEN 1 Lidstaat Registratiehouder

Nadere informatie

Rechtstreekse mededeling aan de Gezondheidszorgbeoefenaars

Rechtstreekse mededeling aan de Gezondheidszorgbeoefenaars Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 januari 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 januari 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter.

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter. Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

(1) en methoden met alleen progestageen

(1) en methoden met alleen progestageen Hormonale anticonceptie: combinatiepreparaten (1) en methoden met alleen progestageen (2) Inleiding Dit document is een afgeleid product van de NHG-Standaard Anticonceptie en bevat alleen informatie over

Nadere informatie

Register van geneesmiddelen

Register van geneesmiddelen VWS Register van geneesmiddelen Inschrijvingen Lijst 642a Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de volgende geneesmiddelen in het register ingeschreven in juni 2006. Naam, vorm en Werkzame

Nadere informatie

RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U,

RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U, Nederland RIVASTIGMINE TEVA 4,6 MG/24 U, 9,5 MG/24 U, 13,3 mg/24 U, pleister voor transdermaal gebruik Gebruiksaanwijziging en Patiëntendagboek RVG 110688 RVG 110689 RVG 115219 Teva Nederland BV Swensweg

Nadere informatie

Om het risico op PML te verminderen wordt aanbevolen om de volgende acties te ondernemen:

Om het risico op PML te verminderen wordt aanbevolen om de volgende acties te ondernemen: Datum: 20 november 2015 Betreft: belangrijke risico-informatie: nieuwe maatregelen voor het minimaliseren van het risico op PML bij gebruik van Tecfidera (dimethylfumaraat) verbeterde regels voor monitoren

Nadere informatie

Informatie verspreid onder het gezag van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten

Informatie verspreid onder het gezag van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Direct Healthcare Professional Communication

Direct Healthcare Professional Communication Direct Healthcare Professional Communication Belangrijke informatie over Arixtra (natriumfondaparinux) voorgevulde spuiten - een defect aan de naaldbeschermkap Geachte zorgverlener, In overleg met het

Nadere informatie

KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING

KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING De oestroprogestagene associaties voor anticonceptie en de intra-uteriene devices zijn de meest doeltreffende reversibele anticonceptiemiddelen. Wanneer hormonale

Nadere informatie

Register van geneesmiddelen

Register van geneesmiddelen VWS Register van geneesmiddelen Inschrijvingen Lijst 647a Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de volgende geneesmiddelen in het register ingeschreven in november 2006. Naam, vorm en Werkzame

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Datum 10 januari 2012 Farma- 8 maart 2012

Uw brief van Uw kenmerk Datum 10 januari 2012 Farma- 8 maart 2012 Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Uw brief van Uw kenmerk Datum 10 januari 2012 Farma- 8 maart 2012 Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer ZA/2012028237

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, november 2015

Alphen aan den Rijn, november 2015 Novo Nordisk B.V. Flemingweg 18 2408 AV Alphen aan den Rijn Nederland Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn Nederland Alphen aan den Rijn, november 2015 Ref: Lzvt/Elee/005 Betreft: Belangrijke veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Werking OAC preparaten:

Werking OAC preparaten: Mei 2010 Werking OAC preparaten: Anticonceptief effect voornamelijk door progestagene component Oestrogenen dienen vooral voor endometriumstabilisatie Progestativa en Oestrogenen tezamen geven suppressie

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven.

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) derde kwartaal 2015

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) derde kwartaal 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 41440 24 november 2015 Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) derde kwartaal 2015 Lijst 672 Het College

Nadere informatie

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter.

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter. Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Dr. Frans J.M.E. Roumen, gynaecoloog Atrium Medisch Centrum Parkstad Heerlen Workshop Symposium Anticonceptie is maatwerk 18 september 2008, Ede Autonomie Flexibiliteit Emancipatie Sociale ontwikkeling

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting INLEIDING Dit proefschrift heeft als centraal thema de orale gecombineerde anticonceptiva (OACs), beter bekend als de Pil en het risico op veneuze trombose, een zeldzame bijwerking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26472 26 augustus 2015 Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) tweede kwartaal 2015 Lijst 671 Het College

Nadere informatie

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Soorten anticonceptieve middelen voor de vrouw Gecombineerde hormonale anticonceptie Puur progestatieve anticonceptie Het IUD Noodanticonceptie

Nadere informatie

Terbinafine HCl 10 mg/g crème PCH terbinafine hydrochloride

Terbinafine HCl 10 mg/g crème PCH terbinafine hydrochloride 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Terbinafine HCl 10 mg/g PCH terbinafine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen. Fantasienaam Sterkte Farmaceutische vorm Toedieningsweg

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen. Fantasienaam Sterkte Farmaceutische vorm Toedieningsweg BIJLAGE I LIJST MET NAMEN, FARMACEUTISCHE VORM, STERKTE VAN HET GENEESMIDDEL, TOEDIENINGSWEG, HOUDERS VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN IN DE LIDSTATEN 1 Lidstaat Oostenrijk België Cyprus

Nadere informatie

RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE

RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE De risico minimalisatie materialen voor baricitinib zijn beoordeeld door het College ter Beoordeling

Nadere informatie

RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE

RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE RISICO MINIMALISATIE MATERIAAL BETREFFENDE BARICITINIB VOOR DE VOORSCHRIJVER, APOTHEKER EN VERPLEEGKUNDIGE De risico minimalisatie materialen voor baricitinib zijn beoordeeld door het College ter Beoordeling

Nadere informatie

Lijst voorkeursgeneesmiddelen 2014

Lijst voorkeursgeneesmiddelen 2014 De beste zorg volgens CZ Alles voor betere zorg Lijst voorkeursgeneesmiddelen 2014 Werkzame stof Toedieningsweg Sterkte ZI-nummer Alendroninezuur 70 mg 15702804 Aurobindo Pharma B.V. 1-jan-14 31-dec-15

Nadere informatie

Geen innovator product, wie is de eigenaar van de productinformatie?

Geen innovator product, wie is de eigenaar van de productinformatie? Geen innovator product, wie is de eigenaar van de productinformatie? 8 juni 2016 Suzanne Veldhuis Head of Regulatory Affairs Mylan B.V. Generieke geneesmiddelenindustrie Introductie probleemstelling Generieke

Nadere informatie

Overzicht van betrokken geneesmiddelen - gebaseerd op lijst CBG 30 december 2015; KNMP-versie 4 januari 2016

Overzicht van betrokken geneesmiddelen - gebaseerd op lijst CBG 30 december 2015; KNMP-versie 4 januari 2016 Overzicht van betrokken geneesmiddelen - gebaseerd op lijst CBG 30 december 2015; KNMP-versie 4 januari 2016 Productnaam RVG Opgenomen in G- Zo ja, wat zijn producten met dezelfde GPK Standaard? GESCHORSTE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen inschrijvingen enkelvoudig en parallelimport mei 2010

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen inschrijvingen enkelvoudig en parallelimport mei 2010 STAATSCOANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10845 14 juli 2010 Register Geneesmiddelen inschrijvingen enkelvoudig en parallelimport mei 2010 Inschrijvingen enkelvoudig

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma Richtlijnen voor de patiënt bij het gebruik van isotretinoïne Deze materialen beschrijven aanbevelingen om belangrijke risico

Nadere informatie

Moderne Contraceptie. Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat

Moderne Contraceptie. Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat Moderne Contraceptie Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat Vriijdag 14 september 2012 Evolutie van de Contraceptie Daling Dosering Vermindering Androgeniciteit Niet

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Progebel 100 mg zachte capsules. Progebel 200 mg zachte capsules. Gemicroniseerd progesteron

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Progebel 100 mg zachte capsules. Progebel 200 mg zachte capsules. Gemicroniseerd progesteron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Progebel 100 mg zachte capsules. Progebel 200 mg zachte capsules. Gemicroniseerd progesteron Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Risicominimalisatiemateriaal betreffende Valdoxan (agomelatine) voor zorgverleners:

Risicominimalisatiemateriaal betreffende Valdoxan (agomelatine) voor zorgverleners: Risicominimalisatiemateriaal betreffende Valdoxan (agomelatine) voor zorgverleners: hernieuwde aandacht t.b.v. aanbevelingen voor monitoring van de leverfunctie Valdoxan en het risico op levertoxiciteit

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal betreffende producten die 2 mg cyproteronacetaat en 35 mcg ethinylestradiol bevatten voor voorschrijvers

Risico minimalisatie materiaal betreffende producten die 2 mg cyproteronacetaat en 35 mcg ethinylestradiol bevatten voor voorschrijvers Risico minimalisatie materiaal betreffende producten die 2 mg cyproteronacetaat en 35 mcg ethinylestradiol bevatten voor voorschrijvers De risico minimalisatie materialen voor producten die 2 mg cyproteron

Nadere informatie

Bijlage III. Wijzigingen op te nemen in de betreffende rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter

Bijlage III. Wijzigingen op te nemen in de betreffende rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter Bijlage III Wijzigingen op te nemen in de betreffende rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter 39 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 40 Rubriek 4.1 Therapeutische indicaties

Nadere informatie

Lijst voorkeursgeneesmiddelen

Lijst voorkeursgeneesmiddelen Lijst voorkeursgeneesmiddelen 2015 Binnen een groep onderling vervangbare geneesmiddelen wijzen wij op basis van de laagste prijs één of meerdere middelen aan als voorkeursgeneesmiddel. U hebt dan binnen

Nadere informatie

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau Bijlage II Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau 5 Wetenschappelijke conclusies Samenvatting van de wetenschappelijke beoordeling van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22659 8 augustus 2014 Register Geneesmiddelen Inschrijvingen enkelvoudig en parallel april 2014 Inschrijvingen enkelvoudige

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2014

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2014 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25687 15 september 2014 Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2014 Lijst 665 Het College

Nadere informatie

Levocetirizine dihcl 5 PCH, filmomhulde tabletten 5mg Levocetirizine dihydrochloride

Levocetirizine dihcl 5 PCH, filmomhulde tabletten 5mg Levocetirizine dihydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihcl 5 PCH, 5mg Levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2016

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2016 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28144 2 juni 2016 Register Geneesmiddelen Uitschrijvingen (doorhalingen) eerste kwartaal 2016 Lijst 674 Het College ter

Nadere informatie

Rechtstreekse melding aan de gezondheidszorgbeoefenaars

Rechtstreekse melding aan de gezondheidszorgbeoefenaars Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bryoronna /30 microgram, filmomhulde tabletten. Desogestrel / Ethinylestradiol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bryoronna /30 microgram, filmomhulde tabletten. Desogestrel / Ethinylestradiol Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bryoronna 28 150/30 microgram, filmomhulde tabletten Desogestrel / Ethinylestradiol Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde hormonale anticonceptiva

Nadere informatie

Rosal 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten ethinylestradiol/drospirenon

Rosal 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten ethinylestradiol/drospirenon Versie: februari 2016 Pagina 1 van 16 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rosal 0,03 mg/3 mg, filmomhulde tabletten ethinylestradiol/drospirenon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Inzicht krijgen in interferentie van Darzalex (daratumumab) met bloedcompatibiliteitstesten

Inzicht krijgen in interferentie van Darzalex (daratumumab) met bloedcompatibiliteitstesten risico minimalisatie materiaal versie 2.0 19OKT2016 concentraat voor oplossing voor infusie Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Inzicht krijgen in interferentie van Darzalex (daratumumab)

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid op reis Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven.

Nadere informatie

(Fantasie) naam Sterkte Farmaceutische vorm. Ergotop 10 mg - tabletten. Ergotop 20 mg - filmtabletten. Ergotop 30 mg - filmtabletten

(Fantasie) naam Sterkte Farmaceutische vorm. Ergotop 10 mg - tabletten. Ergotop 20 mg - filmtabletten. Ergotop 30 mg - filmtabletten Bijlage I Lijst met namen, farmaceutische (en), sterkte(s) van de geneesmiddelen of het geneesmiddel, toedieningsweg(en), houder(s) van de vergunning in de lidstaten 1 Bulgarije Bulgarije Tsjechië Kwizda

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal betreffende Aripiprazol Sandoz (aripiprazol)

Risico minimalisatie materiaal betreffende Aripiprazol Sandoz (aripiprazol) Risico minimalisatie materiaal betreffende Aripiprazol Sandoz (aripiprazol) Dit risico materiaal is beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en beschrijft aanbevelingen voor

Nadere informatie

Bijlage I Lijst met fantasienamen, farmaceutische vorm(en), sterkte(n) van het (de) geneesmiddel(len), toedieningsweg(en), houder(s) van de

Bijlage I Lijst met fantasienamen, farmaceutische vorm(en), sterkte(n) van het (de) geneesmiddel(len), toedieningsweg(en), houder(s) van de Bijlage I Lijst met fantasienamen, farmaceutische vorm(en), sterkte(n) van het (de) geneesmiddel(len), toedieningsweg(en), houder(s) van de vergunning voor het in in de lidstaten 1 Geneesmiddelen die aprotinine

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Drospirenon/Ethinylestradiol 3 mg / 0.02 mg, 24+4 Effik, filmomhulde tabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Drospirenon/Ethinylestradiol 3 mg / 0.02 mg, 24+4 Effik, filmomhulde tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Drospirenon/Ethinylestradiol 3 mg / 0.02 mg, 24+4 Effik, filmomhulde tabletten Drospirenon /Ethinylestradiol Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde

Nadere informatie

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g InformatiE EN ADVIES pathophys.org Diagnose perimenopauze en menopauze thelancet.com Diagnose perimenopauze en menopauze Diagnose ZONDER labotest

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ethinylestradiol/drospirenon Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde hormonale anticonceptiva: Deze middelen vormen

Nadere informatie

Ethinylestradiol/desogestrel 0,02 mg/0,15 mg WEC tabletten Ethinylestradiol/desogestrel 0,03 mg/0,15 mg WEC tabletten Desogestrel/ethinylestradiol

Ethinylestradiol/desogestrel 0,02 mg/0,15 mg WEC tabletten Ethinylestradiol/desogestrel 0,03 mg/0,15 mg WEC tabletten Desogestrel/ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Ethinylestradiol/desogestrel 0,02 mg/0,15 mg WEC tabletten Ethinylestradiol/desogestrel 0,03 mg/0,15 mg WEC tabletten Desogestrel/ethinylestradiol Belangrijke dingen

Nadere informatie

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine 10 PCH, Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Ranbaxy

Veelgestelde vragen over Ranbaxy Veelgestelde vragen over Ranbaxy Vraag 1 Wat is er aan de hand met grondstoffen die gemaakt zijn in de fabriek van Ranbaxy in Toansa? Antwoord 1: Op 23 januari 2014 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration

Nadere informatie

Desogestrel/ethinylestradiol Actavis 150/20 en 150/30 microgram, tablet RVG en

Desogestrel/ethinylestradiol Actavis 150/20 en 150/30 microgram, tablet RVG en 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1512 Pag. 1 van 18 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Desogestrel/Ethinylestradiol Actavis 150/20 microgram tabletten Desogestrel/Ethinylestradiol Actavis 150/30 microgram

Nadere informatie

Vitamine C Teva 50 mg, tabletten Vitamine C Teva 100 mg, tabletten Vitamine C Teva 250 mg, tabletten Vitamine C Teva 500 mg, tabletten ascorbinezuur

Vitamine C Teva 50 mg, tabletten Vitamine C Teva 100 mg, tabletten Vitamine C Teva 250 mg, tabletten Vitamine C Teva 500 mg, tabletten ascorbinezuur 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Vitamine C Teva 50 mg, Vitamine C Teva 100 mg, Vitamine C Teva 250 mg, Vitamine C Teva 500 mg, ascorbinezuur Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

PROPRANOLOL HCl 10-40 - 80 PCH tabletten. MODULE I: ALGEMENE GEGEVENS Datum: 8 juli 2011 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1

PROPRANOLOL HCl 10-40 - 80 PCH tabletten. MODULE I: ALGEMENE GEGEVENS Datum: 8 juli 2011 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Propranolol HCl 10 PCH, 10 mg tablet Propranolol HCl 40 PCH, 40 mg tablet Propranolol HCl 80 PCH, 80 mg tablet propanololhydrochloride

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Etos Hooikoortstabletten Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruikster. Cerazette, 75 microgram filmomhulde tabletten desogestrel

Bijsluiter: informatie voor de gebruikster. Cerazette, 75 microgram filmomhulde tabletten desogestrel Bijsluiter: informatie voor de gebruikster Cerazette, 75 microgram filmomhulde tabletten desogestrel Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Zoely 2,5 mg/1,5 mg filmomhulde tabletten nomegestrolacetaat/oestradiol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Zoely 2,5 mg/1,5 mg filmomhulde tabletten nomegestrolacetaat/oestradiol Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Zoely 2,5 mg/1,5 mg filmomhulde tabletten nomegestrolacetaat/oestradiol Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Solgest 0,075 mg filmomhulde tabletten Desogestrel

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Solgest 0,075 mg filmomhulde tabletten Desogestrel BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Solgest 0,075 mg filmomhulde tabletten Desogestrel Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

YAZ 0,02 mg/3 mg Filmtabletten. YAZ 0,02 mg/3 mg filmomhulde tablet Oraal gebruik YAZ 0,02 MG/3 MG POTAHOVANÉ TABLETY

YAZ 0,02 mg/3 mg Filmtabletten. YAZ 0,02 mg/3 mg filmomhulde tablet Oraal gebruik YAZ 0,02 MG/3 MG POTAHOVANÉ TABLETY Annex I Lijst met namen, farmaceutische vorm, sterkte van het geneesmiddel, toedieningsweg en aanvragers van de vergunning voor het in de handel brengen in de Lidstaten. 1 Lidstaat EU/EER Houder van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 477 Geneesmiddelenbeleid Nr. 271 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Theramex, filmomhulde tabletten Drospirenon/Ethinylestradiol

Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Theramex, filmomhulde tabletten Drospirenon/Ethinylestradiol 1.3.1: Bijsluiter Bladzijde: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Theramex, Drospirenon/Ethinylestradiol Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde

Nadere informatie

Ethinylestradiol/Desogestrel 0,02/0,15 mg Teva, tabletten Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03/0,15 mg Teva, tabletten Ethinylestradiol/Desogestrel

Ethinylestradiol/Desogestrel 0,02/0,15 mg Teva, tabletten Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03/0,15 mg Teva, tabletten Ethinylestradiol/Desogestrel 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Ethinylestradiol/Desogestrel 0,02/0,15 mg Teva, Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03/0,15 mg Teva, Ethinylestradiol/Desogestrel Belangrijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Register Geneesmiddelen Inschrijvingen enkelvoudig en parallel juni 2014

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Register Geneesmiddelen Inschrijvingen enkelvoudig en parallel juni 2014 STAATSCOANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 29261 17 oktober 2014 Register Geneesmiddelen Inschrijvingen enkelvoudig en parallel juni 2014 Inschrijvingen enkelvoudige

Nadere informatie

Register van geneesmiddelen

Register van geneesmiddelen VWS Register van geneesmiddelen Inschrijvingen Lijst 650a Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de volgende geneesmiddelen in het register ingeschreven in februari 2007. Naam, vorm en Werkzame

Nadere informatie

Directe communicatie aan gezondheidszorgbeoefenaars over de associatie van Sprycel (dasatinib) met Pulmonaire Arteriële Hypertensie (PAH)

Directe communicatie aan gezondheidszorgbeoefenaars over de associatie van Sprycel (dasatinib) met Pulmonaire Arteriële Hypertensie (PAH) Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Artsenbrochure. bij de behandeling van patiënten met jichtartritis met Ilaris

Artsenbrochure. bij de behandeling van patiënten met jichtartritis met Ilaris Artsenbrochure bij de behandeling van patiënten met jichtartritis met Ilaris Risico minimalisatie materiaal betreffende Ilaris (canakinumab) voor artsen De risico minimalisatie materialen voor Ilaris (canakinumab),

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CF 0,075 mg, tabletten RVG 110353 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CF 0,075 mg, tabletten desogestrel Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Nederland. Risico minimalisatie materiaal betreffende Mycofenolaat (Myfenax, Mycofenolaatmofetil Teva, Accempa) voor voorschrijvers

Nederland. Risico minimalisatie materiaal betreffende Mycofenolaat (Myfenax, Mycofenolaatmofetil Teva, Accempa) voor voorschrijvers Nederland Risico minimalisatie materiaal betreffende Mycofenolaat (Myfenax, Mycofenolaatmofetil Teva, Accempa) voor voorschrijvers RVG 114958, 114959 EU/1/07/438/001-006 EU/1/07/439/001-006 Teva Nederland

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03 mg/0,15 mg Focus, filmomhulde tabletten Ethinylestradiol/desogestrel

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03 mg/0,15 mg Focus, filmomhulde tabletten Ethinylestradiol/desogestrel Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ethinylestradiol/Desogestrel 0,03 mg/0,15 mg Focus, filmomhulde tabletten Ethinylestradiol/desogestrel Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde hormonale

Nadere informatie

Oktober Geachte Dokter,

Oktober Geachte Dokter, Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Approved with NL/H/2352/001/IB/009 IB C.I.z CMDh on 28 June 2017, proposed with NL/H/2352/001/IA/010 IAIN C.I.z

Approved with NL/H/2352/001/IB/009 IB C.I.z CMDh on 28 June 2017, proposed with NL/H/2352/001/IA/010 IAIN C.I.z BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 DOC Generici, filmomhulde tabletten Drospirenon/Ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Jamyle 0,060 mg / 0,015 mg, filmomhulde tabletten. Gestodeen/ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Jamyle 0,060 mg / 0,015 mg, filmomhulde tabletten. Gestodeen/ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Jamyle 0,060 mg / 0,015 mg, filmomhulde tabletten Gestodeen/ethinylestradiol Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde hormonale anticonceptiva : Deze

Nadere informatie

(1) Risico op acute pancreatitis Er zijn meldingen geweest van acute pancreatitis na de behandeling met carbimazol/thiamazol.

(1) Risico op acute pancreatitis Er zijn meldingen geweest van acute pancreatitis na de behandeling met carbimazol/thiamazol. GEADRESSEERDE ADRES POSTCODE WOONPLAATS 31 januari 2019 Belangrijke risico-informatie: Geneesmiddelen die carbimazol of thiamazol (synoniem: methimazol) bevatten: (1) risico op acute pancreatitis en (2)

Nadere informatie

Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Teva, filmomhulde tabletten drospirenon/ethinylestradiol

Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Teva, filmomhulde tabletten drospirenon/ethinylestradiol 1.3.1: Bijsluiter Bladzijde: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Drospirenon/Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Teva, drospirenon/ethinylestradiol Belangrijke dingen die u moet weten over gecombineerde

Nadere informatie