Eerste Hulp aan senioren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste Hulp aan senioren"

Transcriptie

1

2 In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Veranderingen in het lichaam Het benaderen van ouderen bij hulpverlening Andere pijnbeleving Veel voorkomende ziekten bij ouderen Veel voorkomende problemen bij ouderen Gebruik van medicatie

3 1. Achtergrondinformatie Senioren merken dat verschillende lichamelijke en geestelijke functies achteruit gaan. Het gehoor kan afnemen, er is een leesbril nodig, het geheugen wordt minder. Het onthouden van namen of data (wanneer was dat ook alweer ) en het zich eigen maken van nieuwe informatie of vaardigheden gaat moeizamer.

4 De slijtage van het lichaam wordt ook zichtbaar in de ontkalking van brozer wordende botten, waardoor eerder botbreuken kunnen ontstaan. Het is echter allemaal geen reden om senioren niet actief te laten deelnemen aan sport, cursussen of het arbeidsproces. Vitale senioren zijn een beeld van onze tijd.

5 2. Veranderingen in het lichaam Tijdens het verouderingsproces kunnen veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Een aantal functies gaat achteruit: 1. Ouderen beschikken over minder spiermassa door verminderde lichamelijke activiteit. 2. Ouderen beschikken over minder lichaamswater, waardoor het vetgehalte relatief toeneemt. 3. De verbranding van calorieen (ruststofwisseling) bij ouderen is lager, waardoor de energiebehoefte afneemt.

6 4. De botmassa neemt bij zowel mannen als vrouwen af, waardoor de kans op osteoporose (botontkalking) toeneemt. 5. De spijsvertering verandert mede als gevolg van minder kauwen als het gebit slecht is of als het kunstgebit niet goed zit en door minder maagzuur en minder peristaltiek van de darm. 6. Smaak en reuk kunnen veranderen. 7. Ouderen slapen korter en oppervlakkiger.

7 3. Het benaderen van ouderen bij hulpverlening Ouderen voelen zich dikwijls onzeker in bepaalde acute situaties. Ze weten niet precies wat ze moeten doen, waardoor ze niet kunnen of willen meewerken in hulpsituaties.

8 Bij hulpverlening aan ouderen gelden enkele aandachtspunten: Let op eventuele doofheid. Heeft de oudere zijn gehoorapparaat wel in? De oudere kan minder snel van begrip zijn of verward overkomen. Dit kan zijn oorzaak hebben in ziekten, bijvoorbeeld dementie. Het gedrag hoeft daarom niet het gevolg te zijn van het ongeval. Het zicht van de oudere kan zijn verminderd. Het gebit van de oudere kan los zitten. Wees altijd geduldig en stel hem gerust.

9 4. Andere pijnbeleving De pijnbeleving kan bij ouderen anders zijn. Zenuwproblemen kunnen zorgen voor geen of een andere pijnbeleving. Bij suikerziekte kan bijvoorbeeld een zenuwbeschadiging in de voeten ontstaan. Daardoor voelt het slachtoffer niets als hij bijvoorbeeld in een scherp stuk glas trapt. Als ouderen eenzaam zijn of te weinig nuttige dagbesteding hebben, maar ook als ze angstig zijn omdat het onduidelijk is wat er met ze aan de hand is, kan de pijnbeleving veranderen en toenemen.

10 5. Veel voorkomende ziekten bij ouderen 1. Voedingsdeficiënties: een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. 2. Sommige ziekten kunnen bij elke leeftijdscategorie voorkomen, maar komen vaker voor bij ouderen: suikerziekte, blaasontsteking, longontsteking, bloedarmoede. 3. Ouderen kunnen eerder te maken krijgen met hartfalen of longlijden. 4. Dementie is een veel voorkomende aandoening bij ouderen.

11 Botontkalking (osteoporose) Botontkalking komt eerder voor naarmate men ouder wordt. De aandoening komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Als bot eenmaal verloren is, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Er zijn wel geneesmiddelen die het resterende bot sterker maken, waardoor het risico op botbreuken wordt verkleind. Doen! Om botontkalking tegen te gaan is het belangrijk veel te bewegen, melkproducten te gebruiken, kalktabletten te slikken.

12 Botbreuken Verschijnselen bij botbreuken zijn: Pijn Zwelling Bewegen is niet mogelijk of beperkt Abnormale stand van het lichaamsdeel (bijv. een korter of langer been) Je kunt soms het bot horen kraken tijdens het ongeval Eventueel zie je een wond waar het bot uitsteekt (open botbreuk) of een wond zonder open botbreuk

13 Doen! Waarschuw bij een botbreuk altijd professionele hulp. Bescherm het slachtoffer tegen afkoeling. Zie ook deel C2.

14 Dijbeenhalsfractuur Het breken van de heupkop (collum: de hals van het dijbeen) is een veel voorkomende botbreuk bij ouderen. Dit gedeelte is namelijk het minst doorbloede deel. Daardoor ontkalkt het sneller en is het kwetsbaar bij vallen. Een operatie is bijna altijd noodzakelijk. De verschijnselen bij een dijbeenhalsfractuur zijn hetzelfde als bij een gewone botbreuk.

15 Doen! Ondersteun het been aan de buitenkant met een dekenrol. Controleer de vitale functies en bel voor een ambulance. Voorkom afkoeling van het slachtoffer door een deken over hem heen te leggen.

16 6. Veel voorkomende problemen bij ouderen Verslikking Omdat de kaak slinkt, komt het vaker voor dat het kunstgebit slecht zit. Het kan daardoor sneller in iemands keel schieten. Ook door ziektes kan men slikstoornissen krijgen, waardoor men zich sneller verslikt, bijvoorbeeld bij een beroerte of gevorderde dementie.

17 Doen! Inspecteer de mond en verwijder het kunstgebit als het niet op zijn plaats zit.

18 Duizeligheid en flauwvallen Bij duizeligheid en/of flauwvallen krijgen de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof. De situatie herstelt altijd zonder dat er schade optreedt aan de hersenen. Ouderen hebben meer kans op flauwte door hartritmestoornissen, het gebruik van medicijnen en door bloedarmoede. Als de oudere te snel opstaat kan de bloeddruk tijdelijk dalen om zich aan te passen aan de veranderde houding. Hierdoor kan kortstondige duizeligheid optreden.

19 Bij ouderen vermindert de darmfunctie en verandert het voedingspatroon, waardoor ijzer minder goed wordt opgenomen in de darmen. Er kan bloedarmoede ontstaan, waardoor de kans op flauwte toeneemt. Eerste Hulp bij flauwvallen is erop gericht dat het slachtoffer bij bewustzijn blijft. Als hij toch het bewustzijn verliest, komt hij vaak binnen enkele minuten weer bij. Mocht dit niet het geval zijn, schakel dan professionele hulp in.

20 Doen! Zorg voor frisse lucht door bijvoorbeeld een raam te openen. Stel het slachtoffer gerust en leg hem op de grond om vallen te voorkomen. Laat hem zeker tien minuten liggen en daarna langzaam overeind komen. Als hij zelf een glas kan vasthouden, mag hij drinken. Als het slachtoffer echter herhaaldelijk flauwvalt, is het beter de huisarts te waarschuwen. Zie ook deel B1.

21 Uitdroging Uitdroging is bij ouderen een levensbedreigende situatie. Door vergeetachtigheid of angst om vaak naar het toilet te moeten gaan, hebben zij de neiging om te weinig drinken. De gang naar het toilet is voor hen vaak letterlijk en figuurlijk moeizamer.

22 Doen! Laat ouderen veel drinken: het liefst thee met suiker of bouillon. Als de diarree of het braken aanhoudt, moet deskundige hulp worden gewaarschuwd.

23 Onderkoeling Er is sprake van onderkoeling als de lichaamstemperatuur lager is dan 35 Celsius. Ouderen hebben meer kans onderkoeld te raken als ze zijn gevallen en lang moeten wachten op hulp. Een voorbeeld hiervan is een oudere die uitglijdt in de douche.

24 Doen! Bedek het slachtoffer met een deken en waarschuw professionele hulp. Zie ook deel C5.

25 Aderverkalking (Arteriosclerose) Aderverkalking is een langzaam proces waarbij vetachtige stoffen worden afgezet in de wand van de slagaders. Het begint meestal met een klein wondje aan de binnenkant van een slagader. Vervolgens ontstaat een zwaan-kleef-aan-effect: bloed en vetcellen, cholesterol en kalk blijven aan zo n rafel of snee plakken. Door de opeenhoping wordt het bloedvat langzaam maar zeker nauwer, waardoor een goede doorbloeding onmogelijk is.

26 De achterliggende weefsels kunnen een tekort krijgen aan zuurstof en voedingsstoffen, wat kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of etalagebenen. Bij etalagebenen krijgt iemand pijn in de benen na een klein eindje lopen. Hij staat even stil, rust uit (gaat bijvoorbeeld even voor een etalage staan), waardoor de pijn afneemt.

27 Doen! Adviseer de oudere om een arts te raadplegen. Onderzoek en behandeling zijn noodzakelijk.

28 Vallen Vallen en de angst om te vallen is een groot probleem bij senioren. De meest voorkomende oorzaken van vallen zijn: Gladde vloeren Losliggende kleedjes of snoeren van apparaten Slechte verlichting Gebruik van geneesmiddelen Verminderd gezichtsvermogen en gehoor

29 Senioren kunnen ook eerder vallen door spierzwakte, een balansstoornis, loopstoornis, verwardheid, of duizeligheid.

30 Pijn op de borst (angina pectoris) Angina pectoris wordt ook wel een dreigend hartinfarct genoemd. Bij deze aandoening komt het hart zuurstof tekort door een vernauwing van de kransslagaders. Als het slachtoffer rust houdt, verdwijnen zijn klachten (pijn op de borst, schouder en kaak of hals) meestal weer. De verschijnselen van angina pectoris lijken op die van een hartinfarct. Bij een hartinfarct gaan de klachten echter niet vanzelf weg. Als angina pectoris op tijd wordt herkend en behandeld, kan een hartinfarct vaak worden voorkomen.

31 Doen! Adviseer professionele hulp: onderzoek en behandeling zijn noodzakelijk. Laat het slachtoffer bij pijn of benauwdheid gaan zitten en laat het slachtoffer zijn medicatie innemen als hij die heeft (tabletje onder de tong).

32 Hartzwakte Bij het verouderingsproces hoort ook het minder worden van de pompfunctie van het hart. Dit is te merken aan een aantal symptomen, zoals het sneller krijgen van dikke voeten na inspanning of na lang staan. Klachten nemen af door de benen omhoog te leggen. Bij hartzwakte is het hart te zwak om bloed voldoende rond te pompen, waardoor vocht zich ophoopt in weefsels van handen, voeten of longen (oedeem).

33 Bij het ophopen van het vocht in de longen kan plotseling (of langzaam maar zeker toenemend) ernstige benauwdheid ontstaan. Bij het ontstaan van dikke benen, voeten en handen kan ook (plotseling) ernstige benauwdheid ontstaan. Verder kan hartzwakte ontstaan na een hartinfarct.

34 Doen! Neem contact op met de huisarts of bel bij acute benauwdheid. Laat de oudere zijn armen en benen hoog leggen tijdens zitten en slapen. Laat hem in overleg met zijn huisarts steunkousen dragen bij dikke voeten en/of benen.

35 Hartinfarct Bij een hartinfarct krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof, waardoor het achterliggende deel van de hartspier afsterft. Dit kan tussen de vijf minuten en zes uur duren. Bij een klein hartinfarct kunnen andere bloedvaten de functie tijdelijk overnemen, waardoor de hartspier minder snel afsterft. Bij een groot hartinfarct kan bij het slachtoffer een circulatiestilstand optreden.

36 Senioren kunnen een klein hartinfarct (ook wel silent infarct genoemd) krijgen zonder dat ze het zelf merken. Naderhand merken ze dan op, een soort griepgevoel te hebben gehad.

37 Doen! Waarschuw onmiddellijk professionele hulp (bel 1-1-2). Laat het slachtoffer niet alleen en houd hem rustig in een prettige houding. Controleer de vitale functies en begin eventueel met reanimatie. Zie ook deel B3.

38 Trombose Trombose is een aandoening waarbij een klein bloedpropje ontstaat in de bloedvaten, waardoor vernauwing in de bloedvaten optreedt. Bij senioren kan dat ontstaan als gevolg van weinig tot geen beweging. Het gevaar bestaat dat een bloedprop losschiet en in de longen of de hersenen terechtkomt (longembolie, beroerte). Trombose komt het meest voor in de benen, omdat door weinig beweging de terugstroming van het bloed juist daar is verminderd.

39 Doen! Geef het been rust en leg het hoog. Waarschuw onmiddellijk een arts.

40 Hoge bloeddruk De bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Een te hoge bloeddruk is schadelijk voor de gezondheid van de bloedvaten. Hoge bloeddruk moet altijd worden behandeld om ernstige aandoeningen als een hersenbloeding of hartinfarct of schade aan de nieren, etc. te voorkomen. Vaak is de oorzaak van een hoge bloeddruk onbekend. Bloedneuzen of het slecht kunnen stoppen van de bloedneus kan een eerste signaal zijn voor het hebben van een te hoge bloeddruk.

41 Verschijnselen zijn angina pectoris of hartzwakte, bloedneuzen of vermoeidheid, maar in veel gevallen ontbreken ze. Regelmatige controle van de bloeddruk door de huisarts als men daar toch is, is heel verstandig.

42 Doen! knijp de neus tegen de neusvleugels voorzichtig dicht. Leg eventueel een koude doek in de nek, waardoor de bloeding kan verminderen. Waarschuw een arts voor onderzoek en behandeling van de hoge bloeddruk.

43 7. Gebruik van medicatie Medicatie wordt bij senioren anders door het lichaam verdeeld vanwege een andere lichaamssamenstelling. Ook kunnen medicijnen andere en ernstiger bijwerkingen hebben dan bij andere volwassenen. Senioren hebben als regel meer medicijnen nodig. Soms hebben zij moeite om te onthouden wanneer en hoe vaak een voorgeschreven medicijn moet worden ingenomen.

44 Als er dan een foutje wordt gemaakt, kunnen de bijwerkingen worden versterkt. Dit valt niet altijd te voorkomen. Ook kan bij griep, braken of diarree het lichaamsgewicht veranderen en daarmee de werking van het medicijn. Vooral medicijnen voor het hart en bloedverdunners zijn gevoelig voor deze schommelingen.

45 8. Medicijnvergiftiging Algemene verschijnselen van medicijnvergiftiging zijn: Slechte eetlust Misselijkheid/braken/maagklachten Diarree Sufheid/vermoeidheid/bewusteloosheid Hoofdpijn Jeuk en/of huiduitslag Branderige ogen Angst en/of niet-beheersbare emoties Hartritmestoornissen

46 Doen! Waarschuw een arts en laat hem afspraken maken over verdere inname van de voorgeschreven medicijnen.

47 Samenvatting: 1. Hoe ouder de mens wordt, hoe meer kans hij heeft op ongevallen, ziekten en verwondingen. Dit komt door het natuurlijke verouderingsproces, dat vanaf het veertigste levensjaar begint. 2. In het ouder wordende lichaam vinden veranderingen plaats: o.a. smaak, reuk, spiermassa en verhouding vocht/vetmassa veranderen. Senioren slapen korter en oppervlakkiger. 3. Wees voorzichtig bij het benaderen van senioren in bepaalde situaties: zij kunnen zich onzeker voelen bij onverwachte gebeurtenissen.

48 Samenvatting: 4. Senioren kunnen een andere pijnbeleving hebben, onder andere door zenuwproblemen. 5. Voedingsdeficiënties, suikerziekte, artrose, dementie, hartfalen en longlijden komen vaker voor bij senioren. 6. Senioren kunnen eerder flauwvallen, duizelig worden, onderkoeld raken of uitdrogen. Ook kunnen ze last hebben van aderverkalking, pijn op de borst, hartzwakte, trombose of een te hoge bloeddruk. 7. Vanwege een andere lichaamssamenstelling wordt bij senioren medicatie anders door het lichaam verdeeld. Medicijnen kunnen ook andere bijwerkingen hebben.

49 Zijn er nog vragen?

Het complete praktijkboek

Het complete praktijkboek Het complete praktijkboek Inhoud Van buik- naar rugligging 35 Deel A Algemeen 1 Het menselijk lichaam 6 Cellen, weefsels en organen 6 Orgaanstelsels 7 Zintuigen 8 2 Verband- en hulpmiddelen 10 Verbandmiddelen

Nadere informatie

Spoedeisende Eerste Hulp

Spoedeisende Eerste Hulp Spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV Spoedeisende Eerste Hulp 1. reanimatie 3. overige Spoedeisende Eerste Hulp Selecteer een hoofdstuk naar keuze 2. gebruik AED SEH Reanimatie 1. Eerste Hulpbenadering

Nadere informatie

-------- vzw CATO ----- Vriendenkring Hart- en vaatpatiënten ----- Regio Dender, Schelde, DURME ----------

-------- vzw CATO ----- Vriendenkring Hart- en vaatpatiënten ----- Regio Dender, Schelde, DURME ---------- Brochure: Hart- en Vaatziekten is een uitgave van de vzw Cato, vriendenkring van hart- en vaatpatiënten uit de regio Dender, Schelde, Durme Uitgave: september 2010 Verantwoordelijke uitgever: vzw Cato,

Nadere informatie

Voor wie is deze brochure? Inhoud

Voor wie is deze brochure? Inhoud Chemotherapie Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Hoe werkt chemotherapie? 4 Wat is het doel van chemotherapie? 7 Hoe wordt chemotherapie gegeven? 9 Richtlijnen voor hygiëne 15 Bijwerkingen en gevolgen

Nadere informatie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie INHOUDSOPGAVE 1. ALLES OVER ITP 4 2. BEHANDELING - WEL OF NIET 7 3. VRIENDEN EN SCHOOL 10 4. OMGAAN MET ITP 12 5. MEDICIJNEN, DIËTEN, EN INENTINGEN

Nadere informatie

Immunotherapie en monoklonale antilichamen

Immunotherapie en monoklonale antilichamen Immunotherapie en monoklonale antilichamen Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Het afweersysteem 8 Wat is immunotherapie en wat zijn monoklonale antilichamen? 9 Hoe werkt immunotherapie

Nadere informatie

Hartfalen: wat is dat?

Hartfalen: wat is dat? Hartfalen: wat is dat? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want ruim

Nadere informatie

7Specifieke doelgroepen

7Specifieke doelgroepen DC 7Specifieke doelgroepen helpende zorg en welzijn 1 Inleiding Je werkt als helpende zorg en welzijn met veel verschillende soorten mensen. Je kunt de mensen waar je mee werkt indelen naar: hun ontwikkelingsfase;

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten. levonorgestrel / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten. levonorgestrel / ethinylestradiol Bijsluiter Microgynon 30 1 van 14 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg. cyproteronacetaat / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg. cyproteronacetaat / ethinylestradiol Bijsluiter Diane-35 1 van 12 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Diane-35, omhulde tabletten 2,0 mg / 0,035 mg cyproteronacetaat / ethinylestradiol Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende

Nadere informatie

Een hartinfarct. En dan?

Een hartinfarct. En dan? Een hartinfarct. En dan? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want ruim

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau h3. Anatomie en ziekteleer voor verzorgenden IG deel 2 Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau h3. Anatomie en ziekteleer voor verzorgenden IG deel 2 Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau h3 Anatomie en ziekteleer voor verzorgenden IG deel 2 Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Algemene inleiding 7 1.1 Ziekteleer, anatomie en fysiologie 7 2 Het verzorgen van mensen

Nadere informatie

VLTC Vrij van Blessures

VLTC Vrij van Blessures VLTC Vrij van Blessures Eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO) Veel sportblessures op de tennisbaan zijn te voorkomen maar helaas niet allemaal. Een goede en snelle eerste hulp bij sportongevallen is

Nadere informatie

Inhoud. KWF Geverslijn: 0900 202 00 41 ( 0,01/m) Giro 26000. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) www.kwfkankerbestrijding.

Inhoud. KWF Geverslijn: 0900 202 00 41 ( 0,01/m) Giro 26000. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) www.kwfkankerbestrijding. Chemotherapie Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Hoe werkt chemotherapie? 8 Wanneer wordt chemotherapie toegepast? 11 Hoe wordt de behandeling gegeven? 12 Bijwerkingen 18 Redenen om de

Nadere informatie

1. WAT IS MICROGYNON 30 EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT

1. WAT IS MICROGYNON 30 EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT Bijsluiter Microgynon 30 1 van 11 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Microgynon 30, 0,15 mg/0,03 mg omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

Behandelwijzer TPF- kuur

Behandelwijzer TPF- kuur Behandelwijzer TPF- kuur Augustus 2007 Inhoudsopgave Pagina 1. Waarom deze behandelwijzer? 3 2. Wie kunt u bellen indien u vragen heeft? 3 3. Redenen om contact op te nemen met het ziekenhuis 3 4. Multidisciplinaire

Nadere informatie

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been Open been Als uw arts u deze brochure heeft gegeven, hebt u last van een vervelende aandoening. Waarschijnlijk lijdt u pijn en hebt u gemerkt dat de wonden aan uw onderbeen of aan uw voet niet willen genezen.

Nadere informatie

Klinische Genetica. Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM)

Klinische Genetica. Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Klinische Genetica Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Klinische Genetica Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) 1 Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Inhoud Inleiding 3 De werking van het normale hart 3 Het

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Kwaaltjes

hoofdstuk 1 Kwaaltjes hoofdstuk 1 Kwaaltjes Ken je dat? Je bent niet echt ziek, maar je bent ook niet helemaal in orde. Als je last hebt van je lijf noem je dat een kwaaltje. Je hebt bijvoorbeeld brandend maagzuur. Of een slechte

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct CARDIOLOGIE Leefregels en adviezen na een hartinfarct ADVIES Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een (dreigend) hartinfarct? 4 Behandeling 4 Onderzoeken 6 Risicofactoren 6 Medicijnen 10 Leefregels na een

Nadere informatie

Risico verkleinen op hart- en vaatziekten Wat kan Service Apotheek voor u betekenen?

Risico verkleinen op hart- en vaatziekten Wat kan Service Apotheek voor u betekenen? Thema hart- en vaatziekten Risico verkleinen op hart- en vaatziekten Wat kan Service Apotheek voor u betekenen? Niet alle mensen lopen een even groot risico op hart- en vaatziekten. In het algemeen geldt

Nadere informatie

Een hartinfarct. En dan?

Een hartinfarct. En dan? Een hartinfarct. En dan? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting De Hartstichting wil dat minder mensen vroegtijdig hart- en vaatziekten krijgen of eraan overlijden. Ook het ongemak en leed dat patiënten

Nadere informatie

Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1

Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1 Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel

Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel Heliomare Wijk aan Zee 1 VOORLICHTINGSBROCHURE NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 1.1. Het doel van deze informatiefolder...

Nadere informatie

EERSTE HULP DOOR POLITIE. Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde.

EERSTE HULP DOOR POLITIE. Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde. EERSTE HULP DOOR POLITIE Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde Met dank aan: Docenten Politieacademie Foto-omslag: Harro Meijnen Alle

Nadere informatie