Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede"

Transcriptie

1 Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede

2 Politiezone VLAS Kortrijk - Kuurne - Lendelede Dienst criminaliteitspreventie

3 Hoe echte biljetten herkennen? Voelen Kijken Kantelen Controleren Welke hulpmiddelen gebruiken? Vergrootglas Detectorpen Ultraviolette lamp Infrarood camera Vals geld detector Hoe trainen in het herkennen van valse eurobiljetten? Softwarematige training Wat te doen bij het ontvangen van valse eurobiljetten? Wat te doen bij een vermoeden van valsmunterij? Wat zeker niet te doen!

4 Hoe echte biljetten herkennen? Wat te doen met valse biljetten? Hoe echte biljetten herkennen? Voelen Er is een voelbaar effect gecreëerd aan de voorzijde van het bankbiljet. Dit effect is te vinden, als gevolg van het intaglio drukproces, in de afkortingen van de naam van de Europese Centrale Bank, in de waardecijfers en in de ramen en poorten. Hierbij is speciale aandacht besteed aan de hoogste betaalwaarden zodat blinden en slechtzienden eveneens een onderscheid kunnen maken. De biljetten zijn tevens op speciaal papier afgedrukt dat katoenvezels bevat. Daardoor voelen ze niet vettig of glad aan en knisperen bij het bewegen. Er dient wel opgemerkt dat door ouderdom en slijtage de kenmerken enigszins verloren gaan. Kijken Het watermerk: In het onbedrukte gedeelte is, aan beide zijden van het biljet, het bouwkundige thema evenals het waardecijfer zichtbaar in de schijn van het licht. De veiligheidsdraad: De ingewerkte veiligheidsdraad loopt verticaal ten opzichte van het biljet en vertoont in het licht het woord EURO evenals de biljetwaarde.

5 Doorzichtregister: De biljetwaarde is tevens in een bovenhoek in een gebroken afbeelding gedrukt die, in het licht, de volledige waarde vertoont, mede met de andere helft van de gebroken druk aan de keerzijde. Kantelen Foliehologram of zilveroplichtend onderdeel van het biljet: Bij de biljetten tot en met 20 euro komt een optisch hologram zichtbaar in de vorm van een streep waarbij de waarde van het biljet en het eurosymbool oplichten bij het kantelen. Tegelijk gebeurt dit ook met twaalf sterren die zichtbaar worden rond de cijfers. Voor de biljetten van 50 euro en hoger lichten in het vierkant de waarde van het biljet samen met het bouwkundig thema, evenals het eurosymbool in puntjes op. Iriserende streep en inkt met kleuromslag: De verticale iriserende streep is voorzien op de biljetten tot en met 20 euro en toont het eurosymbool alsook de waarde bij het kantelen in het licht. Voor de biljetten van 50 euro en hoger is een waardecijfer in kleurveranderende inkt gedrukt die bij kantelen van rood/paars over olijfgroen tot bruin kleurt.

6 Controleren Microtekst: De waarde van het bankbiljet is meerdere malen afgedrukt op een grootte van 0,8 mm en tegelijk op een grootte van 0,2 mm. Deze waarden zijn met een vergrootglas zuiver en duidelijk leesbaar. UV-licht: Onder de ultraviolette lamp verschijnen in de doffe schijn van het papier, de verwerkte vezels in de fluorescerende kleuren rood, blauw en groen. Op de voorzijde wordt het blauw van de Europese vlag en de handtekening van de President groen en de sterren kleuren oranje. Op de achterzijde lichten de kaart van Europa, de brug en de waarde van het biljet in éénzelfde kleur op. Andere controletekenen: Onder infrarood licht kan men het rechterdeel van de intaglio of verhoogd drukpatroon evenals het foliehologram onderscheiden. In de geld- en betaalautomaten wordt de echtheid magnetisch gecontroleerd. En in de centrale bank is er een controlemogelijkheid bijvoorbeeld van twee cijfers van de bankbiljetten. Welke hulpmiddelen gebruiken? Vergrootglas Controle op microtekst: De microtekst in een eurobiljet is samengesteld uit zeer kleine letters en cijfers die bijzonder scherp gedrukt zijn en enkel duidelijk leesbaar met een vergrootglas. De microtekst wordt op volgende plaatsen in het biljet gedrukt: 1. Het waardecijfer in het woord EYPΩ (Grieks voor Euro) onderaan op de voorkant van het biljet (donkere letters op een lichte achtergrond); 2. De letters en cijfers in de veiligheidsdraad (lichte letters op een donkere achtergrond); 3. De letters en cijfers naast de rand van het zilverkleurige hologram (lichte letters op een donkere achtergrond). Vervalste microtekst ziet er met een vergrootglas niet scherp maar wazig uit.

7 Detector pen Controle van het papier: Reageert op de kwaliteit van het papier. Biljetten gemaakt met papiersoorten die wettelijk niet bedoeld zijn om bedrukt te worden, zal de pen herkennen. Trek een streep met de pen op het biljet. Als de streep bruin of donker wordt is het geld vervalst. Het gebruik van de detector pen alleen is zeker niet voldoende om vals geld van echt geld te onderscheiden. Ultraviolette lamp Controle op fluorescerende kleuren: De fluorescerende kleuren, waarmee alle eurobiljetten zijn bedrukt, lichten sterk op onder ultraviolet licht. Bij het houden van een biljet onder een ultraviolette lamp dient de blauwe Europese vlag en de handtekening van de President groen te worden. De gele sterren in de vlag komen oranje. De landkaart en de brug op de achterkant van het biljet worden groen. De vezels die willekeurig in het biljet verwerkt zijn lichten blauw, rood en groen op. Indien het biljet blauw oplicht is het vals. Alleen op ultraviolet controleren is niet meer voldoende. Opgelet! Als een echt biljet per ongeluk mee gewassen werd in de wasmachine, kan het blauw worden onder de ultraviolette lamp. Dit komt omdat in sommige wasprodukten witmakers aanwezig zijn.

8 Infrarood camera Controle op infrarood kenmerken: Bij het houden van een echt biljet onder een infrarood camera worden alleen de infrarood kenmerken zichtbaar. Aan de voorzijde wordt alleen het rechtergedeelte van de hologram zichtbaar. Aan de achterzijde van de biljetten tot en met 20 euro blijft alleen de iriserende streep en het rechter biljetnummer zichtbaar. Bij biljetten van 50 euro en meer wordt het serienummer en de waarde zichtbaar. Vals geld detector Controle op meerdere kenmerken: Deze apparaten werken via een combinatie van verschillende beveiligingstechnieken, waaronder optische, magnetische, fotosensorische en infrarood. Het biljet wordt in een seconde op meerdere kenmerken tegelijk onderzocht. Een geluid -en lichtsignaal geeft aan of het biljet echt of vals is. De detectiemethode is bij ieder apparaat anders en wordt niet specifiek meegedeeld. Vb. vision Controleer een biljet niet op één maar op verschillende kenmerken. Voelen, kijken, kantelen, controleren met de juiste hulpmiddelen. Van belang is dat het biljet langs beide zijden gecontroleerd wordt.

9 Hoe trainen in het herkennen van valse eurobiljetten? Softwarematige training Website: Op het internet zijn er meerdere websites te bezichtigen die informatie verstrekken over hoe U een echt van een vals eurobiljet kan onderscheiden Een interessante en uitgebreide website is die van de Nederlandsche bank. (http://www.dnb.nl/echt_of_vals/echt_of_vals.html) Downloaden: Op de website van de Nederlandsche bank is de mogelijkheid voorzien een programma te downloaden om jezelf of je personeel te trainen in het herkennen van valse eurobiljetten. Meer informatie hieromtrent kan verkregen worden bij de dienst criminaliteitspreventie van de politiezone Vlas. Wat te doen bij het ontvangen van valse eurobiljetten? Iedereen, en specifiek banken en winkeliers, is verplicht nagemaakte biljetten in te houden en deze biljetten niet meer uit te geven. Heeft een bank of winkelier te maken met een verdacht bankbiljet, dan mag dit niet meer worden uitgegeven en dient het biljet aan de bevoegde instanties te worden overhandigd (in de meeste lidstaten van de EU is dat de politie). Het in bezit hebben, teruggeven of aanbieden van een bankbiljet waarvan men weet dat het niet echt is, is een strafbaar feit. Winkeliers of bankkassiers dienen de klant een bewijs van ontvangst van het verdachte bankbiljet te geven. Banken, kredietinstellingen en andere instellingen (vb. wisselkantoren) die betrokken zijn bij het verwerken en uitgeven van bankbiljetten en munten aan het publiek als onderdeel van hun beroepsmatige activiteiten, zijn verplicht om alle eurobankbiljetten waarvan zij menen dat ze nagemaakt zijn, aan de circulatie te onttrekken en aan de bevoegde nationale instanties te doen toekomen. Iedere instelling of organisatie die deze verplichting niet nakomt, is onderhevig aan gepaste en effectieve sancties.

10 Wat te doen bij een vermoeden van valsmunterij? Welke stappen dienen genomen te worden indien u denkt dat er sprake is van valsmunterij? Een zodanig vermoeden kan zich voordoen wanneer het u gegeven bankbiljet niet echt is: het papier voelt anders aan dan normaal, of de gedrukte afbeelding doet valsmunterij vermoeden. Vreemd gedrag van de klant die de betaling doet kan eveneens aanleiding tot een vermoeden zijn. Enkele nuttige tips: - Controleer of het eurobankbiljet enkele van de hiervoor beschreven beveiligingskenmerken vertoont. - Beschikt u over een UV-lamp of een infrarood camera, controleer dan de echtheid van het biljet. - Controleer op meerdere echtheidskenmerken. - Blijkt uw vermoeden gegrond, zeg de klant dan dat u iets moet nagaan en waarschuw uw leidinggevende of iemand van de beveiligingsdienst. - Laat de beveiligingsmedewerker of uw leidinggevende de klant te woord staan. - Zet de bewakingscamera aan, indien aanwezig. Probeer anders het uiterlijk van de klant zo goed mogelijk te onthouden. - Wacht met het afronden van de transactie. - Probeer de klant op te houden, maar breng uzelf niet in gevaar. - Waarschuw de politie. - Pak het biljet voorzichtig vast om vingerafdrukken intact te laten. - Geef het verdachte biljet direct aan de beveiligingsmedewerkers, en te zijner tijd aan de bevoegde nationale instanties. Wat zeker niet te doen! - Breng uzelf niet in gevaar. - Laat het in geen geval komen tot een woordenwisseling. - Geef het verdachte biljet nooit terug aan de klant. - Probeer de klant niet tegen te houden als hij of zij het pand wil verlaten, ook al gaat dat in tegen uw instructies te wachten tot de politie komt. - Indien de klant gebruik maakt van een auto, noteer dan het kenteken, merk en type.

11 Werkten mee aan deze brochure: Aster Buysschaert Els Maelfait Iris Masureel Els Samijn Rik Vandenborre Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de dienst criminaliteitspreventie. Wij helpen u graag.

12 POLITIEZONE VLAS Kortrijk Kuurne Lendelede Directie Politiezorg Dienst criminaliteitspreventie St.-Jansstraat Kortrijk Tel.: Fax: Verantwoordelijk uitgever: Stefaan Eeckhout, Oude-Vestingsstraat 2a, Kortrijk

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Alles over jouw geldzaken. Geld & Goud. Uit de schatkamer van de Nederlandsche Bank

Alles over jouw geldzaken. Geld & Goud. Uit de schatkamer van de Nederlandsche Bank Alles over jouw geldzaken Geld & Goud Uit de schatkamer van de Nederlandsche Bank 2 Inhoudsopgave Intro 4 Goud 5 Goud van dnb 6 Goud door de eeuwen heen 8 Geld 10 Euromunten 11 Eurobankbiljetten 13 Betalen

Nadere informatie

Tijdelijk Museum. Het spel

Tijdelijk Museum. Het spel Tijdelijk Museum Het spel Welkom in de Nationale Bank van België! De Nationale Bank van België is geen gewone bank! Jij kan hier immers geen bankrekening openen. Alleen de gewone banken kunnen dit. Bovendien

Nadere informatie

Infogids België en Luxemburg. Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat

Infogids België en Luxemburg. Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat Infogids België en Luxemburg Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat Inhoudsopgave 1. Online acceptatie met een pag. 6 EMV-gecertificeerde betaalautomaat 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie. Glossarium

Raad van de Europese Unie. Glossarium v.12815+co05.nl13 Raad van de Europese Unie PRADO Glossarium (013) Technische begrippen in verband met beveiligingskenmerken en veiligheidsdocumenten in het algemeen (013) (in alfabetische volgorde) Voorwoord

Nadere informatie

Nederlandse documenten voor vreemdelingen

Nederlandse documenten voor vreemdelingen Nederlandse documenten voor vreemdelingen 1. Waarom deze publicatie? Identiteitsdocumenten zijn steeds belangrijker geworden. Internationaal, omdat personen veel mobieler zijn dan vroeger en zij tijdens

Nadere informatie

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering FEBRUARI 2013 Handleiding digitale aanlevering VOORWOORD Drukkerscollectief De Wrikker is van oudsher (1975) de drukkerij voor kleine blaadjes, magazines, nieuwsbrieven, buurtkranten en plooifolders uit

Nadere informatie

Kwantitatief)onderzoek) cliënttevredenheid) Kleine)Kapitein)

Kwantitatief)onderzoek) cliënttevredenheid) Kleine)Kapitein) Kwantitatief)onderzoek) cliënttevredenheid) Kleine)Kapitein) Inopdrachtvan: LauraTuinstra Directie,KleineKapitein Uitgevoerddoor: MeinoKalwij,MEIMarketing&Research Mei2015 KwantitatiefonderzoekcliënttevredenheidKleineKapitein

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL 0 EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL [Geef tekst op] 1 Inhoudsopgave 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Nadere informatie

Identiteitsfraude. Groepsessay

Identiteitsfraude. Groepsessay Groepsessay Laura van Egeraat Tess Glansbeek Elvira Hoogstrate Frederique van Osta Milou Schoonen Fontys Hogescholen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Wat is identiteitsfraude?... 4 1.1 Verschillende soorten

Nadere informatie

Versie 20081020. Pagina 1 van 9 I. DE PARTIJEN

Versie 20081020. Pagina 1 van 9 I. DE PARTIJEN Atos Worldline SA/NV Chaussée de Haecht 1442 www.atosworldline.be TVA - BTW BE 0418.547.872 Haachtsesteenweg 1442 www.banksys.com RPM Bruxelles - RPR Brussel B-1130 Brussels www.banksys.be ING 310-0269424-44

Nadere informatie

Kassagebruik en automatisering

Kassagebruik en automatisering Fastservice Distributie - 1 Kassagebruik en automatisering Tegenwoordig beschikt bijna elk fastservicebedrijf wel over een modern kassasysteem. Deze moderne kassasystemen doen veel meer dan alleen het

Nadere informatie

Winkelcriminaliteit te lijf

Winkelcriminaliteit te lijf Winkelcriminaliteit te lijf Inhoud 1 Voorwoord 3 2 Winkeldiefstal 3 2.1 Inrichting 3 2.1.1 De overzichtelijkheid voor medewerkers 3 2.1.2 De relatie met de binnenkomende of uitlopende klant 3 2.1.3 De

Nadere informatie

Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014

Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014 Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014 Voor de leesbaarheid spreken wij over de medewerkers en over hij / zijn. Uiteraard worden hiermee ook de vrouwelijke medewerkers bedoeld en kan hij

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl

De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl Huishoudelijk k Reglement De Maaike B.V. Twentehaven 3433 PT Nieuwegein T 088 6060 700 E info@demaaikebv.nl I www.demaaikebv.nl November 2013 Ten behoeve van gebruik in tatanka Lifestyleshops in Amsterdam

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank!

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank! Jouw spreekbeurt over De Bank! Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk op die bank? En wat gebeurt er met jouw

Nadere informatie

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen?

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Aan de binnenkant of aan de buitenkant? In de markt bestaan er verschillende manieren van werken en elke fabrikant kiest uiteindelijk voor de ene of de andere

Nadere informatie

22.2 De Nederlandsche Bank

22.2 De Nederlandsche Bank 22.2 De Nederlandsche Bank De taken van De Nederlandsche Bank (de Bankwet 1998) Ieder land heeft een centrale bank. In Nederland vervult De Nederlandsche Bank NV (afgekort DNB) sinds 1948 deze functie.

Nadere informatie

CBL Protocol. Liever pinnen dan contant. www.supermarkt.nl. betaalpas

CBL Protocol. Liever pinnen dan contant. www.supermarkt.nl. betaalpas CBL Protocol Liever pinnen dan contant betaalpas www.supermarkt.nl 2 3 1.0 De voordelen van pinnen Er zijn verschillende redenen waarom het prettig is als klanten pinnen in plaats van contant betalen,

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel.

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Binnen de stichting OOG, waar OBS De Cirkel een onderdeel van is, wordt gebruik gemaakt van netwerken die via de eigen server op school verbonden zijn met het internet.

Nadere informatie

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN

HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN Inleiding 2 1. Wat zijn algemene voorwaarden? 3 2. Eisen voor toepasselijkheid 4 3. Uitzonderingen 6 3.1 Grote ondernemingen 6 3.2 Wederpartij gebruikt (nagenoeg) dezelfde

Nadere informatie

Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen

Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 1 VOORWAARDEN ZAKELIJK BETALEN... 3 1. Wat hoort er bij de overeenkomst?... 3 2. Welke algemene regels gelden voor je zakelijke

Nadere informatie

Inhoud hoofdstuk 2. Programmeren met herhaling en keuze. Introductie. Leerkern. Leereenheid 2 Programmeren met herhaling en keuze

Inhoud hoofdstuk 2. Programmeren met herhaling en keuze. Introductie. Leerkern. Leereenheid 2 Programmeren met herhaling en keuze Inhoud hoofdstuk 2 Programmeren met herhaling en keuze Introductie Leerkern 1 Algoritmen 2 Variabelen en toekenning 2.1 Variabelen en waarden 2.2 Toekenningen en uitdrukkingen 2.3 Variabelen in JavaLogo

Nadere informatie

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Kwaliteitenspel 6 Theorie 7 Opdracht Sollicitatiegesprek

Nadere informatie

Het organiseren van veiligheid in een supermarkt Leidraad voor winkelmanagers en leidinggevenden

Het organiseren van veiligheid in een supermarkt Leidraad voor winkelmanagers en leidinggevenden Het organiseren van veiligheid in een supermarkt Leidraad voor winkelmanagers en leidinggevenden www.supermarkt.nl DSP-groep: Justin de Kleuver Bram van Dijk Tobias Woldedorp Begeleidingscommissie: Jules

Nadere informatie

VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening. Delta Lloyd Bank NV. INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden?

VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening. Delta Lloyd Bank NV. INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden? VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening Delta Lloyd Bank NV ONDERDEEL Retail Banking INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden? 2 Hoe opent u de Internet Spaarrekening? 3 De Internet Spaarrekening

Nadere informatie