Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede"

Transcriptie

1 Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede

2 Politiezone VLAS Kortrijk - Kuurne - Lendelede Dienst criminaliteitspreventie

3 Hoe echte biljetten herkennen? Voelen Kijken Kantelen Controleren Welke hulpmiddelen gebruiken? Vergrootglas Detectorpen Ultraviolette lamp Infrarood camera Vals geld detector Hoe trainen in het herkennen van valse eurobiljetten? Softwarematige training Wat te doen bij het ontvangen van valse eurobiljetten? Wat te doen bij een vermoeden van valsmunterij? Wat zeker niet te doen!

4 Hoe echte biljetten herkennen? Wat te doen met valse biljetten? Hoe echte biljetten herkennen? Voelen Er is een voelbaar effect gecreëerd aan de voorzijde van het bankbiljet. Dit effect is te vinden, als gevolg van het intaglio drukproces, in de afkortingen van de naam van de Europese Centrale Bank, in de waardecijfers en in de ramen en poorten. Hierbij is speciale aandacht besteed aan de hoogste betaalwaarden zodat blinden en slechtzienden eveneens een onderscheid kunnen maken. De biljetten zijn tevens op speciaal papier afgedrukt dat katoenvezels bevat. Daardoor voelen ze niet vettig of glad aan en knisperen bij het bewegen. Er dient wel opgemerkt dat door ouderdom en slijtage de kenmerken enigszins verloren gaan. Kijken Het watermerk: In het onbedrukte gedeelte is, aan beide zijden van het biljet, het bouwkundige thema evenals het waardecijfer zichtbaar in de schijn van het licht. De veiligheidsdraad: De ingewerkte veiligheidsdraad loopt verticaal ten opzichte van het biljet en vertoont in het licht het woord EURO evenals de biljetwaarde.

5 Doorzichtregister: De biljetwaarde is tevens in een bovenhoek in een gebroken afbeelding gedrukt die, in het licht, de volledige waarde vertoont, mede met de andere helft van de gebroken druk aan de keerzijde. Kantelen Foliehologram of zilveroplichtend onderdeel van het biljet: Bij de biljetten tot en met 20 euro komt een optisch hologram zichtbaar in de vorm van een streep waarbij de waarde van het biljet en het eurosymbool oplichten bij het kantelen. Tegelijk gebeurt dit ook met twaalf sterren die zichtbaar worden rond de cijfers. Voor de biljetten van 50 euro en hoger lichten in het vierkant de waarde van het biljet samen met het bouwkundig thema, evenals het eurosymbool in puntjes op. Iriserende streep en inkt met kleuromslag: De verticale iriserende streep is voorzien op de biljetten tot en met 20 euro en toont het eurosymbool alsook de waarde bij het kantelen in het licht. Voor de biljetten van 50 euro en hoger is een waardecijfer in kleurveranderende inkt gedrukt die bij kantelen van rood/paars over olijfgroen tot bruin kleurt.

6 Controleren Microtekst: De waarde van het bankbiljet is meerdere malen afgedrukt op een grootte van 0,8 mm en tegelijk op een grootte van 0,2 mm. Deze waarden zijn met een vergrootglas zuiver en duidelijk leesbaar. UV-licht: Onder de ultraviolette lamp verschijnen in de doffe schijn van het papier, de verwerkte vezels in de fluorescerende kleuren rood, blauw en groen. Op de voorzijde wordt het blauw van de Europese vlag en de handtekening van de President groen en de sterren kleuren oranje. Op de achterzijde lichten de kaart van Europa, de brug en de waarde van het biljet in éénzelfde kleur op. Andere controletekenen: Onder infrarood licht kan men het rechterdeel van de intaglio of verhoogd drukpatroon evenals het foliehologram onderscheiden. In de geld- en betaalautomaten wordt de echtheid magnetisch gecontroleerd. En in de centrale bank is er een controlemogelijkheid bijvoorbeeld van twee cijfers van de bankbiljetten. Welke hulpmiddelen gebruiken? Vergrootglas Controle op microtekst: De microtekst in een eurobiljet is samengesteld uit zeer kleine letters en cijfers die bijzonder scherp gedrukt zijn en enkel duidelijk leesbaar met een vergrootglas. De microtekst wordt op volgende plaatsen in het biljet gedrukt: 1. Het waardecijfer in het woord EYPΩ (Grieks voor Euro) onderaan op de voorkant van het biljet (donkere letters op een lichte achtergrond); 2. De letters en cijfers in de veiligheidsdraad (lichte letters op een donkere achtergrond); 3. De letters en cijfers naast de rand van het zilverkleurige hologram (lichte letters op een donkere achtergrond). Vervalste microtekst ziet er met een vergrootglas niet scherp maar wazig uit.

7 Detector pen Controle van het papier: Reageert op de kwaliteit van het papier. Biljetten gemaakt met papiersoorten die wettelijk niet bedoeld zijn om bedrukt te worden, zal de pen herkennen. Trek een streep met de pen op het biljet. Als de streep bruin of donker wordt is het geld vervalst. Het gebruik van de detector pen alleen is zeker niet voldoende om vals geld van echt geld te onderscheiden. Ultraviolette lamp Controle op fluorescerende kleuren: De fluorescerende kleuren, waarmee alle eurobiljetten zijn bedrukt, lichten sterk op onder ultraviolet licht. Bij het houden van een biljet onder een ultraviolette lamp dient de blauwe Europese vlag en de handtekening van de President groen te worden. De gele sterren in de vlag komen oranje. De landkaart en de brug op de achterkant van het biljet worden groen. De vezels die willekeurig in het biljet verwerkt zijn lichten blauw, rood en groen op. Indien het biljet blauw oplicht is het vals. Alleen op ultraviolet controleren is niet meer voldoende. Opgelet! Als een echt biljet per ongeluk mee gewassen werd in de wasmachine, kan het blauw worden onder de ultraviolette lamp. Dit komt omdat in sommige wasprodukten witmakers aanwezig zijn.

8 Infrarood camera Controle op infrarood kenmerken: Bij het houden van een echt biljet onder een infrarood camera worden alleen de infrarood kenmerken zichtbaar. Aan de voorzijde wordt alleen het rechtergedeelte van de hologram zichtbaar. Aan de achterzijde van de biljetten tot en met 20 euro blijft alleen de iriserende streep en het rechter biljetnummer zichtbaar. Bij biljetten van 50 euro en meer wordt het serienummer en de waarde zichtbaar. Vals geld detector Controle op meerdere kenmerken: Deze apparaten werken via een combinatie van verschillende beveiligingstechnieken, waaronder optische, magnetische, fotosensorische en infrarood. Het biljet wordt in een seconde op meerdere kenmerken tegelijk onderzocht. Een geluid -en lichtsignaal geeft aan of het biljet echt of vals is. De detectiemethode is bij ieder apparaat anders en wordt niet specifiek meegedeeld. Vb. vision Controleer een biljet niet op één maar op verschillende kenmerken. Voelen, kijken, kantelen, controleren met de juiste hulpmiddelen. Van belang is dat het biljet langs beide zijden gecontroleerd wordt.

9 Hoe trainen in het herkennen van valse eurobiljetten? Softwarematige training Website: Op het internet zijn er meerdere websites te bezichtigen die informatie verstrekken over hoe U een echt van een vals eurobiljet kan onderscheiden Een interessante en uitgebreide website is die van de Nederlandsche bank. (http://www.dnb.nl/echt_of_vals/echt_of_vals.html) Downloaden: Op de website van de Nederlandsche bank is de mogelijkheid voorzien een programma te downloaden om jezelf of je personeel te trainen in het herkennen van valse eurobiljetten. Meer informatie hieromtrent kan verkregen worden bij de dienst criminaliteitspreventie van de politiezone Vlas. Wat te doen bij het ontvangen van valse eurobiljetten? Iedereen, en specifiek banken en winkeliers, is verplicht nagemaakte biljetten in te houden en deze biljetten niet meer uit te geven. Heeft een bank of winkelier te maken met een verdacht bankbiljet, dan mag dit niet meer worden uitgegeven en dient het biljet aan de bevoegde instanties te worden overhandigd (in de meeste lidstaten van de EU is dat de politie). Het in bezit hebben, teruggeven of aanbieden van een bankbiljet waarvan men weet dat het niet echt is, is een strafbaar feit. Winkeliers of bankkassiers dienen de klant een bewijs van ontvangst van het verdachte bankbiljet te geven. Banken, kredietinstellingen en andere instellingen (vb. wisselkantoren) die betrokken zijn bij het verwerken en uitgeven van bankbiljetten en munten aan het publiek als onderdeel van hun beroepsmatige activiteiten, zijn verplicht om alle eurobankbiljetten waarvan zij menen dat ze nagemaakt zijn, aan de circulatie te onttrekken en aan de bevoegde nationale instanties te doen toekomen. Iedere instelling of organisatie die deze verplichting niet nakomt, is onderhevig aan gepaste en effectieve sancties.

10 Wat te doen bij een vermoeden van valsmunterij? Welke stappen dienen genomen te worden indien u denkt dat er sprake is van valsmunterij? Een zodanig vermoeden kan zich voordoen wanneer het u gegeven bankbiljet niet echt is: het papier voelt anders aan dan normaal, of de gedrukte afbeelding doet valsmunterij vermoeden. Vreemd gedrag van de klant die de betaling doet kan eveneens aanleiding tot een vermoeden zijn. Enkele nuttige tips: - Controleer of het eurobankbiljet enkele van de hiervoor beschreven beveiligingskenmerken vertoont. - Beschikt u over een UV-lamp of een infrarood camera, controleer dan de echtheid van het biljet. - Controleer op meerdere echtheidskenmerken. - Blijkt uw vermoeden gegrond, zeg de klant dan dat u iets moet nagaan en waarschuw uw leidinggevende of iemand van de beveiligingsdienst. - Laat de beveiligingsmedewerker of uw leidinggevende de klant te woord staan. - Zet de bewakingscamera aan, indien aanwezig. Probeer anders het uiterlijk van de klant zo goed mogelijk te onthouden. - Wacht met het afronden van de transactie. - Probeer de klant op te houden, maar breng uzelf niet in gevaar. - Waarschuw de politie. - Pak het biljet voorzichtig vast om vingerafdrukken intact te laten. - Geef het verdachte biljet direct aan de beveiligingsmedewerkers, en te zijner tijd aan de bevoegde nationale instanties. Wat zeker niet te doen! - Breng uzelf niet in gevaar. - Laat het in geen geval komen tot een woordenwisseling. - Geef het verdachte biljet nooit terug aan de klant. - Probeer de klant niet tegen te houden als hij of zij het pand wil verlaten, ook al gaat dat in tegen uw instructies te wachten tot de politie komt. - Indien de klant gebruik maakt van een auto, noteer dan het kenteken, merk en type.

11 Werkten mee aan deze brochure: Aster Buysschaert Els Maelfait Iris Masureel Els Samijn Rik Vandenborre Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de dienst criminaliteitspreventie. Wij helpen u graag.

12 POLITIEZONE VLAS Kortrijk Kuurne Lendelede Directie Politiezorg Dienst criminaliteitspreventie St.-Jansstraat Kortrijk Tel.: Fax: Verantwoordelijk uitgever: Stefaan Eeckhout, Oude-Vestingsstraat 2a, Kortrijk

Opdracht 1 Het oude Nederlandse geld had allemaal bijnamen. Welke combinaties zijn goed (verbind ze met een streep)? 1.000 gulden

Opdracht 1 Het oude Nederlandse geld had allemaal bijnamen. Welke combinaties zijn goed (verbind ze met een streep)? 1.000 gulden Inleiding Nederlanders betaalden in 2007 5,5 miljard keer contant, dat wil zeggen met bankbiljetten of munten. Daarvan vond de betaling 4,9 miljard keer plaats aan de kassa en 600 miljoen keer aan elkaar.

Nadere informatie

SNELGIDS. voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten. www.euro.ecb.int

SNELGIDS. voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten. www.euro.ecb.int SNELGIDS voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten www.euro.ecb.int INLEIDING Kent u de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten? Deze snelgids vertelt u daar alles over. De gids biedt een

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

GOED KIJKEN LOONT GIDS VOOR CONTANTGELDVERWERKERS. Ontdek het nieuwe bankbiljet van 5. Wat u wel en wat u niet moet doen EEN VERDACHT BILJET?

GOED KIJKEN LOONT GIDS VOOR CONTANTGELDVERWERKERS. Ontdek het nieuwe bankbiljet van 5. Wat u wel en wat u niet moet doen EEN VERDACHT BILJET? Bld de Berlaimont 000 Bruxelles / Brussel Tél. / Tel. : + 8 Télécopie / Fax : + 0 пл. Княз Александър І 000 София Тел.: (+9) 99 Факс: (+9) 980-- Havnegade 09 København K Tlf.: Fax: 7 0 Wilhelm-Epstein-Straße

Nadere informatie

Fraudedesk info@fraudedesk.nl Alert 02/ maart 2014

Fraudedesk info@fraudedesk.nl Alert 02/ maart 2014 Fraudedesk info@fraudedesk.nl Alert 0/ maart 0 Echtheidskenmerken nieuw Nederlands paspoort en identiteitskaart Nederland heeft met ingang van 9 maart 0 een nieuw model van het Nederlands paspoort en de

Nadere informatie

Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken uit.

Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken uit. Betalingswijzen Rechtstreekse betaling: Betaling met chartaal geld Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken

Nadere informatie

HET NIEUWE GEZICHT VAN DE EURO. Ontdek het nieuwe bankbiljet van 10. www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu www.euro.ecb.europa.eu

HET NIEUWE GEZICHT VAN DE EURO. Ontdek het nieuwe bankbiljet van 10. www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu www.euro.ecb.europa.eu HET NIEUWE GEZICHT VAN DE EURO Ontdek het nieuwe bankbiljet van 10 : ACHTERGRONDINFORMATIE President, : ACHTERGRONDINFORMATIE President, : ECHTHEIDSKENMERKEN Gemakkelijk te controleren, moeilijk te vervalsen

Nadere informatie

Bestrijding van urovalsemunterij welke aanpak?

Bestrijding van urovalsemunterij welke aanpak? EUROPESE CENTRALE BANK EUROSYSTEEM Bestrijding van urovalsemunterij welke aanpak? Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, 2008 ISBN 978-92-79-06286-5 Europese Gemeenschappen/OLAF,

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over geld Een spreekbeurt over geld, leuk! Dat zal iedereen aanspreken, want we hebben er allemaal mee te maken en de meesten kopen graag leuke dingen.

Nadere informatie

Lees het verhaal over Geld eens rustig door. Maak voor jezelf een samenvatting of powerpoint.

Lees het verhaal over Geld eens rustig door. Maak voor jezelf een samenvatting of powerpoint. Jouw spreekbeurt over GELD. Een spreekbeurt over geld, leuk! Dat zal iedereen aanspreken, want we hebben er allemaal mee te maken en de meesten kopen graag leuke dingen. Maar ja, dan moet je wel geld hebben.

Nadere informatie

4. KORTE GESCHIEDENIS 5. KENMERKEN 8. DRUKTECHNIEKEN 9. ONTWERP OXENAAR DRUPSTEEN 14. BRUNO NINABER VAN EYBEN 15. TENTOONGESTELD 16.

4. KORTE GESCHIEDENIS 5. KENMERKEN 8. DRUKTECHNIEKEN 9. ONTWERP OXENAAR DRUPSTEEN 14. BRUNO NINABER VAN EYBEN 15. TENTOONGESTELD 16. 2 4. KORTE GESCHIEDENIS 5. KENMERKEN 8. DRUKTECHNIEKEN 9. ONTWERP OXENAAR DRUPSTEEN 14. BRUNO NINABER VAN EYBEN 15. TENTOONGESTELD 16. GELD SMELT CONCEPTEN 3 KORTE GESCHIEDENIS VAN DE GULDEN De benaming

Nadere informatie

Op 31 maart hebben de externe partijen Centrummanagement onderstaande brief naar de gemeenteraadsleden gestuurd.

Op 31 maart hebben de externe partijen Centrummanagement onderstaande brief naar de gemeenteraadsleden gestuurd. In dit weekbericht Transferia Ultrakortparkeren, uw mening telt Koningsdag Ledennieuws Nieuwe site Gastvrij 's-hertogenbosch Koopavond Veiligheid Herhaalde mededelingen Nieuwsarchief (onder andere rapport

Nadere informatie

BJ-621 IR camera. Gebruikershandleiding

BJ-621 IR camera. Gebruikershandleiding BJ-621 IR camera Gebruikershandleiding 1 2 Voorwoord Deze handleiding bevat alle instructies van de functie en bediening van de machine. Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u de machine gaat

Nadere informatie

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties terecht en samen hebben ze al heel wat spannende

Nadere informatie

Tijdelijk Museum. Het spel

Tijdelijk Museum. Het spel Tijdelijk Museum Het spel Welkom in de Nationale Bank van België! De Nationale Bank van België is geen gewone bank! Jij kan hier immers geen bankrekening openen. Alleen de gewone banken kunnen dit. Bovendien

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over de euro Met de euro heb je een actueel en interessant onderwerp voor jouw spreekbeurt. Als Rabobank hebben we veel met deze munt te maken. We

Nadere informatie

Ter voorbereiding. Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over DE EURO

Ter voorbereiding. Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over DE EURO Jouw spreekbeurt over DE EURO Met de euro heb je een actueel en interessant onderwerp voor jouw spreekbeurt. Als Rabobank hebben we veel met deze munt te maken. We helpen je graag een eind op weg. In dit

Nadere informatie

EUROPESE UNIE MALTA Adres waarheen het omgeruilde rijbewijs moet teruggestuurd worden:

EUROPESE UNIE MALTA Adres waarheen het omgeruilde rijbewijs moet teruggestuurd worden: HOOFDSTUK 33 EUROPESE NATIONALE RIJEWIJZEN IJLAGEN EUROPESE UNIE MALTA Adres waarheen het omgeruilde rijbewijs moet teruggestuurd worden: zie tabel http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/rijbewijs/vreemde_rijbewijzen/europese_rijbewijzen

Nadere informatie

www.besafe.be De identificatiekaart voor bewakingsagenten

www.besafe.be De identificatiekaart voor bewakingsagenten www.besafe.be De identificatiekaart voor bewakingsagenten Identificatiekaart bewakingsagent Elke bewakingsagent draagt verplicht een identificatiekaart bij zich, die niet verward mag worden met de nationale

Nadere informatie

Gastles: Hoe word ik rijk?

Gastles: Hoe word ik rijk? Gastles: Hoe word ik rijk? Hoe word je rijk? Dat willen we natuurlijk allemaal weten. In deze presentatie krijg je veel tips. Eerst een quiz om te kijken hoe veel jullie weten. Wie weet er veel? Pak je

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS - 2 - Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties

Nadere informatie

Snelgids. voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten. Europese Centrale Bank, 2010 ISBN ECB-NL

Snelgids. voor de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten.  Europese Centrale Bank, 2010 ISBN ECB-NL Snelgids voor de echtheidskenmerken van de euroten ECB-NL Europese Centrale Bank, 2010 ISBN 978-92-899-0157-4 www.euro.ecb.eu INLEIDING Kent u de echtheidskenmerken van de euroten? Deze snelgids vertelt

Nadere informatie

Van vier naar twintig echtheidskenmerken

Van vier naar twintig echtheidskenmerken De orijn, december 1986, pag. 8 10 Gedigitaliseerd december 2006 Echt of namaak? Van vier naar twintig echtheidskenmerken H.A.M. de Heij en P. Koeze (Afdeling Bankbiljetten technische ontwikkeling) De

Nadere informatie

Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten

Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten XXX Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Voorbereiding van de overgang op de chartale euro in 2002 5 Overgang op de chartale

Nadere informatie

Papiergeld van Duits Oost Afrika

Papiergeld van Duits Oost Afrika Papiergeld van Duits Oost Afrika In de 19 e eeuw waren het handelaren van de Duitse Hanzesteden die de eerst contacten legden in het gebied dat nu Tanzania, Rwanda en Burundi heet. In het bijzonder de

Nadere informatie

DE EUROBANKBILJETTEN EN EUROMUNTEN

DE EUROBANKBILJETTEN EN EUROMUNTEN DE EUROBANKBILJETTEN EN EUROMUNTEN Sinds 1 januari 2002 zijn de eurobankbiljetten en euromunten onderdeel van het dagelijks leven van de meer dan 300 miljoen mensen in het eurogebied. Deze brochure beschrijft

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Kenmerken. Nederlandse. reisdocumenten MODEL

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Kenmerken. Nederlandse. reisdocumenten MODEL Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kenmerken Nederlandse reisdocumenten 011 MODEL Nederlandse reisdocumenten Nederland brengt met ingang van 9 oktober 011 een nieuw model (model 011)

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 1995 no. 81 (inwtr ); AB 1997 no. 34; AB 2005 no. 10; AB 2013 no. 28. Artikel 1

Wijzigingen: AB 1995 no. 81 (inwtr ); AB 1997 no. 34; AB 2005 no. 10; AB 2013 no. 28. Artikel 1 Intitulé : Landsverordening regeling geldstelsel Citeertitel: Landsverordening regeling geldstelsel Vindplaats : AB 1991 no. GT 34 Wijzigingen: AB 1995 no. 81 (inwtr. 2010 88); AB 1997 no. 34; AB 2005

Nadere informatie

Echt of nep? Leren omgaan met geld. Docentenhandleiding. groep. Inleiding

Echt of nep? Leren omgaan met geld. Docentenhandleiding. groep. Inleiding Echt nep? Docentenhandleiding Inleiding groep 6 Het lesmateriaal van Wijzer in geldzaken heeft tot doel kinderen financiële kennis en vaardigheden bij te brengen. De leerlingen kunnen zelfstandig met de

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie VOERT U IDENTITEITSCONTROLES OF CONTROLES VAN IDENTITEITSDOCUMENTEN UIT?

Raad van de Europese Unie VOERT U IDENTITEITSCONTROLES OF CONTROLES VAN IDENTITEITSDOCUMENTEN UIT? Raad van de Europese Unie PRADO Openbaar register van authentieke identiteits- en reisdocumenten online VOERT U IDENTITEITSCONTROLES OF CONTROLES VAN IDENTITEITSDOCUMENTEN UIT? Met PRADO krijgt u gemakkelijk

Nadere informatie

1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2. Er staan een aantal moeilijke woorden in de tekst. Hieronder staat een rijtje.

Nadere informatie

Antwoord: Koning Willem-Alexander maar er zijn ook nog munten met het portret van prinses Beatrix in omloop.

Antwoord: Koning Willem-Alexander maar er zijn ook nog munten met het portret van prinses Beatrix in omloop. Voordat je met de gastles begint is het prettig als je de volgende stappen neemt: 1. Stel jezelf voor en vertel welk werk je doet bij DNB. 2. Maak afspraken met de kinderen. Als ze een vraag hebben, moeten

Nadere informatie

PRODUCTBESCHRIJVING...

PRODUCTBESCHRIJVING... Naslaghandleiding Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 INHOUD VAN DE DOOS... 4 STROOMVERBRUIK... 4 PRAKTISCHE TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN HET CONTROLEAPPARAAT... 5 2. PRODUCTBESCHRIJVING... 6 FUNCTIES VAN HET

Nadere informatie

Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten

Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten Informatiepakket bij het tienjarig bestaan van de eurobankbiljetten en euromunten XXX Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Voorbereiding van de overgang op de chartale euro in 2002 5 Overgang op de chartale

Nadere informatie

Kenmerken. Nederlandse. paspoorten en Nederlandse identiteitskaart

Kenmerken. Nederlandse. paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Kenmerken Nederlandse 2014 paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Nederlandse paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Nederland brengt met ingang van 9 maart 2014 een nieuw model van het paspoort

Nadere informatie

DE TECHNISCHE BEVEILIGING VAN WAARDEPAPIEREN

DE TECHNISCHE BEVEILIGING VAN WAARDEPAPIEREN 1 oktober 1992 (gedigitaliseerd oktober 2006) DE TECHNISCHE BEVEILIGING VAN WAARDEPAPIEREN Peter Koeze, De Nederlandsche Bank NV, Amsterdam Dames en heren, Ik stel het erg op prijs vanmiddag de gelegenheid

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging

Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging Versie Deelbranche(s) Tankstation Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De kandidaat kan veilig omgaan

Nadere informatie

VOELTEKENS VOOR BLINDEN

VOELTEKENS VOOR BLINDEN VOELTEKENS VOOR BLINDEN dr. ir. P. Koeze De Nederlandsche Bank N.V., Amsterdam 21 januari 1982 Gedigitaliseerd september 2006 1 Inleiding De Nederlandsche Bank was de eerste centrale bank die voeltekens

Nadere informatie

TECHNIEK EN VORMGEVING VAN DE NEDERLANDSE BANKBILJETTEN

TECHNIEK EN VORMGEVING VAN DE NEDERLANDSE BANKBILJETTEN TECHNIEK EN VORMGEVING VAN DE NEDERLANDSE BANKBILJETTEN P. Koeze De Nederlandsche Bank NV, Amsterdam 1986 Gedigitaliseerd november 2006 Wat is een bankbiljet? Een bankbiljet is een industriëel product.

Nadere informatie

Geldschikkers en detectoren

Geldschikkers en detectoren Geldschikkers en detectoren Valsgeld detectoren Valsgeld detector Uit zwarte kunststof. Met 1 UV-lamp van 7 Watt (levensduur: ca. 4.000 uren). Ft 190 x 80 x 80 mm. UV20 Valsgeld detectorpen 35 Draagbaar

Nadere informatie

Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede Diefstal van een caravan voorkomen Woord vooraf: Trekcaravans worden meer en meer gestolen, voornamelijk de caravans die klaar staan om te vertrekken gevuld met

Nadere informatie

Procedure identificatieplicht

Procedure identificatieplicht Procedure identificatieplicht In dit document wordt stap voor stap uitgelegd wat er van u wordt verwacht in het geval van het vaststellen van de identiteit van de medewerker. 1. Vraag de medewerker een

Nadere informatie

Q&A nieuw rijbewijs model 2014

Q&A nieuw rijbewijs model 2014 Q&A nieuw rijbewijs model 2014 Versie 1.0, 8 oktober 2014 Inhoud Algemeen... 2 Rol van de RDW... 3 Beveiliging... 4 Chip, Machine Readable Zone en Quick Response-code... 5 Introductie van het nieuwe rijbewijs...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 081 Implementatie van de richtlijn 2014/62/EU van het Europees parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende de strafrechtelijke bescherming

Nadere informatie

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Wat heb je nodig? teken- en aquarelkleurpotloden papier (A4) Wat ga je doen? Je gaat een nieuw europees bankbiljet ontwerpen. Kleding, mp3, computer, geld:

Nadere informatie

TRAINERSGIDS voor eurobankbiljetten en euromunten

TRAINERSGIDS voor eurobankbiljetten en euromunten TRAINERSGIDS voor eurobankbiljetten en euromunten www.euro.ecb.eu INHOUD bladzijde INLEIDING... 3 EUROBANKBILJETTEN Algemene kenmerken... 5 De belangrijkste echtheidskenmerken... 7 Extra echtheidskenmerken...

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKHEDEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN INZAKE FALSIFICATEN

VERANTWOORDELIJKHEDEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN INZAKE FALSIFICATEN 1 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN INZAKE FALSIFICATEN 1 INLEIDING Het (MOB) rekent falsificaten van eurobankbiljet tot één van de veiligheidsrisico s in het betalingsverkeer en heeft de gevraagd

Nadere informatie

Kenmerken. Nederlandse. paspoorten en Nederlandse identiteitskaart

Kenmerken. Nederlandse. paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Kenmerken Nederlandse 2014 paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Nederlandse paspoorten en Nederlandse identiteitskaart Nederland brengt met ingang van 9 maart 2014 een nieuw model van het paspoort

Nadere informatie

Anna &Alex. take on the banknote forgers contre les faux-monnayeurs alle prese con i falsari nemen het op tegen de valsemunters. Nederlands.

Anna &Alex. take on the banknote forgers contre les faux-monnayeurs alle prese con i falsari nemen het op tegen de valsemunters. Nederlands. Nederlands www.euro.ecb.eu UNSER GELD OUR MONEY NOTRE MONNAIE LA NOSTRA MONETA ONS GELD English Deutsch Français Italiano Anna &Alex gegen die Geldfälscher take on the banknote forgers contre les faux-monnayeurs

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging

Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Geldstromen, procedures en beveiliging Versie 4.0 VERVALLEN per -1-01-011 Deelbranche(s) Autowas Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De

Nadere informatie

Bolwerken van papier. De eurobiljetten kennen en herkennen

Bolwerken van papier. De eurobiljetten kennen en herkennen Hoofdstuk6 67 Bolwerken van papier De eurobiljetten kennen en herkennen Iedereen weet ondertussen wel hoe de eurobiljetten eruitzien, maar weet je ook op welke manier ze werden beveiligd? In deze bijdrage

Nadere informatie

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2013/0023(COD) 17.7.2013 AMENDEMENTEN 7-57 Ontwerpverslag Anthea McIntyre (PE510.737v03-00) over het voorstel

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over de bank Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk

Nadere informatie

Diefstal van een motorhome voorkomen.

Diefstal van een motorhome voorkomen. 1 Politiezone Vlas Kortrijk-Kuurne-Lendelede Diefstal van een motorhome voorkomen. Woord vooraf: Een motorhome, ook wel eens camper of mobilhome genaamd, is een kostbaar bezit. Het is dan ook noodzakelijk

Nadere informatie

C A T A L O G U S. Deco Sign & Code BV Mangaanweg 15 8471 XJ WOLVEGA (0561)616321 (0561)614406

C A T A L O G U S. Deco Sign & Code BV Mangaanweg 15 8471 XJ WOLVEGA (0561)616321 (0561)614406 Deco Sign & Code BV (0561)616321 (0561)614406 Bewakingsspiegels 42103030 Bewakingsspiegel panoramisch diameter 30 cm van acryl, 59,00 42154040 Bewakingsspiegel panoramisch diameter 45 cm van acryl, 59,00

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

Russische Travellers Cheques

Russische Travellers Cheques Russische Travellers Cheques Sinds de jaren vijftig heeft de Russische regering Travellers Cheques uitgegeven. De meeste Travellers Cheques werden uitgegeven aan bezoekers uit andere socialistische landen.

Nadere informatie

Hét adres voor al uw vragen over betalen, sparen, verzekeren en pensioenen

Hét adres voor al uw vragen over betalen, sparen, verzekeren en pensioenen Hét adres voor al uw vragen over betalen, sparen, verzekeren en pensioenen Inhoud De Informatiedesk van de Nederlandsche Bank 5 Depositogarantiestelsel 7 Uw pensioen achterhalen 9 Verzekeren 13 Guldens,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen. aan DNB

Veel gestelde vragen. aan DNB Veel gestelde vragen aan DNB Ons goud DNB beheert de goudvoorraad van Nederland. Bij elkaar 612.500 kilo. Dit goud is ons nationale appeltje voor de dorst. Het ligt opgeslagen in de kluizen van DNB en

Nadere informatie

Handleiding Optiekset met bank

Handleiding Optiekset met bank Handleiding Optiekset met bank 112110 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande Eurofysica optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset (112110) behandelt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank!

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank! Jouw spreekbeurt over De Bank! Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk op die bank? En wat gebeurt er met jouw

Nadere informatie

In vele Europese landen en in een groot aantal buiten

In vele Europese landen en in een groot aantal buiten STIEFKINDEREN VAN DE FILATELIE TELEGRAMZEGELS In vele Europese landen en in een groot aantal buiten ons werelddeel werd in de vorige eeuw op ruime schaal gebruik gemaakt van telegramzegels. Op 1 januari

Nadere informatie

Artikel 1. Het muntstelsel van Suriname omvat munten en muntbiljetten. Artikel 2 1. 1. De rekeneenheid van het muntstelsel in Suriname is de dollar.

Artikel 1. Het muntstelsel van Suriname omvat munten en muntbiljetten. Artikel 2 1. 1. De rekeneenheid van het muntstelsel in Suriname is de dollar. WET van 8 april 1960 tot regeling van het muntstelsel in Suriname (G.B. 1960 no. 38), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij G.B. 1961 no. 59, G.B. 1973 no. 151, S.B/. 1976 no. 12,

Nadere informatie

Circulatieproeven en de levensduur van f 100-bankbiljetten

Circulatieproeven en de levensduur van f 100-bankbiljetten De orijn, december 1980, pag. 4 5 Gedigitaliseerd november 2006 Circulatieproeven en de levensduur van f 100-bankbiljetten dr ir P. Koeze 1 Nummerlezen Sinds begin 1975 worden de bankbiljetten, die bij

Nadere informatie

Aanwijzingen en wettelijke verplichtingen Blikjes drinken

Aanwijzingen en wettelijke verplichtingen Blikjes drinken Aanwijzingen en wettelijke verplichtingen Blikjes drinken 1.Voorgeschreven verplichte gegevens in het te drukken bestand. Elke voorverpakte verpakking in de levensmiddellen branche moet de wettelijk voorgeschreven

Nadere informatie

Russische papiergeld in WW-I (1914 1917) Door John Laureijsen

Russische papiergeld in WW-I (1914 1917) Door John Laureijsen Russische papiergeld in WW-I (1914 1917) Door Inleiding Op 1 augustus 1914 vielen Russische troepen Oost Pruisen binnen en was de eerste wereldoorlog niet meer tegen te houden. De tsaren hadden de kosten

Nadere informatie

Procedures. Frontoffice. Hotel Concepts

Procedures. Frontoffice. Hotel Concepts Procedures Frontoffice Hotel Concepts Check-in Check-out Klachten Externe communicatie Controle Betalings- & Facturatieproces Voorraadbeheer 1. Check-in Check-in procedure - Heb altijd bedrijfskleding

Nadere informatie

Verkoop- en goederenadministratie

Verkoop- en goederenadministratie Elobase Detailhandel kerntaak 3 Theorieboek voor een deel van het theorie-examen Verkoop- en goederenadministratie Ondernemer Manager Theorieboek KT3, hoofdstuk Verkoop- en goederenadministratie. Wat ga

Nadere informatie

Waardering en kennis van Nederlandse bankbiljetten

Waardering en kennis van Nederlandse bankbiljetten 9 mei 1989 (gedigitaliseerd oktober 2006) Waardering en kennis van Nederlandse bankbiljetten ir H.A.M. de Heij en dr ir P. Koeze 1 Inleiding Wanneer iemand een postzegel van 75 cent koopt, kan aan het

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing)

(Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) L 181/6 I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) VERORDENING (EG) Nr. 1338/2001 VAN DE RAAD van 28 juni 2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming

Nadere informatie

Beschrijving waardepapieren

Beschrijving waardepapieren Beschrijving waardepapieren Model 1 Omschrijving : Inburgeringsdiploma s Oplageverdeling : Reguliere productie, circa 24.000 exemplaren. Tevens 10 Papier : 150 grams veiligheidspapier, optisch dood, Bedrukking

Nadere informatie

Is het geeltje succesvol?

Is het geeltje succesvol? Marktonderzoek bij de Nederlandsche Bank Is het geeltje succesvol? Jarenlang marktonderzoek ging vooraf aan de introductie van het nieuwe biljet van vijfentwintig gulden. Uit het marktonderzoek kwam naar

Nadere informatie

Opgave 1 Geef van de volgende zinnen aan of ze waar (W) of niet waar (NW) zijn. Omcirkel je keuze.

Opgave 1 Geef van de volgende zinnen aan of ze waar (W) of niet waar (NW) zijn. Omcirkel je keuze. Naam: Klas: Repetitie licht 2-de klas HAVO Opgave 1 Geef van de volgende zinnen aan of ze waar () of niet waar () zijn. Omcirkel je keuze. Een zéér kleine lichtbron (een zogenaamde puntbron) verlicht een

Nadere informatie

Het eerste bankbiljet van een nieuwe serie, de f25 / model 1989

Het eerste bankbiljet van een nieuwe serie, de f25 / model 1989 Het eerste bankbiljet van een nieuwe serie, de f25 / model 1989 dr. ir. Peter Koeze De Nederlandsche Bank NV, Amsterdam 15 juli 1990 Gedigitaliseerd oktober 2006 1 Inleiding Op 27 maart 1990 heeft de Nederlandsche

Nadere informatie

HET PARTNERSHIP-PROGRAMMA Laten we de invoering van het nieuwe 50-biljet samen voorbereiden

HET PARTNERSHIP-PROGRAMMA Laten we de invoering van het nieuwe 50-biljet samen voorbereiden HET PARTNERSHIP-PROGRAMMA Laten we de invoering van het nieuwe 50-biljet samen voorbereiden www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu www.euro.ecb.europa.eu INHOUD I. Wat is het Partnership-Programma en hoe kan

Nadere informatie

Nederlandse documenten voor vreemdelingen

Nederlandse documenten voor vreemdelingen Nederlandse documenten voor vreemdelingen 1. Waarom deze publicatie? Identiteitsdocumenten zijn steeds belangrijker geworden. Internationaal, omdat personen veel mobieler zijn dan vroeger en zij tijdens

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 5. Licht 3VMBO

Samenvatting Hoofdstuk 5. Licht 3VMBO Samenvatting Hoofdstuk 5 Licht 3VMBO Hoofdstuk 5 Licht We hebben zichtbaar licht in de kleuren Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw en Violet (en alles wat er tussen zit) Wit licht bestaat uit een mengsel

Nadere informatie

SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING

SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING Opbouw Als je de Snow voor je houdt; dan bevinden zich rechts naast het scherm de volgende toetsen of aanduidingen van boven naar onder: Batterij-indicator Zoom + Zoom - Aan

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 652 Besluit van 6 december 2001, houdende vaststelling van regels met betrekking tot verwisseling en intrekking van bankbiljetten door De Nederlandsche

Nadere informatie

waarde 0,01 0,02 0,05 0,10 0,20 0,50 1,00 2,00

waarde 0,01 0,02 0,05 0,10 0,20 0,50 1,00 2,00 EURO Vanaf 1 januari 2002 werden de munten en bankbiljetten van twaalf Europese landen vervangen door munten en bankbiljetten in euro. In de tabel hieronder staan de waarden van de euromunten aangegeven.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET ECONOMISCH EN FINANCIEEL COMITÉ

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET ECONOMISCH EN FINANCIEEL COMITÉ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.5.2014 COM(2014) 277 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET ECONOMISCH EN FINANCIEEL COMITÉ overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EU) nr. 1210/2010 van het Europees

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 2 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE KB WISKUNDE VBO-MAVO-C Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

VITRINEMEDIA BACKLIGHT PAPIER HANDBOEK

VITRINEMEDIA BACKLIGHT PAPIER HANDBOEK VITRINEMEDIA BACKLIGHT PAPIER HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Wat is Backlight papier? 3 VitrineMedia Backlight papier is er in 4 gramsgewichten 4 Het 100 grams Backlight papier: gemaakt voor laser printers 4 Het

Nadere informatie

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ***I ONTWERPVERSLAG

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ***I ONTWERPVERSLAG EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2013/0023(COD) 4.6.2013 ***I ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 24 oktober 2008 (28.10) (OR. fr) 14533/08. Interinstitutioneel dossier: 2007/0192 (C S)

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 24 oktober 2008 (28.10) (OR. fr) 14533/08. Interinstitutioneel dossier: 2007/0192 (C S) RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 24 oktober 2008 (28.10) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2007/0192 (C S) 14533/08 GAF 14 FI 400 UEM 182 EUROPOL 71 DROIPE 79 OTA I-PU T van: de Groep fraudebestrijding

Nadere informatie

Bijlage 2. Bijlage 2 van de Regeling verkeersregelaars 2009, zoals geldend op 19 december 2016 zie voor de vigerende tekst

Bijlage 2. Bijlage 2 van de Regeling verkeersregelaars 2009, zoals geldend op 19 december 2016 zie  voor de vigerende tekst Bijlage 2 De hes van de verkeersregelaar bestaat uit een fluorescerend gele bovenkant en een fluorescerend oranje onderkant. Het scheidingsvlak van deze kleuren bevindt zich ter hoogte van de onderkant

Nadere informatie

Handleiding Mobile Docu-check

Handleiding Mobile Docu-check Handleiding Mobile Docu-check De Mobile Docu-check bestaat uit de volgende onderdelen: 15x vergroting met hoge kwaliteit glazen lens 4 x opvallend LED licht met puls mode 4 x UV LED lampen 365 nm 8 x LED

Nadere informatie

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel (het scherpe zien) achteruit gaat.

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel (het scherpe zien) achteruit gaat. Achter in het oog ligt het netvlies. Het netvlies dient als scherm waarop beelden worden getoond, net zoals dat gebeurt bij een fototoestel. Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek.

Nadere informatie

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport Geldvervoer is nooit zonder risico s. Maar u kunt die risico s wél zoveel mogelijk beperken. In deze folder vindt u de 15 belangrijkste

Nadere informatie

1. Open de applicatie Play Store op uw Android GSM. Te herkennen aan het witte icoon met gekleurde pijl (zie afbeelding).

1. Open de applicatie Play Store op uw Android GSM. Te herkennen aan het witte icoon met gekleurde pijl (zie afbeelding). Handleiding Android Hoe downloaden en installeren? 1. Open de applicatie Play Store op uw Android GSM. Te herkennen aan het witte icoon met gekleurde pijl (zie afbeelding). 2. Klik op het vergrootglas

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK

EUROPESE CENTRALE BANK 31.1.2008 C 27/1 I (Resoluties, aanbevelingen en adviezen) ADVIEZEN EUROPESE CENTRALE BANK ADVIES VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 17 december 2007 op verzoek van de Raad van de Europese Unie inzake een

Nadere informatie

Geld. Ontstaan van geld

Geld. Ontstaan van geld Geld Ontstaan van geld Onze voorouders hadden geen geld. Als ze iets nodig hadden, ruilden ze dat. Dit heet ruilhandel. De bakker ruilde brood bij de slager voor vlees enz. Op een dag wilde iemand weten

Nadere informatie

6 Soorten vervalsingen / Blanco (niet gepersonaliseerde) gestolen identiteitsdocumenten

6 Soorten vervalsingen / Blanco (niet gepersonaliseerde) gestolen identiteitsdocumenten INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding / 11 1.1 Verificatie en Informatie Systeem (VIS) / 15 1.2 EDISON TD paspoorten (nu ook via internet!) / 18 1.3 Folders, brochures en Apps / 21 2 Geschiedenis / 25 3 Wet en regelgeving

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie Infogids België Handleiding voor acceptatie op locatie Inhoudsopgave 1. Online acceptatie met een 6 EMV-gecertificeerde betaalautomaat 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart met 7 (EMV-)chip 1.2

Nadere informatie

Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te

Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te noteren en op papier vast te leggen. Producttabel Writing

Nadere informatie

PRESTO 2 EURO - PRESTO 5 EURO -DEELNEMINGSREGELS- (K.B. 31.08.2014 - B.S.)

PRESTO 2 EURO - PRESTO 5 EURO -DEELNEMINGSREGELS- (K.B. 31.08.2014 - B.S.) NATIONALE LOTERIJ Naamloze vennootschap van publiek recht (Wet van 19 april 2002) september 2014 BELLIARDSTRAAT 25-33 1040 BRUSSEL Tel. 02/238.45.11 PRESTO 2 EURO - PRESTO 5 EURO -DEELNEMINGSREGELS- (K.B.

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie