Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15 jrg 1997, no.64 (pp )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15 jrg 1997, no.64 (pp )"

Transcriptie

1 Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Ergonomie van de werkbladdikte en nek-schouderklachten Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 ERGONOMIE VAN DE WERKBLAD-DIKTE EN NEK- SCHOUDERKLACHTEN Chris Riezebos, Vakgroep Beweging & Analyse, Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool Aad Lagerberg, Vakgroep Beweging en Analyse, Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool C. Riezebos A. Lagerberg Ergonomie is afgeleid van de griekse woorden "ergon" (arbeid/werk) en "nomos" (wetmatigheid). Inleiding Hoofdstukken uit ergonomische literatuur welke handelen over het bewegingsapparaat kenmerken zich over het algemeen door afbeeldingen waarin van vele onderdelen van het lichaam de gemiddelde afmetingen worden gegeven. De betekenis van deze afmetingen voor het functioneren van iemand in een concrete (werk)situatie blijft daarbij meestal onderbelicht. De analyse van de interactie tussen het bewegende individu en zijn omgeving ontbreekt vrijwel geheel. In een dik handboek ergonomie (5) van 1874 pagina's komt slechts één hoofdstukje van 19 bladzijden voor (dat is dus ongeveer 1% van het totale boek) waarin zowel het tillen, het zittend werken als het hanteren van gereedschappen sumier worden beproken. De overige 1854 pagina's gaan over andere (overigens zeer lezenswaardige) zaken, die met houding en beweging niets te maken hebben. Veel verder dan wat vage concepties over "goede" en "slechte" werkhoudingen gaan ergonomische beschouwingen meestal niet. Wat er nu precies zo "goed" is aan een bepaalde houding of wat er nu zo "fout" aan is, blijft steken in oppervlakkigheden als de hoogte van de belasting (de "te grote krachten") of de constatering dat er sprake is van asymmetrische belasting. Als er al aandacht aan de werkhouding wordt geschonken gaat het meestal om expliciet of impliciet vermelde normen als: "heupen, knieën en enkels "behoren" 90 gebogen te zijn in de zithouding", "de rug moet "recht" zijn", "het hoofd rechtop". Wat hieraan nu zo goed is wordt nergens door onderbouwd. Schrijnend wordt het pas wanneer mensen worden gewezen op hun "verkeerde" houding, terwijl over het hoofd wordt gezien dat de werkplek deze houding dwingend voorschrijft. In plaats van deze mensen "goed te leren zitten" lijkt een aanpassing van de werkplek meer op zijn plaats. Een voorbeeld van het bovenstaande (en van toepassing op dit artikel) wordt gegeven in figuur 1 (uit "De menselijke maat, een studie over de relatie tussen gebruiksmaten, menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen (1) ". De vrije ruimte tussen bovenbeen en onderkant van het werkblad "behoort" kennelijk minimaal 20 cm te bedragen. De dikke rand onder de tafel (vlak bij de romp) maakt deze eis bijna ridicuul. Welke rol de dikte van het werkblad hierbij speelt wordt niet besproken. De consequentie van de (riante) vrije beenruimte-eis voor de positie van de armen blijft geheel in het duister. Wel laat een wat nauwkeuriger beschouwing van deze afbeelding zien dat de bovenarmen in anteflexie zijn geplaatst. Tevens is te zien dat de bovenarmen van de zittende persoon wel heel kort zijn getekend. We komen hier later op terug.

3 Figuur 1. Overgenomen uit De menselijke maat, een studie over de relatie tussen gebruiksmaten, menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen (1). In dit artikel proberen wij aan de hand van een veel voorkomend probleem bij het zittend werk - het te dikke werkblad - aan te geven op welke wijze hierdoor klachten aan het bewegingsapparaat kunnen ontstaan. Vervolgens wordt een suggestie gedaan ten aanzien van de behandeling. Tot slot worden enkele adviezen gegeven voor wat betreft aanpassing van de werkplek. Definities en termen In figuur 2 worden een aantal voor dit betoog relevante maten en afstanden getoond met de bijbehorende namen. Het begrip "werkblad" wordt zeer ruim opgevat: tafels, bureau's, werkbanken zowel als lopende banden worden hiertoe gerekend. Wij beperken ons bij de analyse tot horizontaal geplaatste werkbladen. Figuur 2. 1 = zithoogte 2 = schouderhoogte 3 = onderbladhoogte 4 = bovenbladhoogte 5 = beenruimte 6 = werkbladdikte Voor de analyse is onder andere gebruik gemaakt van het computer programma "Mannequin". De mensfiguren hebben lichaamsverhoudingen en -afmetingen welke (gemiddeld) in werkelijkheid ook voorkomen. Lichaamstype, land van herkomst en dergelijke kunnen vrij gekozen worden. De maximale bewegingsuitslagen in de gewrichten zijn overeenkomstig die welke (gemiddeld) in werkelijkheid voorkomen. De mensfiguren zijn drie-dimensionaal, kunnen drie-dimensionaal bewogen worden en kunnen vanuit iedere gewenste hoek worden bekeken. Werkbladdikte, zithoogte, beenruimte en armposities Om enig inzicht te verkrijgen in de interactie tussen zithoogte, bovenbladhoogte, beenruimte en

4 armposities beschouwen we in eerste instantie enkele situaties waarbij de dikte van het werkblad nog geen rol speelt. Met andere woorden: het werkblad wordt als uiterst "dun" beschouwd. In figuur 3a zit iemand aan een voor haar te hoog werkblad. De zithoogte is normaal voor deze persoon. Wanneer deze werkneemster de bovenarmen ontspannen langs de romp zou willen laten afhangen, zouden in dit geval de onderarmen onder het werkblad uitkomen. Hiervoor zijn twee eenvoudige oplossingen: het werkblad lager stellen (figuur 3b) en/of de stoel hoger zetten (figuur 3c). In het laatste geval is een voetensteun overigens wel nodig. (Op de mogelijke oplossingen door middel van verandering van de armposities komen we later terug). Figuur 3. Verklaring in de tekst. Vervolgens beschouwen we dezelfde persoon die nu op een voor haar te lage stoel zit. De werkbladhoogte is voor haar normaal (figuur 4a). Ook hierbij zien we dat, indien deze persoon de bovenarmen ontspannen langs de romp zou willen laten afhangen de onderarmen onder het werkblad zouden uitkomen. In vergelijk met het vorige voorbeeld valt het verschil in beenruimte op. In figuur 3a is deze riant terwijl in figuur 4a de beenruimte uiterst beperkt is. Dit laatste maakt het dan ook niet mogelijk om (net als in figuur 3b) het werkblad te laten zakken: de benen zouden er doorheen steken (figuur 4b). De simpele oplossing in dit voorbeeld is natuurlijk het vergroten van de zithoogte door het hoger zetten van de stoel (figuur 4c). De vraag bij deze wat triviale voorbeelden is: wat is er nu eigenlijk zo erg aan een te hoge bovenbladhoogte of aan een kleine zithoogte. Het antwoord hierop is gelegen in de noodzakelijke armposities die in beide gevallen moeten worden ingenomen (op de beenruimteproblematiek komen we later terug).

5 Figuur 4. Verklaring in de tekst. In figuur 5 wordt getoond wat de consequenties zouden zijn van een te grote bovenbladhoogte (a) en van een te lage zithoogte (b) indien de werkneemster de bovenarmen ontspannen langs de romp zou willen laten afhangen. Er is in beide gevallen sprake van een te geringe schouderhoogte (2 in figuur 2). De ellebogen en polsen zouden in dat geval sterk geflecteerd moeten worden (de polsen zelfs extreem) om iets van het werkblad te kunnen oppakken. Voorwerpen die wat meer naar achter op het werkblad liggen kunnen zelfs geheel niet worden bereikt. Het is niet zo verwonderlijk dat deze (min of meer denkbeeldige compensatie) in de praktijk zelden of nooit wordt gezien. Figuur 5. Verklaring in de tekst. Wat mensen in dergelijke situaties wèl doen wordt weergegeven in figuur 6. De armen worden naar opzij en/of naar voren toe opgetild om de onderarmen boven het werkblad te positioneren. Dit gebeurt zowel bij (figuur 6a) een te grote bovenbladhoogte met een normale zithoogte (overeenkomstig met figuur 3a), als bij (figuur 6b) een normale bovenbladhoogte met een te lage zithoogte (overeenkomstig figuur 4a). Immers, in beide gevallen is er een te geringe schouderhoogte aanwezig. Later in dit artikel zullen wij ingaan op de spier- en gewrichtsproblematiek die het gevolg kunnen zijn van dit voortdurend in geheven positie verkeren van de armen.

6 Figuur 6. Verklaring in de tekst. In figuur 7 wordt een praktijksituatie getoond van het werken aan een lopende band. De dikte van de band (het werkvlak) valt duidelijk op. De geabduceerde positie van de arm is goed zichtbaar. De dikte van het werkvlak is als volgt van invloed op de armposities en de beenruimte c.q. de beenposities. Figuur 7. Armposities en been ruimte bij een veel te dik werkblad (lopende band). Let op de abductiepositie van de arm Figuur 8a laat ter vergelijk iemand zien die werkt aan een dun werkblad met een voor haar zodanige verhouding tussen bovenbladhoogte en zithoogte dat de bovenarmen ontspannen langs het lichaam kunnen afhangen. De voeten kunnen hierbij gemakkelijk naar voren (mits voldoende ruimte aanwezig is) of naar achteren worden geplaatst. Wanneer het werkblad veel dikker zou zijn (figuur 8b) kan de zithoogte van in figuur 8a niet gehandhaafd worden. De bovenbladhoogte is in beide gevallen gelijk, doch de onderblad hoogte is bij het dikke werkblad geringer dan bij het dunne blad. Bij eenzelfde zithoogte zouden de bovenbenen dan ook door het blad heensteken (figuur 8b). Het lager zetten van de stoel zou in dit geval geen oplossing bieden: de knieën zouden (bij een ongewijzigde positie van de onderbenen) nog steeds door het werkblad heensteken (figuur 8c).

7 Figuur 8. Verklaring in de tekst. Pas wanneer de werkneemster bij de lagere zithoogte de voeten naar voren zou verplaatsen (als die ruimte aanwezig is figuur 9a) of naar achteren (figuur 9b) zouden de bovenbenen onder het werkblad gebracht kunnen worden. In beide gevallen komen de onderarmen weer te laag uit en zouden (denkbeeldig) door het werkblad heensteken (figuur 9a en b). In feite is er nu opnieuw sprake van een niet goed afgestelde verhouding tussen zithoogte en bovenbladhoogte, geheel overeenkomstig de situatie als eerder weergegeven in figuur 4. Echter in dit geval wordt het probleem veroorzaakt door de dikte van het werkblad. De oplossing van het buigen van ellebogen en polsen zoals eerder getoond in figuur 5 zijn hierbij, zoals gezegd, geen reële opties. De enige oplossing voor de werkneemster is het heffen van de armen (figuur 9c). Deze armpositie wordt dus afgedwongen door de dikte van het werkvlak. Tegelijkertijd ontstaat, tengevolge van de door het dikke werkblad afgedwongen lage zithoogte, de eis om de voeten naar voren (figuur 9a) of naar achteren (figuur 9b) te plaatsen. Het probleem hierbij is dat het bijzonder lastig is van de positie in figuur 9a te gaan "verzitten" naar die van figuur 9b (en vice versa): de voeten zouden "door de vloer heen moeten" als alleen in de knieën zou worden gebogen en gestrekt. (Het geworstel (roteren van de bovenbenen om de lengte-as) om de voeten te verplaatsen bij het zitten in te krappe collegebankjes met veel te weinig beenruimte zullen vele van U zich ongetwijfeld herinneren). Figuur 9. Verklaring in de tekst.

8 Het verhogen van het werkblad bij dezelfde zithoogte als in figuur 8b is ook geen oplossing. Dit wordt getoond in figuur 10. In figuur 10a wordt ter vergelijk dezelfde denkbeeldige situatie weergegeven als in figuur 8b waarbij de zithoogte zodanig is dat de schouderhoogte voldoende is om de bovenarmen ontspannen te laten afhangen. Door de dikte van het werkblad zouden de benen nu door het blad heensteken. In figuur 10b wordt getoond wat het effect is van het verhogen van de onderbladhoogte (verhogen van het werkblad). De beenruimte neemt hierbij weliswaar toe, doch de onderarmen zouden in dat geval weer (denkbeeldig) door het werkblad heensteken: de schouderhoogte wordt immers geringer door het verhogen van het blad. Ook in dit geval wordt de werkneemster door de dikte van het werkblad gedwongen de armen te heffen (figuur 10c). Figuur 10. Verklaring in de tekst. Mensen die niet aan een werkblad zitten, kiezen vaak voor zitten met over elkaar geslagen benen. (De redenen hiervoor laten we hier verder buiten beschouwing). Bij het werken aan een (horizontaal geplaatst) werkblad gebeurt dit vrijwel nooit. Dat komt omdat in dat geval gekozen zou moeten worden voor een zeer grote beenruimte. In principe kan dit bereikt worden door het lager zetten van de stoel en of het hoger stellen van het werkblad. In beide gevallen neemt hierdoor de schouderhoogte echter zoveel af dat de armen relatief ver zijwaarts moeten worden geheven, hetgeen het werk over het algemeen vermoeiender en/of onhandiger maakt. In figuur 11a wordt getoond dat het zijwaarts heffen van de armen bij over elkaar geslagen benen en een zeer dun werkblad al in relatief hoge mate nodig is. De benodigde beenruimte bedraagt in zo n geval (overeenkomstig met de eis zoals gegeven in figuur 1) inderdaad in de orde van grootte van zo'n 20 cm. Om deze redenen was het ook nodig in figuur 1 de bovenarmen zo kort te tekenen. Bij een dik werkblad (figuur 11b) moet de armheffing nog veel meer plaatsvinden, aangezien de schouderhoogte dan nog geringer is.

9 Figuur 11. Met over elkaar geslagen benen zitten aan en horizontaal werkblad gaat noodzakelijkerwijze gepaard met een abductiestand van de armen. Of het werkblad nu dun is (a) of dik (b). In welke mate personen meer of minder hinder ondervinden van een werkplek in het algemeen en van de dikte van het werkblad in het bijzonder wordt mede bepaald door de lichaamsbouw. Als illustratie hiervan worden twee personen getoond van gelijke lichaamslengte doch verschillende lichaamstypen. Het blijkt (maar dat had U natuurlijk al verwacht) dat magere mensen een grotere beenruimte ter beschikking hebben (figuur 12a) dan relatief zwaar gebouwde personen (figuur 12b). Waarmee we vooral niet willen suggereren dat dan bij sollicitaties maar naar de lichaamsbouw zou moeten worden gekeken. Het aanpassen van de werkplek aan de werknemer lijkt meer op zijn plaats dan het aanpassen van de werknemer aan de werkplek. Figuur 12. De beenruimte is afhankelijk van de lichaamsbouw. Bij magere personen (a) is de beenruimte groter dan bij gezette individuen (b). Behalve het heffen van de armen wordt nog een compensatiemogelijkheid veelvuldig in de praktijk gezien. Deze wordt weergegeven in figuur 13a. De werkneemster stelt de stoel hoger, schuift vervolgens de stoel naar achteren, neemt plaats op "het puntje van de stoel" en laat de bovenbenen schuin naar

10 voren en omlaag over de voorrand van de stoel "afhangen". Op deze wijze wordt de schouderhoogte vergroot (door het vergroten van de zithoogte) terwijl de benen door de schuine positie toch min of meer onder het werkblad geplaatst kunnen worden. De armen behoeven hierbij slechts weinig of niet geheven te worden. Een gevolg hiervan is wel dat voorwerpen die zich wat verderaf van de persoon op het werkblad bevinden slechts bereikt kunnen worden door de armen nu voorwaarts te heffen (figuur 13b). Voorwerpen die relatief dichtbij liggen kunnen echter bij deze compensatie-zithouding gemakkelijk gehanteerd worden. Figuur 13. Compensatiehouding bij een te dik werkblad (a). Voor het bereiken van meer naar achteren gelegen objecten moeten de armen voorwaarts geheven worden. In figuur 14 worden twee werkneemsters getoond die deze compensatie gebruiken. Hieruit wordt tevens duidelijk dat de rugleuning hierbij in het geheel niet kan worden gebruikt. Op zich is dat niet zo'n probleem. Al eerder werd in dit tijdschrift (2) betoogd dat een rugleuning vrijwel nooit steun geeft aan de rug, behalve in een achterovergeleunde positie (pas dan immers projecteert het deelzwaartepunt van romp-hoofd-armen achter de draaiingsassen van de wervelkolom). Deze laatste houding komt over het algmeen in werksituaties niet voor. Figuur 14. Praktijkvoorbeelden van de compensatiehouding als getoond in figuur 13.

11 Het aan deze werkneemsters "aanleren" van een "goede" zithouding (achterin de stoel, rechtop, tegen de rugleuning, heupen, knieën en enkels 90 gebogen enz.) zou in dit verband ongeveer hetzelfde zijn als iemand met een steentje in zijn schoen uitleggen dat hij niet goed loopt en hem vervolgens de "juiste" afwikkelbeweging van de voet demonstreren in plaats van het steentje te verwijderen. Een laatste, tamelijk rigoureuze compensatiemogelijkheid wordt gegeven in figuur 15: staan in plaats van zitten lost alle problemen op, doch is (wellicht) vermoeiender. Figuur 15. De ultieme compensatie voor het te dikke werkblad: staan. Uit het voorgaande is hopelijk gebleken dat armposities en beenruimte aan elkaar gekoppeld zijn en gerelateerd zijn aan de verhouding tussen bovenbladhoogte en zithoogte (welke mede bepaald wordt door de dikte van het werkblad). Toch blijkt in de praktijk dat bij klachten van mensen over "te weinig beenruimte" (figuur 16a) bij ergonomen en ARBO-functionarissen de sterke neiging bestaat om de werkbladhoogte te vergroten (figuur 16b). Dan zouden de (al enigermate geheven armen) echter niet boven het werkblad uitkomen (figuur 16b). De werknemer zou de armen dan nog veel verder moeten heffen, waardoor het werk aanzienlijk vermoeiender en onhandiger wordt. Om dit probleem op te lossen zet de werknemer dan ook, als reactie op de aangebrachte "verbetering", intuitief zijn stoel weer hoger (figuur 16c) en constateert dat het verhogen van het werkblad nog niet voldoende is geweest. Dit proces kan zich in principe net zolang herhalen (figuur 16d) tot de werknemer op de 2e verdieping is aangeland en bemerkt dat het nog steeds niet helpt.

12 Figuur 16. Interactie tussen zithoogte, beenruimte, werkbladdikte en armpositie. Het verhogen van het werkblad is volkomen zinloos. Verdere verklaring in de tekst. Armpositie, klachten en therapie Uit een enquête welke wij hielden onder 17 werkneemsters die werkten aan de lopende band zoals getoond in de figuren 7 en 14 bleek het volgende. Vijftien van de zeventien ondervraagden (88%) hadden klachten van het bewegingsapparaat. De lokalisatie van de klachten wordt getoond in figuur 17. Figuur 17. Localisatie van de klachten bij 15 werkneemsters aan een te dik werkblad. (Sommigen gaven op meerdere plaatsen klachten aan). Let op de hoge mate van voorkomen van klachten in het nek-schoudergebied. Hieruit blijkt dat dertien van deze vijftien werkneemsters (87%) klachten hadden van nek en schouders (het totaal aantal lokalisaties is groter dan vijftien omdat verschillende werkneemsters op meerdere plaatsen klachten aangaven). Er was geen duidelijk links-rechts verschil aan te geven in het nek-schoudergebied. Dit is wellicht te verklaren uit de aard van het werk dat tegelijkertijd een geheven positie van beide armen nodig maakte. De uitwendige belasting van de werkzaamheden is buitengewoon gering: met de ene hand wordt een stapeltje van vier koekjes in een papieren cupje gedaan dat in de andere hand wordt gehouden. Het volle cupje wordt op op de lopende band geplaatst. De lopende band maakt het (uiteraard) niet mogelijk met de onderarmen op het werkblad te steunen: de armen moeten voortdurend met spierkacht zijwaarts worden geheven. In dit verband is een onderzoek van Chaffin (1973, in (5) ) illustratief. Deze onderzoeker onderzocht hoe lang vijf gezonde jonge mannen de armen (statisch) zijwaarts geheven konden houden. De resultaten worden getoond in figuur 18. Een abductiestand van 30 kan gedurende meer dan een uur worden volgehouden. Bij grotere abductiestanden wordt deze tijd zeer snel aanzienlijk korter. (De tijden wer-

13 den bepaald aan de hand van frequentie-shifts in het EMG-signaal en de subjectieve pijngewaarwording van de proefpersonen). Figuur 18. Naar Chaffin (in (5) ). Verband tussen de mate van abductie en de tijd gedurende welke deze positie (statisch) gehandhaafd kan worden. Nader onderzoek bij de werkneemsters aan de lopende band leerde dat er een zekere trainingsperiode van dagen tot weken nodig was voordat men in staat was het inpakwerk gedurende langere tijd (twee tot drie uur) continu vol te houden. (Een van de auteurs van dit artikel was al na ongeveer een kwartier nauwelijks meer in staat het werk vol te houden). Dit trainingseffect berust, behalve op het verkrijgen van vaardigheid in het werk, tenminste voor een deel op de adaptatie van het aantal in serie geschakelde sarcomeren van de nekschoudermusculatuur die de arm in de geheven positie houdt (m.trapezius, m. levator scapulae, m.supraspinatus etc.). Deze spierverkortingen zijn, net als die van sporters, uitermate nuttig en moeten vooral niet bestreden worden (3). Dankzij deze aanpassingen zijn deze werkneemsters, bij armheffingen van 30 en meer, in staat twee tot drie uur achtereen te werken. Dat is ongeveer twee tot drie keer zo lang als als de door Chaffin onderzochte groep gezonde jonge mannen. Dat deze vrouwen hierbij klagen over pijn en vermoeidheid in de nek-schouderregio is in dat verband niet iets waar we ons over moeten verbazen. Verbazend is het feit dat ze überhaupt in staat zijn dag in dag uit dit werk te verrichten, al is het met pijn. Een tweede effect van het voortdurend met geheven armen moeten werken is het ontstaan van bewegingsbeperkingen in de gewrichten van de schouder(gordel). De mechanismen welke hierbij een rol spelen zijn recentelijk in dit tijdschrift uitvoerig besproken (4). Gewrichten worden functiegestoord (beperkt beweeglijk) naar richtingen die gedurende langere tijd achtereen niet worden gebruikt. Het is daarbij in principe niet van belang of deze (relatieve) immobilisatie wordt opgelegd door een mitella, een gipsverband of door de werksituatie. In figuur 19 wordt schematisch weergegeven wat het gevolg is van het voortdurend in geheven positie verkeren van de arm. Figuur 19a toont ter vergelijk de ongestoorde afhangende arm. In deze positie is verdere adductie in het glenohumerale gewricht niet of nauwelijks mogelijk: het gewricht verkeert al vrijwel in de eindstand. Indien de arm frequent en gedurende langere perioden in bijvoorbeeld 25 abductie wordt gehouden (figuur 19b) ontstaat op den duur een bewegingsbeperking naar adductie. Stel dat de adductiebeperking zo'n 15 bedraagt dan kan de arm vanuit de zijwaarts geheven positie nog slechts zo'n 10 in het glenohumerale gewricht worden terugbewogen (figuur 19c). Om nu de arm (in situaties nà het werk) langs het lichaam te laten afhangen moeten scapula en humerus "en bloc" 15 adduceren in het acromio-claviculaire gewricht. (figuur 19d). Een dergelijke beweging (adductie om een sagittale as) kan in dit gewricht echter niet plaatsvinden. Het acromioclaviculaire gewricht heeft één vrijheidsgraad en kan slechts bewegen om een schuine as welke verloopt van lateraal-craniaal-ventraal naar mediaal-caudaal-dorsaal. Het naar de romp toe brengen van de afhangende arm leidt zo tot "wringing" en daardoor irritatie in het acromioclaviculaire gewricht. Aangezien er geen spieren rechtstreeks over het a- cromioclaviculaire gewricht lopen (dus van scapula naar clavicula) kan dit gewricht slechts beschermd worden door een défense musculaire van spieren van de (cervicale) wervelkolom naar de scapula c.q.

14 de clavicula. Zowel de irritatie van het AC-gewricht zelf als de hiervoor besproken benodigde spierspanning komen goed overeen met de localisatie van de klachten zoals weergegeven in figuur 17. Figuur 19. Principe van irritatie van het acromioclaviculaire gewricht als gevolg van een bewegingsbeperking naar adductie van het glenohumerale gewricht. Verdere verklaring in de tekst. Het principe van de behandeling van de beperkte adductie in het glenohumerale gewricht wordt weergegeven in figuur 20. Vanuit de maximale abductiestand in het glenohumerale gewricht wordt de bovenarm teruggekanteld naar adductie. De mobiliserende hand oefent tijdens deze kanteling druk uit op de onderzijde van de humeruskop in craniale richting (let op de in de oksel verlopende vaat-zenuwstreng). Door de uitgeoefende druk wordt de vergrote rolcomponent naar caudaal van de humeruskop afgeremd (c.q. de schuifcomponent vergroot). Dit heeft tot gevolg dat de momentane draaiingsassen verder van de gewrichtsspleet af worden gebracht waardoor de beweeglijkheid in het gewicht toeneemt. Een uitvoerige bespreking van deze mechanismen is recentelijk in dit tijdschrift gepubliceerd (4). Figuur 20. Mobilisatie van de adductie in het genohumerale gewricht. Vanuit de maximale abductiestand (a) wordt naar adductie bewogen (b). Gedurende het gehele bewegingstraject wordt druk gegeven op de humeruskop in craniale richting.

15 Het onderzoek van de adductiemogelijkheid in het glenohumerale gewricht bij een afhangende arm is lastig omdat de arm dan "door de romp heen" zou moeten bewegen. Een alternatief is het bij een gefixeerde bovenarm naar lateraal bewegen van het scapula (laterorotatie of abductie genoemd). Een kwantitatieve beoordeling van de bewegingsuitslag is hierbij echter niet goed mogelijk doordat de positie van het scapula door de huid heen niet goed is te beoordelen. Een tweede alternatief is het volgende. Laat de patiënt de bovenarmen 90 anteflecteren. Daarna wordt gevraagd de schouderbladen zover mogelijk naar elkaar toe te trekken (retractie van de schoudergordel) bij ongewijzigde anteflexiestand van de armen. Vervolgens wordt de patiënt verzocht om de onderarmen zo ver mogelijk naar buiten te brengen (roteren om de lengte-as door de humerus). Hierbij wordt (net als bij de adductie in de anatomische stand) bewogen om een sagittale as. Er is nu dus eveneens sprake van adductie in het glenohumerale gewricht, alleen met andere kontaktmakende kraakbeendelen als in de anatomische positie. De humeruskop rolt hierbij eveneens naar caudaal, net als bij de adductie van een afhangende arm. (In de descriptieve anatomie wordt de in figuur 21 getoonde beweging meestal aangeduid als "exorotatie". Een echte exorotatie vindt echter plaats om een verticale as, niet om een sagittale). Figuur 21. Onderzoek c.q. oefenen van de adductie in het glenohumerale gewicht. De ca. 90 geheven bovenarmen worden (bij een geretraheerde stand van de schoudergordel) om de lengte as naar buiten geroteerd (in de anatomie "exorotatie" genoemd). Behalve als onderzoek kan de hier beschreven beweging tevens als oefening dienen om de door de passieve mobilisatie verkregen bewegingswinst te behouden. Ten slotte zou deze beweging kunnen dienen als preventie. De cultuur in ons land maakt echter (in tegenstelling tot bijvoorbeeld die in Japan of China) dat men al gauw meent "voor gek te zitten" als men bijvoorbeeld ieder uur de in figuur 21 getoonde "oefening" zou doen. In plaats daarvan zou een zodanige afwisseling in werkzaamheden moeten worden gekozen dat na een periode waarin de armen voortdurend geheven (moeten) zijn een periode wordt gewerkt waarbij bijvoorbeeld veelvuldig met de rechterhand iets links naast het lichaam moet worden gepakt of neergezet. Anders gezegd: hoe meer afwisseling van principieel tegengestelde bewegingen, des te minder kans op beperkingen en klachten. Het opstellen van een bedrijfsfitnessprogramma heeft pas zin als dit een tegenwicht biedt voor de stereotiepe, eenzijdige bewegingen die werknemers gedurende langere tijd achtereen uitvoeren. Een uitvoerige analyse van de aard van de verrichte werkzaamheden is hierbij dus onontbeerlijk en daarmee ligt hier veel meer een taak voor de fysiotherapeut of bewegingstechnoloog dan voor de ergonoom. Aanpassingen van de werkplek Het behandelen door de fysiotherapeut van mensen die de gehele dag in - door de werkplek gedwongen houdingen verkeren die deze klachten veroorzaken, lijkt veel op het voortdurend oppompen van een lekke band in plaats van het gat te dichten. Uiteraard heeft het weinig zin patiënten te behandelen voor hun klachten wanneer zij de rest van de dag in omstandigheden verkeren die deze klachten weer net zo hard oproepen. Ook de tegenwoordig te pas en te onpas toegepaste armondersteuningen bieden geen oplossing voor het probleem. Sterker nog, deze armsteunen (al of niet dynamisch, uitgebalanceerd of "ergonomisch verantwoord") verergeren in onze optiek eerder de klachten dan dat ze deze verbeteren. Immers, de primaire vermoeidheid van de musculatuur wordt zeker verminderd. Maar dat heeft tot gevolg dat de

16 werknemers nog langer achtereen in de geheven armpositie blijven verkeren. De gewrichtsbeperkingen komen daardoor in heviger mate en sneller tot stand dan zonder deze steunen. In dat laatste geval immers zal de werknemer zo nu en dan tenminste de armen even langs het lichaam houden om "de vermoeidheid eruit te schudden". Mèt armsteunen zal zelfs deze "tegenmaatregel" achterwege blijven. Als allereerste zou natuurlijk de oorzaak van de problematiek - de werkplek - aangepakt dienen te worden. Gezien het voorgaande lijken de volgende maatregelen nodig. 1. Maak het werkblad zo dun als maar enigszins mogelijk is. 2. Zorg voor stoelen welke eenvoudig en gemakkelijk in hoogte verstelbaar zijn. Hoedt U voor allerlei prachtig uitziende stoelen waarvan de bedieningselementen zo mooi zijn weggewerkt dat geen mens ze meer kan vinden. 3. Zorg voor een individueel in hoogte verstelbare voetondersteuning (geen vaste stangen of voetplaten onder het werkblad). 4. Zorg voor afwisseling in het werk, waarbij de afwisselende taken zoveel mogelijk principieel van elkaar verschillende bewegingsrichtingen bevatten. Tot slot zou overwogen kunnen worden en ander ontwerp te kiezen voor het horizontale werkblad: een schuin gesteld werkvlak. In hoeverre dit mogelijk is, hangt sterk af van de aard van de werkzaamheden. Pennen en vele andere voorwerpen hebben de hinderlijke eigenschap over een scheef vlak naar omlaag te rollen of te schuiven. Voor wat betreft de armposities en de beenruimte is het effect echter uiterst gunstig, met name als tegelijkertijd gezorgd kan worden voor een dun werkblad (figuur 22a). Maar zelfs met een dik werkblad (samen met een aangepaste vormgeving) is een schuingesteld blad een aanzienlijke verbetering voor wat betreft beenruimte en armposities (figuur 22b). Figuur 22. Beenruimte en armposities bij een schuingesteld werkblad. a: dun werkblad. b: dik werkblad met aangepaste vormgeving van de rand. LITERATUUR

17 1. Haak A., Leever-van der Burgh D. De menselijke maat, een studie over de relatie tussen gebruiksmaten, menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen. Delftse Universitaire Pers (1987). 2. Lagerberg A., Riezebos C., Leseman S. Zitten en opstaan. Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg. (1995), no.4, pp. 219 t/m Riezebos C., Koes E. De Spierverkorting. Stichting Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie (1988). 4. Riezebos C., Lagerberg A., Kistemaker D. Het functiegestoorde gewricht. Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg. (1997), no.4, pp. 175 t/m Salvendy G. (ed.) Handbook of human factors. John Wiley & Sons (1987)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Doel Het geven van inzicht in de wijze waarop een werkplek optimaal ingericht is om klachten te voorkomen. Met de onderstaande informatie wordt een beeld afgegeven van een optimale werkplekinstelling,

Nadere informatie

Werkplekinstellingen

Werkplekinstellingen Werkplekinstellingen Deze brochure helpt u bij het instellen van uw werkplek. Uw stoel, bureau, beeldscherm en toetsenbord kunt u nu zelf instellen. In de tekst worden verschillende adviezen gegeven. We

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 100-113 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur Schoudersklachten: 1. Toelichting Deze verdiepingsmodule is gebaseerd op de NHG Standaard van oktober 2008 (tweede herziening). De anatomie van de schouder is globaal wel bekend bij de huisarts. Veelal

Nadere informatie

Afbeelding 1: Maximaal naar binnen draaien terwijl de armen in de zij gehouden worden

Afbeelding 1: Maximaal naar binnen draaien terwijl de armen in de zij gehouden worden Beeldschermwerk stelt specifieke eisen aan armleggers De standaard armleggers van bureaustoelen voldoen niet tijdens beeldschermwerk, een visie voor het herontwerp van de armlegger. In het eerste artikel

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Handleiding werkplekinstelling

Handleiding werkplekinstelling Stappenplan voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met dit stappenplan kunt u de werkplek van uw medewerkers zo instellen dat gezondheidsklachten

Nadere informatie

Schuitemaker fysiotherapie en manuele therapie bv www.fysio.net - Amsterdam

Schuitemaker fysiotherapie en manuele therapie bv www.fysio.net - Amsterdam Uit: Egmond-Schuitemaker schouderprotocol (conform Kibler, Cools en Walraven) Excentrische oefeningen rotatorencuff schouder www.fysio.net (nog niet op de huiswerkfilmpjes.) Toe te passen bij stabiliseren

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Bewegen is relatief Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Stap 1 Stoel instellen. 1.1 De stoelhoogte. 1.2 De zitdiepte. Stappenplan Optimale instelling beeldschermwerkplek

Stap 1 Stoel instellen. 1.1 De stoelhoogte. 1.2 De zitdiepte. Stappenplan Optimale instelling beeldschermwerkplek Stappenplan Optimale instelling beeldschermwerkplek Stap 1 - Stoel instellenn Stap 2 - Het bureau Stap 3 - Beeldscherm en hulpmiddelen Stap 4 - Werkorganisatie Stap 1 Stoel instellen 1.1 De stoelhoogte

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Beweging, beperking en mobilisatie van het patellofemorale gewricht Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 340-361 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

BIJLAGE: OPTIMALE INSTELLING BEELDSCHERMWERKPLEK

BIJLAGE: OPTIMALE INSTELLING BEELDSCHERMWERKPLEK BIJLAGE: OPTIMALE INSTELLING BEELDSCHERMWERKPLEK Om de werkplek goed in te stellen kan dit stappenplan worden doorlopen. Stap 1 Stoel instellen 1.1 De stoelhoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Inhoudsopgave 3 Stap 1: Stoel instellen 3 Stap 2: Aan het bureau 4 Stap 3: Verfijnen 5 Stap 4: Houding 7 Ten slotte 7 2 Stap 1: Stoel instellen De stoel - hoogte

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1 STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen.

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen. Werkstuk door een scholier 2469 woorden 20 maart 2004 6,5 118 keer beoordeeld Vak Verzorging Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel 50 Beeld: Frog design, Hedel De juiste bureaustoel Wat is een HUGO BOS Fysiotherapeut en manager ergonomie bij ErgoQuality Foundation, hugo.bos@ergoquality.org. Moeten de armen tijdens beeldschermwerk

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Beeldschermen en hun bedieningsmiddelen als toetsenbord en muis dienen aan een aantal eisen te voldoen om goed te kunnen werken.

Beeldschermen en hun bedieningsmiddelen als toetsenbord en muis dienen aan een aantal eisen te voldoen om goed te kunnen werken. Normen en Richtlijnen voor beeldschermwerkplekken Inleiding Zodra er meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht wordt valt deze werkplek onder de richtlijnen van het Koninklijk Besluit Beeldschermwerkplekken.

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17)

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17) Auteur(s): Henk van Holstein; Paul van der Meer Titel: Mobiliteit en Mobilisatie van het Art. Acromioclavicularis Jaargang:20 Jaartal:2002 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Preventie rugklachten

Preventie rugklachten Preventie rugklachten Bijlage 3 Stretchoefeningen (11) Stretching voer je gedurende één à twee minuten uit tussen behandelingen in. Een rekkend gevoel in de spieren wijst op goede efficiëntie van de oefening.

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Nekbrochure Rugschool Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure vindt u enkele

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel hoogte Ga recht voor de stoel staan. Stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Ga op de stoel zitten.

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van 1) Zit, bekken voorwaarts gekanteld, 1 been gestrekt, het andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de armen reikt men voorwaarts op het gestrekte been, de handen ter hoogte van het onderbeen,

Nadere informatie

Gezond werken met beeldschermen

Gezond werken met beeldschermen Gezond werken met beeldschermen Het Arboblad beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden om werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. De genoemde maatregelen zijn afgestemd op de wettelijke eisen.

Nadere informatie

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten Infobrochure Manueel hanteren van lasten Inhoud Infobrochure Manueel hanteren van lasten 1. Anatomie en inzicht in het lichaam 1.1 1.2 Wervelkolom Tussenwervelschijf 2. Oorzaken en risico's van (over)belasting

Nadere informatie

BEELDSCHERMWERK. 1. Inleiding

BEELDSCHERMWERK. 1. Inleiding BEELDSCHERMWERK Achtereenvolgens worden besproken: 1. Inleiding 2. Fasen bij het ontstaan van RSI 3. Opstapeling van factoren 4. Inrichting en instelling van de beeldschermwerkplek 5. Praktische regels

Nadere informatie

Hoe zit je gezond achter je pc?

Hoe zit je gezond achter je pc? Hoe zit je gezond achter je pc? Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg. Er wordt thuis en op kantoor

Nadere informatie

Werken met beeldschermen

Werken met beeldschermen Werken met beeldschermen Beeldschermwerk 080909.docVersie: 01/08/2012 Pagina 1 van 8 WERKEN MET BEELDSCHERMEN Werken met beeldschermen kan leiden tot o.a. oogvermoeidheid, hoofdpijn, rug- en nekklachten.

Nadere informatie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Frozen shoulder

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Inrichting beeldschermwerkplek

Inrichting beeldschermwerkplek Inrichting beeldschermwerkplek Het is lastig om tijdens beeldschermwerk een gezonde werkhouding te waarborgen, vooral wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is. Daarom

Nadere informatie

STEP WerkPlekAnalyse bij

STEP WerkPlekAnalyse bij STEP WerkPlekAnalyse bij Inleiding De STICHTING ERGONOMIE & PREVENTIE (STEP) is gevraagd de werkplek van mevrouw G. te analyseren, risicofactoren te inventariseren en advies te geven over een optimale

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Lenigheid en beweeglijkheid

Lenigheid en beweeglijkheid 2.3.2. Lenigheid en beweeglijkheid Deze vaardigheid is bedoeld om de verschillende spieren te trainen op lenigheid en de verschillende gewrichten te mobiliseren. Lenigheid en beweeglijkheid bestaat uit:

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

KNZB applicatie MOZ landtraining

KNZB applicatie MOZ landtraining KNZB applicatie MOZ landtraining Praktijk oefeningen Stahouding Ingezakte houding Actieve stahouding Squathouding Foute squathouding Juiste squathouding Controle transversus Neutraal, geen aanspanning

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Schouder subluxatie bij de hemiplegische patiënt Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 72-81 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek vhp ergonomie Huygensstraat 13a 2515 BD Den Haag tel. 070-3892010 email. info@vhp-ergonomie.nl Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1 STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. De Fysiotherapeutische behandeling bij de primaire frozen shoulder

Hoofdstuk 6. De Fysiotherapeutische behandeling bij de primaire frozen shoulder Hoofdstuk 6 De Fysiotherapeutische behandeling bij de primaire frozen shoulder Bij het ontwikkelen van de therapie voor patiënten met een frozen shoulder is uitgegaan van de hypothese dat bij de primaire

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Adviezen bij KANS/rsi

Adviezen bij KANS/rsi Adviezen bij KANS/rsi U bent momenteel in behandeling wegens klachten aan arm, nek en schouders. Dit wordt ook wel KANS/rsi genoemd. Het begrip RSI (Repetitive Strain Injury) heeft in de praktijk een groot

Nadere informatie

Oefeningen na een schouder-operatie

Oefeningen na een schouder-operatie Oefeningen na een schouder-operatie Deze folder is bestemd voor patiënten na een schouderoperatie die geopereerd zijn in het Radboudumc. In deze folder staan oefeningen en adviezen voor de schouder beschreven.

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders

Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders Inhoud Pagina Wat is RSI of CANS? 3 Wat zijn de oorzaken van CANS/RSI? 4 Samen CANS voorkomen 4 Werktaken,

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Reumaoefeningen P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Dit oefenboekje is u uitgereikt tijdens het reuma-revalidatieprogramma in de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. Het dient

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie 00 Oefeningen voor longpatiënten Afdeling Fysiotherapie 1 Huiswerkprogramma In de warming-up zwaait en/of draait u uw armen los gedurende 2 minuten. Ook kunt u uw schouders losdraaien. Het is de bedoeling

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (spierversterkende oefeningen voor de schouder)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (spierversterkende oefeningen voor de schouder) U heeft een ondergaan. Bij deze operatie zijn een aantal lymfeklieren uit uw hals verwijderd. Deze klieren zitten vlak bij de elfde hersenzenuw die de monnikskapspier van prikkels voorziet. De monnikskapspier

Nadere informatie

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel)

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Diagnostiek aan de schoudergordel Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Doorsnede art. humeri bicepspees, loopt door bovenkant van kapsel en voorkomt inklemming van kapsel in gewrichtsspleet

Nadere informatie

RSI. Lijdt U reeds aan of bestaat er een risico op musculoskeletale. Repetitive Strain Injuries? Ga bij uzelf na of U: Inspanning. Houding.

RSI. Lijdt U reeds aan of bestaat er een risico op musculoskeletale. Repetitive Strain Injuries? Ga bij uzelf na of U: Inspanning. Houding. Ga bij uzelf na of U: al problemen of klachten heeft gehad in de nek, de schouders, de ellebogen of de polsen ten gevolge van de arbeidsomstandigheden. moet werken in oncomfortabele houdingen: torsies,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 219-232 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Een comfortabele werkplek

Een comfortabele werkplek Een comfortabele werkplek dat verdient toch iedereen. 1 P agina 2 P agina U werkt veelvuldig met een computer, laptop of tablet? U zult dan vast wel eens gemerkt hebben dat u vermoeid bent of dat uw rug,

Nadere informatie

Schouderoperatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische afdeling

Schouderoperatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Schouderoperatie oefeningen en richtlijnen Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw schouder. Het doel van de operatie is het wegnemen

Nadere informatie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie 00 Oefeningen voor longpatiënten Afdeling Fysiotherapie Huiswerkprogramma In dit boekje staan oefeningen voor de armen en benen die u thuis kunt uitvoeren. Uit onderstaande voorbeelden kiest u iedere dag

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Inrichting arbeidsplaats

Arbocatalogus pkgv- industrie Inrichting arbeidsplaats Arbocatalogus pkgv- industrie Inrichting arbeidsplaats Bijlage 6 Checklist beeldschermwerk Inleiding In deze checklist zijn vragen opgenomen waarmee de beeldschermwerker kan beoordelen of zijn taak, beeldscherm

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Bijlage 1 Quick Scan formulieren voor risico-inventarisatie (stap 1 t/m 3) Stap 1 Prioritering van afdelingen Beantwoord de onderstaande vragen en benoem

Nadere informatie

Uw conditie op niveau

Uw conditie op niveau Uw conditie op niveau Beweeg je beter! Bewegen tijdens uw opname www.nwz.nl Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Mag ik wel bewegen? 3 Algemene beweegtips 4 Bewegen en oefenen 4 Meer informatie 8 Bewegen

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Test: zit jij goed achter je beeldscherm? Ja Nee Zijn je bovenbenen horizontaal? Staan je beide voeten plat op de grond? Is de hoek tussen je

Nadere informatie

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC - 1 - Informatie over veilig werken met de PC Veilig werken met de computer Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die op kantoor werkt te maken met computers. Zit jij ook regelmatig achter een toetsenbord,

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie