Aanbevolen literatuur

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbevolen literatuur"

Transcriptie

1 U vindt via volgende hyperlinks aanbevolen boeken gerangschikt volgens thema: Brein & psychologie Coaching en therapie Communicatie Gedrag, emoties en vaardigheden Groepsdynamica Human Resources Management Leiderschap Leren Lichaamstaal Persoonlijkheid Sceptische kijk Verkoop en onderhandelen

2 Brein & psychologie Freud en Darwin op de sofa Magiels, Geerdt Bioloog en wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels laat zien waarom Freud in de moderne psychologieboeken nog slechts een voetnoot in de geschiedenis van de psychologieontwikkeling is en waarom Darwin wel de status van wetenschapper verdient. Darwin ging in tegenstelling tot Freud heel methodologisch te werk, bouwde falsificatie in enz. Dat is de reden waarom de grote lijnen van zijn werk (evolutietheorie) nog steeds overeind blijven en hij als pionier wordt beschouwd voor de moderne biologie en genetica. Het geheim van je brein Amoodt,Sandra en Wang, Sam Deze twee breinwetenschappers schrijven op een zeer bevattelijke manier over ons brein en waarom dit vaak niet te vertrouwen valt. Ons brein is geëvolueerd naar een systeem dat ons toeliet om te overleven in een relatief eenvoudige natuur en met kleine groepen van mensen. In de huidige complexe samenleving spelen vooroordelen, foute conclusies en heuristieken (simpele vuistregels) ons veel parten. Daarom dat we ook zo bijgelovig zijn. Psychologie Brysbaert, Marc Dit prachtig vormgegeven boek van professor psychologie Brysbaert is niet alleen nuttig voor psychologiestudenten aan de universiteit maar voor iedereen die wil kennismaken met de moderne, wetenschappelijke psychologie. Het biedt ook een goed overzicht van de geschiedenis van de psychologie. Super Sense - waarom we in het bovennatuurlijke geloven Hood, Bruce M. De Britse hoogleraar psychologie Hood legt uit waarom de meeste mensen (bij)gelovig zijn, een beroep doen op het bovennatuurlijke en belang hechten aan allerlei symbolen. Hij laat zien hoe dit is ontstaan en hoe hardnekkig ons bijgeloof is. The emotional Brain Ledoux, Joseph Dokter en breinwetenschapper Ledoux neemt ons mee in ons brein. Hij verklaart ons het circuit van angst op een wetenschappelijke manier. Hij legt ook uit dat er twee "routes" zijn voor empathie en angst: de lage en snelle route (emoties) en de hoge route (meer rationeel). Synaptic Self Ledoux, Joseph Een vervolgboek op The Emotional Brain waarin Ledoux verklaart waarom wij eigenlijk "ons brein" zijn.

3 Coaching en therapie Cognitieve Gedragstherapie voor Dummies Wilson, Rob en Branch, Rhena Een mooi handboek waarin twee psychotherapeuten die geschoold zijn in cognitieve gedragstherapie een bevattelijk overzicht geven van wat CGT kan betekenen, ondermeer voor angst, depressie enz. Het boek mist wel degelijke protocollen maar is een aanrader voor de neofiet in coaching en therapie. How to control your anger before it controls you? Ellis, Albert Boosheid in een ander perspectief: waarom het vanuit wetenschappelijk én psychologisch standpunt beter is je boosheid onder controle te krijgen. Ik kan denken en voelen wat ik wil Diekstra, René Over de RET-methode, goede inleiding en goed mini-doeboek. Het boek is echter wat gedemodeerd omdat de auteur niet de laatste versie van de therapie beschrijft (REBT). De RET-methode is trouwens minder adequaat gebleken voor het behandelen van angst. Daarvoor is exposure in vivo, en in het bijzonder de graduele blootstelling, het meest effectief gebleken. Inleiding in de gedragstherapie Orlemans, Hans, Eelen, Paul, Hermans, Dirk Een goed basisboek, gebruikt door (klinisch) psychologiestudenten die overwegen therapeut te worden. Lessen in levenskunst Van Craen, Wilfried Meer een leesboek maar heel goede beschrijvingen van fouten in de informatieverwerking (vooraan) en ook over REBT (achteraan), verder vrij veel balast. Moeten maakt Gek Ellis, Albert & Backx, Wouter Een zelfhulpboek van de uitvinder van RETTEN en REBT zelf. Rational Emotive Behavioral Therapy A therapist s Guide. Ellis, Albert & MacLaren, Catharine Een van de laatste boeken van Albert Ellis waarbij hij de RET omdoopt naar REBT die hij plaatst onder de cognitieve gedragstherapieën. Vooral de aanpak rond boosheid heeft nog actualiteitswaarde. Een gemis blijft wel een protocol. De technieken worden in vrij losse flarden beschreven. Zo omschrijft hij de bekende techniek "exposure in vivo" als "in vivo desensitization" maar meldt hij niet hoe dit moet gebeuren (bvb op een graduele manier: vanaf situaties die weinig angst veroorzaken naar situaties die veel angst veroorzaken).

4 Communicatie How to win friends and influence people Carnegie, Dale Een ietwat te Amerikaans enthousiast gekleurd boek van begin van de vorige eeuw op vele punten nog altijd brandend actueel. Wie het zoutvat bij de hand heeft kan mits een flinke snuif zout toch wat bruikbare tips opdoen.

5 Gedrag, emoties en vaardigheden De Brein Machine Nelissen, Mark De Belgische professor gedragsbiologie Nelissen (Universiteit Antwerpen) doet een boekje open over de evolutionaire oorsprong van onze emoties zoals boosheid, angst, jaloezie Een nuchtere kijk vanuit de gedragsbiologie en een pleidooi om onze cultuur en ratio te laten primeren op onze dierlijke instincten die niet altijd zo aangepast meer zijn aan onze moderne maatschappij. De Bril van Darwin Nelissen, Mark In dit boek belicht Mark Nelissen de evolutionaire oorsprong van ons gedrag. Een nuchtere kijk vanuit de gedragsbiologie en een pleidooi om onze cultuur en ratio te laten primeren op onze dierlijke instincten die niet altijd zo aangepast meer zijn aan onze moderne maatschappij. Het spiegelende brein Iacoboni, Marco Iacoboni is een breinwetenschapper die ons meeneemt in de wonderlijke wereld van de spiegelneuronen, een vrij recente wetenschappelijke ontdekking. Hij heeft het ook over het belang van authentieke empathie (gevoelsmatige empathie in plaats van rationele) en het effect op onze natuurlijke drang naar samenwerking (met leden uit de in-group).

6 Groepsdynamica Facilitating Group Development Bouwen, René & Fry, Ronald (hoofdstuk in: Handbook of Work Group Psychology (M. West), Over groepsdynamica.

7 Human Resources Management De HR-ballon. 10 populaire praktijken doorprikt Vermeren, Patrick (consulent en medezaakvoerder bij PerCo) Een overzicht van niet-evidence based praktijken en pseudowetenschap die veelvuldig voorkomen in bedrijven: situational leadership, NLP, MBTI, LIFO, TKI, transactionele analyse, Maslow, HBDI en de jaarlijkse evaluatie van alle werknemers. De wijze waarop psychologische theorieën, inzichten en bevindingen opduiken in het bedrijfsleven, gaat niet steeds gepaard met de nodige kennis, integriteit of terughoudendheid. Al is dit gegeven bij academici genoegzaam bekend, toch zien we uit die hoek weinig of geen verzet om dit misbruik aan te kaarten of te keren. Het is dan ook zeer opmerkelijk dat de auteur, Patrick Vermeren, zelf actief in het bedrijfsleven, deze taak op zich heeft genomen. Het boek toont ons een staalkaart van pseudowetenschappelijke en foutieve technieken en methodes die binnen de wereld van training, selectie, evaluatie en HRM in het algemeen, veel populariteit genieten, maar weinig om het lijf hebben. Een knuppel in het hoenderhok waarop reeds lang werd gewacht. Danny Rouckout, licentiaat psychologie, verbonden aan de Universiteit Antwerpen Documentatie van tests en testresearch in Nederland (deel I en II) Evers, Van Vliet-Mulder & Groot Een onmisbare gids met een beoordeling van psychologische tests van de Commissie Testaangelegenheden (COTAN) van het Nederlands Instituut voor Psychologen. Voor iedereen die ethisch, juridisch correct en evidence based wil werken bij selectie, recrutering en eventueel coaching. Handboek human resources Management Lievens, Filip Een overzicht van Evidence Based praktijken door professor Filip Lievens van de Universiteit Gent. Naar een nieuwe generatie assessment Lievens, Filip & Schollaert, Eveline Over nieuwe testmethodes. De Situational Judgment Tests komen uitgebreid aan bod: status en toekomst van dit type test.

8 Leiderschap Rond Leiderschap. De brug tussen wetenschap en praktijk Vermeren, Patrick (consulent en medezaakvoerder bij PerCo) Een Nederlandstalig handboek over leiderschap dat erg leesbaar is, maar vooral stevig onderbouwd is. Twee hoofdthema's zitten in het boek: het leiderschapscircumplex en motivatie. Na jaren intensieve literatuurstudie is Patrick Vermeren er wonderwel in geslaagd om een zeer ambitieus project tot een goed einde te brengen. Weinig academici kunnen aan de publicatiedruk weerstaan en slagen er dan ook maar zelden in om buiten hun ivoren toren te treden.omgekeerd nemen weinig consulenten de tijd om zich na hun opleiding grondig te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke literatuur. Academici en consulenten zijn elk op hun manier wereldvreemd. Met dit boek slaat consulent Patrick Vermeren de broodnodige brug tussen twee deze twee werelden, waarbij hij zichzelf en de wetenschappelijke literatuur voortdurend in vraag durft te stellen en zich zo hoedt voor de confirmatieneiging. Op een vlotte, zeer onderhoudende en wetenschappelijk gedegen wijze weet Patrick Vermeren zowel consulenten als academici blijvend te prikkelen doorheen dit boek. ( ) Prof. dr. Maarten Vansteenkiste (Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie Universiteit Gent) Anders Leiden Vermeren, Patrick (consulent en medezaakvoerder bij PerCo) Een opinieboek over diverse heikele thema's in bedrijven. Toplonen, discriminatie van vrouwen, het zinloze gedweep met individueel talent, alternatieven voor de jaarlijkse beoordeling zijn allemaal thema's die aan bod komen. De kracht schuilt in de wetenschappelijke onderbouwing. De kracht van dit boek zit in zorgvuldige raadpleging van wetenschappelijk onderzoek. De auteur knoopt daarmee aan bij de traditie en stijl van zijn eerste boek De HR-ballon. 10 populaire praktijken doorprikt. Vermeren breekt ook een lans voor een meer professionele evidence based aanpak van HRM en bedrijfsvoering in het algemeen. De auteur onderstreept met dit boek dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor (bedrijfs)leiders om op een consistente manier goed leiderschap te vertonen en biedt duidelijke alternatieven aan, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse evaluatie. Een mooi vervolg op de HR-ballon, met langverwachte antwoorden. De Uitgever. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap Covey, Steven Levenshoudingen komen aan bod. Geen wetenschappelijk boek, maar enkele goede filosofische uitgangspunten.

9 Effectief leiding geven Gordon, Thomas Over actief en empathisch luisteren. Het boek is een beetje aan de softe kant alhoewel het stuk over kritiek geven nog altijd erg actueel is en er naar onze mening geen beter alternatief voor de Ik-boodschap is voorgesteld tot op heden. Gids van Managementgoeroes Kennedy, Carol Een mooi overzicht van het denken over leidinggeven bij goeroes: opvallend is de rode draad over empathisch en resultaatsgericht leiderschap. Wij bevelen overigens liever boeken aan van wetenschappers dan van goeroes. Personality and the fate of organisations Hogan, Robert Academisch persoonlijkheidsonderzoeker Hogan legt uit waarom persoonlijkheid toch nog altijd een rol speelt bij leiderschap en hoe de figuur van de leider een impact heeft op organisaties. 80 tips voor resultaatgericht coachen Verhoeven, Willem Een handig en beknopt boekje met een update van "de manager als coach". Nuttig voor organisaties die willen dat hun managers meer coachen: wat moeten ze nog veranderen aan hun structuur, beeld op leiderschap en managementpraktijken zoals de jaarlijkse evaluatie. The 2nd language of leadership Quirk, Michael &. Fandt, Patricia Een Engelstalig boekje van een klinisch psycholoog en een management professor over het verband tussen de Big Five persoonlijkheidstrekken en leiderschap. Zij verklaren verder hoe gedrag kan aangepast worden. Ze wijzen erop dat het aanleren van nieuw gedrag lijkt op het aanleren van een tweede taal als volwassene: men beheerst deze taal minder goed dan de moedertaal. Why decisions fail? Nutt, Paul Over de manier waarop men in bedrijven beslissingen neemt en wat de gevolgen zijn. Het onderzoek is uitgevoerd op een manier die onderhevig kan zijn aan Halo-effecten, namelijk door mensen te interviewen na de beslissing (binnen de 6 maanden nadat ze werd genomen) in combinatie met vragenlijsten. Nochtans lopen de bevindingen convergent met academische literatuur die peer-review processen eisen. Daarom is het toch representatief voor wat experimenteel en veldonderzoek aantoont.

10 Leren Méthodes pour la mémoire, historique et évaluation. Lieury, Alain Over leerprocessen. Understanding the brain Towards a new learning science OECD (OESO) Over de stand van zaken svan de wetenschappelijke kennis van het brein en het verband met leerstrategieën anno 2002.

11 Lichaamstaal Darwin and Facial Expression: A Century of Research and Review Ekman, Paul Een boek van dé expert inzake gelaatsexpressies. De naakte Mens Morris, Desmond Een klassieker over lichaamstaal. Kinesics and Context: Essays on Body Motion Communication Birdwhistell, Ray Ook een klassieker over lichaamstaal. Nonverbal Communication Mehrabian, Albert Over lichaamstaal en gelaatsexpressies.

12 Persoonlijkheid Geen twee hetzelfde Harris, Judith (Rich) Een uiterst leesbaar boek, opgevat als een detectiveroman over wat onze persoonlijkheid bepaalt. Overerving van biologische eigenschappen en invloed van omgevingsfactoren geven een mix van invloeden, waardoor eeneiige tweelingen weliswaar hetzelfde genetisch materiaal hebben bij de conceptie, maar nog tijdens de zwangerschap van elkaar gaan verschillen. Hierdoor lijken ze niet alleen dubbel zo hard op elkaar dan gewone kinderen uit hetzelfde gezin (+0,50) maar verschillen ze nog altijd enorm qua persoonlijkheid - gemeten met de BIG FIVE vragenlijsten (overeenkomst +0,50). Het onbeschreven blad. Over de ontkenning van een aangeboren menselijke natuur Pinker, Steven Hoogleraar Steven Pinker van het MIT neemt persoonlijkheid onder de loep en stelt vast dat we allesbehalve een onbeschreven blad zijn bij de geboorte. Bepaalde karaktertrekken en ons temperament worden in hoge mate bepaald door onze biologie. Super Sense - waarom we in het bovennatuurlijke geloven Hood, Bruce M. De Britse hoogleraar psychologie Hood legt uit waarom de meeste mensen (bij)gelovig zijn, een beroep doen op het bovennatuurlijke en belang hechten aan allerlei symbolen. Hij laat zien hoe dit ontstaan is en hoe hardnekkig bijgeloof is. The myth of the first three years Bruer, John T. Bruer is een breinwetenschapper die haarfijn uitlegt waarom de alom bekende en voor waar genomen hypothese, namelijk dat de eerste drie jaren bepalend zijn voor onze persoonlijkheid, niet klopt. Hij baseert zich daarvoor op modern wetenschappelijk onderzoek. DARWIN voor Dames over feminisme en evolutietheorie Griet Vandermassen Griet Vandermassen is filosofe en is postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Genderstudies van de Universiteit Gent. Het centrale punt in dit boek is dat feminisme weliswaar een interessante beweging was en is, maar dat wetenschappelijk onderzoek niet mag gekleurd worden door feminisme. Het boek past in dit lijstje van aanbevolen boeken omdat het vooral in de laatste hoofdstukken een mooi overzicht biedt van de huidige kennis inzake man-vrouw verschillen. Dit is ook bijzonder relevant in het kader van werkomgevingen en leiderschap (bvb. hoe doen vrouwen het in een leidinggevende positie. Eens u zich door de eerste moeilijke hoofdstukken worstelt, wordt het boek stilaan een echte aanrader.

13 Sceptische kijk De HR-ballon. 10 populaire praktijken doorprikt Vermeren, Patrick (consulent en medezaakvoerder bij Performance Coaching) Een overzicht van niet-evidence based praktijken en pseudowetenschap die veelvuldig voorkomen in bedrijven: situational leadership, NLP, MBTI, LIFO, TKI, transactionele analyse, Maslow, HBDI en de jaarlijkse evaluatie van alle werknemers. De wijze waarop psychologische theorieën, inzichten en bevindingen opduiken in het bedrijfsleven, gaat niet steeds gepaard met de nodige kennis, integriteit of terughoudendheid. Al is dit gegeven bij academici genoegzaam bekend, toch zien we uit die hoek weinig of geen verzet om dit misbruik aan te kaarten of te keren. Het is dan ook zeer opmerkelijk dat de auteur, Patrick Vermeren, zelf actief in het bedrijfsleven, deze taak op zich heeft genomen. Het boek toont ons een staalkaart van pseudowetenschappelijke en foutieve technieken en methodes die binnen de wereld van training, selectie, evaluatie en HRM in het algemeen, veel populariteit genieten, maar weinig om het lijf hebben. Een knuppel in het hoenderhok waarop reeds lang werd gewacht. Danny Rouckout, licentiaat psychologie, verbonden aan de Universiteit Antwerpen De Zwarte Zwaan Taleb, Nassim Nicholas. Een gezond kritisch boek (grappig geschreven) over een aantal managementpraktijken zoals het klassieke visieverhaal, de businessplans, value at risk modellen en econometrische modellen. Over het belang van toeval en onvoorspelbaarheid. Hard facts, dangerous half-trughts and total nonsense Pfeffer,Jeffrey & Sutton, Robert I. Twee Harvard-professoren die heel wat populaire praktijken onder de loep nemen. Over de onzin van het dwepen met individueel talent, de negatieve effecten van bonussen, het gedweep met de leider als een held. De auteurs houden een pleidooi voor Evidence Based Management. Het geheim van je brein Aamodt,Sandra & Wang, Sam. Deze twee breinwetenschappers schrijven op een zeer bevattelijke manier over ons brein en waarom dit vaak niet te vertrouwen valt. Ons brein is geëvolueerd naar een systeem dat ons als jager/verzamelaar toeliet om te overleven in een relatief eenvoudige natuur en met kleine groepen van mensen. In de huidige complexe samenleving spelen vooroordelen en foute conclusies en heuristieken ons veel parten. En ons brein is nog niet geëvolueerd tegen onze (evolutionair recente) tijd aals jager/verzamelaar. Daarom dat we ook zo bijgelovig zijn.

14 Misleid door Toeval Taleb, Nassim Nicholas Het eerste boek van Taleb. Over de financiële markten en de whizz-kids die vaak totaal fout beleggingsadvies geven en geen rekening houden met plotse gebeurtenissen die de beursresultaten van tientallen jaren in één klap kunnen uitvegen. Snakes in Suits Babiak, Paul & Hare, Robert D. Twee leidende psychologen die onderzoek doen naar psychopathologie waarschuwen ons voor de gevaren van psychopaten aan de top. Zij stellen ondermeer vast dat de toegenomen snelheid, het snel wisselen van leiderschapsposities en de toegenomen chaos in grote bedrijven een ideale biotoop vormen voor narcisten en psychopaten. Zij zijn dan ook in grotere getale aanwezig in topposities dan in de rest van de bevolking. Super Sense - waarom we in het bovennatuurlijke geloven Hood, Bruce M. De Britse hoogleraar psychologie Hood legt uit waarom de meeste mensen (bij)gelovig zijn, een beroep doen op het bovennatuurlijke en belang hechten aan allerlei symbolen. Hij laat zien hoe dit is ontstaan en hoe hardnekkig bijgeloof is. The Halo Effect and the eight other business delusions that deceive managers Rosenzweig, Phil Een IMD-professor die (zelf)kritisch is tegenover business schools (die MBA's afleveren). Hij neemt populaire boeken onder de loep (bijvoorbeeld Good to Great van Collins en In Search of Excellence van Peters & Waterman). The myth of the first three years Bruer, John T. Bruer is een breinwetenschapper die haarfijn uitlegt hoe de alom bekende en voor waar genomen hypothese, namelijk dat de eerste drie jaren bepalend zijn voor onze persoonlijkheid, niet klopt. Hij baseert zich daarvoor op modern wetenschappelijk onderzoek. Zelf denken. Een korte cursus intellectuele zelfverdediging Baillargon, Normand De Canadese professor in pedagogiek Baillargon is een scepticus eerste klas en leert ons kritischer te denken. Kritischer betekent niet negatief, maar met nieuwsgierigheid op zoek gaan naar bewijzen en ons bewust zijn van de tekortkomingen van ons eigen brein en de misleidende valkuilen die mensen dagelijks voor elkaar graven.

15 DARWIN voor Dames over feminisme en evolutietheorie Griet Vandermassen Griet Vandermassen is filosofe en is postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Genderstudies van de Universiteit Gent. Het centrale punt in dit boek is dat feminisme weliswaar een interessante beweging was en is, maar dat wetenschappelijk onderzoek niet mag gekleurd worden door feminisme. Het boek past in dit lijstje van aanbevolen boeken omdat het vooral in de laatste hoofdstukken een mooi overzicht biedt van de huidige kennis inzake man-vrouw verschillen. Dit is ook bijzonder relevant in het kader van werkomgevingen en leiderschap (bvb. hoe doen vrouwen het in een leidinggevende positie. Eens u zich door de eerste moeilijke hoofdstukken worstelt, wordt het boek stilaan een echte aanrader.

16 Verkoop en onderhandelen 3D Negotiation. Powerful tools to change the game in your most important deals Lax, David & Sebenius James De professoren Lax en Sebenius laten zien hoe de meest succesvolle onderhandelaars zich onderscheiden van anderen. Niet alleen zorgen zij voor een optimale relatie en het behartigen van het zakelijk belang, zij gaan vooral creatief en volhardend op zoek naar oplossingen die verschilpunten kunnen overbruggen. Invloed, Theorie en praktijk Cialdini, Robert Een boek over de psychologische mechanismen van beïnvloeding: het "sociaal bewijs", sympathie, autoriteitsargument, zelfconsistentie en schaarste. Solution Selling Bosworth, Michael Een boek dat breekt met de klassieke opvatting dat een verkoper het goed moet kunnen uitleggen; een verkoper moet vooral kunnen luisteren en analyseren, en dan met de oplossing voor de dag komen.

Vier stromingen rondom paradigma s

Vier stromingen rondom paradigma s Vier stromingen rondom paradigma s De verdieping van het thema paradigma wordt hier langs vier stromingen nader uitgewerkt: (1) NLP neuro-linguïstisch programmeren (2) RET rationele effectiviteitstraining

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

RET Gezond verstand als therapie

RET Gezond verstand als therapie RET Gezond verstand als therapie De Psychologische Bibliotheek geeft een helder antwoord op allerlei vragen op het gebied van de psychologie en is gericht op de patiënt en zijn omgeving. Ook professionals

Nadere informatie

BREINKUNDE HET MEEST COMPLETE PROGRAMMA OVER UW BELANGRIJKSTE TOOL VOOR SUCCES (EN DAT VAN UW MEDEWERKERS...)

BREINKUNDE HET MEEST COMPLETE PROGRAMMA OVER UW BELANGRIJKSTE TOOL VOOR SUCCES (EN DAT VAN UW MEDEWERKERS...) COLLEGEREEKS + MASTERCLASS BREINKUNDE HET MEEST COMPLETE PROGRAMMA OVER UW BELANGRIJKSTE TOOL VOOR SUCCES (EN DAT VAN UW MEDEWERKERS...) 26 2016 TOT EN MET 5 jan apr 2016 8 COLLEGES + 1 MASTERCLASS Met

Nadere informatie

De ontwikkelingstrilogie

De ontwikkelingstrilogie De ontwikkelingstrilogie van Martine Delfos Een brede kijk op ontwikkeling Dr. Martine Delfos maakte naam met vele publicaties op het gebied van (ontwikkelings)psychologie. Ook geeft zij op regelmatige

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Hoofdstuk 1: De interpersoonlijke cirkel kort, maar krachtig 9. Hoofdstuk 2: communicatieve vaardigheden 63

Inhoud. Inleiding 7. Hoofdstuk 1: De interpersoonlijke cirkel kort, maar krachtig 9. Hoofdstuk 2: communicatieve vaardigheden 63 Inhoud Inleiding 7 Hoofdstuk 1: De interpersoonlijke cirkel kort, maar krachtig 9 Hoofdstuk 2: communicatieve vaardigheden 63 Hoofdstuk 3: Verklarend deel 89 Hoofdstuk 4: Pochen bij de vrienden 153 Bijlagen

Nadere informatie

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Onopvallend leiderschap werkt Veel HR-afdelingen hebben een talentmanagementsysteem maar weten niet welke medewerkers extra slim zijn. Driekwart van de hoogbegaafde

Nadere informatie

Oudercomité STK, Veldstraat 11, 1880 Kapelle op den Bos

Oudercomité STK, Veldstraat 11, 1880 Kapelle op den Bos Oudercomité STK, Veldstraat 11, 1880 Kapelle op den Bos --------------------------------------------------------------------------------------- FAALANGST ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Total Respect Management Cyclus

Total Respect Management Cyclus Total Respect Management Cyclus Leer excellent leiding te geven en onderneem op een duurzame manier, met excellente resultaten als gevolg Hoe komt het dat bedrijven zoals Torfs, Colruyt, Umicore of Apple

Nadere informatie

De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren

De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren Maxime Loose Agentschap Overheidspersoneel Maxime.Loose@kb.vlaanderen.be @maximeloose Besluit Evidence Based HR is Een methodiek

Nadere informatie

Emotionele Afhankelijkheid en Overlevingsstrategieën

Emotionele Afhankelijkheid en Overlevingsstrategieën Dr. Rudolf Snel Emotionele Afhankelijkheid en Overlevingsstrategieën Dit eboek is bedoeld als zelfhulpboek voor iedereen die zich niet tevreden voelt over zijn of haar eigen leven. Daarnaast blijkt het

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

MASTERCLASS TEAMLEIDERSCHAP LEID JOUW TEAM NAAR HET VOLGENDE NIVEAU

MASTERCLASS TEAMLEIDERSCHAP LEID JOUW TEAM NAAR HET VOLGENDE NIVEAU MASTERCLASS TEAMLEIDERSCHAP LEID JOUW TEAM NAAR HET VOLGENDE NIVEAU NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING We kunnen uitdagingen in ons werkveld niet meer alleen oplossen. Om doorbraken te realiseren

Nadere informatie

Leiderschap in planning & control

Leiderschap in planning & control Leiderschap in planning & control A3 netwerkbijeenkomst, 20 januari 2015 Henk Doeleman Leiderschap in planning & control? Minder papier Meer participatief en versterkte betrokkenheid Versterking van de

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.!

Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.! Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.! Individuele Coaching wordt steeds bekender tegenwoordig. Er wordt door veel mensen ingezien welke toegevoegde waarde het kan hebben. Een voordeel van coaching is onder

Nadere informatie

Het late gelijk van Darwin: het belang van een evolutionaire invalshoek in de psychologie. Psychologie 22-5-2014. Darwin: de mens als dier

Het late gelijk van Darwin: het belang van een evolutionaire invalshoek in de psychologie. Psychologie 22-5-2014. Darwin: de mens als dier 22-5-214 Het late gelijk van Darwin: het belang van een evolutionaire invalshoek in de psychologie Abraham Buunk Akademiehoogleraar Evolutionaire Sociale Psychologie Voordracht voor het SIGO Symposium

Nadere informatie

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience 2008 Universiteit Maastricht BA Psychologie Page 1 of 152 Table of content Sociaal Gedrag... 5 Methoden en Technieken van Onderzoek... 7 Introductie

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden zien

Nadere informatie

BOKS 7: Identiteit Psychologie. College 1: Persoonlijkheid. Timo Jansen

BOKS 7: Identiteit Psychologie. College 1: Persoonlijkheid. Timo Jansen BOKS 7: Identiteit Psychologie College 1: Persoonlijkheid Timo Jansen Indeling college Psychologie: wat en waarom Waarom persoonlijkheidspsychologie? Hoe omschrijf ik mijzelf (en anderen)? Nature of nurture?

Nadere informatie

Word meester over je eigen brein

Word meester over je eigen brein Word meester over je eigen brein Overzichtsartikel neuroleiderschap Inleiding Een bedrijf bestaat uit mensen. Het dagelijks gedrag van mensen bepaalt voor een deel hoe goed een bedrijf functioneert. Daarom

Nadere informatie

A. De wetenschap van psychologie

A. De wetenschap van psychologie A. De wetenschap van psychologie Psychologische wetenschap Psychologie is de studie naar mentale activiteiten en gedrag. Psychologen proberen het mentale leven te begrijpen en gedrag te voorspellen. Alle

Nadere informatie

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES HUDSON RECRUITMENT & TALENT MANAGEMENT DE BESTE PROFESSIONALS VOOR SALES, MARKETING, HR EN GENERAL MANAGEMENT Ze zijn schaars: professionals

Nadere informatie

Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering:

Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering: Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering: evidence-based en nieuwe ontwikkelingen NVMO werkgroep docentprofessionalisering Programma Inzichten in gebruik en effect van methoden voor docentprofessionalisering

Nadere informatie

Informatie Certificering. voor het

Informatie Certificering. voor het Informatie Certificering voor het werken met persolog Profielen juli 2014 INHOUD 1. Waarom profielen van persolog? 2. Certificering modules Module 1 Assessment met Online profielen Module 2 Training Module

Nadere informatie

Woord vooraf Opbouw van deze studie

Woord vooraf Opbouw van deze studie Woord vooraf Opbouw van deze studie XIII XVI DEEL I: PROBLEEMSTELLING 1 HOOFDSTUK I ONTWIKKELING EN STAGNATIE IN DE PSYCHIATRIE 2 Inleiding 2 1. 1 Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg - stand van

Nadere informatie

wat je van een manager mag verwachten

wat je van een manager mag verwachten 1 PETER DRUCKER: wat je van een manager mag verwachten Er is niets verhevens aan om een effectieve manager te zijn. Je doet gewoon je werk, net als duizenden anderen. - Peter Drucker Peter Ferdinand Drucker

Nadere informatie

De Bommel Test. Volg Bommel. Wordt Leider! www.stempeldrang.nl

De Bommel Test. Volg Bommel. Wordt Leider! www.stempeldrang.nl Olivier B. De Bommel Test Olivier Bommel als Leider? Wat in het boek t Wordt tijd dat ik de leiding neem, begint als een wat gekscherend gedachte-experiment mondt uit in een nota bene serieuze verhandeling

Nadere informatie

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes masterclass contextueel leiderschap Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes Masterclass Contextueel leiderschap Veel leidinggevenden

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen Boeken die spreken! Op 12 april 2012 zal Remco Claassen de aftrap geven van de collegereeks 2012! Remco Claassen is een rebelse spreker, trainer

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Human Resources Management & Leadership De Post HBO opleiding Human Resources Management & Leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten

Nadere informatie

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance De impact van HR op de business Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance Inhoudsopgave Heeft HR impact op de business? (interview met Jaap Paauwe) Certificering HR is must (interview met Job Hoogendoorn)

Nadere informatie

FUNDAMENTEN VAN LEIDERSCHAP

FUNDAMENTEN VAN LEIDERSCHAP FUNDAMENTEN VAN LEIDERSCHAP PERSOONLIJK LEIDERSCHAP EN PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 ALS JE GEEN PLAN MAAKT VOOR JE EIGEN LEVEN WORD JE INGEZET IN ANDERMANS PLANNEN REMCO CLAASSEN

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Ontwikkeling van(uit) talent

Ontwikkeling van(uit) talent Verschenenin:GidsvoorPersoneelsmanagement,mei2005 Ontwikkelingvan(uit)talent Eenkrachtigperspectiefvoorpersoonlijkegroei SaskiaTjepkemaenLucVerheijen Vanuit het competentiedenken vinden HR en management

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: The Manager as a Resource.

Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: The Manager as a Resource. Open Universiteit Klinische psychologie Masterthesis Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: De Leidinggevende als hulpbron. Emotional Job Demands, Vitality and Opportunities

Nadere informatie

Rethinking leadership and middle management

Rethinking leadership and middle management Rethinking leadership and middle management 17 October 2013 Prof. dr. Jesse Segers The Future Leadership Initiative @Segersjesse challenging thoughts about leadership. Ego-dominant ( macht ) Rationeel

Nadere informatie

Trainingen: Biologische effecten van straling Dosimetrie (in de ruimte)

Trainingen: Biologische effecten van straling Dosimetrie (in de ruimte) Alle opleidingen/studies (alle niveaus : bachelor, master, master na master, voortgezette opleiding, enz.) die door uw universiteit worden aangeboden, alsook de titels van de lessenreeksen die verband

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Verandermanagement 6 Module Leadership 7 Module Ethiek 8 Module Strategie & Beleid 9 Rooster 10 Opleidingskosten 10 Netherlands Business Academy Postbus 6546

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers Onderzoeker Universiteit van Tilburg, Faculteit Sociale Wetenschappen Departement Personeelswetenschappen E-coaching belicht vanuit

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag. Bijlage 8

Samenvatting aanvraag. Bijlage 8 Samenvatting aanvraag Bijlage 8 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1 Verplaatsing

Nadere informatie

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Waaraan herken je een Leidend Team? Op elk niveau van de organisatie werken mensen in teams samen. Effectief samenwerkende

Nadere informatie

De waarde van Werk. Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September ervaren. psychologen en coaches voor werkactivering

De waarde van Werk. Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September ervaren. psychologen en coaches voor werkactivering psychologen en coaches voor werkactivering De waarde van Werk Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September 2017 We support the quality of working life Patricia van Casteren Psycholoog van

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Netherlands Business Academy. Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05. info@nlba.nl www.nlba.nl

Netherlands Business Academy. Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05. info@nlba.nl www.nlba.nl 1 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05 info@nlba.nl www.nlba.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Verandermanagement 6 Module Leadership 7 Module

Nadere informatie

Coachende gespreksvoering

Coachende gespreksvoering Over de auteurs Drs. Wouter Backx (1947) studeerde Theoretische en Klinische Psychologie in Leiden. Hij liep een jaar stage bij Albert Ellis,de grondlegger van de RET in New York. Hij is gezondheidszorgpsycholoog

Nadere informatie

Dr. Greta Noordenbos, Klinische Psychologie, Universiteit Leiden

Dr. Greta Noordenbos, Klinische Psychologie, Universiteit Leiden Na een vlotgeschreven en informatief eerste hoofdstuk van Els Verheyen waarin de belangrijkste kenmerken, gevolgen en behandelingen van eetstoornissen worden behandeld, gaat Karolien Selhorst uitvoerig

Nadere informatie

Het samenspel van genen en omgeving: Relevantie voor de Jeugdgezondheidszorg

Het samenspel van genen en omgeving: Relevantie voor de Jeugdgezondheidszorg Het samenspel van genen en omgeving: Relevantie voor de Jeugdgezondheidszorg Luc Goossens KU Leuven Schoolpsychologie and Ontwikkeling in Context (SCenO) Leuven Institute of Human Genomics and Society

Nadere informatie

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING ERNST JAN REITSMA 27 NOVEMBER 2014 REALTIME LEADERSHIP DEVELOPMENT 1. Iets over theorieën 2. Belang van Live Event 3. Ervaringen 4. Feedback organiseren 5. Voorbeelden

Nadere informatie

Betekenis van vaderschap

Betekenis van vaderschap Betekenis van vaderschap Conferentie vader-empowerment G.O.Helberg Kinder-en Jeugdpsychiater Materiaal ontleed aan onderzoek: Prof. dr. Louis Tavecchio Afdeling POWL, Universiteit van Amsterdam Een paar

Nadere informatie

Universiteit. Brochure. Opleidingsinstituut Dageraad

Universiteit. Brochure. Opleidingsinstituut Dageraad Brochure Opleidingsinstituut Dageraad Universiteit Informatie Je zult je wel afvragen wie zoiets bedenkt en wie zo iets op de kaart wil zetten. Ik kan daar kort en krachtig over zijn: kijk op www.ruudvanlent.nl

Nadere informatie

Antreum RAPPORT TLC-Q. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT TLC-Q. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT TLC-Q Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Het leiden van een team vraagt om een aantal specifieke competenties. Dit rapport

Nadere informatie

Innovatief project. Noosphere Education new innovative education Holographic Interface of the Brain

Innovatief project. Noosphere Education new innovative education Holographic Interface of the Brain Innovatief project ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwd, effectief en eenvoudig over te dragen programma voor het trainen van kinderen met Dyslexie Noosphere Education new innovative education

Nadere informatie

De evolutie-sprong van management naar leiderschap

De evolutie-sprong van management naar leiderschap De evolutie-sprong van management naar leiderschap What got you here, won't get you there - Marshall Goldsmith Als ervaren manager heb je het allemaal al eerder gehoord Als effectief manager gebruik je

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

Opleiding Psychologie Masterroute KP

Opleiding Psychologie Masterroute KP Opleiding Psychologie Masterroute KP Master Your Talent 19 november 2012 Ineke Wessel Contact Twee coördinatoren Wiljo van Hout Ineke Wessel Eén e-mailadres: Mastercoordinator-K@rug.nl Wetenschappelijke

Nadere informatie

T A S K. Wim Dubbink. Winst & Verlies. over zelfverbetering en morele excuses TASK. 13 mei 2015

T A S K. Wim Dubbink. Winst & Verlies. over zelfverbetering en morele excuses TASK. 13 mei 2015 T A S K Wim Dubbink 13 mei 2015 Winst & Verlies over zelfverbetering en morele excuses Waarom is een wethouder corrupt? Waarom schendt een Tweede Kamerlid de integriteitsregels? Waarom speculeert een directeur

Nadere informatie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Inleiding De functie van controller heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. 20 jaar geleden had de functie veelal een

Nadere informatie

RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD. Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014

RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD. Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014 RESPONSIVE TO A CHANGING WORLD Yolk Henny van Egmond Congres over het nieuwe werken 2014 Ontwikkeling en groei van binnenuit We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

HR en Life Scie. Als introductie bij het dossier van deze. Rondetafel DOSSIER

HR en Life Scie. Als introductie bij het dossier van deze. Rondetafel DOSSIER HR en Life Scie DOSSIER Rondetafel Wat kunnen wij, HR-professionals, opsteken van de zogenaamde life sciences als psychologie, biologie, neurowetenschappen? Zijn we wel voldoende op de hoogte van wat er

Nadere informatie

Novilo Opleiding & Begeleiding

Novilo Opleiding & Begeleiding 1 Novilo Opleiding & Begeleiding Talentonderwijs in de praktijk Literatuur Onderstaande boeken kunnen wij van harte aanbevelen aan eenieder die zich verder in het onderwerp hoogbegaafdheid wil verdiepen.

Nadere informatie

Brochure brain trainingen. Speed Reading Haal meer uit uw geheugen

Brochure brain trainingen. Speed Reading Haal meer uit uw geheugen 1 Brochure brain trainingen Speed Reading Haal meer uit uw geheugen 2 Inhoudsopgave Over MTcompany...... 3 Training 1: Speed Reading... 3 Training 2: Haal meer uit uw geheugen... 4 Begeleiding na de training...

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE: BREIN EN COGNITIE

PSYCHOLOGIE: BREIN EN COGNITIE Mastervoorlichting masterweek februari 2016 PSYCHOLOGIE: BREIN EN COGNITIE The search to understand the most complex, sophisticated and powerful information processing device known; The Human Brain - Brain

Nadere informatie

Gras groeit sneller door eraan te trekken!

Gras groeit sneller door eraan te trekken! Gras groeit sneller door eraan te trekken! Ontwikkel de competenties van je medewerkers Ton van Dongen en Jan Harmen Rietman Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 waarom zijn competenties belangrijk?

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

DOEL, DENKEN, DADEN EN DE ESSENTIAL 5 De verklaring voor menselijk gedrag en het antwoord op levensvragen ARJEN MEIJER

DOEL, DENKEN, DADEN EN DE ESSENTIAL 5 De verklaring voor menselijk gedrag en het antwoord op levensvragen ARJEN MEIJER DOEL, DENKEN, DADEN EN DE ESSENTIAL 5 De verklaring voor menselijk gedrag en het antwoord op levensvragen ARJEN MEIJER 1 STARTPUNT: 3D Essential 5 Ande dere e theorieë eën 3D Doel, Denken, Daden Lichaam,

Nadere informatie

De oudere werknemer en MD

De oudere werknemer en MD + De oudere werknemer en MD Matthijs Bal Vrije Universiteit Amsterdam NFMD Congres 15 januari 2013 + Introductie Matthijs Bal Associate Professor Vrije Universiteit Amsterdam Hiervoor Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Het hart van leiderschap

Het hart van leiderschap Het hart van leiderschap 7 praktische aandachtspunten Dr. Ben Tiggelaar CEB - SHL Talent Measurement 9 juni 2015 www.tiggelaar.nl 1. WAT IS LEIDERSCHAP? BERNARD BASS "Leiderschap is het vermogen om anderen

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Kortdurende motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie Een effectieve behandeling

Nadere informatie

S S r r. o v. o S. S m.v n. n o m p.m o S m mens enwerk p S mens enwerk

S S r r. o v. o S. S m.v n. n o m p.m o S m mens enwerk p S mens enwerk FAVV Ruud Buyl, L&D Manager Wat we vandaag willen delen hoe het begon, de moeilijkheden met het duidelijk krijgen wat we willen, het traject & onze aanpak, de successen, de failures en de lessen die wij

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

KRITISCH DENKEN In het. vaardigheden die kinderen/jongeren moeten aangeleerd krijgen om constructieve & creatieve burgers te worden/zijn.

KRITISCH DENKEN In het. vaardigheden die kinderen/jongeren moeten aangeleerd krijgen om constructieve & creatieve burgers te worden/zijn. KRITISCH DENKEN In het Middelbaar Onderwijs vaardigheden die kinderen/jongeren moeten aangeleerd krijgen om constructieve & creatieve burgers te worden/zijn. Waarom is les in KD nodig? KD is onmisbaar

Nadere informatie

Business Case: HRM Meten, ROI en Credibiliteit

Business Case: HRM Meten, ROI en Credibiliteit Business Case: HRM Meten, ROI en Credibiliteit 25 Oktober 2011 Meindert Giessen 1 1. De reis 2 2009 Practice leader HR & Organisational Effectiveness Bredere HR-vraagstukken, niet gefocust op 1 HR deeldomein

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Leiderschapsversterkend Programma www. mlacademy.nl

Leiderschapsversterkend Programma www. mlacademy.nl Focus on talent and ambition Leiderschapsversterkend Programma www. mlacademy.nl The task of the leader is to get his people from where they are to where they have not been. Henry A. Kissinger Als leidinggevende

Nadere informatie

Meetellen? Dromen, Durven, Doen!

Meetellen? Dromen, Durven, Doen! The Core of the Matter Haalbaarheid en effectiviteit van gedragsgerichte dual system-interventies bij verandering in organisaties Ben Tiggelaar Meetellen? Dromen, Durven, Doen! Dr. Ben Tiggelaar Adfiz

Nadere informatie

HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES?

HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES? HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES? EN WAT KUNNEN WE DAARVAN LEREN? Algemene inleiding (deel 1 uit een serie van 6) NIEUWE ONTDEKKINGEN IN DE NEUROLOGIE NIEUWE KANSEN IN HET VERKOOPGESPREK We are

Nadere informatie

DOCUDIENST SIG. Titels over het thema Change management

DOCUDIENST SIG. Titels over het thema Change management DOCUDIENST SIG Titels over het thema Change management Hieronder vindt u enkele aanbevelingen uit onze docudienst terug. Op de volgende pagina s kan u een uitgebreide themalijst nalezen. Reinventing organizations

Nadere informatie

BEINVLOEDEN IS LEERZAAM Build or Push Bouwen of Drukken? Aanspreken op gedragsvoorkeuren. Werken met sociale voorkeuren.

BEINVLOEDEN IS LEERZAAM Build or Push Bouwen of Drukken? Aanspreken op gedragsvoorkeuren. Werken met sociale voorkeuren. BEINVLOEDEN IS LEERZAAM Build or Push Bouwen of Drukken? Aanspreken op gedragsvoorkeuren. Werken met sociale voorkeuren. Nieuwsflits N54 September 2015 Gert Anbeek, Esmiralda Borgt, Ron van Eijk, Patrick

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout

Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout Waaraan herken je een Leidend Team? Effectieve teams zorgen ervoor dat mensen het naar hun zin hebben in de organisatie. Dat mensen met plezier

Nadere informatie

Experts in resultaatgericht HRM

Experts in resultaatgericht HRM Experts in resultaatgericht HRM HRM CONSULTANCY - DEVELOPMENT CENTER - E-HRM SYSTEEM 1 MENSEN BEPALEN UW RESULTAAT VISIE STRATEGIE DOELEN Steeds vaker wordt vastgesteld dat de wijze waarop het menselijk

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2016

NLP PRACTITIONER 2016 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van ISEMI is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek NLP Test. 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij

Wetenschappelijk onderzoek NLP Test. 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij Wetenschappelijk onderzoek NLP Test 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij Inleiding NLP is geen wetenschap, maar we kunnen er wel een van maken. Om hiermee te beginnen dienen we eerst de volgende

Nadere informatie

Natuurlijk leiderschap!

Natuurlijk leiderschap! Leiderschap Jaarprogramma Natuurlijk leiderschap! Een compleet leiderschapstraject Duurzaam en verantwoordelijk omgaan met jouw mensen Ervaring opdoen met Servant Leadership visie van Robert Greenleaf

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken

2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken literatuur Bibliografie 1. auteurs stafleden van het Korzybski Instituut 2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken 3. opvoeding en onderwijs 4. oplossingsgericht coachen 5. oplossingsgericht

Nadere informatie

Secure Base Leadership. Leiding geven aan verandering. 24 en 25 september 2015

Secure Base Leadership. Leiding geven aan verandering. 24 en 25 september 2015 Leiding geven aan verandering 24 en 25 september 2015 Groesbeek De beste prestaties worden geleverd door mensen die dicht bij zichzelf zijn, intuïtief, creatief en reflectief. Het zijn mensen die weten

Nadere informatie

Succesvol leidinggeven aan talent. Succesvol leidinggeven aan talent. Vraag. Korte kennismaking. Deze presentatie

Succesvol leidinggeven aan talent. Succesvol leidinggeven aan talent. Vraag. Korte kennismaking. Deze presentatie Succesvol leidinggeven Succesvol leidinggeven Vanuit een historisch perspectief Vijf adviezen van toen voor nu Breukelen, 11 oktober 2016 Korte kennismaking Vraag Dr. Joep Schrijvers Nieuw boek Februari

Nadere informatie