Leiderschap: kracht door aandacht Mindfulness en presencing voor executives en hoger management Trainingsprogramma (zes maanden)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leiderschap: kracht door aandacht Mindfulness en presencing voor executives en hoger management Trainingsprogramma (zes maanden)"

Transcriptie

1 Leiderschap: kracht door aandacht Mindfulness en presencing voor executives en hoger management Trainingsprogramma (zes maanden) Van leiders in organisaties wordt meer verwacht dan het technisch goed besturen van het bedrijf. Leiders zijn de spil in het onderhouden van relaties binnen de organisatie en met de mensen daarbuiten. Zij inspireren, staan voor de gemeenschappelijke visie en dragen die uit. Zij brengen mensen op één lijn, met hoofd, hart en handen. Steeds opnieuw visie en realiteit met elkaar verbinden ervaren leiders regelmatig als een forse uitdaging. Hoe bewaar je de balans tussen inspireren en realiseren, tussen koers vasthouden en innoveren, tussen privé en werk? En hoe kun je vanuit mindfulness effectiever je rol als leider in jouw omgeving spelen? Het programma Leiderschap: kracht door aandacht biedt een antwoord op die uitdaging. Inspireren vanuit persoonlijke kracht Het beschikken over mindfulness, waarbij je zonder te oordelen kijkt naar wat zich in het huidige moment voordoet, is een essentiële kwaliteit voor leiderschap. In deze training richten we ons er op om je persoonlijke kracht met behulp van die kwaliteit actief en bewust in je omgeving in te zetten. We trainen om in je rol aandachtig, creatief en vanuit tegenwoordigheid van geest te werken. Je groeit in het stilstaan bij de dagelijkse routines en je losmaken van het rusteloze denken. Zo creëer je ruimte in je rol voor jezelf en anderen. Een ruimte die je kunt inzetten om te inspireren, om het vermogen tot visie en focus te versterken en in je organisatie voorwaarden voor groei en leiderschap van anderen te scheppen. Voor wie? Je bent lid van de raad van bestuur, directeur, senior manager, ervaren projectleider of consultant en hebt al enige jaren ervaring in die rol. Je wereld bestaat uit ingewikkelde vraagstukken en veranderingsprocessen waarbij het resultaat afhankelijk is van samenwerking tussen veel partijen. Je hebt de managementvaardigheden onder de knie. Nu wil je de potentie verder ontwikkelen tot natuurlijk, authentiek leiderschap. Ook heb je ervaring met mindfulness, door bijvoorbeeld de mindfulnesstraining (of aandachttraining) te hebben gevolgd, of ervaring met zenmeditatie of soortgelijke vormen van bewust omgaan met aandacht in je dagelijks leven. Je wilt mindfulness en je managementrol bij elkaar brengen en zoekt verdieping in een groep mensen met dezelfde rol, achtergrond en ervaring. Resultaten De training beoogt resultaten op drie gebieden: je persoonlijke vaardigheden, mindfulness in je rol als leider, en de manier waarop je daarmee als leider invloed uitoefent op je omgeving.

2 Je vergroot jouw vermogen om je leiderschapsrol actief en bewust in je omgeving in te zetten door: te inspireren vanuit je persoonlijke kracht en anderen vertrouwen te schenken; vanuit dialoog en ruimte voor vernieuwing je directie- of managementteam te leiden; in je organisatie voorwaarden voor groei en leiderschap van anderen te scheppen; te kunnen beschikken over een netwerk van gelijkgezinde leiders. Daarvoor versterk je jezelf door in je leidinggevende rol te handelen: vanuit tegenwoordigheid van geest in plaats van vanuit gewoontepatronen; vanuit creatieve openheid in plaats vanuit bestaande conditioneringen; vanuit aandachtig luisteren in plaats vanuit een automatische reactie; vanuit contact met je intuïtie in plaats van alleen vanuit het denken. En dat ondersteun je door je al bestaande vaardigheden te verstevigen om: effectief om te gaan met stressvolle situaties; je langdurig te concentreren (en minder te piekeren); intensief het hier-en-nu te beleven en hier meer van te genieten; balans en veerkracht te behouden in je persoonlijke en professionele leven Trainers Rob Brandsma is psycholoog, coach en mindfulnesstrainer. Hij deed uitgebreide managementervaring op als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting met nationale en internationale activiteiten. Ruim acht jaar heeft hij nu een succesvolle praktijk voor therapie, coaching en mindfulnesstraining in Amsterdam. Hij staat bekend als een aandachtige coach en trainer die ruimte creëert om te leren. Naast de reguliere trainingen in mindfulness verzorgt hij ook de nascholingsopleiding voor professionals op dit terrein. Hij publiceerde het boek Beter Nu over mindfulness en doet onderzoek naar de effecten ervan. Wibo Koole is management consultant en executive coach. Hij staat bekend als een ondernemende manager en ervaren consultant, met een sterk gevoel voor wat er op de markt en in de maatschappelijke omgeving gebeurt. Hij heeft laten zien dat hij teams kan leiden die vanuit visie ambitieuze doelen realiseren. Daarnaast heeft hij een uitgebreide ervaring als voorzitter van besturen en raden van toezicht. Hij is politicoloog en deed het Advanced Management Program op de Wharton Business School (University of Pennsylvania, Philadelphia, USA), is transformationeel coach en gecertificeerd trainer in projectmatig creëren en creatieregie (Phaos). Hij volgde de mindfulness nascholing voor professionals en is door Otto Scharmer en Peter Senge (Presencing Institute, Boston, USA) opgeleid als facilitator voor Presencing/Theory U.

3 Programma Het leiderschapsprogramma Leiderschap: kracht door aandacht beslaat een periode van zes maanden, verspreid over de periode januari tot juni De training richt zich op het versterken van je rol als leider en het vruchtbaar inzetten van die rol in de omgeving waar je werkt en leeft. Het verstevigen van je vaardigheid in mindfulness is daarbij ondersteunend. Onze aanpak is geïnspireerd op de Mindfulnesstraining zoals die is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn en op Presence, de aanpak van Peter Senge en Otto Scharmer voor effectief leiderschap bij veranderingsprocessen. Mindfulness versterken In deze training gaan we er van uit dat je de basisvaardigheden van mindfulness, gewaar zijn zonder oordeel van het huidige moment, beheerst. Omdat ze een wezenlijk onderdeel van Leiderschap: kracht door aandacht zijn, zullen we deze vaardigheden (aandachts- en concentratieoefeningen, bewegingsoefeningen en ziten loopmeditatie) en de toepassing daarvan in je dagelijkse praktijk regelmatig oefenen, onder andere in een vierdaagse retraite. De oefening én het gezamenlijk onderzoeken van je ervaringen (enquiry) versterken je vaardigheden. Ook staan we opnieuw stil bij de basiswaarden van mindfulness, zoals kijken met frisse blik en werken vanuit tegenwoordigheid van geest. Dat vormt de basis je rol als manager of leider op een meer open en ontspannen manier in te vullen. Leiderschap en presencing Daarnaast besteden we telkens aandacht in het programma aan je rol als leider in een organisatie: als persoon, in je team en in het grotere geheel binnen en buiten de organisatie. We werken hierbij vanuit presencing, het aanvoelen van en handelen vanuit de mogelijkheden die de toekomst biedt. Stappen en houdingen (competenties) die je als leider in de organisatie gebruikt zijn onder andere: ruimte creëren in en vanuit je rol, je oordeel opschorten en met frisse blik kijken, authentieke en effectieve communicatie, de mindful dialogue : luisteren en spreken vanuit aandacht, creativiteit toelaten, vertrouwen op wat er opkomt, constructief onderhandelen, gezondheid en groei van anderen stimuleren. Zo vind je de inspiratie voor nieuwe visie om vervolgens nieuwe resultaten te kunnen bereiken. Bijeenkomsten We beginnen met een tweedaagse bijeenkomst waarin we kennismaken met elkaar en met de thema s van het trainingsprogramma. Daarna gaan we over naar maandelijks ritme van een hele dag. Per keer staat hierin de toepassing van en ervaring met mindfulness in de dagelijkse praktijk van het leiderschap centraal, vanuit een van de thema s. Onderdeel van de training is een vierdaagse retraite, halverwege het programma. De training wordt afgesloten met een hele dag waar we terugblikken op de reis die je als leider hebt gemaakt en vooruitkijken naar de weg die je nog zult gaan. Tussen de bijeenkomsten door vragen wij van de deelnemers om praktische oefeningen te doen en ervaringen uit de dagelijkse praktijk bij te houden.

4 Thema s In het programma komen de onderstaande thema s aan de orde: 1. Op reis gaan Kennismaking. Waar sta je nu in je loopbaan. De rollen van de leider. 2. Ruimte creëren Creating a holding space voor gezamenlijke ontwikkeling. De opzet afspraken over oefenen en waarnemen. 3. Je leidersrol versterken I: eenvoud en bescheidenheid Je openstellen. Frisse blik. Je aandacht anders richten. 4. Je leidersrol versterken II: authentieke communicatie Vier niveaus van luisteren en spreken. Lastige gesprekken. Aanvoelen wat er zich aandient. 5 t/m 8 Contact met de bron en De leider in zijn context I: vertrouwen op wat er opkomt Contact met de stilte, inspiratie, genererend luisteren. Creativiteit toelaten, eindeloos veel ideeën; uitproberen, laten uitkristalliseren. Het geheel onder ogen zien. Synchroniseren. De dialoog aangaan. 9. De leider in zijn context II: kracht en authenticiteit doorgeven De rol spelen en je context beïnvloeden: anderen de ruimte geven, eerlijk communiceren, constructief onderhandelen, onberispelijke coördinatie. Gezondheid en groei van anderen stimuleren. 10. De reis voortzetten Inpassen in je eigen leven en werk. Contemplatie en meditatie. Netwerkvorming. Verankering De opbouw van het programma is er op gericht om de basiswaarden en vaardigheden die je leert ook in je rol als leider te verankeren. Daarom kiezen we voor een programma van een half jaar, met regelmatige bijeenkomsten en oefening tussendoor. Het proces van verankeren ondersteunen we door de vorming van een netwerk en, indien gewenst, door individuele coaching.

5 Praktische informatie Deelname en groepsgrootte Het programma staat open voor hoger management en executives uit alle sectoren. Van belang is dat je ervaring hebt met mindfulnesstraining (aandachttraining, zenmeditatie of andere vormen). De groep bestaat maximaal uit zestien deelnemers, zodat er diversiteit van achtergronden en ervaringen aanwezig is, terwijl er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en onderlinge betrokkenheid. Data en locaties Het programma bestrijkt een periode van zes maanden, van januari tot juni. Het bestaat uit 10 hele dagen, gewoonlijk op vrijdag van 9.30 tot uur. Een vierdaags weekend maakt onderdeel uit van het programma. Kijk voor de precieze data op De training vindt plaats op een rustige plaats in een natuurlijke omgeving. Tijdsinvestering Het leiderschapsprogramma Leiderschap: kracht door aandacht vraagt regelmatige oefening. Hou rekening met een tijdsinvestering in je dagelijkse praktijk, ook tussen de trainingsdagen door. Kosten De training kost 3.250,- ex BTW. De accommodatie voor de bijeenkomsten wordt apart in rekening gebracht. Richtprijs daarvoor is 1500,- ex BTW. Aanmelding en contact Als je belangstelling hebt in deelname, dan maken we graag een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je kunt contact opnemen met: Weteringschans 53, 1017 RW Amsterdam. telefoon: website:

De kern van Verbindend-leiderschap. Aandacht geeft verbinding geeft kracht. September 2014

De kern van Verbindend-leiderschap. Aandacht geeft verbinding geeft kracht. September 2014 PRESENCE De kern van Verbindend-leiderschap Aandacht geeft verbinding geeft kracht September 2014 Taalstraat 86, 5261 BH Vught Tel. +31 (0)6 27 55 25 52 info@qipeople.nl, www.qipeople.nl K.v.K. nr.28086944

Nadere informatie

MINDFULNESS IN ORGANISATIES EN LEIDERSCHAPSONTWIKKELING SEMINAR VOOR TRAINERS

MINDFULNESS IN ORGANISATIES EN LEIDERSCHAPSONTWIKKELING SEMINAR VOOR TRAINERS MINDFULNESS IN ORGANISATIES EN LEIDERSCHAPSONTWIKKELING SEMINAR VOOR TRAINERS 9-11 MAART 2015, AMSTERDAM NEDERLAND MINDFULNESS IN ORGANISATIES: WERKT DAT? Het gebruik van mindfulness om het welzijn en

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Training Succesvol adviseren

Training Succesvol adviseren Training Succesvol adviseren Het geven van het juiste advies is goed, het geven van het juiste voorbeeld is beter. Hoe belangrijk je eigen gedrag is voor een succesvol verloop van het adviesproces, leer

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma Welkom bij Djoj training & opleiding Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep:

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep: Mijn doelgroep Beginnende managers: elijk sterke experts. Vanuit deze expertise ben je doorgegroeid naar een leidinggevende functie. Wat deze functie van jou vereist, is dat je mensen kan aansturen. Met

Nadere informatie

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult 2014-2015 Catalogus opleidingen en trainingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Onze visie op ontwikkeling van mensen 5 Hoofdstuk 2 Veranderen -opleiding en trainingsaanbod 2.1.Training gamechangers 7 2.2. Leidinggeven

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING

LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING INLEIDING Leiderschap en leidinggeven aan de ontwikkeling van organisaties, mensen en de gemeenschap begint bij jezelf. Het is de weg van binnen naar buiten. Motto van deze

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

leergang voor strategisch management > Programma voor Volwaardig Leiderschap

leergang voor strategisch management > Programma voor Volwaardig Leiderschap leergang voor strategisch management > Programma voor Volwaardig Leiderschap De leergang Volwaardig Leiderschap Een leiderschap-ontwikkelprogramma en netwerk op strategisch niveau Jezelf ontwikkelen tot

Nadere informatie

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka Hoera het is vandaag! Een training voor ieder die wil leren hoe je in de waan van de dag de innerlijke rust en balans kunt bewaren. Warm welkom Hoera het is vandaag! Mijn naam is en in mijn dagelijks leven

Nadere informatie

Vitaliserende vergezichten

Vitaliserende vergezichten School voor loopbaan & leiderschap Ben je op zoek naar het meest vitaliserende loopbaanperspectief, een nieuwe loopbaanstap of naar meer zeggingskracht in je dagelijks werk en leiderschap, dan heeft VistaNova

Nadere informatie

Samenwerken aan Succes!

Samenwerken aan Succes! Samenwerken aan Succes! Discussiestuk voor samenwerking tussen: Agrifirm Feed en VMR Training en Coaching BV Ede, 7 maart 2013 Inhoud Wat is de uitgangssituatie?... 3 Agrifirm Feed en VMR Training en Coaching:

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

Leiderschap. Inspirerend

Leiderschap. Inspirerend foto: Zaza Bertrand Inspirerend Leiderschap Deze Personal Development Experience is een leiderschapsprogramma in een unieke en zinvolle context. Managers uit de bedrijfswereld werken samen met managers

Nadere informatie

Nieuwe Verbindingen, Nieuwe Inzichten In beweging komen, In beweging blijven

Nieuwe Verbindingen, Nieuwe Inzichten In beweging komen, In beweging blijven Nieuwe Verbindingen, Nieuwe Inzichten In beweging komen, In beweging blijven Een selectie uit de Open Trainingen 2003-2004 Management en Leiderschap Voorwoord Transformat is het bureau voor Persoonlijkheidsvorming

Nadere informatie

Leven met meer passie en impact in één avond!

Leven met meer passie en impact in één avond! eigenschappen van effectieve ZZP ers Leven met meer passie en impact in één avond! 1. Wees proactief 2. Begin met het einde voor ogen 3. Belangrijke zaken eerst 4. Denk win-win 5. Eerst begrijpen, dan

Nadere informatie

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn)

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) REVIRESCE Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) Is een samenwerkingsverband tussen Groen en Partners en Energy4Change. Met REVIRESCE hebben wij een opleiding

Nadere informatie

overzicht Weisfelt en Partners weisfelt en partners WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN

overzicht Weisfelt en Partners weisfelt en partners WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN weisfelt en partners overzicht 2van trainingen Weisfelt en Partners info@weisfeltenpartners.nl www.weisfeltenpartners.nl WORKSHOPS VOOR BELANGSTELLENDEN OPLEIDINGEN NASCHOLINGEN Mieke Klijn Anneke Dekker

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk Leiderschap Persoonlijk Leiderschap 10-DAAGS PROGRAMMA Een effectieve, krachtige, opleiding om het beste uit jezelf en daarmee ook uit anderen te halen Door Berry de Boer en Edwin Luijendijk 2 Persoonlijk leiderschap

Nadere informatie

trainen Doen wat werkt

trainen Doen wat werkt trainen Doen wat werkt Gewoon-Trainen combineert theoretische kennis met ruime werk- en trainingservaring bij zeer verschillende organisaties waardoor praktijkgerichte programma s ontstaan die tot veranderingen

Nadere informatie

Introductieprogramma Presence en Theory U

Introductieprogramma Presence en Theory U Introductieprogramma Presence en Theory U Reos Partners biedt in samenwerking met SoL Nederland een programma aan rondom de boeken Presence en Theory U. De training ondersteunt het werken aan diepgaande

Nadere informatie

ImPuls. Talentontwikkeling bij PostNL voor jonge starters. Anouk Hogenboom Nicole Wehmeijer

ImPuls. Talentontwikkeling bij PostNL voor jonge starters. Anouk Hogenboom Nicole Wehmeijer ImPuls Talentontwikkeling bij PostNL voor jonge starters Anouk Hogenboom Nicole Wehmeijer Versie 1 Horizon Training & Ontwikkeling Leusden, 088-5560204 Datum: 15 maart 2012 Inhoudsopgave 1. PostNL: dichtbij,

Nadere informatie