RECHTSVORMEN EN BELASTING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RECHTSVORMEN EN BELASTING"

Transcriptie

1 graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECHTSVORMEN EN BELASTING

2 Inhoudsopgave Inleiding 1. Eenmanszaak 2. Vennootschap onder Firma 3. Besloten vennootschap 4. Een goede (bedrijfs)naam kiezen 5. Belastingen 6. Werknemersverzekering 7. Ondernemingsplan

3 Inleiding Als startende ondernemer zal je een keuze moeten maken uit verschillende rechtsvormen. Een aantal zaken is daarbij van belang. Start je alleen of ga je samenwerken met anderen? Wat wordt bij de samenwerking door de partijen ingebracht: arbeid, goederen, goodwill of geld? Ook de rol van het privé-vermogen en het type belastingen dat wordt geheven, zijn van invloed op die keuze. De meeste starters beginnen een eenmanszaak. Als er sprake is van een samenwerkingsverband, is de meest gekozen rechtsvorm een vennootschap onder firma (VOF). Er bestaan twee soorten rechtsvormen: organisatievormen zonder rechtspersoonlijkheid en rechtspersonen. Bij de organisatievorm zonder rechtspersoonlijkheid is er geen scheiding mogelijk tussen het vermogen van uw onderneming en je privé-vermogen. Voorbeelden van organisatievormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn: - Eenmanszaak - Vennootschap onder firma - Commanditaire vennootschap Bij rechtspersonen gaat je aansprakelijkheid niet verder dan het bedrag dat je in de zaak hebt geïnvesteerd. Een voorbeeld hiervan is het besloten vennootschap (BV). In deze lesmodule vind je informatie over al de verschillende rechtsvormen.

4 1. Eenmanszaak Zoals de naam al zegt, is de eenmanszaak een bedrijf waarvan één persoon eigenaar is. Dat wil overigens niet zeggen dat er maar één persoon werkt in de zaak of dat er geen personeel werkzaam zou zijn. Oprichtingseisen Er gelden geen oprichtingseisen voor de eenmanszaak. Er hoeft geen akte te worden opgemaakt. Inschrijving van de eenmanszaak in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is wel verplicht. Aansprakelijkheid Voor de wet is er in de eenmanszaak geen onderscheid tussen privé-vermogen en zakelijk vermogen. Voor verplichtingen, die je als ondernemer in de eenmanszaak aangaat (bijvoorbeeld (ver) koop, (ver)huur, lease en arbeidscontracten) ben je met je vermogen (privé en zakelijk) aansprakelijk. Dus gaat het mis, dan is de kans groot dat je ook bijvoorbeeld de opbrengst van je koophuis en inventaris bij je schuldeisers kunt inleveren. _Ben je getrouwd, dan is het belangrijk of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd. In het eerste geval heb je met je partner een gezamenlijk vermogen en vallen ook zijn of haar bezittingen onder de aansprakelijkheid. Als je huwelijkse voorwaarden laat opstellen, kun je de aansprakelijkheid op de bezittingen van je partner beperken of zelfs uitsluiten. Mits je goed bij blijft houden welke bezittingen van welke partner zijn. Belasting De eenmanszaak is geen rechtspersoon en de onderneming hoeft dus geen inkomsten-belasting of vennootschapsbelasting betalen. De inkomstenbelasting moet door jezelf worden betaald over de behaalde winst in je zaak. 2. Vennootschap onder Firma De Vennootschap Onder Firma (VOF) heeft - in tegenstelling tot de eenmanszaak -meerdere eigenaren (vennoten of firmanten genaamd). Oprichtingseisen Aan de oprichting van een VOF worden geen bijzondere eisen gesteld. Hoewel het niet verplicht is een firma- of vennootschapscontract op te (laten) maken, is het raadzaam afspraken over verantwoordelijkheden en bevoegdheden en winstverdeling schriftelijk vast te (laten) leggen. Dit kan eventueel bij de notaris. Net als de eenmanszaak moet een VOF worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Aansprakelijkheid De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk. Als de VOF haar verplichtingen niet nakomt, is iedere vennoot met zijn privé-vermogen voor 100 procent aansprakelijk, ook als deze schulden door een andere vennoot zijn aangegaan. Net zoals bij de eenmanszaak kan het verstandig zijn door de notaris huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. De VOF heeft een zogenoemd afgescheiden vermogen. Dit houdt in dat de privé-schuldeisers van een vennoot geen verhaal hebben op het vennootschappelijke vermogen van de overige vennoten.

5 Belasting De vennoten in een VOF betalen zelf inkomstenbelasting over ieders deel van de winst. Over de omzet van de VOF moet omzetbelasting worden betaald. 3. Besloten vennootschap De Besloten Vennootschap is een rechtspersoon, waardoor de risico s van hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt. Oprichting Bij de oprichting moet een BV een kapitaal hebben van ,-. Het kapitaal wordt verdeeld in aandelen. Deze zijn niet overdraagbaar en 'staan op naam', dus ze kunnen niet aan een ander worden verkocht. Voor het oprichten van een BV moet de notaris een akte opmaken. Ook moet het ministerie van Justitie een verklaring van geen bezwaar opmaken. Het ministerie onderzoekt of de oprichter(s) betrokken zijn geweest bij faillissementen of vermogensdelicten en zij controleert de doelstelling van het op te richten bedrijf. Ook de BV moet worden ingeschreven in het handelsregister. Aansprakelijkheid Je kan niet meer geld verliezen dan het bedrag dat je in je BV hebt gestoken. Er is echter een 'maar': Voor schulden ontstaan door wanbeleid kan je wél persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Belasting Net als bij de eenmanszaak is de BV omzetbelastingplichtig (BTW-plichtig). Er wordt van de BV vennootschapsbelasting geheven over de winst. Als de eigenaren ook werknemer zijn dan wordt over het loon loonbelasting ingehouden. De aandeelhouders betalen zelf de inkomstenbelasting over hun inkomsten. _ Als je als aandeelhouder van een BV meer dan 5 procent van de aandelen bezit, wordt dit aanmerkelijk belang genoemd. De inkomsten uit aanmerkelijk belang, zoals dividend en winst door eventuele verkoop van aandelen, worden in het nieuwe belastingstelsel belast in box 2 met 25 procent. 4. Een goede (bedrijfs)naam kiezen Iedere starter móet een naam bedenken voor zijn zaak. Belastingdienst en Kamer van Koophandel verwachten dat namelijk van je. Het lijkt simpel, maar het is best lastig om een pakkende naam te verzinnen. Want je moet over het algemeen lang doen met zo n naam. Hieronder een aantal tips, die je kunt gebruiken bij het bedenken van je bedrijfsnaam.

6 Kort en krachtig Kies voor een krachtige naam. Eentje die blijft hangen en die gemakkelijk is te onthouden. Dat laatste wordt door de opkomst van internet steeds belangrijker. Het is wel zo handig als mensen gelijk de naam kunnen intikken, via de telefoon of in televisie- en/of radioreclames. Wees duidelijk Zeg met je bedrijfsnaam wat je doet. Reclamemakers laten als geen ander zien hoe het niet moet met onduidelijke en onuitspreekbare afkortingen. Passende naam Kies een naam die bij jou en je activiteiten past. De naam is natuurlijk wel een eerste indruk en een visitekaartje. Juridische eisen aan een naam Als je vindt dat de naam definitief geschikt is voor je bedrijf, wil dat nog niet zeggen dat je die naam daadwerkelijk mag gebruiken. De bedrijfsnaam moet aan een aantal eisen voldoen. Volgens de Handelsnaamwet mag een bedrijfsnaam geen verwarring veroorzaken. Het is dus verboden om een handelsnaam te gebruiken die al door een ander wordt gebruikt of die daar veel op lijkt. Hierbij spelen de vestigingsplaats en de activiteiten eveneens een rol. De gekozen handelsnaam mag evenmin in strijd zijn met bestaande merken. Als je van plan bent om je notenbar te voorzien van de naam 'Calvé' kun je best eens een groot probleem krijgen met Unilever, de rechtmatige eigenaar van deze merknaam. Het Benelux Merkenbureau in Den Haag of het Europees Merkenbureau in het Spaanse Alicante kunnen uitzoeken of jouw potentiële handelsnaam in strijd is met bestaande merken. 5. Belastingen Belastingen zijn voor ondernemers een lastig onderwerp. Maak daarom voordat je daadwerkelijk begint met je bedrijf een afspraak bij de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft specialisten in dienst, die startende bedrijven begeleiden. Op starterspreekuren leggen zij uit waar je aan moet voldoen en hoe je je kunt voorbereiden op de start van jouw onderneming. Je moet het formulier "Opgaaf gegevens startende onderneming" invullen. Dit formulier is ook te downloaden via de website van de Belastingdienst. Je moet dit formulier ingevuld en ondertekend terugsturen naar het Belastingkantoor in jouw regio. De Belastingdienst beoordeelt per geval of er sprake is van ondernemerschap en welke belastingen van toepassing zijn. Voor de BTW gelden andere criteria dan voor de inkomstenbelasting. Het is mogelijk dat je wél ondernemer bent voor de BTW, maar niet voor de inkomstenbelasting. Als je bijvoorbeeld als eenmanszaak een dienst of een product levert waarvoor je BTW-plichtig bent, dan betaal je wel BTW maar als ondernemer geen inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting betaal je dan als privepersoon. Kijk hieronder ook naar het stukje tekst over de BTW.

7 Startende ondernemers krijgen overigens meestal bezoek van een medewerker van de Belastingdienst. Deze bezoeken hebben vaak een voorlichtend karakter en zijn bedoeld om je te helpen bij het opzetten van je administratie. Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting moet je betalen aan de belastingdienst over je inkomsten (je loon, dividend op je aandelen en eventueel renteopbrengsten), hiervan mag je bv de rente die je moet betalen over je leningen of hypotheek aftrekken. Als ondernemer heb je recht op een aantal extra aftrekposten. Daar wil je natuurlijk gebruik van maken. Let op: de Belastingdienst onderzoekt eerst of je daadwerkelijk ondernemer bent. Als je als ondernemer wordt aangemerkt, heb je recht op een aantal extra aftrekposten. Namelijk: - Kleinschaligheidsaftrek; - Zelfstandigenaftrek; - Starteraftrek; - Meewerkaftrek; - Fiscale Oudedags Reserve. BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) BTW wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is belasting die ingehouden wordt op verkochte producten. De betaalde belasting (BTW) mag worden afgetrokken van het te betalen bedrag. Het is belasting die door alle ondernemers moet worden geïnd bij de klant en moet worden betaald aan de belastingdienst. Het algemene BTW-tarief is 19%. Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten.het verlaagde tarief is 6%. Dit tarief geldt in het algemeen voor: eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken; agrarische producten en diensten; geneesmiddelen; verkoop en verhuur van boeken, dagbladen en tijdschriften; braille-artikelen voor persoonlijk gebruik door blinden; personenvervoer; verhuur van vakantiewoningen en kampeerplaatsen; toegang tot culturele en sportieve evenementen (musea, concerten, sportwedstrijden); optredens door uitvoerende kunstenaars; diensten door kappers; herstellen van kleding, schoenen en fietsen; schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 15 jaar; geven van gelegenheid tot sportbeoefening. Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. In feite bereken je dus geen BTW. Ook over de verkoop van tabaksproducten hoef je geen BTW te berekenen. De fabrikant of de importeur heeft de BTW namelijk al afgedragen, tegelijk met de accijns. Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, ben je automatisch ook ondernemer voor de BTW. De BTW die je ontvangt van je klanten moet je afdragen aan de belastingdienst. De

8 BTW die je zelf hebt betaald aan je leveranciers, mag je daarvan aftrekken. Er zijn ook goederen en diensten vrijgesteld van BTW. Bijvoorbeeld: diensten door sportverenigingen aan hun leden, kinderopvang, thuiszorg enz. Er zitten voor- en nadelen aan het betalen van omzetbelasting. Je kan de in rekening gebrachte BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Zeker in de startfase van de onderneming is dit vaak voordelig. Nadeel is dat je een administratie moet bijhouden en aangifte moet doen. Loonbelasting Als je personeel in dienst neemt, moet je van alles regelen. Je betaalt loonheffing en premies voor werknemersverzekeringen. Bovendien moet je het personeel aanmelden bij het ziekenfonds en een Arbo-dienst inschakelen. De loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen. De volksverzekeringen zijn: de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Nabestaandenwet (ANW), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). De loonheffing die je inhoudt op het loon van je werknemer, draag je periodiek af aan de Belastingdienst. Hiervoor moet je aangifte doen. Het te betalen bedrag geef je aan op de Aangifte loonbelasting/premie volksverzekeringen en je betaalt de verschuldigde loon- en eindheffing. De Belastingdienst stuurt je het aangiftebiljet enkele dagen voor het einde van de periode waarover de loonheffing moet worden betaald. Vennootschapsbelasting Als je een BV start, moet de zaak vennootschapsbelasting betalen over de fiscale winst. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is over de eerste ,- van het belastbare bedrag 27 procent en over de rest 31,5 procent. Voor de BTW is de BV ondernemer. Als directeur-grootaandeelhouder betaal je doorgaans inkomstenbelasting in box 1 en 2. Het salaris van een directeur valt net als dat van andere werknemers in box 1. Wanneer je jezelf een ongebruikelijk laag salaris laat betalen, kan de Belastingdienst uitgaan van een "gebruikelijk loon". Voor een directeur-grootaandeelhouder is dit meestal Iemand die voor 5% of meer direct of indirect aandeelhouder is van een vennootschap, is aandeelhouder met een aanmerkelijk belang. Over dividenduitkeringen aan aanmerkelijk belanghouders wordt 25% belasting geheven in Box 2. Een BV komt niet in aanmerking voor ondernemersaftrek waaronder zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek.

9 6. Werknemersverzekeringen Premies voor werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW) en de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) betaal je aan het UWV. Hiervoor krijg je een voorschotnota of een definitieve nota, waarop de betaaltermijnen staan vermeld. Het is belangrijk in je zakelijke uitgaven rekening te houden met deze nota s. 7. De valkuil Vergeten geld te reserveren voor onverwachte verplichtingen Als na de start van een onderneming de verkoop op gang begint te komen, raken veel ondernemers in een optimistische stemming. Het verdiende geld wordt enthousiast uitgegeven of teruggeïnvesteerd in het bedrijf. Als de eerste belastingaanslagen in de bus vallen - en die kunnen een hele tijd op zich laten wachten - komt de kater. Vaak gaat het om aanslagen over lange perioden en dus om grote bedragen. Zo groot soms dat een ondernemer de aanslag niet kan betalen en moet sluiten. 8. Ondernemingsplan De onderwerpen behandeld in deze lesbrief komen voor in deel 4 van het ondernemingsplan en de Organisatie. Het gaat om formele zaken en alles wat je moet regelen om het bedrijf soepel te laten lopen. - Voor welke rechtsvorm kies je en waarom? - Hoe zit het met de aansprakelijkheid die bij deze rechtsvorm hoort? - Hoe zit het met mijn bedrijfsnaam? Is het geregistreerd? - Heb je je aangemeld bij de belastingsdienst? - Heb je het formulier "Opgaaf gegevens startende onderneming" al ingevuld en opgestuurd? - Hoe zit het met de BTW? - Heb je geld gereserveerd voor onverwachte verplichtingen?

RECHTSVORMEN. www.damd.nl

RECHTSVORMEN. www.damd.nl www.damd.nl Rechtsvormen Welke soorten rechtsvormen zijn er voor zzp ers? Hoe kun je je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel en waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart 2016 6,6 11 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O 6.1 Eenmanszaak Één eigenaar (neemt alle besluiten en alle winst is voor hem/haar) Zonder werknemers

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische-opdracht door een scholier 1848 woorden 19 december 2007 7,5 9 keer beoordeeld Vak M&O De opdracht: 1 ondernemingsvormen - Zoek via

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

De rechtsvorm die u past

De rechtsvorm die u past De rechtsvorm die u past Van Kaam Notarissen Someren, Witvrouwenbergweg 8a, tel. (0493) 49 43 52 Zonder rechtspersoonlijkheid Voor ondernemers is het belangrijk om bedrijfsmatige- en privézaken goed op

Nadere informatie

Succesvol voor jezelf beginnen

Succesvol voor jezelf beginnen R.M. van Schaik Succesvol voor jezelf beginnen Eigen baas INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Rechtsvorm 3. Het ondernemers of businessplan 4. De inschrijving en je bedrijfsnaam 5. Het bedrijf 6. Huisvesting

Nadere informatie

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat Commanditaire vennootschap oprichten. De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten.

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten. De eenmanszaak Algemeen De eenmanszaak is een onderneming waarvan het eigendom bij één persoon is. Wanneer je een eenmanszaak start, bent je zowel oprichter als eigenaar van het bedrijf en bent je helemaal

Nadere informatie

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012)

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) Met jas bedoelen wij het juridische jasje, oftewel de rechtsvorm. Inleiding Het Nederlandse recht kent (onder meer) de volgende rechtsvormen: 1. eenmanszaak;

Nadere informatie

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten?

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten? Ondernemerschap Hoe kan je een bedrijf starten? Onderdelen 1. Ondernemingsvormen 2. Financieringsvormen 3. Samenwerkingsvormen 4. Verzekeringen 5. Wetten & Regels Voorafgaand maak je een plan van aanpak

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Eenmanszaak. Besloten Vennootschap (B.V.) Naamloze Vennootschap (N.V.) Maatschap. Vennootschap Onder Firma (V.O.F)

Inhoudsopgave. Eenmanszaak. Besloten Vennootschap (B.V.) Naamloze Vennootschap (N.V.) Maatschap. Vennootschap Onder Firma (V.O.F) Rechtsvormen Inhoudsopgave Eenmanszaak Besloten Vennootschap (B.V.) Naamloze Vennootschap (N.V.) Maatschap Vennootschap Onder Firma (V.O.F) Commanditaire vennootschap (C.V) Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur Goed voorbereid van start Marieke Slot ondernemersadviseur Feiten en cijfers 2015 Het totaal aantal bedrijven is toegenomen met 4% (188.000 nieuwe bedrijven) Minder faillissementen en opheffingen (-25%)

Nadere informatie

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben).

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben). Samenvatting M&O Module 6 Samenvatting door A. 414 woorden 25 juni 2017 7,6 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O Module 6 - ondernemingsvormen Rechtsvormen Rechtsvorm is de juridische, oftewel wettelijk

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF B.V.?

EENMANSZAAK OF B.V.? EENMANSZAAK OF B.V.? Inleiding Dit memorandum beoogt ondernemers informatie te verschaffen over twee hoofdvormen waarin een onderneming kan worden gedreven: de eenmanszaak en de B.V., en de keuze tussen

Nadere informatie

Werkstuk Economie hoe start ik mijn eigen bedrijf?

Werkstuk Economie hoe start ik mijn eigen bedrijf? Werkstuk Economie hoe start ik mijn eigen bed? Werkstuk door een scholier 2537 woorden 13 maart 2006 4,6 23 keer beoordeeld Vak Economie Inhoud Blz. 2 de inleiding Blz. 3/9 het stappenplan van starters

Nadere informatie

Brochure Ondernemingsvormen

Brochure Ondernemingsvormen Brochure Ondernemingsvormen Brochure Ondernemingsvormen / KNGF /239916 / September 2008 / 1 1. 2. Inhoud Inleiding 3 Algemene informatie 4 1. De eenmanszaak 6 2. De Besloten Vennootschap (B.V.) 8 3. De

Nadere informatie

Checklist voor starters

Checklist voor starters Bakker & Bakker accountants & adviseurs pagina: 1 van 6 Checklist voor starters Als u een onderneming start, is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. U dient een groot aantal zaken te regelen

Nadere informatie

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s 17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s FNV KIEM is met 35.000 leden de grootste belangenbehartiger in creatieve sector. Wij bieden: onafhankelijk advies training, scholing collectieve

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 1

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 1 Inkomstenbelasting winst 1 programma Ondernemerschap Ondernemer versus onderneming Urencriterium Ongebruikelijke samenwerking Inleiding fiscale winstbepaling Goedkoopmansgebruik 1 Bronnenstelsel De inkomstenbelasting

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht

Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht Paragraaf 5.1 1. Ondernemingsrecht a. Wat is economisch en juridisch gezien het verschil in benadering bij de diverse ondernemersvormen? b. Waartoe dient het ondernemingsrecht?

Nadere informatie

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 7 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak.

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak. Samenvatting M&O Hoofdstuk 12 Samenvatting door X. 2142 woorden 27 september 2015 9,3 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Een organisatie heeft te maken

Nadere informatie

IK WORD FREELANCER Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma (VOF) Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Commanditaire vennootschap (CV)

IK WORD FREELANCER Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma (VOF) Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Commanditaire vennootschap (CV) IK WORD FREELANCER Zelfstandig ondernemer worden, dat is wat veel werknemers graag zouden willen. Het starten van een onderneming is eigenlijk vrij eenvoudig. Als starter dien je je in te schrijven bij

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3 HOOFDSTUK 3 Opgave 1 a. Wat is het belangrijkste verschil tussen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid en ondernemingen met rechtspersoonlijkheid? Rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen

Nadere informatie

Bas Schipper. notaris en estate-planner. Starters Event Rabobank. 29 oktober 2016 Rabobank te Groenlo

Bas Schipper. notaris en estate-planner. Starters Event Rabobank. 29 oktober 2016 Rabobank te Groenlo Bas Schipper notaris en estate-planner Starters Event Rabobank 29 oktober 2016 Rabobank te Groenlo 1 In welk juridisch jasje wordt de onderneming gegoten? Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid; het juridische

Nadere informatie

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw.

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw. Samenvatting door Sem 1018 woorden 25 januari 2018 7,3 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Samenvatting economie hoofdstuk 3 + 4 + 5 Paragraaf 3.1 Kamer van Koophandel (KvK): hier

Nadere informatie

Inleiding. Wat het je oplevert?

Inleiding. Wat het je oplevert? Inleiding Hoewel je vast niet kunt wachten om eindelijk voor jezelf te beginnen, is het aan te raden om een doordachte en goed voorbereide start te maken met je bedrijf. Bij de start van een onderneming

Nadere informatie

OndernemingsvOrmen voor zzp ers mei 2018

OndernemingsvOrmen voor zzp ers mei 2018 OndernemingsvOrmen voor zzp ers mei 2018 inhoudsopgave Inleiding 5 1. Eenmanszaak 7 Voorwaarden Aansprakelijkheid Belastingen 7 Sociale zekerheid en verzekeringen Personeel 8 2. Besloten Vennootschap

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING

WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING Laatste update: 1-03-2019 HI! Wanneer je als freelancer aan de slag gaat, ben je verplicht om één keer per jaar je inkomstenbelasting aan te geven bij de Belastingdienst.

Nadere informatie

Rechtsvormen! Gemaakt door Kim Zijlstra. Event Management Klas EM1A

Rechtsvormen! Gemaakt door Kim Zijlstra. Event Management Klas EM1A Rechtsvormen! Gemaakt door Kim Zijlstra Event Management Klas EM1A 1 Inhoudsopgave 10 rechtsvormen: Voorblad Blz: 1 Inhoudsopagave Blz: 2 Eenmanszaak Blz: 3 Besloten vennootschap (B.V.) Blz: 4 Naamloze

Nadere informatie

Bedrijf starten Handleiding MKBusinessplan.nl Versie 1.0 Juli 2013

Bedrijf starten Handleiding MKBusinessplan.nl Versie 1.0 Juli 2013 Bedrijf starten Handleiding MKBusinessplan.nl Versie 1.0 Juli 2013 Inleiding Geachte, Hier vindt u onze handleiding die u op weg helpt en van informatie voorziet betreffende het opzetten van een eigen

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 5492 woorden 7 januari keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 5492 woorden 7 januari keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 5492 woorden 7 januari 2005 6,9 75 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Als je een eigen zaak wilt beginnen moet je jezelf eerst afvragen, wat voor een zaak je eigenlijk

Nadere informatie

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Ondernemerschap in de bouw mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Introductie Martine ten Hove: Trip Advocaten & Notarissen vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden circa 80 juristen

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie?

Nadere informatie

Hoofdvraag Wat is de invloed van de midden- en kleinbedrijven voor de Nederlandse economie en maatschappij?

Hoofdvraag Wat is de invloed van de midden- en kleinbedrijven voor de Nederlandse economie en maatschappij? Praktische-opdracht door een scholier 2398 woorden 25 maart 2003 5,5 14 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdvraag Wat is de invloed van de midden- en kleinbedrijven voor de Nederlandse economie en maatschappij?

Nadere informatie

Rechtsvormen. Eenmanszaak. Besloten vennootschap. Naamloze vennootschap. Vennootschap onder firma (V.O.F.)

Rechtsvormen. Eenmanszaak. Besloten vennootschap. Naamloze vennootschap. Vennootschap onder firma (V.O.F.) Eenmanszaak Besloten vennootschap (B.V.) Naamloze vennootschap (N.V.) Vennootschap onder firma (V.O.F.) Maatschap Commanditaire vennootschap (C.V.) Vereniging Coöperatie Stichting Rechtsvormen KIEZEN VOOR

Nadere informatie

Brochure Gastouderopvang & Belasting

Brochure Gastouderopvang & Belasting Brochure Gastouderopvang & Belasting Brochure gastouderopvang en belasting 2015 Brochure gastouderopvang en belasting 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inkomsten van gastouders... 5 Algemeen... 5 Winst

Nadere informatie

Wat zijn loonheffingen?

Wat zijn loonheffingen? I Loonheffingen 1 Wat zijn loonheffingen? Loonheffingen zijn heffingen naar het loon die bij de bron daarvan worden geheven. Het gaat daarbij om de belastingen en premies ingevolge socialeverzekeringswetten

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN.

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN. MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Natuurlijk persoon: het gaat hier om een mens; ieder mens heeft rechten en plichten

Nadere informatie

Factsheet vorm MSB: maatschap - coöperatie - BV

Factsheet vorm MSB: maatschap - coöperatie - BV Factsheet vorm MSB: maatschap - coöperatie - BV 1. Inleiding De OMS werkt modellen uit om een handreiking te bieden aan medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren bij hun veranderende positie met de

Nadere informatie

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn:

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn: Samenvatting door Isabelle 1418 woorden 2 december 2015 8,2 19 keer beoordeeld Vak M&O M&O Hoofdstuk 10 Rechtsvormen 10.1 Organisaties De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie.

Nadere informatie

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Eenmanszaak of besloten vennootschap?

Eenmanszaak of besloten vennootschap? Eenmanszaak of besloten vennootschap? Als ondernemer moet u bij de start van uw bedrijf een rechtsvorm kiezen. Welke juridische vorm het best bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren.

Nadere informatie

Eenmanszaak of besloten vennootschap?

Eenmanszaak of besloten vennootschap? Eenmanszaak of besloten vennootschap? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Samen in Business. Starters informatie voor kinderopvang. Administratie & Advies. 12 december 2013

Samen in Business. Starters informatie voor kinderopvang. Administratie & Advies. 12 december 2013 Administratie & Advies Starters informatie voor kinderopvang 12 december 2013 TELEFOON EMAIL WEBSITE Kalmarweg 14-3, 9723 JG Groningen 06-48401281 info@sameninbusiness.nl www.sameninbusiness.nl Voorwoord

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie 12345 De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over het inhouden en afdragen van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Rechtsvormen. Eenmanszaak. Besloten ven nootschap (B.V.) Naamloze ven- nootschap (N.V.) Vennootschap onder firma (V.O.F.)

Rechtsvormen. Eenmanszaak. Besloten ven nootschap (B.V.) Naamloze ven- nootschap (N.V.) Vennootschap onder firma (V.O.F.) Eenmanszaak Besloten ven nootschap (B.V.) Naamloze ven- nootschap (N.V.) Vennootschap onder firma (V.O.F.) Maatschap Commanditaire vennootschap (C.V.) Vereniging Coöperatie Stichting Rechtsvormen KIEZEN

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR.

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR. ERRATUM BIJ FINANCIERING VOOR HET MKB, 6 e druk / 1 e oplage Opmerking: Er is een wetsvoorstel geweest tot wijziging van een aantal ondernemingsvormen. De wijzigingen en aanvullingen zijn - achteraf te

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

MIA/Vamillijst 2014 gepubliceerd. Inhoudsopgave Nieuwsbrief Februari 2014.

MIA/Vamillijst 2014 gepubliceerd. Inhoudsopgave Nieuwsbrief Februari 2014. nieuwsbrief februari 2014 Inhoudsopgave Nieuwsbrief Februari 2014. MIA/Vamillijst 2014 gepubliceerd Regresvordering op BV volgens Hof niet onzakelijk Invloed premieheffing op middelingsteruggaaf Ondanks

Nadere informatie

ALGEMENE ECONOMIE /05

ALGEMENE ECONOMIE /05 HBO Algemene economie Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 Producenten: indeling M Bedrijven kunnen ingedeeld worden naar sector: F marktsector: G primaire sector:

Nadere informatie

Maatwerk voor uw onderneming. Frank Smets

Maatwerk voor uw onderneming. Frank Smets Frank Smets 1 Ondernemingsvormen. Eenmanszaak Vennootschap onder firma -Vof- persoonlijk aansprakelijk schulden Maatschap persoonlijk aansprakelijk voor gelijke delen Commanditaire vennootschap - CV beherende

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Kortom: tijd voor het ondernemingsplan. Je zult geconfronteerd worden met eventuele

Kortom: tijd voor het ondernemingsplan. Je zult geconfronteerd worden met eventuele Hoofdlijnen Inleiding Als je voor jezelf wilt beginnen of bent begonnen, krijg je o.a. met de boekhouding en de Belastingdienst te maken. Als je je aan enkele regels houdt, regelmatig je boekhouding bijhoudt,

Nadere informatie

STARTERSEVENT TWENTE

STARTERSEVENT TWENTE STARTERSEVENT TWENTE 2 JUNI 2016 Juridische aandachtspunten voor starters mr. Willeke Krieger mr. Jolien Klomp Enschede Onderwerpen Rechtsvormen van ondernemingen Zekerheden Algemene voorwaarden Handelsnaam

Nadere informatie

Belastingen en de boekhouding

Belastingen en de boekhouding BAD1.1 les 7 programma Belastingen en de boekhouding Drie groepen belastingen Ondernemer als onbezoldigd ontvanger Loonbelasting Omzetbelasting Belastingen Drie groepen zakelijke belastingen waterschapslasten,

Nadere informatie

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben Voorwoord Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u meerdere petten op: niet alleen bent u directeur en aandeelhouder, maar ook werknemer

Nadere informatie

Samenwerkingen die werken

Samenwerkingen die werken Samenwerkingen die werken Marianne Haverkamp De Dag van de Zelfstandige 20 maart 2013 Even voorstellen Marianne Haverkamp Civiel jurist 6 jaar adviesbureau (diverse samenwerkingsvormen) 6 jaar overheid:

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 3 april 2015 @BDzakelijk Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Pauze Ondernemen en inkomstenbelasting

Nadere informatie

Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting!

Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting! Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting! Whitepaper - SFAA Administratiekantoor Amsterdam Koningsplein 1-2, 1017 BB Amsterdam https://www.sfaa.nl/ - +31 20-2610723 Waarom deze Whitepaper? Ben jij een

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2015 Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 www.belastingdienst.nl/starters

Nadere informatie

Nieuwsbrief u aangeboden door Raad en Daad ZZP/ZP/MKB/non-profit Utrecht (www.raadendaadutrecht.nl)

Nieuwsbrief u aangeboden door Raad en Daad ZZP/ZP/MKB/non-profit Utrecht (www.raadendaadutrecht.nl) Najaar 2012, met alle toestanden rondom de formatie van een nieuw kabinet, de belastingplannen en wijzigingen in ZVW etc. zou je het bijna vergeten.. Er is het een en ander gewijzigd in de wetgeving rondom

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Startup Ville Juridische startup-aspecten. Week 4. The Legal. Checklist

Startup Ville Juridische startup-aspecten. Week 4. The Legal. Checklist Juridische startup-aspecten Week 4 The Legal W Checklist Nog een keer Legal? Projectbegeleiding Growthly Programma Toetsing (Blok 2) 50% (Demo)Opdrachten 20% Toets 20% Blog-opdrachten 10% BP + Pitch Introductie

Nadere informatie

Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1.

Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1. Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1.10 Als jij een baan hebt naast je schoolwerk, ben je waarschijnlijk

Nadere informatie

Online ondernemen. MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen. Opleiding

Online ondernemen. MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen. Opleiding Online ondernemen MODULE: Juridische zaken & Fiscale voordelen Inhoud: Wanneer ben je ZZP er? Rechtsvormen: Fiscale voordelen Juridische zaken Opleiding Naam Klas 1 Online Ondernemen Fiscale en Juridische

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET BSN: Nog niet ingevuld Status: Niet verzonden Te ontvangen inkomstenbelasting 2017: 0 Te betalen premie ZVW 2017: 1.391 Je inkomen 2017 Inkomsten uit werk en woning

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Aan de startende ondernemer. Voorburg, 2015. Inleiding. Geachte ondernemer, Allereerst wil ik je bedanken voor je interesse mijn bedrijf.

Aan de startende ondernemer. Voorburg, 2015. Inleiding. Geachte ondernemer, Allereerst wil ik je bedanken voor je interesse mijn bedrijf. Aan de startende ondernemer Voorburg, 2015 Inleiding Geachte ondernemer, Allereerst wil ik je bedanken voor je interesse mijn bedrijf. Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af. Om de startende

Nadere informatie

Eigen vermogen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

Eigen vermogen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid Eigen vermogen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak: Persoonsvennootschap: Vennootschap Onder Firma: Commanditaire vennootschap (CV) Maatschap: Eigen vermogen: totaal eigen geld dat in

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

"Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet?" (George Bernard Shaw, toneelschrijver)

Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet? (George Bernard Shaw, toneelschrijver) "Je ziet dingen en je zegt: 'Waarom?' Maar ik droom dingen die er nooit geweest zijn en ik zeg: 'Waarom niet?" (George Bernard Shaw, toneelschrijver) Wanneer je een bedrijf opzet moet je altijd een aantal

Nadere informatie

ROZ Startersdag (6 november 2014) Juridische aandachtspunten voor startende ondernemers

ROZ Startersdag (6 november 2014) Juridische aandachtspunten voor startende ondernemers ROZ Startersdag (6 november 2014) Juridische aandachtspunten voor startende ondernemers Onderwerpen Zo maar een paar juridische onderwerpen die voor starters van belang kunnen zijn: Rechtsvorm onderneming

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie