Wat moet ik doen met mijn pensioen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat moet ik doen met mijn pensioen?"

Transcriptie

1 Het Dilemma van de DGA: Wat moet ik doen met mijn pensioen? Disclaimer Deze uitgave is ontwikkeld om u te voorzien van competente en betrouwbare informatie omtrent het onderwerp dat behandeld wordt. Echter, de schrijvers en uitgever laten zich niet in met juridische, financiële of andere professionele adviezen. Wetten en gebruiken verschillen van land tot land. De schrijvers en uitgever kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het gebruik en de toepassing van de inhoud van dit boek. Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook onder de voorwaarde dat de bron ( uitdrukkelijk wordt vermeld Ook het plaatsen van directe links naar de bestandslocatie van dit document op websites, in nieuwsbrieven of andere vormen van digitale media is niet toegestaan.

2 2 Inhoudsopgave DEEL I: DGA EN ZIJN PENSIOEN De DGA en zijn pensioen Huidige wetgeving Pensioen in eigen beheer Nadelen Pensioen in eigen beheer Welke mogelijkheden zijn er vanaf 2017 voor de DGA? De DGA heeft 3 opties Gevolgen en risico s voor partners DEELl II : CROWDFUNDING Wat is crowdfunding? Historie en ontwikkeling Varianten Crowdfunding is meer dan financiering Risico s DEEL III : FINANCIERING AFKOOP DGA PENSIOEN De oplossing Introductie FLOXX en Collin Het product Wat betekent Crowdfunding voor de DGA? Hoe kan ik gebruik maken van deze oplossing? DEEL IV : HET TRAJECT VAN LENEN Registreren/inloggen Aanvragen lening Bedrijfsbezoek Beoordeling van uw aanvraag Afgewezen Pitch Publicatie Niet volgeschreven Volgeschreven... 25

3 3 DEEL I DE DGA EN ZIJN PENSIOEN

4 4 1. De DGA en zijn pensioen Pensioen DGA wijzigt: afkoop DGA pensioen is mogelijk! Tot nu toe kon de DGA op twee manieren pensioen opbouwen: zelf in de B.V. een eigen pensioenvoorziening treffen (eigen beheer) of een pensioenpolis bij een verzekeraar afsluiten. Vele DGA s hebben in het verleden gekozen voor pensioenopbouw in eigen beheer: van de bijna DGA s hebben er circa gekozen voor een (gedeeltelijk) eigen beheer. Dit pensioen in eigen beheer gaf de laatste jaren veel problemen. Naast beperking van de fiscale aftrekmogelijkheden door verlaging van de tarieven vennootschapsbelasting zetten de waardering van de pensioenvoorziening en de financiële positie van de B.V. de dividendbeslissing onder druk. De waarde van de pensioenvoorziening moet jaarlijks worden vastgesteld, zowel fiscaal als commercieel. Hiervoor is een actuariële berekening nodig. Het verschil tussen de commerciële waarde en fiscale waarde door met name de lage rente leidt tot grote problemen. Daarom hebben vele DGA s de verdere pensioenopbouw afgelopen jaren reeds beëindigd Huidige wetgeving Pensioen in eigen beheer Tot en met 2016 kan de DGA in eigen beheer een pensioenvoorziening opbouwen. De DGA is zowel werknemer als werkgever. In tegenstelling tot andere werkgevers en werknemers hoeft de pensioenvoorziening niet bij een pensioenfonds of bij een verzekeraar te worden ondergebracht. Voor de DGA is dit interessant omdat het geld binnen de onderneming kan blijven. Als werknemer krijgt de DGA een pensioentoezegging van de B.V. (pensioenbrief). De B.V. treft als werkgever hiervoor een pensioenvoorziening. De jaarlijkse dotatie aan de pensioenvoorziening wordt berekend met behulp van gespecialiseerde berekeningssoftware of door een actuaris. De dotatie is aan een fiscaal maximum gebonden en aftrekbaar voor de vennootschaps- en loonbelasting. Jaarlijks wordt zowel een fiscale als een commerciële waarde van de pensioenvoorziening vastgesteld. Ook hiervoor is een actuariële berekening nodig. Deze berekening houdt onder andere rekening met rente. Voor de fiscale waarde is dat (minimaal) 4% en voor de commerciële waarde de marktrente. Bij de commerciële waarde wordt ook rekening gehouden met salarisstijgingen en indexaties voor de toekomst. (zie RJ 271 en uiting RJ ).

5 5 Kleine 1 rechtspersonen mogen de balans opstellen volgens fiscale grondslagen. De commerciële waarde wordt dan gebruikt om te toetsen of de B.V. voldoende vermogen heeft om dividend uit te keren. De huidige wetgeving vinden DGA s én de belastingdienst te ingewikkeld, te kostbaar en ondoorzichtig Nadelen Pensioen in eigen beheer Dividendklem Een DGA die een pensioenvoorziening heeft getroffen in zijn B.V. (pensioen in eigen beheer) heeft al jaren last van de dividendklem. De dividendklem ontstaat door het (grote) verschil tussen de commerciële waarde en de fiscale waarde van de pensioenvoorziening op de balans van de onderneming. Doordat de rente extreem laag is en vooral veel lager is dan de fiscale rente (4%) is de commerciële waarde van de pensioenvoorziening vele malen (3 tot 4 keer) hoger dan de fiscale waarde. De meeste ondernemers passen een fiscale waardering toe. Echter als u dividend wilt uitkeren is de commerciële waarde van de pensioenvoorziening leidend. Wanneer het eigen vermogen van de B.V. op commerciële waarde negatief is, kan geen dividend worden uitgekeerd. Dit is de dividendklem. Door de dividendklem kunnen vele ondernemers al jaren geen dividend meer uitkeren. Ook hebben zij beperkt toegang tot de financieringsmarkt. Immers de banken kijken naar de commerciële balans. Zij zitten dus klem. Door afkoop van het pensioen in eigen beheer (DGA pensioen) wordt de DGA bevrijdt van deze dividendklem. Om u een indruk te geven hoe groot deze klem is: de fiscale waarde van alle pensioenen in eigen beheer bedraagt nu circa 37 miljard euro, de commerciële waarde loopt op tot een bedrag van maar liefst 120 miljard euro. Voorbeeld fiscale en commerciële waardering Stel u bent 50 jaar en heeft een opgebouwd ouderdomspensioen van en bij overlijden wordt 70% van dit pensioen uitgekeerd. De fiscale waarde van deze pensioenen bedraagt circa en de commerciële waarde is circa Klein wil zeggen: minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 12 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 6 miljoen euro.

6 6

7 7 2. Welke mogelijkheden zijn er vanaf 2017 voor de DGA? Traject voor wetsvoorstel (brieven) In 2012 heeft de toenmalige staatssecretaris van Financiën, de heer Weekers, toegezegd onderzoek te doen naar de gevolgen van de verschillen in commerciele en fiscale waardering voor pensioen. Meerdere brieven zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk kondigde de huidige staatssecretaris, de heer Wiebes, op 1 juli 2016 een wetsvoorstel aan om het PEB (Pensioen in eigen beheer) uit te faseren met ingang van 1 januari Op Prinsjesdag 2016 is een wetsvoorstel ingediend. De overheid wil voor de DGA en de belastingdienst een structureel eenvoudiger systeem De DGA heeft drie opties Vanaf 1 januari 2017 is het niet meer mogelijk om fiscaal voordelig pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als de DGA nog pensioen wil opbouwen zal hij dat via een verzekeraar moeten doen of zelf voor voldoende vermogensopbouw in het bedrijf of in privé moeten zorgdragen (financial planning). Dit betekent dat de DGA die nu nog pensioen in eigen beheer opbouwt, vóór 1 januari 2017 in een vergadering van aandeelhoudersvergadering (de AVA) een besluit moet nemen dat vanaf 1 januari 2017 geen pensioenopbouw meer zal plaatsvinden. Doet de DGA dit niet dan is de pensioenopbouw fiscaal onzuiver (bovenmatig) wat kan leiden tot een belastingclaim van wel 72% (maximaal 52% loonheffing plus 20% revisierente) over de waarde van de gehele pensioenaanspraak.

8 8 Wat te doen met de opgebouwde pensioenvoorziening? Voor de reeds opgebouwde pensioenvoorziening in eigen beheer heeft de DGA drie mogelijkheden: De verwachting is dat het wetsvoorstel op 17 november 2016 in de Tweede Kamer en op 19 december 2016 in de Eerste kamer wordt behandeld. Optie 1: Afkoop De wetgever staat de DGA tijdelijk toe om in de jaren 2017 tot en met 2019 de opgebouwde pensioenvoorziening in eigen beheer fiscaal gunstig af te kopen. Wat zijn deze gunstige voorwaarden: Korting op de belastbare (fiscale) waarde bij afkoop Geen revisierente (was 20%) Hoe eerder wordt afgekocht hoe hoger de korting: De korting op de grondslag geldt over de waarde per eind 2015.

9 9 Een eenvoudig voorbeeld De DGA mag de fiscale waarde van de pensioenvoorziening afkopen. In dit voorbeeld bedraagt de afkoopwaarde per januari Als de DGA afkoopt is de DGA bevrijd van de dividendklem: de commerciële waarde van de pensioenvoorziening heeft geen betekenis meer. De commerciële waarde wordt op deze manier geruisloos afgestempeld naar het niveau van de fiscale waarde, zonder dat over deze vrijval vennootschapsbelasting verschuldigd is. Als de DGA vervolgens de fiscale waarde wil afkopen, was er normaal een revisierente verschuldigd van 20%. Die boete is tijdelijk niet verschuldigd. De DGA mag tijdelijk afkopen zonder boete. Hij krijgt zelfs een korting op de verschuldigde loonbelasting. In 2017 is deze korting 34,5%. De korting wordt berekend over de fiscale waarde per of de datum waarop in 2015 het gebroken boekjaar eindigde. Dit betekent dat over (34,5% van ) van de fiscale waarde geen belasting verschuldigd is. De B.V. dient aan loonbelasting te betalen en de DGA kan in privé ontvangen. Hierbij gaan we ervan uit dat de afkoop tegen het hoogste belastingtarief (52%) wordt belast 2. Hiermee is de belastingdruk slechts 35%, terwijl afkopen normaal tot een belastingdruk van 72% (52% + 20%) zou leiden. Optie 2: Omzetten Naast afkoop krijgt de DGA de mogelijkheid om de huidige pensioenvoorziening om te zetten in een spaarpotje binnen de B.V. Het is dan geen pensioen meer. De fiscale waarde van de pensioenvoorziening per wordt omgezet in een spaarpotje, de zogenaamde oudedagsverplichting (ODV), waaraan jaarlijks rente wordt toegevoegd. Extra sparen is niet mogelijk. De rente die jaarlijks wordt toegevoegd is het u-rendement (zie voor actuele percentage). 2 Uiteraard geldt het progressieve belastingsysteem en zal de DGA over het eerste deel van zijn inkomen een lager tarief betalen (zie bijlage).

10 10 Op de pensioendatum (uiterlijk AOW-datum) moet het spaarpotje worden gebruikt voor een gelijkmatige uitkering gedurende een looptijd van minstens 20 jaar. De uitbetaling kan lopen via de B.V. of er kan een lijfrente worden aangekocht bij een verzekeraar. Indien de DGA kiest voor omzetting kan hij of zij er later alsnog voor kiezen om af te kopen, mits de afkoop uiterlijk 31 december 2019 plaatsvindt. De korting blijft tot 31 december 2019 van toepassing waarbij geldt: hoe eerder de afkoop hoe voordeliger. Na 31 december 2019 kan de ODV niet meer fiscaal voordelig worden afgekocht. Optie 3: Niets doen De DGA kan ook besluiten om helemaal niets te veranderen. De pensioenvoorziening blijft dan in de huidige vorm bevroren op de balans van de B.V. staan. De huidige waarderingsregels blijven gelden: een actuariële berekening is jaarlijks nodig om zowel de fiscale als de commerciële waarde van de pensioenvoorziening vast te stellen. Ook de verplichting tot indexatie (toeslagen) blijft onverminderd van kracht. Fiscaal voordelige pensioenopbouw in eigen beheer is vanaf 2017 niet meer mogelijk en de dividendklem blijft een probleem bij de huidige rente.

11 Gevolgen en risico s voor partners Positie partner Door afkoop of omzetting vervalt (een deel van) de pensioenvoorziening voor de partner. Bij afkoop vervalt volledig de pensioenbestemming van de voorziening, dus ook voor de partner. De partner en ex-partner(s) zullen allemaal instemming moeten verlenen voor de keuze voor afkoop of omzetten. Bij omzetting kan op of voor de pensioendatum het spaarpotje (ODV) gebruikt worden voor een geleidelijke uitkering of voor lijfrente met overlijdensclausule. Zowel bij afkoop als bij omzetting moet rekening worden gehouden met de gevolgen voor de partner als de DGA komt te overlijden. Bij echtscheiding heeft de partner geen recht meer op een deel van het pensioen en is de situatie van de partner afhankelijk van de afspraken die partners hebben gemaakt. De positie van de partner verandert wezenlijk bij afkoop of omzetting. Het is van belang dat er goede afspraken worden gemaakt en indien van toepassing een passende compensatie wordt overeengekomen. Overlijden DGA Onder de huidige wetgeving heeft de partner recht op een partnerpensioen wanneer dit geregeld is in de pensioenbrief. Bij overlijden komt dit partnerpensioen tot uitkering (ten laste van de B.V.). Kiest de DGA onder de nieuwe wetgeving voor het omzetten van het pensioen in eigen beheer in een ODV, dan heeft de partner bij overlijden de beschikking over het (resterende bedrag) in de ODV. Wanneer de DGA nog niet met pensioen was, kan de ODV door de partner voor een jaarlijkse uitkering worden aangewend vanuit de B.V. gedurende 20 jaar. Overlijdt de DGA nadat hij met pensioen is, dan ontvangt de partner over de resterende periode een uitkering. Bijvoorbeeld gedurende 10 jaar als de DGA 10 jaar na pensionering overlijdt. Kiest de DGA voor afkoop van het pensioen in eigen beheer, dan is er geen voorziening voor de partner meer getroffen in de B.V. Indien de DGA samen met zijn partner besluit tot afkoop van pensioen in eigen beheer is het raadzaam na te denken over de noodzaak van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering bij overlijden. Dit zal mede afhankelijk zijn van de overige beschikbare middelen van de partner bij overlijden. Te denken valt aan de eigen woning, vermogen uit de B.V. of andere inkomsten.

12 12 Echtscheiding De Wet verevening pensioen bij echtscheiding is onder de huidige wetgeving ook van toepassing op de DGA. Dit houdt in dat de partner bij echtscheiding recht heeft op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Ook wordt het partnerpensioen dat opgebouwd is tot aan het einde van het huwelijk aan de ex-partner uitgekeerd bij overlijden van de DGA. Ex-echtgenoten kunnen in het echtscheidingsconvenant hierover andere afspraken maken of geheel afzien van verevening. Besluit de DGA onder de nieuwe wetgeving het pensioen in eigen beheer om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV) dan is de toestemming van de partner vereist en dient ook te worden gemeld of er afspraken zijn gemaakt in geval van echtscheiding. De toestemming en de afspraken moeten binnen een maand kenbaar worden gemaakt aan de Belastingdienst. Hiervoor komen formulieren beschikbaar. Bij afkoop is na echtscheiding niets geregeld. De partner dient bij afkoop eveneens toestemming te geven; eventuele afspraken en compensatie kunnen worden vastgelegd in een aanpassing van de huwelijkse voorwaarden. Ex-partners Heeft de DGA op 1 januari 2017 al een of meerdere ex-partner(s) die vanuit het huidige pensioen in eigen beheer recht hebben op een deel van het ouderdomspensioen en/of een partnerpensioen bij overlijden van de DGA, dan dienen alle ex-partners mee te tekenen in het geval van afkoop of omzetting. Er moeten aanvullende afspraken worden gemaakt, want het recht vanuit het pensioen in eigen beheer komt na afkoop of omzetting te vervallen.

13 13 DEEL II CROWDFUNDING

14 14 3. Wat is crowdfunding? Het woord crowdfunding zegt het al: de crowd (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen (de funding ) die nodig zijn om de droom van een ondernemer te realiseren. In de basis is crowdfunding een alternatieve wijze om een financieringsbehoefte in te vullen. Geen bemiddeling van financiële intermediairs. Wel direct contact tussen investeerders en ondernemers, gefaciliteerd door een online platform. Crowdfunding is gebaseerd op de marketingterm Crowdsourcing. Crowdsourcing betekent dat consumenten bepalen hoe een (te ontwikkelen) product er uiteindelijk uit komt te zien, of welke marketingconcepten de moeite waard zijn. Op dit laatste is crowdfunding gebaseerd. Een crowdfundingplatform biedt verschillende leningaanvragen aan waaruit investeerders kunnen kiezen. Zo bepaalt de crowd welke leningaanvragen geloofwaardig genoeg zijn om in te investeren, zodat de achterliggende bedrijven zich verder kunnen ontwikkelen Historie en ontwikkeling Je zou misschien verwachten dat crowdfunding pas is ontstaan na de doorbraak van internet. Het fenomeen is echter al veel langer bekend. Aan het einde van de 19e eeuw werd crowdfunding al toegepast. Internet heeft crowdfunding wel veel toegankelijker gemaakt. Een sprekend voorbeeld is de financiering van de sokkel waarop het Vrijheidsbeeld in New York staat. In 1886 schonk Frankrijk dit Vrijheidsbeeld. De kosten voor het beeld werden gedekt door Frankrijk, maar de sokkel moesten de Amerikanen zelf financieren. Dit bleek echter niet zo eenvoudig! De stad New York weigerde mee te betalen en ook het Congres hield de hand op de knip. Uiteindelijk was het Joseph Pulitzer (bekende kranteneigenaar) die voor een doorbraak zorgde. Hij bood via zijn krant miniatuurbeeldjes aan als een incentive, waarna de bevolking van New York als een eensgezinde crowd zelf zorgde voor de sluitende financiering! In Amerika werd crowdfunding vooral gebruikt voor artiesten in de kunst, film, literatuur of muziekindustrie. Het succesverhaal bij uitstek is Kickstarter, inmiddels ook in Nederland actief. In 2013 ging er circa 480 miljoen dollar om in projecten binnen Kickstarter. Sinds 2009 zijn er crowdfundingplatformen buiten Amerika actief. In Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland is de crowdfundingmarkt snel volwassen geworden. In Nederland groeit crowdfunding snel naar eenzelfde volwassenheid. In 2013 ging er circa 32 miljoen euro om in de crowdfundwereld. Tegelijkertijd groeide de bekendheid en het volume snel. Dat geldt ook voor de acceptatie binnen ondernemend Nederland en in de bancaire wereld. Ook zij zien dat crowdfunding een prima aanvulling is op een bancaire financiering.

15 Varianten Investeren via crowdfunding kan op verschillende manieren, de vier meest voorkomende zijn: Donaties. De investeerder doneert geld voor een bepaald doel, zoals de financiering van het Prinses Máxima Centrum in Sponsoring. De investeerder ontvangt een niet-financiële tegenprestatie van de ondernemer, bijvoorbeeld een boek met naamsvermelding. Vreemd vermogen (lening). De investeerder leent een (kleine) som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het geïnvesteerde bedrag met rente terug. Eigen vermogen (aandelen). De investeerder neemt een aandeel in het kapitaal van de ondernemer. Voor (her)financiering van de (afkoop) van het pensioen in eigen beheer van de DGA is de variant vreemd vermogen de aangewezen vorm. De investeerder leent een (kleine) som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het geïnvesteerde bedrag en rente terug 3.3. Crowdfunding is meer dan financiering Voor de leningnemer kent crowdfunding belangrijke onderscheidende voordelen ten opzichte van traditionele financieringsvormen: Het helpt u uw onderneming op de kaart te zetten. U bindt bestaande klanten aan u. U vindt nieuwe klanten. Crowdfunding mag zich verheugen in een groeiende belangstelling onder investeerders en beleggers. Niet in de laatste plaats omdat hun beschikbare liquiditeit matig rendeert en ze op zoek zijn naar optimale spreiding van hun kapitaal. Dit waar mogelijk tegen verantwoorde risico s. Investeerders willen een deel van hun vermogen in de vorm van crowdfunding beleggen. Crowdfunding kan een onderdeel zijn van de totale beleggingsmix en een bijdrage leveren aan risicospreiding (diversificatie) Risico s Ondernemers die een leningovereenkomst aangaan moeten zich realiseren dat dit een rentelast met zich meebrengt gedurende de looptijd van de lening. Voor de investeerder geldt dat lenen aan gevestigde MKB-bedrijven een mooi rendement met zich mee brengt maar dat het onmogelijk is om risico s voor 100% uit te sluiten. Crowdfunding bestaat bij de gratie van investeerders dus zal er alles aan worden gedaan om risico s te beperken.

16 16 DEEL III FINANCIERING AFKOOP DGA PENSIOEN

17 17 4. De oplossing Voor het pensioen dat de DGA heeft opgebouwd in eigen beheer bestaat tijdelijk de mogelijkheid tot afkoop. Indien de DGA kiest voor afkoop kan de DGA gebruik maken van een interessante kortingsregeling. Hoe eerder de afkoop plaatsvindt hoe groter het belastingvoordeel. Het voordeel kan oplopen tot 34,5%. Het bedrag dat de afkoop voor de DGA oplevert kan naar eigen inzicht worden besteed. En de DGA is ook eindelijk bevrijd van de dividendklem. Veel DGA s hebben interesse in deze mogelijkheid. Maar niet alle DGA s hebben voldoende liquide middelen in de B.V. Ondernemers kiezen er vaak voor winsten weer te investeren in de onderneming. Dit betekent dat niet alle DGA's in staat zijn de afkoop van hun DGA pensioen met liquide middelen te financieren. Hoe goed de onderneming er ook voor staat. Wij horen DGA's en hun adviseurs vaak zeggen "Afkoop is interessant, maar kan financieel niet omdat er geen liquide middelen aanwezig zijn". Voor deze situatie bieden wij u een oplossing. FLOXX powered by Collin biedt de DGA de mogelijkheid tot financiering van de afkoop van het DGA pensioen door een lening via de crowd. Crowdfunding is een modern alternatief voor (of aanvulling op) een bancaire financiering. Crowdfunding is meer dan financiering. Het biedt andere voordelen ten opzichte van traditionele financieringsvormen zoals het het binden van bestaande klanten en het vinden van nieuwe klanten. FLOXX powered by Collin faciliteert de DGA ook met "voorlichting" en toegang tot financial planning, aanvullende verzekeringen voor de partner en vermogensbeheer. Dit doen wij door samen te werken met een groeiend netwerk van partners en preferred suppliers Introductie FLOXX en Collin FLOXX FLOXX is een onafhankelijke financiële dienstverlener. FLOXX biedt oplossingen aan pensioenfondsen, ondernemingen, ondernemingsraden, werkgevers en werknemers. De pensioenwereld is de laatste jaren enorm veranderd. In essentie zijn er twee drivers die ten grondslag liggen aan deze veranderingen: de rente en het toezicht. Het resultaat is dat de pensioenregelingen sterk zijn versoberd, garanties zijn vervallen of verlaagd, het aantal pensioenfondsen is gehalveerd, pensioenen zijn gekort en verdere kortingen in aantocht zijn. Het vertrouwen in de sector is aangetast. Hebben we nu alles dan gehad? FLOXX is ervan overtuigd dat de komende jaren nog meer veranderingen komen en het herstel van de financiële situatie nog lang op zich laat wachten. FLOXX probeert die verandering zo goed mogelijk te volgen en waar mogelijk zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Wij kennen de pensioensector goed doordat wij veel ervaring hebben en meerdere functies en rollen hebben vervuld.

18 18 Met onze dienstverlening willen wij een bijdrage leveren en klanten op een eenvoudige en begrijpelijke wijze helpen. Samen met de klant werken wij aan oplossingen. De belangrijkste kenmerken van onze dienstverlening zijn: Betrokkenheid. De gemeenschappelijke competentie van de leden van ons team is betrokkenheid. Betrokkenheid bij de klant, bij de sector en bij elkaar. Wij voelen ons verbonden met de klanten waarvoor we werken en het werk dat we doen. We nemen zelf verantwoordelijkheid en verschuilen ons niet achter anderen. Wij zijn trots op ons bedrijf en daar vertellen wij graag enthousiast over. Vernieuwend. De wereld en de pensioenwereld is veranderd. Deze veranderingen gaan door. Wat geweest is komt niet meer terug. Wij geloven niet in vasthouden aan traditionele modellen en oplossingen. Ook als adviseur moeten we een andere invulling geven aan deze veranderingen en de wensen van onze klant. Kwaliteit. Kwaliteit is in ons vak erg belangrijk. Ons track record laat zien dat we tevreden relaties hebben. Dit vindt zijn oorsprong in de levering van kwalitatief goede rapportages, het geven van eenvoudige adviezen, een heldere wijze van communiceren en rapporteren, doen wat van ons wordt gevraagd, het opleveren wanneer dit wordt gevraagd en flexibiliteit. Collin Crowdfund Collin Crowdfund is een deskundig, toegankelijk en transparant crowdfinance platform voor gevestigde, kredietwaardige MKB-bedrijven, die financiering zoeken voor hun ambities. Sinds 2007 is de wereld in rap tempo veranderd. Dat gaat door. Het is onze overtuiging dat we de komende 10 jaar meer veranderingen zullen meemaken dan de afgelopen 50 jaar bij elkaar! Collin probeert die verandering zo goed mogelijk te volgen en waar mogelijk zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Zes van de tien ondernemers geven aan dat hun groei belemmerd wordt door gebrek aan financiering, terwijl bestaande financieringen met regelmaat versneld worden afgebouwd. Daartegenover staat de schreeuwende behoefte van 250 miljard creditgeld van investeerders aan beter rendement. Collin verstrekte haar eerste lening in juni Sinds het vierde kwartaal van 2015 is Collin marktleider in de Nederlandse Crowdfunding markt. Per heeft Collin circa 50 miljoen aan leningen gefaciliteerd. Van de goedgekeurde lening aanvragen die verschenen zijn op het platform is 100% succesvol gefund. De oprichters van Collin hebben ervoor gekozen om het bankwezen te verlaten en de noodzakelijke verandering zelf te creëren in plaats van toe te kijken. Samen met een professionele IT-partner brengt Collin met haar businessmodel de oplossing voor vier vraagstukken bij elkaar: Terug naar de meest oorspronkelijke vorm van bankieren. De mensfactor in balans met optimale automatisering. Actief samenwerken met banken. Focus op win-win voor ondernemers en investeerders.

19 19 Voor Collin is ruimte geven aan de ambities van de ondernemer met zijn bedrijf een belangrijke drijfveer. Tegelijkertijd kan deze ondernemer alleen maar bediend worden als investeerders zich op hun gemak voelen bij Collin. Natuurlijk is een mooi rendement een belangrijke drijfveer, maar belangrijker is het vertrouwen in de aanpak van Collin Crowdfund Het product FLOXX powered by Collin biedt DGA's de mogelijkheid tot externe financiering van de afkoop van het DGA pensioen. Wat kunnen ondernemers verwachten? Lenen via crowdfunding als alternatief voor, of als aanvulling op bancaire financiering. Ervaren, regionaal werkende Crowdfund Coaches die het lening aanvraagproces begeleiden. Een korte doorlooptijd bij een complete lening aanvraag. Verder bieden wij de mogelijkheid tot pré-publicatie en voorinschrijving voor relaties (medewerkers, klanten, leveranciers, familie en vrienden). De financiering wordt aangeboden door middel van een lineaire lening met een minimaal bedrag van ,- en een maximaal bedrag van ,- Probeer de leningcalculator voor een concreter beeld over wat een combinatie van leningbedrag, rente en looptijd in de praktijk betekent. Daarnaast faciliteren wij in de "voorlichting", de financial planning, aanvullende verzekeringen en vermogensbeheer. FLOXX powered by Collin werkt nauw samen met een groeiend netwerk van partners en preferred suppliers Wat betekent Crowdfunding voor de DGA? Als u een crowdfund lening aangaat zijn er verplichtingen die u dient na te komen. Voorafgaand aan het verkrijgen van de lening: Inzicht geven in de financiële situatie van uw bedrijf. In gesprek met de Crowdfund Coach voor een beoordeling van u als ondernemer en uw businessplan. In de meeste gevallen een borgstelling In specifieke gevallen vraagt Collin extra zekerheden en / of gelden extra bepalingen, zoals: een hypothecaire zekerheid het achterstellen van een (lopende) lening een niet-onttrekkingsverklaring Tijdens de looptijd van de lening: Maandelijkse betaling van lineaire aflossing en rente via automatische incasso Jaarlijkse update van uw bedrijfssituatie waarmee u uw investeerders op de hoogte houdt van ontwikkelingen binnen uw bedrijf Hoe kan ik gebruik maken van deze oplossing? DGA s kunnen via de website meer informatie krijgen. Heeft u nog vragen of wilt u direct gebruik maken van crowdfunding voor de afkoop van uw pensioen in eigen beheer dan kunt u ons bereiken via info@afkoopdgapensioen.nl. In de bijlage treft u alvast meer informatie aan over de aanvraag voor een lening en het te doorlopen beoordelingstraject door Collin Crowdfund.

20 20 DEEL IV HET TRAJECT VAN LENEN

21 21 Hoe werkt het lenen? FLOXX powered by Collin verstrekt, via haar investeerders, lineaire leningen aan ondernemers. Voorafgaand aan het verstrekken van een lening zit het beoordelingsproces. Deze bestaat uit de volgende stappen. 1. Registreren/inloggen U registreert zich eerst als bedrijf zodat u een lening aan kunt vragen. Na de registratie van uw bedrijf en uzelf als handelend namens uw bedrijf, controleert onze servicedesk uw handelingsbevoegdheid. De servicedesk kan hierover contact met u opnemen als dat nodig is. 2. Aanvragen lening Eerst vult u het gewenste leningbedrag, het leendoel en een beknopte toelichting in en bevestigt u uw aanvraag via een unieke, eenmalige code (OTP) die u via een SMS ontvangt. Vervolgens wordt u verzocht de kosten voor kredietbeoordeling te voldoen. Dat kan direct via een ideal-betaling of een bankoverschrijving. Uw leningaanvraag wordt in behandeling genomen, zodra de betaling voor de kredietbeoordeling is ontvangen. Tot slot kunt u relevante bijlagen voor uw leningaanvraag uploaden in het tabblad documenten onder de aanvraag. Om uw leningaanvraag in behandeling te nemen, hebben we minstens de volgende gegevens van u nodig: De meest recente jaarrekening. Uw bedrijfsplan met prognose. Uw meest recente IB-aangifte (als uw rechtsvorm een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap betreft). Het meest recente uittreksel Kamer van Koophandel. Legitimatiebewijzen van de tekenbevoegden.

22 22 3. Bedrijfsbezoek Na betaling van de kredietbeoordelingskosten krijgt u binnen 2 werkdagen een Crowdfund Coach uit uw regio toegewezen. Hij/zij neemt contact met u op om een afspraak te plannen voor een bedrijfsbezoek. Uw Crowdfund Coach neemt de lening aanvraag, het leningaanvraagproces en het basisinformatieformulier met u door. Daarnaast vult u samen met de Crowdfund Coach het Collin Credit Score model in op basis van uw cijfers. De uitkomst hiervan is belangrijk voor de kredietbeoordeling en bovendien bepalend voor de bandbreedte waarbinnen u de rente van de lening mag bepalen. Als u in het leningaanvraagproces begeleid wordt door een adviseur, zoals een accountant of een Preferred Supplier, dan wordt deze zoveel mogelijk betrokken in het proces door de Crowdfund Coach. Ook dan zal onze Crowdfund Coach een bezoek aan uw bedrijf brengen en de lening aanvraag met u en uw adviseur bespreken. Tevens is het voor deze adviseurs mogelijk om via een intermediairsaccount de aanvraag voor u in te dienen. Een Crowdfund Coach investeert altijd mee in een lening aanvraag welke door hem of haar is getoetst en begeleid. 4. Beoordeling van uw aanvraag Uw Crowdfund Coach beoordeelt als eerste uw lening aanvraag. Mogelijk krijgt u het verzoek om aanpassingen door te voeren of aanvullende informatie te verstrekken, voordat uw lening aanvraag ter beoordeling aan de Risk Coach en de Groen Licht Commissie wordt voorgelegd. De Crowdfund Coach kan u waar nodig ook helpen en adviseren bij het completeren van uw lening aanvraag. Deze uitgebreidere ondersteuning bij uw aanvraag of pitch behoort tot de mogelijkheden, maar wordt wel apart gefactureerd. Als uw Crowdfund Coach akkoord is, wordt uw lening aanvraag met zijn advies voorgelegd aan de Risk Coach. Deze doet een gedegen risicoanalyse en biedt deze met zijn advies en het advies van de Crowdfund Coach aan ter beoordeling bij de Groen Licht Commissie. De Groen Licht Commissie beoordeelt uw lening aanvraag op basis van alle aangeleverde gegevens, de analyse, het advies van de Risk Coach en het advies van uw Crowdfund Coach. Hierbij wordt o.a. naar onderstaande factoren gekeken: De risicoscore die door Dun & Bradstreet wordt afgegeven geldt als een beslisfactor. Valt uw bedrijf in de hoogste risicoklasse 4 (faillissementsrisico) dan wijzen wij uw aanvraag af. De Collin Credit Score is van belang. Het Collin Credit Scoremodel is opgesteld en getoetst bij financieel specialisten en accountants met als doel uw kredietwaardigheid objectief te beoordelen en kwantificeren. Het resulteert in een rapportcijfer dat de mate aangeeft, waarin uw bedrijf in staat is om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De kwaliteit van uw businessplan, de branche waarin u actief bent en uw trackrecord als ondernemer worden ook meegenomen in onze beslissing.

23 23 De mogelijke uitkomsten van de kredietbeoordeling zijn: Aanvullende informatie of aanpassing nodig: het uitvoeren van de gevraagde aanpassingen en opnieuw aanbieden ter beoordeling. Definitieve goedkeuring: uw lening aanvraag is goedgekeurd. U gaat nu naar de volgende processtap (5). Afwijzing: Collin wijst uw aanvraag af (6). Uw Crowdfund Coach zal in dit geval contact met u opnemen. 5. Afgewezen Het succes van Collin wordt mede bepaald door de mate waarin investeerders hun verwachte rendement realiseren. Daarom stuurt Collin actief op het percentage van de leningen dat niet (volledig) wordt terugbetaald. Dat betekent dat we niet elke aanvraag ook daadwerkelijk plaatsen. Of uw lening aanvraag op onze website wordt geplaatst, is afhankelijk van meerdere factoren. Bij een afwijzing volgt altijd een korte toelichting met de reden ervan. 6. Pitch Een essentieel onderdeel van uw lening aanvraag is uw pitch. Dit is de tekst die uiteindelijk op onze website komt. Op basis van deze tekst besluiten investeerders of zij gaan investeren in uw lening aanvraag. Daarom is het heel belangrijk om hier de juiste aandacht aan te geven. De pitch kent een standaard opbouw, opdat onze investeerders weten waar ze de door hen gewenste informatie kunnen vinden. De pitch bevat de volgende kopjes: samenvatting, ondernemer, onderneming, financieringsbehoefte, risico en extra beloning. De pitches van de reeds geplaatste aanvragen geven u een beeld van de opbouw en de inhoud. Aangeraden wordt om een representatieve foto op te nemen met daarin een verwijzing naar uw LinkedIn profiel. Op deze wijze krijgt de investeerder de mogelijkheid uw LinkedIn profiel te raadplegen en een beter beeld te vormen van de ondernemer achter de lening aanvraag. Investeerders ervaren het toevoegen van een video als een zeer effectieve manier om zich te overtuigen van uw lening aanvraag. U kunt dit zien als een korte visuele pitch over uw bedrijf. In de video geeft u een beschrijving van uzelf als ondernemer, uw bedrijf en het doel dat u met het geleende bedrag wilt realiseren. U kunt deze zelf aanleveren of laten maken door 1 van onze videopartners. Tot slot beoordelen we natuurlijk ook of uw pitch voldoet aan onze kwaliteitscriteria.

24 24 7. Publicatie Nadat uw lening aanvraag en de pitch klaar zijn voor publicatie start de pré-publicatiefase. Bij prépublicatie is uw lening aanvraag een afgesproken periode alleen zichtbaar voor een besloten groep. Enerzijds toetst u bij deze groep van medewerkers, klanten, leveranciers, familie, vrienden en fans hoe uw lening aanvraag/pitch wordt ontvangen. Anderzijds investeert deze besloten groep al in uw lening aanvraag, waardoor deze al deels volgeschreven op de site komt. Investeerders die u en uw bedrijf niet kennen, zullen daardoor gemakkelijker kiezen om ook te investeren in uw lening aanvraag. Vanuit het besluit van de Groen Licht Commissie worden tevens afspraken gemaakt over de prépublicatieperiode. Denkt u hierbij aan een minimaal bedrag dat u aan investeringen uit uw eigen netwerk ophaalt. Hoe werkt het publicatieproces: Voor de start van uw (pré-)publicatie periode wordt u gevraagd definitief akkoord te geven op de pitch en voorwaarden van uw lening aanvraag. U bevestigt dit met de per SMS toegezonden code. In de pré-publicatiefase nodigt u uw relaties uit via en/of social media met een exclusieve link naar de afgeschermde publicatie van uw pitch. Nadat zij een Mijn Collin account hebben aangemaakt, kunnen zij feedback geven op uw lening aanvraag via vragen en suggesties. Ook kunnen zij investeren in uw lening aanvraag. De pré-publicatie termijn eindigt nadat er voldaan is aan de gemaakte afspraken hierover. Uw pitch wordt altijd in overleg met u gepubliceerd voor alle gebruikers. De feedback uit de prépublicatiefase blijft verborgen voor het brede publiek en is alleen voor u nog terug te lezen. Zolang de lening aanvraag nog niet is volgeschreven en de publicatietermijn niet is afgelopen, kunnen investeerders inschrijven op uw lening aanvraag en u feedback geven in de vorm van opmerkingen en vragen. Het is belangrijk om tijdens het gehele proces actief te blijven. Beantwoord de gestelde vragen en blijf aandacht vragen voor uw pitch via social media. Betrek ook uw eigen crowd om u daarbij te helpen. Als de publicatietermijn van 31 dagen is verstreken en uw lening nog niet is volgeschreven, besluit de Groen Licht Commissie of deze wordt verlengd. Zodra uw lening aanvraag is volgeschreven, eindigt automatisch de publicatietermijn. Uw aanvraag blijft nog twee dagen zichtbaar onder actieve lening aanvragen. Het kan ook gebeuren dat uw lening aanvraag (na verlenging) niet is volgeschreven. 8. Niet volgeschreven Uiteindelijk bepaalt de crowd of zij geloof en vertrouwen heeft in uw plannen en dus of zij wel of niet investeert. Collin kan dit niet garanderen maar faciliteert zo goed als mogelijk. Het kan dus ook gebeuren dat uw lening aanvraag (na verlenging) niet wordt volgeschreven. In dat geval worden de publicatie- & contractkosten niet in rekening gebracht.

25 25 9. Volgeschreven Als uw lening aanvraag is volgeschreven, wordt deze geblokkeerd voor investeren en gaat de bedenktermijn in. Vanaf het inschrijvingsmoment heeft elke investeerder een bedenktermijn van 14 dagen. Gedurende deze termijn kan een investeerder zijn inschrijving wijzigen en/of annuleren. Na deze bedenktermijn krijgt uw lening aanvraag de status Definitief volgeschreven. Daarna wordt de lening uitgeboekt en wordt een betaalopdracht voor het leningbedrag na inhouding van de publicatie- & contractkosten en de succesfee aangemaakt. Deze wordt de eerstvolgende werkdag ter verwerking aangeboden aan onze bank. In de regel kunt u daar dan de daaropvolgende werkdag over beschikken. Dit verschilt per bank. De terugbetaling van de lening vindt maandelijks per incasso plaats. De eerste termijn start één kalendermaand na uitboekdatum van de lening. Het terugbetaalschema vindt u terug in de lening aanvraag onder Mijn Collin.

Wat moet ik doen met mijn pensioen?

Wat moet ik doen met mijn pensioen? Het Dilemma van de DGA: Wat moet ik doen met mijn pensioen? Disclaimer Deze uitgave is ontwikkeld om u te voorzien van competente en betrouwbare informatie omtrent het onderwerp dat behandeld wordt. Echter,

Nadere informatie

WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016

WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016 WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016 1 INHOUD Inleiding Huidige situatie pensioen in eigen beheer (PEB) De dividendklem Nieuwe situatie: Wat zijn de wijzigingen? Optie 1 Niets doen Optie

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als het Parlement voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als de Eerste kamer voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu?

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft per 1 april 2017. Tenminste als het Parlement voor die datum de novelle en het wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te doen

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft Welke keuze maakt u? Bron: SRA- Publicatiedatum:29-08-2017 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer

Nadere informatie

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-11-2016 Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017 af te schaffen.

Nadere informatie

Let op! Vóór 1 juli moet u de eerste acties hebben ondernomen om de nodige zaken te regelen. Welke acties dat zijn, leest u verderop.

Let op! Vóór 1 juli moet u de eerste acties hebben ondernomen om de nodige zaken te regelen. Welke acties dat zijn, leest u verderop. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Bron: SRA - Publicatiedatum: 07-03-2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Dat kan per 1 april 2017

Nadere informatie

Pensioen Periodiek. Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd

Pensioen Periodiek. Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd Pensioen Periodiek Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd Wat betreft het ingediende Wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is bovenstaande wel een

Nadere informatie

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Lid van: Update Keuzemogelijkheden. Knelpunten

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Lid van: Update Keuzemogelijkheden. Knelpunten Lid van: Update 2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Dat kan per 1 april 2017 niet meer. Daarmee is de Eerste Kamer op 7 maart 2017 akkoord gegaan. Wat betekent dit

Nadere informatie

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen.

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Sinds 1 juli 2017 is de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen, voor u als dga afgeschaft. Maar wat te doen met uw bestaande pensioenvoorziening in eigen beheer? U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te

Nadere informatie

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting mr. Anthony van Venrooij Pensioen in eigen beheer (PEB) 2 Presentatie in twee delen: Deel 1 Historie pensioen in

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer

Uitfasering pensioen in eigen beheer Uitfasering pensioen in eigen beheer Op Prinsjesdag is het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen ingediend. De mogelijkheid om fiscaal gefaciliteerd pensioen

Nadere informatie

Pensioenkeuzestress voor DGA s Wie, wat wanneer

Pensioenkeuzestress voor DGA s Wie, wat wanneer Pensioenkeuzestress voor 200.000 DGA s Wie, wat wanneer 1 november 2016 Paul Lavrijssen RB FFP Adviseur Aegon Adfis Specialist DGA 1 Welkom bij Aegon Adfis Academy Uw kennispartner voor fiscale en juridische

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017

Nadere informatie

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven? Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming Wat zijn de alternatieven? 4 alternatieven Belicht vanuit verschillende invalshoeken 1 2 3 4 Korte omschrijving

Nadere informatie

Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente- en stamrechtverplichtingen.

Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente- en stamrechtverplichtingen. Ontwikkelingen pensioen in eigen beheer voor de dga: de meest gestelde vragen Uitfasering pensioen Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente-

Nadere informatie

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Lid van:

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Lid van: Lid van: Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Vanaf 1 juli 2017 kan dit niet meer. Dan stopt definitief de pensioenopbouw in eigen beheer. Wat dit voor u betekent, leest

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Inhoud 1. Box 3 per 01-01-2017 2. Pensioen in eigen beheer vanaf 01-01-2017 3. Diverse overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

De oudedagsvoorziening van de DGA. Dukers & Baelemans 2016

De oudedagsvoorziening van de DGA. Dukers & Baelemans 2016 De oudedagsvoorziening van de DGA Staatssecretaris Wiebes Er zijn DGA s die hun actuaris zo vaak zien dat hij ook met kerst en op verjaardagen van familie welkom is. 2 Programma Aanleiding en historie

Nadere informatie

Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017

Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Vanaf 1 juli 2017 kan dit niet meer. Dan stopt definitief de

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu?

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Ondernemerszaken! Pensioen in Eigen Beheer afgeschaft. En nu? Inleiding Er zijn belangrijke wijzigingen voor DGA s die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd.

Nadere informatie

Pensioen in Eigen Beheer Acties?

Pensioen in Eigen Beheer Acties? 16 mei 2017 Pensioen in Eigen Beheer Acties? Vanaf 1 juli 2017 is het niet langer mogelijk voor directeuren-grootaandeelhouders (dga s) om een pensioen op te bouwen in de eigen BV, ofwel Pensioen in Eigen

Nadere informatie

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer Bert Faber Fiscale Zaken Rabobank FFP Jaarcongres 5 oktober 2017 Klant en uitfasering PEB Welke wegwijzers ga jij invullen? Waar maak jij het verschil? 2 Toetsen

Nadere informatie

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Op 01 juli 2015 heeft de Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijke oplossingsrichtingen pensioen in eigen

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer

Pensioen in eigen beheer Pensioen in eigen beheer PEB DE FINANSEURS, DECEMBER 2016 Wat houdt PEB in? De B.V. neemt de rol van de verzekeraar over: Je betaalt premies aan je eigen B.V. Je eigen B.V. reserveert deze premies Als

Nadere informatie

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per 1-4-2017 Inleiding Het oorspronkelijke wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer is in het najaar van 2016 aangenomen door de Tweede Kamer.

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes Bertine van Hoorn & Manuel Hayes 28 maart 2017 Agenda Wat is Pensioen in eigen beheer? Waar ging het fout? Hoofdlijnen wet - afkoop - omzetting oudedagsverplichting - niets doen - tijdspad Wat te doen?

Nadere informatie

Eigen beheer vanaf 2017

Eigen beheer vanaf 2017 Eigen beheer vanaf 2017 Drs. M.J.W. (Maarten) Foppen RA Mr. O.M. (Olga) Huig Pagina: 1 Even voorstellen Onze gecertificeerde pensioenadviseurs drs. M.J.W. (Maarten) Foppen RA mr. O.M. (Olga) Huig - Pensioenadvisering

Nadere informatie

EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017

EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017 EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017 Voor u ligt een extra nieuwsbrief welke geheel gewijd is aan de nieuwe pensioenregels voor DGA S in ondernemingen. Een nieuwe regel welke grote vormen gaat aannemen voor aandeelhouders

Nadere informatie

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga Tips voor de bv en de dga 39. Stop opbouw pensioen in eigen beheer vanaf 2017 Een dga kan net als een gewone werknemer pensioen opbouwen. Een gewone werknemer moet dat doen bij een professioneel pensioenfonds

Nadere informatie

FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning. Mr.

FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning. Mr. FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning Mr. Theo Gommer MPLA Inhoud plannen Wiebes definitieve keuzes: Wet uitfasering

Nadere informatie

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377 Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 F 084-8671670 E info@hertgerspensioenadvies.nl I www.hertgerspensioenadvies.nl Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer Rondweg 103 5406 NK Uden 0486 820 203 info@boekzo.nl www.boekzo.nl beconnummer 580.788 bank NL52RABO 0156 9798 45 BTW NL8221.75.307.B01 Kenmerk Behandeld door Datum Uitfaseren PEB mr. Paul L.J. Nielen

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer

Uitfasering pensioen in eigen beheer De gevolgen voor de partner van de dga Versie 1.0 3 april 2017 Now, for tomorrow Vanaf 1 april 2017 is het mogelijk het pensioen in eigen beheer fiscaal vriendelijk af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting.

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2016-15: ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 17 november 2016 is het voorstel van de Wet uitfasering pensioen in eigen

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 De wetgever heeft besloten dat het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer met ingang van 1 april 2017 niet langer mogelijk is. Staatssecretaris Wiebes

Nadere informatie

DGA pensioen opbouw. Zo ja, hoeveel. Zo ja, moet u hier verplicht aan deelnemen? Zo ja, geldt er voor u een dispensatie?

DGA pensioen opbouw. Zo ja, hoeveel. Zo ja, moet u hier verplicht aan deelnemen? Zo ja, geldt er voor u een dispensatie? Aanvullende bedrijfsgegevens Zijn er meerdere DGA s werkzaam in de BV waarin u werkzaam bent? Zo ja, hoeveel Zijn er andere personen werkzaam in de BV waarin u werkzaam bent? Zo ja, hoeveel Geldt er voor

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de DGA KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE DGA Inhoudsopgave 3 Maatregelen tegen veel lenen bij eigen bv 3 Tarieven in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA

BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA Alles over de risico s van nu, afkopen en de dividendklem Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer De directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet heel alert zijn op zijn pensioenopbouw.

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB 015 700 9714 info@pensioenberekening-dga.nl Vergelijking keuzemogelijkheden Algemene informatie Met ingang van 1 januari 2017 is het niet langer mogelijk om fiscaal

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-3: ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 27 maart 2017 is de gewijzigde Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER

GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER De besluitvorming rondom het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is uitgesteld.

Nadere informatie

Business Club Leidsche Rijn

Business Club Leidsche Rijn Business Club Leidsche Rijn Jan-Willem Onink Dirk Teijen 2 februari 2015 Agenda Even voorstellen Context Historie crowdfunding, de markt en de verschillen Collin Crowdfund Tips & trucs voor campagnes Vragen?

Nadere informatie

Kenmerk Behandelaar Doorkiesnummer Datum PN mr. Paul L.J. Nielen informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer

Kenmerk Behandelaar Doorkiesnummer Datum PN mr. Paul L.J. Nielen informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer Pensioen B.V. T.a.v. de de directie Rondweg 103 5406 NK Uden Rondweg 103 5406 NK Uden Postbus 379 T +31 (0) 486 416299 IBAN NL27 RABO 0128326107 KvK Brabant: 17177356 BTW: NL 8180.13.552.B01 Beconnummer:

Nadere informatie

Ondernemerspensioen. Toezegging SvF bij Belastingplan 2013.

Ondernemerspensioen. Toezegging SvF bij Belastingplan 2013. Ondernemerspensioen Toezegging SvF bij Belastingplan 2013. Onderzoek of er mogelijkheden zijn het verschil tussen de commerciële en fiscale waarderingsregels bij pensioen in eigen beheer te mitigeren.

Nadere informatie

Leningovereenkomst leningnummer

Leningovereenkomst leningnummer Leningovereenkomst: XXXX Pagina 1 van 7 Leningovereenkomst leningnummer Ondergetekenden, Debiteur a, een rechtsvorm opgericht naar Nederlands recht, gevestigd te adres, postcode plaats, ingeschreven onder

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot MFP Alumni Uitfasering Pensioen Eigen Beheer Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot Rotterdam, 9 November 2017 Uitfasering Pensioen eigen beheer, actualiteiten Pensioen en stamrecht, onderdekking

Nadere informatie

DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer

DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je vanaf 1 april 2017 geen pensioen meer opbouwen in je eigen onderneming; dan stopt de ingewikkelde regeling Pensioen

Nadere informatie

Expirerende Lijfrente

Expirerende Lijfrente GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen. Vandaag de dag betekent dit dat het regelen

Nadere informatie

Workshop Crowdfunding

Workshop Crowdfunding Workshop Crowdfunding Marc Kogels Crowdfund Coach 12 november 2015 Trend 2 Joseph Pulitzer 3 Context Omdat de mooiste bloemen aan de rand van de afgrond niet meer geplukt worden Omdat zorgzaam sparen

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-8: Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder Algemeen Met RJ-Uiting 2017-3 ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

Nadere informatie

Pensioen in Eigen Beheer

Pensioen in Eigen Beheer Pensioen in Eigen Beheer Mr. Peter J.W. Harts Pensioen Advies Bureau Centraal Beheer en Avéro Achmea 29 september 2015 Pensioen in Eigen Beheer: knelpunten Waarderings- en berekeningssystematiek is ingewikkeld

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE PENSIOENMAATREGELEN Eindelijk is per 7 maart 2017 het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen

Nadere informatie

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Pagina 1/6 Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Momenteel bouwt u pensioen op bij uw eigen vennootschap. Dit betekent dat de vennootschap recht heeft op premieaftrek voor uw

Nadere informatie

Webinar DGA Pensioen

Webinar DGA Pensioen Webinar DGA Pensioen Inhoudsopgave. 1. Wetgeving en gevolgen voor DGA. 2. Wat doet Zwitserleven met bestaande portefeuille? 3. Zwitserleven Pensioen Individueel. Kenmerken Voordelen Wetgeving en gevolgen

Nadere informatie

Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016

Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016 Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016 Aanleiding en context: de worsteling van het kabinet Fiscaal pensioen of echt pensioen That s the question! Onderwerpen

Nadere informatie

Handleiding voor investeerders

Handleiding voor investeerders Handleiding voor investeerders 1 Welkom bij Capital Circle 2 U bent zojuist toegetreden tot de groep van duizenden investeerders die goede resultaten behalen met het lenen aan MKB in heel Nederland. Uw

Nadere informatie

Pensioen NieuwsBericht

Pensioen NieuwsBericht OBR of OSE vervangt pensioen in eigen beheer. Op 1 juli stuurde Staatssecretaris Wiebes zijn oplossingsrichtingen voor pensioen in eigen beheer aan de Tweede Kamer. Volgens Wiebes kan pensioen in eigen

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan, zodat u zich bezig kunt houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

De gevolgen van een scheiding voor het partnerpensioen

De gevolgen van een scheiding voor het partnerpensioen Scheiden Voorwoord Veranderingen in uw privéleven, zoals een scheiding, kunnen grote gevolgen hebben voor uw partner- en ouderdomspensioen. Als u en uw partner uit elkaar gaan, kunt u ten aanzien van zowel

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 Op Prinsjesdag heeft de regering aangekondigd met ingang van 1 januari 2017 de mogelijkheid tot het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer af te schaffen.

Nadere informatie

Afscheid van uw oude baan. Uw pensioen bij uitdiensttreding

Afscheid van uw oude baan. Uw pensioen bij uitdiensttreding Afscheid van uw oude baan Uw pensioen bij uitdiensttreding Uit dienst Verandert u van baan? Begint u voor uzelf? Of bent u werkloos geworden? In al deze gevallen verandert uw leven. U moet veel regelen.

Nadere informatie

Afschaffing pensioen in eigen beheer

Afschaffing pensioen in eigen beheer FAMILY OWNED BUSINESS & PRIVATE WEALTH MAART 2017 Afschaffing pensioen in eigen beheer Belangrijke informatie voor de (ex-)partner van de DGA Afschaffing pensioen in eigen beheer 3 Voorwoord De jarenlange

Nadere informatie

Afschaffing pensioen in eigen beheer

Afschaffing pensioen in eigen beheer FAMILY OWNED BUSINESS & PRIVATE WEALTH MAART 2017 Afschaffing pensioen in eigen beheer De drie keuzes van de DGA Afschaffing pensioen in eigen beheer 3 Voorwoord De jarenlange onzekerheid over het pensioen

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

Wft Vermogen oefenexamen

Wft Vermogen oefenexamen Kennis Vraag 1 Wat is juist met betrekking tot de normaalverdeling? A. Rendementen van beleggingen zijn normaal verdeeld. B. Binnen de normaalverdeling is de kans op het gemiddelde rendement 50%. C. De

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014. Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV

Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014. Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014 Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV 1 2 3 4 Uit de grondslagen van de geconsolideerde jaarrekening: a. Algemeen Sligro Food Group N.V. is gevestigd te Veghel,

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Maak optimaal gebruik van uw ontslagvergoeding U heeft bij uw ontslag een financiële vergoeding gekregen van uw werkgever

Nadere informatie

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling De feiten op een rij De beschikbare premieregeling De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling Verzekeraars bieden diverse pensioenregelingen aan, waaraan werknemers

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland. januari 2016

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland.   januari 2016 Crowdfinance 2015 Crowdfunding met financieel rendement in Nederland www.crowdfundmarkt.nl januari 2016 CROWDFUNDMARKT CROWDFINANCE 2015 i OVER CROWDFUNDMARKT Crowdfundmarkt biedt kieskeurige investeerders

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4 UPDATE Pensioenspecial september 2014 Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de pensioenwijzigingen die voor u en

Nadere informatie

Pensioenkeuzestress voor de DGA

Pensioenkeuzestress voor de DGA Artikel P.P.M. Lavrijssen RB FFP 1 Pensioenkeuzestress voor de DGA Directeuren-grootaandeelhouders moeten kiezen wat ze gaan doen met hun in eigen beheer opgebouwd pensioen 10 Door de Wet Uitfasering pensioen

Nadere informatie

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek Het crowdfunding platform voor professionals Hypotheek Index De lening balie is geopend 03 Meer mogelijkheden met een lening via Purple24 04 Kom ik in aanmerking voor een lening 05 Hoe kan ik mijn pand

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Pensioen in Eigen Beheer

Pensioen in Eigen Beheer Pensioen in Eigen Beheer Pensioen in eigen beheer wil zeggen dat een pensioenregeling niet is onder gebracht bij een verzekeraar of bij een pensioenfonds. Ten aanzien van het opbouwen in eigen beheer zijn

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen van RegioBank. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook leest

Nadere informatie

DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve!

DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve! DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve! Vanaf 1 april 2017 kan de DGA niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen. Wel krijgt de DGA krijgt een afkoopmogelijkheid, waarbij een fiscale

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Knelpunt pensioen in eigen beheer: waardering pensioenverplichting

Knelpunt pensioen in eigen beheer: waardering pensioenverplichting Voorstel voor een eenvoudiger pensioen in eigen beheer Inleiding Het Register Belastingadviseurs (hierna: het RB) heeft met belangstelling kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris van Financiën

Nadere informatie

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende: 34 555 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten tot uitfasering van het pensioen in eigen beheer en het treffen van enkele fiscale maatregelen inzake oudedagsvoorzieningen (Wet uitfasering

Nadere informatie

Alle vrijheid van de wereld

Alle vrijheid van de wereld Lenen Alle vrijheid van de wereld Lenen Geld lenen is vandaag de dag heel vanzelfsprekend. Voor een auto of nieuwe caravan wordt vaak een lening afgesloten. Ook onvoorziene uitgaven zoals de vervanging

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Om in aanmerking te komen voor een lening dienen Geldnemers minimaal te voldoen aan de volgende voorwaarden:

Algemene Voorwaarden Om in aanmerking te komen voor een lening dienen Geldnemers minimaal te voldoen aan de volgende voorwaarden: Algemene Voorwaarden 1.1. Deze algemene voorwaarden (de ) zijn van toepassing op het gebruik van het financieringsplatform dat via de website http://www.lenderspender.nl wordt aangeboden (het " ). 1.2.

Nadere informatie

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden ELKAAR Verder op gescheiden paden Uit elkaar Het verbreken van een relatie is een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis. Ook de verdeling van uw pensioen is iets wat u met elkaar moet bespreken. Er zijn

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie