wonder wijs! Denk- en doeboek over opvoeden tot wereldburgers in het lager onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "wonder wijs! Denk- en doeboek over opvoeden tot wereldburgers in het lager onderwijs"

Transcriptie

1 wereld wonder wijs! Denk- en doeboek over opvoeden tot wereldburgers in het lager onderwijs

2 colofon SAMENSTELLING EN REDACTIE VAN DIT BOEK Expertgroep Kleur Bekennen onder leiding van Oscar Marleyn (South Research) en Els Salebier (Kleur Bekennen) REDACTIE Els Salebier BTC Kleur Bekennen COÖRDINATIE Dirk Bocken - BTC Kleur Bekennen - Hoogstraat 147, 1000 Brussel Tel (02) Fax (02) e-ail: kleurbekennen@btcctb.org - website: VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Carl Michiels - BTC - Hoogstraat 147, 1000 Brussel VORMGEVING Big Bazart DRUK van oktober 2007 Poot Printers KLEUR BEKENNEN Kleur Bekennen is een geeenschappelijk prograa van de federale Minister van Ontwikkelingssaenwerking, de Belgische Technische Coöperatie, de Vlaase provinciebesturen en de Vlaase Geeenschapscoissie.

3 VOORWOORD 2 OPVOEDEN TOT WERELDBURGERS 4 Waaro? 4 Wat is dat? 5 Hoe doe je dat? 7 deel 1 AAN DE SLAG MET JE SCHOOLTEAM 9 Waar wil je et jouw schooltea werk van aken? 10 > Welke plaats willen we in onze school geven aan opvoeden tot wereldburgers 12 > Op welke anier willen we opvoeden tot wereldburgers weerspiegeld zien in onze school? 18 > Welke inhoudelijke bagage heeft het schooltea (nodig)? 24 > Welke ateriële en financiële iddelen heeft de school (nodig)? 28 > Hoe creëren we een draagvlak binnen en buiten de school? 32 deel 2 AAN DE SLAG IN MIJN KLAS 37 Waarrond wil je in je klas aan de slag? 38 > Welke plaats wil ik in ijn klas geven aan opvoeden tot wereldburgers? 40 > Op welke anier kan ik ijn leerlingen opvoeden tot wereldburgers? 46 > Welke inhoudelijke bagage heb ik hiervoor (nodig)? 54 > Welke iddelen heb ik (nodig) o ijn klas op te voeden tot wereldburgers? 60 > Met wie kan ik saenwerken? 66 deel 3 AAN DE SLAG SAMEN MET MIJN LEERLINGEN 71 Waar wil je saen et je leerlingen werk van aken? 72 Aan de slag et de vooruitkijkspiegels: > Wat vinden ijn leerlingen interessant en waaraan willen zij werken? 74 > Hoe willen ijn leerlingen aan wereldburgerschap werken en zijn hun ideeën haalbaar? 80 > In saenwerking et wie kunnen we dit doen? 84 > Hoe kunnen we het in de toekost (nog) beter doen? 90 WERKDOCUMENTEN 93 > Infofiche. Activiteiten in de klas. 95 > Actieplan 97 > Evaluatieraster 98 > Detectiveschrift 99 > Buurtschatten 101 > Placeat 102 PRAKTIScHE INFO 103 > In saenwerking et wie kwa dit denk- en doeboek tot stand? 104 > Waar vind je het Kleur Bekennen tea? 105 > Bibliografie. 106

4 WERELDWONDERWIJS Een denk- en doeboek over opvoeden tot wereldburgers Voor wie? WereldWonderWijs is geschreven voor leerkrachten en directies van het lager onderwijs. Maar ook pedagogisch begeleiders, beleidsondersteuners, GOK-leerkrachten, ouders én leerlingen zullen inspiratie kunnen vinden in WereldWonderWijs. We focussen in dit boek dus niet enkel op vakinhouden, aar ook op het schoolkliaat en de schoologeving. Waaro? Kleur Bekennen viert dit schooljaar haar 10e verjaardag. 1 En dat kan uiteraard niet onopgeerkt voorbijgaan. We blikken even terug. Kleur Bekennen werd in 1997 door de toenalige Staatssecretaris voor Ontwikkelingssaenwerking opgestart als een capagne o het aanbod rond ondiale voring te prooten in scholen én in het jeugdwerk. Na een evaluatie in 1999 evolueerde Kleur Bekennen naar een prograa dat wereldburgerschap binnen het onderwijs prooot. Kleur Bekennen ondersteunt scholen hierbij op 5 anieren. De Kleur Bekennen edewerkers geven gratis advies en begeleiding. Op kan je terecht voor heel wat praktische en inhoudelijke inforatie over wereldburgerschap. Je vindt er ook een overzicht van workshops en adressen van organisaties. In onze docuentatiecentra kan je gratis educatief ateriaal ontlenen. Kleur Bekennen organiseert nascholingen. Tenslotte geeft Kleur Bekennen ook financiële ondersteuning aan scholen. De laatste twee jaar vragen scholen echter ook eer en eer ondersteuning bij het uittekenen van een langdurig wereldburgerbeleid op school. Leerkrachten en directies vragen ons hoe je de wereld niet enkel in je klas aar ook in je schoolkliaat kan verwerken. Men vraagt ons hoe je best een ondiale werkgroep opricht, of hoe je een actieplan opaakt. Op die vragen willen we in WereldWonderWijs een antwoord geven. Krijg je bij jou op school graag een woordje uitleg over WereldWonderWijs, of ben je op zoek naar extra ondersteuning? Aarzel dan niet o het Kleur Bekennen tea uit jouw provincie te contacteren. Je vindt hun contactgegevens achteraan in dit boek. WereldWonderWijs wil jou: ogelijke pistes aanreiken o je leerlingen op te voeden tot wereldburgers. een houvast bieden bij het aken van keuzes op school. een spiegel voorhouden, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je oenteel al doet op school en wat je op basis daarvan in de toekost alleaal zou willen en kunnen doen. tientallen ideeën, tips, werkethodes en (school)voorbeelden geven o je leerlingen op te voeden tot ware wereldburgers. Je kiest zelf welke tips voor jouw school nuttig zijn. Maar bovenal willen we je war aken voor de wondere wereld van het WereldWonderWijs. We wensen je veel denk- en doeplezier! 1 In het kader van 10 jaar Kleur Bekennen publiceren we dit jaar ook nog Expeditie Exchange, een infoboekje voor scholen in uitwisseling et het Zuiden, en een Visieboek et 30 interviews over wereldburgerschap. Je kan deze beide publicaties gratis bestellen door een ailtje te sturen naar kleurbekennen@btcctb.org.

5 Hoe kan je et dit boek aan de slag gaan? STAP 1 Saen et je leerlingen aan de slag in je klas of school Opvoeden tot wereldburgers beperkt zich niet tot één klas of één vak. Daaro bestaat dit boek uit drie delen. > Deel 1 bekijkt het schoolniveau. Het biedt houvast aan leerkrachtenteas en directies die het opvoeden tot wereldburgers een plaats willen geven in hun school. > Deel 2 focust op de klas. Leerkrachten vinden er heel wat input o in hun lessen ee aan de slag te gaan. > Deel 3 stelt de leerlingen centraal. Dit deel geeft je ideeën over hoe je jouw leerlingen kan laten eedenken, -praten, -beslissen en -uitvoeren. Ë Je kiest zelf et welk deel je aan de slag wil gaan. In elk deel vind je dezelfde opbouw terug. Let wel! De drie delen staan niet los van elkaar. Daaro bouwen we doorheen het boek heel wat bruggen tussen de school, de klas en de leerlingen. STAP 2 Kies een actiedoein We weten dat het onogelijk is o op school duizend en één dingen op hetzelfde oent te doen. Daaro biedt WereldWonderWijs je een houvast bij het aken van keuzes. Elk van de drie delen start et de vraag Waaraan wil je werken?. We bieden je telkens een aantal actiedoeinen waaruit je kan kiezen. Je kiest zelf van welk(e) actiedoein(en) je werk wil aken. STAP 3 Aan de slag per actiedoein. Denken en doen Eens je de keuze geaakt hebt, geven we je per actiedoein één vooruitkijkspiegel en heel wat bouwstenen o ee aan de slag te gaan. 1. NADENKEN en PLANNEN et de vooruitkijkspiegel. In de vooruitkijkspiegel vind je reflectievragen. De reflectievragen hebben niet de bedoeling o je te evalueren en punten te geven. Ze willen je enkel een spiegel voorhouden, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je oenteel al doet en wat je op basis daarvan in de toekost alleaal zou willen en kunnen doen. 2. AAN DE SLAG et de bouwstenen. Odat goede ideeën op zich niet volstaan, helpt WereldWonderWijs je niet enkel bij het nadenken, aar ook bij het doen. Aan de hand van bouwstenen geven we je tientallen ideeën, tips, werkethodes en (school)voorbeelden o je leerlingen op te voeden tot ware wereldburgers. Je kiest er zelf de bouwstenen uit die je in jouw school kan gebruiken. Een reisgids voor een wondere wereld. WereldWonderWijs is geen boek waarbij je op pagina 1 begint te lezen en waarbij je de achterflap enkele uren later dichtklapt. Neen, je begint bij het actiedoein dat jou het eest interesseert en daarna bepaal je stap voor stap welke richting je uit wil gaan. Een beetje zoals een reisgids dus. Een reisgids voor de wondere wereld van het WereldWonderWijs.

6 OPVoeden tot wereldburgers Waaro? Globalisering is een feit. Door televisie, internet, vliegtuigen en internationale handel wordt de wereld steeds kleiner en staan ensen wereldwijd eer en eer et elkaar in verbinding. Handelswaar, politieke ideeën, edia, ilieuvervuiling, ziektes en oorlogen, reizen even snel over de wereldbol als bits en bytes. Onze wereld beperkt zich niet eer tot onze eigen leefgeeenschap onder de kerktoren. We denken niet langer alleen aan Vlaanderen. We wonen in België, Europa, de wereld. In deze veranderde wereld dringt zich de nood op aan een nieuw soort burgerschap dat de grenzen van de natiestaat overstijgt: wereldburgerschap. Politieke systeen, econoieën, culturen en ecologische systeen hebben steeds eer invloed op elkaar. Als er politieke onrust is in het Midden-Oosten, stijgt de prijs van de benzine. Bedrijven verhuizen naar lage loonlanden. Owille van aroede, geweld, ilieuprobleen en hoop op een betere toekost, zoeken vluchtelingen hun geluk in onze streken. Wat er in de wereld gebeurt, heeft rechtstreeks invloed op onze leefwereld. De school en de wereld. Ook scholen en leerkrachten krijgen te aken et de globale wereld. Een school kan de wereld niet buiten de uren van de klas of het schoolgebouw houden. Leerlingen van allochtone afkost brengen een ruiere diversiteit in de klas binnen. Naar aanleiding van grote of schokkende wereldgebeurtenissen stellen leerlingen vragen of willen ze helpen. Of ze zijn verdrietig wanneer er plots een lege plek in de klas is doordat een klasgenoot zonder wettig verblijf werd uitgewezen. Alleaal voorbeelden van globale aspecten die de dagelijkse schoolcontext doordringen en waar leerkrachten niet langer oheen kunnen. Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. Een school is bovendien een afspiegeling van wat er zich buiten de schooluren afspeelt - in de nabije én verre wereld. Daaro ondersteunt Kleur Bekennen het onderwijs o leerlingen op te voeden tot wereldburgers. Kleur Bekennen zet leerkrachten er toe aan o zoveel ogelijk onderwerpen vanuit een ondiale invalshoek te benaderen. Zo willen we leerlingen de nodige kennis, vaardigheden en houdingen bijbrengen, zodat ze ware wereldburgers worden.

7 OPVoeden tot wereldburgers Wat is dat? 1. Definitie Alleaal wereldburgers? We eten Turkse pita, onze T-shirts zijn in China geaakt, we verruien onze horizon et verre reizen en we hebben alleaal het tsunai-leed op tv gezien. Zijn we nu échte wereldburgers? Koen we zo écht et elkaar in contact? Kleur Bekennen denkt dat wereldburgerschap verder gaat dan dat. Een wereldburger beweegt zich op een heel bewuste anier doorheen de ondiale saenleving. Een wereldburger staat niet alleen stil bij gebeurtenissen in zijn eigen dagelijkse leven, aar ook bij zaken die zich heel wat verder van zijn bed afspelen. Opvoeden tot wereldburgers. Wat is dat? Opvoeden tot wereldburgers is leerlingen leren o op een verantwoorde anier o te gaan et de wereld die hen oringt. Diverse invalshoeken. Opvoeden tot wereldburgers kan je vanuit verschillende invalshoeken doen: deocratie en burgerzin, diversiteit, onderlinge afhankelijkheid, ensenrechten, duurzae ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid en vrede. Deze thea s overkoepelen naelijk de vele uitdagingen waar de wereld van de 21ste eeuw voor staat. Globalisering, kliaatopwaring, schendingen van de ensenrechten, oorlogen, zijn slechts enkele van de vele voorbeelden die we kunnen geven. De verschillende thea s zijn niet zoaar los van elkaar te zien. Ze zijn onderling et elkaar verbonden. Dat betekent uiteraard ook dat de kous niet af is als je op school rond één thea aan de slag gaat, aar dat je heel wat thea s et elkaar in verband kunt brengen. Leerlingen opvoeden tot wereldburgers betekent werken aan: > Deocratie & burgerzin Leerlingen leren openstaan voor het politieke, econoische, sociale en culturele leven van de saenleving en hen er toe aanzetten o er op een constructieve en kritische anier aan deel te neen. > Onderlinge afhankelijkheid Leerlingen bijbrengen dat waar we ook leven, we steeds verbonden zijn et andere delen van onze planeet. Gebeurtenissen, plaatsen, probleen en ensen voren een ingewikkeld netwerk van verhoudingen. Het begrijpen van deze onderlinge afhankelijkheid geeft de leerlingen inzicht in de saenhang van de wereld waarin we leven. > Duurzae ontwikkeling Met je leerlingen werken aan de verbetering van de levenskwaliteit van de aarde en zijn bewoners zonder de toekostige generaties te belasten.

8 > Sociale rechtvaardigheid Met je leerlingen streven naar een rechtvaardige (her)verdeling van welvaart en welzijn, opdat alle ensen in de wereld zich zouden kunnen ontplooien. > Diversiteit Leerlingen leren ogaan et de verschillen die bestaan tussen ensen in onze aatschappij, op het vlak van gender, huidskleur, sociale achtergrond, seksuele geaardheid, lichaelijke en verstandelijke ogelijkheden, religie, levensbeschouwing, leeftijd en etniciteit. > Mensenrechten Leerlingen de ensenrechten leren kennen en hen aanoedigen ernaar te leven. Niet alleen door de nodige kennis en vaardigheden te vergroten aar ook door houdingen en waarden bij te brengen. > Vrede. Leerlingen leren o respectvol o te gaan et zichzelf, anderen en hun ogeving. Het tot stand helpen koen van een respectvolle, geweldloze, verdraagzae, rechtvaardige en deocratische houding is het uiteindelijke doel. deocratie en burgerzin onderlinge afhankelijkheid sociale rechtvaardigheid opvoeden tot wereldburgers duurzae ontwikkeling ensenrechten vrede diversiteit 2. Tien streefdoelen als wegwijzers We kunnen opvoeden tot wereldburgers saenvatten in tien streefdoelen. Deze doelen richten zich zowel op kennis en vaardigheden als op de ontwikkeling van houdingen. Kennis Vaardigheden Houdingen 1. De leerlingen leren de coplexiteit van de ondiale saenleving en probleen inzien. 2. De leerlingen leren kritisch nadenken over de Noord-Zuidverhoudingen in de wereld. 3. De leerlingen leren de ensenrechten kennen. 4. De leerlingen kunnen participeren in het beleid op school en in de nabije ogeving. 5. De leerlingen kunnen saenwerken. 6. De leerlingen kunnen kritisch ogaan et inforatie en streven kennis over de wereld na. 7. De leerlingen willen verantwoordelijkheden opneen in de aatschappij. 8. De leerlingen streven na o conflicten op een geweldloze anier op te lossen. 9. De leerlingen aanvaarden en waarderen de diversiteit binnen de saenleving. 10. De leerlingen zijn bereid o hun eigen levensstijl en consuptiegewoonten aan te passen o het leefilieu en de toekostige generaties te bescheren. Laat je niet afschrikken door deze abitieuze doelen! Je bekijkt ze best als wegwijzers die jou en je school een stuk op weg kunnen helpen bij het opvoeden tot wereldburgers.

9 OPVoeden tot wereldburgers Hoe doe je dat? Op welke anier kan je werk aken van de tien streefdoelen? We raden je aan o reeds zo vroeg ogelijk in de schoolloopbaan et het opvoeden tot wereldburgers te starten. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is o leerlingen in het lager onderwijs te overdonderen et theoretische inforatie over bijvoorbeeld de droogte in Niger, is het perfect haalbaar o hen ee te geven dat de geiddelde leeftijd in dat land dertig jaar lager ligt dan bij ons. Of een eenvoudige kaartoefening kan een aanzet zijn tot een gesprek over de kaarsrechte landsgrenzen binnen het Afrikaanse continent. Het opvoeden tot wereldburgers kot er in het lager onderwijs vooral op neer de leerlingen geleidelijk aan bewust te aken van het feit dat de keuzes die ze in hun leven aken, vaak een rechtstreekse ipact hebben aan de andere kant van de wereld. Hoewel een eenalige ondiale activiteit volgens ons een goede start kan zijn, willen we scholen er vooral toe aanzetten o het opvoeden tot wereldburgers een vaste stek te geven in de onderwijscultuur. De volgende educatieve principes staan centraal in het opvoeden tot wereldburgers: Procesatig werken We geloven dat je het opvoeden tot wereldburgers best stap voor stap aanpakt op school. Op die anier krijgt het een vaste plaats in de schoolcultuur en blijft het niet beperkt tot een éénalig initiatief. Een goed proces bestaat volgens Kleur Bekennen uit de volgende stappen: Stap 1 : Foruleer binnen het schooltea de bereidheid o actief rond wereldburgerschap aan de slag te gaan. Stap 2 : Creëer een draagvlak in de school. Richt een werkgroep op. Stap 3 : Analyseer de beginsituatie in de school. Welke school zijn we? Wat doen we al? Stap 4 : Bepaal de prioriteiten of het thea waarrond je wil werken, alsook je doelstellingen. Stap 5 : Teken een actieplan uit et aandacht voor het ontwikkelen van kennis, vaardigheden én attitudes. Stap 6 : Voer het actieplan uit. Stap 7 : Evalueer op regelatige basis en stuur je werking indien nodig bij. Stap 8 : Veranker de werking op lange terijn binnen je school.

10 Actieve participatie Actieve participatie van leerlingen door hen ee te laten denken, praten, beslissen en uitvoeren is hierbij van groot belang. Ervaringsgericht leren We vinden het belangrijk o aan te sluiten bij de ervaringen van de leerlingen enerzijds en o hun ervaringsgebied uit te breiden anderzijds. Dit ervaringsgericht leren is volgens ons noodzakelijk o tot beklijvende leerresultaten te koen. Vak- en klasoverschrijdend werken We streven ernaar o het opvoeden tot wereldburgers zowel vak- als klasoverschrijdend aan te pakken. Brede school De school gaat bij voorkeur ook buiten de schooluren aan de slag. Als brede school kan je saenwerken et heel wat interessante personen, organisaties en instanties. Evalueren en bijsturen Tot slot vinden we het belangrijk o regelatig achtero te kijken o te evalueren en indien nodig de werking bij te sturen. t Makkelijker gezegd dan gedaan? Alleaal goed en wel, aar hoe kan ik hier aan beginnen? Dit denk- en doeboek wil jou en je schooltea op weg helpen aan de hand van reflectievragen, tips, ideeën en voorbeelden van heel wat scholen. Bekijk het als een soort reisgids waaree je stap voor stap de wondere wereld van het WereldWonderWijs kan ontdekken t t

denk- & doeboek OVER OPVOEDEN TOT WERELDBURGERS IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

denk- & doeboek OVER OPVOEDEN TOT WERELDBURGERS IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS denk- & doeboek OVER OPVOEDEN TOT WERELDBURGERS IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS Colofon Redactie Kleur Bekennen: An Joly, Annemie Van Meulder, Anske Verhaaren, Els Salembier, Heidi Van de Velde, Nel Van Damme

Nadere informatie

LeeR. & leef. bijbel. Zie volgende pagina s. boekje. uit je CATECHESE. onderbouw VAN: 1

LeeR. & leef. bijbel. Zie volgende pagina s. boekje. uit je CATECHESE. onderbouw VAN: 1 LeeR & leef uit je VAN: 1 CATECHESE onderbouw bijbel boekje Bijlagen bij les 14 - Niet stelen aar delen Introductie 2: Iedereen doet het... Introductie 3: Het geld-telt-spel De eerste pagina kan als achterkant

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW BASISSCHOOL! De wereld komt je klas binnen door vragen zoals: Juf, waarom

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA ACTIEFICHE - BASIS/SECUNDAIR SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA VVOB Scholenbanden www.scholenbanden.be - info@scholenbanden.be Het is waar, we gaan de wereld niet spectaculair

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 4. DE AANVRAAGPROCEDURE

INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 4. DE AANVRAAGPROCEDURE INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 3 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 4 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 5 4. DE AANVRAAGPROCEDURE 7 5. JULLIE SCHOOL WORDT GESELECTEERD. WAT NU? 8 6. JULLIE

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Initiatief Duurzame Hallenbouw

Initiatief Duurzame Hallenbouw VOORTGANG ONTWIKKELING DUTCH HALL De branchevereniging Bouwen et Staal (in saenwerking et de Saenwerkende Nederlandse Staalbouw ) is in 2010 et een initiatief gestart o een duurzae bedrijfshal te ontwikkelen.

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR AANVRAAG TOT KANDIDATUUR LID VAN HET ANALYSECOMITE «MATERIALEN ONDER DE LOEP» CONTEXT Wie zijn we? Kleur Bekennen is het programma opvoeden tot wereldburgerschap van de Belgische Staat, uitgevoerd door

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

Wat is Samsam? SAMSAM, AMSTERDAM JULI 2015

Wat is Samsam? SAMSAM, AMSTERDAM JULI 2015 Wat is Samsam? SAMSAM, AMSTERDAM JULI 2015 2/9 Samsam is een educatief platform voor wereldwijze kinderen. Samsam wil bijdragen aan de ontwikkeling en opvoeding van kinderen tot wereldburgers. Wereldburgers

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving . Missie Leren met ambitie jong en oud, hand in hand een thuis vanuit redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving de toekomst tegemoet. 2. Visie 2. Ons opvoedingsproject

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

www.kleurbekennen.be Wat is het doel van deze projectoproep? 3 Wat verstaan we onder? 3 Welke ondersteuning krijgen de geselecteerde scholen? 4 Hoe verloopt de aanvraagprocedure? 5 Jullie school wordt

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Notulen MR vergadering

Notulen MR vergadering Notulen MR vergadering Datu: 13 noveber 2012 Tijd: 19:30 Locatie: Waalwijk Aanwezig: Marlon vd Put (deels aanwezig) Wi van Best (voorzitter loc KH) Frank van Alphen Geert Legdeur Marieke Bruers (voorzitter

Nadere informatie

Breng de wereld in je klas!

Breng de wereld in je klas! Breng de wereld in je klas! Kleur Bekennen ondersteunt en stimuleert scholen in het opvoeden tot wereldburgers kleuter, lager, secundair wereld burger : wat? INVALSHOEKEN VAN WBS Wereldeconomie en consumptie

Nadere informatie

BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF

BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - directie basisschool Op Dreef i.s.m. het stadsbestuur

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

Thema schoolontwikkeling

Thema schoolontwikkeling Ik geloof heel sterk in visie hebben en ik vind dat visie gebaseerd moet zijn op wetenschap. Visie is natuurlijk veel ruimer dan wetenschap alleen, dat gaat ook over een mensbeeld, over een toekomstbeeld,

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

: : OBS de Perroen 22KO. st. kom Leren

: : OBS de Perroen 22KO. st. kom Leren OBS de Perroen 22KO st. ko Leren 5-4-29 29 , ( x, (, (, ( ( ; 2, x q V, ( M, 5-4-29 ( Lineke de Kruijf Jannie Sarton 2 2 OBS de Perroen Rijksweg 7 6228XZ Maastricht 22KO ( Lineke de Kruijf 4-652 l.dekruijf@ko-leren.nl

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE _ Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Jongeren in Afrika DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam)

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) 1 ste graad 2 de graad 3 de graad Communicatie manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal uiten. manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal

Nadere informatie

Beleid beoordelingsgesprekken

Beleid beoordelingsgesprekken Beleid beoordelingsgesprekken 1 Regeling beoordelingsgesprekken Deze regeling is vastgesteld door het bestuur van St. PCBO Baarn - Soest Voor akkoord: april 2012 De voorzitter van de Stichting PCBO, De

Nadere informatie

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer:

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer: DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT 1 Het pedagogisch project van onze school is ingebed in het project van de katholieke dialoogschool. Op onze school verwelkomen we gastvrij iedereen, van welke levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN 3.1 Exploreren, verkennen en integreren van de mogelijkheden van de mens 3.2 Exploreren, verkennen en integreren van de grenzen van de mens 3.3 Ontdekken

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Deze infobrochure bevat een inhoudelijke beschrijving van de workshop en zijn doelstellingen. Ten tweede vinden begeleidende leraren

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Fileprobleem

Praktische opdracht Aardrijkskunde Fileprobleem Praktische opdracht Aardrijkskunde Fileproblee Praktische-opdracht door een scholier 2906 woorden 29 aart 2006 6,9 32 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde *Hoofdvraag: Hoe kan je het fileproblee tegen gaan?

Nadere informatie

Pedagogische visie. Scholengroep Midden-Brabant. samenwerken verantwoordelijk geëngageerd innovatief positief kritisch

Pedagogische visie. Scholengroep Midden-Brabant. samenwerken verantwoordelijk geëngageerd innovatief positief kritisch Pedagogische visie Scholengroep Midden-Brabant samenwerken verantwoordelijk geëngageerd innovatief positief kritisch 1 Eén voor allen, allen voor één Samenwerken is een werkwoord dat vele actoren bundelt:

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING

Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING Nascholing Water Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING We streven naar een wereld waarin iedereen geniet van het recht op een menswaardig leven op een gezonde planeet. Educatie Duurzame

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

HOE VERANKERT U WERELDBURGER SCHAP OP UW SCHOOL?

HOE VERANKERT U WERELDBURGER SCHAP OP UW SCHOOL? HOE VERANKERT U WERELDBURGER SCHAP OP UW SCHOOL? WERELDBURGERSCHAP IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Nederland is een internationaal georiënteerd land. Dat is ook terug te zien in ons onderwijs. Bijna elke school

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

Participatie leerlingen en ouders

Participatie leerlingen en ouders Participatie leerlingen en ouders Instrument voor de analyse van de beginsituatie 2008 KORTE versie Kort Dit is de korte versie van het instrument voor de analyse van de beginsituatie Participatie van

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

Criteria selectie educatiemateriaal (zwerf)afval

Criteria selectie educatiemateriaal (zwerf)afval Criteria selectie educatiemateriaal (zwerf)afval Standaard Quickscan (versie november 2018) Inleiding Voor het project Afval op School heeft SME een lijst met Topproducten van educatieve materialen samengesteld

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen Katrien Van Asch Doelen Kennismaken met het Referentiekader OK in het algemeen Uitwisselen van ideeën over rubriek ontwikkeling van de

Nadere informatie

De aarde viert feest

De aarde viert feest Landbouw graad 1 Lesvoorbereiding De aarde viert feest Zoek een mooi potje, vul het met (bos)grond en versier het. Print en knip de vriendenkaartjes 1 keer uit. Print de vriendenverhalen 1 keer uit. Print

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding

Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding Inleiding Ouders zijn de eerste opvoedingsverantwoordelijken van hun kinderen. In

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 2 Je Gedachten Inhoud 2 1. Onderzoek je zelfbeeld: welke negatieve gedachten heb je? 3 2. Oefen jezelf in gedachten veranderen 4 3. Oefen jezelf in gedachten loslaten 5 4. Bouw aan je

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K D E K LE U TE T E R K OPVOEDINGSPROJECT Werken met een visie. O UT T E R OMDAT JE MET POËZIE ZOVEEL MEER ZEGT... Werken met visie Is als kijken in een spiegel. Als je in een spiegel kijkt, kijk je meestal

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Les over de film Ruben

Les over de film Ruben Les over de fil Ruben Inhoudsopgave Handleiding voor een voorlichtingsles tegen hoopesten door vrijwilligers Fil in het kort 2 Hoe kan je deze les inzetten? 2 Vooroordelen: gebrek aan kennis 3 Een negatieve

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend>

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend> Geeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar Publicatiedatu Agendapunt besluit B&W Onderwerp Vaststellen van de Verordening interferentiegebieden bodeenergiesysteen 24 Tekst van openbare besluiten

Nadere informatie

De theorie van de RET

De theorie van de RET De theorie van de RET 9 De theorie van de RET Inleiding In dit eerste hoofdstuk koen de achtergronden en uitgangspunten van de rationeel-eotieve therapie (of theorie), de RET, aan bod. Verder wordt de

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Introductie Gezonde School

Introductie Gezonde School Introductie Gezonde School 15-08-2018 1 Aan de slag met Gezonde School! Dit schooljaar ga je aan de slag met Gezonde School en ga je werken aan het door jouw school gekozen Gezonde Schoolthema. Het ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

PTO Aardrijkskunde

PTO Aardrijkskunde PTO ardrijkskunde 2016-2017 Vereniging voor Protestants-Christelijk Onderwijs te Curaçao Sectie aardrijkskunde r. lbert Schweitzer havo/vwo [meesteradmiraal@gmail.com] Vak: ardrijkskunde Leerjaar: H1 Schooljaar:

Nadere informatie

algemene informatie Wist je dat?

algemene informatie Wist je dat? algemene informatie contact: openingsuren: ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. en 14-19.30 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Het aanbod in deze

Nadere informatie

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

Thema s voor diversiteitsbeleid. In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen

Thema s voor diversiteitsbeleid. In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen Thema s voor diversiteitsbeleid In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling MOVISIE verzamelt, ontwikkelt en verspreidt kennis en adviseert

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Keurmerk: Duurzame school

Keurmerk: Duurzame school Keurmerk: Duurzame school Doorlopende leerlijn voor duurzame ontwikkeling van basisonderwijs (PO) t/m voortgezet onderwijs (VO) PO-1 Kennis en inzicht (weten) Vaardigheden (kunnen) Houding (willen) Begrippen

Nadere informatie

Diversiteit is een feit

Diversiteit is een feit diversiteit is geen keuze Diversiteit is een feit Yves Leterme Werelddag van de Leerkracht Hogeschool Gent - Lerarenoleiding 5 oktober 2006 Inhoud Diversiteit als robleem en oortuniteit Diversiteit en

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 26 februari Piet Van Avermaet & Marie Seghers Persoon in zijn geheel Breed evalueren Wat mag u verwachten? Aan de slag

Nadere informatie